2019, január 16 - 08:07 Sajtószemle

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Ahogy várható volt, nem támogatta a brit alsóház a Brexit-megállapodást, az erről szóló indítványt 202-432 arányban vetették el a képviselők.

A brit kormányt eddig mindössze három alkalommal szavazták le több mint száz szavazattal, mindhárom eset 1924-ben történt.

Azzal kapcsolatban egyelőre nincsenek konkrét tervek, mi a következő lépés. May a szavazás után annyit közölt, hogy nem derült ki, mi történik, márpedig a briteknek és az uniós polgároknak is bizonyosságra van szüksége. A kormányfő közölte: holnap folytatják a vitát, és ha a parlament bizalmat szavaz neki, folytatja a tárgyalást. Az idő szűkösségére tekintettel viszont azt várja el,hogy reális javaslatokat várjanak és fogadjanak el. Hétfőre mindenesetre új javaslatot ígért - egy korábbi módosításra tekinttel erre egyébként valóban csak három napja van.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190115_Sulyos_vereseget_szenvedett_Theresa_May_a_brit_parlamentben_kerdeses_mi_lesz_a_Brexittel

 

Nem fért meg a kormányban Paks 2 két erős embere

Szerda délután jelentették be hivatalosan, hogy menesztette a miniszterelnök Aszódi Attilát, a paksi bővítésért felelős egyik államtitkárt. 

Süli János Paks 2-ért felelős miniszter kérte információink szerint Aszódi Attila államtitkár menesztését. Aszódi öt évig elképesztő állhatatossággal védte a beruházást, nem volt a kormánynak még egy embere, aki annyit vitatkozott volna az ellenzékkel és a civilekkel, mint ő.

Aszódi Attila 2017-ben szorult háttérbe, amikor a paksi bővítés ügyét elvették Lázár Jánostól, és Süli János tárca nélküli miniszterre bízta a feladat irányítását a miniszterelnök. Addigra már megvoltak az EU-s engedélyek, és immár az oroszokkal kellett tárgyalni, illetve a magyar cégeket felkészíteni arra, hogy esetleg beszállítók lehessenek. Süli korábban paksi polgármester, míg 2009-10-ben a paksi atomerőmű vezérigazgatója volt. Novemberben a 24.hu arról értesült, hogy Sülit meneszthetik, mert az építkezés nem halad. Mostanra kiderült, hogy nem neki, hanem Aszódinak kellett mennie.

Süli már 2017-ben államtitkárává nevezte ki Aszódit, és posztját megtarthatta a 2018-as kormányalakítás után is, de nyilvánvaló volt, hogy Aszódi háttérbe szorult. Az addig rendszeresen szereplő Aszódi elhallgatott a nyilvánosság előtt. Ráadásul Becskeházi Attila Csaba személyében volt egy másik államtitkár is Süli alatt, aki a bővítéshez kapcsolódó egyéb fejlesztésekért felelt. 

Úgy tudjuk, hogy Süli és Aszódi viszonya nem volt harmonikus, és ez már habitusukon is látszott. Süli például a kampányban a választókkal kocsmázott, Aszódi pedig grafikonok előtt magyarázva érezte jól magát. Egyelőre nem világos, hogy konkrétan mi vezetett Aszódi menesztéséhez, de azt többektől hallottuk a kormányzat felől, hogy a miniszter kezdeményezte eltávolítását.

https://444.hu/2019/01/15/nem-fert-meg-a-kormanyban-paks-2-ket-eros-embere

 

 

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Szél Bernadett este fél 12 után közzétett videójában az látszik, ahogy kamerázza őket az MTVA egyik munkatársa. Hadházy éppen kabátját magára terítve alszik, míg Szél ébren van. Azt írja:

Felváltva alszunk.

A következő posztot reggel 6:30 előtt tette ki Facebookjára Szél Bernadett, ebben az látszik, hogy még mindig rájuk van irányítva a kamera.

Ezek konkretan perverzek. Propagandamentes jó reggelt kívánunk mindenkinek a propagandatévéből

https://hvg.hu/itthon/20190115_Bent_aludt_az_MTVAban_Szel_es_Hadhazy_a_tevesek_rajuk_allitottak_egy_kamerat

A Duna Médiaszolgáltató vezetője leült Hadházyékhoz, és kijelentette: Tökéletesen jónak és pártatlannak tartja a magyar közmédia Híradóit

"Tömören mondva megvagyok elégedve a műsorokkal"-  mondta Szél Bernadettnek és Hadházy Ákosnak a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A közmédia épületében éjszakázó két független ellenzéki képviselőhöz kedden reggel ült le Dobos Menyhért, a beszélgetést a Facebookon közvetítették. A vezérigazgató hangsúlyozta: 

"ha valamelyik műsor nem tetszik, vagy kiegyensúlyozottsági problémák vannak, hozzám lehet fordulni."

Dobos felhívta a két képviselő figyelmét, hogy

"kiegyensúlyozottsági probléma az elmúlt nyolc esztendőben nem volt."

"Féltünk," mondta Dobos az MTVA előtti tüntetés estéjéről. Sérelmezte, hogy egy felheccelt tömeg élén a képviselők "betörtek" az épületbe. 

"Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten,"

utalt arra, hogy hogyan viselkedtek a biztonsági őrök az országgyűlési képviselőkkel szemben. Hadházy Ákos kérdésére kijelentette:

"tökéletesen jónak tartom a magyar közmédiának a Híradóit, annak a híradásait. Abszolút pártatlannak tartom, és így helyesnek."

 

https://444.hu/2019/01/15/a-duna-mediaszolgaltato-leult-hadhazyekhoz-es-kijelentette-tokeletesen-jonak-es-partatlannak-tartom-a-magyar-kozmedia-a-hiradoit

Bayer Zsolt 1994-ben – a Népszabadságban – Horthyról és rendszeréről

Boross Péter, Schmidt Mária és eszmetársai figyelmébe!

Vágó István közösségi oldalán osztott meg egy 1994-ben, amikor a Fidesz piacvezető “nagypártból” 7-8 százalékos “kispárttá” esett vissza, Bayer Zsolt akkori tárcaíró neve alatt közölt cikket:

„Rögeszmémmé vált, hogy a most leköszönő koalíció Horthy újratemetésekor vesztett el végképp mindent. Mert ugyan magára haragította a társadalom majd minden szeletét, mert nyelvhasználatában és hatalmi külsőségeiben úgy tett, mintha nem történt volna meg Magyarországon egyfajta társadalmi modernizáció, s mind a mai napig ismeretlen fogalom lenne a társadalmi mobilitás, mert nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy átestünk már egy kívánatos és egészséges szekularizáción, így pedig az autópályák felszentelése nem egyéb közröhejnél - tényleg, ne csináljunk Krisztusból bohócot! -, de ezek "apróságok". Kenderesen veszett el végképp minden. A kormányzó sírjánál nyilvánult meg az új hatalmi elit azon szándéka, hogy az elmúlt negyven évet zárójelbe téve, Kádár diktatúráját Horthy embertelen és tisztára moshatatlan rendszerével "haladja meg".

https://varosikurir.hu/bayer-zsolt-1994-ben-a-nepszabadsagban-horthyrol-es-rendszererol/

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Az Echo Tv műsorvezetője nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor az egyik kecskeméti kormányellenes tüntetés szónokáról, Nagy Blankáról mondta el a véleményét.

Ő a mi kis Blankánk, a jövő politikusasszonya, ugye, aki ha gimnazista, akkor maximum 18 éves lehet, és már egy igazi, kretén, barom állat. És még csak 18 éves.

Később azt mondta róla:

No, hát akkor, kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska, kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli.

