2018, november 9 - 07:42 Sajtószemle

Mégis ott van a liberális szó a néppárti határozatban, a Fidesz meg is szavazta

És egy egész sereg másik, a Fidesznek szánt fogalom az erős civil társadalomtól a független sajtón át véleményszabadságig. A néppárti kongresszus EU-s értékekről szóló határozatának első négy mondata egy magyar ellenzéki párt közleményében is állhatna. Ehhez képest Deutsch Tamás tegnap még arról számolt be, a liberális szó kimaradt a szövegből, és ezt a Fidesz irányába tett elmozdulásként értékelte. Update: megtaláltuk a kivett liberális szót, de nincs benne sok köszönet.

Nagy meccset nyert meg a Fidesz, írtuk meg szerdán, az Európai Néppárt kongresszusa ugyanis az egyik elfogadott határozatból kihagyta a liberális szót, ezt közölte Deutsch Tamás, a párt EP-képviselője. A liberális szó kihagyását az illiberális Fidesz képviselője szimbolikusnak és a „mi irányunkba való elmozdulásnak” ítélte, és Orbán Viktor nagy győzelmeként lehetett aposztrofálni.

Ám valami nagy baj történhetett: a végső szövegben mégis ott virít a liberális szó. Sőt. Egy egész sereg olyan fogalom virít a határozatban, amit mintha direkt a Fidesznek szántak volna "finom utalásféleképpen". Egész pontosan az EU-értékek és a demokrácia feletti őrködéssel kapcsolatos határozat szövegében rögtön a harmadik mondatban olvasható a következő:

https://hvg.hu/itthon/20181108_Megsem_nyert_a_Fidesz_a_nepparti_hatarozatban_ott_virit_a_liberalis_szo#utm_source=hvg.hu

Az OLAF bizonyítékokat emleget, miközben a rendőrség nem nyomoz az Elios után

Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF szerint nem érvényteleníti a megállapításaikat és azt, hogy bizonyítékot találtak pénzügyi visszaélésre, hogy itthon bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást.

https://hvg.hu/itthon/20181108_Az_OLAF_bizonyitekokat_emleget_mikozben_a_rendorseg_nem_nyomoz_az_Elios_utan

Elios ügy: a rendőrség a siófoki önkormányzattól be sem kérte a közbeszerzési papírokat

Az egyik város, ahol az Elios jogelődje hat évvel ezelőtt aratott az önkormányzati közbeszerzésen, Siófok volt. 220 lámpát szereltek fel, közel 295 millió forintért. A siófoki lámpacsere programot az OLAF is felemlegette a jelentésében, 34 másik pályázat mellett.

A városban azóta polgármesterváltás történt, a korábbi fideszes polgármester helyére 2014-ben a független Lengyel Róbert érkezett. Ő most azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy a rendőrség tőlük nem kérte be a közvilágítási projekt dokumentumait.

“A hivatalon belül az eredeti dokumentumokat zároltam, és vártam, hogy majd megjelenik itt a nyomozó hatóság. Ehhez képest nem történt semmilyen megkeresés az irányomba” - mondta Lengyel Róbert.

Végül a sajtóból értesült róla, hogy a nyomozást megszüntették. A rendőrség nem válaszolt az RTL kérdésére, hogy a többi városból bekérték-e a dokumentumokat.

https://444.hu/2018/11/08/elios-ugy-a-rendorseg-a-siofoki-onkormanyzattol-be-sem-kerte-a-kozbeszerzesi-papirokat

AZ AMERIKAIAK BUKTATTÁK LE A CEU-T – HANGANYAGGAL

A SOROS-EGYETEMNEK NINCS MEGFELELŐ KÜLFÖLDI KÉPZÉSE

Kárpáti András Magyar Idők

Nem indított egyetemi képzést a Soros-egyetem, a CEU az amerikai Bard College-dzsal közösen – derül ki egy lapunk birtokába került felvételből. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Magyar Időket arról tájékoztatta: mindössze oklevél szerezhető az egyetlen „szakon”, amelyet a CEU a tengerentúli intézménnyel együttműködve hozott létre. A Soros-egyetem így továbbra sem felel meg a felsőoktatási törvénynek.

Semmilyen közös posztgraduális képzést nem indított a CEU az Egyesült Államokban található Bard College-dzsal (BC) – derül ki egyértelműen az utóbbi egyetem Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetőjével készített telefonbeszélgetésből.

A lapunk birtokába került felvételen (a teljes beszélgetés meghallgatható a cikk végén) Janet ­Stetson arról tájékoztatott egy hallgatót, aki a BC-n jelenleg futó és jövőre induló CEU-s képzésekről érdeklődött, hogy Soros György egyetemének nincs mesterdiplomát adó képzése a Bardon, és azon kívül sem indítottak semmilyen képzést Amerikában. Szavai szerint mindössze jelentéktelennek mondható együttműködés van a két intézmény között, amely abban merül ki, hogy a Bard alapképzésben részt vevő diákjai néhány hónapra eljöhetnek Európába a Soros-egyetemre, az Erasmus-ösztöndíj programban követett gyakorlathoz hasonlóan.

https://magyaridok.hu/belfold/az-amerikaiak-buktattak-le-a-ceu-t-hanganyaggal-3648464/

Totálisan mellélőtt a Magyar Idők az amerikai CEU leleplezésével

Ugyan Enyedi Zsoltot, a budapesti CEU rektorhelyettesét is röviden megszólaltatják a cikkben, de Enyedi a Facebbokon azt írja:

Amikor a Magyar Idők újságírója tegnap felhívott és említette a hangfelvételt, kértem, hogy mutassa meg. A szerkesztői nem engedték. Kár, ezzel megkímélhették volna a - feltételezésem szerint - jószándékú kollégát attól, hogy a teljes inkompetencia benyomását keltse.

Enyedi szerint ugyanis súlyos félreértésről, sőt csúsztatások sorozatáról van szó, és a Magyar Idők egyáltalán nem igyekezett eloszlatni a homályt az ügyben:

A Bardon zajló CEU-s programokkal nem Janet Stetson, hanem Jonathan Becker tanulmányi főtitkár-helyettes foglalkozik. Feltehetően ezért nem volt teljesen képben a Magyar Idők által megszólaltatott amerikai hivatalnok.

Stetson a beszélgetés nagy részében arról a programról (Study Abroad) beszélt, amelynek keretében a Bard diákjai már hosszú évek óta járnak a budapesti CEU-ra cserediákként. Ennek azonban semmi köze a CEU által tavaly indított új mesterképzéshez (Inequality Analysis Program). Ezt épp a magyar törvények által támasztott új feltételek teljesítése érdekében akkreditálták az USA-ban.

A CEU emellett indított még egy mesterképzést az amerikai Bard College által biztosított New York-i székhelyén. Ezt nem a Barddal közösen végzi, hanem teljesen önállóan. A korábban kizárólag a magyar fővárosban folytatott nemzetközi kapcsolatok MA-képzésüket Budapest–New York-programmá alakították. Ehhez a mesterképzéshez a CEU biztosít minden feltételt.

Enyedi javasolta a Magyar Idők újságírójának, hogy  forduljon a Bard illetékes munkatársához, a tanulmányi főtitkár-helyetteshez. "Ezt nem tette meg, gondolom nem engedték neki, pedig ezzel elkerülhette volna a totális leégést." 

Enyedi maga kért hivatalos választ a Bard College-tól. Az angol nyelvű levelet közzétette a Facebookon. A levélben a Bard College megerősíti, hogy zajlik közös képzési programjuk a CEU-val az egyenlőtlenségek témakörében. Egy hallgató már végzett, jelenleg 12-en hallgatják ezt a kurzust. Megerősítik azt is, hogy a CEU önálló nemzetközi kapcsolatok MA-képzést is folytat. Erre 20 hallgató iratkozott be.  

