2018, október 12 - 18:20 Sajtószemle

Az MTI sajnos nem fotózott a türbe belsejében, a magyar sajtót meg se hívták, de szerencsére a török állami hírügynökség ott volt, és megörökítette, ahogy a Tiborczékkal üzletelő oligarcha, az emlékhelyet működtető, magyar közpénzből gazdálkodó Gül Baba Türbéje Alapítvány vezetője, Adnan Polat jó házigazdaként körbevezeti vendégeit:

https://kepek.444.hu/2018/10/09/a-nap-kepe-erdoganek-imadkoznak-a-turbeben-amig-orban-es-semjen-a-sarokban-mered-maga-ele

Rendőröket küldenek az inflációra Törökországban

Miközben Erdogan elnök Budapesten türbét avat, otthon az infláció ellen küzd - a rendőrség segítsével. A Bloomberg közölt cikket azokról a török rendőrökről, akiknek az a feladata, hogy ha már értelmes gazdasági intézkedéssel nem megy, akkor helyszíni bírságokkal szabjanak gátat a folyamatos áremelkedéseknek.

Az összeomló török líra 2018-ban eddig 38 százalékot vesztett értékéből, és szeptemberben már 25 százalékos volt az infláció, aminek következményeként a fogyasztói javak ára kétszer ilyen ütemben emeljedett.

A török vezetés mindenféle kreatív, de valójában teljesen hatástalan intézkedésekkel igyekszik gátat szabni az áremelkedéseknek. Arra kényszerítik a bankokat, hogy a piaci alatti kamat alatt adjanak lakáshiteleket. Megtiltották, hogy valaki külföldi valtutával vegyen vagy béreljen ingatlant. Hatóságilag határozták meg a kenyér árát. Most pedig rendőröket küldenek a boltokba, hogy ellenőrizzék, megfelelőek az árak.

https://444.hu/2018/10/10/rendoroket-kuldenek-az-inflaciora-torokorszagban

Orbán köszönetet mondott a görög szélsőjobbnak

Orbán Viktor levélben mondott köszönetet a görög szélsőjobboldali pártnak, az Arany Hajnalnak azért, mert a támogatásukról biztosították az Európai Parlament szeptemberi döntése miatt – írja az Euractiv.

Az EP akkor arról szavazott, hogy Magyarországgal szemben élesítsék az úgynevezett hetes cikkelyt, amely – egy hosszabb folyamat után – azzal is járhat, hogy elveszítjük a szavazati jogunkat.

A miniszterelnök Lamprosz Fountoulisznak, az Arany Hajnal EP-képviselőjének azt írta, hogy hálás a támogatásért és úgy véli, hogy az ítélet Magyarország és a magyar emberek ellen szól, nem a magyar kormány munkáját bírálja. Ráadásul a döntést politikai okokból és ténybeli hibákra alapozva hozták.

https://24.hu/belfold/2018/10/10/orban-viktor-arany-hajnal-szelsojobb/

Fenyegetésnek is beillő üzenetet küldött Orbánéknak az amerikai nagykövet

Eddig Washington tett gesztusokat Magyarországnak, most Budapesten a sor - így lehetne a legrövidebben összegezni David Cornstein előadását a CEU-n. A nagykövet tulajdonképpen egyértelművé tette, ha nem viszonozzuk, hogy például létrejött a Trump-Orbán telefonbeszélgetés, akkor Amerika nem lesz olyan barátságos, mint eddig volt.

https://hvg.hu/itthon/20181010_david_cornstein_ceu_magyar_kormany

Orbán és Tarlós kampánynyitója: megvan a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Hónapok óta várt bejelentést tett Orbán Viktor és Tarlós István: elárulták, ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a jövő évi önkormányzati választáson. A miniszterelnök a budapesti Városházán állt ki a második hivatali ciklusát töltő főpolgármesterrel, és azt jelentette be, amit régóta lehet sejteni: némi hezitálás után néhány feltétellel újraindul a városvezetői posztért a 70 éves politikus.

Visszanézhető a bejelentés a Zoom.hu-n

https://zoom.hu/hir/2018/10/10/orban-es-tarlos-kampanynyitoja-megvan-a-fidesz-fopolgarmester-jeloltje/

Direkt36: Kiszivárgott dokumentumok is bizonyítják, hogy Habony köre benne volt a kötvényüzletben

A kötvényprogramot a Habonnyal régóta közeli viszonyban lévő Rogán Antal fideszes politikus kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. A kötvények forgalmazására a gazdasági bizottság nyílt pályáztatás nélkül választott ki néhány, jellemzően offshore hátterű, átláthatatlan tulajdonosi struktúrájú céget. Ezek a vállalkozások milliárdokat kerestek az ügyfeleknek felszámolt 40-60 ezer eurós kezelési költségen. A cégek között felosztották a földrajzi régiókat, és mindegyik társaság csak meghatározott területen és állampolgároknak árulhatott kötvényeket. A VolDan többek között Oroszországban és több más egykori szovjet tagállamban tevékenykedhetett. 

Egy pékség jó kapcsolatokkal

A VolDan Investments Limited az európai törpeállamban, Liechtensteinben van bejegyezve, ami komoly lehetőséget ad a cégnek a titkolózásra. Az ott regisztrált cégek tulajdonosi háttere ugyanis nem ismerhető meg nyilvános forrásokból. A kötvényprogram indulásakor a parlament gazdasági bizottsága ugyan azt állította, hogy a VolDan ügyvezető igazgatója egy liechtensteini üzletember, Josef Hermann, aki a szintén liechtensteini Walter Wachterral alapította a céget. Később viszont több újságcikk is arról írt, hogy a cég valójában a Habony Árpáddal kapcsolatban álló Shabtai Michaeli érdekeltsége. 

A program 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak. Ezek túlnyomó többsége kínai állampolgár volt, őket követték az orosz jelentkezők. Köztük voltak Putyin gépezetének tagjai is, például az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetőjének egy közvetlen hozzátartozója.

https://444.hu/2018/10/10/kiszivargott-dokumentumok-is-bizonyitjak-hogy-habony-kore-benne-volt-a-kotvenyuzletben

Az Emmi államtitkára hamis adatokat közölt a kórházi várólistákról

Csakhogy az Mfor.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján ellenőrizte az államtitkár által sorolt eredményeket, és a valós kép alapján kevés területen volt valódi javulás, sőt, több várólista hosszabb lett.

https://index.hu/belfold/2018/10/10/mutet_varolista_emmi_retvari_igazsag/

Várólisták: van műtét, amire akár 1-2 évet is várni kell

 Székely Sarolta mfor.hu

Majdnem 36 ezren várnak jelenleg Magyarországon valamilyen műtéti beavatkozásra. Van, aki legkorábban majd csak 2020 augusztusában részesülhet a szükséges ellátásban

6088-an térdprotézis műtétre várnak, amire a NEAK honlapja szerint 340 napot, tehát majdnem egy teljes évet kell várni, szemben a Rétvári által említett 137 nappal. Az interneten fellelhető információk szerint egy évvel ezelőtt térdprotézisra még "csak" 295 napot kellett várni. A legrosszabb helyzet Észak-Magyarországon alakult ki, az itt élőknek ugyanis 571 napot kell várniuk a beavatkozásra. Nem sokkal van jobb helyzetben az az 5261 beteg, aki csípőprotézisre vár. Itt sem 104 nap a várakozási idő - mint, ahogy az Rétvári említette - hanem 279 nap (egy éve erre még 295 napot kellett várni). Nagyon nem mindegy ebben az esetben sem, hogy ki hol vár a beavatkozásra, Észak-Magyarországon ugyanis 487 nap a várakozás ideje. 

