2018, október 27 - 07:45 Sajtószemle

Fekete-Győr: Orbán Viktor fél tőletek

"Nem hagyjuk a CEU-t!" címmel péntek este hat és hét óra között tüntettek a Momentum szervezésében az egyetemért a Nádor utca 9. alatti CEU-épület előtt. A Facebookon az eseményre2300 ember írta, hogy elmegy, és 7600-an érdeklődtek. A tüntetésen egy-két ezer ember jelent meg, a mostani tüntetéseken megszokottnál fiatalabb korosztály. A szónoklatoknak este hétkor lett vége, a tömeg békésen szerteoszlott. 

A helyszínről élő videóban jelentkeztünk be: 

Az első felszólaló Berg Dániel volt, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, aki az egyetem egykori diákjaként lánglelkű beszédet mondott. "Fontos megmutatunk, hogy vannak még emberek ebben az országban, nem is kevesen, akik értékként tekintenek erre az egyetemre, és az itt végzett tudományos munkára is" - kezdte.  Dániel elmondta, hogy ő hazaszeretetből költözött haza, és azért, hogy itt tanulhasson. Szülei azért disszidáltak, mert nem akartak elnyomva élni, nem akartak a zsarnoki hatalomtól függeni. "Mi sem leszünk szolgák a saját hazánkban, nem hajtjuk némán a fejünket a Fidesz igájába" - mondta.

Berg szerint közel másfél éve a mostani politikai rezsim politikai okokból túszul ejtette ezt az egyetemet, és közellenségnek kiáltotta ki, mert itt nem ugyanazokat az elveket vallják, mint ők. Szerinte a kormány viszont nem Soros György ellen, hanem a kritikus gondolkozás és az igazság ellen küzd. "Mert akik itt vagyunk, tudjuk, hogy a tudás hatalom, és ők tudják, hogy mekkora veszélyt jelent rájuk a tudás. Ezek a Döbrögik nem az ország védelmezői, hanem közönséges bűnözők, piti gazemberek, akiket ostoba és szolgalelkű közalkalmazottak szolgálnak ki. Miattuk süllyedtünk odáig, hogy már Romániában is jobban élnek" - mondta. 

A tüntetés előtt egy órával a Fidesz a következő közleményt adta ki "A Momentum Soros érdekeit védi" címmel: 

Az ellenzéki politikusok Soros György támogatásával és a Soros hálózat segítségével indulnak a választásokon. Ezt ma meghálálják a Soros egyetem előtt. A Soros egyetem ma is zavartalanul működik Budapesten, a körülötte keltett hisztéria csak egy politikai blöff.

https://index.hu/belfold/2018/10/26/a_belvarosban_tuntetnek_a_ceu-ert/

Macron a CEU-ról is beszélt szlovákiai látogatásán

Macron a szlovák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ha az EU előre akar haladni, ahhoz egyetértésre van szükség minden tagállam részéről, mert csak egy EU létezik, s az nem osztható nyugati és keleti, illetve régi és új részre.

„Sokan azt állítják, hogy megosztottság van a régi és az új tagállamok között, én ezt nem így gondolom. Mindannyian hozzájárultak Európa újraegyesítéséhez, és ez elkötelezettségük bizonyítéka” - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a francia államfő nyilatkozatát.

Egy, a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő újságírói kérdésre válaszolva Macron aggodalmát fejezte ki a magyar kormány politikája miatt, hangsúlyozva: „nem szabad engedni azoknak, akik eltérnek a közös értékektől. Megvizsgáljuk, hogyan tehetünk meg mindent azért, hogy a magyar nép hozzáférjen a minőségi tudáshoz, és hogy ne üldözzék el a tanárokat. Azt hiszem, hogy ez feltétlen feladatunk.”

https://444.hu/2018/10/26/macron-a-ceu-rol-is-beszelt-szlovakiai-latogatasan

L. Simon a CEU-ról: "Ez egy komoly intézmény"

Miután péntek este az egyetem Nádor téri épülete előtt tüntettek a CEU mellett, az ATV-ben a volt kulturális államtitkár is elmondta a véleményét az ügyben. Csütörtökön az egyetem rektora csütörtökön bejelentette: az intézmény Bécsbe költözteti az amerikai diplomák kiadását, ha egy hónapon belül a kormány nem írja alá a megállapodást az egyetemmel.

L. Simon László azt mondta, ő a maga részéről reméli, hogy a CEU meg fog felelni a törvényi követelményeknek.

A CEU komoly intézmény, sok fontos kutatás folyik ott

– mondta a volt államtitkár, hozzátéve: az egyetem végzőseinek szakdolgozati témái között voltak olyanok, amelyeknek szerinte megkérdőjelezhető a tudományossága, de nem zárja ki, hogy ilyen más egyetemeken is előfordul.

Amikor arról kérdezték, aláírná-e a kormány és New York állam közötti megállapodást, amelynek hiánya miatt a CEU a Bécsbe költözést tervezi, L. Simon úgy reagált: ő ilyet nem mondott, és ezzel a kérdéssel nem foglalkozik. Ugyanakkor szerinte ha a CEU rektora azt mondja, hogy távozni akarnak Budapestről, az nem a magyar kormány, hanem a CEU döntése, és szerinte „ezzel kár hergelni az embereket”.

https://hvg.hu/itthon/20181026_L_Simon_a_CEUrol_Ez_egy_komoly_intezmeny

Soros-egyetem: nem enged a kormány a zsarolásnak

Hollik István szerint a kabinet részéről a nyitottság megvolt, a CEU tisztában van azzal,milyen feltételeknek kell megfelelnie, csupán egy politikai blöffről van szó

