2018, október 4 - 11:32 Sajtószemle

Lemondott a Honvédkórház orvosigazgatója

Az még nem világos, hogy Tamás Róbert az elmúlt hónapok intézmény körüli botrányai miatt távozik-e. Egyesek furcsa egybeesésnek tartják, hogy a szakember éppen az egészségügyi államtitkár lemondása napján közölte a döntését, májusban ugyanis őt magát is államtitkár-esélyesként emlegették.

A helyzet abszurditását fokozza, hogy tavasszal nemcsak Tamást, hanem feleségét, a májusig az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) vezető Pozsgay Csillát is államtitkár-esélyesként emlegették. A főigazgatót azonban (aki mellesleg a Fidesz alaptörvény-tervezetén is dolgozó Pozsgay Imre volt államminiszter lánya) egyik első intézkedéseként menesztette júniusban OGYÉI éléről az új erőforrásminiszter, így aligha valószínű, hogy most ő követné Nagy Anikót. Az OGYÉI-nak mellesleg azóta sincs kinevezett főigazgatója, sőt, a Nagy Anikó keddi lemondásához vezető okok között szerepelt a Medical Online szerint az is, hogy a miniszter az egészségügyért felelős államtitkár feje felett átnyúlva nevezett ki a napokban ötfős irányítótestületet az amúgy az államtitkárság felügyelete alá tartozó OGYÉI élére.  

 

https://hvg.hu/itthon/20181003_Lemondott_a_Honvedkorhaz_orvosigazgatoja

A szívsebész körüli kavarás lehetett az utolsó csepp a pohárban az államtitkárnak

Kedden felajánlotta lemondását Orbán Viktornak Nagy Anikó egészségügyi államtitkár. A Népszava információi szerint már hetekkel korábban elmérgesedett a viszony Nagy Anikó és minisztere, Kásler Miklós között. A konfliktus oka elsősorban az volt, hogy a miniszter több esetben átnyúlt az államtitkár feje fölött. Az egyik ilyen utolsó eset a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből váratlanul elbocsátott híres szívsebész, Székely László ügye volt.

Az ügyben felső szinten is egyeztetés indult el. A Nagy Anikó és Kásler Miklós közötti, háttérben zajló kavarásról akkor lebbent fel a függöny, amikor a kormányhoz közelálló Pesti Srácokon megjelent az az értesülés, hogy a Kardiológia Intézet igazgatója visszaveszi Székely Lászlót, amit aztán néhány órával később cáfolt az Emmi alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Információink szerint azonban az eredeti értesülés igaz volt. Nagy Anikó államtitkár közvetítő szerepet vállalt az ügyben, és hogy ne maradjanak el a műtétek, egyezséget hozott tető alá Székely László és az őt kirúgó Andréka Péter főigazgató között. Ennek lényege az volt, hogy Székely december végéig elvégzi a műtéteket a Kardiológiai Intézetben, utána pedig a Honvédkórházban folytatja munkáját.

 

https://index.hu/belfold/2018/10/03/nagy_aniko_emmi_egeszsegugyi_allamtitkar_lemondas_kasler_miklos_szekely_laszlo/

 

Hetek óta már szóba sem állt egymással Kásler miniszter és a lemondott egészségügyi államtitkára

Az Emmi Nagy Anikó távozásáról szóló hírre egyebek között úgy reagált, hogy „nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása is, amely a miniszter »bűneként« próbálja beállítani a sürgősségi ellátás némi csúszását is. Valójában az egészségügyi államtitkárság hiányos előterjesztést készített, és a miniszter ezért korrekciót rendelt el”. Szerintük 

„semmi nem támasztja alá a cikk azon állítását, hogy a kormány által létrehozott EMMI ne lenne működőképes. A családügyben, a kulturális és az oktatási kérdésekben is jelentős elmozdulás történt az utolsó két hónapban”. 

Nagy Anikó jelezte, hogy visszatérne a Heim Pál kórház főigazgatói posztjára. Az intézményt - Nagy államtitkári kinevezése óta - megbízott főigazgató vezeti. 

https://444.hu/2018/10/03/hetek-ota-mar-szoba-sem-allt-egymassal-kasler-miniszter-es-a-lemondott-egeszsegugyi-allamtitkara

 

A szívsebész kirúgása után heti egy műtéttel segít be egy beugró orvos

Igencsak felemás megoldást sikerült találni a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben az ország egyik legnevesebb szívsebészének elbocsátása után a speciális beavatkozásokra. A kis metszéssel járó szívsebészeti műtéteket végző Székely Lászlót három hete rendkívüli felmondással küldte el az intézet megbízott főigazgatója. A főorvosra kiírt műtéteket ezután sorban le kellett mondani, mert a várólistán következő betegek nem akarták más módszerrel, más orvossal elvégeztetni az operációt.

