2018, október 5 - 10:41 Sajtószemle

Kirúgott sebész: a politikai viharban elsikkadt az ügye, meghalt a szívbeteg

Nem történhetett meg egy beteg műtéti előjegyzése, Székely László elbocsátása miatt - a férfi már nem él.

Információink szerint meghalt az elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege. Úgy tudjuk: az 55 éves férfinak egyszerűen átszakadt a főverőere. Pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, hogy a betegnek speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely doktor végzett. Úgy tudjuk: a főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár.

https://nepszava.hu/3010733_kirugott-sebesz-a-politikai-viharban-elsikkadt-az-ugye-meghalt-a-szivbeteg

“Gyilkosok!” – nagyon kiakadt az MSZP, büntetőeljárást követel a DK és a Momentum

Ellenzéki össztűz és felháborodás zúdult a kormányra, különösen Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterre, miután kiderült, meghalt az elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege.

– ennyi olvasható az MSZP közleményében.

Momentum Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert tartja a haláleset felelősének. Ezért azzal fordulnak az ügyészséghez, hogy indítson büntetőeljárást a miniszter ellen. Ezzel párhuzamosan a feladatára teljességgel alkalmatlan Kásler Miklós miniszter azonnali felmentését követelik.

Demokratikus Koalíció szerint most már emberéleteket követel az egészségügy irányításában tapasztalható fejetlenség. A DK ismét azt követeli: ki kell hirdetni az egészségügyi válsághelyzetet. Egyúttal büntetőfeljelentést is tesznek, hogy pontosan kiderüljön, ki a felelős a történtekért.

https://zoom.hu/hir/2018/10/04/nagyon-kiakadt-az-mszp-a-sebesz-nelkul-maradt-beteg-halalan/

Orbánt Schmidt Mária és török barátja is elkísérte Londonba a Chelsea-Videoton meccsre

Orbán Viktor, Schmidt Mária és Csányi Sándor is kiutazott Londonba, ahol a Videoton a Chelsea-vel játszik Európa Liga csoportmérkőzést.

A mérkőzést a Sport1 közvetíti, a közvetítés alatt sikerült elkapnunk a jelenetet, amikor Orbánékat vette a kamera, íme:

Csütörtök délelőtt fél 11-kor szállt fel a ferihegyi repülőtérről az a legalább 17 milliárd forintot érő luxusrepülő, amelynek fedélzetén korábban a miniszterelnök is utazott, amikor Bulgáriában a helyszínen tekintette meg a MOL Vidi Bajnokok Ligája-selejtező meccsét.

Az RTL Klub Híradója pedig megtudta, egy későbbi időpontban egy másik magángép is Londonba repült, ez Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségében lévő repülő.

Annyi biztos, hogy Orbán Viktor délelőtt átadta a Budai Vigadó épületét, vagyis ha a két magángép egyikével utazott Londonba, akkor nagy valószínűség szerint a későbbi időpontban felszálló gép fedélzetén utazott ki.

https://24.hu/kulfold/2018/10/04/orban-london-chelsea-videoton/

Még 2000 milliárdos rést üthet a költségvetésen, hogy kardozunk Brüsszellel

  • Mindenki más számot tud, csak az biztos, hogy rengeteg uniós támogatástól esik el Magyarország.
  • Egy részétől végleg el kell búcsúzni, mert szabálytalanságokat észleltek az Európai Bizottság auditorai, és büntetést javasoltak ezek miatt: a támogatások bizonyos százalékának megvonását.
  • Más része nem vész el, de csak hónapok, esetleg 1-2 év múlva érkezik meg. Rendszerszintű szabálytalanságok miatt ugyanis sanszos, hogy a támogatások kifizetését egész operatív programokra felfüggeszti az Európai Bizottság.
  • A viták rendezése után megint megnyitják a brüsszeli pénzcsapot, de addig a magyar költségvetésnek kell megelőlegeznie a támogatásokat. Pénzt kell összegereblyézni az államháztartáson belül, és hitelt felvenni kívülről a hiány befoltozására. Nőni fog az államadósság.

https://24.hu/belfold/2018/10/04/eu-tamogatas-orban-kormany-koltsegvetes/

Nyirő Józsefet népszerűsítő irodalomtörténész válthatja Prőhle Gergelyt

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a kultúrharc első áldozata, akit egy ellentmondásos megítélésű irodalmár követhet.

hvg.hu több forrásból úgy értesült, Takaró Mihály irodalomtörténész lehet a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, más neve nem merült fel. Az ATV is ezt írta, kormányzati forrásokra hivatkozva. Az Emmi egyelőre nem erősítette meg az értesülést. Takarót elértük, de azt mondta, a lezajlott telefonbeszélgetésből nem lehet idézni.

Takarónak korábban egészen furcsa megnyilvánulásai voltak: egy volt kollégája egy azóta már eltávolított Facebook-posztban azt írta, Takaró a Nyugatot "kis példányszámú zsidó lapocskának" nevezte, az Echo Tv-ben pedig arról beszélgetett, Kertész Imre egyáltalán magyar-e:

https://hvg.hu/itthon/20181004_takaro_mihaly_prohle_gergely_pim_kulturharc

A CNN-en faggatták Szijjártót a magyar menekültproblémáról, ami nincs is

Christiane Amanpour, a CNN ikonikus újságírójának műsorában szerepelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a ripoter Facebook-oldalán jelent meg egy négyperces részlet a beszélgetésből.

Amanpour azt is firtatta, hogy bár az Orbán-kormány nem akar illegális bevándorlókat, “hordákat”, az országnak valójában nincs is migrációs problémája: a 10 milliós lakosságú Magyarországon kevesebb, mint négyezer menedékkérő él. Számszerű gond tehát nincs, ahogyan nem hallani sem bűnügyi nehézségekről vagy terrorizmusról Magyarországon, emlékeztetett Amanpour, aki újra feltette a kérdést: mire alapozza a kormány az álláspontját. Szijjártó szerint éppen a kormány álláspontja miatt nincsenek ilyen problémáink, ha nem álltunk volna ellen, lennének. Elmagyarázta, hogy az ország a schengeni terület része, így csak bizonyos törvényi előírások mellett engedhet menedékkérőket.

