2018, október 29 - 07:23 Sajtószemle

Szélsőjobboldali elnöke lesz a világ negyedik legnagyobb demokráciájának

A brazil választást lebonyolító hatóságok megerősítették:

a szavazatok 94 százalékának összeszámolásakor Jair Bolsonaro 56 százalékkal vezet, így ő Brazília megválasztott elnöke.

Ahogy arról már a választás első fordulója előtt részletesen írtunk, Bolsonaro még a populizmus új hősei közül is kiemelkedik. Hiába emlegetik a brazil Trumpként, de amerikai példaképénél jóval radikálisabb: 

nyíltan visszavágyik a katonai diktatúrába, amelynek tisztje volt,

Trumppal ellentétben durván homofób, egyszer arról beszélt, hogy inkább látná holtan a fiát, mint hogy meleg legyen;

máskor pedig azt mondta egy képviselőnőnek, hogy csak azért nem erőszakolja meg, mert nem érdemli meg;

enyhíteni akarja a fegyverbirtoklás szabályait, amitől Brazíliában nagyon sok embert kiver a víz;

és Trumppal vagy mondjuk Orbánnal ellentétben ő még szavakban sem tartja sokra a demokráciát.

https://444.hu/2018/10/28/szelsojobboldali-elnoke-lesz-vilag-negyedik-legnagyobb-demokraciajanak

Nagyot buktak a német kormánykoalíció pártjai, a Zöldek és a szélsőjobb nyerték a legnagyobbat

Nagyon úgy néz ki, hogy egy újabb sorsfordítónak kikiáltott tartományi választáson is megismétlődik az, ami nemrég Bajorországban: 

a Németországot kormányzó nagykoalíció pártjainak népszerűsége zuhan, de még így is lehetetlen nélkülük tartományi kormányt alakítani, közben pedig jönnek fel a Zöldek és a szélsőjobboldali AfD.

Az ARD és a ZDF exit pollokra alapozott előrejelzései nagyjából ugyanazt mutatják: 

https://444.hu/2018/10/28/nagyot-buktak-a-nemet-kormanykoalicio-partjai-a-zoldek-es-a-szelsojobb-nyertek-a-legnagyobbat

20 éve dolgozom az FBI-nak, de ilyen szörnyű bűnügyi helyszínt még nem láttam

Odabent szörnyű a látvány. Ez az egyik legszörnyűbb bűnügyi helyszín, ahol valaha voltam, pedig jártam már repülőgép-szerencsétlenségeken is... Borzalmas.

- nyilatkozta könnyeivel küszködve Wendell Hissrich, Pittsburg közbiztonsági igazgatója, miután megtekintette az Élet Fája zsinagógát az összesen 11 halálos áldozatot és 6 sérültet követelő szombati mészárlást követően. Bob Jones, az FBI helyi irodájának vezetőjének elmondása szerint pályafutása két évtizede alatt még volt dolga ilyen szörnyű látvánnyal.

A pittsburghi zsidó tanács elnöke, Jeff Finkelstein szerint a több mint 150 éves gyülekezet ortodox zsinagógájába szombat reggelenként 50-60 ember járt rendszeresen. Szombaton helyi idő szerint délelőtt 10 órakor épp egy kislány névadó ünnepsége zajlott, amikor a támadó három pisztollyal és a tömeggyilkosságokhoz előszeretettel használt AR-15-ös karabéllyel felfegyverkezve behatolt az épületbe, és

Minden zsidónak meg kell halnia!

kiáltások kíséretében tüzet nyitott.

https://index.hu/kulfold/2018/10/28/pittsburgh_zsinagoga_antiszemita_meszarlas/

Lövöldözés egy pittsburghi zsinagógában, nyolcan meghaltak

Lövöldözés volt Pittsburghben, az Élet Fája Zsinagógában – tudósított a helyi KDKA tévécsatorna.

Azt írják, halálos áldozatok is vannak – nyolc ember halálát erősítették meg. A sérültek állapotáról még nincs hír.

Rendőrségi források szerint a férfi, amikor belépett a zsinagógába, azt kiabálta: „az összes zsidónak meg kell halnia”. A támadó tüzet nyitott a helyszínre érkező rendőrökre is, akik járműveik mögött kerestek menedéket. Két rendőr megsebesült.

A tévécsatorna tudósítója szerint a lövöldöző megadta magát, ő is megsérült. Az elkövető forrásaik szerint egy 48 éves férfi, Robert Bowers, aki magányosan cselekedett. Őt őrizetbe vették.

A tudósítás szerint a zsinagóga a szombati istentisztelet miatt tele volt, a rendőrségre számos hívás érkezett az emberektől, akik az épületben barikádozták el magukat. Többeket kimenekítettek.

https://24.hu/kulfold/2018/10/27/lovoldozes-pittsburgh-zsinagoga/

Trump szerint a fegyvertartási szabályoknak nincs közük a zsinagógában történt mészárláshoz

Miután megadta magát, elfogták a pittsburghi Élet Fája zsinagógában a szombati istentisztelet alatt lövöldöző gyilkos ámokfutót, egyes információk szerint a 46 éves Robert Bowert, akivel eddig még nem akadt dolga a rendőrségnek.

Donald Trump elnök szörnyűségnek nevezte a történteket, és hozzátette: a fegyvertartási szabályoknak szerinte kevés közük van az ámokfutáshoz. Hangot adott azon – korábbi, iskolai lövöldözések kapcsán már szintén hangoztatott – véleményének is, hogy másként alakultak volna a dolgok, ha van felfegyverzett őr a megtámadott intézményben. Trump egyúttal szorgalmazta, hogy ilyen ügyekben gyorsabban szabjanak ki halálos ítéletet.

https://nepszava.hu/3013394_trump-szerint-a-fegyvertartasi-szabalyoknak-nincs-kozuk-a-zsinagogaban-tortent-meszarlashoz

Arra születtek, hogy elmerüljenek a fekáliában

Az indiai társadalom kirekesztettjei a dalitok (érinthetetlenek), akiknek az a sorsuk, hogy puszta kézzel, védőfelszerelés nélkül csatornát tisztítsanak. Ötnaponta hal meg egy indiai a fekáliával teli aknákban. Kitörniük gyakorlatilag lehetetlen.

A kisfiú odasétált édesapja élettelen testéhez a krematóriumban, elhúzta fejéről a fehér lepedőt, kezébe vette a halott arcát és zokogott. A 37 éves Anil munkavégzés közben vesztette életét: szennyvízcsatornát tisztított a puszta kezével, védőfelszerelés nélkül.  Egy kötél segítségével ereszkedett le a több méter mély csatornába, de a kötél kilazult a dereka körül, és a férfi a mélybe zuhant. Az egyetlen kereső volt a családban, három gyereket hagyott árván.

Az apja holtteste felett zokogó kisfiú fotóját egy indiai újságíró osztotta meg Twitteren, a poszt több tízezer megosztást kapott. Rövid időn belül egymillió rúpia, több mint 3 millió forint gyűlt össze a családnak a tisztességes temetésre.

https://24.hu/kulfold/2018/10/27/india-kasztrendszer-csatornatisztitok

Forradalom az igazságszolgáltatásban: a gépek törnek pálcát felettünk?

Privátbankár.hu

A mesterséges intelligencia már csaknem minden szektorba eljutott, most a bíróságokon fog segíteni ítéletet hozni. A szoftver örökre megváltoztathatja az igazságszolgáltatás világát, azonban az ember helyett döntő - és már konkrét ítéletet is hozó - gépek komoly kockázatot jelenthetnek, ha nem megfelelően használjuk őket a jövőben.