Információink szerint egyelőre az a megoldás született, hogy Szolnoky Jenő, a Honvédkórház szív-, ér-, és mellkassebészeti osztályának osztályvezető főorvosa heti egy alkalommal, délutánonként vállal egy-egy ilyen műtétet a Kardiológiai Intézetben. Székely mellett az országban ő az egyetlen szakember, akinek hasonlóan nagy tapasztalata van ebben a műtéti eljárásban. A minimál invazív szívsebészetnél nem kell átvágni a szegycsontot, a szívbillentyű-beültetést katéterekkel végzik, így a műtét után sokkal gyorsabb a beteg felépülése. Úgy tudjuk: a főorvos szerdán délután tartotta az első ilyen oktató-bemutató műtétet, hogy az intézetben maradt szívsebészek megtanulhassák ezt a technikát.

https://index.hu/belfold/2018/10/04/orszagos_kardiologiai_intezet_szekely_laszlo_szolnoky_jeno_minimal_invaziv_szivmutet/#

Breaking news: washingtoni pofon Orbánnak Józsefváros miatt

 2018. október 03. - Szelestey

Az amerikai fővárosban működő Holokauszt Múzeum alaposan nekiment a magyar miniszterelnöknek, amiért az önkényesen felrúgta a megállapodást az egykori józsefvárosi pályaudvarra megálmodott emlékhely ügyében. A jelek szerint Orbán Viktor mintha nem mérte volna fel a kockázatokat, hiszen Izrael is meg van döbbenve a magyar lépés miatt.   

https://b1.blog.hu/2018/10/03/breaking_news_washingtoni_pofon_orbannak_jozsefvaros_miatt

A migrációról és a Fidesz-kétharmadról szóló előadásokat is letiltotta az MTA

Nem csupán a társadalmi nemekről és a közösségi média jogairól szóló előadásokat tiltotta le az MTA vezetősége, de a Magyar Tudomány Ünnepére a Társadalomtudományi Központ kutatóintézetei által felterjesztett konferencia migrációval és választással kapcsolatos programjait sem tartja a rendezvény keretében megvalósíthatónak.

Mérce birtokába jutott információk szerint az eredeti programtervben két olyan nagyobb blokk is szerepelt, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia főtitkársága egyszerűen nem engedélyezett a rendezvénysorozat keretein belül, illetve a felsőbb szervek azok hivatalos programból való kivételét támogatták.

Az egyik ilyen blokk a migrációval foglalkozott volna, és a különböző intézetek (Jogtudományi, Politikatudományi, Kisebbségkutató, Szociológiai) ezzel a témakörrel kapcsolatos kutatásaiból nyújtott volna ízelítőt. A leírás szerint a bemutatandó eredmények megpróbálják árnyalni a migrációról folytatott közbeszédet, sőt, foglalkoztak volna a bevándorlás mellett a Magyarországról való kivándorlással, és a roma migrációval is, ennek társadalmi hátterét tekintették volna át.

Mindemellett foglalkozni tervezett a tudományos tanácskozás azzal is, miért félnek a magyarok a bevándorlóktól, miért nem befogadó, miért zárt a társadalom, és hogyan viszonyul mindez a nyugaton elterjedtebb multikulturalizmushoz.

https://merce.hu/2018/10/03/a-migraciorol-es-valasztasrol-szolo-eloadasokat-is-letiltotta-az-mta/

Tiborczék megkapták a felhatalmazást egy belvárosi műemlék kibelezésére

A kormányfő vejének cége hotelt épít a város közepén álló MAHART-székházból, amelynek szétverését egy minapi kormányrendelet engedélyezte. Az építőknek csak az utcai homlokzatot kell megőrizniük.

https://hvg.hu/itthon/20181003_tiborcz_istvan_mahart_szekhaz_hotel_ner_muemlekvedelem

Soros-Sargentini jelentés: Visszautasítják Magyarország megtámadását

origo

Elkezdődött a Parlamentben a Soros-Sargentini jelentést elutasító kormánypárti határozat vitája. Október második hetében aztán várhatóan már szavazhatnak is a javaslatról a képviselők. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról címmel nyújtotta be a javaslatot. A kormány többek között ezzel a lépéssel reagált a politikai nyomásgyakorlás céljából született Soros-Sargentini jelentésre. A hazugságoktól hemzsegő jelentést még szeptemberben egyértelmű csalással fogadta el az Európai Parlament, azt gyakorlatilag Soros György szövetségesei mondták tollba.

percről-percre

http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20181003-eloben-kozvetitjuk-a-sargentini-jelentes-elleni-hatarozatterveztrol-szolo-vitat.html

