2018, október 9 - 07:10 Sajtószemle

Sokkal összetettebb lehetett a maja kultúra, mint azt eddig gondolták a régészek. A frissen felfedezett maja városban nagyjából 7-11 millió ember élhetett.

A kutatóknak évek óta óriási segítséget jelent az úgynevezett LiDAR (Light Detection and Ranging - kutatók a lézerszkenneres letapogatás) technológia, amely eddig felfedezetlen romokat, romvárosokat segít megtalálni. A technológia meglehetősen hatékony: a segítségével idén februárban bukkantak rá azokra a rejtett, ősi maja építményre, amelyek között egy 30 méter piramist is találtak a kutatók. Az adatokat kiértékelve kiderült: a civilizáció jóval összetettebb volt, mint azt eddig gondolták.

 

https://hvg.hu/tudomany/20181007_maja_kultura_maja_varos_regeszet_lidar_felfedezes

 

Sok törökkel jött Erdogan a budai várba

Csak újságíróból annyi jött a török elnökkel a Budapestre, hogy 477 év után ismét könnyedén elfoglalhatták volna a budai várat, ahogyan azt egykor a városnézőnek álcázott janicsárok tették. Igaz, a 69 török és még további harminc magyar újságíró elég szűk helyre volt beszorítva ahhoz, hogy bármi mást tehessenek, minthogy leközvetítsék Áder János a Recep Tayyip Erdogan protokolláris találkozóját, amelyet majd a valódi tárgyalások Orbán Viktorral követnek a kétnapos látogatás során.

https://index.hu/belfold/2018/10/08/erdogan_ader_janos_sandor-palota/

'Diktátorok' felirattal, Orbán, Putyin és Erdogan fényképével lógattak ki molinót a Parlamentből a Párbeszéd képviselői

A török elnök látogatásához időzítve tiltakozott a Párbeszéd: a párt politikusai egy molinót lógattak ki a Parlament épületéből, melyen Putyin, Erdogan és Orbán fényképe volt látható, illetve egy 'Diktátorok' felirat.

https://444.hu/2018/10/08/diktatorok-felirattal-orban-putyin-es-erdogan-fenykepevel-logattak-ki-molinot-a-parlamentbol-a-parbeszed-kepviseloi

Kicsoda Erdogan?

Tizenhat évig csaknem professzionális szinten foglalkozott labdarúgással 

Már középiskolás korában az iszlamista politikai irányzat támogatója lett.

1985-ben a Jólét Pártjának Isztambul tartományi elnökévé választották. 1997-ben a pártot alkotmányellenesnek minősítették és betiltották, de Az Erény Pártja néven újjászerveződött, melyet 1999-ben ugyancsak alkotmányellenesnek minősítettek.

1998-ban Erdoğant vallási gyűlölet szításáért tíz hónap fogházra ítélték

Erdogan Törökország miniszterelnöke volt 3 cikluson át: (2003–2007), (2007–2009) és (2011–2014)

2014-óta Törökország köztársasági elnöke 

Az ellene szervezett és elbukott katonai lázadás (önpuccs?) után kegyetlenül leszámolt vélt vagy valós ellenségeivel. Nagyarányú tisztogatást hajtott végre a hadseregben; több ezer bírót és több ezer tanárt felfüggesztett az állásából. A puccskísérlet után Erdoğan három hónapos szükségállapotot vezetett be, és felfüggesztette Törökországban az Emberi Jogok Európai Egyezményét. 4-ról 30 napra emelték azt az időszakot, amíg vádemelés nélkül őrizetben lehet tartani a letartóztatottakat. 

A puccskísérlet másnapján leváltottak 2700 bírót, a török hatóságok néhány napon belül a letartóztatott több mint 6000 katona és rendőr mellett több tízezer tanárt is elbocsájtottak vagy őrizetbe vettek, felszámoltak 1200 egyesületet, betiltottak 19 szakszervezetet, bezárattak 15 egyetemet és 35 orvosi intézményt.

Pár napon belül megkezdődött a nagyarányú tisztogatás a török médiában is: Erdoğan kormánya 131 médiumot (televíziókat, rádiókat, nyomtatott sajtótermékeket, kiadókat, hírügynökségeket) záratott be. Később újabb – főként kisebbségi – médiumot zárattak be „terrorizmus ellenes lépésként”, köztük gyermekcsatornát is.

Az Erdoğan adminisztráció azokat is eljárás alá vonta és letartóztatta, akik az interneten hozászólásaikban megsértették az ország vezetőit, de a bebörtönzéshez elég volt az is, ha valaki nyilvánosan kifejezte ellenérzéseit Erdoğan ellen.

A török belügyi tárca adatai szerint 2016. július 15. és 2017. április eleje között 113 260 embert vettek őrizetbe az országban „a puccskísérlet miatt”.

2017. április 16-án népszavazást tartottak Törökországban, amely alapján Erdoğan a továbbiakban elnöki rendszerben a korábbinál is nagyobb hatalommal kormányoz.

2017. április 26-án újabb 3224 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot azzal a váddal, hogy közük van az Erdoğan által a júliusi puccskísérlet felelősének tartott Fethullah Gülen hitszónokhoz. Közülük 1013-at vettek aznap őrizetbe. Három nappal később, 2017. április 29-én Törökországban blokkolták a Wikipédiát, mert az elnök cikke kritikát tartalmazott. Ugyanezen a napon újabb 1628 embert vettek őrizetbe az országban.

https://civilhetes.net/kicsoda-erdogan

Orbán Viktor: Erőteljes hadiipari együttműködést alakítunk ki Törökországgal

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn délután fél órás csúszással, 17 órakor kezdte el közös sajtótájékoztatóját a Parlamentben.

A magyar miniszterelnök arról beszélt, mint minden kiemelt partnerükkel, így Törökországgal is rendszeres a találkozó, ahol áttekintik a két ország rendszerét.

A tisztelet alapján nyugszik a két ország kapcsolata, a mi oldalunkról ez még többről is szól, mert a helyzet az, hogy Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával, hogy a szárazföldi migráció ne veszélyeztesse az országot. Nemzeti érdek, hogy Törökország képes legyen békét teremteni és az illegális migrációt megfékezni

– mondta Orbán Viktor.

Elismerését fejezte ki, hogy Törökország több millió menekültet is befogad a szomszédos országokból. Kifejezte köszönetét, amiért Törökország maradéktalanul betartja az EU-val kötött megállapodást, ami szintén előfeltétele a Magyarországgal kötött megállapodásnak.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint szót ejtettek a terrorizmus elleni küzdelemről, amely mindkét ország számára fontos, Törökország egy nehezebb helyen terül el, mint Magyarország, arrafelé a terrorfenyegetettség nagyobb.

Beszéltek a katonai együttműködés kérdéséről is, amely eddig alacsonyabb volt, de most erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani.

https://24.hu/belfold/2018/10/08/orban-viktor-recep-tayyip-erdogan-sajtotajekoztato/

ERDOGAN: TÖRÖKORSZÁGBAN 4 MILLIÓ MENEKÜLT ÉL

MTI

Törökországban 3,5 millió szíriai és 500 ezer iraki menekült él, és az ankarai vezetés a menekültkérdésben segítséget vár európai és más országoktól – mondta Recep Tayyip Erdogan, a Török Köztársaság elnöke kérdésre válaszolva hétfőn az Országházban.

A török államfő az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott: „ha minden kaput megnyitnánk, akkor egész más kép tárulna elénk.” Egyúttal azt is elmondta, hogy már megkezdődött a menekültek visszatelepülése, több ezer szíriai már visszatért hazájába.

A tárgyalás témáival kapcsolatban kiemelte: továbbra is nagyon fontos az együttműködés Magyarországgal, meg kell erősíteni a magyar-török kapcsolatokat.

Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: a két ország együttműködése több területen kitűnő. Kitért a felső szintű stratégiai tanács munkájára, közölve: jövő tavasszal lehet a tanács következő ülése, ezúttal Magyarországon. Az ülés újabb lendületet adhat a kétoldalú stratégiai együttműködésnek – mondta.

https://magyaridok.hu/belfold/erdogan-budapesten-torokorszagban-4-millio-menekult-el-3557678/

Erdogan felesége orvosi műszert hozott ajándékba

Orvosi műszert, egy elektromiográfot ajándékozott a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség a Semmelweis Egyetem ortopédiai klinikájának Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti látogatása alkalmából – erről az MTI számolt be. Az ajándékozáson jelen volt a vezető felesége, Emine Erdogan.

Mint írják, az elektromiográf a működő izomban keletkező elektromos impulzusok vizsgálatára szolgáló készülék.

https://24.hu/kozelet/2018/10/08/erdogan-felesege-orvosi-muszert-hozott-ajandekba/

Kásler azonnali vizsgálatot rendelt el a szívműtétre váró, elhunyt beteg miatt

A vizsgálat szerint nem Székely László szívsebész kirúgása miatt halt meg a beteg.

Azonnali vizsgálatot rendelt el Kásler Miklós miniszter a műtétre váró, elhunyt beteg miatt - közölte Gulyás Gergely miniszter a parlamentben, a szocialista Korózs Lajos kérdésére válaszolva. Gulyás szerint az orvosok által végzett vizsgálat azt állapította meg, a beteg nem Székely László főorvos azonnali hatályú kirúgása miatt halt meg.

"Egyértelmű eredménnyel járó vizsgálati eredmény áll rendelkezésre" - mondta Gulyás, aki úgy hivatkozott a vizsgálati eredményre, mintha az nyilvános lenne. Azonban nem az, az MSZP-s Korózs Lajos sem látta - tudtuk meg Nyakó István szóvivőtől. Az MSZP közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy megkapja a jelentést, illetve kiderüljön, kik végezték a vizsgálatot.

https://hvg.hu/itthon/20181008_Kasler_azonnali_vizsgalatot_rendelt_el_a_szivmutetre_varo_elhunyt_beteg_miatt

Polt Pétertől megkérdezték a Parlamentben, nyomoz-e Orbán magánrepülőzése miatt

A jobbikos Pintér Tamás kérdezte meg azt, hogy törvényes-e, hogy egy közbeszerzéseket nyerő üzletember a kormányfőt "repteti ide-oda", illetve az ügyészség tisztességes nyomozást folytat-e az ügyben. Szerinte a miniszterelnök nem fogadhatott volna egy nagy értékű szolgáltatást, ezért

FELMERÜL A HIVATALI VESZTEGETÉS ÉS A HIVATALI VESZTEGETÉS ELFOGADÁSÁNAK A GYANÚJA IS.

Polt Péter legfőbb ügyész leszögezte, hogy az ügyészség a törvények alapján működik.

Az ügyben beérkezett feljelentés jelenleg elbírálás alatt áll és az indoklása választ fog adni a képviselő kérdéseire

- közölte.

A Jobbiknak amúgy is mindenről a kormányfői repkedés jutott eszébe, íme a témák, amikről Garancsi ajándéka jutott eszükbe:

https://index.hu/belfold/2018/10/08/parlament_napirend_elotti_azonnali_kerdesek_jobbik_ajandek_orban/

 

Tiborczék csinálnak butikhotelt az Andrássy út 116-ból

1 milliárd forintból teljes körűen felújítja, és butikhotellé alakítja a BDPST Group az Andrássy út 116. szám alatt található villát – írta hétfői közleményében a cég. A BDPST Group egyik tulajdonosa Orbán Viktor veje, Tiborcz István.

Ahogy arról korábban írtunk, a Nemzeti Együttműködés Rendszere nagyrészt bekebelezte Budapest fő sugárútját, az Andrássy utat, Tiborcz mellett bevásárolt ott Schmidt Mária és Mészáros Lőrinc is.

A szóban forgó épületet a Paár Attila cége, a West Hungária Bau Vagyonkezelő Kft. (WHB) vette meg még tavaly februárban 723,6 millió forintért. A WHB volt az, amely az európai uniós csalás elleni hivatal célkeresztjébe került Elios Zrt.-ből kivásárolta Tiborcz István érdekeltségét.

https://24.hu/kozelet/2018/10/08/andrassy-ut-tiborcz-istvan-bdpst/

Bayer Zsolt örökzöldjei is feltűntek a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlatán

A Fülesmob Facebook-oldal által közzétett képek tanúsága szerint meghekkelték a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tárlatát, ezzel is érzékeltetve, hogy Prőhle Gergely leváltásával új szelek fújnak az intézmény háza táján. Mint ismert, Prőhle a kormánymédia kultúrkampfjának célkeresztjébe került, miután Szakács Árpád, a Magyar Idők publicistája szerint olyan íróknak is teret ad a múzeumban, akik gyakran kritizálni merészelik a kormányt.

Ahogyan a trollkodás elkövetői a posztban fogalmaznak, gördülékenyebbé szándékoztak tenni az igazgatóváltást, és fel szerették volna pörgetni „a NER-hez méltatlanul lassan csordogáló kultúrreformot”, ezért követték el az utóbbihónapokban felpörgő kultúrharc eddigi legjobb partizánakcióját.

A „tettesek” a PIM állandó Petőfi-tárlatának különböző pontjaira olyan elemeket csempésztek be, amelyek segítségével a kiállítás határozattan NER-kompatibilis lett.

A forradalmár-költő életrajzát például kiegészítették azzal, hogy nem lehetett magyar, ha egyszer nem volt magyar unokája:

https://merce.hu/2018/10/08/bayer-zsolt-orokzoldjei-is-feltuntek-a-petofi-irodalmi-muzeum-tarlatan/

Az állam nem tartja be a bírósági ítéleteket

Nagyon fontos, hogy az állam szervei betartsák egymás döntéseit: miért várnánk el egy hétköznapi embertől, hogy tiszteletben tartsa a bíróság döntését, ha egy minisztérium, hivatal, vagy a parlament egyik bizottsága sem teszi azt, amire a bíróság kötelezi. Magyarországon pont ez történik a közérdekű adatos perekben.

https://index.hu/velemeny/olvir/2018/10/08/birosagi_iteletek_jogkovetes_allam/

 

Ukrán külügy: Magyarország elkezdett úgy viselkedni, mintha Kárpátalja az ő területe lenne

Ezt sejteti legalábbis Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes hétvégén írt Twitter bejegyzése.

A diplomata Menczer Tamásnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elhangzott kijelentésére reagált. Az államtitkár barátságtalan gesztusként értékelte, hogy hónapok óta húzódik az új kijevi magyar nagykövet fogadó nyilatkozatának (agrément-jának) megadása. 

"Megint mi vagyunk valamiben a hibásak? Magyarország külügyminisztériumának sajtótitkára vagy nem diplomata, vagy újfent élezi a helyzetet. Elmagyarázom: az agrément hiánya lehet politikai jelzés. Jelzés arra, hogy a jelölt elfogadhatatlan. A fogadó ország nem köteles senkinek semmit megmagyarázni"

https://index.hu/kulfold/2018/10/07/ukran_kulugy_magyarorszag_elkezdett_ugy_viselkedni_mintha_karpatalja_az_o_terulete_lenne/

30 milliárd forintot buktak a magyar emberek a Rogán-féle letelepedési kötvényeken

Érdemi hasznot nem hozott a letelepedési kötvény az országnak, sőt, 30 milliárd forintot buktak az adófizetők, miközben súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak be az országba komoly ellenőrzés nélkül - állapította meg a Transparency International Magyarország és a Költségvetési felelősségi Intézet Budapest.

