2018, október 12 - 18:23 Sajtószemle

Furcsa család voltak - mondta egy ismerősük a boldvai A.-ékról. Ott volt a Béla, akinek három különböző nőtől 12 gyereke van. Nem voltak gátlásai a párválasztás terén, a második élettársa az első testvére volt. A harmadik pedig a második élettársa lánya. Vele, Hajnalkával Béla már össze is házasodott. 7 közös gyerekük született, egyikük a most 21 éves Alexandra.

Az apát, az anyát és a lányukat csütörtökön elsőfokon el is ítélték emberölés, illetve emberölésben való bűnsegédlet miatt. A bíróság szerint a lány otthon szülte meg a kisbabáját, amit aztán az anyja takaróba és pulóverbe bugyolált, berakta a párducmintás táskába, majd besuvasztotta az ágyneműtartóba. A kislány négy órán belül, különösen gyötrelmes szenvedés közepette megfulladt. Az apa és a lányanya pedig a vád szerint minderről tudott. A történt azonban sokkal súlyosabb még ennél is. A nyomozás során ugyanis kiderült, hogy Alexandra kislányának apja a saját tulajdon édesapja, aki tízéves korától kezdve fogva tartotta, verte a lányát, és heti rendszerességgel használta szexuális játékszerként. A lány anyja pedig nemhogy segített volna Alexandrának, hanem még rá is tett egy lapáttal.

https://444.hu/2018/10/11/mindenki-tudta-a-faluban-hogy-az-apja-eroszakolja-a-tizeneves-boldvai-lanyt-megsem-tett-senki-semmit#

Hazugsággal vívják a mostani hidegháborút

"Az egésznek az a lényege, hogy már ne higgyél senkinek" - foglalta össze véleményét a sajtó tekintélyét álhírekkel romboló manipulációkról  Alan C. Miller, a Los Angeles Times egykori sztárújságírója. Szerinte drámai helyzetbe került az amerikai sajtó, és nagyon hasonló gondok vannak a többi liberális demokráciában is. A Pulitzer-díjas Miller már nem is ír újságot, helyette gyerekeknek készít tananyagot a hírek helyes befogadásáról.

Miller nem valami csodabogár az aggodalmával. A 2016-os amerikai elnökválasztás óta sok tucat civil szervezet, állami intézmény és egyetemi kutatóközpont foglalkozik az álhírek kártékony hatásaival. A jelenség közvetlenül úgy okoz kárt, hogy idegen hatalmak érdemben képesek befolyásolni választásokat az emberek megtévesztésével. Ennél is hosszabb távú, és sokak szerint még rémisztőbb hatása, hogy megrendül a bizalom a sajtóban, úgy általában, kialakul a "mindenki úgyis csak hazudik" érzet. 

Márpedig egy normálisan működő demokráciában a sajtónak kulcsfontosságú szerepe lenne a rendszer fenntartásában

https://tldr.444.hu/2018/10/11/hazugsaggal-vivjak-a-mostani-hideghaborut

80 kortárs író tiltakozik egy-egy mondatban a leghülyébb törvény ellen

„aki ma büntet / az holnap lövet” (Erdős Virág)

„Ha a földönfutóknak nem jut méltóság és szabadság, akkor azoknak sem, akik ettől őket megfosztják.” (Dragomán György)

„Ha elfordulsz, nincs, ha nem látod, nincs, ha bünteted, nem lesz – mondják, és elfordulnak, nem látják, büntetik; de minden marad a régiben, csak éppen az emberség veszik el.” (Karafiáth Orsolya)

Ezeket és még sok tucat mondatot kortárs magyar írók és hozzájuk csatlakozók írták, amiért jövő héttől minden közterületen tilos az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”, vagyis a hajléktalanság. Október 14-e vasárnapra a budapesti Kossuth térre tüntetést is szerveznek. 

Az Alaptörvény 7. módosításával az változik, hogy a hajléktalanság minden közterületen büntethető lesz.

https://merce.hu/2018/10/11/80-kortars-iro-tiltakozik-egy-egy-mondatban-a-leghulyebb-torveny-ellen/

Leszámolás a bírói karban: Handó Tünde személyesen bizonyítja, hogy a Sargentini-jelentés minden szava igaz

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke lemondásra szólította fel a tevékenységét felügyelő testület tagjait a „bírói kar” nevében.

Tökéletes igazolását adja Handó Tünde (Szájer József fideszes EP képviselő felesége) annak, hogy a Sargentini-jelentés minden igazságszolgáltatást érintő szava igaz. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke ugyanis éppen most érezte úgy:

le kell számolnia az őt ellenőrző Országos Bírói Tanáccsal, sőt, egyenként, személyeskedve igyekszik ellehetetleníteni annak egyes tagjait is.

https://168ora.hu/itthon/leszamolas-a-biroi-karban-hando-tunde-szemelyesen-bizonyitja-hogy-a-sargentini-jelentes-minden-szava-igaz-157320

Schmidt Mária lánya interjút adott Schmidt Mária lapjának, szerinte az anyja bölcs asszony

Ungár Anna vezeti a családi ingatlanbirodalmat. Mindenkit befektetésre buzdít.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária tulajdonában lévő Figyelőben adott interjút Schmidt Mária lánya, Ungár Anna, aki eddig kerülte a nyilvánosságot. Ő édesanyjával, valamint testvérével, az LMP parlamenti képviselőjével, Ungár Péterrel együtt tulajdonosa a főleg ingatlanüzletben utazó BIF Nyrt.-nek, amelynek vagyona több milliárd forintra rúg, a hetilapnak pedig most azt mondta, tudatosan nem vállalt közszereplést, ami a üzleti életben szerinte teljesen normális dolog, „ráadásul irtózik is tőle”. „Ugyanakkor az általam vezetett cég iránti befektetői bizalmat a személyemmel szeretném erősíteni” - tette hozzá. 

A BIF-et lényegében Ungár Anna vezeti az igazgatótanács elnökeként, férje pedig az alelnök. A cégben a közelmúltban 5,7 milliárd forint értékben vásárolt részesedést a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Takarékbank, ezzel pedig a NER legfontosabb nagytőkése az Ungár család üzlettársává vált. Emiatt az LMP-s Ungár Péter többszöri magyarázkodásra kényszerült, de legutóbb azt nyilatkozta, felülvizsgálja a helyzetet. Ungár Anna a Mészáros-befektetés kapcsán elmondta, mindenkit arra buzdít, hogy kövesse a felcsúti vállalkozó példáját.

Anyjáról csak annyit mondott, hogy nem is foglalkozik a vállalat ügyeivel, és hálás érte, hogy nem kell neki. Schmidt Mária ugyanis így olyasmivel tud foglalkozni, „amivel ő szeret, ami neki való, és nem untatja (...) nem az ő szakterülete az ingatlanhasznosítás és -fejlesztés, ezt bölcs asszony révén tudja is magáról” - tette hozzá Ungár Anna.

https://168ora.hu/itthon/schmidt-maria-lanya-interjut-adott-schmidt-maria-lapjanak-szerinte-az-anyja-bolcs-asszony-157334

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péter előtt, nem támogatják az időközi választást

Nem támogatja Márki-Zay Péter (független) polgármesternek a közgyűlés feloszlatására irányuló javaslatátés időközi választás kiírását a Fidesz Hódmezővásárhelyen - közölte Hegedűs Zoltán, a párt hódmezővásárhelyi közgyűlési frakciójának vezetője csütörtökön az alföldi városban.

