2018, október 3 - 07:30 Sajtószemle

Egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el. 

Ezt maga Rétvári Bence bírta mondani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elment szobi Szent László Gimnázium fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre, és az MTI szerint a következőket látta jónak közölni:

·         egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el;

·         pozitív, aktív, produktív, konstruktív emberekre van szüksége, akiket a család mellett csak az iskola tud kinevelni;

·         az iskola ne csak a tárgyi tudást adja át, hanem az értékeket is segítsen észrevenni, és elköteleződni valamelyik mellett;

·         a diákoknak meg kell tanulniuk – az egyházi és az állami iskolákban egyaránt – azt, hogy mi a helyes és mi a helytelen, mi a jó és mi a rossz, valamint, hogy mi visz előre és mi nem.

Továbbá, hogy kormány, annak ideológusai, propagandistái és indoktrinátorai majd megmondják, mi visz előre és mi nem, mert

az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem felekezetileg nem lehet független, ahogyan ezt a rendszerváltás utáni magyar oktatás hirdette, hiszen Magyarország keresztény gyökerű államisággal rendelkezik.

https://b1.blog.hu/2018/09/30/retvari_bejelentette_az_orban-rezsim_nem_ismeri_el_sajat_alaptorvenyenek_ervenyesseget_sem_542

Évi 4,6 milliót keresnek a felcsúti fociakadémia támogatói

mfor.hu

Összesen 65-en gondolták úgy idén, hogy megéri a felcsúti fociakadémiát - A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt - támogatni az adójukkal - derült ki a NAV összesítéséből. Nekik köszönhetően 454 918 forint bevételhez jutott az egykor Orbán Viktor által alapított szervezet.

Ennél többen még sosem támogatták az alapítványt: legutóbb 2014-ben gondolta azt 65 magánszemély, hogy az adójuk 1 százalékának nem lesz jobb helye Felcsútnál. Ők akkor összesen 334 140 forintot hoztak össze támogatásként. Az idei összeg viszont "all-time record", ennél több pénzt még nem ajánlottak fel. A legkevesebb pénzt az első évben szedték össze, alig több mint 152 ezer forintot, a második leggyengébb év pedig 2012, az NBI-be való feljutás éve volt, amikor 55 támogatótól 223 726 forint érkezett az alapítvány kasszájába.

 

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/evi-46-milliot-keresnek-a-felcsuti-fociakademia-tamogatoi.html

Manfred Weber kihívója szerint a Fidesznek távoznia kell a Néppártból

 

Alexander Stubb bejelentette, hogy jelölteti magát az Európai Bizottság elnöki posztjára.

"Fekete-fehér kérdés: ha a Fidesz elfogadja az EU alapértékeit, maradhat az Európai Néppártban (EPP), ha pedig nem, akkor mennie kell" – így válaszolt arra a kérdésre Alexander Stubb finn politikus, hogy kizárná-e a magyar pártot az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládjából. A volt finn miniszterelnök ezt azon a strasbourgi sajtótájékoztatón közölte, ahol bejelentette: jelölteti magát az EPP csúcsjelöltjének, ami végső soron az Európai Bizottság új elnöki címére való jelöltséget jelenti.

https://hvg.hu/gazdasag/20181002_Manfred_Weber_kihivoja_szerint_a_Fidesznek_tavoznia_kell_a_Neppartbol

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE: BETILTOTT KÉT ELŐADÁST A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA VEZETÉSE

„Adjon egy esélyt a tudománynak!" – ezzel a címmel hirdette több hetes országos programját, a Magyar Tudomány Ünnepét tavaly a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A 2003 óta rendszeresen, így idén novemberben is megrendezendő eseménysorozaton a válogatott magyar kutatók előadásokon, konferenciákon, könyvbemutatókon tárják a nagyközönség elé, hogy mire jutottak a kutatásban az elmúlt évben. A tudósoknak idén is le kellett adniuk tervezett előadásuk címét és szinopszisát, de arra valószínűleg kevesen számítottak, hogy lesznek olyan előadások, amelyek esélyt sem kapnak, mert azok megtartását az akadémia vezetése egész egyszerűen nem engedélyezi – ráadásul nem feltétlenül szakmai, hanem politikai okok miatt.

A napokban Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkárhelyettese közölte: két tervezett előadás megtartását sem engedélyezi a Magyar Tudomány Ünnepén. Az egyik betiltott előadás címe a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján lett volna, ezt a hivatalos indoklás szerint „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt" nem engedi megtartani az MTA vezetése. A másik tervezett előadás címe A közösségi média jogi oldala – itt a betiltás indoklásában mindössze annyi áll, hogy a téma „politikai vonatkozásai miatt" nem lehet megtartani az előadást.

Íme a levél teljes szövege:

https://qubit.hu/2018/10/02/a-magyar-tudomany-unnepe-betiltott-ket-eloadast-a-magyar-tudomanyos-akademia-vezetese

Ez volt az MTA által betiltott előadás

„A társadalmi nem által meghatározott viselkedés, mint hátrány a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésében” – ez annak az angol nyelvű kutatásnak a címe, amelyet a CEU adat- és hálózatkutatói, Vedres Balázs és Vásárhelyi Orsolya folytattak, a GitHubon vizsgálták a női, férfi fejlesztők, és a társadalmi nemekhez kapcsolódó előítéletek kapcsolatát.

A kutatás alapján a magyar tudomány ünnepének alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián tartottak volna ismeretterjesztő előadást, de mint az tegnap este kiderült, az akadémia felső vezetése nyíltan, politikai okokra hivatkozva eltiltotta őket a program megtartásától:

A kutatás egy viszonylag nagy, a GitHub közösségi szoftverfejlesztő platformon készült vizsgálat eredményeit összegzi, és megállapításai szerint a nők kifejezetten hátrányos helyzetben indulnak ebben a szakmában, amelynek főként nem az egyedi eseteken alapuló diszkrimináció az oka, hanem az általánosan a női viselkedéssel kapcsolatos, beágyazott előítéletek.

https://merce.hu/2018/10/02/ez-volt-az-mta-altal-betiltott-eloadas/

Letiltott MTA-előadások: megszereztük a letiltásra írt válaszlevelet

 

Megszereztük azt a válaszlevelet, amelyet a Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetője, Rudas Tamás az elutasító döntésre írt a főtitkárságnak. Rudas a levélben tudomásul vette a döntést, és azt írta, hogy a két előadást a Társadalomtudományi Kutatóközpontba áthelyezve fogják megtartani, hogy azok áthallásossága ne az MTA-t terhelje. Felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a társadalomtudomány nem térhet ki „a politikailag releváns témák tárgyalása elől”, a társadalomtudományok feladata a politikailag értelmezhető témák tárgyalása, és a politikai rendszer szereplői és a nagyközönség számára „higgadt, kiegyensúlyozott tudományos ismeretek bemutatása”. 

https://hvg.hu/itthon/20181002_mta_letiltott_eloadasok

Lemondta előadását a Széchenyi-díjas kutató az MTA cenzúrája miatt

Lemondta a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadását Kertész János Széchenyi-díjas hálózatkutató, a CEU tanszékvezetője. A Magyar Tudományos Akadémia főtitkárságának küldött levelében azzal indokolta visszalépését, hogy a mai hírek szerint az MTA letiltotta Vedres Balázs és Vásárhelyi Orsolya társadalmi nemek és hálózatkutatás kapcsolatáról szóló előadását, levelét pedig a Facebookon is közzétette. Kertész azt írta, megdöbbentette az Akadémia eljárása, és főleg az, hogy nyíltan politikai indokokra hivatkoznak az intézkedésnél.

