2019, január 12 - 09:20 Sajtószemle

Eltakarítással fenyegeti Németh Szilárd azokat, akik szembemennek a kormánnyal

A Fidesz frakcióvezető-helyettese nyíltan hadat üzent a civileknek. Elismerte, hogy Trump miatt kaptak vérszemet.

Élesen kikelt a civil szervezetek ellen Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője. A politikust arról kérdezték sajtótájékoztatóján, hogy egyes hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről. Kedden a brit Guardian is írt arról, hogy Magyarországon kormányzati offenzíva indulhat azon – főként jogvédelemmel foglalkozó – civil szervezetek ellen, amelyek külföldi támogatásban részesülnek.

Németh ezzel kapcsolatban cirkalmas kirohanást intézett, az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy

a Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött.

Szerinte például megengedhetetlen, hogy „ezerrel támadják” ezek a szervezetek az „illegális bevándorlással” kapcsolatos kormányzati álláspontot.

Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége Donald Trump amerikai elnökké választásával

– mondta, alátámasztva ezzel a fentebb idézett Guardian-cikket, amely szintén arra a következtetésre jut, hogy Trump hatalomra kerülésével az amerikai külügy már nem fog ezen szervezetek mellé állni. A konkrét törvényjavaslattal kapcsolatban Németh Szilárd kijelentette: minden ilyet támogatni fognak.

A tervezet célja, hogy tisztán lássunk

– jelentette ki.

https://24.hu/belfold/2017/01/10/eltakaritassal-fenyegeti-nemeth-szilard-azokat-akik-szembemennek-a-kormannyal

Nem érdekli a MÁV-ot a "Fasiszta Fidesz"

A jelek szerint senki sem törődik a HÉV-megállóba felfújt kormányellenes feliratokkal.

Bár korábban többször lehetett hírt olvasni arról, hogy egy-egy jól látható területen megjelent kormányellenes graffitit rövid időn belül serény munkások próbáltak eltávolítani, a jelek szerint Budapest egyik legforgalmasabb HÉV-állomásán nem ez a helyzet. Munkatársunk fotózta le az alábbi kormányellenes feliratokat, melyeket minden bizonnyal akkor fújtak fel festékszóróval a Margit híd, budai hídfő megálló óriásplakát helyeire, amikor december végén a Parlament elől a Kunigunda utcai köztévé székházhoz vonultak át a tüntetők. Az biztos, hogy január 2-án, vagyis nyolc napja már ott vannak a feliratok, a HÉV üzemeltetését végző MÁV illetékeseit a jelek szerint ez nem zavarja.

https://nepszava.hu/3021300_nem-erdekli-a-mav-ot-a-fasiszta-fidesz

Átmenetileg nem lehet értékelni a Gundelt sem TripAdvisoron, sem Facebookon

A közelmúlt egy jelentős médiavisszhangot kiváltó eseménye miatt rengeteg, nem személyes tapasztalatról beszámoló értékelés érkezett be; ezért a profil esetében átmenetileg felfüggesztettük az új értékelések megjelenítését. Amennyiben szeretné megosztani személyes tapasztalatait ezzel a vendéglátóhellyel kapcsolatban, kérjük, látogasson vissza később. Örömmel várjuk értékelését!

–  írja a TripAdvisor a Gundel étterem oldalán. Az étterem Facebook oldalán is letiltották átmenetileg az értékelés funkciót, de a kormányt és Orbán Viktort ekéző hozzászólások továbbra is olvashatóak itt.

Az Index kérdésére elárulta az étterem, hogy sem a TripAdvisor-, sem a Facebook-értékelésük letiltását nem ők kezdeményezték. Mindkét cég magától döntött így a nagyszámú nem személyes tapasztalatról beszámoló értékelés miatt. Úgy tudják, hogy körülbelül két hétig nem lesz pontozható az étterem az oldalakon.

nagy múltú étterem azután lett a kormányt nem szívlelők céltáblája, hogy a héten kiderült, a Gundel üzemeltetheti a Karmelita Kolostorba költözött Miniszterelnökség menzáját.

https://24.hu/belfold/2019/01/10/gundel-facebook-tripadvisor-ertekeles-tiltas

A kórház szerint a hideg miatt szakadt rá a plafon egy beteg ágyára Budapesten

444-et a kaland elszenvedője kereste meg, aki szerint először a plafonról csepegő vízre figyeltek fel, ami később már folyt, amikor a vizitre érkező orvos gyorsan átzavarta őket egy másik szobába, pillanatokkal a plafon leszakadás előtt. A kórház ezen a részén 11 ezer forintot számolnak fel naponta a tartózkodásért. 

A lap megkereste a kórházat, akik válaszukban egy váratlan körülményt neveztek meg az eset okozájának, ami a hideg! 

https://index.hu/belfold/2019/01/10/pillanatokon_mult_hogy_egy_betegre_raszakadjon_a_plafon_egy_budapesti_korhazban

Kovács Zoltán fizetett hirdetésként terjeszti Sargentinit támadó Twitter-bejegyzését

“Végy magadhoz egy kis pattogatott kukoricát, mert jön Sargentini! Olvasd el legfrissebb bejegyzésemet a Jobbikkal összeállt Soros szövetségesek: Sargentini, a szocialisták, a Zöldek és a liberálisok megdöbbentő képmutatásáról”

- írja Kovács a tweetjében, amely alatt ott olvasható a “Promoted" szó, ami azt jelzi, hogy a posztot fizetett hirdetésként próbálja eljuttatni a közösségi média minél szélesebb közönségéhez. Információink szerint főként hollandiai és belgiumi twitterezők jelezték, hogy a magyar államtitkár bejegyzése többször fel-felbukkan az oldalukon. A volt kormányszóvivő a hétfői brüsszeli tüntetés után tette közzé a véleményét. Eszerint a demonstráció nem a Munka törvénykönyvének módosításáról, nem a magyar igazságügyi reformról, nem a jogállamiságról és nem is a demokráciáról szól, hanem a Soros-hálózat műve.

 

https://nepszava.hu/3021293_kovacs-zoltan-fizetett-hirdeteskent-terjeszti-sargentinit-tamado-twitter-bejegyzeset

 

Gyertyagyújtással tiltakoztak a budapesti Nagy Imre-szobor eltávolítása ellen Kaposváron

- Nem szoktunk januárban Nagy Imrére emlékezni, de az orbáni önkény, a Fidesz-diktatúra ide kényszerített bennünket – mondta a mártír miniszterelnök kaposvári szobránál csütörtökön délután rendezett gyertyás megemlékezésen Kerepesi Tibor, a Polgári Szabadság Platform elnökségi tagja. A „…mert itt még áll a szobor” elnevezésű rendezvény mintegy hetven résztvevője a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor két héttel ezelőtti – éjszakai… - eltávolítása ellen tiltakozott az 1958-ban kivégzett kormányfő szülővárosában, ahol már 1989. június 15-én, vagyis egy nappal újratemetése előtt emléktáblát avattak tiszteletére a szülőházán.

https://nepszava.hu/3021298_gyertyagyujtassal-tiltakoztak-a-budapesti-nagy-imre-szobor-eltavolitasa-ellen-kaposvaron

Senki sem foglalkozik az OLAF ajánlásaival - Reformot sürget az Európai Számvevőszék

A csalások alig töredéke lehet az, amit sikerül felderíteni. Az Európai Ügyészség is kevés az ECA szerint, amíg a nyomozást a nemzeti hatóságokra bízzák.

Az Európai Uniónak erősítenie kellene a fellépését a költségvetési forrásokat érintő csalások és szabálytalanságok ellen, az ezek felderítésére szolgáló jelenlegi rendszert ugyanis komoly hiányosságok gyengítik - írta friss jelentésében az Európai Számvevőszék (ECA). A csütörtökön közzétett értékelés szerint

az Európai Bizottság jelenleg nem rendelkezik átfogó információkkal a csalások nagyságrendjéről, jellegéről és okairól, ami hátráltatja a visszaélések eredményes megelőzését.

