2019, augusztus 10 - 09:08 Sajtószemle

Új országos rekord: nyolcan adták át a külterületi döngölt földutat

"Értékteremtés a Nyírségben 90.: Tanyasi útfejlesztés Balkányban," címmel számolt be Facebook-oldalán Simon Miklós országgyűlési képviselő arról a pénteki átadóünnepségről, amin nyolc fontos férfi szalagvágása avatta az elkészült földutat. 

"Több mint 104 millió forint ráfordításával négy, a balkányi tanyavilágban húzódó külterületi út stabilizációja valósult meg a Vidékfejlesztési Program jóvoltából a Nagymogyorós, Vecser és Csiffytanyák érintésével. Az érintett útszakaszok zúzottköves stabilizációján túl egy új, az utak karbantartásához is használható MTZ traktorral gazdagodott Balkány város munkagépállománya. Az átadóünnepséget megtisztelte jelenlétével Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke. Gratulálok Balkány!,"

írta a fideszes politikus. Simon képviselő arra az apró részletre nem tért ki, hogy a munkák, és a traktorvásárlás uniós támogatásnak köszönhető. 

https://kepek.444.hu/2019/08/09/uj-orszagos-rekord-nyolcan-adtak-at-a-kulteruleti-dongolt-foldutat

Szécsény összes fideszes önkormányzati képviselője kilépett a pártból

Szécsény önkormányzata közleményben közölte, hogy a testület fideszes önkormányzati képviselői egységesen kiléptek a Fideszből.

Az ügy előzménye, hogy a helyi kereszténydemokraták egységesen azt szerették volna, ha a jelenlegi városvezető marad a Fidesz-KDNP közös jelöltje. A helyi fideszesek viszont még a két párt megállapodása alapján kötelező egyeztetésre sem voltak hajlandók, miután ők saját elnöküket, Varga Bélát jelölték.

A kilépők nyilatkozatuk szerint elítélik, hogy a KDNP Nógrád megyei elnöke egyéni érdekei érvényesítése érdekében elárulta a párt szécsényi alapszervezetét, és mondvacsinált okokkal fel akar oszlatni egy 30 éve sikeresen és tisztességesen működő politikai közösséget.

Közölték, meghurcolnak köztiszteletben álló szécsényi embereket, akik hosszú évek óta élvezik a város lakóinak bizalmát. A Fidesz szécsényi alapszervezetének elnöke, ha bizonyíthatóan nem is, de szemmel láthatóan asszisztál ehhez – írták. Úgy vélik, hogy a KDNP Nógrád megyei és a Fidesz szécsényi szervezetének elnöke szétvernek egy évtizedek óta sikeresen működő helyi szövetséget.

https://24.hu/belfold/2019/08/09/szecseny-fidesz-kepviselo-kilepes-kdnp-haboru/

Hivatalos: Takaró Mihály mégis beleír a NAT-ba

Ezért havi 480 ezer forintot kap év végéig.

A minisztérium korábbi helyreigazítása csak arra vonatkozott, hogy a tárcával nincs szerződése Takaró Mihálynak, ezért a szocialista Mesterházy Attila rákérdezett, akkor kivel van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának bármely
háttérintézménye áll-e szerződéses jogviszonyban Takaró Mihállyal?

Hajnal Gabriella miniszteri biztos irányítása alatt zajló NAT előkészítésben kapott-e bármilyen szerepet Takaró Mihály?

Amennyiben igen, mi a konkrét feladata és milyen díjazásért látja el azt?

Kiderült, Takaró Mihállyal szakértőként szerződtek a kerettanterv átdolgozására.

Rétvári Bence államtitkár azt írta, a Hajnal Gabriella miniszteri biztos irányításával működő,

közel ötven szakértőből álló kerettantervi munkabizottságok egyik tagja Takaró Mihály. A több évtizedes tanári gyakorlattal is rendelkező író-irodalomtörténész a magyar nyelv és irodalom kerettantervi bizottságban dolgozik.

https://24.hu/belfold/2019/08/09/hivatalos-takaro-mihaly-beleir-a-nat-ba/

Takaró Mihály: Esterházy kultúraromboló, tehát nem kell tanítani

Takaró Mihály is előadást tartott a 28. Jókai Mór Nyári Egyetemen Komáromban. A Nyugatot korábban zsidó lapocskaként definiáló irodalomtörténész szlovákiai magyar pedagógusok előtt többek közt arról beszélt, hogy már-már irracionális, hogy ilyen kis lélekszámú nép, mint a magyar fönnmaradt, már rég el kellett volna tűnnie – derül ki a rendezvényről beszámoló Újszó cikkéből.

Takaró szerint a magyarság sorsvállalás és tudatos kultúravállalás, a kultúra pedig a magyarság megmaradásának legfontosabb záloga.

Akinek szlovák, román, zsidó, német stb. felmenői vannak (Petőfi Sándor, József Attila, Radnóti Miklós stb.), azért akar a magyar kultúrához tartozni, mert a magyar kultúra olyat tud, amilyet semelyik más

– jelentette ki Takaró, aki később arra kérte az egybegyűlteket, hogy mindenki tegye fel a kérdést magának, ő mit tett a magyarság megmaradásáért.

https://24.hu/belfold/2019/07/15/takaro-mihaly-esterhazy-peter-eloadas/

Orbán Viktor áttekintette a magyar irodalom helyzetét

Orbán Viktor áttekintette a magyar irodalom helyzetét, és a kormány által erőközponttá duzzasztott Petőfi Irodalmi Múzeum még aznap belekezdett az „összmagyar irodalom“ átszervezésébe – ettől még a határon túli irodalmi szervezetek és műhelyek tagjai is kiborultak. Í

"Azt szeretnénk, hogy jobb magyarként menjen ki az, aki ide bejött” – mondja Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új, exszázadvéges igazgatója Orbán Viktornak a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában – a PIM filiáléjában – a miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videón.

A felvételen az is látszik, ahogy az Orbán fogadására összetrombitált kompánia koszorút helyez el a Kazinczy-sírkertben. De egy másnapi MTI-közlemény szerint más fontos dolguk is akadt az egybegyűlteknek: a PIM a nemzeti összetartozás napján „együttműködési megállapodást kötött a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel”, miután egy „tanácskozáson” Orbán Viktor részvételével „áttekintették a magyar irodalom helyzetét a Kárpát-medencében”.

