2018, október 30 - 06:31 Sajtószemle

Pittsburghi zsidó vezetők tiltakoznak Trump látogatása ellen, és követelik, hogy határolódjon el a nacionalistáktól

Több mint 16 ezren írták alá két nap alatt azt a nyílt levelet, amit egy pittsburghi központú zsidó szervezet tett közzé a szombati Squirrel Hill-i zsinagógában történt, 11 áldozatot követelő lövöldözés miatt.

A felhívás szövege szerint Donald Trump amerikai elnököt nem látják szívesen a városban egészen addig, amíg kategorikusan el nem határolódik a fehér nacionalizmus amerikai követőitől. A levelet a Bend the Arc progresszív amerikai zsidó szervezet 11 pittsburghi illetőségű vezetője jegyezte, és egyetlen nap alatt több mint 16 ezren írták alá. 

A szövegben az áll, hogy Trump az elmúlt három évben politikájával és retorikájával csak bátorította a fehér nacionalista mozgalmakat:

„Hiába nevezted a gyilkost magad is gonosznak, a tegnapi erőszak az általad thttps://444.hu/2018/10/29/pittsburghi-zsido-vezetok-tiltakoznak-trump-latogatasa-ellen-kovetelik-hogy-az-elnok-hatarolodjon-el-a-nacionalistaktol

Palkovics László: Nem költözik a CEU, nincs CEU-ügy

– Nem költözik a CEU. A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy kampusza a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi. Nincs CEU-ügy – nyilatkozza a 168 Óra e heti számában Palkovics László innovációs miniszter, aki elárulja, a CEU-val megállapodó amerikai Bard College-nál láttak egy nyolcvan négyzetméteres épületet, „amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is”. Hozzáteszi: „Azért álságos ez a történet, mert amit a CEU most Bécsben csinál, azt megtehette volna Magyarországon is”. A tárcavezető közli azt is, hogy pár hete járt nála David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki szóba sem hozta az egyetem ügyét.

https://168ora.hu/itthon/palkovics-laszlo-nem-koltozik-a-ceu-nincs-ceu-ugy-158297

Orbán nem tud nem cinikus választ adni a CEU ügyére

A miniszterelnök megint nevetgélve-vicceskedve válaszolt az egyetem – kezében lévő – sorsáról.

A magyar-amerikai kapcsolatok kiválóak – széles mosoly kíséretében ezt válaszolta Orbán Viktor hétfőn a hvg.hu kérdésére, hogy nem számít-e a magyar-amerikai kapcsolatok ismételt megromlására azok után, hogy a kormány, illetve személyesen ő több mint egy éve nem hajlandó aláírni a CEU további működéséhez szükséges államközi megállapodást, amelyet a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítás írt elő az egyetemnek.

Az atv.hu kérdésre, hogy Soros György miatt halogatja, illetve tagadja-e meg a megállapodást, a miniszterelnök visszakérdezett: „milyen megállapodást?”. Az aláírást firtató újabb kérdésre pedig annyit választolt:

„Majd, ha eljön az ideje”.

A mostani alkalom immár a sokadik, amikor Orbán Viktor cinikusan dobálózik az időhatározókkal a CEU ügyében: júliusban például azzal ütötte el a kérdést, hogy a „jó munkához idő kell”, illetve hogy „fontosabb a döntés minősége, mint a sebessége”.

Október elején pedig, amikor azzal szembesítettük, hogy az egyetem elvileg teljesítette a felsőoktatási törvényben előírt másik követelményt is, és immár az anyaországban is folytat teljes értékű képzést, csak annyival reagált: „Hajrá!”

https://hvg.hu/itthon/20181029_Orban_nem_tud_nem_cinikus_valaszt_adni_a_CEU_ugyere

Balog Zoltánnak sok volt a migránsozás – utólag elismerte

Nekem is gyakran sok volt értelmiségiként a migrációs kommunikáció a választási kampány hevében – mondta a Szemlélek blognak adott interjújában Balog Zoltán volt emberi erőforrás miniszter.

„Felmértem a lehetőségeimet a jelenlegi kormányzati konstrukcióban, s arra jutottam, hogy ebben a struktúrában nem tudnám jobban végezni ezt a feladatot”

- ezzel indokolta a Szemlélek blognak adott interjújában Balog Zoltán, hogy miért nem vállalta hat év után egy következő ciklusra is az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetését.

A volt miniszter ugyanakkor úgy véli, „minden olyan területet, amely rám volt bízva, jobb állapotban adtam tovább, mint ahogy átvettem, de messze nem vittem végig mindazt, amit el szerettem volna érni”. A választás előtt viszont leült Orbán Viktorral a folytatásról beszélni, mert úgy érezte, egy ilyen hatalmas minisztériummal nincs is esélye a színvonalas munkára. Orbán Viktor azonban ragaszkodott a struktúrához, mert „ezzel már megnyertek két választást”. Balog Zoltán több esetben is – utólag – távolságot tartott az interjú folyamán a kormányzati kommunikációtól. Szerinte „néha még az újságírók is felfigyeltek rá, hogy például a migrációval, a kerítéssel kapcsolatban cizelláltabb álláspontot képviseltem, mint a kormányzati kommunikáció”.

https://nepszava.hu/3013601_balog-zoltannak-sok-volt-a-migransozas--utolag-elismerte

Orbán értetlenkedett, mi köze Vajna Tímea macskájának luxusutazásához

Azonnali kérdések a parlamentben

Több személyeskedő kérdést is kapott az ellenzéki képviselőktől Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában. A Jobbik a kormányfőről szóló pletykákkal próbálta alátámasztani, hogy szükség lenne Orbán átvilágítására. Az MSZP pedig urizálással vádolta Orbánt. A jobbikos Szilágyi György előhozta Vajnai Tímea macskájának luxusgépes utazását.

https://index.hu/belfold/2018/10/29/orban_viktor_azonnali_kerdesek_oraja_jobbik_pletykak_bangone/

Törökök és arabok a Ferenciek terén: Újabb budapesti palotát szerzett Erdoğan párttársa

Eddig csak arról írt a sajtó, hogy a Centrál Kávéház egy Erdoğan-párti családhoz került – noha a fölötte lévő teljes klasszicista irodaházat már tavaly megszerezte Hasan Özyer politikus-üzletember. A Ferenciek terét szegélyező exkluzív palotákból a törökök mellett arab befektetők is csemegéznek

Szeptemberben érkezett a hír, hogy a Somody Imre nagyvállalkozó nevével összeforrt budapesti Centrál Kávéházat átvette egy török dominanciájú tulajdonosi kör. Pontosabban: a vendéglátóhelyet működtető cég részben ahhoz a Mete Global Kft.-hez került, amely az Özyer család érdekeltsége – ez a família pedig arról híres, hogy épp Marriott-luxusszállóvá alakíttatja a Matild-, azaz a déli Klotild-palotát a Ferenciek terénél.