Magyar Hírlap

Az ellenzék a napi pártpolitikai pecsenyéjét sütögeti a Soros-egyetem ügyében – mondta lapunknak Hollik István kormánypárti politikus. A Momentum, amely esetében mostanáig nem világos, miként finanszírozta kampányát, tegnap demonstrációt tartott a CEU miatt.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132132/Sorosegyetem_nem_enged_a_kormany_a_zsarolasnak

 

Tényleg milliárdos biznisz volt a kamupártozás

Az Összefogás párt 308 millióval tartja a csúcsot

A törvény szerint az országos listák után járó kampánytámogatást akkor kell visszafizetnie egy pártnak, ha a listára kapott szavazatok aránya 1 százalék alatt marad. 16 párt szerepelt az 1 százalékos határ alatt, ebből pedig három párt már vissza is fizette az államnak a tartozását: az Együtt (amely gyűjtést is rendezett), a Munkáspárt és a MIÉP. Ebben a három pártban az a közös, hogy ilyen-olyan rendszerességgel résztvesznek a poltikai életben, az ideológiai álláspontjuk is többé-kevésbé ismert.

A fennmaradó 13 pártról viszont ritkán hallani, és többségük nyilvánvalóan olyan párt, amely nem kívánja magát aktivizálni a közéletben. A legtöbb pénzzel, 308 millió forinttal az Összefogás párt tartozik. Íme a pártok tartozásai:

https://index.hu/belfold/2018/10/26/2_7_milliard_forintot_tettek_zsebre_a_kamupartok/

Rég zúdult ekkora össztűz az Orbán-kormányra

Minden nyugati sajtóorgánum kiemeli, hogy Soros György alapította a Közép-európai Egyetemet, amely hamarosan kivonulhat Magyarországról. A tudósításokban bírálják a kormányt és megjegyzik, hogy Orbán Viktor amerikai és európai támogatói nehéz helyzetbe kerülnek a CEU távozása miatt.

A Soroshoz kapcsolódó egyetem elviszi kurzusait Magyarországról. Ezzel a címmel indítja a Közép-európai Egyetem (CEU) csütörtöki bejelentéséról szóló tudósítását a Financial Times. Az intézmény programjainak jelentős része a következő tanévet már Bécsben kezdheti, ha a magyar kormány nem írja alá a CEU budapesti működését biztosító nemzetközi megállapodást. Az összes többi nyugati sajtóorgánum is címében emeli ki, hogy az intézményt Soros György magyar származású amerikai üzletember alapította.

A legélesebben a brit Independent fogalmaz, amelynek címe szerint Magyarország szélsőjobboldali vezetője, Orbán "rákényszeríti a Soros György alapította egyetemet, hogy elhagyja az országot".

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nekiesett-a-kulfoldi-sajto-az-orban-kormanynak.672234.html

Emmanuel Macron: Aki lefitymálja a sokszínűséget, az saját magát árulja el

Nem folytatok személyes hadjáratot Orbán Viktorral, és vele jó a személyes kapcsolatom – nyilatkozta a hvg.hu kérdésére Emmanuel Macron. A francia államfő azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy a magyarországi jogállamiság helyzetét aggasztónak tartja. Szerinte a 7-es cikkely szerinti eljárás alkalmas a vitás kérdések rendezésére. Macron a visegrádi országok négy szerkesztőségének válaszolt, és az egész régiónak üzeni: "egy olyan Európa, ami nem halad, halálra van ítélve".

 hétvégén Szlovákiába és Csehországba látogató Emmanuel Macron francia államfő utazása előtt a visegrádi országok négy kiválasztott sajtótermékének válaszolt írásban a régiót érintő fontos kérdéseire. A hvg.hu a cseh Hospodárske noviny, a lengyel Rzeczpospolita és a szlovák SME kapott lehetőséget a közös interjúra, amelynek során kiderült, hogy a visegrádi négyek kérdései és aggodalmai hasonlóak: lemaradnak-e egy többsebességes Európában, egyedül maradnak-e illiberális kormányaikkal, és mi lesz az unióval egy átalakuló világrend keretein belül? Ha előre akarna ugrani, itt van néhány téma:

aki az euróból kimarad, az lemarad?

mit hozhat a 7-es cikkely szerinti eljárás?

mi lesz azzal, aki nem akar szorosabb uniót?

tényleg Orbánnal harcol az EP-választáson?

https://hvg.hu/itthon/20181026_Emmanuel_Macron_interju_Visegradi_negyek_Orban_EPvalasztas_Franciaorszag

Pénzt ígértek a népnek, megrettent az EU

Az olasz kormánykoalíció belekezdett választási ígéretei megvalósításába: alapjövedelmet, alacsonyabb adókat és alacsonyabb nyugdíjkorhatárt ígértek. Amivel jól megijesztették az EU-t: a túlköltekezésre hivatkozva az Európai Bizottság visszadobta az olasz költégvetést. Válaszul Róma szabadságharcot hirdetett Brüsszel ellen, ez pedig potenciálisan nagyobbat szólhat, mint az eddigi EU-ellenes szabadságharc-kísérletek.

https://index.hu/gazdasag/2018/10/26/olaszorszag_eu_koltsegetes_ot_csillag_mozgalom_europai_bizottsag_vita/

Leállhat Európa motorja a nemzeti nyomulás miatt

Az európai üzleti élet szereplői kezdenek besokallni a populista-nacionalista politikai irányzatok előretörése miatt, a nemzeti erődök kiépítse szerintük rövid út a szerencsétlenséghez, a társadalmak elszegényedéséhez.