Az első hírekből valamiért kimaradt három bekezdéses megállapodás elsőként Illyésre hivatkozva deklarálja a magyar irodalom „irodalmon túli feladatát”, vagyis azt, hogy segítse megtalálni az „erőnknek megfelelő helyet” Európában. „A magyar irodalom Kárpát-medencei erőinek egybegyűjtése céljából” az aláírók a magyar irodalmat fogják „népszerűsíteni Közép- és Kelet-Európában, valamint a Balkán régióban”, áll a megállapodás szövegében. Hiszen fontos „az összmagyar irodalom egységben történő felmutatása Európában és a nagyvilág számára”. Mindezt „a létrehozandó” Petőfi Irodalmi Ügynökség valósítja majd meg.

https://m.magyarnarancs.hu/konyv/jon-a-foiro-a-funyiroval-az-allami-eroirodalom-122076

Rétvári szerint nem gond Vidnyánszky Nemzetijének 150 milliós vesztesége

Közel két milliárd forintos állami támogatás mellett 150 milliós veszteséget termelt 2018-ban a Nemzeti Színház. Rétvári Bence illetékes államtitkár szerint ez nem gond, mert a színház műsorát nemcsak művészi/szakmai szempontok mentén kell összeállítani, hanem „nemzeti léptékben”. Ráadásul sok diák ingyen látogathatja.

„A Nemzeti Színház gondosan, jogszerűen és átláthatóan gazdálkodik” – adott választ Burány Sándor képviselő „Miért hagyják veszteségesen működni a Nemzeti Színházat” című kérdésére Kásler Miklós humánminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár.

Rétvári szerint az előadásokra az „eladni szánt” jegyek 98 százalékban elkeltek. A veszteséges működés alól pedig azzal menti fel a színházat, hogy a Nemzetinek „az általános színházművészeti tevékenységen túl nemzeti léptékben kell meghatároznia műsorpolitikáját”, a színháznak „olyan missziót kell felvállalnia, amely más teátrumtól nem várható el, ugyanakkor nemzeti identitásunk szempontjából nélkülözhetetlen”. Rétvári emlékeztet rá, hogy a Nemzetiben ingyen nézhetnek meg előadásokat szervezett iskoláscsoportok, az „előző évadban több mint kétezer olyan nézőt hívtak el ingyen a Nemzetibe, akik még soha nem járta színházban”.

https://hvg.hu/gazdasag/20190808_A_kormany_szerint_nem_gond_hogy_a_Nemzeti_Szinhaz_vastagon_veszteseges_mert_nemzeti

Bod Péter Ákos: Etetni kell a NER oligarcháit, ők pedig viszonzásul visszafogják a gazdasági fejlődést

A volt jegybankelnök szerint a kormányzat gazdaságvédelmi terve inkább korrekció. Magyarország jobban teljesít, de nem az Orbán-kormány miatt, hanem inkább az Orbán-kormány ellenére. Minden ígéret, hogy 2030-ra el lehet érni az osztrák életszínvonal 80-90 százalékát, komolytalan. Interjú.

https://168ora.hu/penz/bod-peter-akos-gazdasag-fejlodes-ner-172317

Másfél éve egyetlen forintot sem adott az Orbán-kormány a menekültek integrálására, még az uniós pénzeket is akadályozzák

Az Orbán-kormány a bevándorlási és menekültügyi jogszabályok 2016-os módosítása óta alig fogadott be menedékkérőt az országba, a kiadott menekült és oltalmazott státuszú emberek száma az alábbi módon alauklt:

·         2018-ban 670 menedékkérőből 349-en kaptak státuszt,

·         2017-ben a 3397-ből 1216-an,

·         2016-ban pedig a 30 ezerből alig ötszázan

– gyűjtötte össze az Abcúg. A portál szerint

ez a nagyjából kétezer ember szinte semmilyen integrációs támogatásban nem részesült.

Mint írják, a menekült családok 2014-ig iskoláztatási, létfenntartási, lakáscélú és nyelvtanulási támogatást igényelhettek, majd bevezették az integrációs szerződést, amiben a menekülteknek vállalniuk kellett, hogy kezdetben hetente, majd havonta felkeresnek egy szociális munkást a helyi családsegítő szolgálatnál, állást keresnek, és elkezdenek magyarul tanulni. 2016-ig az állam maximum havi 90 ezer forinttal támogatta őket, maximum két éven át. A családok ennél nagyobb összeget kaptak, ami nem haladhatta meg a 235 ezer forintot. Ezt a rendszert két éve szüntették meg, mondván, hogy “a gazdasági migránsok ne terjesszenek elő menedékjog iránti kérelmet kizárólag a jobb élet reményében”.

A Belügyminisztérium noha azt állította két éve, hogy uniós támogatásból továbbra is segítik a kormány által elismert menekültek integrációját, azonban ez már másfél éve nincs így.

https://168ora.hu/itthon/masfel-eve-egyetlen-forintott-sem-adott-a-kormany-a-menekultek-integralasara-meg-az-unios-penzeket-akadalyozzak-172344

Sopronban is közös jelölteket indítanak az ellenzéki pártok

Közös képviselőjelölteket indít a Momentum, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom az októberi önkormányzati választáson Sopronban – jelentették be a pártok és a civil szervezet képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon a megyei jogú városban.

Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde, a Momentum önkormányzati képviselőjelöltje elmondta, a legnagyobb ellenzéki pártok hónapok óta dolgoznak együtt a városban, és képesek demokratikusan együttműködni. Hozzátette, az ellenzéki összefogás nem összeolvadás.

– Magyarországon példái vagyunk az igazi demokráciának – hangsúlyozta.

A képviselőjelölt kiemelte, Sopron mind a 12 választókerületében indítanak közös jelöltet az önkormányzati választáson.

Őket a sajtótájékoztatón a pártok országosan ismert politikusnői mutatták be.

https://168ora.hu/itthon/sopron-ellenzeki-osszefogas-ellenzeki-jeloltek-onkormanyzati-valasztasok-2019-172352

Vásárhelyi Mária: Gyűlöld is

Mind a mai napig nem tudni pontosan, hogy az ötvenes évek rettegett és gyűlölt Államvédelmi Hatóságának jelszavát, amely szerint „Ne csak őrizd, gyűlöld is!”, a pártvezér Rákosi Mátyás vagy a belügyminiszter Farkas Mihály találta-e ki. Bármelyikük volt is, ennél találóbban nem fogalmazhatta volna meg a munkatáborokban és a börtönökben sínylődő politikai foglyok őrzőinek munkaköri leírását. Az őrökkel szemben ugyanis nemcsak az volt az elvárás, hogy gondosan vigyázzák a rájuk bízott, egyébként ártatlan embereket, hanem az is, hogy „önszorgalomból”, szadista ösztöneiket kiélve, válogatott kegyetlenkedésekkel gyötörjék is a rabokat. 