Amanpour szerint azonban az ország más uniós törvényeket nem tart be ilyen szigorúan, éppen emiatt élesíthetik Magyarosrzággal szemben a hetes cikkelyt. Szijjártó szerint erre nem fog sor kerülni, mivel Csehország és Lengyelország is jelezte, hogy Magyarország EU-s jogainak csorbítását megvétóznák.

https://24.hu/kulfold/2018/10/04/cnn-szijjarto-amanpour/

Nem minden nyugdíjas kapja meg a beígért prémiumot

Kicsit aggasztó lehet, hogy az eredeti szabályozás szerint a prémium nem jár azoknak, akik ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapnak, de a rokkantak (akiknek rehabilitációs járadékot folyósítanak) sem részesülhetnek belőle. Tavaly azonban (szerencsére) a kormány végül úgy döntött, hogy mind a 2 millió 750 ezer nyugdíjas – köztük tehát a nagyon rászorultak is – megkapja a prémiumot. Ez azonban csak a 2017 őszén megjelent kormányrendeletben szerepel. Reméljük – amit az eddigi nyilatkozatok is alátámasztanak –, hogy az idén sem lesz másképp, de erre csak a friss kormányrendelet szövege ad majd választ

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/nem-minden-nyugdijas-kapja-meg-a-beigert-premiumot/5267/

Kényszerszabadságra küldte Kásler a renitens államtitkárt

Folyamatban lévő ügyeit sem zárhatta le a lemondott államtitkár, kényszerszabadságra küldte őt Kásler Miklós – tudta meg lapunk. Ez is jelzi, milyen állapotok uralkodnak az ezer sebből vérző ágazatban: nincs elég forrás, kevés az orvos, hiányzik a szakhatósági felügyelet, és teljes a "morális szétcsúzás."

https://nepszava.hu/3010688_egeszsegugyi-kaosz-kasler-nem-hagyta-hogy-lezarja-ugyeit-tavozo-allamtitkara

Orbán bürokráciát csökkent: legalább 1400 milliárddal költ többet személyi kiadásokra a büdzsé

Hiába vontak össze háttérintézményeket, még így is egyre terebélyesedik a központi költségvetés "alkalmazottainak" a száma, a Policy Agenda szerint a vezetők csak tömegesednek és tömegesednek.

https://nepszava.hu/3010722_orban-burokraciat-csokkent-legalabb-1400-milliarddal-kolt-tobbet-szemelyi-kiadasokra-a-budzse

Kezdődik az újabb leszámolás, a Párbeszéd és a Momentum állami támogatásait is megvonná az ÁSZ

Két párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom állami támogatásának felfüggesztését kezdeményezte az Állami Számvevőszék – közölte.a volt fidesues országgyűlési képviselő, Domokos László vezette szervezet. A költségvetési támogatás felfüggesztését az ÁSZ azzal indokolta, hogy 

a két párt nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit. 

Az adatbekérés megkezdéséről ugyanis az ÁSZ hivatalos levélben – a szervezetek közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelye szerint postai úton – értesítette azokat a jelölőszervezeteket, amelyek az április 8-i országgyűlési választáson egy százalék feletti listás eredményt értek el. A Fidesz-KDNP pártszövetség, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Demokratikus Koalíció esetében a törvényi előírásoknak megfelelően zajlanak az ellenőrzések, az ellenőrzött szervezetek együttműködnek az Állami Számvevőszékkel – írták. 

„A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom ugyanakkor nem teljesítette a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségét, a két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, illetve nem reagált az ÁSZ megkeresésére"

https://168ora.hu/itthon/kezdodik-az-ujabb-leszamolas-a-parbeszed-es-a-momentum-allami-tamogatasait-is-megvonna-az-asz-156982

Vergődnek a szemétcégek, a veszteséges kukaholding mindenkit magával ránthat

A szemétszállítók még elviszik a hulladékot, de már kérdéses meddig. A pénzt begyűjtő állami cég ugyanis akadozva fizeti ki munkájukat.

Néhány milliárd forintot már kifizetett az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV ) Zrt. a Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF) – mondta el lapunknak a két cég. Azután közölték ezt, hogy a 24.hu megírta: a köznyelvben csak „kukaholdingnak” nevezett állami ernyőcég, az NKHV nyár közepére már 13 milliárd forinttal tartozott a FKF-nek, a kintlevőség pedig már olyan mértékű, hogy az a fővárosi cég működését veszélyezteti. Az FKF nem közölte, hogy pontos mennyit fizetett az NHKV, de azt hangsúlyozta: az utalás nyomán „működése biztosított”. Kérdés, meddig, illetve hogy az állami holding régóta halmozódó kintlévőségei egy ponton nem rántják-e magukkal az egyre gyengébb bőrben lévő helyi, önkormányzati szolgáltatókat.

https://nepszava.hu/3010673_vergodnek-a-szemetcegek-a-veszteseges-kukaholding-mindenkit-magaval-ranthat

Kiborult a brit külügy, Moszkva nem válogat az akciók és a célpontok között

Oroszországot vádolta meg csütörtökön Nagy-Britannia egy sor kibertámadás végrehajtásával, melyek célja a nyugati demokrácia aláásása - írja a Reuters. Az eszköz a zavarkeltés, mely érdekében Moszkva nem válogatott: a sporttól a közlekedésen át az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztásáig, mindenhol beavatkozott már.

https://nepszava.hu/3010720_kiborult-a-brit-kulugy-moszkva-nem-valogat-az-akciok-es-a-celpontok-kozott

Hivatalosan autóra sincs pénze, mégis majdnem száz milliót villantott a volt kabinetfőnök

A fideszes Mihalovics Péter egy ingatlanbizniszben több mint 90 millió forintos beugró összeget villantott, miközben az utolsó vagyonnyilatkozata szerint több adóssága volt, mint megtakarítása.