Politikailag elkötelezett fejlesztőkről van szó; a Köprü–Híd török-magyar magazin például Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter barátjaként írt az idén nyárig az Erdoğan-párt (Igazság és Fejlődés) színeiben ankarai parlamenti képviselőséget is vállaló Hasan Özyerről.

Az alapjáraton az égei-tengeri turistaparadicsomban, Fethiyében működő üzletembernek a Matild-projekt kezdetekor arra is volt gondja, hogy saját települését testvérvárosi kapcsolatba terelje Hévízzel.

Aztán 2017 elején – miként az Átlátszó most észrevette – megvásárolta a Centrál Kávéház fölötti teljes irodaházat. A bizniszt Özyer a magyar bejegyzésű Kuantum Property Kft.-n keresztül bonyolította, melynek anyacége egy hozzá tartozó fethiyei társaság.

https://blog.atlatszo.hu/2018/10/torokok-es-arabok-a-ferenciek-teren-ujabb-budapesti-palotat-szerzett-erdogan-parttarsa

A szemét az utcán marad, a vezetői fizetések az égig érnek

A kormány védelmébe vette a két éve központosított szemétszállítási rendszert, bár azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte a múlt héten, hogy a kukaholdingnak is nevezett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. fennállásának rövid időszaka alatt több 10 milliárd forintra rúgó tartozáshegyet hozott össze.

Horváth Richárd a 24.hu információi szerint a testületi ülésen elmondta, adatigényléssel kikérte a Szelektív Kft. gazdálkodási számait. Az adatokból kiderült, hogy

az ügyvezető igazgató bruttó másfél millió forintos fizetést kap, háromszor annyit, mint a másik cég, a Hatvan és Térsége Kft. vezetője.

Szintén másfél milliós díjazásban részesül a cég szerződtetett tanácsadónője, aki korábban az NHKV-nál dolgozott. (A hulladékcég tanácsadója korábban Szabó Zsolt politikai főtanácsadója volt.) Ezen kívül egymillió forint körüli fizetést kapnak a menedzsment alsóbb szintjein tevékenykedők, de fizet a cég a hulladékgazdálkodási társulás polgármestereinek is, holott ők korábban társadalmi munkában látták el ugyanezt a feladatot.

A hatvani polgármester szerint nem érthető, hogy ha a gazdálkodásból futja ekkora fizetésekre, akkor miért a zöldhulladék elszállításán akar spórolni a cég.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/29/szemetszallitas-kukaholding-hulladek

Már nem nyomoz az ügyészség a moszkvai nagykövetségen működő vízumgyár miatt

Október közepén megszüntették a vízumokat több ezres tételben prostituáltaknak és orosz bűnözőknek kijáró Kiss Szilárd volt agrárattasé elleni eljárást, írja a Facebookon az ügyről több cikket is író Panyi Szabolcs.  A IV. és XV. kerületi ügyészség indoklása szerint „a rendelkezésre álló adatok illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

Panyiék cikksorozatából korábban kiderült, hogy Kiss Szilárd irányításával (akinek Mészáros Lőrinccel is volt közös cége) a moszkvai nagykövetség konzuli osztályán több ezer schengeni vízumot adtak ki olyan orosz állampolgároknak, akikről azt sem tudták, kicsodák. Közülük voltak, akik még Magyarországra sem jöttek el, hanem egyből valamelyik más uniós tagállamba utaztak. Kiss ügyei miatt a Párbeszéd, Szél Bernadett és Tényi István tettek feljelentést.

külügyminisztérium belső vizsgálati anyagából tavaly az is kiderült, hogy ezek „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok” voltak, akik „minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül” utazhattak be az Európai Unió területére. A legtöbb esetben a lakcímükön és a személyes adataikon kívül semmit sem tudtak ezekről az emberekről. Ráadásul a kérelmezők még csak meg sem jelentek a konzulátuson, személyes interjú sem volt.

https://444.hu/2018/10/29/mar-nem-nyomoz-az-ugyeszseg-a-moszkvai-nagykovetsegen-mukodo-vizumgyar-miatt

Merkel távozik a pártelnöki posztról, 3 év múlva visszavonul

A hesseni tartományi választás rossz eredményei után Angela Merkel a CDU elnökségének hétfői ülésén bejelentette: a decemberben esedékes pártkongresszuson nem indul újra a CDU elnöki posztjáért.

Jelen esetben csak a pártelnöki posztról van szó. 

MERKEL AZ ELNÖKSÉGI ÜLÉSEN AZT VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY A KANCELLÁRI MEGBÍZATÁSRÓL NEM KÍVÁN LEMONDANI.

Így továbbra is ő marad Németország kormányfője, de politikai pozíciói jelentősen meggyengülnek. A kancellár egyúttal azt is bejelentette:

AZ ELKÖVETKEZŐ HÁROM  ÉVBEN MÉG SZERETNÉ KITÖLTENI MANDÁTUMÁT, 2021 ŐSZE UTÁN AZONBAN VISSZAVONUL, MÁR KÉPVISELŐ SEM AKAR LENNI A BUNDESTAGBAN.

A kancellár kizárta azt is, hogy ezután az Európai Unióban akarna bármilyen posztot vállalni. Sajtóértesülések szerint Merkel beszédét a jelenlévők álló tapssal fogadták. 

https://index.hu/kulfold/2018/10/29/angela_merkel_cdu_partelnok_nemetorszag/

Döntött a parlament: gyanúsított lesz a fideszes Simonka György

Felfüggesztette a parlament Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A parlament hétfői ülésén egyhangúlag, 163 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött erről. Simonkát tehát ki tudja hallgatni gyanúsítottként az ügyészség.

Közvádas ügyek miatt kérte a legfőbb ügyész Simonka mentelmi jogának felfüggesztését - mondta a parlament hétfői ülésén Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke. "A legfőbb ügyész alaposnak gondolja a gyanút" - mondta Hargitai.

A bizottság egyhangúlag javasolta a mentelmi jog felfüggesztését, folytatva a gyakorlatot, amely szerint közvádas ügyekben kiadja a parlament a képviselő mentelmi jogát. A parlament egyhangúlag támogatta a mentelmi jog felfüggesztését, 163 igen szavazattal ellenszavazat nélkül.

Az ülésteremben jelen volt Simonka György is, aki Kövér László házelnök kérdésére jelezte, nem kíván felszólalni.

https://index.hu/belfold/2018/10/29/dontott_a_parlament_gyanusitott_lehet_a_fideszes_simonka_gyorgy/

Nyomozást indított a Magyar Tenisz Szövetségnél a NAV

Hűtlen kezelés miatt indított nyomozást az ügyészség a Magyar Tenisz Szövetségnél, írja az MTI. A szövetség egyik tagszervezete tett feljelentést.