A Bard leveléből az is kiderül, mi okozhatta a totális félreértést, amire a Magyar Idők egy hangzatos leleplezést alapított. Az eleve nem a CEU-s programokkal foglalkozó tanulmányi illetékest arról kérdezték, hogy egy Bard College-ra járó hallgató elkezdheti-e New Yorkban a nemzetközi kapcsolatok képzést, majd ezt folytathatja-e Budapesten, és szerezhet-e ott diplomát belőle. Ahogy a 3. pontban írtuk: a Bardnak és a CEU-nak jelenleg tényleg nincs közös gazdasági képzése, ezt önállóan végzi a CEU. A tanulmányi osztályvezető ennek megfelelően válaszolt.    

https://index.hu/belfold/2018/11/08/mellelott_a_magyar_idok_az_amerikai_ceu-t_leleplezni_probalo_irasaval/

Tusk: Aki le akarja cserélni a liberális demokráciát, az nem kereszténydemokrata

Aki nem védi a jogállamot, nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki konfliktust szít Európában, az nem kereszténydemokrata – jelentette ki az Európai Tanács elnöke az Európai Néppárt küldöttei előtt, Orbán Viktor jelenlétében.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk nagyon erős beszédet tartott az Európai Néppárt kongresszusán Helsinkiben. A volt lengyel miniszterelnök egy órával Orbán Viktor után szólalt föl a kongresszus plenáris ülésén. Emlékeztetett rá, hogy már évekkel ezelőtt arra biztatta Európa vezetőit, hogy minél előbb oldják meg a migrációs válságot, mert ha nem teszik, az európai kereszténydemokrácia identitása fogja kárát vallani a tehetetlenségüknek.

Olyan politikusok kaptak erőre a migrációs vitának köszönhetően, akik a saját érdekeiknek megfelelően használták ki az erről szóló politikai vitát – sajnálkozott.
 

„Hadd mondjam ki kereken: senkinek nincs hozzá joga a pártcsaládunkban, hogy megtagadja a liberális demokráciát és az értékeit” – jelentette ki. Európa védelme sem jogosít föl senkit erre, tette hozzá.

Ha valaki megtagadja a jogállam elvét, az nem kereszténydemokrata. Aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki eltűri a homofóbiát, az antiszemitizmust, az nem kereszténydemokrata. Aki a nemzetet szembefordítja az egyén szabadságával, az nem kereszténydemokrata. Aki konfliktust szít a világban és az Európai Unióban, az nem kereszténydemokrata. Aki Putyint támogatja, és Ukrajnát támadja, aki az áldozatot támadja az agresszorral szemben, az nem kereszténydemokrata. Aki le akarja cserélni a liberális demokrácia nyugati rendjét az autoritarianizmus keleti modelljére, az nem kereszténydemokrata

https://index.hu/kulfold/eurologus/2018/11/08/tusk_aki_le_akarja_cserelni_a_liberalis_demokraciat_az_nem_keresztenydemokrata/

Egy órán át előszobáztatta Palkovics az MTA elnökét

Tényleg nem jártam soha Palkovics László szobájában, csupán az előszobájában vártam rá egy órát. Ő nem volt ott, én pedig egy óra várakozás után eljöttem – nyilatkozta a 168 Órának Lovász László, reagálva az innovációs miniszter azon, lapunkban megfogalmazott bírálatára, miszerint az akadémiai elnök még egyszer sem látogatta meg az irodájában. A Magyar Tudományos Akadémia első embere arról is beszélt, hogy mi a kapcsolat a kutatások és a politikai döntések között, mire elég vezetőként két nap, 54 vagy negyvenvalahány perc.

https://168ora.hu/itthon/nagyon-ideges-mindenki-lovasz-laszlo-tobbszor-felmerult-bennem-a-lemondas-gondolata-158743

Különleges sztrájkot hirdettek az ELTE Társadalomtudományi Karán a genderképzés betiltása miatt

Szolidaritási napot és információs sztrájkot tartanak november 14-én szerdán az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) oktató, ezzel tiltakozva a Társadalmi nemek tanulmánya szak, közismertebb nevén genderszak kormányzati betiltása ellen, mert azt az egyetemi autonómia, valamint a kutatói és tanszabadság korlátozásának is tartják - írta az Index.

Az információs sztrájk napján minden órát megtartanak, de ezeken nem a tematikában feltüntetett téma, hanem a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek társadalmi megjelenési formáiról és az egyetem függetlenségéről lesz szó.

https://168ora.hu/itthon/kulonleges-sztrajkot-hirdettek-az-elte-tarsadalomtudomanyi-karan-a-genderkepzes-betiltasa-miatt-158782

Orbán Viktor: A győzelem része a DNS-ünknek

A nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát; Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán csütörtökön Helsinkiben. A kormányfő beszédében kiemelte, a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes, nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül jelentette ki. Kifejtette, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely egyszerre keresztény és demokrata - mutatott rá. A miniszterelnök azt mondta, mi az EPP, „a győztesek pártja vagyunk”, a győzelem „része a DNS-ünknek”.

– Ahhoz vagyunk szokva, hogy az emberek a saját pártjuknak tekintenek bennünket, mint ami hozzájuk tartozik, őket képviseli, és harcol értük – magyarázta. Úgy látja, az EPP-ben világmegváltó ideológiák helyett két lábbal álltak a földön, de mára ez a helyzet megváltozott.

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-a-gyozelem-resze-a-dns-unknek-158772

IDEA Intézet: Már a kutyapárt is előzi az LMP-t

A parlament jelenlegi, hét önálló frakciójából csak öt jutna be a törvényhozásba, ha most megismételnék a parlamenti választást, vagyis két párt önállóan nem éri el a parlamentbe jutási küszöböt, az 5 százalékot – állapítja meg az IDEA intézet friss kutatása.

Az IDEA a két, most kieső párt közé sorolja az LMP-t és a Párbeszédet, bár utóbbi az áprilisi választáson sem önállóan mérette meg magát, hanem közös listán indult az MSZP-vel, így kettejüknek közösen kellett elérni a listával 10 százalékot. Ugyanez volt a kormánypárti szövetséggel, a külön frakciójú Fidesszel és KDNP-vel.

https://zoom.hu/hir/2018/11/08/kutatas-mar-a-kutyapart-is-elozi-az-lmp/

Hatszor annyi közpénzt költöttek a birkózó-vb-re, mint öt éve

Az MBSZ 2013-as közhasznúsági jelentéséből kiderül, hogy az akkor még Dr. Hegedűs Csaba által vezetett szövetség összesen 625 442 880 forint bevételből gazdálkodhatott vb-rendezés címén.

Az EMMI 290 millió forint céltámogatást adott a vb-rendezésre.

A NEFMI állta a 26,7 millió forintos jogdíjat,

míg a Fővárosi Önkormányzat is beletett 12 millió forintot a rendezésbe.

A szövetség 296 742 880 forint saját bevételt összegzett a világbajnoksággal kapcsolatban.

A 2018-as közhasznúsági jelentés leadása csak jövőre esedékes és – objektív okokból – a vb részletes pénzügyi mérlege sem lehet még kész, az már látszik, hogy a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Németh Szilárd, aki 2015. január 30. óta a birkózószövetség elnöke is, másként rendezhetett világbajnokságot, mint elődje.

A birkózók a 2018-as költségvetési tervükben 1 763 522 forinttal kalkuláltak, végül 2 milliárd forintos költségvetést adtak le az EMMI felé, amelyben bármily hihetetlen, de a saját forrásként nulla forintot tüntettek fel (lásd a képen).

https://24.hu/sport/2018/11/07/hatszor-annyi-kozpenzt-koltottek-a-birkozo-vb-re-mint-ot-eve/

Gyurcsány jövőre a Jobbikkal ütné ki a Fideszt

A DK elnöke helyi szinten nem zárta ki az együttműködést a Jobbikkal.

Az InfoRádióban Gyurcsány Ferenc azt mondta, jövőre Tarlós István ellen egy ellenzéki főpolgármester-jelöltnek kell indulnia. A DK elnöke a többi településen is ellenzéki összefogást szorgalmaz, az előválasztást a tervezett formájában nem tartja jó ötletnek.

Nem érti, miért nem lehet a pártok vezetőinek megállapodni egy jelöltben. Előválasztás csak akkor kell, ha nem tudnak dönteni,

de előbb eldönteni, hogy legyen előválasztás, utána keresgetni hozzá a jelölteket, ez maga az agyrém.

Szerinte minden 10 ezer fősnél nagyobb településen meg kell állapodnia az ellenzéknek. Nem zárta ki, hogy helyi szinten jobbikos jelöltekkel is együttműködjenek.

https://24.hu/belfold/2018/11/07/gyurcsany-jovore-a-jobbikkal-utne-ki-a-fideszt/amp

Ócsai lakópark - Már az elején tudta mindenki, hogy hülyeség

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy hozzon nyilvánosságra minden, az ócsai lakópark építésével összefüggő dokumentumot, továbbá nevezze meg a kudarcba fulladt beruházás felelőseit.  Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja beszélt erről szerdán, Budapesten újságírók előtt. 

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, az ócsai lakópark építésének ügye az Orbán-kormány minden hibáját megtestesíti, hiszen azt szakmaiatlan, szegényellenes, pazarló, pofátlan és korrupt módon hajtották végre. Hangsúlyozta, már az építkezés előtt "mindenki tudta, hogy ez egy hülyeség", mert a szegénységet nem lehet pusztán szegregációval felszámolni. 