Az MTI szerint a politikus sajtótájékoztatóján felidézte, már májusban fölvetődött az időközi választás ötlete. Akkor Márki-Zay azt mondta, dolgozni szeretne a városért - mondta Hegedűs, aki úgy fogalmazott: az elmúlt hét hónapban azonban azt tapasztalták,

a polgármester nem a városért dolgozik, hanem saját országos politikai karrierjét építi.

A polgármester képviselő-testület feloszlatására tett javaslata azt eredményezné, hogy februárban és októberben is választásokat tartanának Hódmezővásárhelyen. Az egész éven keresztül tartó kampányidőszak lehetőséget teremtene Márki-Zaynak arra, hogy ne a város ügyeivel, hanem a politikával foglalkozzon - közölte a frakcióvezető –, megjegyezte azt is, hogy a két voksolás jelentős költségekkel járna, és az amúgy is rossz közhangulat tovább romlana a városban – írja a távirati iroda.

https://168ora.hu/itthon/meghatralt-a-fidesz-marki-zay-peter-elott-nem-tamogatjak-az-idokozi-valasztast-157352

Orbán daliás korszaka: magyarok millióit ölték meg

Miniszterelnökünk daliás kornak nevezte a török háborúk évszázadait, amikor hazánk társadalmi, politikai és gazdasági téren is stagnált, visszafejlődött, Európa perifériájára szorult. Mutatjuk a részleteket.

A hét elején Budapesten járt Recep Tayyip Erdogan török államfő, látogatásának politikai, közéleti vonatkozásairól bőségesen írtunkOrbán Viktor a török elnök társaságában adta át Budán Gül Baba, a török hódítókkal érkező harcos muszlim szerzetes felújított síremlékét ezekkel a szavakkal:

Gül Baba „azon daliás korszak szülötte volt, amikor nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”.

Ezen küzdelmek hősiessége Orbán szerint nemzeteink nagyságára emlékeztet, és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk.

A törökök számára kétségtelenül „daliás korszak volt”, de vajon hogyan értelmezhetjük magyar viszonylatban? Maximális jóindulattal miniszterelnökünk nyilvánvalóan arra célzott, hogy a háborúk és megszállás évszázadaiban hősök születtek minden városban, faluban, eldugott tanyán vagy erdőszélen. A vitézek, daliák tömege egész széles társadalmi csoporttá fejlődött, a harc volt életük, bátorságukra, önfeláldozásukra ma is büszkén és hálával tekinthetünk.

https://24.hu/tudomany/2018/10/10/orban-torok-erdogan-dalias-korszak/

A bölcsészek szívhatják meg legjobban a felsőoktatási átalakítást

abcúg.hu

Sajtóhírek szerint a kormány drasztikusan átalakítaná a felsőoktatás rendszerét: megszűnne az állami fenntartás, piaci alapokra helyeznék az egyetemek működését. A felsőoktatás privatizációja önmagában nem ördögtől való gondolat;  hatékonyabbá válna az egyetemek gazdálkodása, az oktatók versenyképesebb fizetéshez jutnának, a hallgatók pedig jobb és olcsóbb képzést kapnának. Ha azonban ezt úgy hajtják végre, ahogy az elmúlt évek kormány intézkedései alapján sejteni lehet, akkor csökkenni fog a hallgatók száma és még nehezebb lesz bekerülni a felsőoktatásba. Elemzés szakértőkkel

Az OV féle daliás idők eredménye: “ Az Árpádok, Anjouk és Hunyadiak idején virágzó Magyar Királyság, Európa többé-kevésbé középhatalomnak számító állama felbomlott, fél évezredre elvesztette függetlenségét, és évszázadokra megrekedt a középkorban.”

https://abcug.hu/a-bolcseszek-szivhatjak-meg-legjobban-a-felsooktatasi-reformot/

Vásárhelyi Mária: Becstelen brigantik

Emlékeznek még a nyomozótisztre, akinek könnyek csillogtak a szemében, amikor a felmentő ítéletet követően kilépett a bíróság kapuján?

Ő volt Molnár Csaba alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának korábbi vezetője, aki ellen – egyebek mellett – hivatali vesztegetés miatt emeltek vádat. A bűne pedig az volt, hogy egy arab pénzváltótól állítólag elfogadott egy ócska fadobozt és néhány süteményt. Hét évbe tellett, amíg a felmentő ítélet megszületett, addig állásából felfüggesztették, s ez idő alatt „feketén” ügyvédkedett kollégáinak, hogy legyen miből megélnie. Amikor a felmentését kihirdették, a bíróság kapuja előtt ott állt könnyes szemmel az édesanyja, ő próbálta vigasztalni megtört fiát, aki eredetileg a bűn üldözésére tette fel életét – és végül ő lett üldözött. Tudta, hogy már soha többé nem folytathatja választott hivatását. Hiába mondta ki a bíróság, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, rendőrségi karrierje kettétört, az életét pedig tönkretették.

Mert egy életet tönkretenni sokkal, sokkal könnyebb, mint felépíteni.

És fel tudják még idézni a talpig becsületes Pető Iván izzadságtól gyöngyöző homlokát, amikor a tévéstúdióban a riporter a Tocsik-ügyről faggatta? Annak még csak a gyanúja sem merült fel, hogy Pető esetleg részesült volna az ügyvédnő által kért sikerdíjból, de mivel akkor ő volt az SZDSZ elnöke és parlamenti frakcióvezetője is egyben, úgy érezte, felelősséggel tartozik mindazért, ami a pártjában történik. 

Ma már nincsenek könnycseppek, nincsen gyöngyöző homlok, nincsenek izzadó tenyerek, nincs kínos magyarázkodás és bocsánatkérés, és végképp nincs lemondás. Ma csak szemrebbenés nélküli hazudozás van, pökhendi, nagyképűen magabiztos válaszok vannak, és gúnyos mosolyok, valamint a korrupciógyanús esetek feltárására vállalkozó újságírók szidalmazása és lejáratása.

https://168ora.hu/velemeny/vasarhelyi-maria-becstelen-brigantik-157318#disqus_thread

Az ügyészségnek mindennél fontosabb volt Hunvald György ügye, inkább futni hagyták Bróker Marcsit

Egy informátor minden fontos adatot megadott volna Bróker Marcsi ügyében, amivel jelentősen csökkenteni lehetett volna a kisbefektetők kárát, de az ügyészség nem volt hajlandó vádalkura, mert mindenáron Hunvald Györgyöt akarták rács mögött látni.

