2019, augusztus 9 - 08:25 Sajtószemle

Ez lehet minden idők legfélelmetesebb megfigyelő gépezete

Az amerikai hírszerzés és hadsereg már ma is bővelkedik a globális megfigyeléshez szükséges eszközökben, és ez csak egyre inkább így lesz. Eddig titkosított, a közelmúltban azonban nyilvánosságra hozott dokumentumokból egy mesterséges intelligenciára épülő új műholdas rendszer képe bontakozik ki. A titkos projektről még mindig keveset tudni, de annyi biztos, hogy példátlan megfigyelő gépezet jöhet létre, ha egyszer elkészül. Hogy ez mit jelent a személyes adatokra nézve, illetve hogy sikerül-e kiküszöbölni az adatokban rejlő torzítások átöröklését, még a szakértők is csak találgatják. Közben magáncégek már ma is meghökkentően kifinomult műholdas megfigyelőrendszerekkel rendelkeznek, ráadásul jóval kevesebb megkötéssel. És az ő adataik is könnyen az államnál köthetnek ki.

https://index.hu/techtud/2019/08/08/amerika_hirszerzes_megfigyeles_sentient_muhold_mesterseges_intelligencia_nro_nga/

Microsoft-ügy: az ügyészség szerint sem zárható ki a csalás

Az ügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicenceket érintően – közölték csütörtökön.

Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet 2019. július 22-én hozott nyilvánosságra dokumentumokat a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott nem bűnügyi vizsgálatáról. A dokumentumok alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja.

A magyarországi hatóságokat az ügyben nem keresték meg, feljelentést vagy jelzést számukra nem küldtek.

https://hvg.hu/kkv/20190808_microsoft_magyarorszag_botrany_csalas_gyanuja

Egy miniszter már börtönbe került a Microsoft-botrány miatt Romániában

A Microsoft-szoftverbotrány Magyarországon csak nemrég pattant ki újra, Romániában viszont már kibontakozott a rendszerváltás utáni legjelentősebb és legkuszább korrupciós ügy, amelyben öt éve próbál minden gyanúsítottat rács mögé dugni a Korrupcióellenes Országos Ügyészség.

Kormányzati szereplőket korrumpáltak úgy, hogy a Microsoft leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket azok túlárazva értékesítették a közigazgatásnak. Ezt állapította meg a Microsoft magyarországi leányvállalatát vizsgálva az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a tőzsdefelügyelet. Romániában korábban pattant ki a botrány, és politikusok sora sározódott be a Microsoft-ügyben.

A kusza, elvarratlan szálakkal átszőtt történet 2003-ra nyúlik vissza, amikor Adrian Năstaseszociáldemokrata (PSD) miniszterelnök, a közelmúltban a NATO főtitkár-helyettesi székébe repített Mircea Geoană akkori külügyminiszter, Șerban Mihăilescu, a kormány főtitkára, Hildegard Puwak EU-integrációs miniszter, Dan Nica kommunikációs miniszter stratégiai partnerszerződést írt alá a Microsofttal. Sokat nem latolgatták a partnerség előnyeit-hátrányait, mert a román kormány szeme előtt csak  az EU-tagság előszobájának tekintett NATO-csatlakozás lebegett – Romániát 2004-ben fel is vették –, s ennek érdekében bármire hajlandóak voltak.

https://24.hu/kulfold/2019/08/08/microsoft-botrany-korrupcio-romania/

Ingyenes lesz a tankönyvellátás az egyházi iskolákban

Az egyházak által fenntartott egészségügyi, szociális és oktatási intézmények támogatása is biztosított a jövő évi költségvetésben - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós közölte, egy tavalyi felmérés szerint a társadalom több mint 80 százaléka pozitívan értékeli és fontosnak tartja az egyházak, a keresztény felekezetek munkáját, társadalmi jelenlétét, és a kormány szerint is kiemelten fontosak azok a közfeladatok, amelyeket az egyházak az egészségügyi, a szociális-gyerekvédelmi, valamint az oktatási területen vállalnak.

Ezért az egyházi fenntartású kórházak szakdolgozói is részesülnek a béremelésben, az egyházi felsőoktatási intézményekben is emelkedik a hallgatói normatíva, az iskolákban pedig ingyenes lesz a tankönyvellátás. Emellett az egyházi szociális intézmények finanszírozása is kiszámíthatóbbá válik – fűzte hozzá az államtitkár.

https://24.hu/belfold/2019/08/08/egyhazi-iskolak-ingyenes-tankonyv/

 

Több gyereket is elvittek a fóti gyermekotthonból

abcúg

A fóti gyermekotthon igazgatója szerint nincs ebben semmi rendkívüli, nyáron mindig nagy a mozgás az intézményben. Információink szerint hét speciális szükségletű gyereket helyeztek át Fótról: másik otthonba vagy családjukhoz kerültek. Szakemberek szerint nem tiszta, mi indokolta a változást.

Az elmúlt két hónapban hét gyereket is áthelyeztek a fóti gyermekotthonból: másik otthonba vagy családjukhoz kerültek. Az igazgató szerint ebben nincs semmi rendkívüli, nyáron mindig nagy a mozgás az intézményben. Az Abcúgnak beszélő szakemberek viszont furcsának tartják, hogy olyan nehéz sorsú gyerekek is elkerültek onnan, aki még egy évet sem töltöttek az otthonban. Az is ritka, hogy egyszerre ennyi gyerekeket sikerül hazagondozni. A kormány az év elején üzente meg, hogy bezárja a fóti intézményt, azóta viszont nem hajlandó elárulni, mikor kerül sor az átszervezésre.

Több, egymástól független forrásból is úgy értesült az Abcúg és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, hogy az elmúlt két hónapban több gyereket áthelyeztek a fóti Károlyi István Gyermekközpont speciális gyermekotthoni részlegéről. Ott gondozzák a nehéz sorsú, súlyos pszichés vagy függőségi problémákkal küzdő 12-18 év közötti fiúkat. Forrásaink összesen hét gyerekről számoltak be:

négyen visszatértek családjukhoz, a másik három gondozott pedig Kalocsára, Berettyóújfalura és Zalaegerszegre került. A 32 férőhelyes otthonban így körülbelül 15 gyerek maradt.

