2019, január 28 - 07:40 Sajtószemle

A pap, aki megmentett ezer gyereket a biztos haláltól

Mintegy 2000 üldözött embert, köztük több mint 1600 zsidó származású gyereket mentett meg Sztehlo Gábor evangélikus lelkész a II. világháború alatt. A háború végén az árván maradtakkal létrehozott egy gyermekotthont, ahol megalakult a Gaudiopolis nevű gyermekállam. Három akkori gyerek mesélte el, hogyan vészelték át a negyvenes éveket.

A filmet a történetüket összefoglaló könyv, a Sztehlo-gyerekek voltunk  inspirálta.

 

https://index.hu/video/2019/01/26/sztehlo_gabor_gaudiopolis_zsido_gyerekek_andrasi_andor_kadar_anna_kevehazi_laszlo/

8 év börtönt kaphat az etikus hacker, aki szólt a Magyar Telekomnak egy biztonsági résről

Hiányos vádirattal, fenyegetőzéssel, az ügyészség feltűnő szakmai hozzá nem értése mellett zajlik annak az etikus hackernek a büntetőpere, aki felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében – írta meg a TASZ blogján.

Az Index cikke alapján korábban mi is beszámoltunk arról a huszonéves, programozónak tanuló fiatalról, aki a  Telekom egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatójának segítségével belépett a vállalat belső informatikai rendszerébe. A fiatal azonnal jelezte a hibát,vidéki otthonából saját költségén a cég budapesti központjába is elutazott, hogy személyesen adhassa át a biztonsági kockázatról készített elemzését a cég kiberbiztonsági szakembereinek.

A találkozón tapasztaltak azonban nem nyugtatták meg afelől, hogy a hibát tényleg megszüntetik, ezért később ismét belépett a rendszerbe, hogy tesztelje azt. Mint kiderült, semmit sem javítottak ki, őt viszont ekkor már feljelentették.

A TASZ szerint  szomorú, hogy egy vállalat börtönbe juttatná azt, aki helyette is megmenti az előfizetőit, az igazi probléma az ügyben az ügyészség vállalhatatlan eljárása.

Mindezt arra alapozzák, hogy:

https://24.hu/belfold/2019/01/27/etikus-hacker-telekom/

„A JOGÁLLAMISÁG BENNE VAN AZ EU DNS-ÉBEN, A FÜGGETLEN BÍRÓSÁGOK NÉLKÜL NEM BESZÉLHETÜNK JOGÁLLAMRÓL”

Magyar Helsinki Bizottság

A Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország szervezésében fajsúlyos nemzetközi konferencia zajlik ma a bíróságok függetlenségéről és a közigazgatási bíróságok felállításáról az MTA TK Jogtudományi Intézetében. A tekintélyes hazai és európai szakértők előadásait és beszélgetéseit nagyszámú hallgatóság követi, közöttük számos európai ország budapesti nagykövete is. A felszólalásokból kirajzolódó általános vélemény, hogy a különbíróságok a tervezett formában nem segítik majd az igazságkereső polgárokat, viszont lehetőséget adnak a kormánynak az ítélkezés befolyásolására.

Tavaly decemberben valódi szakmai és politikai egyeztetés nélkül új bíróságokat hozott létre az Országgyűlés kétharmados kormánypárti többsége. Az új közigazgatási bíróságok sok embert érintő és politikailag kényes ügyekben döntenek majd. Ezek a bíróságok döntenek majd az adókról szóló vitákban, környezetvédelmi és versenyjogi ügyekben, valamint gyülekezési jogi és menekültügyi eljárásokban. Ehhez képest nincsenek megalkotva a bíráskodás függetlenségének szilárd garanciái. A különbíróságok az igazságügyi miniszter irányítása alatt állnak majd, akire az új szabályozás a rendszerváltás óta példa nélküli módon széles jogköröket ruház.

A miniszter, vagyis egy politikus mondja majd meg, hogy ki lehet bíró és ki nem, és ő dönt majd a bírók előléptetéséről is. Az is lehetséges lesz, hogy a Közigazgatási Felsőbíróságra olyan embereket ültessen be a miniszter, akik bírói gyakorlattal egyáltalán nem rendelkeznek, mert állami hivatalnokokat is ki lehet nevezni bíróként akár a legfelsőbb szintre is. Nagy a veszélye annak, hogy tömegesen kerülnek a bíróságokra olyan emberek, akik nem az önálló, független és pártatlan bírói, hanem az utasításokat teljesítő hivatalnoki munkát szokták meg

https://www.helsinki.hu/kozigazgatasi_birosagok_konferencia/

Kokit adott Orbánnak, a holland nagykövet

Egy ilyen rendszer mindannyiunk jogait korlátozza.....

A Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország szervezésében pénteken, nemzetközi konferenciát rendeztek, a bíróságok függetlenségéről és a közigazgatási bíróságok felállításáról az MTA TK Jogtudományi Intézetében.

A jogállamiságot érintő bármilyen átalakítás akkor sikeres,

ha a reformok hozzájárulnak az állam átláthatóságához, illetve az állami szervek elszámoltathatóságához” – jelentette ki René van Hell, Hollandia budapesti nagykövete. Aki arról is beszélt, hogy

„a jogállamiság benne van az EU DNS-ében, a független bíróságok nélkül nem beszélhetünk jogállamról”.

 

A konferencia előadói segítettek megérteni,

milyen szerepe lehet a nemzetközi szervezeteknek, az Európai Unió intézményeinek, a strasbourgi és luxemburgi bíróságoknak a nemzeti bíróságok függetlenségének megőrzésében. Számos példával illusztrálták, hogy a bíráknak, bírói szervezeteknek, az igazságszolgáltatás szereplőinek jelentős szerepük van saját függetlenségük megőrzésében.

https://varosikurir.hu/kokit-adott-orbannak-a-holland-nagykovet/

Európai hazafiak kiáltványa: Már ég a ház!

Európa veszélyben van.

Mindenhol bírálattal, sértésekkel, árulással szembesül.

Elég volt Európa felépítéséből! Találjuk meg újra a kapcsolatot a lelkünkkel! Szerezzük vissza elrabolt identitásunkat!! Ezt hangsúlyozzák a populista erők szerte a kontinensen. Mit sem számít, hogy ez a lélek és ez az identitás csupán a demagógok képzeletében létezik.

Gyűlölettől megrészegült próféták támadnak rá belülről, megmámorosodva a reflektorfényben játszott új szerepüktől. A csatornán és óceánon túli két barátja, akik az előző században már kétszer mentette meg az öngyilkosságtól, elhagyta. Ki van szolgáltatva a Kreml urai egyre nyíltabb manipulációinak. Európa mint eszme, akarat és reprezentáció a szemük előtt hullik darabokra.

Ebben a mérgezett hangulatban kerül sor 2019 májusában az európai parlamenti választásra. Ha nem történik valami, ami megállítja ezt az emelkedő, habzó, piszkos áramlatot, ha nem szab neki gátat egy vele ellentétes szellem, akkor ez a választás katasztrofálisabb következményekhez fog vezetni minden eddiginél. A pusztítók győzelme lesz, szerencsétlenség mindazoknak,akik még bíznak Erasmus, Dante, Goethe, Comenius hagyatékában. A szellem és kultúra megalázása, a xenofóbia, az antiszemitizmus feltörése.