·         A letelepedési államkötvényt vásárlók 1 666 millió eurót fizettek, cserébe az országnak 1 844 millió eurót kell majd visszafizetnie. A különbség, 178 millió euró 66,5 millió euróval több, mint amennyibe a letelepedésre nem jogosító, szokványos államkötvények értékesítése került volna.

·         Ha pedig úgy számolunk, hogy mekkorát lehetett volna spórolni, ha az Európai Beruházási Banktól kér több hitelt a kormány, akkor máris kijön a 30 milliárd forintos bukás.

https://hvg.hu/gazdasag/20181008_Harmincmilliard_forintot_buktunk_a_letelepedesi_allamkotvenyeken?s=hk

Szíjjártó botrányosnak tartja, hogy bárki korrupcióról beszéljen Orbán Viktor kapcsán

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• Magyarország a tenyerét dörzsöli, mert a lengyel és a cseh kormány megígérte, hogy meggátol minden komolyabb uniós szankciót ellene

• Trump villámsebesen zárkózik fel Erdoganhoz és Orbánhoz, miután a republikánusok Kavanaugh kinevezésével az elnök politikai céljainak szolgálatába állították a Legfelsőbb Bíróságot

• Bannon tagadja, hogy az általa pártfogolt populista politikai erők szét kívánnák verni az uniót 

https://b1.blog.hu/2018/10/08/szijjarto_botranyosnak_tartja_hogy_barki_korrupciorol_beszeljen_orban_viktor_kapcsan#more14288037

ÖNSZALÁMIZÁS

Megyeri Dávid Magyar Idők

Szívesen írnánk, hogy folytatódik a jobbikos szappanopera, ám nem lennénk igazságosak. Az igénytelen szappanoperáknál ugyanis nem lehet tudni, mi lesz a vége, a Vona–Sneider-féle kabarésodó társulat további eseménykrónikájának azonban nem nagy művészet kikövetkeztetni a végső kifutását. Még azt sem mondhatjuk, hogy nagy meglepetéseket okozott számunkra a sztori, hiszen Volner János alelnök várható edényborításáról már korábban csiripeltek a verebek.

Kétségtelen azonban, hogy bár sokáig várt a fellépéssel, értékelni kell a karakánságát, miután pontosan tudhatta, hogy a bolsevik logika szerint azonnali retorzió lesz a jutalma. Szintén pozitív megítélés alá eshet, hogy két további frakciótag is megelégelte a Jobbikban eluralkodó balosodó, a józan politikai észnek szögesen ellentmondó viszonyokat, és vele tartottak.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/onszalamizas-3553754/

SZUVERÉN NEMZETEK EURÓPÁJA

KÖTELESSÉGÜNK, HOGY ELLENSÚLYOZZUK AZ UTÓPISTA, NEMZETELLENES, GLOBALISTA TÖREKVÉSEKET

Szájer József Magyar Idők

 

A magát nagyvonalúan Európával azonosító Európai Unió válaszúton van. Az unió mai válsága egzisztenciális, Európa túléléséről szól. Ilyen széles kiterjedésű válság, amely a határt, a valutát, a hatalmat, a biztonságot, a jövő stratégiáját, a szellemi irányt, vagyis a működése legfontosabb összetevőit és ilyen mélyen érinti, példa nélküli az unió hatvanéves történetében.

A vak is látja: ahhoz, hogy a válságból kilábalhasson, az Európai Uniónak meg kell változnia. Ma az unió az egyenrangú együttműködés helyett a fegyelmezést, az ideológiai kioktatást, a kényszerítést, a szankciókat tartja magasabbra, és akik nem lépnek vele, azok nem számíthatnak sok jóra. A Sargentini-jelentés vagy a Lengyelországgal, Romániával szemben belengetett büntetések ennek a fegyelmező Európának a riasztó arcélét rajzolják ki.

https://magyaridok.hu/velemeny/szuveren-nemzetek-europaja-3548594/

EGY MÁSKÉPP GONDOLKODÓ

Pilhál György Magyar Idők

 

Ahogyan várni lehetett, Bauer Tamás is megszólalt az ukrán–magyar vitában. Természetesen az ukránok pártján áll. Azt írja Az ukránok igaz­sága című blogbejegyzésében, hogy az állampolgárság közjogi köteléket jelent a magyar állammal. Szerinte az nem fér bele a nemzetközi jogrendbe, hogy Magyarország állampolgárságot ad idegenben élő nemzettársainak. Vagyis Bauer úgy látja, nem a tiltó jogszabályok jogsér­tőek, hanem azok, akik állampolgárságot adnak saját véreiknek. Tehát – ­Bauer szerint – mindazon országok, amelyek világszerte állampolgárságot adnak idegenben élő nemzettársaiknak, nemzetközi jogot sértenek.
Bauer persze – finoman szólva – nem mond igazat, és ezt valószínűleg ő is tudja, csak hát szeret provokálni… Ez a mániája, az akut magyargyűlölet. 

https://magyaridok.hu/paca/egy-maskepp-gondolkodo-3554168/

Megtört a jég – Brüsszel végre fizetett a kormánynak

Szeptemberben 157,9 milliárd forintot utalt át Brüsszel a magyar kormánynak, az év végéig még több száz milliárd forint jöhet.

https://zoom.hu/hir/2018/10/08/megtort-a-jeg-brusszel-vegre-fizetett-a-kormanynak/

Tüntetnek a Népszabadság volt újságírói Budapesten

Mint 2016. október 8-a óta minden évben, idén is demonstrációt szerveztek az utolsó szerkesztőség tagjai a szólás- és sajtószabadságért.

Az idén harmadik alkalommal vesznek részt a Népszabadság volt munkatársai a hajléktalanok lapjának, a Fedél Nélkülnek a kiadásában, cikkeket írnak a lapba és összeadják a megnövekedett terjedelem nyomdaköltségét. Ezt abban a Facebook posztban jelentették be, amelyben demonstrációt hirdettek a szólás- és sajtószabadságért hétfő 11 órára a Pozsonyi útra. Beszédet mond N. Kósa Judit, az egykori Népszabadság szerkesztője, jelenleg a Népszava szerkesztője.

https://zoom.hu/hir/2018/10/08/tuntetnek-a-nepszabadsag-volt-ujsagiroi-budapesten/

Marki-Zay Péter: Kell egy Magyar Gárda és kell egy radikális Jobbik

Egy csaknem negyedórás Facebook-videóval lepte meg rajongóit Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely független polgármestere a napokban találkozott az „ex-szkinhedvezér”, jobbikos Sneider Tamással, aki – Márki-Zay szerint – azt a fajta Jobbikot képviseli, amit ő mindig is tanácsolt, a nem szélsőséges, ám radikális Jobbikot.

„A Jobbikba kellenek zsidók és cigányok is, de radikálisnak kell lenni, mert igenis a tisztességes és becsületes magyarságért ki kell állni valakinek, igenis kell egy Magyar Gárda, amiben ott vannak a zsidók, a cigányok és a baloldaliak is. De ő határozottan ki tud állni az ország bűnözői ellen, fel tudja szabadítani Magyarországot”.

„Én azt láttam Sneider Tamásban, hogy harcostársunk lesz abban a küzdelemben, amit Magyarország európai integrációjáért, demokráciájáért, jogállamért és piacgazdaságért fogunk folytatni”.

https://zoom.hu/hir/2018/10/08/marki-zay-peter-kell-egy-magyar-garda-es-kell-egy-radikalis-jobbik/

Szijjártó Péter nem hátrál a francia kormánnyal vívott szájkaratéban

A kormány egy lépést sem hátrál, minden erejével védi Magyarország biztonságát – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel, reagálva a francia kormány európai ügyekért felelős miniszterének nyilatkozatára.