A kormány az év elején üzente meg a Magyar Hírlapban, hogy még idén bezárja a fóti gyermekotthont.

https://abcug.hu/elvittek-tobb-gyereket-a-foti-gyermekotthonbol/

VISSZATÉR MEČIAR, GYENGÜL FICO, FORMÁLÓDÓ MAGYAR EGYSÉG – ELMAGYARÁZZUK, MI FOLYIK SZLOVÁKIÁBAN

Mit akar az 1998-as választáson már elkergetett Vladimir Mečiar újra a szlovák politikában? Mi várható a jövő februári parlamenti választáson? Érdemes-e együttműködnie a felvidéki magyar pártoknak, a Hídnak és az MKP-nak, vagy kétszer nulla úgyis nulla? Miért szerették annyira Bugár Bélát sokáig a szlovákok? És mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

https://azonnali.hu/cikk/20190808_visszater-me-iar-gyengul-fico-formalodo-magyar-egyseg-elmagyarazzuk-mi-folyik-szlovakiaban

ORBÁNNÁL MÁR CSAK FERENC PÁPÁT ÉS ČAPUTOVÁT SZERETIK JOBBAN A CSEHEK

Felmérés készült az egyes külföldi politikusok népszerűségéről a csehek körében: Juncker és Merkel szinte sereghajtók, az új szlovák elnököt még a pápánál is jobban szeretik.

https://azonnali.hu/cikk/20190808_orbannal-mar-csak-ferenc-papat-es-aputovat-szeretik-jobban-a-csehek

Hogyan éljük túl a következő 15 évet Orbánnal?

Értünk lopjanak, ne ellenünk!

Nemrég behatóan foglalkoztunk a Kövér doktor által világszínvonalúnak nevezett magyar egészségügy messze földön irigyelt vívmányával: a kórházakban tapasztalható 35 fok feletti hőséggel, amely kedvezőbb feltételeket biztosít a kórokozók szaporodásának, mint Polt Péter ügyészsége a nemzeti burzsoázia megteremtésének. Azóta két dolog történt. A Kórházszövetség közzétett egy felmérést, eszerint a műtők harmadában (!) nem lehet garantálni a fertőzések elkerülése szempontjából optimális hőmérsékletet a nyári időszakban, annál az egyszerű oknál fogva, hogy ezekben az ispotályokban nincsen léghűtő berendezés, vagy ha van, akkor nem működik.

Az elmúlt napok másik fejleménye, amit az összes verejtékében fürdő sebész megkönnyebbülten vett tudomásul: a miniszterelnök akkora összeget ajándékozott a saját református gyülekezetének a személyes vagyonából az állami költségvetésből, amelyből mintegy húsz kórházi műtő klimatizálását oldhatta volna meg, amennyiben a svábhegyi kereszténymentés helyett a betegellátás biztonságának növeléséből óhajtana politikai terméket faragni.

Az anyagi fedezet – mint látjuk – megvan rá. Ily módon az pusztán döntés (ők úgy mondják: akarat) kérdése, hogy további negyven műtőben megszüntetik a fertőzésveszélyt a léghűtő berendezések beszerelésével, avagy ezt a pénzt inkább odaadják a kormány pacaltagozatát képviselő Német Szilárd birkózóalapítványának.

Döntöttek: inkább odaadják.

https://hvg.hu/velemeny.publicisztika/20190808_Hogyan_eljuk_tul_a_kovetkezo_15_evet_Orbannal

Vésey Kovács László elnézést kért, a Pesti Srácok viszont "nem kíván belefolyni a polémiába"

Elnézést kért az "Elég az érzékenyítésért, hagyjátok élni az embereket" című cikkéért Vésey Kovács László, a Pesti Srácok publicistája. A cikk, amiben Vésey Kovács a cím alapján azt követelné, hogy hagyják élni az embereket, valójában arról szólt, hogy mennyire elege van a szerzőnek a "melegpropagandából" - ami gondolom az, hogy néha szembesülnie kell a homoszexualitás létezésével -, ennek apropóján pedig odáig jutott, hogy a kerekesszékesek sem kérkednek a betegségükkel, és bizony őket is mennyire utálnánk, ha egészséges gyerekek gerincét törnék el.

A még a lap átlagos színvonalához képest is erősre sikeredett publicisztika miatt a mozgássérültek egyesülete feljelentést is tett. Vésey most újabb publicisztikában kért elnézést. "Természetesen nem a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek bántása volt a célom" - mondja, majd kifejti, hogy "hiszen az nem is róluk szólt, hanem a homoszexualistást népszerűsítő lobbi folyamatos és gyermekeinkre veszélyes nyomuásáról".

"Nem célpontként, hanem hasonlatként szerepeltek a cikkben" - írja, majd hosszasan fejtegeti, hogy az a hülye, aki "félreértette" a szavait

https://444.hu/2019/08/08/vesey-kovacs-laszlo-elnezest-kert-a-pesti-sracok-viszont-nem-kivan-belefolyni-a-polemiaba

Az orosz hatóságok befagyasztották az ellenzéki Alekszej Navalnij alapítványának bankszámláit

Moscow Times beszámolója szerint az orosz hatóságok több mint száz olyan céges és magánbankszámlát zároltak, amik összefüggésbe hozhatóak az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij Korrupicóellenes Alapítványával. A rendőrség 15 milió dolláros pénzmosással gyanúsítja az alapítványt, aminek több irodájában is házkutatást tartottak csütörtökön, ahogy az alapítvány néhány alkalmazottjánál is, beleértve 3 ügyvédet. Navalnij elsősorban mikroadományokból tartja fenn alapítványát, ami vezető orosz politikusok korrupciós ügyeit tárja fel. A férfi éppen sokadik 30 napos börtönbüntetését tölti, amit engedély nélküli tüntetés szervezéséért szabtak ki rá. A börtönben valószínűleg megpróbálták megmérgezni. Oroszországban a hatalom az utóbbi hetekben egyre keményebben próbálja letörni a tüntetéseket, és megakadályozni, hogy ellenzéki politikusok elinduljanak a közelgő választásokon. 

https://444.hu/2019/08/08/az-orosz-hatosagok-befagyasztottak-az-ellenzeki-alekszej-navalnij-alapitvanyanak-bankszamlait

Horváth Ildikó: Emelt fizetést kapnak a védőnők

MTI

Az államtitkár fontos pillanatnak nevezte azt az átállást, amellyel a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek.

Horváth Ildikó kiemelte, a védőnők többéves bérrendezési programjában a mostani az első emelt összegű kifizetés.

