2018, szeptember 29 - 07:51 Sajtószemle

Gyenge és színvonaltalan játék az Üllői úton

A Filmarchívum ezen a héten is közzéteszi a 100 évvel ezelőtt készült filmhíradót. HD-ben látható az akkor vadiúj Gellért szálló, az első honvédszobor, egy háborús népkonyha és természetesen egy focimeccs.

https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/09/25/mirol_szolt_a_filmhirado_1918_szeptembereben/

Szijjártó átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést az azeri külügyminiszternek

Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetést Szijjártó Péter New Yorkban adta át, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakán.

Mammadyarov egyebek között a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztésében és kiterjesztésében játszott szerepéért részesült a kitüntetésben.

Szijjártó Péter méltatta az azerbajdzsáni kollégájának a tevékenységét a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételében, és hangoztatta, hogy Azerbajdzsán fontos szereplő az EU keleti partnerségi programjában és Magyarország keleti nyitási politikájában.

Orbán a repülőzéséről: mi sem szoktunk adósok maradni, ne sajnáltassuk magunkat

 

"Nézze, mi sem szoktunk adósok maradni, ne sajnáltassuk magunkat. Magyarországnak ma olyan kormánya van, ami maga mögött tudja az emberek többségét. (...) Kiderült, ez nem egy konyhaasztal mellett lezajlott, családi tere-fere közben kialakult szalon álláspont, hanem egy gyomorból és szívből jövő, valódi félelmeket tükröz a migrációval szemben,"

válaszolta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a héten megkezdődött egy lejáratókampány ellene. Az az Átlátszó cikke után kiderült, hogy Orbán rendszeresen utazgat Garancsi István oligarcha bérelt repülőjén külföldi Vidi mérkőzésekre. Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli interjújában Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentette:

"Nemcsak a magunk érdekében, bár mi is emberből vagyunk, (..) hanem az ország érdekében. Világossá kell tenni: ha valaki idesuhint, akkor arra válaszolunk, amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten." Hangsúlyozta: "mi nem támadunk meg senkit, mi senkiről nem mondunk rosszat, mi nem kritizálunk feleslegesen, nem járatunk le senkit."

 

 

https://444.hu/2018/09/28/orban-a-repulozeserol-mi-sem-szoktunk-adosok-maradni-ne-sajnaltassuk-magunkat

Itt az összes kérdés, amit ma reggel Orbán Viktornak meg kellett válaszolnia a Kossuth Rádióban

A magyar miniszterelnök péntek reggel ismét az évi 80 milliárd forintnyi közpénzből fenntartott MTVA rádiójába látogatott, ahol Nagy Katalin szorongatta meg. Csokorba gyűjtöttük az összes kérdést, amit Orbánnak szegeztek a műsor során: 

https://444.hu/2018/09/28/itt-az-osszes-kerdes-amit-ma-reggel-orban-viktornak-meg-kellett-valaszolnia-a-kossuth-radioban

A hírhedt hírhamisító Papp Dániel lett az MTVA új vezére

 Papp Dániel személyében olyasvalaki, akiről a bíróság korábban jogerős ítéletben mondta ki, hogy hírt hamisított. Papp volt az, aki 2011-ben a botrányt kavart Cohn-Bendit-riportot készítette. Csakhogy úgy vágta meg, hogy azt sugallja az egész, mintha az EP-képviselő az ő kérdése elől “menekülve” hagyta volna ott a sajtótájékoztatót, miközben erről szó sem volt. Mégis, felfelé bukott: Papp Dánielt nevezték ki az MTVA hírszerkesztőségének élére, ahol az általa irányított szerkesztőség egy riportban kitakarta Lomnici Zoltán volt főbíró arcát. Ez újabb lökést adhatott Papp karrierjének, mert 2014-ben tartalomszolgáltatási igazgatóvá nevezték ki, ezt a pozíciót töltötte be mostani vezériagzgatói kinevezéséig.

https://zoom.hu/hir/2018/09/28/a-hirhedt-hirhamisito-papp-daniel-lett-az-mtva-uj-vezere/

ORBÁN VIKTOR: VALÓDI FÉLELMEKET TÜKRÖZ A MIGRÁCIÓVAL SZEMBENI MAGYAR ELLENÁLLÁS

MTI

 

A bevándorláspárti és a bevándorlásellenes európai képviselők csatája még nem dőlt el, a mérkőzést meg kell vívni, és májusban az európai parlamenti (EP) választáson meg kell változtatni az európai politikát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

https://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-valodi-felelmeket-tukroz-a-migracioval-szembeni-magyar-ellenallas-3525881/

Arra szólította fel Lázár János sajtósa a hódmezővásárhelyi fideszes képviselőket, hogy eszükbe ne jusson pozitívumokat mondani, nehogy úgy tűnjön, nélkülük is működik a város

Kiposztolt egy nem tudni honnan megszerzett, de a városban uralkodó politikai hangulatot tökéletesen bemutató levelet a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert támogató Vásárhelyiek a Változásért csoport. A még augusztusban írt Kommunikációs iránymutatás elnevezésű levélben Göbl Vilmos, Lázár János sajtósa arra kéri a helyi fideszes képviselőket, hogy akárcsak addig, ezután se nyilatkozzanak a sajtónak pozitív témákban sem. 

„Sajnos több visszajelzés alapján fennáll a veszélye annak, hogy az olvasók, nézők, hallgatók a pozitív témák alapján úgy érzik, megy, működik a város.”

https://444.hu/2018/09/28/arra-szolitotta-fel-lazar-janos-sajtosa-a-hodmezovasarhelyi-fideszes-kepviseloket-hogy-eszukbe-ne-jusson-pozitivumokat-mondani-nehogy-ugy-tunjon-nelkuluk-is-mukodik-a-varos

Sallai Róbert Benedek az LMP tagjainak: Aki rendszeresen szivárogtat, az az anyukáját ejtse teherbe apukája ravatalán

„Idióták és gyüttmentek leveleire/kérdéseire nem válaszolnék, tudtommal tag vagyok jelenleg, jogom van megkérdőjelezni bárkinek a döntéseit/lépéseit a közösségen belül.”

