2019, február 8 - 08:30 Sajtószemle

Csodálatos felvételek

HÖLGYEIM ÉS URAIM, ÍME AZ UNIVERZUM ÚJ HŐSE: A JUNO

Az amerikai űrhivatal, a NASA Juno-űrszondája 2016. júliusában állt pályára a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter körül, hogy annak szerkezetét, felhőzetét, mágneses terét és összetételét vizsgálja. A Juno célja a Jupiter belső működésére és légköri folyamataira vonatkozó, több évtizede fennálló nyitott kérdések tisztázása.

A szonda eddigi eredményeiből kiderült, hogy a Jupiter felhőzetének sávjai és viharai több ezer kilométer mélyről erednek. A Juno korábban nem látott módon feltárta a gázóriás sarki régióit, ahol óriási ciklonokat figyelt meg. Részletesen vizsgálta a nagy vörös foltot, a bolygó déli féltekén található hatalmas anticiklonvihart. Kiderítette, hogy a Jupiter mágneses tere furcsa eloszlást mutat, amely elvezethet a bolygó magjának jobb megértéséhez. A villámlások megfigyeléséből származó adatok segítenek feltárni azok eredetét, a szonda kamerája pedig minden eddiginél részletesebb képeket készített a bolygó légköréről. Emellett a Jupiter holdjait is vizsgálta már, az Io-n egy vulkánkitörést is sikerült megfigyelnie.

A küldetés a nagyközönség körében a JunoCam kamera lelkes amatőrök által feljavított felvételeinek köszönhetően aratott óriási sikert, amelyekből már mi is szemléztünk korábban a Qubiten.

https://qubit.hu/2019/02/07/holgyeim-es-uraim-ime-az-univerzum-uj-hose-a-juno

Palkovics László üzent, a kutatóhálózatot is elvenné az MTA-tól

Az MTA-t köztestületté alakítják, talán kap egy székházat és valamennyi vagyont meghagynak neki, de teljesen leválasztják róla a kutatóhálózatot. Egy kutató szerint néhány intézetet szétosztogatnak, néhány más intézményhez csatolnak, egy részüket pedig megszüntetik.

A 168 Óra információi szerint még májusban drasztikusan átszervezi Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője múlt hét végén egy közvetítő révén üzent az MTA-nak, hogy elkötelezett az átalakítást illetően, az MTA kutatóhálózatát pedig kiszervezik az MTA alól.

Múlt hétvégén a Professzorok Batthyány Köre delegációja járt a miniszternél. A megbeszélés után Palkovics László a küldöttség egy tagját telefonon felhívta, majd információink szerint hosszasan ecsetelte neki, hogy mennyire elhivatott az MTA átalakítása mellett, aki továbbította az üzenetet az akadémiának.

Úgy tudjuk, a tervek szerint létrehoznak egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, és oda kerülnek azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana. Ilyen például a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet. A humán intézetek egyben tartása nem cél, de például a Bölcsészettudományi Kutatóközpont megy valamelyik egyetem alá, itt az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem neve is felmerült. A természettudományi intézeteket várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják. Az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek. 

Információink szerint az Eötvös Loránd Intézet vezetőjeként állítólag felmerült Hatos Pál és Prőhle Gergely neve. Egy kutató azt mondta portálunknak, hogy arról nem tudnak, hogy a hétvégi telefonhívásai előtt a miniszter mit mondott,  de a telefonban teljesen kendőzetlenül adta elő, hogy ez lesz.

https://168ora.hu/itthon/palkovics-laszlo-uzent-a-kutatohalozatot-is-elvenne-az-mta-tol-163257

Egyenes beszéd Rónai Egonnal

Pálinkás József az MTA volt elnöke Palkovics tervéről

http://www.atv.hu/videok/video-20190207-palinkas-jozsef

NEM LENNÉNEK FELESLEGESEK A TUDÓSOK, HA NÉHA HALLGATNÁNAK RÁJUK

Meg lehetne kérdezni a tudósokat mondjuk Paks 2-ről vagy a Budapest-Belgrád vasútról is. Arra vannak. Csak hát nálunk ez nem szokás: inkább csicskáztatják őket.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF), ez az alulról jövő kezdeményezés azt szeretné, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ne vegyen részt abban a tisztán pályázati finanszírozási modellben, amelyet jobb híján „Palkovics-tervnek” neveznek. Erről tartottak sajtótájékoztatót. A Diétás Magyar Múzsa – részben személyes okokból is – rokonszenvvel követi az eseményeket, de amit ezek a közszerepléstől kicsit lámpalázas kutatók képviselnek, az nemzeti érdek. Az ADF Facebook-oldalán ott vannak a linkek a tudósításokhoz, a Múzsa szokásához híven inkább a háttérről ír.

Nem megy az innováció

 A Palkovics-terv egyik alapvetése az, hogy Magyarországon nem megy az innováció, legalábbis nem kellő mértékben. Ez sajnos igaz. És érthető az is, hogy a korábban sikeres innováció-szervezőként tevékenykedő Palkovics az innovációért felelős miniszterként presztízskérdésnek is tekinti, hogy ezen változtasson. Csak nem mindegy, hogyan. Ebben az írásban erről, és a változtatások valódi céljáról írok.

Palkovics miniszter úr esetleg leülhet Parragh „melósok országa leszünk” László úrral megbeszélendő, hogy milyen innováció várható abban az országban, ahol szétverték a szakképzést.

 https://azonnali.hu/cikk/20190207_miert-feleslegesek-a-tudosok-mert-nem-hallgatnak-rajuk

 

A költözés miatt a CEU befejezi az MTA-val közös matematikusképzését

Nem folytatja a CEU a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Kutatóintézetével közös képzést, derült ki egy levélből, amit Michael Ignatieff rektor küldött az érintetteknek. Ezért erre a képzésre már nem vesznek fel új hallgatókat. Ugyanakkor akik már megkezdték a képzést a kétéves MS programban vagy  a hároméves PhD program, továbbra is kapnak ösztöndíjat. 

Kérdésünkre a CEU megerősítette a hírt. Azt írták: 

A CEU sajnálatos módon arra kényszerült, hogy felfüggessze a 2019-2020-as tanévre a Matematika és Alkalmazott Matematika Tanszéken meghirdetett mester és doktori képzésekre szóló felvételi eljárást. Mivel a magyar kormányzat nem teszi lehetővé, hogy amerikai diplomát adó képzéseit a CEU Budapesten oktassa, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete a továbbiakban nem tud részt venni a diákok oktatásában a CEU partnereként. 

A CEU büszke a Rényi Intézettel való együttműködésére, és bízunk abban, hogy a bécsi CEU-n keresztül a jövőben folytatni tudjuk a közös munkát.

https://444.hu/2019/02/07/a-koltozes-miatt-a-ceu-befejezi-az-mta-val-kozos-matematikus-kepzeset

5,9 milliárd forintot költhet a kormány a most kezdődött, Sargentini-ellenes reklámhadjáratra

A Sargentini-jelentés megszavazásának napján a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződést kötött Balásy Gyula két reklámcégével “Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” tárgyban. Hat nappal később megjelentek, és azóta is futnak a Sargentini-ellenes kormányzati hirdetések.

Hat nappal az EP-szavazás után, szeptember 18-án a kormánypárti Magyar Időkben jött ki a hír, hogy a magyar kormány plakátkampányt indít a Sargentini-jelentés miatt.

 

“Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.”