Aláhúzták: a bizottságnak kezdeményezőbb szerepet kellene vállalnia, és újra kellene gondolnia az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerepét és feladatkörét. A hivatalos adatok szerint 2017-ben mindössze 390 millió euró - nagyjából 125 milliárd forintnyi - volt az uniós büdzsét érintő felderített csalások összege, azaz az összes kifizetés 0,29 százaléka. A valós számok azonban a szervezet szerint ennél jóval magasabb lehetnek.

Az OLAF ajánlásai évi átlag 17 esetben - az összes felderített eset kevesebb mint felében - eredményeznek vádemelést a feltételezett csalókkal szemben.

https://nepszava.hu/3021320_senki-sem-foglalkozik-az-olaf-ajanlasaival-reformot-surget-az-europai-szamvevoszek

Huszár Ágnes Élet és Irodalom

ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS

Kásler miniszter tavalyi ígérete valóra vált: 2019. január 1-jén 101 főnyi munkatársi gárdával, 880 milliós költségvetéssel felállt a Magyarságkutató Intézet (Maki). A miniszter, mint többször nyilatkozta, elégedetlen a magyar múltat kutató történészekkel, régészekkel, nyelvészekkel, néprajzkutatókkal. Úgy ítélte meg, „elbeszélnek egymás mellett”, nem veszik figyelembe egymás eredményeit. Ezért van szükség egy olyan intézményre, amelyben „meghatározott célok mentén kell folytatni a kutatásokat, és a legmagasabb szintű tudományos igényességgel szintetizálni az eredményeket”.

A Maki igazgatójának a miniszter dr. Horváth-Lugossy Gábort nevezte ki. Az ő személye garancia arra, hogy az új intézet irányítását nem korlátozza szaktudományos elfogultság, koncepciók, tudományos iskolák iránti elkötelezettség. Bevallom, kutatói rutinból nevét először magam is a Doktori Adatbázisban kerestem. Nem találtam, sem a hallgatók, sem az oktatók, sem a doktoráltak körében.

Rossz helyen kerestem. Az államigazgatásban több fontos pozíciót is betöltő jogász jelenleg egy társasházkezelő cég tulajdonosa. Ebben a minőségében volt a munkaadója a Magyar Időkben publikáló Szakács Árpádnak is. Szakács könyvkiadó cége, a Kárpátia Studió jelenleg Horváth-Lugossy Gábor lakásában működik. Itt készítik elő nyomtatásra például Raffay Ernő műveit. Bár Trianon egyelőre nem tartozik bele a Magyarságkutató Intézet kutatási profiljába, az bármikor bővülhet ebbe az irányba is.

Kásler miniszter túlságosan szerényen fogalmazott. A Maki létrejöttével nemcsak a magyarságkutatásban, hanem az egész magyarországi kutatási hálózatban kezdődött el egészen új időszámítás.

https://www.es.hu/cikk/2019-01-11/huszar-agnes/uj-idoszamitas-.html

Mészáros Lőrinc miatt rakhatták ki a fotózni akaró rokonokat a debreceni egyetem diplomaátadó ünnepségéről

Pénteken délelőtt 10 órától tartották a debreceni egyetem jogi karán a diplomaosztó ünnepséget.

Dániel nevű olvasónk a testvérét kísérte el, és szerette volna lefotózni a pillanatot, amikor átveszi a diplomáját. De nem tudta.

Az egyetem biztonsági őrei ugyanis közölték vele, hogy nem lehet fotózni. Kivezették a fényképezőgépes Dánielt, azzal fenyegették, hogy rendőrt hívnak, ha nem működik együtt. 

Mészáros Lőrinc is részt vett az ünnepségen, a közönség soraiban, a többi hozzátartozó között. Dániel úgy sejti, hogy a különleges vendég miatt nem lehetett fotózni, mert Mészárost zavarta volna fényképezkedés.

Megkerestük a kar dékáni hivatalát, de ott még arra sem válaszoltak, hogy minden diplomaosztón tilos-e fotózni, vagy csak a különleges vendég miatt döntöttek a korlátozásról. A hivatalnál azt sem árulták el, hogy az egyetem melyik vezetője adhatna felvilágosítást erről.

https://444.hu/2019/01/11/meszaros-lorinc-miatt-rakhattak-ki-a-fotozni-akaro-rokonokat-a-debreceni-egyetem-diplomaatado-unnepsegerol

Kizárták a Fenyő-ügyből Gyárfás Tamás védőjét

 

Az ügyvéd kérdésünkre azt mondta, korábban beidézték tanúként ebben az ügyben, de élt mentességi jogával, és nemet mondott, így nem érti a döntést.

Kizárta a Fenyő-ügyből a felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás védőjét, Bánáti Jánost a Budai Központi Kerületi Bíróság, írja Pestisrácok, akiknek a hatóság megerősítette a hírt.

Portálunk kérdésére Bánáti azt mondta, ő erről még nem kapott értesítést, de a bíróság annyit közölt vele, hogy valóban hoztak egy határozatot vele kapcsolatosan, melynek postai kézbesítését megkezdték.

Ugyan nem tudja, mi áll benne, folytatja Bánáti, azt mondja, az ügyben tanúként korábban felkértek, hogy menjen be, de élt a mentességi jogával, így nem volt kihallgatható.

Feltételezem, ezzel kapcsolatos lehet, ha tényleg kizártak az ügyből,

tette hozzá. Ha tényleg részt vett volna tanúként az ügyben, akkor valóban kizárható lenne, de Bánáti nem élt ezzel a lehetőséggel, és más okot nem lát erre, állítja.

Fenyő Jánost emlékezetes módon 1998 februárjában lőtték le, amikor a Margit utca és a Margit körút sarkán a piros lámpánál állt autójával. Az ügyben Jozef Roháčot életfogytiglani fegyházra ítélték, Gyárfás Tamást és Portik Tamást felbujtással gyanúsítják.

 

https://hvg.hu/itthon/20190111_Kizartak_a_Fenyougybol_Gyarfas_Tamas_vedojet

 

Ezért késnek a nyugdíjak, vérlázító hozzáállás a kincstárnál

Mint hírt adtunk róla, késnek a nyugdíjak. Az utalással érkező nyugdíjaknak 12-én kell megérkezniük a számlákra. Ha a 12-e hétvégére esik, akkor pedig a megelőző munkanapon. Azaz ma van a nyugdíj napja.

Több idős olvasónk is jelezte azonban, hogy a januári pénzük nem érkezett meg pénteken reggel. Holott máskor már reggel negyed nyolc körül kapják a banki sms-t, hogy megjött a pénzük. De pénteken nem jött ilyen üzenetük, sem nekik, sem házastársaiknak. Több banknál is ugyanez volt a tapasztalat.

Egyikük, akinek éppen életmentő gyógyszereket kellene sürgősen kiváltania, fel is hívta a Magyar Államkincstár hozzá legközelebb eső veszprémi fiókját, hogy érdeklődjön. Amikor forszírozta, mennyire nagy szüksége lenne most a pénzre, a gyógyszerkiváltás miatt, az ügyintéző nem túl együttérzően a fejéhez vágta:

Úgy látom, azért telefonálni még van pénze.

A nyugdíjjal kapcsolatban azt közölték a nővel, hogy az államkincstár már elindította a pénzeket. Felhívta bankját, az OTP-t is, ahol érdeklődésére elmondták, hozzájuk még nem érkeztek meg a nyugdíjak.

Mi is megkérdeztük az érintetteket, a Magyar Államkincstárt és a bankokat is. A válaszokat még várjuk. Közben az OTP oldalán a következő tájékoztatás jelent meg, amelyből kiderül, hogy

hétfőnél előbb nem számíthatnak az idősek a pénzükre, és nem a bank miatt van csúszás:

 

https://24.hu/fn/penzugy/2019/01/11/ezert-kesnek-a-nyugdijak-verlazito-hozzaallas-a-mak-nal

Magyar politikust így még nem láttunk törvénytelenséget indulatból bevallani

A hét egyik nagy közéleti eseménye volt Puch László, az MSZP volt pénztárnokának szereplése a Spinoza Házban. Erről részletesen be is számoltunk, azóta pedig az RTL Klub videót is közölt a beszélgetés végén lezajlott Gulyás Márton-Puch László csatáról.