„Ezek az intézkedések botrányosak, a magyar történelem sötét korszakait idézik.”– írta.

"Ön felkért arra, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartsak előadást a hálózatelméletről. Ön nem tudhatta, hogy előadásomban az alkalmazások között meg kívántam említeni a korrupció problémájának hálózattudományi megközelítését. Ennek a témának is vannak „politikai vonatkozásai”. De ne aggódjon, előadásomat ezennel lemondom. Nem kívánok egy olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak.
Üdvözlettel, 
Kertész János
az MTA rendes tagja, egyetemi tanár
a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének vezetője
Széchenyi-díjas"

https://merce.hu/2018/10/02/lemondta-eloadasat-a-szechenyi-dijas-kutato-az-mta-cenzuraja-miatt/

Csányi Sándornak nem tetszett, hogy senki sem kap büntetést a Felcsút és a Vidi közötti balhé miatt, ezért megtámadta a döntést

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség  elnöke megfellebbezte a független fegyelmi bizottság első fokú döntését, ami  kimondta, hogy a Puskás Akadémia-Vidi meccs utáni meccs utáni balhé miatt senkit sem kell megbüntetni. 

https://444.hu/2018/10/02/csanyi-sandornak-nem-tetszett-hogy-senki-sem-kap-buntetest-a-felcsut-es-a-vidi-kozotti-balhe-miatt-ezert-megtamadta-a-dontest

Végre elárulták, mennyi nyugdíjprémiumot fizet az állam

Novemberben 18 ezer forint plusz nyugdíjprémiumot fizet ki az állam a nyugdíjasoknak – ez havi 1500 forintos pluszjuttatásnak felel meg.

https://zoom.hu/hir/2018/10/02/vere-elarultak-mennyi-nyugdijpremiumot-fizet-az-allam/

Ezt tette az Orbán-kormány az országgal nyolc év alatt

Európa második legdrágábban működő államát sikerült felépítenie az Orbán-kormánynak, miközben az oktatásra, az egészségügyre fordított GDP-arányos kiadások csökkentek 2010-hez képest. 

https://zoom.hu/hir/2018/10/02/ezt-tette-az-orban-kormany-az-orszaggal-nyolc-ev-alatt/

Az LMP szavazói ma nem ott vannak, ahol a párt

Látszik, hogy az LMP fontos stratégiai fordulatot vett azzal, hogy a választások után erőteljesen jobbra fordult és egy baloldali-liberális összefogás helyett egyre inkább a jobboldal felé és a Jobbik irányába tájékozódik, ám ez többeknek nem vállalható, így például Szél Bernadettnek sem – értékelte a Szél Bernadett és Szabó Szabolcs LMP-ből való távozása után kialakult helyzetet a Zoom.hu kérdésére a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

 https://zoom.hu/hir/2018/10/02/az-lmp-szavazoi-ma-nem-ott-vannak-ahol-a-part/

Voldemort nagyúrból ingatlanfejlesztő lett

 

A legnagyobb európai ingatlankiállítás és -vásár egyik magyar résztvevője a Voldemort nagyúrként elhíresült Mengyi Roland, aki mint „developer”, vagyis fejlesztő regisztrált a müncheni ágazati csúcseseményre. A kenőpénzek miatt is megvádolt fideszes exképviselő ellen javában folyik a büntetőeljárás, ha bűnösnek találják, akár 15 évet is kaphat. Viszont szabadlábon védekezhet, és ezek szerint már ingatlanfejlesztői álmokat dédelget.

https://hvg.hu/itthon/20181002_mengyi_roland_voldemort_muncheni_ingatlan_expo_real

Szokatlan módját választotta az USA a magyar kormány figyelmeztetésének

Megváltoztatta facebookos profilképét a budapesti amerikai nagykövetség, egy nagy fotón a kijevi Majdan téren lévő függetlenségi emlékművet díszítő nőalak látható, a szöveg pedig ez: Fókuszban Ukrajna. Az is figyelemre méltó, hogy az USA diplomáciai képviseletei más országokban nem léptek hasonlóan, így az üzenet egyértelműen Magyarországnak szól.

Egy posztban meg is magyarázta a követség a döntést. „Ukrajna, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada magyarországi nagykövetségei továbbra is egy független, egységes és biztonságos Ukrajna kitartó támogatására ösztönöznek azzal, hogy felhívják a figyelmet az ország folyamatban lévő, széles körű reformtörekvéseire, az aggodalmat keltő politikai, biztonsági, társadalmi-gazdasági és a médiát érintő kérdésekre – beleértve a Krím törvénytelen elcsatolását és a folyamatos orosz agressziót Kelet-Ukrajnában –, valamint rávilágítanak az Oroszország elleni szankciók fontosságára” – írta a követség.

https://hvg.hu/vilag/20181002_Szokatlan_modjat_valasztotta_az_USA_a_magyar_kormany_figyelmeztetesene

"Nyilván jobb lenne, ha nem lenne" – van azért fideszes, aki nem boldog Orbán magánrepülőútjaitól

Bár a kormánypárti képviselők többsége – nyíltan legalábbis – védi a múlt héten nyilvánosságra került magánrepülőútjai miatt támadott miniszterelnököt, "nagyon négyszemközt" többen is elismerték, hogy morálisan azért problémás szerintük a helyzet. Orbán Viktor láthatóan derűsen kezeli az ügyet: tudósítónknak nevetgélve reagált a parlamenti folyosón, hogy "főzzön abból", amit elmondott odabent. Pedig abból nem könnyű.

Most mit mondjak erre? Nyilván jobb lenne, ha nem lenne – így hangzott a legmeredekebb bírálat, amit kormánypárti képviselőtől hallhattunk hétfőn a miniszterelnök magánrepülős útjairól – de ezt is szigorúan csak négyszemközt merte mondani az illető. Azok a kormánypárti honatyák pedig, akiket a parlamenti folyosón, képviselőtársaik előtt szólítottunk meg, nem akartak válaszolni, vagy nem láttak benne semmi kivetnivalót, hogy a miniszterelnök értékes repülőutakat fogad el a cégein keresztül sok száz milliós közbeszerzéseket nyerő Garancsi Istvántól (vagy – ahogy arra az Átlátszó újabb cikke utalt: Mészáros Lőrinctől), vagy legalábbis nem merték elmondani, ha igen. Tőlük a múlt héten már interjúhelyzetben vagy hivatalosként is hallott magyarázatokat hallhattuk, miszerint

https://hvg.hu/itthon/20181001_Nyilvan_jobb_lenne_ha_nem_lenne__van_azert_fideszes_aki_nem_boldog_Orban_maganrepuloutjaitol

MEGKÉSETT VÉDEKEZÉS

Gajdics Ottó Magyar Idők

 

Nem volt nekünk elég Dimitrisz Avramopulosz, aki úgy beszélt a nevünkben migrációs biztosként az ENSZ-közgyűlésen, mintha mi, magyarok tagok sem lennénk az unióban. Pedig állítólag itt mindenki egyenlő.

Őt egyáltalán nem érdekelte, hogy mi nem akarunk semmilyen betelepítési programot és kvótát, és egyáltalán nem tartjuk üdvösnek az illegális bevándorlást, következésképpen nem is akarjuk legálissá tenni azt.

De ha nem elég bosszantó az európai értékeket semmibe vevő, a tagállami szolidaritást és annak alapját, a kölcsönös megértést sutba vágó biztosi nyüzsgés, akkor itt van Angela Merkel is.

