2018, november 5 - 07:31 Sajtószemle

FAHÁZ

Apáti Bence Magyar Idők

 

A magyar felsőoktatási törvény szerint csak az az egyetem adhat ki külföldi diplomát, ami az anyaországban is végez oktatási tevékenységet. Pont. Mondhatnánk, de nem mondhatjuk, mert van egy egyetem – a CEU –, amelyik valamilyen, eleddig senki által meg nem fejtett ok miatt nem érzi magára nézve kötelezőnek a hatályos magyar törvényeket.

Soros György egyeteme ugyanis az eddigi, rendelkezésünkre álló adatok szerint nem végez/nem végezhet oktatási tevékenységet az Amerikai Egyesült Államokban. Ugyan rendelkezik valamilyen papírokkal, amit New York államtól kapott, azonban – mint az kiderült –, a New York államban található úgynevezett campusa mindössze egy tornácos, fehérre meszelt, fából készült házikóból áll.

Az épület egy tyúkólnál csak egy egészen picit nagyobb. Na, persze nem sokkal. Egy akkora házikóra tessenek gondolni, mint amik a régebbi western filmek tipikus díszletépületei voltak. Hunyják le a szemüket, és képzeljék el, ahogyan hét ágra süt a nap, tikkasztó a hőség, porfelhő száll, a lusta szél egy ördögszekeret görget.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/fahaz-3633548/

Legyen hát itt egy kis ismertető a Bard Collegeról Tényleg faház?

Bard College Campus Tour

https://vimeo.com/204387709?fbclid=IwAR0-T4Inz99-gMIswuxQ11bxI-NJJDR1OPTJGjryvsCHDFlRSYAXI96TacE

Több pénzt osztana szét a kormány a civilek között, a CÖF elnöke kezeli a pályázatokat

Módosítja a kormány a civiltörvényt, de nem a Stop Sorost

A kormány módosítani készül a civiltörvényt - tudta meg az atv.hu. A javaslatból az egyelőre az nem látszik, hogy a Brüsszel által kifogásolt Stop Soros passzusokat korrigálnák. Viszont felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben szabályozza a nem költségvetési pénzek elosztásának döntési szabályait. A jövőben a civil szervezetek a mostani dupláját, az általuk elfogadott adományok összegének 10 százalékát pályázhatnák meg a javaslat szerint.

A civil világot koordináló szervezet a Nemzeti Együttműködési Alap, a testület kilenc fős Tanácsa, valamint 5 kollégium felelős a pénzek elosztásáért. A Tanácsban kilenc tagból hármat a területet felügyelő miniszter delegál, hármat választás útján a civil szervezetek, hármat pedig a Tanács esetében az Országgyűlés kormánypárti többségű illetékes szakbizottsága, a testület elnökét a miniszter nevezi ki. A Tanács elnöke a megalakulásakor a CÖF elnöke lett, a kormány melletti tüntetésekről jól ismert, a Békemenetet is szervező Csizmadia László.

http://www.atv.hu/belfold/20181104-modositja-a-kormany-a-civiltorvenyt-de-nem-a-stop-sorost

Az új űrkutatási biztos megtalálta a kapcsolatot a világűr és a migráció között

Az új űrkutatási biztossal szombaton interjút közölt a Magyar Idők, ebben Ferencz arról beszélt, hogy mennyi területen lehet hasznosítani az űrkutatás vívmányait.

Például a navigáció, a katasztrófavédelem és a MIGRÁCIÓ területén.

Az űrkutatás jóval több, mint a nagyhatalmak méregdrága passziója, hiszen számos, a mindennapokban is használható vívmányt az ezen a területen végzett kutatómunkának köszönhetünk – mondta Ferencz Orsolya. Erre példa a műholdakra épülő navigációs rendszer, amellyel a vízi és légi forgalom összehangolható.

https://444.hu/2018/11/03/az-uj-urkutatasi-biztos-megtalalta-a-kapcsolatot-a-vilagur-es-a-migracio-kozott

Bayer Zsolt blogján keverték össze Petőfi két híres versét

Hont András vette észre Facebook-oldalán, hogy Bayer Zsolt Bádogdob nevű blogján egy Szentesi Zöld László által jegyzett publicisztikában az alábbi sor szerepel:

És akkor Ön, Mácsai Pál, előjött a függöny mögül, és elmondta Petőfi  Sándor: Dicsőséges nagyurak című versét, amelyet általában Akasszátok  fel a királyokatként emlegetünk (csatoltam, megtekinthető).

A két vers persze nem ugyanaz, de a Mácsai Pálra támadó írás tovább megy, és Petőfi költészetét is jellemzi imigyen:

 Petőfi Sándor eredetileg is rettenetesen buta és ártalmas versét.

Szentesi Zöld szerint egyébként azért „rettenetesen buta és ártalmas” a Dicsőséges nagyurak című vers, mert szerinte azt 1994-ben Mácsai híres szavalásában „halálos fenyegetésként aktualizálta”. Ebből úgy tűnik, hogy Szentesi-Zöld nem olvasta végig a verset, mert abban azután, hogy Petőfi felhív a Dicsőséges nagyurak felkötésére, verse második fele pont arról szól, hogy ezt nem szabad csinálni.

https://merce.hu/2018/11/04/bayer-zsolt-blogjan-kevertek-ossze-petofi-ket-hires-verset/ű

Farkas Zoltán

Kevésbé sérülékeny a magyar gazdaság, de több területen rosszabbul áll, mint a 2008-ban

Ha a Lehman Brothers Lehman Sisters lett volna, ma másképp nézne ki a világ – fejtegette a minap a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, arra utalva, hogy a nők nagyobb részvétele a bankok és a pénzügyi felügyeletek vezető testületeiben növeli azok stabilitását. Az egyenjogúság globális élharcosaként is egyre markánsabban fellépő Christine Lagarde útmutatásait az IMF felmérései igazolják: azokban a bankokban, amelyek igazgatóságában több nő van, nagyobbak a tartalékok, kisebb a törleszteni képtelen adósok aránya, és erősebb az ellenállás a várható stresszekkel szemben. A nők jobbak a válságkezelésben, akik közülük az őket ért hátrányos megkülönböztetés ellenére a csúcsra jutnak, rendkívül képzettek, és a sokszínűség az igazgatóságokban hozzájárul ahhoz, hogy jobb döntések szülessenek – összegzi a pénzügyi szektorban a nemek közötti egyenlőséget vizsgáló IMF-dokumentum.

https://hvg.hu/gazdasag/201840__penzugyi_valsag__akibontakozas_tiz_eve__serulekenyseg__szelutotten

Atommal fenyegetőzik Észak-Korea az ellene bevezetett szankciók miatt

Phenjan szerint Washington tönkreteszi az amerikai és észak-koreai vezető találkozójának eredményeit.

https://hvg.hu/vilag/20181103_Atommal_fenyegetozik_EszakKorea_az_ellene_bevezetett_szankciok_miatt

Amint vesztett egy kicsit a népszerűségéből, Trump azonnal fejest ugrott a legsötétebb uszításba

Jövő kedden tartják az úgynevezett félidős választásokat Amerikában, amelyeken eldől, hogy marad-e a republikánus többség a szenátusban és a képviselőházban. Ennek mindkét oldal hatalmas, egyenesen történelmi jelentőséget tulajdonít, és a Trump-elnökségről szóló népszavazásról beszél. 