Egy összeférhetetlenség-gyanús ügy kelthette fel a hatóság figyelmét, írta meg a Hvg.hu a hétvégén. Ugyanis olyan céget alapítottak, ahol a szövetség egyik tisztségviselője a tulajdonos, a Magyar Tenisz Szövetség pedig átutalt a cégnek egymilliárd forintot egy feladat elvégzésére. 

https://index.hu/sport/tenisz/2018/10/29/nyomozast_inditott_a_magyar_tenisz_szovetsegnel/

Az államtitkár megtalálta a szeméthelyzet felelősét

A hulladékszállítás egyre látványosabb problémája miatt támadta az MSZP a kormányt napirend előtt a parlamentben. Ezzel a témával tért vissza a közéletbe a választások óta nem nagyon szereplő Molnár Gyula volt MSZP-elnök.

Molnár most azt mondta, hogy szemétszállítás ügyben

ezen a lovon nemhogy lovagolni nem lehet, hanem megdöglött.

A kormány nevében Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkár azt válaszolta:

Hulladék, szemét nem marad elszállítatlanul.

Cseresnyés szerint az ellenzéki kévpiselőknek olvasniuk kellene a híreket, hogy a hétvégén a kormány abban a pillanatban intézkedett, amint komolyabb probléma merült fel. (A jelenlegi hírek szerint 30 településen áll a szemét.)

Cseresnyés szerint ráadásul az ellenzék ebben az ügyben nem kérhet számon semmit, főleg a szocialisták, mert

önök idején csökkent a hulladékszállítás színvonala.

https://index.hu/belfold/2018/10/29/szemethelyzet_felelose_parlament_cseresnyes_peter_molnar_gyula/

Miközben a CEU-t elüldözi, egy másik amerikai magánegyetem Budapestre költözéséről szavaztat a kormány
 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyár közepén jelentette be, hogy egy újabb amerikai egyetem indíthat képzési programot Budapesten. Mint kiderült, a világranglista 150. helyét elfoglaló Notre Dame Egyetemről van szó, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel már két évtizede működik együtt, a tervek szerint pedig 2019-ben már Budapesten indítana szakokat.

És miközben a múlt héten a CEU költözésétől (és a kormány időhúzásától) volt hangos a magyar közélet erre fogékony része, hirtelen meg is jelent az Országgyűlés holnapi napirendi pontjai közt egy zárószavazás a T/2161. törvényjavaslatról, ami nem másról szól, mint

a Magyarország Kormánya és Indiana Állam között a felsőoktatás területén történő együttműködésről szóló Megállapodás kihirdetéséről.

A törvényjavaslat előadója dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, és lényegében kimondja, hogy támogatja a Notre Dame Egyetem magyarországi oktatási tevékenységét. És holnap, ha minden jól megy (mármint a kormánypártok szemszögéből), akkor zárószavazás nyomhatja rá a pecsétet a megállapodásra.

https://merce.hu/2018/10/29/mikozben-a-ceu-t-eluldozi-holnap-mar-egy-masik-amerikai-egyetemet-koltoztetne-budapestre-a-kormany/

332 háziorvosi praxis betöltetlen, 19 településen 14 éve nincs állandó orvos

Három megyében már krónikus a háziorvoshiány, ráadásul sokan azok közül, akik túlterhelve, a hiányzókat helyettesítve is állják a sarat, lassan nyugdíjba mennek. A családorvosok hiánya most még “csak” 400 ezer ember problémája, de akár 7 éven belül már 4,6 millióé lehet.

https://zoom.hu/hir/2018/10/29/332-haziorvosi-praxis-betoltetlen-19-telepulesen-14-eve-nincs-allando-orvos/

Megtalálták a tökéletes arcot a szegény gyerekek segítéséhez: Rogán Antal feleségét

Bár a választások előtt hónapokig kellett bujkálnia a nyilvánosság elől, Rogán Antal propagandaminiszter felesége már hivatalosan is kiteljesedhet. Nemrég visszatért a természetes közegébe, a modellvilágba, majd a TV2-n a futás szakértőjeként világosította fel a tévénézőket a félmaraton rejtelmeiről.

Ezúttal a Nakama&Partners ügyvezetőjeként fáradt be Mészáros Lőrinc televíziójába, hogy a Mikulásgyár partnereként beszéljen a jótékonysági akcióról.

https://444.hu/2018/10/29/megtalaltak-a-tokeletes-arcot-a-szegeny-gyerekek-segitesehez-rogan-antal-feleseget

Látszólag összeugrottak a magyarok és az oroszok a Szkripal-mérgezés miatt, de a háttérben valami más történt

direkt36

Orbán Viktor kormánya látványosan szoros kapcsolatot épített ki a Vlagyimir Putyin által vezetett Oroszországgal az elmúlt években, így meglepően keménynek tűnhetett az úgynevezett Szkripal-ügyre adott válasza. 

A Direkt36 nyomozása azonban kiderítette, hogy a Szkripal-ügyre adott magyar választ valójában szándékosan úgy vezényelték le, hogy az a két ország különleges kapcsolatát ne veszélyeztesse. Dokumentumok, valamint az ügyben folytatott háttérbeszélgetéseink azt mutatják, hogy mindkét ország nagyon is odafigyelt rá, hogy ne okozzon a másiknak valódi kárt, miközben a felszínen formálisan kölcsönösen elítélték egymást.

Egy, a Direkt36 által megszerzett diplomáciai jelentés szerint például az orosz külügyminisztérium biztosította a moszkvai magyar nagykövetet, hogy a magyar-orosz kapcsolatok nem fognak megromlani attól, hogy Magyarország kitiltott egy orosz diplomatát. 

https://444.hu/2018/10/29/latszolag-osszeugrottak-a-magyarok-es-az-oroszok-a-szkripal-mergezes-miatt-de-a-hatterben-valami-mas-tortent

Németh Zsolt gyakorlatilag lehülyézte Demeter Mártát, akinek a válasza közben Kövér László kikapcsolta a mikrofont

A fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Parlamentben a napirend előtti felszólalásában Demeter Mártáról, az LMP társelnökéről beszélt – akire azután zúdul össztűz, hogy összekeverte Orbán Viktor egyik lányát egy másik Orbán Flórával –, és miután nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, a Magyar Narancsból idézett, ahol állítólag lehülyézték az LMP politikusát. Németh azt mondta, a stílusért nem vállal felelősséget.

Kövér László mondta, hogy Demeter Márta érintettség okán szólásra jelentkezett, és egészen addig nem akarta neki megadni a szót, amíg Németh nem idézett a cikkből, így – mint mondta – kénytelen volt.