A mesterséges intelligencia (AI) a jog világába is egyre jobban beszivárog, ezzel pedig bírók, ügyvédek és más jogi szakemberek munkáját könnyíti meg: a Prometea nevű AI emberi beavatkozás nélkül képes jogi dokumentumok elkészítésére, ráadásul a bírósági ítélettel kapcsolatos javaslatokat is tud tenni a korábbi precedenseket mérlegelve – írja a Bloomberg.

A telefonon felhívható szoftver csupán az ügyirat számát kéri, ami alapján pár másodpercen belül határozati javaslatot generál, ellátva a buenos aires-i ügyészség fejlécével és minden szükséges szakzsargonnal – mindezt ügyvédek vagy jogi szakértők segítsége nélkül. Argentínában a kerületi ügyészség fogalmazza meg a döntéseket, amelyeket a bírák vagy elutasítanak és újat írnak, vagy egyszerűen jóváhagyják.

A mesterséges intelligencia természetesen nem gyilkossági ügyekben hoz ítéletet, egyszerűbb jogi procedúrák esetében azonban sikeresen automatizálta az igazságszolgáltatási eljárásokat. A kerületi ügyészség szerint a irodában munkálkodó 15 jogásznak így kevesebb ügyre kell figyelnie, amivel a korábban fél év alatt lebonyolítható ügyeket heteken belül megoldják.

https://privatbankar.hu/makro/forradalom-az-igazsagszolgaltatasban-a-gepek-tornek-palcat-felettunk-322445

Az Európai Egyetemek Szövetsége elítéli a CEU kivégzését

Az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) elkeseredett a legfrissebb magyarországi fejlemények miatt, az egyetemi autonómia és szabadság elleni támadást lát.

Az Európai Egyetemek Szövetsége állásfoglalásában felszólította a magyar kormányt, hogy vegye figyelembe: a politikai beavatkozástól és nyomástól való szabadság a feltétele annak, hogy az egyetemek teljesítsék kritikus szerepüket társadalmainkban.

"A CEU több mint 25 éve kulcsfontosságú szerepet játszott a fiatalok oktatásában és a kritikai gondolkodás elősegítésében, Budapestről való elmozdítása pedig jelentős károkat okoz a magyar felsőoktatásban. A magyar kormány fellépése nem csak az ország hírnevét sérti, hanem aggasztó hatással van mind a hazai, mind az európai kutatásra és felsőoktatásra" - olvasható a közleményben.

https://hvg.hu/itthon/20181027_Europai_Egyetemek_Szovetsege_CEU_kozlemeny_EUA

Az oroszok nemcsak lekapcsolni tudják ellenfeleiknél az áramot, még az erőműveiket is felrobbanthatják

Furcsa jelenetek zajlottak tavaly augusztus végén egy szaúd-arábiai olajfinomítóban. A műszak közepén váratlanul és véletlenszerűen elkezdtek lekapcsolni a gépek, végül az egész üzem leállt, azonnali anyagi veszteséget okozva a cégnek. A hiba vizsgálata során hamar kiderült, hogy ez végül is szerencsés kimenet volt: az olajfinomító ipari ellenőrzőrendszerét egy olyan malware-rel fertőzték meg, aminek a célja

a konkrét fizikai károkozás és emberéletek kioltása volt.

Október 23-án aztán váratlan fordulat történt. A Trisist, illetve ahogy ők nevezik, a Tritont a kezdetektől vizsgáló FireEye "nagy bizonyossággal" arra jutott, hogy egy orosz állami kutatóintézet fejleszthette azokat az eszközöket, amikkel a támadók be tudtak hatolni a Triconex rendszerébe, hogy elhelyezzék ott a kártevőjüket.

Közleményükben, mint írták, "a lehető legtöbb bizonyítékot sorolták fel" eredményeik alátámasztására, de jelezték, hogy bizonyos "érzéken információkat", amelyek még inkább megerősítik véleményüket, visszatartottak. A nyilvánosságra hozott bizonyítékok inkább közvetettek, de együttesen elég meggyőzőek.

https://444.hu/2018/10/27/az-oroszok-nemcsak-lekapcsolni-tudjak-ellenfeleiknel-az-aramot-meg-az-eromuveiket-is-felrobbanthatjak

Sztriptízelt, kidobóember, DJ és pizzafutár is volt a férfi, aki bombát küldött Soros Györgynek

A letartóztatása előtti éjjelen még nagyon elemében volt César Sayoc Jr. A férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy bombákat, illetve bombaszerű csomagokat küldött vezető demokrata politikusoknak, a CNN-nek, illetve - a Donald Trumpot többször is nyíltan bíráló - Robert De Nirónak, csütörtök éjjel még munkahelyén, egy sztriptízbárban DJ-zett.

Az 56 éves férfit pénteken vették őrizetbe a hatóságok, letartóztatása annak ellenére is meglepte közvetlen környezetét, hogy tudták róla, hogy kezd kicsit belebolondulni a politikába. Scott Meigs több mint húsz évig dolgozott vele az éjszakai klubszcénában, ezen a csütörtökön Sayov épp őt helyettesítette a bárban, amúgy szabadnapja lett volna. A férfi a Daily Beastnek azt mondta, neki is feltűnt, hogy ahogy közelednek az időközi választások, Sayoc egyre jobban belebonyolódik a politikába. Látta, hogy mennyire megszállott lett, de az azért őt is meglepte, hogy csőbombákat küldött azoknak a demokratáknak, akiket a legjobban gyűlölt. Meigs szerint a férfi mostanában mindenkit arra biztatott, éljen jogával, és menjen el szavazni, és azt is egyértelművé tette, kire kell voksolni. 

“Szavazz a republikánusokra! Ha a demokratákra szavazol, minden a pokolra jut” - 

idézte a férfit kollégája.

https://444.hu/2018/10/27/sztriptizelt-kidoboember-dj-es-pizzafutar-is-volt-a-ferfi-aki-bombat-kuldott-soros-gyorgynek

Muszlim- és zsidóellenes neonáci gyilkolt Pittsburghben

Bowersről hamar kiderült, kifejezetten a menekültek, muszlimok és a zsidók elleni gyűlöletből szánta rá magát a terrortámadásra.

https://merce.hu/2018/10/28/muszlim-es-zsidoellenes-neonaci-gyilkolt-pittsburghben/

Pintér fokozott készültséget rendelt el a határon

Fokozott készültséget rendelt el a belügyminiszter a déli határon azután, hogy a bosnyák-horvát határt menedékkérők próbálták áttörni – ezt Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke jelentette be az MTI tudósítása szerint, miután Németh Szilárddal, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárával ellátogatott a magyar-horvát-szerb hármas határszakaszra.

Kósa a Bihacnál történtek hátterében „Soros György által finanszírozott NGO-kat” lát, szerinte az a forgatókönyv ismétlődött meg, amit 2015 szeptemberében Röszkénél láttak. Elárulta: a rendőrség helikopterrel naponta kétszer járőrözik a határ teljes hosszán, és egyebek mellett elektronikus eszközökkel figyelik, van-e „szervezett mozgás” a határon. (

https://24.hu/kozelet/2018/10/27/kosa-lajos-nemeth-szilard-pinter-sandor-fokozott-keszultseg-hatar/

Menekülés a tengeren – Tizedére csökkent a hajókon Európába érkezők száma

Bár a politikai földrajz elkülöníti egymástól az európai, az afrikai és a közel-keleti országokat, a Földközi-tenger partján élő népek sok tekintetben közelebb állnak egymáshoz, mint saját kontinensük távolabb élő nemzeteihez. Erre talán a legjobb példa Málta. Lakói főleg föníciai és arab származásúak, vallásilag római katolikusok, nyelvük a szicíliai arab latin betűvel írt változata, de sokan közülük jobban beszélnek angolul, mint az anyanyelvükön. Ha nem is ilyen mértékben, de a Földközi-tengert körülvevő városokban és vidékeken mindenütt keverednek egymással a különböző kontinensek nyelvei, hagyományai, konyhái és természetesen az emberek génjei is. S a legutóbbi időkig mindenki hajóval kelt át a tengeren, és talált új otthont magának.

https://168ora.hu/kulfold/menekules-a-tengeren-tizedere-csokkent-a-hajokon-europaba-erkezok-szama-158177

„Én már megszoktam, de a többieknek teljesen új volt" – nem engedték be a Gozsduba a cigány aktivistát és külföldi vendégeit

A Gozsdu udvarba akart bemenni meginni valamit a A Civil Kollégium Alapítványnál dolgozó Kiss Márió, aki egy esélyegyenlőségért dolgozó nemzetközi civil szervezet, a National Democratic Institute (NDI) román és szlovák aktivistáinak mutatta meg a várost – fedezte fel az aktivista Facebook-oldalán a 444.