Ha a demokraták többségbe kerülnének, az nem csak szimbolikus győzelem lenne Trump fölött, hanem az elnök esetleges elmozdítását is lehetővé tenné, ha például az oroszokkal való összejátszás utáni nyomozás eredménnyel járna. Ha viszont a republikánusok jobban szerepelnek, akkor azt sokan úgy értelmeznék, hogy a trumpizmus tartós jelenség, amely hosszú távon határozza meg az Egyesült Államok és így a világ sorsának alakulását.

Ezek után nem olyan meglepő, hogy az egész amerikai közélet hisztérikus hangulatba került.

 

https://444.hu/2018/11/02/amint-vesztett-egy-kicsit-a-nepszerusegebol-trump-azonnal-fejest-ugrott-a-legsotetebb-uszitasba

 

Ultimátumot adott a Fidesznek az Európai Néppárt listavezetői helyére pályázó Alexander Stubb

A volt finn miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktornak hitet kell tennie a Néppárt által képviselt értékek mellett, vagy pedig el kell hagynia a pártot.

A Fideszről és Orbán Viktorról is beszélt az Európai Néppárt (EPP) listavezetői pozíciójára pályázó volt finn miniszterelnök egy sajtótájékoztatón - írja a 444. Alexander Stubb a német média képviselőinek arról beszélt, a magyar kormányfőnek és pártjának hitet kell tenniük az EPP által képviselt értékek mellett, vagy pedig el kell hagyniuk a pártot.

Nem tolerálom az intoleranciát

- fogalmazott a politikus, aki elfogadhatatlannak nevezte az Orbán-kormány "demokrácia- és szabadságellenes magyar reformjait".

https://hvg.hu/itthon/20181103_Ultimatumot_adott_a_Fidesznek_az_Europai_Neppart_listavezetoi_helyere_palyazo_Alexander_Stubb

Brutális a tanárhiány: hivatalosan 1300 betöltetlen álláshely van, de ez is csak kozmetikázott számolással jön ki

A Klebelsberg Központ és a tankerületek is elismerték, hogy még októberben is több mint ezer betöltetlen pedagógus álláshely volt szerte az országban. A szakszervezet szerint ez csak a jéghegy csúcsa.

Másfél hónappal a tanévkezdés után, október közepén is mintegy 1300 betöltetlen pedagógus álláshely volt a Klebelsberg Központ (KK) által fenntartott intézményekben – derült ki azokból az adatokból, amelyeket közérdekű adatigénylésünkre kaptunk a tankerületektől. Lapunk azután fordult mind a 60 tankerületi központhoz, miután a KK szeptemberben azzal utasította el érdeklődésünket, hogy ők közvetlenül egyetlen iskolát sem tartanak fent, tehát kiadható adataik, statisztikáik sincsenek. 

https://nepszava.hu/3013427_trukkoznek-a-statisztikakkal-de-a-tanarhiany-nem-csokken

Sargentini kifogott még Orbánon is

Hiába a kormánypárti propaganda és a parlamenti határozat, elakadt a máskor olajozott fideszes gépezet a Sargentini-jelentéssel. Októberre ugyanis többen lettek azok, akik megszavaznák a jelentést, minden ötödik fideszes is így gondolkozik. A többség ráadásul úgy véli, a jelentés nem Magyarországot, hanem a kormányt ítélte el – derül ki a Publicus Intézet kutatásából. A fideszes bázist tehát ezúttal nem sikerült összerántani.

https://nepszava.hu/3013970_sargentini-kifogott-meg-orbanon-is

Lendvai Ildikó Ismét a rossz oldalon

Megint egyfajta háború van, és mi ismét a rossz oldalon állunk. Így volt ez a világháborúkban is. A másodikban már nem egyszerűen a vesztes, hanem az erkölcsileg is rossz oldalhoz kötötték az országot vezetői. A bűn ismétlődik. Sodornak, löknek, üvöltő jelszavaktól süketítve, kábítva meneteltetnek minket újra a rossz oldal felé. Nem érdekel, hogy ők maguk hiszik-e: ez a jó oldal. Talán hiszik. Tisza is hitte, bár a háború kezdetén még nem. Horthy is hitte, bár a háború végén már nem. A következmények szempontjából mindegy. A sokszázezer halottnak is az. És ma éppen ezekből a vezetőkből csinálnak példaképet, belőlük, akik egy-egy világégésbe kormányozták bele népüket. 

https://nepszava.hu/3013963_ismet-a-rossz-oldalon

Erdogan: Hasogdzsi kivégzését a szaúdi vezetés csúcsán rendelték el

De hangsúlyozta, hogy nem a király adott parancsot az újságíró-gyilkosságra, mert ő a szent mecsetek őrzője, és Szaúd-Arábia amúgy is nagy barátja Törökországnak.

https://nepszava.hu/3013956_erdogan-hasogdzsi-kivegzeset-a-szaudi-vezetes-csucsan-rendeltek-el

Tamás Ervin: A puha földet érés embere

A kultúrharc gondosan kikerüli Andy Vajnát, pedig most akár támadható is volna.

 

A minap még egyszerűbb volt. Például amikor Andrew G. Vajna egyszeriben Vajna András lett, tudta az ember, hogy a kormányzati bölcső akár visszamagyarosításra is késztethet egy világot járt filmproducert. Most, hogy ez a bölcső talán szűkebb lett, netán ki is veti magából hősünket, nő a homály, a zavar, a tanácstalanság. Vajna úr „színpadi mozgását” sem követi annyi kamera, mint régen, interjúi is megritkultak, talán csak Timi asszony fotói maradtak felhőtlenek, lazák és hivalkodók. Mindenesetre a körön kívüli bennfentesek előszeretettel állítják, hogy a mester kipörög a jóból, mindenestől elveszti kivételezett helyzetét, a kérdés csak az, hogy milyen ütemben kell majd megválnia extrahaszonnal járó magyarországi érdekeltségeitől.

Nem egészen így látom.

