2018, november 6 - 07:35 Sajtószemle

A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés. A daganat által rájuk kényszerített bénulásból magukhoz térítve az immunsejtek úgy söprik ki a daganatot és annak áttéteit a szervezetből, mintha egy vírusfertőzést számolnának fel. Szellemi atyja, Ronald Levy szerint az egyelőre csak egerekben kipróbált eljárás elvben bármilyen daganattípus kezelésére alkalmas lehet, és a klinikai próbák már 2018 vége felé megkezdődhetnek. Tátrai Péter biológus élvezetes, közérthető írásában részletesen elemzi az év elején bejelentett, nagy szakmai és sajtóvisszhangot keltett eredményt.

 

https://mta.hu/tudomany_hirei/a-felebresztett-immunrendszer-kisopri-a-daganatot-108737

Üzent a Néppárt Orbánnak: sürgősségi határozattervezettel tennék helyre

Név nélkül ugyan, de egyértelműen Orbán Viktornak és a Fidesznek címezi az Európai Néppárt (EPP) elnöksége azt a sürgősségi határozattervezetet, amelyet a tervek szerint a pártcsalád szerdán kezdődő kétnapos helsinki kongresszusán fognak elfogadni. “Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címet viselő dokumentumot a néppárti döntéshozatalt közelről ismerő forrásunk szerint azért terjeszti elő az EPP vezető grémiuma, hogy színvallásra késztesse a magyar kormányfőt: vagy jóváhagyja az állásfoglalást, vagy veszélybe sodorja a Fidesz tagságát az Európai Néppártban. A kongresszus, amelyen egy 29 fős Fidesz-delegáció élén részt vesz Orbán Viktor is, előreláthatólag szerdán szavaz a dokumentumról. A 758 szavazati joggal bíró küldött emellett jóváhagyja a szervezet Európa jövőjére vonatkozó politikai nyilatkozatait, és csütörtökön megválasztja a néppárt vezető jelöltjét az Európai Bizottság 2019-ben megüresedő elnöki posztjára.

https://nepszava.hu/3014036_szinvallasra-birhatja-orbant-a-neppart

A Financial Times szerint Amerika másolja Orbánt, Soros a globális gyűlölet

 Ha valaki a populista jobboldalon összeesküvés-elméletet gyárt ma, akkor ott feltűnik Soros György, írja a brit gazdasági lap.

Három éve, amikor a menekültválság elérte a magyar határt, uszító, menekültellenes kampányba kezdett a kormány, Orbánék azzal vádolták Sorost, hogy menekültekkel akarja elárasztani az országot.

Hasonló a helyzet most Amerikában. Nemcsak netes összeesküvés-elméletek, hanem néhány republikánus politikus is osztja, hogy Soros pénzeli az Amerika felé tartó migránskaravánt, amely Közép- és Dél-Amerikából indult. Donald Trump is azt mondta, nem lenne meglepve, ha kiderülne, Soros áll a dolog mögött. „Sok ember úgy véli, hogy igen.”

Financial Times leírja, Soros természetesen tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne a menekültkaravánnal, de Amerikában is kedvelt kampánytéma lettek az illegális bevándorlók. Soros nevének egyre sűrűbb emlegetése pedig azt mutatja, „az antiszemitizmus és az összeesküvés-elméletek a politikai perifériáról indulva a mainstream része lett”.

https://hvg.hu/itthon/20181105_Amerika_masolja_Orbant_Soros_a_globalis_gyulolet_celpontja_lett

A világ egyik legfiatalabb autokráciája – most a NY Times bírálta Orbánékat

A New York Times újságírója Budapesten járt, az alábbi megállapításokat tette: az Orbán-rendszer rosszabb, mint a republikánusok, de ők is ezen az úton haladnak, Kínánál vagy az oroszoknál viszont még jobbak vagyunk. A Fideszt szélsőjobboldalinak, Magyarországot az egyik legfiatalabb autoriter rendszernek nevezte.

https://hvg.hu/itthon/20181105_A_vilag_egyik_legfiatal_autokraciaja__most_a_NY_Times_biralta_Orbanekat

Az EU-s kapcsolatokért felelős államtitkár Brüsszelben egy 56-os megemlékezésen arról beszélt, hogy a Nyugat koncepciós eljárásokat indít Magyarország ellen

Magyarország nem azért vetette le a láncait, hogy újakra cserélje; a jelek szerint a Nyugat nem értette meg, hogy a magyarok azért küzdöttek 1956-ban is, mert a végsőkig ragaszkodnak saját kultúrájukhoz, életformájukhoz – mondta Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából rendezett brüsszeli megemlékezésen.

„Európa elfelejtette, hogy »két tüdővel lélegzik«, egy keleti és egy nyugati tüdővel. Ha nem így volna, a Nyugat nem indítana koncepciós eljárásokat Magyarország és Lengyelország ellen. Nem vádolnának minket olyan bűnökkel, melyek ellen a kommunizmus során küzdöttünk. Minket, akik életünket és vérünket adtuk a szabad Európáért, a szabad Magyarországért” – mondta beszédében az államtitkár a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Társaság szervezte rendezvényen.

https://444.hu/2018/11/05/az-eu-s-kapcsolatokert-felelos-allamtitkar-brusszelben-egy-56-os-megemlekezesen-arrol-beszelt-hogy-a-nyugat-koncepcios-eljarasokat-indit-magyarorszag-ellen

Pálinkás: Nem fogok tudni Palkoviccsal együtt dolgozni

Az Innovációs Hivatal egykori elnöke nyíltan kritizálta az innovációs és technológiai minisztert, az MTA és a Corvinus "átszervezését" is.

Élesen bírálta a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését, és Palkovics László minisztert is Pálinkás József az RTL hétfői Magyarul Balóval című műsorában. Az Innovációs Hivatal egykori elnöke nyíltan jelezte a miniszterelnöknek, hogy nem fog tudni együtt dolgozni Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, aki hivatalba lépése után nem sokkal az MTA pénzének elvonásához, az intézmény átszervezéséhez kezdett.

Az akadémikus szerint harcolni kell az MTA önállóságáért, és bírálta a Corvinus Egyetem átalakítását is. 

 

https://hvg.hu/itthon/20181105_Palinkas_Nem_fogok_tudni_Palkoviccsal_egyutt_dolgozni

 

Havi 600 ezer forintért béreltek luxus Mercit uniós pénzből

Magyarország megint szégyenpadra kerül: ezúttal másfél milliárd forint, Magyarországnak megítélt uniós támogatás folyt el Szingapúrtól Észtországig. Luxusautóra, 4-5 milliós fizetésre, de még egy ingatlanvásárlás fedezetére is futotta a brüsszeli pénzből, csak a fejlesztésből, az ígért gáztöltőállomásokból nem lett semmi.

Ezúttal nem az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF riasztotta a magyar hatóságokat, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium tett feljelentést uniós projektek során történt visszaélések miatt. Mint a 24.hu megtudta, a Fővárosi Főügyészség július 26-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. A nyomozást a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytatja, ismeretlen tettes ellen. Ennél többet egyelőre nem árultak el az ügyről.

Elég nagy a blama, az uniós országok számára mintának szánták ugyanis a szóban forgó magyar beruházást, és nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánították.

Az előlegbe kapott brüsszeli pénz el is fogyott, csakhogy a projekt a csőd szélére került. A tét pedig nagy: ha nem sikerül a sírból visszahozni a beruházást, akkor a teljes uniós támogatás elveszik Magyarország számára. 

 

https://24.hu/belfold/2018/11/05/unios-tamogatas-csalas-toltoallomas-domanovszky-henrik/

Orbán: Magyarország hangja a régió hangja

Közép-Európa gazdasági növekedése kétszer nagyobb az európai átlagnál, amire Kína is felfigyelt – mondta Orbán Viktor kormányfő hétfőn Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE).

A házigazda Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint több más állam- és kormányfő részvételével tartott megnyitón a miniszterelnök kifejtette: felmerül a kérdés, Magyarország hogyan került fel a sanghaji expóra meghívott „óriások” listájára. Szavai szerint a válasz Közép-Európa. Magyarország ugyanis nem csak magát képviseli: „amikor Magyarország hangját hallják, a régiónk hangját hallják”, azé a régióét, amely Európa növekedési motorjává vált.