 

Ma sürgősen meg kell kondítanunk a vészharangot azon gyújtogatók ellen, akik Európa lelkét és szellemét pusztítják Párizstól Rómáig, és meg-megállnak Barcelonában, Budapesten, Drezdában, Bécsben és Varsóban, hogy mindenütt játsszanak a szabadságunk tüzével. Mert mi is a tétje az Európa horizontját beárnyékoló furcsa vereségnek, az európai lelkiismeret ellen irányuló támadásnak? Az, hogy eltűnik minden, ami ezeket a társadalmakat naggyá, megbecsültté és jómódúvá tette. Az 1930-as évek óta nem tapasztalt fenyegetés rémlik fel: a liberális demokrácia és értékeinek elpusztulása.

Vassilis Alexakis (Athén), Szvjatlana Alekszievics (Minszk),  Anne Applebaum (Varsó),  Jens Christian Grøndahl (Koppenhága),  David Grossman (Jeruzsálem), Heller Ágnes (Budapest),  Elfriede Jelinek (Bécs), Ismaïl Kadaré (Tirana),  Konrád György (Debrecen), Milan Kundera (Prága), Bernard-Henri Lévy (Párizs), António Lobo Antunes (Lisszabon),  Claudio Magris (Trieszt), Ian McEwan (London), Adam Michnik (Varsó),  Herta Müller (Berlin), Ljudmila Ulickaja (Moszkva), Orhan Pamuk (Isztambul), Rob Riemen (Amszterdam), Salman Rushdie (London), Fernando Savater (San Sebastián), Roberto Saviano (Nápoly), Eugenio Scalfari (Róma), Simon Schama (London), Peter Schneider (Berlin), Abdulah Sidran (Szarajevó), Leïla Slimani (Paris), Colm Tóibín (Dublin), Mario Vargas Llosa (Madrid), Adam Zagajewski (Krakkó)

 

https://nepszava.hu/3022914_europai-hazafiak-kialtvanya-mar-eg-a-haz

Rajk László: "Nem értem, Orbán hogy tud még egyáltalán létezni Európában"

Rajk László szerint Orbán diktatúrája szofisztikáltabb Kádárénál, de lényegében ugyanaz. A 70 éves építész, díszlettervező szerint a rendszer végéhez vezető gyújtózsinór most is a kulturális ellenállás lehet.

Édesapjáról felnőttfejjel sem tudja eldönteni – nyilatkozta –, hogy hős vagy antihős volt. Nagy Imre megítélése is kettős, de a forradalom egyenes, becsületes irányba fordította. Szobrának az eltávolítása se becsületes, se egyenes nem volt: hogy élte meg ezt?

Végtelenül felháborító és szomorú, hogy egy embert, aki az életét áldozta a szabadságért, többszörösen megaláznak még holtában is. Nagy Imrét 1958-ban kivégzik, először a Gyűjtőfogházban elföldelik, aztán a 301-es parcellában újra elföldelik, mindig arccal lefelé, és most, a kivégzés 60. évfordulóján életnagyságú szobrát levágják, és újra arccal lefelé fordítva, elszállítják a gyűjtőbe. Ez a morális szempont. A politikai pedig az, hogy úgy tűnik, ez a rezsim ki akarja radírozni az 1956-os forradalmat a magyar történelemből. Orbánnak nem kell Bibó, akit 1989-ben még bőszen idézett, sem a mártírok, akiknek koporsója mellett végtelenül öncélú beszédével ellopta a gyászt, díszletként használva őket. Minden ’56-os emléket eltüntetnek a Parlament környékéről. Lugossy Mária öröklángjával kezdődött, amit a Fő utca mellé költöztettek, mert mindig költöztetésről van szó, nem bontásról. De így volt a veszprémi 1956-os emlékművemmel is, amit a forradalom 50. évfordulóján átadni sem engedett egy Orbán-hívő polgármester, lebontatta, az enyészeté lett. Orbáné szofisztikáltabb diktatúra, mint Kádáré volt, de lényegében ugyanaz. Mi lehet a Fidesz célja? Nekem úgy tűnik, hogy az 1989. március 15-i tüntetést akarják a rendszerváltás kezdőpontjának tekinteni. Ez körülbelül olyan, mint amikor az 1848-as forradalom 50. évfordulóján Ferenc József már nem tudott engedni abból, hogy mégiscsak történt valami 1848. március 15-én, és ezért ellenünnepnapnak akarta nyilváníttatni az alkotmány aláírásának a napját, április 11-ét. Ez most egy rettenetes vergődés, kegyetlen és megalázó történet. De hosszú távon nem fog sikerülni.

 

https://nepszava.hu/3022956_rajk-laszlo-nem-ertem-orban-hogy-tud-meg-egyaltalan-letezni-europaban

 

Megfenyegettek egy szolnokit, mert momentumosoknak adott volna ki szobát

A Momentum szolnoki alapszervezete február 2-ára regionális találkozót szervez, melyhez a régió más településeiről is érkeznek tagok és szimpatizánsok. Ők az egyik helyi szálláshelyen akartak aludni az esemény éjszakáján.

A szálláshely tulajdonosát azonban ismeretlenek telefonon megfenyegették, amiért hajlandó nekik szobát kiadni. A tulajdonos feljelentést tett

– írja közleményében az ellenzéki párt.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy szálláshely-tulajdonost vegzálás érjen pusztán azért, mert szobát ad ki magánszemélyeknek, akik egyébként a Momentum tagjai. A tulajdonos is elfogadhatatlannak tartja a történteket, és továbbra is bárki foglalhat náluk szállást bárminemű megkülönböztetés nélkül” – áll a közleményben.

Nem ez az első eset Szolnokon, hogy a Momentum politikai rendezvényeit próbálják  meghiúsítani. 2017-ben egy helyi kemping mondta le tisztázatlan körülmények között a Momentum nyári fesztiváljának helyszínét.

https://24.hu/belfold/2019/01/26/momentum-szolnok-fenyegetes/

 

Felvette a harcot egy nyírségi jegyző a nyugdíjért fiktíven bejelentkezők ellen

Nyírmeggyesen több esetet is vizsgál az ügyészség. A falu jegyzője szerint az ellenőrzések igazolják, hogy Kárpátaljáról fiktíven jelentkeznek be hozzájuk. Egy család már lebukott, 11 milliót vettek fel jogtalanul.

 

http://www.atv.hu/belfold/20190123-evek-ota-jogtalanul-vett-fel-magyar-nyugdijat-es-csaladi-potlekot-egy-ukran-csalad

 

Gyurcsányék elmondták, kit támogatnak a főpolgármester-választáson

A Demokratikus Koalíció Karácsony Gergely jelölését támogatja az előválasztáson. Ezt Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke jelentette be Facebook-oldalán.

http://www.atv.hu/belfold/20190126-gyurcsanyek-elmondtak-kit-tamogatnak-a-fopolgarmester-valasztason

Deutsch sorosozása új rekord lehet

A Fidesz EP-képviselőjének sikerült úgy minden mondatában megemlítenie Soros Györgyöt, hogy nem is róla beszélt.

 

Soros György emberének nevezte az európai szocialisták európai parlamenti listavezetőjét, Frans Timmermanst Deutsch Tamás.

A Fidesz EP-képviselője szerint a holland politikus markáns, határozott és radikális bevándorláspárti nézeteket vall, bevallottan Soros György egyik bizalmasa.