Ennek ellenére az elmúlt időszakban egymás után marasztalják el nemzetközi szervezetek Magyarországot amiatt, hogy az ország határára érkező menekültekkel a hatóságok embertelenül bánnak, megalázzák és kínozzák őket. Pedig a menekültek ártatlan emberek, akiknek egyetlen „bűnük”, hogy el kellett hagyniuk hazájukat a pusztító háború, az éhínség, a tomboló embertelenség miatt. Nálunk azonban a hatóságok, a kormány utasításának megfelelően, úgy bánnak a menekülőkkel, ahogyan bűnözőkkel sem szabadna, jóllehet a menedékkérők 60 százaléka gyermek. Menedékjogi kérelmük elbírálásáig szögesdróttal körülvett konténerekben tartják rabságban őket, mindössze néhány négyzetméter jut egy-egy emberre, a konténerekben nyáron a hőség, télen a hideg elviselhetetlen. Az orvosi ellátás és a táplálkozás nem megfelelő, a menedékkérőket a tranzitzónán belül is fegyveres őrök kísérik egyik helyről a másikra. Előfordult, hogy egy nőt tizenhét fegyveres őr kísért orvoshoz, és olyan is, hogy műtét után egy másik nőt öt napig az ágyhoz bilincselve tartottak a kórházban. Azokat pedig, akiknek menedékkérelmét első fokon elutasították, éheztetéssel próbálják rávenni, hogy elhagyják a tábort, és visszatérjenek Szerbiába, annak ellenére hogy a szerb hatóságok egyértelműen közölték, egyetlen menekültet sem fogadnak vissza. S mivel a hatóságok odáig nem merészkednek, hogy gyermekeket is éheztessenek, ezért Szél Bernadett elmondása szerint a kicsiket fegyveres őrök kísérik az ebédlőbe, és a fegyverek árnyékában fogyaszthatják el a kekszet és az üdítőt, amit a nagyvonalú magyar állam ellátásként biztosít a kiskorúaknak. Aki pedig lebukik közülük, mert néhány kekszet megpróbál a zsebébe gyömöszölni, hogy elvigye éhező szüleinek, azt arra kényszerítik, hogy a kekszdarabokat a szemétbe dobja.

https://168ora.hu/velemeny/vasarhelyi-maria-gyulold-is-172320

Ombudsman: Nem éheztettek senkit a tranzitzónában, amikor ott járt

Pont akkor nem volt ott egy elutasított menedékkérő sem.

Rákérdezett Székely László ombudsmannál Szél Bernadett független parlamenti képviselő, hogy tervezi-e, hogy vizsgálatot indít a menedékkérők éheztetése és a gyermekek fogva tartása miatt. Szél szerint ugyanis 2018 augusztusa óta 14 esetben összesen 23 embernek nem adtak enni a magyar  hatóságok a tranzitzónában, a politikus ezért feljelentést is tett, ahol feljelentéskiegészítést rendeltek el.

Az ombudsman írásbeli válaszából viszont az derül ki, hogy bár jártak a helyszínen 2018 november 6-án, akkor épp nem éheztettek senkit a röszkei tranzitzónában.

https://hvg.hu/itthon/20190809_Ombudsman_nem_eheztettek_senkit_a_tranzitzonaban_amikor_ott_jart#rss

Miskolc fideszes polgármestere nem indul a választáson

Több mint tíz esztendeje rosszindulatú betegséggel küzdök, amelyet a legújabb vizsgálatok is visszaigazoltak. Úgy gondolom, egy újabb ciklusnak egy ilyen rosszindulatú betegséggel felelősséggel nem kezdhetek neki.

Maga helyett Alakszai Zoltánt javasolja indítani.

Alakszai két éven át, 2016 decemberéig Kriza polgármesteri kabinetjét vezette, aztán azóta a város jegyzője.

https://24.hu/belfold/2019/08/09/miskolc-polgarmester-valasztas-kriza-akos-nem-indul-alaszkai-zoltan/

Mi minden lehet a miskolci polgármester visszalépése mögött?

Megint véget ért egy nyolcéves (jelen esetben kilencéves) polgármesteri ciklus Miskolcon. Kobold Tamás, majd Káli Sándor után a 2010 óta regnáló polgármester, Kriza Ákos is befejezi pályafutását. Az 54 éves orvos-közgazdász Kriza egészségügyi okokra hivatkozik, de aki egy kicsit is jobban ismeri a városban zajló események hátterét, annál felmerül egy sor olyan szempont, ami ezen kívül is indokolttá teheti Kriza döntését.

https://index.hu/belfold/2019/08/09/kriza_akos_miskolc_erdely_portre_polgarmester/

Biztonsági emberek vezették ki az újságírót a sajtótájékoztatóról, ahol a fideszes polgármester bejelentette: nem indul újra

Nem engedték be a döntésre bejelentő sajtótájékoztatóra Pusztai Lászlót az eszakhirnok.com főszerkesztőjét, akit biztonsági őrökkel vezettetett ki a városháza sajtósa. A sajtótájékoztatóra az MTI kivételével az országos médiumok munkatársai nem kaptak meghívót, s a helyi nyilvánosság is csak korlátozottan lehetett jelen: lásd Pusztai eltávolítását. 

https://nepszava.hu/3046086_biztonsagi-emberek-vezettek-ki-az-ujsagirot-a-sajtotajekoztatorol-ahol-a-fideszes-polgarmester-bejelentette-nem-indul-ujra

Vissza kell nyesni az Európai Bizottság hatalmát

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Azt, hogy az Európai Unió radikális reformokra szorul, egyaránt elismeri a két legnagyobb tábor: a föderalisták és a nemzeti önállóságot hangoztató szuverenisták is. Megítélésem szerint ebből a szempontból – is – érdemes megítélni az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen szerepét.

A föderalisták, tehát elsősorban a liberálisok, szociáldemokraták, zöldek és sajnos részben a néppártiak a birodalmi berendezkedés felé indulnának el. Ebben a modellben természetesen a központi hatalmak, elsősorban Németország és Franciaország, másodsorban a Benelux államok, Spanyolország, Svédország, Portugália kerülnének uralkodó pozícióba, míg a közép- és kelet-európai tagállamok továbbra is a másodosztályban focizhatnának. Vagyis ez a föderalizmus nem jelentene mást, mint a francia–német tengely látványos megerősödését.