Az aktivista többek között a korrupt pártfinanszírozás kultúrájának meghonosítását kérte számon Puch Lászlón. A hangulat eddigre már kellően feszült volt, Puchnak érezhetően szokatlan volt a helyzet.

„A 2006-os és 2010-es kampányukról független NGO-k kimutatták, hogy sokkal többet költöttek rá, mint amennyit bevallottak az Állami Számvevőszéknek” - mondta Gulyás.

„És ha nem költöttünk volna többet, akkor nem nyerünk”,

vág vissza teljesen természetességgel az eddigre már alaposan felpaprikázott Puch.

Vagyis az MSZP volt pénzembere egy évtized távlatából már magától értetődő módon ismeri el a magyar politika egyik alaphazugságáról, hogy hazugság, és persze, hogy többet költött a párt annál, amennyit törvényesen lehetett volna.

https://444.hu/2019/01/11/magyar-politikust-igy-meg-nem-lattunk-torvenytelenseget-indulatbol-bevallani

Nagyon komoly német - francia szövetségi szerződés jön

Január 22-én írja alá Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az aacheni szerződést, ami eddig soha nem látott mélységben köti össze a két országot egymással.

A szerződés szerint a két kormány minden fontos EU-s döntés előtt külön egyeztet, és lehetőleg közös állásponttal érkezik a találkozókra.

Katonai és külpolitikai témákban különösen szoros együttműködést akarnak. Egyeztetik hadseregeik felfegyverzését, és összehangoltan fejlesztik tovább hadiiparukat, és a fegyverexportjukat is közösen intézik.

Franciaország - amely az ENSZ BT állandó tagja - támogatni fogja, hogy Németország is állandó tag legyen. Az is felmerült, hogy a francia BT-tagságot cseréljék le egy EU-s tagságra.

A két ország az eddigieknél is szorosabban egyeztet majd gazdasági törvényeikben, az EU-s közös piacon belül egy még integráltabb közös piacot létrehozva.

Fokozottan támogatják, hogy a polgáraik megtanulják egymás nyelvét.

Az intézkedések összefüggenek a britek kilépésével az EU-ból, és azzal, hogy Merkel és Macron szerint az USA-ra már nem lehet számítani a katonai védelem tekintetében. 

https://444.hu/2019/01/11/nagyon-komoly-nemet-francia-szovetsegi-szerzodes-jon

Két állami cég is finanszírozza a Fidesz kommunikációs igazgatóját

Havi 600 ezer forintos jövedelemkiegészítést biztosít az állam – két gazdasági társaságán keresztül – Hidvéghi Balázsnak. Az érintett vállalatok az MFB-csoport tagjai; a Fidesz kommunikációs igazgatója bölcsész létére lett igazgatósági és felügyelőbizottsági tag a banki leánycégeknél. Más fontos pártembereket is hasonló módon juttat pluszpénzhez a hatalom.

Ha van valami, amit nem a Fidesz talált ki, az a pártkáderek közpénzes pozícióba helyezése. A szociálliberális kormányok idején például még a hagyományosan privatizációpárti, magántulajdonhívő SZDSZ is elcsábult – annak rendje és módja szerint belobbizta fontos embereit egy-egy állami vállalat túlduzzasztott igazgatóságába, felügyelőbizottságába.

Orbán Viktor pártja persze ellenzékből még támadta ezt a gyakorlatot, és igyekezett szűkebbre vetetni a politikai érdemek alapján osztogatott céges tisztségek körét.

Mivel az állaspontra általában döntő befolyást gyakorol az üléspont, kormányon már a Fidesz folytatta elődei gyakorlatát.

Nemrég derült ki például, hogy a 2015-ig igazságügyi államtitkárként működő Répássy Róbert – amellett, hogy a Miniszterelnökség az ügyvédi irodáját is foglalkoztatgatja – nyáron igazgatósági taggá avanzsált a Szerencsejáték Zrt.-nél.

 

https://blog.atlatszo.hu/2019/01/ket-allami-ceg-is-finanszirozza-a-fidesz-kommunikacios-igazgatojat/

 

Élet és Irodalom

Kardos Ernő

Az Orbán-rendszer hamarabb véget ér, mint gondolják

Beszélgetés Csaba Lászlóval

Több ezermilliárdnyi euró ömlene Magyarországra, ha a kormány nem a „migránsozással” foglalkozna, hanem az európai pénzpiac hazai hálózatának kiépítésén fáradozna. Érdekeinket ugyanis nem a Brüsszel ellen folytatott háborúskodás szolgálja, hanem az, ha részesei lennénk az európai tőkepiac és bankunió létrehozásának, ami végre komoly esélyt teremtene a gyors felzárkózásra – állítja Csaba László, a CEU és a Corvinus Egyetem professzora. A közgazdász legújabb könyvében (Gazdaság – válság – világ) arra keresi a választ, hogy az elmúlt években a rendszerváltoztató országok közül egyesek miért tudtak, mások viszont – köztük Magyarország – miért képtelenek felzárkózni a Nyugathoz, s miért maradunk el a szomszédos országoktól is. Csaba László, az Orbán-kormány egykori tanácsadója először lapunknak nyilatkozik korábbi szerepéről. Mint mondja: „hinni akartuk, hogy csak jobb lehet, miközben már rosszabb volt.”

– Már ma is érzékelhető egy Fideszen belüli széthúzás, kívülről még úgy látszik, hogy a nagyember, Orbán Viktor uralja a helyzetet, de a jelek szerint van már belső elégedetlenség 

– Gondolja, hogy valamilyen kataklizmával lesz vége a mai rendszernek?

– Ezt sem lehet tudni. Inkább abban szeretnék hinni, hogy a változásnak lesz rendezett formája. Lehet választási bukás vagy a politikai folyamat következtében belső puccs. Remélem, nem vérontással ér véget a rendszer. Már ma is érzékelhető egy Fideszen belüli széthúzás, kívülről még úgy látszik, hogy a nagyember, Orbán Viktor uralja a helyzetet, de a jelek szerint van már belső elégedetlenség. Ugye Lázár visszavonulása és kormánykritikus megjegyzései már erre utalnak. De feltételezhetően Szijjártó, Rogán és Navracsics is tudja, hogy nem a jelenlegi pozíciójából megy majd nyugdíjba. Az még nem világos, hogy ki lesz a Brutus, de a nevezett urak a legveszélyesebbek a kormányfőre. Mindenesetre a társadalomban gyűlnek a feszültségek, már hatalmon belül is érzik, hogy ez így tovább nem folytatható sokáig. Úgyhogy szerintem az Orbán-rendszer sokkal hamarabb véget ér, mint azt a legtöbb elemző gondolja. Csak az a kérdés, hogy utána mi lesz.

https://www.es.hu/cikk/2019-01-11/kardos-erno/az-orban-rendszer-hamarabb-veget-er-mint-gondoljak.html

OLAF-jelzések: felfüggesztett börtönt kapott a kamu kutyafitneszgép-ügy fővádlottja

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki mintegy 45 millió forint uniós támogatást nyúlt le tíz éve, három társa pedig 150 ezer forinttól 1,5 millió forintig terjedő pénzbüntetéssel megúszta a költségvetési csalást. A férfi és társai 2008-as pályázatukban kutyák rehabilitációját segítő, és az életminőségük javítását szolgáló hidroterápiás futópad továbbfejlesztését ígérték. Az ügyben az OLAF élt jelzéssel a magyar ügyészség felé 2013-ban.

https://atlatszo.hu/2019/01/11/olaf-jelzesek-felfuggesztett-bortont-kapott-a-kamu-kutyafitneszgep-ugy-fovadlottja/

MILLIOMOS FIDESZES A KORMÁNYREKLÁM MINIMÁLBÉRESE

ugytudjuk.hu

A minimálbér emelkedésének örvend az év elején újraindított "Magyarország jobban teljesít" kormányzati televíziós kampányában az az Ajtai Péter, aki korábban fideszes színekben indult a Békés megyei Bélmegyer polgármesteri tisztségért 2014-ben, sikertelenül - szúrta ki portálunk.