Nathalie Loiseau a L’Obs magazinnak adott interjújában azt mondta, történelmi harcot kell vívni a magyar kormány ellen, Magyarország ugyanis rossz úton halad és meg kell állítani az európai radikálisokat. Szerinte Magyarországon veszélyben van a jogállamiság: problémás a sajtópluralizmus kormányzati redukálása és fenyegetett helyzetben van a bírói rendszer is.

Szijjártó Péter közleményében azt írta, a francia kormány minisztere nyíltan lenézi és támadja Magyarországot. A francia politikus meg akarja mondani a magyar embereknek, hogy hogyan kell élniük, nem hajlandó elfogadni, hogy a magyarok demokratikus választáson egymás után harmadszor szavaztak nagy többséggel Orbán Viktor és kormánya mellett – tette hozzá.

https://zoom.hu/hir/2018/10/08/szijjarto-peter-nem-hatral-a-franciak-kormannyal-vivott-szajkarateben/

A katonai hírszerzés ügynökeinek lebukása az orosz állam rohadásának a tünete

A világ legidiótább lebukását sikerült összehoznia az elmúlt napokban az orosz katonai hírszerzésnek. A holland hírszerzés a múlt héten leplezett le négy, az országban hivatalos, diplomácia fedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőt. A lebukottak adatait a Bellingcat és az orosz The Insider vetette össze az orosz közlekedésrendészet adatbázisaival. Így bukkantak rá arra a furcsa jelenségre, hogy 305 magánszemély is a Komszomolszkij Proszpekt 20 címre jelentette be autóját. Ez a GRU hackeregységének, a 26165-ös egységnek a főhadiszállása.

Alexander Gabuev a Carnegie Moscow Center Ázsia-Csendes-óceáni Programja Oroszország-szakértője szerint ez az orosz állam eróziójának és az orosz bürokráciát velejéig átitató korrupciónak a jele. Mint írta, az orosz közlekedésrendészet hírhedten korrupt, így abban semmi meglepő nincs, hogy a két újság könnyedén hozzáférhetett a nyilvántartásaikhoz, amiket a fekete piacon is árulnak.

https://444.hu/2018/10/08/a-katonai-hirszerzes-ugynokeinek-lebukasa-az-orosz-allam-rohadasanak-a-tunete

Pécsen is felállt a sürgősségi osztály vezetője

Komáromi Zoltán háziorvos az ATV Start című műsorában azt mondta, a Honvédkórház körüli balhé nem egyedi eset, a sürgősségi ellátás kétségbeejtő helyzete miatt a pécsi egyetemi klinika sürgősségi osztályának vezetője is felmondott a napokban. Komáromi szerint azért, mert elege lett abból, hogy semmilyen segítséget nem kap a minisztériumtól, sem az egyetemtől, de

a kórház olyan számlákat sem tudott befizetni időben, amelyek az alapvető működéshez szükségesek.

A műsorban az orvos azt is nehezményezte, hogy Kásler Miklós "kirúgott mindenkit a minisztériumból és a háttérintézményekből, akiknek tapasztalata volt", és ismeretlen emberekkel töltötte fel a pozíciókat.

 

https://hvg.hu/itthon/20181008_Pecsen_is_felalltt_a_surgossegi_osztaly_vezetoje

Szijjártó: Hazugság, hogy a miniszterelnök közpénzt használ magáncélokra

Interjút adott az Al Jazeerának Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, akit a beszélgetés során több, a magyar kormányt ért váddal is szembesítettek, a legtöbbet azonban azzal söpört le, hogy az nem igaz.

Szijjártó először azt fejtegette, hogy az Európai Parlament által elfogadott Sargentini-jelentésben foglaltak nem igazak, és a kormány álláspontját hangoztatva kijelentette, hogy azt csalással fogadták el.

Donald Trump és Emmanuel Macron politikájávak kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország se nem USA- se nem Franciaország-párti, hanem Magyarország-párti, de sok olyan eleme van Trump politikájának, amit nagyra értkelnek, mint például hogy tiszteletben tartja a szuverenitást, az erős országokat, és az országokat, amelyek ragaszkodnak a saját hagyományiakhoz. Hozzátette Macron ötletei az adóharmonizációról és a bevándorlásról szerinte ellentétesek a magyarok érdekeivel.

https://hvg.hu/itthon/20181008_Szijjarto_Hazugsag_hogy_a_miniszterelnok_kozpenzt_hasznal_magancelokra

Volner János megmutatta Soros György emberét a Jobbikban

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke saját magát buktatta le azzal, hogy egy képen szerepel Teplán Istvánnal, a Soros György-féle CEU egyik alapítójával. Teplán a Gyöngyösi Márton által szervezett brüsszeli konferencián vett részt, majd a Jobbik kongresszusán is ott volt.

Nem én hazudtam a Jobbik jelenlegi vezetésének Soros-kapcsolatairól és nem én vezetem félre a tisztességes, hazaszerető emberekből álló tagságot sem – írta legfrissebb Facebook-bejegyzésében Volner János, a Jobbik pártból kizárt alelnöke.

http://www.origo.hu/itthon/20181008-jobbik-soros-gyorgy-embere-ceu-volner-sneider.html

Ha azt hinnénk, nincs lejjebb: Jobbik-LMP közös lista készül

ORIGO2018.10.08. 11:24

Volner János elárulta a lassan mindenki számára nyilvánvalót, nevezetesen: a párton belül többen is azt szorgalmazzák, hogy a bevándorláspárti politikusoktól hemzsegő LMP-vel állítsanak közös listát az európai parlamenti választásokra. Véleménye alapján Sneider Tamás pártelnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes egy magasabb szintű önkormányzati együttműködésnek is örülnének.

http://www.origo.hu/itthon/20181008-volner-janos-szeritn-a-jobbik-vezetoi-kozos-lsitat-akarnak-az-lmp-vel.html

A helyzet abszurd és felháborító

SZÉL BERNADETT 
Facebook

Nem akarunk diktátorok átjáróháza lenni.

„Összenőttek, mint két kicsi legó. ;) 
A helyzet abszurd és felháborító. Nem akarunk diktátorok átjáróháza lenni, konferenciaközpontja még kevésbé. Egészen nevetséges, ahogy a propagandamédiájukban azzal mentegetik magukat, hány emberrel fogott kezet a török elnök munkássága során, miközben Budapesten Orbánnak köszönhetően diktátorok gyülekezhetnek, de a magyar állampolgárok nem. Sőt, közvetítése nyomán láttam Szabó Szabolcs élő fb tudósítását a lezárt területekről -- nettó erődemonstráció ez a javából, amit Orbán csinál, ld. a kínai kommunista párt eljövetele, amikor nem lehetett egy tibeti zászlót sem meglengetni az országban.
Egy tömegeket, köztük értelmiségieket, tanárokat, bírókat, újságírókat bebörtönző, kiiktató diktátorral ne gazsuláljon az ország miniszterelnöke, miközben a saját népét elhallgattatja. Gazsulál, mert nem tárgyalás ez, amit csinálnak, hanem parádé, amit semmilyen gazdasági megfontolás nem indokolhat és egyébként nem is indokol. Nagy baj az, ha egy ország miniszterelnöke több közöset lát magában és egy hírhedt külföldi vezetőben, mint amennyi közösséget a saját nemzetével érez -- az árulásnak egy formája ez, nem először történik meg, de mindig ki kell mondani.”

http://mandiner.hu/cikk/20181008_szel_bernadett_a_helyzet_abszurd_es_felhaborito

Csalással vádolják Netanjahu feleségét

Csalás minősített esetével és hivatali visszaéléssel vádolják Sara Netanjahut.

Megkezdődött Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csalással vádolt feleségének, Sara Netanjahunak a pere - jelentette a helyi média vasárnap.

Sara Netanjahu ügyét a jeruzsálemi polgári bíróságon tárgyalják, ahol vasárnap megjelent vádlott társával, Ezra Szajdoffal, a miniszterelnöki hivatal rendezvényekért felelős volt igazgatóhelyettesével együtt.