Talán minden másként alakul, és sokkal több rászedett kisbefektető kára csökkenhetett volna, ha a titkosszolgálat és az ügyészség komolyan foglalkozik azokkal az információkkal, amelyeket még 2015 áprilisában a szökésben lévő Dobrai Sándorné, azaz Bróker Marcsi hollétéről és az általa elrejtett laptopjáról osztott meg velük egy informátor. Csakhogy a nemzetközi körözés alatt álló informátort – Czibula Csaba exfideszes VII. kerületi önkormányzati képviselőt – egy másik, az ügyészség számára politikailag fontosabb ügyben szerette volna a vádhatóság szóra bírni, ezért Bróker Marcsi ügyében elmaradt a vádalku, amelyben Czibula az elfogatóparancs visszavonását kérte cserébe. Így a húszmilliárdos csalássorozat forró nyomos információi kihűltek.

https://168ora.hu/itthon/az-ugyeszsegnek-mindennel-fontosabb-volt-hunvald-gyorgy-ugye-inkabb-futni-hagytak-broker-marcsit-157317

Több mint kétszeres áron, 11,7 milliárdért építik meg az Bozsik Stadiont

A Felcsúton is telephellyel rendelkező Pharos a kormány stadionépítési lázának egyik nagy haszonélvezője: 930 millióért szálltak be a békéscsabai stadion felújításába, részt vettek a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum több mint 3 milliárdos fejlesztésében, de a Pharos bomba üzletét emlegetették az NB II-es pályák fűtésének kötelezővé tétele mögött is. A cég egyik tulajdonosa, Végh Gábor egészalakos Puskás Ferenc-szobrot adományozott a felcsúti akadémiának, amelyben az ő munkájuk is benne van, a műfüves pályát ők építették. Végh 2012-ben egy VIP-páholyból nézte a Videoton-Debrecen meccset Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A WHB Paár Attila győri üzletember érdekeltsége, a cégcsoport többször üzletelt Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével. Paár Attila cége vette át Tiborcztól az OLAF-botrány után kínossá vált Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent a miniszterelnök veje, mielőtt eladta volna részesedését egy Brit-Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek. 

https://24.hu/belfold/2018/10/10/bozsik-stadion-whb-pharos/

Kásler Miklós szerint kell egy magyarságkutató intézet, hogy fény derüljön a valóságra a türk-finnugor vitában

Nemsokára az Orbán-kormány elé kerül az úgynevezett Magyarságkutató Intézet terve – derül ki abból az interjúból, amelyet Kásler Miklós humánerőforrás-miniszer adott a Magyar Időknek. A tárcavezető azzal indokolta az intézmény megalapítását, hogy a történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői ma elbeszélnek egymás mellett, az egyik képviselői nem veszik figyelembe, amit a másik tudományág bizonyít, a Magyarságkutató Intézetben azonban „meghatározott célok mentén” kellene folytatni a kutatást.

– Ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra

– jelentette ki a politikus. Beszélt arról is, nem érzékel kultúrharcot Magyarországon, de mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni. Ennek a szükségét a következő, kissé hajmeresztő állítással magyarázta:

Az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az. Ezek a minősítések jó néhányszor nem egyeztek a személyes véleményemmel, ízlésemmel.

https://168ora.hu/itthon/kasler-miklos-szerint-kell-egy-magyarsagkutato-intezet-hogy-feny-deruljon-a-valosagra-a-turk-finnugor-vitaban-157322

Nem megszűnik, hanem szintet lép a Felház

Jogi személlyé alakul, de egyház továbbra sem lesz Orbán Gáspárék mozgalma, a Felház. Arra számítanak, hogy még szélesebb körhöz juthatnak el, és még nagyobb hatással lehetnek Magyarországra.

Isten királysága dübörög, és nem lehet megállítani!

– mondta kedd este Orbán Gáspár, a Felház egyik vezetője egy Facebook-élő bejelentkezésben. Ez meglepheti mindazokat, akik a hétvégén úgy értesültek a sajtóból, hogy megszűnik a miniszterelnök fia miatt különös figyelmet kapó vallási mozgalom. Valójában csak a Felház-alkalmak szűnnek meg jövő márciusban, a Felház vallási mozgalomként dübörög tovább,

és ez a vég igazából egy új kezdet, ami után sokkal nagyobbra nőhet Felház, mint az elmúlt három és fél évben.

Szét akarják törni az üvegplafont, amivé önmaguk váltak

https://24.hu/belfold/2018/10/11/felhaz-mozgalom-orban-gaspar/

Tiltakozik a múzeumi szakma Prőhle Gergely kirúgása miatt

Aggodalommal figyeli a Pulszky Társaság - a múzeumi szakterület legnagyobb taglétszámmal működő szakmai szervezete - azokat a méltatlan és egyoldalú támadásokat, amelyek az elmúlt időszakban a muzeális intézményeket és vezetőiket érték - közölte a múzeumi egyesület Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának kirúgása kapcsán.

A társaság szerint Prőhle Gergely vezetésével a PIM számos, a múzeumlátogatók által is kedvelt kiállítással, rendezvénnyel szolgálta a magyar kultúrát. Ennek a nemcsak a fővárosban, hanem a múzeum intézményhálózata révén országosan is jelentős tevékenységnek a sikerét több hazai és nemzetközi elismerés bizonyítja.

https://168ora.hu/itthon/tiltakozik-a-muzeumi-szakma-prohle-gergely-kirugasa-miatt-157330

CSURKA ISTVÁN NEM CSAK ÍRÓ, LÁTNOK IS VOLT

Szöőr Anna Magyar Idők

Az ő szellemisége ad erőt nekünk, konzervatívoknak ahhoz, hogy vitába szálljunk a magyar mecénások és szponzorok pénzén, nemzetünket kül- és belföldön egy­aránt gyalázó íróinkkal.

Segít minket abban, hogy magunkévá tegyük azt a sokaknak nem természetes gondolatot, hogy a művész szabadelvűsége és társadalomkritikája nem jelent egyet sem a történelmi Magyarország alkotóinak kirekesztésével, sem a nemzetgyalázással.

Csurka István nemcsak író, hanem látnok is volt. Amikor először és sajnos a nem sokkal később bekövetkezett halála miatt utoljára meglátogattam az otthonában, megjósolta a magyar művészet megtisztulását.

Fájdalom, hogy ennek a folyamatnak ő személyesen már nem, csak a szellemi hagyatéka által lehet részese.

https://magyaridok.hu/velemeny/csurka-istvan-nem-csak-iro-latnok-is-volt-3545531/

SEMMI NEM DRÁGA?

Bayer Zsolt Magyar Idők

Magyar Levente államtitkár bekérette a külügyminisztériumba az ukrán nagykövetet. Az ilyesmi önmagában szokatlan, és az átlagosnál súlyosabb problémát, konfliktust jelez, ám most ennél lényegesen súlyosabb a helyzet.

Most megjelent egy anyag az ukrán parlament hivatalos honlapján, amelyen ahhoz gyűjtenek támogatást, hogy az ukrán–magyar kettős állampolgárokat kollektíven deportálják, kitoloncolják.