Orbán Viktor beszédében jelezte, a növekedési ráta Közép-Európában kétszer magasabb, mint az európai átlag, és széles körű egyetértés van arról, hogy a régió a jövőben is az európai növekedés forrása lesz.

Felhívta a figyelmet arra is: a közép-európai országok egybehangzó gazdaság- és társadalompolitikája biztosította, hogy ezek az államok képesek voltak saját nemzeti, politikai, kulturális identitásukat megőrizni még a jelentős illegális migrációs nyomás alatt is.

https://24.hu/belfold/2018/11/05/orban-viktor-kina-kozep-europa/

Nagy Imre Társaság: Maradjon a helyén a szobor

Meggyőződésünk, hogy Nagy Imre szobra a Vértanúk terén áll a megfelelő helyén,

írta hétfői közleményében a Nagy Imre Társaság. Mint júliusban megírtuk, a Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a budapesti Vértanúk terén álló szobra, miután ezt javasolta Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Nagy Imre Társaság közössége, és a Nagy Imre Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy a budapesti Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobor áthelyezése a döntéshozatalban illetékes személyek nyilatkozatai szerint is a megvalósítás küszöbén áll.

A közlemény szerint a szobrot kiérlelt koncepció alapján helyezték el,

mely szerint a Batthyány örökmécses, a Szabadság tér, (az egykor az 1848-as forradalmárok börtönéül is szolgáló Újépület), a Nagy Imre szobor és a Parlament annak az útvonalnak az állomásai, mely vértanúk áldozatán keresztül a képviseleti demokráciához vezetett. A szobor elhelyezése, tájolása is ezt a célt szolgálja.

https://24.hu/belfold/2018/11/05/nagy-imre-szobor-vertanuk-helye/

Miért fúj már a NER is a korábbi építőipari kedvencre?

Nem készült el a Bibó kollégium a vizes világbajnokságra, visegrádi gyerekek várnak az általános iskolájukra, rákospalotaiak az orvosi rendelőjükre. Ma már a kormányzat emberei is panaszkodnak a Penta Industry építőipari cég megcsúszó projektjeire. A cégvezető szerint azonban a projektek nem kizárólag a Penta Industry hibái miatt késnek.

Valóságos közbeszerzési bajnok volt az elmúlt pár évben a Penta Industry Kft, de ma már nem kap az államtól új megbízásokat, írta nemrég a 444.hu. Az elmúlt két hónapban mi is igyekeztünk a cég környezetével foglalkozni, leírjuk, hogy mi mit tapasztaltunk

https://index.hu/gazdasag/2018/11/04/mi_tortent_a_penta_industry_ceggel_miert_fuj_mar_a_ner_is_a_korabbi_epitoipari_kedvencre/

„Az ország prosperitásával kapcsolatos bűncselekmény, ha ezt nem tesszük meg...”

„A magyar társadalom, Alvin Toffler jövőkutató szavaival élve »jövősokkos« állapotban van; ha tehetné, megállítaná az idő kerekét, és a fiatalok jövőjeként legszívesebben saját múltját képzelné el”

– ezzel a mondattal zárja Lannert Judit „Nem gyermeknek való vidék – A magyar oktatás és a 21. századi kihívások” című tanulmányát a Társadalmi riport 2018-as kötetében. A könyvben huszonkét tanulmány elemzi a magyar társadalom egy-egy területének állapotát; a dolgozatokból kirajzolódó kép minimum nyugtalanító: bezárkózó, megmerevedő, frusztrált társadalmat mutat.

Az 1990 óta kétévente megjelenő Társadalmi riport legújabb kötetét kedden, november 6-án mutatják be. (A 2014-es és 2016-os kötetek teljes anyaga, illetve a korábbiak tartalomjegyzékei elérhetők a Tárki weboldalán.) A könyv szerkesztőivel, Kolosi Tamással, a Tárki elnökével és Tóth István Györggyel, a Tárki vezérigazgatójával még a megjelenés előtt beszélgettünk.

https://444.hu/2018/11/05/az-orszag-prosperitasaval-kapcsolatos-buncselekmeny-ha-ezt-nem-tesszuk-meg

Drágulási hullám: kenyér után zöldség, felkészül az áram

Meglódulni látszik az infláció, ráadásul épp a szegényeket kapja oldalba, ugyanis az élelmiszerek drágulnak tempósan. Most éppen a zöldségeken a sor, amelyek 40-60 százalékkal is drágulhatnak az Inforádiónak nyilatkozó  Ledó Ferenc szerint. A Magyar Zöldség-Gyömölcs Terméktanács elnöke szerint számos oka van az áremelkedésnek, de a legnagyobb gond az, hogy Magyarországon és Európában is gyenge volt a termés több zöldségféléből is, többek között az aszály miatt. Ami a konkrét fajtákat illeti, gyökérzöldségekből (például zeller, répa, és így tovább), illetve hagymafélékből lehet hiány. 

Amennyiben valósak a piaci félelmek, akkor egy kiló vöröshagyma a jövőben

405 FORINTBA

kerülhet, míg jelenleg a KSH adatsora szerint 217 forint.

De nemcsak a zöldségek ára száll el, hanem a kenyéré is. A legsötétebb jóslatok szerint duplájára drágulhat, ez számszerűen annyit tesz, hogy míg jelenleg 295 forint a kenyér átlagára, a jövőben

590 FORINTRA

dagad. De az optimista becslések is legalább 15-25 százalékos többlettel (azaz 44-74 forinttal) számolnak.

https://nepszava.hu/3014102_dragulasi-hullam-kenyer-utan-zoldseg-felkeszul-az-aram

Lenyomta Marcont a szélsőjobb, pillanatnyilag

A tapasztalatok szerint a szélsőséges pártok nem képesek érdemben húsz százalék fölé erősödni, illetve befolyásolja a meccset, hogy ki lesz a harmadik erő, a szocialisták listavezetője.

A Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) megelőzte a közvélemény-kutatásokban a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron által irányított Köztársaság Lendületben (LREM) nevű tömörülést, közölte az Ifop francia közvéleménykutató. Így a polulista párt szerezheti meg a legtöbb voksot a jövő májusban esedékes európai parlamenti választáson. A trend alapján egyértelmű, hogy rosszul áll Macron szénája, munkájával mindössze 25-30 százalék elégedett, s ez pártjának népszerűségére is kihat. Az LREM előző, augusztus 31-én kiadott felméréséhez képest azonban a kormánypárt népszerűsége nem változott, viszont Marine Le Pen pártjáé nőtt, méghozzá három százalékkal. Fontos adalék továbbá az is, hogy – s ez a híradásokból kimaradt – az Ifop vasárnap valójában kétféle felmérést tett közzé, s csak a másodikban előzi meg a Nemzeti Tömörülés Le Pen pártját.

https://nepszava.hu/3014095_lenyomta-marcont-a-szelsojobb-pillanatnyilag

Ezreket várnak a cafetéria megadóztatása elleni demonstrációra

Utcai demonstrációt tartanak november 6-án, kedden délután a magyar szakszervezetek Budapest belvárosában, tiltakozásul a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen. A cafetéria rendszer érdemi egyeztetés nélküli átalakítása kétmillió munkavállaló zsebéből vesz ki évente átlagosan 90 ezer forintot. A kormány döntése ellen egyes szakszervezetek önállóan és a nagy konföderációk közösen is felléptek, de csak tárgyalási ígéreteket kaptak válaszként. Ezt megelégelve döntöttek úgy, hogy figyelemfelhívó demonstrációval nyomatékosítják követeléseiket. Az ötletgazda a Paksi Atomerőmű Zrt. váltóműszakos dolgozóit tömörítő Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ), de valójában az öt nagy szakszervezeti szövetség teljes összefogásával és szervezésében vonul utcára reményeik szerint több ezer ember. A Liga Szakszervezetek, amelynek tagja az említett szervezet is, természetesen ott lesz a demonstráción – nyugtatta meg a kétkedőket érdeklődésünkre Szilágyi József. A Liga társelnöke ezt elnökük és a Munkástanácsok vezetőjének a pénzügyminiszterrel folytatott múlt heti tárgyalása miatt hangsúlyozta, ahogyan Palkovics Imre is teljes támogatásról biztosította a szervezőket lapunk érdeklődésére.

https://nepszava.hu/3014057_ezreket-varnak-a-cafeteria-megadoztatasa-elleni-demonstraciora

Itt vannak a családvédelmi nemzeti konzultáció kérdései

December 21-ig lehet majd kitölteni és visszaküldeni. A kormány a családvédelem témakörben is képes migránsozni. Alaptörvénybe kerülhet, hogy a gyermeknek joga van anyához és apához, kétharmadhoz köthetik a családoknak járó támogatásokat. A fiatal házasok pedig akár 10 milliós kamatmentes kölcsönt is kaphatnak.

https://hvg.hu/itthon/20181105_Itt_vannak_a_csaladvedelmi_nemzeti_konzultacio_kerdesei

Az Oktatási Hivatal közvetlenül is kérhet majd információkat Amerikából a CEU-ról

A kormány a felsőoktatási törvény módosítását tervezi, a javaslatot már benyújtották a parlamentnek. Ennek egyik passzusa lehetővé teszi az Oktatási Hivatal számára, hogy közvetlenül kérjen információkat külföldi egyetemekről. Azaz, adott esetben arról, hogy a CEU teljesítette-e Amerikában a felsőoktatási törvény követelményeit.