Ezeknél azonban jóval hosszabb várólisták is kialakultak egyes beavatkozásoknál.

A legnagyobb türelemre a transzkatéteres szívbillentyű beültetésre váróknak van szükségük, itt ugyanis 669 napot kell várni a műtétre.

A várakozási idő ráadásul június végéhez képest 52 nappal növekedett is, és az érintettek száma sem kevés: 306-an szerepeltek a várólistán az összegzésünk időpontjában, mindannyian a dél-közép-magyarországi régióban 

410 napot kell várnia annak a 90 embernek, akinek ortopédiai nagyműtétre van szüksége. A várakozási idő ráadásul itt is jelentősen, 56 nappal nőtt június végéhez képest. Viszont ebben az esetben sem mindegy, hogy az ország melyik régiójában kerül sor a műtétre. A Dél-Dunántúlon ugyanis 792 napot (!!!), vagyis 2 év 2 hónapot kell várni a beavatkozásra. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/varolistak-van-mutet-amire-akar-1-2-evet-is-varni-kell.html

Megszólalt a szívsebész: 100 beteg várja, hogy megoperálja

·      amikor azonnali hatállyal felfüggesztették, senki nem volt kíváncsi azokra a betegekre, akiknek a kezelése folyamatban volt.

·      annyi inzultus éri, hogy nem tudja feldolgozni. Lesújtja, hogy amiért idáig küzdött, az másodpercek alatt hullik szét.

·      az olyan fajta műtétet, amiről az elhunyt beteg esetében konkrétan szó van, rajta kívül az intézetben nem végez más.
megfelelő gyakorlatú fiatal kollégái elkezdték átvenni a tudást, de szakmai életük elején még nem állíthatják, hogy maradéktalanul az ismeretek birtokában vannak.

·      a betegnél évek óta növekedett a kitágult aortaterület, de addig nem volt hajlandó beleegyezni a műtétbe, amíg a számára ideális megoldáshoz nem férhet hozzá.

·      volt az országban olyan protézis, amelyik ehhez a beteghez alkalmas lett volna, három szóba jöhető beteg volt, akinél felhasználhatták volna, amikor elbocsátották, akkor döntöttek volna, hogy ki kapja.

·      a mellimplantátum szerinte csak ürügy volt a kirúgásához. A szükséges és elvégzett fejlesztéseket illetően már régóta éleződött a feszültség.

·      az érsebészeti osztályt fejlesztették, miközben a szívsebészetit nem.

https://zoom.hu/hir/2018/10/10/megszolalt-a-szivsebesz-100-beteg-varja-hogy-megoperalja/

A Fidesz előhívhatja a Jobbik rémálmát

A Fidesz–KDNP esélyt adhat a Jobbikból levált/kivált/kizárt politikusoknak a politikai erejük növelésére. Egyre jobban terjed a pletyka arról, hogy a házszabály módosításával könnyen önálló frakcióhoz juthatnak a Jobbikból az utóbbi időszakban távozó képviselők. Ők eleinte valószínűleg inkább a Jobbik, mint a Fidesz erős ellenzékét jelentenék. Kérdés, Orbán Viktor mennyire akar szerepet osztani egy új ellenzéki pártocskának, és kérdés persze, a kivált jobbikosok mennyire asszisztálnak majd ehhez.

Volner János Jobbik-alelnököt a múlt pénteki „nem kurvának álltam"-körlevele után este kizárták a frakcióból, majd kiderült, hogy két másik képviselő, Apáti István és a volt tiszavasvári polgármester, Fülöp Erik is távozik a Jobbik képviselőcsoportjából. Volnerék immár nyíltan jelezték, hogy nem értenek egyet a párt balra fordulásával, és például azzal, hogy az LMP-vel szorosabbra fűzzék a kapcsolatot.

https://index.hu/belfold/2018/10/10/jobbikbol_tavozok_onallo_frakcioalakitasa_a_parlamentben/

Elengedhette a Fidesz zűrös politikusa kezét

Megindult a felszámolás a Paprikakert Tész Kft ellen, csaknem egymilliárd forintot vasalnának be a cégen, a szegedi Vadasparkban, uniós pénzből felhúzott kalandparkra elköltött pénzt is vissza kell fizetniük. Ez már a második Simonka-közeli cég, amely megbukott, a Magyar Termés Tész Kft. ügyében 973 millió forintos költségvetési csalás miatt folyik nyomozás, de más, ehhez a körhöz tartozó cégeknél is vizsgálódnak.

Az állam 760 millió forintot kér vissza a Simonka György fideszes képviselőhöz közel álló Paprikakert Tész Kft.-től, vissza kell fizetniük a szegedi Vadasparkban felépített Kalandparkra elköltött 277 millió forintot is, amelyet uniós pályázaton nyert az egyébként zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó cég. Közel félmilliárd forintot a mezőgazdasági hivatal követel vissza, ez nagyjából a 2014-ben elutalt támogatás összegével egyezik meg, 

https://hvg.hu/kkv/20181010_simonka_gyorgy_fidesz_paprikakert

A kormány már 2026-ig költi a pénzt

Ezúttal a Budapest-Belgrád vasútvonal építésének ellenőrzésére adott milliárdokat.

Egy kedd este megjelent kormányhatározat szerint a kabinet egyetért azzal, hogy a kínai közreműködéssel készülő  Budapest–Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházáshoz a MÁV bízzon meg mérnökszervezetet a „független mérnöki, műszaki ellenőrzési feladatok ellátása érdekében”, „a vasúti építményekre vonatkozó átjárhatósági műszaki előírások követelményeinek való megfelelés céljából”. Majd felszólítják Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy e „feladat ellátása érdekében kössön támogatási szerződést a kedvezményezett MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársasággal”. Határidő: azonnal.