Az ilyesmi messze túl van egy konfliktuson. Különösen a világnak ezen a felén. Egy pillanatra álljunk meg, és idézzük fel a szörnyű időket. Egyszer már előfordult, hogy a kárpátaljai magyarság férfi lakosságának nagy részét egyszerűen eltüntették.

Éppen ezért kell egyértelműen a gazember ukrán vezetés tudtára adni: ilyen körülmények között ne is álmodjanak NATO- és uniós tagságról. Tanuljanak meg előbb késsel-villával enni, és úgy viselkedni, mint egy Homo sapiens. Majd utána tárgyalunk.

És azt is mondjuk ki egyértelműen: az ukrán emberekkel nincs semmi bajunk. Továbbra is nyaraltatjuk a gyerekeiket és gyógyítjuk a sebesültjeiket, ahogy eddig is tettük.

Porosenko és a többi gazember viszont persona non grata mostantól.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/semmi-nem-draga-3564095/

ORBÁN VIKTOR: VÁLLALNI KELL A SIKEREINKET!

MTI

Vállalni kell a sikereinket is, nem csak a kudarcainkat, különben sosem lesz belőlünk nagy nemzet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Pécsett.

A kormányfő részt vett a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia átadási ünnepségén.

Beszédében kiemelte:

a magyar közéletben és sportvezetésben „egyfajta kötelező álszerénység” van, és „amikor siker van, van egy elvárás, hogy úgy kell csinálni, mintha kisebbek lennénk”. Ez baj, ha van mire és kire büszkének lenni, igenis legyünk büszkék

– jelentette ki.

https://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-vallalni-kell-a-sikereinket-3566180/

A GLOBÁLIS VILÁG HÉJÁI

A FACEBOOK, A YOUTUBE ÉS A GOOGLE INFORMÁLIS HATALMÁVAL NEHÉZ FELVENNI A VERSENYT

ifj. Lomnici Zoltán Magyar Idők

Visszatérő jelleggel lehet hallani arról, hogy a nagyvállalatok érdekeltek az újkori népvándorlás gerjesztésében, miközben a tények azt mutatják, hogy nemritkán óhatatlanul is motorjaivá válnak a migrációs folyamatoknak.

Az alábbiakban vegyük szemügyre, milyen folyamatokban érhetők tetten a nagy transznacionális cégek ilyen irányú törekvései, hogyan formálják néha tudatosan, olykor pedig önkéntelenül a gazdaság színterét aktív vagy éppen passzív jelenlétükkel.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-globalis-vilag-hejai-3518414/

NEM KÉRÜNK A BIRODALMAKBÓL!

A MAGYARSÁG ÖTSZÁZ ÉVIG ÉLT IDEGEN HATALMAK ELNYOMÁSA ALATT, IDEJE ENNEK VÉGET VETNI

Bencze Izabella Magyar Idők

Miért nem kell nekünk birodalom? Sem tatár–mongol, sem oszmán, sem Habsburg, sem német, sem szovjet, sem iszlám, sem európai, sem pénzügyi, sem nyílt társadalmi? Semmilyen. Azért nem kell, mert mintegy 500 évig volt részünk benne, és semmi jó nem származott belőle.

Kásler professzor és csapata kutatásaiból tudjuk, hogy az anyaország mai lakóinak mintegy 30 százaléka abba a csoportba tartozik, amibe a honalapító Árpád-házi őseink. Márpedig ők képesek voltak évszázadokig független, erős magyar államot fenntartani az összes belviszály, hazaárulás és hatalmi törekvések ellenére is.

Miért ne sikerülhetne ismét? Csak bíznunk kell magunkban és abban az elvben, hogy kizárólag a független, szuverén, keresztény nemzetállamok azok, amelyek egymástól való birodalmi függés nélkül, de egymást támogatva és segítve, egyenrangú partnerként képesek Európát megőrizni olyannak, ami nem kevesebbhez, mint világunk megmaradásához szükséges.

https://magyaridok.hu/velemeny/nem-kerunk-a-birodalmakbol-3555407/

Tíz percig a NER része voltunk, de lebuktunk és kidobtak minket Orbán akadémia avatásáról

Ismét működött a kettős sajtólista Pécsen, vagyis csak a baráti médiumok tudósíthattak testközelből a csaknem 2,5 milliárd forint közpénzből felépült kosárlabda akadémia átadásáról csütörtökön. Próbálkoztunk akkreditációval, eredménye nem volt, viszont úgy gondoltuk, ez nem korrekt és kijátszottuk a rendszert.

Egyszerűen besétáltunk a szalagokkal elzárt területre, és azt csináltuk, amit ilyenkor az újságírók/fotósok szoktak: beszélgettünk pár megjelenttel és fényképeztünk. Ez persze hiba volt, rögtön kiszúrták, hogy nem odavalóak vagyunk és ránk küldték a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. munkatársát egy biztonsági őrrel megerősítve, hogy hagyjuk el a területet.

Az igazán abszurd az volt az egész intézkedésben, hogy se a táskánkba nem néztek bele, se a rendőrök nem jöttek oda, hogy kik vagyunk. Ebből is látszott, hogy

nem a biztonság fenntartása volt a kirendelt biztonságiak feladata, hanem a körön kívüli sajtó távol tartása.

A fő cél az lehetett, hogy Orbán Viktornak ne tehessünk fel kérdéseket, amire az a 12 méter pont elegendő lett volna, na meg a takarásnak is kitűnő 50 szépkorú, akiket felállítottak a bejárattal szemben. Egyikük azt állította, a párttól szóltak nekik, hogy ma itt kell lenniük spontán tömeget játszani, de ennek valóságtartalmát ott, a helyszínen nem tudtuk ellenőrizni. Abban a szűk időben viszont, amíg kiválasztottnak érezhettük magunkat, épp trenírozták őket, hogyan kell fogadni a miniszterelnököt.

https://zoom.hu/hir/2018/10/11/tiz-percig-a-ner-resze-voltunk-de-lebuktunk-es-kidobtak-minket-orban-akademia-avatasarol

Krioterápiás gépekre, drónokra, páncélozott gépkocsikra ment el a terrorellenes pénz

Csak tavaly 278 milliárd forintot, három év alatt pedig több mint 600 milliárdot költött el a kormány a „terrorellenes harcra” és a „tömeges migráció” elleni küzdelemre. Most kiderült, hogy mire ment el a pénz egy része: a HM cégeibe például 24 milliárd forint került.

https://zoom.hu/hir/2018/10/11/krioterapias-gepekre-dronokra-pancelozott-gepkocsikra-ment-el-a-terrorellenes-penz/

Egy szívsebész kicsinálása vagy leszámolás egy orvosbáróval?

Nagyon könnyű ebben a történetben fekete-fehér ítéleteket hozni, és ezt meg is teszi mindenki a saját szája íze szerint. Nézzük a két szélső olvasatot:

A főigazgató személyes konfliktus miatt kicsinálja az országos hírű orvost, nem törődve azzal, hogy annak a betegei is ellátatlanul maradnak.