Már aznap este meg is jelent a magyar kormány hivatalos Facebook-oldalán egy videó, amelyben egy montázson Judith Sargentini, Soros György, és Guy Verhofstadt belga EP-képviselő, Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusa szerepel. Hármójuk képe alatt pedig az a szöveg, hogy “Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége el akar hallgattatni minket, mert kerítéssel védjük hazánkat és Európát.” A videó fő üzenete az, hogy “Ne engedjünk a zsarolásnak! Védjük meg Magyarországot!”

https://atlatszo.hu/2018/10/05/59-milliard-forintot-kolthet-a-kormany-a-most-kezdodott-sargentini-ellenes-reklamhadjaratra/

Két év alatt 5 milliárd forintot költött reklámra az MVM, ez is a kormánybarát sajtónál landolt

Az állami tulajdonú és monopolhelyzetben lévő Magyar Villamos Művek Zrt. gigantikus reklámbüdzséjéből az elmúlt két évben főként kormányközeli cégek és kormánybarát sajtótermékek részesültek, de 2017-ben már bekerült a pixisbe az ATV és a Népszava is.

https://atlatszo.hu/2018/06/28/ket-ev-alatt-5-milliard-forintot-koltott-reklamra-az-mvm-ez-is-a-kormanybarat-sajtonal-landolt/

A politika drog, vallás és mámor

Az őszi félévben Schiffer András, Karácsony Gergely, Vona Gábor és Lázár János vendégeskedett – ebben a sorrendben – az ELTE jogi karán egy politológushallgatóknak szóló szemináriumon. Lázár kivételével beleegyeztek, hogy a 24.hu újságírója is ott legyen, amikor nagyjából kéttucatnyi fiatal előtt tapasztalataikról beszélnek és kérdésekre válaszolnak. Miért viccelt Karácsony Gergely felesége azzal, hogy „hív a csajod”, ha Schiffer András telefonált? Mit mondott Orbán Viktor Vona Gábornak négyszemközt? Vágyott egyáltalán Karácsony a főpolgármester-jelöltségre, vagy újfent belebotlott egy pozícióba? Melyik könyvből lehet a legjobban megérteni az Orbán-rendszert? Mámorít a politika? És ha igen, hogyan lehet lejönni róla? Noha a szemeszternek csak most van vége, egyes előadások óta hosszabb idő telt el, így talán néhány válasz is más megvilágításba kerül utólag.

https://24.hu/belfold/2019/02/07/vona-gabor-karacsony-gergely-schiffer-andras-elte-ajk-politologia/

Szorul a hurok Handó Tünde körül: az Országos Bírói Tanács ultimátumot adott

Újabb szintre lépett a Handó Tünde és az Országos Bírói Tanács (OBT) közt zajló csörte.

Tavaly január óta lehet tudni, hogy Handóra, mint az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökére nehéz idők várnak. Az OBH elnökének tevékenységét felügyelő OBT ugyanis ekkor tartott tagfrissítést, a tanácsba pedig több olyan új tag került, akikről lehetett tudni előre, hogy nem fogják szó nélkül hagyni Handó tevékenységét.

Az OBH elnöke egyébként el sem járt el az OBT üléseire, nem szolgáltatott a tanács munkájához szükséges adatokat nekik, mégis ő panaszkodott a két szervezet közötti párbeszéd hiányára, júniusban pedig egyenesen hazaárulónak nevezte, egy a Kossuth Rádiónak adott interjújában az őt ellenőrző OBT tagjait.

Az idei év azzal kezdődött, hogy Handó közölte: nem írja alá az OBT költségvetését. A Tanács közleményben reagált: hangsúlyozták, hogy Handó azóta próbálja ellehetetleníteni a szerv működését, amióta az OBT érdemben vizsgálja a bírói igazgatást.

Tegnap pedig az Országos Bírói Tanács tudatta: mivel már tavaly májusban kifogásolták Handó Tündének a bírósági álláspályázatok elbírálása során folytatott szabálytalan gyakorlatát, valamint a pályázat-elbírálás átláthatóságának hiányát, 2019. február 6-án (azaz tegnap) pedig az utóvizsgálati jelentés alapján megállapították,

„hogy dr. Handó Tünde az elmúlt egy évben több esetben figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket, továbbá a sarkalatos törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek nem tett eleget.”

A közlemény erős üzenettel zárul:

„A törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.”

https://merce.hu/2019/02/07/szorul-a-hurok-hando-tunde-korul-az-orszagos-biroi-tanacs-ultimatumot-adott/

Az ellenzéki képviselők szerint elfogadhatatlan, hogy Kövér László büntetésekkel próbálja megfélemlíteni őket

A Házbizottság ma délelőtt tárgyalta, hogy végül milyen büntetést szabjanak ki az ellenzéki képviselőkre, ám az ülés utáni sajtótájékoztatón Vadai Ágnes (DK) jelezte: mivel nem sikerült az ügyben döntést hozni (Kövér László amúgy az ülésen nem jelent meg), ezért erről a kérdésről az Országgyűlés fog dönteni. Ám azt az ellenzéki pártok a DK-tól a Jobbikig közölték: elfogadhatatlannak tartják, hogy a képviselőket büntetik meg azért, mert egy, a magyar embereknek kért okozó törvény elfogadását próbálták megakadályozni.

Ahogy azt az LMP-s Schmuck Erzsébet is közölte:

„Nem mi sértettük meg a Ház méltóságát, hanem azok, akik elfogadták ezt a törvényt, sértették meg a magyar emberek méltóságát.”

Az ellenzéki pártok képviselői jelezték azt is: amennyiben az Országgyűlés úgy dönt, hogy az ellenzéki képviselőket megbüntetik, nemzetközi porondra viszik az ügyet – ezzel kapcsolatban Vadai Ágnes megjegyezte azt is, hogy korábban is született már elmarasztaló nemzetközi ítélet Kövér László büntetései miatt, amelyekkel a házelnök

https://merce.hu/2019/02/07/az-ellenzeki-kepviselok-szerint-elfogadhatatlan-hogy-kover-laszlo-buntetesekkel-probalja-megfelemliteni-oket/

A kormányközeli Századvég kitalálta, hogyan lehetne megfegyelmezni a képviselőket

Magatartási kódexet írna elő az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőknek a kormányoldal agytrösztje. A Századvég változtatna a jogszabályokon, és az ellenzéki politikusok decemberi akciójára reagálva a képviselők kötelességévé tenné, hogy nem vehetnek részt garázdaságban, rendbontásban vagy közérdekű üzem megzavarásában. Titkos adatokhoz is nehezebben jutnának a képviselők. A Fidesz nem reagált hivatalosan a javaslatra, de úgy tudjuk, már tavasszal elfogadhatnak egyfajta képviselői kódexet.

 

A Századvég nemcsak általános (feltehetően senki által nem vitatott) közhelyeket – „felelősség a nemzetért, „a közjó szolgálata", "a köznyugalom biztosítása" – tenne bele a kódexbe, hanem konkrét felvetései vannak a képviselők kötelezettségeit illetően. Idézetek következnek:

·         „semmilyen módon nem gátolhatják egy állam azon képességét, hogy megvédje az adott országot a fizikai veszélyektől”;

·         „nem gátolhatják az államot abban, hogy megvédje államhatárait vagy mozgósítani tudjon katonai erőket és egyéb támogatásokat”;

·         „A képviselők közvetlenül sem vehetnek részt olyan veszélyes akciók, cselekmények megvalósításában, amelyek elhárítása nemzetbiztonsági fellépést igényel.”

·         „Nem végezhetnek jogellenes információszerzést – kémtevékenységet – más állam, külföldi vonatkozású magánszemélyek vagy szervezetek részére.”

·         „Nem kérhetnek ki nemzetbiztonsági szempontból fontos titkos dokumentumokat, és nem szolgáltathatnak részükre semmilyen információt ilyen iratokból.”

·         „A közrend elleni bűncselekmények (pl. terrorcselekmény, nemzeti jelkép megsértése, garázdaság, rendbontás vagy közérdekű üzem megzavarása) megakadályozásávalkapcsolatos országgyűlési képviselői felelősséget, illetve az ilyen cselekményekben történő részvétel tilalmát explicit módon rögzíteni kellene.”

 

https://index.hu/belfold/2019/02/07/magatartasi_kodex_szazadveg_orszaggyulesi_kepviselok_szamara/

„A kormány az innovációs EU-forrásokra akarja rátenni a kezét”

Stumpf András valaszonline.hu

Határon túli magyar kisebbségek és sztálinista struktúrák kutatója, aki korábban a Fidesz-holdudvarral is jó viszonyt ápolt, most azonban – tíz év után – épp miattuk hagyja ott a Magyar Tudományos Akadémiát. Stefano Bottoni először a Válasznak beszél döntése okairól: szerinte a kormány az innovációs EU-forrásokra akarja rátenni a kezét, másrészt ideológiai okokból is támadja az akadémiai kutatóintézetek szabadságát. Bottoni állítja: Orbán Viktor 2016-ban közölte már, hogy tíz év alatt új, neki kedves történésznemzedéket kell kinevelni.

https://www.valaszonline.hu/2019/02/07/stefano-bottoni-interju-akademia

109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média

A Fővárosi Törvényszéktől kikért adatok szerint 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2.