A német kancellár követhetetlen migránspolitikájával szép lassan válságba sodorja pártját, szövetségeseit, végül Németországot és vele együtt egész Európát. Taktikája a béna sakkozóéhoz hasonlít, akinek gőze nincs, hogyan nyerhetné meg a játszmát: nem gondolkodik előre, zavarodottságában leginkább csak ellenfele lépéseit másolja.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/megkesett-vedekezes-3535643/

NYILVÁNOSAK VOLTAK A KIÁLLÍTÁS TERVEI

VITA A PÁVA UTCAI JOGFOSZTÁSTÓL NÉPIRTÁSIG CÍMŰ TÁRLAT LÉTREJÖTTÉNEK KÖRÜLMÉNYEIRŐL

Molnár Judit - Pelle János Magyar Idők

Pelle János annak a reményének ad hangot a Megnyitás előtt a Sorsok Házacímű cikkében (Magyar Idők, 2018. szeptember 27.), hogy 2019. április 16-án végre megnyílik a Sorsok Háza.

Neki elég az a hat sor a koncepcióról, amit Köves Slomótól idéz. Bizalmat szavaz neki és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak és elnökének.

A lényeg, hogy nyíljon meg a kiállítás. Azt gondolom, hogy az lenne a természetes, ha a kiállítás koncepciója nyilvánosságot kapna, és azt szakmai vitára bocsátanák még a megvalósulás előtt.

Érdekes módon Pelle János nem akarja előzetesen megismerni a Sorsok Háza kiállítási forgatókönyvét. Ellenben arra hívja fel olvasói figyelmét, hogy „a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen (HDKE) 2006-ban, az MSZP–SZDSZ-koalíció kormányzása idején felavatott kiállítás forgatókönyvét előzetesen nem ismerte a közvélemény, még az intézmény kuratóriumának minden tagja sem”.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/nyilvanosak-voltak-a-kiallitas-tervei-3533450/

 

A VALLÁSI TÁJKÉP (M)ECSETVONÁSAI

Joó István Magyar Idők

 

Van itt egy németországi vallási hír; nekem legalább annyira fáj, mint a fölöslegesnek ítélt francia katedrális felrobbantása. Azt szemlézte a Mandiner, hogy Hamburgban mecsetté építették át az egyik evangélikus templomot, és így nyitották meg újra, immár a helyi muszlimok számára.

Hamburg-Horn esete tanulságos. Horn különben azt jelenti, kürt. Hadd fújjam meg, keresztény újságíró, a kultúrharcok közepette a hitharci kürtöt, még ha némelyek számára fülsértő is. Ahhoz, hogy ne legyünk újra gyaurok, aligha lesz elég a várhatóan nagy felhatalmazású európai nemzetképviseletünk. Nem lesz elég a kultúrkereszténység, még kevésbé a „bármilyen szakrális talapzat”. Átélt kereszténységre van szükségünk. Ha ragaszkodunk ehhez, felülről meg is kapjuk. A megmenekülésünkkel együtt

 

https://magyaridok.hu/velemeny/a-vallasi-tajkep-mecsetvonasai-3526697/

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER: AZ ENSZ NEM TANULT AZ EU HIBÁIBÓL

MTI

Az ENSZ nem tanult az EU hibáiból – mondta a világszervezet migrációs csomagjáról szólva a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

Szijjártó Péter kijelentette: az EU kudarcba fulladt migrációs politikája jelent meg az ENSZ elképzeléseiben, így például az a hazug állítás, hogy a migráció alapvető emberi jog, a migrációnál jobb sose történt az emberiséggel. Ezzel szemben alapvető emberi jog az, hogy az ember a saját otthonában nyugalomban, biztonságban élhessen. Ezt fenyegeti az EU és az ENSZ migrációs politikája – fejtegette a miniszter.

Az EU megdöbbentő módon egyszer sem állt ki az európai emberekért például a migráció biztonsági kockázatai, a növekvő terrorveszély témájában, és semmibe vette, hogy az unióban nincs egységes álláspont a migrációról – fejtette ki a külügyminiszter.

https://magyaridok.hu/belfold/szijjarto-peter-az-ensz-nem-tanult-az-eu-hibaibol-3536858/

 

HAMAROSAN KEZDŐDIK A DEMOGRÁFIAI KONZULTÁCIÓ

Varga Attila Magyar Idők

 

2018 a családok éve, így a gyermeket nevelő családok támogatása áll az októberi demográfiai konzultáció középpontjában. Információnk szerint a miniszterelnök már döntött az újabb nemzeti konzultációban szereplő kérdésekről, amelyeket hamarosan nyilvánosságra is hoz a kabinet. Várhatóan újabb jelentős családpolitikai intézkedéseket jelent be a kormány a közeljövőben.

https://magyaridok.hu/belfold/hamarosan-kezdodik-a-demografiai-konzultacio-3534428/

 

Hivatalos: lemondott az egészségügyi államtitkár

 

Nagy Anikó gyermekgyógyászként szeretne tovább dolgozni, eddigi tapasztalatával segíteni a kormánynak a demográfiai helyzet javítására irányuló törekvéseit.

Az államtitkár esetleges lemondásáról a Népszava írt korábban. A lap értesülései szerint felettese, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter már kereste az utódját.

https://hvg.hu/itthon/20181002_lemondott_nagy_aniko_egeszsegugyi_allamtitkar

A fegyver, amivel Orbán elfoglalná Európát

Orbán Viktor a 2015-ös menekültválság idején megérezte a lehetőséget, hogy szintet lépjen, és tényezővé váljon Európában. A 2008-as gazdasági válság után megroppant liberális demokráciának a legsebezhetőbb ponton esett neki: a bevándorlásba belekapaszkodva politikai terméket csinált a migrációs válságból. Beszédeit végignézve megmutatjuk, milyen stratégiával élesítette ezt a fegyvert, és hogy mi a célja ezzel.

https://24.hu/kulfold/2018/10/02/a-fegyver-amivel-orban-elfoglalna-europat/

Matolcsy Ádám bútorgyára ismét brüsszeli pénzből gazdagodik

Kevesebb mint két év alatt negyedszer nyert vissza nem térítendő európai uniós támogatást Matolcsy György jegybankelnök fiának érdekeltsége – tudta meg a 24.huMatolcsy Ádám bútorgyára ezúttal csaknem tízmillió forintban részesül, hogy külföldi kiállításokon vehessen részt.

Ezzel az összeggel együtt az ifjabb Matolcsy cégének tulajdonában álló Balaton Bútor Kft. eddig több mint 600 millió forint vissza nem támogatást nyert Brüsszeltől. 

A kormányzati pályázati portál adatai alapján a vállalkozás négyszer is sikeresen pályázott az uniós pénzekre:

https://24.hu/kozelet/2018/10/02/matolcsy-adam-butorgyar-brusszel-tamogatas-europai-unio-matolcsy-gyorgy-jegybank-mnb/

Bérelt helye van a katonai titkosszolgálatnak az MTI-ben

Állandó bérlő az állami médiacsoport, az MTVA alá tartózó MTI Naphegy utcai székházában a magyar katonai titkosszolgálat, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) is – derült ki a honvédelmi miniszter írásbeli válaszából, melyet az LMP-s Demeter Márta kérdésére adott.