A társaságot azonban már a kapuban megállították és közölték, hogy nem mehetnek be – áll Kiss posztjában. Ahogy írja: én már ezt megszoktam, de nekik teljesen új volt és nem értették, hogy miért nem mehetünk be. Bár kértek, nem kaptak magyarázatot a biztonsági őrtől a tiltásra. Kiss Márió közölte: az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

https://168ora.hu/itthon/en-mar-megszoktam-de-a-tobbieknek-teljesen-uj-volt-nem-engedtek-be-a-gozsduba-a-cigany-aktivistat-es-kulfoldi-vendegeit-158192

Márki-Zay Péter: Azt akarják, hogy hibázzak – Megy a háború Hódmezővásárhelyen

Feloszlatná a hódmezővásárhelyi közgyűlést, és időközi választást íratna ki Márki-Zay Péter polgármester, mert úgy érzi, a fideszes képviselők akadályozzák a munkáját. Azt mondja, a hivatali ideje előtt elfogadott rossz költségvetéssel kell dolgoznia, ráadásul a Lázár János polgármestersége alatt keletkezett tartozásokat kezelnie. A helyi Fidesz szerint ők nem blokkolják a város életét, amit csak lehet, megszavaznak, szerintük a polgármesternek végre dolgoznia kellene, és nem az országos porondra koncentrálnia. Márki-Zay Péter, aki egy hamarosan meginduló országos mozgalom, illetve a mögötte álló egyesület vezetője lesz, azt mondja: nem akar elköltözni Hódmezővásárhelyről, egy év múlva is indulni fog a polgármester-választáson.

https://168ora.hu/itthon/marki-zay-peter-azt-akarjak-hogy-hibazzak-megy-a-haboru-hodmezovasarhelyen-158175

Sírni fog, ha meglátja, milyen munkát végzett rengeteg közpénzből a Századvég

A kormány munkájához szükséges, nélkülözhetetlen információk beszerzésével indokolták, valójában viszont maximum a propagandatevékenységét alapozhatják meg azok az EU 28 országában készült "felmérések", amelyet 2016-ban még "csak" 790 millióért végzett, jövőre viszont már több mint egymilliárdért készít majd a Századvég.

Az ön országában jó vagy rossz irányba mennek a dolgokÖn szerint a gyerekei jobban vagy rosszabbul fognak élni, mint ma? Ön hogyan ítéli meg Soros Györgyöt? – ilyen és ehhez hasonló mélységű (?) kérdésekre keres választ és von le belőlük stratégiai, a kormányzás irányát befolyásoló következtetéseket a kormány. Legalábbis ez utóbbival indokolta október közepén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy újabb, ezúttal 1,44 milliárd forintra rúgó szerződést köt a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató konzorciumával, hogy végezzék el immár negyedszerre is azt az EU28 projektnéven említett kutatást, amelyre 2015 végén 790 millió, 2017-ben 780 millió, 2018 elején pedig 905 millió forint értékben kaptak már megbízást.

Az EU polgárainak véleményét és különböző kérdésekhez – legfőképp a migrációhoz való – attitűdjét vizsgáló felmérések annak a több mint bruttó 6 milliárd forintos tanácsadói alapszerződésnek a kiegészítéseiként köttettek, amelyet még 2015 decemberében írt alá a cégcsoporttal az ITM-előd Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

https://hvg.hu/itthon/20181027_Szazadveg_Eu28_kutatasok

Monodráma a taóval: ha a függetlenek meghalnak, a kurzusszínházakba akkor sem mennek többen

„Hiába néz ki úgy, hogy sok pénzt kap a kultúra a taóból, nemcsak a támogatások emelkedtek, hanem a lenyúlások is” – mondta néhány hónapja a Népszavának L. Simon László. A kormánypárti politikus szakmai pletykákra hivatkozott, amikor azt mondta: a tavalyi 37 milliárd forintnyi támogatásból 10–15 milliárd nem jutott el a címzetthez. Igaza lehet, állítja a Vasárnapi Hírek.

z Experi Dance együttest működtető társaság papíron több mint 3 és fél milliárdos jegybevételt és az azután járó 2 milliárd forintnyi taót begyűjtve a legsikeresebb magyar művészeti cég lett 2014-ben. A nyilvánosan hozzáférhető adatokból kiderült, hogy Budapesten 132 saját előadásuk volt, és 1066(!) koprodukciós előadás mellett még 67 előadást be is fogadtak. „Ha mindennap játszottak, akkor átlagosan naponta több mint 3 előadást kellett lenyomnia a hivatalosan 38 fős társulatnak” – írta a Narancs. A legnagyobb biznisz a külföldi turné és a koprodukció volt. Előbbi esetében szinte ellenőrizhetetlen a ténylegesen eladott jegyek száma. Utóbbinál pedig – egy külföldi együttes magyarországi fellépésén – akár egyetlen betétdal vagy táncprodukció esetén is a teljes bevétel után igényelhették a taót.

A színházzal foglalkozó újságírók és szakmabeliek egyöntetű véleménye az, hogy a tao megszüntetése a kormány központosító törekvéseinek újabb bizonyítéka. Ismerve az elmúlt évek folyamatait, nem valószínű, hogy egy, az Emmihez becsatornázott kuratórium pusztán a társulatok vagy a közönség szempontjai alapján osztaná szét a rendelkezésre álló pénzt. Ami egyébként sem világos, honnan kerülne bele a rendszerbe. A tao az azt rendelkezésre bocsátó cégek pénze volt ugyanis, amit az általuk fontosnak tartott produkcióknak adhattak oda. Ha őket kiveszik a rendszerből, egyértelmű, hogy az „előadás” egyetlen szereplősre redukálódik. Vannak azért, akik optimistán ítélik meg a tao utáni időket. L. Simon László például úgy véli, nem kevesebb, hanem több pénzhez juthatnak a színházak. A volt kulturális államtitkár ezt azzal magyarázta, hogy ha a szaktárca közvetlenül osztja el a befolyt támogatásokat, akár még más kulturális területekre is maradhat külön forrás. Kérdés, hogy L. Simon jóslatait mennyire igazolja majd az idő.

https://nepszava.hu/3013393_monodrama-a-taoval-ha-a-fuggetlenek-meghalnak-a-kurzusszinhazakba-akkor-sem-mennek-tobben

Minden második diák inkább külföldi egyetemeken tanulna - akkor is, ha fizetnie kell

Még senki nem tudja biztos, milyen következményei lesznek a magyar felsőoktatás átalakításának, de már így is minden második fiatal fontolgatja, hogy külföldön tanuljon tovább.

https://nepszava.hu/3013380_minden-masodik-diak-inkabb-kulfoldi-egyetemeken-tanulna-akkor-is-ha-fizetnie-kell

Alig hűlt ki az újságíró teste, Amerika máris a "szaúdi fénynek" tapsol

Az amerikai védelmi miniszternek sikerült úgy elítélnie Dzsamal Hasogdzsi meggyilkolását, hogy nem ejtette ki száján a Szaúd-Arábia szót.

https://nepszava.hu/3013390_alig-hult-ki-az-ujsagiro-teste-amerika-maris-a-szaudi-fenynek-tapsol

Hazugsággal vádol Macron magyar és lengyel vezetőket

Elfogadhatatlan őrültségnek nevezte a francia elnök, hogy magyar, illetve lengyel vezetők a szovjet idők Moszkvájához hasonlítják Brüsszelt.

