2019, augusztus 17 - 09:14 Sajtószemle

Kötelezik az oligarchákat, hogy óriásplakáton köszönjék meg az állami pénzt

Kötelező kommunikációs útmutatót készített a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy program nyerteseinek arról, hogy miként kell köszönetet mondaniuk a kormánynak a hotelek építésére kapott százmilliós támogatásért.

Óriásplakáton kell megköszönnie többek között Mészáros Lőrincnek, az OTP-nek, Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és Garancsi István közös cégének az Orbán-kormánynak, amiért az adófizetők pénzéből 100 millió forint feletti vissza nem térítendő állami támogatást kaptak luxushotelek építésére vagy fejlesztésére. A Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ugyanis egy kommunikációs útmutatót készített az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program nyertesei számára, amiben részletesen elmagyarázzák, miként kell a táblák segítségével tájékoztatni a lakosságot az adott fejlesztésről.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kormany-plakat-szalloda-kommunikacio-mtu-kisfaludy.689858.html

Kisöpörték Budapestet, kifosztott város vár a következő önkormányzatra

Üres kasszát örököl a következő önkormányzat: drámai mértékű a hiány, a bevételek nem elegendők a minimális fejlesztésekre sem

A főváros adóssága az év elején elérte a 80 milliárd forintot, az idei költségvetés szerint ez akár 75 milliárd forinttal is nőhet, vagyis megkétszereződhet. Szinte megoldhatatlan feladatot örököl a következő főpolgármester, ugyanis a bevételek nem elegendőek a minimális fejlesztésekre, de még a működés is mindennapi küzdelmet igényel. Évek óta pengeélen egyensúlyoz a Fővári Önkormányzat, amely működését ma már szinte csak a hitelfelvételekkel tudja fenntartani. A főváros gazdálkodását az elmúlt nyolc évben kivéreztette a kormány, az intézményeket elvonta, vagyonát (Főgáz államosítása) elveszítette, így a város bevételei a 2000-es éveket jellemző 500 milliárd forintot közelítő összegről a felére csökkentek.

https://nepszava.hu/3046783_kisoportek-budapestet-kifosztott-varos-var-a-kovetkezo-onkormanyzatra

Annyi pénz lesz a költségvetésben, hogy jelentős adócsökkentésre vagy oktatási, egészségügyi reformra is lehetőség lenne

A kormány középtávú pénzügyi tervei szerint a jövő évi 378 milliárd forint után, 2022-re évi 500, a 2023-re pedig már 780 milliárd forintos úgynevezett tervezési tartalék, azaz szabadon elkölthető még le nem kötött bevétel keletkezhet az éves költségvetésekben. Természetesen mindez csak akkor teljesülhet, ha elfogadjuk a kormány ama feltételezést, a magyar gazdasági növekedés megmarad a 3-4 százalékos tartományban. Ezeket az összegeket a kormány a költségvetés középtávú kitekintésben az országvédelmi/adócsökkentési alapban különítette el, ebből sejthető, hogy – ha a körülmények engedik –, akkor ezt az összeget részben adócsökkentésre fordítaná. 

https://nepszava.hu/3046713_annyi-penz-lesz-a-koltsegvetesben-hogy-jelentos-adocsokkentesre-vagy-oktatasi-egeszsegugyi-reformra-is-lehetoseg-lenne

Ágyi poloskák kergetik őrületbe a Honvédkórház dolgozóit

Mire a panaszokat végre komolyan vették, a vérszívók több orvosi szobát is elfoglaltak, közel nyolcvan orvos és asszisztens életét téve pokollá.

Egy hónapja ágyipoloska-hadak tartják frászban a dolgozókat Honvédkórház több orvosi szobáján: a 24 órás ügyeletet ellátó, sürgős és intenzív ellátásra szakosodott orvosok egy része  a hvg.hu információi szerint kényszerből az intenzív osztály egy nem használt négyágyas kórtermébe, betegágyakra szorultak átmenetileg, mivel azoknak műanyagból vannak a matracaik, amikbe nem tudnak befészkelni a vérszívók. (A rovarokról és a körülményekről az aggódó-felháborodott dolgozók képeket és videókat is eljuttattak a lapnak, ezeket azonban az érintettek kérésre nem tették közzé, mert a nyilatkozók félnek feletteseik retorziójától).

Az ágyi poloska jelenlétét július első hetében, az intenzív osztály orvosi szobájában észlelték elsőként (itt alszik vagy pihen éjszaka a bármikor riasztható ügyeletes orvos): a vérszívók csípéseit egy szakorvosjelölt vette észre magán, majd a gyanújával megkereste a kórház bőrgyógyászát, aki megerősítette, hogy ágyi poloska okozta a kellemetlen, viszkető tüneteket. Bár a szakorvosjelölt ezután egyből jelezte a történteket az osztályvezető főorvosnak, az csak annyit reagált, hogy

ne hisztériázzon!

 

https://nepszava.hu/3046767_agyi-poloskak-kergetik-oruletbe-a-honvedkorhaz-dolgozoit

Sebes György Egyszerű

Természetesen így is lehet. Jön egy jó ember – vagy többen jönnek, mindegy is – és elintézi(k), amit a magasságos állam, a minisztérium, vagy a hivatal nem tud. Így aztán szinte maguktól megoldódnak a problémák, nem lesznek konfliktusok, vagy feszültségek. Mindenki boldog lehet. Most éppen klímát szereltek a Bethesda Gyermekkórház égési, sebészeti részlegén. Ehhez persze a csillagok megfelelő állására volt szükség. Az ugyanis csak egyik része a dolognak, hogy a hazai kórházak betegszobáinak 98 százalékában nincs légkondicionáló, s a hőségben ez nem csupán kellemetlen, hanem segíti a fertőzéseket is. Szerencsére azonban akad egy ember, aki korábban klímákat forgalmazott, vannak még kapcsolatai is, minden összeállt. Ugyanő tavaly télen azért indított gyűjtést, hogy a beteg gyerekeik mellett maradó szülők emberhez méltó körülmények között éjszakázhassanak: 300 ágyat tudott vásárolni és szétosztotta az ország 30 gyerekkórházának. A baj csak az, hogy Orosvári Zsolt – történetünk hőse – nem lehet ott minden kilométerkőnél. Vagyis egyedül nem képes megoldani minden problémát. Hogy csak a szűken vett illetékeseknél maradjunk, mindazt, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozna: az egészségügyben, az oktatásban, a kultúra – például a színházak támogatása – terén. Pedig mennyire egyszerű lenne. Igaz, esetleg feltűnhetne, hogy az állam – konkrétan pártunk és kormányunk – nem áll feladatai magaslatán. Bár ezt eddig is tudtuk, csak sokan úgy tesznek, mintha nem vennék észre.