A föderális koncepcióban intézményi szinten meghatározó szerep jut az Európai Bizottságnak, amely, mint a törvények őre és a jogszabályok kezdeményezője, jellegét tekintve tagállamok, nemzetek feletti szervezet, az unió szupranacionalizmusának a szimbolikus megtestesítője. Érdemes itt arra visszatérni, hogy már a kezdetek kezdetén, az 1951–1952-ben létrejött Európai Szén- és Acélközösségen belül az úgynevezett főhatóság – mint a mai bizottság elődje – is vindikálta magának a jogot ahhoz, hogy a tagállamok irányítója legyen.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/vissza-kell-nyesni-az-europai-bizottsag-hatalmat-7183712/

Az európai egység szétverése folyik

MIGRÁCIÓ: A FINOM EGYENSÚLYOK MŰVÉSZETE HELYÉBE A BRUTÁLIS BEDARÁLÁS GYAKORLATA LÉPETT

Csejtei Dezső Magyar Nemzet

Olykor kifejezetten hasznos, ha a minket foglalkoztató dolgoknak nemcsak a jelenével, aktuális helyzetével foglalkozunk, hanem pillantást vetünk azok félmúltjára, közelmúltjára is. S ezt nem csupán azért érdemes megtenni, mert igazán ekkor derül ki, hogy a közelmúlt hangadói, szellemi véleményformálói közül kik azok, akik képesek kievickélni a feledésnek abból az árkából, amelybe haláluk után kerülnek ideiglenesen, s kik azok, akik végérvényesen benne ragadnak, hanem azért is, mert ez plasztikusan tárja elénk azon finom különbségeket, hangsúlyváltozásokat is, amelyek a közelmúlt és saját korunk között mentek végbe.

S így van ez az európai egység, integritás esetében is. Az európai egység gondolatának mindig is számos híve, képviselője volt Dantétól és Pierre Dubois-tól kezdve egészen a jelenkor némely mérvadó politikusával bezárólag. Úgy tűnik tehát, hogy e téren századokon átívelő, töretlen folytonosság áll fenn. Azonban ha e témát tüzetesebben szemügyre vesszük, akkor már számos, egymástól eltérő véleménnyel találkozunk.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-europai-egyseg-szetverese-folyik-7141508/

Németh Szilárd: Az ellenzék ismét gallyra vágná Csepelt

MTI Magyar Nemzet

Az elmúlt két önkormányzati ciklusban Csepel adósságmentes, építkező, gyarapodó, gyermekközpontú városrésszé vált, ám az ellenzék újra „gallyra vágná” a kerületet – tartalmazza a Fidesz választókerületi elnökének közleménye, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

Németh Szilárd úgy fogalmazott: korábban „elvtársi korrupció, többmilliárdos adósság, a közvagyon lenyúlása, széthordása, szoci képviselő pedofil bűncselekményei, a párton belüli gyilkosságig elfajuló leszámolás” jellemezte a csepeli közéletet. A csepeliek ezt akarták megszüntetni, amikor 2010-ben a Fideszt bízták meg a kerület rendbetételével – tette hozzá.

Megfogalmazása szerint az a Karácsony Gergely mutatja be a csepeli ellenzéki polgármester-jelöltet, aki nemrég még úgy tudta, hogy Csepel Észak-Pest része. „Az emberek előtt teljesen ismeretlen jelöltet Gyurcsány hű embere, Bangóné Borbély Ildikó, a Kabáról Csepelre importált hivatásos patkányozó és az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, felbujtóként elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt jogerősen elítélt Szenteczky János találta ki.” Ők annak az MSZP-nek a helyi vezetői, amelyik 2010 előtt már „gallyra vágta” Csepelt – fűzte hozzá.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nemeth-szilard-az-ellenzek-ismet-gallyra-vagna-csepelt-7197344/

„Széles politikai szakadékok szabdalják az ellenzéket”

Magyar Hírlap

A DK és a Momentum a legszélsőségesebb párt – állítja az Alapjogokért Központ vezetője. A választó egymással marakodó, egyszer megegyező, majd azt felrúgó ellenzéket lát

A szélsőséges és vállalhatatlan politikusaiktól megszabadulni képtelen balliberális ellenzéki pártok megérdemlik a bukást – nyilatkozta lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Az, hogy a Momentum egy volt SZDSZ-hez kötődő állampárti ügynököt támogat önkormányzati képviselőjelöltnek Terézvárosban, túlmutat azon, hogy a Momentum az új SZDSZ – mondta lapunknak Szánthó Miklós azzal összefüggésben, hogy Soproni Tamás, az ellenzék által támogatott VI. kerületi polgármesterjelölt csapatában Gaár Iván személyében egy korábbi III/III-as ügynök is megtalálható. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a Momentum nem egyszerűen az új SZDSZ – hanem sokkal rosszabb annál, mert bár szavakban új időknek új szeleit hirdetik, ugyanazokat a reflexeket láthatjuk részükről, mint egykoron az SZDSZ-től. Sőt, még annál is gyomorforgatóbbakat – tette hozzá. „Nemcsak, hogy skrupulus nélkül összefognak a balliberális elit nomenklatúrájából bárkivel, vagy nyíltan pártolják a homoszexuális-propagandát, de Brüsszelben kifejezetten a nemzeti érdekek ellen áskálódnak. Magyar fideszes jelölteket nem, viszont magyargyűlölő román politikusokat támogatnak vezető EP-s poziciókra

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190809-szeles-politikai-szakadekok-szabdaljak-az-ellenzeket

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a Liga az olasz kormányfő ellen

„Akik vesztegetik az időt, az országnak ártanak” - áll a közleményben.

Elfogadhatatlan lenne bárminemű kísérlet arra, hogy új olasz kormánykoalíció lépjen a mostani helyébe, mielőbb választásokat kell tartani - jelentette ki Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Egyben óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat.
„Remélem senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne” - hangoztatta a Liga kormánypárt vezetője az Adriai-tenger partján fekvő Termoliban nyilatkozva.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190809-bizalmatlansagi-inditvanyt-nyujt-be-a-liga-a-kormanyfo-ellen

Evangélikus egyház: Zéró toleranciát hirdettünk a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban

BORDÁCS BÁLINT origo

Donáth László szocialista lelkész ügyében reagált az Origónak dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke, aki arról írt, felekezete zéró toleranciát hirdetett a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Hozzátette, az általa vezetett egyház nem partner sem az elkövetett bűnök fedezésében, sem a felelőtlen vádaskodásban. Elárulta, a botrány kirobbanása után beszélt Donáthtal, aki tagadta a szexuális zaklatás vádját. Ha viszont bebizonyosodik a jogsértés, akkor az evangélikus egyház törvényei szerint járnak majd el - húzta alá.

https://www.origo.hu/itthon/20190809-evangelikus-egyhaz-reakcio-dontath-ugyben.html

 

Mintha hazajárnának, úgy utazgatnak Salvini emberei Moszkvába

BuzzFeed News, az orosz kémeket is lebuktató Bellingcat és az orosz hírportál, az Insider közös oknyomozó munkájának köszönhetően kiderült, hogy Matteo Salvini és pártja, a Lega az eddig gondoltnál is szorosabban kötődik Putyin Oroszországához. Mindaz, amit a cikk feltárt, nagyon súlyos orosz befolyásra utal, és biztos, hogy nem tesz jót az épp új választásokra készülő Salvininek.