A kormány a felsőoktatási törvény módosítására készül, az erre vonatkozó javaslatot már be is nyujtotta az Országgyűlésnek. A tervezet szerint módosul a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésére vonatkozó rész is: a jövőben az Oktatási Hivatal "meghatározott követelmények bizonyítása érdekében" a külföldi felsőoktatási intézményekkel, illetve azok felsőoktatási tevékenységével kapcsolatban "a származási állam oktatását irányító szervét közvetlenül keresheti meg". Azaz, ha az Oktatási Hivatal vizsgálni/ellenőrizni szeretné, hogy például a CEU teljesítette-e az amerikai diploma kiadásához szükséges feltételeket - van-e valós képzési tevékenységet folytató amerikai kampusza -, akkor akár közvetlenül New York állam oktatási hivatalához is fordulhat majd információkért.

Az már kiderült, hogy az Oktatási Hivatal eddig nem vizsgálta a CEU papírjait, így azt sem, hogy teljesítette-e a törvényi feltételeket. Ez - kormányzati nyilatkozatok szerint - 2019. január elseje után lesz lehetséges (addigra viszont lejár a CEU számára a határidő).

http://www.atv.hu/belfold/20181105-az-oktatasi-hivatal-kozvetlenul-is-kerhet-majd-informaciokat-amerikabol-a-ceu-rol

A populizmus hazugság és csalás, Orbán szélhámos” – mondta Bush volt beszédírója

David Frum most az Atlantic magazin szerkesztője, és kiállt vitázni Steve Bannonnal, a populizmus jelenkori vezéralakjával. Frum azt mondta, „Orbán posztszovjet szinten fosztja ki Magyarországot”.

2018 leginkább várt amerikai politikája vitája volt az, amit a hétvégén rendeztek Steve Bannon és David Frum között. Előbbi Trumpot segítette hatalomba, azóta Európában turnézik a populizmussal, utóbbi George W. Bush egykori beszédírója, most a remek Atlantic magazin szerkesztője. A vitáról a 444 közöl beszámolót. A vita középpontjában az a kérdés állt:

a populizmusé vagy a liberalizmusé-e a jövő a nyugati politikában.

Bannon szerint természetesen a populizmusé a jövő, csak az a kérdés, hogy ez a populizmus milyen lesz: az általuk képviselt nacionalista, esetleg a Bernie Sanders-féle szocialista populizmus tör elő, ezt egyelőre nem tudni.

https://hvg.hu/itthon/20181105_A_populizmus_hazugsag_es_csalas_Orban_szelhamos__mondta_Bush_volt_beszediroja

„Orbán posztszovjet szinten fosztja ki Magyarországot” - hangzott el 2018 nagy amerikai politikai vitájában

Óriási várakozások előzték meg a péntek este Torontóban rendezett vitát Steve Bannon, a populista mozgalom világszerte turnézó ideológusa, és David Frum, az Atlantic magazin szerkesztője, George W. Bush volt beszédírója között. 

A napokban esedékes amerikai időközi választások miatt a politikai hangulat egyébként is elképesztően feszült, Bannon megjelenése pedig önmagában garantálja a balhét: a New Yorker nemrég le is mondta a meghívását a fesztiváljára, olyan hevesen tiltakoztak az olvasók. A torontói vitára 15 perc alatt fogyott el a 2800 jegy.

https://444.hu/2018/11/05/orban-posztszovjet-szinten-fosztja-ki-magyarorszagot-hangzott-el-2018-nagy-amerikai-politikai-vitajaban

REÁLPOLITIKA

Kiss Gergely Magyar Idők

– És az emberi jogok? – általában ezt a kérdést teszik fel a balliberális oldal képviselői, ha az Orbán-kormány olyan országok vezetőivel találkozik, mint például Oroszország, Törökország vagy éppen Kína. Ezzel arra céloznak, hogy micsoda ördögtől való magatartás olyan államokkal cimborálni, ahol a politikai és társadalmi berendezkedés nem olyan, mint a fényességes és rettentően demokratikus nyugati országokban. Ha viszont mondjuk a német kancellár teszi ezt, arra azt mondják, hogy az reálpolitika.

Most újra itt az alkalom, hogy támadni lehessen Orbán Viktort, miután Kínába utazott, ahol a Sanghajban megnyíló első Kínai Nemzetközi Import Expó eseményein vesz részt. Mi több, a tervek szerint kétoldalú megbeszélést is folytat a kínai elnökkel.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/realpolitika-3636125/

A NÉMET GAZDASÁG MERKEL UTÁN

Csath Magdolna Magyar Idők

A német gazdaság ma az EU legnagyobb gazdasága. 2017-ben a megtermelt összes bruttó hazai termék 21,3 százalékát adta. Világviszonylatban az Egyesült Államok, Kína és Japán után a német a negyedik legnagyobb gazdaság. Ez jelentős fejlődés ahhoz képest, hogy 2003-ban még a német gazdaság „Európa beteg embereként” rendkívül lassan bővült és az akkori tagországok között az egyik legmagasabb volt a munkanélkülisége. Mi okozta ezt a jelentős változást?

https://magyaridok.hu/velemeny/a-nemet-gazdasag-merkel-utan-3635051/

MARADANDÓ ELLENZÉKI IMPOTENCIA

NAGY BUKÁS A FOLYAMATOSAN FENNTARTOTT SZÉLSŐSÉGES KONFRONTÁCIÓ POLITIKÁJA

Botond Bálint Magyar Idők

Az ellenzék hiszterizáltságát nemcsak annak köszönhetjük, hogy reménytelen helyzetben érzi magát, hanem annak is, hogy nem is érti, mi miért történik vele. Évek óta csodálkozhatunk azon, hogy pártonként, politikusonként értelmetlen kommunikációs stratégiákat választanak, a kommunikációjuk sikerességére alapoznak politikai álláspontokat, illetve jól láthatóan az óvodaudvaron elsajátított reakciókészlettel reagálnak a támadásokra.

Az ellenzék a politikusi szakma egyik legfontosabb szakmai eszközét, a kommunikációt sem tudja használni. A saját kommunikációs szakembereiket sem képesek rendeltetésszerűen alkalmazni. Két hibát is elkövetnek: egyrészt ideológiavezérelt szakembereket vesznek fel a saját szekértáborukból, másrészt lehetetlent követelnek tőlük, azt, hogy tértől és időtől függetlenül vigyenek sikerre olyan kommunikációs akciókat, amely mögött hibás tartalom áll.

https://magyaridok.hu/velemeny/maradando-ellenzeki-impotencia-3628625/

AMIKOR MEGINOG AZ IGAZSÁGÉRZET

Szemán László János magyar Idők

Tizenhat évvel a magyarországi kriminalisztikában példátlan mészárlás után még mindig felzaklatja az embert a móri tömeggyilkosság újabb és újabb bicskanyitogató fejleménye.

„Ha én akkor nem találom meg az erdőben ezeket a tárgyakat, a rendőrség még ma sem tudná, kik a magyar kriminalisztika legbrutálisabb bűncselekményének elkövetői. Ezekről a tárgyakról vettek ugyanis DNS-mintát, amely elvezette őket először Nagy Lászlóhoz, akié a táska volt, majd elkapták a társát, Weiszdorn Róbertet is.