Olaszország példájával illusztrálja a Bloomberg, hogyan erősödik az európai üzleti szféra szereplőinek aggodalma a populista-nacionalista politikai erők térnyerése miatt. A Velence közelében lévő Rosignano városában működő Solvay SA vegyipari gyár, a régió legnagyobb munkaadója, nemrégen kapott egy 120 millió eurós tőkeinjekciót abból a célból, hogy javítsa az energiafelhasználás hatékonyságát, illetve hogy jobban alkalmazkodjon a környezetvédelmi előírásokhoz.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/leallhat-europa-motorja-nemzeti-nyomulas-miatt-populistak.672167.html

HORVÁTH CSABÁT INDÍTHATJA AZ MSZP AZ ELŐVÁLASZTÁSON

Bákonyi Ádám Magyar Idők

A baljós előjelek ellenére az MSZP továbbra is bízik benne, hogy még idén lebonyolítható lesz az előválasztás, amin a baloldal megtalálhatja főpolgármester-jelöltjét. A párt a maga részéről Horváth Csabát küldheti ringbe.

Felvetésünkre, hogy a szocialisták miért nem állnak be szövetségesük, Karácsony Gergely mögé, aki egyértelműen a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Molnár Zsolt úgy fogalmazott: nem hitvitát szeretnének, hanem azt, hogy a budapestiek döntsék el, ki legyen a baloldal főpolgármester-jelöltje.

– A cél az, hogy minél kevesebb, de minél szélesebb támogatottsággal bíró kihívója legyen Tarlós Istvánnak, aki végül akár civil is lehet – mondta Molnár arról, hogy az előválasztás eredeti célja, miszerint egy ellenzéki jelölt induljon a kormánypárt jelöltje ellen, már elúszott.
Önálló indulását jelentette be eddig Puzsér Róbert megmondóember, a „G-nap” utáni Hír TV egyik arca, műsorvezetője, aki egyértelművé tette, hogy esze ágában sincs részt venni az előválasztáson.

Az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter nemrég levélben győzködte párttársait arról, hogy „az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, főpolgármester-jelöltségének támogatása megalapozná a Jobbik–LMP-együttműködés gyakorlatát is”.

Önállóan indulnak a Liberálisok is, jelöltjük a párt elnökhelyettese, Sermer Ádám, de nemrég Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester is meglebegtette, hogy újra Budapest első embere lenne.

Jelen állás szerint, ha lesz egyáltalán, úgy az MSZP–Párbeszéd-szövetség házi mérkőzése lesz az előválasztás Karácsony Gergely és Horváth Csaba részvételével.

https://magyaridok.hu/belfold/horvath-csabat-indithatja-az-mszp-az-elovalasztason-3608621/

A HÚSSALÁTA REJTÉLYE

Földi László Magyar Idők

„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.” (Rejtő Jenő: A három testőr Afrikában)

Most nem három, hanem huszonhét nemzet ül – a britek kiválása miatt – az Európai Unió képzelt asztala körül, ahol a migrációt tálalták fel. Frissen már nem fogyasztják, de vajon a torkukon akad-e? Összetart vagy szétválaszt?

https://magyaridok.hu/velemeny/a-hussalata-rejtelye-3607715/

Merkel kvótacsellel akarja összeugrasztani Orbánt új szélsőjobbos barátaival

A migráció, a kereszténység és a demokrácia felfogásában is nagy a káosz az Európai Néppártban, amely talán történelme legnagyobb értékválságát bizonyította, amikor úgy döntött, hogy novemberi kongresszusán napirendre sem kerül a Fidesz tagságának felfüggesztése. Nemcsak Orbán Viktor benntartása, de a migrációs vita fenntartása is Angela Merkel kezében van, ám a jövő májusi európai parlamenti választások előtt, úgy tűnik, a német kancellárnak fontosabb, hogy összeugrassza a magyar kormányfőt a potenciális új, szélsőjobboldali szövetségeseivel, így például Matteo Salvinivel.

Egyetlen kérdés válhatott világossá az Európai Unió múlt heti csúcstalálkozója után, hogy Németországnak és Franciaországnak valószínűleg egyaránt megfelel, ha csak a következő uniós ciklusban zárják le a közös európai határőrizetre, továbbá az uniós migrációs politika egységesítésére, azaz az évek óta szajkózott közös fellépésre vonatkozó, immár 2014 óta folyó vitát. Az uniós állam- és kormányfők döntésképtelensége egyébként a legfőbb jele a válságnak, sok tekintetben akadályozza a közösség működőképességét. A legfőbb döntéshozó szervben akadnak el rendre a jogszabályi és a politikai javaslatok is. A nyilvánosság előtt mindenki egyetért, hogy a mostaninál hatékonyabb, európai uniós szintű eljárásokra van szükség a menekülthelyzet kezelésére, valójában azonban majdnem az összes törvényhozási folyamat megrekedt, mert a legmagasabb politikai szinten képtelenség megegyezni egyetlen kérdésről, a menedékkérelmi eljárások, így a menedékkérők országok közötti szétosztásáról, vagyis a kvótáról.

Ebbe nemcsak a magyar kormány, hanem több más tagállam sem megy bele. Ráadásul felismerték a témában rejlő lehetőségeket, vagyis hogy szinte kockázat nélkül lehet a témát felhasználni az uniós választási kampányban. A populisták egyetlen portékája ugyanis ebben a versenyben éppen a „megvédeni az európai népet a rájuk rontóktól”. S ameddig ez a vita húzódik, addig nem is kell az európai állampolgárok szociális biztonságának, gazdasági helyzetének vagy más, a mindennapjaikat valóban meghatározó kérdéseknek figyelmet szentelni.

https://168ora.hu/kulfold/merkel-kvotacsellel-akarja-osszeugrasztani-orbant-uj-szelsojobbos-barataival-158113

Mészáros Lőrinc gyerekei miatt csúszik a felcsúti iskolaépítés

Eredménytelenül zárult a felcsúti iskola tervezésre kiírt közbeszerzési eljárás – derül ki egy friss közbeszerzési hirdetményből. A Nemzeti Sportközpontok (NSK) által augusztus 17-én elindított hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás szeptember 12-ig tartott – írja az mfor.