A centralizálást preferáló hatalom eleinte óvatosabban mozgott a megszerzett médiumok terepén, a tulajdonosnak kijelölt szereplők egymást túllicitálva versengtek a hatalom kegyeiért, a blőd és hamis hírek, a sokszor szennyes provokációk azonban nem voltak elég közönségvonzók, a legdrágább tömegtájékoztatási eszközök, a televíziók nem hozták az elvárt nézőszámot. Hírlik, ez szakította el a cérnát. Aki számolt, annak igaza volt, politikai értelemben fölöslegesen ömlött ki bődületesen sok pénz, bizonyos zsebekben túl nagy haszon gyűlt. Ebben a műfajban a TV2 vitte a prímet, számolatlanul vett meg mindent, hogy megszorongassa a konkurenciát, különösen az RTL-t. Vetett, de nem aratott. Nyáron eldöntetett, hogy nincs tovább, jöhet a kormányzati csodabalzsam: a központosítás. Hogy ezt miként lehet majd a Médiatanáccsal vagy a versenyhivatallal elfogadtatni, hány átlátszó trükk szükségeltetik a trösztösítéshez, kik és hogyan fizetik ki az újabb tranzakciók, átírások, tartozások borsos árát, ne legyenek illúzióink, meg lesz oldva. A médiumokat összefogó új nonprofit gazdasági társaság és az alapítvány nyeresége majd a vagyont gyarapítja, nem lesz szétosztható. Ettől persze rigorózusabbá válhat a költés, nagyobb lehet az éberség, a helyosztók belső villongásokat okozhatnak, maga a produkció viszont ettől még nem lesz fényesebb.

https://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-a-puha-foldet-eres-embere-158496

Sebes György Tétek és ellentétek

Az RTL Klub többek között azért is számít ellenségnek, mert az egykori közszolgálati tévével, valamint például Andy Vajna TV2-jével ellentétben híradóiban nem pártunk és kormányunk dicsőségét hirdeti.

Az viszont biztos, hogy a hatalmat kritika nélkül kiszolgáló műsorkészítők - akik egyre többen vannak - óriási felelősséget vesznek a vállukra. Most nyilván nem jut eszükbe, de a történelmi példák arra utalnak, hogy ennek meglesz a böjtje. Hiába érvelnek majd azzal, hogy csak parancsot teljesítettek. Rá kell jönniük, hogy őket is megetették.

https://nepszava.hu/3013284_tetek-es-ellentetek

Semjén Zsolt elárulta a Fidesz-KDNP szövetség titkát

Virágozzék minden virág, de csak úgy, ahogy nekünk tetszik. Többek közt ezzel a leleményes ellentmondással lepte meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap este a Hír TV Péntek 9 című műsorának nézőit. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke védelmébe vette a kultúrharcot, és a Fidesz-KDNP szövetség titkát is megosztotta.

Semjén szélhámosságnak nevezte a CEU bejelentését, mely szerint az amerikai diplomát nyújtó képzéseit kénytelen lesz decemberig Bécsbe költöztetni, amennyiben a kormány nem írja alá az Egyesült Államokkal szövegezett államközi egyezményt. Szerinte a magyar kormány nem vonja kétségbe a Közép-Európai Egyetem létjogosultságát, ezt csak a külföldi sajtónak hazudja az egyetem vezetése. Nekik azzal van bajuk, hogy az amerikai diplomát úgy adják ki, hogy az anyaintézményként feltüntetett amerikai egyetem nem végez valódi tevékenységet. A budapesti kampusz persze éppen azért kényszerül távozásra, mert a kormány nem fogadja el az amerikai képzést, amely a CEU / Közép-Európai Egyetem modelljének a lényege.

A kultúrharcként beharangozott intézményfoglalások kapcsán Semjén arról beszélt, hogy Aczél György ideje, majd az „SZDSZ-es elnyomás” után most a kultúrharc örvén végre a népakarat teljesül. A miniszterelnök-helyettes egy bravúros mondattal foglalta össze a kormány kultúrpolitikáját.

„Nem mondjuk azt, hogy ne virágozzék minden virág. De minden virág a népakaratnak, a nemzet érdekeinek és a tényleges teljesítményének megfelelően virágozzék”

https://merce.hu/2018/11/03/semjen-zsolt-elarulta-a-fidesz-kdnp-szovetseg-titkat/

Erkel Bánkja New-Yorkban – Kumin átpolitizálásában

Áder János államfő és felesége, Herczegh Anita jelenlétében tartották meg New Yorkban a Magyar Állami Operaház díszelőadását kedden este. Erkel Ferenc Bánk bán című operája volt műsoron. A beszámolók szerint parádés este volt. Kumin Ferenc, az ex főkonzul nem bírta ki és beleszőtte a politikát.

Kumin Ferenc közösségi oldalán így számolt be a magyar sikerről:

“Zseniális írás Ókovács Szilvesztertől. Sok közös munkánk van abban, hogy ez a vendégszereplés ilyen szépen összeállt. Természetesen sajnálom, hogy már nem lehettem jelen, de sokkal jobban örülök annak, hogy ennyire jól indult ez az elképesztően sok szálon futó és nagyon összetett vállalkozás. Innen is gratulálok Vincze Máténak, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatójának és csapatának, a magyar kulturális diplomácia egyik legkiválóbb harcoló alakulatának.”

Nem tudom, hogy a kint vendégszereplők közül ki érzi magát a magyar hadsereg zenei különítménye tagjának, de nagy odds-al mernék fogadni arra, hogy senki. Ők művészek, akik hazánkat képviselik a nagy vízen túl, méghozzá remekül. Hogy kerül ide ez az idióta harci retorika?

 

https://varosikurir.hu/erkel-bank-banja-new-yorkban-kumin-atpolitizalasaban/

 

GEERT WILDERS: PÉLDAÉRTÉKŰ ÉS KÖVETENDŐ A MAGYAR MIGRÁCIÓS POLITIKA

ECHO TV

Elismeréssel szólt a magyar kormány és Orbán Viktor migrációs politikájáról, a holland Szabadság párt vezetője. Geert Wilders Hágában adott interjút az ECHO TV-nek.

Elmondta, talán a magyar miniszterelnök az egyetlen olyan vezető Európában, aki kimondja, hogy keresztény és nem iszlám ország vagyunk. Amennyiben egy országnak megvan a nemzeti büszkeségérzete, és meg akarja védeni területét, emellett megvan minden technikai eszköze, akkor lezárhatja a határait. Ezt kellene tennünk nekünk is, mint a magyaroknak.

Ne felejtsük el, mi történt az elmúlt években például Szíriában. A válság következtében óriási migrációs hullám indult el. De ez mind semmi ahhoz képest, ami az elkövetkező évtizedekben várható! – mondta Geert Wilders.

 

https://magyaridok.hu/kulfold/geert-wilders-peldaerteku-es-kovetendo-a-magyar-migracios-politika-3634457/

Ungár Péter: Akik kívülről támadnak, azoknak akkor sem tudnék megfelelni, ha személyesen váltanám le Orbán Viktort

Ha így folytatjuk, az uniós választásokon ismét elvernek bennünket – jósolja Ungár Péter LMP-s képviselő, aki szerint azért kell összefogni a Jobbikkal, mert a választókat frusztrálja a sok ellenzéki párt.