Majd felemelegette, hogy Szél is kezdeményezett már ellene vizsgálatot, és utána pedig nehezményezte, hogy belső üzenetei rendre kiszivárognak. A lap szerint ezt a 

„aki rendszeresen szivárogtat, az az anyukáját ejtse teherbe apukája ravatalán.”

mondattal húzta alá, ami most kiszivárgott. 

https://444.hu/2018/09/28/sallai-robert-benedek-az-lmp-tagjainak-aki-rendszeresen-szivarogtat-az-az-anyukajat-ejtse-teherbe-apukaja-ravatalan

Csendben rohad Putyin állama egy ismert kremlinológus szerint

A jelentős orosz ellenzéki lap, a Lettországból szerkesztett Meduza hírlevele számolt be arról a posztról, amit az ismert kremlinológus, Lilia Shevtsova írt ki Facebookra.

Shevtsova azt vette sorba, miféle látványos belföldi és külföldi kudarcok és bénázások jellemezték az orosz politikát a közelmúltban. Kezdve az USA által kivetett szankcióktól, a nyugdíjkorhatár-emelés kezelésééig, azon át, hogy az orosz biztonsági tanácsban helyet foglaló Viktor Zolotov tábornok kihívta egy párbajra a legismertebb ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt, a Salisburyban elkövetett idegmérges támadás elkövetőjének leleplezésén át a Szíriában lelőtt orosz gépig, a Nemzetközi Űrállomáson keletkezett lyukon át a malajziai utasszállító lelövését övező új hazugságokig. 

https://444.hu/2018/09/28/csendben-rohad-putyin-allama-egy-ismert-kremlinologus-szerint

A NER kemény magja lassan felvállalja, amije van

 

SOK ÉV KELLETT AHHOZ, HOGY ORBÁN LEGSZŰKEBB KÖRE ELKEZDJE VÁLLALNI, MIJE VAN, DE NAGYON ÚGY TŰNIK, ELJÖTT AZ IDŐ.

Ma már Orbán Ráhel milliós órában, BMW terepjáróban jelenik meg a nyilvánosság előtt Kötcsén, a kormányfő sajtófőnöke simán közli, hogy Garancsi fizeti Orbán magánrepülős útjait, és hivatalosan is vállalja cégeit Tiborcz és Mészáros. 

 

https://index.hu/belfold/2018/09/28/ner-vagyon_tiborcz_meszaros_orban_felvallal/

A VÍZEN TÚLRÓL

Sitkei Levente Magyar Idők

 

Ez a gyurmaszerű valami, amit odaképzel Emma­nuel Macron, Dimitrisz Avramopulosz vagy António Guterres ENSZ-főtitkár a népek helyébe, valójában nem létezik.

Vágyakozni lehet rá, hogy létezzen, és igencsak sokan vannak olyanok, akik fél karjukat odaadnák, ha az ember ilyen könnyen alakítható valami lenne, de a tapasztalat azt mutatja, hogy végül minden emberkísérlet kudarcot vall.

A messziről jött emberek viszont mindig ott lesznek és mesélnek. Minél kevésbé van tudatában az ember a saját identitásának, annál könnyebben hisz nekik. Ezért aztán ismert a cél, de ismert az ellenszer is.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/a-vizen-tulrol-3523229/

A NAGY ZUHANÁS

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Leginkább a Magyar Narancs (az állítólag egy újság) címe tetszik: „Nagyot zuhant a Fidesz népszerűsége, pár hónap alatt félmillió szavazót vesztettek Orbánék.”

De a többi se rossz, ezt harsogja az Index, a HVG meg a többi, tudják, ezek mind újságok, semmi propaganda, csupa függetlenség és szakma.

A harsogás mozgatórugója a friss Medián-felmérés, amelyből az „derül ki”, hogy a Fidesz vesztett félmillió szavazót, a teljes lakosság körében 37 százalékon áll, továbbá az, hogy az „elveszett” félmillió szavazó nem jelent meg az ellenzéknél, hanem a bizonytalanok táborát növelte.

S ha összeadjuk az összes létező és mérhető ellenzéki párt támogatottságát, az együtt sem éri el a Fidesz 37 százalékát.

Ezek a tények. A többi ócska propaganda és vágyálom. És mégsem a miénk.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-nagy-zuhanas-3522614/

AZ EURÓPAI UNIÓ ÚJ ERKÖLCSE

SARGENTINIÉKRE A PILLANATNYI DICSŐSÉG UTÁN ELFELEDETTSÉG VÁR A TÖRTÉNELEM SZEMÉTDOMBJÁN

Kővári Bence Magyar Idők

 

A Sargentini-jelentéssel mostanra tisztult le végleg a módszertan, amely az egyéni érdeket állítja be közérdekként, méghozzá olyan furfanggal, hogy a valódi bűnösök fedve maradjanak, és a vegytiszta aljasságukra, amellyel az alkalmatlanságukat ellensúlyozzák, ne derüljön fény. A dokumentum elkészítése, bemutatása és megszavazása mögött csak a semmiből problémát teremteni akarás és a rombolás szándéka áll, gondosan ügyelve arra, hogy az évek óta tartó következetes struccpolitika folytatódjék, hiszen az Európai Parlament a jelenlegi ciklus korábbi időszakához hasonlóan nem tud/nem mer/nem akar eredményesen fellépni a folyamatos migrációs nyomások ellen.