Timmermans a bizottságának többi tagjához és elnökéhez képest is feltűnően sokat egyeztet személyesen Soros Györggyel és a hálózatába tartozó szervezetekkel, azok lobbistáival – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy Soros György nem politikus, hanem egy unión kívüli állam polgára, tőzsdespekuláns, a bizottság mégis vele, vagy lobbistáival 64-szer találkozott az elmúlt időszakban.

Frans Timmermans is Soros György tervének megvalósítója, a kvóta alapú betelepítésről szóló javaslat is az ő nevéhez fűződik, egy másik bizottsági javaslatával pedig legalizálta volna az illegális bevándorlást – közölte Deutsch.

Szerint Soros György kampánya erősödik azért, hogy Frans Timmermans és a hozzá hasonló bevándorláspárti erők kerüljenek többségbe, így fel tudják gyorsítani Európa migránsokkal való elárasztását.

Soros György az európai szocialistákat már elfoglalta, de a magyaroknak módjuk van saját bevándorlásellenes álláspontjuk kifejezésére – mondta, megjegyezve: a választás fő kérdése a migráció lesz. (mti)

https://24.hu/belfold/2019/01/26/deutsch-sorosozasa-uj-rekord-lehet/

A magyarok fizetésének több mint háromszorosát adja a belga dolgozóknak a Volkswagen

Csütörtökön egy hetes sztrájkot kezdtek a győri Audi-gyár dolgozói a jelentős bérkülönbségekre hivatkozva, szerintük ugyanis a magyar fizetések jócskán elmaradnak a Volkswagen-csoport más régiós gyáraiban látott szintektől. Úgy tűnik közben, hogy a győriek csehországi kollégái is akcióba lendülnek - írja a Bloomberg.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/kiderult-mennyivel-keresnek-tobbet-a-kulfoldi-vw-dolgozok-a-gyori-audisoknal.3.311857.html

 

Lengyel László: Az erőszak hajnalán

A mi századunk vajon az élet vagy a halál százada? A rövid XX. század, a maga két világháborújával, a holokauszttal, a szovjet és a kínai népirtásokkal inkább volt a halálé, mint az életé. A XXI. században, a szépséges hajnalra szinte azonnal alkonyat borult. De amennyire nem volt a hidegháború befejezése a történelem liberális vége, a 2010-es évek sötét világa se hozza el a történelem autokrata végét. A világ nem tart valamitől valami felé. Nincs vég és nincs kezdet, csak apály és dagály.

A politika egyik lábával és a szakmai és emberi öngyilkosságot elkövető ügyészséggel már átlépte a vonalat. A magyar politikus régen elhagyta felelősségét. Az ügyész, a számvevőszéki hivatalnok, az adóhatóság vagy a propagandamédia embere nem ismer szakmai felelősséget és emberi tisztességet, csak rendszer iránti lojalitást.

A rendőrség és a titkosszolgálatok még nem lépték át a vonalat, és bizony rajtuk múlik, hogy nem lettünk rendőrállammá. Még tudják mi az erőszakszervezetek emberének felelőssége. Ahogy rajtuk fog múlni, hogy lesz-e békés rendszerváltás, vagy vér fog folyni a pesti utcákon.

 

https://nepszava.hu/3023031_lengyel-laszlo-az-eroszak-hajnalan

 

VÖRÖS-BARNA ROMÁNC

Megyeri Dávid Magyar Idők

Kitartás! Éljen a Jobbikkal való összefogás! – akár ez is lehetne a hazai baloldal új jelmondata, amióta könnyfakasztó következetességgel áll ki a bíróság által jogerősen is szkinhednek nevezhető Snei­der Tamás által elnökölt párt mellett.

Mert van annak valami diszkrét bája, hogy az a Kunhalmi Ágnes MSZP-s vezető áll ki teljes mellszélességgel a Jobbikkal történő összefogás mellett, aki színleg a leghangosabban ellenezte az általuk korábban számtalanszor lenyilasozott, lenácizott, lerasszistázott alakulatot.

Azt mondta a választmányi elnök, hogy „a Jobbikból már kivált a neonáci, neofasiszta szárny, a Mi Hazánk Mozgalom, ami lehetővé tette egyáltalán, hogy a Jobbik elinduljon egy olyan úton, amely lehetővé teszi a választásokon történő együttműködést”.

Ez azt jelenti, hogy a gyáva, egy nyomorék cigányember arcát brutálisan összeverő pártelnök és hasonló mentalitású, néhol zsidózó, máskor cigányozó hordája testesíti meg szemükben a megtisztult jobboldalt. S akik otthagyták ezt a szörnyeteg bandát, azok a neonácik, neofasiszták. Mit mondjunk erre? Legalább tiszta beszéd.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/voros-barna-romanc-3888593/

FIDESZ: ELFOGADHATATLAN AZ ANTISZEMITIZMUS BÁTORÍTÁSA

MTI MAGYAR IDŐK

 

Elfogadhatatlan az antiszemitizmus bátorítása Európában, így Magyarországon is – hangsúlyozta a Fidesz az MTI-hez a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, vasárnap eljuttatott közleményében.

Azt írták: egyetlen nemzedék sem felejtheti a holokausztot, amely a 20. században több millió ember, köztük több százezer magyar megsemmisítéséhez vezetett. Úgy fogalmaztak: „A szabadjára engedett antiszemitizmus terrort, népirtást, és totális háborút hozott Európára és a világra.”

A kormánypárt arra hívta fel a figyelmet: a világ azt hitte, hogy ez nem ismétlődhet meg, most mégis sok zsidó ember újra félelemben él Nyugat-Európában, mert „a tömeges bevándorlással együtt az antiszemitizmust is rászabadították a kontinensre”.

A Fidesz szerint történelmi bűnt követnek el, akik antiszemita bevándorlók tömegeit engedik Európába és azok a magyar ellenzéki pártok is, amelyek a hatalom reményében képesek „összeborulni” az antiszemita, szélsőséges politikai erőkkel.

https://magyaridok.hu/belfold/fidesz-elfogadhatatlan-az-antiszemitizmus-batoritasa-3891350/

LOPPERT DÁNIEL BÍRÓSÁGI PERE A MEGFÉLEMLÍTÉST SZOLGÁLTA

PÁRHUZAMBAN A MEDGYESSY-KORMÁNY IDEJÉN MEGHURCOLT FIATALEMBER ÉS A GYALÁZKODÓ DIÁKLÁNY

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Egy egészen friss hírecske keltette fel minap érdeklődésemet, ez: „Hivatalosan is Litresits András, az MSZP egyik jogi képviselője látja el Nagy Blanka védelmét” – ezt a szocialista párt közölte az MTI-vel hétfőn.

Ez mindenesetre őrületesen örvendetes, bár nem egészen világos, éppen mi ellen is kell védeni ezt a nagyszerű teremtést. Arra azonban mindenképpen jó ez a hír, hogy eszünkbe juttasson egy párhuzamos történetet.

 

Összegzésképpen ennyit érdemes megjegyezni: hibátlan demokráciákban helyes, ha egy 18 éves diákot bíróság elé citálnak, ha „hazaárulót” kiált a regnáló miniszterelnöknek, legalábbis a szocialista-liberális véleményformálók, újságírók, jogászok és pártemberek nagy részének véleménye szerint.