Az államtitkár fontos pillanatnak nevezte azt az átállást, amellyel a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek. Ezzel együtt – fűzte hozzá – komoly bérrendezés is indul: 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők.

https://magyarnemzet.hu/belfold/horvath-ildiko-emelt-fizetest-kapnak-a-vedonok-7194326/

Korszakalkotó Trump-elnökség

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN MEGHATÁROZÓ A BÍRÓSÁGI POLITIKA JELENTŐSÉGE, AZ ELNÖK JÓL ÉL A LEHETŐSÉGEIVEL

Sándor Lénárd Magyar Nemzet

Donald Trump elnöksége azért rendhagyó, mert két formabontó elődjéhez hasonlóan az államelméleti gondolkodás terén egy új korszak reményét hordozza magában. Az elnökségért folytatott kampány során még sokak, kiváltképpen pedig a „washingtoni elit” szellemében élők által lekicsinylő, kurta mosollyal fogadott Donald Trump elnökségének tétje az, hogy vajon képes-e a progresszív gondolkodás által uralt „washingtoni elit” elképzeléseiként jellemzett amerikai közpolitikai gondolkodásban tartós konzervatív fordulatot elérni és azt az államszerkezetben megszilárdítani, illetve a globalizáció neoliberális olvasatának kizárólagosságát megtörni.

Intézkedéseit és közpolitikai elképzeléseit számba véve ennek eléréséhez Donald Trump eddig jó úton halad. Egyfelől a határvédelem megerősítésével, a bevándorlás szigorításával és az amerikai területen való születés jogán járó állampolgárság korlátozásával összefüggésben képviselt álláspontja alapvető fontosságú kérdésekre irányítja a figyelmet. Az államhatár nemcsak védelemre szolgál, hanem meghatározza az adott nemzetet, míg az állampolgárság a lakosságot és politikai közösséget.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/korszakalkoto-trump-elnokseg-7187246/

A balliberálisok küzdelme az újszülöttekkel

Novoszáth Péter Magyar Nemzet

Nemrég a balliberális HVG nyíltan az újszülöttek és a nagycsaládosok ellen uszított. Egy norvég professzort idézve arról írtak, hogy az újszülöttek felelősek a klímaváltozásért. Egy momentumos képviselőnő az abortuszüzletben utazó szervezet támogatására szólított fel az interneten. Frans Timmermans úr, mikor itt járt, azt üzente nekünk, hogy Európának még több migránsra lenne szüksége.

Egyes – magukat fontos személyiségnek tartó – hölgyek arról értekeznek a médiában, hogy ők bizony nem szülnek gyereket „ennek a kormánynak”. Mintha nem tudnák, hogy a gyermekvállalás nem választási ciklusokra, hanem egy életre szól. Nem „a kormánynak” szülnek, hanem saját maguk örömére. A kettő nem ugyanaz. És mennyivel könnyebb azt mondani: úgyis elvetetem a magzatomat, mert a testem felett én parancsolok, mert liberális vagyok.

Ilyenek lennénk? Nem hiszem. Mégis, a „haladó” sajtóban nap mint nap találkozhatunk hasonló megnyilvánulásokkal. A többség szerencsére nem ilyen, és pontosan tudja, hogy a gyermek boldogság, és sok gyermek még több boldogság.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-balliberalisok-kuzdelme-az-ujszulottekkel-7161713/

Csörte: „Ursula von der Leyen nem eléggé Orbán-fóbiás”

HÍR TV

A Hír TV Csörte című adásában többek között témaként szerepelt, hogy ismét előkerült az örökzöld vád hazánkkal kapcsolatban: rendszerszintű a korrupció. Ezzel foglalkozott a GRECO-jelentés, és erről beszélt a volt finn nagykövet is.

Közben az európai bizottság új elnökével találkozott Orbán Viktor, aki jónak értékelte az Ursula von der Leyennel történt találkozását, kritikusai viszont ezt másként látják, az eseményt pedig többféleképpen is kommentálják.

Itthon Vona Gábor tért vissza a politikai színtérre, aki megreformálná az önkormányzati választást. Nehézkes az összeálló ellenzéki együttműködés a fővárosban és vidéken is, s bár szép számmal születnek megállapodások, az önkormányzati megmérettetésre meglehetősen sokszínűen készülnek a politikai erők.

M. Dobos Marianne műsorvezető moderálása mellett a stúdióba meghívottak ezen a héten is véleményezték a hazai történéseket és a külföldet érintő politikai aktualitásokat. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/csorte-ursula-von-der-leyen-nem-elegge-orban-fobias-7195088/

Márki-Zay már szabadulna régi szövetségesétől

A hírek szerint a hódmezővásárhelyi és a szegedi polgármester szövetsége előbbi egyre növekvő politikai ambíciói miatt fulladt teljes kudarcba

Magyar Hírlap

Egy balliberális hódmezővásárhelyi közvélemény-kutatás kérdései alapján Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere arra készülhet, hogy Botka Lászlót, az MSZP-t, valamint a Jobbikot is cserbenhagyva inkább a DK-val és a Momentummal lépjen szövetségre.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190807-marki-zay-mar-szabadulna-regi-szovetsegesetol

Szabadságba szuszakolt egyenlőség

Amikor valaki az ellenfelem, akkor az szélsőjobboldali – állítja most már nyíltan is az uniós parlamentben Dobrev Klára a Fideszről. Nohát, ez aztán az értékelvű politika

Nagy Ervin  Magyar Hírlap

Aggódva figyelem Dobrev Klára ideológiai ámokfutását, és azt kell mondanom, hogy míg férje képes volt szavakban elmaszatolni a szocialista és a liberális gondolat közti különbséget, addig a képviselő asszony rútul belegabalyodott ebbe a nehezen értelmezhető kulturális szövetbe. A modern (!), azaz a mai liberalizmus „szabadság”-fogalmának politikai megnyilvánulása ugyanis sokkalta több társadalmi dimenzióban hat a szocialisták által megálmodott „egyenlőség” ellen, mint azt sok szociálliberális elsőre gondolná. Mert ma vagy egyenlőség- vagy szabadságpárti a baloldali politikus, a kettő együtt már nem megy.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190807-szabadsagba-szuszakolt-egyenloseg

Gyurcsányné egy piszkos alku miatt foglalkoztathatja korrupt portugál asszisztensét

BORDÁCS BÁLINT origo

Tegnap este Böröcz László a Fidesz frakcióhelyettese volt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége, ahol érdekes szempontból közelítette meg az Origo által feltárt, Gyurcsányé korrupt asszisztensének ügyét. Feltette a kérdést, miszerint vonható-e bármiféle párhuzam aközött, hogy Gyurcsányné lett az Európai Parlament egyik alelnöke, miközben a terhelt múltú, portugál Jose Alberto Alves Pereira lett az asszisztense. A felvetésről megkérdeztük Farkas Örst, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatóját, aki elképzelhetőnek tartja ezt a forgatókönyvet, igaz, szerinte ennél bonyolultabb a dolog.