A válságkezelésben hatékonynak bizonyult Magyarország ezért tökéletes célpontot jelentett, hiszen aki birtokában van a megoldásnak, az szálkává válik az Európai Parlament szemében.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/az-europai-unio-uj-erkolcse-3489689/

 

ABSZURD DRÁMÁBA ILLIK, AHOGY A HIVATAL PACKÁZIK A MAGYAR KISVÁLLALKOZÓKKAL

Két hete írtuk meg, miként packáznak a kormányhivatalok elismert művészekkel, az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) alapján számon kérve rajtuk a tevékenységükhöz végzéséhez szükséges képesítéseiket, amikkel ők rendelkeznek ugyan, csak a hivatalnak nem tetszik a papír, amivel ezt bizonyítani tudják. Azóta kiderült, hogy nem csupán a fotósok és videósok kerültek kereszttűzbe. Olvasóink végletesen abszurd élethelyzetekről számoltak be, a Qubitnek elmesélt történeteikből pedig szépen kirajzolódik a kis magyar egyéni vállalkozói rögvalóság. 

 

„Kőfaragó, műköves és épületszobrász végzettségű férjemet olyan tevékenységtől, a burkolástól tiltották el, amiről az oktatási hivatal igazolást adott, a szakma aktuális leírása tartalmazza, és most is tanítják a szakképző helyeken” – osztotta meg a Qubittel a burkolástól eltiltott párja történetét egy névtelenséget kérő feleség. Leveléhez csatolta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NKFH) válaszát is. Ebben az szerepel, hogy az NKFH állásfoglalás kiadására ugyan nem jogosult, de szakmai véleményük van. 

 

„Idősebb kollégáim gépészmérnöki diplomával még kiválthatták az autószerelői vállalkozást, én viszont nem bővíthettem mérnöki tervezéssel foglalkozó egyéni vállalkozásomat a karburátorok gyógyítását lehetővé tevő TEÁOR-kóddal” – így olvasónk. A kormányhivatal szerint ehhez az áramlástanilag rendkívül összetett alkatrészeket javító gépészmérnöknek abszolválnia kellene egy olyan OKJ-s autószerelői tanfolyamot, ahol a karburátor nem is része a tananyagnak, legfeljebb szakmatörténeti aspektusból. 

 

https://qubit.hu/2018/09/27/abszurd-dramaba-illik-ahogy-a-hivatal-packazik-a-magyar-kisvallalkozokkal

 

Bocsánatot kért a német püspöki kar 3677 gyerek molesztálásért

 

Bocsánatot kért a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért a német katolikus püspöki konferencia elnöke kedden a testület Fuldában tartott tanácskozásán. Amint arról mi is beszámoltunk, egy friss tanulmány szerint 1946 és 2014 között 1670 pap 3677 gyereket bántalmazott. Az áldozatok több mint fele 13 éves vagy annál fiatalabb volt.

Reinhard Marx a gyerekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a második világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány bemutatóján kiemelte:

szégyelli magát azért, hogy az egyház szemet hunyt a bűncselekmények felett és eltussolta őket. 

Az 1670 papból mindössze 566, azaz minden harmadik ellen indult valamilyen fegyelmi eljárás és a legtöbbjük minimális büntetéssel megúszta a dolgot. 154 esetben semmilyen büntetés nem volt, 103 esetben figyelmeztetést kaptak a bűnösök. A felderített eseteknek csak a 38 százaléka került bíróság elé és akkor is csak azért, mert az áldozatok, vagy családjaik feljelentést tettek.

https://24.hu/kulfold/2018/09/25/molesztalas-nemetorszag-katolikus-egyhaz/

Ilyen nehéz az otthonápolás

Ismert emberek, színészek, sportolók láttak el egy sérült gyereket egy napig, hogy megmutassák, milyen nehéz feladat az otthonápolás. A filmet a "Lépjünk, hogy léphessenek" civil szervezet készítette. Évek óta harcolnak azért, hogy az otthonápolásért járó díjat emeljék meg, és ismerjék el az otthonápolást foglalkoztatási jogviszonyként.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/ilyen-nehez-az-otthonapolas

Németh Szilárd: A bevándorlás az igazi probléma, az egészségügyben műbalhé folyik

Az államtitkár szerint az nem számít, hogy a Fideszt kizárják-e vagy sem az Európai Néppártból.

https://www.startlap.hu/kiemelt-hirek/nemeth-szilard-a-bevandorlas-az-igazi-problema-az-egeszsegugyben-mubalhe-folyik/

Kormánykritikus újságokat zártak ki a Kormányinfóról

A Magyar Nemzet megszűnése után létrejött Magyar Hangot annak ellenére nem engedték be a Gulyás féle csütörtöki Kormányinfóra, hogy a hetilapnak saját bevallása szerint 9 ezer fizető olvasója van, és már 20 számuk jelent meg.

A lap azt írja, a kormánytagok nem válaszolnak a kérdéseikre, interjúigényeikre pedig semmilyen reakció sem érkezik.

Az LMP-s, vagyis elvileg ellenzéki, ám a NER-rel boldogan üzletelő Ungár Péterhez köthető Azonnali.hu ugyanígy járt, csütörtökön dobták vissza a regisztrációkérelmüket.

A portál ugyanakkor a Kormányinfóról készült felvételen 9 szabad széket számolt össze.

Ilyen az, amikor Orbán Viktor és kormánya "nem hallgattatja el azt, aki nem ért vele egyet", ahogy ezt maga a kormányfő mondta Brüsszelben.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/kormanykritikus-ujsagokat-zartak-ki-a-kormanyinforol-113932

 

PUZSÉR, DEMSZKY, HORVÁTH ÉS KARÁCSONY VS TARLÓS - MI LEHET A FŐPOLGÁRMESTER-VÁLASZTÁSON?

figyelő

A „független” Puzsér Róbert és Demszky Gábor azon gondolkodnak, hogy elindulnak jövőre a főpolgármester-választáson. Az örök reménytelen Horváth Csaba MSZP-s jelöltként újra ringbe szállna, és Karácsony Gergely is ott toporog a rajtvonalnál. Úgy tűnik, Tarlós István lesz ismét a Fidesz-KDNP indulója.