 

Soros és Brüsszel ki akarja irtani a kereszténységet – Sargentini-vita a parlamentben

hvg percről-percre

Újra nekiesnek a képviselők a Sargentini-jelentésnek és egymásnak. Folyamatosan frissülő cikkünkben követjük a parlament mai ülésnapját.

https://hvg.hu/itthon/20181003_Sargentini_jelentes_parlament    

Újra pert nyert a Helsinki Bizottság a Fidesz ellen

A mai napon harmadjára nyert a Magyar Helsinki Bizottság a kormánypártok hazugságaival szemben. A mostani eset Halász János frakciószóvivő tavalyi sajtótájékozatójáig nyúlik vissza, ahol Halász azt állította, hogy a szervezet törvénysértő módon működik, titkolózik a „vagyonáról és az általa pénzelt emberekről”.

Halász a tavalyi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Valamint „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”. És hogy „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”; továbbá „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni”.

A Fővárosi Ítélő Tábla ma jogerősen is kimondta: mindez nem igaz.

“A bíróság ma nemcsak a Fidesz, hanem Halász János felelősségét is megállapította a hazudozásban. A pártnak és Halásznak bocsánatot kell kérnie a tőlünk, valamint 400 ezer forintos sérelemdíjat és mintegy 400 ezer forint perköltséget kell fizetnie.”

– írja a Helsinki.

https://merce.hu/2018/10/03/ujra-pert-nyert-a-helsinki-bizottsag-a-fidesz-ellen/

Mennie kell a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről Prőhle Gergelynek

 

Október 31-i hatállyal leváltják Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatói posztjáról. Az ügyben Kásler Miklós EMMI-miniszter hozta meg a döntést – erősítették meg az atv.hu-nak kormányzati források.

Prőhle Gergelyt a Magyar Idők kulturharcos sorozatában támadták, elsősorban a Kassák kiállítás miatt.

http://www.atv.hu/belfold/20181003-levaltjak-prohle-getgelyt/hirkereso

Egy budapesti iskola két homlokzatát felújítja az önkormányzat, a harmadik, az állami viszont romosan marad

Jó pár olvasónk küldött fotót nekünk egy Váci úti iskolaépületre rögzített furcsa molinóról, amin az

„A XIII. kerület felújítja. Az állam nem költ rá, csak használja.”

felirat olvasható.

A problémát az okozza, hogy az iskolaépület, amiben régebben általános iskola és gimnázium működött, két gazda kezében van: 57 százaléka önkormányzati, 43 százaléka pedig állami vagyonkezelésben. Az állami gazda a  Közép-pesti Tankerület, illetve az azt felügyelő EMMI. Az utóbbi időben mindkét „térfélen” iskolák működtek a házban,  a Gyermekház Iskola és a Prizma Általános Iskola és Óvoda.

A konfliktus azután kezdődött, hogy kiderült, az épület leromlott állapota miatt nem halasztható a felújítás. Az állam - az önkormányzat szerint - ugyanis egyszerűen nem hajladó finanszírozni a felújítás rá eső részét. Az önkormányzat ezzel szemben 644 millió forintot költ a munkálatokra. (Ez a teljes felújítás összköltségének kétharmada, mivel az önkormányzat a tulajdoni arányánál 9 százalékkal nagyobb részt vállat a költségekből.)

Az államra eső rész eszerint 600 millió forint körül lenne.

https://444.hu/2018/10/03/egy-budapesti-iskola-ket-homlokzatat-felujitja-az-onkormanyzat-a-harmadik-az-allami-viszont-romosan-marad

 

Ahol belháborúval készülnek a fideszesek az önkormányzati választásra

Belharcok robbantak ki a kormánypártban a dél-somogyi városban: két helyi „erős” ember került egymással szembe.

 

– Komoly pofonba szaladt bele az Ottó! – állította a barcsi képviselő-testületet jól ismerő forrásunk. – Csúnyán megvezették a párttársai, elhitették vele, hogy támogatják, aztán a szavazásnál magára hagyták. A hírről, hogy rendkívüli ülésen szavazott a fideszes alpolgármester tisztségéről Barcs képviselő-testülete, múlt csütörtökön számolt be szűkszavúan a Barcsi Hírek. A lap szerint a kormánypárti Karvalics Ottó a bizalom megingása miatt nem tud tovább együtt dolgozni Szalai Balázs alpolgármesterrel. A megbízatás visszavonásához minősített többségre, azaz 7 igen szavazatra lett volna szükség a 12 tagú testületben, ám csak hárman támogatták a polgármesteri előterjesztést, négyen tartózkodtak, öten pedig ellene voksoltak. A somogyi kisváros közgyűlésében hét kormánypárti, három MSZP-DK-s és egy-egy független, illetve jobbikos képviselő ül, vagyis párttársai sem álltak ki Karvalics Ottó mellett.