A miniszter a 2018-2026 közti időszakra kereken 6,2 milliárd forint kötelezettséget vállalhat az említett célból. Félmilliárd már szerepel az idei és a jövő évi költségvetésben, a továbbinak az előteremtésével Varga Mihály pénzügyminisztert bízták meg, éves bontásban 2026-ig.

https://hvg.hu/gazdasag/20181010_A_kormany_mar_2026ig_kolti_a_penzt

Varga: Nem aktuális az egyszámjegyű szja

"Most 15 százalékos a személyi jövedelemadó kulcsa, az egyszámjegyű szja-hoz nagyjából 650 milliárd forintot kellene kiengedni a kasszából. Én ezt most nem érzem aktuálisnak" - mondta el kérdésre Varga Mihály pénzügyminiszter a JÖSz diákszervezet ELTE Jogi karán tartott rendezvényén, ahol a szociológus Pogátsa Zoltánnal vitatkozott. 

A vitapartner Pogátsa több kérdésben egyetértett Vargával, például hogy Gyurcsánynál nehéz rosszabb miniszterelnököt elképzelni, és hogy mostanában nem kellene bevezetni az eurót, bár Pogátsa szerint azért a forint árfolyamát hozzá rögzíthetnénk. Varga pedig egyetértett abban Pogátsával, hogy az oktatásra és egészségügyre többet kellene költeni, szerinte ugyanakkor nem csak más uniós országokhoz, hanem a korábbi helyzethez is érdemes hasonlítani a jelenlegi állapotokat, így pedig egyértelmű javulás van. Nem volt abban sem véleménykülönbség, hogy szinte minden magyar makroadat jobb mint tíz évvel ezelőtt.

https://index.hu/gazdasag/2018/10/09/varga_pogatsa_elte_josz_vita/

Ceglédi: Külső meghajtó

Gulyás Gergely épp most csinálja meg az ellenzék EP-kampányát. Ha beleállnak, persze.

A hvg is feldolgozta a 24.hu minapi értesülését, miszerint 9-10 ezren veszíthetik el munkájukat az államigazgatásban dolgozók közül; a minisztériumokban és a kormányzati háttérintézményekben már javában folyik a 20, helyenként 40 százalékos létszámleépítés előkészítése, és a kirúgottakat többek között kórházi ápolóként, műtőssegédként, bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelőként foglalkoztatnák tovább (a megfelelő képzés után). Ennek a döntésnek lesz több ezer közvetlen csalódott érintettje, és további tízezernyi családtag, akik szintén nem most zárják a szívükbe a Fidesz-kormányt. Potenciálisan sok ezer olyan ember, akik még rendszeren belül vannak, akik ma még számokat és neveket látnak, adatokhoz férnek hozzá, szükségszerűen a simlis ügyek is (na jó, mit finomkodok a NER nyolcadik évében: büdös nagy lopások és egyéb köztörvényes bűncselekmények) átfutnak rajtuk.

Na, a most egyszerre kilökött, sok esetben csak megalázó folytatási opciókkal „kecsegtetett” ezer és ezer közszolga között több potenciális Horváth András is lehet. Az ellenzéki pártoknál pedig (már amelyiknek nincs közös biznisze a Fidesszel) igény és mód arra, hogy ezeket az ügyeket megépítsék. Hadd húzzam alá: bő hét hónappal az EP-választások előtt ezernyi olyan embert rúg ki a Fidesz, akik pontosan tudhatják, hogyan lopták el a kormánypárt környékén az uniós forrásokat, milyen pályázatnál ki szólt le és mikor, melyik cég és melyik bankszámla a büdös.

https://hvg.hu/itthon/20181010_cegledi_kulso_meghajto

Menekülnének az állami korlátok elől, a Corvinus után modellt váltana a MOME, az Állatorvostudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem is

Nemcsak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), hanem más felsőoktatási intézmények is menekülnének az állami korlátok elől. Értesüléseink szerint a napokban kerülhet a kormány elé az az előterjesztés, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) működési modellváltásáról szól. A kormány elé kerülő javaslatban Palkovics László miniszter fölvázolja egy új, autonóm működési forma lehetőségét is. Ezzel egyidejűleg egyre több megalapozatlan hír kering a BCE-ről a nyilvánosságban. Az érintettek hallgatnak.

„Minden korábbinál brutálisabb tandíjrendszer jön.” „Gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus, 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyet.” „Aki szegény, ne tanuljon?” Ilyen és ehhez hasonló címekkel reagált a sajtó az elmúlt napokban a Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása körüli információkra. Mivel miniszteri interjúkra lényegében nincs mód, az újságírók leginkább hivatalos sajtóközleményekből próbálják rekonstruálni, mi várható a BCE-n és a felsőoktatás egészében.

https://168ora.hu/itthon/menekulnenek-az-allami-korlatok-elol-a-corvinus-utan-modellt-valtana-a-mome-az-allatorvostudomanyi-egyetem-es-a-debreceni-egyetem-is-157245

Félhet a Fidesz, Hódmezővásárhely inkább Márki-Zay Péterrel tart

A Fideszt még nem alakította ki végső álláspontját arról, hogy tartsanak-e időközi önkormányzati választást Hódmezővásárhelyen – mondta a Népszava érdeklődésére Havasi Katalin, a Fidesz városi elnöke.

A lap annak apropóján kérdezte kérdezte erről a kormánypárti politikust, hogy Márki-Zay Péter, a város független polgármestere bejelentette: pénteken javaslatot tesz arra, hogy a közgyűlés oszlassa fel önmagát. A politikus szerint ugyanis a fideszes többségű testület és a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a város gazdálkodását, csak azért, hogy neki ártsanak.

A lap értesülése szerint egy helyi felmérés arra jutott:

több képviselői helyet is veszítene a kormánypárt, ha most tartanának időközi választást.

https://168ora.hu/itthon/felhet-a-fidesz-hodmezovasarhely-inkabb-marki-zay-peterrel-tart-157276

PRŐHLE GERGELY TÁVOZÁSA ÉS AZ ÖTVENES ÉVEK

Apáti Bence Magyar Idők

Prőhle Gergely távozása a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről újfent heves vitákat robbantott ki. Mondanom sem kell, ismét előkerültek a különböző jelzők és melléknevek.

Sok millió történész bújt hirtelen elő és dugította el a közösségi tereket az „ötvenes évek” és a Pravda szavak gyakori és indokolatlan ismételgetésével. A „történészektől” olyan eleddig ismeretlen kutatások eredményeiről is értesülhettünk, hogy Kádár alatt sokkal, de sokkal jobb volt, hisz szerintük tudvalevő, hogy Kádár soha életében nem váltott le kisebb-nagyobb botrányokat követően intézményvezetőket intézmények éléről.