HVG: Most azért állították a szőnyeg szélére, mert az ön és családja által birtokolt Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Rt.-be bevásárolt Mészáros Lőrinc. Ön ebben a tényben nem talál kivetnivalót?

U. P.: Azt szokták mondani rólam, hogy én vagyok a leggazdagabb képviselő, de csak azért, mert nekem az utolsó fillérig mindenem benne van a vagyonnyilatkozatomban. Ha mindenkinek a vagyona ilyen transzparens lenne, akkor maximum a nyolcvanadik leggazdagabb képviselő lennék. Azt hiszem – ellentétben a magyar milliárdosok zömével –, a közvélemény az én vagyonom történetéről mindent tud, tudott akkor is, amikor az országgyűlési választásokon az  LMP-s lista ötödik helyét kaptam, tud most is.

https://hvg.hu/itthon/201844__ungar_peter_azlmp_jovojerol_szovetsegkeresesrol__nem_lehet_mindent_a_fideszre_fogni

Herczog Noémi Élet És Irodalom

 

A feljelentő sajtó nagy hagyománya

A denunciáló sajtó történetileg viszonylag kései jelenség ahhoz képest, hogy a besúgás az emberiség történetének valamennyi fázisában jelen van, az ókori Rómától a reneszánsz Itálián át az abszolutista rendőrállamokig. És bár léteznek általános – egyaránt pszichológiai és társadalompszichológiai – elméletek a feljelentés lélektanáról, ezek az elméletek nem teszik lehetővé, hogy a denunciálás sajátosságait megragadjuk általuk. Szabó G. Zoltán tanulmányában (A feljelentő mint archetípus, 2000, 2007/1.) a kisebbrendűségi érzést említi mint a feljelentőket összekötő vágyat az elégtételre, Szergej Kovaljov az „irigység” társadalompszichológiai motívumát (Feljelentés Oroszországban, 2000, 1999/9.). Megfontolandóbbnak tűnik Kovaljov másik, strukturális észrevétele, amely a feljelentőkedv mögött feudális jellegű társadalmat feltételez. Estrukturális–társadalompszichológiai megközelítést követve, a denunciálás a modernkori diktatúrák ritka, mert nyilvános fegyelmező eszközeként – az adminisztratív állam kiterjesztéséhez tartozó irányítási technikaként – is leírható, amely ezért sem vizsgálható általánosságban, csakis egy konkrét időszakban. Hiszen szerepe függ a mindenkori politikai-hatalmi erőtértől, amelyben létrejön, és amelyben a ténylegesen ideológiai hegemóniára vagy monopóliumra törő (újabban ezt inkább csak szimuláló) állami irányítás egyik láncszemévé válik.

https://www.es.hu/cikk/2018-10-31/herczog-noemi/a-feljelento-sajto-nagy-hagyomanya.html

Kovács Zoltán Élet És Irodalom

A pofon útja

Nem azzal kell foglalkozni, hány millió forintos óra van Orbán lányának a karján, és nem is azzal, hova dobja a gyerek pelenkáját, de még csak nem is azzal, hány milliárd dolláros jachttal szeli a mediterrán habokat Mészáros Lőrinc, hanem komolyabb ügyekkel: folyamatokkal, a rendszerszerű korrupcióval, gazdasági összefüggésekkel, szabadságjogi kérdésekkel – mondja egy politológus, és valamennyire biztosan igaza van. De egy másik meg azt mondja, nem folyamatokkal meg állami korrupcióval kell foglalkozni, azt úgysem érti a nép, és nem szabadságjogi kis traktákkal kell terhelni, mert az meg nem érdekli, viszont fölháborítja az Orbán lány rongy- és pelenkarázása, a luxusjacht, és hogy Vajnáné saját tájékoztatása szerint magánrepülőgéppel viszi Amerikába a beteg macskáját gyógykezelésre. Vagyis ilyen ügyekkel kell foglalkozni, és nyilván valamennyire neki is igaza van. Mégis, ha egy kicsit is távolabbról nézzük, vajon nincsenek ezek a kérdések rosszul megfogalmazva? Arra gondolok például, hogy  nem ugyanarról a tőről fakad-e mindkét kérdéskör: egyfelől az Orbán lány meg a TV2 plázacicáinak, nemkülönben Mészáros luxusjachtjának az orbitális kivagyisága és az ezekhez tapadó szociális érzéketlenség, másfelől az az állami korrupció, amire most  minden épelméjű politikus fölkapja a fejét, kivételt képeznek a miniszterelnök keletről szalajtott grandiózus vagy éppenséggel minidiktátorai, akiket csak azért nem érdekli, mi történik homlokráncolatnyi országunkban, mert ők maguk is ugyanazt művelik, csak nagyobb térséget átívelően, az Uráltól az Altájig bezárólag.

https://www.es.hu/cikk/2018-10-31/kovacs-zoltan/a-pofon-utja.html

NEM SZENTEKBŐL ÁLL AZ IRODALOM

ADY ENDRE UTÁN MÁR NEM LEHETETT ÚGY ÍRNI, MINT ELŐTTE

Orbán János Dénes  Magyar Idők

 

A kultúrkampfnak régi-új hőse van: Ady Endre. Ezúttal nem Szakács Árpád írása verte ki a biztosítékot, hanem Vastag Andrea elmélkedése (Az álkereszténység kora, Magyar Idők, 2018. október 17.), egy nagyon erős, nagyon megosztó írás, amely többsíkú vitát is kirobbanthatott volna, mégis az Ady Endrével kapcsolatos mellékszál vált közéleti témává.

Ady megkapja a magáét Vastag Andreától, akinek a férje, Raffay Ernő Adyról, a Nyugatról és a korabeli szabadkőművességről szóló oknyomozó könyveinek esszenciáját foglalja össze: a nagy poéta egy jellemtelen nemzetáruló volt.

Ez aztán kapóra jött a libsiknek, ismét lehetett egy jót sivalkodni, lám, már a szent Ady Endrének is nekimegy a nemzeti-konzervatív oldal, á la „Magyarkodóknak, ködevőknek, / Svábokból jött magyaroknak / Én nem vagyok magyar?” Hiszen a nagy magyar átlag Adyt nemzeti költőként és géniuszként tartja számon. A legmulatságosabb reakciót a 24.hu nevű portál produkálta: 100 napon keresztül közéleti személyiségek adnak elő naponta egy-egy Ady-verset.

https://magyaridok.hu/velemeny/nem-szentekbol-all-az-irodalom-3631337/

CENTENÁRIUMI PORHINTÉS STRASBOURGBAN

Fábián Tibor Magyar Idők

Hát ezt is megértük. Bukarestben a legvérmesebb reményekben sem szerepelt eddig, hogy a nagyromán álom megvalósulását egész Európa velük ünnepli majd. Márpedig Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke éppen ezt ígérte a minap Strasbourgban Klaus Johannis román államfőnek.

