2018, október 6 - 10:03 Sajtószemle

Iványi Gábor egyházának az év végéig vissza kell adni az alkotmányellenesen elvett egyházi státuszát

Alkotmányellenes mulasztást állapított meg az Alkotmánybíróság és ismételten felszólította az Országgyűlést arra, hogy szabályozza a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi jogállását.

„Az Alkotmánybíróság – hivatalból eljárva – megállapítja, hogy mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség áll fenn annak következtében, hogy a jogalkotó nem szabályozta a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 33. § (1) bekezdése szerint indult eljárásban a kezdeményező vallási szervezet jogállását az eljárás lezárásáig. Az Alkotmánybíróság felhívja az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2018. december 31-ig tegyen eleget."

Ez áll abban a minap hozott alkotmánybírósági határozatban, amelyet az Iványi Gábor által vezetett egyház egyedi ügyében, alkotmányjogi panaszukra hozott. A döntés ellen Dienes Oehm Egon, Salamon László és  Varga Zs. András alkotmánybírók éltek csupán különvéleménnyel.

Ez már a második megrovás, 2017 decemberében is született egy ilyen határozat, amelyre azonban az Országgyűlés nem reagált. Pedig az Ab – még ha a Fidesz-KDNP által jelölt és megválasztott tagoknak mára nem is csak a kétharmados, hanem lényegében teljes a többsége a taláros testületben – már egyértelműen állást foglalt Iványi Gábor egyházának kérdésében. 

https://168ora.hu/itthon/ivanyi-gabor-egyhazanak-az-ev-vegeig-vissza-kell-adni-az-alkotmanyellenesen-elvett-egyhazi-statuszat-157025

Az Orbán Ráhelhez kötődő divatügynökség képviselte Magyarországot Londonban

A szakma hazai képviselőit is meglepte, hogy a kormányfő lányához köthető cég kapta a lehetőséget.

A sajtóból értesült a divatszakma arról, hogy az Orbán Ráhelhez kötődő Magyar Divat- és Designipari Ügynökség képviselte Magyarországot a londoni biennálén a Kiss in Budapest nevű installációval. Holott az állami Magyar Turisztikai Ügynökségtől elvárható lenne, hogy ilyen esetben nyílt pályázat útján dőljön el, melyik műhely munkája a legalkalmasabb arra, hogy reprezentálja az országot, a szakmát.

Az ügynökség egy éve jelentette be, hogy egységes divat- és dizájnipari stratégia készül, erről azonban máig szinte semmit sem lehet tudni. Az akció alig titkolt célja volt az újabban a divatiparban is utazó Orbán Ráhel és a köreihez tartozók helyzetbe hozása.

Divatszakmában dolgozó forrásaink elmondták, hogy személyesen keresték meg őket az ügynökség nevében, hogy közvélemény-kutatás címszóval leüljenek velük beszélgetni a divatipar jelenlegi állásáról. Úgy érezték, a kérdezők maguk sem tudták, mit akarnak megtudni. Amikor pedig a megkérdezettek azt firtatták, hogy mi a célja a stratégiaalkotásnak, mikor készül el, és mit fog tartalmazni a kutatás, zavaros magyarázkodás volt a válasz.

https://hvg.hu/kkv/20181004_Az_Orban_Rahelhez_kotodo_divatugynokseg_kepviselte_Magyarorszagot_Londonban

Nem igaz, hogy a Kardiológiai Intézet nem tudott az elbocsátott szívsebész betegéről

A Kardiológiai Intézet főigazgatója szerint nem is tudtak arról a betegről, akit az intézményből elbocsátott sebésznek kellett volna megoperálnia. Birtokunkba jutott azonban egy dokumentum, ami azt bizonyítja, hogy ez nem igaz.

Birtokunkban van az a levél amelyben Ender Gábor szívsebész felhívja a figyelmet három betegre, akik érimplantátum beültetésre vártak, közülük kettőnek az eszköze is elkészült, a harmadiknál jelezte, hogy az implantátum elkészülte várható. Közöttük volt az a beteg is, akiről a kórház közleménye szerint a sebész nem tájékoztatta távozásakor az intézetet. A levél következőképpen fogalmaz: „Kérem a fenti betegek műtétjeinek a mindenkori műtéti programba betervezni illetve, ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjék.”

Csütörtökön a Kardiológiai Intézet vezetője közleményében azt állította: „a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga (Székely László) nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.” Ez a szeptember 25-én kelt levél viszont cáfolja a főigazgató állítását: 

https://nepszava.hu/3010853_meghalt-szivbeteg-itt-a-level-ami-cafolja-az-intezet-cafolatat

Újabb verzióval állt elő a Kardiológiai Intézet a betegről, aki műtétre várva halt meg

A Kardiológiai Intézet vezetője most a kórház honlapján újabb közleményben válaszol a kiszivárgott belső levélre. Ebben például az írja, hogy az említett levél

„nem szerepel az Intézet hivatalos iktatási rendszerében”.

A közleményben a kórház vezetője azt állítja, hogy a korábban kirúgott érsebész főorvos valamiért a vezetőség háta mögött, illegálisan rendelt a betegnek egy 6,5 millió forint értékű érprotézist, és nem is vitte az ügyet az Intézet Vaszkuláris Bizottsága elé, pedig ezt kellett volna tennie. Az igazgató szerint doktor Székely megsértette a kórház gazdasági és dokumentációs fegyelmét, és súlyos szakmai hibát követett el, amikor az azonnali beavatkozás helyett egy lassan készülő érprotézisre várt, ezért pedig a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordulnak.

https://444.hu/2018/10/05/ujabb-verzioval-allt-elo-a-kardiologiai-intezet-a-betegrol-aki-mutetre-varva-halt-meg

Navracsics még mindig Magyarországon tartaná a CEU-t

Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős, fideszes biztosa újra elmondta: szeretné, ha az intézmény itt működne tovább.