A rendőrség által begyűjtött bizonyítékok alapján csalás minősített esetével és hivatali visszaéléssel vádolják kettejüket, amelyet a miniszterelnöki rezidencián a vendéglői ételek megrendelésekor követtek el mintegy háromszázhatvanezer sékel, vagyis huszonnyolc millió forint értékben. Az erre vonatkozó szabályozás szerint csak akkor lehet kintről ételeket rendelni a rezidencián, ha nem áll szakács alkalmazásban, és ezért a megrendelések érdekében takarítóként jelölték meg a valójában szakácsként dolgozó alkalmazottat. 

http://mandiner.hu/cikk/20181007_csalassal_vadoljak_netanjahu_feleseget

A katolikus egyház az üldözött keresztények javára szervez gyűjtést

Karácsonyig várja az adományokat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az üldözött keresztények megsegítésére szervezett gyűjtésen – közölte Veres András, győri megyés püspök, az MKPK elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Veres András elmondta, múlt hét végéig 18 millió forint gyűlt össze az MKPK erre a célra elkülönített bankszámláján.
Megjegyezte, azért nem templomokban gyűjtenek, mert tapasztalataik szerint sokkal több jó szándékú ember van, mint ahányan templomba járnak, ezért utalással lehet adakozni.

 

http://mandiner.hu/cikk/20181008_a_katolikus_egyhaz_az_uldozott_keresztenyek_javara_szervez_gyujtest

 

Cafeteria 2019: lehet, hogy százezrek feketén kapják majd

Az adókedvezmények eltörlése miatt sokan a cafeteriakínálat gyökeres átalakulását vetítik előre. Ám a munkáltatói visszajelzések alapján egyre inkább úgy fest, hogy a többsége mégsem akar változtatni a palettán jövőre - legalábbis a Napi.hu-nak nyilatkozó tanácsadók szerint. A tőkeerős vállalatok jelentős része hajlandó lenne lenyelni a nettó bértömeg-emelkedést, míg a kkv-szektoron belül sokan a trükközésben találhatják meg a kiutat.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/cafeteria-2019-cafeteria-beren-kivuli-juttatas-munkahely-allas.670473.html

Nagygyűlések és tüntikék – grafikonokra és térképekre tettük az elmúlt három év politikai megmozdulásait

Több mint háromezerszer akartak utcára vonulni magyar állampolgárok valamilyen politikai cél érdekében 2015 óta. Mikor, hol, mennyien és miért kívántak tüntetni? Ezt mutatjuk be grafikonokon és térképeken: a vizualizációk az Országos Rendőr-főkapitányságtól közérdekű adatigénylés útján megkapott adatokból készültek.

 

https://atlatszo.hu/2018/10/08/nagygyulesek-es-tuntikek-grafikonokra-es-terkepekre-tettuk-az-elmult-harom-ev-politikai-megmozdulasait/

 

Az orosz állami tévé infografikája azt sugallja, hogy Magyarország elfoglalta Kárpátalját

Az orosz propaganda nemrég arról értekezett, hogyan osztották fel maguk között Nyugat-Ukrajnát európai uniós szomszédai. A Rosszija-1 tévécsatornán bemutatott infografika alapján Románia, Lengyelország és Magyaroszág már gyakorlatilag le is rohanták szomszédjukat – mutatott rá az Európai Unió álhír-ellenes csapata, az East StratCom Task Force.

 

https://video.atlatszo.hu/2018/10/06/az-orosz-allami-teve-infografikaja-azt-sugallja-hogy-magyarorszag-elfoglalta-karpataljat/

 

Több ezer gyógypedagógus hiányzik, mégsem engedik őket a főiskolára

A súlyosan, halmozottan sérült gyerekek fejlesztésének kulcsszereplői a gyógypedagógusok. Sokszor ők az egyetlenek, akik hidat képeznek a fogyatékossággal élő gyerekek és a közoktatás között. Szerepük felbecsülhetetlen, mégis több ezren hiányoznak ma Magyarországon a munkaerőpiacról. Az üres álláshelyeket annak ellenére sem tudják betölteni, hogy évről-évre háromszor annyian szeretnének gyógypedagógusi diplomát, mint ahány felsőoktatási férőhely van. Hogyan látják saját szakmájuk helyzetét a benne dolgozók, és mitől megy tönkre idővel a gerince egy gyógypedagógusnak? Az Abcúg cikke, Prókai Eszter írása.

 

https://24.hu/belfold/2018/10/08/tobb-ezer-gyogypedagogus-hianyzik-megsem-engedik-oket-a-foiskolara/

Kiderült, mire költik az MSZP-sek a fizetésemelésüket

A közleményben azt írják, hogy október 7-én 12 millió forintos keretösszeggel kiírták a Szolidaritási Alap első pályázatát. Az MSZP országgyűlési képviselői ebbe az alapba fizetik a megemelt képviselői fizetés növekményét.

Pályázatot az MSZP területi szövetségei, tagozatai és platformjai nyújthatnak be

– áll a közleményben, azaz az MSZP-s képviselőktől beérkező pénzre MSZP-s szervezetek pályázhatnak, hogy azt ezután karácsonyi karitatív akciókra költhessék.

https://24.hu/belfold/2018/10/08/mszp-szolidaritasi-alap/

A Heti Válasz bezárása

Orbán közeléből beszélték le az amerikai milliárdost, hogy megmentse a Heti Választ

A háború 2015 februárjában nyílttá vált, és az orbáni kijelentés ellenére a Fideszben úgy ítélték meg, ha Simicska viszi is magával napilapot és a tévét, egy értelmiségnek szóló, a kormány tervezett intézkedéseit megmagyarázó hetilapra feltétlenül szükség lenne. Bár a volt pénztárnok a sajtóban már javában ócsárolta a miniszterelnököt, a Fideszből továbbra is próbálták puhítani azért, hogy a Heti Választ engedje el. Mivel ez nem történt meg, a propagandaminiszteri kinevezésére váró Rogán Antal környezetéből megüzenték a főszerkesztőnek: állítsa fel a csapatát, és egy zöldmezős beruházás keretében kap egy új lapot tömérdek állami hirdetéssel kitömve.

Csakhogy a Narancsnak nyilatkozó kollégái szerint Borókai ekkor már felismerte: teljes központi irányítás jön, amit a stáb nagy része nem tolerálna, ráadásul az olvasóik jelentős részét is elveszítenék (a hivatalos adatok szerint 2015-ben a Heti Válasznak 14 ezer volt az értékesített példányszáma). Borókai ezt átbeszélte a szerkesztőséggel is, de kollégái szerint ekkor már látszott rajta, hogy nem kér a „látszatfüggetlenségből”.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/zero-tolerancia-113263

 

Jeszenszky Géza: Orbán nem elveket követ, egyszerűen csak az ország miniszterelnöke akar maradni

A volt külügyminiszter és nagykövet szerint ha így folytatjuk, akár ki is kerülhetünk az EU-ból.

Szövetségesek híján nem fogjuk tudni érvényesíteni az igazunkat Ukrajnával szemben – vélekedett lapunknak adott nyilatkozatában Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere. Szerinte az is nagyon szomorú volt, amikor kiderült, hogy a magyar miniszterelnök nem volt hajlandó felköszönteni a 75 éves Lech Walesát.

https://nepszava.hu/3011099_jeszenszky-geza-ha-egy-klubtag-elkezd-a-foldre-kopkodni-ki-fogjak-dobni

A kormánymédia szerint az Erdoğan–Orbán-találkozó óriási diplomáciai siker

Döbbenetesen ütős anyagban lelkendezi körbe a kormánypárti Origo, hogy micsoda nagy vezető érkezik ma Magyarországra. A teljes mértékben NER-kompatibilis anyagban végigveszik, hogy kikkel tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan az elmúlt időszakban, majd megjegyzik, hogy itt bizony diplomáciai sikerről van szó.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/a-kormanymedia-lelkesen-szamol-be-arrol-hogy-mekkora-tenyezo-a-vilagpolitikaban-erdoan-114150

Megérzik a gyűlöletkampányt a magyarországi törökök is

Magyarországon kicsi, de jól látható török diaszpóra él, köztük néhányan a rendszer ellenzékének kikiáltott Gülen-szimpatizánsok is. A migrációs válság kirobbanását ők is megérzik, és teljesen másképp tanulták a történelmet.