„Diktatúrában” ugyanezek szerint rettenetes, felháborító és elfogadhatatlan, ha egy 18 éves diáklányt, aki… mit is csinál? „Kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít?”

Esetleg „szembeszegült a társadalmi együttélés szabályaival”? Netán „hangulatkeltés” bűnébe esik? Vagy ordenáré ordítozása után „joggal lehet arra számítani, hogy mindez hatással lesz a tömegre”?

Szóval ebben a mai „diktatúrában” ezek után nem elfogadható, ha nevezett diáklánnyal semmi sem történik, legfeljebb leprolizzák.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/loppert-daniel-birosagi-pere-a-megfelemlitest-szolgalta-3879527/

 

BALLADA A MEGBÁNTOTT, ÁRTATLAN TERRORISTÁRÓL

AHMED H. NYOLCMILLIÓ FORINTRA PERLI AZ ÁLLAMOT

Petrin László Magyar Idők

Hazánkban a hatóságok vendégszeretetét élvezi egy álbevándorló, akit annyira megbántottak, hogy csak nyolcmillió forinttal lehetne megvigasztalni. A napokban a közbeszédben és a politikában újból jelentős teret kapott Ahmed H. ügye, akiről tudni kell, hogy nem valódi bevándorló, mert elfogásakor a zsebében volt az útlevele, abban érvényes schengeni vízummal, és Cipruson van háza, autója és a hírek szerint még hajója is. Mindezek nem egy életét féltő, valódi menekültre jellemzők.

Emberünket a bíróság a határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. Végül a jogerősen öt év börtönre ítélt Ahmed H. büntetése kétharmada letöltése után most feltételesen szabadlábra került, de ezzel együtt folyamatban van a kitoloncolása. Mivel veszélyt jelent a magyarok biztonságára, nem járkálhat szabadon, ezért kitoloncolásáig idegenrendészeti őrizetben marad.

https://magyaridok.hu/velemeny/ballada-a-megbantott-artatlan-terroristarol-3878945/

ELTE-elbocsátás: „kész helyzet elé állítottak minket”

Megtakarítási okokból 64 munkatársától válik meg az ország egyik vezető egyeteme, az ELTE. A bölcsészkar dékánja szerint „már nem volt hova hátrálni”, a Természettudományi Kar professzorai pedig úgy vélik, a megszorítások „helyrehozhatatlan hanyatláshoz” vezetnek.

– Nem terveztünk létszámleépítést. Kész helyzet elé állítottak minket – mondta Sonkoly Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) dékánja azon a csütörtök délutáni egyetemi fórumon, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ELTE BTK-s alapszervezete hívott össze azután, hogy hétfőn kiderült: gazdasági okokból 50-70 oktatójától is megválhat az egyetem.

https://nepszava.hu/3022993_elte-elbocsatas-kesz-helyzet-ele-allitottak-minket

Fiatalok és idősek is veszélyben lehetnek az elhalasztott szűrőprogramok miatt

Miközben ma már senki nem kérdőjelezi meg a megelőzés és a szűrőprogramok fontosságát, Magyarországon egy rendes tüdőszűrés is csak a leginkább veszélyeztetetteknek elérhető. Eközben milliárdok veszhetnek el, mert újból elhalasztották az uniós finanszírozású vastagbélrákszűrő program bevezetését.

 

Embert próbáló feladat manapság Magyarországon egészségtudatosan élni. Miközben mindenhonnan azt hallani, hogy milyen fontos a megelőzés, és Nyugaton már magától értetődő, hogy igenis komoly összegeket kell fordítani a betegek oktatására és a szűrésekre, addig mindez nálunk csak a szlogenek szintjén van jelen. Vagy a pénz hiányzik, vagy a döntéshozók húzzák ki a talajt egy-egy program alól, így még az egészségtudatosan élőknek sincs egyszerű dolguk, ha szeretnének részt venni a szükséges vizsgálatokon. Pedig évente több mint 30 ezer ember hal meg csak a daganatos betegségek ­miatt. Ők azok, akik talán élhetnének, ha időben kiderülne, hogy nagy a baj, és aztán nem kellene hónapokat várniuk a megfelelő diagnosztikára és kezelésre.

 

https://nepszava.hu/3022978_fiatalok-es-idosek-is-veszelyben-lehetnek-az-elhalasztott-szuroprogramok-miatt

 

Lendvai Ildikó A miniszter levelét megírta…

És szerelmes könnyével azt is telesírta. Végtelenül elkeserítette, mire vetemedtek az ellenzéki képviselők. Egyszer már két hét alatt rendet csinált az országban, és most tessék: kezdheti elölről. Pont ezt utálom én is a rendrakásban. De egy rendőrminiszter nem sírdogálhat sokáig. Tőle tetteket várnak. Noha ő az egyetlen kormánytag, akitől Orbán tart (sok minden lehet a fejében), a végtelenségig ő sem feszítheti a húrt. Még nem. Hogy mit lép majd, ha a miniszterelnök székét inogni látja, azon el lehet spekulálni. De most teljesít. 

A belügyminiszter tehát körlevelet írt a BM intézményeinek: mi a teendő képviselőjárás esetén. Ami veszedelmesebb a tatárjárásnál is. A helyzetet bonyolítja, hogy a BM-ben és környékén többnyire jogászok dolgoznak, azok meg sajnos ismerik a képviselői jogállásról szóló törvényt, és esetleg nem képesek játszi könnyedséggel átlépni rajta. Ahhoz már főügyésznek kell lenni. Ráadásul az ellenzéki követelések között ott van a rendőri túlórák kifizetése és az agyontúlóráztatás megszüntetése is, ez alááshatja a rendvédelmiek harci morálját. A körlevél nélkül talán még földre sem tepernék a képviselőket, vagy gyáván visszariadnának karjuk-lábuk csavargatásától. 

A levelet a miniszter maga jegyzi, nem hagyhatja a kényes feladatot valamelyik helyettesére. A belügyben mindig is adtak a szerzői jogokra, pl. amikor 2017-ben egy ismeretlen tűzoltó írt a tárcának a visszásságokról, képesek voltak poligráfot is bevetni a levélíró azonosítására, „szolgálati tekintély megsértésének” gyanújával. Arról nincs hír, hogy a szolgálati tekintély védelmében a visszaélések felderítésében is léptek volna. Csak az a baj, hogy a körlevél túlságosan körülményeskedő, mondhatnám túlfinomult. Egy miniszter mégsem írhat Bayer Zsolt stílusában, aki annak idején világosan megfogalmazta, hogyan kell a hepciáskodókat „taknyukon és vérükön kirángatni”, „szanaszét verni a pofájukat”.

 

https://nepszava.hu/3023147_a-miniszter-levelet-megirta

A Kétfarkú Kutya Párt lett az Állami Számvevőszék újabb "kiszemeltje"

Több szabálytalanságot is megállapított az Állami Számvevőszék a Magyar Kétfarkú Kutya Párt állami támogatásának felhasználásával kapcsolatban, miután a szervezet leadta az elszámolását.

Elképzelhető, hogy a Párbeszéd és a Momentum után a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) lehet az a szervezet, amelyikre rászáll az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az MKKP ugyanis a honlapján azt írja, "úgy tűnik, mi leszünk a következő ÁSZ-károsult". Egyben idézik a számvevőszék megállapításait a párt elszámolásával kapcsolatban: „A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A választási kampány költségeire vonatkozó kortlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható. A tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása nem volt átlátható és elszámoltatható. Az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt." Erről több sajtóorgánum is beszámolt.