A vele készült interjúban Orosvári azt is szóvá tette, nem az NB II-es focipályák fűtésére kellene nagyobb összegeket áldozni, mert vannak fontosabb dolgok is.

https://nepszava.hu/3046758_egyszeru

Szabad szemmel: Magyarország példáján mindig be lehet mutatni, milyen rossz dolgok zajlanak a világban

Szelestyei Lajos Nemzetközi sajtószemle, 2019. augusztus 16.

https://nepszava.hu/3046763_szabad-szemmel-magyarorszag-peldajan-mindig-be-lehet-mutatni-milyen-rossz-dolgok-zajlanak-a-vilagban

Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

g7

Szijjártó Péter külügyminiszter testvére az autósportban egyre aktívabb szerepet vállal, az általa vezetett céghez pedig már közel 300 millió forint közpénz vándorolt az elmúlt két évben a külügytől és az ehhez tartozó intézményektől. A külgazdasági és külügyminisztert magát is egyre jobban érdekli az autósport, a Hungaroring felújítását is ő lengette be, pedig nem is minisztériumához tartozik.

HIRDETÉS

A magyarországi autóversenyeket alapvetően vállalkozások rendezik, de a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) adja ki a versenyek rendezéséhez szükséges licenceket, és a versenyezők regisztrálását is ők intézik. Ez a szervezet tehát megkerülhetetlen a hazai autós sportok esetében. Az Oláh Gyárfás vezette szervezetben sok volt sportoló tölt be vezető tisztséget, de van egy prominens kapcsolatokkal is rendelkező tagjuk is: Szijjártó Péter külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta a női tagozatban és a kamionverseny bizottságban vállal munkát. 

Az ETR néven ismert kamionos “Európa bajnokság” az európai autó-motor sport szövetség, a FIA vállalkozása. Bár a FIA sikereket felvonultató brossúrája szerint 111 millió tévénéző követte a versenysorozatot 2018-ban, ez elég erős túlzás lehet, hiszen alig tucatnyi tévé közvetítette az egész világon, és ebbe feltehetően a néhány másodperces hírblokkokat is beleszámítják. Youtube csatornájukon alig néhány ezres nézettsége van egy-egy videónak, a Facebook oldalnak pedig 132 ezer lájkot sikerült gyűjteni. Ez tehát egy kicsi közönséghez szóló rétegsport, nem mozgat meg tömegeket. 

A magyar állam mégis fontosnak tartotta, hogy ezt a sporteseményt is támogassa. 2016-ban a nemzetgazdasági minisztert bízták meg azzal, hogy 200 millió forintot adjon az eseménynek. Azóta is minden évben támogatja az állam a rendezvényt, bár azt nem kötik a nyilvánosság orrára, hogy mennyivel. Egyben immár évi 13 milliárdot utal a kormány a Hungaroring Sport Zrt.-nek, amiből aztán ők nem csak a Forma-1-et, hanem közel 2 milliárd forintból más versenyeket, közte a kamionos futamokat is támogatják. Már 2020-ra is jóváhagyták a keretet, benne a kamionos versenyek támogatását is.

https://g7.hu/kozelet/20190816/autosportokban-erosit-a-szijjarto-csalad-az-allami-penzek-kovetik-oket/

Bozóki András: "Ők most azt rombolják le, amit akkor felépítettek"

A rendszerváltást zömmel olyan értelmiségiek csinálták végig, akikről mélyen hallgat vagy rágalmakat terjeszt a mai kormányzati propaganda – erről is beszélt nekünk a korszaknak könyvet szentelő Bozóki András

Magyar Narancs: Mi a jelentősége a Kádár-rendszer alkonyán felvirágzó szakkollégiumi mozgalomnak? 1988-ban a Fideszt (is) létrehozó fiatal értelmiségiek, egyetemisták közül sokan onnan érkeztek. Hol helyezkedett el a rendszerváltás idejének többosztatú politikai szociológiai terében a Fidesz?

Bozóki András A: A Fidesz a jórészt vidékről indult első vagy második generációs fiatal értelmiségiek és félértelmiségiek pártja lett. Inkább az utóbbiaké, mert nekik nem volt idejük elsajátítani az értelmiségi hivatást, hiszen útjuk az egyetemről szinte egyenesen a parlamentbe vezetett.

A Fidesz egyszerre volt radikális és pragmatikus szervezet, ami szokatlan kombináció forradalmi átalakulás idején, mert a radikális pártok szerte a világon általában ideologikusak. De a Fidesz – utólag tisztán látható – csak addig volt liberális, ameddig a korszellem is az volt. A párt vezetői fiatal életkorukhoz képest jelentős időt töltöttek el zárt, maszkulin közösségekben (katonaság, szakkollégium, focicsapatok), ahol a legfőbb érték az együvé tartozásból fakadó betyárbecsület volt. (…)

https://magyarnarancs.hu/tudomany/a-rendszervaltast-irastudok-kezdtek-es-jogaszok-fejeztek-be-a-hoskorszak-amikor-meg-szamitott-az-ertelmiseg-122235

Orbán a háta közepére sem kívánja a klímaváltozás ügyét

·         Négy nappal a miniszterelnök 2050-es klímavétója előtt egyik minisztere nyilvánosan kijelentette, hogy a kormány célja a karbonsemlegesség elérése 2050-re.

·         Az egy évig tartó uniós szintű egyeztetéseket és a szakpolitikai szempontokat felülírták Orbán politikai céljai: nyomást gyakorolni az EU következő költségvetésére és a finn elnökségre.

·         A kormányfő a klímaváltozás elleni fellépést baloldali huncutságnak tartja, amit Obama azért talált ki, hogy keresztbe tegyen Putyinnak, és abban sem biztos, hogy a felmelegedést az emberi tevékenység idézi elő.

·         A személyes meggyőződése mellett Orbán pártpolitikai és gazdasági megfontolások miatt sem akarja, hogy a klímaváltozás központi témává váljon Magyarországon.

 

https://index.hu/belfold/2019/08/16/klimavaltozas_fidesz_orban

 

"Az Orbán-rezsimnek skalpokra, átállítható művészekre van szüksége"

Az állami erőirodalom térnyerése és az ellenzékinek tartott írószervezetek kivéreztetése miatt éles viták zajlanak a Szépírók Társaságában: hogyan őrizhető meg a hitelesség és tartható felszínen a társaság?

 

A Bodor Ádámot, Nádas Pétert, Parti Nagy Lajost, Spiró Györgyöt, Závada Pált is a tagjai között tudó Szépírók Társaságában komoly viták zajlottak a közelmúltban:

·         Mennyire kell az SZT-nek a kiemelt állami írószervezetekkel szemben megfogalmaznia önmagát? Mi a társaság elsődleges célja?

·         Az érdekképviselet vagy egy értékközösség fenntartása?

·         El lehet-e menni nyugodt szívvel az állami PIM-be felolvasni?

·         De az is kérdés, hogyan viseli a szervezet az állami forrásoknak a lassú kivéreztetéssel egyenértékű következetes csökkentését.

 

https://magyarnarancs.hu/sorkoz/az-orban-rezsimnek-skalpokra-atallithato-muveszekre-van-mar-amennyire-szuksege-122258

 

Takaró, Dörner, Raffay – ők tehetnek majd javaslatot arra, hogy kik kapjanak Herczeg Ferenc-díjat

A Horthy-korszak írófejedelméről elnevezett legújabb állami elismerés javaslattevő-bizottságát Kásler Miklós négy évre nevezi ki.