Tavaly az országgyűlési választás előtt és miatt minden korábbinál nagyobb fokozatra kapcsolt a kormánypropaganda a közmédiában és az állami hirdetésekkel kitömött lakájmédiában is. Szinte nem volt olyan nap, amikor két sorosos-migránsos hír között ne jelent volna meg egy lejárató anyag valamelyik ellenzéki politikusról, amit aztán a Fidesz-barát médiabirodalom minden tagja átvett.

Ezek a lejárató “cikkek” többször nyilvánvaló hülyeségeket tartalmaztak, máskor konkrét hazugságokat. Az érintett ellenzékiek jelezték is, hogy jogi lépéseket tesznek emiatt, és később közülük többen is beszámoltak róla a Facebook-oldalukon, hogy megnyerték a helyreigazítási per(eke)t.

 

Elvesztett helyreigazítási perek száma 2018-ban:
– kormánysajtó 109
– független sajtó 14

https://atlatszo.hu/2019/02/07/109-helyreigazitasi-pert-vesztett-2018-ban-a-kormanykozeli-media/

 

Hivatalos: Magyarországra jön az amerikai külügyminiszter

A jövő héten Magyarországra látogat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – írta a Twitteren John BoltonDonald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója. Utoljára 2011-ben látogatott amerikai külügyminiszter Magyarországra, akkor Hillary Clinton Orbán Viktorral is találkozott.

Bár Bolton konkrét napot nem adott meg, a Direkt36 a napokban a Facebookon azt írta magyar kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Pompeo február 11-én érkezik Budapestre. Ezt az információt később a külügyminisztérium megerősítette az ATV-nek.

A nemzetbiztonsági tanácsadó a szerdai Twitter-üzenetben arról is írt, hogy Washingtonban tárgyaltSzijjártó Péter külügyminiszterrel. A témák között szerepelt a védelmi együttműködés, energiaügyek, az káros orosz befolyással szembeni fellépés és a NATO-hoz való feltétlen hűség fenntartása.

https://24.hu/kulfold/2019/02/07/mike-pompeo-magyarorszag-usa/

ÉVÉRTÉKELŐ A NÖVEKEDÉSSERKENTÉS JEGYÉBEN

Figyelő

További, állami infrastrukturális beruházások, a falusi CSOK “felturbózása”, turisztikai fejlesztések, az informatikai szegmens megerősítése, adócsökkentések. valamint a külföldi működő tőke idevonzásának felpörgetése lehet az új növekedésösztönző program “lelke”, amelynek részleteit Orbán Viktor évértékelő beszédében ismerteti - értesült a Figyelő.

https://figyelo.hu/szoveg/v/evertekelo-a-novekedesserkentes-jegyeben/

Egy hét késéssel jelent meg a miniszter vagyonnyilatkozata, milliókat tett félre fél év alatt

Bártfai-Mager Andrea nyilatkozatát egy hét késéssel ismerhettük csak meg. Fél év alatt milliókat tudott félretenni.

Egy hét késéssel jelent meg a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter vagyonnyilatkozata. Bártfai-Mager Andrea friss bevallása szerint átrendezte befektetéseit, de fél év alatt – a kormánytagok többségéhez hasonlóan – neki is több millió forinttal sikerült növelnie befektetéseit. MKB-papírjai értéke 400 ezer forinttal növekedtek, megjelent egy új, 20 millió forintos befektetés Egyéves Magyar Állampapírban (K1091002), viszont lenullázta készpénzállományát, életbiztosítását és nyugdíj-előtakarékosságát (NYESZ). Bankban változatlanul 2 millió forintot tart, viszont már csak 8 millió forintnyi devizája van, ez 4 millióval kevesebb a tavaly nyári bevallásban szereplő összegnél. Önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarítását 700 ezerrel, 18 millió forintra tudta növelni.

Más változás nem volt fél év alatt, szőlői és erdője is megvan; budai lakásával és a tavaly vásárolt siófoki nyaralójával hozza a kormánytagok 5 ingatlanos átlagát. Ingatlan-bérbeadásból változatlanul havi 320 ezer forint bevétele van.

https://hvg.hu/gazdasag/20190207_Vagyonnyilatkozat_2019_BartfaiMager_Andrea_miniszter#rss

Plagizál az MTVA Ridikül című műsorának honlapja

Nem minden stimmel a közmédia női talk show-jának online felületével: Papp "hírhamisító" Dániel a ridikul.hu-t több minőségében is megregulázhatta volna, de nem így történt. Maradtak a plagizált cikkek, a hivatkozás nélküli átvételek és a saját anyagok kannibalizálása.

 

A közmédiában a Jobbik médiapolitikáját egykoron fazonra szabó Papp annak ellenére futott be szédületes karriert, hogy kiblőröztette a Híradóból Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét, és meghamisított egy riportot Daniel Cohn-Bendit zöldpárti európai parlamenti képviselő budapesti sajtótájékoztatójáról. Ezek közül egy normálisan működő országban egy is elég lenne ahhoz, hogy az elkövetőjük soha a büdös életbe nem dolgozhasson újságíróként, de hírszerkesztőség közelében tuti nem, viszont ez nem egy ilyen ország, hanem olyan, ahol az ilyen alakokból vezérigazgató lesz. Meg felügyelőbizottsági tag a közmédia egyik fontos beszállítójánál.

 

Ma egy sajtótájékoztatón Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Papp Dánielnek ezt a másik oldalát járta körül, pontosabban azt a céget, az Új Média és Teletex Kft-t mutatta be, ahol Papp tavaly decemberig FEB-tag volt. Ez volt az az emlékezetes cég, aminek Várhegyi Attila, egykori szolnoki fideszes polgármester és államtitkár (akit 2002 őszén folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítéltek), az MTVA sajtókommunikációját egy ideig a háttérből, hivatalos pozíció nélkül irányító tanácsadó 110 weboldalt adott el 120 millió forintért 2014-ben. Ez az üzlet sem volt teljesen kóser, a hátteréről itt írtunk.

 

https://index.hu/kultur/media/2019/02/07/plagizal_az_mtva_ridikul_cimu_musoranak_honlapja/

 

Szijjártó Péter: folyamatosan javulnak a magyar-amerikai politikai kapcsolatok

MTI MAGYAR NEMZET

Az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Twitter-oldalán bejelentette: Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, hogy hétfőn lesz a találkozó.

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak.

„Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét”

– fogalmazott a tárcavezető.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/szijjarto-peter-folyamatosan-javulnak-a-magyar-amerikai-politikai-kapcsolatok-4244243/

 

Orbán Viktor elárulta: kemény kérdésekről is tárgyal majd az amerikai külügyminiszterrel

Ukrajna mindenképpen szóba kerül majd a hétfői budapesti találkozón.

Megerősítette Orbán Viktor Pozsonyban, hogy hétfőn találkozik az amerikai külügyminiszterrel Budapesten, a találkozón katonai és biztonsági kérdések lesznek napirenden.

„Különösképpen beszélnünk kell Ukrajnáról. Ukrajna Magyarország szomszédja, ugyanakkor Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO-együttműködésben. Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában viszont egy magyarellenes kormány van, ebből pedig konfliktusok adódnak” – mondta a magyar miniszterelnök a V4-es országok és Angela Merkel találkozóján.

https://hvg.hu/vilag/20190207_Orban_Viktor_elarulta_kemeny_kerdesekrol_is_targyal_majd_az_amerikai_kulugyminiszterrel

Orbán Viktor: minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást

MTI MAGYAR NEMZET

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország csütörtöki pozsonyi kormányfői találkozóján.

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is „a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel” jellemzett.

A miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig Európa gazdasági motorja – vélekedett Orbán Viktor.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-minden-nagy-dontessel-varjuk-meg-az-ep-valasztast-4245068/

 

Készül a velencei verdikt a közigazgatási bíróságokról

AZ OBH ELNÖKE SZERINT A REFORM VISSZATÉRÉS A JOGI TRADÍCIÓINKHOZ

Munkatársunktól MAGYAR NEMZET

Március közepén tervezi bemutatni a közigazgatási bíróságok átalakításáról szóló jelentését a Velencei Bizottság, amelynek delegá­ciója hétfőn és kedden vizsgálódott Magyarországon. A látogatásról Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője lapunknak úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a testület is belátja, az önálló közigazgatási bíróságok létrehozása nem visszalépés, hanem visszatérés a jogi tradícióinkhoz. A személyét és a hivatalt ért támadásokra reagálva az elnök közölte: kritikusai sem tagadhatják el, hogy a bírósági szervezet az elmúlt években új aranykorát éli.

https://magyarnemzet.hu/belfold/keszul-a-velencei-verdikt-a-kozigazgatasi-birosagokrol-4236554/

 

Régi-új nevek az MSZP EP-listáján

A PÁRT VÁLASZTMÁNYA A KONGRESSZUSON KAP FELHATALMAZÁST A VÉGSŐ DÖNTÉSRE

Bákonyi Ádám MAGYAR NEMZET

A szocialistáktól Szanyi Tibor és Ujhelyi István mellett Tüttő Kata, Harangozó Gábor és Gurmai Zita, a Párbeszédtől pedig Jávor Benedek szerepelhet a két párt közös EP-listájának első tíz helyén — értesült a Magyar Nemzet. A pártszövetségben azzal számolnak, hogy öt-hat képviselőt juttatnak az uniós parlamentbe.

https://magyarnemzet.hu/belfold/regi-uj-nevek-az-mszp-ep-listajan-4235672/

 

Elégtétel ez a javából

Apáti Bence MAGYAR NEMZET

Hát eljött ez a nap is! A Hír TV után a Magyar Nemzetet is visszafoglalta a jobboldal. Vissza. Nem pedig el. Mert félreértés ne essék, mindkettő a miénk volt.

A miénk, egészen addig a pillanatig, ameddig a trágár hangnemű, káromkodó oligarcha el nem rabolta és oda nem adta a Jobbiknak, Veiszer Alindáék és Kálmán Olgáék újdonsült barátainak.

Elégtétel ez a javából. Elégtétel kétszeresen is. Végre a Magyar Nemzet is újra ott van, ahol lennie kell. Ahol a helye van. Újra a polgári táboré az a napilap, amely sok-sok éven keresztül az egyetlen olyan újság volt, amely szellemi táplálékként és munícióként szolgált jobboldali, konzervatív olvasói számára.

A föld alatt zötykölődve, zakatolva, mint valami hős harcos, bátran hajtogattam ki újságom lapjait. Időnként lopva kilestem az újság mögül, azt kutatva, vannak-e még a szerelvényen hozzám hasonlók.

Olyanok, akiket a kormánypárti, balliberális lapok által felheccelt emberek fasisztának, nácinak, nacionalistának, múltba révedő, a történelem által meghaladott jobbolda­liaknak hívnak. Vesztesnek. Ha voltak, mert néha voltak, előfordult, hogy titkon biccentettünk egymásnak. Ilyenkor kicsit boldogabban szorongattam a Magyar Nemzetet.

A Nemzetet, amely összetartozásunk, identitásunk jelképe volt. Akkoriban a lap büszke, de vert seregünk páncélja volt. Viseltük. Olvastuk. Nem szégyelltük.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/elegtetel-ez-a-javabol-4182260/

 

Az elvtelenség ára

Kis Ferenc MAGYAR NEMZET

Lehet-e hosszú távon politikai tőkét kovácsolni a szélsőséges erőkkel kiegyezve, sőt az embertelen eszmék zavaros fejű képviselőit mentegetve?

A történelmi példák azt mutatják, hogy az ilyen kísérletek rendre kudarcot vallanak, akár a bal-, akár a jobboldali szélsőségekről van szó. Bár kétségtelen, hogy a mai magyar közéletben a korábbiaktól eltérő, sajátos folyamat zajlik: a baloldali, liberális politikai pártok és azok szellemi holdudvara próbál szalonképessé nyilvánítani nyíltan antiszemita, a nemzeti szocializmust idéző megnyilatkozásokat.

Míg a XX. század elején, a magyarság talán legtragikusabb időszakában az akkori polgári radikálisnak nevezett liberálisok és a szociáldemokraták minden idők leggyengébb képességű államfője, Károlyi Mihály vezetésével a vörös diktatúrának ágyaztak meg, a szellemi utódok most a szélsőjobboldallal paktálnak le az áhított hatalomért.

Karácsony Gergely, a gyakorlatilag mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd nevű egylet társelnöke legutóbb a Hír TV műsorában odáig jutott a szerecsenmosdatásban, hogy kimondta: nem náci az, aki a zsidó országgyűlési képviselők listázását kezdeményezi. Gyöngyösi Márton 2012-ben állt elő ezzel az „innovatív” ötlettel a parlamentben, ami óriási felháborodás váltott ki, tömegtüntetés követte, ahol a Fidesz és a baloldali ellenzék egyöntetűen elítélte a listázás gondolatát.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/az-elvtelenseg-ara-4237163/

 

Hatósági vizsgálat indul a Tescónál?

HÉTFŐN FOLYTATÓDIK AZ EGYEZTETÉS A CÉGNÉL, ADDIG NEM VESZIK FEL A MUNKÁT A BÉRSZÁMFEJTŐK

Thurzó Katalin MAGYAR NEMZET

A megyei kormányhivatal ellenőrei jelentek meg tegnap a Tesco áruházlánc győri irodaközpontjában, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhelyként működő vállalatnál helyszíni szemlét tartsanak — értesült a Magyar Nemzet. A hatóság emberei — cikkünk nyomán — arra voltak kíváncsiak, valóban leállt-e a kifizetőhely működése, vagyis nem az előírások szerint zajlik a feladatok ellátása. A Tesco közölte: tegnap, azaz a tervezettnél egy nappal korábban elutalta a januári fizetéseket.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/hatosagi-vizsgalat-indul-a-tesconal-4236302/

 

Egymást alázzák az Amnesty International emberei

Mérgező a munkahelyi légkör az ismert nemzetközi emberi jogi szervezetnél, az Amnesty International-nél (AI): gyakoriak a zaklatások, a nyilvános megszégyenítések, a diszkriminatív intézkedések, illetve egyéb jogsértések – ezt az a vizsgálat állapította meg, amelyet az után indítottak, hogy tavaly a szervezet két tagja is öngyilkosságot hajtott végre.

„Az AI-nél a „mi és az ők” megosztottsága érvényesül, s az alkalmazottak nem bíznak a felsővezetésben, s ez aláássa a jogvédő szervezet tekintélyét” – áll a The Guardian című brit lap által ismertetett tanulmányban, amely szerint ahogy egyre többen tudnak a szervezeten belüli áldatlan állapotokról, s a szervezet vezetésének képmutatóságáról, annál gyakrabban használják majd fel ezt a kormányok és az AI más ellenségei, hogy aláássák a szervezet tekintélyét. „Ez pedig alapvetően veszélyezteti azt, hogy az AI képes legyen ellátni alapvető feladatát” – áll a beszámolóban.

Az AI átvilágítását a KonTerra nevű szervezet végezte pszichológusok bevonásával. Kisderült, hogy gyakoriak voltak az olyan esetek, amikor a vezetők lekicsinylően bántak a beosztottakkal, s olyanokat mondtak az alkalmazottaknak, hogy „Te egy szar vagy”, illetve „Ki kellene lépned. Ha maradsz a posztodon, egy kínszenvedés lesz az életed”.

https://hvg.hu/vilag/20190207_Egymast_alazzak_az_Amnesty_International_emberei

Horthy 4500 lelkes szülővárosa 1,2 milliárdot kapott az államtól tavaly

Összesen 747 milliárd forintot utaltak helyi önkormányzatoknak 2018-ban a központi költségvetésből a Napi.hu összesítése szerint. Többek között Kenderes is igen jól járt.