Én magam pont hogy nem az úgynevezett „ötvenes évek” eljövetelét látom bele Prőhle Gergely távozásába, hanem épp ellenkezőleg: a legmagasabb szintű demokrácia megnyilvánulását.

Kásler miniszter úr nagyon helyesen belátta, hogy a magyarok többsége április 8-án többek között azért járult a szavazóurnákhoz, mert egy olyan kormányt akart, amelyik elég bátor megvédeni a tradicionális jobboldali értékeket a mindent letaroló, agresszív balliberális világképpel szemben.

https://magyaridok.hu/velemeny/prohle-gergely-tavozasa-es-az-otvenes-evek-3555293/

TELEFON A POKOLBÓL

Kiss Gergely  Magyar Idők

 

Nem akármilyen telefonhívást kapott kereken tíz évvel ezelőtt Magyarországról a Nemzetközi Valutaalap. Maga Simor András, a jegybank akkori elnöke mondta bele a kagylóba a nagy igazságot: elszabadult a pokol a piacon!

Ettől egyszerűbben csak úgy fogalmazhatott volna, ha annyit mond: segítség! Aznap reggel sikertelenül zárult az állampapír-aukció, beszüntették az árjegyzést, a devizapiaci feszültség mértékét jelző felárak megugrottak, a forint gyengült, hogy csak néhány elemét elevenítsük fel a vészjósló jeleknek.

Ez történt 2008. október 9-én, holott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként néhány nappal korábban arról beszélt, hogy Magyarországot nem érinti a globális pénzügyi krízis, és a válság apostolainak nevezte a Fidesz vezetőit, mert kétségbe vonták ezt az állítását.

Gyurcsány tudhatta, hogy nem mondott igazat, vagy legalábbis nem bontotta ki minden részletét. Mert utóbb a valutaalap szakértői a részleteket is feltárták.

A Nemzetközi Valutaalap pedig most jelentette be, hogy a magyar gazdaság a korábban becsültnél gyorsabb ütemben bővül az idén és a következő évben is.

Mindeközben van, ami nem változott azóta sem, és úgy tűnik, nem is fog. Ez az ellenzék politikai képessége. Úgy viselkednek, mintha megállt volna az idő. Válogatnak a régi lemezek közül, amelyeknek az A és B oldalát is alaposan megunták a választópolgárok.

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/telefon-a-pokolbol-3559676/

ÖNKÉNY AZ UNIÓ PARLAMENTJÉBEN

A KÉPVISELŐK TÖBBSÉGE AZ EP ALAPELVEIT IS MEGTAGADTA A MAGYARORSZÁG ELLENI ELJÁRÁS SORÁN

Ádám Attila Magyar Idők
A Sargentini-jelentésről szóló döntést megelőző néppárti háttéregyeztetések, valamint az a virtigli szélhámosság, amit a szavazással kapcsolatban produkáltak az EP-képviselők, minden volt, csak nem átlátható és érthető.

A döntés pont ennek megfelelő hitelességgel bír az uniós polgárok előtt.
A parlamenti képviselők többsége az EP kötelező alapelveit is megtagadta a Magyarország elleni 7. cikk szerinti eljárás során, ezzel pedig igazolták a döntésük hatalmi önkényességét.

Közreműködésük nyomán hazugság, szélhámosság és meghasonlás útján bontakozik ki a szemünk előtt a kozmopolita „európai eszme megvalósításának gyönyörűséges programja”. Milyen messze van még a májusi EP-választás!

A szerző ügyvéd, Európa-jogi szakjogász

https://magyaridok.hu/velemeny/onkeny-az-unio-parlamentjeben-3283505/

Ma csak kettőt nyert Mészáros

A keddi Közbeszerzési Értesítőben megjelent két eredménytájékoztató szerint összesen 6 milliárd 283 millió forintnyi munkát nyert két tenderen Mészáros Lőrinc családi cége, igaz mindkettőt egy-egy vállalkozó társsal.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ma-csak-kettot-nyert-meszaros.671286.html

Újabb menekülteket engedett be az Orbán-kormány - itt vannak a számok

Idén eddig 354 menekültet fogadott be Magyarország és 159-en tartózkodnak jelenleg a két tranzitzónában. Sorra születnek az elutasító döntések is.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/menekult-migrans-bevandorlo-hivatal.671291.html

Őrizetbe vettek egy gyanúsítottat Németországban a meggyilkolt bolgár újságírónő ügyében

A belügyminiszter elmondta, hogy a gyanúsított az áldozathoz hasonlóan szintén ruszei, és korábban lopás miatt volt már dolga a rendőrséggel. A hatóságok úgy tudják, hogy Kraszimirov vasárnap menekült Németországba, ahol édesanyja él. A bolgár TVN tévécsatorna állítása szerint a feltételezett elkövető nem ismerte Marinovát.

https://444.hu/2018/10/10/orizetbe-vettek-egy-gyanusitottat-nemetorszagban-a-meggyilkolt-bolgar-ujsagirono-ugyeben

A BUKOTT HILLARY CLINTON ÚJRA SOROS MELLÉ ÁLLT

Figyelő

Az Európában politikai tényezőnek nagy jóindulattal sem nevezhető Hillary Clinton, a Soros György által támogatott bukott amerikai elnökjelölt valamilyen megmagyarázhatatlan indokból szükségét érezte, hogy beleszóljon az európai belpolitikába. Clinton asszony külügyminiszterként is tevékenykedett korábban, bár akkor is inkább magánéletével került a figyelem középpontjába.

Clinton asszony szerint a brit konzervatívok szégyelljék magukat, mert nem szavazták meg a hazug rágalmakkal teli, Magyarországot lejáratni akaró Soros-Sargentini-jelentést. A bukott elnökjelölt szerint Magyarországon szélsőjobboldali kormányzás zajlik és láthatóan felháborítónak találja, hogy egyesek Európában ezt nem így látják.

https://figyelo.hu/v/a-bukott-hillary-clinton-ujra-soros-melle-allt/

MEGMARAD AZ INGYENES TANULÁS LEHETŐSÉGE A FELSŐOKTATÁSBAN

Figyelő

Az államilag finanszírozott helyek "a légből kapott híresztelésekkel szemben" nem szűnnek meg a hazai felsőoktatásban, a kormány az ingyenes tanulás lehetőségét a teljes intézményrendszerben tartósan meg kívánja őrizni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden az MTI-vel. 

 A szaktárca közleménye szerint tudatosan álhíreket terjesztenek és politikailag kihasználják a diákokat azok, akik a Budapesti Corvinus Egyetem átalakításának "félremagyarázott következményeivel alaptalanul riogatnak". 