Akit érdekel az ilyesmi mozgóképen is, Bayer Zsolt tirádái 5:35-től perceken keresztül itt:

https://hvg.hu/itthon/20190115_Bayer_Zsolt_a_tuntetesek_gimnazista_szonokarol_Kreten_nyomorult_barom_proli

A gimnazista Nagy Blanka visszaszólt Bayer Zsoltnak: Nézzen tükörbe, és hallgassa végig a megszólalásait, amiben káromkodik

Elértük Nagyot, a kiskunfélegyházi diák szerint vicces, hogy épp egy olyan úriember beszél róla így, aki maga is ilyen tónusban szokott beszélni. "Itt vagyunk a 21. században, és még mindig le tudunk ragadni annál, hogy valaki kimondott két csúnya szót." Bayerben nincs annyi, hogy ennyi idősen el tudja engedni ezt az ügyet, illetve

"ha én annyi idős lennék, mint Bayer, belegondolnék, hogy ilyen szavakkal beszélek egy 18 éves emberről".

Kérdésünkre, hogy nem bánta-e meg azóta az éles fogalmazást, Nagy azt mondja, nem volt betervezve a felszólalásakor a csúnya beszéd, de elragadta a hév. Ugyanakkor úgy gondolja, nem tud egy olyan kormányról szépen beszélni, amely láthatóan tönkreteszi a népét, és csak a kapzsiságon, korrupción jár az esze. "Olyan prűd lett az ország, pedig Magyarország arról híres, hogy 10 percen keresztül tudunk szóismétlés nélkül folyamatosan káromkodni." Ugyanakkor olyanok szidják le a káromkodásért, akik maguk is káromkodnak.

https://hvg.hu/itthon/20190115_Visszauzent_Bayernek_a_megtamadott_18_eves_Nezzen_a_tukorbe

A Ripost, a Figyelő, az Origo és a Lokál is megírta, hogy rossz tanuló és sokat hiányzik az iskolából a kiskunfélegyházi gimnazista lány, aki tavaly év végén beszólt a kormánynak

A Ripost anyagát átvette a Figyelő és a Lokál is. (UPDATE: Pár perccel később az Origóra is kikerült az anyag.)

Mindhárom újság része a tavaly év végén létrehozott fideszes médialapítványnak, amelynek 476 kiadványt ajándékoztak egyszerre korábbi tulajdonosaik. Tavaly december elején Orbán Viktor miniszterelnök saját kezűleg vonta ki az alapítványt a versenyjogi szabályok alól, és minősítette a létrejöttét nemzetstratégiai jelentőségűnek.

https://444.hu/2019/01/15/a-ripost-a-figyelo-es-a-lokal-is-megirta-hogy-rossz-tanulo-es-sokat-hianyzik-az-iskolabol-a-kiskunfelegyhazi-gimnazista-lany-aki-tavaly-ev-vegen-beszolt-a-kormanynak

Nagy Blanka jogi lépéseket tesz, miután a fideszes lapok arról írtak, hogy több tárgyból bukásra áll

Tény, hogy nem én vagyok az osztály legjobb tanulója, de nem tudom, ezt honnan vették.

Azt mondja, jogi lépéseket tesz a róla megjelentek miatt, szánalmasnak tartja, amit a kormánypárti média művel. "Néhány embernek lassú lehet a felfogása" – mondta arra, hogy a tüntetés után egy hónappal kezdtek intenzíven foglalkozni vele.

 

https://hvg.hu/itthon/20190115_A_Ripost_megirta_hany_targybol_all_bukasra_a_mocskos_szaju_diaktunteto

 

A közszolgálati dolgozók szakszervezete országos sztrájkot hirdet

A Facebookra kirakott közlemény szerint az önkormányzati köztisztviselők, és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete egyedül, míg a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével közösen csaknem 200 ezer munkavállaló érdekében országos sztrájkot hirdet" – áll a szakszervezet közleményében.

Hogy mikor lesz a sztrájk, azt még nem tudni, ezt, illetve a háromszor 12 pontos követeléseiket majd január 17-én jelentik be a hvg.hu cikke szerint. A Mérce szerint a sztrájkkezdeményezést támogatják az ÖSSZEFOGÁS szakszervezetei: a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete.

https://444.hu/2019/01/15/a-kozszolgalati-dolgozok-szakszervezete-orszagos-sztrajkot-hirdetett

Tízezrek vonultak utcára a gdanski polgármester halála után

Több tucat lengyelországi városban, köztük Gdanskban és Varsóban gyűléseket és gyászmeneteket tartottak hétfő este, tisztelegve az előző nap megkéselt, sérüléseibe belehalt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz emléke előtt.

https://hvg.hu/vilag/20190114_tizezrek_vonultak_utcara_a_gdanski_polgarmester_halala_utan

Túlóratörvény: tíznél is több európai városban tüntetnek szombaton

Január 19-én Budapesten, az összes megyeszékhelyen és több vidéki városban is demonstrációk lesznek a túlóratörvény ellen és a szakszervezeti követelések teljesítéséért. Ezzel egy időben megmozdulásokat szerveznek az ottani magyarok több nyugat-európai városban is

https://hvg.hu/itthon/20190115_Tiznel_is_tobb_europai_varosban_tuntetnek_szombaton

Nem kellettek a kórháznak a modern ágyak, amiket egy jobbikos szerzett

Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő a Facebookra posztolt egy történetet, amiben a konkrét intézmény megnevezése nélkül azt állítja, hogy adományként szerzett pár modern ágyat egy magyar kórháznak (feltehetően külföldről), de 

mikor megtudta az igazgató, hogy a közbenjárásommal kerültek hazaszállításra, inkább visszautasította az adományokat. 

A politikus és az akcióban résztvevő társai ezért az ágyakat matracokkal és éjjelszekrényekkel együtt a független polgármester és testület által vezetett Mindszentkállára vitték a poszt szerint. Rig nem írja, de a képek tanúsága szerint a helyi idősek otthona kapta végül az adományt.

 

em velem és nem is magukkal szúrtak ki, hanem a betegekkel és az ápolókkal. Ugyanis a betegek kényelmét szolgálták volna, valamint az ápolóknak jelentettek volna könnyebbséget a jelenlegieknél sokkal modernebb és jobb állapotú, mechanikus ágyak.
Míg a mindszentkállai intézményben csak a szerETET, a betegek kényelme és a dolgozók munkájának segítése számít, félretéve a saját nézeteket, érdekeket, addig az említett kórházban sajnos a gyűlÖLET, politikai érdekek ennél erősebbek.

https://index.hu/belfold/2019/01/14/nem_kellettek_a_korhaznak_a_modern_agyak_amiket_egy_jobbikos_szerzett/

 

Tiborcz István: 4 cég, 4,5 milliárdos eredmény

A Tiborcz Istvánhoz köthető négy vállalkozás összesen 4,5 milliárd forint adózás előtti eredményt produkált tavaly, derül ki az Mfor.hu összesítéséből. A bejövő forintok döntő részét az ingatlanban utazó BDPST Zrt. termelte, mintegy 4,3 milliárdot.

https://444.hu/2019/01/15/tiborcz-istvan-4-ceg-45-milliardos-eredmeny

 

Facebookon sértette meg az új gyülekezési törvényt, 100 ezer forintra bírságolták a Momentum szombathelyi elnökét

Egy Facebook-posztja miatt 100 000 forintos bírságot kapott a szombathelyi Momentum elnöke, közölte Ungár Péter helyi lapja, az Ugytudjuk.hu. Az október elsejétől hatályos új gyülekezési törvényt sértette meg, számolt be Nagy Donát. Az EP liberális frakciója Brüsszelből indított egy Orbánnal kiplakátolt furgont, aminek az országjáró útjának utolsó állomása volt Szombathelyen. A helyi Momentum lejelentette a rendőrségen a rendezvényt, de Nagy Donát nem várta meg a törvény által előírt 48 órát, hanem annál hamarabb posztolt róla a Facebookon. 