Interjút adott Navracsics Tibor az Euractiv.com-nak a budapesti központú Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) alapításának 10. évfordulóján. A kérdések nagy része az intézményről szólt, de szóba került a CEU és a 7-es cikkely is.

Az uniós biztost először arról faggatták, összeegyeztethetőnek tartja-e, hogy éppen abban az országban működik a felsőoktatási intézmények fontos partnere, az EIT, amelynek kormánya bizonyos egyetemek működését nehezíti. Navracsics szerint az új szabály Magyarországon az, hogy az itt működő egyetemeknek az anyaországukban is campust kell fenntartaniuk, a CEU-nak azonban nincsen ilyenje. "Amennyire tudom, hamarosan megnyílik az amerikai ág is, így ezzel nem lesz probléma" – mondta.

https://hvg.hu/itthon/20181005_navracsics_tibor_ceu_magyarorszag

A CEU megkezdte az engedélyek beszerzését a Bécsbe költözéshez

Pénteken a CEU rektora, Michael Ignatieff körlevelet küldött az egyetem oktatóinak és hallgatóinak arról, hogy bár az intézmény szeretne Budapesten maradni, de ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal, kénytelenek lesznek Ausztriába költözni:

Amennyiben a magyarországi helyzetünk nem oldódik meg, mindegyik programunkat a bécsi kampuszunkon fogjuk oktatni, amelyhez a szükséges engedély beszerzése már folyamatban van az illetékes amerikai oktatási hivatallal (Middle States Commission on Higher Education) együttműködésben” 

Ugyanakkor biztosították a hallgatókat és az oktatókat arról, hogy a CEU minden körülmények között folytatja oktatási és tudományos tevékenységét, és minden oktatási programja elérhető lesz 2019 szeptemberében. 

https://444.hu/2018/10/05/a-ceu-megkezdte-az-engedelyek-beszerzeset-a-becsbe-koltozeshez

4 milliós tandíj és több külföldi – ilyen lesz az új Corvinus

Jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hamarosan egy új képzési program is indulhat, szemeszterenként roppant borsos. És 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyet.

Senki nem akarja "einstandolni" a Corvinust, senki nem akarja ránk erőltetni az akaratát - egyebek mellett ezzel is próbálta nyugtatni kollégáit a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora azon a dolgozói értekezleten, amit az intézmény nemrég kezdődött átalakítása miatt hívtak össze. Lánczi András (egyben a kormányközeli Századvég Alapítvány elnöke is) szerint a Corvinus azért van biztonságban, mert a kormány bízik az egyetem vezetésében. - Egyetlen elvárás van csak a kormány részéről: a világszínvonal - fogalmazott a rektor.

https://nepszava.hu/3010819_4-millio-egy-felev-2030-ra-gazdagok-elitegyeteme-lehet-a-corvinus

Ki az a rejtélyes üzletember Orbán Viktor mellett a VIP-páholyban?

Az a török milliárdos ült Orbán Viktor mellett a Chelsea-Vidi meccsen, aki Budapest egy új városrészét építheti fel.

Nem csak Schmidt Mária és Csányi Sándor volt ott Orbán Viktor társaságában a Chelsea díszpáholyában, amikor a most épp Vidi néven futó csapat kikapott Londonban. A miniszterelnök mellett ült a török Adnan Polat is – az ő nevét Magyarországon túl sokan még nem ismerik, pedig ő kezdhet bele nemsokára Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésébe. De lefényképeztük őt akkor is, amikor tavasszal a parlamenti karzaton nézte Orbán eskütételét.

A Tiborcz Istvánnal is üzletelő milliárdos tavaly vásárolt meg egy területet a Ferencvárosban, ahol hat focipályányi területen 1232 lakást, 45 ezer négyzetméternyi irodát és egy 200 szobás szállodát építhet 7-12 emeletes épületekben.

https://hvg.hu/kkv/20181005_Adnan_Polat_Vidi_Orban_vip

Volner az LMP-ről: Nem hagyom, hogy egy oszló hullával fogjon össze a Jobbik!

Volner szerint a néppártosodásnak nem lehet része, hogy a Jobbik balra tolódjon. A belső feszültségektől terhes LMP-t oszló hullának nevezte, és hangsúlyozta, nem hagyja, hogy a Jobbik összefogjon velük. Az Indexnek azt is elmondta, Dúró Dórával ellentétben, akit szerinte a Jobbik mostani vezetése üldözött el, esze ágában sincs elhagyni a pártot.

https://444.hu/2018/10/05/volner-az-lmp-rol-nem-hagyom-hogy-egy-oszlo-hullaval-fogjon-ossze-a-jobbik

A Jobbik pártigazgatója szerint „valakik” meg akarják akadályozni a párt talpraállását

Folytatódik a nyílt levelezés a Jobbikon belül: Volner János péntek reggel szétküldött, a fideszes médiában példás gyorsasággal lehozott körlevelére már reagált is a párt igazgatója, Szabó Gábor. A választókerületi elnököknek és szervezőknek címzett levelet Ander Balázs tette közzé Facebookon. A megfogalmazott vádakat, miszerint a Jobbik túlságosan nyitott az együttműködésre az LMP-vel, Szabó tagadja. Mint írja, a levél  valótlanságokat állít, és még azt sem döntötték el, az önkormányzati választásokon összefognak-e a párttal, melyet Volner oszló hullának nevezett, „pedig ezt szeretné néhány jobbikos szervezet”. A volt frakcióvezető levelében kitért arra is, hogy „a CEU rektorhelyettese Gyöngyösi Mártonnal közösen szervez brüsszeli konferenciát és nyit meg újabb kapukat ott, ahol nemzeti értékrendű pártként még kopogtatnunk sem lenne szabad.” Erre most Szabó Gábor azt írja, Teplán Istvánt (a CEU volt rektorhelyettese) a pártból azóta távozott Dúró Dóra szervezte be az értelmiségi holdudvarba, és érdemi kapcsolata a pártnak már nincs vele.

https://444.hu/2018/10/05/a-jobbik-partigazgatoja-szerint-valakik-meg-akarjak-akadalyozni-a-part-talpraallasat

Kizárta Volner Jánost a Jobbik-frakció, ketten kiléptek

A Jobbik frakciója péntek este úgy döntött, hogy kizárja soraiból Volner Jánost, a párt alelnökét. A kizárást 17-en támogatták, négyen ellenezték, hárman érvénytelen szavazatot adtak le.