Az Index cikkben például az olvasható, 

arról egyelőre nincs szó, hogy a párt büntetést kapna, vagy megvonnák a támogatását, mint ahogy azt tette az ÁSZ a Momentum és a Párbeszéd esetében, de az MKKP arra számít, hogy ők is hasonló sorsra jutnak majd.

https://nepszava.hu/3023189_a-ketfarku-kutya-part-lett-az-allami-szamvevoszek-ujabb-kiszemeltje

Ezért jobb az O1G mém bármilyen ellenzéki programnál

Vajon mit teszünk az internettel, és mit tesz az internet velünk? A digitális nyomok olvasói egyre többet tudnak erről, és olyan kérdések foglalkoztatják őket, mint hogy felforgatják-e az életünket a Harry Potter-rajongók és kell-e félnie a Fidesznek a mikrocelebektől. Az online közösségi médiumok és a valós élet kölcsönös egymásra hatásáról kérdeztük Dessewffy Tibor szociológust.

https://nepszava.hu/3022967_ezert-jobb-az-o1g-mem-barmilyen-ellenzeki-programnal

Marosán György A globális Rubik-kocka

A kör nem „négyszögesíthető”, így a gömb sem „kockásítható”. Mi van azonban, ha a glóbuszunkon lezajló folyamatok megértéséhez mégis az visz egy kicsit közelebb, ha Rubik-kockaként képzeljük el?

Emlékszem, amikor először vettem kézbe, kétségbeesetten csavargattam az oldalakat, igyekezve a színeket összerendezni, mígnem ráébredtem: mindig újra szétesik az addig kirakott rend. A feltaláló - Rubik Ernő – egy interjújában elismerte: elsőre neki is hetekbe került „kiforgatni” a kockát. Az emberiség most hasonló problémával szembesül. A világ multipoláris és decentralizált lett, egyes részei – az országok és a létszférák – egymástól elválaszthatatlanná váltak. Az államok és az egyének megkérdőjelezhetetlennek vélt szuverenitása megszűnőben van. A világ egy olyan zenekarra hasonlít, amelyben sok a zenész, senki nem figyel a másikra, mindenki a maga nótáját fújja, és sehol egy mindenki által elfogadott karmester. Pedig ahhoz, hogy harmónia és ne hangzavar szülessen, a korábbinál jobban kellene figyelnünk egymásra.

https://nepszava.hu/3023033_a-globalis-rubik-kocka

Tóta W. Árpád: Úgy elaljasult

Ahogy elbántak a véleményét vállaló diákkal, Nagy Blankával, újabb igazolása annak, hogy a Fidesz-rezsim szar alakokat termel. Vélemény.

Egyszer elkerülhetetlenül helyreáll a rend. Magától értetődő lesz újra, hogy gyerek vagy felnőtt kinyissa a száját, és megmondja, amit gondol. Iskolában és azon kívül, tévében és újságban, formális és informális büntetés veszélye nélkül.

A bajszos szar és társai akkor már vert seregként gubbasztanak majd. A viták ideje visszatér, és ők annak rendje és módja szerint elvéreznek, mert elfelejtették, hogyan kell fair versenyben nyerni. Az igazán veszélyes hagyatékuk az a sok százezer ember lesz, aki saját gyávasága terhét és szégyenét cipeli át a fénybe.

Unni fogjuk őket és a magyarázataikat. Ő parancsot teljesített, ő hitt a rendszerben, az icike-picike meg szemrebbenés nélkül megpróbált tönkretenni egy gyereket, mert az volt a munkája. Nem baj, hadd sorolják – ebből rajzolódik ki a pestis micsodasága. Hosszú folyamat lesz, utóvédharcokkal. Először még bizonygatják majd, hogy igenis az a helyénvaló, ha a szemtelen gyerekeket kékre-zöldre verik a munkásőrök. Aztán mesélnek arról, hogy ők szolgáltak ugyan, de rádiósként meg a pénzügyön. Végül elcsendesül a védekezés. A végsőkig kitartó kommunisták legalább annyit mondhattak, hogy csúnya dolog volt az ávó, de újjáépítették az országot, és milliónyi parasztgyerek előtt nyitottak utat.

Ennek a rendszernek ilyen öröksége nem lesz. Éppen erre figyelmeztetett Nagy Blanka. Előbb azzal, amit mondott, aztán azzal, ami történt vele.

https://hvg.hu/itthon/201904_ugy_elaljasult

A Fidesz-KDNP is sorra kerül az ÁSZ-nál

Vajon mindent rendben fog találni a szervezet az kormánypártnál, amelynek 2010-ig tagja volt?

Az ÁSZ hangsúlyozza: "mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz."

https://hvg.hu/gazdasag/20190127_fidesz_kdnp_allami_szamvevoszek_valasztasi_kampany_ellenorzes

Nagy segítséget kapott a Fidesz, hogy az MSZP-re húzhassa a Portik-ügyet

A legújabb Portik-féle zsarolási ügyben a kilencvenes évek olajszőkítési csalássorozatáig vezetnek a szálak.

Viccesnek szánt kommentárban nevezte meg az MSZP azt a zsarolót, aki Gyárfás Tamástól pénzt szeretett volna kicsikarni a jelenleg börtönben ülő Portik Tamás egykori nehézfiú hangfelvételeinek felhasználásával.

„A mai MSZP-nek annyi köze van Dósa István Andráshoz, mint Dózsa Lászlónak az 56-os forradalomhoz”

– közölték a szocialisták, egyben nevet is adva az ügyet megszellőztető PestiSrácok hírportálon még csak D. I. A.-ként aposztrofált zsarolónak.

Dósa István Andrásról már korábban is jelentek meg olyan hírek, hogy közel állt a Prisztás-gyilkosság ügyében korábban jogerősen elítélt Portik Tamáshoz, a Heti Válasz egyik cikke szerint egyenesen pénzkezelője volt. Az MSZP-ben is jól ismerték: sokáig együtt mozgott a pártból utóbb kilépett és a Tisztelet Társaságát megalapító Schmuck Andorral, az 1990-es évek végén a párt karitatív tagozatát vezette, majd a Schmuck által alapított G3 Klub elnöke lett. Volt olyan Dósa-cég – a Soldus Kft. –, amelyben Schmuck felügyelőbizottsági tag volt. A társaság egyik tulajdonosa, Gulyás Emil pedig Portikkal is kapcsolatban állt.

Portik 2008-as találkozója a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójával, Laborc Sándorral bepillantást engedett az alvilág és a titkosszolgálatok kapcsolatának szürke zónájába, de ahogyan abban az esetben is politikai okokból került sor a megbeszélés nyilvánosságra hozatalára, az Energol ügyében is csak akkor várható nagyobb nyilvánosság, ha a Fidesznek sikerül valahogy az MSZP-re ráhúznia a történetet. Ebben Dósa István András nagy segítségére lehet.

https://hvg.hu/itthon/201904__portik_tamas__titkosszolgalatok__zsarolas__a_polip_karjai

Merkel: Ez a nap emlékeztet minket arra, hova vezethet az embergyűlölet

Az antiszemitizmussal és a gyűlölettel szembeni zéró toleranciára szólított fel szombaton közzétett heti videoüzenetében a német kancellár.

