2018, október 8 - 06:57 Sajtószemle

Banksy Lány léggömbbel című képe majdnem egy millió fontért kelt el, amikor beindult a mechanizmus. Az aukciósház most azt próbálja kideríteni, hogy maga a művész ott volt-e és ő kapcsolta-e be az önmegsemmisítő funkciót.

Banksy Lány léggömbbel című képe a patinás Sotheby aukciósház árverésének utolsó tétele volt. A 2006-ban készült alkotás közvetlenül a művésztől származott, így valószínűleg maga a titokzatos bristoli alkotó építette bele a poént. Egyes források szerint többen megjegyezték, hogy a festménynek szokatlanul vastag a kerete, azt azonban, hogy egy darálót applikált bele senki sem sejtette.

A piros, szív alakú lufiját elengedő gyerek képe 953,829 angol fontért talált gazdára — pontosan annyiért, mint a művész egy korábbi, árverési rekorder alkotása 2008-ban. A kalapács koppanásának pillanatában azonban a festményen belül megszólalt egy riasztó, majd a kép lassan elkezdett kicsúszni a keret alján, csíkokra szabdalva. 

https://fidelio.hu/vizual/az-eladasa-pillanataban-megsemmisitette-magat-egy-festmeny-139780.html

"Műtét közben nem az járt a fejemben, hogy tilosban járok-e"

Van már ajánlata Romániából és a Lajtán túlról is, ám egyelőre még a kardiológiai intézetbe jár be Székely László, ahol viszont nem nyúlhat beteghez. Az ország egyik legjobbnak tartott szívsebészét egy olyan etikai eljárásra hivatkozva rúgták ki azonnali hatállyal, amiről még jegyzőkönyvet sem tudtak mutatni.

– Mit mond a betegeinek?
– Semmit. Nem vagyok fölkészülve most arra a helyzetre, hogy ők úgy tudják: segíthetnék, én viszont nem tehetek semmit. A betegek hívásait a volt titkárnőm fogadja, úgy tudom, meghallgatja őket, türelmet kér, és az új osztályvezetőhöz irányítja őket. Nem tudom, hogyan csinálja, a szememben ő egy hős. Az a beteg, aki meghalt a napokban, többször is telefonált, hogy mi lesz vele, mikor jöhet. Neki sem volt mit a válaszolnia, jelezte a betegnek, hogy az új osztályvezető főorvossal kell kapcsolatba lépnie. Amikor csütörtökön reggel megtudta, hogy, a betegünk meghalt, a kolléganőm csaknem összeroppant.

– Hogyan fordulhat elő, hogy az országos csúcs intézetben egy ilyen technikát egyetlen orvos használjon? – Úgy, hogy amit megtanultam – és ez többfajta műtéti technika –, rendkívül bonyolult eljárás. Nehéz elsajátítani és megszerezni azt a tapasztalatot, ami után már nagy biztonsággal állhat az orvos a műtőasztalnál a beteg fölött. Amíg a hagyományos műtéteknél a sebészek egy 10-szer 10 centiméteres nyitott térben vágnak- varrnak, addig azt az általam is használt eljárásban néhány lyukon keresztül egy hosszú botszerű eszközzel dolgozunk. Azaz lényegesen kisebb térben, korlátozott mozdulatokkal, de ugyanúgy kell tudni metszeni, varrni a szövetet, eret mint a hagyományos mellkasfelnyitáskor. – Miért nem adta át más kollégáinak is ezt a tudást? – Megtörtént. Több kollégám megtanulta, közülük az egyik, Ender Gábor doktor miután engem elbocsátottak, önként felállt, a másik Szántó Mária doktor szeptember közepe óta betegszabadságon van. Mindketten alkalmasak arra, hogy egyes ilyen műtétet akár az én segítségem nélkül is végezzenek. Rajtuk kívül is próbáltam másokat tanítani, voltak olyanok, akik nem voltak hajlandók, inkább maradtak a régi technológiánál. Van akinek vonzóbb a konzervatív eljárásnál maradni, mint egy újabbat, nehezebbet, kockázatosabban alkalmazni és eljutni azzal is a biztos tudásig.

https://nepszava.hu/3010976_mutet-kozben-nem-az-jart-a-fejemben-hogy-tilosban-jarok-e

Berend T. Iván: „A múlt nem hagyja magát eltörölni”

Túlélte Dachaut és öt magyarországi rendszerváltást, a rendszerváltás hajnalán még kétszer is nemet mondott az amerikai meghívásra, de aztán jött Csurka István. A 88 éves gazdaságtörténésszel egyebek mellett a „Nyugat alkonyáról” és az EU-ról is beszélgettünk.