A Nemzeti Sportközpontok azért alkalmazta ez az eljárás típust, mert „a szerződés kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag egy meghatározott szervezettel köthető meg".

Ez a meghatározott szervezet a felcsúti székhelyű Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. A 2017 tavaszán létrehozott cég

tulajdonosa pedig Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt.

De hogyan lett eredménytelen egy eljárás, hogy csak egy meghatározott szervezettel lehet szerződni?

Úgy, hogy a cég egyszerűen nem nyújtotta be a végleges ajánlatát.

Az NSK persze új eljárást fog indítani és jó eséllyel megint a Mészáros-gyerekek cégét választja – írja a lap.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/meszaros-gyerekei-miatt-csuszhat-a-304-millios-felcsuti-iskolaberuhazas.html

Csótányterror a kórházban: sokkot kapott a beteg, azt mondták neki, sajnálják

Végigrettegte a csótányok miatt a Budai Irgalmasrendi Kórházban töltött két hetét egyik olvasónk. Nem egy-két rovarral, hanem szabályos hordákkal találkozott nap mint nap, a nővérek reakciója mindössze annyi volt: igen, tudnak a problémáról, régóta fennáll, tenni azonban nem tettek semmit.

https://hvg.hu/itthon/20181025_Csotanyterror_a_korhazban_sokkot_kapott_a_beteg_azt_mondtak_neki_sajnaljak#rss

Ez is egy üzenet: a magyar honvédség elsunnyogja a NATO legnagyobb gyakorlatát

Elkezdődött az elmúlt harminc év legnagyobb NATO-hadgyakorlata, amelyen a 29 tagország mellett részt vesz Svédország és Finnország is. Összesen 50 ezer katona 10 ezer járművel gyakorolja egymás kölcsönös megvédését. A magyar honvédség a hvg.hu kérdését figyelmen kívül hagyva titkolta, milyen erőkkel vesz részt az eseményen. A csapaterő ugyanis önmagában üzenetnek mondható.

Egy-két tucat magyar katona vesz részt az 50 ezres létszámú hadgyakorlaton – értesült a Népszava. Nekik legalább válaszolt a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya, miközben a hvg.hu-t többször megismételt kérdéseink és telefonhívásunk ellenére sem tájékoztatták hetek óta a Trident Juncture hadgyakorlaton való hazai részvétel kapcsán (a manőver hátteréről és pontos adatairól itt írtunk korábban). Az persze továbbra is érthetetlen, hogy ha magyar katonák kimennek valahova, vagyis utazásukról és szállásukról kell gondoskodni, akkor miért hozzávetőleges az adat. Vagy tizenkettő, vagy kétszer annyi. Miközben a honvédség név szerint fel tudná őket sorolni.

Az is beszédes, milyen állományt küldünk: a Logisztikai Központ, valamint a Civil Katonai Együttműködés és Lélektani Műveleti Központ munkatársait.

https://hvg.hu/itthon/20181026_Ez_is_egy_uzenet_a_magyar_honvedseg_elsunnyogja_a_NATO_legnagyobb_gyakorlatat

Előzi az MSZP a Jobbikot, nem jutna parlamentben az LMP

A pénteken megjelent Népszava azt írja, a Publicus Intézet mérése alapján, hogy a belső harcokból tépázott LMP nem jutna parlamentbe, ha most vasárnap lennének a választások – a párt az összes megkérdezett körében 2 százalékon, a biztos szavazó pártválasztók között 4 százalékon áll. A Demokratikus Koalíció pedig 5 százalékon, a bejutási küszöbön táncol épp a biztos pártválasztók körében.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz 52 százalékon, ez egy százalékpontos visszaesés a szeptemberi számhoz képest. A kormánypárt a teljes népességen belül 26-ról 24 százalékra csökkent. Az MSZP-Párbeszéd a biztos szavazók között változatlanul 15 százalékon, a Jobbik ebben a szegmensben 14 százalékon.

A Kutyapárt a biztos szavazó pártválasztók között 3, a Momentum 2, a Mi Hazánk 1 százalékon áll. A bizonytalanok 47 százaléknyian vannak.

https://hvg.hu/itthon/20181026_Elozi_az_MSZP_a_Jobbikot_nem_jutna_parlamentben_az_LMP

Hős utca: épülhet a kerítés

Elfogadta a hírhedt Hős utcai társasház közgyűlésének önkormányzati többsége, hogy körbekerítsék az elgettósodott háztömböt. A lakók akár perre is mennének.

– Ilyenre eddig nem volt példa. Most majd kiderül, a lakók ki tudnak-e állni magukért. Kilenc hónapja ilyen helyzetekre készítjük fel őket – mondta Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcai lakókat segítő Kontúr Egyesület elnöke, aki ugyancsak a telephely kapujánál található portaépületben ragadt. De nemcsak ő és a sajtó képviselői jártak így, az egyik lakót sem engedték be, mivel papíron nem ő a tulajdonos.

https://nepszava.hu/3013216_hos-utca-epulhet-a-kerites

N. Kósa Judit Bécsi gyors

Pár év múlva, amikor a CEU-n majd történészi, szociológiai, diplomáciai, pszichiátriai és gender PhD-dolgozatok sora születik arról, hogyan is került az egyetem Budapestről Bécsbe, a diákok a választott tudomány szempontjai szerint fogják végigkövetni ezt a folyamatot. Utalnak a magyar kormány látványpolitizálására, a hatalommegtartás szolgálatába állított gátlástalan ellenségképzésre, az aljasul kijátszott Soros-kártyára, és valószínűleg a pechre is, amely egy gyakorlatlan és a sokféle elvárásnak eleget tenni próbáló amerikai nagykövet személyében bóklászott be ebbe a történetbe.

