2019, február 4 - 08:01 Sajtószemle

Százhuszonöt éve figyeli már a Nagykörutat a New York-i Szabadság-szobor testvére

A tengerentúli óriásnál jóval kényelmesebb pózt felvett szobor alatt minden nap tízezrek haladnak el, létezéséről mégis csak kevesen tudnak.

A Nagykörút ma Budapest egyik legfontosabb ütőere, amire akár még büszkék is lehetnénk, hiszen az első tervek szerint hajózható csatornaként megálmodott, a Jászai Mari tértől a Boráros térig tartó útvonal tele van a XIX. század utolsó éveiben emelt csodás épületekkel, melyek mögött sokszor elképesztő történetek rejtőznek.

https://24.hu/kultura/2019/02/03/ismeretlen-budapest-szabadsag-szobor-nagykorut

Nagy fölénnyel nyerte Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztás első fordulóját

A párbeszédes Karácsony Gergely legyőzte a szocialista Horváth Csabát, és ezzel ő lett az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás közös jelöltje a főpolgármester-választáson. 

Az előválasztás szervezői sajtótájékoztatón közölték, hogy a 34133 érvényes szavazatból Karácsony 27598, Horváth Csaba 6635 szavazatot kapott. Horváth Csaba a bejelentés után azt mondta, jó szívvel tudja támogatni Karácsonyt.

A két jelölt több körben vitázott, vitázgatott egymással. A hétfő reggel indult szavazás első szakaszának győztese nyáron azokkal az ellenzéki jelöltekkel mérkőzhet meg, akik csak a második fordulóba óhajtanak beszállni. A cél, hogy ősszel már csak egyetlen ellenzéki jelölt álljon Tarlós Istvánnal szemben.

https://444.hu/2019/02/03/nagy-folennyel-nyerte-karacsony-gergely-az-ellenzeki-elovalasztas-elso-fordulojat

ÉLET ÉS IRODALOM

Kenesei István

Az Akadémia végórái

Sorsdöntő időszak következik a Magyar Tudományos Akadémia, pontosabban az általa gondozott kutatóhálózat életében. Ha ezt a jövőt megsejtette volna a világhírű matematikus Lovász László, aki feltehetőleg csak az előző elnök, Pálinkás József hosszas rábeszélésére fogadta el a jelölést, akkor minden bizonnyal nem vállalta volna el. Amikor Lovász elfoglalta elődje Dunára néző szép irodáját, akkor mindketten joggal hihették, hogy vége a radikális változások időszakának, és egy alapjában véve konszolidált, nyugalmas korszak érkezik el, amelyben csak a további építkezés irányítása lesz az egyedüli kihívás.

A közel 200 éves MTA a maga méltóságát megőrzendő a törvényes utakon tárgyalásokra számítva próbálta megelőzni, illetve orvosolni a váratlan csapás következményeit. Fordult parlamenti bizottságokhoz, majd az Országgyűléshez, informálisan és közvetetten még Orbán Viktorhoz is – mindhiába. Egy október eleji kormányrendelet ugyan előírta az „egyeztetést” Palkovics és az MTA elnöke között, aminek az eredményeként Palkovics és Lovász együttes jelenlétében megalakult az ITM, illetve az MTA által felkért 7+7 főből álló bizottság, de egyrészt jól tudjuk, mit jelent az egyeztetés a politikusi tájszólásban: meghallgatlak, mondasz, ami jólesik, aztán azt csinálok, amit akarok. Másrészt, mint ez ma már világos, még ennek a közös bizottságnak is lenullázták a jelentőségét, mert ugyan az általuk előírt felmérések a tudományos teljesítményekről már készülnek, de közben az ITM eldöntötte, hogy saját kérdőívei alapján fogja meghatározni, mely kutatócsoportokat és milyen mértékben támogat.

Habár a HVG tudósítása szerint az intézetek, illetve igazgatóik között vannak, akik hajlanak a Palkoviccsal való kiegyezésre, az eddigi hírek és közlemények szerint példás egyetértéssel és szolidaritással utasították el a fentiekben vázlatosan bemutatott, teljesíthetetlen feltételeket. Tény, hogy ha kitöltik és beadják a pályázati íveket, akkor lényegében egyszemélyi és saját szempontjukból irracionális döntéseknek teszik ki magukat, hiszen a minősítési küszöbfeltételek ma ismeretlenek, tehát saját halálos ítéletüket írják alá. De még ha mindegyik intézet a maga egészében teljes finanszírozást kapna is, a helyzet akkor is tarthatatlan lesz a kettős irányítás és az abból előálló legalitásdeficit miatt. Ennyiben tehát a hazai kínálat nem követi a putyini példát, amely szerint az akadémiai  kutatóhálózat teljes egészében egy minisztérium alá került – igaz, ott sose rendelkeztek az ittenihez mérhető önállósággal.

Akárhogy alakuljanak is a mostani állapotok, meg vagyok győződve, hogy a kutatás autonómiája előbb-utóbb helyre fog állni. A legrosszabb esetben „in the long run”, vagyis hosszú távon, ahogy John Maynard Keynes mondta hajdan. Igaz, hozzátette: „In the long run, we are all dead.” Vagyis: hosszú távon mind halottak vagyunk.

https://www.es.hu/cikk/2019-02-01/kenesei-istvan/az-akademia-vegorai.html

Nem fogadta őket a kormány, törölte budapesti látogatását a holland parlament delegációja

A jogállamiságról szerettek volna tájékozódni. Lengyelországban nem ütköztek ellenállásba.

Törölte tervezett magyarországi látogatását a holland parlament delegációja, amely a demokrácia állapotát vizsgálta volna hazánkban – tudta meg a hvg.hu. Mivel a magyar kormány képviselői nem voltak hajlandók velük találkozni, az egésznek nem látták értelmét.

„A holland parlamentben utána fognak járni a Sargentini-jelentésben szereplő gyanúsítgatásoknak, vádaknak” – ezt közölte a héten a Magyar Időkkel Marácz László, az Amszterdami Egyetem oktatója. A lap szerint a holland képviselők azért tartanak bizottsági meghallgatást a magyar jogállamiságról, majd utaznak hazánkba, mert nem hisznek a Judith Sargentini nevével fémjelzett megállapításoknak.

Csakhogy – ahogy arról a Népszava is hírt adott – hamar kiderült, hogy egészen másról van szó. A holland delegáció egyáltalán nem a Sargentini-jelentés miatt utazott volna hazánkba, hanem saját hatáskörben akart tájékozódni a magyar jogállamiság, a sajtó és a demokrácia helyzetéről, erre azonban a magyar kormány miatt nem lesz lehetősége.

https://hvg.hu/itthon/20190202_jogallamisag_sargentini_holland_parlament

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

Békén történő hagyás

Az Akadémia kétszáz dolgozója azt követeli, hogy Palkovics hagyja őket békén. Múlt hét csütörtöki fórumuk aggodalmának adott hangot, ahogy ez ilyenkor szokás, valamint követeléseket fogalmazott meg nyolc pontban, ezeket most nem soroljuk fel, tartalmuk amúgy is sejthető.

