2018, október 10 - 08:10 Sajtószemle

A kardiológiai intézet kirúgott szívsebészét hibáztatják az 55 éves férfi haláláért, mert 11 centis értágulattal azonnal olyan intézménybe kellett volna küldenie a beteget, ahol el tudják látni.

A vizsgálat végkövetkeztetése az, hogy mivel egy 11 centiméteres tágulat esetében megjósolhatatlan volt, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e,

az lett volna a célszerű, ha a beteget azonnal olyan intézetbe irányítja az orvos, ahol meglettek volna a technikai feltételek és az OEP-finanszírozás a beavatkozás elvégzésre.

Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

https://24.hu/belfold/2018/10/09/szekely-laszlo-kardiologiai-intezet-vizsglat/

A kirúgott szívsebész szerint úgy vizsgálták ki az ügyét, hogy őt meg se kérdezték

Székely László a sajtóban megjelent információkra reagálva azt mondta az Indexnek: A vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle. Nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére se, aki ebben az esetben nagy tapasztalatú szakértőként adott javaslatot, és aki erre a speciális műtéti technikára a beteg ellátását javasolta.

Tudtommal csak a GOKI Felnőtt- és Csecsemő Szívsebészeti Osztálya együttesen rendelkezik olyan speciális gyakorlattal és tudásbázissal, ami ennek a típusú betegségnek az ellátásával kapcsolatosan alapvető. A beteggel és betegséggel kapcsolatban nem szeretnék semmilyen részletezést tenni az erre hivatott szakmai fórumokon kívül, ám mindenképpen szeretném leszögezni, nagyon nehéz – objektíven talán nem is lehet – olyan szívsebészt találni Magyarországon, aki ilyen típusú betegség, ilyen típusú szövődményének a kezelésével, vagy a betegség progressziójával kapcsolatosan saját gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezne. Még az amerikai és az európai ajánlások sem adnak konkrét útmutatót ennek a betegségnek a pontos időzítésével, illetve ellátásával kapcsolatban, nemhogy egy ad hoc összehívott bizottság azonnali véleménye irányadó lehetne az ominózus esetben.

https://index.hu/belfold/2018/10/09/szekely_laszlo_vizsgalat_szivsebesz_orszagos_kardiologiai_intezet_mutet/

Egy nappal azután mondott le az amerikai ENSZ-nagykövet, hogy amiatt kértek ellene vizsgálatot, hogy magánrepülőkön utazott ingyen

Haley a férjével hét utazást is elfogadott magán-repülőgépeken.

Haley – aki egyébként a volt Dél-Karolinai kormányzó – az utazásokat feltüntette a 2017-es vagyonbevallásában is, és kijelentette, hogy mindegyik szabályszerű volt, mert régóta kapcsolatban állt a három vállalkozóval.

A CREW szerint viszont nem bizonyította megfelelően, hogy ezek a New York, Washington, DC és három dél-karolinai város közötti, vélhetően több 10 ezer dollárba kerülő utazások a szabály alól kivételt képeznének, ezért kértek vizsgálatot. A szövetségi etikai szabályok ugyanis tiltják a munkavállalóknak, hogy hivatalos személyként ajándékokat fogadjanak el.

https://444.hu/2018/10/09/egy-nappal-azutan-mondott-le-az-amerikai-ensz-nagykovet-hogy-lebukott-azzal-hogy-maganrepulokon-utazott-ingyen

Ma ott tart az igazságszolgáltatás, hogy a bírák jelentős része már jelentkezni sem mer a Handó Tündét ellenőrző testületbe

Abszurd jelenetek játszódtak le kedden az Országos Bírói Tanács (OBT) póttagjainak választásán. Az előre kiválasztott jelöltek közül egy sem vállalta a tagságot, aki pedig a helyszínen próbálta jelöltetni magát, azt blokkolták, hogy ne kerüljön a neve titkos szavazásra.

Az OBT az a testület, aminek tagjait a bírák saját maguk közül választják, és aminek az a feladata, hogy az igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) befolyásos vezetőjét, Handó Tündét ellenőrizze. A hatalmi ágak szétválasztása miatt az OBT Handó hatalmának szinte egyetlen intézményes ellensúlya, egyáltalán nem mellékes, hogy kik a tagjai, és hogy nekik milyen a viszonyuk az igazságszolgáltatás vezetőjével.

https://444.hu/2018/10/09/ma-ott-tart-a-igazsagszolgaltatas-hogy-a-birak-jelentos-resze-mar-jelentkezni-sem-mer-a-hando-tundet-ellenorzo-testuletbe

Orbán szerint Gül Baba korának nagyságához kellene felnőnünk

Az MTI tudósítása szerint a magyar miniszterelnök azt mondta: Gül Baba „azon daliás korszak szülötte volt, amikor nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”. Ezen küzdelmek hősiessége Orbán szerint nemzeteink nagyságára emlékeztet, és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk.

Mint mondta, a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba türbéjének közös felújításáról. Törökország büszke történelmére és mai, határain túl épített örökségeire – mi magyarok értjük ezt, mert a mi kulturális örökségünk jelentős része is a határokon kívül rekedt.

https://24.hu/belfold/2018/10/09/orban-szerint-gul-baba-koranak-nagysagahoz-kellene-felnonunk/

Orbán: Brutális lett a hatalmi vetélkedés - tudósítás a magyar–török gazdasági fórumról

percről-percre

Adnan Polat török üzletember nyitotta meg a keddi magyar–török gazdasági fórumot, amelyen Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan is felszólalt. Megállapodtak a Budapest-Mumbai repülőjáratról, és lehet, hogy minimális magyar beruházással érkezhet majd hozzánk a földgáz a Török Áramlaton keresztül.

https://hvg.hu/gazdasag/20181009_orban_erdogan_gazdasagi_forum

Orbán és Erdogan együtt hódítaná meg Afrikát

Kedden török-magyar üzleti fórumot szervezett a Magyar Nemzeti Kereskedőház a budapesti Marriott hotelben a két ország 150 vállalkozásának részvételével. A rendezvényen beszél többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan török államfő, Szijjártó Péter külügyminiszter, de felszólalt Ligetfalvi Gábor, az MNKH vezetője, és Adnan Polat, az Orbán-családhoz üzletileg is közel álló török nagyvállalkozó is.