A főigazgató megpróbálja megvívni a harcot egy orvosbáróval, aki hálapénzért dolgozik és megengedhetetlen módon áthágja a jogi és etikai szabályokat. 

És az ember csak kapkodja a fejét. Ami normális esetben egy kórház belügye lenne, az ma már országos ügy, amiről napi rendszerességgel jelennek meg cikkek hol az egyik, hol a másik oldal igazságát alátámasztva. A kórház dolgozói és az orvos betegei petíciót írnak alá. Celebek állnak ki a szívsebész mellett, Bayer Zsolt az Intézet főigazgatóját állítja rögtönítélő bíróság elé, a minisztérium és a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a szívsebészt. A politika szintjén az egyik oldalon ez a Fidesz-kormány "mindszenti beteg-ügye", a másikon a szívsebész állandó jelzője lesz, hogy ő az, akit "a szocialisták védenek".

 

Bármilyen sok cikk is jelent meg, az országos hírű szívsebész elbocsátásához vezető valódi okokat nem ismerjük. Semmiképpen nem vonható kétségbe egy kórházigazgató joga ahhoz, hogy elbocsásson egy orvost, ha az etikailag elítélhető, a kórház belső szabályzatába vagy törvénybe ütköző dolgot tesz. Az elkövetett szabályszegés súlya azonban nem egyértelmű. A főigazgató súlyos jogi-etikai vétséget és adminisztratív mulasztásokat emleget, de sem a kórház, sem a beteg nem tett máig feljelentést az orvos ellen (feljelentést csak a betegek dokumentumainak nyilvánosságra hozatala miatt tett a kórház). 

Ha csak adminisztratív szabályszegések történtek, akkor mi indokolta ezt a drasztikus lépést, az azonnali kirúgást? Kis túlzással ma az egész magyar egészségügy adminisztratív szabályszegések tömkelegén, trükkök százain alapul, mégsem rúgnak ki tömegesen embereket a kórházakból. 

https://index.hu/belfold/2018/10/11/szekely_laszlo_andreka_peter_orszagos_kardiologiai_intezet_mutet_szivsebesz_halapenz/

A Kúria szerint nincs új teendő a devizahitelekkel

Az Európai Unió Bírósága devizahiteles szerződések ügyében hozott szeptemberi ítélete sok tekintetben megerősíti a Kúria eddigi gyakorlatát - közölte a Kúria devizahiteles szerződések érvénytelenségével kapcsolatos perekkel foglalkozó Konzultációs Testülete csütörtökön.

https://index.hu/gazdasag/2018/10/11/a_kuria_szerint_nincs_uj_teendo_a_devizahitelek_ugyeben/

Januártól 100 ezer forintra nő a gyermekek után járó ápolási díj

A szerdai kormánydöntés értelmében  január elsejével  egységesen havi 100 ezer forintra nő   az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege, jelentette be  Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Az emelés a következő években is folytatódik. A cél az, hogy 2022-re - három lépésben - az ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét.

https://index.hu/belfold/2018/10/11/apolasi_dij_emeles_novak_katalin/

Mészáros Lőrinc gyerekei újabb többmilliárdos munkához jutottak

Ismét Érden fejleszt a Mészáros-család: a Nemzeti Sportközpontok megbízásából a Mészáros-gyerekek (Mészáros BeatrixMészáros Ágnes és ifj. Mészáros Lőrinc) cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. tervezi meg és húzza fel a város új, multifunkciós sportközpontját, 4,2 milliárd forintért. 

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/11/erd-sportkozpont-meszaros/

Váratlan fordulat történt két Quaestor-cégnél

Akadhat még érték a Quaestor-csoport néhány cégénél, erre utal legalábbis, hogy új szereplők jelentek meg a vállalatoknál, és az egyik cég milliárdos adóssága el is illant.

A bűnügyi zárlat ellenére új szereplők jelentek meg a Quaestor-csoport két cégénél. A tulajdonosok lemondtak a végelszámolásról, saját vezérigazgatót választottak a kijelölt végelszámoló helyett, és a tulajdonosi szerkezetet is módosították. A Quaestor-cégek felszámolói üzletrészek, részvények értékesítéséről is dönthetnek, és akkor a maradék vagyon az új tulajdonosé lehet, méghozzá akár adósság nélkül – olvasható az e heti HVG Cégvilág rovatában. A céghírekből az is kiderül:

Weiss Manfréd egykori palotájával segítették ki Tiborcz István üzleti törekvéseit,

kikötőüzemeltetéssel és ingatlankezeléssel foglalkozó céget jegyeztetett be Révfülöpön Kálomista Gábor,

egy újonnan alapított ingatlanfejlesztő céggel megkezdődhet a budai Várnegyed egykori jegybanki óvóhelyét rejtő épület átalakítása az MBN kutatóközpontjává,

második telephely üzemeltetésébe kezd a társasjátékok fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó Gémklub-cégcsoport,

7kert néven új vendéglátós céget alapított az Ötkerben, a Fröccsteraszban, a 4BRO-ban vagy az egykori Tip Top Bárban is érdekelt vállalkozók.

https://hvg.hu/kkv/20181011_Varatlan_fordulat_tortent_ket_Quaestorcegnel

Baleset történt a Szojuzzal, kényszerleszállást hajtott végre

A Szojuz MSZ-10 hordozórakétájának egyik hajtóműve hibásodott meg a felbocsátást követően. Az űrhajósok túlélték.

https://hvg.hu/tudomany/20181011_baleset_szojuz_felbocsatas_bajkonur_urhajo

Mit keresett Erdogan Budapesten?

Szent-Iványi István

A magyar miniszterelnök folyamatosan ajnározza, valósággal dicsőíti a török elnököt, ugyanakkor nincs nyoma annak, hogy fenntartásait a török elnyomó rendszerrel kapcsolatban akár csak diplomatikusan szóba hozná. Vélemény.

Erdogan társaságát nem különösebben keresik a demokratikus világ vezetői, de józan pragmatizmus okán olykor-olykor találkoznak vele. Önmagában nem ördögtől való az, ha egy demokratikus vezető találkozik a török elnökkel, minden attól függ, hogy a találkozó milyen légkörben zajlik, milyen tartalommal és milyen üzenettel rendelkezik. Macron januárban Párizsban nyilvánosan is bírálta a török rendszer antidemokratikus vonásait, bírálta a kurdok elleni fellépést és fenntartásait fogalmazta meg Törökország európai integrációs érettségével kapcsolatban. Theresa May Londonban elsősorban a szólás- és sajtószabadság fontosságára figyelmeztette a török elnököt.