A kormány célja, hogy a Corvinus 2030-ra bekerüljön a világ 200, Európa 100 legjobb egyeteme közé, és nemzetközi szinten is versenyképes diplomát tudjon garantálni.

https://figyelo.hu/v/megmarad-az-ingyenes-tanulas-lehetosege-a-felsooktatasban/

Trump előtt, Trump után

SCHMIDT MÁRIA 
Látószög blog

Ebben az új, önvezetői világban mi lesz, mi lehet, mi legyen Európa szerepe?

Az emberek iránymutatásra, helyzetértékelésre és jövőképre vágynak. És ezt nem kapják meg sem Merkeltől, sem Junckertől, sem Tusktól, sem a többi még hivatalban lévő nagyhatalmútól. Ez az oka annak, hogy Merkel körül elfogyott a levegő. Mert a migrációs krízissel kapcsolatban is csak annyira volt képes, hogy: megcsináljuk! Wir schaffen das. ”

http://mandiner.hu/cikk/20181010_schmidt_maria_trump_elott_trump_utan?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201810

Soros György embere lett az Európai Emberi Jogi Bíróság bírája

ORIGO

Soros György egyik emberét választották be az Európai Emberi Jogi Bíróságba Albánia jelöltjeként. Darian Pavlinak semmilyen bírói tapasztalata nincs, csak ügyvédi, viszont a Soros Alapítványnál dolgozott Albániában és a budapesti Soros-egyetemen végzett. Soros már eddig is erős befolyással rendelkezett a strasbourgi bíróságban, ez most tovább nőtt.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181010-soros-gyorgy-europai-emberi-jogi-birosag-alban-biro.html

Nem érdekli Soros szervezeteit a kárpátaljai magyarok nehéz helyzete

origo

Az Origo arra volt kíváncsi, hogy a többek között Soros György által finanszírozott magyarországi, magukat jogvédőnek állító szervezetek miért nem tiltakoznak a kárpátaljai magyarok ukrán hatósági vegzálása ellen, miközben folyamatosan kiállnak az Európai Unió területére érkező harmadik világbeli migránsok mellett.

http://www.origo.hu/itthon/20181009-nem-erdekli-soros-szervezeteit-a-karpataljai-magyarok-helyzete.html

Megalakult a Fidesz-KDNP népesedés- és családügyi kabinetje

origo

A népesedés- és családügyi kabinetnek 11 tagja van, az első ülésen pedig megerősítették az elköteleződésüket az iránt, hogy Magyarország jövőjét a magyar gyermekekben látják.

A testület megalakulását Novák Katalin, a kabinet vezetője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára jelentette be szerdán.

Elmondta, az első ülésen megerősítették a kormány elköteleződését az iránt, hogy Magyarország jövőjét a magyar gyermekekben látják,a migráció helyett pedig a családok támogatását tartják fontosnak.

http://www.origo.hu/itthon/20181010-megalakult-a-nepesedesi-kabinet.html

Lengyelország is kilépne az ENSZ migrációs csomagjából 

Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter attól tart, hogy a csomag elfogadása csak tovább bátorítaná az illegális bevándorlást.

„Javasolni fogom Mateusz Morawiecki miniszterelnök úrnak a kilépést. Véleményem szerint a tervezet nem garantálja Lengyelország biztonságát, és tovább bátorítja az illegális bevándorlást“ - olvasható a Twitter-üzenetben.
A lengyel kormány sajtóirodája nem kommentálta az üzenetet.
Az ENSZ globális migrációs csomagját júliusban fogadta el a szervezet 193 tagállama az Egyesült Államok kivételével. Azóta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország is kilép a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából. A csomag, amelyet a tervek szerint idén decemberben fogadnak el - nem kötelező jelleggel - a migráció okait elemzi, valamint ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan kell védelmezni a migránsokat vándorlásuk során, és hogyan kell integrálni őket a befogadó országokban.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/lengyelorszag-is-kilepne-az-ensz-migracios-csomagjabol-114191

Saját óriásplakáttal harcol a NER ellen Gyula kérlelhetetlen „ellenállója”

Amíg élek, ezek a táblák itt lesznek – mondja Borbély Ferenc, aki Gyulán nem mindennapi módját választotta, hogy tiltakozzék az elit ellen.

Egykor, még fuvarozóként „Szélvész” volt a beceneve, ma konok és következetes ellenálló, aki folyamatosan hangoztatja beszélgetésünk alatt: nem fél. „Nyugdíjas vagyok, mit tudnak velem csinálni?”

Borbély Ferenc sajátos módját választotta a Nemzeti Együttműködés Rendszere és a politikai elit elleni tiltakozásnak még az áprilisi választásokat megelőzően. A Gyula belvárosában lévő háza előtt óriásplakátot helyezett ki, amire ráírta: „Nem kellenek migránsok!! De a „politikusok” ellopták az ország jövőjét is: Fidesz 2/3-os ára Paks 2 a világ legdrágább euró hitelével, az autópályák (3szor drágábbak a horvátokénál) az alföldön. A 27%-os ÁFA és + a politikus. A 4-es metró. Minden nagy bűnügy titkosítva”.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/sajat-oriasplakattal-harcol-a-ner-ellen-gyula-kerlelhetetlen-ellenalloja-114189

Csányi Vilmos: Hülyeségben hinni nem célravezető

Nagyinterjú manipulációról, nyolcmilliárd ragadozóról, atombombáról, migrációról, GMO-rettegésről és aranyrizsről, veszélyről és vészmadarakról. Első rész.

Az intelligens egyedekből álló tömeggel nem minden hitethető el. Elmesélek még egy állatkísérletet. Egy tóparti csónakba tányér mézet helyeztek, majd a két kilométerre lévő méhkaptárba beküldtek egy kis robotméhet, aki szárnyrezegtetéssel leadta a jelet, miszerint adott irányban, adott távolságra sok, sok táplálék található. A méhek kivonultak, behordták a mézet, működött a dolog. Másnap a csónakot lehorgonyozták a tó közepén, kitették a mézet, a kaptárba beküldték a robotot, aki leadta az amúgy helytálló jelsort, azzal a különbséggel, hogy nem két, hanem négy kilométert jelzett. A kísérlet készítői azt gondolták, hogy a méhek ismét kirepülnek, ám amikor meglátják a tavat, amiről tudják, hogy ott nincs növény, vagyis táplálék sem lehet, visszahőkölnek. Na, ehhez képest mi történt?

Berepültek, mert hittek a robotnak?

A fenét! El se indultak a kaptárból. Mert a fejükben lévő egymilligrammos agyban ott a térkép, és tudták, hogy hülyeség a robotméh jelzése. Döbbenetes. Ugyanis az a tanulsága, hogy még egy méh is felismeri, ha az aktuális hiedelem nyilvánvaló hülyeség.

