2018, október 31 - 07:52 Sajtószemle

A becsült összeg duplájáért, 8,6 milliárdért építi Mészáros cége az érdi vágányt

A V-Híd Építő Zrt. és a Mészáros Lőrinc-féle R-KORD Kft. alkotta VR 3040 Konzorcium nyerte a NIF 

Érd – Érd alsó összekötő vágány és kapcsolódó létesítmények kivitelezésére kiírt tenderét, 

derül ki az Európai Közbeszerzési Értesítő keddi számából. A két vállalat a becsült érték duplájáért vállalta a munkát. 

Míg a pályázat kiírói 3,8 milliárd forintos költséggel kalkuláltak, a nyertesek viszont 8,6 milliárdért vállaltak a sínfektetést. 

A szerződés az Érd állomás és Érd-alsó megállóhely közötti 1,35 kilométeres vasúti pálya felépítéséről szól, ami a 30a és a 40a vonalakat köti majd össze.

https://444.hu/2018/10/30/a-becsult-osszeg-duplajaert-86-milliardert-epiti-meszaros-cege-az-erdi-vaganyt

Özönvíz csapott le Velencére, bezártak az iskolák és a kórházak is fotók

https://kepek.444.hu/2018/10/30/ozonviz-csapott-le-velencere-bezartak-az-iskolak-es-a-korhazak-is

Szijjártó űrkutatásért felelős miniszteri biztost nevezett ki

mfor.hu

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter november elsejétől dr. Ferenc Orsolya Ildikót az űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki  - derül ki a friss Hivatalos Értesítőből. A kinevezés visszavonásig, de legfeljebb egy évig szól. A biztos feladata lesz, hogy 

gondoskodjon az űrkutatási tárgyú szerződések, a szükséges szabályozások kidolgozásával, a szerződések előkészítésével, egyeztetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról, 

felügyelje az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósulását, 

valamint képviselje a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon. 

Mindebben az Űrkutatásért Felelős Főosztályon működő egy fős titkárság segíti a miniszteri biztost. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-magyar-urkutatasnak-is-lett-egy-miniszteri-biztosa.html

Egy váratlan fordulattal felmentették László Petrát

A Kúria felülvizsgálta, és kedden megváltoztatta a Szegedi Törvényszéknek azt a – mostanáig jogerős – határozatát, amely László Petra 2015 szeptemberi röszkei migránsrugdosása kapcsán született tavaly. A legfelsőbb bírói fórum Kónya István elnökhelyettes által vezetett tanácsa egy váratlan fordulattal bűncselekmény hiányában felmentette a korábban első és másodfokon is garázdaságért elítélt operatőrt – noha leszögezték, tettét korántsem tartják jogszerűnek.

Az N1 TV azóta elbocsátott munkatársáról három évvel ezelőtt a magyar és a nemzetközi sajtóban is megjelent több videó, amelyeken az látható, hogy a nő a déli határszakasznál az ország területére illegálisan belépő, rendőrök elől menekülő migránsokba, köztük egy gyerekbe rúgott bele.

https://magyarhang.org/belfold/2018/10/30/egy-varatlan-fordulattal-felmentettek-laszlo-petrat/

Totálisan Trócsányi László kezébe kerülnek a közigazgatási bíróságok: minden érdemi döntést a miniszter hozhat meg

A jövőben „nem bírói jogállású személyekből” is a legdurvábban politikai érintettségű ügyekben ítélkező bíró lehet, ráadásul a pályázatok és álláshelyek is lényegében csak kormányzati akaraton múlnak majd.

Ma délben lejárt az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási bíróságokról szóló, sok elemében sarkalatos törvényjavaslatának társadalmi egyeztetése. A 68 oldalas dokumentum október 25-én került fel minden bővebb kommentár, vagy bejelentés nélkül a kormányzati portálra, arról egyelőre nem tudni, mikor nyújthatja be Trócsányi László miniszter a kormány nevében a parlamentnek, de ez még az idén várható – ez a hatályba léptető joganyagból is kiolvasható.

Sőt, minden jel arra utal, kapkodni fognak a törvény elfogadásával, hiszen jövő év elejére egy új, a rendes-bírósági rendszertől teljesen különálló intézményi struktúrát akarnak létrehozni. Ráadásul a javaslat alaposan biztosítja, hogy maga az igazságügyi miniszter, azaz Trócsányi László minden szinten befolyásolhassa a közigazgatási pereket a jövőben.

A javaslat értelmében ugyanis a közigazgatási bíróságok – szemben a rendes bíróságokkal – kétszintű rendszer képeznek a közigazgatási ügyek gyors elintézéséhez fűződő érdekre és a közigazgatási per sajátos szabályaira hivatkozva. A jogi személyiséggel rendelkező közigazgatási törvényszékek és a Közigazgatási Felsőbíróság együtt alkotják majd a közigazgatási bíróságok fogalmát – egyaránt a miniszter felügyelete alatt.

https://168ora.hu/itthon/totalisan-trocsanyi-laszlo-kezebe-kerulnek-a-kozigazgatasi-birosagok-minden-erdemi-dontest-a-miniszter-hozhat-meg-158353

Czeglédy Csaba visszatámad: megvádolta az ügyészt

Küszöbön áll a vádemelés Czeglédy Csaba ellen, ő viszont pótmagánvádat terjesztett elő az ügyében eljáró csoportvezető ügyész, Szanka Ferenc ellen. Az előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikus hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészt, amiért szerinte fontos bizonyítékok elhallgatásával érte el, hogy börtönben tartsák.

A Csongrád Megyei Főügyészség még augusztus végén tett indítványt a Szegedi Járásbíróságnak arra, hogy az előzetes letartóztatását hosszabbítsa meg. Az indítványt Szanka jegyezte, majd a bíróság szeptember 3-i ülésén is fenntartotta ezt, amellett érvelve, hogy a baloldali politikusnak rács mögött kell maradnia.

„Arra hivatkozott, hogy arra utaló jelek vannak, hogy védencem megpróbálja meghiúsítani a nyomozás sikerét. Ezt egy olyan tanúnak az elmondására alapozta, aki szintén gyanúsított az alapügyben, és furcsán ’váratlanul’ kezdett terhelő dolgokat állítani. Így többek közt azt állította, hogy Ceglédy Csaba utasítására az egyik szombathelyi cégénél tartott házkutatást lényegében meghiúsították, nem mutattak meg mindent a nyomozóknak” – magyarázta Hankó Faragó Miklós. Czeglédy ügyvédje szerint ez az állítás megdőlt, hiszen a tanúvallomást kivizsgálták, és a házkutatást végrehajtó nyomozók maguk cáfolták ezt. „Ezek után Szanka Ferenc a szeptember 3-i ülésen mégis erre hivatkozva érvelt az előzetes meghosszabbítása mellett, hogy erről tudnia kellett. Vagyis a bíróság előtt elhallgatta, hogy létezik a tanúvallomást cáfoló rendőrségi nyilatkozat, amit egyébként a védelem sem ismerhetett meg” – mondta Hankó Faragó.