Szép kis tülekedés kezd kialakulni az ellenzék és a valójában ellenzéki, magukat persze „függetlennek” tartó önjelöltek között. Demszky Gábor - aki az SZDSZ elnökeként is regnált, és megalapításától megszünéséig a magyarellenes párt harcos politikusa volt - most kitalálta, hogy ő nem volt pártpolitikus, és tudja, hogy kell győzni. Régen biztos tudta, de aki most rápillant, nem biztos, hogy bármit rábízna. Erre még rátett egy lapáttal: hozná vissza régi csapatát is. Azokat, akikkel húsz éve alatt tönkretette Budapestet. Micsoda ajánlat!

https://www.figyelo.hu/szoveg/v/puzser-demszky-horvath-es-karacsony-vs-tarlos---mi-lehet-a-fopolgarmester-valasztason/

Emberi tragédiákról, kilakoltatásokról beszél Alföldi, Gyabronka, Parti-Nagy

 

Rövid videót posztolt a Város Mindenkié mozgalom, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy egy-egy kilakoltatás mögött milyen emberi tragédiák lehetnek. 

A kilakoltatás látszólag egy szimpla gazdasági ügy következménye, ám a következmények orvoslásban a társadalomnak, az államnak és az önkormányzatoknak is felelőssége lenne. A Város Mindenkié mozgalom videója erre, és a hétvégi lakásmenetre is felhívja a figyelmet.

A videóban egy-egy történetet mond el Alföldi Róbert, Bíró Kriszta, Hajdu Szabolcs, Gyabronka József, Lang Györgyi, Parti Nagy Lajos, Pálos Hanna, Sárosdi Lilla, Schilling Árpád, és Török-Illyés Orsolya.

https://zoom.hu/hir/2018/09/28/emberi-tragediakrol-kilakoltatasokrol-beszel-alfoldi-gyabronka-parti-nagy/

Gyakran képzettség nélkül kell vérátömlesztést végezniük a nővéreknek

 

Az egészségügyi dolgozók szakszervezetének elnöke arról beszélt a Zoom.hu-nak, hogy a kórházigazgatók a dolgozókra tolnak minden felelősséget. Kevés a betegjogi szakember és elmaradnak a munkaügyi ellenőrzések a magyar intézményékben. Újabb sztrájkra azonban egyelőre nem készülnek.

Mint mondta, a kórházigazgatóknak és a dolgozóknak mind megtiltották a nyilatkozatokat, mert félnek a sajtótól. A kimerült és időhiányos embereket meg is félemlítették: a szakszervet több intézményben próbálta helyreállítani a besorolásokat, néhány helyen sikerült is. Amikor azonban oda jutnak, hogy tovább kellene lépni, és még inkább ki kellene állni a dolgozóknak a jogiakért, egyszerűnek megijednek a vezetőségtől. Szerinte a fenyegetettség leginkább a vidéki kórházakra jellemző.

https://zoom.hu/hir/2018/09/28/gyakran-kepzettseg-nelkul-kell-veratomlesztest-vegezniuk-a-novereknek/

Trump kiállt a szexuális zaklatással vádolt főbírójelöltje mellett

 

Donald Trump amerikai elnök ismét kiállt a szexuális zaklatással gyanúsított főbírójelöltje, Brett Kavanaugh mellett percekkel azután, hogy véget ért a jelölt és a vádlója maratoni meghallgatása a szenátus igazságügyi bizottságában.

“Kavanaugh bíró pontosan azt mutatta Amerikának, amiért én őt jelöltem. Tanúvallomása erőteljes, őszinte és lebilincselő volt. A demokraták kutakodása és romboló stratégiája szégyenletes, és ezt az eljárás teljes szégyen, késleltetésre, obstrukcióra és ellenállásra irányuló erőfeszítés volt. A szenátusnak szavaznia kell” – írta Twitter-üzenetében Trump. Az elnök alig néhány perccel azután üzente ezt, hogy véget ért az szenátus igazságügyi bizottságában Kavanaugh és vádlója, Christine Blasey Ford pszichológus professzor kilenc órán át tartó meghallgatása, amelyet az amerikai hírtelevíziók élőben közvetítettek.

Először az 51 éves nőt hallgatták meg, aki részletekbe menően beszélt a diákkorában, 1982-ben történt esetről. Állítása szerint Brett Kavanaugh és egyik barátja részegen betuszkolta őt egy szobába, ahol rátámadtak, Kavanaugh megpróbálta levetkőztetni és megerőszakolni, betapasztotta a száját. Egy ponton úgy érezte, az élete forog veszélyben. Meghallgatásán Ford kijelentette: száz százalékosan biztos abban, hogy Kavanaugh volt a támadója.

https://zoom.hu/hir/2018/09/28/trump-kiallt-a-szexualis-zaklatassal-vadolt-fobirojeloltje-mellett/

Évtizedek óta nem volt ekkora dráma egy legfelsőbb bírósági jelölt meghallgatásakor

Blasey Ford néha könnyeivel küszködve, de higgadtan idézte fel a trauma emlékét, amely állítása szerint egész életén át kísértette. "A felcsattanó kacajuk, és hogy az én káromon mulatnak" - válaszolta a kérésre, hogy mi rázta meg a legjobban a történtekből. Elbeszélése szerint Kavanaugh és Ford a közeli country club medencéjénél töltött nap végén, ami után hirtelen ötletből mentek el egy házba bulizni, belökték őt egy szobába. Majd miután feltekerték a zenét, Kavanaugh lefogta, fogdosta, megpróbálta levetkőztetni, és közben befogta a száját is, hogy ne tudjon sikítani. Blasey Ford attól félt, hogy az elbeszélése szerint részeg Kavanaugh véletlenül megfojtja. Végül akkor tudott elmenekülni, amikor nagy röhögcsélve Judge is rájuk vetette magát, így legurultak az ágyról. Blasey Ford egy időre bezárkózott a fürdőszobába, majd kislisszolt a házból.

