2018, október 1 - 06:59 Sajtószemle

„Hogyan aludhatsz, miközben felfordult a világ? / Minden, amit alkottunk, összeomlott.”

– Egyszerűen nem tudom elviselni, ami jelenleg zajlik (az Egyesült Államokban). Megtámadta (Trump) a demokráciánkat, az intézményeinket, az alapítóinkat. Azt gondolom, egy harc közepébe kerültünk. Amerika lelkéért folyó háborúban vagyunk – nyilatkozta Streisand.

https://nepszava.hu/3010077_ne-hazudj-nekem-barbra-streisand-az-amerikai-elnoknek-cimezte-uj-dalat

Ha két ember beszélget hétfőtől politikáról az utcán, azt be kell jelenteni a rendőrségen

Itt az új gyülekezési törvény, vigyázzon mit csinál.

Október 1-jével életbe lép az új gyülekezési törvény, amely az 1989-es jogszabályt váltja fel, a törvény szerint pedig gyűlésnek azt kell tekinteni, amikor legalább két ember részvételével közügyben véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak.

A gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat, így annak megtartását megelőzően legfeljebb három hónappal, és a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni a szervező az illetékes rendőrkapitányságnak. Ha a bejelentési határidő megtartása veszélyeztetné a gyűlés célját, a gyűlést az arra okot adó eseményt követően haladéktalanul, a felhívás megküldésével kell bejelenteni a rendőrségnél (sürgős gyűlés). Nem kell a gyűlést bejelenteni, ha a gyülekezés egy, azt közvetlenül megelőző indokból, tervezés és szervező nélkül alakul ki (spontán gyűlés).

A jogszabály meglehetősen tág teret hagy a tüntetések vagy köztéri események betiltására. De mikor tilthat be a rendőrség egy gyűlést?

https://168ora.hu/itthon/ha-ket-ember-beszelget-hetfotol-politikarol-az-utcan-azt-be-kell-jelenteni-a-rendorsegen-156751

Az ellenzék közös jelöltje nyert Rákospalotán

Németh Angéla, az ellenzék közös jelöltje nyerte a Budapest XV. kerületében tartott időközi polgármester-választást. A posztért a fideszes László Tamás és a Munkáspárt jelöltje Kerezsi László indult még.

A kampány nem a fairplay szellemében zajlott, fideszes aktivisták szombaton és vasárnap is azzal riogatták a helyieket, hogy az ellenzék sikere esetén megszűnne a kerületben az orvosi ellátás.

https://24.hu/belfold/2018/09/30/rakospalota-idokozi-valasztas-nemeth-angela-laszlo-tamas/

Magabiztos Fidesz-győzelem Kőbányán

Vasárnap a főváros X. kerületében, Kőbányán a 6. számú egyéni választókerületében egyéni választókerületi képviselőt választottak, miután a korábbi képviselő, Gazdag Ferenc (Fidesz-KDNP) júniusban lemondott. A választáson három jelölt indult: egy a Magyar Munkáspárt, egy a Momentum Mozgalom és egy a Fidesz-KDNP színeiben.

A legtöbb szavazatot a fideszes jelölt kapta, a második helyen a Momentum jelöltje végzett:

https://24.hu/belfold/2018/09/30/fidesz-kobanya-szilagyi-sandor-andras/

Orbán Viktor nem írta alá Lech Wałęsa születésnapi üdvözlőkártyáját

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke egy bekeretezett üdvözlőkártyával köszöntötte 75. születésnapján hazája egyik legnagyobb szabadsághősét, Lech Wałęsa egykori elnököt. Az üdvözlőkártyát a tervek szerint a tanács vezetői és tagjai, vagyis az EU tagállamainak első számú vezetői is aláírták volna. Ezt két kivétellel meg is tették.

Az egyik állami vezető, aki bojkottálta a kedves gesztust Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt. Ő ugyan egy olyan pártnak a tagja, aminek a vezére, Jarosław Kaczyński ugyan egykor Wałęsa harcostársa volt, de az egykori elnök hangos és gyakori bírálója mind neki, mind pártjának.

A másik, aki bojkottálta az aláírást Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt, aki az államszocializmus utolsó éveiben, rendszerellenes ellenzékiként volt szövetségese az ugyanolyan rendszer ledöntésén Lengyelországban dolgozó Wałęsának. Most viszont Morawiecki és Kaczyński szövetségese, pártjukkal, a PiS-szel akár egy frakcióba is kerülhet a következő EP-választás után, amennyiben addigra jelenlegi frakciója, a jobbközép európai pártokat tömörítő Néppárt valóban kitessékeli soraiból az utóbbi időben szélsőjobboldalivá vált, politikáját az idegen- és EU-ellenességre felépítő Fideszt.

https://444.hu/2018/09/30/orban-viktor-nem-irta-ala-lech-walesa-szuletesnapi-udvozlokartyajat

Kocsis Máté: Soros egy pszichopata, akinek világuralmi törekvései vannak

Brutális támadásokkal kell szembenéznie Magyarországnak a jövő tavaszi európai parlamenti választásokig – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Karc FM vasárnapi műsorában.

Kocsis Máté szerint a „Soros-hálózat” utcai provokációkkal és megmozdulásokkal készülhet az ellenzéki pártokon is keresztül. „Senki ne számítson békés időszakra!” – jelentette ki a politikus, aki szerint a mostani EP-voksolásnak minden korábbi európai választásnál nagyobb tétje lesz, azon ugyanis Európa jövője dől el a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők között.

A Fidesz frakcióvezetője beszélt arról is, hogy az Országgyűlés várhatóan október közepén fogadhatja el a Sargentini-jelentésre válaszoló határozatát. A magyar törvényhozás ezzel a lépéssel kifejezheti, hogy nem enged az Európai Parlament nyomásgyakorlásának és nem mond le például a határőrizet jogáról – mondta.

https://24.hu/belfold/2018/09/30/kocsis-mate-soros-gyorgy/

884 milliárd forintról mondott le az Orbán-kormány tavaly

Összesen 884,5 milliárd forintról mondott le a kormány tavaly az érvényesíthető adókedvezmények miatt - derül ki 2017-es költségvetés zárszámadásából. Ez az összeg a kormány számításaival összhangban van, hiszen a büdzsé tervezésekor 859,2 és 935,8 milliárd forint közötti igénybevétellel számoltak. Ugyanakkor elmarad a 2016-os tényadattól, akkor a különböző adókedvezmények miatt 958,4 milliárdról mondott le a kormány. 

A legnagyobb összeg a személyi jövedelemadóból érvényesíthető kedvezmények miatt nem folyt be a büdzsébe, 279 milliárd forint. Ennek döntő részét a családi adókedvezmények teszik ki, csak tavaly 240 milliárd maradt a családoknak ennek köszönhetően. Tavaly már majdnem elérte a 200 milliárd forintot a társasági adóból igénybe vett kedvezmények mértéke is, 199 milliárd forint volt. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/884-milliard-forintrol-mondott-le-az-orban-kormany-tavaly.html

Publicus: A magyarok háromnegyede hónapról hónapra él

Az emberek 69 százaléka szerint nőtt vagy nem változott a szegénység mértéke Magyarországon az elmúlt öt évben, az elmúlt 3-4 évben pedig a hazai családok negyedének romlott az anyagi helyzete – derül ki a Publicus Intézet lapunk megbízásából készített, reprezentatív felméréséből. A helyzetért az emberek harmada a Fidesz-kormányokat okolja, és nagy többségben (62 százalék) vannak azok, akik szerint a kormány nem tesz meg mindent a szegénység leküzdéséért. A magyarok háromnegyede hónapról hónapra él, és a teljes lakosság 41 százalékát sorolják a szegények közé.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/minden_nap_hovege

Nesze neked növekvő életszínvonal: ennyi minden lett drágább 17 év leforgása alatt

Magyarországon 2000 és 2017 között a fogyasztói árak átlagosan 98 százalékkal nőttek, ami az összes uniós tagországot figyelembe véve a harmadik legmagasabb növekedés volt az EU-ban.