A szélsőjobboldali, populista belügyminiszter az elmúlt időkben végigturnézta Olaszországot, és részben szélsőséges bevándorlásellenességének köszönhetően személye és pártja, a Lega rendkívül megerősödött. A velük közösen kormányzó 5 Csillag Mozgalom ugyanakkor egyre rosszabb számokat produkál. Bár az EP-választások előtt Salvini még határozottan állította, hogy nem vágyik a kormányfői székbe, és akármilyen eredmény születik is, nem tart igényt a miniszterelnöki pozícióra, egy most kirobbant, egy gyorsvasút támogatásáról szóló vita okán, ahol a kormánykoalíció képviselői egymás ellen szavaztak, szakításközeli állapotba került a Lega és az 5 Csillag. Salvini azt mondta, vissza kell adni az embereknek a választás lehetőségét, ugyanakkor ez nem lesz elég ahhoz, hogy új választásokat írjanak ki, azt ugyanis csak az államfő, Sergia Mattarella teheti meg.

https://444.hu/2019/08/09/mintha-hazajarnanak-ugy-utazgatnak-salvini-emberei-moszkvaba

 

AUSZTRIA

Erdőt ültetnek az egykori stadion területén

A természet és a művészet szolgálatába állítanak egy egykori stadiont az ausztriai Klagenfurtban. A régi futballpályára ültetett installáció háromszáz fából fog állni, a fák sorra érkeznek.

Klaus Littmann, a kiállítás kurátora szerint a kezdeményezés soha ennyire nem volt időszerű mint most, hiszen "a klímaváltozás elleni harc, a környezettudatosság soha nem tapasztalt aktualitást ad neki" - mondta.

A projekt egyik nem titkolt célja, hogy emléket állítson a fajoknak, amelyeket az eltűnés veszélye fenyeget természetes környezetükből - a másik az emberek érzékenyítése: hogy végre észrevegyék, a természet halálos veszélyben van - így ők is.

Az elkövetkező hónapban harminc nagyobb fát ültetnek el a stadion területén. Több közülük hatszáz kilós. Az így létrejött kis erdő szeptember eljétől október végéig áll majd a látogatók előtt.

https://hu.euronews.com/2019/08/08/erdot-ultetnek-az-egykori-stadion-teruleten

Tovább vegzálja a fideszes önkormányzat a VIII. kerületi Aurórát

Az Auróra közösségi ház ellen régóta hadjáratot folytat a VIII. kerületi önkormányzat fideszes vezetése, erről legutóbb itt írtunk.

A klub most a Facebookon közölte, hogy délben a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársai megjelentek az Aurórában ellenőrizni, hogy folytatnak-e kereskedelmi tevékenységet az üzletben.

„A látogatás során tájékoztattak, hogy az ellenőrzésre azért volt szükség, mert a Polgármesteri Hivatal visszavonta az engedélyünket. Mivel a határozatot mi egészen mostanáig nem kaptuk kézhez, ezért azóta sem tudtuk meg, mi áll a bezáratás mögött.”

Az intézkedés után próbálták az önkormányzatnál kideríteni a határozat indoklását, de mivel az értesítést félfogadási idő után kapták, már nem volt lehetőségük érdemben tájékozódni, és legközelebb hétfőn 13:30-kor tudják őket fogadni.

Tehát megint bezáratták a pultot, de most már nem is tudják, hogy miért. Így nem is nyitják ki az italpultot, ami jó ideje eleve csak 22 óráig lehet nyitva, de a programokat változatlanul megtartják.

https://444.hu/2019/08/09/tovabb-vegzalja-a-fideszes-onkormanyzat-a-viii-keruleti-aurorat

Club Aliga: 350 milliót kasszírozhatnak Mészárosék a nagycsaládos üdülésből

Erősen fapados szállás, kosz, penész, bűz és kritikán aluli ételek fogadták az Erzsébet-programban, állami támogatással üdülő nagycsaládokat a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségében álló, az igazgató korábbi nyilatkozata szerint besorolás nélküli szállodaként üzemelő Club Aligában az első turnusokban. Nem is kevés pénzért.

Megkérdeztük olvasóinktól, hogy mennyit fizettek. A válaszok alapján átlagban családonként több mint 200 ezer forintot számítottak fel utánuk, aminek alig tíz százaléka volt az általuk fizetett önrész, a zöm Erzsébet-programos támogatás.

Megnéztük, hogy a Club Aligában foglalt Erzsébet-programos nyaralások árából a Balatonnál hasonló árért mire futotta volna. Teljes ellátással nem találtunk ajánlatokat a Szállás.hu-n, de azt láttuk, hogy piaci áron is bőven meglett volna 210-220 ezer forintból a nyaralás, besorolás nélküli, de akár kétcsillagos szállodában is, feltehetőleg akkor is, ha a hiányzó étkezésekkel arányosan megnöveljük a díjakat négy éjszakára, két felnőttel és három gyerekkel számolva. Három éjszakával pedig valószínűleg még maradt is volna az összegből.

Ha pedig az apartmanokat nézzük, akkor dupla annyi időre is kijött volna a nyaralás abból, amennyit az állam finanszírozott a Club Aligában. Penész, kosz, dohszag és ehetetlen étel nélkül.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/08/09/club-aliga-nagycsaladosok-erzsebet-program-nyaralas/

Éledezik az Iszlám Állam

A magukra hagyott felszabadítóknak nincs elég erőforrásuk, hogy felszámolják a rejtőzködő sejteket. A terroristák próbálják kiélezni a vallási ellentéteket.

Hiába veszítette el területeit, az Iszlám Államnak sikerült újra megszilárdítani lázadó egységeit Irakban és Szíriában – figyelmeztetett az amerikai védelmi minisztérium minapi jelentésében. A terrorszervezet egyelőre nagyszabású, akár hódító célzatú offenzívát nem hajtott végre, ám a célzott gyilkosságok, rajtaütések, öngyilkos merényletek, és az egyik új módszer, a termőföldek felégetése mindennapos fenyegetést jelentenek. A dokumentum rámutat, nagy veszélyt jelent, hogy a szunnita szélsőségesek próbálják feltüzelni a vallási ellentéteket. Irakban a síita milíciák ellen, Szíriában a kurdok és az ugyancsak síita Irán támogatását élvező kormányerők ellen uszítanak. Közben a szervezet korábbi törzsi és családi kapcsolatait kihasználva aktívan toboroz, és pénzügyi forrásait is igyekszik újjáépíteni. Becslések alapján a két országban együtt 14-18 ezer harcosuk élhet, közülük mintegy 3 ezren külföldiek.  A dokumentum szerint az Iszlám Állam éledezésének több oka lehet.

 

https://nepszava.hu/3045982_eledezik-az-iszlam-allam

Sebes György Apák és ...