 

https://nepszava.hu/3010494_ahol-belhaboruval-keszulnek-a-fideszesek-az-onkormanyzati-valasztasra

 

Andyt kioptimalizálhatják a rendszerből -döcögősen, de épül a médiaholding

Egyre kaotikusabbnak tűnik a kabinet propagandagépezetének átszervezése: egymást érik az ellentmondásos lépések.

 

„Sok sikert kívánok a Hír Tv-nek, szurkolok azért, hogy életben tudjon maradni, és ismét minőségi műsorokat készítsen. Ám nekem az Echo TV sikeres működtetése a dolgom, az itt dolgozókért és a minket nézőkért vagyok felelős, kevés időm marad arra, hogy más televíziók napi szintű működését kövessem” - nincs még két hete, hogy Farkas Boglárka, az Echo Tévé vezérigazgatója ezt mondta a Demokratának adott interjújában, és ma már nem ő a televízió vezetője, hanem a közmédiától átigazolt Vaszily Miklós. Az interjút végigolvasva fel sem merül, hogy ezek egy a távozását már tervező intézményvezető szavai lennének, Farkas Boglárka végig úgy beszél az októberben illetve januárban induló új műsorokról, mint amik az ő vezérigazgatósága alatt működnek majd. Ehhez képest hétfőn derült ki, hogy a jövőben a Mészáros-Holding kommunikációs vezetőjeként folytatja.

A Magyar Nemzet újraindulását – és ezzel párhuzamosan a Magyar Idők megszűnését, pontosabban a Nemzetbe olvasztását – is többen kész tényként kezelték, még konkrét dátumok is elhangzottak az első szám megjelenéséről, de egyelőre ez is csúszik, legalábbis forrásaink jelenleg semmilyen konkrétumot nem tudtak mondani ezzel kapcsolatban. Pedig „igény lenne rá”, egy Fideszes vezető kedden a parlamentben azt mondta lapunknak, továbbra is várnák a Magyar Nemzet újraindulását, mert „a mi politikai közösségünkben ezt szeretnék az emberek olvasni, erre lenne igény”.

 

https://nepszava.hu/3010521_andyt-kioptimalizalhatjak-a-rendszerbol-docogosen-de-epul-a-mediaholding

 

Kaszinóit is bukhatja Andy Vajna, ha süllyesztőbe kerül

Vajnának állítólag azt is felróják, hogy politikailag nem annyira elköteleződött, mint amennyire az általa betöltött pozíciókban elvárható lenne. Ehhez kapcsolódó hír, hogy épül a kormányzati médiaholding, Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója felügyelheti majd a kormányközeli sajtóorgánumokat. Bejegyezték a Kaposvári Törvényszéken a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, ez lenne a médiabirodalom kulcsa majd.

https://hvg.hu/itthon/20181003_Kaszinoit_is_bukhatja_Andy_Vajna_ha_sullyesztobe_kerul

Külföldi pénzek, vitatható módszertan, politikai kapcsolatok – így működik a Korrupciókutató Központ

2018. október 2. 12:45

Írta: Kereki Gergő Mandiner

Javarészt külföldi pénzből működve, politikaközeli munkatársakkal kutat orosz propaganda és korrupció után az MTA tudományos főmunkatársának korrupciókutató intézete. Tóth István Jánosék szakmainak és tudományosnak beállított tanulmányait nem győzi terjeszteni az ellenzéki média.

Korrupciót és „orosz propagandát” kutatnak idehaza, egy kutatásuk szerint Bangladesben és Zambiában is nagyobb az átláthatóság a közbeszerzések terén, mint Magyarországon, saját bevallásuk szerint pártoktól függetlenek és tudományos munkát végeznek – a Budapesti Korrupciókutató Központ hátterének néztünk utána.

„Igyekszünk távol maradni a hazai politikai diskurzustól: mi elsősorban kutatók vagyunk, nem politikusok, vagy politikai témákkal foglalkozó újságírók. De, hozzá kell tennem, hogy fontosnak tartjuk, hogy eredményeink minél több emberhez eljussanak Magyarországon” – ezt Tóth István János, a Budapesti Korrupciókutató Központ igazgatója nyilatkozta még 2015-ben. A Korrupciókutató Központ a saját – kizárólag angol nyelvű – honlapján is leszögezi: deklarált célja, hogy a pártoktól független, semleges, tudományos elemzésekkel vizsgálja a korrupciót és tájékoztassa erről a magyar közvéleményt. 