Ami az orosz Tudományos Akadémiát illeti, azt Sztálin a csicskásaként kezelte, de hogy szétzavarja, eszébe se jutott. Kultúrember volt, a teológián a tudás tiszteletére nevelték, és ebből valamennyi meg is maradt. A további részleteket illetően lásd a Sztálin és a szovjet tudomány című, a Szovjet Tudományos Akadémia által kiadott gyűjteményes kötetet (Szikra, 1950, antikváriumokban néha fellelhető) és különösképpen annak a Sztálin, a tudomány géniusza című első részét. A könyv a sűrített téboly maga, viszont az egészet a (természetesen szovjet) tudomány tömjénezése itatja át. Egyvalamit nagy biztonsággal megjósolhatunk: Orbán, a tudomány géniuszacímmel kötet aligha fog megjelenni, már csak azért se, mert nem lesz Magyar Tudományos Akadémia, amely összeállítaná.

A Szovjet Tudományos Akadémiát elsőként Hruscsov akarta volna felszámolni, ő ugyanis borzadt a tudomány embereitől, kivált a fizikusoktól, mindenekelőtt azért, mert nem vitethette el őket Szibériába, noha szerette volna, hiszen nélkülük a szovjet csapásmérő eszközök fejlesztésének annyi. 

Palkovics idővel csakugyan békén hagyja a Magyar Tudományos Akadémiát, persze csak akkor, amikor már az írmagját is eltörölte. Ifjúságunkat ezt követően az izzó lelkesedés, a tudomány megismerésének, bátor alkalmazásának vágya minden korábbinál erősebben fogja hevíteni. Az Akadémia jelenlegi épülete bizonyára megfelelő kezekbe kerül, szociális bérlakásként talán a Habsburg-Lotaringiai-ház valamely további sarja, esetleg II. Miklós cár vagy VI. Mehmed szultán arra érdemes utóda, netán egy hazájából elüldözött diktátorkolléga kapja meg. A kedvezményezett reggelenként kitárja az ablakát, és hálatelt pillantását a régi Várszínház épületére veti. Szebb napokon láthat az erkélyen állni egy sötét urat, aki messzire elnéz a város fölött, és dölyfösen mosolyog.

https://www.es.hu/cikk/2019-02-01/vancsa-istvan/beken-torteno-hagyas.html

Magyar Nemzet néven jelenik meg a Magyar Idők

Tisztelt Olvasónk! Ezúton tájékoztatjuk, hogy a Magyar Idők napilap nevet vált, 2019. február 6-tól Magyar Nemzet néven fog megjelenni – olvasható a Magyar Idők szombati számában.

A Magyar Nemzet – ami Simicska Lajos tulajdonában volt – tavaly áprilisban, nem sokkal a parlamenti választás után szűnt meg.

Tavaly már voltak arról információk, hogy augusztus 25-én, alapításának 80. évfordulóján újraindítják a Magyar Nemzetet, illetve hogy megszűnhet a Magyar Idők, és helyette újraindul a Magyar Nemzet.

Az átnevezés időpontja valószínűleg nem véletlen. Éppen négy évvel ezelőtt, 2015. február 6-án volt ugyanis a G-nap:

https://24.hu/kozelet/2019/02/02/magyar-nemzet-lesz-a-magyar-idok/

Szájer József nem győzi ismételni, Nyugat-Európával ellentétben nálunk nincs cenzúra

Unalomig. De az EP-képviselő arról is beszélt, hogy csak tévképzet, hogy nagyok lettek volna az utóbbi időben a kormányellenes tüntetések.

“A sajtószabadság állítólagos sérelmének hangoztatásával szemben kiegyensúlyozott a helyzet ezen a téren is, és Nyugat-Európával ellentétben nálunk nincsen cenzúra, amit az is bizonyít, hogy a bevándorlással kapcsolatos kérdéseket nyíltan meg lehet vitatni, nem úgy, mint mondjuk Németországban.

A kormány Magyarországon konzultációkat tart ezekben a kérdésekben. Ebből a szempontból a magyar sajtóviszonyok sokkal demokratikusabbak, mint sok, tőlünk nyugatra fekvő országban.”

A Fidesz európai parlamenti képviselője a Magyar Időknek adott interjúban fejtegette már megint, hogy Nyugat-Európával ellentétben Magyarországon márpedig nincsen cenzúra. Hogy is lenne?!

Szájer emellett arról beszélt, hogy szerinte az ellenzéki képviselők a hazájuk ellen harcolnak az Európai Parlamentben, csak tévképzet, hogy nagyok lettek volna a decemberi tüntetések, és nem győzi hangsúlyozni, hogy a Fidesz a magyarokért küzd az EP-ben, a kelet-európai térség pedig már a kontinens gazdasági motorja.

https://magyarnarancs.hu/belpol/szajer-jozsef-nem-gyozi-ismetelni-nyugat-europaval-ellentetben-nalunk-nincs-cenzura-116970

ELTŰNŐBEN A MIGRÁNSPÁRTIAK A TÖRTÉNELEM SZÍNPADÁRÓL

SZÁJER JÓZSEF: AZ EURÓPAI BALOLDALT A HAZÁNK ELLENI GYŰLÖLET ÉS A FÉLELEM VEZÉRLI

Kárpáti András Magyar Idők

Az eddigi legértelmetlenebb és legsilányabb, közhelyeket felvonultató autodafénak nevezte a Magyarországgal kapcsolatos jogállamiság-vitát Szájer József a Magyar Időknek adott interjúban. A Fidesz európai parlamenti képviselője arra is kitért: a magyar polgárok véleményével is egyezne, ha a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt végre nyitna a mérsékelt, jobbközép pártok felé.

·         Sajnálatosnak tartom, hogy ellenzéki képviselők a saját hazájuk ellen folytattak hadjáratot.

·         Vágyvezérelt baloldali tévképzet, hogy hatalmasak lettek volna a tüntetések.

·         Nyugat-Európával ellentétben nálunk nincsen cenzúra, amit az is bizonyít, hogy a bevándorlással kapcsolatos kérdéseket nyíltan meg lehet vitatni.

·         A minket támadó képviselő kimondta, Görögország mutatói rosszabbak: de akkor miért nem velük kezdik?

·         Rendszeresen megtörténik a jogszabályok félreértelmezése az unióban a liberális brüsszeli elitnek nem tetsző fejlemények esetén.