Benkő Tibor miniszter válaszában megerősítette: “a KNBSZ a törvényben felsorolt feladatai végrehajtása érdekében szerződés alapján bérel híranyagszolgáltatást és egy helyiséget az MTVA (MTI) Naphegy téri telephelyén, ahol

“a törvényi előírásoknak megfelelően a híranyagszolgáltatás folyamatos feldolgozását végzi”

– akármit is jelentsen ez egyébként. További részleteket a miniszter nem árult el, illetve még annyit közölt, hogy a szerződés megkötése, illetve annak módosítása nem tartozik a Honvédelmi Minisztérium hatáskörébe.

https://zoom.hu/hir/2018/10/02/berelt-helye-van-a-katonai-titkosszolgalatnak-az-mti-ben/

Szír árvákat fogadhat be Szlovákia

Peter Pellegrini, szlovák kormányfő egy rádiós beszélgetés során említette, hogy Görögországban tartózkodó szír árvákat fogadna be Szlovákia, és gyermekotthonban helyeznék el őket – írja az Aktuality.sk. A részletekről még egyeztetni fog Miroslav Lajčák, külügyminiszterrel

„Szlovákia már régóta effektív intézkedéseket sürget a migrációs válság kezelésére, miszerint az összes tagország a saját lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a válság mérsékléséhez. A Szlovák Köztársaság közvetlen a menekültkrízis berobbanása után 2015 júniusában önként felajánlotta 100 személy elhelyezését az országon belül. Ehhez hasonló önkéntes hozzájárulás lenne Szlovákia részéről tíz szír árva befogadása” – nyilatkozta Igor Skoček, a külügyminisztérium szóvivője.

 

http://mandiner.hu/cikk/20181002_szir_arvakat_fogadhat_be_szlovakia

Keresztény és demokrata
GULYÁS GERGELY 
Demokrata

 

Ma Európát nem a bal-jobb, liberális-nemzeti különbözőségek, hanem a bevándorláspárti-bevándorlásellenes törésvonal osztja meg. Interjú.

„Sokan egészen konkrétan Emmanuel Macront nevezik meg a Néppárt megosztására irányuló törekvések mögött…

Emmanuel Macron Franciaország elnökeként egy európai uniós, szövetséges állam első számú vezetője, de egyúttal a pártpolitikai színtéren politikai ellenfél is. Viszont nem elsősorban nekünk. Amennyiben a német politika még képes valamennyire a saját érdekeit követni, akkor elsősorban Németország és különösen a német kereszténydemokraták számára veszélyes. Más kérdés, hogy a teljesen kiegyensúlyozatlan német sajtóban és nyilvánosságban ennek kimondása veszélyeket rejt magában. A német jobbközép éleslátóbb része ugyan fél kimondani, de tudja, hogy Orbán Viktor a Bildnek nyilatkozva találóan fogalmazott: a macroni koncepció egy Franciaország által vezetett Európai Unió, német pénzen. CDU-s barátaink jelentős része ehhez a törekvéshez nyújtott most segédkezet, egyébként a saját testvérpártjuk elárulásával.

http://mandiner.hu/cikk/20181002_gulyas_gergely_kereszteny_es_demokrata

Zsoldossirató

Stumpf András Új szó

 

A közös határvédelem és Magyarország csatlakozása az Európai Ügyészséghez tehát közös érdeke az uniónak, az európai polgároknak és a magyar polgároknak. Csak a magyar kormánynak nem érdeke egyik sem.

Az európai határ- és parti őrség 162 oldalas európai bizottsági tervezetét bárki elolvashatja, akinek van internet-hozzáférése és némileg ért angolul. Kiderül gyorsan, hogy a tervezet épp a migráció megállítását tűzi ki célul. Olyan közös határőrséget, amely fel tud lépni a három évvel ezelőtti görög helyzethez hasonló esetekben. Azaz, ha egy ország nem tudja megvédeni az uniós határt, segítséget kap. Az uniós határőrök ugyanakkor nem minősíthetnének menekültnek senkit – ez továbbra is a helyi menekültügyi hatóság joga maradna. A határőrök viszont őrizetbe vehetnének bármilyen, papírok nélküli migránst, a kiutasítási döntés után pedig öt napra csökkenne a fellebbezés ideje. Elutasítás esetén aztán a kitoloncolásban is segédkeznének, ha kell.

Mi ezzel a gond? Semmi. Magyarországot nem is érintené, hiszen ha a kerítés megvédi a határt, semmi dolguk nem lenne itt. Annyira nincs gond a tervvel, hogy három éve maga Orbán Viktor követelte: legyen ilyen közös határőrség. Most meg ellenzi. Talán hirtelen meggondolta magát, s ma már migránsokkal akarja elárasztani Európát Orbán Viktor? Logikus gondolat lenne, de nem. Nem akar ezzel semmi mást, mint megerősíteni saját belföldi táborát, nyomkodni a „szuverenitás”-feliratú gombot. Mivel épp elég magyarnak volt kasza meg kapa a jele az oviban, a gomb remekül működik is. Az Európai Unió meg továbbra is rosszul fog. Olyan hatalom ugyanis soha nem volt még a történelemben, amely ne védte volna hatékonyan saját határait. És amely ne nézett volna rá pénzeinek elköltésére.

A közös határvédelem és Magyarország csatlakozása az Európai Ügyészséghez tehát közös érdeke az uniónak, az európai polgároknak és a magyar polgároknak. Csak a magyar kormánynak nem érdeke egyik sem.

ujszo.com/velemeny/zsoldossirato

Egy katolikus egyházat bíráló film rekordbevételt hozott Lengyelországban

 

Három nap alatt csaknem egymillióan látták a lengyel mozikban a Kler című drámát, amely élesen bírálja a katolikus egyházat.

A Wojciech Smarzowski rendezésében forgatott, sötét hangulatú film kitalált szereplői három katolikus pap, akik vodkát vedelnek és gúnyolódnak az egyházon, egyikük pedig szexuálisan bántalmaz egy vak árva fiút. A produkció egy hete több díjat is elnyert a gdyniai Lengyel Játékfilmfesztiválon. 

A produkció forgalmazója, a Kino Swiat közleménye szerint az alkotást az első három napon 935 ezer néző látta. „Ez volt az elmúlt harminc év legnagyobb bevételt hozó premierhétvégéje a lengyel filmtörténetben" – hangsúlyozta a forgalmazó.

 

http://mandiner.hu/cikk/20181002_egy_katolikus_egyhazat_biralo_film_rekordbevetelt_hozott_a_lengyel_mozikban

Merkel népszerűbb világszerte, mint Trump

2018. október 2. 07:47

52 százalék bízik abban, hogy Merkel helyesen cselekszik.

Angela Merkel német kancellár világszerte népszerűbb, mint Donald Trump amerikai elnök – derül ki a Pew Research Center hétfőn Washingtonban bemutatott kutatásából.

A független közvélemény-kutató intézet 25 országban 26 ezer embert kérdezett meg. A felmérés szerint 52 százalékuk bízik abban, hogy Merkel a világ dolgait illetően helyesen cselekszik, Trump esetében 27 százalék volt ezen az állásponton. A Pew a világ öt vezetőjéről kérdezte az embereket, és ebben a kérdésben Trumpot Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai államfő és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is megelőzte.

A megkérdezettek közül a mexikóiak bíznak a legkevésbé Trumpban; ott csak az emberek 6 százaléka mondta azt, hogy Trump helyesen cselekszik. Az amerikai elnököt Izraelben kedvelik a leginkább, ahol a válaszadók 69 százaléka vélekedik róla pozitívan.

http://mandiner.hu/cikk/20181002_merkel_nepszerubb_vilagszerte_mint_trump

Nagy a baj, 1000 milliárdtól is eleshet Magyarország a kormány miatt

Jávor Benedek úgy tudja, az Európai Bizottság a területfejlesztési operatív program miatt vizsgálódik.