Nálunk durvábban már csak Romániában és Izlandon nőttek az árak, keleti szomszédunknál 257, míg Izlandon 108,3 százalékkal - derül ki az Eursotat statisztikájából.

https://www.penzcentrum.hu/biztositas/nesze-neked-novekvo-eletszinvonal-ennyi-minden-lett-dragabb-17-ev-leforgasa-alatt.1070632.html

Osztrák ügyészek vizsgálják az Eximbank-vezér halálát

Vizsgálja a salzburgi ügyészség Urbán Zoltán Eximbank-vezér halálának körülményeit – nyilatkozta az Átlátszónak a hivatal szóvivője, aki 3-4 héten belülre ígért eredményt. A boncolás szerint szívroham végzett a bankárral, s bár egy sípályán vesztette életét, a hatóságok jelen tudása szerint nem történt síbaleset. Ismerői szerint a bankárt az utóbbi időben munkahelyi stressz nyomasztotta, különösen miután Magyarország elbukta vitáját az Eurostattal szemben.

Barbara Fischer, a salzburgi ügyészség szóvivője az Átlátszónak elmondta: még nem zárták le a haláleset vizsgálatát, pár hét múlva várható eredmény. Hangsúlyozta, rutineljárásról van szó, amit minden rendkívüli halálesetnél elvégeznek.

Egyelőre annyi tudható, hogy a bankár szívrohamot kapott, ezért vesztette életét. A megtalálása után pár percen belül kiérkezett orvos csapat megpróbálta újra éleszteni, de erőfeszítéseik nem vezettek eredményre.

Urbán 2015 óta vezette az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt.-t. Az Eximbank hitelezési gyakorlatáról, arról, hogy hogyan pumpálják kormányközeli oligarchákhoz a milliárdokat az Átlátszó hosszas elemzést írt egy évvel ezelőtt, megemlítve benne a legfontosabb „baráti” hiteleket, mint például a Párizsi-udvar, vagy a TV2-felvásárlás:

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

A cikkben természetesen megemlékeztünk Urbánról is, aki azután került a bank élére, hogy elődét, a még a Matolcsy György által vezetett NGM által favorizált Nátrán Rolandot egy vitatott ingatlanbérlés apropóján dicstelenül levették a tábláról. Bár formálisan Urbáné volt a vezető szerep, a bank legalább ennyire „fontos embere” az üzleti vezérigazgató-helyettes, Puskás András, aki korábban a Rogán Antal vezette V. kerület alpolgármestere volt. A bank friss közleménye szerint a vezérigazgatói teendőket az „átmeneti időszakban” Puskás és Jákli Gergely ügyvezető látják el.

https://blog.atlatszo.hu/2018/01/osztrak-ugyeszek-vizsgaljak-az-eximbank-vezer-halalat/

Állampapírba terelné az emberek dugipénzét az MNB

 

A lakosság kiemelkedően nagy összeget tart készpénzben, amit a jegybank inkább államkötvényekben látna szívesen – megkerülve a kereskedelmi bankokat is.

https://nepszava.hu/3010122_allampapirba-terelne-az-emberek-dugipenzet-az-mnb

A legmagasabb fokú harckészültségben a szerb hadsereg

 

A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget Aleksandar Vucic, mert a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat mintegy 60 tagját a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték - közölte értesülését a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

 

Az egykor Szerbia déli tartományát képező Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él. A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a különleges egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

 

https://nepszava.hu/3010169_a-legmagasabb-foku-harckeszultsegben-a-szerb-hadsereg

Lendvai Ildikó Repülős Viki

Mentegetőznöm kell: a címet plagizáltam, a Facebookon találkoztam vele. Én soha nem lennék ilyen vakmerő, hogy a miniszterelnököt egyrészt levikizzem, másrészt Repülős Gizihez merjem hasonlítani. A legendás Repülős Gizit utoljára kilencven évesen kapták el lopásért, ez oly mértékű szakmai elkötelezettséget feltételez, amitől szinte szerethetővé vált. Az ötvenes évek elején még voltak belföldi repülőjáratok, így Gizi egy óra alatt ott teremhetett Szegeden, Debrecenben, Pécsett vagy Miskolcon, be-besurrant egy-egy lakásba, és este a szajréval együtt újra hazaért Pestre, bottal üthették a nyomát.

Tényleg nem pimaszkodni akarok, de mintha lennének itt bizonyos rokonvonások miniszterelnök úrral. És nemcsak a repülés iránti vonzalom, ami miatt utóbbi is kiérdemelhetné a „Repülős” előnevet. Hol a hadseregnek vásároltat gépet, hogy maga utazhasson rajta, hol meg a barátja luxusjárgányával furikáztatja magát, aki állami és uniós pályázatok, közbeszerzések segítségével juthatott egyéb javai mellett a potom 17 milliárdba kerülő gép árához. Hogy is mondjam - a kormányfő és Gizi repülése egyaránt kapcsolatba hozható támadható eredetű pénzekkel és értékekkel. Persze a miniszterelnök nem tolvaj, soha életében nem törne be sehová, nyugodtan tessenek beengedni a lakásba, ha a választások előtt megint spontán beköszön a nép egyszerű gyermekeihez. Giziről viszont az mondható el, hogy soha nem dolgozott strómanokkal, a saját két kezével emelt el mindent, szóval mindkettejüknek vannak erkölcsi érdemei.

Aztán Repülős Gizi és Repülős Vi… (bocsánat, mit nem mondok, szóval az ország első embere) abban is hasonlítanak egymásra, hogy nem bírják a kérdezősködő újságírókat.

 

https://nepszava.hu/3010146_repulos-viki

 

N. Kósa Judit Tarlós álma

Talán ma már nem számít indiszkréciónak, ha elárulom, hogy a néhai Népszabadság Budapest rovatában szolid közelharc folyt a kilencvenes években a III. kerületért. Bármi volt is a kérdés, azonnal kapcsolták ugyanis Tarlós Istvánt, ő pedig elmondta, Békásmegyertől Újlakig tartó birodalmában miről mi a döntés. 

 

Negyed század távolából ezért is teljesen érthetetlen, ugyanez az ember hogyan képes jó képet vágni ahhoz, ami nyolcadik éve Budapesten folyik. Két ciklus alatt a mögötte álló pártszövetség kiszervezte alóla a pénzt és a fontosabb hatásköröket, és nem hagyott neki mást, mint hogy az immár huszonháromfelé húzó, zömmel kerületi polgármesterekből álló fővárosi közgyűléssel kellemetlenkedhessék. Aki nem hiszi, idézze csak föl, hogy is volt ez a városligeti múzeumnegyeddel: a kormány meghozta a döntést, a főpolgármester tett néhány bánatos nyilatkozatot, hogy ha már, akkor ő a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónában látná szívesen az ilyesmit, aztán a Városligetet rendeletileg kimetszették Budapestből, kalap, kabát. 