– Néhány nappal a Sargentini-jelentés elfogadása után, a Brexit lázában égő Nagy-Britanniából egy magyar lapnak írva muszáj megkérdezni, mit gondol az Európai Unió szerepéről? – Az európai történelem talán legnagyobb teljesítményének tartom létrehozását. A föderális összefogás eredményeként nem csak a pusztító háborúknak vetett véget a kontinensen, de integrálta az 500 milliós európai piacot, szabaddá téve az áruk, a tőke és az emberek mozgását. Ez történelmi kiegyenlítődési folyamatokat indított el a nyugati gazdag centrum, illetve a déli és keleti perifériák között. Megalapozott számítások bizonyítják, hogy Magyarország az EU nagyvonalú támogatása nélkül ma több mint 10 százalékkal szegényebb lenne és kevesebbet fogyasztana, mint egy évtizeddel ezelőtt. A Nyugat-Európába a közép-európai térségből érkezett 20 millió ember, akik jobb megélhetést próbálnak biztosítani családjuknak, nem úgy ítéli meg, hogy a Nyugatnak már leáldozott. Jobban hisznek a saját szemüknek.

https://nepszava.hu/3010890_berend-t-ivan-a-mult-nem-hagyja-magat-eltorolni

Márki-Zay Lázárnak: Legyen új választás most azonnal!

Felháborodott bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, amelyben új önkormányzati választások kiírást javasolja fideszes riválisának, Lázár Jánosnak.

„Arra kérem a választókerület hűbérurát, hogy ne kínozza szegény ártatlan vásárhelyi gyerekeket még egy teljes évig: most azonnal álljunk meg és rendezzük a város sorsát” – írja a független városvezető.

Márki-Zay szerint az elmúlt napok eseményei különösen felzaklatták a város lakóit és őt magát személyesen is, a helyi Fidesz ugyanis több gyerekprogram ellehetetlenítésével próbálja meg a polgármester ellen fordítani Hódmezővásárhely lakosságát:

„- Lázár emberei „elfelejtették” megszervezni a minden évben szokásos aszfaltrajzversenyt a gyerekeknek, bennünket már csak az óvodások szülei értesítettek szomorkodva, csalódottan
– Lázár emberei lemondták a minden évben Mikuláskor megrendezett cirkuszt, az árra hivatkozva – miközben az ár tavaly is ennyi volt és a bevételek azt egyébként is fedezik. Nehogy legyen szórakozás a gyerekeknek!
– Lázár emberei a munkára jelentkező helyi vállalkozók ellenére úgy intézik a közbeszerzéseket, hogy azoknak nincs győztese és így nem készül el határidőre az iskolák szigetelése, felújítása.”

https://merce.hu/2018/10/07/marki-zay-lazarnak-legyen-uj-valasztas-most-azonnal/

Márki-Zay: Elismerem, győzött Lázár János!

Az elmúlt hét eseményei annyira felzaklatták, hogy azt írta Facebook-oldaláraa hódmezővásárhelyi polgármester, hogy

"ELISMEREM: GYŐZÖTT LÁZÁR JÁNOS!..ÉS VESZÍTETTEK A VÁSÁRHELYI GYEREKEK."

Márki-Zay Péter három pontban fogalmazta meg, hogy mit szeretne elérni: 

https://444.hu/2018/10/07/marki-zay-elismerem-gyozott-lazar-janos

Küzdelem az Operettszínházért

Légy az icipici párocskám!

Hárman versenyeznek az egyik legnagyobb magyar színház, a Kero-botrány után új utak felé induló Operett igazgatói székéért. A színfalak mögött izzik a NER-en belüli kultúrharc, az igazi kérdés információink szerint az: meddig terjed a Vidnyánszky-kör befolyása?

Belharcok, ad hoc szövetségek, meglepő feljelentések és titkos paktumok jelzik: közeledik a döntés a fenntartó minisztérium, az Emmi által a Budapesti Operettszínház főigazgatói posztjára kiírt pályázatáról. Pedig az ügymenet látszólag kevéssé operetti, akár unalmasnak is nevezhetnénk: az ötéves igazgatói megbízatás lejártával a minisztérium nyílt pályázatot ír ki, majd különböző szakmai bizottságainak (színházművészeti, zenei, tánc) bevonásával összehív egy másik, az előzőnél nagyobb és vegyesebb bizottságot a beérkezett anyagok szakmai elbírálására.

https://m.magyarnarancs.hu/szinhaz2/legy-az-icipici-parocskam-113719

A kormány kiterjesztené a teljes magyar felsőoktatásra a Corvinus új működési modelljét

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora egy dolgozói értekezleten vázolta fel a Corvinus tervezett működési modelljét: jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát, 60% fölé, megszüntetnék az állami férőhelyeket, saját ösztöndíj-rendszert építenének helyette, emelnék a külföldi hallgatók száma mellett a külföldi oktatók számát is.