A fórum apropója leginkább az volt, hogy

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTT A MAGYAR NEMZETI KERESKEDŐHÁZ ÉS A TÖRÖK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSÉÉRT FELELŐS ÜGYNÖKSÉG, A KOSGEB,

de a vezetői beszédekből mélyebb, más területekre átívelő gazdasági együttműködés is kirajzolódott. Az MNKH közleménye szerint a kooperáció elsődleges célja a két ország vállalkozásai közötti üzleti és befektetési kapcsolat fejlesztése. A magyar és a török kkv-k között dinamizálni szeretnék az együttműködést a megfelelő jogi és gazdasági információk biztosításával, célzott partnerkereséssel és közvetítéssel. 

https://index.hu/gazdasag/2018/10/09/mnkh_torok_magyar_uzleti_forum_erdogan_polat/

Újabb kényesnek vélt konferenciát halasztanak el az MTA-ban

Ezúttal egy Marx-emlékülésbe nem mertek belevágni a tudósok.

Hónapokkal ezelőtt vetődött fel egy Marx-emlékülés ötlete az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályán, ezt el is kezdték szervezni, majd most, a legutóbbi osztályülésen úgy döntöttek, elhalasztják – tudta meg a hvg.hu.

Az ülést novemberben tartották volna, és az elmondások szerint a "feszültségek és áthallások" miatt halasztották el az emlékülést, de azt nem tudni, mikorra. Az ülésen érdemi vita nem volt a kérdésről, szinte egyhangúlag szavazták meg a halasztást.

https://hvg.hu/itthon/20181009_Nagy_a_lapitas_de_ujabb_kenyesnek_velt_konferenciat_halasztottak_el_az_MTAban

Tényleg jön a fizetős felsőoktatás?

Nem ördögtől való ötlet, hogy a Corvinus Egyetemet alapítványi fenntartásba helyezzék át, csakhogy ez homlokegyenest ellentmond mindannak, amit a kormány az elmúlt nyolc évben a felsőoktatásban képviselt. Az alapítványi fenntartás rugalmasabb működést, könnyebben bevonható vállalati forrásokat hozhat, az oktatók nem közalkalmazottak lesznek, így többet kereshetnek, más kérdés, hogy könnyebben ki is lehet rúgni őket. Az egy idő után már csak tandíjas képzéseket indító egyetem hiába hoz létre saját ösztöndíjat, ez csak az esélyegyenlőség illúziója lesz. Ezt a neoliberális modellt ráadásul aligha lehet minden magyar egyetemre kiterjeszteni.

Kérdések és válaszok, amelyek a felsőoktatás helyzetére rálátó szakértőkkel folytatott háttérbeszélgetések alapján készültek.

https://index.hu/belfold/2018/10/09/budapesti_corvinus_egyetem_alapitvany_felsooktatas_k_f_vallalat_kutatas_palkovics_laszlo/

Megszűnik az állam fenntartói szerepe az egyetemeken

Nem kerül az összes hazai egyetem alapítványi irányítás alá, ahogy az a Corvinusszal történik majd hamarosan, de a hvg.hu információi szerint az intézményeknek ettől függetlenül a saját kezükbe kell venniük a sorsukat, mert az állam fenntartói szerepe megszűnik. Az "egyetem kft.-kben és egyetem zrt.-kben" értelemszerűen közalkalmazott oktatók sem lesznek, és most, hogy lassan elült körülöttük a vihar, kancellárok sem.

https://hvg.hu/itthon/20181009_egyetemek_allam_fenntarto_atalakulas_zrt_kft_alapitvany_pakovics_laszlo_corvinus_felsooktatas

Kínos helyzetbe hozták Erdogant

Egy újságírói kérdés okozott kellemetlenséget Erdogannak. Orbán sem bírta reakció nélkül. Durva bekérdezés következik!

https://index.hu/video/2018/10/08/erodgan_magyarorszag_orban_torokorszag/

Gyurcsányéknak megtiltották, hogy az MTA előtt tiltakozzanak, de az belefért, hogy több tucat török szimpátiatüntetést tartson Erdogan mellett

mikor hazafelé sétáltam a parlamenti sajtótájékoztatóról, meglepetten vettem észre, hogy 

a Gyurcsányék által kinézett parkolótól konkrétan öt méterre szimpátiatüntetés zajlik.

A leggyakoribb skandálás egyszerűen a hőn szeretett vezér neve volt, de a nagy lelkesedésben felhangzott néhány Allahu Akbar kiáltás is – amivel persze nincs semmi baj, de a fideszes média fogyasztóinak nem biztos, hogy könnyű összeegyeztetni a kampány alatt tanult egyik vagy másik információval. 

https://444.hu/2018/10/09/gyurcsanyeknak-megtiltottak-hogy-az-mta-elott-tiltakozzanak-de-az-belefert-hogy-tobb-tucat-torok-szimpatiatuntetest-tartson-erdogan-mellett

Műtőssegédnek képeznék át a minisztériumokból kirúgott tisztviselőket

Hetek óta idegesség és szorongás tölti ki az államigazgatásban dolgozók napjait. Úgy tudjuk, 9-10 ezren veszíthetik el munkájukat. A minisztériumokban és a kormányzati háttérintézményekben javában folyik a 20, vagy helyenként akár 40 százalékos létszámleépítés előkészítése. Napok kérdése, és kiderül, kit tesznek lapátra és ki maradhat állami alkalmazásában.

A kormányzat arra számít, hogy a kirúgottak legalább egy részét át tudja majd irányítani az egészségügy és a szociális ágazat emberhiánnyal küzdő területeire, mert éppen Budapesten és Pest megyében van az országban a legnagyobb kereslet kórházi ápolóra és műtőssegédre.

Ezekre a szakmákra, valamint a bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelői, gondozói munkakörökre OKJ-s képzéssel csoportosítanák át a központi államigazgatásban felszabadult munkaerőt.

https://24.hu/belfold/2018/10/09/kozigazgatas-leepites-atkepzes/

Kipurcant a Nemzeti Kereskedőház, de még holtában is elkommunikál 60 milliót

Megbukott, beolvad, mégis tízmilliókért kommunikál az MNKH Zrt. A nap közbeszerzési talányát Szijjártó Péter minisztériuma szállította.