 

https://nepszava.hu/3046734_takaro-dorner-raffay--ok-tehetnek-majd-javaslatot-arra-hogy-kik-kapjanak-herczeg-ferenc-dijat

 

Nyakunkon a válság, ha hihetünk a mágikus hozamgörbének

Bár évek óta sokan próbálták már (sikertelenül) megjósolni a következő gazdasági válság eljövetelét, most kivételesen egy hagyományosan megbízhatónak tartott kötvénypiaci mutató, az úgynevezett inverz hozamgörbe jelez gazdasági visszaesést az Egyesült Államokban. Ez a mutató az elmúlt ötven évben az összes amerikai recessziót előre jelezte, bár vannak, akik szerint ma már nem érvényes: a 2008 utáni radikális jegybanki lépések a feje tetejére fordították a kötvénypiacot, így a régi mutatók elvesztették relevanciájukat. Ennek ellenére más adatok is azt jelzik, hogy bőven van mitől félni, miután az amerikai-kínai kereskedelmi háború elkezdte aláásni a növekedést.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/08/16/inverz_forditott_hozamgorbe_amerika_kotvenypiac_recesszio_gazdasagi_valsag_trump_kina_kereskedelmi_haboru_bizyontalansag/

Telefonokkal forgott a menekültfilm

Az idei Sundance-fesztiválon mutatták be a Midnight Traveler (Éjféli utazó) című dokumentumfilmet, ami egy afgán menekült család útját mutatja be az otthonuktól egészen Németországig. Az első előzetes meg is érkezett hozzá.

A négyfős Fazili-családnak azért kellett menekülnie Afganisztánból, mert az amúgy dokumentumfilmes családfőre a tálibok vérdíjat tűztek ki. Az útjuk során bejárták Görögországot, Bulgáriát, Szerbiát és természetesen Magyarországot is. Az utat három mobiltelefonnal rögzítették, az ezekkel készült felvételekből áll össze a Midnight Traveler, amit az idei berlini filmfesztiválon is bemutattak.

 

https://index.hu/kultur/cinematrix/2019/08/16/midnight_traveler_hasszan_fazili_dokumentumfilm_elozetes

 

Nacsa Lőrinc: Teljes politikai hisztéria folyik a baloldalon

HÍR TV

Személyeskedő, durva kampányra számít Nacsa Lőrinc, aki szerint az ellenzéket leginkább a kormánnyal szembeni ellenszenv tartja össze. A KDNP parlamenti képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában úgy vélte: teljes politikai hisztéria folyik a baloldalon, ahol a pártok egymással vannak elfoglalva és nem a települések jövőjével. A kormánypárti politikus szerint az ellenzéket kizárólag a hatalom megszerzése érdekli.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nacsa-lorinc-az-ellenzek-a-varhato-kudarcaert-mar-elore-a-valasztokat-okolja-7217363/

 

A bal-jobb skála politikailag megszűnt

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Alaptézisem, hogy az utóbbi években, s különösen a 2019-es európai parlamenti választás után új politikai szembenállások jelentek meg a politikai palettán, amelyek sok tekintetben felülírják a hagyományos bal-jobb megosztottságot.

Természetesen a mai napig látszik a tendencia, hogy a klasszikusan baloldalinak vagy balliberálisnak tartott pártok erősebben hajlanak arra, hogy a globalizmus oldalára álljanak, míg a jobboldali politikai csoportok gyakrabban vállalják a nemzeti érdekek, a nemzeti kultúra és a nemzeti szuverenitás védelmét. Ez következik politikai hagyományaikból.

Ugyanakkor egyre fontosabbá válik, hogy egy adott ország milyen pozíciót foglal el a geopolitikai térképen, mennyire tudja a globalizáció előnyeit kihasználni, mennyire épül be a globális intézményekbe a politikai és gazdasági elitje, illetve mennyire alakítja, irányítja saját maga a globalizáció folyamatát. A globalizációt meghatározó, irányító, illetve abban előnyöket élvező központi hatalmak, jelesül a nyugat-európai országok nagy részében megfigyelhető, hogy a klasszikus bal- és jobbközép pártok – az elit pártok – éppen a globalizációban és az ahhoz szorosan kapcsolódó alkérdésekben (migráció, multikulturalizmus, politikailag korrekt beszédmód, új kisebbségek kultusza, emberi jogi fundamentalizmus stb.) megegyeznek.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-bal-jobb-skala-politikailag-megszunt-7203521/

 

Nem adjuk a jövőnket

Néző László Magyar Nemzet

Kutya nehéz olyannak hazudni, aki ismeri az igazat. Ez a kissé kifordított Esterházy-idézet arra a társadalompszichológiában ismert jelenségre is utal, hogy nagyon nehéz meggyőzni valakit olyasvalamiről, amiről eddig a meggyőzni kívánt fél teljesen mást gondolt. Egy ideig ugyan hajlamos az ember megváltoztatni a véleményét, de ha a beszélő érvei teljesen ellentétesek a befogadó eddigi ismereteivel vagy mindennapi tapasztalataival, sikertelen lesz a rábeszélés.

Így amikor annak idején Kóka János kijelentette, hogy dübörög a gazdaság és nagy a jólét, az emberek többsége ijedten kapott a pénztárcájához, vajon mit akar tőle megint elvenni a kormány.

A hazai ellenzék is nagyjából ebben a csapdában vergődik, különösen azért, mert – talán mondanivaló hiányában – mindent túlzásba visznek, ahogyan manapság mondják: túltolnak. Amikor arról sírják tele baráti sajtójukat itthon és külföldön, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság, pláne hogy diktatúra van, az egyszeri ember szétnéz maga körül, s unottan megvonja a vállát: ugyan! Hasonló reakciókat vált ki, ha az ellenzék amiatt siránkozik, hogy mekkora a szegénység, és egyébként ez a létező világok legrosszabbika, mióta a Fidesz kormányoz.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/nem-adjuk-a-jovonket-7216454/

 

Az államalapítás ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós

névsorral

MTI

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-allamalapitas-unnepe-alkalmabol-allami-kitunteteseket-adott-at-kasler-miklosa-7217498/

Formálódó Mazsihisz–Jobbik szövetség?

NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

TŰZFALCSOPORT Magyar Nemzet

 

Az angol nyelvű Jewish Telegraphic Agency cikke szerint Magyarországon néhány baloldali zsidó készen áll arra, hogy együttműködjön az ex-skinhead vezette szélsőjobboldali párttal, a Jobbikkal. A portál arra is emlékeztet, hogy 2011-ben Magyarország legnagyobb zsidó szervezete, a Mazsihisz felszólította az Igazságügyi Minisztériumot a szélsőjobboldali Jobbik párt betiltására, „antiszemita” és „fasiszta” jellegűnek nevezve a politikai erőt. Most azonban néhányan a zsidó közösségben, sőt magában a Mazsihiszben is, a Jobbikot legitim partnernek tekintik a „demokratikus változás” végrehajtásához, ahogy a cikk fogalmaz, „annak tompa rasszizmusa ellenére”. Évekkel ezelőtt a Jobbik ellenzése természetes volt a magyar zsidó szervezetek liberális irányultságú szövetsége, a Mazsihisz részéről. A Jobbikot korábban virulens feltűnése túlsúlyossá tette még az európai ultranacionalista mozgalmak között is.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/formalodo-mazsihisz-jobbik-szovetseg-7217501/

Nem kívánunk kapcsolatba lépni a Jobbikkal

„Tisztelt Lipsicz Úr!