A kabinet terveivel ellentétben ráadásul ötszáz helyett csak nyolcvan ház épült meg, egyenként 70 millió forintért - fejtette ki Korózs Lajos, aki szerint így az itt található épületek négyzetméterenkénti 550 ezer forintos árukkal a rózsadombi ingatlanoknál is többe kerültek. Megjegyezte továbbá, hogy a kormány az ócsai önkormányzatot is becsapta, hiszen korábban beruházásokat, új munkahelyeket ígért a településen.

https://nepszava.hu/1008660_ocsai-lakopark-mar-az-elejen-tudta-mindenki-hogy-hulyeseg

Fidesz: meg kell védeni a gyermeket nevelő családok juttatásait a baloldaltól – videó

A Fidesz helyesnek tartja, hogy a kormány a most induló nemzeti konzultációban rákérdezett a gyermeket nevelő családok juttatásainak kétharmados védelmére, mivel szerintük a baloldal a korábbiak alapján azonnal megszüntetné azokat.

http://propeller.hu/itthon/3383250-fidesz-meg-kell-vedeni-gyermeket-nevelo-csaladok-juttatasait

Kijött az inflációs adat: közel hatéves csúcson a drágulási ütem!

Októberben az előző év azonos időszakához képest 3,8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon - derült ki a KSH mai adataiból. Ez alapján közel hat éve nem látott ütemben drágult az élet. A Portfolio által megkérdezett elemzők 3,7%-os árindexet vártak, így az adat kisebb meglepetést okozott. 

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/kijott-az-inflacios-adat-kozel-hateves-csucson-a-dragulasi-utem.303622.html?i=303622

Tóta W.: Magyar ember nem lop, csak kalandozik

Bűnüldözés hiányában miért is ne tenné.

Megszüntette a nyomozást a rendőrség az Orbán Ráhel saját lába után maradt mintegy 13 milliárdos hiány ügyében. További tájékoztatást nem adnak, arról sem, kihallgatták-e egyáltalán legalább a nyilvánvaló bűnösöket.

Izgalmas kérdés, hogy vajon az uniós Csalás Elleni Hivatal meg a Bunkóelhárítás felé is ilyen lakonikus tömörséggel jelzik az eredményt, vagy nekik részletes magyarázatot küldenek arról, hogy Tiborcz Istvánt sose találták otthon, a telefonja ki volt kapcsolva, a felesége napok óta nem látta, és nem is akarja. Viszont a magyar törvények szerint teljesen helyénvaló, hogy előre megnyert minden pályázatot.

Valahogy csak meg kell indokolni, mégis miért nem bűncselekmény az, amit az Elios csinált.

Ebben az esetben elvárom az illetékes uniós hivataloktól, hogy ezeket a szövegeket azonnal tegyék közzé. Apró, de előremutató és elegáns lépés lenne, ugyanis az Orbán-család szabadrablása mellett pontosan erről szól a rendszer. Arról, hogy ha a magyar állampolgárokat érdekli, mégis hova lett az a tizenhárom milliárd, a saját intézményeink foghegyről annyit köpnek az arcunkba: közöd?

Árpád fejedelem sem állította hadbíróság elé az Európát végigfosztogató vitézeit, hanem kitüntette őket. A rablást, gyújtogatást és erőszakot – "kalandozást" – pedig nem jogi határozatok állították le, hanem az augsburgi csata. Ott az történt, hogy a büdös magyar migránsok ugyan váltig állították, hogy ők bűncselekmény hiányában, sőt mellőzésével dúlják éppen a falvakat és kolostorokat. Ám az európai lovagok telibe szarták az ő játékszabályaikat és illiberális világképüket, és seggtől szájig beléjük állították a pallost. Ezután a magyar banditák bátran hazaszaladtak, és elújságolták, hogy kurva nagy verés jár most már a kalandozásért.

Ebből aztán értettek, kisvártatva felvették a kereszténységet, és ma már milyen büszkék rá. Na pont így lesz ez a liberális demokráciával is.

Esetleg visszamegyünk Ázsiába, de az már a mi bajunk lesz, meg Ady Endréé.

https://hvg.hu/itthon/20181108_Bunuldozes_hianyaban#utm_source

Kepes András: "Az a király, akinek nincs bolondja, maga bolondul meg"

Gátlástalan NER-lovag, a privatizáció során meggazdagodott baloldali oligarcha és a milliárdosok inasává lett pedagógus – fájóan ismerős alakokat zár össze egy alpesi villába a hatalom pusztító természetéről szóló új regényében Kepes András. Az író-tévés szerint nincs veszélyben a nyugati kultúra, csak egyes csoportok politikai érdeke diktálja, hogy propagandacélból ennek az ellenkezőjét állítsák. Hogy jön ide a pornográfia? Miért néma a próféta? Lehet-e még érvekkel meggyőzni embereket? Interjú.

 A regényben a friss milliárdos is azért érkezik a svájci luxusvillába, mert szeretne beszállni egy üzletbe, amit a másik tart a kezében. A regény egyebek között a hatalom és a kapzsiság pusztító természetéről szól, ami nem csak a politikában, hanem a különböző intézményekben, az üzleti életben, kórházakban, színházakban vagy akár a családi hierarchiában is rombolja a barátságot, a párkapcsolatot, a szexualitást. Mert az emberek a hatalomért és a vagyonért kénytelenek eldobni a hagyományos közösségi értékeiket és a lelkiismeretüket. A regényben az egyik milliárdos a művelt munkáskultúrát, a másik a paraszti és a polgári kultúrát vetette el az anyagi érdekekért. Mondhatnánk, hogy ez Magyarország, de ugyanilyen folyamatok a világon ma már sokfelé lejátszódnak, a környező volt szocialista országokon kívül, Törökországtól Venezueláig, Olaszországtól, Ausztrián át lassan az Egyesült Államokig. Tudományosan bizonyított, hogy a hatalom komoly agy- és személyiségkárosodást okoz.

 

https://hvg.hu/kultura/20181108_kepes_andras_interju_regeny_globalizacio_hatalom

Egy fideszes nyíltan megmondta, mit gondol a Simonka-ügyről, és bár figyelmeztették, nem hallgat el

Nyíltan, minden gátlás és kötöttség nélkül adott leírást egy helyi fideszes politikus arról, hogyan működhetett a Simonka-birodalom. Takács Ferenc tótkomlósi képviselő azután írt hosszú bejegyzést a Facebookon, hogy négy év nyomozás után a legfőbb ügyész Polt Péter indítványozta fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Az eddigi hivatalos információk alapján Simonka Györgynek a felülárazott uniós támogatások 45 százalékát kellett visszaosztani – mindezt „bűnszervezetben”. Ez volt az első kifejezés, amelyről Takács Ferenc igen nyíltan azt írta, nem akar egy olyan ember mögé beállni, akit Polt Péter ilyennel gyanúsít. „A bűnszövetkezet, az olasz nyelvben a maffiát jelenti, ennyit még én is tudok olaszul”– írta Takács.

Zavar támadt Dél-Békésben, mert bár néhányan kiálltak Simonka mellett,Orosházán megakadályozták, hogy ügye a képviselő-testületben téma legyen, viszont többnyire névtelenségbe burkolózva ugyan, de sokan sorolták Simonka György állítólagos „bűneit”. Takács Ferenc, a tótkomlósi Fidesz elnöke nem fogta vissza magát, miután kiosztotta a Simonka György mögött állókat, október 31-én arról írt itt, hogy a „középnagyember” rászólt, hogy ne nyilatkozgasson.Takács azt állítja: lehet, hogy magasra csapnak ezek a hullámok, de bízik abban, hogy ez nem így van. „Nekem nincs semmi veszteni valóm, akárki szól rám,én csak azzal vesztek, ha a Fideszt gyengítik, vagy ha akiknek kellene, nem tesznek semmit.”

https://hvg.hu/itthon/20181108_simonka_gyorgy_takacs_ferenc_fidesz_totkomlos_polt_peter_mentelmi_jog_gyanusitas

Mészáros Lőrinc köre elkezdte átvenni az egykori Simicska-birodalmat

direkt36

Egy mezőgazdasági cégnél lezajlott tulajdonosváltással megkezdődött az a folyamat, amelynek keretében az Orbán Viktor miniszterelnökkel szoros viszonyban álló Mészáros Lőrinc környezete veszi át Simicska Lajos korábbi érdekeltségeit. A cégbíróságon fellelhető iratok szerint a Mezort Zrt. nevű agrárcég október 25-én került egy Vörös József nevű ügyvéd tulajdonába, aki több szálon is kötődik Mészároshoz, valamint Orbán Viktorhoz. 