A döntés hatására két másik képviselő, Fülöp Erik volt tiszavasvári polgármester és Apáti István (szintén a párt alelnöke) kilépett a képviselőcsoportból, amelyből a ciklus kezdete óta már a Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozó Dúró Dórát is kizárták.

https://24.hu/kozelet/2018/10/05/volner-janos-jobbik/

Orbán Viktor definiálta, ki a magyar

Barátaim, az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz.Ennek a háznak az a küldetése, hogy hozzásegítsen bennünket ahhoz, hogy az unokáink is magyarok lehessenek. Legyen ez a hely a magyar népi kultúra főhadiszállása. Legyen az a hely, ahol kitalálják annak a módját, és megtalálják az az utakat, hogy elvihessük népművészetünk értékeit a magyar fiatalokhoz.”

Orbán Viktor már sokadszor foglalkozott azzal, hogy ki a magyar, milyen a magyar.

https://444.hu/2018/10/04/orban-viktor-definialta-ki-a-magyar

Szobrot kapott Göncz Árpád a XIII. kerületben

Tóth József (MSZP), a kerület polgármestere avatóbeszédében arról beszélt, Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, életútját követendő példának tekinti a XIII. kerület, a szoborral pedig az egykori államfő emléke, történelmi személyisége előtt is tisztelegnek. Hozzátette: az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságban is a köz embere maradt, közvetlensége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása párosult a tekintéllyel.

Azt mondta, Göncz Árpád államfői nagyságát nem lehet kétségbe vonni, a kivételek közé emelkedett, nem tudta megrontani a hatalom, nem volt benne kivagyiság, nem kísértette meg a személyi kultusz, mindvégig szerény, tisztességes ember tudott maradni, a jót és rosszat egyaránt meglátó morális hatalom jelképe volt. Göncz Árpád rendíthetetlenül hitt abban, hogy kialakulhat még értelmes politikai kultúra Magyarországon, jegyezte meg Tóth József, hozzátéve, hogy ez mintha „tovatűnő álom” lenne. Szerinte napjainkban az eredményes politika a gyűlöletre épül, az uszítás a rendszer politikájának lényegévé vált, és „a pillanatnyi előnyökért a középkori provincializmus, a rövidlátás jellemző”. A rendszer „durván, cinikusan és gátlástalanul politizál”, az európai uniós pénzek elherdálása „történelmi felelőtlenség” és megbocsáthatatlan bűn, értékelt a polgármester, aki szerint olyanok vannak döntési pozícióban, akiknek fogalma sincs, hogy néz ki a világ, az ország vezetése nem érti a 21. századot, „és urizáló, a másként gondolkodókat elnyomó, kiátkozó magatartással” próbálják ezt kompenzálni.

https://hvg.hu/itthon/20181005_Szobrot_kapott_Goncz_Arpad_a_XIII_keruletben

Új helyettes államtitkárt neveztek ki az Egészségügyi Államtitkárságon

Közleményben számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról, hogy új helyettes államtitkárt neveztek ki az egészségügyért felelős államtitkárságon. Fábián Károlyt Orbán Viktor miniszterelnök 2018. október 3-ai hatállyal nevezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárává.

https://444.hu/2018/10/05/uj-helyettes-allamtitkart-neveztek-ki-az-egeszsegugyi-allamtitkarsagon

Migráns már alig, de rekordösszeget költött a kormány a védekezésre

 Székely Sarolta mfor.hu  

A tömeges bevándorlás kezelésére minden eddiginél több pénzt költött a kormány tavaly. A tömeg 1045 fő. 2015-ben ugyanez a fogalom még több mint 391 ezer külföldit jelentett.

2017-ben mindössze 100 millió forintnyi kiadást tervezett be a kormány a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra a büdzsé összeállításakor. A tényleges kiadás azonban ennek sokszorosa lett.

A tervezett 100 millió helyett ugyanis 155,1 milliárdot költött el a kormány a bevándorlás kezelésére, ami az elmúlt évek legmagasabb tétele ezen a soron. Pedig a bevándorlók száma nem feltétlenül indokolná az ekkora kiadást.

https://mfor.hu/cikkek/makro/migrans-mar-alig-de-rekordosszeget-elkoltott-a-kormany-a-bevandorlas-ellen.html

A holokauszt miatt tört ki a zsidó belháború

Azért adta oda a Schmidt Mária-féle Sorsok Házát a Fidesz Köves Slomóéknak, hogy a haszidisták ráüssék a kósersági pecsétet, esetleg direkt össze akarják veszejteni egymással a zsidókat, vagy csak a Mazsihisz környékén pánikolnak előre indokolatlanul? Hosszú idő után először ült le egymással a két rivális zsidó szervezet képviselője, de csak azért, mert soha nem volt ilyen rossz köztük a helyzet, mint most.

Az ügy végletesen kiélezte a Mazsihisz és az EMIH konfliktusát is. Előbbiek éles kritikával illették Slomóékat, azzal vádolva őket, hogy nem is a zsidó emlékezet fontos nekik, hanem a közpénz és az ingatlanvagyon. 