Örültünk volna, ha  cikke megjelenése előtt megkérdez bennünket.

Válaszainkat természetesen így is megküldjük.

1.       A Mazsihisz minden fórumon, közleményében, nyilatkozatában deklarálta, hogy a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni. Szövetségünk hivatalos álláspontja a mai napig változatlan és ezen néhány közösségünkhöz tartozó személy magánvéleménye nem módosít. Magánvéleményüket eltérő politikai motivációk is vezérelhették, amelyek a soronkövetkező önkormányzati választásoktól nem függetleníthetők. A megszólaltatottak magánvéleményére nem kívánunk konkrétan reagálni. Szövetségünk álláspontja ebben a kérdésben szilárd alapokon áll.

2.       Hasonló egyértelműséggel nem kívánunk a magyarországi pártpolitikába beavatkozni. Magyarország legnagyobb zsidó felekezeteként nem dolgunk a pártok ügyeit intézni. Nem minősítjük sem a szélsőjobb és jobboldali pártok közötti, sem a szélsőjobb és baloldali pártok közötti koalíciókat. Mindkettőből van elég! A koalíciókötés a pártok kompetenciája, a választóké pedig az, hogy elfogadják-e azokat. Az egyházaknak ebben a kérdésben nem osztottak lapokat. 

3.       A Mazsihisz a mindenkori magyar kormányokkal konstruktív együttműködésre törekszik.

https://mandiner.hu/cikk/20190815_mazsihisz_nem_kivanunk_kapcsolatba_lepni_a_jobbikkal

Frusztrációk egy focimeccsen

KIJÁTSSZÁK A MAGYARKÁRTYÁT AZ ÉPPEN AKTUÁLIS BELPOLITIKAI CSATÁK VAGY VÁLASZTÁSOK IDEJÉN

Földi László Magyar Nemzet

A Budapest Honvéd labdarúgócsapata botrányos mérkőzésen veszített Romániában a Craiova együttese ellen. Miközben nem bírt egymással a két csapat, a türelmetlen román szurkolók egy hanggránátot robbantottak a játékvezető mellett, akit ápolni kellett az incidens után. Normál esetben az UEFA hivatalból kiküldött megfigyelője, a mérkőzés bírájával egyetértésben, véget vet a találkozónak, és a fegyelmi vizsgálat – amely csak formális és rutinszerű ilyen egyértelmű helyzetben – kizárja a Craiova csapatát szurkolóinak botrányos viselkedése miatt. Ezzel párhuzamosan 3-0-s gólkülönbséggel a Budapest Honvéd kapja a három pontot és jut tovább a nemzetközi kupában. Normál körülmények között, de nem Romániában.

Van egy történelmi háttere mindazon országokban, melyek érdemtelenül jól jártak a tria­noni döntést követően, és magyar területeket kaptak. A románokon kívül ukránok, csehek és szlovákok, szerbek érintettek ebben az ügyben. Több mint három emberöltő elteltével a mai generáció tagjait éppúgy frusztrálja az erkölcsileg elfogadhatatlan felosztás, mint az akkori kor emberét. Száz év távlatából még mindig hangos dühvel próbálják túlkiabálni lelkiismeretüket, maguknak is magyarázni az igazságtalanságot. S mivel frusztráltak, hát törnek-zúznak és utálják azokat – a magyarokat –, akik miatt át kell élniük ezt a furcsa lelkiállapotot.

Még azt sem akarják észrevenni, hogy a rendszerváltást követően Magyarországon hivatalosan senki nem vetette fel a területi revízió ügyét. A jobboldali kormányok is csak a határainkon túl élő magyarok jogait kérték számon, illetve kulturális autonómiatörekvéseiket támogatták.

Akkor miért a naponta jelen lévő és fokozódó atrocitások sora Románián kívül Ukrajnában, Szlovákiában és időnként még a Vajdaságban is a magyar kisebbséggel és Magyarországgal szemben?

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/frusztraciok-egy-focimeccsen-7213784/

 

Mégsem szexuális zaklatással vádolták meg Kenderesi Tamást?

MH

A koreai rendőrségi jegyzőkönyvekben egyáltalán nem szerepel a szexuális zaklatás szóösszetétel - mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke Kenderesi Tamás ügye kapcsán.

https://www.magyarhirlap.hu/sport/20190816-megsem-vadoltak-meg-kenderesit-szexualis-zaklatassal

Sodrásban és azzal szemben

A tömegtájékoztatásban (és félretájékoztatásban) is szélesen hömpölyög a fősodor. A percemberkék nem is állnak neki ellent

Kelemen András Magyar Hírlap

Sokáig és sokaknak ez gyakorlatiasságnak tűnhetett. A nagy kihívás az Európára rátörő bevándorlási cunami volt: lerántotta a leplet a Nyugat vezetőiről. Amikor a magyar kormányfő felismerte a veszélyt, és elkezdett azt elhárító intézkedéseket hozni, orkánná fokozódott a Magyarország elleni hangulatkeltés. Mert a fősodratú nemzetközi sajtó s többek között az Egyesült Államok neoliberális politikai vezetése addig is igyekezett lejáratni és irányváltásra kényszeríteni országunkat (emlékezzünk csak vissza Victoria Nuland, az euró­pai és eurázsiai ügyekért felelős korábbi külügyi helyettes államtitkár szerepére vagy az erre épülő követségi magatartásra Good­friend „barátunk” részéről). Ekkor azonban olyan megnyilatkozások kezdtek ránk záporozni, mint amilyen például az osztrák Faymann kancelláré, aki 2015 szeptemberében az Orbán-kormánynak a migrációnak mondott erőszakos tömeges behatolás kapcsán tett intézkedéseit a nácik fajelméletével hozta össze; továbbá már mostanság Timmermans euró­pai szocialista jelölt úr kampányának kerge futama, avagy a szép nevű Annika Strandhall svéd szociális ügyek miniszterének megdöbbentő ostobaságai, aki hasonló vágányon csattogva Magyarország antiszemitának és muszlimellenesnek állított vezetőinek „brutális menekültpolitikájáról” nyilatkozott. Sőt a tényekhez való ragaszkodás a szakértőket sem jellemezte. Paul Hockenos, térségünk ismerője is összemossa a tömeges bevándorlást a meneküléssel, s ennek elutasításáért marasztal el igaztalanul minket.