„Brüsszelben is rájöttek ugyanis, hogy ebben politikai alapon, pofára osztják a pénzeket. Nem vészes, 2020-ig csupán 1200 milliárd forint kifizetése forog kockán” – írja a blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.

Jávor szerint az Európai Bizottság a területfejlesztési operatív programnál, vagyis a TOP-nál talált furcsaságokat. A bizottság fő gondja a TOP döntési rendszerével van. „Nincs világos kritériumrendszer, sem pedig indoklás, hogy egyes települések miért élveznek előnyt másokhoz képest, egyes projektek miért kapnak támogatást, másokat pedig miért utasítanak el. Egyszerűen hiányzik a döntéshozatalból a világos szakmai kritériumrendszer. Magyarra fordítva az EU-s bürokrácia diplomatikus megfogalmazásait: a pénzeket pofára osztják, vélhetőleg döntően politikai alapon” – írja a politikus.

A bizottság vizsgálódik az ügyben, sőt, már a végső szakasznál tartanak. A gond az, hogy amíg ez le nem zárul, a programra szánt kifizetések állnak. Jávor szerint a költségvetés súlyos cash-flow problémába ütközhet, ő úgy látja, erre utal az önkormányzatoknak kiutalt, de még el nem költött pénzek gyors visszavétele is.

https://magyarnarancs.hu/belpol/nagy-a-baj-1000-milliardtol-is-eleshet-magyarorszag-a-kormany-miatt-114014

Az MSZMP tagja volt a nagykőrösi polgármester, aki határozatban kommunistázta le a Sargentini-jelentést megszavazó képviselőket

A múlt héten fél Európa beleremegett, amikor Nagykőrös fideszes többségű önkormányzata külön határozatban ítélte el a Sargentini-jelentést, hogy kiálljanak a kormány mellett. Czira Szabolcs polgármester az előterjesztés szövegében megalapozatlan, kommunista hangvételű aljamunkának nevezte a jelentést, amit szerinte az  EU bevándorláspárti, kommunista politikusai fogadtak el

A fideszes polgármester heves kommunistázása azért is fura, mert pár éve olyan pártnyilvántartó lapok jelentek meg, amik szerint Czira 1987 végén belépett az MSZMP-be, ahol Alapszervi Infó. Felelős megbízást kapott, vagyis a  hangulatjelentésekért volt felelős. 

https://444.hu/2018/10/02/az-mszmp-tagja-volt-a-nagykorosi-polgarmester-aki-hatarozatban-kommunistazta-le-a-sargentini-jelentest

Ha három gyereked van, és nő vagy, soha többé ebben az életben nem fizetsz adót

 

A "több pénz egyenlő több gyerek" szemlélet jegyében formálhatja tovább a kormány a családpolitikát, minderre persze hivatalosan az emberek kérik egy nemzeti konzultáció keretében.

https://nepszava.hu/3010421_ha-harom-gyereked-van-es-no-vagy-soha-tobbe-ebben-az-eletben-nem-fizetsz-adot

Újabb bírósági csörte a fővárosban – Célkeresztben a PKKB elnöke

 

Lemondásra próbálja rávenni Kádárné Báló Ágnes elnököt egy olyan felettese, aki nem pályázaton nyerte el posztját, hanem Handó Tünde saját hivatalából küldte a törvényszék élére.

Eltávolítaná posztjáról a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) elnökét a Fővárosi Törvényszék (FT) nemrég - egy év határozott időre - megbízott elnöke. Információnk szerint Polgárné Vida Judit, FT-elnök ezt a napokban személyesen is közölte Kádárné Báló Ágnes, PKKB-elnökkel. Úgy tudjuk, Polgárné azzal "fenyegette" a PKKB-elnököt, hogy elvonja elnöki hatáskörét, vagy kirendeli más bíróságra, ha nem mond le a posztról.

https://nepszava.hu/3010069_ujabb-birosagi-csorte-a-fovarosban-celkeresztben-a-pkkb-elnoke

Magyarország miniszterelnöke megvesztegethetetlen

 

Mi szab tehát határt annak, hogy Orbán Viktorral barátai megosszák amijük van? – kérdezte az RTL újságírója a kormányinfón. Az állami megrendelésekből élő vállalkozó lakást is vehet a kormányfő gyerekeinek, esetleg  üzletrészt vásárolhat a család a másik barát, Mészáros Lőrinc vállalkozásában?

„Határt a polgári jóízlés és a választók értékítélete szab” – mondta ki Gulyás. Kétségtelen, úgy tűnik, jelenleg mindkettőbe belefér a nagyvállalkozói szívesség. Apró kellemetlenség, hogy a választók minderről nem a kormánynak köszönhetően, hanem az Átlátszó révén értesülhettek. Ami persze sorosgyörgy.

EGYÉBKÉNT AZ SEM VILÁGOS, HOGY AZ ÜGY KAPCSÁN MIÉRT VÁDOLJA AZ ORSZÁG BOMLASZTÁSÁVAL A PORTÁLT A FIDESZ, HA EGYSZER A PÁRT AZT ÁLLÍTJA, SEMMI TÖRVÉNYTELEN NEM TÖRTÉNT.

No de az ilyen törvényes gyakorlat is csak mértékkel folyhat, mert mindez csak a kormányfőre vonatkozik. (Esetleg a részeg számikkal védekező Semjén Szarvasvadász Zsoltra.) Gulyás szerint ugyanis egy állami cég vezetőjének vagy egy államtitkárnak már jobban meg kell gondolnia, hogy elfogad-e olyan szívességeket, mint a közös nyaralás Mészáros jachtján vagy a repülőút a magángéppel. Orbán Viktor azonban vitán felül áll. A polgárinak indult, illiberálissá lett, türk gyökereit nem feledő Magyarországon a közpénz jellegét elvesztett vagyon már nyíltan vándorolhat a kormányfő közelébe, nem csak cégvásárlás, de szívességek formájában is.  Amiből megint elnyert közpénz lesz, amiből megint lehet szívességet adni, amíg tart a végtelenül hosszú huszonnegyedik óra.

 

https://index.hu/velemeny/2018/09/27/magyarorszag_miniszterelnoke_megvesztegethetetlen/

 

Bravó: elkezdte homoszexuálisnak titulálni a kormánymédia a francia elnököt

Az új célpont most a Sargentini-jelentés elfogadása után nem is lehet más, közeledve az európai parlamenti választásokhoz, mint Franciaország elnöke, Emmanuel Macron, aki deklaráltan szemben áll Orbán kirekesztő és antidemokratikus politikájával. Hiába él azonban Macron 11 éve boldog házasságban egy asszonnyal, ez nem akadályozta meg a kormánysajtót, hogy homoszexuálisnak állítsa be. A teljes lakájmédiában összehangolt támadás apropója pedig egy közös fotó, amelyen Macron megölel egy félmeztelen zenészt. A fotót egyaránt címlapon hozta csaknem a teljes Fidesz-média.

A Fidesz faliújságjaként funkcionáló Magyar Időkben például Pilhál György publicista alig leplezi szándékait. „A kellemest a hasznossal kötötte össze a hét végén Emmanuel Macron (legalábbis a maga normái szerint), amikor meglátogatta a Franciaországhoz tartozó, karibi-tengeri Kis-Antillák egyik szigetét” – írja a cikk, amely szerint „szép szál, kigyúrt szerecsen legények” „szenvedélyesen ölelgették” Macront. Az elnök Pilhál szerint ettől „euforikus mámorba” került, és egyébként is, a felesége nélkül utazott.