Idáig a Mazsihisz és az EMIH ellenfelek voltak, de az utóbbi két hétben már ellenségekről van szó, és ez már nagyon nem jó, nem lehet háború, ezt meg kell gátolni

– kezdte Frölich Róbert a csütörtök esti vitát a Bálint Házban, azt magyarázva, hogy egyáltalán miért ül le Köves Slomóval. A két szervezet egyébként sincs jó viszonyban egymással, és emögött egyaránt vannak vallási (a Mazsihisz elsősorban a szekularizált, nagy arányban vallástalan és a neológ zsidóságot képviseli, míg az EMIH egy, a megjelenése előtt Magyarországon alig jelenlévő haszidista irányzathoz, a Chábád Lubavics mozgalomhoz kötődik), a zsidóság megélésével kapcsolatos, valamint üzleti és politikai ellentétek: a Fidesz-kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló EMIH jelentős politikai támogatást élvezve egész intézményhálózatra, médiára és oktatási portfólióra tett szert, annak ellenére, hogy tényleges tagsága a kritikák szerint minimális a szervezet láthatóságához képest. Ennek ellenére a kormány rendszeresen a magyar zsidóság reprezentánsaként kezeli Köves Slomó szervezetét, ami éppen eléggé zavarja a Mazsihiszt.

 

https://index.hu/belfold/2018/10/04/sorsok_haza_koves_slomo_frohlich_robert_mazsihisz_emih/

 

A NAGY TÉT

Sitkei Levente Magyar Idők

 

Konzult konzulért, ez a játék megszokott rendje. A nemzetközi diplomácia hagyományai szerint így fejezi ki rosszallását egy ország, nagyon óvatosan, de azért határozottan, igyekezve nem magára borítani az egész világot, de jelezve, hogy szerinte nem megfelelő módon intézik a dolgokat mondjuk a beregszászi főkonzulátuson.

Lehet jogértelmezésről beszélni, és persze kell is, de nem nekünk, magyaroknak, akiknek diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánította Ukrajna. Ezzel törődjenek ők Kijevben. Nekünk annyi a feladatunk, hogy az alkotmánynak megfelelően megvédjük a magyar útlevéllel bíró és az említett okmány nélkül élő magyarokat. Felvegyük a kesztyűt, mert ez az egyetlen lehetőség a rendezésre.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/a-nagy-tet-3545495/

 

A NAGY INDEX-LEGENDA

EGY ÁLSZABADSÁGHARCRÓL, AMELYBEN SEMMI SEM AZ, AMINEK FENNKÖLT MÓDON HIRDETIK

Berszán György Magyar Idők

 

Ráfordult az őszi idényre az Index.hu. Meghekkelte önmagát azzal, hogy fél órára eltüntette felületét a világhálóról. Miután újra láthatóvá váltak, azon örömködtek, ki hogyan rea­gált a nagy trükkre.

Állítólag figyelmet akarnak felhívni. Azt sugalmazzák, hogy hamarosan elnyomás alá kerülnek. Ez ugyan fikció és előítélet, de mint köztudott, az indexesek annyira előrelátó, kitűnő elmék, hogy nekik annyi is elég, ha a félelmeiket valóságnak képzelik be, és azután ebből kovácsolhatnak erkölcsi tőkét.

Nincs másik… címen futó össztársadalmi kunyerálós-pénzgyűjtéses akciójukat azért eszelték ki, mert állítólag rejtély, mi lesz a sorsuk az új tulajdonos alatt, ezért jobb, ha van egy kis zsebpénz.

Vajon milyen fényt vet az új tulajdonosi háttérre, ha a szerkesztőség hírverseny idején ripacsériát súroló magánakcióban kapcsolja le magát és nyilvánítja ki, hogy nagyjából hogyan képzeli el a jövőbeni együttműködést?

A bizalmatlanság ilyen fokú demonstrálása egyszerre ostoba vakmerőség és kiszámítható csapdahelyzet. Tulajdonosi kényszerpályát okozhat mindjárt az első percektől kezdve, és nyilvánvaló, hogy ezt a célt is szolgálta az eltüntetési akció.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-nagy-index-legenda-3539303/

ÖNJELÖLT VILÁGBOLDOGÍTÓK

Polgári Szilvia Magyar Idők

 

„Jogi lépéseket teszünk a kormánnyal szemben a magyar polgárok jogainak védelmében” – írja fizetett hirdetésében az Open Society Foundations, azaz a Nyílt Társadalom Alapítványok a legnagyobb közösségi portálon. Szeptember 24-én kelt cikkükben azt teszik közzé, hogy a magyar Alkotmánybírósághoz fordultak a kormány Stop, Soros! törvénycsomagja okán, amely büntethetővé teszi a független civil szervezetek szerintük törvényes munkáját.

Milyen kedves tőlük, hogy ennyire szívükön viselik a magyar emberek jogait, akik, bár nemcsak hogy nem kérték fel Soros embereit erre, de egy fia felhatalmazás nem sok, annyit sem adtak a kezükbe. Mégis, a jogok azok jogok, amelyek mindenkinek járnak – vagy talán mégsem?

Azoknak mindenesetre feltétel nélkül, akik, lássuk csak: illegálisan, papírok nélkül, személyazonosságuk és származási országuk, továbbá valós iskolai végzettségük, esetenként identitásuk eltitkolásával hazudják azt, hogy menekültek. Sajnos egyszer sem hallottuk még, hogy bármelyik, Soroshoz közel álló szervezet ugyanilyen vehemenciával állt volna ki azon európai állampolgárok jogai mellett

https://magyaridok.hu/velemeny/onjelolt-vilagboldogitok-3537164/

Nyugdíj: félmillió magyar kapott nagyon jó hírt

Nemcsak az öregségi nyugdíjasok, de valamennyi, nyugdíjszerű ellátásban részesülő kap az idén nyugdíjprémiumot – mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára az ATV Start című műsorában.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-premium-novak.671069.html