„Hazudnak a népüknek” – mondta francia médiabeszámolók szerint pénteken a szlovák fővárosban Európa-barát hallgatóság előtt Emmanuel Macron. „Mit művelnek?” – tette fel a kérdést, szóvá téve az „Állítsuk meg Brüsszelt” plakátokat. Hangot adott azon véleményének, hogy Orbán Viktor és a Fidesz sikere a Magyarországra érkező uniós támogatásoknak köszönhető. Szerinte „ezek a vezetők ezzel az őrült szellemmel, saját népüknek hazudva ugyanazt művelik, akik a Brexit mellett kampányoltak (Nagy-Britanniában), majd miután győztek, rögtön eltűntek az országból”.  A francia köztársasági elnök Csehszlovákia első világháború utáni megalakulásának 100. évfordulója alkalmából látogatott a hét végén Pozsonyba, majd Prágába. 

https://nepszava.hu/3013386_hazugsaggal-vadol-macron-magyar-es-lengyel-vezetoket

Lendvai Ildikó A Nemzet Orrszarvúja

Azért az elég snassz, hogy eddig nem volt nemzeti címerállatunk. A németeknek bezzeg ott van a sas, más országoknak oroszlán, griffmadár, miegyéb. Most viszont végre esély mutatkozik e méltatlan helyzet megváltoztatására. A lehetséges címerállatok versenyében sokáig a turul látszott nyerőnek, hiszen 2012-ben a legmagasabb helyről hangzott el a sűrűn idézett mondat: „a turul a magyarok ősképe, melybe mindenki beleszületik”. Az is, akinek nem sok kedve volt hozzá, mert nem bírta elfelejteni a Horthy korszak fajvédő, zsidóverő Turul Szövetségét. A turul sanszait tovább növelte, hogy a rá következő évben az egyik online lap közzétette Orbán egy rajongójának felfedezését: a kormányfő homlokán a ráncok kiterjesztett szárnyú turult formáznak.

A dolog tulajdonképpen aranyosan kezdődött. Nyíregyházán igazi szenzációként született egy rinocérosz-bébi, és az állatkert vezetői az eseményhez méltó keresztapát kerestek. Mivel a miniszterelnök pár éve történetesen megismerkedett a boldog apával (meggyőződhetett tehát arról, hogy más hazai orrszarvúkkal ellentétben a bébi nem migráns, már az apja is magyar), ezért hozzá fordultak. Én ugyan a helyében óvatosabb lennék a „keresztapa” cím hivatalos elfogadásával, de ő talán nem olvasta a maffiaállamról szóló köteteteket.

Az akció beindult, a PR-osok ráharaptak. Orbán fb-oldalán valóságos nemzeti konzultációt indítottak arról, mi legyen a neve az újszülöttnek.

https://nepszava.hu/3013359_a-nemzet-orrszarvuja

Sebes György Gáz

Szomorúan kell ismét megállapítanunk, hogy az idős asszonyokat könnyű becsapni. Jön egy ember, azt mondja, gázszerelő. Pedig nem az. Új tűzhelyt ígér, vagy csak behízelgi magát a lakásba, és kifigyeli, hol tartják a nehezen összekuporgatott pénzt. A lényeg az, hogy valamilyen módon hozzájut egy bizonyos összeghez. Szerencse, hogy éber rendőrségünk leleplezi és elfogja az ilyen csalót. Most bűnügyi felügyelet mellett gondolkodhat azon, mit rontott el. 

Mindenki tudhatná - még az idős, hiszékeny asszonyok is -, hogy az igazi gázszerelőt messziről meg lehet ismerni. Hiszen valódi szakember, bár napjainkra némiképp eltávolodott eredeti szakmájától. Az igazi gázszerelő már dúsgazdag, szinte naponta milliárdokkal gyarapodik a vagyona, nincs rászorulva apró csalásokra. Megismerhető arról is, hogy egykor pajtása lehetett a Nagy Embernek, akinek természetesen nem strómanja. Csak régi barát, aki mindig jókor van jó helyen. 

Ennek eredményeképpen már annyi mindent szerzett meg, hogy talán maga sem képes követni, mi is az övé. Média- és szállodacézár, gyáros és mezőgazdász egy személyben. Már csaknem dobogós a leggazdagabb magyarok listáján. És mindezt saját erőből, hiszen az is repíteni képes az embert, ha tudják róla, hogy a legfőbb hadúr kegyeltje és belső bizalmasa. Még a politikai karrierjét is feladta az üzletei érdekében, látható tehát, hogy nem kell aggódnia pozíciója megőrzéséért.

https://nepszava.hu/3013357_gaz

Kácsor Zsolt: Az árulók koronája

Mi is történt azon a száz évvel ezelőtti napon? Röviden álljon itt a nép követelése: követelték a sokat szenvedett magyar katonák hazahívását a frontról, követelték a háború befejezését, azzal együtt Magyarország állami függetlenségét, az állampolgárok egyesülési és gyülekezési szabadságát, általános, egyenlő és titkos választójogát.

Hogy a mai pártpolitikai gyűlölködésben szocializálódott hülyék is értsék, hogy mi is történt azon a száz évvel ezelőtti napon, 1918. október 27-én, röviden álljon itt a nép követelése a rendszer uraival szemben: követelték a sokat szenvedett magyar katonák hazahívását a frontról, követelték a háború befejezését, azzal együtt Magyarország állami függetlenségét, az állampolgárok egyesülési és gyülekezési szabadságát, általános, egyenlő és titkos választójogát, a Wekerle-kormány lemondását, egy új kormány alatt szociálpolitikai intézkedéseket a szegénysorban tengődő milliók megsegítésére, és a nemzetiségekkel való megbékélést az ország területi integritásának feladása nélkül.

Na tessék, ilyen egy igazi, baloldali tőről metszett politikai program. Azaz, mit is beszélek, ilyesmit követeltek száz éve a hazaáruló, Soros-bérenc, liberális homlesz-simogató buzik.

https://nepszava.hu/3013285_kacsor-zsolt-az-arulok-koronaja

VEKERDY IS TÁMOGATTA GYURCSÁNYÉK ÖRDÖGI TERVÉT

A BALLIBERÁLIS SZELLEMI MŰHELYEK VIRULNAK, A JOBBOLDALIAK PEDIG MEGSZŰNNEK

Szakács Árpád Magyar Idők

Ma a leghíresebb transzvesztita egy Desmond Napolesnek nevezett kisfiú. A divatmodell még csak tízéves, de korábban fellépett a New York-i homoszexuális-felvonuláson és helyet kapott a témával foglalkozó propagandavideókban. Ő most a minta és a példakép.

A genderideológia hazai terjesztésének vezetését maga Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége vállalta magára. 2009-ben egy szervezetet is létrehoztak a genderpropaganda népszerűsítésére.