59,6 millió forintért vállalta a Balásy Gyula-féle New Land Media Kft. és a Lounge Design Szolgáltató Kft. a MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 2018-2019. évi grafikai tervezési, gyártási és online ügynökségi feladatait. Az összeg nagysága és a nyertes kiléte nem volna érdekes, hiszen miután a korábbi kedvencek, Kuna Tibor és Csetényi Csaba kiestek a pikszisből, a Kommunikációs Hivatal kasszájából 75 milliárd forintnyi megbízás érkezhet az egyetlen nyeregben maradt kommunikációs nagyágyú, Balásy Gyula cégeihez.

Az már annál inkább, hogy a MNKH minimum tetszhalott állapotban van.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/09/mnkh-kommunikacio/

SZÍVSEBÉSZ-ÜGY: BETEGADATOKKAL ÉLTEK VISSZA

Magyar Idők

Azonnali belső vizsgálatot rendelt el és büntető feljelentést tett Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója, miután az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai is felkerültek a Facebookra – tudta meg lapunk.

A közösségi oldal egyik felhasználója a GOKI-ból elbocsátott Székely László szívsebész védelmében tette közzé az ominózus betegdokumentumokat. Az egyik annak a páciensnek a zárójelentése, akinek az operációja után, jogi-etikai vétség indokával menesztette a szívsebészt.

A másik dokumentum annak a páciensnek az ambuláns kezelőlapja, akinek a halálát egyes sajtóorgánumok összefüggésbe hozták Székely László elbocsátásával. Az elhunyt szívbeteg esete politikai vitává fajult.

Ezzel szemben az intézet főigazgatója, Andréka Péter közölte: a GOKI-ban nem maradt el egyetlen programozott műtét sem a szívsebész távozása miatt, az említett beteg pedig nem szerepelt az intézet hivatalos műtéti előjegyzési listáján.

https://magyaridok.hu/belfold/szivsebesz-ugy-betegadatokkal-eltek-vissza-3556544/

Beer Miklós: egy pártot sem érdekel, mi lesz a halál után

A püspök új könyvében a tőle megszokott nyíltsággal beszél a tízparancsolatról, az egyház, illetve a katolikusok hibáiról is

Mi, keresztények nagyon könnyen be tudjuk csapni magunkat, éppen a vallásunkra, a kultúránkra hivatkozva. Mert jól szituált katolikusként miről is szól az életfelfogásunk? Vasárnap reggel szépen felöltözünk, elmegyünk a templomba. Délben aztán odahaza fehér terítőnél megebédelünk, talán megnézünk egy filmet. Aztán elsétálunk egy cukrászdába, és mert megengedhetjük magunknak, este akár még színházba is eljutunk. Művelt, intelligens, kulturált keresztény embereknek gondoljuk magunkat. Csak éppen az marad ki, ami a legfontosabb lenne. Ami miatt tényleg kereszténnyé válhatnánk. Mert hol volt a napunkban önzetlenség, jézusi lelkület, lemondás? Egyáltalán, mit gondolunk a hitelességünkről?

https://24.hu/kozelet/2018/10/09/beer-miklos-puspok-interju/

Azért büntetik meg Czeglédy Csabát, mert túl sok könyv volt nála a cellájában

Fegyelmi fenyítést kap Czeglédy Csaba, amiért megsértette a zárka- és körletrendet – derül ki a hvg.hu birtokába került fegyelmi határozatból. A több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikus bűne: túl sok könyv volt nála a cellájában. A büntetés-végrehajtásban nincs kecmec: első- és másodfokú eljárásban, bizonyítékokat felvonultatva derítették fel a vétséget.

A múlt nyár óta előzetesben lévő baloldali politikus-jogász ugyanis „fegyelmi fenyítést” kapott, miután csúnyán lebukott: túl sok könyv olvasásán kapták. A birtokunkba került határozat pontosan rögzíti, hogy az engedélyezett mennyiségen felül – ami nem derül ki, pontosan milyen darabszámot jelent – 47 könyvet „halmozott fel” cellájában.

https://hvg.hu/itthon/20181009_Olvasasbunozes_megbuntetik_Czegledy_Csabat_a_tul_sok_konyve_miatt

Egyre jobban bízik az IMF a magyar gazdaságban

Idén 4, jövőre már csak 3,3 százalékos lehet a magyar gazdaság növekedése az IMF szerint. Eddig nem hittek abban, hogy összejöhet 2018-ban is a 4 százalék.

https://hvg.hu/gazdasag/20181009_Egyre_jobban_bizik_az_IMF_a_magyar_gazdasagban

MINTAKÖVETÉS

Sitkei Levente Magyar Idők

Két magyar ellenzéki képviselő őrületes bátorságról téve tanúbizonyságot olyan molinót lógatott ki az Országházra, amelyen a Diktátorok szó szerepelt és három fotó: Orbán Viktoré, Vlagyimir Putyiné, valamint Recep Tayyip Erdogané.

A kevéssé kidolgozott üzenet igyekszik egy szintre helyezni a három politikust, mindennek magyarázataként Szabó Tímea, a molinózó párt, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: a három vezetőt nem az érdekli, hogy az országukban hogyan élnek az emberek, hanem saját hatalmuk bebetonozásán dolgoznak. Ennélfogva Orbán Viktornak – ha hallgatna Szabó Tímeára – nem lenne szabad találkoznia a török elnökkel. Se az orosz elnökkel, se a kínaival, se az amerikaival, hiszen ő ugye Donald Trump, akit utálni szokás az ő köreikben.

A Párbeszéd által bemutatott kétfős villámcsődület egy mások által kitalált és pontosan ugyanígy megrendezett lufipukkanás.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/mintakovetes-3556160/

SIKER A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNY

TÖBBMILLIÁRDOS MEGTAKARÍTÁST HOZOTT AZ ÁLLAMNAK A PROGRAM

Magyar Idők

Nemhogy nem hozott veszteséget, hanem többmilliárdos megtakarítást eredményezett az adófizetőknek a korábban befejezett letelepedésikötvény-program. Az adósságkezelő szerint az államkötvény kamatozása a teljes kibocsátási időszakban kedvezőbb volt, mint a hasonló módon értékesített, a lakosságnak is kínált termék. A kormányzat szerint az újonnan kiadott kritikák politikai indíttatásúak.

https://magyaridok.hu/gazdasag/siker-a-letelepedesi-kotveny-3557087/

Harmincmilliárd forintot buktunk a letelepedési államkötvényeken

Érdemi hasznot nem hozott a letelepedési kötvény az országnak, sőt, 30 milliárd forintot buktak az adófizetők, miközben súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak be az országba komoly ellenőrzés nélkül - állapította meg a Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest.

https://hvg.hu/gazdasag/20181008_Harmincmilliard_forintot_buktunk_a_letelepedesi_allamkotvenyeken?s=hk

JAKAB PÉTER-SHOW AZ ATV-N

Apáti Bence Magyar Idők

A minap egy igen mulatságos, villogó szemű figurára bukkantam: az eleddig méltán ismeretlen jobbikos politikusra, Jakab Péterre. A nevezett úr az „orbáni diktatúra” alatt is büszkén és szinte folyamatosan sugárzó televízióban, az ATV-ben kezdte idegesen villogtatni gombszemeit, és azzal fenyegetőzött fészkelődve, hogy a jobbikos politikusok be fognak törni a kormánypárti szerkesztőségekbe, hogy felelősségre vonják azokat a csúnya újságírókat, akik megírják az igazságot a Jobbikról. Jakabpéterül: hazudnak.