Vörös korábban maga ismerte el, hogy Mészáros Lőrincet képviselte egy földvásárlási árverésen, és ő a jogi képviselője annak az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által vezetett alapítványnak, amely a felcsúti Puskás Akadémiát működteti. Vörös tavaly márciusban tagja lett a Felcsút Sportegyesület elnökségének is, amelynek elnöke Orbán, ügyvezető alelnöke pedig Mészáros.

https://444.hu/2018/11/08/meszaros-lorinc-kore-elkezdte-atvenni-az-egykori-simicska-birodalmat

Sem látni, sem büntetni nem akarja az átlagos magyar a hajléktalant

Nem gondolkodnak negatívan a hajléktalanságról a magyarok, nem gondolják azt sem, hogy a hajléktalanok kizárólag maguk tehetnek a helyzetükről, a hajléktalanságot nem tekintik bűnnek, nem igazán értenek egyet a hajléktalanságot szigorúbban sújtó új jogszabállyal, de mégis: zavarja a magyarokat a hajléktalan emberek látványa. Ez derült ki a Závecz Research-csel közösen készített országosan reprezentatív közvélemény-kutatásunkból.

A magyarok szerint nem kell büntetni a hajléktalanságot, legalábbis a válaszadók jelentős többsége (70 százaléka) nagyon nem ért egyet a kriminalizálással. A magyarok közel kétharmada szerint a hajléktalan emberek nem bűnözők, hanem elesettek, segítségre szorulnak, derül ki az Index megbízásából készült felmérésbő

https://index.hu/belfold/2018/11/08/zavar_minket_a_hajlektalanok_latvanya/

Kitiltották a Fehér Házból a CNN tudósítóját

Donald Trump nem különösebben szíveli a CNN fehér házi tudósítóját, Jim Acostát, és ebből nem is csinál titkot. Nagygyűlésein lelkesen uszítja híveit a CNN és személyesen Acosta ellen, a keddi félidős választásokat követő sajtótájékoztatóján pedig eszét vesztve üvöltözött a riporterrel, mintha nem venné a jelenetet több tucat kamera egy újságírókkal csurig töltött teremben.

Váratlan fordulatként a történtek után a Fehér Ház megvonta Acosta belépőjét, amivel szabadon mozoghatott az épületben. Sarah Sanders, az elnök sajtótitkára mindezt azzal indokolta, hogy Acosta "rátette a kezét" arra a fiatal gyakornoknőre, aki megpróbálta kitépni a kezéből a mikrofont. "Trump elnök hisz a sajtószabadságban, számít a kemény kérdésekre és szívesen fogadja is azokat. De azt nem fogjuk tűrni, hogy egy riporter rátegye a kezét egy fiatal nőre, aki csak a munkáját végezné fehér házi gyakornokként. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan" - mondta.

https://444.hu/2018/11/08/kitiltottak-a-feher-hazbol-a-cnn-tudositojat

A Fehér Ház manipulált videóval próbálta bebizonyítani, hogy a CNN tudósítója bántotta a gyakornoknőt

A Fehér Ház visszavonta Jim Acosta, a CNN tudósítójának belépőkártyáját. Sarah Sanders, Donald Trump sajtófőnöke a döntést azzal a nyilvánvaló hazugsággal indokolta, hogy Acosta szerdán fizikailag bántalmazta a Fehér Ház egyik gyakornokát, egy fiatal nőt, aki a felvételek alapján valaki utasítására megpróbálta kitépni a riporter kezéből a mikrofont Trump sajtótájékoztatóján.

Állítása igazolására Sanders a Twitteren egy videófelvételt is nyilvánosságra hozott, ez azonban elég feltűnően manipulált:

Mint látható, a jelenetet részben kilassították, ám amikor a fizikai kontaktushoz érünk, hirtelen visszagyorsul a felvétel, sőt, még tán rá is van gyorsítva. A mozdulat így már-már erőszakosnak tűnik, bár azért továbbra is inkább tűnik úgy, hogy a gesztikuláló Acosta csak véletlenül akad bele az előtte keresztbe nyúló, és a mikrofonjára rákapó gyakornok karjába.

https://444.hu/2018/11/08/a-feher-haz-manipulalt-videoval-probalta-bebizonyitani-hogy-a-cnn-tudositoja-bantotta-a-gyakornoknot

Trump nyilvánvalóan Robert Mueller nyomozásának megakadályozására készül

Donald Trump nem tökölt, amint lezajlott a félidős választás, amely előtt a republikánus vezetés még meg tudta fékezni abban, hogy bármi drasztikusat lépjen az oroszügyi vizsgálat beszüntetése érdekében, kirúgta igazságügyi miniszterét, Jeff Sessionst. Sessions szerepe áttételes a nyomozásban:

mivel ő maga is belekeveredett, kinevezése után nem sokkal, 2017 márciusában kivonta magát a nyomozás felügyeletéből, így azt helyettese, Rod Rosenstein felügyeli. Sessions kierőszakolt lemondásával viszont Trump most új igazságügyi minisztert jelölhet, olyat, aki visszaveheti Rosensteintől a nyomozás felügyeletét, és akár teljesítheti is Trump követelését. De még ha nem is mentené fel egyből a nyomozást vezető független ügyészt, a végtelenségig megnehezítheti a munkáját:

a szabályok szerint a nyomozás felügyelője minden nyomozati cselekmény előtt részletes indoklást kérhet az ügyésztől, és megtagadhatja azok engedélyezését. Így például az újabb vádemeléseket, idézéseket, meghallgatásokat is.Hogy Trump ezt megléphette, abban a választás eredményének is szerepe van. 

https://444.hu/2018/11/08/trump-nyilvanvaloan-robert-mueller-nyomozasanak-megakadalyozasara-keszul

ORBÁN VIKTOR: NINCS ERŐS EURÓPA SIKERES NEMZETEK NÉLKÜL

MTI

A nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát; Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EEP) kongresszusán csütörtökön Helsinkiben.

A kormányfő beszédében kiemelte: a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes: „nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül” – jelentette ki.

Kifejtette: a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak.

A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely „egyszerre keresztény és demokrata”

– mutatott rá.

https://magyaridok.hu/kulfold/orban-viktor-nincs-eros-europa-sikeres-nemzetek-nelkul-3649841/

DIKTATÚRA AZ ELLENZÉKBEN TOMBOL

A NOVEMBER 4-I NYILATKOZATOKKAL A SZÉLSŐLIBERÁLISOK TÚLMENTEK MINDEN HATÁRON

Botond Bálint Magyar Idők

1956. november 4-e évfordulója valóban a gyász napja, ritkán egyértelmű ennyire, hogy egy ország pontosan mikor is veszíti el a szabadságát. Ez az elveszített szabadság akkor nem jelentett mást, mint hogy a magyarok azt akarták, a közös dolgaikat a saját szokásaik és hagyományaik szerint és egymás között intézhessék el. Példátlan akarategységünket többek között annak köszönhettük, hogy egy olyan rendszert kényszerítettek ránk, amely még a lélegzetvételünket is ellenőrizni akarta. Már a lehető legpontosabban tudtuk, hogy mi nem a szabadság.

https://magyaridok.hu/velemeny/diktatura-az-ellenzekben-tombol-3639326/

LIBERÁLIS HISZTÉRIA FELSŐFOKON

A SZÉLSŐSÉGEKRE ÉRZÉKENY HALADÓ MÉDIA ÖNNÖN RADIKALIZMUSÁT VALAHOGY NEM ÉRZÉKELI

Jurák Katalin Magyar Idők

Világméretű dühöngésbe kezdtek a liberálisok, a fő gonosz Európában Orbán Viktor, Amerikában pedig Donald Trump. A hisztériapalettán Vlagyimir Putyin, Kim Dzsong Un és Recep Tayyip Erdogan most éppen nem diktátor – vagy legalábbis nem annyira fontos rezsimbajnokok, mint a magyar kormányfő és az amerikai elnök.

A többfrontos támadás globális méreteket öltött balliberális berkekben, a gondosan felépített sorosista médiabirodalom gőzerőre kapcsolva ontja magából a „dermesztő” híreket, ezekből pedig megtudhatjuk, hogy szegény jótékony Dzsordzsi bácsi egy áldozat, akit a gonosz magyarok kipécéztek maguknak. Az Open Society Foundation szóvivője pedig elhaló hangon rebegve közölte: Soros Györgyöt megtaposták a busz padlóján.