A Fidelitasból indulva Mihalovics Péter volt már országgyűlési képviselő, önkormányzati képviselő, miniszteri biztos és kabinetfőnök, most pedig egy Budán exkluzív lakásokat építő ingatlanfejlesztő cég egyik tulajdonosa. A hvg.hu birtokába került szerződésben a fideszes politikus több mint 90 millió forintos beugró összeget villantott, miközben az utolsó vagyonnyilatkozata szerint még autóra sem telt, ráadásul több adóssága volt, mint megtakarítása. Mivel azóta is egyik közfunkcióból megy a másikba, adódik a kérdés: mégis miből finanszírozza a beruházást, amihez az értékes telket a XII. kerületi önkormányzattól vásárolták? Hiába kérdeztük, nem árulta el, de szerinte minden szabályosan zajlott.

https://hvg.hu/itthon/20181004_mihalovics_peter_sesztak_miklos_kabinetfonok_luxustarsashaz_mvmugy_hegyvideki_onkormanyzat_ingatlanfejlesztes

Hargitai Miklós Ennyit a reformról

Akkor tehát a következő négy évben sem fog semmi érdemi történni az egészségügyben. Erről épp most lett tájékoztatva a nagyközönség, Nagy Anikó szakállamtitkár lemondásának elfogadása útján.

A színfalak mögé pillantva a két régi harcostárs, Kásler Miklós miniszter és Nagy váratlan szakítása azonnal magyarázatot nyer. Mivel az állami egészségügy állapotával ma már mindenki elégedetlen, Orbán Viktort is beleértve, az államtitkárnak elő kellett rukkolnia valamivel, amiről odafönt úgy gondolhatták, hogy nem kerül sok pénzbe, ám mégis eladható a népnek reformként. Ez lett volna a kiegészítő egészségbiztosításról szóló tervezet. 

Csakhogy a kiegészítő biztosítást nem lehet anélkül bevezetni, hogy előtte valaki (a politika) el ne döntené, mi tartozik bele a minden járulékfizetőnek és eltartottnak járó alapcsomagba. Ennél fundamentálisabb és húsba vágóbb politikai döntés az egészségügyben nincs – nem véletlen, hogy az Orbán-kormány úgy fél tőle, mint a tűztől. Ha túlságosan szűkre szabják az alapcsomagot, abból népfelkelés lesz; de valójában nem is nagyon lehetséges úgy meghúzni a határt, hogy jelentős tömegek és komoly hangerővel bíró betegcsoportok ne érezzék kisemmizettnek magukat. 

 

https://nepszava.hu/3010708_ennyit-a-reformrol

 

Bérnővérekkel élnek túl a kórházak, de így is pengeélen táncolnak

a külsős foglalkoztatású bérnővérek is leterheltek: a jobb fizetéshez az kell, hogy a bérnővér egyik 12 órás műszakból rohanjon a másikba, kikerülve a törvényi előírásokat, nagyobb tévesztési lehetőséggel. Bár a bérnővér többet keres, mint egy közalkalmazott, a kockázat is nagyobb: ha valamiért kiesik a munkából, nem kap bért.

a bérnővéreknek magasabb óradíja gazdaságosabb, mint a saját állomány túlmunkájának megfizetése, akkor ugyanis 200 százalékos túlórapénzzel kellene honorálni a munkavégzést. A lap forrásai szerint már 4-5 éve megfigyelhetőek voltak a nővérhiány jelei, mára pedig addig romlott a helyzet, hogy bérnővérek nélkül több kórház működésképtelenné válna. Májusban Balogh Zoltán, a Magyar Egsészégügyi Szakdolgozói Kamara elnöke arról beszélt a lapnak, hogy a legfejlettebb országokhoz képest nálunk 25-26 ezer ápoló hiányzik a rendszerből.

https://24.hu/belfold/2018/10/04/korhaz-bernover/

LEJÁRT AZ IDEJÜK

Kis Ferenc Magyar Idők

 

Nincs könnyű helyzetben a hazai ellenzék, bár kétségtelen, hogy saját magát manőverezte abba a zsákutcába, amiből értelemszerűen csak visszafordulva lenne kiút.Ők viszont újra és újra konok eltökéltséggel futnak neki a falnak. Tegnap a magyar törvényhozásban mandátummal nem rendelkező európai parlamenti képviselőkkel erősítve próbálták védeni a védhetetlent, a Magyarországot penetráns hazugságokra alapozva elítélő Sargentini-jelentést.

A nyilvánvaló valótlanságokra és ostobaságokra nem is érdemes szót vesztegetni, de az ellenzék évek óta tartó vesszőfutásának fő oka ezúttal is egyértelművé vált.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/lejart-az-idejuk-3543293/

NEM VAGYUNK SZOLGALELKŰEK

Somogyi János Magyar Idők

 

A Jobbik kongresszusa utáni sajtótájékoztatón Sneider Tamás elnöknek volt bátorsága azt mondani, hogy a magyar nép szolgalelkű, és ezért lehet ma az országban diktatúra, de majd ők – a nemzeti ellenállási programjukkal – visszaadják a magyar nép bátorságát és megdöntik a kormányt, sőt a rendszert. Ilyen kijelentéshez már nem is bátorság, hanem elképesztő önteltség, a hazai viszonyok ismeretének a teljes hiánya, a magyar emberek mérhetetlen lenézése, de legfőképpen pofa kell.