Egy fejezetet azonban szívesen elolvasnék már most ezekből a dolgozatokból: hogy vajon mivel magyarázzák a jövő értelmiségijei ennek a tébolyult hadjáratnak a kezdetét.

https://nepszava.hu/3013225_becsi-gyors

Magyarországot próbálja zsarolni Soros egyeteme

ORIGO

Ismét Magyarországot zsarolja Soros György amerikai tőzsdespekuláns, mivel az általa fenntartott egyetem vezetése most azzal állt elő, hogy Bécsbe költöznek az év végén, ha decemberig nem születik megállapodás New York állam és Magyarország között. 

Az amerikai tőzsdespekuláns egyeteme aktívan részt vett azoknak a tüntetéseknek a szervezésében, amiket a teljesen jogszerű módon megtartott választások után tartottak Budapesten. A CEU oktatói körlevélben kapacitálták a hallgatókat a tüntetésen való megjelenésre, mintegy erősen ajánlott programként. A helyzet azért is lehet visszás, mert a tanárok erőfölényükkel visszaélve nyomást gyakorolhattak a fiatalokra.

http://www.origo.hu/itthon/20181025-becsbe-koltozhet-a-sorosegyetem.html

Botrány Bécsben: a magyar munkavállalókat büntetik, és muszlim gyűlöletkampányra használják

Heinz-Christian Strache alkancellár pártja új kampányba kezdett. Azzal büszkélkednek, hogy csökkentették egyes külföldi munkavállalók családi pótlékát. A plakátokon muszlimok ellen uszítanak, miközben az új szabály érintettjei döntő többségükben kelet-európaiak – azon belül elsősorban magyarok. A diplomáciai botrány viszont borítékolhatóan elmarad.

https://hvg.hu/itthon/20181026_Botrany_Becsben_a_magyar_munkavallalokat_buntetik_es_muszlim_gyuloletkampanyra_hasznaljak

A Fidesz egy olyan EP-határozatot sem szavazott meg, ami csalással harmadik országokba vitt EU-s pénzek visszaszerzéséről szól

Miután az Európai Parlament fideszes képviselői nem szavazták meg az egyszer használatos műanyagok betiltását, Ujhelyi István egy másik olyan határozatról is beszámolt, amit a Fidesz nem támogatott.

Az MSZP EP-képviselője azt írta, hogy a Fidesz EP-képviselői közül egyedül Hölvényi György nyomott igent, Szájer József pedig – ahogy Ujhelyi szerint „a rázós ügyekben nagy bátran szokta” – egyszerűen nem nyomott gombot annál az EP-határozatnál, ami az EU pénzügyi érdekeinek védelméről, a csalás révén harmadik országokba került pénzek és vagyonok visszaszerzéséről szólt.

„Leegyszerűsítve, ez a jelentés azt szorgalmazta, hogy hatékonyabb legyen a fellépés a terrorizmust is támogató pénzmosással, az Unió területét is érintő sötét pénzmozgásokkal szemben”

– írja Ujhelyi István.

https://444.hu/2018/10/26/a-fidesz-egy-olyan-ep-hatarozatot-sem-szavazott-meg-ami-csalassal-harmadik-orszagokba-vitt-eu-s-penzek-visszaszerzeserol-szol

Atlantiszi angyalrituálét tartott egy szekta a polgárőrök gyerektáborában, amit a belügyminisztérium támogatott

Augusztusban tartotta az Országos Polgárőr Szövetség ifjúsági táborát Zala megyében a Belügyminisztérium támogatásával augusztusban. A Magyar Idők nevű kormánylap és a 24.hu számolt be arról, hogy a tábor után több szülő panasszal élt amiatt, hogy szülői engedély nélkül tartott a táborban „szertartást“ egy szekta, amelyik nemcsak emberek és angyalok együttélését, hanem Atlantisz létezését is hirdeti. A szekta angyalszeánszain kézrátételes gyógyítást is alkalmaznak.

A tábor elvileg egyébként gimnazista korú gyerekeknek adna ízelítőt abból, mit csinál egy polgárőr, hogy aztán nagykorúként gyorsan, már szinte kész polgárőrként állhassanak munkába.

https://magyarnarancs.hu/lelek/atlantiszi-angyalritualet-tartott-egy-szakta-a-polgarorok-gyerektaboraban-amit-a-belugyminiszterium-tamogatott-114601

Akár még több mint 24 milliárdot is eltapsolhat a Belügyminisztérium migrációs nyomásra hivatkozva

Újabb tízmilliárdok elköltését engedélyezi a Belügyminisztériumnak a miniszterelnök a „rendkívüli migrációs nyomásra” hivatkozva – derül ki a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat szerint a Belügyminisztérium „a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez kapcsolódó feladatok hatékony megvalósításához” legfeljebb 24 milliárd 14 millió 200 ezer forinttal túllépheti a költségvetésben eredetileg erre szánt keretet.

A korábbi költségkeret 50 milliárd forint volt.

A kormányhatározat emellett arra is kitér, hogy a többletet a Belügyminisztérium úgy költheti el, hogy nem kell betartania a 2013-as eszközbeszerzési tilalmat.

Az, hogy mire fogják elkölteni ezt a rakás pénzt, a határozatból (persze) nem derül ki.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/akar-tobb-mint-24-milliardot-is-eltapsolhat-a-belugyminiszterium-migracios-nyomasra-hivatkozva-114598

Sírkövek bukkantak elő a Petőfi híd lábánál

Rengeteg izgalmas dolog előkerül a Dunából a rekordalacsony vízállásnak köszönhetően: értékes történelmi aranyleletnémet repeszgránátelsüllyedt hajók, de mind közül a legbizarrabbak a Petőfi híd lábánál, a budai oldalon láthatóvá vált sírkövek, amelyekre olvasónk, Kovács Tamás György hívta fel a figyelmünket. A százéves kövek története viszonylag jól ismert, az 1960-as években kerülhettek oda eróziót csökkentő partvédő kőszórásként, amikor az állam felszámolta az akkor már évtizedek óta nem használt, 1912-ben bezárt Németvölgyi temetőt. Ennek a helyén ma a MOM és a Budapesti Kongresszusi központ terül el.