Nagy hozzátette: a szombathelyi rendőrség meg sem hallgatta, rögtön büntettet. Azóta is hiába kérte meghallgatását, és a bírság mérséklését. 

https://444.hu/2019/01/15/facebookon-sertette-meg-az-uj-gyulekezesi-torvenyt-100-ezer-forintra-birsagoltak-a-momentum-szombathelyi-elnoket

AZ MSZP-HEZ VEZETNEK A FENYŐ-ÜGY SZÁLAI

EGY VOLT TAGOZATVEZETŐ IS ZSAROLHATTA GYÁRFÁS TAMÁST

Szemán László János Magyar Idők

Az MSZP karitatív tagozatának egykori vezetőjétől, D. I. A.-tól foglalták le – mások mellett – azokat a hangfelvételeket, amelyeket Portik Tamás az 1990-től az elfogásáig folytatott beszélgetéseiről készített. Többek között Gyárfás Tamással és pártpolitikusokkal, illetve gazdasági szereplőkkel zajlott párbeszédekről van szó, amelyek kapcsán az országos politikát érzékenyen érintő botrány készülődik.

A Magyar Idők ezzel kapcsolatban arról értesült, hogy az adathordozók lefoglalása során célkeresztbe került Portik egykori üzlettársai közül egy német–magyar kettős állampolgár is, aki egykor az MSZP karitatív tagozatának első elnökeként került évekkel ezelőtt a nagypolitikába. A D. I. A. monogramú férfit Portik egyik pénzkezelőjeként nevesítette a Heti Válasz még 2012-ben.

Azt még nem tudjuk, hogy a Gyárfással folytatott beszélgetéseken túl még kivel, melyik jelenlegi vagy volt szocialista politikussal, a párthoz közel álló vállalkozóval folytatott beszélgetés felvétele landolt a nyomozóknál.

Az azonban tény: az olajbűnözés zászlóshajójának számító Energol Rt. egykori igazgatója 2008-ban, a Vadrózsa étteremben a Gyurcsány-kormány polgári elhárítását vezető Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával történt egyeztetése során eldicsekedett a tábornoknak azzal, hogy számos MSZP-s politikust támogatott anyagilag, és kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkezik.

 

https://magyaridok.hu/belfold/az-mszp-hez-vezetnek-a-fenyo-ugy-szalai-3848771/

 

MOZGALMI NEHÉZSÉGEK

Pilhál György Magyar Idők

Alighanem félreérti az őt körülvevő sajtóérdeklődést Komjáthi Imre MSZP-alelnök. Az utcai rebellió proletár (proli) szárnyának vezéralakja újabban abban a hitben nyilatkozgat sajtószerte, illetve Facebook-oldalán, mint aki meg van győződve arról, hogy ő fújja az uralkodó passzátszelet. Emlékszünk, két hete Komjáthi alakította azt a bősz tüntetőt, aki a Parlament előtt, a már hazainduló egybegyűlteket félretolva, vörös zászlóval a kezében körbesüvített a placcon: „Nem vehetik el tőlünk a Kossuth teret!” Majd, amennyire túlsúlya engedte, rohamot kísérelt meg az Országház felé, ám „leteperték a rendőrök”. Illetve, mint másnap maga finomított: nem leteperték, csak nekinyomták egy kőnek. (De az is lehet – ezt már én mondom –, hogy csak nekiszaladt egy oszlopnak.) Mindenesetre azóta is rajta röhög a publikum.
Minapi bejegyzésében ezt írja a nehézsúlyú atléta: „Idézést kaptam a gyülekezési jog megsértése miatt” – soraiból némi megszeppenés érződik. „Polgári engedetlenség keretében hajtottuk végre a bánrévei határátkelőnél szervezett útlezáró akciónkat” – tájékoztat az útonálló, majd hozzáteszi: „Nem félünk!”
Az éhségmenetet is megjárt Imre régi, kipróbált néptribun.

https://magyaridok.hu/paca/mozgalmi-nehezsegek-3850235/

 

Amerikai Népszava

A VILÁG LEGMOCSKOSABB EMBEREI ÁLLNAK ORBÁN MÖGÖTT

Orbán titkos tanácsadóinak egyike, George Eli Birnbaum most rezzenéstelen arccal kitálalt, a 24.hu oldalán olvashatók az interjú részletei. Cinikusan elmondta, hogy a Soros-elleni gyűlöletkampányt és hazugságokat ők találták ki. Ez az egyik legsikeresebb termékük, Orbán a legjobb tanítványuk, aki ezt tökéletesen megvalósította. Egy olyan országban, ahol az antiszemitizmus parázsa soha nem aludt ki.

Arthur Finkelstein maga az ördög, Birnbaum pedig Finkelstein haláláig az üzlettársa volt. Birnbaum holokauszt-túlélő apától származik, zsidók leszármazottja, akárcsak Finkelstein. Lehet-e mocskosabb ember valaki annál, hogy zsidó létére, holokauszt-túlélő apa gyermekeként, a zsidó-világösszeesküvés hazugságát és technikáját adja gátlástalan kalandorok kezébe, hogy ezzel a “jól bevált” módszerrel szerezzék meg a korlátlan hatalmat és egy nép lelke fölött az uralmat? Finkelstein halála után Habony Árpád vette át a londoni irodájuk vezetését, ami azt jelenti, hogy Orbán vette át a finkelsteini örökséget.

Az sem véletlen, hogy Finkelstein sátáni módszereire kizárólag jobboldali pártok és politikusok vevők az egész világon. A finkelsteini “kampánystratégia” maga az aljasság, az emberiség pöcegödre. Nekik áll útjukban a “politikai korrektség” és a demokratikus jogállam.

Érthetetlen, hogy Orbán teljes lebukásának bizonyítéka mellékesen jelenik meg a magát függetlennek tartó magyar sajtóban is. Erről kellene szólnia mindennek. Hangszórókon kellene sugározni Budapest utcáin Birnbaum szavait. Orbán csalásáról lehullott a lepel. Ez az elmúlt kilenc év legfontosabb magyar belpolitikai eseménye és botránya, amiről még az ellenzék sem beszél, nincs a lapok főcímeiben, nem erről szól minden cikk.

Ezért nincs sajtó Magyarországon. Az a sajtó, amely ezt nem dolgozza fel, nem kérdez körbe, nem tárgyalja ki, nem vonja le a tanulságait, nem gördíti tovább, nem tartja napirenden, az nem sajtó. A magyar miniszterelnök egész politikájáról, rendszeréről derült ki, hogy hazugságra épül. Az utcán kellene lenni az embereknek, hogy lebukott a zsarnok, vége a hazugságnak. De Magyarországon erre két nap múlva már nem emlékszik senki, és nem foglalkozik vele senki. Így soha nem lesz szabad ez az ország, hanem a világ harmadik legmocskosabb embere vezeti. Az első kettő az, aki erre kiképezte.

https://nepszava.us/a-vilag-legmocskosabb-emberei-allnak-orban-mogott

Már közel ötezer milliárdot fialtat a hazai elit a privátbankároknál

Csabai Károly mfor.hu

Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár az 5 ezermilliárd forintot közelítő vagyonát fialtatta 2018 végén a hazai privátbankári szolgáltatóknál. Az mfor.hu által készített körképből az is kiderül, hogy a befektetőket védő szabályozás szigorodása és az ingatlanpiaci boom elszívó hatása ellenére tavaly két számjeggyel nőttek a kezelt magánvagyonok és az idei évre is hasonló mértékű gyarapodás várható.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/mar-kozel-otezer-milliardot-fialtat-a-hazai-elit-privatbankaroknal.html

Elment az alkalmazottak kedve a munkaügyi perektől

Baka F. Zoltán mfor.hu

A rabszolgatörvény azonban új helyzetet teremthet.

A legutolsó bírósági statisztikai jelentés szerint látványosan, a felére esett vissza az elindított munkaügyi perek száma 2018 első félévében. Abban a hat hónapban összesen 3536 per indult a bíróságokon, az egy évvel korábbinak mindössze az 50,3 százaléka.