Azon túl, hogy felháborító, mégis inkább meglepő és mulatságos ez a Juncker–Johannis szerepcsere. Mintha beszédet cseréltek volna előzőleg. Hiszen miközben a román államfő az európai jövőről és kihívásokról szól, addig Juncker az olcsó populizmus útját választva centenáriumi örömkönnyeket hullajt, és már csak egy óriási piros-sárga-kék trikolór hiányzik a kezéből, amit ünnepélyesen lengethetne az Európai Parlament plenáris ülésén. Tapsvihar közepette.

https://magyaridok.hu/velemeny/centenariumi-porhintes-strasbourgban-3612395/

A SOROS-BÁB ÚJRA AKCIÓZIK

Csépányi Balázs Magyar Idők

Trump fellélegezhet?

Hillary Clinton, a 2016-os amerikai elnökválasztás vesztes demokrata elnökjelöltje egy rendezvényen kijelentette: habár nem szeretne újra indulni az elnökségért, „szeretne elnök lenni” – számol be a The Hill nyomán a Mandiner.

Emlékezetes, Clintonné kampányát Soros nagy pénzzel támogatta, majd Trump győzelmével a nyílt társadalom felkent vezére ezt a befektetett pénzt elveszítette.

De nagyon úgy tűnik, hogy a migránspárti spekuláns egyetlen centet sem hagy csak úgy veszendőben, újból a ringbe küldheti liberális védencét.

Ennek a döntésnek alighanem Donald Trump örülne a legjobban, mert a felmérések alapján, pestiesen szólva: Hillary, indulásával, házhoz menne az újabb pofonért.

https://magyaridok.hu/belfold/a-soros-bab-ujra-akciozik-3623582/

Névtelen ENSZ UNHCR-EU bankkártyát használnak a migránsok a Balkánon

ORIGO

A migrációt részben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és Brüsszel szervezi és finanszírozza. Erre bizonyíték, hogy a migránsoknál olyan bankkártya van, amelyen nincs név. Ezekre a kártyákra havonta érkezik pénz, és Görögországban állítja ki azokat az illetékes hatóság. A pénz közvetlenül az uniótól és NGO-któl érkezik, de Soros György migránspárti milliárdos is dollármilliókkal szállt be a migránsok fizetésébe.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181103-migrans-nevtelen-bankkartya.html

Belebukhat a szemétügybe Gémesi György

ORIGO

Belebukhat a szemétszállítási botrányba Gémesi György, akit az Északkelet-Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás megpróbál lemondtani hétfőn. A kormány az OKF segítségével biztosítja a szemétszállítást és fenntartja a rezsicsökkentést.

http://www.origo.hu/itthon/20181103-magyar-idok-gemesi-gyorgy.html

Orbán Viktor ellen és a migráció mellett kampányol Macron reklámfilmjében

ORIGO

A francia állam reklámfilmet készített, amelyben a májusi uniós választásokra hívja fel a szavazók figyelmét. A migráció, a környezetvédelem, a munkahelyek (Franciaországban rekordmagas a munkanélküliség) és Európa jövője a négy kérdés. Az egyértelműen migrációpárti és megmosolyogtatóan demagóg reklámfilmben Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel szemben próbálja Macron kormánya a saját politikáját bizonygatni.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181102-francia-allami-reklamklip.html

Szavazásra buzdít Leonardo DiCaprio és Brad Pitt

November hatodikán tartják a félidős választásokat az USA-ban. A két színész szerint nagyon sok múlik ezen a napon, hiszen számos fontos következményekkel járó kérdéssel kapcsolatban dől majd el, hogy milyen irányba megy tovább az ország. Kiemelik többek között a fegyverkezési törvény ügyét, a migrációt és a környezetvédelmet is. Mindemellett arra buzdítják a polgárokat, hogy menjenek el szavazni és erre biztassanak másokat is.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/szavazasra-buzdit-leonardo-dicaprio-es-brad-pitt-114775

Ismét bombát kaphatott Trump egyik kritikusa

A tettes eddig 15 csőbombát küldött szét Amerikában.

 

Újabb, immár a második gyanús csomagot küldtek postán annak a Demokrata Párt mellett elkötelezett kaliforniai milliárdosnak, aki arról közismert, hogy hirdetésekben kampányol Donald Trump amerikai elnök hivatali elmozdításáért – számolt be róla az MTI.

https://magyarnarancs.hu/bun/ismet-bombat-kaphatott-trump-egyik-kritikusa-114772

A holtakra épített város – a miniszterelnöki rezidencia, a Kongresszusi Központ és a Széchenyi tér helyén is temetők voltak egykor Budapesten

A holtakra épített város – Budapest temetői a középkortól napjainkig címmel készítettünk egy térképes, interaktív anyagot a főváros temetkezéseinek múltjáról. Hasonló tematikájú könyvek, cikkek, sőt, térképek is készültek már korábban, részben ezeket felhasználva, ezekre is építve készítettük el a saját verziónkat. Azt gondoljuk, hogy önmagában is érdekes megnézni, hogy a főváros története során hol temetkeztek elődeink, miért ott, kik temetkeztek ott, mi okból szüntették meg ezeket a sírkerteket, mi lett a későbbi sorsuk, és mi áll jelenleg a helyükön.

https://atlatszo.hu/2018/10/31/a-holtakra-epitett-varos-a-miniszterelnoki-rezidencia-a-kongresszusi-kozpont-es-a-szechenyi-ter-helyen-is-temetok-voltak-egykor-budapesten/

Eljött az idő, hogy megkongassák a vészharangokat az Egyesült Államokban

Napjainkban a demokráciákat döntően demokratikusan megválasztott autoriter (tekintélyelvű) vezetők buktatják meg, építik le és formálják a saját képükre. Már nem divat a katonai puccs. Haldoklik a demokrácia, a tekintélyelvű vezetőké a jövő?

Orbán Viktor a 2010-es választások után fokozatosan „kis mértékben autoriter” politikai rendszert épített ki Magyarországon – szögezik le A demokráciák halála című könyvükben Steven Levitsky és Daniel Ziblatt, a Harvard Egyetem kormányzati kérdésekkel foglalkozó tanárai. A könyv a Kossuth Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg magyarul.