https://hvg.hu/itthon/20181030_Czegledy_ellentamadasba_lendul_megvadolta_az_ugyeszt

Elutasították Czeglédy feljelentését, hiába támadta be az eljáró ügyészt

Gyenge próbálkozás a baloldal ügyvédjétől

Magyar Hírlap

A Czeglédy Csaba által hivatali visszaélés miatt Szanka Ferenc főügyészségi csoportvezető ügyész ellen tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította – közölte lapunk megkeresésére a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szóvivője.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132399/Elutasitottak_Czegledy_feljelenteset_hiaba_tamadta_be_az_eljaro_ugyeszt

Szemétkáosz: még két hétig gyűlhet a hulladék

Sajtótájékoztatót tartott a Zöld Híd Kft., a 2,5 milliárdos tőkeinjekcióra váró cég hétfőtől nem tudja elvinni a hulladékot 116 településről. A cég a Katasztrófavédelmet és a kukalholding NKHV-t is várta, nem jött el tőlük senki. Nincsenek jó hírek: 350 ezer embert érint, hogy a törvény értelmében akár két hétig is elszállíthatatlanul maradhat a szemét, ezután merül csak fel közegészségügyi járványveszély, ami miatt haladéktalanul cselekednie kell a hatóságoknak. Rengeteg meg nem válaszolt kérdés van, a Katasztrófavédelem és az NHKV is hallgat.

https://hvg.hu/itthon/20181030_Szemetkaosz_meg_ket_hetig_gyulhet_a_hulladek

A rezsicsökkentés annyira bejött, hogy mára 350 ezer ember szemetét nem szállítja el senki

A hulladéktörvényt -a rezsicsökkentés előfutáraként- 2012-ben módosította a kormány, ebben szépen befagyasztották a szemétdíjakat is az akkori szinten, majd az így rögzített árakat minden szolgáltatónak még 10 százalékkal kellett csökkentenie is kellett.  Ez a Zöld Híd esetében azt jelenti, hogy a környéken lakók jelenleg tényleges költségek felét sem fizetik be a kukaholdingnak. A költségeik viszont folyamatosan emelkedtek 2012 óta. E-útdíj és hasonló finomságok.

A végső döfést az adta meg, hogy a kormány 2016. április 1-jével központosította a korábban az önkormányzatok által működtetett lakossági hulladékszállítást. Onnantól a szolgáltatásért már nem az önkormányzati cégeknek kell fizetni – bár a kukákat továbbra is az ő alvállalkozói ürítik –, hanem a direkt erre a célra létrehozott nemzeti kukaholdingnak, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőnek (NHKV), amely ELVBEN visszaosztja a szükséges pénzt a Zöld Hídnak és 25 másik nonprofit társának. Azóta nem működnek túl flottul az ágazatban a dolgok.

https://vastagbor.atlatszo.hu/2018/10/29/ma-reggeltol-350-ezer-ember-szemetet-nem-szallitja-el-senki/

A szemétszállítással megbízott cég nem vette át a katasztrófavédelem szolgáltatásra kötelező határozatát

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedd este közölte, hogy megtette mindazokat az intézkedéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy szerdán folytatódjon a szemétszállítás Pest és Nógrád megye 116 településén.

A katasztrófavédelem mostani közleménye szerint, bár a Zöld Híd Kft. ügyvezetője a katasztrófavédelem központjában kedd este tartott találkozón megtagadta a katasztrófavédelem szolgáltatásra kötelező határozatának átvételét, a kötelezés hatályos.Arról, hogy melyik településen mikor viszik el a háztartási hulladékot, a katasztrófavédelem a főigazgatóság és a két megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján keresztül, közleményben tájékoztatja az érintett lakosokat. A közlemény szerint a szolgáltatás ellátásához szükséges források rendelkezésre állnak. Kedd este a kormány 26,4 milliárdot csoportosít át hulladékgazdálkodásra

https://444.hu/2018/10/30/a-szemetszallitassal-megbizott-ceg-nem-vette-at-a-katasztrofavedelem-szolgaltatasra-kotelezo-hatarozatat

A belügyminiszter-helyettes szerint az LMP a felelős a kukakáoszért, a kormány csak az emberek érdekeit nézi

Kedden végre megszólalt a kormány és a katasztrófavédelem a Nógrád és Pest megye egy részén kibontakozó szemétkatasztrófával kapcsolatban, 

habár már a sajtótájékoztató elején közölték, hogy az újságírók nem kérdezhetnek.

– írja az Index.

Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes azt mondta, felháborítónak tartja, hogy a Zöld Híd nem képes ellátni a szerződéses kötelezettségét, amit szerinte "vissza sem hajlandó adni". Kontrát szerint az ügy csak egy

LMP-s politikus játszmája, és a kormány nem enged a zsarolásnak,

de biztosítani fogja a szükséges pénzt. 

A kormány az emberek érdekeit nézi, és továbbra sem enged a rezsicsökkentésből

https://168ora.hu/itthon/a-belugyminiszter-helyettes-szerint-az-lmp-a-felelos-a-kukakaoszert-a-kormany-csak-az-emberek-erdekeit-nezi-158372

Titkolják, hogy legutóbb mivel ment Orbán meccset nézni, de nekünk van egy tippünk

Múlt csütörtökön, október 25-én este a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. Mivel aznap csak egyetlen magánrepülőgép ment Budapestről Thesszalonikibe, majd repült másnap reggel vissza Budapestre, elképzelhetőnek tartjuk, hogy azzal volt szurkolni Orbán Viktor. Sajnos a miniszterelnök sajtófőnöke ezúttal sem árulta el nekünk, hogy mivel utazott a főnöke Görögországba.

https://atlatszo.hu/2018/10/30/titkoljak-hogy-legutobb-mivel-ment-orban-meccset-nezni-de-nekunk-van-egy-tippunk/

Orbán a Szépművészeti átadásán is Európát bírálta

A felújított Szépművészeti Múzeum átadásán tartott beszédében a miniszterelnök nem mulasztotta el az alkalmat, hogy elmondja: Európával szemben Magyarország nem hagyja veszni a keresztény, magyar kultúrát, ahogy a Nyugattal szemben a magyarok a családra sem a múlt itt maradt örökségeként tekintenek.

Az átadón Polt Péter legfőbb ügyész, Tarlós István főpolgármester és Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti főigazgatója is jelen volt.

Orbán Viktor miniszterelnök az átadón tartott beszédében elmondta, komoly mérföldkőhöz érkezett a Liget Budapest projekt, amely Európa legnagyobb folyamatban levő városfejlesztési nagyprojektje. A miniszterelnök ezután a millenniumi ünnepség jelentőségével, nagyságával példálózott hosszan, majd áttért a jelenbeli magyar és európai politika számára megfogalmazott üzenetekre.