És akkor az ember?

Némely hülyeséget felismer, más hülyeséget nem. Egyede válogatja. De az életképes közösségek zömmel jó döntéseket hoznak.

https://24.hu/belfold/2018/10/10/csanyi-vilmos-hulyesegben-hinni-nem-celravezeto/

Halállistát készítenek a kárpátaljai magyarokról, a külügy bekérette az ukrán nagykövetet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, miután minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája, közölte a tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten. Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel.

Az államtitkár közlése szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában halállistát állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében.

https://zoom.hu/hir/2018/10/10/halallistat-keszitenek-a-karpataljai-magyarokrol-a-kulugy-bekerette-az-ukran-nagykovetet/

A magyar gazdaság túl van a legszebb hónapjain

Az év első három hónapja rendkívüli növekedési számokat tükröz, az utolsó negyedévben azonban csökkenni látszik a tempó – áll a Policy Agenda elemzésében. A versenyképesség növelését pedig egy “régi” probléma akadályozza.

A magyar gazdaság ez év első három hónapjában 4,4-4,8 százalékkal bővült. Ez kimagaslóan jó eredmény. Az EU-transzferek hatására jelentősen megnőtt beruházások és lakossági fogyasztás növekedése azonban szükségszerűen lassul, és miután a külső konjunktúra is megtorpant,

nem várható további élénkülés

– áll a Policy Agenda elemzésében. Az intézet által számított Gazdasági Fejlődés Index (GFI) is immáron kis lassulást jelez. A magyar gazdaság a második negyedévében egyébként 4,8 százalékkal fejlődött, éves szinten 4,2-4,4 százalékos bővülés is elképzelhető. A külső egyensúly jövőre is kedvező marad, a fiskális és a monetáris politika változatlan maradhat, ám az infláció már gyorsulhat. Bővülés mérséklődésének hatására a várhatóan a GDP már „csupán” 3,8 százalékkal növekedhet.

https://zoom.hu/hir/2018/10/10/a-magyar-gazdasag-tul-van-a-legszebb-honapjain/

„Drámai szinten Magyarország politikai megítélése”

Az idei év még jó lesz, jövőre viszont lassul a magyar gazdaság – kérdés, hogy az európai uniós pénzek, hogyan érkeznek 2020 után. Magyarország politikai megítélése drámai szintre csökkent, de ez láthatóan az itt beruházó cégeket nem zavarja.

A 2020 utáni időszakról nagyon megoszlanak a vélemények az elemzők között. Az európai uniós projektek még 2020-ra is megmaradnak, így a jelenlegi folyamatok alapján összejöhet 2-3 százalékos növekedés – beindul a BMW-gyár fejlesztése, továbbra is jönnek nagy beruházások, amelyek segítik a magyar gazdaságot.

Miközben Magyarország politikai megítélése drámai szintre csökkent, a külföldi beruházók nem finnyásak, boldogan szolgálják ki a kormány igényeit – mondta Palócz Éva.

https://zoom.hu/hir/2018/10/10/dramai-szinten-magyarorszag-politikai-megitelese/

Az MNB a Mesterséges Intelligencia Koalíció alapítóinak sorában

Budapest, 2018. október 9. – Az MNB alapító tagként csatlakozott a kormányzati, piaci és tudományos szereplők által ma megalapított Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz. Az új testület feladata a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közös stratégia és fejlesztési irányok megfogalmazása, s az együttműködési keretrendszer kialakítása annak érdekében, hogy Magyarország e technológia terén az európai élvonalba kerüljön.

A pénzügyi technológiai fejlesztések iránt elkötelezett Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapító tagként vesz részt a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció munkájában (MI Koalíció). Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett koalíció alapító nyilatkozatát – több mint 70 egyetemi és akadémiai kutatóközponttal, technológiai vállalattal és állami szereplőkkel együtt – a jegybank részéről Windisch László, az MNB alelnöke írta alá ma Balatonfüreden.

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2018-evi-sajtokozlemenyek/az-mnb-a-mesterseges-intelligencia-koalicio-alapitoinak-soraban

Jövő héten lerohanja a rendőrség a hajléktalanokat

A budapesti hajléktalanság problémájára rálátó három egymástól teljesen független forrás is arról számolt be a Mércének, hogy nagy rendőrségi akció készül a jövő hét elején – minden valószínűség szerint október 16-án és 17-én. A 24.hu megkérdezte a rendőrséget, akik azt válaszolták, nem kommentálják a lapértesülést.

A Mérce forrásai szerint        

a nagyszabású fellépés egyrészt a hajléktalan emberek belső kerületekből való kiszorítását célozza meg, de felmerült a külterületeken, saját készítésű kunyhókban élők elleni razzia is.

Egyes külső kerületek kapitányságainak rendőreit is bevezénylik a belső kerületekbe.

A lap rámutat, hogy az akció időzítése aligha véletlen. ÉS erre utal az is, hogy a rendőrség a 24.hu figyelmébe ajánlott egy nemsokára hatályba lépő új szabályt. Október 15-én, hétfőn lép életbe az életvitelszerű közterületi tartózkodásra vonatkozó új szabályozás, amely országosan tiltja, hogy a megfelelő lakhatással nem rendelkező emberek az utcán tartózkodjanak. Az új szabályok értelmében, ha 90 napon belül háromszor is figyelmeztetnek a rendőrök egy hajléktalan embert amiatt, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene.

https://24.hu/belfold/2018/10/10/jovo-heten-lerohanja-a-rendorseg-a-hajlektalanokat/

Demokrácia-jelentés: Orbán Magyarországa és Erdogan Törökországa a két utolsó

nemzetközi sajtószemle

Növekszik a magyar, a lengyel és a török illiberális kormányzatba vetett állampolgári bizalom – ismerteti a londoni Financial Times a német Bertelsmann-alapítvány tegnap közzétett felmérésen alapulójelentésének legfőbb megállapítását. A Bertelsmann abban látja ennek a jelenségnek az okát, hogy az említett társadalmakban nem eléggé erősen gyökereztek meg az alapvető demokratikus értékek.

http://ww2.infovilag.hu/2018/10/10/demokracia-jelentes-orban-magyarorszaga-es-erdogan-torokorszaga-a-ket-utolso

AMERIKAI TUDÓSOK KISZÁMOLTÁK, HOGY MI LENNE, HA CSAK SZÉLENERGIÁVAL TERMELNÉNK ÁRAMOT: MELEG LENNE

Elméletileg egyszerű lenne csökkenteni a globális felmelegedést: sokan úgy gondolják, hogy ha elbúcsúznánk a szénalapú energiától, már meg is menthetjük a bolygót, bár az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének drámai jelentése szerint igencsak az utolsó pillanatban vagyunk, ugyanis ha tizenkét éven belül nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását – azaz nem következik be radikális fordulat a gazdaság működésében –, minden eddiginél cudarabb következményekkel járhat az éghajlatváltozás.