A kormányzati hirdetésben szó esik az ingyenes gyermekétkeztetésről, a kis- és középvállalkozások adóterheinek csökkentéséről, valamint Ajtai előadásában elhangzik, hogy a minimálbér idén már " több mint kétszer annyi, mint 2010-ben", a férfi a hirdetés második megszólalója (kiemelt képünkön).

 

Ajtai szereplése azért is külön érdekes, mert úgy dicséri a minimálbér emelését a hétköznapi munkavállaló szerepében, hogy egyébként jól menő milliomos vállalkozóként ismert a megyében, többek között sütödében van érdekeltsége. Abban a Békés megyében, ahol a legtöbb ember él egyébként minimálbérből, a munkavállalók 60 százaléka - erről a Portfolio számolt be pont a hét során, illetve az RTL Híradó is.

 

https://ugytudjuk.hu/cikk/20190111_millimos-fideszes-a-kormanyreklam-minimalberese

TÖBB MINT KORMÁNYINFÓ

Gajdics Ottó Magyar Idők

Több szempontból is tanulságos volt az első Kormányinfó az idén, amelyet hagyományteremtő szándékkal maga Orbán Viktor miniszterelnök tartott.

A kormányfő kíméletlenül feladta a leckét a sajtó szereptévesztésben szenvedő balliberális részének, amely hosszú ideje igyekszik átvenni az impotens ellenzéki pártoktól a politika formálásának feladatát.

A máskor oly harcias őrkutyák, kormánybuktató tényfeltárók és mindent leleplező kritikusok rá kellett hogy döbbenjenek, jobb, ha maradnak a kaptafánál.

Vagyis akkor tesznek jót az általuk képviselt ügynek, ha politizálás helyett inkább kíváncsiak, és olyasmit kérdeznek, amire jobban érdekli őket a megkérdezett válasza, mint a saját előregyártott vádjaik. A nemzetközi sajtótájékoztatón ugyanis az járt jól, aki a kormány döntéseiről, az embereket leginkább foglalkoztató ügyekben a miniszterelnök álláspontjáról, jövőbeni elképzeléseiről érdeklődött.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/tobb-mint-kormanyinfo-3839015/

TUDTÁK, MERTÉK, TETTÉK

Pilhál György Magyar Idők

 

Nemcsak a szelleme, de a hátrahagyott tartozása is él a papíron már megszűnt Szabad Demokraták Szövetségének – írtam néhány hónapja ugyanitt. Most javítok a szövegen: már a tartozás sem él, csupán az SZDSZ-szellem kering köröttünk. (Az viszont nagyon.) A PestiSrácok.hu írja: a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette az egykori párt ügyében a különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt folyó nyomozást.

Erre játszottak a rafinált szabad madarak. Bejött. A régi szlogennel: tudták, merték, tették.

A gyülekezet még 2008-ban kért és kapott 415 millió forint ingatlanvásárlási hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól, méghozzá állami („Gyurcsány-állami”) kezességvállalással. Ez azért érdekes, mert közvélemény-kutatók már akkor jelezték: a liberális szélhámosok az utolsókat rúgják, még a parlamentbe sem fognak bejutni. Érdekelte is ez ámokfutó Miferinket… Öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nyilvánosság is megtudja: az SZDSZ nem is tervezte, hogy törlessze a kölcsönt. (Ami időközben – kamatokkal, egyebekkel – már az 500 milliót is meghaladta.) 2014 tavaszán indult meg a nyomozás, amit – ki tudja, miért – hamarosan megszüntettek, s csak egy évre rá folytattak. Most meg elévülés miatt végképp befejeztek. (Én már azt sem értem, mit kellett itt nyomozni? Ha valakinek tartozása van, be kell hajtani rajta, és kész. Ahogyan a kisembernél is behajtják, ha belegebed, akkor is.)

https://magyaridok.hu/paca/tudtak-mertek-tettek-3838931/

BELÜLRŐL IS BOMLIK AZ ELLENZÉKI EGYSÉG

Ráth Orsolya Magyar Idők

Az ellenzék belső körökből érkező ostorozását az Orbán-fóbiás Schilling Árpád kezdte meg még tavaly. A rendező akképpen tálalta sajátjai felé tett kritikai észrevételeit, hogy nemes egyszerűséggel fekáliatengernek nevezte őket, tette ráadásul mindezt a kevésbé újságcentrikus, de közkeletűbb, sz-betűs kifejezéssel. Eszmetársai akkor valahogy elnézték ezt a megnyilvánulást, a hasonló nyomvonalon járó Ungár Péter és Sallai R. Benedek azonban már nem volt ennyire szerencsés.

Január 5-i Facebook-bejegyzése óta elmondható, hogy Sallai lett az új Ungár Péter, legalábbis a baloldali pártok szimpatizánsainak szemében. Utóbbi ugyanis még augusztusban közölt cikket az Azonnali.hu-n, ahol többek között leírta: ha az ellenzék a következő négy évet is azzal a versennyel tölti, hogy ki tudja hangosabban és többször mondani, hogy Orbán Viktor diktátor, a kormányváltás tekintetében nem fog messzire jutni. Kifejtette továbbá, hogy mértékletességre van szükség, vitázni kellene, nem pedig kiabálni.

https://magyaridok.hu/velemeny/belulrol-is-bomlik-az-ellenzeki-egyseg-3829346/

A XV. kerületi polgármester étkezési utalványt osztogat a nyugdíjak csúszása miatt

Budapest XV. kerületének polgármestere, Németh Angéla lépett arra, hogy a nyugdíjak utalása csúszik, és a kerület honlapján jelentette be, hogy étkezési utalványokat osztogat azoknak a nyugdíjasoknak, akik érintettek: 

A döntésem értelmében a Polgármesteri Hivatal pénteken (2018. január 11-én) meghosszabbított ügyfélfogadást tart 18 óráig, és az érintettek étkezési utalványokat vehetnek át a nyugdíj késése miatti nehézségek áthidalására.

 

https://index.hu/belfold/2019/01/11/a_xv._keruleti_polgarmester_etkezesi_jegyet_oszt_a_nyugdijak_csuszasa_miatt/

 

A Fidelitas kirúgatná a tüntetésen felszólaló félegyházi gimnazista lányt

Facebookon üzent a kiskunfélegyházi Fidelitas a Móra Ferenc Gimnáziumnak, hogy azonnal rúgják ki Nagy Blankát, a tüntetéseken felszólaló 19 éves diáklányt. Nem tetszett nekik Nagy Blanka „retorikai stílusa”.

Nagy Blanka még az egyik decemberi, kecskeméti tüntetésen elmondott dühös beszédével hívta fel magára a figyelmet, amelyben „undorító, alattomos ocsmány és fertőző járványnak” nevezte a Fideszt, majd megszólította Áder Jánost és a fideszes képviselőket is.

Most a Erdei József, a Fidelitas kiskunfélegyházi csoportjának elnöke a Minden Szó nyílt leveléhezcsatlakozva követeli, hogy a Móra Ferenc Gimnázium azonnal távolítsa el Nagy Blankát az iskolából.

 

https://olkt.hu/a-fidelitas-kirugatna-a-tuntetesen-felszolalo-felegyhazi-gimnazista-lanyt

 

Felvételeket küldött a Hold nem látható oldaláról a Csang'o-4 kínai űrszonda

Felvételeket küldött a Csang'o-4 kínai űrszonda, mely a világon elsőként landolt a Hold "sötét" oldalán, a képeket a kínai állami televízió (CCTV) közvetítette pénteken - írta a BBC hírportálja.

 

Először adott ki panorámaképet a kínai űrügynökség a Von Kármán-kráterről, ahol űrszondája leszállt. A felvételen láthatók az űrszonda és a Jáde Nyúl 2 holdjáró részei is.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/felveteleket-kuldott-a-hold-nem-lathato-oldalarol-a-csango-4-kinai-urszonda.676613.html

EP-választásnak nem volt még ekkora tétje

MTI2019.01.11. 08:19

Európai parlamenti (EP-) választásnak ekkora tétje még nem volt, mint idén, felfokozott a hangulat a voksolás előtt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az M1 aktuális csatornán.