Mi magyarok a saját nagyságunkat sohasem abban láttuk, hogy el tudunk venni valamit másoktól, hanem abban, hogy hozzá tudunk tenni a világhoz. Mi mindig többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk tőle, mondta.

https://hvg.hu/itthon/20181030_Szepmuveszeti_Muzeum_atadasa_Orban_Viktor_Baan_Laszlo

Lázár visszaszólt Orbánnak és Gulyásnak cigiügyben

Ahogy nemrég megírtuk, Lázár János felmenő rendszerben teljesen betiltaná a dohányzást és csökkentené a nemzeti dohányboltok számát. A javaslatokra korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált a Kormányinfón, hogy bár maga is károsnak tartja a dohányzást, az, hogy valami káros, nem feltétlenül jelenti, hogy be is kell tiltani.

Orbán Viktor pedig hétfőn azt mondta az Azonnali.hu teljes dohányzási tilalomra vonatkozó kérdésére, hogy egyáltalán nem támogatja. „Én a szabadság oldalán állok” – jelentette ki.

Ezekre is válaszolt most Lázár János a Facebook-oldalára feltöltött videójában. „A dohányzás nem egészségkárosodást okoz, hanem e doboz cigaretta szerint a dohányzás halált okoz. Magyarországon évente a dohányzás és következményei miatt 22 ezer honfitársunk hal meg.

Volt, aki szabadságkérdésnek tekintette a dohányzás visszaszorítása érdekében megfogalmazott javaslataimat. Ha ez igaz, akkor az a kérdés, hogy a drogokat miért tiltjuk be Magyarországon kőkemény eszközökkel?

Sokkal többen halnak meg cigaretta miatt Magyarországon, mint a drog miatt, kérdés, hogy miért vonatkoznak rájuk különböző szabályok, ha ez egyébként csak a szabadság és a szabadságjog kérdése” – magyarázta Lázár.

https://hvg.hu/itthon/20181030_lazar_janos_orban_viktor_gulyas_gergely_dohanyzas_tiltas_szabadsag

Tarlós azt kéri Orbántól, gondolja meg magát TAO-ügyben

Nem ért egyet azzal, hogy a kormány teljesen megszüntesse a kulturális TAO-támogatásokat, ezt levélben is megírja és szóban is elmondja majd Orbán Viktornak – nyilatkozta a Népszavának a főpolgármester.

„Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja” – mondta a Népszavának Tarlós István.

https://nepszava.hu/3013639_tarlos-azt-keri-orbantol-gondolja-meg-magat-tao-ugyben

Megjelent a határozat: 6810 embert küldenek el a közszférából

A Magyar Közlönyben két táblázatot is közzétettek. Ezekből kiderül: a legtöbb embert Innovációs és Technológiai Minisztériumból, a másik pont esetén pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumából küldik el:  

https://nepszava.hu/3013618_megjelent-a-hatarozat-6810-embert-kuldenek-el-a-kozszferabol

Veszélyes spirálban a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktort kormányfőt ismerve csoda lenne, ha megnyugtatóan rendeződne a Közép-Európai Egyetem (CEU) ügye az intézmény keddi bejelentése után. Bár információink szerint a CEU kuratóriumában már többen azt sürgették, hogy az egyetem demonstratívan jelentse be, kivonul Magyarországról, Michael Ignatieff rektornak végül sikerült lecsillapítania a kedélyeket.

Az egyetem ügye ráadásul csak egy tünete a magyar-amerikai kapcsolatok leépülésének. Az Egyesült Államoknak ugyanis négy konkrét ügy lenne fontos jelenleg Magyarországgal kapcsolatban – ezek olyannyira nem titkosak, hogy az amerikai diplomaták nyilvánosan is megfogalmazták őket. Az első a magyar energiabeszerzések „diverzifikálása” – Washington élénken lobbizik azért, hogy a Románia Fekete-tengeri gázmezőin amerikai cégek által kitermelt gázból vásároljunk be. A második a CEU ügye, a harmadik a magyar-ukrán kapcsolatok rendezése, végül negyedik a katonai együttműködés erősítése, amelynek keretében az Egyesült Államok hajlandó 55 millió dollárt adni a kecskeméti katonai légibázis fejlesztésére. Csakhogy ezekben az ügyekben már jó ideje nincs előrelépés.

https://nepszava.hu/3013592_veszelyes-spiralban-a-magyar-amerikai-kapcsolatok

Az LMP nem jutna parlamentbe, tovább apad a Jobbik tábora

A Závecz Research Intézet legfrissebb, októberi közvélemény-kutatása szerint

·         a Fidesz negyedéve közel ugyanakkora tábort mutat fel, a múlt hónapban a választókorú népesség 35, jelenleg 36 százaléka támogatja a kormánypártot.

·         A Jobbik a parlamenti választásokat követő visszaesés után a nyár végén, ősz elején stabilizálódott, szeptemberről októberre azonban újabb szavazatveszteségek érték – 10-ről 8 százalékra szűkült a támogatók aránya.

·         A Jobbik visszaesése azt is eredményezte, hogy támogatottsága közel került az MSZP-éhez: 1 százalékponttal előzi meg. Az MSZP tábora, akárcsak a múlt hónapban, 7 százalékos.

·         A Demokratikus Koalíció legutóbb 4 százalékos táborral rendelkezett, most 5 százalékon áll.

·         Az LMP a parlamenti választásokat követően mindvégig 3 százalékos volt, most a választókorúak 2 százaléka támogatja.

·         A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum is 2 százalékon állnak, táboruk nagysága nem változott.

·         A Párbeszéd ismét 1 százalékos, ahogy a Mi Hazánk Mozgalom is.

·         A pártnélküliek aránya sem módosult, 34 százalék.

https://hvg.hu/itthon/20181030_Az_LMP_nem_jutna_parlamentbe_tovabb_apad_a_Jobbik_tabora

Megnyerte első perét az új gyülekezési törvény hatályba lépése óta a TASZ

A Fővárosi Törvényszék a civil szervezet jogászának adott igazat a rendőrséggel szemben.

A Fővárosi Törvényszék most döntött először az új gyülekezési törvény alapján arról, hogy jogszerűen tiltott-e meg egy tüntetést a rendőrség. A hatóság forgalmi okokra hivatkozva nem akart engedélyezni egy félpályás forgalomlassító demonstrációt, de a bíróság a szervezőnek adott igazat, aránytalannak ítélte a korlátozást és hatályon kívül helyezte a tiltást – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A perben a civil szervezet jogásza, dr. Hüttl Tivadar képviselte a szervezőt.

A helyi polgárok Üllő határában az életüket megkeserítő teherautó-forgalom ellen tüntettek volna, a rendőrség viszont arra hivatkozott, hogy a közútkezelő, a közeli logisztikai központot használó cégek és a közlekedésrendészet egyaránt ellenzik a demonstráció megtartását, mert az érintett útszakaszon a demonstráció megtartása nélkül is erős a péntek délutáni csúcsforgalom, a logisztikai központot használó teherautók pedig a KRESZ alapján nem vehetnek igénybe másik utat. 

https://hvg.hu/itthon/20181030_Megnyerte_elso_peret_az_uj_gyulekezesi_torveny_hatalyba_lepese_ota_a_TASZ

Három Facebook-poszttal ment a kukába 13 év karrier

A fővárosi főügyészt és helyettesét is tanúként meghallgató munkaügyi per van folyamatban: egy ügyész 13 év ügyészi szolgálat és számos szakmai elismerés után három, választások előtti Facebook-posztja miatt a választást követő napon kapta a telefont, hogy fegyelmi eljárás indul ellene. Végül menesztették. A döntést bíróságon támadta meg. A pernek tárgya többek között, hogy a posztok szétfeszítik-e a szólásszabadság kereteit, de leginkább az, mennyire arányos ez a büntetés.