Persze csak az arcmását, de akkor is. Laura Silber szerint ez a náci korszak propagandájához hasonlítható. Itt halkan jegyezném meg, hogy alig egy hónapja Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló hordót püföltek lelkesen a magyar rendszerváltók, az persze nem érte el az emberjogi aktivisták ingerküszöbét, bezzeg a Sorost ábrázoló állítólagos reklámplakát a buszpadlón, az már valami! Nem is értem, hogyan tudunk ennek a szörnyűségnek a tudatában nyugodtan aludni.

https://magyaridok.hu/velemeny/liberalis-hiszteria-felsofokon-3645227/

A MÁSIK VALÓSÁG

Sitkei Levente Magyar Idők

Ő egy bunkó – mondta nekem kiváló amerikai barátnőm Donald Trumpról, hangsúlyozva, hogy bizony a demokraták vissza fogják szerezni az arizonai szenátori széket.

Legalábbis meg fogják próbálni, és mikor, ha nem most, amikor ilyen az elnök. Egy másik amerikai fiatalember szabadkozott, hogy bizony nehéz így büszkén hirdetni hazáját, amikor ilyen elnök alatt sínylődnek, s reménykedve, boldogan nézte a Balaton-felvidék lankáit, amelyek talán a jövőben az otthont jelentik majd számára.

Mivel ott, Trump-Amerikában élni nem lehet. Ez két kiragadott, személyes élmény. Ebből van naponta százezer a nemzetközi sajtóban, hosszú lére eresztve, azt mutatva be, hogy az Egyesült Államok nem működik, egy tirannus uralja a Fehér Házat, akit egy tömbként gyűlöl mindenki, és visszasírják Barack Obama kedélyes, mosolygós nyolcévnyi kormányzását.

Majd a szenvedő amerikai nép elmegy szavazni, és kiderül, hogy a képviselőházat valóban átvették a demokraták, ám a szenátus republikánus többsége megerősödött.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/a-masik-valosag-3646583/

Orbán örülhet: Manfred Webert választotta csúcsjelöltnek az Európai

Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető egyben a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese lett az Európai Néppárt csúcsjelöltje (spitzenkandidat). Webert az EPP helsinki kongresszusának második napján választották meg.

Kihívója a volt finn miniszterelnök, a jóval liberálisabb irányvonalat képviselő Alexander Stubb volt.

A csúcsjelölti rendszer lényege, hogy az Európai Parlament minden nagyobb pártja választ magának egy listavezetőt, aki képviseli őt a kampányban, a választásokon nyertes párt pedig a saját jelöltjét javasolhatja az Európai Bizottság élére.

https://zoom.hu/hir/2018/11/08/orban-orulhet-manfred-webert-valasztotta-csucsjeloltnek-az-europai-neppart/

Selmeczi Gabriella kinyilatkoztatta: Mindent felülíró kötelezettségünk, és kényszer, hogy több gyermek szülessen Magyarországon

A Fidesz országgyűlési képviselője a legújabb nemzeti konzultációra reagálva kijelentette:

"a mi felelősségünk is törvényhozóké, hogy végül is ne anyagi kérdés legyen az, hogy fiatalok gyermeket vállalnak, hanem érezzék, hogy ez mekkora boldogság, ahogy látjuk a saját tapasztalatainkból is, hogy milyen nagy boldogság az, hogy ha gyermeket vállalunk." 

Itt érdemes megjegyezni: Selmeczi Gabriella a népjóléti bizottság egyik alelnöke az Országgyűlésben. Tisztségért pénz is jár, az alap képviselői tiszteletdíj másfélszerese, így Selmeczi szeptemberben több mint bruttó 1,5 millió forintot vitt haza. Az Azonnali írta meg, hogy

Selmeczi nem túl lelkes: a ciklus eddigi nyolc bizottsági üléséből hárman jelent meg.

https://444.hu/2018/11/07/selmeczi-gabriella-kinyilatkoztatta-mindent-feluliro-kotelezettsegunk-es-kenyszer-hogy-tobb-gyermek-szulesen-magyarorszagon

Sok fideszes is elhiszi, hogy Orbán Grazba jár kezelésre és zsarolják az oroszok

Idén szeptemberben a Political Capital megbízásából a Medián 1200 ember megkérdezésével mérte fel, hogy mennyire elterjedtek itthon az összeesküvés-elméletek, és melyik politikai tábor vagy társadalmi csoport veszi be leginkább ezeket. 

Milliárdokba került, de Soros lett a legnépszerűbb

A kutatásból jól látszik, hogy nem maradtak hatástalanok a kormányzat kampányai, hiszen az egyik legnépszerűbb összeesküvés-elméletté vált, hogy 

Soros György menekülteket akar Európába szállítani.  

A megkérdezettek 51 százaléka értett egyet ezzel az állítással, és csak 21 százalék gondolta az ellenkezőjét. Nem meglepő módon a kormánypárt támogatói azok, akik a leginkább azonosulnak a kijelentéssel. A fideszesek közül csak 10 százalék nem hiszi el, hogy Soros hozza a menekülteket. 

https://444.hu/2018/11/07/sok-fideszes-is-elhiszi-hogy-orban-grazba-jar-kezelesre-es-zsaroljak-az-oroszok

Volner a “szélbefútt” levélre fenyegetéssel válaszolt

Volner János volt Jobbik-alelnök elismerte, hogy találkozott májusban Magyar Györggyel és Herényi Károllyal, de azt cáfolja, hogy Fekete-Győr Andrással is leült volna. Belengette, ha a Jobbik-vezetés (konkrétan Sneider Tamásról beszélt) szivárogtat, tőle is várható, hogy nyilvánosságra hoz dolgokat.

Egy “szélbefútta” levél tartalmával szembesítette Gulyás Balázs publicista Volner Jánost az ATV Egyenes Beszéd Kontrában. A levél tartalma szerint május 14-én, az akkor még jobbikos politikus azt írta Sneider Tamásnak és Gyöngyösi Mártonnak, hogy barátnőjének 420 ezres fizetést, magának egy Skoda Octavia típusú személygépkocsit kér és jelzi, hogy egy budai irodában, ahol Chesterfield bőr ülőgarnitúra van, ott le tudna ülni külső helyszínen Fekete-Győr Andrással, Herényi Károllyal és Magyar Györggyel. 

Volner a levél létét elismerte, de ….

Volner elismerte, hogy találkozott Herényivel és Magyarral, de szerinte nem választási megállapodásról volt szó. 

Bár a műsorban közölték, hogy nem a Jobbik elnökétől szivárgott ki a levél, Volner jelezte, neki írta a levelet, szerinte ő adhatta ki azt.

Ha szóban is követné az adást, ide kattintva megteheti.

https://varosikurir.hu/volner-szelbefutt-levelere-fenyegetessel-valaszolt/

Bokszbotrány: hiányzó valuta, több száz milliós kiegyenlítetlen számla, hűtlen kezelés gyanúja

Elképesztő történetek sora olvasható ki a Magyar Ökölvívó Szövetség szervezte ifjúsági világbajnokság pénzügyi hátterét elemző dokumentumokból. Bűncselekmény gyanúját is felveti a jelentéstervezet, amelyben meghökkentő részletek derülnek ki készpénzben fizetett nevezési díjakról, 210 milliónyi kifizetetlen számláról, külsős szereplők kontrollálatlan pénzköltéséről.

Megalapozottan feltehető, hogy

csalás és hűtlen kezelés bűntette valósult meg.

Ez áll a Magyar Ökölvívó Szövetség ellenőrzési bizottságának lapunk birtokába került jelentéstervezetében, amelyben a nyári, Duna Arénában rendezett ifjúsági világbajnokság 348 millió forintos veszteségéhez vezető okokat vizsgálták.

A testület október elején kapott felhatalmazást a rendezvény pénzügyi hátterének feltárására, amikor – miként a 24.hu elsőként megírta – a szövetség már csődközeli helyzetben volt. A hattagú grémium által készített szövegből kiderül, hogy korábban a Hannák és Társa Könyvvizsgáló Kft. végezte az ifi vb átvilágítását. Az előzetes könyvvizsgálói ellenőrzésből a jelentéstervezet szerint egészen elképesztő részletekre derül fény.