A sírkövek eredetét a Dunai Szigetek Blog elég részletesen feltárta még 2013-ban, bár akkor nem sikerült ilyen jól megfigyelni azokat. Az alábbi képre kattintva galéria nyílik!

https://index.hu/techtud/2018/10/26/elobukkantak_a_sirkovek_a_petofi_hid_labanal/

MÁR TÍZ CSŐBOMBÁT TALÁLTAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN, FLORIDÁIG VEZETNEK A SZÁLAK

Az egész Amerikát átszövő nyomozás egy dél floridai postafiókig vezetett, számolt be róla a CNN. Az elmúlt héten több, Donald Trump elnök közismert kritikusának számító híresség és intézmény kapott levél- illetve csőbombát, köztük Soros Györgynek, a Clinton családnak, a Fehér Házba Barack Obamának címezve, a CNN New York-i irodájának, illetve szintén New York-ba, Robert De Niro produkciós irodájának címeztek ilyen küldeményt.

A küldemények nagy részében közös, hogy a floridai Opa-locka postahivatalán keresztül küldték el őket.

https://index.hu/kulfold/2018/10/26/trump_csobomba_posta_soros_robertdeniro/

Politikai showműsort indított az orosz parlament alelnöke: már újságírók közbeiktatására sincs szükség a propaganda terjesztéséhez

Oroszországban az utolsó, vékonyka paraván is lehullott a politika és a propaganda között: október közepén új közéleti kibeszélőműsor indult az egyik állami csatornán, amit a parlament alsóházának alelnöke vezet. Pjotr Tolsztoj pedig nem fogja vissza magát, lelkesen terjeszti a Kreml üzenetét. Legutóbb például azt, hogy Ukrajna egy mesterséges képződmény, az ukránok pedig igazából oroszok – számolt be az East Stratcom Task Force, az EU dezinformáció-ellenes csoportja.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2018/10/26/politikai-showmusort-inditott-az-orosz-parlament-alelnoke-mar-ujsagirok-kozbeiktatasara-sincs-szukseg-a-propaganda-terjesztesehez/

Hadházy: Facebook-csoport 300 millióból? Uniós pénzesőben ázik egy vasutas egylet

„Aki érti a leírás alapján, hogy ez mi a csuda, írja meg” – interaktív Korrupcióinfót tartott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki várja a megfejtéseket. A szolnoki vasutas művelődési központ 300 millió forintot kapott uniós forrásból egy ködös családbarát dologra, de hogy pontosan mire, a projektleírás többszöri elolvasása után sem egyértelmű.

„Valódi, nyitott Családi Pontokat hoznánk létre, amit az intranetes oldal tartalmi bővítésével és internetes közösségi site-tá szélesítésével, multimédiás interaktív adatbázis létrehozásával mindenhová eljutó segítő, tanácsadó szolgáltatást valósíthatunk meg, amely a családok lehetőségeiről, nehézségeiről, örömeiről szól”– talán ez a legmegfoghatóbb része a VOKE Csomóponti Művelődési Központ pályázatának, amire két konzorciumi partnerével összesen 299,8 millió forintot nyert el.

A március végén kihirdetett pályázatot Hadházy Ákos szúrta ki, aki rendhagyó Korrupcióinfót szentelt a viccesen érthetetlen leírásnak, kérve, hogy a megfejtéseket írásban küldje, akinek beugrik valami. Az ő tippje az, hogy túlárazott Facebook-csoport készül, miközben azt is kilátásba helyezte, hogy adatigényléssel bombázza majd a nyertest.

https://blog.atlatszo.hu/2018/10/hadhazy-facebook-csoport-300-milliobol-unios-penzesoben-azik-egy-vasutas-egylet/

Hatalmas tüntetés jön Budapesten - lebénulhat az egész város a cafeteria miatt

Nagy demonstrációt terveznek a szakszervezetek a cafeteria védelmével, mivel a kormány ígérete ellenére nem egyeztet a juttatások megadóztatásáról velük.

A kormány nem tartotta be az ígéretét, semmiféle egyeztetés nem történt, ezért a szakszervezetek másfél hét múlva demonstrációval tiltakoznak a béren kívüli juttatások, a cafeteria megadóztatása ellen - mondta a Népszavának Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) elnöke.

A tervek szerint november 6-án, kedden a Magyar Nemzeti Banktól a Parlamenthez vonulnak majd. A demonstrációt két nagy szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a LIGA Szakszervezetek szervezi.

A kormányzati megszorítás kétmillió munkavállalót érint rendkívül hátrányosan, főleg a lakhatás, a munkába járás és az öngondoskodás területén. Biztosra vehető ugyanis, hogy a cafeteria megadóztatása miatt a munkaadók jelentősen csökkenteni fogják a juttatásokat.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/cafeteria-szakszervezet-tuntetes-budapest.672232.html

Juhász Péter megnyerte a pert, milliókat kell fizetnie az össze-vissza hazudozó “közmédiának” (+videó)

 

A köztévének négyszer kell bemondania, hogy hazudtak Juhász Péterről.

Fővárosi Ítélőtábla elől jelentkezett be Juhász Péter pénteken, ahol másodfokon, jogerősen megnyerte a pert a közszolgálatinak csúfolt, valójában kormányszolgálati média ellen.

A közmédia a jogerősen elítélt Portik Tamással próbálta összemosni az Együtt korábbi politikusát.

Juhász a videóban elmondta: a bíróság ítélete alapján

kétmillió forint sérelemdíjat

kell fizetnie a hazudozó közmédiának, valamint négy adásban le kell hozniuk, hogy minden szavuk hazugság volt.