Tamás Ervin: Birtokos esetek

Mostanában olyan mennyiségű és nagyságrendű történet lepi el a sajtót, amely abszurditásával tűnik ki, ennél talán csak a szóvivői védekezések, magyarázatok abszurdabbak. Néhány hölgy és úr nyilvánvalóan elvesztette arányérzékét, és a felkapaszkodás olyan stádiumába jutott, amelynél nem hirtelen rosszullét, hanem a luxustárgyak és miliők habzsoló birtokbavétele okoz heveny szédülést. Ez a réteg nem a nemzedékek óta felhalmozott tradíciókkal, viselkedési normákkal közeledik az úri világhoz, még csak nem is az elvett juss visszaszerzésének öröme motiválja. Nála friss az élmény, szoknia kell. Be kell rendezkednie. Sem ideje, sem szándéka azon merengeni, hogy a plebejusnak hirdetett kormányzás milyen gazzal teli ösvényeken vezetett egy jacht fedélzetéig, egy VIP-páholyig, egy svéd rénszarvasvadászatig, fölújított kastélyokig. Szimptomatikus, ahogy az államtitkár asszony a közoktatás eredményeiről hadovál, közben a gyerekeit milliókba kerülő maszek iskolába járatja, amit szigorúan magánügynek aposztrofál.

 

Persze nem tudni, hogy az exkluzív klub tagjai mennyire hisznek a tartós védettségben, sokan azt sejtik, hogy a félelem teszi dölyfössé, még arcátlanabbá, fenyegetőbbé őket. Mindenesetre teljes gőzzel azon munkálkodnak, hogy minél visszafordíthatatlanabbá tegyék az állapotokat, konzerválják az alá- és fölérendelt viszonyokat, hogy mindenkinek várnia kelljen a másiktól valamit, függjön, tartson tőle, minden döntés legyen egyfajta szívesség, s minden szívességből villanjon elő, hogy döntés. A közmunkásig bezárólag.

Az azerieknek mindez már természetes, a svédek meg csak csodálkozzanak.

https://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-birtokos-esetek-156997

5,9 milliárd forintot költhet a kormány a most kezdődött, Sargentini-ellenes reklámhadjáratra

A Sargentini-jelentés megszavazásának napján a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződést kötött Balásy Gyula két reklámcégével “Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” tárgyban. Hat nappal később megjelentek, és azóta is futnak a Sargentini-ellenes kormányzati hirdetések.

https://atlatszo.hu/2018/10/05/59-milliard-forintot-kolthet-a-kormany-a-most-kezdodott-sargentini-ellenes-reklamhadjaratra/

Kásler miniszter koszos körme

Nos, az egészségügyi ágazatot is felügyelő miniszter, maga is nemrég még gyakorló orvos, ráadásul talán sebész is,  közzétett magáról egy protokoll fotót, ahol komoly főorvosos pillantást vet a világra a kezében tartott szemüveg fölött.

És a keze. Az ujja. A körme.

Szóval a körme, ahogy a tanító nénink mondta: "gyászol". Szóval, koszos.

Ami egy autószerelőnek valószínűleg a munkájával jár - normális.

De egy orvosnak? Egy miniszternek? Aki a halálos kórházi fertőzések ellen kézmosási kampánnyal harcol?

Most legalább már tudjuk, hogy ez a plakát a miniszternek szól. És talán ki kellene akasztani a miniszteri dolgozószobában is.

https://b1.blog.hu/2018/10/05/kasler_miniszter_koszos_korme

Kongói orvos és jezidi nő kapta a Nobel-békedíjat

Megosztva kapta az idei Nobel-békedíjat a szexuális erőszak ellen harcoló kongói orvos, Denis Mukwege, illetve a jezidi emberi jogi aktivista, Nadia Murad – jelentette be a döntést Oslóban a Nobel-bizottság.

https://nepszava.hu/3010869_kongoi-orvos-es-jezidi-no-kapta-a-nobel-bekedijat

Rasszista jellegűnek titulálta Trumpot a bíró, és nem enged százezreket kitoloncolni

Családok százezreit szakítaná szét az amerikai elnök, egy bíró egyelőre megtorpedózta ezt a szándékot, de az amerikai igazságügy kitartóan küzd, hogy tömegeket lehessen hazaküldeni.

https://nepszava.hu/3010793_rasszista-jellegunek-titulalta-trumpot-a-biro-es-nem-enged-szazezreket-kitoloncolni

Marosán György Forradalom közben mosogatni is kell

Mintha a demokratikus ellenzék arra várna: érkezik majd az EU-ból egy Stromm ezredes, helyére teszi Viktort, aki megszégyenülten elkullog. De Mikszáth figyelmeztet: ne gondoljuk, hogy a megszégyenülés önmagában változást hoz. Noszty Feri - sajátjai között - rövidesen így vigasztalja magát: „Hiszen elég nagy a világ. És van benne elég leány. Szebbnél szebbek, édesebbek. A hozományok se vesztek még ki. Ej, csak egészség legyen és egy kis tűrhető kártyajárás.” 

Vagyis az ellenzéknek, ahelyett, hogy mindig az EU-ra várna, magának kellene elkészítenie a jelentéseket. Hiszen 2010 óta témák, esetek, ügyek tömkelege adódott. A teljességre való törekvés nélkül: • trafik-mutyi, • föld-mutyi, • lakás-mutyik, • nyugdíjalap-lenyúlás, • népszavazások akadályozása, • közpénzből és EU-s pénzekből magánberuházások, • a vidéki média kisajátítása, • az Elios-ügyek, • a CEU-ügy, • a Népszabadság kivégzése és a Klub rádió zaklatása, • a civil szervezetek vegzálása, • a közmédia kisajátítása, • az Alkotmánybíróság megszállása és működtetése, • a választási bizottság „kisiklatása”. 