Hogy ezt a megalázó helyzetet, vagy épp a metrófelújításkor látványossá vált állandó koldulási kényszert valaki miért hajlandó elviselni, az rejtély, de nincs is hozzá közünk. Az viszont felettébb érdekes, hogy nem cáfolt hírek szerint a főpolgármester két feltételt szabott ahhoz, hogy ismét elinduljon a városvezetői posztért: a közigazgatási rendszer változatlanul hagyását, illetve a Budapestnek szánt jelentős fejlesztési forrásokat. Ami felettébb érdekes kívánságlista, ha figyelembe vesszük, hogy a jelen rendszerben a főváros lényegében működésképtelen, a fejlesztési források pedig jelentősek ugyan, de kizárólag olyasmire jut belőlük, ami a kormánynak fontos. 

 

https://nepszava.hu/3010144_tarlos-alma

 

Rétvári Bence: Az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem felekezetileg nem lehet független

Az iskolának nem a semlegességre kell nevelnie, hanem az elköteleződésre, arra, hogy az emberek tudjanak és merjenek elköteleződni valami mellett – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton, a szobi Szent László Gimnázium ünnepségén.

Az iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter 90 évvel ezelőtti szavait idézve arról beszélt, hogy egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el, és pozitív, aktív, produktív, konstruktív emberekre van szüksége, akiket a család mellett csak az iskola tud kinevelni.

Az államtitkár hangsúlyozta, az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem felekezetileg nem lehet független, ahogyan ezt a rendszerváltás utáni magyar oktatás hirdette, hiszen Magyarország keresztény gyökerű államisággal rendelkezik.

https://magyarnarancs.hu/belpol/retvari-bence-az-iskolai-neveles-sem-kulturalisan-sem-felekezetileg-nem-lehet-fuggetlen-113971

 

Sebes György Igazodás

Megnyugtató, hogy a magyar országgyűlés elnöke szerint olyan politikusokra van szükség, akik nyíltan beszélnek, s tiszteletben tartják a polgárokat. Mélységesen egyet lehet érteni a magyar miniszterelnökkel is, aki szerint "mi nem mondunk senkiről rosszat, mi nem szapulunk, mi fölöslegesen nem kritizálunk senkit". Csak azért, mert - sajnálatosan - napjainkban is előfordul, hogy magas állású vezetők olyan megfogalmazásokat engednek meg maguknak, amelyek ellentétesek az idézett alaptételekkel. A héten megtudhattuk például, hogy az európai - és benne nyilvánvalóan a magyar - baloldal aberráltnak tekinthető. Továbbá szembesülhettünk azzal is, hogy az Európai Parlamentben ülő képviselők többsége kommunista. S ha ez nem lenne elég baj, egy részük "gyakorló elmebeteg". A zöldek csak kívülről azok, belülről vörösök. Végül olyanok is vannak ott, akik semmiben sem hisznek, és semmit sem gondolnak. 

 

https://nepszava.hu/3010141_igazodas

EMBERI LÉPTÉK

Kis Ferenc Magyar Idők

 

A politika a lehetőségek művészete – vallotta az egykori vaskancellár, Otto von Bismarck, abban a korszakban, amikor a németek még büszkék voltak hagyományaikra, a kultúrájukra, és felelősséggel tekintettek a jövőjükre. Manapság kiveszőben vannak Európa nyugati felében a nemzetükért elkötelezett politikusok, a választott vezetők úgy gondolják, sokkal kifizetődőbb, ha a különböző lobbicsoportokat, a globalista, multinacionalista nagytőkét szolgálják, megfeledkezve arról, hogy kiket kellene képviselniük.

Térségünkben – és szerencsére szűkebb pátriánkban is – az a politikai iskola nyert teret az utóbbi években, amely legalább törekszik arra, hogy a nemzeti érdekeket érvényesítse belföldön és külföldön egyaránt, akár a nemzetközi pénzvilággal szemben is. Ebből az alapállásból lehet csak olyan politikát folytatni, amely nem közgazdasági együtthatóként kezeli az embereket, sokkal inkább egy nemzeti közösség fontos tagjainak.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/emberi-leptek-3529118/

JÜRGEN ÚR KÖHINT, IGAZÍT, MAJD HAMISÍT

Apáti Bence Magyar Idők

 

A Stop, Soros! életbe lépett. A haladó sajtóban csak jóságos és kivételesen jó szándékú, idős úriemberként jellemzett Soros úr által pénzelt hírportál, a 444.hu pedig azóta bőszen csapkodja az ajtókat és hisztériázva töri a tányérokat.
Ugyanis a haladók álláspontja az, hogy mindenkit, aki Afrikából, illetve a Közel-Keletről indul útnak a jobb lét, az enyhe, kontinentális éghajlat és a gyors internetelérés reményében, haladéktalanul be kell fogadni, bőséges segélyben kell részesíteni, és meg kell kezdeni a migránsokhoz való, gyors ütemű integrálódást.

Ennek a honfoglalókhoz való integrálódásnak az egyik legérdekfeszítőbb példája, amikor a pedofíliára mint izgalmas és érdekes egzotikumra hivatkoznak, és ízléses YouTube-videókkal, illetve prospektusok segítségével próbálják érzékenyíteni az elmaradott és kirekesztő óeurópaiakat azzal kapcsolatban, hogy ha egy idős közel-keleti úr feleségül vesz egy nyolcéves kislányt, az csak az ősi hagyományok tisztelete.

https://magyaridok.hu/velemeny/jurgen-ur-kohint-igazit-majd-hamisit-3521933/

A GLOBÁLIS ÖNFELSZÁMOLÁS KEZDETE

A SZUVERÉN POLITIKACSINÁLÁS FELTÉTELE, HA AZ ELIT TÚLLÉP A CIKLUSLOGIKÁN, ÉS HOSSZÚ TÁVRA TERVEZ

Fricz Tamás Magyar Idők

 

A világkormányzás gondolatát dédelgető globális elit és a nemzeti szuverenitást védők tábora közötti törésvonal korszakában fontos élesen különválasztani a globalizáció és a globalizmus fogalmát. A globalizáció ugyanis önmagában nem ideológiai, értéktartalmat hordozó, hanem szociológiai, leíró jellegű fogalom. Azt az átfogó folyamatot írja le, amelynek során az egyes, korábban főként nemzetállami kereteken belül működő szférák – gazdaság, tudomány, kommunikáció, sajtó és média, oktatás, egészségügy stb. – transznacionális, nemzetközi, globális szinten összekapcsolódnak. Ez egyfelől tudatos emberi döntések eredménye – mint például a piacok, a pénzügyi mozgások nemzeti határokon átívelő összekapcsolása –, másfelől pedig a technológiai forradalom következménye.