Rövid kutatómunka után azonban kiderül: a javarészt külföldi pénzből működő központ nem független a pártoktól, tudományosságot kölcsönöz az ellenzéki média írásainak, rendre az ellenzéki narratívát erősítő módon nyilvánul meg, kutatásainak módszertana minimum vitatható, szempontválasztása sokszor politikailag motivált.

http://mandiner.hu/cikk/20181002_kulfoldi_penzek_mta_s_kapcsolat_politikakozeli_kutatok_vitathato_modszertan_igy_mukodik_a_korrupciokutato_kozpont

Gellérthegyi álom – Drónvideón mutatjuk a luxusvillát, ahova Rogán bizalmasa befészkelte magát

Új céget alapított és luxusvillában alszik a város fölött Rogán Antal titokzatos bizalmasa. De kié a villa, és hogy jön képbe Svájc? Kertész Balázs újra aktív, és megrázza magát.

A turistáktól hemzsegő Citadella alatt járunk egy csendes zsákutcában, ahová egy frissen felújított luxusvilla húzott be minket. A Rezeda utca felől csak a töredéke látszik annak, hogy milyen imponáló végeredménye lett a közel kétéves építkezésnek, amelynek során új terekkel, kocsibeállóval és megannyi újdonsággal lett felruházva a pazar kerttel, tetőterasszal és lenyűgöző panorámával rendelkező, ma már több mint százéves épület. Lefelé, a kert irányában az utcai szint alatt is folytatódik az ingatlan, és igazából innen tudnánk rendesen megcsodálni a villát, csakhogy erre aligha lesz lehetőségünk. De bármily szép is a végeredmény – a belső kialakítás igényességében sem kételkedünk –, meglepődnénk, ha egy lakásmagazinban tűnne fel az épület. Nemrég ugyanis új személy fészkelte be itt magát, s az illető kerüli a nyilvánosságot – ami, ismerve a körülötte lévő ügyeket, teljességgel érthető.

Valójában a Kertész Balázs nevű titokzatos ügyvéd miatt érdekes a villa. Volt ő már fideszes képviselő a Belvárosban, miután a Kulcsár-ügyben úgy maradt fenn a neve egy parlamenti dokumentumban, mint „Rogán Antal pénzügyi bonyolítója”; az Index 2016-os portréjában pedig olyan felvételeket mutatott be, amelyeken Rogán Antal, Kertész Balázs és Habony Árpád közös találkozóra érkezik az önkormányzati vagyonból éppen Rogán polgármestersége alatt eladott Aulich utca 3. alatti lakásba.

https://magyarnarancs.hu/belpol/gellerthegyi-alom-113412

 

Pintér Sándor szerint azért kellett neki a szuperjogkör, hogy ne lehessen atombombát gyártani Magyarországon

Európán kívüli állam polgára vagy ott bejegyzett cég a jövőben kizárólag a mindenkori belügyminiszter engedélyével fektethet be Magyarországon.

Elfogadta az Országgyűlés a „Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetésekről” szóló törvényt Ez az a jogszabály, amelyik lehetővé teszi, hogy – meghatározott esetekben –

Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva megtiltsa egyes külföldi befektetőknek, hogy Magyarországon magyar vállalatokba ruházzanak be, szerezzenek tulajdonrészt.

A törvény szerint azoknak a cégeknek, melyeknek közvetlenül 10-, közvetve 25 százalékát külföldi tulajdonosok birtokolják, és

·         fegyvergyártással,

·         haditechnikával,

·         „kettős felhasználású” (polgári és katonai célra egyaránt felhasználható) termékekkel,

·         gáz-, víz-, áramszolgáltatással,

·         telekommunikációval,

·         informatikával foglalkoznak,

ezentúl bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Belügyminisztériumnak magyarországi beruházás, tulajdonszerzés esetén. A belügyminiszter köteles megvizsgálni, hogy az adott beruházás, tulajdonszerzés nem sért-e magyar vagy európai uniós érdeket. A tárcavezetőnek erre 30 napja van, döntése ellen a Fővárosi Bíróságon lehet jogorvoslatért fordulni, ám ez csupán új eljárásra, nem pedig a döntés érdemi felülvizsgálatára kötelezheti Pintért.

https://168ora.hu/itthon/pinter-sandor-szerint-azert-kellett-neki-a-szuperjogkor-hogy-ne-lehessen-atombombat-gyartani-magyarorszagon-156862

The New York Times: Donald Trump segített a szüleinek adót csalni

Donald Trump amerikai elnök évtizedekkel ezelőtt segített a szüleinek, hogy dollármilliókat titkoljanak el az adóhivatal elől - írta kedden a honlapján a The New York Times. Az elnök ügyvédje hamisnak minősítette a cikkben foglaltakat.