·         Az ellenzék számára sem Magyarországon, sem Európában nem terem sok babér.

·         Az Európai Parlament is azért van, hogy ott a magyarok érdekeit képviseljük, és megküzdjünk értük.

·         Térségünk mára Európa gazdasági motorjává vált, ahol a kontinens legnagyobb növekedési potenciálja rejlik.

https://magyaridok.hu/belfold/eltunoben-a-migranspartiak-a-tortenelem-szinpadarol-3909740/

Lázár az einstandolt földútról: ez legyen az ország legnagyobb baja

Koszta József-kiállításon tartott tárlatvezetést Makón Lázár János, aki üde mosollyal válaszolt akkor is, mikor a kastélyához vezető, engedély nélkül lefoglalt földútról kérdezték.

Az Index a Koszta-bemutató mellett viszont a Lázárék cége által tulajdonolt batidai vadászkastélyról is kérdezte a politikust – pontosabban, a kastélyhoz vezető önkormányzati útról, melyet Márki-Zay Péter hivatala szerint a önkényesen lezártak.

A fideszes képviselő csak nevetett a felvetésen.  „Azért vannak az ügyvédek, hogy kibogozzák a szálakat”„és kötnek majd biztos egy olyan egyezséget, ami mindenkinek megfelel” - mondta. Azon is csak somolygott, hogy nem kellemetlen-e neki a kastély körül kialakuló történet: először azt mondja az épületről, hogy semmi köze hozzá, aztán kiderül, hogy mégis; családja körbevásárolja az ingatlanegyüttet, amihez ezek szerint még utat is kisajátítanak. Erre is akadt parádés válasz:„Szerkesztő úr, én azt remélem, hogy egy olyan országban fogunk egyszer élni, ahol ez a legnagyobb probléma” A beszélgetés során Lázár hozzátette, a céges tulajdonában álló kastélyt csak akkor használja, ha kibérli az épületet vendégei számára, vagy ha meghívják őt oda.

https://nepszava.hu/3024125_lazar-az-einstandolt-foldutrol-ez-legyen-az-orszag-legnagyobb-baja

"Nem kéne az oroszlánok közé dobni" - Kürti Sándor kiáll a Telekom rendszerét feltörő hacker mellett

A Széchenyi-díjas informatikai szakember szerint nem lehet őt etikus hackernek nevezni, de nem is kellene megrögzött bűnözőnek tekinteni.

- Ön hogy látja, igazságos lenne a kért büntetés?

- Egy régi történet jut erről eszembe. Egy csata után egy hajó kapitánya a lehető legmagasabb kitüntetésben részesült, mert megnyerte a csatát, és igaz, hogy a hajója oldalán nagy lyuk tátongott, de azt a saját testével védve megmentette a hajót is. Viszont mivel ő volt a felelős azért, hogy a hajó oldalán lyuk keletkezett, közvetlenül a kitüntetése után ki is végezték. Nagyon hasonló a helyzet az itt említett dilemmában is.

„A törvények nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonástól”.

Ugyanakkor a bíróságunk éppen azért van, hogy különbséget tegyen elvetemült bűnöző, és megtévedt ember között. Ez a fiatalember nem az elvetemültek közé tartozik.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/nem-kene-az-oroszlanok-koze-dobni-kurti-sandor-kiall-a-telekom-rendszeret-feltoro-hacker-mellett

Elárverezhetik a miskolci sugárterápiás centrumot

A kórház és a szolgáltató közötti ellentét miatt naponta már félszáz beteg kénytelen több órát várakozni sugárterápiára. A bank elindította a végrehajtást.

Zajlik a végrehajtás a Medcenter ellen, amely több mint egy éve hiába követeli a pénzét a miskolci megyei kórháztól. Az utóbbi több mint 11 hónapja nem fizet a szolgáltató sugárterápiás eszközeinek a használatáért, így az nem tudja törleszteni azok árát a banknak. A finanszírozó tavaly tavasszal már zálogjogot jelző címkét ragasztott a lineáris gyorsítóra, ősszel pedig a végrehajtó fölmérte a kalapács alá „vethető” ingatlant, azaz a régió daganatos betegeinek ellátását szolgáló sugárterápiás centrumot.

https://nepszava.hu/3024000_elarverezhetik-a-miskolci-sugarterapias-centrumot

Nyílt Társadalom: nincs visszaút

A döntés végleges, a közel kétszáz embert foglalkoztató Soros György által alapított intézetet Berlinben szívesen fogadták – mondta Csontos Csaba.

A CEU és a Nyílt Társadalom Alapítvány elüldözése Magyarországról – hangsúlyozta a szóvivő – nem térítette le az általa elképzel útról Soros Györgyöt, idős kora ellenére hosszabb távon gondolkodik, és nem hajlandó az őt érő rágalmakra folyamatosan reagálni. Csontos állítja: mind a CEU, mint pedig a Nyílt Társadalom Alapítvány elköltöztetése kollektív döntés eredménye volt, miközben azért mindenki erősen figyelt arra, hogy az operatív irányításban nem résztvevő milliárdos miként vélekedik a dologról. 

https://nepszava.hu/3024022_nyilt-tarsadalom-nincs-visszaut

Névadójához méltón elesett a Petőfi múzeum

Február elsejével a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói posztját Demeter Szilárd tölti be, akinek törekvései alapjaiban kívánják befolyásolni a magyar irodalmi élet alakulását.

Kukorelly  nehezményezi, hogy a főigazgató „túlzottan is, deklaráltan a NER-hez köthető szervezetekre akar támaszkodni; figyelmen kívül hagyja a Széchenyi akadémiát, és kötődése a KMTG-hez meglátszik a pályázaton. Az MMA aránytalanul, parodisztikus módon ki van stafírozva anyagiakkal, és ha a PIM ezt tetézi azzal, hogy az MMA tagjaira bazíroz, azt súlyos túlzásnak, félreértésnek tartom” – fűzte hozzá. 
Az író szerint a pályázatban megjelölt javaslatok egy része túlmutat a PIM főigazgatói hatáskörén: a DIA, az MMA, valamint a Széchenyi Irodalmi Akadémia működését valóban össze lehetne hangolni, ez viszont nem a múzeum feladata. „A mostani megoldás kétségtelenül nem jó, de az összerántás sem megoldás – ebből megint az az írói csoportosulás jönne ki jól, amelyik amúgy is jól jön ki. Mindenképp normális mederbe kellene a szekértáborosdit rendezni” – vélekedik Kukorelly, aki hangsúlyozta: a pályázaton látszik, Demeter Szilárd nem akarja a helyzetet rontani, ez azonban ténylegesen a gyakorlatban fog eldőlni.

https://nepszava.hu/3024006_nevadojahoz-melton-elesett-a-petofi-muzeum

Kacsoh Dániel Sebzett karrieristák

Álláspont. Ne tévedjünk, az EP-képviselőnek készülő ellenzékiek jobban szeretik sütögetni a saját pecsenyéjüket, mint amennyire az országért tenni akarnának

Magyar Hírlap

Aligha lepett meg bárkit is a Nagy Előválasztási Projekt (NEP) első fordulójának előzetes eredménye, hiszen azt azért sejteni lehetett: hiába szerzett több, úgynevezett előzetes ajánlást az örök vesztes Horváth Csaba, az esélyesebb próbálkozó mégiscsak az ellenzéki tévéstúdiók mosolygós-somolygós kedvence, Karácsony Gergely volt. És maradt is.