 

Én csak annyit kérek, mindenki végezze el a házi feladatát. A helyzet ugyanis valamelyest egy 1968-as kommunára emlékeztet, ahol a következő felirat volt a falon: „Mindenki forradalmat akar csinálni, de a piszkos edényeket senki sem mossa el”. A remélt fordulatot kevésbé tüntetések, mint inkább a tényeken alapuló kritika szellemének terjesztése hozza el. Ehhez viszont az ellenzéknek végre meg kell csinálnia a házi feladatát!

 

https://nepszava.hu/3010838_forradalom-kozben-mosogatni-is-kell

 

Valaki szóljon már Tállai Andrásnak, hogy 2018-at írunk……

A hatvanas években ragadt ember.....

Tállai András, aki hivatalosan a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kapott hideget-meleget, amikor lebukott, hogy úgy ad át utat, létesítményt, – neki szinte mindegy – hogy azt lódítja, hogy a magyar állam finanszírozta az éppen aktuálisat. Ehelyett a valóságban uniós pénzből épült-szépült a “műtárgy”.

Hősünk csütörtökön azzal rukkolt elő közösségi oldalán, hogy

“Elkészült útszakaszaink” sorozatunk harmadik állomása: Mezőcsát

Magyarország Kormánya által finanszírozott hazai forrásból készült el Mezőcsáton a 3305-ös jelzésű Gelej felé vezető útszakasz (Kiss József utca) felújítása 105,2 millió forint támogatásból, mintegy 1,845km hosszúságban. Folytatjuk elkészült útjaink bemutatását!”

Tállai úr! Kapaszkodjon meg! 2018-at írunk, nem 1960-at, amikor ez a stílus dívott. Ébresztő!

https://varosikurir.hu/valaki-szoljon-mar-tallai-andrasnak-hogy-2018-at-irunk/

Matolcsy: Magyarország és a kelet-közép-európai régió híd Európa és Kína között

MTI2018.10.05. 11:51

Magyarország és a kelet-közép-európai régió hidat jelent Európa és Kína között, a térség már bebizonyította, hogy az Európai Unió kicsi, de jól működő motorjává vált az elmúlt években – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken Budapesten.

http://www.origo.hu/itthon/20181005-matolcsy-magyarorszag-es-a-keletkozepeuropai-regio-hi-europa-es-kina-kozott.html

400 milliót fizettünk a fel nem vett paksi hitelért, mert Brüsszel

Brüsszelt okolja a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszteri azért, hogy a magyar állam kidobott az ablakon mintegy 400 millió forintot 2015-2017 között, amikor a Paks II-re lehívható orosz hitelkeretért úgy is kellett rendelkezésre tartási díjat fizetni, hogy abból egy fillért sem használtunk fel.

https://zoom.hu/hir/2018/10/05/400-milliot-fizettunk-az-oroszoknak-a-fel-nem-vett-paksi-hitelert-mert-brusszel/

Az oktatási államtitkár bevallotta, hogy nem ért egyet az Orbán-kormánnyal, de a lojalitás fontosabb

Bódis József fájdalmas megjegyzést tett a CEU-ügyről az Országházban.

Szabó Szabolcs független képviselő a Közép-európai egyetem ügyében írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, miután a napokban egy plenáris vitán már Bódis József oktatási államtitkárral is ütközött a témában. Kérte ugyanis a kormány képviselőjétől, hogy hozza be az Országgyűlés elé a CEU fennmaradását lehetővé tévő nemzetközi megállapodás szövegét. Érdemi választ nem kapott, ehelyett a Magyar Rektori Konferencia korábbi elnöke azt volt kénytelen mondani a honatyának:

„Én a CEU-val kapcsolatban korábbi pozíciómból kifolyólag elég határozott véleménnyel voltam korábban, a véleményem nem változott, a helyzetem viszont igen, vannak főnökeim, van irányadó politikai nézet, amihez nekem illik, nemhogy illik, kötelező lojálisnak lenni.”

 

https://168ora.hu/itthon/az-oktatasi-allamtitkar-bevallotta-hogy-nem-ert-egyet-az-orban-kormannyal-de-a-lojalitas-fontosabb-156986

 

Konok Péter: Őszirózsa

És mikor elbukott, 1919 augusztusában, és győzött a romlott, úri Magyarország, a pogromok és fehérterroristák, a bosszút kiáltó tisztek, akikről októberben letépték a sapkarózsát, azt mondták, a patkányok forradalma volt, mert patkányoknak tartották az embereket, patkányszámba vették a katonákat, és ma is sokan, ha a forradalomra gondolnak, a pincékből kiözönlő patkányhordákat vizionálnak, mert patkányszámba veszik az embereket, mert félnek a forradalomtól, átkozzák, hamisítják, gyűlölik, mint a más bűneit, tankönyveket írnak, szobrokat emelnek és tüntetnek el, de mi mind patkányok vagyunk, patkánytársak, mi vagyunk azok, akiket a pincékbe zárnak, tőlünk félnek, minket gyűlölnek a patkányforradalmazók, az új úri bitangok, a forradalmak a mi forradalmaink, és túl kevés jutott nekünk belőlük, ezekből a maszatos forradalmakból itt, a modern Magyarországon, ha a huszadik századot nézzük, akkor éppen csak kettő, vagy két és fél forradalom, hát ismerjük meg őket, tanuljunk belőlük, legyünk büszkék rájuk, patkánytársaim, véreim, proletárok, megalázottak és megszomorítottak, mert hát úgyis olyan kevés dolog van, amit meghagytak nekünk, amire valóban büszkék lehetünk.

https://merce.hu/2018/10/04/konok-peter-oszirozsa/

Mészáros Lőrinccel és Szíjj Lászlóval landolt a két magángép Ferihegyen

Megérkezett Londonból a Garancsi Istvánhoz kötött luxusrepülő, amin Orbán is szokott utazni. Videósunk ott volt a Liszt Ferenc repülőtéren.