A miniszter elmondta:

egyértelműen a bevándorlás van a középpontban, ezt mutatják a felmérések, emellett pedig az EU előtt álló történelmi kihívások közül a bevándorlási válság továbbra is a legveszélyesebb.

 

http://www.origo.hu/itthon/20190111-szijjarto-epvalasztasnak-nem-volt-meg-ekkora-tetje.html

 

Miért asszisztálunk ehhez?

Lázár Gergő    |   Ma   |   12:00

Orbán Viktor sajtót tájékoztatott/válaszolt az újságírók kérdéseire – többnyire ilyen és hasonló címmel jelentek meg cikkek a hazai sajtó nagy részében. A valóság  ezzel szemben az, hogy a magasságos Orbán Viktor úgy tett, mintha Magyarországon még mindig demokrácia lenne és a miniszterelnök egyébként hetente szóba állna a sajtó képviselőivel, ha azok kérdést intéznek felé. Orbán tegnap nem sajtót tájékoztatott, hanem megmutatta, hogy ebben az országban azt tesz, amit csak akar, amilyen címen akarja. Nincs felháborodás, nincs bojkott. Ha ő bejelenti, hogy hosszú évek után végre hajlandó válaszolni újságírói kérdésekre, a fél hazai és nemzetközi sajtó ugrik és asszisztál az egészhez. Ugyan a többség valós kérdéseket tett fel, Orbán mégsem válaszolt érdemeben egyetlen komoly kérdésre sem. Megteheti.

Megteheti, mert nem vonja őt felelősségre senki. Megteheti, mert úgy érzi, ő a nép által felhatalmazott vezető, aki egy személyben dönt arról, hogy milyen irányba haladjon az ország. 

https://kolozsvaros.com/2019/01/11/miert-asszisztalunk-ehhez

 

A jobbikos szóvivő Soros hetilapjában a közös listát népszerűsíti

BORDÁCS BÁLINT origo

A jobbikos Mirkóczki Ádám a Soros György bevándorláspárti milliárdos által segített Magyar Narancsnak nyilatkozva arról beszélt, hogy külön-külön nincs esélye az ellenzéknek, ezért most nem egymással kell hadakozniuk. A beszélgetés során odáig jutott, hogy kimondta, az országot gazdasági csődbe navigáló Gyurcsány-kormány alatt jobb volt, mint most. Talán nem véletlen, egy DK-s politikus is kiállt az interjúja miatt. Közben csatlakozott a sorba Kunhalmi Ágnes, aki az eddigi legerősebben állt ki a közös, ellenzéki, bevándorláspárti lista mellett.

http://www.origo.hu/itthon/20190110-ellenzeki-egyuttmukodes-kozos-eplista-mirkoczki-kunhalmi-arakovacs.html

 

A SAMSUNG NEM HASZNÁLJA KI A NÉGYSZÁZ ÓRÁS TÚLÓRAKERETET, A CBA-NÁL SE TUDNAK ILYENRŐL

Számíthatnak-e a rabszolgatörvényként elhíresült módosítás alkalmazására a legnagyobb cégek magyar dolgozói? Kell-e négyszáz órát túlórázniuk, és lesz-e hároméves munkaidőkeret? Mi lesz a Richter Gedeon, a Bosch vagy az Auchan munkavállalóival? Az Azonnali körbekérdezett.

 

https://azonnali.hu/cikk/20190111_a-samsung-nem-hasznalja-ki-a-negyszaz-oras-tulorakeretet-a-cba-nal-se-tudnak-ilyenrol

„Ez egy nagy színház” – kiakadtak a szakszervezetisek az ellenzéki politikusokra

mandiner

A túlóraszabályozás kritikájával kezdték, de végül a rájuk akaszkodó ellenzéki politikusokat kezdték szidni szakszervezetisek az Új Egyenlőség folyóirat vitaestjén. „Az, hogy az ellenzéki pártok megjelennek, és a saját sleppjük ott van körülöttük, ez számomra gusztustalan. Ne jöjjenek oda, miért jönnek oda? Jöjjön oda akkor is, amikor ő van kormányon és baj van” – fejtette ki a Mercedes-gyár szakszervezetise. Tudósításunk a vitaestről, ahol azt is többen elismerték: vannak olyan dolgozók, akik nagyon is szeretnének sokat túlórázni és ezzel többet keresni.

http://mandiner.hu/cikk/20190111_tuloratorveny_szakszervezet_ellenzek

BALOS SZAKMAI SZTENDERDEK: ORBÁN LEMOSTA AZ ELLENZÉKI SAJTÓT

Figyelő Pindroch Tamás

Különös módon működik az ellenzéki média: eddig naponta mást se hallottunk, hogy Orbán Viktor menekül előlük, most meg az a baj, hogy válaszolt. A balliberális újságírók nem nőttek fel a feladathoz.

Nemrég megtudhattuk egy ellenzéki internetes portáltól, hogy mik is a újságírók szakmai sztenderdjei, aminek a kormánypárti “propagandisták” nem tudnak megfelelni.

Itt volt most a jó alkalom a balliberális médiának, hogy a kiváló felkészültségüket bizonyítsák, hogy az elképzelt sztenderdjeiknek megfeleljenek, hiszen - ország-világ szeme láttára - kérdezhették Orbán Viktor miniszterelnököt. Bármiről.

De ezt a meccset is elveszítették, pedig most megmutathatták volna, hogy micsoda talpraesett oknyomozók és újságírók ők. Aztán kínszenvedés lett a dologból.

Orbán hozta a formáját, nagyvonalúan mosta le őket a pályáról.

https://figyelo.hu/szoveg/v/balos-szakmai-sztenderdek-orban-lemosta-az-ellenzeki-sajtot

„LUXUS CSOMAGOT” ADTUNK SZIJJÁRTÓ PÉTERNEK

Figyelő

2018-ban Szijjártó Péter kapta a Figyelő Év embere díját. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy ajándékcsomagot a külgazdasági és külügyminiszter számára. A balliberális média „tényfeltáró oknyomozásának” köszönhetően pontosan tudtuk, mit szeret Szijjártó Péter.

Az 444.hu szenzációként számolt be novemberben arról, hogy Szijjártó Péter protokollosai milyen kéréssel fordulnak a külföldi vendéglátók irányába, amikor a miniszter ellátogat valahova. A cikkből kiderült, hogy Szijjártó Péter nem eszik halat és tenger gyümölcseit, nem fogyaszt alkoholt és kávét, helyette gyümölcsteát és zöld teát iszik mézzel. Megtudhattuk azt is, hogy a konvojba kisüveges szénsavas és szénsavmentes vizet, a saját kocsijába pedig egy kis üveg Kinley tonikot, kólát és kakaós kekszet vagy Ritter egészmogyorós tejcsokoládét kérnek.

A Figyelő nem szerette volna, ha a szerkesztőségünk által rendezett díjátadón nem részesül „rocksztároknak járó bánásmódban” Szijjártó Péter, így amellett, hogy 2018-ban ő kapta lapunk Év embere díját, egy ajándékkosárral is megleptük a jeles alkalomból.

https://figyelo.hu/szoveg/v/luxus-csomagot-adtunk-szijjarto-peternek/

Alkalmatlan és gyáva miniszterelnököt láttam tegnap a kormányinfón

FEKETE-GYŐR ANDRÁS 
Facebook

Orbán Viktor előtt két út áll: a magyar büntetés-végrehajtás valamely intézménye, vagy Putyin oroszországi menedéke.

Alkalmatlant, mert aki »zéró toleranciát« hirdet a korrupcióval szemben, az nem vezetheti Bulgária után a legkorruptabb uniós tagállamot. Az nem lehet olyan távol a magyar valóságtól, hogy bevándorlással riogat, miközben 30 ezren halnak meg évente az orvoshiány miatt. Az nem beszélhet »jobban teljesítő Magyarországról«, amikor a rendőreink 130-150 ezret keresnek túlórával, miközben százezrek mennek el egy jobb élet reményében.

Gyávát, mert nem válaszolt azokra a kérdésekre, hogyan lett belőle a leggazdagabb magyar. Hogy miért zárt ki független médiumokat a sajtótájékoztatóról. Hogy miért nem egyeztetett a 4 és fél millió dolgozót képviselő szakszervezetekkel a rabszolgatörvény elfogadása előtt.