Már amikor az LMP elárulása után Bajnai Gordonnal és az utódpárti maradványokkal kialakított 2014-es paktum nyomán sikerült megszereznie a zuglói polgármesterséget, lehetett tudni, hogy a XIV. kerület csupán egy ugródeszka számára a főpolgámesteri székért való küzdelemhez. Persze az álszerény biciklista mindig óvatosan fogalmaz a saját vágyait illetően, látszólag a NEP-be is csak tétován szállt bele, kicsit kérette is magát. Gondolhatta persze az empatikus Párbeszéd-szavazó (elvileg vannak néhányan), hogy szegényke még nyalogatja a tavaly áprilisban szerzett sebeket, hiszen azon a bizonyos „kormányváltó” napon szinte már miniszterelnökként ment fel délután a Sándor-palotához felkérdezni az államfőt, majd estére, az eredmények tükrében ismét visszaváltozott szerényke polgármesterré. Biztos fájt neki, az ilyet ki kell heverni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/139901/Sebzett_karrieristak

Lendvai Ildikó Sztrájk-lájk

Amint megjelent a Facebookon az „Általános sztrájk” oldal, rögtön több ezer lájkot kapott. Özönlöttek a szeretetjelzések a sztrájkoló Audi-szakszervezet oldalára is. Szeretjük a sztrájkot, pontosabban azt, ha másoknak van bátorságuk hozzá. Amúgy - nemzetközi összehasonlításban - nálunk indokolt esetben is ritkán és kevesen sztrájkolnak. Nem mintha az eget verdesné a bérekkel és munkakörülményekkel való elégedettség. Csakhogy nálunk a munkavállalóknak mindössze 9 százaléka tagja valamelyik szakszervezetnek, a magánszektorban pláne még 5 százalék sincs – minden huszadik ember. Ennyi fecske nem csinál nyarat. (A győri Audiban bezzeg 70 százalék!)

2010-ben Orbánéknak egyik első dolga volt a sztrájkjogok korlátozása - azóta alig sikerült sztrájkot szervezni. Pedig a sztrájktörvény ellen kellett volna először. A hazai statisztikák szerint ez a leghatékonyabb érdekérvényesítési forma: a munkabeszüntetések 60 százaléka sikert ért el, míg pl. a demonstrációkra – amelyek más okból fontosak - kevés kivétellel fütyülni szokott a hatalom.

De Győrben most történelmet csináltak. Noha az autógyárakban jóval többet keresnek, mint a magyar átlag, a szolidaritás elsöpörte az irigységet. Egy ország drukkolt értük, ezért a sok lelkesült lájk. Talán mert az alapélmény, az igazságtalan bérkülönbség másokhoz képest, közös. Ahogy a szégyen is: sereghajtók lettünk a régión belül. A cég cseh, szlovák és lengyel gyáraiban az árbevétel 5-6 százalékát fordítják bérekre, a magyarban, ahol a termelékenység semmivel sem rosszabb, alig több mint 3 százalékát. Az anyavállalat nem magyargyűlölő: ők csak kihasználták, hogy nálunk az országos bérszínvonal alacsonyabb, és a munkavállalók gerincét is megtörték.

 

https://nepszava.hu/3024013_sztrajk-lajk

 

N. Kósa Judit Kidobott évek

Tíz év piszok hosszú idő. Ki-ki gondoljon csak bele abba, mi minden történt vele az utóbbi évtizedben, aztán pedig képzelje el: mire fordíthatta volna az oktatási kormányzat ezt a tíz évet, ha nem azzal tölti, hogy meddőn pereskedik az iskolai szegregáció ellen küzdő civil szervezettel. 

Hogy mást ne említsünk, a magyar állam az elmúlt évtizedben saját kezelésébe vonta az összes iskolát. Hihetetlen esélyt kapott ezzel arra, hogy a helyi érdekeken  felülemelkedve kialakítson egy olyan rendszert, ahol a polgár bízvást viheti a gyerekét a "sarki" iskolába, mert tudhatja, hogy ott pont olyan megbízható oktatást kap, mint a hat utcával odébb vagy a szomszéd településen lévőben. Az állam bezárhatta volna a lerongyolódott gettóiskolákat, sakkozhatott volna a körzetekkel, átszervezhette volna úgy az intézményhálózatot, hogy a végeredmény a közösségi húzóhatás érvényesülése legyen. Magyarán, hogy a kisebbséget mindenütt segítse, emelje a többség. 

https://nepszava.hu/3024015_kidobott-evek

Deák Dániel: Nem korrupció, hanem gazdaságpolitika, hogy Mészáros és Szíjj László nyeri a közbeszerzések negyedét

A Transparency International (TI) friss korrupciós jelentéséről vitázott az ATV reggeli műsorában Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa és Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója.

A jelentésben megállapították, hogy Magyarországnál csak Görögország és Bulgária korruptabb az EU-ban.

Deák Dánielt – aki újságíróskodása előtt a Nézőpont Intézet elemzője volt – a műsorban szembesítették azzal az adattal is, hogy a 2017-es magyarországi közbeszerzések negyedét Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégei nyerték. Deák válaszát idézzük:

"Ez nem korrupció, ez teljesen más gazdaságpolitika, mint ami 2010 előtt jellemezte a balliberális kormányokat."