És hogy kik támogatták Dobrev kezdeményezését, az Unifem-Ért Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület megalakulását? Érdekes a névsor, jó, ha fennmarad az utókornak: Asbótné Thorma Judit (Magyar Nők Szövetsége), Bánáti Jánosné Ilona (Magyar Ügyvédnők Egyesülete), Buday-Gyarmati Andrea (olimpikon), Czakó Borbála (londoni nagykövet), Danks Emese (Erste Bank), Göncz Kinga (külügyminiszter), Gurmai Zita (szocialista EP-képviselő), Herczog Mária (a Gazdasági és Szociális Tanács állandó bizottsága), Junghaus Tímea (Open Society Institute), Király Júlia (a Magyar Nemzeti Bank alelnöke), Lamperth Mónika (az MSZP elnöki kabinetvezetője), Palya Bea (énekes), Ránky Katalin (L’Oréal), Sebestyén Márta (énekes), Szelényi Zsuzsa (Budapesti Európai Ifjúsági Központ), Takács Ildikó (Reklám Világszövetség), Wirth Judit (Nők a Nőkért az Erőszak Ellen) és Tóth Herta (CEU, Női Érdek Szövetség).

2010 lehetne tehát a választóvonal. Hát nem furcsa? Valakik már akkor előre látták a jövőt: a migrációt és a genderkérdést. És hogy ne érje váratlanul a magyar társadalmat, már az óvodákban megkezdték a felkészítést. De nemcsak ott, az 1004/2010. (I. 21.) kormányhatározat az államigazgatás és az élet egyéb területén is a genderszemlélet átültetését írta elő. Ez viszont a Fidesz kormányra kerülésével megakadt. Vagy nem?

2010 után az oktatás- és kultúrpolitika kállai kettőst játszott a témában, tízmilliárdokkal támogatták azokat az intézményeket és projekteket, amelyek a gender és a migráció eszméit népszerűsítették. Sőt, az egyetemi képzést maga az állam is finanszírozta, egészen addig, amíg néhány hónapja Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztusban le nem állíttatta ezt.

https://magyaridok.hu/velemeny/vekerdy-is-tamogatta-gyurcsanyek-ordogi-tervet-3609002/

CSÜRHÉSEDŐ ELLENZÉK

Megyeri Dávid Magyar Idők

Az idei október 23.-i történések egyik tanulsága, hogy rá kellett ébredni: az ellenzékinek nevezett, egyre színvonaltalanabb kompániák nemcsak ünnepelni nem képesek, hanem tüntetni sem. Hiszen az sem volt rendben évek óta, hogy nem voltak hajlandók méltón megemlékezni az ötvenhatos forradalomról és szabadságharcról, helyette többnyire bevallottan pusztán tüntetésre, azaz a kormány pocskondiázására, őrjöngő partikra használták fel a nemzeti ünnepeket. Ha meg színleg, formailag volt valamilyen kis képmutató megemlékezés (lásd például MSZP), az másról sem szólt, mint a jobboldal elleni uszításról.

A mostani, az eddigieknél is alacsonyabb nívójú és rekordkevés, részben fizetett érdeklődőt felvonultató megmozdulásaik fényében azonban kijelenthető: szinte az ünnep iránti tiszteletlenség lenne, ha túl sok figyelmet vesztegetnénk rájuk, s komolyan vennénk a handabandázásaikat. 

https://magyaridok.hu/velemeny/csurhesedo-ellenzek-3611792/

MAGYAR EURÓPAIAK

Gajdics Ottó Magyar Idők

Az Európai Egyesült Államok hívei az önálló nemzetállamok felszámolására törekednek. A birodalmi gondolkodásmód legfőbb érve az önrendelkezés felszámolása mellett számító és pőrén anyagias. Arról szól ugyanis, hogy a nagy, összefüggő gazdasági egységek versenyképesebbek a globális érdekharc küzdőterein, mint a jelenlegi szétaprózott rendszer.

Ezért szerintük megéri lemondani minden országban az évezredes tradíciókról, a kontinens sokszínűségét biztosító egyediségről, különbözőségekről, érdemes feladni a nemzeti karaktert létrehozó értékrendet, a keresztény gyökerű kultúrát. Majd az európaiság kárpótol bennünket az így keletkezett veszteségért.

Eszement nemzetellenes felindultságukban az sem érdekli őket, hogy maga az Európai Unió kezdeményezte a kettős állampolgárok bevonását a szavazásba. Az önmagukat európai magyarnak nevező öngyűlölők bárhol, bármikor képesek rárontani nemzettársaikra, miközben álszent könnyeket hullatnak a szolidaritás hiánya miatt, ha illegális bevándorlók sehonna(n)i tömegeiről van szó.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/magyar-europaiak-3613727/

Andy Vajna feleségének a macskája Amerikába repült egy magángépen

Fábián Tamás újságíró rakta ki Facebook oldalára az Instagram posztot, melynek tanúsága szerint Vajna Tímea, a nemzet filmmoguljának felesége születésnapjára nem mást kért a nagyhatalmú Andytől, a hazai filmgyártás biztosától és atyaúristenétől, hogy macskájával együtt elrepülhessen az Egyesült Államokba magánrepülőgépen.

Mindenképp újdonság a NER-ben, hogy már nem csupán oligarchák, állami vállalatok vezetői, különböző állami tisztviselők és kormánytagok – valamint a miniszterelnök – repkednek valószínűleg a mi pénzünkön, hanem immár hivatalos NER-feleségek macskái is.

Vajnáné Instagram profilján osztotta meg követőivel az örömhírt hogy álma teljesült, a közzétett fotón egy magángép belsejét láthatjuk, benne Timivel és a macskával. A macska érdeklődőnek tűnik a képen, a leírásból azonban megtudhatjuk hogy Tímea (és valószínűleg a macska) öröme nem felhőtlen.

Azért kellett magángéppel átszelniük az óceánt ugyanis, hogy a macska jobb gyógykezelést kaphasson mint ami itthon elérhető

https://merce.hu/2018/10/27/vajna-timea-macskaja-amerikaba-repult-egy-magangepen/

Három ábra, amely megmutatja, milyen óriási különbségek vannak az országban

Mintha nem is egy ország lenne Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Az elmúlt években felpörgött a magyar gazdaság növekedése, a második negyedévben a GDP 4,8 százalékkal bővült, utoljára ilyen gyorsan 2005-ben nőtt a magyar gazdaság. Feltehetőleg ezzel a 4,8 százalékos ütemmel a magyar növekedés elérte a lokális csúcsát, az év második felében már kisebb indexeket láthatunk – de az egész éves növekedés így is elérheti a 4,4 százalékot, amire szintén 2005 óta nem volt példa. Az elemzők 2019-re csupán 3,5 százalékos növekedést várnak, vagyis lassul az ütem, pontosabban fogalmazva, normalizálódik.

https://zoom.hu/hir/2018/10/28/harom-abra-amely-megmutatja-milyen-oriasi-kulonbsegek-vannak-az-orszagban/

Az írek megszavazták az elnököt, és azt is, hogy az istenkáromlás ne legyen alkotmányellenes

Jelentős többséggel újraválasztották Michael D. Higgins ír államfőt a szombat este közölt hivatalos eredmények szerint. A 77 éves politikus hivatalos választási győzelmét, s ezzel újabb hétéves megbízatását a jórészt ceremoniális tisztségre a dublini várban jelentették be szombaton este.

Higgins a pénteki elnökválasztáson az 1,4 millió leadott szavazat 56 százalékát, vagyis több mint 800 ezer voksot szerzett meg az RTE közszolgálati televízió szerint.

Az írek a remény, s nem a félelmek, illetve a megosztottság kihasználása mellett döntöttek – mondta nagy tapsvihar közepette a 2011 óta hivatalban lévő politikus. “Az egész nép elnöke leszek, azoké, akik rám szavaztak, és azoké is akik nem” – emelte ki Higgins.