Palkovics László szombaton a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén vett részt Pécsen, ahol arról beszélt

"A CORVINUS EGYETEM ÚJ MŰKÖDÉSI MODELLJÉHEZ VEZETŐ FOLYAMATOT AZ EGÉSZ MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSRA SZÜKSÉGES KITERJESZTENI"

Az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban, írja az MTI.

https://index.hu/belfold/2018/10/06/a_kormany_kiterjesztene_a_teljes_magyar_felsooktatasra_a_corvinus_uj_mukodesi_modelljet/

Feléleszti Orbán az ellenállást

Az új magyar gyülekezési törvény „kétemberes tüntetés” passzusa szó szerinti másolata a Lukasenko diktatúrájában 20 éve bevezetett gyakorlatnak. De Orbán Viktor elbízta magát, amikor azt reméli, ez is letolható az emberek torkán. Fel kell ismerni a blöfföt ebben a félelmetes fázisban – állítja Haraszti Miklós, az EBESZ volt médiabiztosa, aki szerint a polgári engedetlenségre való hajlam váratlan erővel fog visszatérni.

https://nepszava.hu/3011014_feleleszti-orban-az-ellenallast

Megtévesztő statisztika: a többség keresi a kevesebbet

Hónapról hónapra szebb képet fest a hivatalos statisztika a bérekről, ám a dolgozók többsége ezt nem érzi. Nem csoda: csak egy szűk réteg keres akkora összeget, amekkorát a többség együttvéve sem.

https://nepszava.hu/3010886_megteveszto-statisztika-a-tobbseg-keresi-a-kevesebbet

Lendvai Ildikó Fosztóképző

Mégsem a (ki)fosztó képzésben részesülő hivatalnokok ugráltatása dühített fel, hanem a mindenüktől megfosztottak sorsa. A jogszabály szerint az ú.n. „tárolhatatlan dolgokat” újabb jegyzőkönyvezés mellett meg kell semmisíteni. Majdnem biztos, hogy nemcsak a romlékony élelmiszereket, hanem a gyanús küllemű ruhákat, a kikukázott paplant már csak a fertőzésveszély miatt is tárolhatatlannak fogják ítélni, és elégetik. Ez nagyjából olyan, mintha egy otthonnal rendelkezőnek a lakását gyújtanák fel. Nem szeretnék belegondolni, mi történik, ha a hajléktalannak – mint néha látni - kutyája van. Ha az „elkövető” a szabadulása után jelentkezik a holmijáért, igényt tarthat ugyan elpusztított tárgyai becsült értékére, de – most tessék figyelni! - ebből levonják „az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit”.

Hogy az isten verné meg, aki ezt kitalálta. A legtöbb esetben a raktározás, az adminisztráció, a ruhák elégetése, a mindehhez szükséges személyzet költségei meg fogják haladni a holmik értékét – még jó, ha a különbözetet nem kell a kifosztott hajléktalannak megfizetnie.

Nem is tudom, miért átkozódom a dupla megrablás miatt. Hiszen így szoktunk járni mi, átlagpolgárok is. A törvényeket, amelyekkel minket nyomorítanak, többnyire ügyvédi irodákban busás órabérért íratják meg, a mi kontónkra. Nem elég, hogy kábára hülyít minket a kormánypropaganda és a közmédia, mi fedezzük az árát. A civil szervezetekre, akik az állam helyett dolgoznak, külön sarcot vethetnek ki. Nemcsak meglopnak: a tolvajaink munkabérét is mi fizetjük.

https://nepszava.hu/3010988_fosztokepzo

Szakály Sándor: „Ilyenkor fel szoktak jelenteni”

Azt tapasztaljuk, hogy vannak, akik nem feldolgozni, hanem csinálni akarják a történelmet – indokolta Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke, miért kell vitatkozni a Horthy Miklós kormányzó nevével fémjelzett korszakról. A Kossuth Klubban tartott fórum történészei először azt a kérdést járták körbe: mennyiben nevezhető jogállamnak a Horthy-rendszer? Bár nem beszélhetünk „fasiszta rendszerről”, voltak elnyomó és kirekesztő törekvései, törvényei – állapította meg Szita Szabolcs, a Páva utcai emlékközpont igazgatója. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója úgy vélte, a két világháború közötti Magyarországot az akkori európai átlagnak megfelelő jogállamnak lehet minősíteni. Turbucz Dávid – a korszakkal foglalkozó több könyv szerzője – demokrácia és diktatúra közötti átmenetként, parlamenti berendezkedésre épülő autoriter rendszerként határozta meg a Horthy-korszakot.
Horthy Miklós antiszemitának tartotta magát. Antiszemitizmusa idővel szelektívvé vált: megkülönböztetett „jó” és „rossz” zsidókat – tért át Turbucz a holokausztban viselt felelősség témájára.

https://nepszava.hu/3010977_szakaly-sandor-ilyenkor-fel-szoktak-jelenteni

Sebes György Recept

Ha valaki mást gondolna, jobb ha tudja, itt lökdösődés van. Mármint a pozíciók körül. De ez "talán a modern élet megszokott rendjéhez tartozik". Legalábbis a miniszterelnök magyarázata alapján. Márpedig ő az autentikus forrás, semmi sem történhet az akarata ellenére, vagy a beleegyezése nélkül. Így tessék tehát nézni azokat a már nem furcsa, de különös fejleményeket is, amelyek például a humánminisztérium és intézményei körül történnek. 