Videó:

http://nyugatifeny.hu/2018/10/26/friss-juhasz-peter-megnyerte-a-pert-milliokat-kell-fizetnie-az-ossze-vissza-hazudozo-kozmedianak-video

Macron szövetségeseket keres Pozsonyban és Prágában - Budapest és Varsó ellen

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

 2018. október 26. - Szelestey

• Amerika belengette Orbánnak, hogy találkozhat Trumppal, ha enged a CEU ügyében, de idáig ez sem hatott 

•  A Közép-Európai Egyetem rektora azt mondta, hogy felkészültek a távozásra, de nem olyan könnyű megszabadulni tőlük, ahogyan azt egyesek gondolják

• Európa bőrére megy a vásár, amikor Ausztria 36 átkelőhelyen leállítja a gépjárműforgalmat a magyar-osztrák határon

https://b1.blog.hu/2018/10/26/macron_szovetsegeseket_keres_pozsonyban_es_pragaban_budapest_es_varso_ellen#more14322801

Egy nap alatt közel ezer pszichológus csatlakozott a hajléktalanság kriminalizációja elleni ügyvédi tiltakozáshoz

A pszichológusszakma képviselőiként követelik a törvény visszavonását.

 

A pszichológusszakma képviselői csatlakoztak az ügyvédek által útjára indított felhíváshoz, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat a 2018. október 15-én életbe lépett, a hajléktalanságot kriminalizáló törvény ellen. A kezdeményezéshez azóta számos orvos és társadalomtudós is csatlakozott, most pedig a pszichológus szakma képviselői adtak ki közös nyilatkozatot, melyet alig 24 óra alatt közel ezren írtak alá.

Mint azt közleményükben írják, egyetértenek a korábban megfogalmazott tiltakozás tartalmával, pszichológusként kiegészítve ezt a következőkkel:

„Nyomatékosítjuk, a hajléktalanság egy olyan komplex társadalmi és egyéni krízisállapot, melynek megoldására a szabálysértési eljárás nem alkalmas. Ez a megközelítés a hajléktalanság problémáját mind az egyén, mind a társadalom szintjén kizárólag elmélyíteni tudja, ellehetetlenítve a problémák megoldására tett kísérleteket, fokozva a hajléktalan emberek kritikus egészségi állapotából fakadó további kockázatokat, például az öngyilkosság elkövetésének veszélyét. A hajléktalanság áldozatául esők nem bűnözők, a szegénység és a nélkülözés nem bűncselekmény. A szabálysértési törvény megváltoztatásával a jogalkotó egy olyan társadalmi normát közöl, amely a pszichológia tudományos kutatásai által alátámaszthatóan akadályát képezi az emberek közötti szolidaritás kialakulásának és fenntartásának, és magában rejti a hajléktalan emberek dehumanizációjának és a velük szembeni agresszív fellépésnek a veszélyét.

A közleményben nem csak kritizálják a bevezetett törvényt, de követelik annak visszavonását, és a hajléktalanság problémájának szakmailag megalapozott, humánus, segítő szándékú megoldását, melyhez szakmai segítségüket is felajánlják.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/egy-nap-alatt-kozel-ezer-pszichologus-csatlakozott-a-hajlektalansag-kriminalizacioja-elleni-ugyvedi-tiltakozashoz-114604

Máris megtorpedózták a hajléktalantörvényt

A Kaposvári Járásbíróság egy 54 éves hajléktalan ügyében felfüggesztette az eljárást, és 

KEZDEMÉNYEZTE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG EGYEDI NORMAKONTROLL ELJÁRÁSÁT.

A bíróság arra hivatkozott, hogy az október 15-től élő új "hajléktalantörvény", ami technikailag a szabálysértési törvény módosítása, szóval ennek a jogszabálynak a "jelen ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek."

A bíróság szerint a jogszabály ellentétes 

az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével,

az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével,

az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal,

a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével,

a diszkrimináció tilalma követelményével,

a tisztességes tárgyalás követelményével

a jogorvoslathoz való jog követelményével. 

https://index.hu/belfold/2018/10/26/tiz_nap_utan_megtorpedoztak_a_hajlektalantorvenyt/

 Bartus László Orbán háborúra készül

Amerikai Népszava

Orbán nem a globalizmussal áll harcban, hanem a demokráciával. A magánrepülőgépével ő a globalizmus egyik legnagyobb élvezője. Nem a globalizmus zavarja őt, hanem a globális demokrácia. Ezzel szemben ő korlát nélküli hatalmat akar, amit soha nem veszíthet el, és globális zsarnokságot szeretne. A demokrácia és jogállam az ő ellenfele, ez ellen harcol ő.

Ehhez eszköz a nacionalista ideológia és retorika, azonban nem veszélytelen eszköz. Orbán bedől saját propagandájának, elhiszi saját hazugságait, a szerepével tökéletesen azonosult. Amíg megvan a demokratikus Európa (annak minden előnyével), s az uniós polgárok pénze is ömlik az országba, addig a magyarokat nem zavarja a leplezetlen diktatúra, a jogállamot felváltó önkény.

Egy dolgot nem vesznek figyelembe a magyarok. A nacionalizmus nem pacifista ideológia, hanem háborús eszme. 

https://nepszava.us/bartus-laszlo-orban-haborura-keszul/

Tisztabusz adja vissza a hajléktalanok méltóságát

Tengerentúli mintára egy kelet-európai ország is mobil tisztálkodási, mosási lehetőséget biztosít az utcán élők számára.

Hamarosan elindul a DrumoDom elnevezésű autóbusz Belgrádban, hogy a szerb nagyvárosban élő hajléktalanok számára mosodaként, illemhelyiségként, zuhanyzóként funkcionálva hozzájáruljon emberi méltóságuk visszaszerzéséhez.