Angela Merkel a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából azt mondta,

"ez a nap emlékeztet minket tarra, hogy hová vezethet a faji őrület, a gyűlölködés és az embergyűlölet".

Minden egyes embernek felelőssége, hogy a német társadalom zéró toleranciával viseltessen ezek ellen - hangsúlyozta a politikus, aki sajnálattal állapította meg, hogy "napjainkban ennek újfent nagy jelentősége van".

Mint mondta, manapság az antiszemitizmus igen különböző formái tapasztalhatók: egyfelől a hazai lakosság által képviselt gyűlölet a zsidókkal szemben, másfelől a muszlim bevándorlók részéről teljesen más módon kifejezésre juttatott gyűlölet.

https://hvg.hu/vilag/20190126_Merkel_Ez_a_nap_emlekeztet_minket_arra_hova_vezethet_az_embergyulolet

Ellenzéki előválasztás: már nem is lehet követni, ki kit és mennyire gyűlöl

origo

Puzsér Róbert közösségi oldalán bírálta a szocialista Horváth Csabát és a párbeszédes Karácsony Gergelyt, amire a DK pártlapja és elnökségi tagja Vágó István elküldte melegebb éghajlatra a humoristát, viszont a HVG-s kisújságíró bátran kiállt a Gyurcsány-párt által megtámadott egykori tévés mellett. Ember legyen a talpán, aki ebből ki tudja bogozni, hogy ki kedvel kit, ki miért marja meg, vagy dicséri a másikat.

Gyakorlatilag képtelenség követni, hogy éppen ki mar bele kibe az ellenzéki főpolgármester-jelölti casting során. Az indulatok ismét a tetőfokára hágtak, ezért érdemes egy kis előválasztási gyorstalpalóval indítani. 

http://www.origo.hu/itthon/20190127-nagy-osszellenzeki-vitatkozas-a-fopolgarmesterjelolte-csatarozasokban.html

 

"Tipikus Fidesz-stratégia: bármikor előhúzhatják a büntetést"

Kalota Ágnes, az Utcajogász Egyesület alapítója

Ügyvédi tevékenysége mellett nyolc éve aktív tagja, jelenleg társelnöke a hajléktalanoknak és lakhatási szegénységben élőknek ingyenesen jogsegélyt nyújtó Utcajogász Egyesületnek. Fellépett a hajléktalanok kriminalizációjával szemben, az őrizetbe vettek számára non-stop hívható ügyvédi ügyeletet szervezett, és ellátta a Budapesten eljárás alá vont két hajléktalan védelmét is.

https://magyarnarancs.hu/lokal/nem-moziba-megyunk-hanem-a-blahara-115959

Fiatal irodalom a kultúrkampf árnyékában

Ugaron a helyzet: Fiatal irodalom a fideszes kultúrkampf árnyékában

Ha egyetlen történetbe sűrítve szeretnénk látni, hogyan áll manapság a fiatal irodalom helyzete Magyarországon, elég végignéznünk, hogy mi történt az idei Gérecz Attila-díj körül.

A mindössze 26 évesen, 1956. november 7-én a szovjet harckocsikkal vívott utcai össze­csapásban elhunyt költőről és sportolóról elnevezett díjjal az első kötetes költők legfigyelemreméltóbbját tünteti ki az állam kétévente.

Egy éve számos korábbi díjazott (köztük Grecsó Krisztián, Győrffy Ákos vagy Király Levente) adta vissza kitüntetését, amikor kiderült, hogy a díj alapítója, Kárpáti Kamil költő és felesége, Lőkös Margit éveken keresztül szexuálisan zaklatták fiatal mentoráltjaikat – többek között a botrányt kirobbantó Follinus Annát. A felháborodási hullám váratlanul és nyomasztó gyorsasággal elült anélkül, hogy az idős költőt és társát bármifajta valós számonkérés elérte volna (a díjat kiadó minisztérium pedig érthetően azzal védekezett, hogy az alapítónak hosszú évek óta semmi köze a díjhoz).

Belepiszkálás

Az idén másik irányból érkezett a vihar: a kultúrkampf jegyében szorgoskodó aktorok piszkáltak bele a döntéshozatalba.

Mivel a kuratóriumok összetétele nem nyilvános, és a minisztériumtól is egymásnak ellentmondó információk és magyarázkodások szivárogtak ki eddig, nem könnyű átlátni a helyzetet. Annyi bizonyos, hogy a József Attila Kör (JAK) delegáltját – akinek kuratóriumi tagságát 2016 decemberében a minisztérium is elfogadta –, a 2014-es Gérecz-díjas Áfra Jánost elfelejtették meghívni az idei kuratóriumi ülésre.

De nemcsak őt hagyták ki, hanem a másik meghatározó fiatal irodalmi szervezetet, a Fiatal Írók Szövetségét (FISZ) is; ennek az egyik társelnöke Korpa Tamás, a legutóbbi, 2016-os díjazott. A fiatal irodalmat Magyarországon szinte teljesen lefedő két egyesület helyett viszont ott voltak a döntnökök között a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és az Írószövetség delegáltjai, valamint Orbán János Dénes, az állami milliárdokkal kitömött Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) vezetője (a Szépírók Társasága jó ideje nem kíván részt venni ebben a meghekkelt procedúrában).

https://magyarnarancs.hu/konyv/ugaron-a-helyzet-116072

„Macron szemeket lövet ki, az EP mégis a magyar jogállamiság helyzetéért aggódik”

Morvai Krisztina: Az Európai Unió bevándorláspárti kormányok részéről bármit eltűr

MH/MTI 

Miközben szerdán Sargentini asszony vezényletével ismét a magyar jogállamiság helyzetén nyüglődik majd az Európai Parlament, az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Franciaországban elképesztő méreteket öltött a kormányellenes tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitás – írta vasárnap délután kiadott közleményében a szombati franciaországi eseményekre reagálva Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő.

Mi sem természetesebb annál, hogy az Európai Unió fittyet hány a francia rendőrök által okozott 77 súlyos fejsérülésre, a 15 szemkilövési esetre. Hogyan is lenne idejük ilyen „apróságokkal” foglalkozni, amikor Magyarországon olyan kirívó emberi jogi jogsértések vannak, mint a közigazgatási bíróság felállítása vagy a túlóratörvény elfogadása. „Pikáns”, hogy miközben Sargentiniék a magyarországi sajtószabadság hiányát ostorozzák Macronék az újságírókat sem kímélik a rendőri bántalmazásoktól, munkavégzésük ellehetetlenítésétől – mutatott rá az EP-képviselő.

http://magyarhirlap.hu/cikk/139254/Macron_szemeket_lovet_ki_az_EP_megis_a_magyar_jogallamisag_helyzeteert_aggodik

Vekerdy Tamás: Egyetlen tevékenység marad, ami a természethez köti az embert. A szex

Gyilkos, alattvalókat nevelő iskoláról, kistesó kikukázásáról, gyerekverésről és gyerekként vert felnőttekről, dacról és kötelező szülői szorongásról, csontig lerágott anyákról, apákról beszélt nekünk a professzor. Kétrészes nagyinterjúnk első felvonása.

Javult a helyzet a nyolcvanas évek óta?