Ezzel szemben a globalizmus ideológia, értékrend, világlátás – és természetesen politika. 

https://magyaridok.hu/velemeny/a-globalis-onfelszamolas-kezdete-3511175/

A BALOLDAL MEGŐRÜLT

AZ AMERIKAI DEMOKRATÁK TOMBOLÁSBA KEZDTEK A FŐBÍRÓJELÖLT ÜGYÉBEN

Jeszenszky Zsolt magyar Idők

Nem, most nem az itthoniakról lesz szó, bár ezzel a főcímmel róluk is lehetne. Amerikában azonban súlyosabb a helyzet. Szilvay Gergely a Mandineren kiválóan megírta (Így akarja kinyírni Trump bírójelöltjét az amerikai baloldal, szeptember 26.), a procedurális, jogi-történeti hátterét annak az elképesztő bohózatnak vagy inkább tragikomédiának, ami jelenleg Amerikában zajlik, és aminek méltatlanul kevés figyelmet tulajdonítunk itthon.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-baloldal-megorult-3521912/

Ki dönt majd a színigazgatókról?

A közbátor

Mivel a bizottsági tagokat a miniszter kéri fel, a kiválasztási procedúra a színfalak mögött zajlik. A most felmerült nevekről Keszég Lászlót, a Magyar Színházi Társaság elnökét kérdeztük, ő pedig a jobboldali kultúrpolitikai belharc jeleit vélte felfedezni a névsorban. „Mintha a népi-urbánus vita újabb mérföldköve lenne – mondta – a Balog Zoltán miniszter idején aktív, mondjuk úgy, urbánusabb szereplőket szorítják ki az új miniszter radikálisabb, kvázi népies bizalmasai.” Más forrásaink egyenesen arról beszéltek, hogy a szakmailag vállalhatatlan nevek felbukkanása mögött a Vidnyánszky-féle Teátrumi Társaságtól is jobbra lévő színházi körök hatása érezhető, volt, aki konkrétan Eperjes Károly „tanácsait” vélte felfedezni.

Akárhogy is, azt a szakma általunk megkérdezett képviselői egyöntetű értetlenséggel fogadták, mit keres Andrási Attila a legfelsőbb tanácsadó testületben. De ki is ő, és a felbukkanása miért verte ki azonnal a biztosítékot?

https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/a-kozbator-113570

Elég a kilakoltatásokból! – Sok százan vonultak végig Budapest utcáin

  • Csak 2018. második negyedévében összesen 1355 kilakoltatásra került sor, vagyis naponta átlagosan 15 család vagy személy veszíti el otthonát.
  • A kilakoltatottak nagy része olyan lakáshiteles, akinek az állam nem nyújtott segítő kezet.
  • Az albérletárak a piaci mozgások és a szabályozás hiányában szintén meredeken emelkednek, a lakásválsághoz az önkormányzatok kiszorítási kampányai és az állami lakásszektor lerohasztása is hozzájárulnak.
  • A kilakoltatott, gyakran idős, beteg emberek és szülők nagy részét az ellátórendszer tartja fogva, a kilakoltatott és szüleitől elválasztott gyerekek pedig állami gondozásba kerülnek, és később gyakran hajléktalanná válnak.
  • A kormány mindeközben bünteti az utcára kényszerülő hajléktalan embereket.

A lakhatási válság miatt A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport 8. alkalommal szervezte meg az ún. „lakásmenetet”.

https://merce.hu/2018/09/29/tobb-szazan-vonultak-vegig-budapesten-a-kilakoltatasok-ellen/

Alig van már önkormányzati bérlakás Budapesten, de ami van, az üresen áll

Nincs a fővárosnak bérlakásprogramja, nem is különösebben foglalkoznak az önkormányzatok a lakhatási válsággal.

 

8. Lakásmenet – Otthonunk az életünk felvonulás apropóján közérdekű adatigényléssel fordult A Város Mindenkié a 23 kerületi, valamint a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy átfogó képet kapjanak a fővárosi lakáshelyzetről.

Az adatigénylésre 20 kerület adott többé-kevésbé átfogó választ; volt amelyik valamennyi kérdésre kielégítően válaszolt, de akadt olyan is, amelyik csak bizonyos kérdésekre, bizonyosakra meg nem. Három kerület azonban pénzt kért az adatok kiadásáért, vagy úgy tett, mintha nem értené a kérdéseket. A II. és a VIII. kerület csak költségtérítés ellenében lett volna hajlandó válaszolni, ellenük peres eljárást indított az AVM az Utcajogász segítségével, míg a IX. kerület pénzt is kért az adatszolgáltatásért, meg úgy is tett, mintha nem értené, mi a különbség a „kiadott” és „kiadatlan” lakások között, így végül ez a kerület sem adta ki a kért adatok jelentős részét.

A Város Mindenkié adatigénylése során kiderült:

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/alig-van-mar-onkormanyzati-berlakas-budapesten-de-ami-van-az-uresen-all-113973

Juhász Péterék tüntetést szerveznek október 23-ára

Új akcióval hallatnak magukról az áprilisi választások után megszűnt Együtt tagjai: Juhász Péter és Baranyi Krisztina szombaton egy Facebook-videóban jelentették be, hogy október 23-án 15 órára tüntetést szerveznek a Szabad sajtó útjára.

„Itt vagyunk így együtt, de nem Együtt”

– így kezdi a videón mondandóját Juhász Péter. Az egykori párt elnöke arról beszél, hogy az Együtt tagjai maradnak továbbra is aktív állampolgárok, akik azelőtt is voltak. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy ma nincs jogállam Magyarországon, ezért pártot létrehozni vagy egy újabb közösséget alapítani nem sok értelme van. „Tanultunk abból, amit a választásokon elértünk” – mondja Juhász

Azt a hitüket azonban nem adják fel, hogy tegyenek a demokráciáért azon az úton, ahogyan éppen erre képesek, ezért szerveznek megmozdulást a nemzeti ünnepre.

https://merce.hu/2018/09/29/juhasz-peterek-tuntetest-szerveznek-oktober-23-ara/

Orbánt úgy őrzik, mintha végveszélyben lenne

Egy ideje már nincs hírértéke annak, hogyan tartják távol a sajtót Orbántól az emberei, azonban a Miniszterelnöki Sajtóiroda, a szerb rendőrség, a szerb terrorelhárítók és a magyar TEK tegnap bemutatott produkciója különlegesnek mondható.

Pár nappal ezelőtt a szerb sajtó megírta, mikor lesz pontosan az átadó, és hogy azon valóban Orbán is beszélni fog. A magyar sajtó nem kapott értesítést az eseményről, ami egyébként hárommilliárd forintjukba került a magyar embereknek. 

Felhívtam egy szerbiai magyar újságírót, aki elküldte az eseményre szóló akkreditációs formulát, meg a címet, amire küldeni kell. Egy nappal az átadó előtt elküldtem a szerb kommunikációs ügynökségnek négy indexes munkatárs regisztrációját (egy fotós, egy videós és két újságíró), amire szerda délután jött a válasz: sajnos a szerb sajtónak már tegnap, a magyaroknak pedig ma reggel lezárult az akkreditációja. 

Megírtam a rendezvény sajtóját szervező szerb ügynökségnek, hogy sajnálom, de mi nagyon szeretnénk bejutni és tudósítani, és az ügynek nyomatékot adva Miklósi Gábor főszerkesztő-helyettesünk is felhívta az illetékest, aki azt ígérte neki, hogy megpróbál közbenjárni az érdekünkben. 

Két órával később visszahívott az ügynökségtől Bojana Kusovac, aki mosolygós hangon elújságolta, „sikerült menedzselni" a helyzetet, egy ember akkreditációját el tudják fogadni az eseményre – ki legyen az? Kérdeztem: hogyan lett a négy munkatársból egy? Mire Bojana Kusovac azt mondta: felhívta a magyar kormány illetékesét, aki megmondta neki, hogy egy ember jöhet az Indextől, különben is kevés a hely. (Egy fociakadémiáról beszélünk, ki tudja, hány hektáros területről, szóval a helyhiányra hivatkozásnál nem is lehetne nagyobbat kamuzni.)