Demeter Márta a válaszában elmondta, hogy sajnálja Németh Zsoltot, hogy az ő diplomáciai képzettségével kénytelen ilyen szöveget felolvasni a Parlamentben. Azt mondta, a kormánypártiak úgy nevezik őt nemzetbiztonsági kockázatnak, hogy ezt nem ők dönthetik el, ráadásul azzal nincs gondjuk, hogy a súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő Kiss Szilárdot hagyták tevékenykedni, a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukottZaid Naffát beengedték a Parlamentbe, Ghaith Pharaont pedig az országba és a miniszterelnök szomszédságába.

https://444.hu/2018/10/29/nemeth-zsolt-gyakorlatilag-lehulyezte-demeter-martat-akinek-a-valasza-kozben-kover-laszlo-kikapcsolta-a-mikrofont

Újabb bíróság torpedózta meg a hajléktalantörvényt

A Székesfehérvári Járásbíróság más érvek alapján találta Alaptörvény-ellenesnek a hajléktalanokat büntető szabálysértési törvényt, mint a kaposvári. Így már két beadvány van az Alkotmánybíróság előtt.

A kaposvári bíróság szerint a szabálysértési törvény módosítása ellentétes az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségével – ezt a Nemzeti Hitvallás nyilvánítja ki –, a jogállamiság követelményével, az esélyegyenlőségre, a diszkrimináció tilalmára, illetve a tisztességes tárgyaláshoz való jogra vonatkozó alaptörvényi előírásokkal.

A fővárosban is Alkotmánybírósági eljárást kezdeményezett volna az Utcajogász Egyesület, azonban az elsőfokon eljáró bírósági titkár lesöpörte az érveiket, így ők a másodfokban bíznak.

https://hvg.hu/itthon/20181029_Ujabb_birosag_torpedozta_meg_a_hajlektalantorvenyt

SZEMÉTDOLGOK

Pilhál György Magyar Idők

Sajátos módon akarják megoldani a hazai szemétszállítás gondját a szocialisták. Arra kérik az ország lakosságát, hogy az el nem szállított szelektív hulladékukat rakják ki a Parlament elé, a Kossuth Lajos térre. Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke szerint „ez a probléma ma még csak köztisztasági, de közegészségügyivé is válhat, ha a kormányzat nem lép gyorsan”.

A Magyar Szocialista Párt – a „konstruktív” ellenzék zászlóshajója – úgy véli, a kialakult helyzetben az a legjobb, ha Budapest lakossága fölkerekedik, és a Parlament elé viszi a szemetét.

Csodálkozik-e bárki, miért agonizál az egykori élcsapat?

Ezek ilyenek. Sőt az egész magyar ellenzék ilyen. Az ifjak is. Gulyás Márton és Slejm nevű anarchista csoportja például úgy „politizál”, hogy összefestékezi az Állami Számvevőszék belvárosi székházát. (Korábban a Sándor-palotánál is „festeni” akart a tápos legény, csak nem tudta az épületig elhajítani a flaskát.) Névrokonát, Gulyás Balázst, az emlékezetes „internettüntetés” (számítógép-hajigálás a Fidesz Lendvay utcai székházánál) fő szervezőjét sem kell bemutatni. 

https://magyaridok.hu/paca/szemetdolgok-3617312/

DEMETER-BOTRÁNY: ÁLLAMTITOKSÉRTÉS TÖRTÉNT

Földi László Magyar Idők

Számtalan kérdőjel merül fel egy nyilatkozattal összefüggésben, amelyet Demeter Márta ­LMP-s parlamenti képviselő tett egy katonai gép utaslistájával kapcsolatban. Nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy a XXI. századi politika világa már nem képes újat produkálni, hiszen az elmúlt századokban politikusok és maga a politikai elit már kimerített minden variációt a megmosolyogtató dilettantizmustól az emberiség elleni rémtettekig. Ráadásul a világpolitikában napjainkra követhetetlen és minden logikát nélkülöző trendek alakultak ki, felülírva a józan emberi észt.

Ezt übereli a magyar politikai élet jó néhány képviselőjének észveszejtő és siralmas megnyilvánulása. Egy ilyen „gyöngyszem” az LMP-s képviselőnő titoksértése is, amelynek képlete egyszerű, mégis indokolatlan hullámokat vet a Parlament épületétől a szenzációra váró médián keresztül a biztonságot garantálni hivatott szakmai vezetésig.

A verdikt pedig úgy szól: amit nem lehet – még inkább, amit a törvény tilt –, az bűncselekmény és a törvény által üldözendő. 

https://magyaridok.hu/velemeny/demeter-botrany-allamtitoksertes-tortent-3616733/

MACRON VÉGZETES KERINGŐJE

A FRANCIA ELNÖK RIPACSKODÓ STÍLUSÁVAL SÚLYOS CSALÓDÁST OKOZOTT A VÁLASZTÓINAK

S. Király Béla Magyar Idők

Emmanuel Macron az élő példája annak, hogy a kommunikációra építő európai politikák előbb vagy utóbb csődöt mondanak. Ennél is nagyobb gond, hogy a francia elnök és a hozzá hasonló politikusok – akik egy náluk nagyobb hatalom kijáróembereinek tűnnek – visszafordíthatatlan károkat okoznak Euró­pának. Menesztésük, lelépésük után már-már helyrehozhatatlan a kár, azaz a fogyasztásba beleszédített európai kisember késői ébredése: ismét átvertek egy újszerűnek tűnő választási kommunikációval.

https://magyaridok.hu/velemeny/macron-vegzetes-keringoje-3429266/

HAVASI BERTALAN: ERŐS NÉPPÁRTRA VAN SZÜKSÉG

MTI

Az Európai Néppárt novemberben Helsinkiben tartandó kongresszusával kapcsolatos teendőkről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hétfőn az Országházban, ahol áttekintették a közös erdélyi fejlesztési terveket is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy erős Európai Néppártra van szükség, és a magyar érdekekért a legeredményesebben úgy tudnak közösen küzdeni, ha a májusi EP-választások után erős néppárti frakció alakul az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor és Kelemen Hunor leszögezte: a jelenlegi helyzetben mindketten Manfred Weber jelöltségét fogják támogatni az Európai Bizottság elnöki tisztségére – tájékoztatott Havasi Bertalan.

https://magyaridok.hu/belfold/havasi-bertalan-eros-neppartra-van-szukseg-3620783/

Hadházy kiakadt, szerinte Simonka a legutóbbi időkig osztogathatta a pénzeket az ügyészség asszisztálásával