 

https://168ora.hu/itthon/bravo-elkezdte-homoszexualisnak-titulalni-a-kormanymedia-a-francia-elnokot-156843

Méretes patkányok szaladgálnak a budapesti hidak lábánál

 

Szeptember második felében három különböző estén is megfigyeltük, ahogy jó pár méretes patkány mászkál a Szabadság híd és az Erzsébet híd lábánál. Előbbinél a hajóállomás két oldalán a folyóhoz vezető lépcsőkön. A lépcsők közötti résekből futkorásznak ki-be, a folyóparton felgyűlt hordalékfákon galoppíroznak, és jóízűen falatoznak a lépcsőkön összegyűlt szemétből. A patkányirtásért felelős konzorcium vezetője szerint hamarosan megoldódik ez a probléma.

Habár negyvenhét évig a Bábolna Bio végezte a fővárosban a patkányirtást, ahogy azt július közepén megírtuk, a legutóbbi közbeszerzési eljárást a fővárosi patkánymentesítésre egy négy cégből álló konzorcium, az RNBH nyerte el. Így 2018. július közepétől, egészen 2022-ig ők látják el a patkánymentesítést Budapest területén.

Így néz ki esténként a Szabadság híd és az Erzsébet híd lábánál lévő terület:

 

https://index.hu/belfold/2018/10/02/patkany_budapest_duna_irtas/

Saját cikkét is meghamisította a kormánypropaganda

Az történt, hogy az egyik sajtónak csak komoly jelentésbővítéssel nevezhet, közpénzből kitartott orgánum, a Pesti Srácok készített egy interjút Szűrös Mátyással, az MSZMP KB volt külügyi titkárával, a Kádár-rendszer kelet-berlini, majd moszkvai nagykövetével, a Magyar Köztársaságot kikiáltó államfővel, MSZP-s, majd a Fidesz mellé álló országgyűlési képviselővel, hogy mint az események közeli tanúja, világítaná meg a korabeli magyar álláspontot Csehszlovákia 1868-as megszállásáról.

A több mint 50 évvel ezelőtti történet mára részleteiben is jól feltárt. Azt gondolhatnánk, Szűrös semmi érdemit nem tud hozzátenni az értelmezéséhez. De tévednénk, mert a Pesti Srácok címben úgy sűrítette a volt állampárti politikus mondandóját, hogy 

"Dubček kiöntötte a szívét Kádárnak, aki végül elárulta őt".

Így idézőjelek között.

Szűrös nemhogy egyáltalán nem beszél Kádár árulásáról, de pont az ellenkezőjét állítja. Ti. hogy akkori főnökének nem volt mozgástere.

Az árulásteóriáról:

https://b1.blog.hu/2018/10/02/sajat_cikket_is_meghamisitotta_a_kormanypropaganda

Felfüggesztett börtönre ítélték Botka László embereit

ORIGO2018.10.02. 10:20

 

Meghozta az elsőfokú ítéletet a gyulai bíróság a szegedi VIP-parkolóbotrány ügyében. Botka László alpolgármestere felfüggesztett börtönt kapott. 

Az ügy vádlottjai az ügyészség szerint több mint 40 millió forint kárt okoztak azzal, hogy 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak, amelyek odaítéléséről vezetői értekezleteken döntöttek.

http://www.origo.hu/itthon/20181002-botka-laszlo-felfuggesztett-borton-munkatarsak.html

Papírra írták a Jobbik legnagyobb árulását: összefognának a baloldallal

origo

Szotyori-Lázár Zoltán, Vona Gábor keresztfia közösségi oldalán hét pontban vázolta, szerinte hogyan kellene ráfordulnia pártjának a helyhatósági választásra. A legmeredekebb gondolata egyértelműen az volt, hogy teljesen felesleges minden körzetben jobbikos jelöltet állítani a parlamenti választáson. A Jobbik szolnoki önkormányzati képviselője nem zárkózna el a szocialistáktól való együttműködéstől sem, és a DK szavazóit is megcélozná. Az eddigi legdurvább merénylet a régi Jobbik ellen, a párt a teljes önfeladás felé vette az irányt.

http://www.origo.hu/itthon/20181002-szotyorilazar-balliberalis-oldal-osszefogas.html

Mandátumtolvaj! - kiabálják Szél Bernadettre vezető LMP-sek

origo

Elszabadult a pokol a kilépését bejelentő Facebook-bejegyzése alatt. Az LMP-t nagyon súlyos konfliktusok szabdalják szét, a volt társelnök döntése ismét felszínre hozta a párton belüli feszültségeket. Így múlik el a világ dicsősége!

http://www.origo.hu/itthon/20181002-szel-benradett-kilepes-vezeto-lmpsek-mandatumtolvajozzak.html

Már az álláskereső migránsokat is tárt karokkal várja Németország

origo

Megegyeztek a német kormánypártok kedden az Európai Unión kívülről származó szakképzett munkavállalók bevándorlását szabályozó törvény alapelveiről.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181002-a-nemet-kormanypartok-megegyeztek-a-kepzett-munkavallalok-bevandorlasat-szabalyozo-torveny.html

A cukorbeteg gyerekek se kellenek az iskoláknak

Az óvodai és iskolai pedagógusok egy része egész egyszerűen nem hajlandó vállalni a cukorbeteg gyerekek oktatását. Ennek oka legtöbbször a félelem: a tűtől, a napi többszöri vércukorméréstől, és a felelősségtől. Pedig a szülők együttműködőek lennének, telefonon elérhetőek, táblázatot gyártanak, viszik az ebédet reggelente. Van olyan kisfiú, aki hétéves korára megtanulta saját magának beadni az inzulint és kiértékelni vércukor eredményeit, csak azért, hogy ne a tanárának kelljen ezzel bajlódnia. De mindez hiába, ha a pedagógus felesleges tehernek éli meg ezt a helyzetet. Nagyon sok szülőnek nem marad más megoldás, mint az iskola folyósóján üldögélés, vagy az, hogy a menzán vállalnak munkát, hogy mindig elérhetőek legyenek.

https://abcug.hu/a-cukorbeteg-gyerekek-se-kellenek-az-iskolaknak/

Új botrány Magyarország és Ausztria között

A Miniszterelnökség megtiltotta, hogy Budapestről Bécsbe szállítsák egy kiállításra Pieter Bruegel legendás festményét, amit nemrég adták vissza a Batthyány család tulajdonába. A háttérben egy újabb per állhat.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/osztrak-magyar-mukincs-botrany-allam.670547.html/amp

Egy vidéki csávó primitív története

Falusi származásom és az ott gyűjtött tapasztalatok meghatározó élménye lett életemnek. Nem messze Orbán szülőhelyétől történt mindez. Az is közös bennünk, hogy alapvetően sváb környezetben nőttünk fel, mindegyikünk környezetét körbelengte a kitelepítések szomorúsága és az ebből adódó megosztottság.

25 éve figyelem az életét, olvasom a vele történt és meg nem történt eseményeket, életrajzát fejből tudom, az osztálytársai egy részét személyesen ismerem.

Sokáig azt hittem, hogy értem! Értettem a kifordulását az SZDSZ alól, értettem a befordulását a keresztény kurzus irányába, felfogtam a Torgyánnal történt „összefogását” is, kifejezetten szimpatikus és felelősségteljes volt az 1998-2000 közötti kormányzása, pragmatikus magyarázatot próbáltam találni a 2000-2002 közötti időszakra, de már igazából csak értettem, de nem szimpatizáltam vele.