 

https://index.hu/belfold/2018/09/28/ezt_az_embert_ugy_orzik_mintha_vegveszelyben_lenne/

Emmi: Nem az történt, amit írtak, hanem az történt, amit írtak

 

A minisztérium szerint tehát nem igaz, amit az újsághírekben szerepel – vagyis hogy új csövet kellett beszerelni a CT-készülékbe, és emiatt az pár napig nem működik-működött –, mert valójában az történt, hogy új csövet kellett beszerelni a CT-készülékbe, és emiatt az pár napig nem működött (és hétfőtől ismét működni fog).

https://index.hu/belfold/2018/09/29/emmi_szent_imre_korhaz_ct_csocsere/

Szélsőséges ukrán nacionalista oldalra kerültek ki Szijjártó Péter adatai

A nacionalista szervezet szerint Szijjártó közvetlen fegyveres beavatkozással fenyegeti Ukrajnát.

Felvette nyilvános adatbázisába Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a szélsőségesen nacionalista ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet arra hivatkozva, hogy a politikus bírálta Petro Porosenko ukrán elnököt az ukrajnai magyarok elnyomása miatt.

A magát függetlennek nevező Mirotvorec állítása szerint Szijjártó Péter megsérti Ukrajna szuverenitását és területi egységét, közvetlen fegyveres beavatkozással fenyegeti Ukrajnát. A szervezet azt is állítja, hogy a miniszter beavatkozik Ukrajna belügyeibe, szeparatista hangulatot szít és támogat Ukrajnában, az ukrán törvények ukrán állampolgárok általi tömeges megsértésére irányuló provokációt szervez. A weboldal közli a tárcavezető születési dátumát és azt, hogy mióta tölti be jelenlegi tisztségét. Sokat nem kellett kutakodniuk, mindkettő nyilvános adat. Az akció nem rettentette meg a minisztert.

Szijjártó szeptember 26-i, New Yorkban tett nyilatkozata vágta ki a biztosítékot. Szijjártó azt mondta,

amíg Ukrajnát a jelenlegi elnök vezeti, addig az ukrán állam által vezetett és inspirált, a magyarokkal szembeni hangulatkeltésre alapuló politika nem is fog megváltozni, mert az államfő azt gondolja, ez lehet az egyik eszköz arra, hogy némi társadalmi támogatottságot szerezzen, jelenlegi támogatottsága ugyanis alacsony.

 

https://hvg.hu/vilag/20180929_Szeloseges_ukran_nacionalista_oldalra_kerultek_ki_Szijjarto_Peter_adatai

Ellenállást hirdetett a Jobbik

z Orbán-rendszer leváltása a céljuk. A párt 20. kongresszusán jelentették be.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Sneider Tamás pártelnök elmondta: "változás nem történt a Jobbik gondolkodásában", csupán az aktuális helyzethez szabott, a következő évek feladatait, céljait és identitását összegző dokumentum született.

A politikus szerint a legnagyobb taglétszámú és legtöbb szervezettel rendelkező ellenzéki pártként nagy a felelősségük abban, mit képviselnek a kétharmados kormánytöbbséggel szemben egy olyan rendszerben, "amely egyre inkább diktatórikus, egyre inkább lenézi a magyar embereket, egyre inkább korrupt".

 

https://hvg.hu/itthon/20180929_ellenallast_hirdetett_a_jobbik_az_orban_kormany_levaltasa_erdekeben

Itt egy bátor kiállás Orbán mellett a Sri Lanka Guardianből

 

Michael Czinkota professzor szerint Magyarországot a migrációs politika miatt büntetik, holott korábban is önfeláldozóan védte a nyugatot.

"Itt az idő, hogy segítsünk Magyarországon" - ezzel a címmel közli Michael Czinkota professzor véleménycikkét a Sri Lanka Guardian. Bár a Georgetown Egyetemen tanító professzornak magyaros hangzású neve van, a Wikipédia oldala nem említ magyar kötődést: Czinkota Németországban született és nőtt föl, végül Amerikában kötött ki tanulni.

A cikkhez csatolt képből azonnal kiderül: Magyarország nem másért, mint a migrációs politikája, és az amiatt kapott bírálatok miatt szorul megvédésre. A szerző messziről, az 1956-os forradalom leverésétől indít, megemlíti a törökökkel folytatott háborút és a 150 éves török és iszlám megszállást, amely alatt a többi között a migrációt sem tudta kontrollálni az ország. Ha eddig nem lenne egyértelmű, ki is mondja,

Magyarország kockázatot vállalva, saját politikai törekvéseit háttérbe szorítva számtalan esetben a Nyugatot védte.

https://hvg.hu/vilag/20180929_A_Sri_Lanka_Guardianban_vedik_meg_Magyarorszagot

Hitler-bajszos képpel tüntettek Erdogan ellen, de a támogatói is felvonultak

Ahogy megírtuk, rossz hangulatúra sikeredett a háromnapos hivatalos látogatásra Németországba érkezett Recep Tayyip Erdogan tiszteletére adott díszvacsora pénteken. A résztvevők szája íze azért lett keserű, mert Frank-Walter Steinmeier német államfő arról beszélt az összejövetelen, hogy Törökországban romlik a demokrácia és az emberi jogok helyezte. Erre a török elnök úgy vágott vissza, hogy a németek több ezer terroristát bujtatnak.

A vacsorán Angela Merkel német kancellár nem vett részt, egy munkareggelin azonban - pénteki egyeztetésük után újra -találkozott Erdogannal, aki ezután Kölnbe indult, hogy a tervek szerint megnyissa Európa legnagyobb mecsetét.

A török elnököt több ezer tüntető várta a nyugat-német városban, de nem csak ellene, mellette is demonstráltak.

 

https://hvg.hu/vilag/20180929_recep_tayyip_erdogan_nemetorszagi_latogatas_koln

Lázár sajtósa azt állítja, csak a hódmezővásárhelyi fideszes képviselők iránti tiszteletből írta nekik, hogy még pozitív témában se nyilatkozzanak a sajtónak

A fenti, nem tudni honnan megszerzett, de a városban uralkodó politikai hangulatot jól bemutató levelet a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert támogató Vásárhelyiek a Változásért csoport osztotta meg. A még augusztusban írt, Kommunikációs iránymutatás tárgyú levélben Göbl Vilmos, Lázár János sajtósa arra kérte a helyi fideszes képviselőket, hogy akárcsak addig, ezután se nyilatkozzanak a sajtónak, még pozitív témákban sem.

Göbl az ügyben nyilatkozott az RTL Híradónak, akkorát maszatolva, mint egy ebédelő egyéves, ugyanis azt állította, hogy:

„Sem Lázár Jánosnak, sem a fideszes központi kommunikációnak vagy bármilyen egyéb politikai kommunikációnak ehhez semmi köze nincs, mint mondtam, 8 évig dolgoztam együtt ezekkel a képviselőkkel. Az irántuk érzett tisztelet, a közös munka, és tulajdonképpen az az együtt, közösen kialakított kommunikációs stílus volt az, ami miatt megkerestek engem, és ami miatt én tanácsot adtam nekik ebben a kérdésben.”