– Bár elvileg évek óta nyomozgatnak az ügyében, de egészen a legutolsó időkig kézi vezérléssel osztogathatta a vidékfejlesztési LEADER pénzeket is – többek között unokatestvérének (Tóth Renáta, 12 millió) és üzlet- és tettestársainak, és családtagjai cégeinek

– írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos Simonka Györgyről, akinek a mentelmi jogáról éppen ma dönt a parlament. független országgyűlési képviselő szerint a fideszes politikushoz köthető Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület legutóbb 700 millió forint elosztásáról döntött – még három héttel ezelőtt is.

https://168ora.hu/itthon/hadhazy-kiakadt-szerinte-simonka-a-legutobbi-idokig-osztogathatta-a-penzeket-az-ugyeszseg-asszisztalasaval-158279

Magyarországra vezetnek a szlovák újságíró-gyilkosság szálai

Két magyar férfi került a Ján Kuciak gyilkosai után nyomozó szlovák hatóságok látókörébe, az egyiktől szerezhették be azt a fegyvert, amivel megölték az oknyomozó újságírót és barátnőjét – derül ki a birtokunkba került európai rendőrségi határozatból. Ezért bevonták a magyar rendőrséget, amely több helyszínen tartott házkutatást, többek közt Budapesten, Kecskeméten és Zebegényben.

https://hvg.hu/itthon/20181029_Magyarorszagra_vezetnek_a_szlovak_ujsagirogyilkossag_szalai

EURÓPAI FBI-T VETNE BE ORBÁNÉK ELLEN GUY VERHOFSTADT

azonnali.hu

A liberális politikus a bécsi Die Presse olvasóival osztotta meg a tervét.

Guy Verhofstadt, az EU brexitügyi főtárgyalója, az Európai Parlament liberális ALDE-frakciójának vezetője hosszú véleménycikket szentelt az osztrák konzervatív Die Presse napilap hétfői számában Orbán Viktornak és a lengyel Jaroslaw Kaczynskinak. A cikk fő megállapítása, hogy a populista politikusok ugyan tisztább közéletet ígérnek mindenhol szerte Európában, ám ezt nem váltják be soha, ellenkezőleg: maguk profitálnak a leginkább abból a rendszerből, amit kritikával illetnek. 

Verhofstadt úgy látja, a kelet- és közép-európai „mini Trumpok” valódi célja éppen ez: hogy a lehető legjobban kiaknázzák a rendszert, hogy a lehető legtöbb profitot zsebre vágják belőle.

Mindezt Donald Trump amerikai elnökválasztási kampányban tett kijelentésével illusztrálta a politikus. Trump akkor a washingtoni politikai elitre célozva azt mondta, célja, hogy lecsapolja az ottani mocsarat. Verhofstadt szerint a mocsarat az EU-ban a  korrupt kelet-európai populisták idézik elő szabadság- és demokráciaellenes intézkedéseikkel, illő lenne hát lecsapolni.

http://azonnali.hu/cikk/20181029_-europai-fbi-t-vetne-be-orbanek-ellen-guy-verhofstadt

Paksi atomerőmű: sokkal nagyobb a baj, mint gondoltuk?

Amennyiben a Duna hőmérséklete elérni a 30 Celsius-fokot, úgy részlegesen le kell állítani az atomerőművet. Most a rendőrség nyomoz, hogy pontosan mi is történt idén nyáron.

A nyári hőség alatt többször is felmerült, hogy a Duna hőmérséklete elérte a 30 fokot az atomerőmű közelében, ami már károsította volna a folyó élővilágát. A hivatalos vizsgálatok "csak" 29,88 Celsius-fokot mértek, így nem is állt le egyik blokk sem. (Nemrég az alacsony vízszint is problémákat okozott.)

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője hétfői közleményében azt írta, hogy "az első pillanattól valószínűsítettem, hogy az atomerőmű által mért 29,88 fok csak trükkök segítségével volt megállapítható." Arról, hogy hogyan trükközhettek, itt írtunk korábban.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/paksi-atomeromu-viz-nyar.672379.html

Hatalmas pofonba rohanhat Magyarország, ha nem változtat

Bár a digitalizáció már életünk minden területét átalakította, a magyar cégek nagy része mintha elfelejtett volna lépést tartani az idővel. Éppen ezért egyes szakértők szerint a rendszerváltás óta nem fenyegette ekkora veszély a magyar gazdaságot, mint most. Az állam próbálkozik, "pénzt, paripát, fegyvert és felelőst" állított az ügy mellé, de lehetséges, hogy ez sem elég, mert a gondolkodásmódon kellene változni, ami a rendszerváltás óta kísértő - és mindeddig meg nem oldott - kihívás a kkv-szektorban.

Digitalizáció. Nagyjából nincs már olyan nap, amikor ne "jönne velünk szembe" ez a kifejezés, így a magán- és vállalati életünknek nagyjából minden területére hatással van. Sőt mára eljutott odáig a technológiai fejlődés, hogy egy rossz irányba tett lépés akár véglegesen a csőd irányába lökhet egy vállalkozást. Tipikus és sokat emlegetett példa a Kodak esete, amely hiába teremtette meg gyakorlatilag egymaga a nagyközönségnek szánt fényképezőgépek piacát, a digitalizáció felé csak jelentősen megkésve nyitott és ezzel tulajdonképpen saját halálos ítéletét írta alá - még úgy is, hogy 1975-ben a cég egyik mérnöke mutatta be a világ első digitális kameráját.

https://www.napi.hu/tech/digitalizacio-kkv-ivsz-itm.671930.html

Sorost két év börtönbüntetésre ítélték, mégsem történt semmi

ORIGO

1988-ban pattant ki Société Générale-ügy, aminek folyományaként az amerikai bevándorláspárti spekulánst bennfentes kereskedelem miatt két év börtönbüntetés letöltésére ítélték. Soros György négy bíróságot is megjárt az ügyével, mindenhol elvesztve a pert. Ennek ellenére semmi nem történt, minden jel arra mutat, hogy az amerikai milliárdos megúszta a büntetőjogi felelősségre vonást. Felidézzük a máig nagy hullámokat vető spekulációs ügyet, amelybe beletenyerelt az akkori francia politikai elit, és amely tökéletesen megmutatta, hogy a filantróp álca alatt hogyan működik igazából Soros György.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181029-soros-gyorgy-ket-ev-bortonbuntetesre-iteltek-bennfentes-kereskedelem-miatt.html

Hetek óta vágják a fákat a szentgáli tiszafás természetvédelmi területen – drónvideón a pusztítás

Az érintett állami szereplők: a nemzeti park, a kormányhivatal és az erdészet szerint minden rendben van – a helyiek szerint viszont ilyen-olyan indokokkal immár húsz éve tempósan fogy az erdő a természetvédelmi területen: ha nem is méretre, de a megmaradt fák mennyiségét tekintve mindenképp. Videóriport.

https://atlatszo.hu/2018/10/25/hetek-ota-vagjak-a-fakat-a-szentgali-tiszafas-termeszetvedelmi-teruleten-dronvideon-a-pusztitas/

Közel 1 milliárd megy vajdaságiak házvásárlására, miközben a hazai lakástakarékot kivégezték

A kormány két nap alatt kivégezte a lakástakarékpénztárakat a szerinte jelentős költségek miatt, de a vajdasági otthon-támogatásokon nem spórol. A Szerbiában élő magyarok házvásárlására egymilliárd forint megy el, önerőt sem kértek, legutóbb augusztusban jelent meg újabb pályázat.