A németországi találkozó kifejezetten feszült légkörben zajlott, a záró sajtótájékoztatót Merkel kancellár azzal kezdte, hogy alapvető kérdésekben nem értenek egyet és bírálta a török rendszer emberi jogi gyakorlatát, a médiaszabadság korlátozását

https://hvg.hu/velemeny/20181011_Mit_keresett_Erdogan_Budapesten

Putyin: Komoly együttműködési potenciál gyűlt össze az orosz-magyar viszonyban

Az orosz elnök elmondta, hogy a két ország között politikai párbeszéd folyik és perspektivikus gazdasági projektek valósulnak meg.

Oroszország és Magyarország az együttműködés komoly potenciálját gyűjtötte össze – jelentette ki az orosz elnök azon a Kremlben megrendezett csütörtöki ceremónián, amelyen mások mellett Konkoly Norbert, Magyarország új moszkvai nagykövete átnyújtotta neki megbízólevelét.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a két ország között politikai párbeszéd folyik és perspektivikus gazdasági projektek valósulnak meg, egyebek között az atomenergetikában. Az orosz államfő szerint hatékonyan működik a kétoldalú kormányközi bizottság, és még az idén megtartja alakuló ülését a régióközi együttműködési bizottság.

Közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel nemrég folytatott tárgyalásai során felvázolták a legkülönbözőbb területekre vonatkozó további együttműködés konkrét terveit.

http://mandiner.hu/cikk/20181011_putyin_komoly_egyuttmukodesi_potencial_gyult_ossze_az_orosz_magyar_viszonyban

„Semmit nem tettünk rossz szándékkal” – Kövér László harminc évnyi politikáról

„Ha csak azt nézzük, van-e bármi a komoly döntéseink között, amit bánok vagy szégyellek, akkor rövid válaszom, hogy nincs” – von mérleget Kövér László a Fidesz és saját pályafutásának elmúlt harminc évéről. Hozzáteszi: „Talán mértéktartóbb és bölcsebb is lehettem volna egyes megnyilatkozásaimban”, de „rossz szándékkal semmit nem tettünk”. Mit mondana ma a házelnök a hajpántos, ifjú Kövérnek? Miben volt különb Horn Gyula a mostani ellenzéknél? Kell-e még törleszteni a negyven évnyi kommunizmusért? Hogy lehet, hogy a Fideszt még a saját pártcsaládjában is leszavazták a Sargentini-jelentés elfogadásával? Mi a mai európai viták tétje? Az Országgyűlés elnökét kérdeztük nagyinterjúnkban.

http://mandiner.hu/cikk/20181011_kover_laszlo_interju

Bolond lyukból – az Alapjogokért Központ sajtószemléje

Az Alapjogokért Központ nemzetközi sajtószemléje a politikailag korrekt hírekről.

A Központ arról ír: „a nők vélt elnyomásán siránkozók különösen hangosak voltak ezen a héten, nem függetlenül Kavanaugh sikeres megválasztásától. Az önmagában érthetetlen, hogy miért hisznek bizonyítékok nélkül egyetlen ember állításának (illetve dehogy érthetetlen, pontosan értjük a politikai szándékot), de az a hisztéria, ami a főbíróválasztást körülvette, már elkezdett önmaga paródiájává válni: a New York Times szerint a Kavanaugh-ra szavazó fehér szenátorasszonyok »elárulták a nemüket a rasszuk érdekében«. Viszont a brit sajtóban megjelent más megnyilvánulások már nem ennyire mulatságosak, ott inkább a zsebkendőjéhez vagy a nyugtatójához kapna az ember. Azt kellett ugyanis megélnie a gyanútlan szigetországi olvasónak, hogy egy transznemű »nő« már a férfiakra vonatkozó esti kijárási tilalmon töri a fejét a nőket érő egyes inzultusok miatt. A férfiakat kollektíven bűnösnek tekintő szemléletről árulkodó bejegyzés szerzőjében persze fel sem merül, hogy a városi közbiztonság romlása mennyire van összefüggésben a muzulmán migrációval”.

Összefoglalójukban azt is kifejtik: „Nemrég még annak örültek liberális barátaink, hogy a brit királyi családba bekerült egy félvér, elvált nő. Ma már azonban ő sem fogadható el nőjogi harcosként, hiszen címet kapott a házassága miatt, amivel a férje alá rendelte magát – szerintük. 

http://mandiner.hu/cikk/20181011_bolond_lyukbol_az_alapjogokert_kozpont_sajtoszemleje

Rejtélyes okból ragaszkodik milliókért dolgozó tanácsadójához a fideszes polgármester

Különösen kedvelik a budapesti agglomerációban a fideszes politikusok egy céget, amely különben végrehajtás alatt áll.

Fót város érdekeivel ellentétesnek minősítette a képviselő-testület szeptember 26-i határozatát Bartos Sándor fideszes polgármester, amely a JK Economy Zrt.-vel kötött szerződés azonnali felmondását rendelte el: újratárgyalásra visszavette az előterjesztést. Bartosnak két hete volt visszatartani a szerződés felmondását.

A fóti polgármester ragaszkodása a szintén fóti JK Economy Zrt.-hez (JKE) érthető, hiszen már kiválasztását is maga kezdeményezte. Ahelyett, hogy nyílt eljárást alkalmazott volna képviselő-testületi felhatalmazással, a városvezetés három cégtől kért ajánlatot a városi kommunikációs tevékenység javítására, nehogy "kifussanak" az időből.

A 2017. február 1-én a megszólított pályázók mindegyike nettó 15 millió forintot meg nem haladó ajánlatot adott. Ez az értékhatár megegyezik azzal, amely alatt 2017. januártól szolgáltatás megrendelése esetén mellőzhető a közbeszerzési eljárás. A JKE nettó 14 millió 260 ezer forintos ajánlatával nyert, „versenytársai” nettó 14 millió 860, illetve 14 millió 900 ezer forintos ajánlataikkal elbuktak.

Mint arról korábban beszámoltunk, Bartosnak nem ez az első kényelmetlen ügye.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/rejtelyes-okbol-ragaszkodik-milliokert-dolgozo-tanacsadojahoz-a-fideszes-polgarmester-114266

Trócsányi a Die Weltnek: nem akarunk olyanná válni, mint Nyugat-Európa

Nem akarunk olyanná válni, mint Nyugat-Európa címmel interjút közölt Trócsányi László igazságügyi miniszterrel a Die Welt című német konzervatív lap csütörtökön a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

A miniszter szerint a szavazás története nem sikertörténet, hanem Európa megosztásának és gyengítésének története.
Arra a felvetésre, hogy a bírálók szerint éppen a kormány gyengíti az európai értékeket, kiemelte, hogy "nekünk másmilyen a világnézetünk, mi a társadalom kohézióját, történelmi gyökereinket, kultúránkat és nemzeti identitásunkat hangsúlyozzuk".

Majd kifejtette, Magyarország olyan értékeket képvisel, amelyek fontosak Kelet- és Közép-Európában, Nyugaton viszont veszítettek jelentőségükből. Nyugaton az 1968-as "'értékforradalom" révén "istenítik az egyént", Magyarországon viszont a közösséget, a "kollektív identitást" és a "nemzet szellemi fundamentumát" állítják a középpontba. És szerinte mindez "hatalmas vitát váltott ki Európában".