·         Az egyik poszt egy kép, amin egy birkanyáj van, ehhez a képhez pedig a következő szöveget írta ki az ügyész: „A mai ünnepről ennyi fog megmaradni nekem. Itthon is maradtam, alszom, filmet nézek, elvagyok. Remélem jövő ilyenkor már kedvem lesz kimenni."

A poszt az ügyész szerint semmilyen politikai állásfoglalást nem tartalmaz, csak egy humoros megjegyzés, hogy nem mozdulna ki. Nyilván a bíróság dolga eldönteni, hogy ez így van-e, azért érdemes hozzátenni, hogy a poszt március 15-én készült, a választás előtti március 15-én pedig ellenzéki tüntetéseken kívül kormánypárti békemenet is volt a városban.

·         A másik poszt egy megosztás az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága nevű Facebook-oldalról. A képen összefogó kezek láthatók, minden kézen egy-egy ellenzéki párt logójával, a szöveg a képen pedig a következő: „Ha ezt a képet 1 millióan megosztjuk, akkor biztosan lesz összefogás! Itt az idő, most vagy soha!"

Az ügyész szerint az összekapcsolódó kezek a nemzeti zászló előtt, illetve a nemzeti dal egy részlete csak az összefogás nemzeti erényére hívja fel a figyelmet, és bár a pártlogók adhatnak fogódzkodót egyfajta értelmezésre, de nincs ott, hogy ki ellen is kellene összefogni. Szintén a bíróság dolga eldönteni erről is, hogy ez mennyire politikai üzenet, és hogy mennyire alkalmas az ügyészi hivatás lejáratására, de laikusként itt sem lehet nem látni: az összefogásról posztolni, ellenzéki pártok logóival, a választások előtt talán picit több, mint fogódzkodó az értelmezéshez, pláne a megosztásra való buzdítás kíséretében.

·         És a harmadik poszt, amit képen is megmutatunk – mert az első tárgyalási nap alapján a legerősebb –, és amit a tanúként meghallgatott budapesti főügyész is leginkább kifogásolt, és ami leginkább meghatározó volt a felmentési döntésében, a következő: 

 

https://index.hu/belfold/2018/10/30/ugyeszseg_per_targyalas_ugyesz_facebook_politika_kirugas/

 

A SOROS-BÁB ÚJRA AKCIÓZIK

Csépányi Balázs Magyar Idők

Trump fellélegezhet?

Hillary Clinton, a 2016-os amerikai elnökválasztás vesztes demokrata elnökjelöltje egy rendezvényen kijelentette: habár nem szeretne újra indulni az elnökségért, „szeretne elnök lenni” – számol be a The Hill nyomán a Mandiner.

Emlékezetes, Clintonné kampányát Soros nagy pénzzel támogatta, majd Trump győzelmével a nyílt társadalom felkent vezére ezt a befektetett pénzt elveszítette.

De nagyon úgy tűnik, hogy a migránspárti spekuláns egyetlen centet sem hagy csak úgy veszendőben, újból a ringbe küldheti liberális védencét.

Ennek a döntésnek alighanem Donald Trump örülne a legjobban, mert a felmérések alapján, pestiesen szólva: Hillary, indulásával, házhoz menne az újabb pofonért.

https://magyaridok.hu/belfold/a-soros-bab-ujra-akciozik-3623582/

 

MERKEL ÉS A NORMALITÁS

Bayer Zsolt Magyar Idők

Amikor Jules Verne megírta a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című rendkívül izgalmas regényét, álmában sem gondolta volna, hogy majd születik Magyarországon egy zseniális prózaíró, bizonyos Karinthy Frigyes, aki az Így írtok ti című paródiakötetében őt is tollhegyre tűzi, és éppen a Nyolcvan nap alatt a Föld körült pécézve ki, imigyen: A Csömöri úttól egészen a Filatori gátig.

Angela Merkel karriertörténetét is Karinthy Frigyesnek kellene megírnia, mondjuk ezzel a címmel: A Wilkommenskulturtól egészen a senki földjéig. Sajnos Karinthy nincs már közöttünk, beszéljenek hát a tények.

Olyannyira elhitte önmagát, hogy nagyjából 2015 környékén azt is elhitte, ő maga Európa. S az egykori evangélikus lelkész lánya, aki apja kezét fogva szembe ment a forgalommal, és Hamburgból „átszökött” az NDK-ba, magáévá tette a mainstream liberális politikai credót, amely egyetlen célt ismert és ismer: megváltoztatni Európát, azt az Európát, amelyet az „őslakosok” Európának ismernek, és fogadnak el.

 

Merkel nemrég még Orbánt oktatta európaiságból, demokráciából, nyitott társadalomból, szolidaritásból, miegymásból. Most szépen összecsomagol, és talán visszatér az egykori NDK-ba. Jelen állás szerint szintén felkészül a csomagolásra: Macron. A normális világ berúgta az ajtót…

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/merkel-es-a-normalitas-3621473/

 

NÉMETH SZILÁRD: A RENDŐRSÉG ÉS A HONVÉDSÉG KÉSZEN ÁLL, HOGY MEGVÉDJE HAZÁNK SZUVERENITÁSÁT

ECHO TV

 

Komoly teszt alatt tartják a magyar határt a migránsok, hiszen a nyugat-balkáni útvonalon több, mint hetvenezer bevándorló gyűlt össze – jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című magazinműsorában.

https://magyaridok.hu/belfold/nemeth-szilard-a-rendorseg-es-a-honvedseg-keszen-all-hogy-megvedje-hazank-szuverenitasat-3623537/

 

OSTROM ALATT A HORVÁT HATÁR

Apáti Bence Magyar Idők

Mint arról már bizonyára minden olvasónk értesülhetett, a boszniai–horvát határon migránsok – liberálisul: menekültek – egy népes csoportja békésnek a legkevésbé sem nevezhető egyetértésben megostromolta Horvátországot.

 

Élő pajzsként tolják maguk előtt a gyengéket és az elesetteket. Egy európai kultúrában szocializálódott határőr pedig nem szívesen üti meg vagy fújja le a nőket és a gyerekeket. Az iráni származású embercsempész terve most nem sikerült. A hatóságok megvédték az országukat, de az egészen biztos, hogy a bizonytalan hátterű embercsempészek és embercsempészettel foglakozó álcivil szervezetek nem most fogtak össze először. Közeleg a tél, és az elkövetkező hetekben még sok ilyen hírt fogunk olvasni.