Az ötlet nem egyedi: a kezdeményezők San Francisco példáját követték, de a Dignity On Wheels (kerekeken guruló méltóság) California állam más városaiban, így Los Angeles, San Jose utcáin is keresi és szolgálja a hajléktalanokat 2015 óta.

https://szemlelek.blog.hu/2018/10/26/tisztabusz

A Fundamenta már ki is talált valamit a lakástakarékokra

Megérkezett a Fundamenta válasza a lakástakarékok állami támogatásának eltörlésére, írja a Pénzcentrum, mely megszerezte a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarékpénztári termékének leírását.

Ebből kiderül, hogy

a lakáskassza saját forrásából fizetett 5 százalékos támogatással kívánja pótolni a 30 százalékos állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez juthatunk.

Olyan hozam persze biztosan nem lesz, mint amilyen az állami támogatáskor: az eddigi 10 százalék fölötti hozam helyett 1 százalék alattival kell beérniük. A termék igazi vonzereje az olcsó hitel lehetősége lesz, írja a Pénzcentrum.

https://24.hu/belfold/2018/10/26/lakastakarek-fundamenta-lakaskassza/

Orbán: Budapest egy globális sportfőváros, ehhez minden körülmény és képesség adott

A Budapesten zajló birkózó világbajnokságról, az új generációs „városi világjátékokról” és a magyar fővárosban tervezett további világszintű sporteseményekről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke az Országházban – írja az MTI.

Orbán Viktor azt mondta, Budapest egy globális sportfőváros, ehhez minden körülmény és képesség adott: elhelyezkedése, szépsége, gazdasági fejlődése, az itt élők vendégszeretete, kulturális pezsgése, erős szolgáltatási szektora, de mindenekelőtt a város biztonsága. Folytatódik Budapest sportinfrastruktúrájának fejlesztése – mondta.

https://444.hu/2018/10/26/orban-budapest-egy-globalis-sportfovaros-ehhez-minden-korulmeny-es-kepesseg-adott

Az Európai Parlament felszólította a tagállamokat, tiltsák be a szélsőjobboldali csoportokat

Az állásfoglalás szerint a neofasiszta és a neonáci csoportok büntetlenséget élveznek az egyes tagállamokban.

Az Európai Parlament a neofasiszta és a neonáci csoportok betiltására szólította fel az Európai Unió tagállamait csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

A javaslat megszavazásakor felszólalt EP-képviselők szerint elsősorban a fekete európaiakat, az afrikai származásúakat, a zsidókat, a muszlimokat, a romákat, a nem uniós állampolgárokat, a szexuális kisebbségek tagjait és a fogyatékossággal élőket célzó erőszakos cselekedetek számának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy egyes tagállamokban büntetlenséget élveznek a szélsőjobboldali csoportok.

A képviselők javasolták a gyűlölettel összefüggő bűncselekmények kivizsgálását végző rendőri egységek felállítását is.

Az EP-képviselők aggasztónak találták, hogy egyes tagállamokban a politikai vezetők, pártok és bűnüldöző szervek, valamint a neofasiszták és neonácik összejátszásáról lehet hallani. Az EP ezért felszólította a tagállamokat, hogy egyértelműen ítéljék el és büntessék a politikusok és pártok gyűlölet-bűncselekményeit, gyűlöletbeszédét.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/az-europai-parlament-felszolitotta-a-tagallamokat-tiltsak-be-a-szelsojobboldali-csoportokat-114594

Nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás indulhat az LMP-s Demeter Márta ellen

Nem nyilvános katonai adatok

Magyar Hírlap

Kövér László házelnök kezdeményezte a volt szocialista, jelenleg LMP-s Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárását az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál, közben az ügyészséghez is érkezett feljelentés a politikus csúsztatásai miatt – értesültünk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132128/Nemzetbiztonsagi_felulvizsgalati_eljaras_indulhat_az_LMPs_Demeter_Marta_ellen

Őrizték a kasszakulcsot

Volner János azt mondta, a Jobbik vezető tisztségviselőjeként nyolc éven keresztülhiába kért pénzügyi kimutatásokat, soha nem kapott érdemi tájékoztatást

Magyar Hírlap

Utólag már érti, miért nem avatták be a Jobbik pénzügyeinek részleteibe – erről beszélt az Echo TV-nek Volner János. A Jobbikból kilépett politikus szerint ha egy párt gazdálkodása átlátható, akkor nem lehet zűrzavarosan finanszírozni valamit.

A Jobbik, a párt alapítványa és a parlamenti képviselőcsoportja éves szinten összesen több mint 2,7 milliárd forinttal gazdálkodhat, ehhez képest a vezetés folyamatosan arról panaszkodik, hogy ez egy szegény, adóssággal küszködő párt – mondta tegnap az Echo TV-nek Volner János. A Jobbikból kilépett volt alelnök szerint „a kasszakulcs megszerzése egyesek számára fontosabb volt, mint a nemzeti politizálás tartása”. Felidézte, nyolc éven keresztül, amíg a párt vezető tisztségviselője, többek közt frakcióvezetője és alelnöke volt, rendszeresen kért a vezetéstől pénzügyi kimutatásokat, cash-flow-jelentést, de soha nem kapott érdemi tájékoztatást. De nem csak ő, rajta kívül Toroczkai László és Apáti István is arról számolt be, hogy számos, pártot érintő ügyről még alelnökként sem kaptak semmilyen információt, és nemegyszer a médiából kellett értesülniük a vezetők döntéseiről. Volner lapunknak azt mondta, ezekben a kérdésekben elősorban Szabó Gábor pártigazgató és a volt pártelnök, Vona Gábor szava volt a döntő, de az elnökség egy-két tagja, így a jelenlegi elnök Sneider Tamás és Z. Kárpát Dániel is ismerhette a bizalmas ügyek részleteit.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132129/Oriztek_a_kasszakulcsot