A lényeg ugyanis az, hogy nem hagyjuk magunkat. Senki sem kötelezhet bennünket arra - így Orbán -, hogy miközben tisztelünk más kultúrákat, a magunkét feladjuk, és behódoljunk másoknak. Vagyis a nemzetközi színtéren csak szokjanak hozzá, hogy a magyar büszke nemzet, és saját szabályai szerint akar élni. Viszont szívesen ad recepteket mindenkinek a dolgai intézésére. Ugyanez fokozottan érvényes a határokon belül. A jó magyarok - a jelenlegi hatalom és hívei - azt ajánlják mindenkinek, csatlakozzanak hozzájuk, ha nemcsak az ország lakosai, hanem a nemzet tagjai is szeretnének lenni.

Ez Orbán Viktor receptje. Orvosi javallat hiányában is felírja bárkinek.

Azt igyekszik elhitetni, hogy a harc Európával folyik, célja pedig nem más, mint "a saját kultúránk" megőrzése

https://nepszava.hu/3010987_recept

OKTATNÁ A DEMOKRÁCIÁT

Pilhál György Magyar Idők

Az igazi demokrácia iránt érdeklődők helyesen teszik, ha rendszeresen felkeresik Kunhalmi Ágnes Facebook-oldalát. Merthogy ott szokta közkinccsé tenni a témával kapcsolatos legfontosabb ismereteket az MSZP budapesti elnök asszonya. A minap például arról tájékoztatott, hogy „nem akkor nehéz demokratának lenni, amikor senki sem akarja lerombolni a demokráciát, hanem akkor, amikor napról napra szándékosan rombolják azt”. Ötletet is kapunk, hogyan induljunk el az igazi demokrácia felé vezető rögös úton: „Csak úgy léphetünk túl a Fidesz-korszakon, csak úgy győzhetjük le ezt a politikát (…), ha közösen lépünk fel, és együtt írtjuk ki (így, hosszú í-vel irt a párt oktatáspolitikusa – a szerk.) ezt a mentalitást, de úgy, hogy soha többet ne jöhessen vissza Magyarországon.” Ágnes asszony szerint nincs mese, keményen kell fellépni – irtani –, ugyanis „a mai kormány rombolását szép szóval nem lehet megváltoztatni”.

Vajon mi lehet a terve a demokratikus asszonykának?

https://magyaridok.hu/paca/oktatna-a-demokraciat-3547247/

KULTÚRHARC: A KEZDETI IDŐK

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR FURCSA FLAGELLÁNSOKKAL 1. RÉSZ

Bayer Zsolt Magyar Idők

„A tenger innenső partja – Indulás”

Tizennyolc évesek voltunk. Egy jó nevű budai gimnázium diákjai, „szilágyisok”, a „szabad mellű örömök” megszállottjai, akik kicsit sem éreztük az Élet csörtetését. Viszont volt egy tanárnőnk, akit kedveltünk. Pazonyiné volt a neve, nem emlékszem többre, talán Pazonyi Tamásné, és a legelképesztőbb tantárgyat tanította, a világnézetünk alapjait. A világnézetünk alapjai volt a marxizmus–leninizmus középiskolás fokra butított változata, az ifjúgárdisták és a KISZ-führerek kedvence, „a vallás az ember nembeli lényegének fantasztikus megvalósulása, ha a nembeli lényegnek nincs igazi valósága”, és mindenféle ehhez hasonló.

Ebbe a szörnyűségbe csempészett Pazonyiné izgalmat minekünk. Olyannyira, hogy egy idő után feljárhattunk hozzá a lakására, talán a Csalogány utcába, ahol áthatolhatatlan cigarettafüstben szívtuk magunkba Pazonyiné kevésbé párttitkárszerű, ellenben kifejezetten értelmes szavait.

https://magyaridok.hu/velemeny/kulturharc-a-kezdeti-idok-3545957/

TÖBB MINT IGAZSÁGÜGYI REFORM

TRÓCSÁNYI LÁSZLÓ: A JOGBIZTONSÁGOT ERŐSÍTI AZ ÚJ KÖZIGAZGATÁSI BÍRÓSÁGI RENDSZER

Jakubász Tamás Magyar Idők

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat – nyilatkozta a Magyar Időknek az igazságügyi miniszter. Trócsányi László úgy fogalmazott: a mostani jogalkotási folyamat több mint egyszerű igazságügyi reform, az átalakítás az 1990-es évek óta tartó alkotmányos fejlődés utolsó fejezete. A tárcavezető beszélt arról is, hogy a 2020. január elsején megalakuló Közigazgatási Felsőbíróság vezetőjét várhatóan jövő tavasszal választja meg a parlament, szerinte a posztra több alkalmas személy is szóba jöhet. Trócsányi László kitért rá: örülne, ha az új felsőbírósághoz hasonlóan idővel az Alkotmánybíróság is Esztergomban ülésezne.