Azonban a bevándorlás okozta válság csak a meglevő és növekvő belső feszültségekről rántotta le a leplet. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190816-sodrasban-es-azzal-szemben

Az ellenzék macskás vezére most Szent Istvánt gyalázza

KROÓ ZITAorigo

Az elmúlt hónapok bejegyzéseiből úgy tűnik, hogy az Erzsi macskaként grafomán ellenzéki celebbé válni akaró Homonnay Gergely az önkormányzati választásokhoz közeledve egyre jobban érzi a késztetést arra, hogy gondolatait, érdektelen mindennapjait közösségi oldalán ossza meg az őt és nőstény macskáját követőkkel. A korábban fideszes szomszédasszonya halálát kívánó homoszexuális aktivista mai bejegyzésében épp a Szent Jobb körmenetet gyalázza, szerinte ugyanis az államalapítás ünnepe alkalmából „szoknyás férfiak, szar számokat énekelve" hurcolnak körbe egy mumifikált kezet, amiről annyit tudni, hogy egy férfié volt és „ezzel maszturbált és törölte a seggét".

https://www.origo.hu/itthon/20190815-homonnaygergely-pride-vallasgyalazas-dk.html

Soros György megemeli a CEU pénzügyi alapját, hogy biztosítsa az egyetem jövőjét

Pénteken a CEU-t alapító Soros György levélben biztosította az egyetemet arról, hogy a magyar kormány intézkedéseinek ellenére a jövőben megemeli az egyetem pénzügyi alapját. 

A levelében azt írta: „Az amerikai diplomák budapesti kiadásának ellehetetlenítésével Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra kényszerítette a CEU-t, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzéseit Bécsbe vigye.

Ennek ellenére a CEU eltökélt abban, hogy a továbbiakban is folytasson mind akadémiai, mind a tágabb közösség számára nyitott eseményeket budapesti kampuszán — ebben számíthat a Nyílt Társadalom Alapítvány segítségére, valamint az én személyes támogatásomra.

Ezúton erősítem meg a júniusi bejelentést, miszerint a CEU-nak biztos a jövője: 

a Nyílt Társadalom Alapítvány meg kívánja növelni az egyetem pénzügyi alapját. 

Szeretném megköszönni a CEU közösségének a Michael Ignatieff elnök-rektor vezetése alatt - a nehéz körülmények ellenére - tanúsított kitartását és az intézmény iránti lojalitását. Ugyancsak hálás vagyok azért a támogatásért, amelyben az egyetem részesült a magyar és a nemzetközi akadémiai világ részéről. Ez a támogatás hozzájárult ahhoz, hogy a CEU az akadémiai szabadság világszerte ismert szimbólumává váljon.”

https://444.hu/2019/08/16/soros-gyorgy-megemeli-penzugyi-alapjat

Shane Tusup Hosszú Katinka egyik ellenfelét kezdte edzeni

Háromszoros olimpiai bajnokunk korábbi amerikai férje az olasz Illaria Cusinatoval szövetkezett, aki 200-on csupán nyolc századdal volt Katinka mögött 2018-ban.

Shane Tusup úgy látszik kísérletet tesz arra, hogy elvegye korábbi felesége jelenleg eléggé biztosnak tűnő tokiói olimpiai aranyait.

Hosszú Katinka ex-férje és edzője, csütörtökön lapunknak adott exkluzív interjújában még csak arról beszélt, hogy a válása után a padlóra került, ahonnan sikeres golfjátékosként, valamint motivációs tréningek vezetőjeként próbál felemelkedni.

https://24.hu/sport/2019/08/16/hosszu-katinka-shane-tusup-illaria-cusinato-uszas-bujdoso-zsombor

A Fidesznek sem annyira könnyű jelölteket találni a választásokra

Meglepő, de komoly káderhiány látszik az önkormányzati választásokra készülő Fidesznél. 

Van egy tucat nagyváros, ahol inkább beállnak egy "független" mögé. De az is előfordult, hogy a Fidesz kénytelen más településről importálni polgármestert. Máshol pedig hatalmi harcok bénítják a jelöltállítást.

https://444.hu/2019/08/16/a-fidesznek-sem-annyira-konnyu-jelolteket-talalni-a-valasztasokra

A képviselői béreket már sikerült felzárkóztatnia az Orbán-kormánynak Európához

mfor.hu

A kormány tavaly nyáron úgy döntött, hogy miután 2010 óta a közszolgálat számos területén rendelkezett a bérek emeléséről, ideje, hogy végül a parlamenti döntéshozók keresetét is rendezze. Az alapilletmény 18,5 százalékos emelést a Fidesz úgy kommunikálta, hogy az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteledíja a parlamentben végzett munkával arányos lett. 2018 szeptemberében már a megemelt fizetést kaphatták a képviselők, ám nem sokáig, hiszen idén márciustól újabb emelés következett, így gyakorlatilag egyetlen év leforgása alatt 70-77 százalékkal nőtt a bérezésük, miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től számítva 55 százalékkal emelkedett.

A képviselői fizetések emelkedése ráadásul olyan mértékű volt, hogy ha összehasonlítjuk más nemzetek honatyáinak bérezésével, akkor kiderül: bizonyos szempontból sokkal versenyképesebbek, mint mondjuk a magyar minimálbér vagy az átlagos bruttó bér.

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-kepviseloi-bereket-sikerult-felzarkoztatnia-az-orban-kormanynak.html

Durvul az információs belháború Oroszországban – Manipulálja a tüntetésekről szóló híreket a Kreml

Hetek óta demonstrálnak a moszkvaiak egy tisztességes helyhatósági választás megtartásáért. A Kreml nemcsak az utcán lép fel erőszakosan, de a médiatérben is támadást indított az orosz illiberális rezsimtől független közéleti szereplők, újságírók, politikusok ellen.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2019/08/16/durvul-az-informacios-belhaboru-oroszorszagban-manipulalja-a-tuntetesekrol-szolo-hireket-a-kreml/?

Populista irányba tolódik az európai politika Ursula von der Leyen megválasztásával

Hatalmas kompromisszum eredménye az a rendkívül szoros választási arány, amellyel végül Ursula von der Leyen (VDL) az Európai Bizottság (EB) elnöki posztját 2019 novemberétől átveszi a következő öt évre. Az új elnök megválasztásával az európai politika populista irányba tolódik el, és megtorpanhat az európai integrációs folyamat. A jó hír viszont az, hogy az európai uniós intézményhálózat működőképes maradt.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2019/07/19/populista-iranyba-tolodik-az-europai-politika-ursula-von-der-leyen-megvalasztasaval/

Budapest telítődött a turistákkal, és nem tudunk mit kezdeni a helyzettel

Csütörtök este lakossági fórumot tartott az első kerületieknek a Várunk - I. kerületi választási együttműködés, V. Naszályi Márta, a kerület párbeszédes polgármesterjelöltje és a Zöldike Klub, ahol a turistabuszoktól szenvedő lakosság kérdéseire turisztikai szakemberek és a buszozásban érdekelt vállalkozók, szakértők válaszoltak. A Várnegyedben az elmúlt években néhány utca már szinte élhetetlen lett az egymást kerülgető turistabuszok miatt, és egyelőre úgy tűnik, az ország- és városvezetés úgy tesz, mintha a probléma nem is létezne. A magyar és külföldi turistabuszok ellepték a fővárost, nemcsak a Vár környékét, de szinte az egész belvárost. Arról, hogy ennek köszönhetően egyre pokolibb a budapestiek élete, korábban mi is írtunk már.