Köszönet helyett évekig tartó meghurcoltatást kaptam (…) elvesztettem a pert, mert a pontos felhívás úgy volt megfogalmazva, hogy az kapja meg a pénzt, aki megnevezi az elkövetőt vagy a pontos címét. Ezek szerint az, hogy általam jutottak a zsaruk a perdöntőnek számító maradványokhoz, nem számít” – idézte Szebenit a Blikk.

Nyomravezetői díj helyett egy értesítést kapott a végrehajtótól, hogy fizessen 180 ezer forintot perköltség címén. „Vagyis az, hogy meglettek a gyilkosok, elismerés helyett még nekem kerül ennyibe. Biztos, hogy nem fizetek: nem állok úgy anyagilag, másrészt meg felháborítónak tartom ezt az eljárást.

Elképesztő, ami történik, rossz belegondolni, hogy ezek után melyik állampolgár segít majd a rendőrségnek, ha rajtam keresztül látja, mi jár viszonzásképpen” – vélekedett Szebeni István. A Kiglits Attilának kifizetett 25 milliót egyébként nem vették vissza, az jogszerűen járt a „nyomravezetőnek”.

A polgárok igazságérzete ismét ütközik a joggal. Vagy igazságszolgáltatás helyett csak jogszolgáltatás történt…

https://magyaridok.hu/velemeny/amikor-meginog-az-igazsagerzet-3630299/

 

Sebes György Hírnév

A Fidesz hírneve már olyan rossz külföldön, hogy rosszabb nem is lehet. Ez a tényszerűnek látszó megállapítás nem pártunk és kormányunk valamely ellenfelétől származik, hanem a Fidesz egyik európai parlamenti képviselőjétől. Ám mielőtt arra a következtetésre jutnánk, hogy Schöpflin Györgyöt megmagyarázhatatlan őszinteségi roham kerítette hatalmába, netán átállt vagy megőrült, érdemes tovább is boncolgatni néhány nappal ezelőtti interjúját. Abból ugyanis kiderül, semmi ilyesmiről nincs szó, viszont szavai megvilágítják, miért száll szembe szinte az egész világgal ez a rezsim.

https://nepszava.hu/3014065_hirnev

 

Karsai László: A Sorsok Háza és akik gründolják

Lapunk Gerő András történész A holokauszt története és a gonosz mibenléte című írásával vitát kezdeményezett az elmúlt évek talán legfontosabb, jelentős részben napi politikai játszmák részévé is váló emlékezetpolitikai kísérlete, a Sorsok Háza tervezett megnyitása kapcsán. Utána Gábor György és Vörös Kata szövegét közöltük. Az alábbi vélemenyénycikk Karsai László történész válasza az első szövegre. A szerző elsősorban Schmidt Mária személyét és eddigi történészi munkásságát látja annak akadályaként, hogy a Sorsok Háza tervezett formájában betölthesse küldetését.

https://24.hu/poszt-itt/2018/10/31/karsai-laszlo-sorsok-haza-holokauszt-schmidt-maria-fidesz/

A lakosságot is berendelhetik a kukásautók kezelésére, ha úgy van

Ha a Zöld Híd több száz dolgozója nem vinné el a szemetet a szükségellátás időtartama alatt az érintett 116 Pest és Nógrád megyei településről, akkor végső esetben akár a lakosságot is mozgósíthatják a feladatra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ugyanakkor lapunkkal azt közölte, hogy ettől még messze vagyunk.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szemet-kormany-katasztrofa-hulladek.672720.html

MEGVONTÁK A ZÖLD HÍD KFT. SZEMÉTSZÁLLÍTÁSI ENGEDÉLYÉT

A REGIONÁLIS HULLADÉKTÁRSULÁS MA MENESZTHETI GÉMESI GYÖRGY ELNÖKÖT

Baranyai Gábor Magyar Idők

Levélben tájékoztatta az állami hulladékholding az Észak-Pest megyei és Nógrád megyei önkormányzatokat arról, hogy keressenek másik szemétszállító szolgáltatót a múlt héten szolgáltatásait leállító Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft. helyett. Az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás mai ülésén elmozdíthatják pozíciójából a helyzetért sokak szerint részben felelős Gémesi György elnököt.

https://magyaridok.hu/belfold/megvontak-a-zold-hid-kft-szemetszallitasi-engedelyet-3635570/

Szemétkáosz: a Zöld Híd feldúlt posztban cáfol és áll ki Gémesi mellett a Facebookon

A Magyar Idők szerint hétfőn leválthatják Gémesi Györgyöt a szemétszállítás leállása miatt. A Zöld Híd pontokba szedte, hogyan lehetetlenítették el őket tudatosan az utóbbi években.

A Zöld Híd szerint tehát egyértelműen tudatos ellehetetlenítés történt.

Mint írták, a Zöld Híd jobb likviditási helyzetben volt most, mint 2017 végén, amikor jóval nagyobb összeggel konszolidálta a céget az NHKV. Most gyakorlatilag megszüntették a kommunikációt az ügyvezetéssel és a társulás elnökségével is. Elhúzták a negyedéves elszámolásokat, azokat felszólításra, a szükséghelyzet kialakulásának idején adták ki egyszerre úgy, hogy gyakorlatilag likvid adósságba fordították a társaságot.

https://zoom.hu/hir/2018/11/05/szemetkaosz-a-zold-hid-feldult-posztban-cafol-es-all-ki-gemesi-mellett-a-facebookon/

Hulladékkáosz: elérte a Fidesz Gémesi György lemondását

Magyar Hang

Lemondott Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) a Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft.-t tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról hétfőn.

A katasztrófavédelem október 31-én vette át a területen a szemétszállítás irányítását. A hétfői Magyar Idők pedig arról írt, hogy fideszes polgármesterek lemondásra akarják felszólítani a társulás elnökét.

Gémesi György az MTI-nek hétfő este elmondta, hogy látva a kialakult helyzetet, ismerve a politikai szándékokat döntött a lemondásáról. Közölte, a társulás hétfői ülésén az eredetileg beterjesztett napirendi pontokat nem tárgyalták, viszont fideszes polgármesterek két napirendi javaslatot is benyújtottak a helyszínen. Az egyikben a visszahívását, a másikban új elnök kinevezését kezdeményezték – mondta Gémesi György hozzátéve: a szervezeti és működési szabályzat szerint az új elnököt három hét múlva lehet megválasztani, addig ügyvezetőként áll a társulás élén. Gémesi Gyöegy közölte: a felügyelőbizottság a szintén hétfői ülésén megállapította, hogy semmilyen olyan utasítást nem adtak Gyenes Szilárddal, a Zöld Híd ügyvezető igazgatójával, amely ellentétes lett volna az alapszabállyal, a határozatokkal, valamint nem adtak politikai utasításokat a cégnek. A bizottság ugyanakkor megállapította azt is, hogy a tavalyi évhez képest 1,1 milliárd forint hiányzott a Zöld Híd idei működéséből. Az előző évben ezt az összeget a NHKV még megadta – tette hozzá Gémesi György, aki szerint ennek oka nem az elszámolás, az igénylés, hanem “egész egyszerűen a tudatos kivéreztetés”.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a cég 400 dolgozója és a szolgáltatással érintett 350 ezer ember a politikai játszma részeseivé vált.

https://magyarhang.org/belfold/2018/11/05/hulladekkaosz-elerte-a-fidesz-gemesi-gyorgy-lemondasat/

Orbán bosszút áll

Andor Mihály Városi Kurir

Az állam fogta magát, berontott a piacra, és lesöpört egy céget ..

A katasztrófavédelem megparancsolta, hogy szállítsák el a szemetet, és fizetett is gyorsan. Miért éppen a Zöld Hidat szólította fel? Nyilván más nem volt se közel, se távol.

Aztán alighogy elkezdték elszállítani a szemetet, az állami kukaholding levélben szólította föl a 116 önkormányzatot, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal, mert megvonta az engedélyét. Ugyanis „nem alkalmas az OHKT-ban (Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv) foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére”. Keressenek másik szemétszállító szolgáltatót!