Érdemes az egész beszélgetést megnézni, mert Deák azt is kifejti benne, hogy a jelenlegi magyar gazdasági növekedésnél magasabbat szinte már nem is lehetne elérni.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/deak-daniel-nem-korrupcio-hanem-gazdasagpolitika-hogy-meszaros-es-szijj-laszlo-nyeri-a-kozbeszerzesek-negyedet-116963

"Orbán Viktor már nem tolerálható tovább magyar kormányfőként"

 „Orbán Viktor már nem tolerálható tovább magyar kormányfőként” – szögezi le az a Washingtonban megjelent írás, amelynek szerzője Radványi Miklós, akinek a nevéhez fűződik az Orbán és nyolc társa ellen a Magnitsky törvény keretében született beadvány. Annak sorsáról ebben a cikkében is olvashatunk. Szerinte egyébként Donald Trumpot a most távozó illetékes helyettes államtitkár és a budapesti amerikai nagykövet félrevezették, nekik is köszönhetően nem jutott az elnök megfelelő információkhoz arról, mi folyik Magyarországon. Hosszú cikkében végigveszi az Orbán-rezsim ártalmas politikáját, rosszindulatú daganathoz hasonlítva azt. Megpróbál választ találni a kérdésre, hogy miért tűri ezt Magyarország, míg végül eljut odáig, hogy nemzeti skizofrénia alakult ki a magyarokban. A cikk azonban nem csak ennyi: tanácsokat, javaslatokat is megfogalmaz a cél érdekében. Az pedig nem más, mint hogy Orbán tűnjön el a politikai porondról despota és rasszista illiberális demokráciájával egyetemben.

„Az Egyesült Államoknak tovább kell lépnie „az Orbán-kormány támadása alatt lévő univerzális szabadságjogok és demokratikus normák megvédésén”, és mindent meg kell tennie a kormány megváltoztatásáért, akár már a 2022-es magyarországi választások előtt is, de legkésőbb akkor. Első lépésként a külügy- és a pénzügyminiszternek alkalmaznia kell a globális Magnitsky törvényt Orbán Viktor, a családtagjai és  legközelebbálló társaival szemben” – szögezi le „A magyar skizofrénia kezelése” című írás, amely most jelent meg a magát az emberi jogokért küzdő, a korrupció elleni harcot folytatóként aposztrofáló, jobbközép értékeket követő Frontiers of Freedom, washingtoni székhelyű szervezet honlapján. 

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-viktor-mar-nem-toleralhato-tovabb-magyar-kormanyfkent

A csendes magyar: bemutatjuk Mészáros Lőrinc "agyát", a birodalom ügyintézőjét

Pályafutása bővelkedik meglepő húzásokban és fordulatokban. Többnyire úgy tűnt, hogy Jászai Gellért csak a végrehajtója volt a nagyívű beruházásoknak, ám az máig nem derült ki, kik állhattak ezek mögött. Egyik nagy bukása után évekig külföldön dolgozott, de ma már ő a Mészáros-birodalom egyik legfontosabb irányítója.

Úgy tudjuk, a szocialista kormányhoz Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke protezsálta be Jászait, akivel a Sio­tour eladásakor ismerkedett meg. Jászai bejutott az akkori illetékes miniszterhez, Lamperth Mónikához is, Ujhelyi István pedig, aki akkor államtitkár volt, személyesen is részt vett az SCD fejlesztéseit bemutató fórumon. Itt Jászai mellett felszólalt Bánki Erik fideszes képviselő is, aki ma a parlament gazdasági bizottságában Rogán Antal utódja (és így például fontos szerepe volt a tízmilliárdos letelepedésikötvény-bizniszben is). Bánki akkoriban a sport- és turisztikai bizottság elnöke volt az Országgyűlésben, így fideszes oldalról Jászainak vele kellett tárgyalnia elsősorban, de újsághírek szerint Orbán Viktornak is prezentálta terveit.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-csendes-magyar-115951

Fukuyama: a nagy veszélyt Orbán jelenti a demokrácia számára

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• A populizmus aligha tudja magát sokáig tartani, viszont nagy károkat tud okozni a népnek, míg végre megbukik 

• Menekültügyben nem a következetesség a magyar politika legfőbb erénye - diplomáciai ámokfutás Brüsszelben 

• Gruevszki legújabban azt állítja, hogy azért szökött Budapestre - az EU- és Nato-tag magyar állam hathatós közreműködésével -, mert odahaza megölték volna, ha bevonul a börtönbe 

https://b1.blog.hu/2019/02/03/fukuyama_a_nagy_veszelyt_orban_jelenti_a_demokracia_szamara#more14605036

Magyarország diplomáciai ámokfutásba kezdett egy EU-s diplomata szerint

Nem a levegőbe beszélt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, amikor két hete azt nyilatkozta, hogy Magyarország nem fogja jóváhagyni azt a közös nyilatkozatot, amit az Uniós országok diplomatái fogalmaztak meg a február elejére tervezett EU-Arab Liga miniszteri találkozó előtt. Szijjártónak az volt a problémája, hogy a nyilatkozat migrációs fejezetében hivatkozási alapként szerepel az ENSZ globális migrációs csomagja, amelyet Magyarország nem szavazott meg.

A találkozó hétfőn lesz az Arab Ligával, és a magyar delegáció a többi uniós partner elképedésére tényleg nem volt hajlandó semmiféle kompromisszumra, így az EU delegációja közös álláspont nélkül fogja elkezdeni a tárgyalásokat. Amik jelentős részben arról szólnak vagy szóltak volna, hogy a felek hogyan tudják megakadályozni az Európába irányuló illegális migrációt.

“Magyarország diplomáciai ámokfutásának lehettünk tanúi” - nyilatkozta egy EU-s diplomata a dpa hírügynökségnek. “A magyar kormány ideológiai okokból a legmesszebb menő kompromisszumos ajánlatokat is elutasította, és az ellenállásával elszigetelte magát az Unión belül” - magyarázta a dpa forrása.

https://444.hu/2019/02/02/magyarorszag-diplomaciai-amokfutasba-kezdett-egy-eu-s-diplomata-szerint

AZ ELLENZÉK ÁTLÉPTE A RUBICONT

EMELNI FOGJÁK A TÉTET A TELJES SZÉTHULLÁSIG, MERT NEM MARADT MÁS VÁLASZTÁSUK

Fricz Tamás Magyar Idők

A neoliberális hálózat, ha neki nem tetsző párt vagy pártok irányítanak egy országot – ­például Lengyelországban vagy Magyarországon –, akkor előszeretettel ítéli el ezeket a kormányzatokat, mégpedig azzal az érveléssel, hogy „populista”, visszaél a többségi hatalmával, autokráciát, illiberális vagy valamilyen hibrid rendszert hoz létre, amelyik letér a demokrácia útjáról. Ezek az érvelések persze politikai-ideológiai töltetűek, és az említett két ország esetében tételesen cáfolhatók. Az azonban elvontan igaz lehetne, hogy általában a parlamenti többséggel rendelkező kormányoknak van lehetőségük arra, hogy visszaéljenek a hatalmukkal és korlátozzák a demokráciát.