Higgins ilyen cuki:Videó

https://zoom.hu/hir/2018/10/28/az-irek-megszavaztak-az-elnokot-es-azt-is-hogy-az-istenkaromlas-ne-legyen-alkotmanyellenes/

Hiába szeretné a kormány, alkalmatlan a Szent János centrumkórháznak

Gulyás Gergely tévesen nevezte a kormányinfón súlypontinak a Szent János Kórházat, valójában centrumintézménnyé alakítaná a kormány a rozoga épületegyüttest. Ez azonban kidobott pénznek tűnik az egészségügyi szakközgazdász szerint.-„Gulyás Gergely tévesen nevezte súlypontinak ezeket, valójában centrumkórházakra gondolt. A két fogalom nem ugyanaz. A súlyponti kórház fogalma 2007-ben született, a kórháztörvényben volt benne, ebből csaknem 40 működött Molnár Lajos egészségügyi miniszter idejében. Ma ez valójában társkórházakat jelent” – mondta a Zoom.hu-nak Kincses Gyula egészségpolitikus. Ez a kifejezés nagyjából azt takarja, hogy a nagyobb intézmények mellett párhuzamosan az intézmény “társkórházként” működik, azt kiszolgálva, bizonyos ellátásokat átvéve.

https://zoom.hu/hir/2018/10/27/hiaba-szeretne-a-kormany-alkalmatlan-a-szent-janos-centrumkorhaznak/

Böcskei Balázs  AMÍG MI NEM KÉRÜNK MÁST AZ ELLENZÉKTŐL, ŐK SEM FOGNAK MÁST ADNI

azonnali.hu

Ki tud hangosabban és nagyobbat mondani? Lassan erről szól csak az arányvesztett, higgadtságot nélkülöző ellenzéki politizálás, és ez így is marad, amíg ezt várja el az ellenzéki szavazótábor.

http://azonnali.hu/cikk/20181027_amig-mi-nem-kerunk-mast-az-ellenzektol-ok-sem-fognak-mast-adni-

SOROS GYÖRGY NEM ÖRDÖG VAGY ANGYAL!

azonnali.hu

Soros Györgyről általában a kormánymédiában hallani csak, ott is negatív kontextusban. Az Azonnali ezért arra volt kíváncsi, mit gondolnak a CEU mellett tüntetők az egyetem alapítójáról? És mit szólnak a korábbi, font elleni spekulációjához? Volt, aki azt sem értette, miért kérdezzük ezt.

http://azonnali.hu/cikk/20181027_soros-nem-ordog-vagy-angyal

A balkáni útvonalon jelenleg is 70 ezer migráns van

ORIGO

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon jelenleg 70 ezer ember tartózkodik - hívta fel a figyelmet az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

http://www.origo.hu/itthon/20181028-a-balkani-utvonalon-jelenleg-is-hetvenezer-migrans-van.html

Felcsútra látogatott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke - fotó

ORIGO2018.10.27. 15:51

A Puskás Akadémia alapítója, Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Felcsútra is ellátogatott szombaton Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, aki a Budapesten zajló birkózó világbajnokság eseményeire érkezett Magyarországra - írja a pfla.hu.

http://www.origo.hu/itthon/20181027-felcsutra-latogatott-thomas-bach.html

Vatikáni szinódus: a melegeket is bevonnák az egyházi életbe

A nők egyházi szerepének kiterjesztését, a melegek egyházi életbe való bevonását és a szexuális visszaélésekkel szembeni erélyesebb fellépést szorgalmazó zárójelentéssel ért véget szombat este a fiatalokról szóló püspöki szinódus a Vatikánban, háromheti tanácskozást követően.

http://propeller.hu/nagyvilag/3381475-vatikani-szinodus-melegeket-is-bevonnak-egyhazi-eletbe

OLYAN VOLT AZ ÜNNEPLÉSÜK, AMILYENEK ŐK MAGUK

Apáti Bence Magyar Idők

Túl vagyunk az ellenzék csoportosan elkövetett szánalomelőadás-sorozatán. Kinevettük, kifújtuk magunkat, örömkönnyeinket is letöröltük, úgyhogy most, ezeken az unalmas, kicsit álmos, szürke és némileg eseménytelen napokon szórakoztassuk magunkat a világtalanságot jelentő deszkákon bemutatott produkciók felelevenítésével.

Nézzük, mi zajlott a hitetlenkedő Bem apó közvetlen környezetében.

Volt Hadházy Ákos, volt Márki-Zay Péter, és volt egy pici, ám módfelett hangos lány, akinek a pulpitus mögül csak a 70-es évek keleti blokkjának könnyűzenei énekesnőit és Elton Johnt idéző kalapja szokott kilátszani. A szokásos fellépők nem iktattak semmi újszerűt a produkcióikba. Nem voltak új elemek, új panelek, új kalapok. Semmi meglepetésben nem volt részünk.

Sneider Tamást eleddig elkerülte a pártját kíméletlenül tizedelő Tourette-szindróma, de kedden láthatólag még az ő kemény, az egri cigányok rugdosásától megedződött szervezete is feladta a harcot, és heveny fuck offozással jelezte, hogy már ő is a fertőzöttek egyre népesebb táborát erősíti. fél óra múlva pedig elindultak a Fidesz Lendvay utcai, teljesen üres székházához. Ki gyalog, ki busszal, ki pedig taxival. Ott már csak alig húsz ellenálló bújt dideregve egymáshoz, és nem tudni, pontosan miért, a hideg, a kétségbeejtő létszám vagy Jámbor András Mérce-főszerkesztő közelsége miatt, de elkezdték Soros Györgyöt éltetni, és azt skandálni, hogy ők is migránsok.

Ezen a ponton a sokat látott készenléti rendőrök is alig bírták visszafojtani a röhögést, de kegyeleti okokból megpróbáltak uralkodni magukon. Mégiscsak egy párt lassú haldoklását látták. Olyankor meg nem röhög az ember. Az elmúlás szomorú, még akkor is, ha úgy is tűnik, mintha valami komédiát nézne az ember.

Hát, ez történt október 23-án, így „ünnepelt” az ellenzék, így buktak el az ellenállók amatőr és izzadságszagú haknijai.

https://magyaridok.hu/velemeny/olyan-volt-az-unneplesuk-amilyenek-ok-maguk-3593006

Francia lapban értekezik a rendszerváltás óta eltelt időszakról Dragomán György

Az író szerint Orbán egy, a pártjához megszállottan hű elitet kíván létrehozni.

A Philosophie magazine című francia havilap novemberi számában a populizmusról olvasható összeállítás, Magyarországról Dragomán György írót szólaltatták meg a téma kapcsán.

Dragomán elmondja: Máglya című, franciául néhány hete megjelent regényében azt próbálja bemutatni, hogy születik meg egy új radikális populizmus. Hangsúlyozza: talán Magyarország volt a legpopulistább a szocialista diktatúrák közül, mivel az állampolgárok egy viszonylagos jólétet élvezhettek, a rendszerváltás után pedig mindegyik kormány ennek a populista hagyománynak a taktikáit vetette be, a jobboldal és a baloldal kölcsönösen populistának minősítette a másikat.