A 747 milliárd 46-tal több, mint amennyit egy évvel korábban osztott szét a kormány, és 41-gyel haladja meg a 2018-ra tervezett összeget – írja a gazdasági lap. A pénz nagyobb része, 596 milliárd forint az önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatására – például településüzemeltetéshez tartozó feladatokra – ment el, de adtak a polgármesterek illetménytámogatására, közoktatásra, szociális, gyermekjóléti és kulturális feladatokra is.

A fennmaradó összeget eseti támogatásként osztotta szét a kormány, így egyes települések is komoly összegekhez jutottak.

·         Kenderes, Horthy Miklós szülővárosa, ahol ma 4500-an laknak, például 1,2 milliárd forinthoz jutott. Ebből öt önkormányzati ingatlant újíthattak fel, köztük a városházát és a Horthy-ligetet.

·         A komoly költségvetési hiánnyal küzdő Pécs kétszer 3 milliárd forintot kapott visszatérítendő támogatásként.

·         Gödnek 1,3 milliárd forintot utaltak infrastrukturális beruházásokra, 2,15 milliárdot pedig földvásárlásra – ez utóbbi összeget azonban vissza kell fizetnie.

·         Hatvannak 1 milliárd forint jutott a sport- és rendezvénycsarnok támogatására.

·         A XII. kerületnek a Normafa Park beruházásra küldtek 5,8 milliárdos segítséget a költségvetésből, ebből újul meg a Hild-villa is.

·         Eger infrastruktúrafejlesztésre 1,15 milliárdhoz jutott.

A kifizetések teljes listáját itt böngészheti át.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190207_onkormanyzat_kozponti_koltsegvetes_tamogatas

 

Videónk van arról, hogy milyen volt Molnár Zsolt kalandos bejutása az MTVA-ba: egyszerűen beengedték

Valami nem stimmel Molnár Zsolt nyilatkozataival. "Óriási küzdelem árán beverekedtem magamat" - ezt mondta képviselőtársainak, miután bejutott az MTVA-székházba. De felvétel van arról, hogy egyszerűen besétál a rendőrök mellett, egy egyenruhás még el is kíséri.

444-re hivatkozva megírtuk, egy MTVA-s jegyzőkönyv szerint

Molnár Zsolt szocialista képviselő tavaly december 17-én, a közmédiánál tartott tüntetés során a rendőrségi biztosítás parancsnokával egyeztetett arról, hogy hajlandó lebeszélni az MTVA-székházba már bejutott ellenzéki képviselőtársait arról, hogy bent maradjanak, annak érdekében, hogy ne kelljen a birtokvédelmi eljárás kertében született jegyzői határozatot karhatalmi erővel végrehajtani.

A portál megkérdezte az MSZP-s képviselőt, aki tagadta, hogy ilyen történt volna.

Ez hazugság, nem egyeztettem a rendőrség biztosítás parancsnokával, és egyáltalán, senkivel a képviselőtársaimon kívül - válaszolta a lap kérdésére.

Kiemelik, hogy ellentmondás van az általuk megszerzett jegyzőkönyv és aközött, amit érkezésekor Molnár mondott Tordai Bence videójában. Történetesen az, hogy míg a jegyzőkönyv szerint őt egyszerűen bekísérték, a képviselőtársai között Molnár lihegve meséli el bejutásának kalandos történetét.

 

https://hvg.hu/itthon/20190207_Valami_nem_stimmel_Molnar_Zsolt_nyilatkozataival

Molnár Zsolt: anderseni mese, hogy rendőri utasításra hoztam ki a képviselőket

Az MSZP-s politikus szerint azért jelenhetett meg az MTVA-s jegyzőkönyv, mivel sikeres volt az előválasztás és formálódik a budapesti összefogás.

 

 

http://www.atv.hu/belfold/20190207-molnar-zsolt-anderseni-mese-hogy-rendori-utasitasra-hoztam-ki-a-kepviseloket

 

Franciaország annyira berágott az olasz kormányra, hogy hazahívja a római nagykövetét

Franciaország hazahívja római nagykövetét egyeztetésekre az olasz vezetők sorozatos „rágalmazó kijelentései”, „megalapozatlan és példátlan támadásai” után - jelentette be csütörtökön a francia külügyminisztérium.

„A legutóbbi beavatkozások újabb és elfogadhatatlan provokációt jelentenek ” - olvasható a külügyi közleményben. A France24 szerint azt is hozzátették, hogy

az olasz támadások, amelyek az utóbbi időben történtek, a II. világháború óta precedens nélküliek.

Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlás-ellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. Az utolsó cseppet a pohárban azt jelentette, hogy Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kedden bejelentette, hogy Franciaországban találkozott a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető, úgynevezett sárgamellényes mozgalom vezetőivel. (via MTI, France24)

https://444.hu/2019/02/07/franciaorszag-annyira-beragott-az-olasz-kormanyra-hogy-hazahivja-a-romai-nagykovetet

Lázár János: Az állam példát mutathat arra, hogy transzparens módon, átlátható körülmények között hogyan lehet felépíteni egy vállalkozást

„Az a kérdés, hogy lehet-e az állam jó gazda?” - tette fel a kérdést magának a Nemzeti Ménesbirtok által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos a Körös Hírcentrumnak adott interjújában. Ha már magának szegezte, meg is válaszolta a kérdést, Lázár János szerint

„lehet az állam jó tulajdonos. Az állam példát mutathat arra, hogy transzparens módon, átlátható körülmények között hogyan lehet felépíteni egy vállalkozást.”

 

https://444.hu/2019/02/07/lazar-janos-az-allam-peldat-mutathat-arra-hogy-transzparens-modon-atlathato-korulmenyek-kozott-hogyan-felepiteni-egy-vallalkozast

Orbánék ügyvédje napi 673 ezret keresett tavaly

Az Mfor.hu a vagyonnyilatkozatok alapján elkészítette a képviselők fizetési toplistáját, amibe belevették az országgyűlési szerepvállalásukért kapott jövedelmükön felül, egyéb tisztségeikkel szerzett pénzt is. 

A rangsor élére Gyurcsány Ferenc került, akinek 1,7 millió forintos frakcióvezetői fizetése mellett családi cégéből, az Altus Kft.-ből is származik jövedelme, méghozzá sok: a tavalyi évben szerzett összes jövedelme havi szintre átszámolva 26,6 millió forint volt. Második helyen az Orbán család ügyvédje, a fideszes Bajkai István áll, aki 14,8 milliót keresett egy átlagos hónapban, munkanapokra vetítve ez 673,4 ezer forint nettót jelent.

A dobogó harmadik fokára a szintén fideszes Seszták Miklós került. Ő képviselősége mellett a külügyminisztériumnak is dolgozik kormánybiztosként, illetve kapott egy 6,6 milliós egyszeri juttatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. De a legtöbb pénzt, 56 millió forintot nem innen, hanem ügyvédi irodájából szerezte tavaly, mindenestül havi jövedelme átlag 7,1 milliót tett ki. Mögötte nem sokkal Rogán Antal áll havi 6,2 millió forinttal, aki hírhedt találmánya révén gazdagodik. Orbán Viktor csak összesen 2,4 millió forintot kap egy hónapban képviselői és miniszterelnöki fizetés formájában.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/02/06/bajkai_napi_673_ezret_keresett_tavaly/

 

Európai Bizottság: lassul a magyar gazdaság

Idén 3,4 százalék, jövőre viszont már csak 2,6 százalék lesz a magyar gazdaság bővülése az Európai Bizottság előrejelzése szerint. A 2019-re korábban 3,2 százalékot várt a brüsszeli testület, amely a belföldi fogyasztás fellendülésének köszönhető, viszont ez mostanra elérte a csúcsát.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/gdp-fogyasztas-inflacio-europai-bizottsag-elorejelzes.678274.html

 

Ezt megszenvedik a magyarok is: nagy a baj Németországban

Megérkezett az első jóslat, amely szerint a német gazdaság recesszióba süllyedhet 2019 tavaszára, azaz az európai gazdaság motorja akadozni kezd, ami nagyon rossz hír az olyan gazdaságoknak, mint a magyar, amelynek vállalatai a német cégek köldökzsinórján lógnak.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/magyarorszag-nemetorszag-recesszio-gazdasag.678252.html

 

Csaltak a baloldali előválasztáson, ezrek nevében szavaztak ismeretlenek

BORDÁCS BÁLINT origo

A Ripost értesülése szerint több ezer olyan ellenzéki szimpatizáns „szavazatát” is beszámították az előválasztás első fordulós eredményébe, akik el sem mentek szavazni. „Óriási a felháborodás az ellenzéki oldalon” – írja a portál, amely szerint többek között Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke is kapott köszönőlevelet Karácsony Gergelytől – úgy, hogy nem vett részt a szavazáson. Újabb gigabotrány van kialakulóban a Jobbikot mentegető politikussal kapcsolatban.