Jakab Péter szerint az ilyen meggondolatlanságot drasztikusan meg kell torolni. Mégis hogy jön egy újságíró ahhoz, hogy a Jobbikról írjon? Na ugye.

Jakab Péter, ha már ott volt, sok más egyébről is elhadarta, hogy mi jár az okos fejében. Természetesen szóba hozta az ellenzék új slágertémáit: az otthonápolási díjat meg a kilakoltatásokat. Az otthonápolási díjról szóló prezentációt a haladó ellenzéki képviselők az esetek túlnyomó részében lebiggyesztett ajkakkal, szomorúan, reményvesztetten, a távolba révedve szokták alig hallha­tóan elrebegni.

https://magyaridok.hu/velemeny/jakab-peter-show-az-atv-n-3544757/

Túl optimisták voltunk: még elkeserítőbb a valóság az átlagbérről

mfor.hu

Szeptember közepén született írásunkban igyekeztünk rávilágítani arra, mekkora különbség is van a Központi Statisztikai Hivatal által közölt átlagos nettó bér és a kevésbé ismert medián között. Utóbbi ráadásul a módszertan miatt sokkal közelebb is áll a valósághoz, hiszen lényege, hogy sorrendbe állítják a fizetéseket, majd megkeresik a számsor középső elemét. Vagyis a medián az a bér, amelynél az emberek egyik fele többet, a másik pedig kevesebbet keres. A havonta megismert átlagot azonban 1-1 magasabb fizetés könnyen fel tudja húzni, ezzel némiképp torzítva az adatot.

Úgy számoltunk, a valósághoz közelebb álló medián nettó 180 ezer forint lehet az ismert 224 ezer helyett. Becslésünk során az Eurostat 2014-re vonatkozó adatait vetítettük ki a jelenre, mivel az uniós hivatal csak négyévente közöl erre vonatkozóan adatokat. A KSH pedig egyáltalán nem.

https://mfor.hu/cikkek/makro/tul-optimistak-voltunk-meg-elkeseritobb-a-valosag-az-atlagberrol.html

Őrült nagy a költségvetés hiánya, pedig kaptunk pénzt Brüsszeltől

 Székely Sarolta mfor.hu

Nagyjából egy éve nem sikerült havi szinten többlettel zárnia a központi költségvetésnek. A brüsszeli utalásnak köszönhetően szeptemberben összejött.

Szeptemberben 149,8 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. Idén ez volt az első olyan hónap, amikor sikerült többletet elkönyvelni, legutóbb ilyenre tavaly júliusban volt példa.

A tárca tájékoztatása szerint a kilencedik havi többlet nagyságrendileg megegyezik az Európai Bizottság által szeptemberben átutalt összegekkel (ez 157,9 milliárd forint volt, az év egészét tekintve 341 milliárdot utalt nekünk Brüsszel). Ennek köszönhetően sikerült némileg mérsékelni az uniós támogatások megelőlegezése miatt gigantikusra hízott kumulált költségvetési hiányt is, mely szeptember végén 1496,5 milliárd forintot tett ki.

Ez az éves hiánycél 110 százalékának felel meg.

https://mfor.hu/cikkek/makro/orult-nagy-a-koltsegvetes-hianya-pedig-kaptunk-penzt-brusszeltol.html

HOLLANDIA MINISZTERELNÖKE BICIKLIVEL JÁR, 80 NM-ES LAKÁSBAN ÉL, ÉS NINCSENEK MILLIÓI

Ő Mark Rutte, Hollandia ismét megválasztott miniszterelnöke. Egy 80 nm-es lakásban él és biciklivel jár dolgozni. A gyermekeinek nem lesz kastélya, a szomszédja sem nyer meg minden kormányzati pályázatot, és a családja sem lesz egyik percről a másikra milliárdos. Így is lehet. Magyarországon mikor lehet majd mindezt elmondani?

http://budapest-1873.info/hollandia-miniszterelnoke-biciklivel-jar-80-nm-es-lakasban-el-es-nincsenek-millioi/

A Gül baba türbéig tartott az év üldözéses jelenete

Metróról villamosra, villamosról buszra kísérték az Erdoganról beszélgető civilek csoportját a rendőrök, de a Gül baba türbéje előtt demonstráló szélsőjobboldaliakhoz már nem engedték oda őket. Előbbi csapat húsz főből, az utóbbi 8 főből állt. Viszont az új gyülekezési törvényt is sikerült letesztelni.

Az Andrássy úti török nagykövetség előtt verődött össze délután mintegy 20-25 ember, azzal a Facebookon meghirdetett céllal, hogy "szigorúan közügyektől mentesen" beszélgessenek "a török bajnokságról, ételekről, filmekről, a török és magyar kortárs nagy kabaré művészeiről és egyéb politikamentes dolgokról". Hozzátették, kifejezetten kirándulás céljából meglátogatják a Gül Baba türbéjénél hivatalosan demonstráló Identitás Generációt, vagy ahogy ők írták "köszönnek az újnyilas tüntetőknek". "Ha politizálni akarsz, akkor vedd figyelembe az új gyülekezési törvényt, és jelentsd be magad a rendőrségen!" - tették hozzá már jó előre. 

https://index.hu/belfold/2018/10/08/az_evszazad_uldozeses_jelenete_a_gul_baba_turbeig/

Nem álom a nyolcszázezres nyugdíj: mutatjuk, hányan kapnak ennyit Magyarországon

Miközben több százezer magyar nyugdíjas nyomorog, közel ezren több mint félmillió forintos öregségi nyugdíjat kapnak. Azt, hogy mégis mekkora a legmagasabb öregségi nyugdíjösszeg Magyarországon, a Magyar Államkincstár nem árulta el a Pénzcentrumnak.