A lap azt állítja, hogy Trump - aki a 2016-os elnökválasztási kampányban azt hirdette magáról, hogy önerejéből lett milliárdos, és ismert építési vállalkozó édesapjától csak kevés anyagi segítséget kapott - valójában az apjától örökölte a vagyonát. Ez - írta a lap - mai értéken számolva több mint 400 millió dollár volt, és úgy hízott ilyen nagyra, hogy Trump és a testvérei a kilencvenes években a többi között gyanús adómegkerülési technikákat alkalmazva és fantomcég létrehozásával segítettek a szüleiknek a valós vagyonuk eltitkolásában.  A lap szerint az adóhivatal (IRS) nem szentelt különösebb figyelmet e manővereknek, így Fred és Mary Trump - az elnök néhai szülei - több mint egymilliárd dollárt tudtak a gyermekeikre hagyni.

 

https://168ora.hu/kulfold/the-new-york-times-donald-trump-segitett-a-szuleinek-adot-csalni-156892

A mentelmi bizottság elé került Orbán reptetése

El kell dönteniük, hogy a miniszterelnök részére juttatott repülőút ajándéknak minősül-e vagy sem.

Kocsis-Cake Olívió, a Párbeszéd képviselője arra kérte a Mentelmi Bizottságot, hogy foglaljon állást Orbán Viktor magánrepülős útjaival kapcsolatban. Az Indexhez eljutott beadvány szerint a bizottságnak azt a kérdést kell eldöntenie, hogy 

A MINISZTERELNÖK RÉSZÉRE JUTTATOTT INGYENES REPÜLŐÚT AJÁNDÉKNAK MINŐSÜL-E VAGY SEM. 

Kocsis-Cake, aki egyébként a bizottság alelnöke is, arra kíváncsi, hogy Orbán Viktornak (vagy más képviselőknek) szerepeltetnie kell-e jövő évi vagyonnyilatkozatában "az olyan ajándékokat, amelyek valamely, a képviselői tiszteletdíjat meghaladó értékű szolgáltatás igénybevételére vonatkoznak (nem tárgyiak)".

 

https://index.hu/belfold/2018/10/03/a_mentelmi_bizottsag_ele_kerult_orban_maganrepulozese/

Rakétacsapások és nyelvcsapások - a NATO-csúcson két okból sem szeretik a magyarokat

Magyarország követelésére ismét elmarad a NATO és Ukrajna védelmi minisztereinek hivatalos találkozója az észak-atlanti szövetség tárcavezetőinek szerdán kezdődő kétnapos brüsszeli tanácskozásán. A magyar diplomácia tavaly október óta akadályozza, hogy a NATO-Ukrajna Bizottság a nagykövetinél magasabb szinten összeüljön. A “vétózás” oka, hogy az ukrán kormány nem hajlandó az oktatási törvény magyar kisebbségeket is hátrányosan érintő rendelkezéseinek a módosítására. Budapest úgy véli, hogy Kijev megsérti nemzetközi kötelezettségeit és a NATO-ban tett vállalásait is azzal, hogy jelentősen korlátozza a kisebbségek nyelvhasználatát. “Magyarország nagyon értékes szövetségesünk, Ukrajna pedig fontos partnerünk. Remélem, hogy elsimítják a nézeteltéréseiket, és párbeszédük eredménnyel fog zárulni” — válaszolta Jens Stoltenberg NATO főtitkár a magyar-ukrán vitát firtató újságírói kérdésre. A helyzet azonban koránt sem a békülés felé tart: Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy még ezen a héten kiutasítják a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt.

https://nepszava.hu/3010544_raketacsapasok-es-nyelvcsapasok-a-nato-csucson-ket-okbol-sem-szeretik-a-magyarokat

Tarlós hagyja, hogy a házak az égig nőjenek

 

Nem magyarázta meg a kakaskodást, nem bántotta személyében Lázár Jánost, ehelyett inkább Londonnal példálózott.

Még meg se száradt a kormány tintája a magasházak 90 méteres építési korlátján, Tarlós István a Mol 120 méter magas székházának tegnapi alapkőletételén kérdésünkre bejelentette: felülvizsgáltatná a „szakmailatlan”, „ad-hoc” korlátot és ennek kapcsán kész alkalmazni a főváros fejlesztésére vonatkozó vétójogát is. London példája nyomán értelmetlennek nevezte, hogy egy központi, jelképes épületnél – nálunk ez a Szent István Bazilika – egy egész városban ne lehessen magasabb toronyház. Sokkal inkább azt a sugarat tartja érdemesnek meghatározni, amin kívül ez már nem sérti a látképet. A közelgő választásokkal kapcsolatos kérdéseket hárító főpolgármester beszédében kétértelmű célzásokat tett a Mol-székháztervet övező „politikai kakaskodásra”, konkrétan nem említve a vele egy pártcsaládhoz tartozó, a magasház-korlátozás mellett leginkább kardoskodó Lázár János ex-minisztert; csak a baloldal kapott kicsit.