 

http://www.origo.hu/itthon/20190207-csalas-tortenhetett-a-baloldali-elovalasztason.html

 

Itt a bizonyíték: Gyurcsány irányítja a teljes ellenzéket

ORIGO2019.02.07. 13:41

Majd írok kib.szott jó könyveket a modern baloldalról - rémisztgetett mindenkit Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben, és úgy tűnik, elérkezett az idő, hogy beváltsa fenyegetését. Igaz, könyvet már nem, csak egy tízoldalas dolgozatot sikerült összehozni, ebből azonban kiderült, hogy továbbra is a bukott miniszterelnök irányítja az ellenzéket, a kormányellenes pártok kivétel nélkül hozzá igazítják stratégiáikat. Korábban lehetetlennek tűnt: 2019-ben is a bukott miniszterelnök diktálja a tempót az ellenzéknél. A programszerűségből amúgy csak az derül ki, amit eddig is tudtunk Gyurcsányról. Úgy érzi, neki mindent szabad, rá nem vonatkoznak a törvények, a sajtó feladata pedig az, hogy harcoljon azért, hogy ő újra "hazudhasson reggel, éjjel, meg este".

http://www.origo.hu/itthon/20190207-gyurcsany-ferenc-ertekezes.html

 

ÁSZ: csak a Momentumon és a Párbeszéden múlik, mikor jutnak a pénzükhöz

Azonnal megkapná forrásait a két párt, ha bizonyítják a törvényes gazdálkodást - írja a Számvevőszék. A Momentum és a Párbeszéd begyűjti a kért papírokat, de rosszat sejtenek.

 

„Az Állami Számvevőszék azonnal visszavonja a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, amennyiben megfelelő módon igazolják a gazdálkodásuk törvényes kereteit. (...). A két párt az elmúlt három hétben nem küldött meg az ÁSZ részére ezt igazoló dokumentumokat” - írja közleményében az ÁSZ.  A Számvevőszék a jelek szerint pimf munkának tartja a kért igazolást, mint írják, egy szabályosan működő pártnál „csak le kell emelni a polcról” a kért dokumentumokat. A felfüggesztett támogatások egyébként negyedévre szólnak, a  Párbeszéd 23, a Momentumnak pedig 33 millió forintot kellett volna megkapnia.

Ők döntik el, mi a hiba

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke lapunktól értesült a számvevőszéki álláspontról. „Január 20-án kérték be tőlünk az ötféle szabályzatot, köztük a párt könyvelési rendjét, számviteli politikáját. Április végéig kaptunk határidőt a beküldésre, de már a héten teljesíthetjük a kérést – mondta a Népszavának. Az ÁSZ ígéretétől függetlenül Fekete-Győr hosszadalmas vizsgálatra számít. Borúlátó Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója is: „végtelenül cinikus az a megjegyzés, hogy csak le kell vegyük a polcról ezeket a dokumentumokat. 

„Végtelenül cinikus az a megjegyzés, hogy csak le kell vegyük a polcról ezeket a dokumentumokat. Melyik munkatársamat kérjem meg rá – amelyiket a hónapban kell elbocsátanom, vagy akinek nem tudok fizetést adni a forrásaink befagyasztása miatt?

https://nepszava.hu/3024601_asz-csak-a-momentumon-es-a-parbeszeden-mulik-mikor-jutnak-a-penzukhoz

 

Nem tilthatja be a rendőrség a Lánchídra tervezett vasárnapi tüntetést

Pert nyert a TASZ a Fővárosi Törvényszéken a rendőrséggel szemben a gyülekezési törvény védelmében. A bíróság kimondta: a rendőrség nem hivatkozhat a forgalomkorlátozásra egy tüntetésre szóló bejelentés elutasításakor, ahogyan azt egyre inkább teszi a gyakorlatban.

 

A DÖNTÉSSEL A BÍRÓSÁG HATÁLYON KÍVÜL HELYEZTE A RENDŐRSÉG HATÁROZATÁT, AMELY MEGTILTOTTA VOLNA A LÁNCHÍDRA TERVEZETT VASÁRNAPI TÜNTETÉST.

A bíróság szerint a rendőrség „az egyeztetési eljárás szabályait olyan lényegesen sértette meg, ami az ügy érdemére kihatott, hiszen a korlátozó határozathozatal lehetőségének számbavétele nélkül, jogszabálysértő módon a legsúlyosabb szankciót, a tiltó határozatot alkalmazta” – idézi a TASZ közleménye a bíróságot.

 

https://index.hu/belfold/2019/02/07/pert_nyert_a_tasz_a_rendorseg_nem_tilthat_le_tuntetest_a_forgalomra_hivatkozva/

 

Ejnye, a Magyar Autóklub és egy fideszes alapítvány is sorosista szervezet lett

Újabb nevekkel bővült azon szervezetek sora, amelyek külföldről kapnak támogatást, ezért külön listába gyűjti azokat a Civil Információs Portál. Tavaly nyáron még 121 szervezetet tartottak nyilván, most már 134 alapítvány, egyesület, klub szerepel a gyűjtésben – írja az mfor.

A listát eredetileg azzal a céllal hozták létre a Soros György ellen folyó kormányzati kampány csúcspontján, hogy nyomon lehessen követni a külföldről támogatott, a „magyar állam érdekei ellen dolgozó" szervezeteket,

Az új szereplők közül kiemelendő az Amerikai Kereskedelmi Kamara Magyarország.  Az Amcham 2014-ben ünnepelte fennállásának 25 éves évfordulóját, az Országházban tartott ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is megdicsérte a szervezetet.  

 A Magyar Autóklub is kénytelen volt regisztrálni. A szervezet 2017-es évről szóló beszámolójából az derül ki, hogy a „Ments életet # Lassíts" című, a gyorshajtás veszélyeire figyelmeztető kampányukhoz kaptak támogatást a Fédération Internationale de l'Automobile-tól, 1 532 350 forint értékben.

De ami még ennél is különösebb:

a listára felkerült a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány is,

amelyet a fideszes önkormányzat Székesfehérvár Városgondnoksága nevű Kft-je  alapított – írja a lap.

 

https://168ora.hu/itthon/ejnye-a-magyar-autoklub-es-egy-fideszes-alapitvany-is-sorosista-szervezet-lett-163239

Minden fehérvári idősnek ad egy ötezrest Cser-Palkovics András

Erős a gazdaság teljesítménye, meg hát választás is közeleg.

Székesfehérvár Facebook-oldalán jelent meg a hír, miszerint a város fideszes polgármestere megörvendezteti a nyugdíjasokat egy kis adománnyal így az őszi önkormányzati- és EP-választás előtt. Mint írják,

„Dr. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára Székesfehérvár erős gazdasági teljesítményéből azoknak kell részesülnie, akiknek köszönhető a siker, a város volt és jelenlegi munkavállalóinak. Ezért szerepel a költségvetési tervezetben az a javaslat, mely az előttünk járó nemzedékek kemény munkájáért mond köszönetet”.

 

https://hirek.ma/2019/02/07/minden-fehervari-nyugdijasnak-ad-egy-otezrest-cser-palkovics-andras

 

"Orbán újra el akarja lopni ezt az ünnepet, mint tette 1989-ben a koporsók mellett"

Kádár Nagy Imre holttestét, Orbán a szobrát gyalázta meg. Részlet a Rajk Lászlóval készült interjúnkból. A teljes cikket a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

 

A 70. születésnapjára időzített kiállításra készülő építésszel, egykori szamizdatossal és valahai szabaddemokrata politikussal nyomtatott kiadásunkban közlünk nagyinterjút; most az izgalmas részletekben bővelkedő beszélgetésből az egyik jelentős munkájára vonatkozó kérdéseket emeltük ki.