Az például az ökölvívás különleges, olykor „vadkeleti” jelzővel leírt világába vezet el, hogy sok ország szövetsége  – a szervezők  kérése ellenére – készpénzben fizette a nevezési díjat. Ám az átvételkor a szervezők nem írtak pénztárbevételi bizonylatot, a befizetőkkel nem írattak alá dokumentumot az átvételről, minek nyomán a bankok egyszerűen nem vették át a szövetségtől az ismeretlen eredetű valutát, így a szöveg szerint 150 millió forintnyi valuta állt a pénztárban, s ebből egymillió forintnyi „a mai napig hiányzik”. 

https://24.hu/belfold/2018/11/08/bokszbotrany-hianyzo-valuta-tobb-szaz-millios-kiegyenlitetlen-szamla-hutlen-kezeles-gyanuja

Így fosztják ki a csomagját a Liszt Ferenc repülőtéren

„Bele van kalkulálva a rakodók bérébe, hogy szajréznak” – foglalta össze a Liszt Ferenc repülőtéri csomaglopási botrány lényegét egy, a lapunknak megszólaló rakodómunkás. A témával néhány hete kezdtünk foglalkozni, amikor egyre több olvasónk számolt be arról, hogy a Budapesten áthaladó csomagját kinyitották, átkutatták, értékeit ellopták.

A neve elhallgatását kérő informátorunk elmondása szerint azért volt hajlandó beszélni, mert a budapesti repülőtéren uralkodó állapotok idővel azt is bűnbe sodorják, aki amúgy becsületesen végezné a munkáját. A csomagok fosztogatása ugyanis folyamatos probléma a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

 

„Nem a repülőtér épületében történik a csomagok nyitogatása. A csomagfeladás útja végig be van kamerázva, a különböző cégek munkásai együtt dolgoznak, ott van a repülőtéri személyzet is. A nyúlkálás akkor kezdődik, amikor a csomag elhagyja az épületet, és elindul a repülőgép felé” – magyarázta a folyamatot informátorunk. A repülőgépnél viszont már több évtizedes rutinnal folyik a munka.

A RAKODÓK HÁROMFŐS BRIGÁDOKBAN DOLGOZNAK.

Egyikük lenn a futószalagra rakja a bőröndöket, két ember pedig a csomagtérben tevékenykedik. A poggyásztérben dolgozók közül az egyik munkás a rakodó, a másik a nyitogató. A nyitogató ember a munka elején falat épít a nehezen felnyitható csomagokból, többnyire a fóliával betekert bőröndökből, majd vár.

https://index.hu/belfold/2018/11/08/igy_fosztjak_ki_a_csomagjat_a_liszt_ferenc_repuloteren

Egyházi tusa: a PIM-ből kitessékelt Prőhle Gergely fideszes kihívót kap

Értesüléseink szerint Font Sándor kormánypárti képviselő is indul az evangélikus tisztújításon. Az egyház világi vezetője szeretne lenni.

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelői tisztségét két ciklus, azaz 2006 óta Prőhle Gergely tölti be. Prőhle kérdésünkre megerősítette, amit az Evangélikus Életnek adott interjújában már bejelentett: harmadszor is vállalja a megmérettetést. Ezen túlmenően nem nyilatkozott. A néhány hét múlva esedékes választáson Prőhle Gergely egyik kihívója Font Sándor fideszes parlamenti képviselő lesz. Több forrásból származó információnk szerint indulása annak ellenére biztosra vehető, hogy az érintett erről nem akart beszélni. Font Sándor csak annyit mondott lapunknak, hogy ez egyházi belügy. Hozzátette: alkalmas időpontban majd a nem egyházi érdeklődők is tájékoztatás kapnak a jelöltek kilétéről. A tisztújítás óhatatlanul politikai színezetet kap. Nem bal- és jobboldal, hanem jobboldalon belüli irányzatok küzdenek meg egymással.

https://nepszava.hu/3014470_egyhazi-tusa-a-pim-bol-kitessekelt-prohle-gergely-fideszes-kihivot-kap

Gulyás Erika Dobpergés

Az iparban dolgozók nem nyelik le azt, amit a kormány a közszférával megetetett. Nem wellness hétvégére vágynak.

A kormány elszámolta magát, vagy csak trükközik, hogy nagyobb mozgástere maradjon a hamarosan kezdődő bértárgyalásokon? Ki tudja. De egy ponton nagyot tévedett: az iparban dolgozók nem nyelik le azt, amit a közszférával megetetett. Nem wellness hétvégére vágynak, hanem üzemi étkezdére, buszbérletre és tanulási támogatásra – és már nem félnek utcára menni a kormány ellen. Saját cégükkel előbb-utóbb mindig megegyeznek, de abból nyolc év után elegük van, hogy iskolapadból a parlamentbe besétált ficsúrok játszadozzanak velük. Kétmillióan vannak, minden ágazat érintett, és maguk mögött tudják az öt nagy szakszervezeti tömörülést, azok közszolga tagjainak jó részével együtt. 

Jön a következő generáció a maga új eszközeivel és bátorságával. Kacagva mondják Orbán szemébe, hogy készek az egész országot fellármázni. Várhatóan ugyanígy állnak majd fel a belső fórumokon is: a következő hónapokban több konföderáció is tisztújításra készül. 

https://nepszava.hu/3014479_dobperges

100 dolgozóból 69 jövedelme nem éri el az átlagbért!

A Policy Agenda a NAV 2017-es adózásra vonatkozó számai alapján számolta ki, hogyan is állnak a magyar jövedelmek. A kutatóintézet szerint, „nagyon torz bérrendszert és jelentős egyenlőtlenségeket” mutatnak a számok.

„A Pénzügyminisztérium által felvett adatok – ún. egyéni bér- és keresetstatisztika alapján – számítottuk ki 2016-ra vonatkozóan, hogy hogyan állt a minimálbér emelések előtt a mediánbér és az átlagbér kapcsolata. A teljes nemzetgazdaságot vizsgálva az látszik, hogy romlott a helyzet 2014-hez képest” – írja a kutatóintézet.

A Policy Agenda föbb megállapitásai az alábbiak:

A mediánbér már csak 74 százalékát teszi ki az átlagbérnek.

Ez az arány a közszférában dolgozók körében 87 százalékos érték, míg a versenyszférában 69 százalékos.

Ha nemek alapján nézzük, akkor a férfiaknál ennél rosszabb a helyzet, náluk az átlagbérnek 70 százalékát teszi ki a mediánbér, míg a nőknél 77-et.

A medián- és az átlagbér ilyen kapcsolata azt mutatja, hogy a 2016-os tényadatok alapján Magyarországon 100 dolgozóból 69 jövedelme nem éri el az átlagot. A versenyszférában dolgozók esetében ez 73 dolgozóra igaz.

A társadalom alsó 52 százaléka keres együtt annyit, mint a társadalom felső 10 százaléka.

A felső 5 százéka a dolgozói társadalomnak keres együtt annyit, mint a társadalom alsó 40 százaléka.

A versenyszférában pedig rosszabb az arány az átlagosnál. Ott az alsó 58 százalék keresete egyezik meg a felső 10 százalékkal.

https://merce.hu/2018/11/08/100-dolgozobol-69-jovedelme-nem-eri-el-az-atlagbert

INKÁBB NÉZEM A KANDALLÓ TV-T, MINT TOROCZKAIT

Böcskei Balázs azonnali.hu

A Mi Hazánk politikusai nem a földből nőttek ki, hanem abból a Jobbikból jöttek, amelynek ha az elnökét egy választópolgár meg tudja nekem nevezni, úgy újra elkezdek hinni a Mikulásban.

Hallgatva Toroczkai Lászlót és Dúró Dórát (és ezzel a Mi Hazánk Mozgalom képernyőképes politikusainak listája egyelőre ki is fújt), nevetni nincs kedvünk, sírni a nemzeti radikalizmus szüksége mellett érvelő mondataik miatt nem lehet, így marad az, hogy csak a túlfeszített elemzői szükség miatt gondolkodom komolyan el azon, mit is akarnak ők. Erre a politikai elemző válaszolhat érdemben, ez viszont nem egy elemzés, így ehelyütt csak azzal replikáznék, hogy Magyarországgal tulajdonképpen semmit.

A jelenleg egy pártnál és mozgalomnál is kevesebb

Mi Hazánk formáció értékei azt sugallják, hogy Magyarország (jövő)képe csak azoknak távlata, akik vallják a toroczkaisított nemzeti radikalizmust, illetve hirdetik a „Jobbik? Nem, nem soha!” szlogenjét.