https://nepszava.hu/3010527_tarlos-hagyja-hogy-a-hazak-az-egig-nojenek

Sebes György Lelkiismeret

Nincs mit tenni, ha megszólal a lelkiismeret. Márpedig Nagykőrös Város Önkormányzatának kormánypárti többsége - a polgármester szerint - lelkiismereti döntést hozott, amikor határozatban ítélte el a Sargentini-jelentést. Vagyis az alig 24 ezres lélekszámú Pest megyei település figyelmeztette az Európai Parlamentet, rossz vége lesz annak, ha továbbra is vegzálják a magyar kormányt és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnököt. 

Lássuk be, ideje volt a határozott hangnak és fellépésnek. Bízzunk benne, hogy a magyar települések többsége követi a nagykőrösi példát. Csak eredményre vezet, ha mind ennyire bátran kiállnak az unió "bevándorláspárti, kommunista politikusaival" szemben. Az pedig ne tévesszen meg senkit, hogy a városi képviselő-testület közleményében visszaköszönnek azok a vádak, amiket naponta hallhatunk még náluk is felelősebb politikusoktól a parlamentben és a médiában. Hiszen "Nagykőrös az ország része", s mivel a kormány kiállt a magyar emberek és családok mellett, ezért ők is kiállnak a kormány mellett.

Különösen figyelemre méltó, hogy az önkormányzat "kommunista hangvételű aljamunkának" nevezi a jelentést. Czira Szabolcs polgármesternek e téren gazdag tapasztalatai lehetnek. Mielőtt ugyanis - a rendszerváltás után - politikus lett, az átkos időkben mint állatorvos és MSZMP-tag tevékenykedett.

 

https://nepszava.hu/3010563_lelkiismeret

 

Charles Gati A Századvég kálváriája

Olvasom, hogy a Századvég legutóbbi számát a folyóiratot kiadó kormányközeli alapítvány bevonta, sőt az internetről is eltüntette. Állítólag Bod Péter Ákos tanulmánya verte ki a biztosítékot, akit Orbán 2006-ban még miniszterelnöknek akart jelöltetni. 

Az egyik könyvem magyar fordítását Gyekiczki, a másikét Orbán ellenőrizte és szerkesztette. A második könyvbemutatóra emlékezetem szerint 1991 decemberében, a New York kávéházban (akkoriban Hungária) került sor. Ketten méltatták a könyvet – Orbán és Vásárhelyi Miklós. Az esemény után egy budai borozóban hármasban rágtuk tovább a gittet, de akkor már az SzDSz és a Fidesz egyre romló kapcsolatáról volt szó. Mivel Vásárhelyi óriási presztízzsel bírt, és Orbán a pártja első embere volt, azt hittem, sikerül a két párt közötti feszültséget enyhítenem. Rögtön kiderült, hogy az efféle diplomáciai feladathoz bizony nem értek.

Az akkori Századvégnek semmi köze a mai Századvéghez. Akkoriban Orbán Viktor segített létrehozni egy sokszínű, független folyóiratot és könyvkiadót, manapság pedig az írott szó bezúzásán fáradozik. Szomorú fejezet ez a tekintélyuralmi rendszerhez vezető út stációiból.

 

https://nepszava.hu/3010564_a-szazadveg-kalvariaja

 

FÜLÖPKE CÉLOZ

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Sokáig törtem a fejem, míg rádöbbentem végre, honnan ismerős nekem ez a hazai ellenzék. Mert most itt van ez a nyugdíjprémium, amit még Bajnaiék találtak ki és foglaltak törvénybe.

És a ballibsik már ezen a ponton ismerősek valahonnét, mert meghozták ugye a törvényt, viszont soha a büdös életben nem fizettek nyugdíjprémiumot, mert a gazdaság alattuk nemhogy jól, de sehogy sem teljesített.

Aztán jött ez az „orbándiktatúra”, és tavaly közölte, hogy fizet nyugdíjprémiumot. Az ellenzék pedig – egyre ismerősebbek! – azt ajvékolta, hogy áááá, úgysem fizet, mert a gazdaság nem növekszik annyira.

 

– Ááá, ezt minden hülye meg tudja csinálni! – és kissé indignáltan álldogált, egy poros sóskalevelet rágicsálva. Amikor jól belőttük magunkat, egyikünk odanyújtotta Fülöpkének a vesszőt: – Próbáld meg, Fülöpke!