 

https://444.hu/2018/09/29/lazar-sajtosa-azt-allitja-csak-a-hodmezovasarhelyi-fideszes-kepviselok-iranti-tiszteletbol-irta-nekik-hogy-meg-pozitiv-temaban-se-nyilatkozzanak-a-sajtonak

A brit ipar legnagyobb szereplői sorra figyelmeztetik a kormányt, hogy súlyos következményei lehetnek egy rosszul elsülő brexitnek

A Toyota japán autóipari óriáscég nagy-britanniai részlegének vezérigazgatója szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után akár hónapokra is leállhat a cég angliai termelése, ha Londonnak addig nem sikerül megállapodásra jutnia az Európai Unióval a kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről.

Marvin Cooke, a közép-angliai Derbyshire megyében működő, a japán cég európai termelési központjának is számító Toyota-üzem vezetője a BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva szombaton - éppen fél évvel a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontja előtt - kijelentette: meggyőződése szerint ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból, és emiatt akár csak egyetlen részegység nem érkezik meg időben valamelyik külföldi beszállítótól, akkor lehetetlenné válik az autógyártás az üzemben a fennakadás idejére.

https://444.hu/2018/09/29/a-brit-ipar-legnagyobb-szereploi-sorra-figyelmeztetik-a-kormanyt-hogy-sulyos-kovetkezmenyei-lehetnek-egy-rosszul-elsulo-brexitnek

Még mindig sok a kérdés a Sargentinivel lebukott Soros-főszerkesztő körül

ORIGO2018.09.29. 11:21

 

Továbbra sincs ép ésszel felfogható magyarázat arra, hogy miért fotózkodott a napokban Brüsszelben Soros György magyarellenes harcának arcával, Judith Sargentinivel Bodoky Tamás, a Soros-pénzből finanszírozott, de magát folyton függetlennek hazudó Átlátszó.hu főszerkesztője. Illetve, dehogy nincs: mindenki kitalálhatja, hogyan jöhetett létre a találkozó a két megbízható Soros-ember között. Bodoky szerint csak véletlenül összefutottak, ő pedig összeborult egy gyors kattintásra "a brüsszeli hősnővel", a Magyarországot hazugságokkal bombázó Soros-Sargentini jelentés készítőjével. Persze, igen. Látható, hogy Bodokynak olyan gyorsan kellett kitalálnia valamilyen kétségbeesett magyarázatot, hogy azt se vette észre, mennyire kínos lenne, ha igaz, amit ír. 

http://www.origo.hu/itthon/20180929-bodoky-es-sargentini-rejtelyes-talalkozo-brusszelben.html

Sokba kerülhet a Kelet pénze

Vasárnapi Hírek

– Nem tűnik úgy, mintha a kormány változtatna a Brüsszellel szembeni hadviselésén. A gyakori keleti vizitek jelenthetik, hogy unión kívüli, orosz, kínai vagy „türk” forrásokat keresnek?

– Ez nemcsak valószínűség, hanem szinte bizonyosság. Viszont az illúzió, hogy ezeknek az országoknak nincsenek politikai feltételeik. Oroszországnak egyértelműen vannak. Kína pedig kemény pénzügyi feltételekkel köt stratégiai megállapodást. Ez olyan szuverenitásfeladással járhat, amely bőven meghaladja az uniós politikában is előforduló szintet. Illúzió, hogy jobb üzleteket lehet kötni Keleten. Ha a paksi beruházás épp abban az időszakban kezdődik, amikor a forrásbőség visszaesik, akkor ez mentőövszerű hatással járhat, de közben olyan függőségi helyzetet okoz, amelyet utána évtizedekig nyög az ország. 

 

https://www.vasarnapihirek.hu/friss/sokba_kerulhet_a_kelet_penze

Moszkva-parti este

Szerző: Szele Tamás | Megjelent a 2018. szeptember 21.-i lapszámban

Ha rá szeretnénk jönni, miért utazott Orbán Viktor a hét elején Moszkvába, nincs könnyű dolgunk, mert erre csak egy logikus válasz létezik: fontos tárgyalásokat lebonyolítani. De Moszkvával nincs olyan tárgyalás, ami ne lenne fontos ezért vagy azért. A híradásokból azonban azt tapasztaljuk, semmi váratlan fordulat nem történt.

Vagy történt fordulat, csak azt nem kötik a mi orrunkra. Lássuk, hivatalosan miről is esett szó! Magyarország megbecsüli Oroszországgal fennálló kapcsolatát, „mindketten a sikereink maximálásában vagyunk érdekeltek” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón.

Ez, kérem, színigaz, ugyanis Oroszország akkor is ott lenne, ahol most van és akkora gazdasági, valamint politikai hatalma volna, amekkora van, ha nem becsülnénk, tehát jobban tesszük, ha megbecsüljük. 

 

https://www.vasarnapihirek.hu/friss/moszkvaparti_este

Annyi az új állami gondozott, hogy a régiekre se pénz, se ember nem jut

abcúg.hu

Miközben tömegével veszik ki a gyerekeket a családból, alig jut erőforrás az állami gondozásban felnőtt fiatalok segítésére. Egyre kevesebb 18 éves marad utógondozásban, pedig ideális esetben ez sokat segíthetne abban, hogy ne kövessék el a szüleik hibáit, és a mindennapi élet nehézségeivel is könnyebben megküzdjenek. Így sokan védőháló nélkül maradnak, könnyen bajba kerülnek, és végső esetben akár az utcán is találhatják magukat. 

Az állam évről évre egyre több gyereket emel ki a családjából, és küldi őket nevelőszülőkhöz vagy gyermekotthonba. Ez egy tíz éve tartó folyamat, amelynek az okaival többször foglalkoztunk már az Abcúgon. Hozzájárul, hogy

https://abcug.hu/annyi-az-uj-allami-gondozott-hogy-a-regiekre-se-penz-se-ember-nem-jut/

Az emberek fele nem hallott Orbán magánrepülőzéséről

 

Az emberek valamivel több mint fele nem hallott arról, hogy Orbán Viktor az állami közbeszerzéseket nyerő Garancsi István vendégeként egy 17 milliárd forintot érő magángépen szokott utazni kedvenc focicsapatának meccseire - derült ki a Pulzus közvélemény-kutató felméréséből. (A Pulzus viszonylag új cég, ügyvezetője Gál J. Zoltán, aki 2010-2017 között a Vasárnapi Hírek főszerkesztője volt, előtte az MSZP országgyűlési képviselője és államtitkár is volt. A kutató szakmai vezetője Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research alapítója.) 

https://index.hu/belfold/2018/09/30/az_emberek_fele_nem_hallott_orban_maganrepulozeserol/

Gomperz: Orbán repül

 

Az állami propaganda-ügyosztály ugyan mindent elkövet annak érdekében, hogy plebejus tevékenységnek állítsa be a miniszterelnök és környezete magánrepülős és luxusyachtos kiruccanásait, a valóságban a képlet nagyon egyszerű.

Két eset lehetséges.