Egyre félelmetesebbek a hiénamosolyú Jobbik-vezérek, akiknek gátlástalan cinizmusa vérfagyasztó. Ez a Jobbik-vezérkar szellemi csőcselék. Túltesznek az Ujhelyi István nevű MSZP-hazafin is, akit felülmúlni pedig elképzelhetetlen teljesítménynek tűnt. A nemzeti ellenállásról szóló kiáltványuk amellett, hogy semmitmondó üres locsogás, blabla, nevetséges és hazug is.

https://magyaridok.hu/velemeny/nem-vagyunk-szolgalelkuek-3537737/

GYURCSÁNYÉK MEGÚSZTÁK AZ MNB-FELJELENTÉST

NEM NYOMOZNAK AZ ALTUS-KÖLCSÖNÖK MIATT

Magyar Idők

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elutasította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentését, így nem indul nyomozás a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette Altus Portfólió Kft. pénzkölcsönnyújtási gyakorlata miatt – értesült a Magyar Idők. Mint arról korábban beszámoltunk: a jegybank a közelmúltban 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben.

https://magyaridok.hu/belfold/gyurcsany-meguszta-az-mnb-feljelentest-3543185/

Az ügyészséghez fordult Altus-ügyben az MNB

Úgy vélik, a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak.

Az ügyészségen tesz panaszt az MNB, miután a rendőrség elutasította az Altus Portfólió Kft.-vel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt tett feljelentését. Barnóczki Péter, az MNB igazgatója az MTI-vel közölte: a lépés a jegybank szakmai kötelessége, mivel a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak.

https://nepszava.hu/3010772_az-ugyeszseghez-fordult-altus-ugyben-az-mnb

50 ezer forintra büntették a Momentumot, mert a helyi választási bizottság szerint a plakátjaik csökkentették a fideszes jelölt esélyeit

„A Bizottság a laminált plakátokon szereplő szöveget megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az a választókat megtéveszti és ezáltal FIDESZ-KDNP jelöltjének választási esélyeit csökkenti.”

A Momentum közleménye szerint többek között ez szerepel a Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottságának döntésében, amiben 50 ezer forintra bírságolják a pártot ezekért a plakátokért.

https://444.hu/2018/10/04/50-ezer-forintra-buntettek-a-momentumot-mert-a-helyi-valasztasi-bizottsag-szerint-a-plakatjaik-csokkentettek-a-fideszes-jelolt-eselyeit

Orosz befolyás alá került egy magyar cég, és most újabb munkát kaphat Paks2 körül

direkt36

Újabb megbízást kaphat a Paks2 beruházásban egy olyan magyar autókölcsönző cég, amely nemrég orosz befolyás alá került. Korábban a 24.hu írta meg, hogy az egyik nagy orosz bank kontrollja alatt lévő Mercarius Kft.-vel kötött nagyértékű szerződést a Paks II. Zrt., amely a magyar állam oldaláról vesz részt a beruházásban. Most a teljes nagyberuházás irányításával megbízott orosz állami atomvállalat, a Roszatom tervez leszerződni a Mercariusszal.

A Mercarius egy jelzálog eredményeként került orosz ellenőrzés alá. A cég tulajdonosai ugyanis tavaly úgy vettek fel hitelt az orosz állam tulajdonában álló Sberbanktól, hogy az üzletrészükre jelzálogot jegyeztek be. A bank ezért cserébe belelát a cég belső működésébe és a szerződéseibe is. 

A Mercarius Kft. egyik tulajdonosa is kötődik orosz üzleti körökhöz. Szűcs László ugyanis a korábban részben orosz érdekeltségű gázkereskedőnél, a MET-csoportnál töltött be vezető pozíciókat. 

https://444.hu/2018/10/04/orosz-befolyas-ala-kerult-egy-magyar-ceg-es-most-ujabb-munkat-kaphat-paks2-korul

Most már biztosan kirúgták Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről, tényleg

November 1-i hatállyal a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatójának vezetői megbízatása Főigazgató Úr és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös megegyezésével megszűnik. Kulturális területen végzett eredményes tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelten hatékonynak tartja, egyben köszönetet kíván nyilvánítani az eddigi munkájáért.

Ezt a közleményt adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, így végleg eldőlt a Petőfi Irodalmi Múzeumot irányító volt nagykövet / államtitkár, Prőhle Gergely sorsa.

https://444.hu/2018/10/04/most-mar-biztosan-kirugtak-prohle-gergelyt-a-petofi-irodalmi-muzeum-elerol-tenyleg

Nagyon korszerűtlen volt már a felcsúti községháza, szerencsére a BM-nek akadt rá 15 millió forint vissza nem térítendője

Miközben Felcsút költségvetése mintegy 1,5 milliárd forint, a Belügyminisztérium 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott a falu községházának felújítására.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/felcsut-meszaros-onkormanyzat-felujitas.670992.html

Ez a csapás már Amerikának is fájni fog

A JP Morgan szerint nem jut nyugvópontra a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között. Azzal számolnak, hogy jövőre már az összes kínai termék esetében 25 százalékos vám várható, ez viszont az amerikai cégek nyereségnövekedését is visszavetheti, ami komoly visszaeséshez vezethet a tőzsdén.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/kina-usa-gazdasagi-valsag-kereskedelmi-haboru-vamhaboru.670762.html

Kiutasították a beregszászi magyar konzult Ukrajnából

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét - tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében az MTI szerint.