Levitsky elsősorban Latin-Amerika és a fejlődő világ politikai változásait kutatja, Ziblatt kutatási területe Európa XIX. századtól napjainkig tartó politikatörténete. Az 1970-es évek óta vizsgálják közösen, hogy más országokban [értsd: nem az Egyesült Államokban] miként építik le demokratikusan megválasztott vezetők azokat az intézményeket, amelyek rendeltetése a demokrácia, a demokratikus döntéshozatal és a működés kontrollja lenne, és hogyan alakulnak ki az autokráciák.

https://zoom.hu/hir/2018/11/03/eljott-az-ido-hogy-megkongassak-a-veszharangokat-az-egyesult-allamokban/

Cirkálórakéták újratöltve – Trump mindent újratárgyal, Gorbacsov katasztrofális következményeket jósol

Az Egyesült Államok felmondja a közép-hatótávolságú nukleáris fegyverek (INF) felszámolásáról kötött, harminc évvel ezelőtti megállapodást – jelentette be október 20-án Donald Trump elnök. A szerződés szovjet aláírója, a most 87 éves Mihail Gorbacsov katasztrofális következményeket jósolt. Mások szerint ettől még nem omlik össze a világ.

https://168ora.hu/kulfold/cirkaloraketak-ujratoltve-trump-mindent-ujratargyal-gorbacsov-katasztrofalis-kovetkezmenyeket-josol-158495

Simonka György még akkor is adhatott 12 millió forint EU-s pénzt az unokahúgának, amikor már a mentelmi jogának a felfüggesztéséről volt szó

Az LMP volt társelnöke, a jelenleg független országgyűlési képviselő Hadházy Ákjos a Facebookon hívja fel a figyelmet újra arra, hogy az egészen a közelmúltig Simonka György telkére bejegyzett Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület 700 millió forint elosztásáról dönthetett akkor is, amikor a Fidesz békési országgyűlési képviselője ellen már régóta nyomoztak, az ügyészség pedig kérte a mentelmi jogának felfüggesztését. A pénzre pályázott és 12 millió forintot kapott is Simonka György unokahúga, Tóth Renáta is növényház építésére és fóliázó gép beszerzésére. 

https://168ora.hu/itthon/simonka-gyorgy-meg-akkor-is-adhatott-12-millio-forint-eu-s-penzt-az-unokahuganak-amikor-mar-a-mentelmi-joganak-a-felfuggeszteserol-volt-szo-158506

Az USA szerint Üzbegisztán egyik legnagyobb bűnözője a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség új vezetője

Rahimovot az USA-ban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, ő „Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban nyomatékosan kérte az AIBA-t, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra. 

Az AIBA-nál hosszú évek óta problémák vannak a vezetőség munkájával, tavaly nyár óta pedig vezetői válság alakult ki. Erről a NOB azt mondta, veszélyben van az AIBA nemzetközi sportszövetségként való elismerése, és ha megvonják ezt a státuszt a szervezettől, a szövetség a nyári játékokon nem szervezhetné meg a sportág küzdelmeit.

https://444.hu/2018/11/03/az-usa-szerint-uzbegisztan-egyik-legnagyobb-bunozoje-a-nemzetkozi-okolvivo-szovetseg-uj-vezetoje

Fideszes ingatlanbotrányra bukkantunk, amire a rendőrség is felfigyelt

Még januárban indult meg a nyomozás ismeretlen tettes ellen egy olyan ingatlan eladása ügyében, amelyet a fideszes vezetésű ferencvárosi önkormányzat cége értékesített – közölte a Narancs.huérdeklődésére októberben a rendőrség a IX. kerületi Lenhossék 18. szám alatti telek eladásáról. Ennél több információhoz nem jutottunk, ugyanis a Budapesti Rendőr-főkapitányság további tájékoztatást a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kívánt adni. 

Láthatóan nemcsak a rendőrség – ami részükről akár érthető is –, de a közvagyonnal gazdálkodó önkormányzat is igyekezett minél nagyobb titokban kezelni az ügyet. Az értékesítésbe a képviselő-testületet nem vonták be, csak utólag értesítették. 

Nagy telek, nyomott áron 

Egyébként egy igencsak nagy, 950 négyzetméteres beépítetlen ingatlanról van szó, amely korábban a rendőrség által is megnevezett a Feszofe Nonprofit Kft. tulajdonában volt, amely egyébként a ferencvárosi önkormányzat szociális foglalkoztató cége. Bő egy éve, 2017. szeptember 28-án eladta a Geos Project Development Kft.-nek nettó 220 millió, bruttó 280 millió forintért, 238 ezer forintos négyzetméteráron. 

https://magyarnarancs.hu/belpol/zavaros-fideszes-ingatlanbotranyra-bukkantunk-amire-a-rendorseg-is-felfigyelt-114708

A türkmén diktátor a kormányülés alatt kinyomott egy aranyozott súlyzórudat

 

A magam részéről jobban örültem volna, ha egy aranyozott vécékefe rendeltetésszerű használatát mutatja be Gurbanguly Berdimuhamedow, de azért így sem lehet okunk panaszra.

A türkmén mércével is nagyon erős videón a világ egyik legidiótább diktátora széles vigyorral az arcán kinyom egy aranyozott súlyzórudat, a miniszterei pedig felállva ünneplik.

https://444.hu/2018/11/02/a-turkmen-diktator-a-kormanyules-alatt-kinyomott-egy-aranyozott-sulyzot

Feleslegesen dühöng az EU: mindjárt bevezetik az általános alapjövedelmet

Privátbankár.hu

Magyarázkodnia kellett az olasz miniszterelnök-helyettesnek a koalíciós partner kijelentése miatt, Luigi Di Maio szavai szerint a kormány eltökélt szándéka, hogy betartsa a szegényeknek járó alapjövedelemről tett nagy kampányígéretet.

https://privatbankar.hu/makro/feleslegesen-duhong-az-eu-mindjart-bevezetik-az-altalanos-alapjovedelmet-322580

·         Hiába az adóztatás: az Erzsébet-utalvány kiirthatatlan?

privátbankár

A jövő évi cafeteria-tervezéssel még mindig kivárnak a cégek, bár nem igazán van esély arra, hogy a kormány meggondolja magát. A SZÉP-kártya az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe kerül, de mégsem tarolja le a teljes piacot - egy friss összeállítás szerint hiába adózik bérként, mégsem kopik ki a rendszerből az Erzsébet-utalvány sem.

·         https://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/hiaba-az-adoztatas-az-erzsebet-utalvany-kiirthatatlan-322573

ORBÁN VIKTOR IS FELSZÓLAL A SANGHAJI EXPÓN

szombatfigyelo.hu/MTI

Orbán Viktor miniszterelnök Kínába utazik a november 5-én Sanghajban megnyíló első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) eseményeire.

A nap folyamán a magyar kormányfő a tervek szerint kétoldalú megbeszélést is folytat a kínai elnökkel - mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: kedden Orbán Viktor nyitja meg a magyar országpavilont, majd a legnagyobb kínai vállalatok vezetőivel tárgyal.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a sanghaji expóra utazó magyar kormányzati delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter is.

https://figyelo.hu/szoveg/v/orban-viktor-is-felszolal-a-sanghaji-expon/

Mészáros Lőrinc az ország egyik legnagyobb munkaadója

A volt felcsúti polgármester cégbirodalmában legalább 11 ezer ember dolgozik. 