Ha csak a körúton sorjázó török éttermeket látná, azt hihetné a ma Budapestre érkező Recep Tayyip Erdogan, hogy Magyarországon jelentős török kisebbség él. Pedig a nagyjából 5,5 milliós török diaszpórából hazánk jó, ha háromezer embernek ad otthont, és közülük is több mint ezren diákok. Mivel Magyarország és Törökország a hidegháborúban az ellentétes szövetségi rendszerhez tartoztak, az 1960-as években mi kimaradtunk azokból a munkaerő-egyezményekből, amelyek több millió törököt vonzottak nyugatra. Ide a többség az 1990-es évektől kezdve, jellemzően egyetemi hallgatóként vagy vállalkozóként érkezett, a maradók közül a legtöbben a fővárosban, néhányan más nagyobb városokban telepedtek le. Hála azonban a minden sarkon ott illatozó kebabosoknak, a magyarországi törökség láthatósága sokkal nagyobb, mint az létszámukból következne.

https://nepszava.hu/3011073_megerzik-a-gyuloletkampanyt-a-magyarorszagi-torokok-is

Kovács László Lesz-e újabb Orbanisztán?

Az utóbbi időben találkozni olyan véleményekkel, hogy az Európai Unióban Orbán Viktor a német kancellár, Angela Merkel legkomolyabb kihívója és Emmanuel Macron francia elnök legnagyobb ellenfele. Legutóbb az olasz belügyminiszterrel történt találkozója után pedig éppen tárgyalópartnere mondta, hogy a jövő tavaszi európai parlamenti választások után ők ketten fogják vezetni Európát. Mégpedig egy olyan európai parlamenttel, amelyben a szélsőjobboldali populisták lesznek többségben. Orbán Viktor időnként maga is tesz olyan kijelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy vannak Magyarországon túlmutató, európai politikai ambíciói. Ez viszont azt jelzi, hogy Orbán Viktor nem érti a nyugat-európai gondolkodást.  

https://nepszava.hu/3011131_lesz-e-ujabb-orbanisztan

Pröhle kirúgásának utóélete: Titok. Hogy lesz-e egyáltalán pályázat

Nem tudhatjuk, milyen szempontok szerint és ki dönt a Petőfi Irodalmi Múzeum új főigazgatójának személyéről.

Az utóbbi hónapok Kulturkampf-jának első állomásaként értékeli a hazai kulturális közélet Prőhle Gergely távozását a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről. A főigazgató leváltásának okai mellett utódjának kiválasztásának módjáról is kérdeztük a fenntartó minisztériumot. Hiába, választ nem kaptunk. Így nem csoda, hogy konkrét információk híján találgatások uralják a közeljövőt.

https://nepszava.hu/3011155_prohle-kirugasanak-utoelete-titok-hogy-lesz-e-egyaltalan-palyazat

Még egy jegybanki alapítványi cég: a vár alatti barlang és titkos trezor fölötti épület hasznosítására

Optimum Úri 72. Ingatlanbefektetési Kft. néven új cég jött létre a Matolcsy Györgyvezette jegybank alapítványainak környékén.

A név arra utal, annak a Budai Vár területén fekvő épületnek a kialakítására és hasznosítására hozhatták létre a napokban az új céget, amelyet három éve, közel nettó 800 millió forintért vásárolt meg az egyik alapítvány, a – akkori nevén – Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány.

A várbéli épület arról híres, hogy össze van kötve egy nagy barlanggal, amelyet amúgy még a 2. Világháború előtt és alatt a Magyar Nemzeti Bank nagy titokban alakíttatott ki. Az aranykészlet egy részét ott őrizték a világháború alatt és ott vészelte át néhány száz ember a főváros bombázását.

Ezt a romos épületet és az alatta kialakított búvóhelyet, trezort, barlangrendszert vásárolta meg a jegybanki alapítvány. 

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/08/meg-egy-jegybanki-alapitvanyi-ceg-a-var-alatti-barlang-es-titkos-trezor-folotti-epulet-hasznositasara/

Jobbik: "Volner hazudik"

A Jobbik közleménye szerint nem igaz, hogy balra tolódik a párt, egy kongresszusi döntés szerint sem az MSZP-vel, sem a DK-val sem a Momentummal nem képzelhető el együttműködés, ahogy a párt az is eldöntötte, hogy önállóan indul az EP-választáson.

https://hvg.hu/itthon/20181008_Jobbik_Volner_hazudik

Emberrablás és bezáratott elitiskolák - itt tart Erdogan harca a külföldi török iskolák ellen

Nemzetközi hadjáratot indított Erdogan elnök a legnagyobb ellenlábasához kötött iskolák ellen. Magyar intézmények is a célkeresztjébe kerültek: utánanéztünk, mi a helyzet ezekkel, és történt-e házuk táján valami szokatlan a mostani Erdogan-látogatás előtt.

https://hvg.hu/itthon/20181008_Emberrablas_es_bezaratott_elitiskolak__itt_tart_Erdogan_harca_a_kulfoldi_torok_iskolak_ellen

Karsai László: Ködszurkálás vagy szakmai bírálat

Pelle János újságíró értetlenkedik, megpróbálja talán magával is elhitetni, hogy nem érti, miért nevezik egyesek történelemhamisítónak, árulónak, kollaboránsnak, no, nem – mint állítja – mindenkit, „aki azt a célt tűzte ki maga elé, hogy előbbre jussunk… a holokausztnak a feldolgozásában”, hanem csak Schmidt Máriát és azokat, akik alatta szolgálnak.

Erősen gyanítható, hogy Schmidt és a vele kollaborálók most valamit nagyon el akarnak titkolni a hazai és nemzetközi holokauszt-szakértők elől. Talán csak nem azt, hogy a Horthy-rendszert megint egyszer hófehérre akarják mosni, mint teszik azt a Terror Háza Múzeumban 2002 óta? Vagy azt, hogy milyen aránytalanul nagy részt szánnak a kb. ezer (1000) magyarországi embermentőnek, és milyen keveset az elkövetőknek és a közömbös vagy ellenséges kívülállóknak? Pelle álnaiv álértetlenkedés helyett jobban tenné, ha a nyilvánosság előtt is, összefogva Gerő Andrással és Köves Slomó főrabbival, azért küzdene, hogy Schmidt Mária hozza nyilvánosságra tervezett kiállításuk forgatókönyvét. Az érdemi szakmai vita csak ezek után indulhat el. Addig marad, ami van: a Schmidt, Pelle, Gerő és Köves által kavart ködfüggöny, amely mögött titokban megpróbálják összegründolni a Sorsok Háza kiállítását.

https://hvg.hu/itthon/20181008_Karsai_Laszlo_Kodszurkalas_vagy_szakmai_biralat

Távozik az MVM kommunikációs igazgatója, aki véletlenül elárulta, hogy Rogánék minisztériuma hagyta jóvá a CÖF félmilliárdos támogatását

Három és fél év után távozott a Magyar Villamos Művek Zrt. kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatói posztjáról Bentzik Réka, aki október 1-jéig volt vezető tisztségviselő a társaságnál.