Vagyis látható, hogy egyebek mellett a munkaügyi perrend változása miatt is lohadt a munkavállalók elszántsága, hogy bírósági úton harcoljanak az igazukért. Kérdés, hogy a Munka Törvénykönyve módosítása – köznyelvben rabszolgatörvény – felbátorítja-e az alkalmazottakat, hogy adott esetben bírósághoz forduljanak, ha úgy ítélik meg, hogy a munkaadó túllépi a törvény szabta kereteket. A túlóra-szabályozás miatt már országos demonstráció, sőt sztrájk is szóba került érdekvédelmi körökben.

A perrendtartás változásainak ugyanakkor egyik, a munkavállaló számára kedvező következménye, hogy a munkaadó szempontjából szigorúbb lett a bizonyítási eljárás a bíróság előtt. A következő időszakban kiderül, hogy a Munka Törvénykönyve módosítása által teremtett új helyzetben a perindítás elleni vagy melletti érvek lesznek-e az erősebbek.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/elment-az-alkalmazottak-kedve-a-munkaugyi-perektol.html

Orbán Viktor ellopta a nemzeti szuverenitást, a jelenlegi kormányzati magatartás a képmutatás csúcsa

CSERI PÉTER

Orbán Viktor 2010 után talált rá arra a varázsszóra, amit ma már az összes fontos, érdemi politikai vitát igénylő kérdésben ultima ratióként használ – ez a nemzeti szuverenitás. Jószerével mindent szuverenitási kérdésnek tekint, ezekről pedig már vitát nyitni is hazaárulás. Hogy mekkora lehet a maximális áfa, megépítjük-e Paks 2.-t, miként éljük fel az uniós forrásokat, csatlakozunk-e az európai ügyészséghez, támogatjuk-e a schengeni határok közös őrizetét, elüldözzük-e a CEU-t. Bár egyfelől érthető, hogy a magyar társadalom számára mágikus erővel bíró nemzeti függetlenség ideáját a kormányfő politikai eszközként használja, ám azzal, hogy úton-útfélen ezt a fegyvert veti be, egyúttal devalválja is a fogalom értékét. Pedig tele van a padlás valódi szuverenitási kérdésekkel, de ezekről a Fidesz gyermeteg kommunikációs stratégiája miatt egyelőre nem lehet érdemi vitát folytatni.

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-ellopta-a-nemzeti-szuverenitast-a-jelenlegi-kormanyzati-magatartas-a-kepmutatas-csucsa-162087

Baranya Róbert Néptelen népvezérek

Magyar Hírlap

Álláspont. Tovább folytatta tegnap egyre kínosabb performanszát az MTVA székházában a láthatatlan tömegeket megmozgató ellenállási mozgalom két vezéralakja, Hadházy Ákos és Szél Bernadett

Magyarul ez a két, senki által meg nem választott, semelyik egyéni körzet lakóit nem képviselő, volt pártjuk mandátumait bitorló ember követelőzik egy közintézményben, szólít fel bűncselekményekre, akadályozza az ott zajló munkát, listázza és fenyegeti az ott dolgozókat, felvételeket készít, verekedik a biztonsági őrökkel, fetreng a földön, hisztizik és áll elő naponta változó követelésekkel. Mindezt pedig arra hivatkozva, hogy nekik jogaik vannak, mert ők parlamenti képviselők, de egyébként is velük van a többség, mindenki változást akar ebben az országban, meg kell kérdezni az embereket. Persze, tudjuk, valamit csinálni kell, be kell kerülni a hírekbe, valahogy a felszínen kell maradni, mert az eddigi teljesítményük alapján még annyi szavazatot sem szereznének egy választáson, mint tavaly. Egy javaslatunk azért lenne ennek a két önkéntes népvezérnek: néha nézzenek már a hátuk mögé. Akkor talán észrevennék, hogy nem áll mögöttük senki…

http://magyarhirlap.hu/cikk/138228/Neptelen_nepvezerek

Balul sült el Hadházyék partizánakciója

A közös lista szavazatvesztéssel járna az ellenzéki pártok számára – derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából

Magyar Hírlap

A baloldali pártok és a baloldali kommentelők is kiakadtak Szél Bernadett és Hadházy Ákos bohóckodásán a köztévé épületénél – írta a baloldalinak tartott Hírklikk hírportál kedden. Az LMP-ből kilépett, illetve kizárt parlamenti képviselők még hétfőn tettek újabb provokatív látogatást az MTVA székházában, akciójukról az ellenzéki pártokat sem tájékoztatták.

A két képviselő aztán éjszaka sem volt hajlandó elhagyni az épületet, csupán azért mentek ki onnan másnap reggel, hogy sajtótájékoztatót tartsanak, illetve aláírásokat gyűjtsenek az európai ügyészséghez történő csatlakozást célzó akciójukban.

A hírportál idézte egy kommentelőjüket, aki szerint „Szél Bernadett inkább szerepelni akar, és még a WC-re menetelét is levideózza. Viszont ha nem vesznek vissza, nevetségessé teszik nemcsak magukat, de az ellenzéket is”. Szél a sajtótájékoztatón egyébként arról beszélt, nem hajlandók belenyugodni abba, hogy elégetik a pénzüket a közmédiában, és kidobják őket a közmédia épületéből, Hadházy pedig azt bizonygatta, nem pókember, nincs különleges ereje. A tájékoztatójuk után vissza akartak menni az épületbe, de oda nem engedték már be őket. Ekkor Hadházyék rendőrt hívtak, de a rendőrséget nem tudták meggyőzni arról, hogy be kellene avatkoznia.

http://magyarhirlap.hu/cikk/138236/Balul_sult_el_Hadhazyek_partizanakcioja

"Örökös harc folyik az emberek érzelmi befolyásolásával, választási propagandaszövegekkel"

Paolo Sorrentino munkája, a Silvio és a többiek a bálvány és a pojáca szerepében is felmutatja Olaszország leggazdagabb emberét, többszörös miniszterelnökét, Silvio Berlusconit. A több mint négyórás filmfolyamból egy rövidített, két és fél órás nemzetközi változat kerül a hazai mozikba – ebből az alkalomból beszélgettünk a fenevad megformálójával.

https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/orokos-harc-115759

A DK az UNESCO-hoz fordul, amiért Orbánék lemázolták a 230 éves barokk freskókat a Várban

Beszámoltunk róla, hogy az Orbán irodájának helyt adó Karmelita épületegyüttes egyedülálló, késő barokk freskóegyüttesét egyszerűen fehérre festették a felújítás során.

http://nyugatifeny.hu/2019/01/14/a-dk-az-unesco-hoz-fordul-amiert-orbanek-lemazoltak-a-230-eves-freskokat-a-varban

Álommunka állami pénzből: milliókat adtak év végén a munkatársaiknak a frakciók

Kimaxolta a mozgóbér fogalmát a Jobbik képviselőcsoportja: a hvg.hu birtokába jutott összesítés szerint egy erősen hullámzó (ki)fizetési rendszerben akadt olyan munkatárs a frakció mellett, aki kétmillió forintnál is többet tudott keresni havonta. A Fidesz képviselői a fizetési adatok szerint durván túlóráztathatták az alkalmazottakat, míg az alapból is magas fizetéseket adó KDNP karácsonyi jutalommal emelte alkalmazottai bérét egymillió forint fölé.