 

ÍGY LETT A MAI FIDESZ A 2009-ES FIDESZ LEGFŐBB ELLENSÉGE

azonnali.hu

Brüsszel nem Moszkva! Az uniós intézmények döntései nem külső diktátumok, hanem azokban mi is részt veszünk! Ismerősek az ilyen és ehhez hasonló mondatok? Az ellenzéktől minden bizonnyal igen, de ezeket a gondolatokat a Fidesz is vallotta kilenc évvel ezelőtt. Elmélyedtünk a Fidesz 2009-es EP-választási programjában: akkor még volt nekik ilyen.

http://azonnali.hu/cikk/20181105_igy-lett-a-mai-fidesz-a-2009-es-fidesz-legfobb-ellensege

Szétköltözött Tiborcz István és Andy Vajna – indulhat a luxusfejlesztés a Mahart-házban

A filmipari kormánybiztos kiköltöztette cégeit a Pesti Vigadó melletti Mahart-házból, és az ingatlanban lévő egytizednyi tulajdonrészét is eladta Tiborcz Istvánéknak – vette észre az Átlátszó. Indulhat tehát az állam által támogatott luxushotelfejlesztés az úgynevezett Dorottya Házban.

https://blog.atlatszo.hu/2018/11/szetkoltozott-tiborcz-istvan-es-andy-vajna-indulhat-a-luxusfejlesztes/

Kovács Zoltán: Mi vagyunk az Európai Néppárt

MTI2018.11.08. 06:20

Mi vagyunk az Európai Néppárt, hiszen mi továbbra is Helmut Kohl korábbi német kancellár örökségét képviseljük – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Kovács Zoltán az interjúban azt mondta, az alapítókhoz hasonlóan abban hisznek, hogy az európai keresztény kulturális alapértékeket meg kell őrizni, és a cél, hogy az Európai Uniót erős, egymással együttműködő nemzetállamok alkossák.Az biztos, hogy a jövő májusi EP-választáson meg fognak változni az erőviszonyok az Európai Parlamentben – mondta a kormányszóvivő.

http://www.origo.hu/itthon/20181108-kormanyszovivo-mi-vagyunk-az-europai-neppart.html

Jobbik-háború: Volner János durva kérdéseket tett fel Sneider Tamásnak

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

"Tamás, nem ismersz véletlenül egy olyan jogász hölgyet, aki a Jobbiknál az elmúlt évek során négy különböző kifizetőhely részére mindösszesen közel 1 millió forint/hó megbízási díjat számlázott?" - tette fel a kérdést az egykori radikálisok korábbi alelnöke közösségi oldalán, miután tegnap este a Jobbik-közeli Gulyás Balázs az ATV-ben felolvasta a pártvezetésnek címzett magánlevelezésének tartalmát. Továbbra sem csillapodnak tehát a kedélyek a Volner kilépése óta, nagyon eldurvult a helyzet a Jobbikban maradók és a távozók között. A legnagyobb kérdés az, hogy meddig mennek a felek. Egy biztos: sokat tudnak egymásról.

http://www.origo.hu/itthon/20181108-volner-janost-szembesitettek-levelevel-amire-reagalt.html

Lehet-e ellenzéki főpolgármestere Budapestnek?

Nagy főpolgármester-jelölti körkép önjelöltekkel, sok kérdőjelekkel és egymást kioltó érdekekkel.

https://magyarnarancs.hu/belpol/lehet-e-ellenzeki-fopolgarmestere-budapestnek-nagy-korkepunk-onjeloltekkel-es-sok-kerdojellel-114922

Simonka nemcsak hűbérúr volt, a személyi kultuszt is kikövetelte

Érdemes elővenni Simonka György tavaszi kampányfüzetét, hogy lássuk, hova vezet a korlátlan hatalom.

Nem kevesebb, mint 104 fotón szerepel és 120 ember ajánlotta (ajánlotta?! – ömlengett róla, fel- túl és agyondicsérte) Simonka Györgyöt a kiadványban, amely a 2018-as tavaszi országgyűlési választás előtt jutott a dél-békési választókerület (Békés 4. számú oevk.) 27 településének mind 70 ezer háztartásába.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/simonka-nemcsak-huberur-volt-a-szemelyi-kultuszt-is-kikovetelte-114914

Brexit: Újabb népszavazást helyeztek kilátásba.

A brit vállalati szektor 57 százaléka támogatja.

Brit üzleti vezetők alapítottak kampánycsoportot annak elérésére, hogy népszavazás dönthessen a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, írja az MTI. Az "Üzleti élet a nép voksáért" - Business for a People's Vote - nevű kezdeményezésben a legnagyobb brit vállalatok, köztük a BT távközlési óriás és a Sainsbury's szupermarkethálózat, valamint a Brit Iparszövetség (CBI) jelenlegi és volt vezetői vesznek részt.

A kampánycsoport ma közzétett egy felmérést is, amelyet ezer üzleti vezető bevonásával végeztek el. A vizsgálat kimutatta, hogy a brit vállalati szektor 57 százaléka - az átlagon belül a nagyvállalatok 59 százaléka - támogatja a népszavazást a Brexit feltételrendszeréről.

A YouGov közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés szerint a vállalatvezetők alig 13 százaléka bízik abban, hogy cégének forgalma növekedni fog a Brexit után, 54 százalék viszont a brit gazdaság gyengülésétől tart.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/brexit-114919

Hiába kérte, egy éve nem hallgatták ki a költségvetési csalásos ügyben Czeglédy Csabát

Napokon belül vádat emelhetnek Czeglédy Csaba és 21 társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint többmilliós gazdasági csalás miatt – írja az MTI a Magyar Időkre hivatkozva.

A Czeglédyvel szemben elrendelt letartóztatás határideje december 5-én lejár, és a büntetőeljárásról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az ügyészség vagy 15 nappal korábban indítványozza a kényszerintézkedés meghosszabbítását, vagy vádat emel.

Czeglédy Csaba egyik védője szerint igencsak meglepő lenne, ha valóban megtörténne a vádemelés. Megkeresésünkre azt mondta, hogy Czeglédy nemrég kikérte az augusztus és október közötti nyomozati iratokat, ami után a korábbi 742 oldalnyi anyag után október 31-én kaptak újabb 3322 oldalnyi iratanyagot.

Czeglédy Csaba valamennyi indítványát (szembesítés, iratok beszerzése) elutasították, majd most úgy tűnik, hogy 4 ezer oldalnyi nyomozati iratot el akartak sumákolni, hogy mielőbb vádemelés legyen. Csaba folytatólagos gyanúsítotti kihallgatása iránti kérelmet is elutasították, a költségvetési csalásos ügyben legutóbb 2017. október másodikán hallgatták meg. Erős a gyanú, hogy a többi gyanúsított vagy meg sem kapta, vagy csak az elmúlt néhány napban kapta meg a 4 ezer oldalnyi iratanyagot. Ez azért fontos, mert a törvényben rögzített egy hónapos időköz lerövidítéséhez sem Czeglédy Csaba, sem pedig a védelem nem járult hozzá. Ezért az ügyészség december elsejéig nem nyújthatja be a vádiratot.

https://24.hu/belfold/2018/11/07/hiaba-kerte-egy-eve-nem-hallgattak-ki-a-koltsegvetesi-csalasos-ugyben-czegledy-csabat/

Kocsis Máté bejelentette, hogy 20 ezres megaaeréna fog épülni Budapesten a kézilabda Eb-re

A kormány pedig rábólintott, hogy Budapesten felépüljön egy húszezer fő befogadására alkalmas

MEGAARÉNA.

“A mai tudásunk szerint Európa legnagyobb kézilabda-arénája lesz” - mondta Kocsis. (nemzetisport.hu)

 

https://444.hu/2018/11/08/kocsis-mate-bejelentette-hogy-20-ezres-megaaerena-fog-epulni-budapesten-a-kezilabda-eb-re

 

Az amerikai fellebbviteli bíróság keresztbe tett Trumpnak bevándorlás-ügyben

Az Egyesült Államok szövetségi fellebbviteli bírósága csütörtökön hozott döntésével meggátolta Donald Trump amerikai elnököt abban, hogy azonnali hatállyal megszüntesse az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA-programot. 

A kaliforniai San Franciscóban lévő fellebbviteli bíróság egyhangúlag hozott döntésével egy alsóbb fokon született előzetes végzést hagyott jóvá kimondva, hogy a Trump-kormányzatnak érvényben kell hagynia az elődje, Barack Obama által létrehozott programot, amely több százezernyi olyan fiatalt véd a kiutasítástól, aki még gyermekkorban, a szüleivel érkezett illegálisan az Egyesült Államokba és ott is nőtt fel.

https://444.hu/2018/11/08/az-amerikai-fellebbviteli-birosag-keresztbe-tett-trumpnak-bevandorlas-ugyben

140 ezer lakástakarék-szerződést hoztak össze az utolsó két napban, Varga szerint nem volt elég gyors a kormány

Varga Mihály szerint így sem sikerült elég gyorsan megszüntetni a lakástakarékok állami támogatását.