Még mindig itt tartunk. Vagy ha úgy tetszik: újra. Van valamilyen ügy, annak szereplői, de igazából nem ők a fontosak, hanem az egyikük lánya. Akinek persze semmi köze a történethez, csak annyi, hogy van családja (mint általában mindenkinek). Donáth László ismert ember. Parlamenti képviselő is volt – szocialista színekben -, lelkész, okos ember. Most szexuális zaklatással gyanúsítják. Nem tudjuk, mi történt. Csak feltételezések vannak. A hatalom médiája mindenesetre gondosan felfújta az esetet. Meglehet, Donáth hibázott. Az is, hogy semmi sem úgy történt, ahogy sugallják. De az ügy tálalása szempontjából mindez lényegtelen is. A lelkésznek három gyereke van. Egyikük nemrég az érdeklődés középpontjába került. A Momentum ugyanis két képviselői helyet szerzett az Európai Parlamentben. Donáth Anna ezzel az uralkodó rezsim ellenségévé vált. Mivel kinyitotta a száját és mivel szembe mert szállni a hatalommal. Felháborító. Egyelőre azonban – úgy látszik - a propaganda-gépezet nem talált semmit, amivel le lehetne járatni. Akkor hát megtámadják az édesapján keresztül. Csurka István lapjában, a Magyar Fórumban jelent meg a 90-es évek elején – az MDF kormányzásának hajnalán - az Apák és fiúk című cikk. Ami arról szólt, hogy a választáson második helyet szerzett SZDSZ vezetőinek többsége olyan családból származik, amelynek kommunista múltja van. Felmenőik miatt tehát ők sem lehetnek rendes (magyar) emberek. Majdnem harminc év elteltével ugyanezt az aljas lejártató módszert alkalmazzák.

 

https://nepszava.hu/3045941_apak-es

Lenne miből emelni a legnyomorúságosabb nyugdíjakat - amiről az ellenzék sem beszél

Már 2016-ban meghirdette a kormány, hogy 2022-ig 27-ről fokozatosan 11,5 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett tb-járulékkulcs, vagyis a szociális hozzájárulási adó (szochó) kulcsa. Ennek a reformnak a legújabb lépése a januárról júliusra halasztott 2 százalékpontos csökkentés: 19,5-ről 17,5 százalékra. Simonovits András nyugdíjszakértő károsnak tartja a lépést, és helyette a legfájóbb egészségi hiányok pótlásán túl a legkisebb nyugdíjak lépcsőzetes emelésére kellene fordítani a keletkező forrást.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-nyugdijas-nyugdijrendszer-szocho-nyugdijemeles.689463.html

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

8169

Vádat emelnek Zuschlag János és több társa ellen, mert bűnszövetségben szándékoztak tiltott módon adatokat szerezni, és a birtokukba került adatokat használták volna úgynevezett kamupártok választási szerepeltetésére. A vádlottak pártonként 27 egyéni választókerületi jelölt állítása mellett összesen legalább 176 millió forint költségvetési támogatást akartak jogellenesen megszerezni, de az adatvédelmi hatóság lecsapott. Az úgynevezett kamupárt a magyar választási rendszer eszköztartományának legalább annyira szerves és a jelek szerint megkerülhetetlen tartozéka, mint, mondjuk, a szavazóurna vagy a választási névjegyzék, de amíg ezek a választás eszközigényének sorába strigulázandók, addig a kamupárt a hazai választási gyakorlatnak, mondhatni, kulturális eleme. A kamupárt létrehozásának ezer változata ismeretes, Zuschlagék a vádirat szerint a jelöltek indításához szükséges ötszáz érvényes ajánlást úgy akarták megszerezni, hogy felvették a kapcsolatot két további emberrel, akik egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársai voltak. Arra kérték őket, hogy a cég ügyfélkörének személyes adatait fizetség ellenében adják át. A két munkatárs ezt meg is tette, csaknem ezer ügyfél személyes adatai kerültek  Zuschlagékhoz.

Ezzel a magyar bűnüldözés el is végezte a dolgát, a volt szocialista politikus feltehetően megérdemelt és jogos büntetését várja. Volt már ilyen helyzetben. 2007. szeptember 19-én a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta meg az egykori szocialista képviselőt, első fokon nyolc és fél év börtönre ítélte a megyei bíróság. Később a büntetést 6 évre csökkentette az ítélőtábla. Zuschlag a szegedi fellebbviteli eljárásban az utolsó szó jogán elmondott beszédében azzal védekezett, hogy az elmúlt húsz év minden bűnét, hibáját nem lehet rajta számon kérni.

Dehogynem. A pályázati csalás körében, mint látni, egyedül őt csukták le, gondolom, erős példát statuálva mindenki számára, aki szintén ugyanúgy csalt, csak nem kapták el.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-09/kovacs-zoltan/8169.html

10 milliárdos MKB-hitel is kellhetett, hogy Mészáros Lőrincék beszálljanak a Tigázba

mfor.hu

Július 16-án derült ki, hogy ami addig csak szóbeszéd volt, megerősítést nyert, hiszen a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleménnyel bejelentették, hogy az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelésébe tartozó Status Energy Magántőkealap, a leányvállalata révén közel 50 százalékos (közvetett) tulajdont szerzett a Tigáz Zrt.-ben.

A közvetlen tulajdont szerző leányvállalat a Status Energy Kft., melyet a cégadatok alapján kifejezetten erre az akvizícióra hoztak létre. A társaságot ugyanis alig egy hónappal korábban, június 19.-én alapították, a bejegyzés pedig két nappal később történt meg. A 3 millió forintos jegyzett tőkével létrehozott társaság fő tevékenysége villamosenergia-termelés lett.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/10-milliardos-mkb-hitel-is-kellett-hogy-meszaros-lorincek-beszalljanak-a-tigazba.html

"Köszönjük szépen önöknek, hogy olyanná teszik ezt az országot, amilyen"

Ugrai István művészeti intendáns és Zsedényi Balázs operatív vezető az Átrium Színházról.

 

A fővárosi színházi élet egyik legérdekesebb magánszínházas projektjének lett vége azzal, hogy a kormány villámgyorsan eltörölte a tao-rendszert: az Átrium költségvetéséből százmilliók hiányoznak, elküldték alkalmazottaikat, eltemettek két előadást. De maradnak, amíg lehet. A teljes cikket a friss Magyar Narancsban találja!

Magyar Narancs: Ha racionális alapon végiggondoljátok, mi az a határpont, ahol már inkább abba kell hagyni?

Zsedényi Balázs: A törvénymódosítás másnapján azt kellett volna mondani, köszönjük szépen, ennyi volt.

MN: Miért nem mondtátok?