https://qubit.hu/2018/10/09/amerikai-tudosok-kiszamoltak-hogy-mi-lenne-ha-csak-szelenergiaval-termelnenk-aramot-meleg-lenne

Fotó: Czeglédy bíróság elé vitte Marsi Anikót, Gönczi Gábort és Andor Évát

Vádlott lett a Tv2 kirakatembereiből: Marsi Anikónak, Gönczi Gábornak, Andor Évának, valamint a hírigazgató Kökény-Szalai Viviennek abban a rágalmazási perben kellett bíróság elé állnia, amelyet Czeglédy Csaba kezdeményezett ellenük. Andy Vajna csatornájának Tények című műsorában rendszeresen mondanak be/olvasnak fel másokat lejárató állításokat jelentősebb következmények nélkül, az egyik ilyen miatt most magánvádas büntetőeljárásban kell felelniük.

A NER-úthengerrel legyalult média világában ritka pillanatokat örökítettünk meg kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján: Marsi Anikónak, Andor Évának és Gönczi Gábornak és a Tv2 két további munkatársának meg kellett jelennie a bíróság előtt egy rágalmazás miatti büntetőperben. A hírigazgató Kökény-Szalai Vivien nem jött el, pedig ahogy megírtuk, valamennyiük ellen Czeglédy Csaba kezdeményezett magánvádas eljárást a róla készített lejárató riportok miatt.

A baloldali politikus-jogász a Tények riportjai miatt egyrészt sajtópert kezdeményezett, de ezzel párhuzamosan rágalmazás, „hamis és valótlan tartalmú felvétel készítése és nyilvánosságra hozatala miatt” büntetőfeljelentést is tett Kökény-Szalai Vivien és bűntársai ellen. Így kerültek a magánvádas eljárásban a bíróság elé, amely kedden tartotta első meghallgatásukat.

„Marsi Anikót, Andor Évát és Gönczi Gábort a bíróság tájékoztatta a jogaikról, majd feljelentettből valamennyien vádlottak lettek” – mondta Litresits András, Czeglédy ügyvédje. Védence a keddi meghallgatáson kitartott a magánvád mellett, mint a bíróság kérdésére elmondta, nem kértek tőle bocsánatot, így nincs mit elfogadnia és elállni a folytatástól.

https://hvg.hu/itthon/20181010_Foto_Czegledy_birosag_eleg_vitte_Marsi_Anikot_Gonczi_Gabort_es_Andor_Evat

Vásárhelyi Mária: Akadémikusok pórázon …

Ha bármit keresztül akar verni az akadémikusok testületén a hatalom, akkor nem kell mást tennie, mint belengetni a járadék megvonását.

Az MTA sorsa akkor pecsételődött meg, amikor 54 percet kapott az elnökség arra, hogy elfogadja költségvetésének drasztikus csökkentését. Ez a megalázó gesztus teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy a kormányt egyáltalán nem érdekli az MTA véleménye és az Akadémia sorsát már régen eldöntötték.

Ha bármit keresztül akar verni az akadémikusok testületén a hatalom, akkor nem kell mást tennie, mint belengetni a járadék megvonását. Amely egyébként ebben a formájában valóban csak arra jó, hogy a politika játékszerévé tegye a nagytiszteletű tudósok többségét. Ha pl. beépítették volna a fizetésekbe és a nyugdíjakba, akkor nem tudná a hatalom ezzel rövid pórázon tartani az akadémikusokat és rajtuk keresztül a tudós társadalmat. Ezért aztán a kormánynak esze ágában sincs változtatni ezen a rendszeren, hiszen remek pórázként szolgál.

https://varosikurir.hu/vasarhelyi-maria-akademikusok-porazon/

Van baja, csak nem érdekli

Nem kell ahhoz híres emberrel interjút készíteni, hogy többet tudjunk meg az ország dolgairól, mint amennyire valóban szükségünk lehet. Olykor egy útszéli legelőn találkozhatunk a legtisztább gondolatokkal.

A Zoom.hu nemrég országjáró túrával jelentkezett, ahol ugyanazt a hét kérdést tettük fel különböző embereknek, Magyarország tíz megyéjében. Szóba állt velünk egy juhász is, aki amikor megtudta, hogy nevet és arcot adnánk a beszélgetéshez, visszautasította a nyilvános megjelenést. Azt mondta, név nélkül írjuk meg az interjút, igaz, ő azt soha nem fogja olvasni. Végül jóval több, mint hetet kérdeztünk tőle.

https://zoom.hu/hir/2018/10/10/van-baja-csak-nem-erdekli/

Szijjártó a kazah Kazguu Egyetem díszdoktora lett

Díszdoktori címet kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a kazah Kazguu Egyetemen, a címet Talgat Narikbajev, az egyetem rektora adta át szerdán Asztanában – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A közlemény szerint a tiszteletbeli doktori címet olyan, a saját területükön kimagasló teljesítményt nyújtó személyek kapják, akik támogatják a Kazguu Egyetem nemzetközi kapcsolatainak fejlődését.

Az intézménynek több magyar kötődése van, partnerségi viszonyt ápol a Budapesti Corvinus Egyetemmel, valamint a különböző mobilitási programjaiban részt vevő diákok 10 százaléka Magyarországon tanul.

https://24.hu/kozelet/2018/10/10/szijjarto-a-kazah-kazguu-egyetem-diszdoktora-lett/

Hiába figyelmeztettek a klímakutatók, az európai miniszterek felpuhították a szén-dioxid visszafogásáról szóló terveket

Az európai autógyártók és a gyáraikból élő tagállamok már pánikolni kezdtek, amikor az Európai Parlament múlt szerdán elfogadta azt a javaslatot, ami szerint 2030-ig 40 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást a 2020-as szinthez képest, valamint az autógyártóknak 2030-ig a kibocsátásmentes vagy alacsony kibocsátású modellek eladási arányát 35 százalékra kellene emelniük. Végül az uniós környezetvédelmi miniszterek német nyomásra kedden felpuhították a javaslatot.

https://444.hu/2018/10/10/hiaba-figyelmeztettek-a-klimakutatok-az-europai-miniszterek-felpuhitottak-a-szen-dioxid-visszafogasarol-szolo-terveket

Öngólt rúgott a Fidesz a Márki-Zayt ekéző stadionkampánnyal Hódmezővásárhelyen

Nincs elég pénze a városnak, ezért be kell zárni a stadiont Hódmezővásárhelyen. Erre a Fidesz Márki-Zay elleni kampánnyal reagált, a polgármester pedig kedd estére „szülői értekezletet” hívott össze, amelyen fideszes képviselővel is tudott beszélni, aki belátta, hogy tényleg nincs elég pénz a stadion fenntartására.