Megírtuk, a Garancsi Istvánhoz, valamint a Csányi Sándorhoz köthető luxusgépek felszálltak Londonban. Csütörtök este a Videoton játszott Európa Liga-meccset a Chelsea ellen, kinn volt mindkét gép, az egyiken minden bizonnyal ott volt Orbán, ugyanis a helyszínen nézte meg azt, hogy 1-0-ra nyer az angol csapat.

Videósunk a Garancsihoz kötött gépről készített felvételeket, leszállt a repülőről Mészáros Lőrinc is, akiről eddig nem tudtuk, hogy ott volt a londoni meccsen.

A gépen ott volt még Vörös József, Mészáros ügyvédje, az MKB-s Balog Ádám, Jászai Gellért, Vida József és Szijj László (Mészáros üzlettársa) és Mészáros László, aki az új felcsúti polgármester. Őt kérdeztük is, ott volt-e a meccsen, de nem válaszolt.

https://hvg.hu/kkv/20181005_Meszaros_Lorinccel_a_fedelzeten_landolt_a_17_milliardos_luxusgep__video

Klasszikusíró-listát kér Jordán Tamás a szombathelyi önkormányzattól, hogy tartani tudja a kvótát

Jordán Tamás listát kér a szombathelyi önkormányzattól: kik a klasszikus drámaírók, akiket preferálnia kell – ezt a színházigazgató válaszolta érdeklődésünkre, miután a közgyűlési bizottság fideszes elnöke több magyar klasszikus színpadra állítását nevezte kívánatosnak. A szombathelyi közgyűlési bizottság azért is kérdőre vonta a színházat, hogy miért játszanak ilyen sokat.

Szeptember 13-án tartottak Szombathelyen közgyűlést. Ezt megelőzően a Jogi és Társadalmi Bizottság tárgyalta az ügyet, ahol annak elnöke, Takátsné Jordántól azt kérdezte, hogy miért teljesített túl a színház? Minek játszottak 40 százalékkal többet az előírtakhoz képest.

A jegyzőkönyv szerint mindez így történt:

“Miért van az, hogy 40%-kal túlteljesít, és ugyanakkor leterheltség van a Bábszínháznál, és rendkívüli módon nagyon súlyozott panaszokat fogalmaz meg. Tehát, hogy megértsük, ha nemzeti támogatás miatt nem kell, akkor mi az oka annak, hogy a fenntartásban jóval túlteljesítenek? A későbbiek folyamán egy ad-hoc jellegű bizottság keretében beszélgetni kellene arról, hogy mi az oka, hogy 40%-kal túlteljesítenek, mint ami elő van írva? Meg kellene érteni ennek az anomáliáját. Nemhogy negatívat hozott a beszámoló, hanem plusz teljesítést. Ezt látja a most megkötendő fenntartási megállapodásban, hogy messze alatta vannak a paraméterek meghatározva.”

 

https://orszagszerte.atlatszo.hu/klasszikusiro-listat-ker-jordan-tamas-a-szombathelyi-onkormanyzattol-hogy-tartani-tudja-a-kvotat/

 

Zuhan Putyin pártjának népszerűsége

Tízéves mélypontjára zuhant a Vlagyimir Putyin mögött álló Egységes Oroszország (JeR) nevű párt népszerűsége, ha most lennének a választások, a tömörülés csak 31 százalékot kapna. Az oroszok dühének oka, hogy a parlament elfogadta, az orosz államfő pedig aláírta a nyugdíjkorhatár megemeléséről szóló törvényt.

 

https://hvg.hu/vilag/20181005_Zuhan_Putyin_partjanak_nepszerusege

 

Tőkés: Trianonra az autonómia a válasz

Felidézte: „konstruktív magyar hozzáállást” javasoltak, álláspontjuk szerint a válasz Trianonra az autonómia. Nem a konfrontáció útján szeretnének járni, hanem a megértés, a megbékélés útján – jegyezte meg Tőkés László.

Trianonra az autonómia a válasz, enélkül minden kisebbségpolitika csupán öncsalás – mondta Tőkés László, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke a testület pénteki ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.  

Tőkés László kifejtette: a KMAT legutóbb március elején ülésezett, akkor az utódállamok által ünnepelt 100 éves évforduló kapcsán előirányoztak egy konferencia- és rendezvénysorozatot. Felidézte: „konstruktív magyar hozzáállást” javasoltak, álláspontjuk szerint a válasz Trianonra az autonómia. Nem a konfrontáció útján szeretnének járni, hanem a megértés, a megbékélés útján – jegyezte meg.

Egy felhívást is intéztek a romániai magyar autonómia ügyében a román parlamenthez, azt indítványozva, hogy a centenárium alkalmából a két nemzet harmonikus együttműködése előtt azzal nyissanak utat, hogy megkezdődik a párbeszéd az autonómiáról. 

http://mandiner.hu/cikk/20181005_tokes_trianonra_az_autonomia_a_valasz

A kormány az összes 1990 utáni kormányiratot átvitetné az állami főtörténész intézetébe

Újabb kultúrharc a kormányoldalon belül? Nagyon úgy tűnik, a hatalom jobban bízik a Boross Péter–Szakály Sándor-féle „őskonzervatívokban”, mint saját központi intézményében, a Magyar Nemzeti Levéltárban. Kásler Miklós friss előterjesztése szerint az 1990 utáni kormányiratokat egy mozdulattal átpakolnák a Veritas Intézetbe – értesült az Átlátszó.

S hogy mi a gond mindezzel?

1.      A fejlett levéltári rendszerrel rendelkező országok mindegyikében a központi/állami/nemzeti levéltár őrzi az államigazgatás legfőbb dokumentumait. Hagyományosan ezekben az intézményekben dolgoznak a szakma „csúcsfejei” – mely szakmát nem okj-s képzéseken, hanem egyetemen oktatják (Magyarországon például ötéves a levéltár szak).