 Piszkos alku lehet a háttérben

"Az igazi kérdés az, hogy miért alkalmaznak Dobrev Kláráék egy ilyen hátterű korrupt politikust, tanácsadót" - tette fel a kérdést Böröcz, aki ezt követően egy sötét háttéralku lehetőségét vázolta fel. 

https://www.origo.hu/itthon/20190808-dobrev-klara-ep-alelnokseg-deal.html

 

Tartalékmegoldás nélkül – Élesedik az ír kérdés

A backstop szó a baseballban azt a hátsó falat vagy kerítést jelenti, amelyről visszapattan a labda. A mai brit politikusok alighanem a szerencse fiának tartják azt a boldog sportbarátot, akinek erről a szóról továbbra is a labdajáték jut az eszébe. A szó az elmúlt években a Brexit egyik kulcsfogalma lett, és a dolgok jelenlegi állása szerint ez a legnagyobb akadálya annak, hogy az Egyesült Királyság rendezett és tárgyalásos módon váljon ki az EU-ból.

Theresa May brit kormányfő lényegében a backstop miatt bukott meg, és egyelőre nem látni, hogy nagyhangú utóda, Boris Johnson sikeresebb lehetne a kérdés kezelésében. A magyarul határgaranciának vagy tartalékmegoldásnak is nevezett kifejezés az Ír Köztársaság és az Észak-Írország közti határ átjárhatóságát kívánja biztosítani. Ha a britek az EU-val együtt a vámunióból is kilépnek, akkor Írország és az Egyesült Királyság között is be kell vezetni a vámellenőrzést. Ez történhet a tengeren, és ez esetben Észak-Írország a vámunió része marad. De történhet az ír szigeten, ami a személyek határellenőrzésével együtt könnyen annak a polgárháborúnak a kiújulásához vezethet, amely a második világháború utáni Nyugat-Európa legsúlyosabb fegyveres konfliktusa volt.

https://168ora.hu/kulfold/tartalekmegoldas-nelkul-elesedik-az-ir-kerdes-172288

Megkérném Orbán Viktort, hogy fejezze be végre a polgárháborút2019. AUGUSZTUS 8. 07: PÉTER

A magyar ellenzéknek szüksége van rám, mert a sajátos helyzetemből adódóan olyan dolgokat is meg tudok tenni, amelyekre az ellenzéki politikusok többsége nem képes – mondja a 168 Órának Ungár Péter. Az LMP parlamenti képviselője beszél arról, miért ő volt az egyetlen ellenzéki képviselő az idén Tusványoson, milyen rekordokat tart a honatyák között, miért akadt be neki az otthon ápolás ügye, továbbá elmondja azt is, miről próbálná meg tíz perc alatt meggyőzni Orbán Viktort, illetve miként befolyásolja a politikai tevékenységének megítélését az a tény, hogy ő Schmidt Mária fia.

– Amikor belevágott a politikába, nyilván azzal számolt, hogy a családi kötődése nem fogja befolyásolni a saját tevékenységének a megítélését, és elválasztható lesz a munkája édesanyjának, Schmidt Máriának, a NER egyik fő ideológusának közéleti szerepétől.

– Ez hiú remény volt a részemről.

– Sikerült feldolgoznia?

– Ne vigyük el a beszélgetést a pszichoanalízis felé. Nem szeretnék beszélni az édesanyámhoz fűződő viszonyomról. Fideszes környezetben nőttem fel, számomra irreleváns, hogy az édesanyám aktív közéleti szereplő vagy csupán egy egyszerű Magyar Nemzet-olvasó. Viszont általa vagyok képes megérteni, hogy az Orbán-rendszer hívei, a jobboldali szimpatizánsok kilenc év kormányzás után, egy hatalmas médiabirodalommal a hátuk mögött miért viselkednek még ma is úgy, mintha ellenzékben lennének, miért érzik azt, hogy ők a világ legelnyomottabb kisebbsége. Ez engem végtelenül idegesít ugyan, de értem, hogy miért alakult így. Ez még a kilencvenes években szerzett sérülések utóhatása. Akkor a jobboldaliak azt élték meg, hogy a liberális-baloldali elit, az értelmiség, a sajtó, köztük a 168 Óra is, végtelenül lekezelően, arrogánsan bánt velük. Képtelenek elfelejteni az akkori megaláztatásokat. (Emlékeztetőül: lapunk alapítóit, Bölcs Istvánt és Mester Ákost a Boross-kormány idején 127 társukkal együtt politikai okból elbocsátották a Magyar Rádiótól. – A szerk.)

– Két évvel ezelőtt egy interjúban azt mondta, hogy az édesanyjának komoly politikai felelőssége van abban, ami jelenleg körülvesz minket. Mire gondolt?

– Nem kívánok az édesanyámról beszélni, ez politikai bulvár.

https://168ora.hu/itthon/ungar-peter-magyarorszag-politika-interju-orban-viktor-172246

További mélységekbe süllyednek a kormánypárti megmondóemberek a Coca-Cola plakátjai miatt, most Érd polgármesterén a sor

T. Mészáros András, Érd fideszes polgármestere sem maradhatott el Boldog István mögött a Coca-Cola meleg párokat is ábrázoló plakátjai kapcsán elkezdődött jobboldali rohamban.

A polgármester Facebook-oldalán posztolt egy mémet, az alábbi felirattal:

„Inkább egy jéghideg Pepsi Katával, mint egy meleg Coca-Cola Robival.”

https://168ora.hu/itthon/erd-melegjogok-plakatkampany-coca-cola-t-meszaros-andras-boldog-istvan-172289

Parkokat, vízi játszótereket építenek a bécsi városrészben, amely Lázár János szerint élhetetlen lett a migránsok miatt

Se olajra, se földgázra nem lesz szükség abban az évi 8000 új építésű önkormányzati lakásb, amelyek Bécs újonnan kialakított klímavédelmi területein fog felépülni a következő években – derül ki a turizmus.comcikkéből. A globális felmelegedés mérséklésére ezekben az épületekben hűtésre, fűtésre és meleg víz előállítására megújuló energiaforrásokat használnak majd mint például a napenergia vagy a biomassza. Bécs külvárosában már működik egy ilyen lakóépület, ahol

a fűtéshez és a klimatizáláshoz geotermikus energiát használnak, a hőszivattyút pedig szélenergia működteti.