Még semminek sincs vége…

 

https://magyaridok.hu/velemeny/ostrom-alatt-a-horvat-hatar-3617816/

Egy bűnszervezet belülről: felszívódó adómilliárdok útja a borsodi nyomorfalvakig

g7

Borsod-Abaúj-Zemplén megye legeldugottabb falvaiban járunk. Mindenhol a kilátástalan szegénység jeleit látni, de néhány omladozó vakolatú, vezetékes víz nélküli házban nemrég még olyanok éltek, akik százmilliós bevételt hozó cégek sorát birtokolták. Legalábbis papíron, ugyanis a nevükön működő vállalatokhoz valójában nem volt sok közük.

Annyira nem, hogy még a cégek hivatalos leveleit is begyűjtötte tőlük egy, a falvakat pár havonta körbejáró, Tivadar nevű szerencsi férfi. A negyvenes évei közepén járó Tivadar központi szerepet játszott annak az áfacsaló bűnszervezetnek a működtetésében, amelyet a hetekben kapcsolt le a NAV. A férfi feladata az volt, hogy strómanokat szervezzen be napszámosokból, biztonsági őrökből vagy éppen gyári munkásokból, azonban a tavalyi halálával nagyjából egy időben elkezdett szétesni az adócsaló hálózat.

Az általunk megismert információk alapján részletes képet kaptunk egy bűnszervezet működéséről, amely több ismert magyar vállalatnak segített adóelkerülésben raliautók és strómanokkal telepakolt cégláncokon keresztül. A cégháló legalább három milliárd forintos kárt okozhatott a magyar államnak, miközben gondos lavírozásának és jólértesültségének köszönhetően tíz éven át manőverezett sikeresen a NAV elől. Pedig strómanjai hetente szállítottak százmilliós összegeket az erődszerű központjába Miskolc belvárosában.

https://g7.hu/allam/20181030/egy-bunszervezet-belulrol-felszivodo-adomilliardok-utja-a-borsodi-nyomorfalvakig

A fideszes többség simán leszavazta, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról döntsön az Országgyűlés

A jobbikos Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Dr. Staudt Gábor adott be törvényjavaslatot

"Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szükségességéről"címmel. 

Ebben az Országgyűlés kimondta volna, hogy "egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészség létrehozására irányuló megerősített együttműködéshez." Illetve felkérte volna a kormányt, hogy "november 15-ig terjesszen elő olyan törvényjavaslatot, amely tartalmazza a megerősített együttműködéshez való csatlakozáshoz szükséges jogszabály-módosításokat."

https://444.hu/2018/10/30/a-fideszes-tobbseg-siman-leszavazta-hogy-az-europai-ugyeszseghez-valo-csatlakozasrol-dontson-az-orszaggyules

Zajos csata Szegedért: legyűri-e Fidesz Botkát?

Hosszú hónapok csendjét megtörve lapunknak nyilatkozott Szeged első embere, aki elmondta: az történt a tavaszi országgyűlési választáson és utána, amit a legjobban szeretett volna elkerülni. 

Kétségtelen tény, hogy a Tisza-parti egyetemi városban már egy ideje ráfordultak a jövő őszi választás célegyenesére. A kormánypárti propagandasajtó és a Fidesz korlátlan erőforrásait kihasználva ott üti Botkát, ahol csak tudja.

https://magyarnarancs.hu/belpol/zajos-csata-szegedert-legyuri-e-fidesz-botkat-114675

Közel 8000 fővel emeli a kormány a Magyar Honvédség létszámát

Az indítvány a honvédség szervezeteinek fejlesztésével, a katonai szervezetek feladatrendszereinek módosulásával, valamint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program célkitűzéseivel indokolta a változtatásokat.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kozel-8000-fovel-emelte-a-kormany-a-magyar-honvedseg-letszamat-114665

A kormány máris cáfol vasárnapi boltzár ügyben

A kormány nyomatékosan cáfolja a kormánylapot: nem lesz vasárnapi boltzár, a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint ugyanis:

"A vasárnapi munkavégzés tilalma lezárt ügy, a kormány nem kívánja újra megnyitni ezt a kérdést."

Reggel írtunk arról, Ismét napirendre kerül a vasárnapi boltzár ügye, ugyanis a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét Palkovics László felügyeletével nemrég szakmapolitikai megbeszélésre hívták az ügyben.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-kormany-maris-cafol-114664

Ezen hatalmasat bukhat a magyar autóipar

Az autóiparban aktív magyar tulajdonú vállalkozások kevésbé érzik fontosnak a digitalizációt, mint az ágazatban működő külföldi tulajdonú cégek - mutat rá egy friss hazai felmérés.

 

A Magyarországon működő autóipari vállalatok túlnyomó többsége már rendelkezik digitális jövőképpel (70 százaléka) vagy hamarosan kidolgozza azt (12 százalék) - derül ki az autopro és az SAP Hungary felméréséből. A megkérdezett vállalatok többsége használ vállalatirányítási rendszert, amellyel alapvetően elégedett. A legelterjedtebbek a sztenderd megoldások, amelyek gyakran összeköttetésben állnak más, többnyire termelési, logisztikai, pénzügyi vagy kontrolling alrendszerrel. A felmérés eredményei alapján ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, hogy a vállalatirányítási rendszert nem használó cégek körében - ahogyan a digitális jövőképpel nem rendelkezők esetében is - felülreprezentáltak a hazai tulajdonú vállalkozások.

https://www.napi.hu/tech/digitalizacio-autoipar-versenykepesseg.672453.html

Az Egyesült Államok megállítja a migránsokból álló Soros-expresszt

ORIGOMTI

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke megismételte a Fox Newsnak, hogy a Mexikóban haladó migránskaravánt semmilyen esetben sem engedik majd be az országba. Az elnök közölte, hogy sátortáborokban várhatják majd meg, hogyan bírálják el a menedékkérelmüket. A migránskaraván, amit egyesek csak Soros-expressznek neveznek, jelenleg Mexikóban jár. Időközben az USA 5200 katonát küld a mexikói határra.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181030-migranskaravan-usa-trump-megallitas.html

Az Orbán Viktort támadó Szilágyi György többmilliós ajándékutat fogadott el a riói olimpiára

ORIGO

Több millió forintot költhetett el a riói olimpián tíz napot töltő Szilágyi György jobbikos képviselő. Kiszámoltuk, hogy mennyit fizethetett a luxusútjáért a jobbikos politikus, miközben vagyonnyilatkozata szerint érdekes módon még ingatlana sincs. Orbán Viktort támadta külföldi utazása miatt, miközben a kétszínű és álságos jobbikos politikus arról nem beszélt, hogy sokmilliós ajándékutat kapott a riói olimpiára. Az utat a Budapest 2024 kft. fizette. Az olimpia összes rendezvényére egyébként VIP-belépőt is kapott. Szilágyi korábban arról vált híressé, hogy veréssel fenyegette meg Dömötör Csaba államtitkárt. A 90-es években pedig közönséges futballhuligán volt.  

http://www.origo.hu/itthon/20181029-ennyiert-dozsolt-a-rioi-olimpian-a-jobbikos-szilagyi.html

Szijjártó: Juncker alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére

MTI

Jean-Claude Juncker az elmúlt négy és fél évben bebizonyította, hogy alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta kedden, miután Juncker a román egy nemzeti ünnepről beszélt.

http://www.origo.hu/itthon/20181030-szijjarto-peter-szerint-juncker-alkalmatlan-az-europai-bizottsag-vezetesere.html

A rendszerváltás nem érte el a magyar mélyvilágot – Csizmadia Ervin: A rendszerváltó nemzedéken már nem lehet segíteni

A magyar elit 1989 óta élt bűnös mulasztásban. Interjú.