MN: Éppen 30 éve, 1989-ben a Hősök terén Bachman Gáborral együtt csinálták Nagy Imre újratemetésének azóta ikonikussá vált díszletét. Idén júniusra, az évfordulóra nagyszabású állami megemlékezés készül.

 

RL: Nyilvánvaló, hogy újabb történelemhamisítási szándék tanúi vagyunk, Orbán Viktor újra el akarja lopni ezt az ünnepet, mint tette 1989-ben a koporsók mellett. Amellett, hogy szomorú és szégyenteljes, engem az zavar benne a legjobban, hogy teljesen irracionálisnak érzem. Semmi következetességet nem látok benne, az óvodai kiscsoportosok csak azért is logikáját juttatja az eszembe, de nemcsak infantilis, hanem végtelenül gonosz és irgalmatlan. Ebbe bele lehet halni. Néhányszor tanúja voltam már annak, hogy valaki rossz ideológiát támogatott, később átgondolta, és nagyon nehezen jutott el odáig, hogy magának is bevallja: tévedett. Még nehezebb ugyanezt nyíltan felvállalni, pláne kijavítani. Kiskölyökként megtapasztaltam ezt a börtönből kiszabadult anyám mellett. Jöttek hozzá régi ismerősök, hogy megírták azt a cikket, de nem gondolták volna, hogy. És kimondták: nektek volt igazatok.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/orban-ujra-el-akarja-lopni-ezt-az-unnepet-mint-tette-1989-ben-a-koporsok-mellett-117137

Száz év magyar

 „Az, hogy magyar irodalom, azt jelenti, hogy magyar szerző úgy ír, hogy a horizontján magyar olvasó virtuális képe lebeg, és azt szeretné, száz év múlva szintén magyar olvasók, ítészek, kánonalkotók helyezzék el az ő életművét a magyar irodalom egészében. Aki így gondolkodik, az magyar író. Aki nem, az magyar író és még valami. Mert van egy másik ág, aki világhírű író szeretne lenni, de nem bír annyira idegen nyelvet, hogy azon a nyelven írjon, hanem magyarul írja, de gyakorlatilag egy németországi vagy franciaországi, amerikai olvasó képe lebeg az ő szeme előtt. Azt szeretné, hogy lefordítsák a művét, és azokon a piacokon fusson be. Ő az én alapállásom alapján nem tekintendő ebbe a körbe tartozónak. Nem azt mondom, hogy nem magyar író, csak azt, hogy ez egy üzleti vállalkozás az ő részéről, hogy világhírű akar lenni.”

A szükségesnél talán hosszabban idéztük Demeter Szilárd szavait. Nem akárki e veretes mondatok megfogalmazója, hanem a Petőfi Irodalmi Múzeum, ismert rövidítéssel a PIM nemrégiben kinevezett igazgatója.

Parti Nagy, Spiró, Nádas és néhai Esterházy számára az írás üzleti vállalkozás. Demeter Szilárd nyilván hosszasan beszélgetett velük, onnan tudja ezt. Miközben kikandikált a farzsebükből a számlakönyv, elmondták neki, hogy azért írnak, mert ki szeretnének jutni a világpiacra. Azért lettek írók annak idején, már a középiskolában is azért írták első zsengéiket, egyetemistaként pedig a többit, hogy majd befussanak az ottani piacokon. És nagyon bántja őket, hogy be vannak szorítva a magyar nyelvbe, mert bár a magyar nyelv szép és gazdag, lélekben legföljebb, ha 15 millióan beszélik, miközben az angolt sokkal többen.

https://hirklikk.hu/kozelet/szaz-ev-magyar/347117

Tamás Ervin: Orbán sokadik motorja

Orbán Viktor politikai pályafutása során több pártból csinált tűzifát. Régen sem volt, ma sincs olyan, amelyre egyenrangú félként tekint, amelyik pedig őt nézte le, tudjuk, hogyan járt. Képes volt arra az attrakcióra is, hogy elitellenesnek mutassa be magát, miközben a rendszerváltás óta oda tartozik. Volt, amikor kilökte maga alól a parlamentet, hogy a polgári körök élére álljon, majd visszatért, hogy lépésről lépésre fokozza le a T. Ház szerepét. Visszatekintve merő abszurditás, ahogyan felszámolt, betört, szétfoszlatott maga körül mindent, amitől-akitől tarthatott. Nem menekülhetett ez alól még az sem, aki régi bajtárs, lojális pártkatona volt, de alkata, ízlése, vérmérséklete nem eléggé idomult a „jobbra tarts” évek óta tartó meneteléséhez, az állandó csatazajhoz, külpolitikai irányváltáshoz. Más pártnál ezek tektonikus mozgásokkal, belső lázadásokkal jártak volna, Orbán azonban csak kisebb megrázkódtatásokkal, afférokkal vészelte át éles kanyarjait.

Közben pedig módszeresen felépítette pénzben, eszközben, szervezettségben páratlan hálózatát, s aki ettől a masszív póráztól meg akar szabadulni, komoly kockázatot vállal. A siker egyszerre nyit ki és zár be kapukat, elemzője válogatja, melyiknek ujjong, melyik aggasztja. Valószínűleg a főnök is egyszerre önelégült és éber. Bármekkora bálvány az övéinél, gyűlik, áradással fenyeget az ellenszenv is. Játszmáinál ma sem lankadhat figyelme. Ő, aki mindig óvott a politikában a többfrontos harctól, kétharmadaival egymás után nyitotta a frontokat rétegekkel, ágazatokkal, országokkal.

 

A veszélyt akkor is a bőrén érezheti a kormány, ha vezető helyét egyelőre nem fenyegeti semmi. Riogat a közelgő recesszió, az uniós patthelyzet, a kiéleződő konfliktus, amely egy-kettőre átrajzolhatja a viszonyokat, és a változásokkal egyszerre bátorodhatnak fel a most még indulataikat nyelő külső kritikusok, fakadhatnak ki a hatalmon túli másik Magyarország sebei. A miniszterelnök tehát, ha nem tűnik is annak, szintén be van szorítva. Nem egy visszafordulós típus.

https://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-orban-sokadik-motorja-163229

Kondor Katalin Beszédes dokumentumok

A decemberi, januári úgynevezett ellenzéki tüntetések – amelyeknek nem sikerült érvekkel bizonyítani, miért is a „hatalmas” felháborodás – sok olvasót is hozzászólásra késztettek

Magyar Hírlap

A kitűnően író s a Magyar Hírlap Vélemény és vita oldalán gyakran olvasható Kiss István Béla is megosztotta gondola­tait arról, milyen közéletet, milyen ifjúságot szeretnénk. Közreadta azon véleményét is, miszerint „érdemes volna górcső alá venni, hogy e mostani tüntetésekre/rendzavarásra befűzött fiatalok közül mennyi az, aki azt se tudja, miért tüntet, azon kívül, hogy a jó buli/balhé kedvéért, mennyi az ellenzéki sajtóhazugságok megtévesztettje, és mennyien vannak azok, akik pedigréjük folytán (nyolcszázezer tagja volt az állampártnak) tőlük örökölt egzisztenciális előnyeik ellenére vagy éppen ezért osztoznak felmenőik frusztrációjában és felháborodásában: mi dolog az, hogy nem a mi kezünkben van a politikai hatalom is, mikor »nekünk az jár«!”

Remek gondolatok, bár fogalmam sincs arról, miképpen lehetne hitelesen megvizsgálni, adatokkal alátámasztani, melyik fiatal milyen megfontolásból vett részt a tüntetéseken. Vitatkozásra ugyanis, ahogy én látom, nem hajlandók, sőt olyan szellemi teljesítményeket láthattunk-hallhattunk tőlük, mint például, hogy egyik vezetőjük még azt a néhány pontos követelésgyűjteményt se tudja felsorolni, ami miatt állítólag kimentek az utcára. Egy másik „fő” tüntető pedig, pártja enyhén szólva is hiányos pártfinanszírozási elszámolását, egy A4-es papírfecnit lobogtatva úgy mutogatta a nézőknek, mint akik bolhányi betűket is képesek másodpercek alatt elolvasni a tv-képernyőről, s rögvest megítélni, hiteles-e valójában. Magyarán csak a bohóckodás szintjén voltak képesek bármiféle választ adni a jogos kérdésekre. Nem fejthettük meg tehát a titkot, milyen ifjúságot szeretnénk. Ilyet nem, annyi bizonyos.

http://magyarhirlap.hu/cikk/140282/Beszedes_dokumentumok

Gyurcsány: Lázadást kell formálni!