A hír először februárban jelent meg: a magyar kormány összesen egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást adott 200 vajdasági családnak házvásárlásra. Erre a Prosperitatinál lehetett pályázni, messze nem olyan szigorú feltételekkel, mint ahogy például egy LTP szerződést itthon fel lehetett használni. Az augusztusi házvásárlási pályázati közlemény szerint az első két körben 385 család jutott otthonhoz a program első két körében, portánként 10 ezer euró volt a segítség.

Ha megnézzük a pályázati feltételeket, akkor abból kiderül, hogy a magyar állam úgy adott a külhoniaknak házvásárlásra pénzt, hogy: az értékbecslést az Alapítvány által megbízott értékbecslők végzik, az Alapítvány terhére, ráadásul a pályázatnál nincsen kötelező önrész.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/kozel-1-milliard-megy-vajdasagiak-hazvasarlasara-mikozben-a-hazai-lakastakarekot-kivegeztek/

Európa a 30-as évek óta nem volt ekkora bajban, miközben Merkel lassan lelép a színről, de nagy hiányt fog hagyni maga után

Nemzetközi sajtószemle

 2018. október 29. - Szelestey

A bajorországi kudarcot követte a hesseni pofon: még inkább valószínűnek látszik, hogy vége a nagy pártok koalíciójának Németországban.

Magyarország a sorosozás mögé rejtett antiszemitizmus iskolapéldáját adja.

Palkovics László szerint a kormány engedélyezni fogja, hogy Budapesten maradhasson a CEU, csak azt nem tudja, mikor írja alá a hatalom  a szerződést.

https://b1.blog.hu/2018/10/29/europa_a_30-as_evek_ota_nem_volt_ekkora_bajban_mikozben_merkel_lassan_lelep_a_szinrol_de_nagy_hianyt#more14329685

Fogtechnikai Bt.-vel építtettek volna kerítést TAO-pénzből, de a felét “vissza kellett forgatni

Mintegy 11 milliónyi TAO-pénz landolt a Pest megyei Hernád nagyközség sportegyesületénél (HSE), ebből a pálya kerítését újították volna fel

Fél évig parkolt a pénz a HSE-nél, mire kivitelezőt választottak, decemberben aláírták a szerződést, az önkormányzat is ígért plusz 4,8 milliót

A kivitelező az M&N Fogtechnikai Bt. lett, amely csak alig pár hónappal korábban vette fel tevékenységi körei közé az építési munkákat

A sportegyesület szabálytalanul, előre elutalta a cégnek a TAO-támogatás csaknem teljes összegét, pedig csak teljesítés után fizethettek volna

A kivitelező május végéig vállalta megépíteni a kerítést, ám addig nem csinált egyáltalán semmit, még a régi kerítés elbontását sem végezte el

Az önkormányzatnak elege lett abból, hogy nem történik semmi, végül a saját önrészéből más céggel megépítette legalább a kerítés egy részét

Közben a testületi üléseken felvetődött, hogy a HSE-szerződést visszadátumozták, és az is, hogy “vissza kellett forgatni” a TAO-pénz felét

A HSE elnöke és a kivitelező ügyvezetője szerint most már “becsületbeli ügy”, hogy befejezzék a munkát, talán év végére – 7 hónapos csúszással

https://zoom.hu/hir/2018/10/29/fogtechnikai-bt-vel-epittettek-volna-keritest-tao-penzbol-de-a-felet-vissza-kellett-forgatni/

Egy mammográfiás szűrőbusz miatt nyomoz a rendőrség, kilencnek se híre, se hamva

A rendőrség csalás gyanújával nyomoz egy, a csődbe menekült Ikarus EAG által gyártott mammográfiás szűrőbusz ügyében.

A feljelentés szerint a busz alvázszámát megváltoztatták, a kilométerórát lenullázták, a jármű valójában nem új, csak átalakított, már futott 40 ezer kilométert a BKV-nál.

A kormány tíz ilyen buszt rendelt, a határidő lejárt, a Zoom.hu információi szerint csak ezt az egyet adták át, ráadásul az átadás óta ez is köddé vált. Az érintettek hallgatnak a buszokról.

Az Ikarus EAG csődben van, a gyár áll. A cég 180 csuklós buszt szállított volna a Volánnak és a BKV-nak, de csak 10-et adott át, a két közlekedési vállalat elállt a szerződéstől, amint lehetőségük volt rá.

https://zoom.hu/hir/2018/07/19/egy-mammografias-szurobusz-miatt-nyomoz-a-rendorseg-kilencnek-se-hire-se-hamva

Gábor György:…az európai igazságszolgáltatást súlyos értelmezési zavarok jellemzik a vallás- és szólásszabadság megítélésével kapcsolatosan”

Gábor György filozófus egy különös ítélet kapcsán: “Lehet nemet mondani egy újságra, ami nekem nem tetsző karikatúrákat közöl, lehet nem leülni egy asztalhoz azzal, aki nekem nem tetsző módon nyilatkozik egyik vagy másik vallásról, ideológiáról, világnézetről vagy politikai mozgalomról, de kriminalizálni a kritikát, legyen az még oly durva, tiszteletlen, goromba vagy nyers, nem lehet.”
Habár a pontos és részletes indoklás nem ismert, ám abból, ami a New York Times tudósításából kiderül, úgy vélem, hogy akkor, amikor az Emberi Jogok Európai Bizottsága jóváhagyta egy bécsi bíróság döntését, amely „vallási tanok becsmérlése” miatt pénzbüntetésre ítélt egy nőt azért, amiért a nő Mohamedet pedofilnak nevezte (ugyanis a próféta legkedvesebb feleségét hat évesen jegyezte el, s kilenc éves korában hálták el a nászt), súlyosan téves, hibás, elfogadhatatlan és – félő – precedens értékű döntést hozott.