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/nem-alom-a-nyolcszazezres-nyugdij-mutatjuk-hanyan-kapnak-ennyit-magyarorszagon.1070884.html

Minszteri biztos: Gyárfás átvert a Fenyő-ügyben

Félrevezette Gyárfás Tamás a Fenyő-ügyben Pintér Sándor bizalmasát, Horváth András miniszteri biztost - ezt maga a rendőr tábornok mondta a Pesti Srácoknak.

A történet röviden: Gyárfás, amikor egy ismeretlentől olyan levelet kapott, amitől ő fenyegetve érezte magát, nem csak Ihász Sándor egykori fellebviteli főügyésztől kért tanácsot, hanem Horváthtól is. Ihász bűnpártolással gyanúsítják, mondván: nem adta át a nyomozóknak azt az anyagot, amit Gyárfástól kapott. Ihász azzal védekezik, hogy ő úgy tudta, Gyárfás azt átadta a rendőrségnek. Tény, hogy Gyárfás találkozott Horváth András tábornokkal, miniszteri biztossal (Pintér bizalmasával), méghozzá az ügyvédje, Bánáti János irodájában. Ekkor Gyárfás beszámolt a miniszteri biztosnak a történtekről. 

Gyárfás Tamás a legfontosabb kérdésekben félrevezető volt, "becsapott, hiszen nekem nem tett említést arról, hogy a „zsaroló” levélről másolatot készített, és mivel nyilvánvalóvá tette, hogy ezt a bizonyítékot ő visszaadta a fenyegetőjének, ezért ezt nem is kértem el tőle" – jegyezte meg Horváth András a Pesti Srácoknak. Mindennek azért van jelentősége, mert Ihász Sándor azzal védekezik, Gyárfás a tábornoknak már mindent elmondott, ezért sem tartotta szükségesnek az ex-úszóelnöktől kapott iratokat továbbküldeni a nyomozóknak. 

https://index.hu/belfold/2018/10/08/minszteri_biztos_gyarfas_atvert_a_fenyo-ugyben/

Sportbalhék, politikai zsarolások: ezért lehetetlenül el a sikeres szentendrei úszóklub

Nem kívánatos személy lett a szentendrei V-8 uszodában Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sport Egyesület elnöke, és a jelek szerint maga a klub is. Ami azért különös, mert a térség egyetlen eredményes, úszószövetségi tag klubjáról van szó. Ha viszont az előzményeket nézzük, semmi meglepő nincs a történetben. Tóthot sportberkekben szókimondó embernek ismerik: a Magyar Úszószövetségben is kritizálta a kormányfavorit Bienerth Gusztáv-féle vezetést, sőt, el is indult ellenében a posztért. Állítólag a legmagasabb szintekről üzenték meg neki, hogy rosszul tette.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/sportbalhek-politikai-zsarolasok-ezert-lehetetlenul-el-a-sikeres-szentendrei-uszoklub/

Krugman szerint ha a republikánusok győznek az időközi választáson, pillanatokon belül tekintélyelvű államot alakítanak ki

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

 Amikor Trump a minap megvádolta Sorost, a gyökértelen, kíméletlen, a világ ellen törő Nemzetközi Zsidó figurájához nyúlt vissza, de csak ugyanazt a módszert alkalmazta, mint az egypártrendszernek tekinthető Magyarország és Lengyelország;

·         A nettó európai befizetők már szóltak, hogy nem szeretnék, ha egyes tagállamok a jövőben is az ő pénzükön akarnák bedönteni a jogállamot;

·         Európa számára sorskérdést jelent a jövő májusi választás, nehogy felülkerekedjenek a közös értékeket felrúgó nacionalisták.

 

https://b1.blog.hu/2018/10/09/krugman_szerint_ha_a_republikanusok_gyoznek_az_idokozi_valasztason_pillanatokon_belul_tekintelyelvu_#more14290451

 

Egy ország nem futhat el sehová

Swan Edgar    |   Ma   |   10:00

Nem boldog, inkább önelégült vigyorral az arcán markolászta Erdogan kezét Európa reménybeli uralkodója. Lám, micsoda erős barátaim vannak! Ne húzz velem ujjat, mert ráfázol! Engem oltalmaz Erdogan, Putyin, mi a fene kell még, hogy belássa Európa, engem illet a trón? Valami hasonló járhatott őrepedtsége fejében, amikor áhítattal nézte, ahogy a török diktátor leereszkedik hozzá.

Mert ez történt. Ez történik akkor is, amikor Putyint eszi ide a rosszbaj. Nem egyenrangú felek, de ezt talán a kocafocista is érzi, nem igazán őszinte az a mosoly. Nincs választása. A hős szabadságharcos, a fegyverben és páncélban élő sárkányölő megy, ha színe elé rendeli a nála erősebb hatalom és lezárja a fél országot, ha itt kell demonstrálni ezeket a beteges barátságokat. Mert üzenni kell Európának, főleg az Uniónak. Oroszország és Törökország is üzen, ehhez pedig Orbánt és Orbán birodalmát használja szócsőnek. Ha úgy alakul a dolog, minden szívfájdalom és gondolkodás nélkül fogják eltaposni azt a szócsövet. A cipőjük sarkával.

https://kolozsvaros.com/2018/10/09/egy-orszag-nem-futhat-el-sehova/

Nemhogy munka, még bolt sincs az elszegényedett magyar faluban

Sok mindenre gyűjtenek pénzt a neten, ki a vállalkozására, ki egy tál krumplisalátára, mások meg egy magyar zsákfalu mindennapjaira. Az Adjkirály oldalán egy Bürüs nevű, Baranya megyei falu kérte a köz segítségét, miután annyira lecsúsztak, hogy adományok nélkül nem tudnak tovább működni.

Bürüs Baranya megyei, kis népességszámú falu. Nincsen bolt, nincsenek szolgáltatások, nincsen munkahely, így összességében leírható, hogy hátrányos helyzetű zsákfalu. Egyre sokasodik az elszegényedett családok száma. A falu lakossága bezárkózott, igen nagy az elvándorlás.