Az állam tehát fogta magát, berontott a piacra, és lesöpört onnan egy céget. Még az is lehet, hogy az indoklásban igazat mondanak, és a hét év alatt rezsicsökkentésileg legatyásított cég már tényleg alkalmatlan a feladat ellátására. Akárcsak az összes többi az országban. Az ország minden részéből – Budapestről is – évek óta hallani panaszokat lerobbant kukásautókról és csökkenő szolgáltatásról. Ebben tehát semmi meglepő nincs.

 

https://varosikurir.hu/orban-bosszut-all/

EP-választás Fidesz-módra: határok nélkül, Hondurastól Új-Zélandig

Nemcsak Magyarország széltében-hosszában, Battonyától Nemesmedvesig, hanem világszerte, Hondurastól Új-Zélandig is szavazhatnak a magyarok a 2019-es európai parlamenti (EP) választáson, ha elfogadja a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvénymódosító javaslatát, amely – a parlamenti választásokhoz hasonlóan – az EP-voksoláson is megadná a szavazati jogot a határon túl élő magyaroknak. Azt próbáltuk kideríteni, hogy a szavazatszerzésen túl mi motiválhatta a kormánypártokat.

Pontos számot nehéz mondani például az Ukrajnából tavasszal leadott – és vélhetően az EP-választáson is leadni tervezett – voksokról, mivel a levélszavazatokat részletező választási jegyzőkönyv 4948 voksot összegzően a „kettős állampolgárságot tiltó országokhoz” könyvelt, márpedig ide tartozik Ukrajna mellett Szlovákia és Ausztria – utóbbi kettő országban viszont az EP-választáson nem szavazhat külhoni magyar. Egyesek szerint elképzelhető, hogy a magyar kormányzat csak Ukrajnát akarja a lépéssel idegesíteni, tovább élezve a magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos, amúgy is pattanásig feszült konfliktust.

https://zoom.hu/hir/2018/11/05/ep-valasztas-fidesz-modra-hatarok-nelkul-hondurastol-uj-zelandig/

Soha nem látott áttörést hozott a magyar keleti nyitás

ORIGOMTI

Soha nem látott eredményeket ért el még a második Orbán-kormány által meghirdetett keleti nyitás politikája, és ennek is köszönhető, hogy Magyarország lett Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expó díszvendége. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmét a cégvezetőknek, hogy Magyarország büszke arra, hogy a Kínába irányuló export a régió országai közül nálunk a legmagasabb. 2017-ben megdőlt a Kínába irányuló magyar export rekordja, amikor is a kivitel összege meghaladta a 2,7 milliárd dollárt. A jövőben tovább fejlődhet az ázsiai nagyhatalom és Magyarország gazdasági együttműködése, egy nagy autóipari beruházás is érkezhet Kelet-Magyarországra.

http://www.origo.hu/gazdasag/20181105-magyar-kinai-gazdasagi-egyuttmukodes-fejlodes-orban-viktor.html

A politikai korrektség miatt lett ilyen borzalmas félénkség

ORIGO

„Az embernek legyen Istene és hazája, és azon kívül mindent szabad – tomboljon a költői szabadság. Az íróakadémián is a fiatalok számára biztosítjuk azokat a körülményeket, hogy ne kelljen – nem is szabad – kompromisszumokat kötni. Mulatságos, nem? Épp az állam által támogatott íróakadémia biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy szólásszabadság legyen” – mondta Orbán János Dénes, a József Attila-díjas nagy költő, prózaíró, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője, a Magyar Idők kulturális rovatának a vezetője. Szerinte az elmúlt tíz-tizenöt évben a „polkorrektség” nyomta rá a bélyegét a fiatal irodalomra. A pályakezdők egyszerűen kénytelenek voltak megfelelni bizonyos elvárásoknak, ellenkező esetben elvágták az érvényesülésüket. Orbán János Dénessel a kortárs irodalomról, az íróakadémiáról és a költő terveiről Vági Barbara beszélgetett.

http://www.origo.hu/itthon/20181031-haromezer-eve-a-szerelem-a-fo-temaja-az-irodalomnak-interju-orban-janos-denessel.html

Két év felfüggesztett börtönt kapott a balliberális Zoom.hu tulajdonosa

BORDÁCS BÁLINT Origo

Csalás miatt jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt, a Zoom.hu tulajdonosát múlt hét szerdán a Fővárosi Ítélőtábla – tudta meg a PestiSrácok.hu. Ugyanakkor a táblabíróság azt is kimondta, hogy az elsőfokú bíróság ítéletével szemben a kár jóval kisebb.

http://www.origo.hu/itthon/20181105-tarjanyi-petert-ket-ev-felfuggesztett-bortonbuntetesre-iteltek.html

Tényfeltáró csapat alakult a nukleáris erőművek és hulladék-tárolók körüli ügyek felderítésére

Magyarországon több atomlétesítmény is működik. A Paksi Atomerőműről mindenki tud, de például a püspökszilágyi nukleáris hulladéktároló már kevésbé közismert. Emellett több atomprojekt is tervben van, és itt nem csak a Paks II atomerőműre gondolunk, hanem a tervek szerint a Mecsekben tervezik megépíteni a nagy radioaktivitású atomhulladékok végleges tárolóját is. Tényfeltáró csapatunk azért alakult meg, hogy az atomlobbi propagandáját ellensúlyozva, teljeskörűen tájékoztasson a nukleáris beruházások részleteiről, a környezetvédelmi vagy korrupciós szempontból problémás ügyekről, mindezekről a hivatalos forrásokból ugyanis alig derül ki valami. 

https://atlatszo.hu/2018/11/05/tenyfeltaro-csapat-alakult-a-nuklearis-eromuvek-es-hulladek-tarolok-koruli-ugyek-felderitesere/

A fideszes kötődésű Metalcom Zrt. öt éven át 6,5 milliárd forintért üzemeltetheti a határkerítést

Mintegy 6,5 milliárd forintért üzemelteti és tartja karban az Intelligens Jelző Rendszert, vagyis az okoskerítést öt éven át a Metalcom Zrt. Ez a cég a déli határzár megépítésével is nagyot kaszált, lapértesülések szerint a munkákért nagyjából 18 milliárd forintot bevételezett. A cég vezetője egy fideszes kötődésű politikus.

https://blog.atlatszo.hu/2018/11/a-fideszes-kotodesu-metalcom-zrt-ot-even-at-65-milliard-forintert-uzemeltetheti-a-hatarkeritest/

Bujkálnak az EFOP-projekt nyertesei, csak a kormánybarát egyházak válaszoltak

11:2 – ez az arány a válaszadásra, ha az EFOP transznacionális együttműködés nyerteseitől kérjük szerződéseik listáját. Az uniós projektre már korábban gyanakodott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Mi most azt tapasztaltuk, nem alaptalanul.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/hadhazy-akos-ismet-kaszalt-a-simonka-kozeli-del-bekesi-ceghalo/

Andy Vajna lapja szerint Makó térségében nem jelentenek veszélyt a migránsok

Tizedannyi menekült próbált a Makó környéki, kerítéssel sem védett határon átjutni 2018-ban, mint az azt megelőző évben – ezt a kiszombori határátkelő parancsnoka mondta a Délmagyarországnak. Miközben a kormány “a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” újabb 24 milliárd forintot költ el, az uniós határőrizeti szerv, a Frontex szerint is már alig jön menekült.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/andy-vajna-lapja-szerint-mako-tersegeben-nem-jelentenek-veszelyt-a-migransok/

Felrobbant az áram ára

2018-ban minden drágul az európai energiapiacon: a kvóta, az áram, a gáz, ezért Magyarországon nehezebb finanszírozni a rezsicsökkentést. Még az inflációs célok is veszélybe kerülhetnek, viszont akár kialakulhat egy olyan árkörnyezet is, amely megtérülővé teheti Paks 2 megépítését.

2018 az energiaárak robbanásáról szól. Ok van bőven:

szélsőséges klimatikus viszonyok,

globális kereskedelmi ellenségeskedés,

a nyersanyagokban gazdag országok (Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán, Venezuela) rémes nemzetközi megítélése, romló kapcsolatrendszere,

elfordulás az atomtól, a széntől.