Orbán Viktor előtt két út áll: politikus bűnözőként a magyar büntetésvégrehajtás valamely intézménye, vagy Vlagyimir Putyin oroszországi menedéke.

Az európai parlamenti, és az önkormányzati választásokon megkezdjük az elszámoltatást!”

http://mandiner.hu/cikk/20190111_fekete_gyor_andras_alkalmatlan_es_gyava_miniszterelnokot_lattam_tegnap_a_kormanyinfon

Az Orbánék által befogadott szökött bűnöző, Gruevszki ismét bejelentkezett a Facebook-on: hazaárulást emleget

Új Facebook-jegyzést tett közzé Nikola Gruevszki, a Magyarországon menedékjogot kapó, hazájában korrupció miatt kétéves börtönbüntetésre ítélt macedón ex-kormányfő, aki egykor Budapestre érkezését is közösségi oldalán jelentette be. Gruevszki hosszas, macedón nyelvű írása szerint nemzeti katasztrófával érne fel, ha Macedónia parlamentje ratifikálná az alkotmánymódosítást, amely a Görögországgal kötött megállapodás értelmében Észak-Macedóniára változtatná az ország nevét.

Az alkotmánymódosításról tartott népszavazás az alacsony részvétel miatt ugyan érvénytelen lett, de a macedón parlamenti többséget alkotó szociáldemokraták és az albán kisebbséget képviselő pártok a napokban akarják megszavaztatni a szkopjei törvényhozásban a változtatást. Gruevszki egykori kormánypártja, az ellenzékbe került jobboldali VMRO-DPMNE ezt elutasítja és hazaárulásnak tartja. Pedig a NATO-, és EU-tag Görögország már többször leszögezte: csak akkor nem vétózza meg a balkáni ország csatlakozását a két szövetséghez, ha Macedónia nevet változtat. A görögök északi tartománya ugyanis ugyanezt a nevet viseli.

 

https://168ora.hu/kulfold/az-orbanek-altal-befogadott-szokott-bunozo-gruevszki-ismet-bejelentkezett-a-facebook-on-hazaarulast-emleget-161918

 

O1G-feliratú magyar zászlót tartottak fel a magyar-argentin kézilabdameccsen, és bemutatta a köztévé

A Himnusz alatt, az argentin csapat mögött tűnt fel egy O1G-feliratú magyar zászló – vette észre olvasónk az M4 sportcsatornát nézve.

 

Azt mondta, a kamerát nem kapták el, sorban mutatták a játékosokat. A 17-es mezt viselő játékos mögött már látszott a zászló. Utána direkt figyelték, mutatja-e a kamera azt az oldalt, de csak a 25. percben, egy sárga lap miatt fordultak ismét oda. Akkorra viszont már eltűnt a zászló.

A magyar kézilabdacsapat Koppenhágában játszik az argentinok ellen a világbajnokságon.

https://hvg.hu/itthon/20190111_O1G_feliratu_magyar_zaszlot_tartottak_fel_a_magyarargentin_kezilabdameccsen

 

4 év alatt több mint hétszáz bankfiók tűnt el az országból

mfor.hu

Egyre kevesebb ügyfél akar személyesen intézkedni.

Valamivel több mint 2200 hitelintézeti fiók működött Magyarországon január elején, szemben az egy évvel korábbi 2420-szal - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Hosszabb időtávon vizsgálva még szembetűnőbb a csökkenő trend: az MNB adatai szerint 2014 harmadik negyedévének végén még 3085 egység működött országszerte, tehát négy év alatt több mint hétszáz bankfiók tűnt el a piacról.

A jegybank fiókkereső alkalmazásának adatai szerint változatlanul meglehetősen koncentrált a bankfiókok eloszlása: száztagúnál nagyobb hálózattal már csak négy szereplő - a Takarék csoport, az OTP Bank, a K&H és az Erste - rendelkezik.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/4-ev-alatt-tobb-mint-hetszaz-bankfiok-tunt-el-az-orszagbol.html

 

Czeglédy Csaba: megint pert nyertem az Origo ellen

Ma megint jogerősen pert nyertem az egyik állampárti hazugsággyár, most történetesen az Origo ellen. Már nem is számolom, hogy hányadik pernyerésem ez ellenük. Nem igaz, hogy kárt okoztam a munkavállaló fiataloknak, főleg nem ezernek - írja személyesen Czeglédy Csaba néhány napja indított hivatalos Facebook-oldalán

"Egyébként éppen itt lenne az ideje annak, hogy a bíróságok észrevegyék, hogy gyakorlatilag megszűnt a sajtó sokszínűsége, a sajtó nagyobb része központi – és egyértelműen kormánypárti – irányítás alá került. Az Origo propaganda feladatokat lát el, szócsőként funkcionál, ezért is szürreális, amikor a perekben az Origo azzal védekezik, hogy csak a sajtótörvény alapján eljárva a nyilvánosságot tájékoztatja, a nyilvánosságnak pedig joga van tájékozódáshoz."

írja Czeglédy, majd hozzáteszi:

Csakhogy az Origo a hamis hírek egyik központi gyártója, akire aztán a többi, központi irányítás alatt működő kormánypárti sajtó - a közmédiát is ideértve -hivatkozik. Semmi oknyomozás, semmi kritikai él, semmi hallgattassák meg a másik fél elvének érvényre kerülése – semmi, ami egy munkavállalói csoportot szerkesztőséggé tenne."

https://hirklikk.hu/kozelet/czegledy-csaba-megint-pert-nyertem-az-origo-ellen/346232

A mi időnkben fejeket követeltek volna

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója a Hírklikknek nyilatkozva elmondta, hogy botrányos ami a nyugdíjak kifizetése körül történt.

Bármelyik rendszerrel előfordulhat, hogy közbejön valami hiba, de ilyenkor az a tisztességes, ha az adott intézmény vezetője azonnal kiáll a nyilvánosság elé és tájékoztat a hibáról, késedelemről. Barát szerint a nyugdíjasok a kereskedelmi bankok nyitása után már számítanak a pénzükre, kiváltképp most, amikor a decemberi nyugdíj korábbi kifizetése miatt majd másfél hónap telt el, és tudjuk, a karácsony minden családi kasszát kiürít.

"A mi időnkben" a Fidesz azonnali lemondásokat követelt volna, még a kormányfő távozását is, ha ilyesmi előfordul - mondta a volt főigazgató, majd hozzátette, szerencsére ilyen nem esett meg azokban az időkben.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-mi-idnkben-fejeket-koveteltek-volna/346230

Bodnár Zoltán: az információ a szűk családi körből jöhetett

 „Függetlenül a jogi minősítéstől, biztosan volt a Matolcsy-gyereknek valamilyen információja arról, hogy történni fog valami az NHB Banknál” – véli Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke. A bennfentes kereskedelem aligha bizonyítható, de mindenféleképpen etikátlan az ügy – tette hozzá, amikor az MFor értesülésével kapcsolatban kérdeztük.

portál azt derítette ki, hogy Matolcsy Ádám két cége csaknem két héttel korábban nyitott új számlákat a Gránit Banknál mint ahogy az MNB korlátozta a 7 millió forint feletti kifizetéseket a jegybankelnök-papa, Matolcsy György unkatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó NHB Bankban. Egyben felügyeleti biztost is kirendeltek a pénzintézethez.

Bodnár szerit nem életszerű, hogy Matolcsy Ádám cégeinek pont az MNB december 18-i intézkedése előtt jutott az eszükbe felmérni a piacot és új számlákat nyitni egy másik bankban.

https://hirklikk.hu/kozelet/bodnar-zoltan-az-informacio-a-szk-csaladi-korbl-johetett/346216

Kovács Zoltán: ez lesz az első olyan alkalom

Nagyon éles küzdelemre számít a kormány az európai parlamenti (EP-) választáson, amely sok szempontból sorsdöntő lehet Európa számára - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kovács Zoltán, akit a miniszterelnöki sajtótájékoztatóról kérdeztek, közölte: a cél a májusi EP-választás után többségbe kerülni azokban az intézményekben, amelyekben ma a bevándorláspárti többség olyan terveket próbál elfogadni, amelyek a migráció intézményesítését, felgyorsítását célozzák.