Túl azon, hogy az elmarasztalt nő állítása megfelelt a történelmi tényeknek, a bírósági döntés komoly kérdéseket vet fel.

https://varosikurir.hu/gabor-gyorgy-az-europai-igazsagszolgaltatast-sulyos-ertelmezesi-zavarok-jellemzik-a-vallas-es-szolasszabadsag-megitelesevel-kapcsolatosan/

Macron íróasztala fölött egy magyar festő képe lóg

Makláry Kálmán galerista vette észre, hogy milyen kép lóg Emmanuel Macron francia elnök dolgozószobájában: a külföldön a legismertebb magyar festők közé tartozó Hantai Simon egyik korszakos alkotása, az Écriture rose, vagyis Rózsaszín írás.

Ez abból a fotóból derül ki, amelyet Macron házi fényképésze rakott ki az Instagramra, különösebb kommentár nélkül.

https://444.hu/2018/10/28/macron-iroasztala-folott-egy-magyar-festo-kepe-log

„Terméketlen a diktátorozás és diktatúrázás”

Molnár Péter, a Fidesz egyik alapító atyja nyerte meg az országos slam poetry bajnokságot lángoló politikai beszédével a főként szerelemről szavaló tinédzserek között. A fiatalok állva tapsoltak.

„Ha lehet, éjfélnél sokkal tovább nem szeretnék maradni” – ezt idézi szeretettel Molnár Pétertől az elnökségi üléseken maga Orbán Viktor. „Bár más mondatom lett volna rá ilyen hatással” – mondja az országos döntőben előadott slam poetry előadásában.  - Harminc évvel ezelőtt, az ELTE jogi karának Bibó István Szakkollégiumában ön is ott volt akkor éjjel, amikor fiatal egyetemisták és egyetemi oktatók megalapították a Fideszt. Mi az, amit elfelejtett a mostani miniszterelnök az akkori szándékok közül? - Azt, amit az angol forradalmárok, amikor hatalomra kerülve újra bevezették a cenzúrát, ami ellen harcoltak. Emiatt írta John Milton a híres iratát a cenzúra ellen. Most nincs általános cenzúra, de egyre szűkül a szabad sajtó tere, és ezzel gyengül a hatalom korlátozásának lehetősége. Pedig a Fidesz kezdeti célja éppen az volt, hogy a kormányzati hatalmi ágak olyan egymást korlátozó rendszerét hozza létre, ami kizárja azt, hogy bárkinek túlhatalma lehessen. Áprilisban a Diktatúra? című cikkemben megírtam, hogy méltánytalan és terméketlen a diktátorozás és diktatúrázás. Ehelyett a hatalomkorlátozás mindenkire vonatkozó rendszerét kell újraépíteni, annak tudatában, hogy a korlátozatlan hatalom azt is eltorzíthatja, aki az ilyen hatalmat ellenzékből bírálja. Ezt a sok történelmi példán alapuló tudást a Fidesz pontosan ismerte és képviselte. Abban a pártban, amit a Fidesz utódpártjának nevezek, ez a tudás és elkötelezettség hosszú ideje nem érvényesül.

 

https://nepszava.hu/3013444_termeketlen-a-diktatorozas-es-diktaturazas

Dávid Ferenc Nagy Imre menetjegye

Magyarország miniszterelnöke ne engedje, hogy Nagy Imre szobrához hozzányúljanak, ne engedje, hogy a mártír alakját térrendezésre hivatkozva eltávolítsák!

Ungváry Rudolf Akit még nem lehet elfelejteni című írásában megváltoztathatatlan tényként említi a Nagy Imre szobor áthelyezését: „el fogják távolítani, de ez nem számít, ameddig vannak, akik emlékeznek.” Én azonban a mártír miniszterelnök szobra elmozdításának tervét továbbra is kegyeletsértőnek tartom, arról nem is beszélve, hogy a szándékolt durva beavatkozás növelni fogja a politikai erők és a társadalom megosztottságát.

Az ideim rendkívül unalmas október 23-i megemlékezéséken nem hallottunk mást, mint az ellenzéki képződmények jajongását és a kormánypárti szónokok „brüsszelezését”, „migránsozását”. A rétorok alig tettek említést arról, hogy ennek a kis országnak a polgárai ’56-ban lerázták a Rákosi-Gerő diktatúra nehéz igáját, szembefordultak az elnyomóval, és bátran harcoltak a megszálló hatalom katonái ellen. Sokan elestek a vidéki nagyvárosok és Budapest utcáin, ezreket internáltak, százakat kivégeztek, köztük Magyarország törvényes miniszterelnökét.  

https://nepszava.hu/3013487_nagy-imre-menetjegye

Vajna Tímea: Ennyit ezekről az emberekről (akik kritizálták, hogy az USA-ba vitte a macskáját magángépen)

Hétfőn estefelé Vajna Tímea reagált a viharra, és azt írta, Hadházyból és Juhászból csak az irigység beszél. Utóbbit egy állat műtét közbeni halálával is megvádolva.

Vajna szerint a botrányt a baloldal kreálta. Amúgy a zöldkártyája miatt kell januárig az USA-ban lennie, és hogy tudjon rá vigyázni, magával kellett vinnie a macskáját is, amit szeptemberben műtöttek, és néha kontrollra kell kötni. Egyben megdicséri az Állatorvostudományi Egyetemet, hogy annak orvosai a legjobbak, ők műtötték a macskát is.

Az utat illetve a gépet Vajna Tímea szerint nem közpénzből fizették, hanem a férje "egy világhírű producer-akinek saját vagyona van- és külföldi barátai kölcsönadják ill. kibéreljük tőlük a gépet." A végére nem felejti el, hogy ő amúgy nagyon jó ember, aki "a legszívesebben a világ összes beteg gyermekét megmentené".

https://index.hu/belfold/2018/10/29/vajna_timea_macska_magangep_repulo/

Ilyen VIP-szolgáltatásokat kaptak az állami vezetők

A nyári képviselői béremelés következtében nemcsak fizetésük, hanem egyéb juttatásaik mértéke is jelentősen nőtt: ma egy képviselőnek jár

szálloda vagy albérlet-támogatás, ami havi 312 ezer forint,

iroda 624 ezer forintért,

benzinkártya a budapestieknek 2500, a legmesszebb lakó képviselőknek akár 6500 kilométer/hóig,

támogatás a mobilszámlához havi 41 ezer 400 forintig.