Abban az összes meghívott vendég egyetértett a fórum résztvevőivel, hogy kaotikus a helyzet, és ha nem szabályozzák, előbb-utóbb tényleg baj lesz. „Telítődik a város, és nem tudunk mit kezdeni vele. A túlélésre játszunk” - mondta György Anita, aki a Magyar Beutaztatók Szövetségét képviselte a rendezvényen. Szerinte a Citadella és a Jászai Mari tér környékén konkrétan életveszélyessé vált a helyzet, mert nem tudják garantálni a turistabuszból ki- és beszálló turisták biztonságát. A szakemberek nem győzték hangsúlyozni, hogy nekik is fontos lenne, hogy a városvezetés, a kormányzat végre figyelembe vegye a javaslataikat, és nemcsak új szabályozásra lenne szükség, de azt a hatóságoknak be is kéne tartatniuk. „Egy hajóban evezünk” - mondta Stumpf Éda, a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) tiszteletbeli elnöke, amiben mondjuk nem feltétlenül volt igaza, de abban igen, hogy a turizmusban dolgozók számára legalább olyan fontos lenne a helyzet rendezése, mint a városlakók számára. 

https://444.hu/2019/08/16/budapest-telitodott-a-turistakkal-es-nem-tudunk-mit-kezdeni-a-helyzettel

Kíváncsi vagyok, hogy a politikusoknak van-e bármi fogalmuk a kereszténységről”

Az eltéveszthetetlenül reszelős hangú Thuróczy Szabolcs Magyarország egyik legismertebb színésze, színházban, tévében és moziban ugyanúgy találkozhatunk vele, mint a Fradi meccsein.

– Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni – írta a Pesti Srácok publicistája a Coca-Cola-botrány kapcsán. Egyik legfontosabb szerepe Till Attila 2016-os filmje, a Tiszta szívvel kerekesszékes bérgyilkosa, Rupaszov volt. A forgatás során megtapasztalhatta a mozgáskorlátozott emberek helyzetét, változtatott a világlátásán a film? 
– Méltatlan lenne a szánkra venni az újságírót és a szellemiséget, amit képvisel, ekkora ostobaságon csak mosolyogni lehet, beszéljünk inkább a filmről. A szerepre készülve sok időt töltöttem a Marczibányi téri rehabilitációs központban, ahol hihetetlen történetekkel szembesültem, és rengeteget tanultam a mozgássérült emberektől. Az életünk, bármilyen stabilnak is gondoljuk, pár másodperc alatt a feje tetejére állhat. Találkoztam egy családapával, aki egy építkezésen dolgozva zuhant le, a vállalkozó spórolni akart, szabálytalanul rögzítették a szerkezeteket, majd egy hónappal később a kórházban egy dobozos gyümölcslével igyekezett jóvátenni a hibáját. A férfi kerekesszékbe kényszerült, ikergyermekei tolják felváltva a Lövőház utcában fel-alá. De a filmben szereplő Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám is elképesztő figura, a forgatás során sokszor a teljesítőképességük határán mozogva dolgoztak, és legtöbbször nekem kellett kapaszkodnom, hogy tartani tudjam a tempót velük.

https://magyarhang.org/kultura/2019/08/16/thuroczy-szabolcs-interju/

ÉLET ÉS IRODALOM

Széky János

Korunk fajvédői

A történet kegyetlen, de önmagában abszurd volna. Egy budapesti pláza bejáratánál két kopasz elsodorta egy járókelő terhes feleségét. Miután a férfi utánuk szólt, hogy figyeljenek jobban, az idegenek visszamentek, arab bevándorlóknak nevezték a házaspárt, és mondták, hogy húzzanak el, mert csak szaporodni tudnak, majd lefejelték a férfit, hogy eleredt a vére. Az áldozat azonban nem arab migráns volt, hanem Rézműves Benjamin Dániel, a Mérceszerzője, ottani bemutatkozása szerint „szatmári cigány bölcsész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológia szakos hallgatója”.

Hogyan lett a cigányból migráns? De nemcsak a konkrét esetben, hanem általában: hogyan lett a Romából az Arab (pontosabban: muszlim migráns), a hétköznapi gyűlölet és gyűlöletbeszéd célpontja?

Mielőtt valaki túlságosan szépnek látná a képet visszamenőleg, és kedve volna a Fidesz meg a kormány romapárti deklarációit idézni, hadd emlékeztessem a „megélhetési gyermekszülés” elméletére vagy Molnár Oszkár nevére és a gumikalapács szóra. Az tény, és hiba volna tagadni, hogy a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor sohasem sértette meg a rasszizmus második világháború óta érvényes univerzális tabuját, és szigorúan megleckéztet másokat, akik megsértenék. „Zéró tolerancia”, „soha többé”, s így is gondolja. De az is tény, és hiba volna nem észrevenni, hogy ameddig politikai haszna van, eltűri, sőt visszaigazolja a magyar társadalomban igenis eleven népi, mondhatni, naiv (nem ideologikus, szervezett, nem náci típusú) rasszizmust.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-16/szeky-janos/korunk-fajvedoi.html

ÉLET ÉS IRODALOM

Várhegyi Éva

A magyar kormány és a multik

Bár túl nagy meglepetést nem okozott, némi felháborodást azért kiváltott a minap annak a híre, hogy a Magyar Telekom eladja T-Systems nevű informatikai óriáscégét a Mészáros Lőrinc jobbkezeként ismert Jászai Gellért irányítása alatt álló 4iG-nek. A két fél abban is megállapodott, hogy a tranzakció sikeres zárásával partnerségre lépnek a nagyvállalati és közszféra telekommunikációs szolgáltatásainak értékesítésében. Az esemény újabb adalék „az üzlet az üzlet” tétel érvényességéhez. Bárkivel bármilyen alku megköthető, ha kellő ellentételezéssel jár.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-16/varhegyi-eva/a-magyar-kormany-es-a-multik.html

ÉLET ÉS IRODALOM

G.L.

HEURÉKA!

„Mi a Fideszben soha nem pozí­ciót, hanem munkát ajánlunk mindenkinek. Aki csatlakozik hozzánk, vagy aki közénk tartozik, arra számíthat, hogy mindenkinek lesz munkája. Azoknak is, akik a képviselő-testületekben dolgoznak, azoknak is, akik a városházán és azoknak is, akik civilként segítik ennek a közösségnek a boldogulását.”

Az idézet Lázár Jánostól származik. Nem mondom, eddig sem aggódtam, de egy kicsit zavart a sok illegálisan fizetett szolgálati díj. De végre megtalálták a megoldást! Mint azt a Magyar Államkincstár leiratából tudni lehet, vége a zsebből fizetésnek. Aki fideszes, az hivatalosan is kaphat pénzt. Bevezetik ugyanis a politika szolgálati jogviszonyból származó munkabért. Hát gyerünk, szórólap-osztogatók, bértapsolók, bértüntetők, kopogtatók. Olyan állást kaptok, mint annak idején a Magyar Dolgozók Pártja vagy az MSZMP apparatcsikjai.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-16/gl/heureka.html

Olasz kormányfő: Salvini illojális

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte, hűtlenséggel vádolta meg Matteo Salvinit – számol be az Euronews.