– áll a leírásban. A falu most azért kezd adománygyűjtésbe, hátha az némi reményt ad és felrázza a bürüsieket. Ruhákat, játékokat, tartós élelmiszert várnak leginkább, amit aztán helyben osztanak majd el a legszegényebb családok körében. Az oldalon regisztráció után azonosítószámmal lehet megadni, hogy mit ajánlunk fel.

https://24.hu/belfold/2018/10/06/nemhogy-munka-meg-bolt-sincs-az-elszegenyedett-magyar-faluban/

Gerő András: A holokauszt története és a Gonosz mibenléte

A Sorsok Háza az elmúlt évek talán legtöbb vitát kiváltó, elhúzódó politikai játszmák terepévé is váló, nagyszabású emlékezetpolitikai kísérlete. Jelen írás a koncepció megalkotásában részt vevő, de jelenleg a projektben semmilyen formális szerepet be nem töltő Gerő András munkája, amely arra tesz kísérletet, hogy megmagyarázza az ötlet hátterét, emlékezetpolitikai kereteit és megvalósításának tervezett eszközeit. Vitaindító írás.

Kérdésről kérdésre – miről szól ez a szöveg?

Trump tanácsadója online manipulációkhoz kért tanácsot izraeli hírszerzők cégétől 2016-ban

Donald Trump egyik kampánytanácsadója, Rick Gates a 2016-os elnökválasztási folyamat idején egy izraeli céggel egyeztetett az előválasztás befolyásolásáról Trump javára, egyebek közt a közösségi média manipulálásával - írta a The New York Times

A lap azt állítja: Rick Gates arról egyeztetett a Psy-Group nevű izraeli magáncéggel - amelynek munkatársai volt hírszerzők -, hogy milyen módszerekkel lehetne befolyásolni a választói akaratot. Felmerült, hogy az izraeliek a közösségi médiában létrehoznak hamis fiókokat, álprofilokat, továbbá hírszerzési módszerekkel információkat gyűjtenek a republikánus elnökjelölt politikai ellenfeleiről, beleértve a republikánus elnökjelöltségre pályázó többi republikánus politikust és Hillary Clintont, a Demokrata Párt elnökjelöltjét is. 

 A New York Times által idézett dokumentumok szerint Gates azt szerette volna elérni, hogy a választók Trumppal rokonszenvezzenek.

https://444.hu/2018/10/09/trump-tanacsadoja-online-manipulaciokhoz-kert-tanacsot-izraeli-hirszerzok-cegetol-2016-ban

Szinte példátlan az EU-ban, ami a fiatal magyar diplomásokkal történik

g7

Az egész Európai Unióban szinte kizárólag csak Magyarországon csökkent a diplomások aránya a 25-34 éves fiatal felnőttek körében az elmúlt években, a hazai folyamat tehát totálisan szembemegy az uniós trenddel. És ez várhatóan folytatódni fog.

Azért szinte, mert a 600 ezres népességű Luxemburgban is kevesebb lett a fiatal diplomás az elmúlt három évben, ám jelentős különbség, hogy ott még így is a korosztály több mint felének van diplomája, nálunk meg csak a 30 százalékának.

https://g7.hu/allam/20181009/szinte-peldatlan-az-eu-ban-ami-a-fiatal-magyar-diplomasokkal-tortenik/

Rejtélyes eltűnések: két fantasztikus kínai karrier is derékba tört

Két, a nyugati világhoz is kötődő, ott komoly karriert befutó kínai személyiség is eltűnt az elmúlt hetekben, hónapokban. Egy nemzetközi hírű, Hollywoodban is sikeres színésznő és a „világrendőrség” feje is gazdasági (bűn)ügyek gyanúja miatt vált köddé. Egyikük, Fan Bingbing színésznő a napokban előkerült, de az Interpol időközben lemondott vezetőjére, Meng Hung-vejre kínai vizsgálatok várnak egy állítólagos megvesztegetési ügy miatt.

 https://24.hu/kulfold/2018/10/09/kina-fan-bingbing-eltunes-interpol-korrupcio/

Hillary Clinton bírálta az Orbánt védelmező brit konzervatívokat

A volt demokrata elnökjelölt szerint nem a határok megnyitására, de a törvények tisztességes betartatására van szükség.

Hillary Clinton egy konferencián bírálta a brit Konzervatív Pártot, amiért annak európai parlamenti képviselői nem szavazták meg az Orbán Viktor kormányát elítélő Sargentini-jelentést. A volt amerikai demokrata elnökjelölt az Oxfordi Egyetem emberi jogi intézetének konferenciáján szólalt fel, amit az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának hetvenedik évfordulójára szerveztek.

Clinton úgy látja, a mostani toryk messzire kerültek Winston Churchill vagy Margaret Thatcher pártjától. Szerinte lehangoló látványt nyújtottak az Európai Parlamentben azok a konzervatívok, akik Orbán Viktort védték a bírálattól.

A felszólalásról tudósító Guardian emlékeztet: a brit konzervatív képviselőcsoport arra hivatkozott, hogy a jelentés kontraproduktív, és Orbán Viktort erősíti a magyar belpolitikában.

https://24.hu/kulfold/2018/10/09/hillary-clinton-biralta-az-orbant-vedelmezo-brit-konzervativokat/

Az Orbánt reptető milliárdos cége építheti a fehérvári sportcsarnokot

Több mint 25 milliárd forintból épülhet multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok Székesfehérváron.

Az önkormányzat képviselőtestülete szeptember 14-én, zárt ülésen tárgyalta és egyhangú döntéssel fogadta el azt a javaslatot, amely a székesfehérvári multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok kivitelezése, illetve közutak tervezése és kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárás eredményének megállapítását célozta.
Az MTI érdeklődésére akkor Cser-Palkovics András polgármester azt mondta, hogy az első kapavágástól számítva 18 hónap alatt épülhet meg a csarnok, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy bár szerződni tudnak a leendő kivitelezővel, a szerződés csak akkor léphet hatályba, ha a kormány meghozza a végleges döntést a finanszírozásról.

Megjegyezte: ez az építkezés is többe fog kerülni, mint ahogy a város korábban tervezte.

https://magyarnarancs.hu/belpol/az-orbant-repteto-milliardos-cege-epitheti-a-fehervari-sportcsarnokot-114180

Fekáliával kenték össze, majd kővel dobták be Jávor Benedek irodájának ablakát

"Szóval akkor most elég volt. Orbán és üzletfelei tényleg nem értik, hogy a gyűlöletkeltő, a poltikai haszon érdekében minden gátlást levetkőző politika, amit a tevékenységük fősodrává tettek, merre viszi a magyar társadalmat" - háborog keddi Facebook-posztjában Jávor Benedek európai parlamenti képviselő.