Parlamenti eszközökkel nem lehet leváltani Orbán rendszerét, lehet használni nem demokratikus eszközöket, utcára kell hívni az embereket, lázadás kell - írta most megjelent helyzetértékelő dolgozatában Gyurcsány Ferenc. A nemzetközi folyamatokról azt írta: globális kormányzás felé haladunk.

Merjünk hazafiak lenni! címmel publikált egy terjedelmes, 29 oldalas helyzetértékelő dolgozatotGyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A helyzet értékelése mellett Gyurcsány kitér arra is, hogy szerinte az ellenzéknek milyen stratégiát kellene követnie Orbán rendszere ellen.

Orbán rendszerét Gyurcsány - a megszokott módon - válogatott negatív jelzőkkel illeti ("nacionalista, populista önkény", "diktatúra"), de szerinte a lényeg, hogy nem demokratikus. "Egy nem demokratikus rendszerrel szemben küzdünk, akkor megváltoznak a játékszabályok, azaz

nem igaz, hogy csak demokratikus eszközökkel lehet és kell küzdeni. Éppen ellenkezőleg! A demokratáknak ezt sokszor nehéz belátniuk és elfogadniuk."

 

https://index.hu/belfold/2019/02/07/gyurcsany_ferenc_lazadast_kell_formalni_helyzetertekeles_merjunk_hazafiak_lenni/

 

Náci karlendítésnek tűnő mozdulatot mutatott be egy videón a kormánypropaganda oszlopos tagja

Ahol minden kormánypárti ifjonc a jövőbe mutat, ott Oláh Gellért a nácik kézjelével üzen a nézőknek.

Saját szerzője adta fel a leckét a kormánymédiának: miután napokig arról a valóban kínos videóról cikkeztek, melyben a Jobbik-elnök felesége náci karlendítést produkál, most a 888.hu szerzőjéről, Oláh Gellértről derült ki ugyanez.

Oláh gesztusát a Zsúrpubi vette észre. Az újságíró a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági szervezetének) egyik tábori csoportfelvételén szerepelt: a videón ujjával mindenki a kamera felé mutat, kivéve Oláhot, aki összetéveszthetetlen náci köszöntést bemutatva mosolyog a kamerába. 

 

https://nepszava.hu/3024583_naci-karlenditesnek-tuno-mozdulatot-mutatott-be-egy-videon-a-kormanypropaganda-oszlopos-tagja

Jön Pompeo, de előtte Bolton felsorolta Szíjjártónak az amerikai panaszlistát

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• Orbán Viktor jól meglátta, hogy milyen politikai és gazdasági érdekek nyújtanak neki védelmet a felszíni nyugati bírálatokkal szemben, bár a CDU új elnök asszonya most azt mondta, hogy nem lehet szó nélkül hagyni a magyar demokrácia állapotát 

• Az európai konzervatívok és szociáldemokraták úgy gondolják, hogy Salvini felsült a Populista Internacionálé tervével, de ha a liberálisok megtámogatják, könnyen Vestager lehet a befutó a Bizottság következő elnökeként a két nagy pártcsalád jelöltjével szemben 

•Nem tud mit kezdeni Ady Endrével a mai Magyarország, ahol a romák a társadalom érinthetetlen kasztját alkotják 

https://b1.blog.hu/2019/02/07/jon_pompeo_de_elotte_bolton_felsorolta_szijjartonak_az_amerikai_panaszlistat

 

Kiszivárgott hangfelvételek bizonyítják a lengyel kormánypárt törvénytelen üzleti kapcsolatait

Lehallgatási botrány rázta meg január végén a lengyel belpolitikát, azon belül is a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot. A Gazeta Wyborcza napilap által nyilvánosságra hozott hangfelvételeken a párt elnöke és Lengyelország tulajdonképpeni vezetője, Jarosław Kaczyński beszélget egy osztrák üzletemberrel két varsói felhőkarcoló megépítéséről. Üzleti vita állhat a kiszivárogtatás hátterében, ám a felvételek megtépázhatják Kaczyński tekintélyét, aki eddig el tudta hitetni a nagyközönséggel, hogy már-már aszkéta életet él, politikai tevékenysége pedig nem fonódik össze a pénzzel és üzleti világgal.  

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2019/02/07/kiszivargott-hangfelvetelek-bizonyitjak-a-lengyel-kormanypart-torvenytelen-uzleti-kapcsolatait/

Hatalmas, jeges bomba ketyeg az Antarktiszon

A nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser egy kifejezetten nehezen megközelíthető jégtömeg, éppen ezért a szakértők sokáig csak keveset tudtak róla. Az elmúlt évtizedben viszont megkezdődött a terület átfogó vizsgálata, és bebizonyosodott, hogy a gleccser szétesése komoly, akár egész civilizációnkat gyökeresen megváltoztató fenyegetést jelent.

 

https://24.hu/kulfold/2019/02/07/thwaites-gleccser-antarktisz-olvadas/

 

Milliárdokat nyert a nyugdíjas amerikai házaspár, miután rájöttek, hogy játszhatják ki a lottót

Hollywoodi filmbe illő történet egy kisvárosi nyugdíjas párról, akiknek sikerült az, amire mindenki csak vágyik. Módszert találni arra, hogyan nyerhetnek biztosan a lottón.

 

5 perc. Csak ennyi időre volt szüksége Jerry Selbee-nek, hogy egy gyors fejszámolással rájöjjön, hogyan nyerhet teljesen biztosan Michigan állam legújabb lottójátékán. A nyugdíjas férfi gyorsan le is tesztelte elméletét. És nyert. Pár év múlva már munkaszerűen játszott feleségével, és dollármilliókat, forintban milliárdokat tettek zsebre. Annyira sikeresek voltak, sokan csalóknak kiáltották ki őket, kisebb politikai botrányt okoztak, és nyomozást is indítottak ellenük. De nem lehetett mit tenni velük. Ugyanis amit a nyugdíjas házaspár csinált, az teljesen törvényes volt.

Végül csak az vetett véget a játéknak, hogy megszüntették a lottót, amin meggazdagodtak.

https://24.hu/elet-stilus/2019/02/07/lotto-nyero-modszer-nyeremeny-jerry-selbee/

Tábornokok vesztegetési pere – Tíz vádlott terhére jelentett be súlyosításért fellebbezést az ügyészség

Tíz vádlott terhére jelentett be súlyosításért fellebbezést az ügyészség a tábornokperként elhíresült korrupciós ügyben. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa a január 31-én hirdetett ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban, amiben az ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat, költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A bíróság két vádlottat végrehajtandó, tizenegyet próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, négyet pedig felmentett az ellenük emelt vád alól. Az ügyész valamennyi vádlott esetében három nap gondolkodási időt kért.

A Debreceni Katonai Törvényszék L. István Attila dandártábornokot, az elsőrendű vádlottat három év, O. János dandártábornokot, a tizenhatodrendű vádlottat pedig két év börtönre ítélte, és elrendelt 27 millió, illetve 50 millió forint vagyonelkobzást. A tábornokper további tizenegy vádlottját két-két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték. Négy vádlottat – köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát – minden vád alól felmentették.

A vádirat szerint a vádlottak – honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai – 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől. A vád szerint három dandártábornok – L. István Attila első-, H. András negyed- és O. János tizenhatodrendű vádlott – megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik. Az ügyészség szerint a harmadrendű vádlott, N. Dénes közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt, és a vád szerint több millió forint kenőpénzt kapott.

https://prokontra.hu/tabornokok-vesztegetesi-pere-tiz-vadlott-terhere-jelentett-be-sulyositasert-fellebbezest-az-ugyeszseg/