Kitért arra is, hogy nemcsak az Európai Néppárt, hanem adott esetben más pártok részvételével is létrejöhet az a többség - az EP mellett az Európai Bizottságban is -, amely meg tudja akadályozni a bevándorláspárti politikát.

https://hirklikk.hu/kozelet/kovacs-zoltan-ez-lesz-az-els-olyan-alkalom/346223

Lassan kiderül, hogy a rendőrök jelentős része éhbérért dolgozik

Átszakadt a gát a rendőröknél, az állomány tagjai az elmúlt héten folyamatosan tették közzé az interneten a bizonyítékokat arról, hogy a kormányzati propaganda állításaival ellentétben elképesztően alacsony fizetések vannak a testületnél. Legalábbis az állomány azon részénél, amelyről eddig hallgatott a felső vezetés.

A rendőrök körében néhány nap alatt szinte mozgalommá szélesedett az önkéntes fizetésbevallás. A januári nettókról szóló banki sms-ek nyilvánosságra hozatala hétfőn kezdődött, amikor beérkeztek az első idei utalások. Az összegek egyáltalán nem tükrözték azt az 50 százalékos átlagos bérnövekedést, amit a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára január 2-i sajtóközleményében emlegetett.

Kontrát Károly az MTI-nek azt hangoztatta, hogy a kormány – megbecsülve a biztonságos országért dolgozó rendőröket – ismét megemelte a béreket. Szerinte a január elsejétől esedékes 5 százalékos emeléssel együtt 2015 óta átlagosan 50 százalékkal növekedtek a hivatásos rendőri fizetések

https://24.hu/belfold/2019/01/11/rendorseg-fizetes-tulora

Így még soha senki nem küldte el a francba Orbán Viktor kedvenc újságját és házi sportújságíróját, Szöllősi Györgyöt

Büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen Sinkovics Gábor, a Nemzeti Sport tavaly ősszel, harminc év után kirúgott legendás újságíró-publicistája.  Hogy miért tett ilyet a Nekrológok Paganinje, az Istenhez Fordulás Törőcsik Andrása, a Klottgatya Messije, a Hátsó Salakosok Jimi Hendrixe, akitől a 444 ezzel a – saját mondataiból összefércelt – „nekrológgal” búcsúzott el

Tudomásunk szerint azért, mert amikor, még szintén tavaly ősszel, kirúgása után bement a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworkhöz tartozó napilap szerkesztőségébe a cuccaiért, kiderült, hogy egyszerűen eltűnt a szekrénye, benne a személyes holmijaival, pótolhatatlan emlékeivel, olvasói leveleivel, dedikált könyveivel és egyéb relikviáival. 

Most, miután megtudtam a feljelentés hírét, megint megkerestem. Sinkovics most sem állt kötélnek, helyette eljuttatott hozzám egy klasszikus Sinkovics-stílusban írt, elképesztően érzelmes írást a szakításról a lappal, ahol szinte egész felnőtt életében dolgozott. 

Azt is egy másik szerkesztőségi tagtól tudtam végül meg, hogy mire utal az alant olvasható szövegben hangsúlyos pontokon feltűnő „nyesttelep”. A szerkesztőségi anekdota annyi, hogy Sinkovics egyik írásában a „sertéstelep” szót kicserélték „nyesttelepre”.

Meg is találtam az írást. Sinkovics egyik tavaly januári cikke egy tárcanovellaszerű írás egy fiktív karakterről,  benne a következő mondattal:

https://444.hu/2019/01/11/igy-meg-soha-senki-nem-kuldte-el-a-francba-orban-viktor-kedvenc-ujsagjat-es-hazi-sportujsagirojat-szollosi-gyorgyot

Orbán válaszolt arra, hogy még mindig 56-os hősnek tartja-e Dózsa Lászlót

Az ezzel kapcsolatos kérdést a bírósági ítéletre hivatkozva végül Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének küldtem el: „Orbán Viktor miniszterelnök úr fenntartja-e, hogy Dózsa László Nagy Imrével és Mindszenty Józseffel egy mondatban említhető 56-os hős?”

Havasitól pénteken megérkezett a válasz:

„A tudomány – mindenki, így a miniszterelnök által is figyelembe veendő – sajátossága, hogy későbbi kutatások eredményei új, más megvilágításba helyezhetik a múlt egyes történéseit.”

A válasz nem valami konkrét, és nincs is kimondva ez pontosan, de akár úgy is lehet érteni, hogy Orbán Viktor ma már nem tartja 56-os hősnek Dózsa Lászlót.

https://444.hu/2019/01/11/orban-valaszolt-arra-hogy-meg-mindig-56-os-hosnek-tartja-e-dozsa-laszlot

Jövő héten szabadon engedik Ahmed H-t

A szír Ahmed H. január 19-én feltételesen szabadlábra kerül a bíróság pénteki, jogerős ítélete szerint. A 2015 szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt férfit kitoloncolják az országból.

A Nyíregyházi Törvényszék pénteki határozatát minden érintett tudomásul vette. A férfit a Szegedi ítélőtábla ítéletének végrehajtása érdekében idegenrendészeti őrizetbe veszik, és kiutasítják Magyarország területéről - tette hozzá. Ahmed H. a tiszalöki börtönből szabadul majd.

A férfit 2015. szeptember 19-én fogták el, januári feltételes szabadlábra helyezéséig a kiszabott ötéves büntetése kétharmadát (40 hónap) tölti le.

Ahmed H-t azért ítélték el, mert a röszkei határátkelőnél dobálta a rendőröket, és a határ megnyitását követelte tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején. A bíróság szerint azzal valósított meg a terrorcselekményt, hogy erőszakkal, egész pontosan kődobálással, próbált egy állami szervet, a rendőrséget, a határ megnyitására rávenni.

https://444.hu/2019/01/11/jovo-heten-szabadon-engedik-ahmed-h-t

Tiltakozók bénították meg a forgalmat Sajószentpéter határában

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren folytatódott a rabszolgatörvény elleni, lassan egy hónapos tiltakozássorozat. 13 órától a szakszervezetek, illetve az MSZP, az LMP és a Momentum helyi képviselői félpályán lezárták a Miskolc felé vezető utat, aminek következtében mindkét irányba több kilométeres sorok alakultak ki.

https://merce.hu/2019/01/11/tiltakozok-benitottak-meg-a-forgalmat-sajoszentpeter-hataraban

A Független Rendőr Szakszervezet szolidaritást vállal a rabszolgatörvény ellen tiltakozó szakszervezetekkel

A csütörtökön kiadott szolidaritási nyilatkozatában a szervezet azt írja:

„A Független Rendőr Szakszervezet támogatja az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) négypontos követelését. A munkavállalói jogok védelme és érvényesítése érdekében történő összefogással egyetértünk, az e célból törvényes eszközökkel fellépő szakszervezetekkel szolidaritást vállalunk!”

https://merce.hu/2019/01/11/a-fuggetlen-rendor-szakszervezet-szolidaritast-vallal-a-rabszolgatorveny-ellen-tiltakozo-szakszervezetekkel

Nagy Ottó A költségvetés is jobban teljesít

Álláspont. Varga Mihály öt pontban határozta meg, hogy minek köszönhetők a gazdasági sikerek

Magyar Hírlap

A gazdasági adatokat sokan nem szeretik, de ezen semmi csodálkozni való nincs, szárazak a számok, nincs bennük semmi izgalom, és egy-két tized vagy akár százalékos növekedés vagy csökkenés az átlagembereket, legyünk őszinték, nem hozza lázba. Azért, mert ezeket a tizedeket és egészeket nem érzik közvetlenül a pénztárcájukon.