Ahhoz már kezdett hozzászokni, hogy "Mocskos hazaáruló!", "Megölünk, szemét!" cetliket dobálnak a postaládájába, de idén tavasszal szintet lépett a szemétkedés. Először az iroda utcáról elérhető postaládájába pakoltak emberi ürüléket. Az elmúlt egy hónapban aztán kétszer már bemásztak az épület kertjébe, és az iroda ablakát kenték be szarral (gratulálok azoknak, akik ezzel foglalják el magukat szabadidejükben - vagy ez a munkájuk?) - sorolja a politikai ellenszenv kétes megnyilvánulásait. De úgy tűnik, ez sem volt elég. Ma reggelre kővel dobták be az iroda ablakát.

Az EP képviselő természetesen feljelentést tesz a rendőrségen, bár eredményre nem igen számít. Jelezné, hogy nem ijedt meg ettől. Viszont világossá szeretné tenni, hogy "ez messze nem róla szól".

Úgy véli, nagy a baj. Barátilag megkéri tehát Orbán Viktort, Gulyás Gergelyt, Rogán Antalt meg a többieket, hogy "nagyon alaposan gondolják át, hogy pontosan meddig szeretnék elvinni ezeket az embereket?

https://magyarnarancs.hu/belpol/milyen-orszagot-epitetek-114176

Nem engedik be a Magyar Narancsot az Orbán-Tarlós nagy bejelentésre

Helyhiányra hivatkoznak: túl kicsi a terem.

Hiába szeretnénk, nem tudunk kérdéseket feltenni a miniszterelnöknek és a főpolgármesternek, mert a budapesti városháza sajtóosztálya elutasította szakújságírónk, Szalai Anna regisztrációs kérését.

„Az eseményre regisztrációját nem tudjuk rögzíteni, mivel a terem befogadóképessége korlátozott. Tájékoztatom, hogy a sajtótájékoztatót élőben közvetítjük a budapest.hu oldalon, ahol figyelemmel kísérheti az eseményt” – olvasható a kedden kapott válaszlevélben. Információink szerint nemcsak lapunk regisztrációját utasították el, hanem a 168órájét is.

Tarlós István és Orbán Viktor szerdán közös sajtótájékoztatót tart, ahol sajtóinformációk szerint a főpolgármester azt is bejelentheti, hogy a jövőre esedékes önkormányzati választáson újraindul a posztért.

https://magyarnarancs.hu/belpol/nem-engedik-be-a-magyar-narancsot-az-orban-tarlos-sajtajra-114181

Tiborcz István nemcsak építkezik, meg is vette az Andrássy úti villát

Mészáros Lőrinc után Paár Attilától is közvetlenül Tiborcz Istvánnál kötött ki egy vagyondarab.

Csak néhány hete esett meg, hogy Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök bizalmasa átadott egy darabot egyik érdekeltségéből a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak. Az Appeninn Nyrt. tőzsdei társaság 20,59 százalékát szerezte meg a Tiborcz minősített többségi tulajdonában álló BDPST Zrt. Ez mérföldkő volt, ahogy a G7 írta, először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz, mindjárt 6 milliárd forintnyi.

Hétfőn megint érkezett egy közlemény, amelyből az derült ki, máris itt a folytatás. Az ügylet főszereplője itt is Tiborcz és a BDPST, a bejelentés szerint a BDPST Group teljes körűen felújítja és butikhotellé alakítja az Andrássy út 116. szám alatt található, 1876-77-ben épült villát, amely valaha Weiss Manfréd gyáriparos családjának tulajdonában is volt. Azzal, hogy a beruházás összege meghaladja az egymilliárd forintot és a fejlesztés hozzájárul a budapesti turizmus felső kategóriás szegmensének erősödéséhez. Itt azonban nem Mészárosról, hanem egy másik kormányközeli milliárdos, Paár Attila vagyondarabjáról van szó. Mint a 24.hu megtudta,

a miniszterelnök veje nemcsak butikhotelt épít az Andrássy úton, hanem meg is vette az ingatlan felét.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/09/tiborcz-istvan-andrassy-ut-whb/

A nemzeti kormányok előtt a magyar hetes cikk

Az uniós kormányok Tanácsa jövő héten kezdi vizsgálni az európai alapértékek helyzetét Magyarországon.

Az EU-s ügyekkel foglalkozó nemzeti miniszterek a jövő keddi találkozójuk napirendjére tűzték a magyar hetes cikkes eljárást. Ezzel hivatalosan elindul a procedúra, melynek során a miniszterek meghallgatják a magyar kormány képviselőjét, és megállapítják, hogy szerintük az európai alapértékek rendszerszíntű kockázatnak vannak-e kitéve Magyarországon.

Az Európai Parlament szeptemberben erre a következtetésre jutott, amikor jóváhagyta a magyar demokrácia és jogállamiság hiányosságait bemutató Sargentini-jelentést. Az eljárás ezzel a szavazással került a nemzeti kormányok elé.

 

https://index.hu/kulfold/eurologus/2018/10/09/a_nemzeti_kormanyok_ele_kerul_a_magyar_hetes_cikk/

 

Révész: A modern és toleráns közöny

Románia népszavazás után.

"Románia népe megmutatta, hogy európaibb, mint a vezetői." "A román egy toleráns és modern nemzet, mely az elmúlt két napban elutasította, hogy hátrafelé lépjen." Ezt mondta a melegek jogfosztásának alkotmányba rögzítését célzó népszavazás bukása után Dan Barna, a népszavazás bojkottálására buzdító Mentsük meg Romániát Párt (USR) vezetője.

Ennek a fiatal européer, urbánus, értelmiségi liberális pártnak (Romániai harmadik legnagyobb pártjának – nekünk legyen mondva) a vezetője februárban azt nyilatkozta az euractiv.com-on, hogy ez teljesen fölösleges népszavazás lesz, mert az alkotmány szövegével (miszerint a család házastársak szabad akaratnyilvánításán alapuló házasságon alapul) immáron 26 éve senkinek nem volt baja, a melegházasság kérdése pedig nincs napirenden, nincs is erre irányuló kezdeményezés. Talán 20-30 év múlva a következő generáció szembenéz majd ezzel a kérdéssel, de ez most nem aktuális (egészen pontosan: "not a priority").