Nem véletlen, hogy amikor a NER-hez hasonló rezsimek megdőlnek, akkor a kedves vezető plebejus budijában készített szelfik után, a tömeg útja a rendőrfőnök/legfőbb ügyész házához szokott vezetni. A nép tisztában van azzal, ki a rendszer második legfontosabb embere.

https://hvg.hu/itthon/20180929_gomperz_orban_repul

Az ötszázhoz közelít az indonéziai földrengés áldozatainak száma

 

Pénteken 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A helyi katasztrófavédelem szerint a szökőár óránkénti 800 kilométeres sebességgel száguldott a part felé, szinte mindent letarolt, ami az útjába került. A legtöbb áldozat a tenger partján fekvő palui területen vesztette életét, a természeti katasztrófa idején sokan tartózkodtak a tengerparti strandon, ahol éppen egy fesztivált tartottak. Az erős szél és a hatalmas hullámok még egy hajót is partra vetettek.

 

https://hvg.hu/vilag/20180930_Mar_tobb_mint_400_halottja_van_az_indonez_foldrengesnek

 

Kerékgyártó: Orbánnak van oka tartani Mészáros Lőrinctől

 

A strómantól elindult vissza a vagyon az igazi tulajdonosi körhöz.

Keres a politikus egy mindenre kapható régi cimborát, akinek azt mondja:

Barátocskám, gazdaggá teszlek, de olyan gazdaggá, amit te el sem tudsz képzelni. S nem is kell neked azt elképzelni, elég, ha azt teszed a pénzzel, amit mondok. Úgy élsz, mintha a tiéd lenne, de most nagyon figyelj, ide nézz a szemembe, és jól jegyezd meg! Ez valójában az én pénzem. Ha egyszer azt mondom neked, hogy ide vele, akkor szépen visszaadod. Persze nálad is hagyok belőle valamit, ez majd attól függ, hogy viselkedsz.

Ám a fölényes szavak mögött ott a rettegés.

Mert a tolvaj politikus folyton azon retteg, nem veri-e át a strómanja. Nem lopja-e el az ő gondosan összelopott pénzét. Nem mondja-e neki egykor, hogy: Drága barátom, most már nem vagy miniszterelnök/miniszter/államtitkár, nincs hatalmad, pláne fölöttem, a dúsgazdag üzletember fölött. Papírt ugye nem készíthettünk a mi kis ügyletünkről, de ha lenne is, azonnal följelentenélek. Tehát húzzál el a… (itt szóhasználatának megfelelő hűvös, hideg vagy éppen meleg helyet javasol).

https://24.hu/poszt-itt/2018/09/29/kerekgyarto-orbannak-van-oka-tartani-meszaros-lorinctol/

 

Nem Trump az első, akiből az oroszok akartak elnököt csinálni

 

Vlagyimir Putyin nem ismerte el, hogy bármi köze lett volna a meghackelt e-mailekhez vagy facebookos trollokhoz, de rengeteg szál vezet hozzá, ezen kívül Trump nagy híve az orosz elnöknek és a kampány idején még viccelődött is azzal, hogy segíthetnének neki az oroszok bejutni a Fehér Házba.

Bár az ezzel kapcsolatos nyomozás még zajlik, nem Putyin lenne az első orosz, illetve szovjet vezető, aki bele akar szólni az amerikai elnökválasztásba. 1960-ban megpróbálkozott ezzel Nyikita Hruscsov, a szovjet kommunista párt főtitkára is; a különbség az volt, hogy az általa megkörnyékezett amerikai politikusok elzárkóztak az ajánlattól.

Meglehetősen furcsa telefonhívást kapott 1960. január elején Adlai Stevenson demokrata politikus, aki 1952-ben és 1956-ban is hiába indult el az amerikai elnöki címért. A vonal túlsó végén Mihail Mensikov volt, a Szovjetunió washingtoni nagykövete, és arról érdeklődött Stevensonnál, meglátogathatná-e a chicagói ügyvédi irodájában, ugyanis ajándékot és üzenetet hozott Hruscsovtól. Stevenson azt válaszolta, hogy majd inkább ő meglátogatja Mensikovot a nagykövetségen.

 

https://24.hu/kulfold/2018/09/30/kennedy-hruscsov-usa-elnokvalasztas/

 

Hargitai Miklós Fajgyűlölők védik a „keresztény kultúrát”

 

„Igen: fajgyűlölő a kormány, ha a félelmeinkre, a kiszolgáltatottságunkra, a zsigereinkben élő történelmi tapasztalatokra építve gyűlöletet kelt bennünk más rasszokhoz tartozó (sokszor keresztény) emberek iránt.”

A vallóniai Hotton városkában, nagyjából 1300 kilométerre Budapesttől szeptember első vasárnapján néhány perces csúszással kezdődött a reggeli mise. Nem tudni, hogy a sekrestyében tartották fel a plébánost a hívek, vagy eleve késve érkezett a szomszédból (ott is paphiány van, talán több település tartozik hozzá), de az bizonyos, hogy amikor a szentélybe lépett, a kántor már az első éneket játszotta. A hívek énekeltek – volt hely a padokban bőven, de a nyáj felerészben fiatal házasokból és gyerekekből állt, aminek itthon sokan örülnének –, a pap térdet hajtott az oltár felé; nem volt benne semmi furcsa, talán csak a haja tűnt a félhomályban szokatlanul sötétnek és göndörnek. Aztán megfordult, és – olyan volt, mint a marsi éjszaka: fekete. (Vagy ahogyan a párizsi magyar diplomáciai kolónia fogalmazott nemrég, amikor a saját feketéje helyett másik, rendes – azaz fehér - papot kért a pápától: "szerecsen".)

https://nepszava.hu/3010185_fajgyulolok-vedik-a-kereszteny-kulturat

Kanadai Magyar Hírlap

Valamit nagyon félrenyelt a kormányzó erő — De valamennyien fuldoklunk ettől…

 

A Fidesz konszolidálására tett halvány kísérlet megbukott: a pártelnök vonala győzedelmeskedett. Ez mire lesz jó? Már most, alig öt hónap után egyre erőteljesebben látszik. A kormányból teljesen eltűntek a Fellegi Tamás féle, a gazdasági folyamatokat valamennyire is tisztelő elmék. Mellár Tamás már áprilisban nyíltan az ellenzéki összefogás jelöltje volt. Fennen ragyog (és gagyog) Matolcsy, Rogán, Szíjjártó csillaga. A felső vezetés megtelt némethszilárdságú elmékkel: maga a csepeli birkózó miniszteri rangot kapott – jellemző módon a „migránsügyek” intézésére. A teljes média elbodásodott – a keresztes publiciklista trágárságai immár szellemi teljesítménynek számítanak a cikknek nevezett, kikopizott feljelentő listák mellett.

Most éppen Bod Péter Ákoson – és a Századvégen van a sor. Ami azért is érdekes, mert a Századvég alapítványt, majd a Századvég című lapot is a Fidesz alapította, ott dolgozik/dolgozott a baloldali elhajlással nem vádolható G. Fodor Gábor például. De századvéges Lánczi András is, akit sokan (és nem alap nélkül) tartanak a Párt főideológusának. A Magyar Nemzet és a Heti Válasz beszántása még magyarázható azzal, hogy Simicska Lajos érdekeltsége volt, ahogyan a kivásárolt Hír TV is. De a Századvég???