Ugrai István: Akkor még nem tudtuk, milyen döntést fog hozni Fekete Péter államtitkár, Kásler Miklós miniszter és a tanácsadó testületük, ami az egész hóbelevanc spiritusz rektora. Ugyanis az volt a duma, hogy aki becsületesen dolgozott, annak nincs miért aggódnia. Itt egy széknyi taomachinálás nem volt, a jegyrendszerünkben szinte név szerint megvan, ki hol ült. Úgy tudom, ilyen nyilvántartása nem mindenkinek van. Úgy gondolom, állampolgári kötelességem, hogy az államban bízzak. Ha azt mondja az állam képviselője, hogy nem érhet hátrány, akkor az úgy lesz. Addig hiszek ebben, amíg nem történik meg az ellenkezője. És aztán megtörtént.

https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/legyen-vilagos-kivegeztek-122073

Úgy tűnik, nem is a cselgáncs Putyin kedvenc sportja

Az amerikaiak hajlamosak azt hinni, hogy az orosz elnök kedvenc sportága a sakk, pedig nem: a cselgáncs – ennek megfelelően Oroszország ugyan gyenge, de Putyin elnök képes a lehető legtöbbet kihozni a Nyugat zavarodottságából és határozatlanságából, írja a Wall Street Journal szerzője. A Georgetown-i Egyetem Kelet-Európa Tanszékének vezetője, akinek kommentárja abból az alkalomból jelent meg, hogy az orosz politikus éppen 20 éve került hatalomra. Mint írja, ez idő alatt az államfő mind inkább tekintélyuralmi pályára állt rá, de megerősítette országa helyzetét a világpolitikában, miközben egyre zsugorodik az orosz gazdaság, apad a lakosság lélekszáma, elavul az infrastruktúra és széleskörű a korrupció. Mégis sikeresen keresztezi a nyugati érdekeket. Képességeit jól mutatja a Közel-Kelet, ahová Moszkva három évtized után kulcsjátékosként tért vissza. Még inkább kiélezte a feszültséget a NATO-val, amikor lepaktált török kollégájával, orosz fegyverszállításokat is beleértve. Kihasználta az ellentéteket a korábbi amerikai kormányzat, valamint Szaúd-Arábia között. Legújabban pedig Kínával erősíti a katonai együttműködést, kiaknázva a Washington és Peking közötti kereskedelmi háborút. Végül pedig jól kitapintotta az EU érzékeny pontjait, és minél inkább bírálja Brüsszel a fokozódó magyar illiberalizmust, Orbán annál közelebb kerül a Kremlhez, amely dicséri és gazdasági, illetve politikai ösztönzőkkel támogatja. A populista olasz vezetés hasonlóképpen felzárkózik Putyin mögött és bírálja az uniós szankciókat. Az államfő tudja, miként játsszák az erőpolitikát. Profitál a Nyugat megosztottságából, gondosan figyeli a következő lehetőséget Oroszország nemzetközi pozícióinak megerősítésére

https://nepszava.hu/3046040_ugy-tunik-nem-is-a-cselgancs-putyin-kedvenc-sportja

Legalább 300 ezer (vagy félmillió?) ukrán kapott magyar útlevelet

nemzetközi sajtószemle

Amíg Ukrajna a háborúval van elfoglalva, addig Magyarország akkurátusan és demokratikusan elfoglalta a nyugati részeket – állítja aNása Gazéta, a Mi újságunk portál. Útleveleket osztogatott, iskolákat és egyéb magyar intézményeket hozott létre. Az ukrán külügyminisztérium állandó vitában volt a magyar kormánnyal, de utóbbi – mit sem törődve vele – folytatta addigi tevékenységét, méghozzá a nemzetközi törvényi kereten belül maradva, sőt a szélsőségesek odáig elmentek, hogy a NATO amerikai képviselőivel is vitába keveredtek. 

https://infovilag.hu/2019/08/09/legalabb-300-ezer-vagy-felmillio-ukran-kapott-magyar-utlevelet

Trump mosolyogva pózolt a csecsemővel, akinek mindkét szülőjét megölte a El Pasó-i merénylő

Hatalmas felháborodás tört ki egy csütörtökön készült fotó következtében Amerikában, írja az Independent. Az amerikai elnök ugyanis ellátogatott El Paso városába, ahol egy merénylő 22 embert ölt meg a hétvégén.

Donald Trump és feleségéről az alábbi fotó készült a látogatás során, a képen Melania Trump azt a két hónapos csecsemőt tartja a kezében, akinek édesanyját és édesapját is megölték a lövöldözés során.

A gyermek csonttöréseket szenvedett a merénylet során, hiszen édesanyja ráfeküdt, hogy megvédje őt a lövésektől.

A fotó nyilvánosságra kerülését követően elképesztő mennyiségű kritikát kapott az elnök, hiszen nem elég, hogy mosolyogva pózol egy megárvult csecsemő mellett, még felfelé mutató hüvelykujjával is rátett egy lapáttal.

A kórházban egyébként nyolc felnőttet is ápolnak, akik szintén a merénylet során sebesültek meg, de egyikőjük sem akart találkozni az amerikai elnökkel.

https://24.hu/kulfold/2019/08/09/donald-trump-el-paso-foto-csecsemo/

Különleges körülmények okozták a budapesti trágyaszagot

Azt tudni, hogy a katasztrófavédelem szagügyben nem illetékes, azt viszont nem, ki is lenne az. Ami viszont biztos: a meteorológus szerint ritka időjárási körülményekre volt szükség ahhoz, hogy a szag egészen a fővárosig jusson.

Továbbra sem tudni, honnan származott a csütörtökön Budapestet elérő trágyaszag. Eleinte sokan Zsámbékra tippeltek, ám Horváth László polgármester cáfolta, hogy a városban trágyáztak volna. Horváth a gyermelyi gyárra gyanakodott, ám ez is csak feltételezés, ahogyan a zsámbéki mondás is az volt.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint a szélirány alapján mindenesetre megállapítható, hogy a bűz nyugati, északnyugati irányból érkezett.

https://24.hu/belfold/2019/08/09/budapesti-tragyaszag-tragya-gate/

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

Nincsen itt semmi látnivaló

Hadházy Ákos beváltotta, amit ígérgetett, kedden beballagott az ügyészségre, és feljelentette az ORFK-t a Microsoft-botrányban játszott szerepe miatt. Szép dolog, de ha már erre volt módja időt szakítani, tehetett volna még egy kanyart, nem került volna az már semmibe.

Elmenni a rendőrségre, és feljelenteni náluk az ügyészséget vagy egyenest a legfőbb ügyészt. Hogy miért, az elég nyilvánvaló, benne van az Alaptörvényben, 29. cikk. Az ügyészség üldözi a bűncselekményeket, fellép más jogsértő cselekményekkel és mulasztásokkal szemben, valamint elősegíti a jogellenes cselekmények megelőzését.

Hogy ez az egész Microsoft-botrány voltaképp micsoda, azt nyilván nem kell elmagyaráznunk. Kölcsönösen előnyös megállapodások rendszere, melynek eredményeképp néhány magyar kitűnőség szerény többletjövedelemhez jutott. Semmi extra, egyenként maximum pár százmilliók, és abszolút tisztességesen.