Ám ezzel szemben Magyarországon az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján valami teljesen új jelenséggel állunk szemben: létrejött a demokrácia szabályait betartó kormány és a demokrácia határait messze túllépő ellenzék kettőssége. Ez egy egészen újszerű jelenség európai és nyugati mércével mérve, hiszen a politológia számára is kihívást jelentő új „hibrid rendszer” jelent meg a láthatáron. Ennek jellemzője: a többség helyett a kisebbségbe szorult ellenzék működő demokráciában nem demokratikus, sőt erőszakos eszközökkel törekszik a rendszer megdöntésére.

De ez miben mutatkozik meg? 

https://magyaridok.hu/velemeny/az-ellenzek-atlepte-a-rubicont-3894845/

ÖSSZEFOGÁSVITA AZ ÖRDÖGGEL

STABIL ÉRTÉKREND ÉS IDENTITÁS, HITELES ÉS KARAKTERES VEZETŐ JELENTHETNE ALTERNATÍVÁT

Deák Dániel Magyar Idők

Az ellenzéki próbálkozások hátterében szemmel láthatóan Magyarországon jócskán túlmutató európai törekvések állnak. A bevándorláspárti Európai Parlament (EP) az elmúlt hetekben számos, hazánkra nézve hátrányos döntést is hozott, többek között megszavazta az uniós alapjogokkal foglalkozó éves jelentését, amelynek túlnyomó részét a migránsok jogai és a hozzájuk kapcsolódó tagállami kötelezettségek és a jogállamisági vizsgálatok kiterjesztése teszi ki.

Emellett sorra próbálják megbélyegezni például az újabbnál újabb EP-viták szervezésével a bevándorlásellenes tagállamokat, elvennék tőlük az uniós források jelentős részét. Ezen túlmenően a Soros-féle szervezetek támogatásával több, bevándorlást ellenző országban is igyekeztek kormányellenes tiltakozásokat szervezni, ráadásul Brüsszel növelné a nem kormányzati szervezeteknek (NGO) juttatott uniós forrásokat.

Ebbe a sorba illeszkednek az elmúlt hetek magyarországi tiltakozásai is.

https://magyaridok.hu/velemeny/osszefogasvita-az-ordoggel-3905585/

GRUEVSZKIT INFORMÁLTÁK, HOGY MEG AKARJÁK ÖLNI A BÖRTÖNBEN

MTI Magyar Idők

 

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök azért menekült el hazájából, mert olyan információ jutott a tudomására, hogy a börtönben meg akarják gyilkolni – derül ki abból az interjúból, melyet a politikus szombaton adott a Szitel nevű macedón tévéadónak.

A politikus most először adott interjút, mióta elhagyta Macedóniát. Azt mondta: eredeti szándéka az volt, hogy börtönbe vonul, és letölti büntetését, annak ellenére, hogy „jogalap nélküli, idióta ítéletet” hoztak ellene. A politikust hivatali visszaélés miatt két év börtönre ítélték.

„Aztán olyan információ birtokába jutottam, miszerint valaki eltervezte, hogy a börtönben kiiktat engem. Ezért meggondoltam magam” – magyarázta a politikus az interjúban. Azt is elmondta, hogy értesülése olyasvalakitől származott, aki jól ismeri a börtönben zajló dolgokat.

„Nem nevezhetem meg, hogy ki áll emögött a cselszövés mögött, mert egyelőre nem tudom bizonyítani, de ez után úgy döntöttem, hogy elhagyom Macedóniát” – fejtette ki Nikola Gruevszki.

https://magyaridok.hu/kulfold/gruevszkit-informaltak-hogy-meg-akarjak-olni-a-bortonben-3913133/

A magyar irigység

Swan Edgar    

Ezt az országot szisztematikusan kirabolja a maffia. Nem fogom elsorolni a bűneiket, ezerszer megtettem. Az a rohadtul nagy baj az ilyen legalja tolvajokkal, hogy szaporodnak és fertőznek. A nagyot hasító főgecik árnyékában létrejön egy olyan réteg, amelyiknek tagjai viszonylag keveset lopnak (de csak azért, mert ennyihez férnek hozzá), de lopnak, mert tehetik, mert megússzák, mert a maffia szolgálatában védelmet élveznek. Erkölcsi értelemben nincs különbség az uniós milliárdokból zsírosodó gecik, a magyar adófizetők pénzéből pofátlanul gazdagodó senkiháziak és a közpénzből saját használatra házat építő kiskirályok, vagy éppen a szerencsétlenek nyomorán zsírosodó pereputty között. Okádok a Mészárosoktól és a Tiborczoktól éppen úgy, mint a világvégi zsákfaluban uralkodó fideszes polgármester testvérétől, aki a nyomorultaktól fillérekért felvásárolja a szociális tűzifát. Nem az irigység mondatja velem, hogy ezeknek börtönben a helyük, hanem az erkölcsi érzék. Ahogy másokkal sem az irigység mondatja, hanem az erkölcsi érzék.

Azt merem állítani, hogy a németek, angolok, svájciak azért nem irigykednek ilyen kelet-európai módon, mert ott el sem tűrnék ezeket a tetveket sem a politikában, sem a közéletben, sem sehol. Ott nem élnének meg a Tiborczok és Mészárosok, sem a gennyláda kis tolvajok, mert úgy elzavarná őket a nép, hogy a lábuk nem érné a földet.

Még csak azt sem állítom, hogy a nyugati országokban fejlettebb az erkölcsi érzék mint nálunk, mert nem. Egyetlen különbség van közöttünk. Ők tisztában vannak a jogaikkal és tudnak is élni vele.

https://kolozsvaros.com/2019/02/01/a-magyar-irigyseg/#disqus_thread

2010-TŐL ARTHUR FINKELSTEIN VEZETTE AZ ORSZÁGOT

Amerikai Népszava

Ami Magyarországon fontos dolog történt 2010 után, azt Arthur Finkelstein találta ki, Orbán pedig végrehajtotta a megtestesült Gonosz titkos terveit. Magyarország tényleges vezetője nem Orbán Viktor, hanem a világ legmocskosabb embere volt, aki zsidó létére antiszemita kampánnyal tette gyűlölt ellenséggé és szitokszóvá a liberalizmust, ami az emberi történelem leghosszabb békéjét, jólétét és fejlődését hozta. Finkelstein Magyarországon alkotta meg élete főművét, az illiberális állam modelljét, amely a világdiktatúrához vezet.