Nem csoda, hogy a kisebb októberi korrekció ellenére is az idén nagyon sokat drágult az energia, így a globális jegyzésű olaj, a regionálisabb jegyzésű gáz vagy a még lokálisabb áram. Az új árszint a termelőknek nagy üzlet, de másoknak rémálom: például azoknak az iparágaknak, amelyek sok energiát használnak, az áramfogyasztó, benzinfogyasztó adófizetőknek és általában is a nyersanyagokban kevésbé gazdag európai gazdaságoknak, például Magyarországnak.

https://index.hu/gazdasag/2018/11/05/felrobbant_az_aram_ara_meg_a_vegen_kijon_a_paksi_matek

Orbán Viktorral riogat Macron EU-s kampányvideója

A francia elnök a „nacionalista lepra” ellen akar küzdeni.

Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben, amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg, a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Európa: unió vagy megosztottság?” felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy „2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban”.

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány „madárijesztőként” használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében. „Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk” – írta a Facebookon az olasz belügyminiszter.

Franciaországban a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt, szintén kifogásolta, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti.

http://mandiner.hu/cikk/20181104_orban_viktorral_riogat_macron_eu_s_kampanyvideoja

Az MTA elnöke finoman, de odaszúrt a kormánynak az MTA ünnepi rendezvényén

A cenzúrabotrányt követően megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe. Lovász László, az MTA elnőke arról beszélt, hogy a társadalmi, gazdasági kérdésekben a döntéshozóknak figyelembe kell venniük a tudósok álláspontját.

"Nem lehetünk eredményesek mi, kutatók, mérnökök, tudósok, egymás nélkül. Értenünk kell egymást, ami az egyik legnehezebb feladatunk” – mondta beszédében Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) nyitórendezvényén.

Ez az az esemény, amelynek szervezése korábban nagy port kavart. Mint ismeretes, Barabás Beáta főtitkárhelyettes és főszervező több előadást is "letiltott", azaz megakadályozta, hogy a főprogram részeként kerüljenek bemutatásra. A főtitkárhelyettes nem titkolta - és ezt utólag egy interjúban Lovász is elismerte -, hogy a témákat politikailag kényelmetlennek érezték abban az időszakban, amikor az MTA a kutatási pénzek megtartásáért lobbizik a kormánynál. Az Akadémia és az Orbán-kormány viszonya egyébként is nagyon feszült.

https://magyarnarancs.hu/tudomany/nem-zarkozhatunk-elefantcsonttoronyba-114809

Harmadállásban dolgozó bérnővérekkel oldják meg a kórházak a munkaerőhiányt

A mind aggasztóbb nővérhiány enyhítésének egyik lehetséges megoldása a bérnővérek alkalmazása. Csakhogy még a sokadik 12 órát teljesítő bérnővérekkel együtt sincs meg a kellő számú ápoló az országban.

„A bérnővérekkel való munkának megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ha mindig másik ápolót küldenek, nehéz ugyanazt a munkát megkövetelni és számonkérni tőlük, mint az osztályon dolgozóktól. A helyi nővérgárdának is plusz­teher, hogy az újonnan érkezőnek el kell magyarázni, mit hol talál, ki milyen beteg, és mit, hogyan szoktak csinálni” – mondja Eisenhauerné Fördös Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) egyik alelnöke, aki maga is ápolóként dolgozik az egyik fővárosi kórházban. Tapasztalatai szerint gördülékenyebb az ellátás, ha mindig ugyanazok a bérnővérek segítenek ki egy-egy osztályt, ám ez a nagy hiány miatt nehezen megoldható. De hosszú távon szerinte sem ez a megoldás.

A bérnővérek olyan ápolók, akik vagy egy cég alkalmazásában állnak, vagy főállásuk mellett másod-, esetleg harmadállásban vállalják a kiküldetést. Az előbbi eset a jobb, hiszen a cég alkalmazottjaként a bérnővér abba a kórházba megy, amellyel a munkaadója szerződést köt; így tulajdonképpen főállásban látja el a kórházakból hiányzó nővérek munkáját. Ha viszont az ápoló a főállása mellett bérnővérkedik, akkor a saját műszakjai után vagy a szabadnapjain teljesít szolgálatot ott, ahová a cég küldi.

https://magyarnarancs.hu/belpol/harmadallasban-114044

A Magyar Idők kulturális rovatvezetője, OJD elárulta mi a baj a kortárs irodalommal

Zavarba ejtő interjú jelent meg az Origón. Már a felütés is erős: „Az embernek legyen Istene és hazája, és azon kívül mindent szabad.” Ezekkel a szavakkal nyitja gondolatainak bő áradását Orbán János Dénes, a József Attila-díjas – az Origó által nagyként jelölt -  költő, prózaíró, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője, aki egyúttal a kormánylaptárs Magyar Idők kulturális rovatának a vezetője.

Még ennél is meghökkentőbb a nagy embert terveiről és a kortárs magyar irodalomról faggató Vági Barbara felvezetése.

„Székely embernek nem való a nagyváros – mondja: mosolyog, nézem a szemét, szomorú szeme van, vagyis inkább úgy érzem: tele titokkal, valami megfejthetetlen rejtéllyel; olykor a távolba néz, egy ideig hallgat, én meg várom, mikor mondja ki a titkot, de nem, nem mondja, pedig legszívesebben megkérdezném tőle, hogy mondd, mi az a mándruc? Aztán persze nem kérdezem, csak hallgatom, ahogy beszél irodalomról, versekről.....”

S valóban elámulva hallgatja, ahogy Orbán Dénes a nagy költő elmeséli miként is karolják fel a fiatalokat. A tehetségeseket, mert amikor felvételiztetnek (mármint egy íróakadémiára) akkor nem nézik, hogy „ki honnan jön”. „Csak a minőség számít”.

https://magyarnarancs.hu/kultura/nem-kell-felnetek-jo-lesz-114810

Jogerős ítélet: A Czeglédyhez köthető iskolaszövetkezetek nem végeztek pártmunkát

888.hu nevű propagandaoldalnak helyreigazítást kell közzétennie, és még fizethetnek is.

A Főváros Ítélőtábla jogerős ítéletben mondta ki, hogy a 888.hu hazudott, amikor olyanokat állított, hogy a Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezetek fő feladata DK-s pártmunka volt, hogy ezek a cégek tüntetésekre mozgósítottak és hogy ezek a DK vállalkozásainak tekinthetők – közölte a Demokratikus Koalíció.

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/dk_per_czedledy_csaba_iskolaszovetkezet_888

Borzalmas jövőt vázoltak Magyarország számára

2025 van. A belpolitikában Orbán Viktor most, a NER negyedik ciklusának végén még keményebb kézzel fogja a gyeplőt, mint korábban. Európai befolyása azonban már nincs. A Fideszt az Európai Néppárt kizárta tagjai közül, amikor az unió magországaiban a 2019-es európai parlamenti választások után megerősödött a politikai centrum, Nyugaton sikeresen folytatják az integráció elmélyítésének programját. Magyarország helyzete nehezebb, mint a régió többi államáé: az unió a támogatások döntő részének megvonásával büntette az ország illiberális kormányát. A gazdaság visszaesett, az országot Moszkva és Peking tartja lélegeztetőgépen. A 2022-es választásokkal egy időben referendumot tartottak az uniós tagságról, a szűk többség Magyarország kilépéséről döntött. Az ország Ukrajnához hasonlóan részt vesz az EU partnerségi programjában. E látomás a Central European Futures (Közép-Európa jövői) című tanulmányból való, amelyet egy reprezentatív kutatócsoport részvételével a Visegrad Insight című folyóirat és a German Marshall Fund adott ki.

https://168ora.hu/itthon/borzalmas-jovot-vazoltak-magyarorszag-szamara-158564

Üzent Orbán Viktornak a volt finn kormányfő, kizárással fenyegette meg a Fideszt az Európai Néppártból

Interjút adott Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, az Európai Néppárt csúcsjelölt-aspiránsa a hannoveri RedaktionsNetzwerk Deutschlandnak, amelyben újra kijelentette, Orbán Viktornak és a Fidesznek hitet kell tennie a pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) által képviselt értékek mellett, mert ha nem teszi meg, akkor kizárják. 

– Zéró toleranciát tanúsítok az intoleranciával szemben

https://168ora.hu/kulfold/uzent-orban-viktornak-a-volt-finn-kormanyfo-kizarassal-fenyegette-meg-a-fideszt-az-europai-neppartbol-158512

Papírt kaptak a DK-sok az ügyészségtől, hogy nem hazaárulók

Miután a fideszes politikusok és a kormányhoz közel álló sajtó hazaárulással vádolta meg azokat az EP-képviselőket, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, a DK érintett képviselői nem tétlenkedtek.