A városi stadion működésében a zavart egyébként az okozta, hogy az igényelt a társasági adó harmada nem folyt be. Ezért a kormánypárti képviselők a polgármestert okolták, szerintük Márki-Zay keltett pánikot, amikor azzal kampányolt, hogy ellopták a tao-pénzeket. A polgármester szerint viszont a helyi vállalkozók befizették a tao-t, az idén csak azok az országos cégek nem támogatták a sportolókat, amelyek Márki-Zay szerint valószínűsíthetően Lázár miniszteri posztja miatt tolták a pénzt a vásárhelyi sportba, most, hogy Lázár már nem miniszter, máshova fizetnek.

https://hvg.hu/gazdasag/20181010_Ongolt_rugott_a_Fidesz_a_MarkiZay_ellenes_stadion_kampannyal_Hodmezovasarhelyen

PUZSÉR MÖGÉ IS BEÁLLNÁNK BUDAPESTEN, HA EZT AKARJA A NÉP! MOLNÁR ZSOLT AZ AZONNALINAK

Begyógyítaná a Trianon okozta sebeket, támogatná az ezzel kapcsolatos emlékévet, és már azelőtt elkezdett Erdélybe járni, hogy politikus lett volna. Nem, ezek az állítások nem egy fideszes képviselőtől származnak, hanem a szocialista Molnár Zsolttól. Nagyinterjú az MSZP nemzetpolitikájának új irányáról, és arról, hogy kit támogatna az MSZP budapesti főpolgármesternek, ha a választók is úgy akarják.

http://azonnali.hu/cikk/20181010_molnar-zsolt-interju-puzser-moge-is-beallnank-budapesten

NINCS PÉNZEM TANDÍJRA, DE EGY SÖRRE MEGHÍVNÁM LÁNCZIT!

Mennyit lennének hajlandóak fizetni egy félévért a Corvinuson? Az Azonnali körbekérdezte az egyetem magánosítása ellen tüntetőket.

http://azonnali.hu/cikk/20181010_nincs-penzem-tandijra-de-egy-sorre-meghivnam-lanczit

Lemondott az A38 egy beszélgetést, ami valószínűleg nem tetszett volna a Fidesznek

A szervező Ökofilmbklub-Budapest szerda délutáni Facebook-bejegyzésében a lemondás mögött politikai okokat sejtet:

„Az eseményt az A38 adminisztrátora törölte, miután a hajót vezető Bognár Attila így döntött a téma miatt. Egyelőre nem kívánjuk kommentálni a történteket és azon dolgozunk, hogy az eredeti időpontban megvalósulhasson az esemény egy kevésbé NER-függő helyszínen. Hasonló okból a »Mi fán terem a genderológia?« vetítést sem a hajón fogjuk megtartani.”

https://merce.hu/2018/10/10/lemondott-az-a38-egy-beszelgetest-ami-valoszinuleg-nem-tetszett-volna-a-fidesznek/

Megszólalt a kirúgott szívsebész elhunyt betegének felesége és lánya – videó

Kálmán Olga beszélgetett velük Facebook-oldalán. A tragédia óta senki nem kereste őket a kórháztól, hogy kifejezzék együttérzésüket.

https://hvg.hu/itthon/20181010_Megszolalt_kirugott_szivsebesz_elhunyt_betegenek_felesege_es_lanya__video

Lóránt Károly Valódi ellenségek

„Európa igazi ellenségei azok, akik a brüsszeli bunkerbe zárkóznak” – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, név szerint is utalva az Európai Bizottság elnökére, Jean-Claude Junckerre és a gazdasági ügyekért felelős biztosra, a Pierre Moscovicire

Magyar Hírlap

Salvini egy október 8-án tartott római rendezvényén beszélt erről, amelyen a francia jobboldali vezető, Marine Le Pen is részt vett. Salvini szerint az európai parlamenti választásokat megelőző politikai vitákban két politikai program fog egymással ütközni: a gazdasági megszorításokat sürgető eurokratáké és a választópolgárok igényeire koncentráló „populistáké”. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/130770/Valodi_ellensegek

Csizmadia László Figyelni kell Európa polgáraira

Az európai intézmények szocliberális elitje kapuzárás előtti hangulatba került

Magyar Hírlap

Ők azok, akik pártjaik gyengülését maguk is visszafordíthatatlannak látják. Elvesztett tekintélyüket és tovatűnő erejüket a tizenkettedik menetben az Alapszerződés 7. paragrafusának KO-jával szeretnék visszanyerni. Sorra kényszerítik a kelet-közép-európai népeket a szorítóba. Izomerősítőket, ajzószereket használnak, így maguk előtt tolják az illegális bevándorlókat, és habzsolják a Soros-féle szűk pénzmágnásréteg által felkínáltakat.

Az alkonyt az est, majd az éj követi, a népek ezt a természeti törvényt jól ismerik. A végelgyengült pártmatuzsálemekre és elévült eszmeiségükre Európa népei már kimondták az ítéletet, amely ha tetszik, ha nem, visszafordíthatatlan.

Kelet-Közép-Európa őrzi egyenes gerincét, nem dob hátast a pénz előtt, a meghamisított jogszabályok szankcióit igaza tudatában képes megtámadni.

A népfelség eszmeiségének teret adó kormányzás, az európai többség támogatását élvező keresztény civilizáció mindenhatósága erőt ad a globalizmus és az újkori rabszolgatartók fondorlatos elképzeléseivel szembeni harcunkhoz.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130769/Figyelni_kell_Europa_polgaraira

Puzsér Róbert bejelentkezett a főpolgármesteri posztra

PUZSÉR RÓBERT FÜGGETLEN JELÖLTKÉNT ELINDUL A FŐPOLGÁRMESTER VÁLASZTÁSON: NEM LESZ EGYIK PÁRT JELÖLTJE SEM, DE SZÁMÍT MINDEN PÁRT TÁMOGATÁSÁRA.

Puzsér támogatásáról információnk szerint már több ellenzéki pártban is elkezdődött a gondolkodás. Az MSZP-s Molnár Zsolt az Azonnalinak beszélt arról, hogy ha egy előválasztáson Puzsért támogatnák, a szocialisták beállnának mögé, az LMP-s Ungár Péter pedig az ATV-ben beszélt arról, hogy elfogadhatónak tartja a koncepcióját, és meg fogják azt vitatni a párton belül.

https://index.hu/belfold/2018/10/10/puzser_robert_bejelentkezett_a_fopolgarmesteri_posztra/