Az összesen 1514 alkalmazott május-novemberi bruttó bérét tartalmazó újabb lista segítségével már nem csak pillanatképet tudtunk rajzolni a képviselők segítőinek fizetéseiről, hanem mozgásokat-tendenciákat is meg lehetett figyelni. És azt is megtudhattuk, hogy a képviselőkön túl mennyit fizetnek alkalmazottaiknak az egyes képviselőcsoportok.

https://hvg.hu/itthon/20190115_kepviseloi_alkalmazottak_beremelese

Sebes György Az ördög maga

Ördögöt a falra festeni fél győzelem. Netán egész is. Ez a hatalmi propaganda és kommunikáció alapvetése. Az ördög pedig Gyurcsány személyesen, esetleg a múlt ködébe vesző Gyurcsány-Bajnai kormány. És nem csupán a mit sem sejtő óvodásokat ijesztgetik velük, hanem a sokat tapasztalt felnőtteket is. Gyakran be is jön. Főleg a hívek körében. De ha nem, az sem zavarja őket. 

Ha a nyugdíjak valami megmagyarázhatatlan, nyilván földöntúli okból nem érkeznek meg időben a számlákra, akkor máris előveszik a régi lemezt. Nem magyarázzák meg a késedelem okát – minek is -, viszont mutogatnak. Gyurcsányékra. Akik: hazudoznak, hergelik a nyugdíjasokat, különben is – kilenc évvel ezelőtti kormányzásuk idején – elvettek egy havi nyugdíjat, és még megszorításokat is életbe léptettek. Így a Fidesz közleménye. Amit Halász János szóvivő szóban még kiegészít annyival, hogy pofátlanok, hazudoznak, elvettek.

https://nepszava.hu/3021743_az-ordog-maga

Rónay Tamás Brexit-káosz

Mindazok, akik két és fél éve, a népszavazás előtt a Brexit mellett kardoskodtak, olyan „érvekkel” álltak elő, melyekről kiderült: közük nincs a valósághoz. Ilyen volt az az akkor oly népszerű állítás is, mely szerint ha a britek kilépnek az Európai Unióból, sokkal több pénz jut egészségügyre. 

De miután fény derült a nagy Brexit-hazugságokra, az álhírek terjesztői nem álltak a nyilvánosság elé, nem kértek bocsánatot a társadalom félrevezetéséért, sőt továbbra is nagy hangon hirdetik: távozni kell az EU-ból, akár annak árán is, hogy nem születik megállapodás. Érvük már nincs, ők is érzik, óriási káosz fenyeget, de bátorságuk sincs ahhoz, hogy bevallják: az EU-ból való távozás beláthatatlan következményekkel jár.

A civil kurázsi azonban nemcsak belőlük hiányzik, hanem Jeremy Corbyn munkáspárti vezetőből is, aki nyíltan nem meri bevallani, hogy valójában ő is a kilépés híve. Inkább homályos ígéreteket tesz, előrehozott választásról beszél, miközben látható: ezt is csak akkor szeretné, ha a Labour a közvélemény-kutatások szerint biztos előnyre tenne szert a konzervatívokkal szemben. Nem csoda, hogy egy minapi felmérés szerint a Munkáspárt népszerűsége öt százalékot esett.

 

https://nepszava.hu/3021744_brexit-kaosz

 

Németh Szilárd a halászlét is Orbán mosolyával ízesíti

Fényképpel üzent a hasát és miniszterelnökét hasonló hévvel szerető csepeli politikus: a migráció, egy Orbán-portré a karácsony, sőt fideszes hűtőmágnes és póló is belefért a kompozícióba.

A fotó kép a képben: Németh Szilárd önfeledt mosollyal szűri le a gyanús állagú levet, a procedúrát pedig jóváhagyó mosollyal figyeli a háttérből Orbán Viktor fideszes mágnesekkel hűtőre tapasztott portréja. A narancssárga karkötőt is viselő Németh Szilárdon egy kopasztott csirkét ábrázoló fideszes póló feszül, alatta a felirat Ne hagyd, hogy téged is megkopasszanak! (A póló még a 2008-as szociális népszavazás kampányára készülhetett). Hogy kik kopasztanak, ebben a kontextusban még nem egyértelmű, de ha kibetűzzük az Orbán fotója alá ragasztott szöveget,  nyilvánvalóvá válik. Egy részlet ez a miniszterelnök Magyar Időkben megjelent, bevándorlásról szóló cikkéből, az alábbi: 

https://nepszava.hu/3021708_nemeth-szilard-a-halaszlet-is-orban-mosolyaval-izesiti

Közvetíthették-e” a képviselők, amikor ráncigálták őket az őrök?

2019. január 15. presshelsinki  

Véleményünk az adatvédelmi biztos álláspontjáról

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a közmédiának adott interjújában tegnap úgy foglalt állást, hogy az ellenzéki képviselők tévészékházból történő internetes közvetítései miatt a visszaélés személyes adattal bűncselekmény merülhet fel. Ezt az álláspontot jogilag a Magyar Helsinki Bizottság több szempontból is abszurdnak tartja.

Sokan ismerhetik, hogy hosszas jogi küzdelmek után ma már kétségbevonhatatlanul jogszerű a rendőrökről készült felvételek nyilvánosságra hozatala az érintettek hozzájárulása hiányában is. A rendőrök képmásának közölhetőségével kapcsolatos alkotmánybírósági határozat ennek indokaként a következőt tartalmazza:

„Valamely jelenkori eseménnyel kapcsolatban a nyilvánosság figyelme elé került személyről készült képmás általában az eseménnyel összefüggésben az engedélyük nélkül nyilvánosságra hozható.

Rendőri intézkedésről készült képfelvétel hozzájárulás nélkül is nyilvánosságra hozható, ha a nyilvánosságra hozatal nem öncélú, vagyis az eset körülményei alapján a jelenkor eseményeiről szóló vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak, közügyet érintő képi tudósításnak minősül.”

Álláspontunk szerint a közmédia épületében intézkedő fegyveres biztonsági őr az őt ábrázoló képmás készítése és közlése szempontjából jogilag azonos helyzetben van a rendőrrel, mivel mindketten törvényben szabályozott közfeladatot látnak el, valamint egyes intézkedési jogosítványaik is azonosak. 

https://helsinkifigyelo.blog.hu/2019/01/15/_kozvetithettek-e_a_kepviselok_amikor_rancigaltak_oket_az_orok

Nincs migrációs vagy menekültválság - mondja az Európai Bizottság illetékes tagja

Nincs migrációs vagy menekültválság az Európai Unióban, noha több tagállam ezt kívánja hangsúlyozni; az illegális határátlépések száma messze elmarad a korábban regisztráltakhoz képest, a politikai ellenállás e tekintetben ugyanakkor erősödött - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja kedden.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének uniós migrációs politikájáról tartott vitáján Avramopulosz hangoztatta, hogy az illegális bevándorlók száma lényegesen csökkent, ugyanakkor egyes tagállamok politika reakciója továbbra sem változik.

https://444.hu/2019/01/15/nincs-migracios-vagy-menekultvalsag-mondja-az-europai-bizottsag-illetekes-tagja

Nyugdíjgubanc: túlóráztatnia kellett az államnak a dolgozóit, hogy csillapítsák a népharagot

Aligha gondolták a bankközi átutalásokat kezelő rendszert üzemeltető, végső soron az állam (pontosabban a Magyar Nemzeti Bank) tulajdonában álló GIRO Zrt. munkatársai, hogy ők lesznek az év első „rabszolgái”, mégis így történt. Ahhoz ugyanis, hogy az állam mentse a menthetőt, túlórára köteleztek alkalmazottakat a GIRO-nál azért, hogy pénteken késő este és szombat reggel megérkezzen nyugdíjasok tömegeihez a járandóságuk.

Több jel is arra utal, hogy tűzoltás gyanánt kézzel belenyúltak a rendszerbe. Amikor a kincstár elindít egy utalást, az keresztülfut a GIRO rendszerén, úgy kerül az érintett nyugdíjas számláját vezető kereskedelmi bankhoz, majd a bank a normál elszámolási üzemidőn belül  (ez általában este 7-8-ig tart) jóváírja a nyugdíjas számláján a pénzt. Bankok arról számoltak be nekünk, hogy nap közben csak kisebb ilyen „átutalási csomagok” érkeztek hozzájuk a GIRO-n keresztül, aztán este 7-8 után már nagyobb löketek jöttek, ami arra enged következtetni, hogy a sor elején álló Magyar Államkincstárnál csak akkorra, azaz péntek estére pörgött fel a munka – márpedig a normál munkaidő a közszektorban pénteken délután 2-ig tart.