Az utolsó két napon 140 ezer új lakástakarék-szerződést kötöttek, ez a meglévő szerződésállomány 10 százaléka – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az RTL Klub beszámolója szerint.

Mint emlékezetese, október közepén két nap alatt megszüntette a lakástakarékpénztári szerződések állami támogatását a kormány, az utolsó napokban pedig hatalmas roham volt a lakástakarékoknál, hogy az emberek még az utolsó pillanatban kössenek olyan szerződést, amelyre még vonatkozik az állami támogatás.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint viszont így sem sikerült elég gyorsan megszüntetni az állami támogatást, ugyanis azt mondta:

Nem elég gyors döntés született. Az utolsó három napban még sikerült a meglévő szerződésállomány legalább 10 százalékát megkötni, tehát a most beszivárgó adatok szerint legalább 140 ezer lakástakarékpénztár-szerződést kötöttek még.

https://hvg.hu/gazdasag/20181108_140_ezer_lakastakarekszerzodest_hoztak_ossze_az_utolso_ket_napban_Varga_szerint_nem_volt_eleg_gyors_a_kormany

Semjén vadászata: nemsokára indulnak a svédországi kihallgatások

Nemsokára kihallgatásokkal folytatódik Semjén Zsolt helikopteres vadászatának ügye Svédországban. Egyelőre magyarországi kihallgatás nincs tervben, és még bűncselekmény gyanúja sem merült fel.

Mivel nagy volt a csend, ezért rákérdeztünk a svéd hatóságoknál, hogy áll Semjén Zsolt vadászatának ügye. A miniszterelnök-helyettes nagy port kavaró helikopteres vadászatáról áprilisban lehetett hallani, hogy lopás gyanújával nyomoz az ügyészség. Érdeklődésünkre az umeai városi ügyészség megerősítette, hogy a nyomozás most is tart, a rendőrség az ügyészségi utasítások egy részét már elvégezte, más még hátra van. A következő lépés, hogy Svédországban megkezdődnek a kihallgatások, amelyek a jelenlegi információk alapján Magyarországra egyelőre nem terjed ki. Gyakrolati okok miatt az eljárásnak ez a része december közepéig húzódhat el. A svéd hatóság a hvg.hu kérdésére közölte: egyelőre senki nem vetette fel bűncselekmény gyanúját.

https://hvg.hu/itthon/20181108_Semjen_vadaszata_nemsokara_indulnak_a_svedorszagi_kihallgatasok

Visszadobták a Párbeszéd és az MSZP népszavazási kérdéseit

Nem hitelesítette a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók képzési költségével kapcsolatos, valamint az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseket csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

https://24.hu/belfold/2018/11/08/parbeszed-mszp-nepszavazasi-kerdesek-nvb/

Így néz ki egy Soros- és ENSZ-összeesküvés eredettörténete

Kevés élő emberről született annyi összeesküvés-elmélet, mint Soros Györgyről, a magyar származású amerikai milliárdosról. Ezek egy részének terjesztésében a magyar kormány is aktív szerepet vállalt, de nem kizárólag az övék az érdem. Sőt, a külföldön létező, Soros Györggyel kapcsolatos összeesküvés-elméleteknek sokkal komolyabb kultúrája van. Soros ördögi szerepe szinte minden gyanús politikai ügy mellett felsejlik, ennek köszönhetően iszonyatos mennyiségű szakirodalom lelhető fel a témában.

De van egy olyan, ami valamennyire összeköti a magyar kormány működését és a nemzetközi közösséget az összeesküvés-elméletek gyártásában. Ez pedig az, hogy Soros György finanszírozná a menekültválságot. Ennek egy egészen niche-szegletébe ment bele a Magyar Idők, amely második napja közöl cikkeket arról, hogy Soros áll a mögött, hogy az ENSZ menekülteket segítő szervezete előre feltöltött MasterCard kártyákat ad ki menekülteknek.

Ezzel egyetlen probléma van: hogy nem igaz. 

A Snopes egy olyan oldal, amely elsősorban arra jött létre, hogy kamuhíreket és összeesküvés-elméleteket cáfoljon. A Sorossal kapcsolatos anyag mennyiségének érzékeltetéséhez pedig elég csak itt rákeresni a Snopeson a milliárdos nevére, és elképesztő mennyiségű cáfolt feltételezést kapunk.

https://24.hu/belfold/2018/11/08/igy-nez-ki-egy-soros-es-ensz-osszeeskuves-eredettortenete/

Őry Mariann Európa oldalán

Álláspont. Felelősséget kell vállalni a hibákért, utat kell mutatni, győzni kell – erről beszélt Orbán Viktor Helsinkiben, az Európai Néppárt kongresszusán

Magyar Hírlap

A magyar miniszterelnök szerint Európa legnagyobb pártcsaládjának útja a kereszténydemokrácia, a nemzetek Európájának megerősítése – más út ugyanis nincsen, „Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz”. Biztató módon a kongresszuson elfogadott határozatból kikerült a liberális demokráciára való hivatkozás, s helyét – a Fidesz által is támogató módosító javaslat nyomán – a kereszténydemokrácia, illetve a családközpontúság vette át. Ennek természetesnek kellene lennie az Európai Néppárt számára, de sajnos nagyon is ideje van most az olyan iránymutatásoknak, amelyek a helyes ösvényre akarják visszaterelni a pártcsaládot. A liberálisoknak, szociáldemokratáknak és zöldeknek tett folyamatos engedmények ugyanis az EPP identitásválságához vezettek, párhuzamosan Európa identitásválságával.

A Néppárt immunrendszerének működését jelzi, hogy elenyésző kisebbségben maradtak Alexander Stubb liberális támogatói, akik végképp le akarták tenni a fegyvert a liberális kultúr- és etnomazochizmus előtt. Az ő politikájának ugyanis ez az üzenete, még ha úgyis fogalmazta meg tegnap, hogy ki kell menni a barikádokra megvédeni a liberális demokráciát. Nem túl sokan tartottak vele.

Az Orbán Viktor által is megfogalmazott irányvonal szerint ezzel szemben a Néppárt feladata újra az emberek oldalára állni, megvédeni őket „az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól”. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/133067/Europa_oldalan

Lóránt KárolyA háttérhatalom marad

Sokan fellélegeztek annak hallatán, hogy Angela Merkel rövidesen befejezi politikai pályafutását

Magyar Hírlap

Merkel távozása után sem várhatók gyökeres változások, inkább azt mondhatjuk, hogy egy folyamat elindul, amelyet – reményeink szerint – támogat majd a jövő évi európai parlamenti választás. E folyamatot segíthetjük azzal, ha minél pontosabban meghatározzuk, milyen irányúak is legyenek a változások. Migrációs kérdésekben már kezd kialakulni alternatíva, az, hogy minden ország maga döntse el, fogad-e migránsokat vagy sem, és hogy segítenünk kell a potenciális migránsok helyben maradását. Ennek feltételeit és nagyságrendjét azonban még senki sem becsülte meg. Például azt, hogy hogyan lehet majd a ma is részben alultáplált szub-szaharai lakosságot helyben tartani, ha a népességszám a következő két évtizedben – az ENSZ közepes előrejelzése szerint – még hétszázmillió fővel gyarapszik. Ugyancsak alternatívát kell találni a jelenlegi közös pénzzel szemben, mert az még a Macron-féle alátámasztással (közös költségvetés) sem lesz működőképes a kevésbé fejlett régiók számára.
Merkel távozását tehát inkább potenciális lehetőségnek, mintsem konkrét eredményt hozó változásnak kell tekintenünk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133066/A_hatterhatalom_marad

Tamáska Péter Nulla tolerancia

A német nép, a „bionémetek”, ahogy a zöldek vezére, Özdemir emlegeti őket, Európa invázióinak szervezői szerint úgyis kihalnak s helyüket más fajok foglalják el

Magyar Hírlap

S míg a megbuktatott alkotmányvédelmi hivatali elnök, Maassen összeesküvést emleget, az invázióban cinkos lelkipásztorok, tanárok, orvosok és a humanitás egyéb, főképp baloldali csirkefogói a markukba nevetnek. Pedig már tíz évvel ezelőtt jól kirajzolódtak a hódítás körvonalai: párhuzamos társadalmak, etnikai alapú bűnözés, az őshonos német népesség kiszorulása a gettósodó nagyvárosokból, és mint a hódítók felsőbbrendűségének kinyilvánítása, a nemi erőszak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133065/Nulla_tolerancia