Bentzikről köztudomású, hogy az állami MVM-et tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója, Szivek Norbert menyasszonyaként került a céghez. 2015-ben rövid ideig szóvivőként tevékenykedett, majd bekerült a vállalat igazgatói közé.

Kommunikációs vezetőként 2,4 millió forintot keresett havonta, ugyanakkor az ő nevéhez fűződik az MVM számára a legnagyobb politikai blamát okozó elszólás is.

 

https://24.hu/kozelet/2018/10/08/mvm-cof-bentzik-reka/

Helsinki: nem az új gyülekezési törvény miatt nem engedélyezték a DK tüntetését

A DK sajtóközleménye így fogalmazott az üggyel kapcsolatban:

„A Demokratikus Koalíció felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait. Orbán megmutatja a példaképének, hogy ő is semmibe veszi állampolgárai jogait.”

A párt közleményében továbbá az állt: „a Rendőrség az új gyülekezési törvény alapján tiltotta meg” a demonstrációt.

A Helsinki álláspontja szerint azonban az, hogy Gyurcsányék tüntetését a rendőrség nem engedélyezte, nem az új törvény hibája.

Egyrészt azért nem, mert hasonló okból korábban is megakadályoztak gyülekezéseket – a Helsinki Bizottság szerint jogellenesen –, másrészt azért nem, mert az Erdogan elleni tüntetés betiltása az új törvény alapján sem tűnik jogszerűnek .

A Helsinki Bizottság egyébként már öt évvel ezelőtt támadta azt a gyakorlatot, amely alapján a rendőrség „műveleti területté” nyilvánítással lehetetlenített el gyülekezéseket. Ami nagyjából annyit tesz, hogy például egy államfői látogatás miatt a rendőrség egy adott területről kimondta, hogy az műveleti terület, és mivel így már nem volt közterületnek tekinthető, ezért gyülekezést sem lehetett ott tartani.

https://merce.hu/2018/10/08/helsinki-nem-az-uj-gyulekezesi-torveny-miatt-nem-engedelyeztek-a-dk-tunteteset/

Almási Zoltán sakknagymester megköszönte a magyar kormánynak, hogy sikerült a magyar sakkozást padlóra tenni

„Most jöjjönek a köszönetnyilvánitások...” - kezdi írását Almási Zoltán, az egyik legsikeresebb magyar sakkozó a Facebookon.

A sportoló, aki a sakkozók örökranglistájnak 55. helyezettje, ironizál, ugyanis mint posztjából kiderül, valójában nem tud megköszönni semmit, sem a Magyar Sakkszövetségnek, sem a Magyar Olimpiai Bizottság sem pedig a magyar kormánynak.

Utóbbi Almási szerint hozzájárult ahhoz, hogy mostanra „sikerült a magyar sakkozást padlóra tenni. Bravó, szép volt. Csak így tovább!”

Almási leírja, a Sakkszövetség annyira jól lobbizott az érdekükben, hogy egész évben nem volt fizetésük, az Olimpiára pedig nem szereztek támogatást. (A szövetség elnöke Seszták Tamás, aki Seszták Miklós volt miniszter unokatestvére, tőle vette át a pozíciót 2015-ben.) Nem volt hatékonyabb a Magyar Olimpiai Bizottság sem, amelyik  nem utalta át a beígért támogatást.

„A legnagyobb „köszönet” illeti Magyarország kormányát , akik valószínű politikai indíttatásból szintén nem adtak pénzt az Sakkolimpiára és a magyar sakknak, miközben év végén minden sportágnak kiosztották az éves támogatást.”

https://444.hu/2018/10/07/almasi-zoltan-sakknagymester-megkoszonte-a-magyar-kormanynak-hogy-sikerult-a-magyar-sakkozast-padlora-tenni

Melegházasság román módra – a baloldal édes élete a szélsőjobbal

Ara-Kovács Attila

„Az egész jelenség persze másról sem szól, mint hatalmi küzdelemről. A kezdeményező civil szervezet, érezvén a hagyományos pártok legitimitásának porladását, igyekszik betörni a politikai térbe. Ha sikert aratott volna, akkor új és szélsőjobboldali pártként jelentkezett volna a következő választásokon. A szocdemek pedig hatalmi monopóliumuk megtartása érdekében igyekeztek magukhoz kötni azokat, akik iskolázatlanságuk, Európa-ellenességük, vallásosságuk, vagy egyszerűen csak manipulálhatóságuk okán mozgósíthatók az efféle populista télmák mellett.”

Október 6-án és 7-én Romániában kétnapos népszavazás zajlott arról, hogy kötelezzék-e vagy sem a törvényhozást a család fogalmának „újrafogalmazására”, „meghatározására” alkotmányos szinten is. A cél nyilvánvalóan az volt, hogy immáron az alaptörvény is egyértelműsítse: a család csak egy nő és egy férfi kapcsolata alapján létezhet, s ha ezt az alkotmány is kimondja, akkor az azonos neműek semmiképp sem részesülhetnek azokból a jogokból (örökösödés, gyermekvállalás, adózási és társadalombiztosítási előnyök stb.), amelyekben a „hagyományos” családformáció tagjai részesülnek.

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2018/10/08/Meleghazassag-roman-modra-a-baloldal-edes-elete-a-szelsojobbal

Merész képet festett Orbán Ráhelről DrMáriás

„Orbán Ráhel Gustav Klimt műtermében Adele Bloch Bauer helyébe lép” címmel mutatta be a közéleti festészetéről is elhíresült DrMáriás.

Az Ausztria Mona Lisájának is hívott Adele Bloch-Bauerről Klimt két képet is festett, ezek egyikét gondolta újra a miniszterelnök lányával a művész.

https://hvg.hu/kultura/20181008_Meresz_kepet_festett_Orban_Rahelrol_DrMarias?s=hk

A jövőben nem Orbán Gáspár és két társa irányítja a Felházat, ami nem vész el, de átalakul

Betöltötte küldetésének kezdeti szakaszát, a Felház ebben a formájában a közeljövőben megszűnik – nyilatkozta Ember Illés, a felekezetközi keresztény mozgalom egyik vezetője a Népszavának. Egyelőre az is kérdés, hogy az elnevezés megmarad-e.

Ember Illés lapunknak elmondta: három és fél évvel ezelőtt, amikor megalapították a Felházat, eleve nem gondolták, hogy mozgalmuk örök időre szólna. Sporthasonlattal élve: „ez sprint, nem pedig hosszútávfutás”. A névre „sem akarnak ráülni”. Ha a Felház elnevezés fennmarad, akkor „magától marad fenn, ha eltűnik, akkor a „dolgok természetes rendje szerint enyészik el”. Ugyanakkor lehet, hogy „az egyes kifutó missziók nevében szerepelni fog a Felház név, vagy akár az említett lazán kapcsolódó mozgalmiság egészét fogja jelölni. Ezt még nem látjuk pontosan”. Az átalakulás lényege, hogy felszámolják azt a centrális irányítású szervezeti formát, ami eddig jellemezte a Felházat – folytatta Ember Illés, hozzátéve, hogy a három főből álló vezetőség is megszűnik.

https://nepszava.hu/3011218_a-jovoben-nem-orban-gaspar-es-ket-tarsa-iranyitja-a-felhazat-ami-nem-vesz-el-de-atalakul

Lebukott a második orosz kém is, akit Szkripalék megmérgezésével gyanúsítanak

A Bellingcat nevű brit oknyomozó portál hétfő este közölte, hogy azonosították a második orosz férfit is, akit Szergej Szkripal és lánya megmérgezésével gyanúsítanak.

Micsoda meglepetés, Alexander Petrov katonai orvosként az orosz hírszerzésnek dolgozik. A neve pedig Dr. Alexander Yevgenyevich Mishkin.