https://magyaridok.hu/belfold/tobb-mint-igazsagugyi-reform-3549749/

HISZTÉRIAKELTÉS NYUGATI MÓDRA

OROSZORSZÁG PROPAGANDAAKCIÓNAK TARTJA A KIBERTÁMADÁSOKRÓL SZÓLÓ VÁDAKAT

Judi Tamara magyar Idők

Németország is kibertámadásokkal vádolta meg Oroszországot egy nappal azután, hogy Nagy-Britannia, Hollandia és Kanada hekkertámadásokat tulajdonított a moszkvai vezetésnek. Az orosz külügyminisztérium propagandaakciónak nevezte a vádaskodást. A lapunknak nyilatkozó Földi László szerint a Nyugat a saját gyengesége ­miatt lehet érdekelt az orosz hisztériában.

https://magyaridok.hu/kulfold/hiszteriakeltes-nyugati-modra-3549386/

Végleges: a szexuális zaklatással vádolt Kavanaugh élete végéig tagja lesz az USA Legfelső Bíróságának

Szombat este az Egyesült Államok Szenátusa megtartotta végső szavazását Brett Kavanaugh beválasztásáról az ország legfőbb igazságügyi szervébe, a Legfelső Bíróságba. A Szenátus rendkívül szoros eredménnyel ugyan, 50 igen és 48 nem szavazattal, de megszavazta Trump szexuális erőszakkal vádolt főbírójelöltjét. A kinevezés egy életre szól, úgyhogy ha csak nem mond le a jövőben valamilyen oknál fogva a posztjáról, az 53 éves Kavanaugh nagy valószínűséggel hosszú évekig a Bíróság tagja lesz.

https://merce.hu/2018/10/06/vegleges-a-szexualis-zaklatassal-vadolt-kavanaugh-elete-vegeig-tagja-lesz-az-usa-legfelso-birosaganak

Úgy módosította a kormányhivatal a környezetvédelmi engedélyeket, hogy Orbán Viktor apja kibővíthesse a bányáját

Bővítheti gánti bányáját a kormányfő édesapjának cége, a Dolomit Kőbányászati Kft. A Fejér Megyei Kormányhivatal úgy módosította a környezetvédelmi engedélyt, hogy 2,7 hektárral meg lehet toldani a Gánt II. bányatelket, és a bányászati tevékenységet arra a területre is ki lehet terjeszteni.

A dokumentum szerint a módosításnak nem lesz érdemi környezeti hatása, és a bányából évente változatlanul egymillió tonna dolomitot lehet kitermelni. A bánya eddig teljes kapacitással működött.

https://hvg.hu/kkv/201840_dolomit_novekedhet_azorbanbanya

Bezár a Felház, de legjobb rész még hátra van -írják Orbán Gáspárék

„Nagy örömmel és szívünkben hálával tudatjuk, hogy a Felház küldetése a végéhez közeledik és a feladatára kapott idejét betölti. Ezzel jelenlegi működésünket befejezzük, a három alapító közvetlen vezetésével és az önkéntes csapattal végzett központi szervezés véget ér és ilyen keretek között nem szervezünk több Felház alkalmat” – szól a Felház közleménye.

https://hvg.hu/elet/20181006_Bezar_a_Felhaz_de_legjobb_resz_meg_hatra_van_irjak_Orban_Gasparek

Parászka Boróka: Család elleni erőszak

Félreértés azt hinni, hogy csak a melegeket érinti a hétvégi romániai népszavazás. Sokkal több joghátránytól tarthatnak a nem házasságban élő heteroszexuálisok és a gyermeküket egyedül nevelők. Vélemény.

https://hvg.hu/vilag/201840_csalad_elleni_eroszak

Gulyás: Minden gyereknek joga van egy anyához és egy apához és ezt semmilyen más formációban pótolni nem lehet

Az érvényességtől függetlenül örül, ha a román polgárok többsége a hagyományos házassági szabályozás mellett foglal majd állást, jelentette ki Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a felvetésre, hogy a romániai népszavazás célja az azonos neműek házasságának megakadályozása, úgy reagált, hogy 

"az elmúlt évtizedekben Európa az értékek szempontjából rendkívül negatív utat járt be, és az a jó, hogy Közép Európa ellent tud állni ennek a kisértésnek."

https://444.hu/2018/10/07/gulyas-minden-gyereknek-joga-van-egy-anyahoz-es-egy-apahoz-es-ezt-semmilyen-mas-formacioban-potolni-nem-lehet

Befejeződött a romániai népszavazás, valószínűleg érvénytelen a referendum

Romániában befejeződött férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról kiírt kétnapos népszavazás vasárnap, helyi idő szerint 21 órakor.