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/meszaros-lorinc-az-orszag-egyik-legnagyobb-munkaadoja.html

Kiszolgáltatott szerepbe kerülnek a színházak a tao megszüntetésével

Magyar Hang

A támogatási rendszert több művész már a bevezetésétől fogva hevesen ellenezte. A leghangosabban talán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója tiltakozott a tao ellen. – 2018-ban „világosan látszik, az előadó-művészeti szervezetek nagy része a tao manipulációjára jött létre. Ez szégyen” – fogalmazott a direktor a Népszavának augusztusban. A lap emlékeztetett rá, hogy amíg 2010-ben 126 regisztrált előadó-művészeti szervezet 6,5 milliárdos tao-támogatást vihetett haza, 2017-ben már 315 szervezet 37,5 milliárdot zsebelt be. A vélhetően csupán a támogatások megszerzése érdekében alapított szervezetek között találhatunk társulatot (Anonymus Színház), amely angliai fellépések alapján vett fel hatalmas összeget, miközben állítólagos koprodukciós partnere szerint magyar művész nem is szerepelt a produkcióban. De akadt olyan egyesület is (Műhely Produkció), amely három hónap alatt 553 alkalommal mutatott be egy jégtáncshow-t, amelyet az 50 ezres izraeli Eilat városában összesen 387 ezren néztek meg – írta meg a G7. A gazdasági online portál cikkében rámutatott, a nemzetközi koprodukciókban résztvevő magyar társulatok a teljes jegybevétel után igényelhették a tao-t, függetlenül attól, hogy mekkora részét képezték az előadásnak. Az Index számításai szerint 2017-ben 5,6 milliárd forint vándorolt fiktív színházakhoz, amelyeket kizárólag a tao megszerzésére alapítottak. Hiába jelentek meg azonban a sajtóban folyamatosan azon társulatok nevei, amelyek feltehetően csaltak a tao-val, egyik ügyben sem indult hatósági vizsgálat.

Természetesen a legtöbb művészeti szervezet nem élt vissza a tao adta lehetőségekkel, hanem a támogatási rendszer eredeti céljainak megfelelően használta fel a pénzt. Most ők is kilátástalan helyzetbe kerülhetnek, ahogy a támogatási forma eltörlését még a nagyobb színházak is megérzik majd. Azok a magánszínházak, amelyek nem kapnak állami támogatást – az Átrium, a Rózsavölgyi Szalon, az Orlai Produkciós Iroda –, csak a jegybevételre, és az azután igényelhető tao-ra támaszkodhatnak, számukra a támogatás eltörlése a működés veszélyeztetését jelentheti.

https://magyarhang.org/kultura/2018/11/03/kiszolgaltatott-szerepben-eloadomuveszti-tao/

Nógrádi György boldogan befogadna a lakásába egy menekültet, ha elég jól néz ki, és utána körbeadhatná a barátaival

Többek között arról is beszélt, a fideszes humor egyik sajátos színfoltját felcsillantva, hogy ő „befogadna boldogan egy menekültet”. Mármint ha az a menekült például az ukrán szépségkirálynő, akinek az orosz ellenzéki férjét meggyilkolták. 

„Két-három hétre befogadnám, és szerintem a baráti köröm utána átvenné” - viccelődik a szakértő a mosolygó Fazekas Sándor exminiszter előtt.

https://444.hu/2018/11/02/nogradi-gyorgy-boldogan-befogadna-a-lakasaba-egy-menekultet-ha-eleg-jol-nez-ki-es-utana-korbeadhatna-a-barataival

„Halál Amerikára!” - skandálta a tömeg Iránban a legkeményebb szankciók bevezetése előtti napon

Több ezer ember vett részt vasárnap Teheránban az 1979-es iszlám forradalom évfordulója alkalmából rendszeresen megrendezett felvonuláson. Radikális diákok ezen a napon foglalták el az Egyesült Államok nagykövetségének épületét, és túszul ejtettek, majd 444 napig fogva tartottak 52 amerikai diplomatát. 

A mostani évfordulónak az ad jelentőséget, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy hétfőtől újabb szankciókat vezet be Irán ellen, és a büntetőintézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Irán fel nem hagy a terrorizmus támogatásával, szíriai katonai szerepvállalásával, és teljesen le nem állítja nukleáris és ballisztikusrakéta-programját

https://444.hu/2018/11/04/halal-amerikara-skandalta-a-tomeg-iranban-a-legkemenyebb-szankciok-bevezetese-elotti-napon

Trump egy pszichopatának tűnik Bob Woodward könyve alapján

Bob Woodward a világ talán leghíresebb újságírója. Carl Bernsteinnel ők robbantották ki a Watergate botrányt, amibe Nixon elnök belebukott. Azóta az összes amerikai elnök működését alaposan végigkövette, mind a kilencről írt legalább egy könyvet, George W. Bush iraki háborújának hátteréről hármat is, de volt könyve Obama külpolitikájáról, a CIA titkos háborúiról, a legfelsőbb bíróság működéséről és a 2008-as gazdasági válság kezeléséről is. 

Woodward bejáratos évtizedek óta a Fehér Ház és a kormány legfontosabb embereihez, függetlenül attól, hogy demokrata vagy republikánus elnök van-e hatalmon. Donald Trump csak a kampánya idején, még 2016-ban adott neki interjút, de Woodward így is rekonstruálni tudta, hogy mi folyik a Fehér Házban a hivatalba lépése óta. 

Woodward azt mondta a Time magazinnak, tart attól, hogy sokan nem fogják elhinni azt, amit megírt, mert egyrészt elképesztő dolgokat tudott meg, másrészt olyan világ van, amikor az emberek már nehezen hisznek az újságíróknak, annyi hülyeség ömlik rájuk. Talán ezért is van a könyv végén elképesztően részletes jegyzet arról, hogy milyen beszélgetések és dokumentumok alapján írta meg a könyvet.

https://444.hu/2018/11/03/trump-egy-pszichopatanak-tunik-bob-woodward-konyve-alapjan

Szemétkáosz: megvonta a Zöld Híd engedélyét a kukaholding

Október 31-i, azonnali hatállyal visszavonta a Zöld Híd  B.I.G.G Nonprofit Kft. megfelelőségi engedélyét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt., vagyis az állami kukaholding - erről tájékoztatta a holding a Zöld Híd szolgáltatóval szerződést kötő önkormányzatokat október végén. 