Hazánkban nem új keletű az állami vezetőknek járó különleges orvosi ellátás sem, sokáig nem is kezeltek mást a Kútvölgyi Kórházban, a rendszerváltás után pedig a Belügyminisztériumnak például külön kórháza volt. Az ATV Heti Napló című műsora számolt be arról, hogy 2011-ben a kormány évi 20 milliós keretszerződést kötött a SOTÉ-val és a Honvédkórházzal.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/29/sote-vip-ellatas/

Trópusi Trumpnak hívják, de sokkal veszélyesebb Trumpnál

Elsöprő többséggel választották meg Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikust Brazília elnökének. Az új államfő sosem látott politikai tisztogatást ígér és kiforgatná sarkaiból a fennálló rendszert. t nyomoz a rendőrség, kilencnek se híre, se hamva

 egy olyan jelölt, aki tiszteli Istent. Az, aki nem tiszteli Istent, nem tisztel senkit

– ezzel indokolta egy választó a brazil elnökválasztás előtt, hogy miért szavaz Jair Bolsonaróra, voksával pedig csatlakozott a választásokon megjelentek többségéhez. Vasárnap a szélsőjobboldali Bolsonaro kapta a szavazatok több mint 55 százalékát, így Brazília is részesévé vált a világszerte tapasztalható radikális jobboldali fordulatnak.

A Trópusi Trumpnak (egyesek szerint pedig Trópusi Hitlernek) is nevezett Jair Bolsonaro egy szokatlanul durva választási kampányból került ki győztesen, szeptemberben meg is késelték.

https://24.hu/kulfold/2018/10/29/jair-bolsonaro-brazilia-elnokvalasztas-szelsojobboldal/

Kiadta az Emmi a kórházi fertőzésekről szóló jelentést, de sokat kell kutatni, hogy meg is találjuk

Szinte titokban került fel az ÁNTSZ honlapjára az Emmi kórházi fertőzésekről szóló jelentése – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért. A dokumentum feltöltéséről a kormány sem a sajtót, sem a szakmai szervezeteket nem tájékoztatta, így valószínűleg csak nagyon keveseknek tűnhetett fel a jelentés. De van még egy csavar a történetben: a dokumentumot eddig minden évben az Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel, most pedig az ÁNTSZ weboldalára – ahol senki nem is keresné.

A TASZ szerint ráadásul a jelentés továbbra sem közérthető, a laikusok számára szinte semmi nem derül ki belőle. A tiszti főorvos korábban azt nyilatkozta, törekednek arra, hogy a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik és elemzéseik minél közérthetőbbek legyenek bármelyik érdeklődő állampolgárnak. Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője szerint viszont nem látszik ennek eredménye.

https://hvg.hu/itthon/20181029_Kiadta_az_Emmi_a_korhazi_fertozesekrol_szolo_jelentest_de_sokat_kell_kutatni_hogy_meg_is_talaljuk

Orbán Viktor: Érthető, hogy a szocialistáknak rossz a lelkiismeretük

Az azonnali kérdések órájában az ellenzék kérdezte a kormányfőt az Országgyűlésen, előtte számos témát érintettek a pártok a plenáris ülésen

Magyar Hírlap

Az Országgyűlés hétfői ülésén a sort záró interpelláció az óraátállítás megszűnésével volt kapcsolatos; ezt követően az azonnali kérdések között az ellenzék a nemzetbiztonsági átvilágításról, a Várba költözésről és a stadionokról kérdezte a kormányfőt.

Azonnali kérdések, interpellációk - krónika az Országgyűlés plenáris üléséről

http://magyarhirlap.hu/cikk/132273/Orban_Viktor_Ertheto_hogy_a_szocialistaknak_rossz_a_lelkiismeretuk

Nagy Ervin Misszió

Ma Európában van szükség misszióra. Ki gondolta volna azt – az elmúlt kétezer év során –, hogy ennek is eljő az ideje

Magyar Hírlap

Hogy a kereszténység bölcsőjében ismét belső és külső „küldetés” szükségeltetik majd a jövőnk, a gyermekeink élete és a megmaradásunk biztosításához. Önvédelemből, a természetes közösségek megőrzése és civilizációnk megóvása végett. Az itt élők életterének újraalakításához, a biztonságos és boldog létezés megéléshez

Nem feltétlen az egyház, de mindenképpen a kereszténység értékeire épült ittlét dimenziójában, a „kapott” és biztonságos kultúrkörben és normarendszer keretei közt. Így Jézus üzenete időszerűbb, mint bármikor. „Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népet, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam néktek.” (Máté 28, 19-20) A keresztény misszió a mai Európában létkérdéssé vált.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132296/Misszio

Őry Mariann Berlinre figyelünk

Álláspont. Egy évvel a szövetségi parlamenti választások és fél évvel a nagykoalíció nyögvenyelős megalakulása után Angela Merkel végre lépett egy merészet

Magyar Hírlap

A német kancellár helyesen ismerte fel: Hessenben vasárnap nem a helyi erők teljesítményét érte kritika, miatta és berlini csapata miatt büntették meg Volker Bouffier tartományi kormányát. Merkel maga is részt vett a kampányban, és arra biztatta a választókat, a helyi ügyekkel foglalkozzanak, ne pedig a szövetségi kormány hibáit verjék le a hessenieken. Tekintve, hogy Merkel CDU-ja és a szociáldemokrata SPD is körülbelül tíz-tíz százalékot zuhant, a kancellár nem volt éppen meggyőző. Hasonlóképpen nem jött be a hesseni szociáldemokraták stratégiája sem, akik a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzőjének vasárnapi megfogalmazása szerint szinte lázítottak a berlini nagykoalíció ellen, hátha szimpatikusabbak lesznek attól, hogy szembehelyezkednek a szerencsétlenkedő országos vezetéssel.

Sosem túl szerencsés, ha Németországban hatalmi válság jelei mutatkoznak, most pedig, amikor éppen Európa jövőjét meghatározó döntések születnek, amikor komplett víziók csapnak össze a 2019-es európai parlamenti választáson, akkor végképp nem magával kell foglalkoznia a berlini vezetésnek. Merkel öröksége fontos kérdés, Európa jövőjében azonban már nem lesz szerepe. Figyeljünk hát oda, hogy nekünk viszont legyen.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132298/Berlinre_figyelunk

A “Gondolkodásmentes Pártkatona” verseny első helyezettje: Nagykálló polgármestere

Az N1TV kisfilmjét érdemes lenne bevenni az oktatófilmek közé, hiszen 5 percben bemutatja 2018 Magyarországának rákfenéjét. Főszereplője egy polgármester, aki “felülről” megkapta az ukázt, hogy mit kell mondania, ha bárki bármiről kérdezi, a tőle elvárható szinten és átéléssel bemagolta, és mint egy megbízható egyszerű gép, ha megnyomják a megfelelő gombot, nyomja a választ.

“A furcsán kezelt uniós pénzekkel kapcsolatban Nagykállóban megtudtuk, hogy az önkormányzati területeken a parlagfű Soros miatt nő ember méretűre. Az uniós pénzből fejlesztett vitorlázásra alkalmas tóban pedig Sargentini miatt nincs víz.”

https://varosikurir.hu/a-gondolkodasmentes-partkatona-verseny-elso-helyezettje-nagykallo-polgarmestere/