Egy ukrán határőr rejtett kamerával rögzítette, ahogy ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a konzulátuson, az erről készült videó néhány hete került nyilvánosságra Ukrajnában. Az ukrán hatóságok ezután azzal fenyegetőztek, hogy eljárásokat indítanak a magyar állampolgárságot szerző kárpátaljai magyarokkal szemben, és azt követelték, hogy hívják haza a magyar konzult.

https://444.hu/2018/10/04/kiutasitottak-a-beregszaszi-konzult-ukrajnabol

Szijjártó visszavág: Ukrajna egyik konzulának 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot

https://168ora.hu/itthon/szijjarto-visszavag-ukrajna-egyik-konzulanak-72-oran-belul-el-kell-hagynia-magyarorszagot-156979

Elegem van a mai európai politikából – Szájer József a Mandinernek

 

A Sargentini-szavazáson történtek ellenére a Fidesznek a Néppártban kell maradnia – mondja Szájer József a Mandinernek. A Fidesz vezető EP-képviselője szerint a magyar ellenzék szégyellheti magát, Macrontól nem kell félni, a Fidesz pedig a Néppárt legsikeresebb, dinamikus és innovatív pártja, ezért is támadja őket a baloldal. Szájer szerint a Néppártnak el kell döntenie, hagyja-e, hogy a baloldal irányítsa őt, vagy fel meri vállalni újra a jobboldaliságot. Szájer József azt is elárulta: tele van a hócipője az európai politikával, és gondolkodik még azon, mi lesz a politikusi jövője 2019 után. Nagyinterjúnk Strasbourgból.

http://mandiner.hu/cikk/20181004_elegem_van_a_mai_europai_politikabol_szajer_jozsef_a_mandinernek

Az ukránok igazsága
BAUER TAMÁS 
Facebook

Ukrajnának igaza van, amikor nem tűri el, hogy Beregszászon magyar állampolgárokat avassanak.

 Igaz, az állampolgárság megadása minden állam saját ügye. Mindaddig, amíg egy-egy személyről van szó. Az például, hogy Ausztria osztrák állampolgárságot ad Anna Nyetrebkónak, a világhírű orosz szopránnak, aki mellesleg a bécsi Operaház tagja, tényleg Ausztria és Nyetrebkó ügye, Oroszországot nem zavarhatja, és nem is zavarja. Ha egy magyar nő Németországba megy férjhez, és a házastársi viszony alapján megkapja a német állampolgárságot, az sem gond, s megtarthatja a magyart is. Ez a kettős állampolgárság elterjedt alapesete. Az azonban, hogy egy ország egy másik ország vele azonos nemzetiségű polgárait egyoldalúan és tömegesen a maga állampolgárává teszi, az érintett másik államra is tartozik. Ha pedig az adott állam – mint hét szomszédunk közül három, Ausztria, Szlovákia és Ukrajna – tiltja a kettős állampolgárságot, akkor a magyar állam saját államuk törvényeinek megsértésére készteti azokat, akiknek állampolgárságot ad. Ez jogilag sincs rendben, politikailag pedig azoknak az államoknak az tekintetében sem, amelyek a kettős állampolgárságot nem tiltják, sőt maguk is élnek vele (Horvátország, Románia, Szerbia). Ezt ne értené a nemzetközi jogász? Vagy akár a neves politikai újságíró?   

http://mandiner.hu/cikk/20181004_bauer_tamas_az_ukranok_igazsaga

Jön Erdogan: a legnagyobb dugóban hegesztik a csatornafedőket

 

Csütörtök délelőtt a fővárosi csatornázási művek nagy erőkkel vonult fel. Hétfőn érkezik Budapestre a nagy hatalmú török elnök.

https://magyarnarancs.hu/belpol/jon-erdogan-a-legnagyobb-dugoban-hegesztik-a-csatornafedoket-budapesten-114099

Rá akartak támadni a török hitszónokra, Fethullah Gülenre

Az idős hitszónok Saylorsburg városában lévő házába a rendőrségi jelentések szerint egy fegyveres akart behatolni, mire a ház előtt álló biztonsági őr figyelmeztető lövést adott le. A hitszónok szóvivője a WNEP helyi televíziónak adott interjúban elmondta: senki nem sebesült meg, és a rendőrséget ezek után hívták ki. 
David Peters, a pennsylvaniai rendőrség munkatársa újságírókkal közölte: megkezdődött a nyomozás, a rendőrök – helikopter segítségét is igénybe véve – átfésülik a környéket az elmenekült támadó felkutatására. 

https://magyarnarancs.hu/kulpol/ra-akartak-tamadni-torok-hitszonokra-fethullah-gulenre-114078

Van, akit összevernek, van, akit lehugyoznak, van, akire pitbullt eresztenek

Hajléktalanok árusítják Röhrig Géza új verseskötetét. Ha van kétezer forintja, gyerünk, az utcán élőket támogatja vele!

A napokban kerül utcára az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, Röhrig Géza költő új verseskötete, az ötven hajléktalan portréját tartalmazó angyalvakond.

A kötet extrája, hogy október közepétőlmásfél hónapon át kizárólag a Fedél Nélkül terjesztői árusítják,méghozzá a boltinál kedvezőbb áron, 2290 helyett 1990 forintért, s a bevételen ők és a lap osztnak.

A könyv ajánlása így szól: Azoknak, akik vigyáznak rájuk.

Röhrig Géza a ma a Szombat című folyóirat honlapján megjelent interjújában azt mondja, ezzel a terjesztési móddal jól jár a hajléktalan, jól jár a Fedél Nélkül, s „jól jár a kötet is, hisz olyanokhoz is eljuthat, akik nem föltétlen néznek be, vagy ha be is néznek egy könyvesboltba, korántsem biztos, hogy a magyar költészet polcait böngészik”.

A New Yorkban élő Röhrig amúgy Biblia-oktatóként dolgozik, mi is interjúztuk őt pár hónapja, ajánljuk újraolvasni.

https://24.hu/kultura/2018/10/04/van-akit-osszevernek-van-akit-lehugyoznak-van-akire-pitbullt-eresztenek/

Orbán Viktor: Senki nem kötelezhet arra, hogy behódoljunk egy másik kultúrának

ORIGO

Az európaiak tiszteletben tartják a más kultúrákat és képviselőiket, de senki sem kötelezhet minket arra, hogy ez a tisztelet saját kultúránk feladását és egy másik kultúrának való behódolást jelentsen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hagyományok Házának székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán. 