A közösségi médiában közzétett nyílt levélben arról is írt, hogy a belügyminiszter megszállottan próbálja megakadályozni a bevándorlást. Conte, aki nem tartozik egyik párthoz sem, felrótta továbbá, hogy  Salvini megtagadta, hogy egy menekülteket szállító hajó beléphessen az olaszországi kikötőkbe.

Az Északi Liga vezetője bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormánynak. Salvini a múlt héten kijelentette, hogy jobboldali pártja már nem támogatja az Öt Csillag Mozgalom jelenlegi szövetségét, valamint reméli, hogy hamarosan új választások lesznek, amelyen megpróbálja kihasználni pártja növekvő népszerűségét. Jelenleg az intézményellenes Öt Csillag Mozgalom foglalja el a legtöbb helyet kamarában és a szenátusban. Salvini ezt igyekezne megtörni, de úgy tűnik, nem a terv szerint haladnak a dolgok.

Az Öt Csillag és az ellenzéki Demokrata Párt (PD) megakasztotta a vitát a bizalmatlansági indítványról, és új koalíció létrehozásáról tárgyal, amely félrevezetné Salvinit. Conte azzal vádolta a belügyminisztert, hogy a bevándorlási kérdést szavazatszerzésre használja fel, nem pedig az olasz partnerekkel való megoldások keresésére.

Megértem az ön hűséges és megszállott álláspontját a bevándorlás kérdésének kezelésében, ami a »zárt kikötők« képletére redukálódik. Ön egy politikai vezető, és igyekszik növelni a támogatottságát” – írta.

Salvini egy sajtótájékoztatón ironikus választ adott Conte észrevételeire:

Igen, bűnös vagyok az olasz állampolgárok biztonságával kapcsolatos megszállottságom, és az embercsempészek és emberkereskedők bűnrészességében tevékenykedő, nem kormányzati szervezetek (NGO-k) elleni küzdelem miatt. Hatvan millió olasz fizet a megszállottságomért.”

Elmondta azt is, hogy a Liga minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy megakadályozza az Öt Csillag és a PD közötti esetleges koalíciót.

https://mandiner.hu/cikk/20190816_olasz_kormanyfo_salvini_illojalis

Atomszerencsétlenség után, Grönland megvásárlásával szítja a feszültséget Trump

Az értetlenkedéstől a színes szavakkal kísért elutasításig változatos reakciókat váltott ki Dániában az a kiszivárgott hír, miszerint Donald Trump felvette: az USA vásárolja meg Dániától Grönlandot. Az amerikai elnök hamarosan személyesen beszélgethet erről dán kollégájával.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/donald-trump-gronland-megvasarlas-reakciok.689856.html

Putyin bukását jósolják belátható időn belül

Egy orosz politológus professzor, akinek be szoktak jönni a jóslatai, azt állítja, hogy Oroszországra forradalom vár, Vlagyimir Putyin államfőre pedig bukás. A drámai változások nem azonnal következnek be, de nem is hosszú idő múlva.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oroszorszag-vlagyimir-putyin.689661.html

Egyre jobban adósodnak el a magyar ipari szereplők

Továbbra is a magyar feldolgozóipar miatt emelkedik a leginkább a vállalati hitelállomány Magyarországon: már 1915 milliárd forintnyi terhet vettek magukra. Az energiaszektor is duplázott

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/hitel-hitelallomany-feldolgozoipar-mnb-statisztika.689845.html

Az Egyesült Államok felszólította Kínát, hogy tartsa tiszteletben Hongkong autonómiáját

A hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólította fel Kínát szerdán kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium. Az amerikai kormány rendkívül aggódik a hongkongi határnál tapasztalható kínai paramilitáris mozgások miatt - fogalmazott  külügyi szóvivő,  Morgan Ortagus által aláírt közlemény. „Elítéljük az erőszakot és valamennyi érintett felet önmérsékletre intünk, egyben továbbra is határozottan támogatjuk a szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát” – fogalmazott a State Department közleménye. A dokumentumban háromszor fordul elő a magas szintű hongkongi autonómia tiszteletben tartásának követelése. Ortagus hangsúlyozta: az autonómia „folyamatos rombolása” kockáztatja Hongkong különleges státuszát a nemzetközi politikában.

Az amerikai külügyminisztérium határozottan visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint külföldi erők állnának a hongkongi zavargások hátterében.  A tárca egyúttal fokozott óvatosságra figyelmeztette a Hongkongba utazókat. 

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy az amerikai hírszerzéstől kapott információi szerint Peking csapatokat küld a kínai-hongkongi határhoz. Később az elnök újságíróknak azt fejtegette, hogy "nagyon bonyolult a helyzet", de reményei szerint sikerül olyan megoldást találni, amely mindenki, Kína számára is megfelelő.

https://168ora.hu/kulfold/usa-hongkong-kina-autonomia-felszolitas-172595

A polgármester élet-halál ura, „szülői kérésre” újra jöhet a szegregáció Tiszarádon

„A gyerekeim Beszterecre járnak iskolába. Nagyon meg voltam elégedve a tanítással. A tanárok sokat segítettek a tanulásban, meg vitték őket kirándulni is. A gyerekek is jól érzik magukat Beszterecen. A polgármester szeretné, ha lenne iskola Tiszarádon. Aláíratott a szülőkkel is egy papírt, hogy a gyerekek ide járjanak, ne Beszterecre. Megint lesz iskola, mint eddig is volt. Én is aláírtam a papírt, meg a többiek is. De én Beszterecre vinném őket, szeretnek ott lenni. Ha nem írtam volna alá a papírt, lehet, hogy nem lenne munkám.”

Így szól az a levél, amelyet Tiszarádról küldtek Glonczi Lászlónak, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete elnökének. A gond nem új keletű: tavaly Glonczi és e cikk írója már járt a településen, hogy egy törvénytelenül működő iskolával kapcsolatban gyűjtsenek információkat. A Besztereci Móricz Zsigmond Általános Iskola tiszarádi telephelyéről kiderült ugyanis: oda mindössze négy, különböző évfolyamokon tanuló alsó tagozatos roma gyerek jár. E telephely működése sok ponton sértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt és a köznevelési törvényt is, mert ennyire alacsony létszámmal iskolát nem lehet működtetni

 

https://168ora.hu/itthon/tiszarad-iskola-beszterec-roma-szegregacio-polgarmester-alairas-172656

Beleszédültünk, amikor végignéztük, hányszor váltott irányt Orbán

https://www.youtube.com/embed/RVOvGyGYc-Y?fbclid=IwAR3-3QSR81DDi2bkrcMkln742ZVvxsPxuMqVm2YpWh8HHo1syXfu3vavuzY

10 TUDATMANIPULÁCIÓS TRÜKK, AMIVEL IRÁNYÍTJÁK A TÖMEGEKET A VILÁGON: KITÁLALT A NYELVTUDOMÁNYOK PROFESSZORA

Noam Chomsky a nyelvtudományok professzora a Massachusetts Institute of Technology-n, híres nyelvész, filozófus, társadalmi aktivista, rengeteg könyv szerzője, politikai elemző, korunk egyik legjelentősebb gondolkodójának számít

– írja róla az El Club de los Libros Perdidos.