Barna úr tehát tudja, mit jelent és mit nem "a román nemzet modernsége és toleranciája". 

https://hvg.hu/vilag/20181009_revesz_modern_es_tolerans_kozony_roman_nepszavazas

Nem adják a fideszesek a kórházi VIP-ellátásukat

A Fidesz-KDNP képviselői megmentették politikai vezetőik kiváltságát. Míg az ellenzék arra tett kísérletet, hogy megszüntesse az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátását, addig a kormánypártok elutasították az erről szóló javaslatot a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén.

https://nepszava.hu/3011388_nem-adjak-a-fideszesek-a-korhazi-vip-ellatasukat

A Fidesz törvényt módosít, így Mocsai Lajosnak 65 évesen sem kell lemondania a rektori címről

Innentől lehet trükközni az életkorral.

Ma került fel a kormány honlapjára a felsőoktatási törvényt több ponton módosító csomag, amit kizárólag ma lehet véleményezni, a közigazgatási egyeztetés során az érintettek múlt héten megkapták a tervezetet. Több érdekes módosítást is találtunk benne: az egyikkel a az Emberi Erőforrások Minisztériuma lazítana a rektori kinevezés szabályain. A jelenleg hatályos jogszabály alapján a "magasabb vezetői és a vezetői megbízás a hatvanötödik életév betöltéséig szólhat", amit most megtoldanak azzal, hogy

ha a rektori pályázat kiírása napján a pályázó még nem töltötte be a hatvanötödik életévét, de azt a pályázati időszak vagy a megbízás pályázatban kiírt időtartama alatt betölti, akkor legfeljebb három évre megbízható.

https://hvg.hu/itthon/20181009_Jon_a_lex_Mocsai_rektor_65_ev_eletkor_kormany

Nem matematikai képlet a demográfia, emberekről szól

Novák Katalin: Egyes nyugat-európai országok feladták a nemzetük jövőjének biztosításáért folytatott küzdelmet, bevándorlókkal próbálják megoldani népesedési problémákat

Magyar Hírlap 

Európában olyan mértékű az identitásvesztés, hogy a politikusok is elbizonytalanodtak abban, ki merjenek-e állni a saját értékrendjük mellett – mondta lapunknak Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, akit az Orbán Viktor miniszterelnök által említett euró­pai kultúrharcról is kérdeztünk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130671/Nem_matematikai_keplet_a_demografia_emberekrol_szol

Őry Mariann Daliásabb idők

Álláspont. Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap véget ért kétnapos látogatásán Orbán Viktor miniszterelnök már korábban is hangsúlyozott, pragmatikus irányvonalakat erősített meg

Magyar Hírlap

Törökország stabilitása kulcsfontosságú Európa és benne Magyarország biztonságához, a török–magyar gazdasági kapcsolatokat pedig tovább kell fejleszteni.

Európa biztonságának kulcsát nem Magyarország akarta a törökök kezébe adni. A 2015-ös migránsválságban a magyar kormány volt az első, amely érdemben fellépett Európában a népvándorlás megállítása érdekében. A kerítés megépítéséhez nem tapsolt az Európai Unió vezetése, egyetlen brüsszeli euró nélkül épült a határzár. Annál több vád érte viszont a magyar kormányt, volt itt minden, új vasfüggönytől a nácizásig. Ebben azóta sincs változás, a kritikusok ízlése sem lett jobb, gondoljunk csak arra, hogy vannak, akik koncentrációs táborokhoz hasonlították a tranzitzónákat. Miközben Magyarország építkezett, Angela Merkel német kancellár egyre csak fogadta a migránsokat, és győzködte népét, hogy minden rendben lesz, Németországnak sikerülni fog. Ma már tudjuk, nem sikerült, és Merkel okkal aggódhat saját jövőjéért is. A migráns­áradat megállításának „nagy berlini ötlete” a Törökországgal kötött uniós megállapodás volt. A magyar kormány már akkor, 2016-ban figyelmeztette az európai vezetőket, nem szabad úgy leülni tárgyalni a török vezetéssel, hogy Európa gyenge, zsarolható, és rászorul a segítségre. Mégis ez történt, és ebből fakad az Orbán Viktor által is említett realitás.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130672/Daliasabb_idok

Kruppa Géza Sarokba szorított hajléktalanok

A tomboló orbáni diktatúra legújabb megszorításaként október 15-től hideg éjszakákon tilos a szabad ég alatt megfagyni

Magyar Hírlap

Mert hatályba lép az utcákon, tereken életvitelszerűen tartózkodás korlátozásáról szóló rendelet. Balliberális felfogás szerint ezen antihumánus paragrafus megfosztja a fedél nélkül élőket az egyéni szabadsághoz fűződő emberi alapjogok gyakorlásától. Mert a lelketlen törvény a zimankó elől beüldözi őket fűtött menedékhelyekre, hogy esténként ott térjenek nyugovóra.

Nem meglepő, hogy a Sargentini-jelentés is aggályokat fogalmazott meg az európai értékek sérelmére a hajléktalanok ellen elkövetett magyarországi intolerancia kiújulása miatt. Az avantgárd hajszobrásznál bérletet váltott Judith asszony figyelmét a magyar viszonyok tanulmányozása közepette elkerülte a Párizs sugárútjai mentén vagy akár Strasbourgban felvert, migránsok lakta sátorrengeteg. Miattuk a helyi clochard-ok már hozzá sem férhetnek az otthonukat jelentő megszokott padjaikhoz A jelentéshez szükséges különféle hamis vádak begyűjtése időigényes munka. Ezért Sargentini asszonytól mint európai parlamenti képviselőtől nem is lehetett elvárni, hogy ismerje a mesélő magyar közelmúltat. A legendás időket, amikor Demszky Gábor az aluljárókban matracokon tanyázó hajléktalanok között fényképezkedett és húsz éven át rendszeresen becs- szavát adta, hogy tetőt kerít a fejük fölé. Gyurcsány Ferenc is szívén viselte sorsukat. Például volt, hogy napokra befogadott otthonába egy elkószált leánykát, még forró kakaóval is megkínálta. A hajléktalanok tömegei pedig telente tovább dideregtek.

http://magyarhirlap.hu/cikk/130664/Sarokba_szoritott_hajlektalanok