Néha azt hallom, hogy Magyarországon kultúrharc zajlik. Azt gyanítom, hogy az egyes pozíciók körüli lökdösődés, a kultúrfilozófiák közötti hírlapi vita talán a modern élet megszokott rendjéhez tartozik - mondta a kormányfő. Szerinte azonban Magyarországon inkább kultúrbéke van: lassan teljes egyetértés formálódik arról, hogy a jövőnket családra, a munkára és a nemzet újraegyesítésére kell építeni. Hangsúlyozta:

az európaiak tiszteletben tartják a más kultúrákat és képviselőiket, de senki sem kötelezhet minket arra, hogy ez a tisztelet saját kultúránk feladását és egy másik kultúrának való behódolást jelentsen.

http://www.origo.hu/itthon/20181004-orban-jovonket-csaladra-a-munkara-kell-epiteni.html

Unokáját ölelő Orbán Viktor, vagy a férfiakkal ölelkező Macron? A Facebook választott

ORIGO2018.10.04. 09:01

Nem tetszett a Facebook cenzorainak a 888.hu újságírójának bejegyzése, amiben az unokáját átölelő Orbán Viktort állította szembe a fekete férfiakkal ölelkező francia miniszterelnökkel. A posztért egy hétre letiltották az újságírót.

http://www.origo.hu/itthon/20181004-facebook-cenzura-egy-valasztas-miatt.html

Ez a patikák nagy trükkje: nagyon nem mindegy, milyen kiszerelést veszel

Pénzcentrum

A hideg beköszöntével egyre gyakoribbak a megfázásos, náthás megbetegedések, és heteken belül már az influenzával is számolhatunk. A védőoltáson kívül ezekre kifejezett gyógyszer nincs, csupán a tüneteket enyhíthetjük a vény nélkül kapható szerekkel. Áruk azonban olykor elég borsos tud lenni, megnéztük mégis hogy jöhetünk ki a legkevesebb pénzből. 

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ez-a-patikak-nagy-trukkje-nagyon-nem-mindegy-milyen-kiszerelest-veszel.1070758.html

Miccsináltál 30 éve, picinypofám?

Írta:

Föld S. Péter

 

„30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!” Ezt válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök a magánrepülős utazásait firtató kérdésre.

Nem elég, hogy pökhendi, arrogáns és lekezelő volt a válaszod, még hazudtál is picinypofám. Elmondom neked, hogy mit csináltál harminc évvel ezelőtt. Jól emlékszem azokra az időkre, nem vagyok annyira hülye, amilyennek látni szeretnél.

Harminc évvel ezelőtt picinypofám te még gúnyolódtál a vallásos embereken. Gúnyt űztél a hitükből, és amikor a magyar országgyűlésben valamelyik kereszténydemokrata képviselő kapott szót, te már lökted is a szöveget: csuhások, térdre! Kértél azóta bocsánatot ezért, bárkitől?

Ilyen voltál, picinypofám. Nem magánrepülő vitt a Vidi meccseire, hanem te rohantál ki a plenáris ülésről, amikor az akkori miniszterelnök, Antall József Trianon emléknapot hirdetett a parlamentben. Ilyen voltál picinypofám, és a társaid, akikből államfőt és házelnököt csináltál, ugyancsak ilyenek voltak.

https://fuhu.hu/miccsinaltal-30-eve-picinypofam/

Egymillióért szállhatott le, óránként 80 ezerért parkol Londonban az Orbánt is rendszeresen szállító magángépe

Londonba repült délelőtt az OE-LEM lajstromszámú Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülő, ami a NER-oligarchák mellett Orbán Viktort is rendszeresen szállítja, többek között a Vidi nemzetközi meccseire. A csapat ma este a Chelsea-vel játszik Európa Liga-mérkőzést Londonban.

Orbán Viktor azonban nem ült a gépen, amikor az felszállt Budapesten, a miniszterelnök még a felújított budai Vigadó átadásán beszélt arról, hogy ki a magyar. Pedig Orbán Viktor rendszeres vendég a gépen, mint kiderült, ha csak teheti, elmegy kedvencei külföldi meccseire is. A kormány és médiája pedig a legtermészetesebb dolognak tartja, hogy egy évente több tízmilliárdos állami megrendelést elnyerő üzletember – jelen esetben a Vidit is tulajdonló Garancsi István – milliós értékű utakkal ajándékozza meg a miniszterelnököt.  

A luxus-magánrepülőgép nem London hat nemzetközi repülőterének valamelyikén szállt le a Planefinder repülőkövető oldal szerint, hanem a Royal Air Force, a brit királyi légierő nyugat-londoni bázisán, amely civil gépeket is fogad, kiszolgál egy magángépes repülőteret. 

London City Airport privát jet centerben – amit London legexkluzívabb repülőterének neveznek – egy ilyen Bombardier fogadása minimum 3050 fontba kerül, azaz csak azért, hogy leszállhasson, ki kell fizetni több mint egy millió forintot. Ezen felül a parkolása óránként 225 font (körülbelül nyolcvanezer forint). A katonai bázison ennél is drágább a landolás, nagyjából 5000 fontba kerül.

Ugyanide repült egyébként a gép a FIFA gála idején is, azon a rendezvényen Mészáros Lőrinc vett részt.

https://168ora.hu/itthon/egymillioert-szallhatott-le-orankent-80-ezerert-parkol-londonban-az-orbant-is-rendszeresen-szallito-magangep-156978

Losonczi Ágnes: Nem a tudósoktól, a tudástól fél a kormány

A napokban múlt kilencvenéves Losonczi Ágnes, a „szociológia anyja”, a hatvanas évek elején szerveződő magyar szociológia úttörő alkotója. Iskolateremtő tudósként, társadalomkutatóként vallja őt mentorának a szakma. Születésnapját tudományos ülésen a napokban ünnepelte a Magyar Szociológiai Társaság az ELTE-n. Losonczi Ágnes ma is derűs és aktív, a munkától sem szakadt el, a legifjabb nemzedékkel is kapcsolatban van. Vidékkutatásai ma már alapműveknek, a szakma klasszikusainak számítanak. Pályája delelőjén olyan kérdéseket tett fel és válaszolt meg, amelyek ma is terítéken vannak.