Blasey Fordon ugyan végig érezni lehetett, hogy mekkora megrázkódtatás neki a nyilvánosság elé állni a történetével, végig összeszedetten, a memória és az agy működését kutató pszichológusként gyakran tudományos részletességgel beszélt arról, hogy hogyan hatott rá a trauma. Meghallgatása után a New York Times beszámolója szerint némi pánik ült ki a republikánusokra, mert azon semmi olyan nem történt, amely kétségbe vonta volna a vádló igazát. 

https://444.hu/2018/09/28/evtizedek-ota-nem-volt-ekkora-drama-egy-legfelsobb-birosagi-jelolt-meghallgatasakor

Orbán elméri az európai közönségét – Krekó Péter a demokrácia hanyatlásáról és önvédelméről

Vészjósló címet viselő könyv A demokráciák halála, amelyet a Kossuth Kiadó jelentetett meg néhány hónappal a New York-i kiadást követően. Steven Levitsky és Daniel Ziblatt írása figyelmeztetés az amerikaiak számára, hova vezethet Donald Trump elnöksége, egyúttal példatára a jelen és a közelmúlt tekintélyelvű rezsimjeinek. A szerzők hivatkoznak az Orbán-rendszerre is. A könyv kapcsán a hazai helyzetet próbáltuk tágabb összefüggésbe helyezni Krekó Péter segítségével.

https://168ora.hu/itthon/orban-elmeri-az-europai-kozonseget-kreko-peter-a-demokracia-hanyatlasarol-es-onvedelmerol-156650

Remekül halad a cigányok felzárkóztatása, újra 800 ezer forintot kap az Országos Roma Önkormányzat vezetője

Csütörtökön számoltunk be róla, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) eladja azokat az ingatlanjait, amelyeket a Farkas Flórián volt miniszterelnöki biztos nevével összeforrt botrányos Híd a Munka Világába program keretében vásárolt. A csütörtöki közgyűlésen a kisebbségi szervezet képviselői többek közt arról döntöttek, hogy az I. kerületi Gellérthegy utcában vásárolt székházat 232 millió forintért eladják. Az ügylettel jelentős összeg kerül a tartozásoktól fuldokló önkormányzathoz, ám – mint megtudtuk – nem a teljes befolyó összeget fordítják adósságrendezésre.

Az Országos Roma Önkormányzat képviselőitől úgy értesültünk, hogy 180 millió forintot fizetnek ki az összegből az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé fennálló tartozásra. A maradék több mint 50 millió forintot fizetésekre és bérekre fordítják.

Ezzel összefüggésben az ORÖ közgyűlése megszavazta, hogy a szervezet elnökének, Balogh Jánosnak ismét bruttó 800 ezer forint legyen a fizetése, az alelnököknek pedig félmillió forint 

 

https://24.hu/belfold/2018/09/28/roma-onkormanyzat-felzarkoztatas-elnok-fizetes-farkas-florian-hid-a-munka-vilagaba/

Nyugtalanítóbb lett volna, ha Schmidt Mária kerül az Index közelébe

Bodolai László hosszú évek óta az Index jogásza, 2017 áprilisa óta pedig az NP Nanga Parbat Zrt. tulajdonosaként, a cég által alapított Magyar Fejlődésért Alapítványon keresztül, e szervezet egyetlen kurátoraként felelt az Index kiadásáért. Nemrég azonban a céget eladta Ziegler Gábornak, az Index hirdetési felületeinek értékesítéséért régóta felelős menedzsernek és Oltyán József KDNP-s üzletembernek. A két új tulajdonos ezzel egy időben megszerezte az Indexszel összefonódott CEMP-et is. Azóta sokan úgy látják, Bodolai az utolsó akadály az Index kormányközeli megszállásának útjában, mások szerint azonban már a cég eladásával olyan helyzetet teremtett, amiben lehetetlennek tűnik a portál függetlenségének fenntartása. Sérthetetlennek látja-e a pozícióját, van-e gyomorfekélye, kell-e félni egy hobbi-KDNP-stől és mit vár a jövőtől? – a többi között erről beszélgettünk.

https://24.hu/belfold/2018/09/28/index-cemp-bodolai-laszlo-interju/

Orbán most a liberális konzervatívoknak megy neki, mert igazából csak azok tudják majd megbuktatni

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

 2018. szeptember 28. - Szelestey

• Sargentini szerint az Európai Parlament kénytelen lesz záros határidőn belül határozni a magyar kormány elleni eljárásról, mert az ügy túl nagy teher volna a Néppártnak az EP-választások előtt, ha nem történik semmi 

• Európa, ébredj, mert jönnek a populisták! 

• Strasbourgi szavazás: kifordítom, befordítom, mégsem bunda

• Olaszország a fasizmus egyik válfaját veszi elő, Bannon viszont hiába korteskedik k. Európában

https://b1.blog.hu/2018/09/28/orban_most_a_liberalis_konzervativoknak_megy_neki_mert_igazabol_csak_azok_tudjak_majd_megbuktatni

Tamás Ervin: Európa elrablása

Nem tudom, hogy Orbán Viktor gondolt-e már arra, mi volna akkor, ha Brüsszel ugyanúgy viselkedne vele, mint ő az unióval. Az ilyen elszaladt fantáziafutamok nemcsak arra jók, hogy bemérjük realitásukat, hanem arra is, hogy önmagunk reakcióit kívülről mérlegeljük, igazunknak ne csupán igazolást, de visszacsatolást is keressünk. Világos, vezérünk okosan felismerte, hogy a demokrácia játékszabályai számára tökéletes terepet biztosítanak önkényes kalandozásaihoz, a politikai korrektségen jóval túllépő akcióihoz. Hazai pályán pedig régóta pénz, paripa, fegyver is van ahhoz, hogy ezt valamiféle függetlenségi háborúnak tüntesse fel, egyre kiterjedtebb mozgósítással az ellennel szemben, amelynek anyagi támogatása ezenközben minden nagyobb beruházás mögött ott van.