A román média biztosra veszi, hogy a részvétel nem érte el a 30 százalékos érvényességi küszöböt. A központi választási bizottság (BEC) urnazárás előtt fél órával ismertette utolsó becslését, amely szerint vasárnap 19 óráig országszerte megközelítőleg 3 millió 450 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 18,87 százaléka.

https://hvg.hu/vilag/20181007_Befejezodott_a_romaniai_nepszavazas_valoszinuleg_ervenytelen_a_referendum

Békésen böngészed a buszmenetrendet, és akkor rádrontanak a GYILKOS MIGRÁNSOK

A fenti képernyőképet ma csináltam, a tájékoztató szerint az oldalon a New Wave cégcsoport oldalainak - VS.hu, welovebatalon és welovebudapest - tartalmai jelennek meg. Eleinte ezek még főleg politikamentes életmódcikkek voltak, ugyanakkor az elmúlt 2-3 hónapban többször is megnéztem, és 

soha nem volt a menetrendek.hu-n más tartalom, mint az Origo hírei.

Ma például így néz ki a menetrendek.hu főoldala:

https://444.hu/2018/10/06/bekesen-bongeszed-a-buszmenetrendet-es-akkor-radrontanak-a-gyilkos-migransok

Hivatalos információt kért Kínától eltűnt vezetőjéről az Interpol

Az Interpol hivatalos nyilatkozatban kéri a kínai hatóságokat, hogy adják ki információikat a csütörtökön eltűnt vezetőjükről, Meng Hung-vejről, írja a CNN.

Statement by INTERPOL Secretary General Jürgen Stock pic.twitter.com/bRXYjDMCsc

— INTERPOL (@INTERPOL_HQ) 2018. október 6.

Kérésüket a Twitterre posztolták ki, amiben azt írják, várják a hivatalos választ arról, hogy az eltűnt igazgató hollétéről és állapotáról, aki elvileg szeptember végén utazott Kínába. Felkutatásához nemzetközi rendőri segítséget is kértek.

Meng Hung-vej eltűnését felesége jelentette be csütörtökön, miután tíz napig semmit nem hallott a férfiról. Azt is mondta, az azóta eltelt időben rendszeresen kapott fenyegetéseket a közösségi médián és telefonon keresztül. A nőt ezért rendőri felügyelet alatt tartják. 

https://index.hu/kulfold/2018/10/06/meng_hungvej_interpol_kina_eltunt/

Kövér László: Kultúrharc zajlik a magyarság ellen

MTI2018.10.06. 18:32

A magyarság elleni fegyveres harcot 1849. október 6. után felváltotta a magyarság elleni kultúrharc, amelyet az idegen politikai önkény kísért és segített, és tapasztalható napjainkban is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a szlovákiai Nyáradon tartott október 6-ai megemlékezésen.

http://www.origo.hu/itthon/20181006-magyarorszag-ellen-kulturharc-zajlik.html

A Balsors Háza

Szerző: Kövesdi Péter | Vasárnapi Hírek

Azt ismerik, hogy két rabbi ül egy asztalnál, és önmagában már ez is nagy dolog? Ha kérdezik, mi újság a Sorsok Házával, jelenleg ez a legtöbb, amit biztosan el lehet mondani. Hogy tudniillik egy asztalhoz ült a Sorsok Háza újdonsült tulajdonosának képviselője és egy, a Mazsihisz égisze alatt működő zsinagóga főrabbija. És ez még akkor is nagy dolog, ha nem tárgyalóasztalról van szó, csak egy pódiumbeszélgetésről a Bálint Házban. De higgyék el, ez sem kis dolog.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/a_balsors_haza

Merkel alkonya

Szerző: Bártfai Gergely Vasárnapi Hírek

Megrendülni látszik Angela Merkel helyzete a német kormány élén. Egy fontos berlini szavazáson kiderült, hogy már saját keresztény–konzervatív parlamenti frakciójának támogatására sem számíthat a kancellár. Meddig maradhat még?

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/merkel_alkonya

Márki-Zay bezáratja a vásárhelyi stadiont

Hírek szerint a Közép csoportban sereghajtó HFC helyzete jelenleg kilátástalan - írja az oldalvonal.hu. Horváth Zoltán klubelnök a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy csütörtökön Márki-Zay Péter polgármester értesítette arról, hogy úgy tűnik, a közeljövőben bezárják a városi stadiont. A polgármestert ezt nyilvános lakossági fórumán is megerősítette.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/marki-zay-bezaratja-a-vasarhelyi-stadiont/343027/

Ha beüt a populista gazdaságpolitika kudarca, abból könnyen lehet háború

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

 2018. október 06. - Szelestey

• Az ukrán viszállyal Orbán igazolni igyekszik hűségét a Kreml iránt, de a magyar szomszédságpolitika egyébként is pontosan mutatja a nacionalista magyar politika súlyos kockázatait 

• A gazdaság előbb-utóbb benyújtja a számlát a populista kalandoroknak, de akkor jöhet csak az igazán nagy baj 