 

Sokkal kevesebb dolog változott a rendszerváltás óta ahhoz képest, amiben valaha reménykedtünk, így például újra van domináns kormánypártunk, erős vezetőnk, szinte leválthatatlan kormányzatunk – nyilatkozza a 168 Órának Csizmadia Ervin. A politológus szerint a politikatudomány „jelentörténetei” nem kis részben a megkerülhetetlen történelmi múlt leágazásai. A magyar politika (ahogy a gazdaság is) hatásoknak erősen kitett rendszer, az Orbán-kormány sem olyan független, amilyennek látni és láttatni szeretné magát.

https://168ora.hu/itthon/a-rendszervaltas-nem-erte-el-a-magyar-melyvilagot-csizmadia-ervin-a-rendszervalto-nemzedeken-mar-nem-lehet-segiteni-158327

Hende Csaba már kamudíjakat átadó rendezvényhez is adja az arcát és a nevét

nyugat.hu

A hétvégén ismét díjakat adott át a Citistar Selencion nevű rendezvény, mára már közismert, hogy pénzért megvásárolható, semmit sem érő, a jelentkezőhöz igazított kamudíjakat adnak át itt.

A furcsa nevű díjátadóról (a selencion szó egyik nyelven sem jelent semmit) már öt éve írtunk. 2009-ben indította egy házaspár, a lényege, hogy vállalkozókat, szakembereket keresnek meg, és közlik, hogy a szakmai zsűri őket választotta saját területük legjobbjának. (Arról, hogy kik alkotják ezt a szakmai zsűrit, semmit nem tudni.) Hozzáteszik, hogy a díjátadó viszont pénzbe kerül, ha vacsorát is kérnek, az is.

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/hende_csaba_citistar_selencion_kamudijatado_vednok

Kitálalt a meggyilkolt soroksári futónő özvegye, minősíthetetlennek tartja a rendőrség munkáját

Leplezetlen düh és keserűség árad Kardos Lajosból, a soroksári futónőként ismert Gyurik Krisztina özvegyéből, aki számára nem hozott megnyugvást, hogy a rendőrség öt év után azonosította a felesége gyilkosát– írja a Blikk.

A férfi szerint a rendőrség munkája minősíthetetlen volt. Amikor elindult a nyomozás, a rendőrök mindent elrontottak, amit csak lehetett. Az első három hónapban baklövésektől és hibáktól hemzsegett a ténykedésük, amit már – bármennyire is szerették volna – az ügyet később megkapó Petőfi Attila vezérőrnagy és csapata sem tudott korrigálni – jegyezte meg.  Az özvegy felháborítónak tartja, hogy a nyomozás jó része azzal telt, hogy a rendőrök bebizonyítsák, neki köze van felesége tragikus halálához. Úgy kezelték, mint egy gyilkost – mesélte. 

https://168ora.hu/itthon/kitalalt-a-meggyilkolt-soroksari-futono-ozvegye-minosithetetlennek-tartja-a-rendorseg-munkajat-158360

Izrael leendő vezetője lehet a konzervatív „jégkirálynő” – Ajelet Saked portréja

Baloldali kritikusai szerint veszélyesen rasszista, xenofób és antidemokratikus. Jobboldali támogatói szerint patrióta, nemzeti gondolkodású politikus, aki Golda Meir után egy nap Izrael második miniszterelnök-asszonya is lehet. Portrénk Ajelet Saked izraeli igazságügy-miniszterről.

http://mandiner.hu/cikk/20181030_ajelet_saked_portre

Megszólalt Thürmer Gyula pártja: A CEU nem a miénk

Már nagyon vártuk, hogy a Magyar Munkáspárt is nyilvánosság elé álljon az álláspontjával a CEU ügyében. Úgy tűnik, Thürmer Gyula alakulatának nincs ellenére az egyetemmel szemben indított kormányzati támadás, és más ellenzéki pártoktól eltérően nem szólítanak fel az egyetem működését garantáló államközi megállapodás aláírására. A párt honlapján közzétett közlemény így hangzik: 

– A CEU a kormány és liberális erők küzdelmének jelképévé vált. Az ügyet bonyolítja, hogy az USA presztízskérdést csinál belőle, mondván, a CEU amerikai, hogy jönnek ahhoz a magyarok, hogy akárcsak egy ujjal is hozzányúljanak. De nézzük meg a dolgozó emberek szemszögéből! Azért hozták létre a CEU-t, hogy a szegény családok tehetséges gyerekei ott tanuljanak? Vagy talán azért, hogy emeljék a magyar oktatás színvonalát? Nem! A CEU a magyar és közép-európai liberális tőkés középosztály káderképzője. A CEU az úri gyerekeké, nem a dolgozó embereké

– állapítják meg bejegyzésükben.

https://168ora.hu/itthon/megszolalt-thurmer-gyula-partja-a-ceu-nem-a-mienk-158258

Ez is eljött: leelőzi a román minimálbér a magyart

mfor.hu

Egyáltalán nem tévedtünk nagyot 2017 nyarán, amikor azt vetítettük előre a román minimálbérek növekedési ütemére alapozva, hogy 2 év múlva az ottani összeg leelőzheti a magyart. (szerk.: a korábbi évek jelentős mértékű béremelését részben az adóváltozások is indokolták, ez szükséges volt ahhoz ugyanis, hogy a dolgozók nettó bére ne csökkenjen.) Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy akár már novembertől magasabb bért vigyenek haza a keleti szomszédunkban.

Romániában ugyanis a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, ami a szokottnál korábban, már január előtt hatályba léphet. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter vasárnap esti nyilatkozata szerint erről a következő napokban születik döntés.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ez-is-eljott-leelozi-a-roman-minimalber-a-magyart.html

Ráfázhatnak a munkaadók, ha ragaszkodnak az alacsony béremeléshez

mfor.hu

Az emelkedő infláció miatt elbukhatják a szochó-csökkentést.

Három tényező befolyásolja a megszokottakon túl a 2019-es bérnövekedést: a minimálbér-megállapodás, a cafetéria-rendszer átalakítása valamint a Központi Statisztikai Hivatal módszertani váltása. E három tényezőből kettő bizonyosan felfelé húzza a béreket - kérdés, elégséges mértékben-e -, a harmadikról pedig inkább azt lehet valószínűsíteni, hogy lefelé. A legfontosabb mégis egy negyedik tényező lehet: az infláció.

https://mfor.hu/cikkek/makro/rafazhatnak-a-munkaadok-ha-ragaszkodnak-az-alacsony-minimalber-emeleshez.html

Megvan a dátum, hogy mikor írják alá a megállapodást a CEU-ról

 Föld S. Péter

Azt gondoltuk, hogy nem írunk már többet a CEU-ról, leírtunk már mindent, amit lehetett és amit érdemes. Talán egy búcsúcikk belefér még december elsején, de aztán tényleg annyi, szép volt, jó volt, talán igaz sem volt. Hogy volt egyszer egy egyetem, amely pénzt és dicsőséget hozott Magyarországnak.