Ezért volt sokáig tabu Habony Árpád személye is, aki Finkelstein és Orbán között közvetített, mert Orbán titokban akarta tartani, hogy ki irányítja a magyarországi eseményeket, kinek a tanácsait hajtja végre. A szemtanúk szerint Finkelstein életművének csúcspontja volt Magyarország illiberális államának létrehozása, amikor a tevékenysége nem csupán egy negatív választási kampányra korlátozódott, hanem egy egész ország vezetésére és egy új rendszer felépítésére vállalkozott. A Fidesz belső emberei szerint „senki nem volt fontosabb Orbán számára, mint Finkelstein.” Ő volt a nagy tervező. Orbán a legteljesebb mértékig megbízott benne, és rábízta magát a megtestesült Gonoszra. Orbán a hatalomért és az ellenfelek megsemmisítésért szó szerint eladta a lelkét és a hazáját az ördögnek. Finkelstein munkatársai pedig azt mondják, hogy “Finkelsteinnek sem volt még soha jobb tanítványa Orbánnál.” Soha senki nem volt, aki ilyen mértékben azonosult volna a legaljasabb, a legmocskosabb, a legsátánibb emberrel és terveivel, s ebben a maga szerepével.

https://nepszava.us/2010-tol-arthur-finkelstein-vezette-az-orszagot/

A kormány továbbra is küzdeni fog a migránsbiznisz ellen

ORIGO

A kormány a jövőben is küzdeni fog a migránsbiznisz ellen – jelentett ki Dömötör Csaba az Echo TV-ben annak kapcsán, hogy a pénteki elsőfokú ítélet értelmében a Fővárosi Törvényszék elutasította a terrorizmus miatt elítélt és kitoloncolásra váró Ahmed H.-nak a magyar állammal szembeni nyolcmilliós követelését.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára abszurdnak nevezte, hogy a terrorista migráns Ahmed H. – aki maga sem vitatta a rendőrök megdobálását, amely bűncselekménynek számít minden országban – 8 millió forintot kért a magyar államtól, az adófizetők pénzéből.

Ez a migránsbiznisz egyik válfaja az embercsempészet mellett– jelentette ki az államtitkár.

http://www.origo.hu/itthon/20190203-domotor-csaba-a-kormany-a-jovoben-is-kuzdeni-fog-a-migransbiznisz-ellen.html

Félhivatalos: a brit Munkáspárt a legnyomorultabb politikai alakulat a Földön, sikerült ugyanis a Brexit-buktát nyögő konzervatívok alá zuhanniuk

Megdöbbentő adatokat mutat az Opinium legfrissebb közvélemény-kutatása. Hiába Theresa May miniszterelnök szerencsétlenkedése, a kormányzó toryk nyilvános belháborúja, a kormány parlamenti leszavazása és az egyre fenyegetőbb brexit-katasztrófa, az ellenzéki Munkáspárt annyira népszerűtlen, hogy a konzervatívok az élre törtek és a legutóbb választás óta nem tapasztalt előnyre tettek szert velük szemben. 

Ugyanennél az intézetnél a legutóbbi méréskor még a Munkáspárt vezetett 40-37-re, de miután sikerült 6 százalékot veszíteniük, miközben a toryk szereztek 4-et, most már a kormányzó párt vezet 7 százalékkal.

Mindezt úgy sikerült produkálniuk, hogy a közéletet meghatározó brexit ügyében May miniszterelnök elfogadottsága a múltkori történelmi mélypontról csak kicsit elmozdulva mínusz 30 százalékos, ami azt jelenti, hogy a választóknak csak 25 százaléka támogatja és 55 százalékuk elítéli, amit ezen a fronton művel. Csakhogy Jeremy Corbyn munkáspárti vezető ennél is sokkal csehebbül, mínusz 44 százalékon áll és csak a választók 16 százaléka támogatja azt, amit a brexitről mond. Még a Labour-szavazóknak is csak a 44 százaléka ért egyet azzal, amit a pártelnök a kilépés ügyében művel.

https://444.hu/2019/02/02/felhivatalos-a-brit-munkaspart-a-legnyomorultabb-politikai-alakulat-a-foldon-sikerult-ugyanis-a-brexit-buktat-nyogo-konzervativok-ala-zuhanniuk

Több mint 300 tábori ágyat vett az Emmi helyett egy férfi, hogy az anyáknak ne kelljen a földön aludniuk a gyerekeik mellett a kórházban

"Nem tűrjük tovább, hogy az Anyákat, a Lányainkat a földre kényszerítsék! Itt az ideje észhez térnie mindenkinek! Ez így nem maradhat!" 

- fakadt ki a 444-nek eljuttatott nyíltt levelében Orosvári Zsolt, a "Ágyat az anyukáknak" nevű jótékonysági akció kitalálója.

Elképesztő sikert ért el tavaly december eleje óta Orosvári, az a Fejér megyei férfi, akinek a történetéről mi írtunk először ebben a cikkben: a családapa azért kezdett önkéntes jótékonysági akcióba, mert amikor 2018. őszén a kislánya egy kontrollvizsgálat miatt a kórházban aludt, az apa azzal szembesült, hogy akinek nem fizetős szobában gyógyul a gyereke, mint neki, az kénytelen a földön aludni mellette, sőt olyan anyát is látott, akinek álmában megégette az arcát a radiátor forró csöve.

Orosvári ezek után az Anyák az anyákért alapítvánnyal összefogva online gyűjtésbe kezdett, miközben letárgyalta egy forgalmazóval, hogy kedvezménnyel vásárolhasson tőlük nagy mennyiségben tábori ágyakat, hogy azokat később szétosztogassa a rászoruló kórházi osztályok között. Előbb csak Fejér megyét célozta volna meg, de hamar kiderült, hogy a probléma országos.

Pár konkrét példa, ráadásul az elvileg sokkal jobban ellátott fővárosból.

Így alszik egy anya a Heim Pál kórházban:

https://444.hu/2019/02/02/nem-turjuk-tovabb-hogy-az-anyakat-a-lanyainkat-a-foldre-kenyszeritsek-itt-az-ideje-eszhez-terni

Tamás Ervin: Hogy képzeltétek, kedves kartársak?

Hát ezt most megint jól elmértétek, kedves kartársak! Azt hittétek, hogy összedől a világ, ha ez a kelekótya George Birnbaum, nem bírva hiúságával, bevezeti a nyilvánosságot a hátsó helyiségbe, és elárulja, hogy társával, a közben elhalálozott Finkelsteinnel mekkora ötlet volt mumust csinálni Soros Györgyből, mármint hogy ezt az egészet ők agyalták ki Orbán Viktor számára, aki példásan hozta a leckét. Sőt a siker a vártnál jóval nagyobb, a világ jobbszéle szerint a 89 éves öregember ma már mindent a markában tart, s ha nem vagyunk eléggé éberek, szörnyű víziója összeroppanthat nemzeteket, kultúrákat, családot, vallást, tradíciót, mélybe taszíthat mindent, ami nekünk szent.