Diktatúrát nem a parlamentben szoktak megdönteni, mondta a DK elnöke a Bem téren tartott ellenzéki tüntetésen. Karácsony Gergely arról beszélt, nem hagyhatjuk, hogy lehazaárulózzák azokat, akik mást gondolnak a világról.

Molnár Csaba és Niedermüller Péter a fideszes politikusok támadásaira reagálva feljelentette magát hazaárulás miatt az ügyészségen.

A politikusok hétfőn közölték, hogy az ügyészség elutasította a feljelentésüket, ezért panaszt tettek, most pedig elutasították ezt a panaszukat is.

A Legfőbb Ügyészség a döntés szerint bűncselekmény hiánya miatt nem indít eljárást ellenünk; még Polt Péter szerint sem vagyunk hazaárulók.

Az elutasítás várható volt. A Btk. szerint ugyanis hazaárulást az a magyar állampolgár követ el, aki "Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn". A Sargentini-jelentés megszavazása nyilvánvalóan nem fedi ezt a tényállást.

A Demokratikus Koalíció mindenesetre úgy értelmezi az ügyészségi döntést, hogy

méretes pofont kapott a Fidesz: még a saját maga által megszállt ügyészséggel sem sikerült kimondatnia, hogy hazaárulók lennének, akik megszavazták a Sargentini-jelentést.

https://index.hu/belfold/2018/11/05/papirt_kaptak_a_dk-sok_az_ugyeszsegtol_hogy_nem_hazaarulok/#

Nem kapták meg beígért béremelésüket a Honvédkórház sürgősségi centrumának szakdolgozói

Nem, illetve csak részben tartotta be a Honvédkórház sürgősségi centrumának dolgozói felé tett ígéretét az intézmény főparancsnoka: a hvg.hu információi szerint sem a szakdolgozók, sem a szakorvos-jelöltek, rezidensek nem kapták kézhez hétfőn azt a többletpénzt, amellyel az osztály összeomlásának elkerülésére még szeptember elején próbálta marasztalni őket a kórház vezetése.

„Jó reggelt, ismét időközi választást tarthatunk a családunkban” – újságolta hétfő reggel a Honvédkórház sürgősségi centrumának egyik szakdolgozója. A beszámoló szerint a famíliának persze nem különböző, családon belüli tisztségek jelöltjei, hanem a következő lehetőségek kell választania: 1. elmennek pihenni néhány napra 2. elutalják a tandíjakat az iskolának 3. fizessék be a dupla villanyszámlát és a gyerekek menzáját, 4. a családfő vegyen bérletet, hogy el tudjon menni dolgozni az SBO-ra.

A beszámolót író szakdolgozó állítása szerint „mélyen az eddigi legrosszabb” fizetését kaphatta kézhez hétfő reggel – annak ellenére, hogy most kellett volna megérkeznie annak a még szeptemberben beígért, részleteiben októberben véglegesített béremelésnek, amellyel az ott dolgozók drámai mértékű elvándorlását, egyben az SBC összeomlását igyekezett elkerülni az intézmény vezetése.

https://hvg.hu/itthon/20181105_Nem_kaptak_meg_beigert_beremelesuket_a_Honvedkorhaz

Ellenség lesz mindenki, aki kételkedni mer" – új dallal jelentkezett Bródy János videóval

"Lesz ez még így se, mondta

és keserűn nevetett

Aki a hazáját nagyon szerette

de kit a hazája nem szeretett"

Így szól az "alternatív retro" stílusúnak nevezett új Bródy-dal refrénje. A zenét, illetve az aktuálpolitikai áthallásokat nem nélkülöző szöveget is ő jegyzi. Bródyt ezúttal a Kirschner Péter által vezetett zenekar kíséri.

 

https://hvg.hu/kultura/20181105_Ellenseg_lesz_mindenk_iaki_ketelkedni_mer__uj_dallal_jelentkezett_Brody_Janos

Kútfúrás, kémek, médiagyilkosságok - morzsák a Tisztelt Házból

Hangzatos, de kevésbé fontos mondásokban jeleskedett ma a parlament, íme az életérzés.

https://nepszava.hu/3014152_kutfuras-kemek-mediagyilkossagok-morzsak-a-tisztelt-hazbol

A CEU rektorhelyettese szerint Rétvári Bence megnyilvánulása igazi hungarikum, csak sajnos nem a jobbik fajtából

Nemrég írtunk arról, hogy a kormány már azzal támadja a CEU-t, hogy túl sok kutatási pénzt hoztak Magyarországra - ez volt a legutóbbi groteszk fordulat a kormány és az egyetem állóháborújában. Röviden az történt, hogy a Brüsszel által finanszírozott Horizon 2020 program keretében a CEU 2017 augusztusáig majdnem 14,5 millió eurót kapott, amire tényleg minden normális magyar ember büszke lehetne, a kormánymédia mégis azonnal Soros-egyetemezni és „üzleti modell”-ezni kezdett.  Rétvári Bence KDNP-s államtitkár ezután arról beszélt a Parlamentben, hogy tizenkétszer annyi uniós pénzt nyert pályázat útján a „Soros-egyetem”, mint a Corvinus, és ebből Rétvári arra következtetett, hogy a CEU egy „üzleti modell”.

A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt, aki nemrégiben az Echo TV-ben már megmutatta, hogy a józan érvelésbe még a legnagyobb rossz szándékkal is nagyon nehéz belekötni, most Facebookon tett közzé egy bejegyzést, melyben arról ír, Rétvári Bence vagy úgy tett, mintha nem tudná (vagy nem tudja? - teszi fel a kérdést), hogy az ERC pályázatokon nem egyetemek, hanem kutatók indulnak. 

https://444.hu/2018/11/05/a-ceu-rektorhelyettese-szerint-retvari-bence-megnyilvanulasa-igazi-hungarikum-csak-sajnos-nem-a-jobbik-fajtabol

NEM SZENTEKBŐL ÁLL AZ IRODALOM

ADY ENDRE UTÁN MÁR NEM LEHETETT ÚGY ÍRNI, MINT ELŐTTE

Orbán János Dénes Magyar Idők

A költészet sokféleképpen értelmezhető. Amikor a Harc a Nagyúrral című verset írta, az örökösen anyagi gondokkal küszködő, bohém Ady nem egy konkrét személyre gondolt, hanem a gazdagságot személyesítette meg és a pénztelenséget énekelte meg szimbolikusan, elvégre szimbolista volt.

A mi olvasatunkat azonban nem a költő szándéka és helyzete szabja meg, hanem a miénk. A liberális civil aktivista számára tudjuk, jelenleg ki-kik testesítik meg a Nagyurat, mi meg rávághatjuk, hogy a vers pompásan illik Soros Gyuri bácsira. Így aztán ki-ki megtalálja a maga Adyját.

Az irodalom nem a szentek művészete.

Ady Endre egy egzaltált, beteg ember volt, gyenge jellem, bohém, szenvedélyes őrült. Életműve egy részét nem józanul írta. Verset még lehet írni részegen, hiszen a vers az érzelem műfaja, de publicisztikát nem, mert ott szükség van a józan értelemre. Szentesi Zöldi László Ady: zseni vagy nem zseni? című írásában (888.hu, 2018. október 29.) utal Ambrus Zoltán visszaemlékezéseire (A legendák és a tények. Találkozás Ady Endrével). Érdemes elolvasni Ambrus írását Adyról és a részegen írt politikai újságcikkről.