• Pröhle távozásával az életet száműzik az Irodalmi Múzeumból, így ott ezek után halálhörgés, siralom várható - népnemzeti alapállásból 

https://b1.blog.hu/2018/10/06/amikor_beut_a_populista_gazdasagpolitika_kudarca_abbol_konnyen_lehet_haboru#more14284525

Ki és mennyiért főz Orbán Viktornak? Most kiderül

Már novemberben szerződést kötnének a Miniszterelnökség új, budavári épületeiben lévő étterem és konyhák bérletére egy most kiírt pályázat szerint. A nyertes pályázó feladata lesz a Miniszterelnökség hivatalos eseményeinek gasztronómiai kiszolgálása, valamint a hivatali dolgozók étkeztetése.

A Várgondnokság által elvárt bérleti díj havonta legalább nettó 1,5 millió forint. Ezen kívül a bérlőnek a közüzemi díjakat is fizetni kell.

A pályázaton indulóknak nyilatkozni kell arról, hogy az alapanyagként használt termékek legalább 60 százaléka magyar, illetve Magyarországon előállított lesz.

https://www.napi.hu/ingatlan/miniszterelnokseg-budai-var-karmelita-etterem.671099.html/amp

Kásler receptjével, a Tízparancsolattal gyógyítaná az ellenzék az állami vezetőket

 

A Párbeszéd határozati javaslatban kezdeményezi, hogy az állami vezetők csak az állami egészségügyi ellátásokat vehessék igénybe.

Szabó Tímea erről tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklós, de a többi állami vezető sincs tisztában azzal, hogy mi folyik az állami egészségügyben, hiszen magán- és külföldi ellátásokat vesznek igénybe.

Az ellenzéki párt társelnöke utalt Kásler Miklós azon kijelentésére, amely szerint a tízparancsolat betartásával a halálos betegségek 90 százalékát el lehet kerülni. Közölte, javaslata arra kötelezné a kórházakat, hogy a gyógyulni vágyó állami vezetőket a tényleges egészségügyi ellátás helyett először a tízparancsolattal „kenegessék”. 

https://hvg.hu/gazdasag/20181007_Allami_korhazban_tizparancsolattal_gyogyitana_az_allami_vezetoket_a_Parbeszed?s=hk

Skót miniszterelnök: Skócia független lesz

Korábban volt már erről népszavazás, elbukott.

A skót miniszterelnök szerint Skócia "elkerülhetetlenül" független ország lesz, és ennek valószínűségét a brit EU-tagság megszűnése is erősíti.

Nicola Sturgeon, aki vasárnap, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC közszolgálati televíziónak, kijelentette: a Brexit nagyon erőteljesen kihangsúlyozza azt a demokratikus deficitet, amely annak nyomán alakult ki, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Arra a riporteri kérdésre, hogy ennek alapján a Brexit "csaknem elkerülhetetlenné" tette-e Skócia függetlenné válását, Nicola Sturgeon úgy fogalmazott: véleménye általánosságban is az, hogy Skócia függetlenné válik, de "ha azt kéri tőlem, hogy használjam az 'elkerülhetetlenül' kifejezést, akkor használhatom ezt is".

https://hvg.hu/vilag/20181007_Skot_miniszterelnok_Skocia_fuggetlen_lesz

Betiltották Gyurcsányék tüntetését

Erdogan budapesti látogatása ellen tiltakozott volna a Demokratikus Koalíció a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt.

A Gyurcsány Ferenc vezette párt azt írja a közleményében, hogy a gyülekezési törvénynek megfelelően jó előre bejelentették a rendőrségen, hogy tüntetni fognak Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója ellen.

A rendőrség tegnap hivatalos határozatban tiltotta be a DK tüntetését. Az európai magyarok gyülekezési jogát a rendőrség az új gyülekezési törvény alapján tiltotta meg, miszerint nemzetközileg védett személy érkezik” - írják.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy „az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait” - áll a közleményben.

http://www.atv.hu/belfold/20181007-betiltottak-gyurcsanyek-tunteteset/hirkereso

Az LMP rászervezett egy saját aláírásgyűjtő akciót Hadházyéra

A Hadházy Ákos kezdeményezte európai ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtés mellett saját akciót indított az LMP. A párt elnöke, Keresztes László Lóránt Facebook-oldalán jelentette be, hogy

Aláírásgyűjtést indítottunk! Csatlakoztunk a „Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést!” európai polgári kezdeményezéshez.

Hadházy Ákos egymillió, az európai ügyészséghez való csatlakozást támogató aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, hogy a petíció erejével kényszerítsen ki lépéseket a kormánytól. Akciója mögé az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom is beállt. 