A GIRO saját maga ismerte el a 24.hu érdeklődésére, hogy

a tranzakciók elutalásának jogszabály szerinti biztosítása érdekében a GIRO Zrt.-ben üzemidő hosszabbítást, valamint a feladat elvégzéshez szükséges túlmunkát kellett elrendelni.

A banki informatikai rendszerek bonyolultak, ahhoz is felső döntés volt szükséges, hogy felülírják a normál protokollt és engedjék az este 7-8 után érkező pénzek befogadását, bankszámlán történő jóváírását. De csak ezt, a pénz jóváírását tették lehetővé a kivételes szabályok, mást nem.

Ezért lehetett az, amit sok nyugdíjas említett: ugyan péntek éjszaka vagy szombat reggel megkapta a pénzt, de nem jött róla sms a banktól. Az sms-szolgáltatás ugyanis maradt a normál ügymenethez igazítva.

https://24.hu/fn/penzugy/2019/01/15/nyugdijgubanc-tuloraztatnia-kellett-az-allamnak-a-dolgozoit-hogy-csillapitsak-a-nepharagot/

The Atlantic: Budapesten azt harsogták, hogy Orbán egy geci

Az Atlanticben jelent meg terjedelmes elemzés a magyar rabszolgatörvényről, illetve az azt kritizáló országos tüntetéshullámról. A szerző, Carol Schaeffer szerint a magyar munkavállalók a bevándorlást korlátozó politika áldozatai, mivel a rabszolgatörvényre az országot sújtó munkaerőhiány kompenzálása miatt van szükség.

Mint írja: Orbán csapdahelyzetben találta magát: a növekvő magyar gazdaság ugyan eltakarta az intézmények gyengítését és alapot adott a bevándorlóellenes megszólalásokra, ugyanakkor a gazdasági bumm a munkaerőhiánnyal párosulva egységgé kovácsolta politikai ellenzéket. A lap szerint Orbánnak 2010-es kormányra lépése óta nem kellett ilyen széleskörű elégedetlenséggel szembenéznie, ugyanakkor a tüntetésekkel nem lehet megdönteni a Fidesz-kormányt.

Nem pártpolitikáról van szó

-mondta el a lapnak Ungár Péter, az LMP politikusa, aki szerint a tüntetések középpontjában az a félmillió magyar munkavállaló áll, akiket hátrányosan érint a rabszolgatörvény.

Schaeffer azután járt Magyarországon, hogy aláírták a munka törvénykönyvének módosítását.

https://24.hu/kulfold/2019/01/15/atlantic-orban-egy-geci/

Olyan országok is előzik Magyarországot a jövedelmi ranglistán, amelyekről nem is gondolnád

g7

Annak ellenére, hogy Magyarországon komoly béremelkedésnek örülhettünk az utóbbi években, a magyarok az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nem tudtak előrelépni az európai jövedelmi rangsorban. Legalábbs ez derült ki abból, amikor megnéztük, hogy a magyar társadalom különböző jövedelmi rétegei hol helyezkedtek el az Európai Unió egészén belül az Eurostat 2016-os és 2017-es évekre vonatkozó adain alapuló saját adatbázisunkban.

https://g7.hu/adat/20190115/olyan-orszagok-is-elozik-magyarorszagot-a-jovedelmi-ranglistan-amelyekrol-nem-is-gondolnad/

Combnyaktöréssel került a ceglédi kórházba, rossz lábát műtötték meg

A negyvenes T. két éve súlyos balesetet szenvedett. A combnyaktörését azonnal megműtötték a ceglédi kórházban, csak éppen nem azon a lábán, amelyen kellett volna. Két hónappal később vették észre a hibát, akkor újra megműtötték, ezúttal már a jó oldalon. Egy igazságügyi orvosszakértő szerint T. maradandó károsodást szenvedett. A kórház érdemben egy évig nem foglalkozott a férfi kártérítési igényével, addig, amíg ki nem derült, hogy ő lapunkhoz fordult történetével. Amikor kérdéseinkkel megkerestük a kórházat, váratlanul, a baleset után két évvel megállapodtak a férfival, kártérítést fizetnek neki.

https://index.hu/belfold/2019/01/15/a_bal_helyett_veletlenul_jobb_oldalon_mutottek_combnyaktoreset_osszecsavaroztak_ep_csipojet/

Olasz leleplezés: így akarta Soros irányítani az olasz kormányt

ORIGO

Az Il Giornale című olasz konzervatív lap a Milliós eső Olaszország felett: itt van, aki Soros pénzét kapja című, 2018. december 20-án megjelent cikkében a Soros-féle álcivil szervezetek 2017-es finanszírozását elemzi röviden. Az oknyomozó riport arra is fényt derített, hogy Soros György arra akarta rávenni a technokrata Mario Monti akkori olasz miniszterelnököt 2011-ben, hogy kérjen pénzügyi segítséget Brüsszeltől. A brüsszeli utasításokat egyébként rendre teljesítő Mario Monti azonban ezt visszautasította, azt mondta, nem akar gyámság alá kerülni.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190114-soros-migransparti-alcivil-szervezeteket-finansziroz-olaszorszagban-is.html

SOROSÉK A SAJTÓT IS MANIPULÁLTÁK

Jurák Kata Magyar Idők

A Soros-alapítvány vezetői a migrációs nyomás erősödésével rendszeresen írtak különböző jelentéseket főnöküknek. Nem csupán a migránsok számáról vagy összetételéről, de arról is folyamatosan beszámoltak, hogy miként tálalják ezt a nemzetközi közvélemény elé úgy, hogy az emberekben szánalmat ébresszenek a menekültek iránt. Dokumentumok tanúskodnak arról is, hogy a valóságtól eltérő adatokat közöltek a médiában a bevándorlási válságról.

Negyvennyolc óránként írtak helyzetjelentéseket Soros Györgynek a migrációs helyzetről 2015 és 2016 között – derül ki a DC Leaks hekkercsoport által kiszivárogtatott dokumentumokból.

Az egyik fő jelentéstevő G. Maniatis néven írta alá beszámolóit, amelyek „European Crisis: Key Developments of the Past 48 Hours” néven kerültek elő. Ő valószínűsíthetően Gregory Maniatis, a spekuláns Nyílt Társadalom Alapítványa fiókszervezetének, az Open Society International Migration Initiative-nek az igazgatója.

A jelentésekben Maniatis nem csupán a menekültek számáról, a migránstömeg összetételéről számolt be, de monitorozta a médiában megjelent cikkeket, valamint azok közvéleményre gyakorolt hatását is.

Az egyik ilyen „riportban” azt is olvashattuk, Maniatis milyen képbeállítást javasol – terhes nőt, gyerekeket ábrázoló fotókat –, hogy az európai emberek megsajnálják a szíriai menekülteket, és minél többen be akarják fogadni őket.

Maniatis 2006-tól 2017-ig Peter Sutherland, az ENSZ migrációért felelős különleges képviselőjének vezető tanácsadója volt, és 2003 és 2016 között a washingtoni Migrációs Politikai Intézet vezető munkatársaként tevékenykedett.

Maniatis szorosan együttműködött az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, az uniós tagállamok kormányaival, a civil társadalmi csoportokkal és a nemzetközi szervezetekkel a migráció és az integrációs politika minden területén.

Maniatis nem felejtette el Frans Timmermans, Angela Merkel vagy éppen Orbán Viktor megszólalásait sem figyelemmel kísérni, ezeket pedig némi kommentárral fűszerezve leírni Soros számára.