Fontos megjegyezni, hogy az ország elszigetelt, a magyarok hatvan százaléka egy idegen nyelven sem beszél, a médium pedig könnyen politikai ellenőrzés alá vonhatóak. Attól a pillanattól kezdve, hogy az egyik párt szétesett, semmi akadálya nem volt többé a populista taktikák bevetésének” – jelenti ki Dragomán, hozzátéve: ezután semmilyen politikai csoportosulás nem volt elég erős ahhoz, hogy hatékonyan szembeszálljon az „izolacionista populizmus régi ideológiájának újjászületésével”.

http://mandiner.hu/cikk/20181027_francia_lapban_ertekezik_a_rendszervaltas_ota_eltelt_idoszakrol_dragoman_gyorgy

Menetelők Berlinben

Bencsik András

Tisztára olyan volt, mint egy Békemenet. A szervezők becslése szerint 240 ezer ember menetelt Berlin központjában egy „nyitott és szabad társadalomért” a rasszizmussal és idegengyűlölettel szemben, írja az MTI. A résztvevők az Alexanderplatztól a Tier­garten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonalon. Heiko Maas szociáldemokrata német külügyminiszter „erős jelzésnek” írta le a menetet, és mint mondta, nem hagyják, hogy megosszák őket a jobboldali populisták. Ugyanis az új nacionalizmus semmilyen problémát nem old meg, ellenben „a sokszínűség az örökséget, bőrszínt, vallást és életmódot illetően gazdagít, és nem fenyeget minket” – tette hozzá bölcsen.

Hát ebben jó nagyot téved, de félő, hogy mire a külügyminiszter úr agyában eloszlik a vörös köd, és felfogja a népvándorlás következményeit, késő lesz. A német nép (veszélyes szavak ezek manapság, más országban talán le sem szabadna írni, inkább a „Németországban élő emberek” kifejezést kéne használni) egyre nagyobb része már tudja, hogy baj van, és szeretne védekezni ellene. Őket nevezi Maas miniszter jobboldali populistáknak. Ellenük vonultatta fel az ellen-Békemenetet Berlin szívében. Jó nagyot gyalogoltak, mert mi itthon – igaz, minimum kétszer annyian – félakkora utat szoktunk bejárni.

http://www.demokrata.hu/velemeny/menetelok-berlinben

Kanyarok az európai alagútban –Kérdések a jelenről és a poszt-Orbán korszakról

Itt vagyunk a se nem demokrácia, se nem diktatúra valamilyen elegyében, s vajon mi a teendője a gondolkodó értelmiséginek? Erre mindaddig keresni fogjuk a választ, amíg az Orbán-rendszer fennáll.

Tekintélyes fórumok és elemzők vetették föl az elmúlt hetekben, hogy az Európai Unióval belátható időn belül az történhet, ami a Monarchiával: szétesik, összeomlik, és „nem nagyon fognak sírni utána”, ahogyan a londoni The Economist Pieter Judson amerikai történészt idézte. Egy meg nem nevezett osztrák értelmiségi véleményét is közli a hetilap, aki szerint „történelmünk azt mutatja, milyen gyorsan tudnak rosszra fordulni a dolgok”, és arra emlékeztet, hogy a Habsburg Birodalomnak egykor nagyobb költségvetése és több hatalma volt, mint a mai Európai Uniónak, saját hadsereget működtetett és eszközei közül nem hiányzott az adókivetési jog. A hanyatlás vagy bukás réme ott kísért a lelkekben, ahogyan ezekben az okoskodásokban is, hiszen mi mással lehetne magyarázni, hogy a „politikai Brüsszel” most kezdi fölfedezni a Monarchia-világ eltűnésének tragikus sorsú és zseniális tanúját, Stefan Zweiget. Szóval a Monarchia tegnapja az unió holnapja?

Korai temetni az EU-t

Minden lehetséges, mégsem hiszem azonban, hogy az európai integráció sajátos és a történelemben eleddig egyedülálló alakulatára ugyanolyan sors várna, mint amilyen a hajdanvolt birodalomra.

https://nepszava.hu/3013279_kanyarok-az-europai-alagutban-kerdesek-a-jelenrol-es-a-poszt-orban-korszakrol

„Politikai hatalmat kell szereznünk” – Gulyás Márton új műsorával baloldali építkezésbe kezd

Vasárnaptól „Partizán” néven indítja újra videócsatornáját Gulyás Márton aktivista, vlogger. Interjúnkban elárulja, a Fidesz harmadik parlamenti kétharmada után mit gondol másképp a NER természetéről és a magyar baloldal lehetőségeiről.

Narancs.hu: A választások óta a nyilvánosságtól távolabb működsz. Mivel telt ez az öt hónap?

Gulyás Márton: Voltak privát munkáim, de elsősorban gondolkodással telt. 2017 tavaszától 2018. április 8-ig folyamatosan a páston voltam, a Közös Ország Mozgalommal vállalkoztunk egy küzdelemre, amit végül elveszítettünk. Ezt fel kellett dolgozni. Azért is kerültem a rivaldafényt, mert újdonságot vagy valami nagyon eredeti dolgot nem tudtam volna mondani, feleslegesen meg nem akartam járatni a számat.

Narancs.hu: Április 8. másnapján azt nyilatkoztad, mindenkinek magába kell szállnia, meg kell néznie, ő mivel járult hozzá a kétharmadhoz. Te hozzájárultál valamivel?

GM: Persze, személyesen én is követtem el hibákat, volt, amit másképp csinálhattam volna. A tanulságokat levontam, ezekről április 9-én nyilatkoztam is, akit érdekel, visszakeresheti. A harmadik kétharmad lehetőséget adott arra, hogy mindenki radikálisan újragondolja saját politikai pozícióját. Én ezt megtettem. Remélem, hogy részben a Partizán, részben az azon túli politikai aktivitásom egyértelműen kijelöli majd a változás irányát.

https://magyarnarancs.hu/belpol/politikai-hatalmat-kell-szereznunk-gulyas-marton-uj-musoraval-baloldali-epitkezesbe-kezd-114619

Elszólta magát az államtitkár? Mégsem a bevándorlás, hanem a CEU-ügy áll a Magyarország elleni támadások mögött

Sok európai parlamenti döntéshozó, aki szavazott a Sargentini-jelentésről, elsőként a CEU-ügyet említette – mondta Varga Judit, a Miniszterelnökség EU-kapcsolatokért felelős államtitkára az Inforádióban az ATV.hu összefoglalója szerint.

Még azt is felvetette, ér-e ez az ügy annyit, hogy az egész ország ellen elindítsák a 7-es cikk szerinti eljárást. Szerinte ez egy folyamatban lévő ügy – jelenleg az EU Bírósága előtt van –, mégis akkora hangsúlyt kap a Sargentini-jelentésben, hogy „sokan csak ezt látják benne”.

Hogy Varga Judit szerint elsődlegesen a CEU-ügy áll a Sargentini-jelentés elfogadása mögött, azért is érdekes, mert Kovács Zoltán kormányszóvivő épp pár napja jelentette ki, hogy „minden, az utóbbi időszakban Magyarországot érő támadás mögött egyértelműen a bevándorlás kérdése állt”.

Kovács Manfred Weber néppárti frakcióvezető nyilatkozatára reagált ezzel, aki úgy vélekedett, elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány a jogállamiságot érintő kritikákat a migrációs kérdéssel mossa össze.

https://magyarnarancs.hu/villamnarancs/elszolta-magat-az-allamtitkar-megsem-a-bevandorlas-hanem-a-ceu-ugy-all-a-magyarorszag-elleni-tamadasok-mogott-114622

Börtönbe küldik Orbán macedón barátját, az ex-miniszterelnök Nikola Gruevszkit egy 150 milliós Merci miatt

November 8-ig kell jelentkeznie a kijelölt, Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnöknek, akit két év börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy nyamvadt Mercedes miatt.

https://444.hu/2018/10/27/bortonbe-kuldik-orban-macedon-baratjat-az-ex-miniszterelnok-nikola-gruevskit-egy-150-millios-merci-miatt

Mészáros Lőrinc egyedül viszi tovább a 2Rule sportmárkát

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. megvásárolta Kővári Ágnes 30 százalékos tulajdoni részesedését a Magyar Sportmárka Zrt.-ben – tudta meg Magyar Idők. Az adásvétellel az eddig többségi tulajdonos Talentis Group Zrt. lett a zártkörűen működő részvénytársaság, és így a 2Rule sportmárka kizárólagos tulajdonosa.