Az osztrák főváros 2020 közepéig számos ilyen területet alakít ki a kerületekben, ahol a jövőt a megújuló környezetbarát energiahordozók jelentik és a környezet adta adottságok kerülnek előtérbe. 

https://168ora.hu/tudas/klimavedelem-becs-megujulo-energia-parkok-jatszoterek-favoriten-172287

Szabad szemmel: Európa nagyon ráfizet a bezárkózásra

Nemzetközi sajtószemle, 2019. augusztus 8. Szelestey Lajos

https://nepszava.hu/3045912_szabad-szemmel-europa-nagyon-rafizet-a-bezarkozasra

Újabb megbízást kapott a NER-birtokba került T-Systems, most a Liget-projekten dolgozhat

300 milliós megbízást nyert a cég.

Nettó 293 milliós közbeszerzést nyert a Mészáros Lőrinc üzleti környezetébe kerülő T-Systems: az európai közbeszerzési értesítőből (TED) kiderül, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től a Liget Budapest projekt integrált biztonságtechnikai, épületfelügyeleti, valamint épületgépészeti automatika rendszereinek gyártmánytervezése és kivitelezésére.  Mint arról beszámoltunk, a T-Systems-szet felvásárolja a korábban Mészáros Lőrinc jobbkezeként emlegetett Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG Nyrt. (amiben azért persze Mészárosnak is van részesedése) a Magyar Telekomtól. A 40-50 milliárd forintra becsülhető tranzakcióról korábban az index.hu megírta, hogy jó eséllyel az adófizetők pénzén kerülhet a T-Systems a NER informatikai erőközpontjának megtett 4iG Nyrt.-hez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nagyvállalati kötvényprogramja során vehet kötvényeket 4iG-től a cég pedig részben ebből finanszírozhatja majd a felvásárlást.  A Mészáros-közelbe sodródott T-Systems kapcsán megírtuk, hogy cég a felvásárlásával a 4iG megkerülhetetlen szereplője lesz a magyar piacnak, így a Mészáros-cég fogja felügyelni többek között a választási informatika rendszert, illetve a főváros e-jegyrendszerének fejlesztését.

https://nepszava.hu/3045939_ujabb-megbizast-kapott-a-ner-birtokba-kerult-t-systems-most-a-liget-projekten-dolgozhat

Csilingelt, de nem örömében a K-híd a Szigetről távozó tömeg alatt

Ijesztő hangokat adott ki, és hullámzott a K-híd az embertömeg alatt.

Idén igazi világsztárral, Ed Sherrannel nyitott a Sziget fesztivál, így nem csoda, hogy hatalmas tömeg tódult a nagyszínpad elé szerda este. Ám a brit előadó performansza után már nem volt olyan jó hangulat, mint amikor még a gitár húrjain voltak Sheeran ujjai, többen halálfélelmükről számoltak be az esemény Facebook-oldalán, ugyanis elképesztően nehéz volt kijutni az óriási tömegből. Legalább másfél órába tellett kijutni a szigetről a koncert után, biztonsági okokból ugyanis csak szakaszosan engedték át az embereket a már hosszú évek óta felújításra váró, a fesztivál egyetlen megközelítési lehetőségét jelentő K-hídon. És ez nem valami felesleges óvatoskodás volt. A Népszava munkatársa még így is rettegve ment végig a hídon, amely erősen lengett, nyikorgott a tömeg alatt. Az általa készített videó jól lehet hallani, milyen hangokat ad ki a híd:  

https://nepszava.hu/3045934_csilingelt-de-nem-oromeben-a-k-hid-a-szigetrol-tavozo-tomeg-alatt

Hargitai Miklós Föl(d)fordulás

Egy évvel ezelőtt a mi drága kormányunk újabb nagyszabású megvédést jelentett be: közölte, hogy nem csatlakozik az eldobós műanyagokat betiltó uniós kezdeményezéshez, mert ha csatlakozna, „akár 6-7 forinttal is nőhetne egy-egy zsömle ára”. Szép magyar siker: hogy nejlon híján mitől drágulna a zsemle, azt nem kötötték az orrunkra, de annak ismeretében, hogy egy esztendő alatt a említett 6-7 forintnál jóval nagyobb volt a péksütemények árának emelkedése, tulajdonképpen mindegy is. Máig nem derült ki, hogy mi volt az Orbán-kabinet valódi célja a vétóval, de ha a szemetelés jogának biztosítása, akkor ez egy olyan zsákutca, amiből gyors és látványos lesz majd a kifarolás. Most éppen arról jönnek a hírek, hogy az USA-ban hatalmas lobbimozgás indult meg az egyszer használatos műanyagok forgalomban tartásának érdekében – konkrétan olyan törvényeket írat szakmányban az ipar, amelyek lehetetlenné tennék az egyes települések számára a műanyagszemét-tilalmak bevezetését –, ám hiába álltak be a legnagyobb világcégek a gusztustalan ügy mögé, és hiába sikerült hasonló módon blokkolni korábban évtizedekig az elektromos autózást vagy épp az ólommentes benzint, most a környezetvédők fognak győzni. Lehetséges, hogy túl későn, és az is elképzelhető, hogy a háborút (a Földet) végül elveszítik, de ez a csata az övék lesz.

 

https://nepszava.hu/3045908_fol-d-fordulas

 

Bőven az MNB célkitűzése felett van az infláció

3,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliusban, az év első hét hónapjában 3,4 százalékos a pénzromlás.

 

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek az árak - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal. A január-júliusi időszakban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában mért szintet. A KSH jelentése szerint az élelmiszerek ára 6 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,5 százalékkal emelkedett, a szolgáltatásokért pedig 2,8 százalékkal kellett többet fizetni júliusban mint egy évvel korábban.  Az MNB idei inflációs célkitűzése 3 százalék, ennél láthatóan nagyobb ütemben romlik a pénz.

 

https://nepszava.hu/3045919_boven-az-mnb-celkituzese-felett-van-az-inflacio

 

Egymillió feletti fizetés, nulla megszólalás: akik komolyan gondolják a parlamenti munkát

Hét olyan kormánypárti politikus dolgozik a parlamentben, aki 2018-as megválasztása óta egyetlen egyszer sem szólalt fel – derült ki az országház honlapján fellelhető adatokból.