De most mégis írnunk kell a CEU-ról, mert felcsillant a remény, hogy a magyar kormány aláírja az egyetem működését biztosító egyezményt. Már a pontos dátum is megvan: majd ha eljön az ideje.

Ezt maga Orbán Viktor miniszterelnök mondta a parlamentben, egy újságíró kérdésére válaszolva. Mi magyarok pedig megnyugodhatunk, mert ismét bebizonyosodott, hogy nemcsak az egészségügy, a kultúra, a gazdaság, de az oktatás is jó kezekben van.

https://fuhu.hu/megvan-a-datum-hogy-mikor-irjak-ala-megallapodast-a-ceu-rol

Orbán a nemlétező háborúra hivatkozva menti fel magát az emberi jogi egyezmények alkalmazása alól

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• Merkel már messze nem Európa erős embere és még az is elképzelhető, hogy a menekültügyben kénytelen lesz meghátrálni a kelet-európai nyomulással szemben 

• Ha valaki, akkor Orbán Viktor igazán sokat tett Európa megosztásáért

• Heisler András szerint ha valahol netán felüti a fejét a gyűlölet, pl, a bevándorlókkal szemben, akkor az onnantól kezdve irányulhat bárki ellen

https://b1.blog.hu/2018/10/30/orban_a_nemletezo_haborura_hivatkozva_menti_fel_magat_az_emberi_jogi_egyezmenyek_alkalmazasa_alol#more14333081

Szél Bernadett megkereste azokat az oktatási szakembereket, akik a CEU ügyét vizsgálják

em az Emberi Erőforrások Minisztériumában, sem a Külgazdasági és Külügyminisztériumban nem vizsgálják oktatási szakemberek a CEU-t, egész pontosan azt, hogy az egyetem végez-e oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban is - állítja Szél Bernadett.

 független képviselő első körben levélben érdeklődött az Emminél majd a külügynél, hogy a kormány miért nem írják alá az egyetem hosszútávú megállapodását biztosító megállapodást New York állammal. Szél szerint Magyar Levente államtitkár azt írta neki, hogy a kérdést oktatási szakemberek vizsgálják.

A képviselő ezek után elment az Emmibe, hogy megtudja, kik is ezek az oktatási szakemberek, de azt közölték vele, hogy a tárcánál nem folytatnak ilyen vizsgálatot - ahogy arról mi is beszámoltunk. Kedden a külügyben járt, ahol egy CEU-n végzett, amerikai diplomával rendelkező államtitkár fogadta, és a képviselő szerint itt is az derült ki, hogy nem vizsgálódnak oktatási szakemberek. Cserébe azt mondták neki, hogy "egy egész kormányzati döntés tárgya lesz, mi lesz CEU-val". A független képviselő szerint Magyar Levente "kamuzott", méghozzá azért, hogy legyen mivel indokolni, miért nem írja alá a kormány a megállapodást. 

Szél szerint egyébként az egész ügymenet alaptörvény-ellenes, hiszen nem kormányzati és politikai döntés, hogy egy egyetem működhet-e Magyarországon, hanem oktatási. De mint ahogy most ismét kiderült, ez már pedig politikai kérdés. 

Ha minden úgy történt, ahogy Szél mondja, akkor nem ez lenne az első eset a CEU-val kapcsolatban, hogy a kormányzat bizonyos szereplői nem mondanak igazat

 

https://index.hu/belfold/2018/10/30/szel_bernadett_megkereste_azokat_az_oktatasi_szakemberek_akik_a_ceu_ugyet_vizsgaljak/

 

Mégsem fog a tanárok szabadidejében kutakodni a kormány

Két alkalommal is megerősítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága, hogy már nincs napirenden a pedagógusok munkaterhelésének kérdőíves vizsgálata – tudtuk meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ). A felmérést a szakszervezet kezdeményezte; a minisztérium kezdetben együttműködőnek bizonyult, ám miután a PDSZ nyilvánosan is kifogásokat emelt a kérdőívtervezet ellen, meggondolták magukat.     Mint arról már írtunk, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár augusztusban jelentette be, szeptemberben mind a 170 ezer pedagógusnak elküldik a kérdőívet.

 

https://nepszava.hu/3013554_lefujtak-a-tanarok-atvilagitasat

Már bontják a 133 éves házat a Paulay Ede utcában

A felújított, 133 éves Paulay Ede utca 52. alatti ház helyi védettségének megszüntetését az önkormányzat Fidesz–KDNP-s többsége még tavaly novemberben szavazta meg, az épületről még akkor le is vették a műemléki védettséget.

Vitézy Dávid osztotta meg Facebookján Bojár Iván András író, újságíró fotóját, melyen az látszik, ahogy bontják a Paulay Ede utca 52. alatti ingatlant.

A historizáló, neoereneszánsz épület elbontásának legfőbb oka, hogy csak kétemeletes, és ezen a frekventált helyen jóval magasabb épületet is fel lehetne húzni.

Még a kormányzati kötődésű Vitézy Dávid is érdemes megnézni, hogy milyen kiírással osztotta meg a hírt:

 

Ez hogy történhet meg? Tényleg és őszintén nem értem. A belvárosi bérházak, a Budapestre jellemző, a háborút túlélt eklektikus városszövet Budapest egyik, ha nem a legnagyobb építészeti értéke, ráadásul világörökségi szempontból védett terület. Biztosan olcsóbb bontani és újat építeni, mint megőrizve felújítani - de az olcsóság itt nem lehet érv.

https://hvg.hu/itthon/20181026_Mar_bontjak_a_133_eves_hazat_a_Paulay_Ede_utcaban

Ceglédi: Einstand, Szvatopluk!

Weber úr, Cornstein úr: vagy megtanulják Orbán Viktort, vagy üstöllést importáljuk önökhöz a rendszerét.

Az IMF-nek folyamatosan hazudozó, a médiatörvényben látszólag engedő, majd ezerszer durvább gyakorlatot bevezető kormányfőnek fontos támasza volt az önmagát 2012-től az összefogósdival kinyíró ellenzék is. Most azonban nem róluk beszélünk, hanem azokról a külföldi politikusokról, akik nem képesek vagy hajlandók nyolc év után se megérteni, mi történik Magyarországon. Azt sem, hogy ennek milyen összefüggései vannak Putyinnal, Törökországgal, és hogy nem valami váratlan és friss probléma kopogtatott ugyanúgy a holland, svéd, francia, német törvényhozás ajtaján, vagy már verte is be azt Olaszországban, az Egyesült Államokban, és tessékeli ki a már-nem-is-olyan-Nagy Britanniát az EU-ból. Brazíliában minap Bayer Zsolt őrjöngősebb publicisztikáinak szambaverziója nyert, hahó.