A 2Rule „a csapatok, szövetségek, sportolók hatékonyabb kiszolgálása érdekében, továbbá Kővári Ágnesnek a Magyar Paralimpiai Bizottságban, illetve a FODISZ Versenysport Szövetségben ellátott feladataira tekintettel átalakítja a társaság irányítását is”.

Kővári Ágnes a jövőben tanácsadóként segíti a társaság kereskedelmi és értékesítési tevékenységét.

A 2Rule mezéből első körben három első osztályú futballcsapat, a Felcsút, a Haladás és a Diósgyőr rendelt. A közmédia korábban bartellmegállapodást kötött Mészáros nemzeti sportmárkájával, és azóta is igen erőteljesen reklámozza a 2Rule-termékeket.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/meszaros-lorinc-egyedul-viszi-tovabb-a-2rule-sportmarkat-114621

Napokon belül kezdődik a Fidesz újabb nemzeti konzultációja

Napokon belül elindul a nemzeti konzultáció, amely a családok védelméről szól – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Dömötör kiemelte, a konzultációval kijelölhetik a jövőbeni családtámogatási intézkedések alapjait. “Egyúttal erős üzenetet küldhetünk: azt az üzenetet, hogy Európa megújulása elképzelhetetlen a családok megerősítése nélkül” – fogalmazott.

Szerinte ha erősek a családok, akkor a bevándorlást és a népességcserét támogató erőknek kisebb mozgásterük van. “Szerintük a bevándorlás Európa jövője, szerintünk viszont a gyermeket nevelő erős családok” – mondta az államtitkár. (MTI)

https://zoom.hu/hir/2018/10/28/napokon-belul-kezdodik-a-fidesz-ujabb-nemzeti-konzultacioja/

Putsay Gábor A nemzetstratégia második felvonása

Álláspont. A hazai cégvezetők és a gazdasági élet krémje előtt tartott az iparkamara rendezvényén bő két éve igen meggyőző előadást Orbán Viktor miniszterelnök

Magyar Hírlap

A beszéd végkicsengése nagyjából az volt, hogy a munkaerő-problémáinkat magunknak kell megoldanunk, ellentétben más nyugat-európai országok gyakorlatával, bevándorlók helyett lehetőleg minden területen magyar munkaerőt kell alkalmazni. A miniszterelnök nem győzte hangsúlyozni, hogy minden munka fontos, a takarítói állás éppúgy, mint a géplakatosi vagy a mérnöki, és mindenkinek a munkáját meg kell becsülni. Továbbá nem elég csak megakadályozni a migrációt, annak is elejét kell venni, hogy vészesen fogyjon a nemzet. Ma már lassacskán eljutottunk oda, hogy a GDP-hez mérten hazánk költi a legtöbb pénzt családtámogatásra az unióban, lehetőség van arra, hogy ötszázalékos forgalmiadó-tétel mellett épüljenek új lakások, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) pedig mindeddig a három vagy több gyermeket nevelő családoknak adott lehetőséget alacsony kamatozású kölcsön felvételére

. Szerencsére itt nálunk a régióban a politikai és gazdasági vezetők megértették az idők szavát. Megértették, hogy nem szárnyalhat például az építőipar, ha nincs, aki dolgozzon. Jelenleg ugyanis a munkaerőhiányra nem jelent megoldást, hogy már 8800-an tanulják az építőipari szakmát az eddigi 8400 helyett, mert nincs több fiatal, aki tanulná. Ezen pedig változtatni szükséges, ha továbbra is életképes és fejlődő régiót, és virágzó Magyarországot szeretnénk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132223/A_nemzetstrategia_masodik_felvonasa

Lóránt Károly Globalizátorok félelmei

A vég kezdete, amikor már a The New York Times hasábjain kezdik figyelmeztetni a globális elitet, hogy amennyiben az eddigi politikáját folytatja, tovább erősíti a vele szembenálló „populista” erőket

Magyar Hírlap

Nemrég egy tiszteletre méltó amerikai zsurnaliszta, a liberális The New Republic valamikori szerkesztője, John B. Judis írt a lapban egy cikket erről, amelynek terjedelmes címe és alcíme elárulja, hogy a liberális baloldal kezdi sejteni, miért csökken támogatása választásról választásra. Tehát a cím: Mit felejt el a baloldal a nacionalizmussal kapcsolatban?, és az alcím: A közös nemzeti identitás átélése elengedhetetlen a demokráciához és a modern jóléti államhoz (eredetiben: What the Left Misses About Nationalism; The perception of a common national identity is essential to democracies and to the modern welfare state).

a „populista” pártok térnyerése a globalista érdekeket kiszolgáló jobb- és balközépnek nevezett pártokkal szemben azt jelzi, hogy a lakosság egyre nagyobb része szembefordul a globalista elittel. A New York Times cikke éppen erre figyelmeztet, és javasolja a nemzeti érdekek figyelembevételét, addig, míg nem késő, amíg a globalista elit – más nevein a „mély állam”, a „háttérhatalom”, az „establishment” – hatalma végképp meg nem roppan. 

A „populista” oldalon viszont nem elég pusztán a bevándorlással foglalkozni, hanem alternatívát kell állítani azokkal a gazdaságpolitikai koncepciókkal szemben, amelyek a jelenlegi globális struktúrát létrehozták.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132211/Globalizatorok_felelmei

  Babos Tímea másodszor világbajnok párosban

Babos Tímea megvédte a címét párosban a WTA-világbajnokságon, ezúttal a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán duplázott Szingapúrban. Babosék második kiemeltként a világelső Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova cseh kettőst győzték le 6:4, 7:5-re az 1 óra 24 perces döntőben.

Babos volt az egyetlen világbajnok a négyesből, tavaly Andrea Hlavackovával az oldalán tudott nyerni Szingapúrban. 2018-ban viszont visszatért korábbi párospartneréhez, Mladenovichoz.

https://index.hu/sport/tenisz/2018/10/28/babos_timea_masodszor_vilagbajnok_parosban/

Németh Szilárd „kezdeményezésére” tartottak latin nyelvű misét a Bazilikában

A szövetségi elnök vasárnap Bazilikában töltődött fel Schmitt Pállal és több sportolóval. Németh úgy gondolja, az ő kérésére tartottak latin misét is.

 

„Kezdeményezésemre ma reggel 10 órakor latin nyelvű szentmisét celebráltak a Szent István Bazilikában. Az eseményen részt vett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a NOB tagja és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, valamint magyar és külföldi birkózók” - írta büszkén Facebook-oldalán Németh Szilárd honvédelmi államtitkár. A fotókon pedig látható is, hogy a templom padsorában elől, az őt megillető helyen ül Schmitt Pállal – együtt töltődnek fel lelkileg a birkózó világbajnokság utolsó napján.

Ha mindez igaz, akkor Németh már egyházi életben is megszívlelendő tanácsokat ad a sport és a honvédelem területe mellett. Bejegyzésének ugyanakkor ellentmond, hogy a Bazilika állandó miserendje szerint szeptembertől júliusig általában is latin nyelven tartják meg a 10 órakor kezdődő nagymisét. 

Mindenesetre megkerestük az ügyben az egyházközségi iroda titkárságát, hogy megtudjuk, mennyiben engedtek Németh kérésének, és ha így történt, ki kérhet még rajta kívül külön latin nyelvű szertartást. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

https://nepszava.hu/3013481_nemeth-szilard-kezdemenyezesere-tartottak-latin-nyelvu-miset-a-bazilikaban