Gyakorlatilag nincs olyan, a világpolitikában számító szereplő, aki vele szóba állna és ez a falusi csávó, olyan emberek talpát kénytelen nyalni, akiknek a nevét csak a bűnözői rovatban illik leírni.

Elvesztettük a magyarság sokszor frenetikus érzését és lementünk a rovás értelmetlen világába. Mivel egyre több pénzre van szüksége a hatalmához, kivonja a forrásokat a nyugdíjból, oktatásból. Igazi krokodil, aki nem haragszik a gnúra csak éhes! Nem haragszik a nyugdíjasokra, csak a pénzük kell, nem haragszik az oktatásra csak a pénz kell. Ezért reménytelennek tűnik az egész ország és ezért olyan fontos, amit az ifjúság csinál, hangod ad a vágyaiknak, kritikát a mai kornak. Nem kell félni! Orbán érti, mi több veletek is érez, csak adjátok neki oda cserébe a pénzeteket! (blogunk)

https://civilhetes.net/orban-a-hatalomkufar

Ceglédi: Ki a jelölt?

 

2018 őszén írom ezt a cikket. 2019 közepén fogom mindenhova belinkelni, ha azon megy a hiszti, hogy miért nem kampányolok az akkor, frissen kitalált ellenzéki főpolgármester-jelöltnek.

Ma párhuzamosan két vita fut a nyilvánosság nem kormánypárti, heterogén dimenziójában. Az egyik a szokásos önpusztító összefogócska, miszerint merjünk elvtelenek lenni, mint egy vállalati sikkasztó pedofil unokaöccsét beszervező MLM-ügynök lábgombája. Csak a szokásos. Orrbefogva, most az egyszer – tizenötödször.

A másik vita okosabb, érdekesebb és relevánsabb. Itt arról születnek koherens és tartalmi megállapítások, hogy miben élünk most, és mit lehet kezdeni közös ügyeinkkel. Elég széles a mezsgye, az alapvető Filippov hibrid-hivatkozástólegészen Hont András cyberpunk disztópiájáig húzódik. Utóbbi miatt van egy nulladik kérdésem is az önkormányzati választás kiemelt eleme, a főpolgármesteri poszt kapcsán:

Van-e egyáltalán értelme arra törekedni, hogy 2019 őszétől ne Tarlós István legyen Budapest első embere? (alkérdés: most ő az egyáltalán?)

https://hvg.hu/itthon/20181002_Cegledi_Ki_a_jelolt

Bencsik András: Orbán Ráhel azért hord 12 milliós karórát, mert az olcsó karóra nem komoly

 

Hétfő este „Mészáros Lőrinc” (;-)) tévéjében, az Echo Tv-ben a Sajtóklub című műsorban a legelhivatottabb Fidesz-aktivisták is vállalták a nemes feladatot, és ők is belevetették magukat a hablatyolásba.

Bayer Zsolt vetette fel, hogy az nem független, aki drónnal figyelte meg az ország leggazdagabb emberét, Mészáros Lőrincet (a televízió tulajdonosát), akihez a kormány bevallottan direkt lapátolt százmilliárd forintokat.

Bencsik András kezdte azzal, hogy csak az ellátás sok-sok millió forintba kerülhetett abban az átlátszós anyagban, amihez megfigyelték Mészáros Lőrincéket, és drónnal videózták le a jachtozó Orbán-közeli vállalkozókat. Ehhez jön még a felszerelés meg a tiszteletdíj. Bencsik szerint annyi derült ki az anyagból, hogy „Mészáros Lőrinc jár nyaralni” az Adriára.

A viccelődés után Huth Gergely dobta be a legkomolyabb megfejtést: Mészárosék megfigyelése „bűncselekmény”, „a magánéletbe való legdurvább beavatkozás”. (Reméljük, ez a Hadházy Ákosék kertjébe betrappoló TV2-riporterekre nem vonatkozik.) Sőt:

„Az, hogy egyébként Orbán Viktor egy focimeccsről visszajövet leszáll egy repülőgépről, és lesifotósként arcon fényképezik, most abban a kézben egy fegyver is lehetett volna ugyebár. Tehát ez mind-mind bűncselekmény.”

 

https://444.hu/2018/10/02/bencsik-andras-orban-rahel-azert-hord-12-millios-karorat-mert-az-olcso-karora-nem-komoly

 

Bayer Zsolt Orbán luxusrepülőzéséről: „Én se érzem, hogy ebbe fogunk belebukni.”

A luxyrepülőzés óta először ült össze a Sajtóklub, az EchoTV zászlóshajójábanszokás szerint Bayer Zsolt, Bencsik András, Szentesi Zöldi László és Huth Gergely próbált irányt mutatni a mindannyiunkat kínzó kérdésben: miért nem orbitálisan nagy para, hogy Orbán Viktor Garancsi Istvánnal röpköd egy ismeretlen tulajdonossal bíró repülőgépen a Vidi meccseire?

Maradjunk annyiban, hogy ez most annyira nem jött össze.

A téma felvezetéseként néhány cinikus megjegyzéssel melegítettek be az urak, miszerint vajon mennyire kell függetlennek lenni ahhoz, hogy valaki hónapokig tudja figyelni, hogy egy jachtra ki száll fel, vagy hogy egy repülő hova repül, hogy aztán ebből cikket lehessen írni (ezt amúgy oknyomozó újságírásnak hívják, csak mondom), és hogy vajon az Átlátszónak honnan volt erre pénze…

A kikacsintás itt természetesen Soros Györgynek szól, azt viszont már nem említik meg a Sajtóklub jeles beszélgetői, hogy az Átlátszó amúgy elég pontosan el tud számolni a beérkező támogatásaival, mint ahogy arra sem térnek ki, hogy a kormánymédiának juttatott állami hirdetésekből 408 Átlátszót lehetne fenntartani (igaz persze, hogy a propagandalapok tényfeltáró anyagainak zömét sajtóperek és helyreigazítások szokták követni…).

De ez persze nem is lényeges, lássuk, hogyan adják el a tévénézőknek a Sajtóklubban a luxusjachtozást meg a luxusrepülőzést.

https://merce.hu/2018/10/02/bayer-zsolt-orban-luxusrepulozeserol-en-se-erzem-hogy-ebbe-fogunk-belebukni/

 

Pallosjogot akar magának az Orvosi Kamara

Ciklonként járta be a sajtót – inkább a jobboldalit – hogy egy orvos magánemberként milyen trágár véleményt formált meg a közösségi oldalán jobboldali szereplőkről. Így például Orbán Ráhel „elléséről” vagy a „rühes geci” érsekről.

Az orvos véleménye valóban alpári és vállalhatatlan, de magánvélemény, amelyhez – ha tetszik, ha nem – joga van.

Nem így gondolja ezt a Magyar Orvosi Kamara: etikai vizsgálatot indított rögtön azután, hogy a Magyar Időkben megjelent egy véleménycikk az esetről. Az ötvenes évek legszebb hagyományait felelevenítő  cikk gyakorlatilag utasítást ad a Magyar Orvosi Kamarának, sőt még meg is fenyegeti az orvost.„Úgyhogy az illetékesek haladéktalanul tegyék a dolgukat, mielőtt más teszi.”