Egészben ma azt mondhatom: romlott. Persze, talán pontosabb így: volt, hogy javult, volt, hogy romlott. Az elmúlt nyolc-tíz év katasztrófát hozott az amúgy is alacsony színvonalú magyar oktatásra. Nem véletlenül fogalmaz úgy Széchenyi István, hogy a kiművelt emberfők sokasága teszi az emelkedő nemzetet.Csakhogy ma nem kell kiművelt emberfők sokasága, a hatalom szándékosan tönkre teszi az iskolát, lezülleszti az oktatást. Ne művelődj! Maradj hülye! Ne menj gimnáziumba, ne menj egyetemre!A fejlett világban hazánk az egyetlen ország, ahol évek óta csökken az egyetemi hallgatók száma. Nincs több ilyen. Elképesztő. Ami most zajlik, az a nemzet elleni merénylet. Az ok, hogy így leszel kezes rabszolga, akin könnyű uralkodni. A buta tömeg béget, az okos egyén kritizál.

 

https://24.hu/belfold/2019/01/26/vekerdy-tamas-interju/

 

„Megbénították a katolikus egyházat a zaklatási botrányok”

"A reményvesztettség onnan ered, hogy az egyházon sebet ejtett saját bűne, s nem volt képes meghallani számtalan segélykiáltást, amely az úr jajszavát visszhangozta: Istenem, miért hagytál el engem?" - jelentette ki a katolikus egyházfő a papok, szerzetesnővérek és hívők részvételével tartott ceremónián.

Ferenc pápa a panamavárosi Santa María la Antigua székesegyházban tartott szombati oltáravató misén ugyan nem említette közvetlenül a botrányok témáját, mondandója viszont illeszkedik az utóbbi hónapok során tett kijelentéseihez, amelyekben ismételten kifogásolta, hogy az egyház a múltban nem kezelte kellő komolysággal a szexuális zaklatások eseteit.

A pápa próbált lelket önteni a papokba és szerzetesnővérekbe, sürgetve őket, hogy leljék meg újra azt az örömöt, amely elhívatásukhoz vezetett. Európában, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Ausztráliában a zaklatási ügyek súlyosan megtépázták a katolikus egyház tekintélyét, története egyik legsúlyosabb válságába taszítva. A papok által elkövetett szexuális visszaélések egyre dagadó botránya miatt Ferenc pápa tavaly szeptemberben a gyermekeknek a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szembeni védelméről szóló tanácskozást hívott össze a püspöki konferenciák vezetőivel a Vatikánba februárra.

 

https://hvg.hu/vilag/20190126_Megbenitottak_a_katolikus_egyhazat_a_zaklatasi_botranyok

Gulyás Gergely: A magyar államot felelősség terheli, amiért nem védte meg állampolgárait a holokauszt idején

A második világháború alatti náci népirtás zsidó áldozataira emlékeztek Budapesten

MH/MTI 

A magyar államot felelősség terheli, amiért nem védte meg állampolgárait a holokauszt idején, kollektív bűnösség nincs, de állami felelősség van - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, vasárnap Budapesten.

A Holokauszt Emlékközpont által szervezett rendezvényen a tárcavezető kiemelte: a kormány mindig világosan fogalmazott, amikor a magyar állam felelősségéről volt szó. Tény, hogy a harmincas években az antiszemitizmus erősödése Magyarországot és a magyar társadalmat is elérte, ez a zsidóság tűrhetetlen jogkorlátozásában öltött testet, és tény, hogy a zsidók elhurcolása a német megszállás után történt, de mindez a magyar közigazgatás tevékenysége nélkül nem történhetett volna meg - magyarázta. 

Gulyás Gergely kijelentette: a kormány büszke arra, hogy jelenleg Magyarországon virágzó kulturális és hitéletben, biztonságban élhetnek egymás mellett zsidók és nem zsidók. Magyarország tanult a múltból, és tudja - tette hozzá -, hogy a zsidósággal együtt kell eltervezni és megvalósítani a közös jövőt.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/139258/Gulyas_Gergely_A_magyar_allamot_

felelosseg_terheli_amiert_nem_vedte_meg_allampolgarait_a_holokauszt_idejen

Politico: Tanulmány a holokauszt-revizionizmusról

A holokauszt-revizionizmus az EU keleti tagjai között a legnagyobb mértékű. Egy új tanulmány szerint a kormányok igyekeznek saját szerepüket minimalizálni a zsidók tömeges megölésében.

„Sok európai uniós kormány rehabilitálja a második világháború népirtásában együttműködő háborús bűnösöket, miközben minimalizálja a bűntudatot a zsidók megsemmisítésének kísérletében” – fejezte be a holokauszt revizionista jelentés , amelyet a Yale Egyetem, a Grinnell Főiskola és az Európai Progresszív Judaizmus Unió támogatott.

“A revizionizmus a legrosszabb az új közép-európai tagországokban – Lengyelországban, Magyarországon, Horvátországban és Litvániában” – írja a tanulmány.

https://fuhu.hu/a-tanulmany-holokauszt-revizionizmusrol

Szirtes Ági: ma diktatúra van Magyarországon

Járok tüntetésekre, fújom a sípot, vonulok a fiatalokkal....

Megemlítette, hogy a Katona József Színházban nem hűség, hanem a gyávasága meg a lustasága tartotta ilyen hosszú ideig:

“Sokszor éreztem úgy, ha nem dolgozom, akkor minek vagyok itt, miért nem lépek. De valahogy lecsúsztam a megfelelő pillanatról, és belesüppedtem a reménykedésbe. Az is előfordult, hogy annyira stresszeltem a próbákon, hogy nem tudtam teljesíteni a rendező igényeit.”

A színésznő nehéz sorsú, a társadalom peremén élő figurák elképesztően hiteles ábrázolásáért kapott Kossuth-díjat. Megfogalmazta, hogy közösséget érez az elesettekkel, a hajléktalanokkal:

“Felháborító, emberellenes bűntett, ahogy a hajléktalanokkal bánnak. Nincstelen emberekről beszélünk, akiknek jó esetben van egy kutyájuk, és még azt is elveszik tőlük, bezárják a sintértelepekre. Elégetik a holmijukat, amibe télvíz idején takaróznak. Ha másért nem, ezért is felelniük kell a döntéshozóknak. Komoly vizionálóképességem van, úgyhogy valóra fog válni, hogy a megfelelő ember a megfelelő bíróság előtt felel majd a tetteiről.”

 

Mesterségesen szított kultúrharc

Kitért arra is, hogyan éli meg a mostani, mesterségesen szított kultúrharcot, az Orbán – rezsim szürreális intézkedéseit:

“Ez diktatúra. Járok tüntetésekre, fújom a sípot, vonulok a fiatalokkal. Nem látok a történések mögé, nem akarnék ítélkezni, de a shakespeare-i jóslattal szólva: megindult a birnami erdő Macbeth ellen. Egyszerre csodálatos és dermesztő volt az ellenzéki pártok parlamenti és köztévés akciója, jobb, mint bármelyik akciófilm.”

 

https://varosikurir.hu/szirtes-agi-ma-diktatura-van-magyarorszagon/

 

160 ezer forintot se keres egy 7 éves gyakorlattal rendelkező tűzoltó

A napokban kapták meg a vonulós tűzoltók a sokat hangoztatott illetményemelésről szóló parancsot. Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleménye szerint a helyzet drámai: egy 7 éve dolgozó beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 ezer forintot (miközben a költségvetési szektorban a nettó átlagkereset 245 ezer forint). Ráadásul a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órájával, az ígért hárompilléres életpályamodellből pedig két pillér egyáltalán nem valósult meg.