A kormánypárti Bíró Márk kilenc éve képviselő, de még nem szólalt fel. Farkas Flórián szintén rutinos versenyző a szótlanok között, a botrányoktól terhelt politikus utoljára öt éve mondott beszédet. A Fidesz alelnöke, az FTC elnöke Kubatov Gábor utoljára a 2010-ben véget ért ciklusban érezte fontosnak azt, hogy megszólaljon. Igaz, akkor is csak egyszer. Simonka György, Farkas Flóriánhoz hasonlóan többször szerepelt botrányos ügyei miatt a sajtóban, azzal a különbséggel, hogy Simonkát költségvetési csalással már meggyanúsították. Talán ez az egyik oka szótlanságának, hiszen utoljára a 2014-el véget ért ciklusban emelkedett szólásra.
„Az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni” – így adta meg még 2013-ban a trafikpályázatok legfontosabb bírálati szempontját Horváth István, Szekszárd akkori fideszes polgármestere egy egyeztetésen. A trafikok azóta is virágoznak, Horváth pedig egy parlamenti bársonyszékben ül – némán. A Hajdú-Bihar megyei listáról bejutott Tiba István, valamint az országos listáról mandátumot szerzett Kerényi János voltak még azok, akik az adatok alapján egyszer sem szólaltak fel. Az említett hét kormánypárti politikus egyébként jóval egymillió forintot fölötti fizetést visz haza parlamenti munkájáért.

 

https://nepszava.hu/3045891_egymillio-feletti-fizetes-nulla-megszolalas-akik-komolyan-gondoljak-a-parlamenti-munkat

 

Az MTA-tól elvett intézetek folyosóin máris öncenzúráról beszélnek

Maróth Miklós érkezésével alábbhagyott az optimizmus.

 

A Magyar Narancs legfrissebb lapszámában részletesen foglalkozunk azzal a folyamattal, ahogy az MTA-tól elszakított kutatóintézetek szeptembertől átkerülnek a kormány által újonnan létrehozott szervezetbe.

Bemutatjuk, hogy az új hálózat irányító testületébe kiket delegált Palkovics László miniszter, és kiket az MTA, és hogy milyen viták voltak az Akadémián arról, egyáltalán részt vegyenek-e saját megcsonkításukban.

Néhány részlet a cikkből:

„Legendás optimizmusom egy kicsit alábbhagyott” – így kommentálja a Narancsnak egy vezető beosztásban lévő kutató, hogy Orbán Viktor augusztus 1-jével Maróth Miklós klasszika-filológust, orientalistát nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testületének élére. Forrásunk szerint Ma­ró­thot akadémiai körökben erőszakos, arrogáns Fidesz-hívőnek tartják, egyáltalán nem tekinthető konszenzusos jelöltnek. Az MTA elnökségében történtekre is rálátó forrás hozzáteszi: bár Lovász László akadémiai elnököt kész helyzet elé állították, „azért lehetett volna tökösebb, legalább megpróbálhatott volna mást javasolni Maróth helyett”. (...)

https://magyarnarancs.hu/belpol/az-akademiatol-elvett-intezetek-folyosoin-maris-oncenzurarol-beszelnek-122031

1,3 milliárdért kutat a Századvég Palkovics minisztériumának a gazdasági kilátásokról

Hiába, közvélemény-kutatásban verhetetlenek a Fidesznél.

 

Közösen nyerte el a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvélemény-kutatásra és tanulmányírásra vonatkozó 1,3 milliárd forint értékű közbeszerzését – írja a 24.hu a birtokába jutott szerződésalapján.

Gazdasági kilátásokat és a szociális változásokat fogják kutatni Magyarországon. Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában és Szerbiában pedig a határon túli magyaroknak "a magyarországi helyzethez való viszonyulásait" vizsgálják majd.

Idén ezzel így már 2,7 milliárd forintnyi megbízást kapott Palkovics László minisztériumától a Századvég-csoport.

Az év elején a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány 1,4 milliárdos megbízást nyert el az ITM-től. Akkor azt vállalták, hogy az idősek társadalombeli szerepéről és az EU-s problémákról végeznek kutatásokat, és összegzik azok eredményeit.

Tavaly pedig 905,5 millió forintos megbízást kaptak az akkor még Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak nevezett tárcától migrációkutatásra.

A lap emlékeztet, hogy a csoport a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivataltól (NKH) is több megbízást kapott az utóbbi években.

https://magyarnarancs.hu/belpol/13-milliardert-kutat-a-szazadveg-palkovics-miniszteriumanak-a-gazdasagi-kilatasokrol-122056

 

Voksturizmus: elítélték Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét a fiktív lakcímbejelentések miatt

A vádirattal egyezően, tárgyalás tartása nélkül elítélte a bíróság Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét, valamint társaikat – tudta meg az Átlátszó. A súlyosabb büntetést: másfél év börtönt, 1 évre felfüggesztve a szerb állampolgárok papíron betelepítéséért a végrehajtók kapták. Az értelmi szerzők, a polgármesterek megúszták pénzbírsággal.

 

https://orszagszerte.atlatszo.hu/voksturizmus-eliteltek-ujszentivan-es-tiszasziget-polgarmesteret-a-fiktiv-lakcimbejelentesek-miatt/

 

Ilyen erős jel még nem érkezett arról, hogy igazán nagy baj közeleg

Az amerikai állampapírpiac eddigi legerősebb jelzését küldte arról, hogy hamarosan recesszió közeleg az Egyesült Államokban. Márpedig ilyenkor jellemzően kő kövön nem marad.

A Fed következő lépése körüli kérdések, illetve a globális gazdaság növekedésére vonatkozó aggodalmak és az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyaránt idegességre adnak okot a befektetőknek. Erre tett még rá egy lapáttal tegnap az amerikai állampapírpiac, amely 2007 óta a legerősebb jelzését küldte arra vonatkozóan, hogy hamarosan recesszióba süllyedhet a világ legnagyobb gazdasága - írja a Financial Times.