Fülöpke húzta a száját, majd elhelyezte a galacsint, nagyon hosszan, akkurátusan célzott, aztán suhintott, és elsőre kilőtte az ablakot.
– Ti teljesen hülyék vagytok! – vetette még oda nekünk Fülöpke futtában, mert azonnal elszaladt, mi pedig megvártuk Csorba nénit, a pedellust, és magunkra vállaltuk a dolgot.

És most jöttem rá, hogy az egész hazai ellenzék, Juhász Pétertől Gyurcsányon át Korózs Lajosig mind a Fülöpkéből lett, sarjadzással.

A kormány pedig idén is kifizeti a nyugdíjprémiumot.

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/fulopke-celoz-3539465/

 

A NAT ÚJRAKEZDÉSÉNEK DISZKRÉT BÁJA

A TERVEZET MAGYARTALAN, ROSSZUL MEGÍRT, DIVATSZAVAKKAL TELÍTETT NEGATÍV KOMMUNIKÁCIÓ

Deme Tamás Magyar Idők

 

Kezünkben a Nemzeti alaptanterv (NAT) háromszáz oldala. Kollégáim, barátaim véleményét kérdezve, az utolsó percekben is a javítás, újrakezdés lehetőségein jár az eszünk.

Nincs más lehetőség, újra kell írni, fogalmazni, gondolni. Sokat vártunk az idei változattól.

Szenvedett, aki végigolvasta. Mégse kiáltsuk, hogy teljesen rossz (bár csaknem az), van benne pozitívum is. Nem lenne megoldás az egész kidobása, bár egy része ezt érdemelné.

Az előző évtizedek borzalmaihoz képest végre cáfolható állapotba került, ez már vívmány. A cáfolhatóság a tudományosság egyik előfeltétele (Karl Popper). Ám a cáfolat nem cél, a feladatmegoldás a cél.

Illyés Gyula írta, hogy a gordiu­szi csomó kettévágása szép gesztus, ám a feladat a csomó kibogozása volt. Ez most is megkerülhetetlen. Lássunk neki a lehetetlennek! Ez a mű használhatatlan, de javítható, újrakezdhető.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/a-nat-ujrakezdesenek-diszkret-baja-3523256/

 

A NÉMET KÉTSÉG NAPJA

Szőcs László Magyar Idők

 

Virágzó tájakat ígért az egykori NDK helyén alakult „új szövetségi tartományokba” Helmut Kohl a német újraegyesítéskor; ezt azóta is az egykori kancellár legnagyobb verbális melléfogásaként tartják számon.

Nem mintha nem lenne csinos település a szászországi Görlitz vagy a Hanza-város Wismar, és ne mosódott volna el mára a fővárosban is számos különbség a berlini fal leomlása nyomán. De a Kelet ezzel együtt is Kelet maradt, a Nyugat pedig Nyugat, a pénztárcákban, a fejekben és a politikában egyaránt.

Frank-Walter Steinmeier életében nem nyert soha semmilyen lényeges közvetlen választást, noha már 62 éves. Gerhard Schröder egykori alsószász miniszterelnök – későbbi kancellár – hannoveri táskahordózójából emelkedett mind feljebb a grádicsokon, pártvonalon mozogva, illetve az CDU/CSU–SPD összeborulás jóvoltából.

Az ilyen emberek irtóznak a tömegek támogatásától: egyszerre irigylik a sikeres vezetőket, mert azok olyasmit tudnak, amit ők nem, egyben pedig tartanak tőlük, valamint ragadós példájuktól, mint ördög a tömjénfüsttől.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/a-nemet-ketseg-napja-3537878/

 

Ricint küldtek Trumpnak

Az amerikai hadügyminiszter és a tengerészeti hadműveleteket irányító John Richardson mellett hétfőn a Fehér Házba is küldtek gyanús fehér port tartalmazó borítékot, jelentette az amerikai sajtó. Az FBI szakemberei egyelőre még elemzik az elnöki hivatal postázójában kiszűrt boríték tartalmát, de feltételezéseik szerint összefüggés lehet a Fehér Házba és a Pentagonba címzett levelek között.

A védelmi minisztérium kedden jelentette be, hogy hétfőn Jim Mattis védelmi miniszternek és Richardson admirálisnak címezve ricint tartalmazó leveleket küldtek. Ez egy rendkívül erős méreg, amely fulladást, hányást, erős belső vérzéseket, végső soron pedig halált okoz. (Via MTI)

https://444.hu/2018/10/03/ricint-kuldtek-trumpnak

Szabó Szabolcs: A belső viszályok és Schiffer miatt hagytam ott az LMP-t

Azzal sem tudott egyetérteni, hogy az LMP nem szavazta meg a Sargentini-jelentést az EP-ben. Schiffer pedig