Úgy tűnik, valamit nagyon félrenyelt a kormányzó erő. De valamennyien fuldoklunk ettől…

Orbán gátlástalanul megzabolázta a közszolgálati médiát

Szelestyei Lajos nemzetközi lapszemléje

A német alkotmánybíróság elnöke úgy érzékeli, hogy nem csupán Magyar- és Lengyelországban, hanem Németországban is erősödnek a kételyek a jog jelentőségét és az igazságszolgáltatás szerepét illetően, ám a jogállam megerősítéséhez új bizalomra van szükség.

http://ww2.infovilag.hu/2018/09/30/orban-gatlastalanul-megzabolazta-a-kozszolgalati-mediat

Trump: Belezúgtunk egymásba Kim Dzsongunnal

"Eleinte nagyon durva volt a retorika. De nagyon jó a kapcsolatunk. Háborúba indultunk volna Észak-Korea ellen, ez készült történni" - mondta, hogy aztán legalább ennyire koherensen folytassa. "Remekül voltunk. Ez nagyon nagy probléma volt. Tudják, mi volt érdekes? Amikor bementem, nagyon kemény voltam. Ő is nagyon kemény volt. És ez így ment, amíg aztán hirtelen bele nem zúgtunk egymásba, oké? Nem, tényleg. Gyönyörű leveleket írt nekem. Nagyszerű leveleket. És szerelmesek lettünk" - mondta.

"Tudják mi lesz, azt fogják mondani, hogy Donald Trump azt mondta, szerelmesek lettek, hát ez szörnyű" - utánozta azt, ahogy szerinte a kommentátorok szörnyülködni fognak azon, hogy "nem elnökies" a viselkedése. "

https://444.hu/2018/09/30/trump-belezugtunk-egymasba-kim-dzsongunnal

Német néppártiak szerint Orbán félrevezeti a magyar közvéleményt

azonnali.hu

Egyetértenek azzal, hogy nem zárták ki a Fideszt, de úgy vélik, a manipulációt abba kell hagyni.

Két német néppárti EP-képviselő is úgy látja, hogy a magyar kormánynak abba kéne hagynia azt a fajta manipulálást, mint amit a Sargentini-jelentésről szóló tévészpottal csinál.

http://azonnali.hu/cikk/20180929_nemet-neppartiak-a-fidesznek-abba-kell-hagynia-a-megtevesztest

Nagy Dóra Mi a fontosabb?

A migráció kérdése egyértelműen egy nemzetek és ideológiák feletti téma, ami nemzetek közötti együttműködés útján oldódhat csak meg

Magyar Hírlap

Miközben továbbra is tart az öröm a balliberális oldalon, mert ők úgy tudják, hogy Orbán Viktort és kormányát most aztán nagyon megfenyítették, amiből egyenesen következik az, hogy már meg is buktak (immáron vagy kétszázadik alkalommal), azért maradt idő az aggódásra is. Már most félnek attól, hogy az európai parlamenti választások fő témája a migráció lesz, ami rájuk nézve igencsak hátrányos megközelítése a kampánynak, hiszen továbbra sem képesek értelmes válaszokat adni a kérdésre.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129882/Mi_a_fontosabb

Dippold Pál Ökrök

Álláspont. A mai Zeuszokat, akár a „görög embert”, lelkileg-szellemileg legalábbis, már régen kiherélték. Nem bikák, hanem könnyen terelhető ökrök

Magyar Hírlap

Miután a felvilágosodásnak nevezett elsötétülés kezdete óta eltelt évszázadokban szinte teljesen sikerült kiirtani a görög–római műveltségre és a keresztény kultúrára épített rendet, napjaink Zeuszai már nem Európa elrablására, hanem kirablására, meggyalázására és eltüntetésére törekednek

Ahogy Orbán Viktor világosan kifejtette a „görög ember” ENSZ-béli, minden törvényes felhatalmazás nélküli alamuszi felszólalása kapcsán, a magyar megoldás egyszerű, ősi és jól bevált hagyományokra épül. Mondhatni, önerőből oldjuk meg a munkaerőpiaci gondokat. „Nekünk a demográfia vagy a népesedés nem számokból áll, és azt is mondhatjuk, hogy nekünk nem számok kellenek, hanem magyar emberek. Ahhoz meg az kell, hogy minél több gyerek szülessen, ahhoz meg család kell, a családhoz meg kell egy anya meg egy apa, lehetőleg egy nő meg egy férfi, és az kell, hogy a fiatalok akarjanak gyerekeket.”

Nem csoda, hogy ezekkel a tiszta és világos mondatokkal nem tudnak mit kezdeni Európa nyugati felén. Ott, ahol már szinte minden értéket teremtő és azokat megőrző társadalmi szerkezetet szétvertek. Ahol az én- és önmegvalósítás egyet jelent a terméketlen és pusztító önzéssel, ahol már annyira betegessé váltak a viszonyok, hogy a férfiak nem tudják, talán nem is akarják megvédeni asszonyaikat 

A mai Zeuszokat, akár a „görög embert”, lelkileg-szellemileg legalábbis, már régen kiherélték. Nem bikák, hanem könnyen terelhető ökrök.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129890/Okrok

A Fidesz-KDNP EP-képviselői az Európai Bizottság elnökéhez fordulnak a migrációs biztos kijelentései miatt

Deutsch Tamás: Avramopulosz a legalapvetőbb szabályokat megsértve nyilatkozott

MH/MTI – 2018.09.29. 13:36 

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői szerint az Európai Bizottság (EB) migrációs biztosa alkalmatlan a feladatára, ezért a jövő héten a testület elnökéhez fordulnak azzal a kérdéssel, hogy mikor váltja le Dimitrisz Avramopuloszt, és kit jelöl ki utódjául - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton Budapesten újságírók előtt.  

A politikus szerint Dimitrisz Avramopulosz a legalapvetőbb szabályokat megsértve nyilatkozott az ENSZ Közgyűlésének egyik fontos kísérő rendezvényén, ahol nyílt bevándorláspárti programot és állandó betelepítést hirdetett meg.

http://magyarhirlap.hu/cikk/129811/A_FideszKDNP_EPkepviseloi_az_Europai_Bizottsag_elnokehez_fordulnak_a_migracios_biztos_kijelentesei_miatt

Vitézeket avattak a Belvárosi Ferences Templomban

Nemzetemet szolgálom! - kiáltották a frissen avatott vitézek a pesti belvárosi ferences templomban megtartott gyönyörű hagyományőrző ünnepélyen. A Vitézi Rend alapításának története az első világháború utáni időkre nyúlik vissza. Horthy Miklós Magyarország kormányzója és az akkori kormány, gróf Teleki Pál vezetésével, a vitézi telkek adományozásáról szóló jogszabály végrehajtásával, az ugyanebben a rendeletben életre hívott Vitézi Széket bízta meg, hatósági jogkörrel ruházva fel azt. A vitézi telek adományozásáról szóló miniszterelnöki rendelet 1920. augusztus 11-én jelent meg a Budapesti Közlöny 198-as számában. Ezt követően kezdte meg a Vitézi Szék hivatalos működését.

https://888.hu/article-vitezeket-avattak-a-belvarosi-ferences-templomban

Az afrikai belső migráció brutálisabb, mint az Európa felé irányuló

 

A leggyorsabban növekvő városokat Afrikában kell keresni a jövőben, az előrejelzések szerint évtizedek múlva a világ három legnépesebb metropolisza a kontinensről kerül ki. Az évszázad végén már egyáltalán nem lesznek ritkák a 70-80 millió lakosú nagyvárosok a földrészen.

https://zoom.hu/hir/2018/09/30/az-afrikai-belso-migracio-brutalisabb-mint-az-europa-fele-iranyulo/