Orbán fölajzott nacionalista bázisával, sokadik kétharmadával, meghunyászkodott intézményeivel akár 24 óra alatt bármit keresztül tud vinni, gyakran úgy, hogy ehhez a T. Ház kijelölt mamelukjait használja, a szavazáskor nincs is a teremben, mintha ehhez semmi köze nem lenne. Az uniós döntéshozatal ellenben lassú, körülményes, döcögős, mire egyet fordul, éri a következő attak. Évek óta újabb és újabb „utolsó” szalmaszálba kapaszkodik, hátha jobb belátásra térítheti emberét, aki tele szájjal szidja, fordítja ki szándékait, használja ki ügyetlenségét, botlásait, de leginkább azt, hogy Brüsszel nincs birtokában az egészpályás letámadás politikai arzenáljának. Egyáltalán nem úgy néz ki, hogy valahol a kulisszák mögött ármányok, összeesküvések szövedékén át kötődnének a nemzeti szuverenitásunk csorbítására született paktumok.

https://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-europa-elrablasa-156654

Ha nem tudta, mi hiányzik: 7 milliárdért vesz Hanoiban művelődési házat az Orbán-kormány

A Magyar Közlönyből kiderül, hogy az ingatlant már ki is nézték, az épület reprezentációs célokat szolgál majd, művelődési és közösségi ház is lesz egyben – írja a hvg.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök a külgazdasági és külügyminisztert, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg azzal, hogy az épület megvásárlásával kapcsolatos előkészületeket tegyék meg. Azt is kikötötte, hogya költségek nem haladhatják meg a 7,1 milliárd forintot

A kormányhatározatból kiderül, a tervek szerint 5,7 milliárd forintot még idén kifizetnek, a maradékot pedig 2019-ben és 2020-ban utalnák.

Úgy számolnak, hogy az épület üzemeltetésére és karbantartására nagyjából 28,5 millió forintot kell félretenni a 2020-as költségvetésben.

https://168ora.hu/itthon/ha-nem-tudta-mi-hianyzik-7-milliardert-vesz-hanoiban-muvelodesi-hazat-az-orban-kormany-156660

 

A Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatókat perelt be egy tanulmányuk miatt

 

Beperelte a Közbeszerzési Hatóság a Korrupciókutató Központot (Corruption Research Center Budapest - CRCB), de elutasította a bíróság a keresetet – írja a CRCB közleményében (pdf).

A magyar Közbeszerzési Hatóság azután indított keresetet a korrupciót tanulmányozó kutatócsoport ellen, hogy az 2018. januárjában megjelentetett egy tanulmányt, amelyben a magyar közbeszerzési protokollt Zambiáéval és Bangladesével hasonlították össze. A kutatás alapján a CRCB több gyengeségre is felhívta a figyelmet a Közbeszerzési Hatóság gyakorlatában, a konklúzió szerint például még a fent említett két ország közbeszerzési szerveinek is weboldalai is informatívabbak sok szempontból, mint a magyar hatóságé. 

 

https://index.hu/gazdasag/2018/09/27/a_kozbeszerzesi_hatosag_korrupciokutatokat_perelt_be_egy_tanulmanyuk_miatt/

Elzavarták Hadházy aktivistáit Szekszárd utcáiról a fideszes önkormányzat emberei

Hadházy Ákos az ellenzéki pártokkal karöltve napok óta azért gyűjti az aláírásokat Magyarország-szerte, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, és így Polt Péter ne tudja blokkolni a fideszes tolvajokkal szemben indítandó nyomozásokat. (bővebben itt).

Ma a szekszárdi önkormányzat emberei elzavarták Hadházy aktivistáit az utcáról – erről maga a független képviselő számolt be

http://nyugatifeny.hu/2018/09/28/friss-elzavartak-hadhazy-aktivistait-szekszard-utcairol-a-fideszes-onkormanyzat-emberei

Rendkívüli hír: Szél Bernadett beállt a közös ellenzéki jelölt mögé a vasárnapi újpalotai választáson (+videóval)

Időközi polgármester-választás lesz szeptember 30-án, azaz most vasárnap a XV. kerületben.

A választásra azért kerül sor, mert az eddigi újpalotai polgármester, Hajdu László tavasszal a DK színeiben parlamenti képviselői helyet nyert.

A hagyományosan baloldali kerületben jó esélye van győznie az ellenzék közös jelöltjének, Németh Angélának, akit az MSZP, a DK, a Szolidaritás és a Párbeszéd támogatott eddig, most azonban feltűnt egy új támogató is, akit nem láttunk jönni.

Ő pedig nem más, mint Szél Bernadett, az LMP korábbi társelnöke, aki (szembe menve a hivatalos pártdöntéssel) most videóban állt ki Németh Angéla mellett.

Íme:

http://nyugatifeny.hu/2018/09/27/rendkivuli-hir-szel-bernadett-beallt-az-ellenzeki-jelolt-moge-a-vasarnapi-ujpalotai-valasztason-videoval

Kuciak-gyilkosság: újabb razzia van Komáromban

 

A csütörtökön Gútán letartóztatott nyolc ember közül ötöt elengedtek, három ellen vádat emelnek a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban, írja az Új Szó.