Kifejtette, hogy egyes szavak, fogalmak jelentése nem azonos Nyugaton és Magyarországon. Az egyenlőség fogalmából például Nyugaton levezetik, hogy mindenkinek van joga házasodni, Magyarországon viszont csak egy férfi és egy nő kapcsolata lehet házasság, a szabadság pedig Nyugaton "az egyén határtalan szabadságát" jelenti, "mi viszont abban hiszünk, hogy a szabadság felelősséggel jár".

https://magyarnarancs.hu/belpol/trocsanyi-a-die-weltnek-nem-akarunk-olyanna-valni-mint-nyugat-europa-114265

Bod Péter Ákos a Corvinusról: „Óriási problémát okozna a szegényebb magyar diákok kiszorulása”

Kardinális kérdés, mennyi pénze lesz a Corvinust átvevő alapítványnak.

Magyar Narancs: Demeter Tamás, a Századvég volt főszerkesztője a kirúgása után azt nyilatkozta, nem érzi magát a kultúrharc áldozatának. Ön a kultúrharc áldozatának érzi magát?

Bod Péter Ákos: Olvasótáborban csak nyertem. Az egyébként veretes lapszámot botrány nélkül jó, ha negyvenen olvasták volna, így a pedellus is kért belőle a gyerekem iskolájában, egy egyetemi hallgatómnak pedig a metrón szignáltam. Nem a szerzőket, inkább a szerkesztőket érte igazságtalanság. Felkérésre írtam a tanulmányt, megnézték, ültek rajta jó sok hónapot, aztán vagy megjelent, vagy nem, ez nem egészen világos. Az én írásomon kívül is szerepelt a lapban politikailag érzékeny darab, időben el lehetett volna dönteni, oda­il­lik-e vagy sem.

https://magyarnarancs.hu/belpol/bod-peter-akos-a-corvinusrol-oriasi-problemat-okozna-a-szegenyebb-magyar-diakok-kiszorulasa-114231

Magyarország miatt bírálják Trumpot a demokraták

A független újságírás egyre inkább visszaszorul Magyarországon – figyelmeztettek levélben.

Az amerikai kongresszus 22 demokrata tagja írta alá azt a levelet, melyben aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államok Magyarországgal kapcsolatos politikája miatt, elsősorban azért, mert a független magyar sajtó támogatására 700 ezer dolláros támogatást hirdetettek tavaly novemberben, azonban július végén ezt váratlanul lefújták – írja a Politico. A Wess Mitchellnek, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes államtitkárának címzett levelet Marcy Kaptur, a kongresszusi magyar kaukusz egyik vezetője jegyezte. A levélben kiemelik, hogy a független újságírás egyre inkább visszaszorul Magyarországon, és a budapesti kormány közpénzekből támogatja az orosz kabinet szócsöveinek számító Russia Today és Sputnik történeteit. Felidézik, hogy az Európai Parlament nemrég megszavazta a magyarországi jogállamiság helyzetét bíráló Sargentini-jelentést. Az aláírók arra kíváncsiak, hogy az amerikai vezetés miért döntött a támogatás visszavonása mellett.

https://nepszava.hu/3011596_magyarorszag-miatt-biraljak-trumpot-a-demokratak

2,5 milliárdért költöznek XXI. századi körülmények közé a Nemzeti Ménesbirtok tehenei

Az ország mintagazdaságának szánják a 2016-ban megszerzett Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokot, amelyet két hete Lázár János felügyel kormánybiztosként.

Lázár János egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi ménesbirtokügyi miniszteri biztos a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: öt éven belül Magyarország, tíz éven belül Európa mintagazdaságává fejlesztené a ménesbirtokot, erre idén 15 milliárd forint áll rendelkezésükre.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/11/nemzeti-menesbirtok-tehen/

Human Rights First díjat kapott a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nyerte el idén a Human Rights First emberi jogi díját. Az amerikai civil jogvédő szervezet az elismerést Pardavinak a menekültek, migránsok és más marginalizált csoportok jogaiért Magyarországon és Európa-szerte végzett áldozatos munkájáért adta. Rob Berschinski, a Human Rights First alelnöke szerint

„akkor, amikor veszélyben vannak a polgári és a politikai jogok, valamint világszerte gyűlöletet keltenek a menekültek ellen, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság csapatának az alapvető jogokért folytatott bátor küzdelme számunkra is inspirációt jelent.”

https://444.hu/2018/10/11/human-rights-first-dijat-kapott-a-magyar-helsinki-bizottsag-tarselnoke

A Jobbik Fő utcai irodájában történhetett a gyanús pénzek elosztása

origo

Az Origót megkereste egy, a neve elhallgatását kérő egykori Jobbik-tag a kétes eredetű pénzek postai úton történő tisztára mosásával kapcsolatban. Forrásunk szerint már a korábbi kampányokban is alkalmazták ezeket a módszereket a Jobbik vezetői, akkor a pénzmozgásokat a párt Fő utcai irodájában koordinálták. Kiemelte, hogy a szálak mozgatásában ezekben az időkben is kulcsszerepe volt Szabó Gábor pártigazgatónak. Állítása szerint több alkalommal 100-200 ezer forint körüli összegeket kellett a pártirodához közel eső postán befizetnie a pártkasszába. Újabb egészen elképesztő részleteket mutatunk be a Jobbik pártfinanszírozási botrányában. 

http://www.origo.hu/itthon/20181011-jobbik-penzek-tisztara-mosasa.html

Fidesz: Brüsszel a migránsok szervezett beutaztatását akarja bevezetni

MTI, ORIGO

Brüsszel a migránsok szervezett beutaztatását akarja bevezetni, hogy ezáltal is kikerülje a határellenőrzést – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. 

http://www.origo.hu/itthon/20181011-fidesz-brusszel-a-migransok-szervezett-beutaztasat-akarja-bevezetni.html

Csányi Vilmos: Ez valójában egy balkáni ország

Ha nem lebeg a fejünk fölött fenyegetés, áthágjuk a szabályokat, keresztülnézünk a rendőrön, a diákok verni kezdik az őket fegyelmezni igyekvő tanárt. Nagyinterjúnk második része

https://24.hu/kultura/2018/10/11/csanyi-vilmos-interju-orban-kultura/

Derűsebbek, de Kádárt visszasírják a soha nem szavazók

Több mint egymillió olyan magyar ember van, aki sohasem megy el szavazni. Egy új kutatás szerint a nemszavazók világnézetében különös egyveleget alkotnak a konzervatív és baloldali értékek, de abban hasonlítanak, hogy csalódtak a demokráciában. Cserébe derűsebben élik a mindennapjaikat, a bevándorlóktól sem félnek annyira. A Kádár-nosztalgia viszont erősebb a körükben, és sokan vannak közöttük, akik nem csak politikailag inaktívak.

A Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung (FES) azt vizsgálta meg, hogy azok, akik soha nem kívánnak élni a választójogukkal, mit gondolnak a demokráciáról és hogyan érzik magukat Magyarországon.

https://24.hu/kozelet/2018/10/11/nemszavazok-politikai-apatia/

Az ügyészségen támadják meg Németh Szilárdék a Migration Aid párttá alakulását

alakulását

Megalakult a Fidesz bevándorlásellenes kabinetje, első lépésben nekimennek a Migration Aidnek.

Az alakuló ülésről beszámoló MTI szerint a képviselők

megállapították, hogy Európa egyik legnagyobb kihívása a népességfogyás, amit Magyarországgal ellentétben a Brüsszelben még többségben lévők bevándorláspártiak javaslata szerint a bevándorlók komoly pénzösszeggel való támogatásával orvosolnának.

Németh Szilárd egy kiadós sorosozás után azt is elmondta: a kabinet egyik első intézkedéseként az ügyészséghez fordulnak, kérve a Migration Aid párttá alakulásának vizsgálatát.

 

https://hvg.hu/itthon/20181011_Az_ugyeszsegen_tamadjak_meg_Nemeth_Szilardek_a_Migration_Aid_partta_alakulasat

Santiago Abascal: Orbán Viktor lehet az új Európa vezetője

„Soros György egy ideológiailag megszállott nemzetközi pénzmágnás, aki mindenhatónak képzeli magát”

Magyar Hírlap 

A spanyolok és a magyarok többsége szerint az unió legfontosabb alkotórészei a nemzetek – nyilatkozta a VOX párt elnöke. Meg kell erősíteni országa határvédelmét a jobbközép politikus szerint

Santiago Abascal Conde spanyol szociológus és politikus, a jobboldali konzervatív VOX elnöke 1976-ban született Bilbaóban. Már 23 évesen önkormányzati képviselővé választották néppárti (PP) színekben, majd 2004 és 2009 közötti a baszkföldi parlament tagja volt. 2013-ban kilépett a Néppártból, mert nem értett egyet azzal, ahogy a párt kezelte a korrupciós vádakat, illetve mert ellenezte Mariano Rajoy kormányának az ETA baszk terrorszervezettel és a katalán nacionalizmussal szembeni engedékeny politikáját. Még az évben több volt néppárti politikustársával együtt VOX néven új pártot alapított, s 2014-ben pártelnökké választották. Sevillában a hagyományos Szent Mihály-napi bikaviadal előtt beszélgettünk a politikussal.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130879/Santiago_Abascal_Orban_Viktor_lehet_az_uj_Europa_vezetoje

Dagad a botrány Szegeden

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő és Botka László párosával kapták az ingyenbérletet, mégsem kellett bíróság elé állniuk a hűtlen kezelés vádjával indult parkolási ügyben

Magyar Hírlap 

A szegediek nyolcvannégy százaléka szerint távozniuk kell posztjukról az elítélt városvezetőknek – derült ki egy közvélemény-kutatás adataiból, amelyet csütörtökön sajtótájékoztatón ismertetett a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja.

Ismert, a Gyulai Járásbíróság első fokon hűtlen kezelésben mondta ki bűnösnek Szeged címzetes főjegyzőjét, a város szocialista alpolgármesterét és Botka László MSZP-s polgármester kabinetfőnökét, akiket hat és tíz hónap közötti – végrehajtásában egy évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtottak. Haág Zalán, a KDNP szegedi frakcióvezetője már korábban felszólította a polgármestert, váltsa le a város főjegyzőjét, váljon meg kabinetfőnökétől, míg Solymos László alpolgármestert lemondásra hívták fel. Botka és társai ennek nem tettek eleget, koncepciós eljárást emlegetve, ám egy szegedi közvélemény-kutatás adataiból az derült ki, hogy a városban élőknek egészen más a véleményük – jelentette ki Haág tegnap.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130881/Dagad_a_botrany_Szegeden

Újabb Soros-koalíció a jobboldal ellen

Többek közt az álhírek elleni harc jelszavával hallgattatják el a konzervatív közszereplőket a közösségi médiában egy kiszivárgott dokumentum szerint

Magyar Hírlap

Nagy erőkkel dolgoznak a George Soros által támogatott civil szervezetek és a közösségi oldalak vezetői, hogy a demokraták újra felülkerekedjenek az amerikai novemberi időközi választásokon.

Donald Trump amerikai elnök meggyengítésén, valamint a jobboldali, konzervatív közszereplők elhallgattatásán dolgozik a George Soroshoz kötődő Media Matters nevű amerikai szervezet – írta a napokban a 888.hu az amerikai konzervatív sajtóra hivatkozva. A The Duran és más portálok augusztusban írtak először arról, hogy egy 2017 elején keltezett s kiszivárgott, 49 oldalas dokumentum részletesen taglalja, a szervezet hogyan fog együttműködni a nagy közösségi médiacégekkel, mint a Facebook, a YouTube vagy a Twitter. A cél Trump legyőzése, ehhez pedig ki akarják irtani „a jobboldali propagandát és álhíreket” a közösségi oldalakról. A The Gateway Pundit szerint több befolyásos demokrata támogató ült össze még tavaly januárban, hogy kétéves tervet készítsen a hatalom visszaszerzésére, miután 2016 novemberében a demokrata Hillary Clintont legyőzte a republikánus Trump. Az említett dokumentum szerzője David Brock, a Media Matters egyik vezetője, aki befolyásos, demokrata párti milliárdosokat akart meggyőzni terve támogatásáról. „Az adománygyűjtéshez összeállított feljegyzés 40 millió dollárt kért az adományozóktól ahhoz, hogy kellő hatékonysággal a háttérbe tudják szorítani az online közösségi médiumokban a jobboldali véleményeket ahhoz, hogy a balliberális erők nyerhessék meg a novemberi időközi választásokat az USA-ban” – mutatott rá a 888.hu.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130877/Ujabb_Soroskoalicio_a_jobboldal_ellen

Jobbágyi Zsófia Nyeregbe, Budapest!

Álláspont. Tarlós István vállalta a Fidesz jelölését, és elnézve a mezőnyt, úgy tűnik, nem lesz nehéz dolga…

Magyar Hírlap

„Tarlós István gondolkodása maga a hetvenes évek, amit képvisel, az minden ízében korszerűtlen, régmúlt. Egyetlen programpontom a Sétáló Budapest víziója, amit 2019 őszén Tarlós szmogban fuldokló vasbeton fővárosával szemben indítok el” – ezekkel a markáns üzenetekkel adta a világ tudtára Puzsér Róbert médiaszereplő, hogy versenybe száll jövőre a főpolgármesteri székért. Bár a reklám- és filmkritikáiról ismert aspiráns határozottan kijelentette, egyik párt jelöltje sem lesz, azért számít „minden párt támogatására”. Mielőtt belemennénk abba, hogyan csapott le az ellenzék a lehetőségre, érdemes szót ejteni arról, milyen hihetetlen érzékkel illesztette be magát a valaha volt legszürreálisabb főpolgármester-jelöltek sorába Puzsér. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/130876/Nyeregbe_Budapest