És engedtessék meg, hogy az ilyenkor törvényszerűen idesértődő „européer” barátaink kedvéért se finomítsam a mondandómat, akik minden uniós öltönyöst (így: magukat) bevédenek, elhazudva a vele kapcsolatos súlyos gondokat, szóval, szerintem például Manfred Weber, a Fideszt is sorai közt tudó néppárti frakcióvezetője, a bajor keresztényszociálisok politikusa ostoba vagy gazember.

https://hvg.hu/itthon/20181030_Cegledi_Einstand_Szvatopluk

Már a címe is hazugság

írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kifogyhatatlan az ötletekből, ha az a cél, hogy önkényes hatalomgyakorlásának senki és semmi ne állhasson az útjába. Most éppen egy törvénymódosítási javaslatot gyártott (vagy gyártatott, vagy vele gyártattak?), a címe: „OBT törvényes működésének biztosítása”. (Az már igazán jelentéktelen részletkérdés, hogy ő is azt hiszi, attól jogászi egy szöveg, hogy nem használnak benne névelőt. De ne ezen akadjunk fenn!)

Handó már egy fél esztendeje azon kínlódik, hogyan lehetetleníthetné el a bírósági igazgatás egyetlen, a bírák által demokratikusan megválasztott Országos Bírói Tanács (OBT) törvényes működését. Fantáziája – és agresszivitása – szinte végtelen, felsorolni sem egyszerű. Kezdte azzal, hogy „szelíd” rábeszéléssel, vagy mézesmadzag belengetésével elérte, hogy az OBT póttagjai sorra lemondjanak, egészen addig, míg az elvileg 15 tagból álló OBT-ben már csak 11-en maradtak. Ekkor gyorsan kijelentette, hogy az ő munkáját felügyelő OBT működésképtelen, mert nem csak, hogy kevesebben vannak a kelleténél, de nincs is képviselve benne mindaz a bírósági szint, amelyeknek képviselet járna. Handó legnagyobb sajnálatára ez a remek ötlet nem vált be, mert Darák Péter, a Kúria elnöke – aki hivatalból az OBT tagja is – tökéletes jogi indokolással lesöpörte az asztalról ezt a törvénybe ütköző okoskodást.

https://jog-asz.blog.hu/2018/10/30/mar_a_cime_is_hazugsag

Mese, hogy az EU ne akarná megállítani a migrációt

Orbán Viktor és a többi kormányfő hibája, hogy az EU-nak még mindig nincs jól működő közös rendszere a menekültek fogadására, és azoknak a visszaküldésére, akik nem jogosultak védelemre – vélekedik Guy Verhofstadt. Az csak Orbán meséje, hogy az Európai Unió ne akarná megállítani a bevándorlást. A valóság az, hogy éppen ebből a célból fizetett az EU eurómilliárdokat Törökországnak és milliókat Afrikának. A migrációt az EU-nak sikerült drasztikusan lecsökkenteni, de Orbánnak ezt nem éri meg reklámozni. Verhofstadtszámtalan alkalommal kérte a Néppártot, hogy határolódjon el a Fidesztől, mert ez a Néppárt saját érdeke is. Visszautasítja, hogy Macron liberális populista lenne, mert a francia elnök valóban hisz az erős Európában és a liberális demokráciában. Az Európai Parlament liberális frakciójának, az ALDE-nak a vezetője írásban válaszolt az EUrologus kérdéseire.

https://index.hu/kulfold/ep/2018/10/30/guy_verhofstadt_migracio_orban_interju/

Volner: Vona továbbra is befolyásos a Jobbikban

A szintén kilépett Apáti István szerint Sneider Tamás jelenlegi elnök balek és lúzer, a párt október 23-i tüntetése pedig erőtlen, kislányos próbálkozás volt

Magyar Hírlap 

A Mi Hazánk Mozgalomban folytathatják a legutóbb kilépett, illetve kizárt jobbikos politikusok, akik ismét kemény kritikával illették egykori pártjuk vezetését.<

http://magyarhirlap.hu/cikk/132404/Volner_Vona_tovabbra_is_befolyasos_a_Jobbikban

Faggyas SándorÚj reformációra várva

Álláspont. Ötszáz évvel Luther fellépése után Németországnak – és egész Nyugat-Európának – lelki újjászületésre, új reformációra van szüksége

Magyar Hírlap

Ma már egyre több őshonos németnek az a véleménye, hogy az utóbbi évtizedekben senki nem tett annyit hazájában a keresztény vallás, kultúra, életforma visszaszorulásáért, az ország iszlamizálásáért és destabilizálásáért, mint a „Willkommenskultur” széplelkű, ám kétszínű kancellárja. Ma már a szélsőliberális gondolatrendőrség és véleménydiktatúra ellenére egyre többen ki merik mondani, hogy a német Kereszténydemokrata Uniót tizennyolc éve vezető Merkel se nem német, se nem keresztény, hanem multikulti, internacionalista ideológiát vall és képvisel, német- és Európa-ellenes érdekeket szolgál téves és káros bevándorláspárti politikájával. Míg egyre több fekete-afrikai püspök figyelmeztet arra, hogy az európai egyházak felelősek a kereszténység visszaszorulásért, a német katolikus és protestáns egyház liberális vezetése is támogatja a migráció formájában zajló agresszív muszlim térhódítást. Ezért sokan, joggal vélik úgy, hogy ötszáz évvel Luther fellépése után Németországnak – és egész Nyugat-Európának – lelki újjászületésre, új reformációra van szüksége.

 http://magyarhirlap.hu/cikk/132398/Uj_reformaciora_varva

Tamáska Péter Államsimogató program

Ha dokumentumfilmeket néz az ember Afrikáról, megdöbbenti az ottani országokat birtokló törzsi arisztokraták kegyetlensége s a muszlim bandák mohó rablás- és ölésvágya

Magyar Hírlap

A münsteri konferencián, amelynek polkorrekt menetét „Merkel-Land” udvari történésze, a müncheni legújabbkori történeti tanszék vezetője, Andreas Wirsching végig a kezében tartotta, a professzor a „történelem hamis használata” ellen mennydörgött, sőt, a humanitás és a jogszerűséget védelmezve talán még Sztálint és Honeckert is megidézte volna a bevándorlás történelem adta jogának védelmében, ha megteheti. Szóhasználata a régi tudszocos dogmatikát idézte, s a bevándorlás több évszázados hasznos voltáról úgy beszélt, mintha a történelem célja az európai intézmények ebből fakadó tágra nyitása lenne egészen a vesztfáliai békével kezdődően. (Ám ha neked fáj a migráció, akkor te náci vagy, s mint rasszista huligánt, a Bayern München vezetésével ki fognak tiltani minden focipályáról.) Wirsching professzor meg sem említette, hogy a modern Európa nemzetei és nemzetállamai épp az ott, Münsterben és Oldenburgban kötött szerződések révén léptek ki teljes fegyverzetben a történelem porondjára. A populistáknak odavetette, hogy nem kell mindig a német bűntudat hiábavalóságán rágódni, szenvedjenek csak tovább. A történelem értelmezésének áthághatatlan kereteibe – amelyeket még 2012-ben írott Európa története című nagyívű és kancellárasszony-szagú munkájában fektetett le – az AfD, az alternatívok emberei nem férnek be.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132391/Allamsimogato_program