Ez a Birnbaum meg most képes azzal dicsekedni, hogy ő és a társa emelte szerepbe a hírhedt spekulánst, akinek múltja, tevékenysége, a nyílt társadalomról vallott elvei tökéletesen alkalmassá tették arra, hogy a rendszerváltás egykori aktív támogatójából kifaragjuk a zűrzavar apostolát. Nem tud védekezni, hiszen pénzember, nem politikus, nincsenek meg azok a csatornái, amelyeken át hatásosan cáfolhat, visszautasíthat vádakat, írásait pedig úgysem olvassák el tüzetesen azok, akik az ilyen gazdag igehirdetőket élből ki nem állhatják. Az meg aztán végképp nem érdekel senkit, hogy a 2015-ös menekültválsághoz képest tavaly 95 százalékkal csökkent az Európába érkező migránsok száma, mert a befolyás teljes arzenáljával lelkében népünk akár egytől is képes már félni. Amúgy pedig Birnbaumot nem ismerjük, nem volt vele kapcsolatunk, ahhoz pedig, hogy a néhai Finkelsteinnel közös cégben az ő jobbkeze volt, semmi közünk.

De tényleg, hogyan képzeltétek, kedves kartársak? Megrettenve fölugrunk, a milliárdokért kiépített vonalról azonmód leugrunk, csapot-papot otthagyva mozdonyt cserélünk? Lassítunk, váltót állítunk és szelídebb dallamra váltunk?

https://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-hogy-kepzeltetek-kedves-kartarsak-162959

Bruck András: Hiába várjuk, hogy a külföld – az EU, az USA – segítsen eltakarítani az országot fokozatosan végveszélybe sodró Orbán-rezsimet, amíg nem látják, hogy van kinek átvenni a hatalmat

Amíg az ellenzék nem képes felmutatni Orbán hiteles alternatíváját, addig hiába tart naponta sajtótájékoztatót

Az, hogy Orbán a héten nagy hirtelen a saját lakásában fogadta az amerikai nagykövetet, annak a jele, hogy tisztában van vele, az USA-t egyre jobban ingerli az ő elvtelen, rohadt, Magyarország szövetségeseit naponta hátba szúró magatartása.

Ebből és a venezuelai fejleményekből pedig a hazai ellenzék esetleg azt a tanulságot is levonhatná végre, hogy amíg nem képes felmutatni Orbán hiteles alternatíváját, addig hiába tart naponta sajtótájékoztatót valamelyik középület előtt, a külföld nem veszi komolyan őket. Nem veszi komolyan Magyarországot. Sajnos a képviselőink is nehezen tanulnak. Ráadásul mondhatnak bármit, a hatalmas fizetésükkel ők is ugyanúgy a változás, változtatás ellenérdekelt szereplőivé váltak, mint a megvett szakszervezeti árulók.

https://varosikurir.hu/bruck-andras-hiaba-varjuk/

Rejtélyes módon csökkent a CIB Bank ügyfeleinek számlaegyenlege

Több olvasónk jelezte, hogy eltűnt a pénze a CIB Banknál vezetett folyószámlájáról. Volt, aki emiatt nem tudott kártyájával vásárolni, de olyan is, akinek nem okozott problémát a jelenség, csak észrevette, hogy annak ellenére csökkent a számláján a pénze, hogy nem költött semmit, és a számlatörténet sem írt semmilyen kiadásról, leemelt összegről.

Felhívtuk a bank ügyfélszolgálatát, ahol megerősítették, hogy valóban volt bizonyos lakáshitellel rendelkező ügyfeleknél számlavezetési probléma, és már dolgoznak az elhárításán. A tájékoztatás szerint vasárnap helyreállítják a számlák eredeti összegét, a pénzét senki sem veszítette el. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy mi okozta a rejtélyes pénzmozgásokat.

https://index.hu/gazdasag/2019/02/03/rejtelyes_modon_csokkent_a_cib_bank_ugyfeleinek_szamlaegyenlege/

Vágvölgyi B. András: Korunk hőse vetélkedő

Döbbenet látni, hogy Orbán, kicsi országa, korlátos erőforrásai dacára nemzetközileg is számottevő szereplővé vált, afféle „legkisebbik fiú” népmesei karaktereként. Orbán önképe szerint egy kis ország nagy miniszterelnöke, és a nagy országok kis vezetői akarnak rajta bosszút állni, mert “kimondja az igazságot”.

Ne Lermontovra gondoljunk, gondoljunk a mára! Képzeljük tévéstúdióba magunkat kétes ízlésű díszletek közé, képzeljünk el egy igazán orcátlan, pimasz zsűrit, tomboló közönséget, a biztos-ami-biztos alapon beélesített kacagó-, és tapsgépeket. Egymás után bohókás jelmezben, idült vigyorral vagy szeppenten jól ismert figurák jönnek a csilivili kifutóra egy csak rájuk jellemző zeneszámmal a fejlett felvételi technikát villantó óriási stúdiótérbe. Oly előadóművészek egymás után, mint Recep Tayyib Erdoğan (anatóliai metál), Donald J. Trump (western swing), Jaroslaw Kaczynski (beszkideki búfelejtő polka), Binyamin Netanyahu (hászid hip hop), Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (még nem tudni mivel, de Dmitrij Peszkov szóvivő tagadja, hogy a Pussy Riot lenne a szerző), és a végén a minden értelemben legkisebb: Orbán Viktor. Az ő zenedarabját Leslie Mandoki, a müncheni Dschinghis Khan együttes komponistája szerzi. Rablólovagok énekelnek, mindnek van zeneszáma, mindnek létezik valamiféle hamis érvrendszere.

https://hvg.hu/velemeny/20190203_Vagvolgyi_B_Andras_Korunk_hose_vetelkedo

Lázár János új szerepben arat sikert

Úgy bizony, Lázár tárlatvezetőként tündököl, érdemes megnézni, hogy milyen átéléssel mesél ecsetkezelésről, színválasztásról, „hihetetlen professzionalizmusról.” Mint, ahogyan egy hozzászóló fogalmazott: „Képviselő úr 3 csoportnak is tartott tárlatvezetést. Én a 10 óráson vettem részt. Nem túlzás, ha azt mondom ,hogy nagyszerű volt! Ahogy Szikszay Zsuzsanna igazgató asszony mondta Lázár úr "szakszerűen és szenvedélyesen" beszélt Koszta József életútjáról, kortársairól, mestereiről, a stílusáról és a kiállított képekről. Ezek nagy része a szentesi múzeum tulajdona, végrendeletében a még el nem adott képeket a városra hagyta. Közel 30 évig egy környékbeli tanyán éltek feleségével és nevelt lányukkal. Köszönjük országgyűlési képviselőnknek a 3x1 órás élményt!”

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/lazar-janos-uj-szerepben-tetszeleg-116983