Mit tesz Isten, a más ügyekben gyakran oly körülményes és lassú kamara villámgyorsan összetákolt egy etikai eljárást a doktor ellen, és már majdnem meg is tartotta a tárgyalást a Szent Inkvizíció, amikor kiderült, hogy az érintett orvos nincs jelen a tárgyaláson, mert a nagy sietségben elfelejtették időben kiértesíteni. Így az eljárást el kellett halasztani. De a kamara nem arról híres, hogy fontos ügyekben tétlenkedjen, hiszen előbb megjelentetett a honlapján egy Bayer Zsolt-i lendületű írást, amelyet három kevésbé ismert orvos jegyzett, és amelyben például ilyen mondatok szerepelnek:

https://rontgen.444.hu/2018/10/02/pallosjogot-akar-maganak-az-orvosi-kamara

Lemondott a Lapcom vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc lenyelheti Andy Vajna újságjait is

Kedden közleményben jelentették be, hogy saját elhatározásából távozik, sőt Magyarországról is elköltözik Andreas Merz, a Lapcom vezérigazgatója. Ez a 2017. októbere óta Andy Vajna tulajdonában lévő médiacég adja ki

a Bors című bulvár napilapot

a Kisalföldet, ami nemcsak a legnagyobb példányszámú megyei lap az országban, hanem általában véve a legnagyobb nyomtatott politikai napilap

és a Délmagyarországot, ami a legrégebbi és talán legjobb megyei lap

Bár Merz a 444 megkeresésére semmit sem kívánt nyilatkozni, más forrásból úgy tudjuk, hogy a vezérigazgató - aki azután is a pozíciójában maradhatott, hogy a fideszes Andy Vajna oligarcha tavaly megvette a kiadót - az elmúlt napokban már több, a kiadó lapjainál dolgozó szerkesztőt figyelmeztetett arra, hogy távozni fog, mert “jön Mészáros Lőrinc”. 

https://444.hu/2018/10/02/lemondott-a-lapcom-vezerigazgatoja-meszaros-lorinc-lenyelheti-andy-vajna-ujsagjait-is

„Nincs az ellenzéki oldalon olyan erő, amelynek koherens világképe lenne”

Most lesz nyolc éve, hogy elhagytam a szocialista pártot, többek között azért, mert nem vette komolyan a nemzeti és keresztény értékeket – mondta lapunknak Szili Katalin

Magyar Hírlap

Valójában nem Magyarország, hanem Európa érdemelne egy „Sargentini-jelentést”. Érdemes lenne összefoglalni, hogy Brüsszel mi mindenben nem képviseli az európai emberek érdekeit – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Szili Katalin. A miniszterelnöki megbízott lapunknak beszélt az MSZP-ből távozásának évfordulójáról, valamint a Magyarországon élő kisebbségek helyzetéről is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130070/Nincs_az_ellenzeki_oldalon_olyan_ero_amelynek_koherens_vilagkepe_lenne

Elbukott ellenzéki aláírásgyűjtések

A többkérdéses „rendszerváltó” népszavazásból sem lett végül semmi

Magyar Hírlap

Nem csak a választásokon és a kormányellenes tüntetéseken szerepelt rosszul az ellenzék az utóbbi időben, az aláírásgyűjtésekben sem jeleskedett. Pedig itt nem hivatkozhatnak semmilyen „elnyomásra”.

Az előző parlamenti ciklusban összesen tizenhat olyan népszavazási kezdeményezést hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság, amely megfelelő aláírásmennyiség esetén országos népszavazáshoz vezethetett volna, de a kezdeményezők ezt egyik esetben sem tudták elérni – derül ki a Nemzeti Választási Iroda összesítéséből. 2014 és 2018 között mindössze egyszer, a kormány által a betelepítési kvóta elutasítása érdekében benyújtott kérdésből lett referendum – igaz, a jogszabályok értelmében ennek kiírásához nem kellett aláírásokat gyűjteni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130079/Elbukott_ellenzeki_alairasgyujtesek

Tamáska Péter Merkelland, Auszlenderland

A kancellárnak le kellene mondania, de amilyen makacs, akár az összeomlásig is ki fog tartani. Úgy látszik, olyan nő áll az állam élén, aki az értelemsüketség állapotában leledzik

Magyar Hírlap

A német tartományi választások előtt szó esik sok mindenről, főképp a német társadalom biztonságáról. A fiatalabb emberek már nem hisznek az olyan szociális vágyak teljesülésében, mint nyugodt, boldog, megelégedett öregség, amely a múlt század nyugati országrészét jellemezte, és szüleiknek, nagyszüleiknek a történelem egy különösen szerencsés pillanatában – az atomfenyegetettség védernyője alatt – osztályrészül jutott. A konzervatívok szerint a boldogságígéretet szolgáló intézményeket auszlenderek, zöldek, antifák és a gyönyörű Sahra Wagenknecht újmarxistái ássák alá. Ám az élen az elbizonytalanodott kancellári hivatal jár, s ez kiérződik a biztonsági szolgálatok és az értük felelős Hans-Georg Maassen és Merkel asszony viszályában is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130061/Merkelland_Auszlenderland

Őry Mariann Steinmeier demokráciája

Álláspont. Frank-Walter Steinmeier német államfő már külügyminiszterként is örömét lelte abban, ha másokat kioktathatott

Magyar Hírlap

Bár pártja, az SPD népszerűsége folyamatosan zuhan, 2016-os elnökké választása előtt az ő személyes támogatottsága öt százalékkal meghaladta a szociáldemokratákkal koalícióban kormányzó jobbközép CDU-t vezető Angela Merkel kancellárét. A migrációs válság kitörését követő évben, amikor már egyre több lett a terrortámadás, és kezdett elhalványulni a menedékkérők iránti emberbaráti lelkesedés, mind az SPD, mind a CDU okkal aggódott a 2017-es parlamenti választások miatt. A meggyengült Merkel kénytelen volt riválisát, Steinmeiert támogatni az államfői posztra, egy saját, jobbközép jelölt győzelmére ugyanis nem nagyon látszott akkor esély.

A nemzetközi sajtóban már akkor súlyos megaláztatásról, a kancellár közelgő bukásáról írtak. Ez, mint tudjuk, nem valósult meg, igaz, Merkelnek nem volt sok öröme a parlamenti választásban. A CDU tíz, az SPD pedig öt százalékot vesztett, és fél év küszködés után lett csak újra kormánya Németországnak – egy újabb nagykoalíció, a választók által leginkább megbüntetett két párt részvételével

http://magyarhirlap.hu/cikk/130071/Steinmeier_demokraciaja

Tízből hét magyarnak csak álom az átlagbér

Hivatalosan bruttó 324 ezer forint az átlagkereset, de több mint 3 millióan nem keresnek ennyit.

 

https://24.hu/kozelet/2018/10/02/atlagber-fizetes-minimalber/

Riasztó jelentés: ilyen nyomorban él 1,5 millió magyar

Pénzcentrum

Magyarok milliói élnek nedves, alacsony komfortfokozatú lakásokban, és pénzük sincs a felújításra. A 4,4 millió magyarországi lakóingatlan nagyjából 80 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak, vagyis a magyarok többsége él a lakásszegénység különböző formáiban, amelyből nincs kiút: a lakhatási szegénység részproblémái egymással összefonódva olyan ördögi kört alkotnak, amelyet lakásszegénységi csapdának nevezhetünk és aminek minden dimenziójában hátrányt szenvednek az alacsony jövedelmű háztartások.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/riaszto-jelentes-ilyen-nyomorban-el-1-5-millio-magyar.1070716.html