 

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/profit-recesszio-kereskedelmi-haboru-valsag-usa-tozsde.689397.html

 

Valaki már jövőre elkezdheti kitermelni a kőolajat Budapest alól

g7

A Thököly út és Dózsa György út sarka nagyvárosias környék, kevesen képzelnének ide olajkutakat. Ugyanez a helyzet a Népstadion vagy a Groupama Aréna gyepével, a Kerepesi temetővel vagy a Népligettel, és egész Dél-Pest, Csepel és Budafok-Tétény családi házakkal és panelekkel sűrűn benőtt változatos városi tájaival: nem olyan helyek ezek, ahol azt várnánk, hogy nagy léptékben fogják pumpálni a földből az energiahordozót.

Pedig ezek mind egy olyan terület határain belül vannak, amire – kilenc másik koncessziós terület társaságában – most lehet pályázni kőolaj- és földgázkutatás és -termelés céljával. Aki év végére győztesként kerül ki a pályázati körök után, az jövőre már el is kezdheti a Budapest közel fele alatti szénhidrogén kincs felderítését, majd kitermelését.

 

https://g7.hu/kozelet/20190808/valaki-mar-jovore-elkezdheti-kitermelni-a-koolajat-budapest-alol/

 

Karácsony érti, hogy Tarlós már csomagol, de kéri, hogy a „családi ezüstöt” ne vigye magával!

Értjük, hogy a Fidesz és Ön már csomagol Budapesten, de a családi ezüstöt nem vihetik magukkal, mert az nem az önöké, hanem a budapestieké – írta Karácsony Gergely nyílt levelében a regnáló főpolgármesternek.

„Tisztelt Főpolgármester Úr,

az elmúlt napok a fővárosi vezetés botrányaitól hangosak, Ön azonban cinkosan hallgat. Miután kiderült, hogy az Ön helyettesének férje azzal az orosz céggel üzletel, amely Budapestnek drágán, a vámcsalás gyanúját is felvető módon, korszerűtlen, légkondicionáló nélküli metrókocsikat szállított, egy újabb ügyben válik láthatóvá, hogy a főváros jelenlegi vezetése sokkal inkább a fideszes gazdasági érdekek kiszolgálója, mint a budapestiek szolgálója.

négy éve megy a harc Orbán Viktor egykori és mostani oligarchái között, miközben a város vezetése gyáván asszisztál ahhoz, hogy a BKV a fideszes propaganda-gépezet martalékává váljon. Most, nyilvánvalóan a választási vereségtől való – jogos – félelmük miatt hirtelen fontos lett a reklámhelyek kiárusításának gyors lezárása. Az eljárás hasonló ahhoz, ahogyan az állami vagyonkezelő alig egy hét alatt kiárusít különösen nagy értékű, összesen 12 milliárd forintnyi budapesti ingatlant. Ezúttal tizenkétezer négyzetméternyi hirdetési felület sorsa a tét, de hogy mi lenne jó a budapestieknek, mi lenne a főváros érdeke, azt a főpolgármester ismét másodlagosnak tartja.

https://varosikurir.hu/karacsony-erti-hogy-tarlos-mar-csomagol-de-keri-hogy-a-csaladi-ezustot-ne-vigye-magaval/

BEAVATKOZIK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK A MOSZKVAI VÁLASZTÁSOKBA, VÉLI A PUTYIN-PÁRTI OROSZ SZENÁTOR

Immáron három hete zajlanak nagyszabású tüntetések Moszkva központjában, miután a rendszeren kívüli (tehát ténylegesen Putyin-ellenes) ellenzék körülbelül harminc tagját nem engedik indulni a moszkvai városi duma (törvényhozás) szeptemberben esedékes választásai során.

Provokációtól tart a Putyin-párt

Az első tüntetést még engedélyezték a hatóságok, ki is ment rá több mint húszezer ember, ám talán a tömeg láttán jobbnak látták, ha a következő hetekre időzített demonstrációk megtartására már nem adnak engedélyt: így történhetett, hogy múlt szombaton a Moszkva központjában megjelent javarészt békés tömeg tagjai közül százakat állítottak elő a rohamrendőrök, többekre pedig akár börtönbüntetés is várhat a nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt.

Ezt követően Andrej Klimov, az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács „szuverenitás védelméért felelős tanácsának” elnöke csütörtökön előállt azzal, hogy kiket is kell sejteni a hétről hétre megrendezésre kerülő moszkvai tüntetések mögött, minderről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósít:

a Putyin-féle Egységes Oroszország pártból érkező Klimov szerint vannak arra utaló jelek, hogy „külső beavatkozás történt Oroszország szuverén ügyeibe”.

https://azonnali.hu/cikk/20190808_beavatkozik-az-egyesult-allamok-a-moszkvai-valasztasokba-veli-a-putyin-parti-orosz-szenator

ÚJ VÁLASZTÁSOK JÖHETNEK OLASZORSZÁGBAN, SALVINI FELRÚGTA A RÓMAI KORMÁNYT. DE MIÉRT?

Matteo Salvini ma délután bejelentette: részéről megszűnt a római koalíció. A Lega mostanra érzi eljönni a pillanatot, hogy Berlusconi nélkül is tudjon egy előrehozott választásokon abszolút többséget is szerezni a neofasisztákkal együtt. Az Öt Csillag folytatná a kormányzást, mert számukra egy újabb voksolás teljes összeomlást hozna. Salvini azonban ezúttal nem viccel: Giuseppe Conte miniszterelnököt lemondásra szólította fel, és október közepét jelölte meg lehetséges választási időpontnak. Rajta kívül azonban az összes többi parlamenti párt okkal tart az előrehozott választásoktól. Elmagyarázzuk, mi is folyik most Rómában!

https://azonnali.hu/cikk/20190808_salvini-felrugta-a-romai-kormanyt-johetnek-az-uj-valasztasok

Irtózatos bűz van Budapesten

Késő délután egész Budapestet bejárta a szűnni nem akaró bűz, aminek eredetét egyelőre nem sikerült megállapítani.

Eleinte sokan arra gyanakodtak, hogy Zsámbékon nedvestrágyáznak, és a nagy szél viszi magával a szagot, de Horváth László, a település polgármestere ezt cáfolta az Indexnek.

Mint fogalmazott, nincs Zsámbékon olyan cég, ami trágyázna, így biztosan nem onnan jön a szag.

Megjegyezte, szerinte a gyermelyi gyár lehet a forrás, ahol minden évben kiszórják a tyúktrágyát.