Magyarország korrupciós helyzete megkívánja az összefogást,

indokolták a pártok közös sajtótájékoztatón az aláírásgyűjtés támogatását. Érdekes, de a csütörtöki sajtótájékoztatón még nem tudott arról Hadházy, hogy volt pártja, az LMP is támogatja kezdeményezését. 

https://444.hu/2018/10/07/az-lmp-raszervezett-egy-sajat-alairasgyujto-akciot-hadhazyera

Ismét uniós országban öltek meg oknyomozó újságírót

 a 30 éves, bolgár Viktoria Marinovát halála előtt megerőszakolhatták, megkínozhatták.

Az OCCRP nevű nemzetközi, szervezett bűnözés és korrupció feltárására szakosodott oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet szerint az utolsó anyaga szeptember 30-án ment adásba, ebben Bíró Attilával, a román RISE-projekt vezetőjével, valamint a bolgár Bivol újságírójával Dimitar Sztojanovval beszélt a GP-gate néven emlegetett ügyről. Azt tárták fel, hogy Bulgáriában szabálytalanul használták fel az uniós pénzt a helyi építőipari cégek, a konstrukcióban tanácsadói szerződésekkel csalták el a közösségi forrásokat,

https://24.hu/kulfold/2018/10/07/gyilkossag-ujsagiro-bulgaria-eu-s-penzek/

„Öten vívódnak, hogy elhagyják-e a frakciót”

Volner János: Nem a Jobbik tagságával van problémám, hanem Sneider Tamás elnökkel és Gyöngyösi Márton elnökhelyettessel állok feloldhatatlan ideológiai konfliktusban

Magyar Hírlap 

Sem a Jobbik legutóbbi kongresszusán elfogadott kiáltványban, sem pedig a testületi döntésekben nem szerepel a baloldallal történő együttműködés, ami ellen tiltakozom – nyilatkozta lapunknak Volner János, a párt alelnöke, akit pénteken kizártak a Jobbik parlamenti frakciójából. Frakciótársa, Fülöp Erik a pártból is kilépett.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130482/Oten_vivodnak_hogy_elhagyjake_a_frakciot

„Soros pénzéből cenzúrázza a bevándorlásellenes véleményeket a Facebook”

Hollik István: A közösségi oldal nem először és valószínűleg nem is utoljára vállal nyíltan politikai szerepet

MH/MTI – 2018.10.07. 18:27 

Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője szerint felháborító, hogy a Facebook bevándorlásellenes tartalmakat töröltet, ezzel nyíltan politikai szerepet vállal. A kereszténydemokrata politikus erről egy sajtótájékoztatón beszélt vasárnap.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130439/Soros_penzebol_cenzurazza_a_bevandorlasellenes_velemenyeket_a_Facebook

Nagy Ervin A gyülekezési jogról

A szabadságjogokkal lehet élni és persze lehet visszaélni

Magyar Hírlap

Előbbi egy normális, biztonságos demokrácia mint élettér jellemzője; utóbbi a jogállamiság kereteit kihasználó, a társadalmi rendet ziláló, a természetes közösségeket szembeköpő magatartás. Előbbi konstruktív, azaz építő, utóbbi destruktív, azaz romboló jellegű – mondhatnánk egy-egy idegen szóval. De leegyszerűsítve kijelenthetjük azt is, hogy a jogokkal való visszaélés egy immorális, kaotikus, az emberi természettel és a józan ésszel ellentétes, cseppet sem normális viszonyt alakít ki, míg a közösségi korlát meghagyja ugyan az egyén szabadságát, de rendezi annak irányát. Azaz a nemzet, a család és a hitbéli közösségek – a liberalizmus alapvetésével szemben – nem korlátja a szabadságnak, hanem rendezőelve.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130464/A_gyulekezesi_jogrol

Dippold Pál Dada

Álláspont. Európát, a zsidó-keresztény kultúrára felépített, egykor nagyon erős szerkezetet kétszáz év óta nem is olyan titkos férgek rágják

Magyar Hírlap 

A romániai népszavazás a családról nem más, mint a túlhajszolt liberalizmus egyik tragikomikus eseménye. Mert miért és mióta lehet kérdés az, hogy a család kizárólag egy apa, egy anya és a gyerekeik alkotta kötelék lehet? A kifinomultnak vélt, azaz degenerált áldemokratikus eszmék nevében a lehető legkülönfélébb beteg lelkű embercsoportok erőszakosan próbálnak érvényt szerezni az egyenlősdinek. Hogy két férfi vagy két nő is ugyanazt az elnevezést használhassa, és ugyanazokat a jogokat élvezhesse, mint a család. A szómágiával simogatott kis létszámú, ám annál erőszakosabb úgynevezett melegek, vagyis a homoszexuálisok, vagyis szerintük kirekesztő módon szólva, a buzik, házasodni akarnak. Gyerekeket szerezni, és őket a beteges életmódjuk szerint felnevelni. Aztán majd jön az összes többi perverz, elöl a pedofilok, aztán az állatokkal hálók, a halottakkal üzekedők, és itt álljunk meg, mert kifordul a gyomrunk. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/130477/Dada