A szakszervezet szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány tagjai, a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók ne váltsanak munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni – írják.

 

https://24.hu/belfold/2019/01/27/tuzolto-fizetes-ber

Márki-Zay Péter megtorpedózta a Fidesz cenzúrát Hódmezővásárhelyen

Felfüggesztette a hódmezővásárhelyi polgármester a legutóbbi a csütörtöki rendkívüli közgyűlés döntését, amely a Fideszes képviselők ellenőrzése alá vonta volna a helyi önkormányzati havilap szerkesztését. Igaz, csak a februári lap jelenhet még meg cenzúra nélkül.

„A Vásárhelyi Valóságról szóló közgyűlési döntést a tegnapi napon FELFÜGGESZTETTEM, a készülő februári lapszám még a Fidesz-cenzúra nélkül fog megjelenni. A végleges döntést a február 8-i közgyűlés hozza majd meg - nem kétlem, a Fidesz ezúttal is visszaél majd a többségével.’ – írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Csütörtökön írtunk arról, hogy a rendkívüli közgyűlésen a többségben levő Fideszes képviselők azt terjesztették elő, hogy ezentúl, a havonta megjelenő havilapot, a Vásárhelyi Valóság tartalmát, szerkesztőbizottság állítsa össze. A Fideszes képviselők ezt azért tartották fontosnak, mert szerintük a lapban a polgármester politikai törekvéseit támogató cikkek jelentek meg, pedig egy önkormányzati lapnak a helyi lakosság tájékoztatása a feladata, és ezt a lapot közpénzből működtetik.

https://hvg.hu/kkv/20190127_MarkiZay_Peter_megtorpedozta_a_Fidesz_cenzurat_Hodmezovasarhelyen

Soros-támogatás miatt lett áldozat a komlói rendőrkapitány?

Gulyás Zsolt, Baranya megye rendőr-főkapitánya január 23-ai hatállyal visszavonta Váczi Istvánnak, a Komlói Rendőrkapitányság vezetőjének parancsnoki kinevezését.

Váczi indoklás nélküli leváltása találgatásokra ad okot a 23 ezer lelkes városban, s a megye közélet iránt érdeklődő köreiben. Úgy tűnik, van is arra feltételezés, hogy miért kellett távoznia posztjáról az ezredesnek. A Szabad Pécs internetes hírportál szerint – vélhetően – azért, mert Váczi egy darts klub vezetőségi tagjaként elindítója volt egy drogmegelőzési programnak, s ehhez a munkához tavaly 1,9 millió forint támogatást kaptak a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványtól. A „drog helyett darts” program keretében a klub iskolai napokat szervezett, ahol a drogok veszélyeiről tartottak előadást, és dartsra tanították a diákokat, emellett – többek között – olyan darts versenyeket rendeztek, amelyeken nagyszülő-unoka párosok vettek részt. A program hatását nem könnyű pontosan felmérni, ám az tény, hogy azok az iskolák, ahol a dartsszal ötvözött drogprevenciós előadást tartottak a gyerekeknek, eddig egyszer sem jeleztek a rendőrségnek olyan esetet, hogy ott a tanulók közül valaki drogozás gyanúja miatt lett volna rosszul. Amúgy az említett megelőző programot a helyi vállalkozók támogatták pár százezer forinttal, a munka sikeréhez azonban jelentősen hozzájárult a Soros-pályázat pénze. Szerettük volna megtudni a főkapitányságtól, hogy miért mentették fel Váczit, és volt-e szerepe ebben annak, hogy egyesülete pénzért pályázott és nyert Soros alapítványától, ám a főkapitányság nem kívánt ezekre a kérdésekre válaszolni. Váczi sem nyilatkozhat, így maradnak a találgatások. A volt kapitány továbbra is rendőr maradhat, információink szerint Pécsen ajánlanak neki munkát.

 

https://nepszava.hu/3023237_soros-tamogatas-miatt-lett-aldozat-a-komloi-rendorkapitany

Ismerős nevekhez mennek a milliárdok a balatoni turizmus fejlesztésénél

A Magyar Turisztikai Ügynökség 300 milliárd forintos programjának két legnagyobb nyertese ugyanahhoz a kormányközeli tulajdonosi körhöz köthető. Hivatalosan persze szakmai szempontok döntöttek a pályázatoknál.

A Kisfaludy turisztikai fejlesztési programmal minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programja valósulhat meg a vidéki Magyarországon - így büszkélkedik az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a 2017-ben útjára indított programmal, amelynek keretében 2030-ig 300 milliárd forint értékű hotel- és panziófejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon, amelyből 150 milliárd forintot a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít 

Az MTÜ több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki. Eddig nem volt nyilvános, hogy pontosan ki és melyik cég nyerte el a panziók, szállodák felújítására, bővítésére, építésére szolgáló milliókat, milliárdokat, de az MTÜ honlapján a Napi.hu megtalálta a szerencsés vállalkozásokat.
 

A lista alapján egyértelmű, hogy a legnagyobb támogatásokat a kormányzathoz közeli cégek nyerték el.

https://nepszava.hu/3023260_ismeros-nevekhez-mennek-a-milliardok-a-balatoni-turizmus-fejlesztesenel

Andy Vajna esete a propagandatévézéssel

2015. október 15-én délután Andy G. Vajna egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy aláírt egy adásvételi szerződést a TV2 megvételére. A filmproducer fordulatos karrierjének legkevésbé épületes fejezete kezdődött el aznap.

Vajna azt is közölte a sajtóval, hogy Dirk Gerkens, az RTL kirúgott egykori vezérigazgatója lesz az adó főnöke, amint a GVH és a Médiatanács belemegy a tulajdonosváltásba. Gerkens felmondta a hivatalos maszlagot (imádom a tévét, a magyar piac nagyon izgalmas), de nyilvánvalóan a bosszú hajtotta, és abban a tudatban vállalhatta el a melót, ha a TV2 mögött lesz annyi pénz, amivel legyőzheti az RTL-t. Lett.

Ahogy ez ilyenkor szokásos, az új főnök (Vajna, nem Gerkens) menten tett is egy ígéretet, miszerint a TV2 két éven belül a legnézettebb adó lesz. Gerkens, aki Vajnával ellentétben nagyon is jól ismerte a magyar tévés piacot, hallgatott. A TV2 megvásárlása és NER-kompatibilissé tétele nem új keletű terv volt, Habony Árpád Vajnán keresztül már korábban is meg akarta venni (ahogy Nyerges Zsolt pár évvel korábban az RTL-t), de mocorgott a tévé körül egy kínai kontingens is, akik letelepedési kötvénnyel érkeztek ide, és olyan hálásak voltak ezért, hogy menten meg is vették volna a tévét Rogán Antalnak. És még mielőtt lement volna a nap, a sajtó elé állt Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly, aki azt állította, hogy október 13-án megvásárolta TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét, amit így az ügyvezetők nem adhatták volna el Andy Vajnának, és izé, ő a TV2 tulajdonosa.

HÁT ÍGY INDULT VAJNA TÉVÉS KALANDJA 2015 ŐSZÉN.

 

 

https://index.hu/kultur/media/2019/01/23/andy_vajna_tv2_propaganda_lakajmedia/