2.      Az MNL egyetlen hivatalos vagy nem hivatalos dokumentumban, nyilatkozatban, sajtóközleményben sem jelezte eddig, hogy ne tudná tárolni, feldolgozni, illetve a jogszabályok szerint kutathatóvá tenni az ország kvázi legfontosabb iratanyagát (például a kormányülésekről készült jegyzőkönyveket, belső és minősített kormányhatározatokat). A „kapacitáshiány” ilyen iratok esetében nem lehet indok semmiféle kiszervezésre.

3.      A Veritas Intézetnek van ugyan levéltára, de az nem szerepel a magyarországi levéltárak hivatalos nyilvántartásában. Szakály Sándoréknál javarészt kárpótlással kapcsolatos iratok másolatai „pihennek”, szakembergárdájuk erre az alacsonyabb szintű képesítést igénylő feladatra van optimalizálva.

4.      A racionalitás és a kutathatóság követelményének is ellentmond, hogy miközben az egyes tárcáknál keletkezett iratokat 1867-től – és a jövőben is – a központi levéltárban tárolják (kivéve a honvédelmi anyagokat), „a Kormány, mint testület tevékenysége során” felhalmozódott, kordokumentum-jellegű papírokat kimenekítik a Szakály–Boross-klubba.

Pláne, hogy Szakály Sándor szakmai megítélése finoman szólva sem vitán felüli

https://blog.atlatszo.hu/2018/10/a-kormany-atjatszana-az-osszes-1990-utani-kormanyiratot-a-szakaly-fele-veritas-intezetnek/

A Fidesz szerint nem nemzeti érdek csatlakozni az Európai Ügyészséghez

Közleményben reagált a Fidesz arra, hogy csütörtöki bejelentésben az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is csatlakozott ahhoz az aláírásgyűjtéshez, amelyet Hadházy Ákos volt LMP-társelnök indított el Magyarország csatlakozásáért az Európai Ügyészséghez. A testületet 22 EU-tagország részvételével fogják felállítani, de Magyarországa nincs köztük, az Orbán-kormány szerint ugyanis a csatlakozás sértené Magyaroszág szuverenitását. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy a valódi ok inkább az lehet, hogy például Orbán Viktor egykori iskolatársa és jelenlegi barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek 2017-ben 396 forintnak megfelelő EU-s forrást nyertek el, ennek a mikéntje pedig már brüsszeli körökben is gyanút kelt, de úgy tűnik, hogy a Fideszt ez nem zavarja túlságosan:

„Az ellenzék most sem a nemzeti érdekeket képviseli, hanem Brüsszelét. Brüsszel nemcsak a bevándorláspolitikában, a határvédelemben, hanem más területeken is  nemzeti hatásköröket akar megszüntetni és még több hatalmat akar magának. Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, mert ez a kérdés nemzeti hatáskör, amelybe bármilyen brüsszeli beavatkozás a  nemzeti szuverenitást sérti.”

https://168ora.hu/itthon/a-fidesz-szerint-nem-nemzeti-erdek-csatlakozni-az-europai-ugyeszseghez-156996

Az állami televízió kitiltotta Hernádi Juditot a szilveszteri műsorból

Kollégája meghívta volna a Magyar Televízió szilveszteri műsorába szerepelni Hernádi Juditot, de kiderült, hogy a színésznő nem kívánatos személy az állami médiában - derül ki a színésznő Magyar Narancsnakadott interjújából

- Nemrég hívott egy kollégám, hogy szerepeljek a szilveszteri tévéműsorban. Nagyon kedvesen kért, én meg

visszakérdeztem, biztos-e abban, hogy ezt fentről engedni fogják. Azt tanácsoltam, kérdezzen rá, és hívjon vissza. Így is tett. Azzal hívott vissza, hogy hát nagyon sajnálja, de ez tényleg nem fog menni

- mesélte Hernádi Judit. A színésznő szerint azt sosem ismerné el a köztelevízió, hogy van ilyen feketelista, legfeljelbb azt mondanák, hogy ez „nívóbeli” kérdés. – Még szerencse, hogy épp akkoriban kaptam meg a Színikritikusok Díját, amikor lezajlott ez a beszélgetés – tette hozzá Hernádi Judit.

https://168ora.hu/itthon/az-allami-televizio-kitiltotta-hernadi-juditot-a-szilveszteri-musorbol-156985

Brüsszel elkobozná a bűncselekményből származó vagyonokat

A bűncselekményből származó vagyon befagyasztása és elkobzását megkönnyítő szabályokról csütörtökön dönt az Európai Parlament - adta hírül a szervezet Kommunikációs Főigazgatósága. Szerintünk ennek megszavazása  érdekes helyzeteket eredményezhet: például korrupt országok vezetőinek talán okozhat néhány álmatlan éjszakát. Vagy nem.

A közlemény szerint az Európai Unióban a bűnözők által bonyolított üzletek forgalma körülbelül 110 milliárd euró, vagyis az EU 2010. évi GDP-jének hozzávetőleg 1%-a. Az Europol 2016-os adatai szerint a bűncselekményből származó becsült jövedelem 98,9%-át nem kobozzák el, és az továbbra is a bűnözők rendelkezésére áll.

A Bozótharc  a Magyarország  Európai Ügyészséghez való csatlakozásért aláírásokat gyűjtő Hadházy Ákos független (korábban LMP-s) országgyűlési képviselőt, mit szól a hírhez, s ezt a választ kaptuk:

"Ez újabb bizonyítéka annak, hogy az EU adófizetői nyomására az unió politikusai is felismerték, hogy mekkora probléma a korrupció és ezután tenni is akarnak ellene. Ezt a javaslatot megelőzte az EUrópai Ügyészség felállítása, amitől a magyar kormány úgy fél, mint ördög a tömjénfüsttől. Ha a magyarok ki tudják kényszeríteni a csatlakozást, akkor a kormánytagok közül sokaknak nem csak a börtöntől, hanem a vagyonelkobzástól is jobban kell félnie."