 

https://magyaridok.hu/belfold/sorosek-a-sajtot-is-manipulaltak-3847961/

 

Szegedi egyetemi polgárok tiltakoznak Zakar Péter nyilatkozata miatt

Egyetemi oktatók és diákok is felháborodottan kommentelnek, posztolnak a Facebookon a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettesének tegnapi, a Délmagyarországban megjelent nyilatkozata miatt.

 

“Elkeserítő, ha egy egyetem rektorhelyettese nem a tanszabadság és a sokszínűség talaján áll, hanem a kormánypropaganda szajkózásán. Zakar Péter kérjen bocsánatot a magyar pedagógusoktól és felszólítjuk, hogy ne tagadja ki a nemzetből azokat, akik mást gondolnak mint ő. Nemzeti hagyományainkhoz méltón fogadja el a másképp gondolkozók véleményét. A 21. század felsőoktatása nem arról szól, hogy jól szolgáljuk a kormányt, hanem arról szól, hogy megfelelő körülményeket teremtünk az oktatás és a kutatás számára. Addig amíg, nincs kréta a termekben, nincs festék a falon, nemhogy projektorra de még WC papírra se futja, addig ne csodálkozzon a rektorhelyettes úr, ha nevetség tárgyának tekintik az egyetem hallgatói. A mai napon fiatal egyetemisták kerestek meg a következő szöveggel, mi kinyomtattuk és én kihelyeztem az egyetem ajtajára.”

De nemcsak diákok háborodtak föl.

Gingl Zoltán, Műszaki Informatika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE Központi szolgáltató egységek igazgatója Facebook-oldalán az alábbiak olvashatók:

„Egyetemi polgárként, egyetemi tanárként, vezetőként is elhatárolódom ettől a zavaros és káros nyilatkozattól.Az SZTE egyetemes értékeket képvisel nemzetközi szinten is elismerten, az ország és a nemzet javát szolgálja. A doktori eskü is erről szól, amit most pénteken tesznek. Megdöbbentő, hogy ezt épp egy rektorhelyettes kérdőjelezi meg. A nemzeti szót leginkább azok üresítik ki, akik a legtöbbször hivatkoznak rá. A magát nemzetinek nevező kormány hatalomra kerülése után milliárdokkal csökkentette az egyetemek éves állami finanszírozását (legjelentősebben talán épp az SZTE-ét) és most három hónapig megvonja az MTA dologi támogatását, hosszú távon tízmilliárdokat akar elvenni tőle. A demonstrációkon egyre több egyetemi polgár van jelen a főépületük előtti téren, a tér pedig nem az intézményé. A demonstrálók, köztük több kollégám, épp az intézmény, az oktatás, a kutatás, az ország és a nemzet érdekeiért állnak ki. Ott a helyük a főépület előtt.”

https://varosikurir.hu/szegedi-egyetemi-polgarok-tiltakoznak-zakar-peter-nyilatkozata-miatt/

A szegedi egyetem rektorhelyettese állítja, nem beszélt az egyetem nemzetivé alakításáról

 Zakar Péter Facebook-posztja szerint még az is lehet, hogy az előbb Andy Vajna, majd novemberben a kormányhoz közeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonába kerültDélmagyar tudósítása nem volt pontos a pénteki rendezvényről.

A rektorhelyettes ugyanis azt írja, hogy

nem beszéltem "nemzeti egyetem"-ről, nemzetiségről, nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet. "Nemzeti lábak"-at sem emlegettem. ... Beszéltem viszont a nemzetköziesítés kapcsán arról, hogy hallgatóinkat fel kell készíteni az új kihívásokra és nemzeti értékeinket ápolni kell.

Szerinte kritizálta ugyan az önkormányzatot, amely az utóbbi hónapokban nem működött együtt az egyetemmel. Illetve a város főjegyzőjével kapcsolatban megjegyzte, hogy a tüntetésekkel kapcsolatban nincs hatásköre, de ott ő tévedett vagy fogalmazott félreérthetően.

Végezetül, ha valakit még érdekel, a beszélgetés során háromszor nyomatékosan hangsúlyoztam, hogy az SZTE oktatással, tudományos kutatással és gyógyítással foglalkozó szakemberek közössége, nem politikai csoport.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Zakar kért-e helyreigazítást a Délmagyartól vagy tett-e más lépéseket az ügyben.

 

https://index.hu/belfold/2019/01/15/szeged_delmagyar_zakar/

 

Rétvári Bence: A kormány emelte a nyugdíjak vásárlóértékét

Még idén újabb családtámogatási kedvezmények jönnek, emelkedtek a nyugdíjak és bővült azon betegségek köre, ami után adókedvezmény igénylehető. A stúdióban Rétvári Bence államtitkár számolt be a kormány legújabb intézkedéseiről.

A kormány számára a családok támogatása azért is kiemelt feladat, mert szeretné elsősorban a magyar állam és nemzet érdekeit szolgálni. Az ellenzék múlt héten élesen bírálta ugyan a nyugdíjutalások késedelmét, de azok már a pénteki nap végére megtörténtek, biztosított Rétvári Bence. A nyugdíjasok jól jártak, hisz januárban megemelt nyugdíjat kaptak. Az államtitkár emlékeztetett, a most az utalások körüli helyzetet bíráló ellenzék elvett az idősektől egyhavi nyugdíjat, amit azóta a jelenlegi kormány már visszaadott.  

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/retvari-bence-a-kormany-emelte-a-nyugdijak-vasarloerteket-2475049

Nyugdíjügy: Az Államkincstár elnöke nem nyilatkozott, mert nincs semmi gond

Nem kívánt nyilatkozni a nyugdíjügyben megkeresésünkre a Magyar Államkincstár elnöke, mert szerinte "nincs semmi gond".

http://www.atv.hu/belfold/20190115-nyugdijugy-az-allamkincstar-elnoke-nem-nyilatkozott-mert-nincs-semmi-gond

Finkelstein, Soros és Vietnam

 2019. január 15. - Szele Tamás

De miért pont Vietnam? Nagy a sora annak... de kezdjük az elején. A magyar sajtót tegnap érte el az a túlzás nélkül is szenzációsnak mondható interjú, amit a svájci Magazin című lapnak adott George E. Birnbaum, az elhunyt Arthur J. Finkelstein legközelebbi munka- és üzlettársa. Megrázó példája ez az ember a makacs ostobaságnak, de nem pusztán erről van szó.

Szó arról van, hogy Birnbaum nem érti, mi a rossz abban, amit tettek – hiszen ők semmi rosszat nem akartak, csak sok pénzt keresni és ez sikerült. Persze, vannak bizonyos mellékhatások, de úgyis lennének, mondja a tanácsadó, az emberek mindig is rosszak voltak, azok is lesznek. Igen, Birnbaum úr, csak nem kéne őket még tovább rontani... de térjünk a lényegre.

Magyar szempontból – és ebben az ügyben a magyar szempont valójában harmadlagos – az az érdekes, hogyan tette Finkelstein és Birnbaum a világ egyes számú közellenségévé Soros Györgyöt. Hát csak úgy, hogy sokat szidták, minden felületen és egyszerű kifejezéseket használtak. Aztán ez egy idő után nemzetközivé vált, mint egy teljesen őrült Internacionálé, és a világ összes politikusa elkezdte Soros nevét ismételgetni, ha bármiféle problémába ütközött. Márpedig a politikusoknak pont az a foglalkozásuk, hogy problémákat oldjanak meg, extrém esetben, ha épp nincs baj, csináljanak. Ehhez adott univerzális megoldókulcsot a sorosozás, Budapesttől és Bukaresttől Caracasig és Zambiáig. Nem egyéb az, mint a mai politika Nagy Arkánuma, elixír, amit mindenre alkalmaznak. Semmit sem gyógyít, de mindenre adják, mint Paracelsus a laudanumot.