A lap próbálta utolérni a tésztagyárat, de mostanáig hiába.

https://24.hu/belfold/2019/08/08/buda-tragyaszag-zsambek-nedvestragyazas/

MTA-ügy: A klímakrízist tagadó Trumppal és az esőerdőirtó brazil elnökkel került egy csapatba a Nature-ben a magyar kormány

A politikusok elfordulni látszanak a kutatóktól, sokszor szankcionálják a megszólalásaikat, írja a Nature, és a példák sorában ott az MTA-ügy is. A megoldás, hogy a tudósok hallassák a hangjukat, figyelmeztessenek a veszélyekre minden eszközzel.

Szerkesztőségi cikket közöl a világhírű tudományos lap Nature arról, a tudomány most világszerte a hatalom kereszttüzében van, támadásokat kell elviselnie. Boris Johnson minisztere, Michael Gove arról beszélt korábban, az embereknek elegük van a tudósokból, mivel azok a Brexit kockázataira hívták fel a figyelmet. Jair Bolsonaro brazil elnök kirúgta a brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) igazgatóját, miután az az őserdőirtásokra hívta fel a figyelmet, és bírálta az elnököt.

Amerikában a tudósok helyére cégek lobbistái ülnek a környezetvédelmi ügynökségbe, ami etikátlan eljárás. Törökországban Erdogan elnök 700 kutató fogott perbe terrorvádakkal, akik aláírtak egy békét sürgető petíciót. És ebben a sorban van az MTA megfosztása a kutatóintézeti hálózatától is. A politikusok korábban örültek a tudósok segítségének, véleményének, most ez az attitűd változni látszik, írja a cikk.

A kutatóknak viszont ezért az a feladata, hogy hallassák a hangukat, ugyanúgy, mint az 1950-es években, amikor az atomenergia katonai felhasználása, a nukleáris fegyverkezés ellen tiltakoztak.

https://hvg.hu/tudomany/20190808_MTAugy_A_klimakrizist_tagado_Trumppal_es_az_esoerdoirto_brazil_elnokkel_kerult_egy_csapatba_a_Natureben_a_magyar_kormany

Bruck András: Vésey megelőzte a korát, amikor majd börtönt követel valamelyik kisebbség tagjainak, magas pozíció és milliós fizetés lesz a jutalma

Íme, egy részlet a Pesti Srácok “Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!” címmel közölt írásából. Ez a rész azután következett, hogy szerző előbb a homoszexualitást nem bűnként, hanem természetes emberi érzelemként ábrázoló Coca-Cola plakátok ürügyén kiőrjöngte magát.

A melegek után tehát jöttek ők:

„Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni…, miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket… Arra tanítjuk a gyerekeinket, hogy sajnos vannak, akik ilyen helyzetbe kerültek, és segítünk nekik, ha rászorulnak, nem csúfoljuk ki, nem bántjuk őket… De nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más. Ha pedig a tolószékesek elkezdenék eltördelni a gyerekeink hátgerincét, hogy ők is tolószékesként éljenek, attól a társadalom irgalmatlanul dühbe gurulna.”

Vésey Kovács László írása eddig az utolsó mondatig csupán egy elvetemült és a megfelelési kényszertől alighanem elmeháborodottá vált ember vallomása embertársairól. Az utolsó mondata viszont már potenciális gyilkosság. Mert ez a szöveg nem egyedül ez a Vésey nevű ember, ez a teljes orbánista jobboldal. Milliók.

https://varosikurir.hu/bruck-andras-vesey-megelozte-a-korat-amikor-majd-bortont-kovetel-valamelyik-kisebbseg-tagjainak-magas-pozicio-es-millios-fizetes-lesz-a-jutalma/

Ökölbe szorul a kezed: Kisfilm készült Orbán legnagyobb hazugságából -ez a Fidesz-világ (+videó)

Bagoly Mondja, az ismert ellenzéki Youtuber készítette azt a 7 perces kisfilmet, ami Orbán Viktor legnagyobb hazugságát mutatja be.

Orbán a parlamentben szemrebbenés nélkül behazudta, hogy Magyarországon nem lehet kiköltöztetni senkit sem a lakásából.

Valóság ezzel szemben, az hogy a Facebookot, Youtubeot és a médiát elárasztják azok a hírek és felvételek, ahol rendőrök és végrehajtók sokszor magatehetetlen, beteg, idős embereket vágnak ki az utcára.

Mindeközben a Fidesz-világban az elit olyan vagyonokat növesztett magának, amiről sokan már csak álmodni se mernek. Luxuslakóparkok, vadászkastélyok külföldi nyaralók.

Igen, tehát a Fidesz-világban gond nélkül, állami segítséggel utcára lehet vágni embereket, akik ki lettek forgatva a vagyonukból és igen az elit (állami segítséggel) mesés vagyonokra tesz szert.

https://hirhugo.hu/2018/08/26/okolbe-szorul-a-kezed-kisfilm-keszult-orban-legnagyobb-hazugsagabol-ez-a-fidesz-vilag-video

Hogyan lett vége? A Heti Válasz egy évvel ezelőtti bezáratásának igaz története

A frissen kinevezett ügyvezető utasítására egy évvel ezelőtt, 2018. augusztus 3-án szűnt meg a maradék újságírói tevékenység is a Heti Válasz szerkesztőségében. Azt, hogy pontosan hogyan lett vége az ország második legnagyobb közéleti hetilapjának, azóta sem mesélte el senki. Mostanáig.

https://www.valaszonline.hu/2019/08/05/heti-valasz-bezaras-2018/

Hiába csapott oda Lázár János, végül elsikálták a Feneketlen-tavi ingatlanmutyit

Egyetlen olyan korrupciógyanús ügyről tudunk az elmúlt időszakból, amelyre közös erővel ugrott rá a Fidesz-kormány, konzervatív értelmiségiek és a baloldal. A Feneketlen-tavi ingatlanspekulációról van szó (bőven a piacinak mondható ár alatt privatizáltak egy exkluzív budai fejlesztési területet az említett tó mellett), melyről értesülve Lázár János „vérengzést” rendezett a Miniszterelnökségen, az ellenzék pedig feljelentéseket fogalmazott. A lavinát éppen két éve indítottuk el a Heti Válaszban: cikkünk nyomán a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztálya is nyomozni kezdett. Majd most, immár Válasz Online-ként kaptuk a hírt, hogy a rendőrség a minap lezárta az ügyet, gyanúsítotti kihallgatás nem történt. Bónusz: az egyik „bulista” ma már Kósa Lajos embereként szolgálhatja tovább a hazát.

https://www.valaszonline.hu/2019/08/02/buda-gardens-nyomozas-eredmeny/