Pedig azért van izgalom bőven.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137927/A_koltsegvetes_is_jobban_teljesit

Szerencsés Károly Plagizátorok

Hát itt vannak újra a plagizátorok, akik erőszakkal akarnak hatalomhoz jutni

Magyar Hírlap

Magukhoz ragadnák. Terrorral izgatnak, börtönnel, akasztófával fenyegetnek. Képtelen elméleteket kiabálnak hangszórókba, hogy ők a kilencmillió nevében követelik a hatalmat. A többség nevében. Mint tették elődeik 1918-ban és 1919-ben, 1944-ben és 1946-ban. Külföldről várnak és kapnak segítséget. Felforgatnának mindent, a politikai rendszert, a stabilitást s vele a gazdasági rendet, el­véve a fejlődés, gyarapodás esélyét is. Lelkiismeretlenül megtennék: újra ellopnák a vagyont és eladósítanák az országot. Aztán széttárnák a kezüket. A bezárt gyárakból elbocsátanák a munkásokat, az inflációt elengednék, újra szembesülnénk a valódi nyomorral, de akkor már késő lenne, tehetetlenül néznénk magunk elé. Nyomnák a „fehér pénzt”, mint 1919-ben, aztán a „millpengőket”, mint 1945 után. A lényeg, hogy mindenki tönkremenjen, proletár legyen, lehajtott fejjel, kiszolgáltatva éljen.

Hát megint megtennék? Hiába volt az isteni szerencse s jótétemény, hogy esélyt kaptunk 1989–90-ben? Esélyt, amellyel éltünk is. Jól-rosszul, de megteremtettük és működtettük a demokratikus politikai rendszert. S most itt vannak megint, akik rendszert akarnak buktatni. Csakhogy ez a demokratikus magyar rendszer, a parlamentarizmus, a népakaratra épülő legitimitás. Ebben lehet a hatalmat megszerezni, megtartani és elveszteni is. Annyival biztosan jobb minden diktatúránál, hogy újra és újra neki lehet veselkedni, s meg lehet győzni a népet az igazunkról. Megtörtént ez ebben a demokráciában nyolcszor is, ha csak a parlamenti választásokat nézzük. S megtörténhet kilencedszer is. Hacsak nem sikerül a plagizátorok terve.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137916/Plagizatorok

Nem ellenőrzi az ÁSZ a milliós kampánytámogatást behúzó, de egyszázalékos eredményt sem elérő pártokat

Már jóval a 2018-as választások előtt látszott, hogy van egy tucat párt, amely sehogy se fogja elérni az 1 százalékos választási eredményt, mégis behúzzák a kampánytámogatást, pedig kétséges, hogy vissza tudják-e fizetni. Aztán a választás után kiderült, hogy valóban ez történt, mindössze két 1 százalékos eredményt el nem érő párt fizette vissza a milliókat, 14 párt pedig egyetlen forintot sem adott vissza. Így több mint 2,15 milliárd forint közpénz maradt a kamupártoknál.

Most kiderült, hogy az Állami Számvevőszék egyáltalán nem vizsgálja, hogy ezek a pártok mire költötték a kampánytámogatást, azaz hová ment a pénz.

 

https://444.hu/2019/01/11/nem-ellenorzi-az-asz-a-millios-kampanytamogatast-behuzo-de-egyszazalekos-eredmenyt-sem-elero-partokat

A CNN-en áradozott egy sort Orbánról Benjamin Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjújában kedden méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az antiszemitizmus elleni fellépéséért - írja az MTI.

Az amerikai hírtelevízió az antiszemitizmus európai erősödését feltáró közvélemény-kutatás nyomán kérdezte az izraeli kormányfőt, aki dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért, kiemelve, hogy egy szervezetet is létrehozott ebből a célból. Az izraeli kormányfő közvetve az európai Tett és Védelem Liga nevű,  antiszemitizmus elleni központ  tevékenységére utalt.

https://hvg.hu/vilag/20181127_Orbanrol_aradozott_egy_sort_az_izraeli_miniszterelnok

Heti 1,2 milliárd dollárba kerül Amerikának, hogy Trump miatt áll a kormányzat

Pénteken már 21. napja csak a legfontosabb kormányzati intézmények működnek az Egyesült Államokban, miután Donald Trump elnök nem írta alá az ideiglenes költségvetést arra hivatkozva, hogy az nem tartalmazza az amerikai-mexikói határra építendő fal ötmilliárd dolláros költségét. Az Egyesült Államok 800 ezer szövetségi alkalmazottja közül 420 ezer ugyan bejár munkahelyére, de nem kap bért, 380 ezernek még csak be sem kell járnia. Az AP hírügynökség megjegyzi, hogy a péntekkel záródó hét lesz az első, amikor az alkalmazottak nem kapják meg a bérüket.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő szerdán arra figyelmeztetett, hogy ronthat az Egyesült Államok adósi besorolásán, "ha nem indul újra a kormányzati intézmények finanszírozása március 1-jéig, és ha gond merülne fel az adósságplafon emelésével".

https://hvg.hu/gazdasag/20190111_Heti_12_milliard_dollarba_kerul_Amerikanak_hogy_Trump_miatt_all_a_kormanyzat

Szili Katalin: javul a magyar gazdaság helyzete, tudjuk támogatni a határon túli magyarokat is

A magyar kormány egyebek mellett gazdasági és családtámogatásokkal segíti a felvidéki magyarság boldogulását – mondta a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken az M1 aktuális csatornán.

Szili Katalin felidézte, nemrég volt 25 éve annak, hogy a felvidéki magyar választott képviselők Komáromban megfogalmazták a szlovákiai magyarságot érintő legfontosabb céljaikat. Egyebek mellett – folytatta – társnemzeti státuszt szerettek volna, azt, hogy

ahol a magyarság számaránya eléri a lakosság 10 százalékát, ott legyen hivatalos nyelv a magyar, és a hivatalokban részarányosan legyen magyar foglalkoztatás.

Megjegyezte: akkor 11,5 százalék volt a magyarság aránya Szlovákiában, jelenleg viszont nem éri el a 10 százalékot. Nem annyira az elvándorlás, hanem inkább az asszimiláció jellemző – tette hozzá.

Szili Katalin elmondta: a magyar gazdaság javuló helyzete a határon túli magyarságnak is sokat jelent. Ennek köszönhető, hogy

a kormány támogatást nyújt a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai és az erdélyi magyaroknak is. Ez gazdasági, oktatási, kulturális támogatást jelent, segíti az önazonosság megőrzését, valamint azt, hogy a magyarság a szülőföldjén fejlődhessen gazdaságilag.

                               

http://propeller.hu/itthon/3394905-szili-katalin-javul-magyar-gazdasag-helyzete-tudjuk-tamogatni

Orbán mindent egy lapra, a migrációra tesz fel az európai választásokon

Nemzetközi sajtószemle

 2019. január 11. - Szelestey

·         A magyar kormányfő nyilvánosan is megfogalmazta a vágyát: a szélsőséges, bevándorlás elleni erők vegyék kezükbe a gyeplőt az egész unióban, amit bizonyosan önbeteljesítő jóslatnak szánt. Ugyanakkor burkoltan Merkel menesztésére buzdította a CDU új vezetőjét.  

·         Orbán nem tagadta, hogy emberei útján tárgyalt Le Pennel, ugyanakkor alighanem még ő is elámult azon, milyen égető kérdés a sajtó számára a korrupció, viszont önfényezésből ezúttal is jelesre vizsgázott.

·         Verhofstadt: a Néppárt ezek után ne papoljon arról, hogy nem akarja elvadítani magától a magyar miniszterelnököt, hiszen az ország-világ előtt közölte, hogy szélsőséges frakciót igyekszik tető alá hozni.

 

https://b1.blog.hu/2019/01/11/orban_mindent_egy_lapra_a_migraciora_tesz_fel_az_europai_valasztasokon#more14555324

 

 

Péntek este még mindig van nyugdíjas, aki nem kapta meg a nyugdíját

A Magyar Államkincstár fél 11-kor közölte, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében, csak a nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg. 

“A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják” - írták.

Úgy tűnik, ez csak részben sikerült, a 444-hez ugyanis még délután 5 után is érkezett olyan információ nyugdíjastól, hogy nem érkezett meg a számlájára a pénz. Más azt mondta, hogy neki megérkezett.

https://444.hu/2019/01/11/pentek-este-meg-mindig-van-nyugdijas-aki-nem-kapta-meg-a-nyugdijjat