Hogyan kezdődött? Idézzünk az interjúból 

 

https://forgokinpad.blog.hu/2019/01/15/finkelstein_soros_es_vietnam

 

A rabszolgatörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól az ellenzéki pártok

Az ülésnapon megszavazott, a jelenlévők kétharmadát megkövetelő sarkalatos törvények esetében is kérik a közjogi érvénytelenség megállapítását.

Az ellenzéki pártok a rabszolgatörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól, miután az Országgyűlésben történt eljárási törvénytelenségek miatt a jogszabály közjogilag érvénytelen. Az ellenzéki pártok és képviselők közleménye szerint

a beadványt támogatták a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd frakcióinak tagjai, továbbá a független képviselők is, így összegyűlt a szükséges 50 aláírás.

https://nepszava.hu/3021646_a-rabszolgatorveny-megsemmisiteset-kerik-az-alkotmanybirosagtol-az-ellenzeki-partok

Bojkott és férfihiszti: a Gillette reklámja teljesen kiborította a "férfijogi aktivistákat" és a szélsőjobboldaliakat videó

Tökéletes - és nyilván abszolúte tudatos - provokációt hajtott végre az illat- és borotvaszereket gyártó, az amerikai Procter and Gamble tulajdonában álló Gillette: a hagyományos férfiasságot hagsúlyozó reklámjairól ismert cég új hosszúreklámja arról szól, hogy milyen károsak a fériassághoz kapcsolódó hagyományos sztereotípiák, amikkel ideje szakítani.

https://444.hu/2019/01/15/bojkott-es-ferfihiszti-a-gillette-reklamja-teljesen-kiboritotta-a-ferfijogi-aktivistakat-es-a-szelsojobboldaliakat

Vasdarabbal is fejbe ütötték Sanyit, aki egy erdőben lakik Black társaságában

Sanyi évtizedek óta él egy erdei tisztáson Nyírpalotán. Az erdőt ki akarják vágni a tulajdonosok, és akkor Sanyinak menni kell, de fogalma sincs, hová. Bár dolgozik és reménykedik, önkormányzati bérlakásra nincs esélye. Multimédiás riport Budapest Robinson Crusoe-járól.

Sanyi Budapest Robinson Crusoe-ja, a metropolisz hajótöröttje. Nem volt még ekkora zaj, amikor ideköltözött, most folyton surrog a közeli autópálya. Néhány nagyobb fa kidőlt azóta, pár csenevész megnőtt nagyra. A vastag aljnövényzetben Sanyi ösvényt vágott, félig-meddig elkerítette a „telkét”.

Fene tudja, kinek a hibája, sosem volt nagy szerencséje a nőkkel, azt mondja, mindig csak többet akarnak, egyszer csak az övék lesz minden: a Bem utcai lakás, amit Sanyi örökölt az anyjától, a feleségére szállt. Akkor kijött ide a patakhoz meg a tóhoz, ahol felnőtt meg ahová pecázni járt. Leverte a cövekeket, felállította a sátrat, kifeszítette a kötelet. Gondolta, egy darabig így lesz.

https://24.hu/belfold/2019/01/15/sanyi-hajlektalansag-erdo/

Megkapja az állami támogatást a Momentum és a Párbeszéd

Az Állami Számvevőszék feloldotta a támogatás blokkolását, de a kampánypénzköltések vizsgálata tovább folyik.

Az Állami Számvevőszék már el tudja érni a két ellenzéki pártot, így a Momentum és a Párbeszéd is hozzájuthat az őt megillető állami támogatáshoz.

Mindez nem jelenti azt ugyanakkor, hogy lezárult a két párt vizsgálata. "A 2018. évi kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom esetében is folyamatban van" - írta az ÁSZ. 

A hétvégén több ellenzéki párt is felháborodva kritizálta az ÁSZ-t a korábbi döntése és a támogatás blokkolása miatt. A szervezet hétfőn hosszú közleményben szólt vissza az ellenzéki pártoknak: négy ellenzéki pártot név szerint kritizálva tudatta, hogy nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben.

 

https://index.hu/belfold/2019/01/15/megis_megkapja_az_allami_tamogatast_a_momentum_es_a_parbeszed/

 

A Mediaworks perrel fenyegeti a nekik beszóló Sinkovics Gábort

Pár napja mi is megírtuk, hogy Sinkovics Gábor, a Nemzeti Sport korábbi főmunkatársa a 444-nek elküldött levelében valami egészen elképesztően nyers és brutális stílusban küldte el egykori munkáltatóját a búsba. Sinkovicsnál jobban kevesen láthatták rá arra az átalakulásra, amelyet az okozott, hogy Mészáros Lőrinc  - a magyar média jelentős részéhez hasonlóan - megvásárolta az ország legnépszerűbb sportújságát, majd annak főszerkesztői székébe nem mást ültetett, mint Orbán Viktor kedvenc házi újságíróját, Szöllősi Györgyöt, aki

·         a felcsúti focicsapat volt sajtófőnöke,

·         a Puskás Intézet igazgatója,

·         a Felcsúton található FourFourTwo (ez is Mészáros Lőrincé) magazin főszerkesztője,

·         és 2017 óta hivatalosan Magyarország diplomatája Puskás-ügyekben (erre a "posztra"  maga Áder János nevezte ki).

A Mediaworks a levél miatt nemcsak Sinkovicsot, hanem az azt leközlő orgánumokat is perrel fenyegeti, ami egészen sajátos értelmezése a sajtószabadságnak és a sajtó működésének. Hiszen egy normális keretek között működő sajtótermék a leközölt hírek és vélemények tartalmával nem azonosul, lásd az alábbi keretes írást, amiben a Mediaworks közleménye olvasható, és aminek tartalmával az Index.hu ugyanúgy semmilyen szinten nem azonosul, hiszen ez a levél a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány alá beterelt 476 médiavállalkozás egyikétől származik, és az ő álláspontjukat tükrözi, mi pedig hírt adunk a konfliktusról.

 

https://index.hu/kultur/media/2019/01/15/mediaworks_per_nemzeti_sport_szollosi_gyorgy_sinkovics_gabor/

"Van, amihez a Fradi nem tud asszisztálni" – Kubatov Gábor szerint Hosszú Katinka nem fér bele az FTC klubképébe

A Ferencvárosi Torna Club elnöke, a Fidesz alelnöke az Aréna című műsorban megerősítette, a klub tárgyalt a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával arról, hogy a világklasszis esetleg a Ferencvároshoz igazol, de mint mondta az FTC klubképébe nem fért bele az úszónő.

Katinka egy erős karakter. Tudja, hogy mit akar csinálni. De van, amihez a Fradi nem tud asszisztálni. Ennyi

- mondta Kubatov Gábor, aki ugyanakkor hangsúlyozta, a már lezárult tárgyalások jó hangulatúak voltak, és a végén békében váltak el.

Világsztárról beszélünk, egy világsztárnak pedig vannak követelései, olyanok is, amelyeket a Fradi nem minden esetben tud teljesíteni. Nem kifejezetten gazdasági vagy anyagi dolgok voltak, hanem egyéb más, a menedzsmentet érintő dolgok

- jelentette ki.

Hozzátette,

mi a Ferencváros vagyunk, harminc olimpiai bajnokkal, ami kötelezi a klubot: mindent azért nem adhat oda egy egyéni sportolónak.

 

http://propeller.hu/sport/3395544-van-amihez-fradi-nem-tud-asszisztalni-kubatov-gabor

Nacsa Lőrinc felnőtt a legnagyobbakhoz: 12 Soros/3 perc

Egyéni rekordot állított be a KDNP-s Nacsa Lőrinc kedden délelőtt. Három perc tizenhét másodperc alatt

tizenkétszer mondta ki, hogy Soros. 

 

https://444.hu/2019/01/15/nacsa-lorinc-felnott-a-legnagyobbakhoz-12-soros3-perc