Szóval én Ady Endre politikai hőbörgéseit és szánalmas, ostoba, legtöbbször nyálas publicisztikáját nem tudom komolyan venni. De arra élénken emlékszem, hogy amikor édesanyám 14 éves koromban a kezembe nyomta az Ady-összest, hogy most már elérkezett az idő, beleszerettem Ady verseibe és egyúttal a költészetbe, olyannyira, hogy aztán magam is költő lettem.

https://magyaridok.hu/velemeny/nem-szentekbol-all-az-irodalom-3631337/

A Trump-párti sajtó is letiltotta az elnök új, rasszistának tartott kampányvideóját

A videóban Luis Bracamontes illegális mexikói bevándorló látható, akit rendőrgyilkosságokért ítélték el Amerikában. A férfi a tárgyalásán azt állította, hogy ki fog szökni a börtönből és még több rendőrt fog meggyilkolni, ez a rész szerepel is a tévészpotban, és eddig tart a videó tényekre épülő része, innentől két hamis állítás jelenik meg a képernyőn:

A DEMOKRATÁK ENGEDTÉK BE AZ ORSZÁGBA

A DEMOKRATÁK MEGENGEDTÉK NEKI, HOGY MARADJON

Ezzel szemben az igazság az, hogy Bracamontest korábban már többször kitoloncolták az országból, és soha senki nem engedte neki, hogy az Egyesült Államokban éljen, csak minden alkalommal visszaszökött. Attól függetlenül, hogy épp demokrata vagy republikánus elnök volt a Fehér Házban.

De a videó itt nem áll meg, ezután összeköti a rendőrgyilkos Bracamontest más bevándorlókkal, köztük azzal a Hondurasból indult, sok ezresre duzzadt menekültcsoporttal, aminek az útját naponta követi az amerikai média, és amit Donald Trump elnök is folyamatosan napirenden tart a kampányrendezvényein. A videó végére egyértelműen érthető az üzenet: a demokraták lebontanák a határzárat, és bűnöző bevándorlókkal árasztanák el az országot.

https://index.hu/kulfold/2018/11/06/trump_uj_kampanyvideoja_annyira_rasszista_lett_hogy_az_mar_a_trump-parti_sajtonak_is_sok_volt/

Újabb feladatot kapott Lázár Orbántól

A kormány hétfői határozata szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Hódmezővásárhely–Szeged tram-train mintaprojekt végrehajtásáért, valamint a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged–Szabadka–Baja vonal kialakításának koordinációjáért felelős kormánybiztossá nevezte ki, írja a Magyar Közlöny.

https://index.hu/belfold/2018/11/05/ujabb_feladatot_kapott_lazar_orbantol/

Kásler Miklós 25 milliós miniszteri támogatást adott Demjén Ferenc szuperkoncertjére

A NKA honlapján a szerződéssel rendelkező miniszteri támogatottak októberi listáján a legnagyobb támogatás erre a tételre jutott:

„DEMJÉN FERENC 2018. ÉVI SZUPER KONCERTJÉNEK MEGRENDEZÉSÉRE A BUDAPEST ARÉNÁBAN”

A rendezvény kb. 12 500 férőhelyes, az átlagos jegyár 10 ezer forint, tehát teltház esetén 125 milliót hozhat, és szépen fogynak is a jegyek. De aRózsa Recrods Művészeti és Kulturális Kft.-nek

Miklós emberierőforrás-miniszter így is biztosított 25 millió forintot.

https://444.hu/2018/11/05/kasler-miklos-25-millios-miniszteri-tamogatast-adott-demjen-ferenc-szuperkoncertjere

Gazdagok luxusából a középosztályi élet részévé vált a magánorvosi ellátás

Annyira rossz az állami ellátás, hogy a betegek átlagosan évi 200 ezer forintot hagynak ott magánorvosnál, mostanra a privát járóbeteg-ellátásra többet költenek, mint az állam a közfinanszírozottra. Miközben az emberek az állami kórházakkal a legelégedetlenebbek, a magánkórházi ellátást kevesen tudják kifizetni – írja Lantos Gabriella egészségügyi szakértő a Tárki Társadalmi Riport 2018 című kiadványban. Számításai szerint az egészségügyre fordított magánkiadások mértéke idén elérheti az 1000 milliárd forintot.

https://hvg.hu/itthon/20181105_Lantos_tarki_egeszsegugy_maganellatas

Putsay Gábor Díszvendégként Sanghajban

Álláspont. Sokáig nem fordult elő az újkori történelemben, hogy bármelyik államnak sikerült volna túlszárnyalnia az Amerikai Egyesült Államok gazdaságát

Magyar Hírlap

Ez most, nem is olyan rég Kínának mégis sikerült. Ugyan az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) nagyságában még messze járnak az Egyesült Államoktól, ám az összesített GDP-ben már megelőzték. Ráadásul Kína Amerika legnagyobb hitelezője, és a külkereskedelmi többlet túlsúlya miatt Donald Trump amerikai elnök kénytelen volt megindítani a vámháborút.

De mesés gazdasági eredményeit nem csak azért érte el Kína, mert 1,4 milliárdan élnek az országban, és ebből adódóan több mint kétszer akkora belső piacra építhetnek, mint Európa. Van egy másik tényező is: a kínaiak és a távol-keletiek szorgalma, odaadó, fáradságot nem ismerő munkája, amelyről leginkább a saját földjükön lehet képet kapni. 

A magyar–kínai kapcsolatokat értékelve szintén említésre méltó, hogy a legnagyobb kínai magáncég, az infokommunikációs és távközlési Huawei kétezer magyar embernek ad munkát, és a Kínán kívüli legnagyobb ellátási, gyártási és logisztikai központja Magyarországon működik. Emellett a belgrádi vonal átépítésénél a világ legnagyobb vasútvállalata, a China Railway International Corporation adja át technológiai tapasztalatait, a cég Kínában tízezer kilométer nagy sebességű vasutat épített. Bár a kínai gyorsvasútra még nem tudunk felszállni, de a Budapest–Sanghaj közvetlen légi járatra jövő nyáron már minden bizonnyal.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132769/Diszvendegkent_Sanghajban

Nagy Ervin Előválasztási dilemmák

Közeledve az önkormányzati választásokhoz, újragondolt ötlettel állt elő néhány hónapja a baloldal egy része

Magyar Hírlap

Előválasztás kell! – harsogta hivatalosan ezúttal az utódpárt. Sok helyütt, de a főpolgármester-jelölt esetében feltétlenül. Sőt a minap már az is kiderült, hogy megtalálták a „legalkalmasabb” jelöltet Horváth Csaba személyében. Ha valaki elfeledte volna, ő az a szocialista politikus, aki néhány éve még ingyen BKV-jegyet ígért, ami azóta is a baloldali demagógia szállóigéjeként bukkan fel újra és újra a közéletben – megnevettetve a budapesti lakosok nagy részét. A kérdés viszont most nem is ez, hanem inkább az, hogy mennyire vehetünk komolyan egy olyan politikai procedúrára tett ígéretet, amely az elmúlt években tucatszor vetődött fel az egyre kaotikusabbá váló ellenzéki térfélen, de sosem lett belőle valóság.

Ha röviden kellene válaszolni erre a húsba vágó kérdésre, akkor azt lehetne mondani, hogy semennyire. És nem csupán azért, mert már sokadszor folyik ez az üres színjáték a szemünk láttára, hanem azért is, mert néhány hónapja kaptunk egy olyan ígéretet, hogy még ebben az évben le fog zajlani a folyamat az őszre kidolgozott feltételek szerint. Ami eddig nem történt meg.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132768/Elovalasztasi_dilemmak

„Politikai találkozó zajlik Sanghajban”

Vegyes a kép a kínai–magyar gazdasági együttműködés terén, de van esélyünk jól kijönni belőle – mondta lapunknak Matura Tamás Kína-szakértő

Magyar Hírlap

 „Kisebb döccenőkkel valóban nő egyébként akét ország kereskedelmi forgalma, s hazánk valóban profitálhat a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importjának könnyítéséből”

– Impozáns külsőségek között nyílt meg a sanghaji expo. Mérhető ehhez a valódi jelentősége is?

– Az expo, bármennyire is gazdasági fókuszú, elsősorban politikai üzenetet hordoz, s az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültség kontextusában értelmezhető. Peking belátta, hogy amennyiben továbbra is vonzó partnerként akar feltűnni a nemzetközi színtéren, eddig zárt területeken is meg kell nyitnia az exportlehetőségeket a külföldnek.

– Hogy állnak mindebben térségünk országai?

– A kelet-közép-európai országok s különösen a nagyobbak, főleg a lengyelek, némileg csalódottak, bár így is ők adták az expón megjelenő európai államok zömét, hazánk mellett főleg Csehország; náluk egyébként a Kína-dömping főleg Milos Zeman elnök projektje.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132772/Politikai_talalkozo_zajlik_Sanghajban