A rendőrség a hivatalos Facebook-oldalára azt posztolta, hogy biztosak a három ember bűnösségében és mindent megtettek, hogy megkapják jogos büntetésüket. Eközben a Bumm.sk értesülései szerint újabb razzia indult Komáromban, aminek feltehetően köze lehet a Kuciak-nyomozáshoz. Egy 44 éves nő házánál tartanak akciót, aki a lap szerint sok szállal kapcsolódik Marián Kocner vállalkozóhoz. A nő jól beszél olaszul, ezért többször tolmácsolt a férfinak. Kocner jelenleg vizsgálati fogságban van.

https://index.hu/kulfold/2018/09/28/komarom_razzia_kuciak-gyilkossag/

Ungár Péter még közelebb hozta a teljes LMP-Jobbik összefogást

 

Kevesebb ellenzéki pártot tart kívánatosnak Ungár Péter, a Jobbikkal pedig szorosabbra fűzné a kapcsolatot. Az LMP-s politikus szimbolikus módon egy jobbikos képviselővel adott közös interjút a Jobbik lapjának.

Amikor az LMP éppen nem az etikai eljárásoktól vagy fegyelmi büntetésektől hangos, a párt képviselői finoman célozgatnak arra, hogy el tudnak képzelni szorosabb együttműködést a Jobbikkal.

 

https://index.hu/belfold/2018/09/28/ungar_peter_belengette_az_lmp-jobbik_osszeolvadast/

Orbán repülése: csak az derült ki, hogy sokkal többet lopnak, mint eddig gondoltuk

A repülőgépezésben az a durva, hogy teljesen új távlatot nyit meg abban, mennyi pénzt gyűjtöttek össze a NER vezetői és vezető oligarchái az elmúlt években. A 17 milliárdos magángép ugyanis nem magyar oligarchaluxus, hanem a Janukovics-szintű ukrán oligarchák színarany budijához hasonló elérhetetlen álomkép. Magyarországon ehhez egyszerűen nincs elég pénz, ha rendesen mennek a dolgok. Ukrajnában van, az sokkal nagyobb ország.

Erre remek példa, hogy nyolcmilliárd forintos vagyonnal 2018-ban be lehetett kerülni a száz leggazdagabb magyar közé. Ez a magángép ennek a kétszeresébe kerül, tehát önálló jogon szerepelhetne a száz leggazdagabb magyar között.

 

https://24.hu/belfold/2018/09/28/orban-viktor-maganrepulo-garancsi-istvan-meszaros-lorinc/

SAJÁT TAGJAIKAT IS ÁTVERIK A JOBBIK VEZETŐI - HANGFELVÉTEL

figyelő.hu

A Jobbik vezetése hónapokkal ezelőtt is tisztában volt azzal, hogy brutális ütemben csökken a tagságuk, de ezt felső döntésre még a tagság elől is eltitkolták, illetve ennek ellenkezőjét állították a megmaradt párttagoknak. A birtokunkba került hangfelvételen Farkas Gergely a Jobbik országgyűlési képviselője és Z. Kárpát Dániel a párt alelnöke, országgyűlési képviselője arról cserél eszmét, hogyan kezeljék a Toroczkai László és Dúró Dóra miatt kialakult helyzetet és a kilépési hullámot.

Farkas azt javasolja, próbálják úgy hitelteleníteni Toroczkaiékat, hogy íratnak egy cikket, amelyben kifejtik, nem politikai irányvonalbeli különbség miatt, hanem személyes ambíciói miatt alapította meg Toroczkai a Mi Hazánk Mozgalmat. Farkas kiemeli, hogy a párton végigsöprő kilépési hullámot – amit a Jobbik folyamatosan tagad – azzal lehetne ellensúlyozni, hogy olyan ismert embereket szólaltatnak meg, akik most akarnak belépni a pártba. Z. Kárpát Dániel erre azt javasolja, hogy rúgjanak ki valakit, majd léptessék be újra.

https://www.figyelo.hu/szoveg/v/sajat-tagjaikat-is-atverik-a-jobbik-vezetoi---hangfelvetel/

Megszereztük a Teréz körúti robbantó Belügyminisztériumnak írt leveleit

Birtokunkba jutott az a levél, amelyet a Teréz körúti robbantás miatt elsőfokon életfogytiglanra ítélt P. László küldött a Belügyminisztériumnak, pontosan leírva, hogyan robbantott. Megszereztük azt a laptopja merevlemezén talált, el nem küldött levelet is, amelyben egymillió eurót akart követelni a minisztériumtól azért, hogy ne kövessen el újabb merényletet. P. László sok más mellett arról ír, hogy nem egyedül követte el a merényletet.

https://24.hu/belfold/2018/09/28/terez-koruti-robbantas-level/

Orbán Gáspár: Az egyháznak jelen kell lennie a politikában, az oktatásban és a szórakoztatóiparban is

 

Orbán Viktor miniszterelnök fia is beszél abban a videóban, amit a Reaktor töltött fel a Facebook-oldalára. A jobboldali szerveződés a novemberi végi konferenciáját reklámozza a videóval, ami még egy májusi rendezvényükön készült. Itt az egyik beszélgetésnek Orbán Gáspár is a résztvevője volt, aki Gájer Lászlóval, Erdő Péter bíboros személyi titkárával beszélgetett az egyház mai helyzetéről.

A miniszterelnök fia a videóban azt mondja, hogy „az egyház képviselőinek – akik egyébként az atyaistent képviselik – jelen kell lenniük a világ minden részén, legyen az politika, oktatás, szórakoztatóipar, vagy egészségügy, vagy sorolhatnánk ezeket a helyeket”.

https://magyarnarancs.hu/belpol/orban-gaspar-az-egyhaznak-jelen-kell-lennie-a-politikaban-az-oktatasban-es-a-szorakoztatoiparban-is-113953

Brüsszellel szembeni ellenállásra buzdít a szeged-csanádi püspök

2018. szeptember 27. 16:04 

Ferenc pápa a Baltikumból a Vatikánba visszatérőben a pápai repülőgépen úgy fogalmazott: be lehet fogadni a migránsokat a lehetőségekhez mérten, de nem tömegesen, mivel az nem lehetséges. A katolikus egyházfő hozzátette: az ajtók nyitva állhatnak, amennyiben nem jelentenek fenyegetést az identitásra.

Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök azt mondta: a pápa már korábban is hasonlóan vélekedett, azonban a nyugati sajtó nem adott hírt az ilyen nyilatkozatairól.

Kiss-Rigó László elmondta: az egyházfő már egy évvel ezelőtt hangsúlyozta a migráció megállításának fontosságát, amikor a magyar katolikus püspökökkel találkozott.

https://sztarklikk.hu/kozelet/brusszellel-szembeni-ellenallasra-buzdit-a-szeged-csanadi-puspok/342705#

Lába kélt az önkormányzat ipari csarnokának, a polgármester feleségénél kötött ki

Váradi László üres vagyonnyilatkozattal vezette Demecsert, az önkormányzati ipari csarnok vázát felesége cégének telephelyén állíttatta fel, iratok igazolják a hivatali visszaélés gyanúját – derül ki cikksorozatunk második részéből. A teljes cikket keresse a Magyar hang 20. számában!

https://magyarhang.org/belfold/2018/09/28/laba-kelt-az-onkormanyzat-ipari-csarnokanak-a-polgarmester-felesegenel-kotott-ki/

KDNP: Átdolgozandó a Nat-tervezet

„Nem szerepel benne egyetlen népdal, irodalmi alkotás, neves író, költő sem, akit ismernie kellene minden diáknak. Ezzel éppen ellentétes célokat tűzött maga elé Magyarország”

Magyar Hírlap

Gyakorlatilag megszünteti a közös nemzeti műveltség alapját adó tartalmi előírásokat az új alaptanterv tervezete – figyelmeztet a KDNP Oktatási Szakbizottsága.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129787/KDNP_Atdolgozando_a_Nattervezet

Németh Szilárd: A Fidesz EP-képviselői kérjék számon Avramopulosz beszédét

A politikus megdöbbenéssel fogadta a görög biztos felszólalását az ENSZ-ben

MH/MTI – 2018.09.28. 13:16 

A Fidesz arra kéri európai parlamenti (EP) képviselőit, hogy minden fórumon kérjék számon Dimitrisz Avramopuloszon, az Európai Bizottság migrációs biztosán az ENSZ-ben elmondott beszédét - közölte Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a kormánypárt bevándorlásellenes kabinetjének vezetője pénteken Budapesten, újságírók előtt.

A politikus azt mondta, megdöbbenéssel fogadta a görög biztos felszólalását, amely a magyar emberek többször is kinyilvánított álláspontjával teljesen ellentétes, és azt sem tudni, ki adott felhatalmazást neki erre a nyilatkozatra.

Dimitrisz Avramopulosz az ENSZ-közgyűlés New Yorkban zajló ülésszakának egyik kísérőrendezvényén a napokban sürgette az Európai Unió tagállamait, hogy tegyenek eleget a bevándorlók áthelyezésével, illetve áttelepítésével kapcsolatban tett ígéreteiknek.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129719/Nemeth_Szilard_A_Fidesz_EPkepviseloi_kerjek_szamon_Avramopulosz_beszedet

Őry Mariann Merkel után

Álláspont. Merkelnek ideje mennie – az ország érdekében, a pártja érdekében és a saját érdekében is – olvasható a Politico brüsszeli kiadásának súlyos ítélete

Magyar Hírlap

Nem mintha a lap szerkesztőségéből diktálnának a német kancellárnak, de mindenképpen tanulságos, hogyan vált hangnemet a nyugati mainstream sajtó, ha ünnepelt kedvencéről van szó. A német sajtó is temeti Merkelt, legutóbb a lemondatott alkotmányvédelmi vezető, Hans-Georg Maassen ügye kapcsán. Tudják ők is, a baj oka nem Maassen, a személye körüli balhé legfeljebb tünet, a német sajtó szerepe a történetben pedig minden, csak nem dicsőséges.

Merkel számára világos, hogy Németországban baj van, és már nemcsak az AfD-t egyre magasabbra emelő nép háborog, hanem saját, legszűkebb értelemben vett hátországa is. Bizalmasa, a frakcióvezető Volker Kauder kiszavazása olyan egyértelmű jele a gyengeségnek, hogy a kancellárnak számítania kell rá, hogy eddigi támogatói sorra szállnak majd ki a mentőcsónakokba.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129789/Merkel_utan

Százan tüntettek az ottonápolási díj emeléséért a Kossuth téren

 

Bár a Parlament előtt csak kevesen gyűltek össze, a kérdés több mint 45 ezer, gyermekét vagy idős családtagját ápoló embert érint Magyarországon.

https://nepszava.hu/3010135_szazan-tuntettek-az-ottonapolasi-dij-emeleseert-a-kossuth-teren

Kulcspozíciókban hozhat személycseréket a kultúrharc

 

Átvilágíthatják a nagy nemzeti kulturális intézmények működését jövőre és több helyen lehet vezetőváltás. Utána viszont eljöhet a pénzbőség korszaka, ezért is megy a helyezkedés.

„A kultúrában valójában centralizáció folyik” – ezzel a meglepő kijelentéssel magyarázta egy, a kormányzati kultúrpolitikára befolyással bíró forrásunk, hogy a választásokat követően látványosan egymásnak ugrott néhány konzervatív szereplő a kulturális életben. A mondat magyarázata – ezt többen is megerősítették –, hogy a következő időszakban jelentősen emelkedhetnek a kultúrára, a kulturális intézményekre fordított költségvetési források, több helyen és több pénz áll majd a rendelkezésre. Mivel ezt a szféra szereplői is tudják – legalábbis a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezők –, vannak, akik előre igyekeznek előnyös pozíciót szerezni maguknak. Ez azonban a harmadik fideszes kormányzati ciklusban már csak úgy megy, ha a saját táborhoz tartozókat próbálnak háttérbe szorítani.

https://nepszava.hu/3010117_kulcspoziciokban-hozhat-szemelycsereket-a-kulturharc