A bűn máshol lakozik.

Mi, magyarok, tisztán látjuk, hogy a bűn micsoda. A Coca-Cola-reklám, az bűn. A Rétvári által vizionált genderklotyók sokasodása ugyancsak bűn.

Vagy a fene tudja.

Bő negyven évvel ezelőtt valaki elmesélte nekünk egy úti élményét. Nyilvános vécé valamely egzotikus országban, egyik bejárat a férfiaknak, egy másik a nőknek. De mindkettő ugyanabba a közös térbe nyílik.

Gendersemleges reterát a legmagasabb fokon.

Aki erről beszámolt, markánsan jobboldali nyelvész-történész, egyetemi tanár, az ország pedig a hozzánk közelálló, íjfeszítő nép lakta, romlatlan Mongólia.

https://www.es.hu/cikk/2019-08-09/vancsa-istvan/nincsen-itt-semmi-latnivalo.html

Brutálisan összevertek egy fiatal nőt Bényén csak azért, mert szivárványszínű táska volt nála

„Ahogy táncoltam egy barátommal a sátorban, egyszer csak megjelent hátunk mögött egy ember. Nagydarab, kopasz férfi, afféle hazafias kopasz. Felkapta a táskám és az arcomba tolta, fennhangon kezdett érdeklődni, mégis mi az, amit a kezemben tartok. Táska.”

– kezdi beszámolóját Facebook-oldalán egy 19 éves lány, Kurucz Boglárka, akit vasárnap este megtámadott egy férfi. Mint kiderült,

a támadónak az volt a problémája, hogy Boglárkán szivárványszínű táska volt, amit az melegjogi szervezetek használnak jelképként.

Ahogy a lány megpróbálta finoman elvenni a táskát a „nagydarab, kopasz, afféle hazafias kopasz” férfitól, a férfi ingerülten rángatni és szidalmazni kezdte azt kiabálva, hogy biztosan leszbikus. A fiatal nő leöntötte a férfit, amire a férfi arcon vágta őt. Ekkor Boglárka barátjának nagyszülei jöttek a lány segítségére, de az idős férfit is úgy fejbe verte a támadó, hogy elterült a földön. A támadónak is megjelent egy társa, együtt ütötték rúgták a két földön fekvőt.

„A barátom kis híján sokkot kapott, engem mentő vitt kórházba. Megmentőmnek eltört a járomcsontja, szemünk alatt lila duzzanat éktelenkedik, testünk több pontján foltok, amiket az ütések és rúgások okoztak.”

https://168ora.hu/itthon/veres-benye-lany-szivarvany-taska-172362

Ömlenek a milliárdok a Lázár János felügyete alatt álló mezőhegyesi tangazdasághoz

Összesen mintegy 8 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre az állam a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben, jelentette be a cég beruházási és fejlesztési vezérigazgató-helyettese pénteken. Turbucz Péter beszámolója szerint a tőkepótlás egyik oka, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. június 28-án visszavásárolta a vetőmagüzemét. A cég a Limagrain Hungary Kft. 26,5 millió eurós vételárat önerőből fizették. Az állami milliárdokból azért jut fejlesztésekre, felújításra, és új épületek felhúzására is. 

"Ősszel indul a műemlék Hamvay-fogadó rekonstrukciója, melyben irodákat, interaktív kiállítóteret és kávézót alakítanak ki,"

közölte a vezérigazgató-helyettes az MTI beszámolója szerint. Miután menesztette a Miniszterelnökséget vezető miniszteri posztról, Orbán Viktor Lázár Jánost a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki. 

https://444.hu/2019/08/09/omlenek-a-milliardok-a-lazar-janos-felugyete-alatt-allo-mezohegyesi-tangazdasaghoz

Megszavazzák, hogy kire szavazzanak Ferencvárosban

Megállapodtak az ellenzéki pártok, a jelölő-szervezetek és az aspiránsok Budapest IX. kerületében, így már biztos, hogy lesz előválasztás Ferencvárosban. Ez a procedúra dönt majd arról, hogy az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róbert kampánycsapata támogatását élvező Baranyi Krisztina, vagy a Momentum, az MSZP és a Jobbik jelöltje, Jancsó Andrea lesz a kerületben a fideszes rivális közös ellenzéki kihívója. Mint azt Magyar Györgytől, a ferencvárosi előválasztást szervező civil bizottság elnökétől megtudtuk, a korábbi tervekről eltérően a jelölteknek nem kell ajánlásokat gyűjteniük. Megállapodtak arról is, hogy az előválasztás érvényességét nem kötik részvételi küszöbhöz. – Az előválasztás jövő szerdán kezdődik – mondta Magyar György. Szerdán és csütörtökön reggel nyolctól este nyolcig, pénteken pedig reggel nyolctól délután kettőig lehet szavazni.

https://nepszava.hu/3046119_megszavazzak-hogy-kire-szavazzanak-ferencvarosban

Megfizettetik a rendszer fenntartási járulékát - interjú Pikó Andrással

A jelenlegi VIII. kerületi önkormányzat politikája nagyjából az, hogy rohadjon el minden, aztán adjuk el, amilyen gyorsan csak tudjuk – állítja Pikó András, a józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt.

https://nepszava.hu/3046012_megfizettetik-a-rendszer-fenntartasi-jarulekat-interju-piko-andrassal

Lemond a lengyel alsóház elnöke, miután kiderült, hogy kormányzati repülőgépet használt magánutakra

ejelentette csütörtökön lemondását Marek Kuchcinski, a lengyel parlament alsóházának elnöke azzal az indokkal, hogy a közvélemény nemtetszéssel fogadta a gyakori, néhány esetben a családtagok részvételével tett belföldi repülőútjairól megjelent információkat.

Kuchcinski ellen ez ügyben az ellenzéki Polgári Platform nyújtott be bizalmatlansági indítványt, amelyről pénteken szavazott volna az alsóház, a szejm. A házelnök közölte, hogy pénteken távozik tisztségéből. A szejm aznap választja meg az utódját.

Marek Kuchcinski aláhúzta, az általa vállalt házelnöki munkamodell következtében nemcsak Varsóban, hanem vidéken és külföldön is tevékeny volt.

– Mivel azonban a közvélemény negatív módon viszonyul hozzá, arra jutottam, hogy nem folytathatom a házelnöki munkát

– jelentette ki.

A sajtókonferencián szintén felszólaló Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke hangsúlyozta, Kuchcinski a repülőutakkal nem járt el törvényellenesen, és nem tért el a bevált szokásoktól sem. A pártelnök egyúttal bejelentette, hogy pártja törvénytervezetet nyújt be a kormánygépek használatának szigorú szabályozásáról.

https://168ora.hu/kulfold/lemondas-lengyelorszag-repulout-maganrepulogep-orban-viktor-172304