Már 25 milliárd forintnyi orosz hitelt hívott le a kormány a paksi bővítéshez

78 millió eurót, azaz 25 milliárd forintot hívott le a kormány, 

árulta el Süli János a független Szél Bernadett kérdésére. A "Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter" hozzátette: a Magyar Állam élt a hitelszerződésben erre biztosított Iehetőséggel, 

és idén májusban az addig lehívott hitel teljes összegét előtörlesztette.

https://444.hu/2018/10/04/mar-25-milliard-forintnyi-orosz-hitelt-hivott-le-a-kormany-a-paksi-boviteshez

Lovász László szerint nincs cenzúra, mert ugyan két előadást letiltottak, de maga a rendezvény meg lesz tartva

Az mta.hu névtelen kérdezőjének válaszolt négy kérdésre Lovász László, az MTA elnöke azzal kapcsolatban, hogy miután Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkár-helyettese két előadást is letiltott a Magyar Tudomány Ünnepén politikai okokra hivatkozva, Kertész János fizikus lemondta a részvételt.

Lovász a döntést így indokolta: „Az Akadémia nehéz és sorsdöntő tárgyalásban van az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az intézethálózat jövőjéről. Ennek kapcsán megalapozatlan vádak is elhangzottak a sajtóban, többek között az, hogy az Akadémia a kutatás helyett politizál. Ebben a helyzetben fokozottan figyelünk arra, hogy ne adjunk alapot ehhez a vádhoz, ez a vitatott döntés is ebből a túlzott óvatosságból fakadt. De az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban.”

https://444.hu/2018/10/04/lovasz-laszlo-szerint-nincs-cenzura-mert-ugyan-ket-eloadast-letiltottak-de-maga-a-rendezveny-meg-lesz-tartva

Az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is gyűjti az aláírást az európai ügyészségért

Magyarország korrupciós helyzete megkívánja az összefogást, ezért támogatják Hadházy Ákos akcióját, közölte közös sajtótájékoztatón az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum. A cél: egymillió aláírás összegyűjtése, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez. A szocialista Kunhalmi Ágnes közölte: a párt országos szinten támogatja a gyűjtést, amire szerint azért van szükség, mert az uniós források nem jutnak el az emberekhez, mert a pénzt 

"Orbánék ellopják". 

Hadházy Ákos közölte: eddig 16 ezer aláírás jött össze. Arra a kérdésre, hogy volt pártja, az LMP is csatlakozik-e a gyűjtéshez, azt válaszolta, hogy tudomása szerint az LMP országos elnöksége is az aláírásgyűjtés támogatása mellett van. (MTI)

https://444.hu/2018/10/04/az-mszp-a-parbeszed-es-a-momentum-is-gyujti-az-alairast-az-europai-ugyeszsegert

Schäuble: a populisták nem sajátíthatják ki a népképviselet jogát

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• Az európai konzervatívok újdonsült bizottsági elnökjelöltje kitart amellett, hogy a Néppárt két hét múlva tűzze napirendre a Fidesz tagságát, mert az értékekből nem lehet engedni. Daniel Kehlmann szerint Magyarországon már csupán egyetlen akadálya van a nyílt diktatúrának: az EU

• A kutya ugat, a karaván halad - a német nagytőke a politikai viharok ellenére zavartalanul építi pozícióit Magyarországon, noha az Orbán-rezsim a külföldi nagyberuházásokat saját politikája támogatásaként értelmezi

• A Bizottságnak ki kell találnia, miként tudja megszólítani a magyar népet az Orbán-kormány hazugságáradata közepette, annál is inkább, mert a következő időszakban csak még alpáribb propaganda valószínű Budapest részéről - figyelmeztet a Human Rights Watch szakértője 

https://b1.blog.hu/2018/10/04/sch_uble_a_populistak_nem_sajatithatjak_ki_a_nepkepviselet_jogat#more14280595

A nyugati bankokat kitiltotta, az orosz bankot Budapestre hozatják Orbánék

nemzetközi sajtószemle

Moszkvából Budapestre helyezi át központi székhelyét az MIB, azaz az orosz Nemzetközi Befektetési Bank – erről is a Lavrovval folytatott tárgyalás után adtak hírt, miután a részvényesekkel megállapodtak a részletekről – írja ugyancsak a TASZSZ. Magyarország a 3. legnagyobb részvényes a bankban. Itt is szükséges némi zárójeles megjegyzés: az Orbán-kormány eddigi bankpolitikája az volt, hogy idegen bankoknak nincs helyük Magyarországon. A nyugati bankokat csaknem mind kiűzték, de most ők hozzák be az oroszt.  

http://ww2.infovilag.hu/2018/10/04/a-nyugati-bankokat-kitiltotta-az-orosz-bankot-budapestre-hozatjak-orbanek

Varga Mihály 300 ezer dolgozó nyugdíjast szeretne

Varga Mihály ismét ellátogatott a Portfolio.hu Budapest Economic Forum nevű konferenciájára, hogy beszédet tartson a magyar gazdaság helyzetéről. A pénzügyminiszter "Versenyképesség és növekedés" című bevezető előadásában többek között arról beszélt, hogy merre kellene fejleszteni a magyar ipart és hogy hol vannak még tartalékok a munkaerőpiacon.  A miniszter szerint 

A MUNKÁBAN ÁLLÓ NYUGDÍJASOK MOSTANI, MINTEGY 30-40 EZRES SZÁMÁT AKÁR TÍZSZERESÉRE IS LEHETNE NÖVELNI,

mivel a munkaadóknak 2019. január elsejétől semmilyen közterhet nem kell majd fizetniük a nyugdíjasok foglalkoztatása után.  Varga azt mondta, nem irreális, hogy elérjük Csehország foglalkoztatási szintjét, ez Magyarországon azt jelentené, hogy 5 millióra nőne a munkában állók száma, azaz 500 ezer dolgozóval emelkedne a mostani mintegy 4,5 milliós dolgozói létszám.  A miniszter szerint elsősorban az idősebb generáción túl a fiatalabb korosztálynál és a szülőképes korú nőknél van lehetőség a foglalkoztatás bővítésére, de létszámtartalékot jelenthetnek a most még munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak is. Hozzátette: az országban már 80 ezerre rúg a bejelentett üres állások száma.