Érdemes felidézni, hogy a brit hatóságok már a gyanú bejelentésekor azt mondták, hogy a két orosz a GRU aktív ügynöke. De ezt az orosz kormány tagadta. Sőt, az állami propagandagépezet előkereste a két férfit, és úgy mutatta be őket, mint akik érdeklődő turistaként azért látogattak el Salisbury-be két egymást követő napon, mert a helyi templom nagyon magas tornyára és toronyórára voltak kíváncsiak.

https://444.hu/2018/10/08/lebukott-a-masodik-orosz-kem-is-akit-szkripalek-megmergezesevel-gyanusitanak

ENSZ: HAMARABB JÖN EL A KLÍMAVÁLTOZÁS, ÉS PUSZTÍTÓBB LESZ, MINT GONDOLTUK

Kiadták az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) friss jelentését, amely szerint sokkal súlyosabb következményekkel jár a klímaváltozás, mint korábban gondolták. A riport szerint a drámai hatások csak akkor elkerülhetők, ha a világgazdaságot eddig példátlan sebességgel állítják át egy új, fenntarthatóbb modellre. 

A hétfőn bemutatott jelentés szerzői szerint ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik, 2040-ig világszerte súlyosabbá válnak a szárazságok, ezáltal nő a nyomor, a part menti területeket pedig elönti a tenger. A jelentésben leírt jövőbeli világot egyre súlyosbodó élelmezési válságok, pusztító erdőtüzek jellemzik, és már 2040-re – tehát jóval hamarabb, mint egy emberöltő – várható a korallzátonyok szinte teljes kipusztulása

https://qubit.hu/2018/10/08/ensz-hamarabb-jon-el-a-klimavaltozas-es-pusztitobb-lesz-mint-gondoltuk

Putsay Gábor Ismétlődő történelem

Álláspont. Sokat változott a világ azóta, hogy az Országgyűlés 2012 végén megszavazta a letelepedési kötvény bevezetését

Magyar Hírlap

Hogy mekkora a fordulat, azt jól jelzi, hogy például Vona Gábor, akkor még a Jobbik elnökeként fenyegetőzött, hogy nem szavazzák meg az Alaptörvény módosítását. És hol van már Vona, és mivé lett a Jobbik? Az biztos, az ellenzéknek kapóra jött a riogatás, hogy mindenféle kétes, elsősorban ázsiai eredetű személyek ellepik Magyarországot, hiszen elég befizetni potom kétszázötvenezer eurót, és élheti itt a világát teljes jogú állampolgárként mindenki, mint Marci Hevesen. Nyilván akik így gondolkodhattak, csak merő hazafiságból azonosíthatták a pénzes kínaiakat Zöld Marcival, a híres 19. századi rablóvezérrel.

A gazdasági környezet viszont úgy alakult, hogy amikor a képviselők megszavazták a harmadik országbeli állampolgárok számára kidolgozott konstrukciót, a piac­ról csak drágán, hat-hét százalék körüli kamattal jutott forráshoz a magyar állam. A minél kedvezőbb kamatozás azért volt akkoriban szinte életbevágó, mert 2012 és 2016 között kellett visszafizetni azt a hitelt, amit még a Gyurcsány-kormány vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól. A letelepedési kötvény viszont igazán kedvező kamatozású volt. Az állam 2013 és 2017 között 1,84 milliárd euró névértékben bocsátott ki Letelepedési Magyar Államkötvényt, ami egyúttal azt is jelentette, hogy több mint 9,6 millió eurót, azaz körülbelül hárommil­liárd forintot sikerült megtakarítani a kamatkiadásokon.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130563/Ismetlodo_tortenelem

Bogár László Gördülő kövek

Ahogyan minden előző birodalom is a történelme során, az amerikai birodalom is bukásra van ítélve, és agóniája már javában zajlik

Magyar Hírlap

Orbán Viktor szerint Donald Trump egész mást képvisel, mint az elődei az elmúlt évtizedekben, nem véletlenül jelezte az amerikai elnök az ENSZ-ben mondott beszédében, hogy szakít azzal a „világjobbító szándékkal”, amelyet a korábbi amerikai adminisztrációk magukra vettek. Az „elbeszélhetőség” kereteit végsőkig feszegető Donald Trump a kormányfő szerint most azt mondta ki, hogy ez a világra kényszerített akarat ellentétes az amerikaiak érdekeivel. 

A miniszterelnök szerint e beszéd, az illetéktelen befolyásolási próbálkozások beszüntetéséről szóló hír hallatán sok ország vezetőjének, népének szívéről gördült le a kő. „Rolling Stones”, mondhatnánk, hisz a hatvanas évek óta híres, ikonikus zenekar éppen ezt a nevet választotta magának, ami azt jelenti „gördülő kövek”.

Érdemes azonban egy kicsit közelebbről is szemügyre venni a kérdést és annak mélyebb rétegeit. Már csak azért is, mert az amerikai elnök által elmondott beszédnek ezt a részletét „élénk derültség” követte a teremben, akárcsak azt a részletét is, amelyben azt ecsetelte, hogy kormányzásának lassan két éve alatt több és nagyobb léptékű változás ment végbe, mint az előző évtizedek során együttvéve. Mindez azért igen érdekes, mert az ENSZ fennállása óta a mindenkori amerikai elnök beszédét akkor is áhítatos figyelem övezi, ha a jelen lévő delegátusok nem feltétlenül értenek egyet az elhangzottakkal. Már csak azért is, mert a teremben főként diplomaták ülnek, akiknél, mint a nevükből is következik, a „diplomatikus” magaviselet alapértelmezett, és aligha „fér bele” az amerikai elnök globális nyilvánosság előtti kigúnyolása.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130562/Gordulo_kovek

Kihívások előtt áll az Orbán- kormány, ezért G. Fodor Gábor a Századvég Alapítvány új elnöke

A kuratórium szerint a Magyarország előtt álló XXI. századi kihívásokra a politikának, a kormányzásnak új válaszokat kell találnia. Ebben a munkában szeretne még határozottabb arcéllel részt venni a Századvég Politikai Iskola Alapítvány. Mindezek szellemében a kuratórium egybehangzó szavazással döntött arról, hogy mostantól a kuratórium elnöki tisztét az eddigi elnökhelyettes, G. Fodor Gábor tölti be.

Az eddigi elnök, Barthel-Rúzsa Zsolt elnökhelyettesként folytatja munkáját, a kuratórium harmadik tagja pedig a továbbiakban is Görgényi Tamás marad.”

Az alapítványnál történő változások azért érdekesek, mert a Századvég saját közlése szerint is „az Alapítvány keretein belül működő kiadó” gondozza a Századvég folyóiratot, amelynek főszerkesztőjét és teljes szerkesztőségét nemrég kirúgtáka 88. lapszámot pedig visszavonták.

https://168ora.hu/itthon/kihivasok-elott-all-az-orban-kormany-ezert-g-fodor-gabor-a-szazadveg-alapitvany-uj-elnoke-157198

A kétfarkúak elindították a második népi közpénztékozló pályázatukat, hogy örömet lopjanak a közéletbe

– Segíts a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak elkölteni a 2019-es párttámogatásának azt a részét, melyet nem kell az akciói miatt kirótt büntetésekre fordítania! – szól a felhívás. A párt a honlapján azt írja:

„Várjuk olyan magánszemélyek, csoportok, szervezetek jelentkezését, akiknek jó ötletük van és ennek megvalósításához pénzre van szükségük.”

A kétfarkúak olyan ötleteket várnak, ahol anyagköltségre jelentkeznek és többen összefogva, önkéntes munkában vállalják a megvalósítást. A téma és a cél is szabadon választható, pályázni december 15-ig lehet

https://168ora.hu/itthon/a-ketfarkuak-elinditottak-a-masodik-nepi-kozpenztekozlo-palyazatukat-hogy-oromet-lopjanak-a-kozeletbe-157197