Könyveit a világ minden táján sokan forgatják. Különös népszerűségre tett szert az a kiadványa, amiben egy általa összeállított lista található azokról a módszerekről, trükkökről, amelyekkel az emberek tudatát képesek manipulálni a média és a kormány igényei szerint.

http://titkokszigete.hu/10-tudatmanipulacios-trukk-amivel-iranyitjak-a-tomegeket-a-vilagon-kitalalt-a-nyelvtudomanyok-professzora/

BARANYI KRISZTINA NAGYON ELVERTE JANCSÓ ANDREÁT FERENCVÁROSBAN, Ő LESZ A KÖZÖS JELÖLT

Megszámolták a szavazatokat Ferencvárosban, ahol előválasztást tartott az ellenzék. Az előválasztást koordináló Civil Választási Bizottság nevében Magyar György bejelentése szerint

 

1464 szavazattal Baranyi Krisztina lesz a fideszes Bácskai János ellenfele, illetve az ellenzék közös polgármesterjelöltje ősszel Ferencvárosban.

Az előválasztáson 2030 ember vett részt két és fél nap alatt, Jancsó Andrea 566 szavazatot szerzett.

https://azonnali.hu/cikk/20190816_baranyi-krisztina-nagyon-elverte-jancso-andreat-ferencvarosban-o-lesz-a-kozos-jelolt

Fantomot hallgattak meg a győri bírók, jegyzőkönyv is készült róla

Nem mindennapi történet zajlott le a Győri Ítélőtáblán néhány hónapja. A tárgyalási jegyzőkönyv szerint egy olyan ügyvédet hallgatott meg a bíróság, aki nem is volt jelen a tárgyaláson. Ugyanabban az időpontban ugyanis 130 kilométerrel arrébb, Budapesten mondott védőbeszédet egy másik perben. Noha még az ügyvéd nyilatkozata is szerepel a győri jegyzőkönyvben, a bíróság szerint van magyarázat. A Fővárosi Ítélőtábla viszont soron kívüli belső vizsgálatot rendelt el, az érintett jogász ügyfele pedig büntetőfeljelentésre készül.

A bíróság kérdésünkre elismerte, hogy Bihari Krisztina valóban nem vett részt a tárgyaláson, ám szerintük egyszerű elírás történt, amit végzéssel kijavítottak, és ezzel az ügyet lezártnak tekintik. Ám mivel nem csupán az ügyvéd neve került bele tévedésből a jegyzőkönyvbe – ami akár életszerű is lehetne –, hanem az is, hogy mit nyilatkozott, visszakérdeztünk. A Győri Ítélőtábla azonban azt is elírásnak minősítette, hogy az ügyvéd fenntartotta korábbi kérelmeit és bizonyítási indítványa nincs. Megerősítették: nincs helye az ügyben új tárgyalás megtartásának.

https://24.hu/belfold/2019/08/16/gyori-itelotabla-fovarosi-itelotabla-jegyzokonyv-birosag-ugyved-nyilatkozat-targyalas-kozokirat-devizahitel-belso-vizsgalat

Nagy Blanka: Feljelentették a szüleimet

„Elkezdődött a kampányidőszak a Fidesznél. Feljelentették a szüleimet” – írta pénteken este Facebook-oldalán a diáktüntetőként ismertté vált Nagy Blanka, aki Kiskunfélegyházán önkormányzati képviselő-jelöltként méreti meg magát ősszel.

24.hu megkeresésére elárulta: szülei a helyi családsegítő szolgálattól kaptak levelet, ami szerint egy ismeretlen személy feljelentette őket, hogy testvéreit kifogásolható körülmények között nevelik. „Amikor édesanyámék bementek a családsegítőbe, szinte kérdezés nélkül rávágták, hogy tőlem független ez a dolog” – tette hozzá Nagy Blanka.

„Nem fogtok megtörni” – zárta Facebook-bejegyzését. 

https://24.hu/belfold/2019/08/16/nagy-blanka-feljelentes/

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch

ebruárban elfogadott BBB besorolását a Fitch Ratings, a hitelminősítő a stabil kilátást is fenntartja - derül ki a piaczárás után kiadott közleményből. Az indoklás az egyik oldalon a magyar gazdaság stabil növekedését emeli ki, kockázatként viszont a kormány kiszámíthatatlan és prociklikus gazdaságpolitikai döntéseit, illetve a még mindig magas államadósságot említi.

A Fitch fokozatos lassulást vár a növekedés ütemében, korábbi prognózisát felülvizsgálva azonban a korábbiaknál alacsonyabb hiánnyal számol.

Péntek este a Fitchen kívül a Standard & Poor's is felülvizsgálja Magyarország adósbesorolását, ott sem várható felminősítés.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190816_Megerositette_Magyarorszag_adosbesorolasat_a_Fitch

Merkel szóvivője szerint Magyarország partner, de vannak nézetkülönbségek

Angela Merkel a Németország újraegyesítéséhez nyújtott történelmi jelentőségű magyar hozzájárulás iránti nagyrabecsülését fejezi ki soproni látogatásával - mondta a német kancellár szóvivője Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján ismertette, hogy a magyarországi határnyitás 30. évfordulójára rendezett hétfői ünnepségen a német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak.

A megbeszélés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa-politikai és külpolitikai témák állnak. A tervek szerint a találkozó után közösen sajtótájékoztatót tartanak.

A német kormányszóvivő kérdésre válaszolva kiemelte: Magyarország "európai partnerország", amellyel Németország "nagyon intenzív gazdasági kapcsolatot" folytat, és olyan ország, amelynek kormányával "nézetkülönbségek" mutatkoznak a migrációs politikában. Ezek a különbségek "ismertek, és továbbra is fennállnak".

https://hvg.hu/itthon/20190816_Merkel_szovivoje_szerint_Magyarorszag_fontos_partner_de_meg_mindig_vannak_nezetkulonbsegek

Szünetel a sürgősségi betegellátás a Honvédkórházban szombat éjszaka

A kórház szombat 23.00 órától vasárnap 06.00 óráig nem fogad sürgősségi betegeket, ugyanis ekkor készítik elő a Nemzeti Koszorúér Hálózat kialakításához szükséges informatikai eszközök telepítését. Emiatt a betegellátás szervezéséhez szükséges informatikai rendszerek nem fognak működni.

Ez idő alatt az ügyeleti betegellátást az Országos Mentőszolgálat koordinálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata alapján a főváros kijelölt egészségügyi intézményei között.

https://hvg.hu/itthon/20190816_Atmenetileg_szunetel_a_surgossegi_betegellatas_a_Honvedkorhazban_szombaton