 

https://index.hu/gazdasag/2018/10/04/varga_mihaly_konferencia/

 

73 milliárd forintos hitelt kap Magyarország az Európai Beruházási Banktól

kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal (EIB) - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, aki Vázil Hudákkal, az EIB alelnökével írta alá a megállapodást csütörtökön, Budapesten az MTI tudósítása szerint. 

VARGA MIHÁLY AZT MONDTA, A HITELÖSSZEG RÉSZE ANNAK AZ 1 MILLIÁRD EURÓS HITELKERETNEK, AMELYRŐL 2015-BEN ÁLLAPODTAK MEG AZ UNIÓS PÉNZINTÉZETTEL. 

A hitelt a következő három éven belül uniós programok társfinanszírozására költheti el Magyarország, közlekedés fejlesztési programokra, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra és az Európát összekötő hálózatok fejlesztésére. Egyebek mellett

·         a budapesti ivóvíz-szolgáltatás fejlesztésére,

·         a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megteremtésére,

·         illetve több autópálya és autóút, többek között az M4, M6, M8 és M30 országhatárig tartó szakaszának építésére fordítanák a hitelt. 

 

https://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2018/10/04/eib_hitel/

Kormányfőjelöltségből a mélybe

Mesterházy Attilától Szigetvári Viktoron, Botka Lászlón és Szél Bernadetten át Vona Gáborig sokan próbálkoztak

Magyar Hírlap

Szél Bernadett LMP-ből való kilépésével már a sokadik ellenzéki pártvezető vagy korábbi miniszterelnök-jelölt jelentéktelenedhet el. Volt aki a pártját, más a politikát is otthagyta.

A héten újabb fővel bővült az a lista, amelyen olyan ellenzéki vezetők szerepelnek, akik miniszterelnök-jelöltek voltak, de ma már a lehetőségtől is távol kerültek. Nyolc évvel ezelőtt, 2010-ben Mesterházy Attila volt az MSZP kormányfő-jelöltje, így ebben a minőségében volt kénytelen elszenvedni a baloldalt érő megalázó vereséget. Akkor még azonban túlélte a bukást, az MSZP még abban az évben pártelnökké választotta. De hiába vezette négy évig a szocialistákat, a 2014-es választáson a baloldali összefogás vezetőjeként ismét alulmaradt, majd miután az MSZP az EP-választást is elvesztette, lemondott. Azóta „mezei” országgyűlési képviselő. 

Nem ő volt azonban az egyetlen a baloldalon, aki így végezte, sőt. Botka László még idáig sem jutott el. Bár 2017 januárjában pártja bejelentette, hogy szegedi polgármesterük lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, nem jutott el a 2018-as választásig. Botka feltételei a baloldal közös indulásához a többieknél kiverték a biztosítékot, s miután elfogyott körülötte a levegő, 2017 októberében bedobta a törülközőt, és „visszavonult” Szegedre. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/130267/Kormanyfojeloltsegbol_a_melybe

Putsay Gábor Három a magyar igazság

Álláspont. Szerencsére a piaci befektetők nem pendülnek egy húron a brüsszeli döntéshozókkal

Magyar Hírlap

A hazánkat a nemzetközi közvélemény előtt lejárató és elítélő Sargentini-jelentés után alig egy héttel Magyarország az eddigi legalacsonyabb kamat mellett bocsátott ki eurókötvényt, ami annyi jelent, hogy az eddigiekhez képest lényegesen olcsóbban tudjuk finanszírozni az államadósságot. Ez nem csak azért van így, mert mi így szeretnénk, hanem leginkább azért, mert a piac és a befektetők jó osztályzatot adnak 
Magyarországnak: vagyis bíznak a gazdaság teljesítőképességében, egyúttal a politikai stabilitásban, hiszen a kettő manapság sem működik külön. Mint ahogy Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban elmondta, jól látszik, hogy a hazánk elleni külföldi lejárató kampány eredménytelen, valótlanságokon alapul, a kimagasló kereslet és érdeklődés a kötvénykibocsátáskor ugyanis bebizonyította, hogy a befektetők továbbra is Magyarország mellett állnak. Ráadásul a kötvény alacsony kamatozása és a magas érdeklődés egyértel­műen mutatja, hogy a befektetők megbíznak Magyarországban. Ez pedig abból adódik, hogy a stabil és gyors növekedés, az emelkedő bérek, az alacsony infláció, valamint a kiszámítható költségvetési politika a csökkenő államadóssággal együtt hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország évről évre olcsóbban tud állampapírt kibocsátani.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130264/Harom_a_magyar_igazsag

Orosz kémek minden postafiókban? Világszintű hackelési akciót gyanít a Nyugat

A vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi ügynökség, egy amerikai atomipari vállalat, valamint több, doppingellenes ügynökség számítógépes rendszereibe akartak behatolni orosz állami megbízásra tevékenykedő hackerek – állítja több nyugati kormány. A britek, hollandok és amerikaiak már több mint tíz orosz állampolgárt vádolnak számítógépes bűncselekmények tervezésével és végrehajtásával. A Nyugat alighanem komoly ellenlépésekre készül.

https://hvg.hu/vilag/20181004_Vilagszintu_hackelesi_akcioval_vadolja_Moszkvat_a_nyugat