A LEVÉL INDOKLÁSA SZERINT A ZÖLD HÍD „NEM ALKALMAS AZ OHKT-BAN (ORSZÁGOS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI TERV) FOGLALT CÉLOK ELÉRÉSÉRE, KÖVETELMÉNYEK TELJESÍTÉSÉRE”

tekintettel arra, hogy 2018. október 30-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kellett gondoskodnia a szemét elszállításáról sok Nógrád és Pest megyei településen. Az NHKV azt kéri az önkormányzatoktól, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal és szerződjenek egy olyan szemétszállító szolgáltatóval, amelynek adott megfelelőségi véleményt a kukaholding. A megfelelőségi vélemény törlése az NHKV oldalán is látható. 

https://index.hu/gazdasag/2018/11/04/zold_hid_nhkv/

Brexit: közel lehet a megállapodás

Egy vasárnap közzétett brit sajtóértesülés szerint kompromisszumos megoldás körvonalazódik a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló tárgyalásokon, amellyel elkerülhető lenne, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között vámhatár jöjjön létre - írja az MTI.

Az EU és a brit kormány közötti tárgyalások egyik legfontosabb kérdése az, hogy mi lesz Észak-Írországgal. Ha az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból, és nem maradna a vámunió tagja sem, akkor az ír szigeten vámhatárt kellene felállítani és ellenőrizni kellene az független és uniós tag Írország és a brit Észak-Írország közötti 499 kilométeres határszakaszon zajló kereskedelmet, ami elfogadhatatlan a brit és az ír félnek is. Ennek alternatívája lenne az a javaslat, hogy Észak-Írország maradjon a vámunió része, ekkor viszont Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között húzódna vámhatár, amit a brit kormány szintén nem tud elfogadni. Erről a dilemmáról részletesebben itt olvashat.  

https://index.hu/gazdasag/2018/11/04/brexit_eszak-ir_hatar/

Példátlan parlamenti eskü lett Budai Gyuláéból a DK miatt

Veterán parlamenti tudósítók sem emlékeznek olyan képviselői esküre, amely előtt egy frakció kivonult volna az ülésteremből. A Demokratikus Koalíció ezt most megtette. A DK a kormánypárti Budai Gyula esetében az Országgyűlés egyik még életben lévő szokásjogát „rúgta fel” hétfőn azzal, hogy elhagyta az üléstermet, mielőtt a Fidesz képviselője belekezdett volna az eskü szövegébe.

https://hvg.hu/itthon/20181104_Peldatlan_parlamenti_esku

Szétszedi Macront a francia ellenzék azért, ami Magyarországon természetes

Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Az ellenzék szerint "hányingerkeltő" a film , amely a bevándorlással ijesztgeti a franciákat.

https://hvg.hu/vilag/20181104_Szetszedi_Macront_a_francia_ellenzek_azert_ami_Magyarorszagon_termeszetes

Az osztrák kormányfő többször találkozik Putyinnal, de másképp a barátja, mint Orbán

Az orosz elnök és Sebastian Kurz kancellár idén már négy találkozón van túl, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor csak kettőn. Nem ezért, de Kurz és Orbán viszonya nem felhőtlen. A menekültügyben elfoglalt álláspontja miatt a magyar kormány nagy reményeket fűzött ugyan a fiatal osztrák politikus hatalomra kerüléséhez, aztán kiderült, hogy az illiberalizmust nem szereti.

https://hvg.hu/vilag/201841__osztrakorosz_vizitek__kulunleges_kapcsolat__gazugyek__erdekek_menten

Sátorban, barlangban, de még veremben is laknak emberek Miskolcon

borsodonline

Van, aki a családi erőszak elől menekül a hajléktalanságba, van, aki épp a börtönből szabadult, és nincs hová mennie, mások állami gondozás után maradnak fedél nélkül. Nem ritka, hogy pszichiátriai betegek találnak „otthonra” a hajléktalanokat ellátó központban, mert számukra nincs intézmény, otthon pedig „nem kellenek”. Ahány ember, annyiféle sors, a közös bennük, hogy átmeneti szállásokra, nappali melegedőkbe vagy éjjeli menedékhelyekre kényszerülnek.

http://www.boon.hu/satorban-barlangban-de-meg-veremben-is-laknak-emberek-miskolcon/3252929

Lekommunistázták a történelemtanárok Kövér Lászlót

Tisza István meggyilkolásának 100. évfordulóján állítottak szobrot szerdán a volt miniszterelnöknek, és a jeles esemény alkalmából a parlament elnöke nekiesett a történelemtanároknak, mert hogy 

hazudnak.

Kövér szerint ugyanis

gyakorlatilag ugyanazt a marxista, posztmarxista koloncot cipeljük a nyakunkban, mint amit a második világháború után a nyakunkba akasztottak. (...)

Végre rehabilitálni kell múltunkat, és újra kell fogalmaznunk az elmúlt több mint ezer esztendőt, különösen a 20. századi történelmet, annak érdekében hogy helyesen lássuk a ma kihívásait is.

A házelnök agymenésére a Történelemtanárok Egylete pénteken gúnyos Facebook-posztban reagált:

övér László házelnök a rendszerváltoztatás kudarcterületének nevezte a történelemoktatást. Szerinte ugyanazt a marxista, posztmarxista anyagot tanítjuk, mint a rendszerváltás előtt. Szerintetek mire alapozhatja állításait? A jelenleg forgalomban lévő, általuk válogatott körrel íratott, majd lektoráltatott, engedélyezett tankönyvekre? Az általuk bevezetett NAT-ra és kerettantervre? :) Vagy a történelemórákra lopakodott be titkon, és ott előre be nem jelentett marxista szemléltetőeszközöket látott? :) 

És mi lesz a megoldása? Kikapcsolja a mikrofonjainkat? Vagy választ valami mást azoknak a kommunistáknak az eszköztárából, akikkel harcban állónak hiszi magát?

Az eszköz akkor legalábbis onnan lenne, ahonnan az alapállása: az ideológiai alapú politikavezérelt történelemoktatás óhajtása. :)
(A képen a Gondolkodok Klubjának ülése. A középen látható felirat jelentése: „a mai ülés azzal a fontos kérdéssel foglalkozik, hogy meddig engedik meg nekünk, hogy gondolkodjunk?”

 

https://b1.blog.hu/2018/11/02/lekommunistaztak_a_tortenelemtanarok_kover_laszlot

 

Dippold Pál Demeter-gender

Álláspont. A Soros-egyetem gender szakos hallgatóinak kiváló gyakorlóterepe lehet a magyar parlament

Magyar Hírlap

Itt bőszen tanulmányozhatnák a nők társadalmi szerepének jellemzőit. Kezdhetnék Bősz Anett-tel, a liberálisok egyetlen, ám mindenkinél mindig mindent jobban tudó képviselőjével. Bizonyára örülne is nekik, hiszen javadalmazásuk javát jórészt egy helyről kapják, George Soros szervezeteitől. 

A gender szakosság lényege – legalábbis így, kívülről nézve –, hogy az ezt a tudományt tanulók és tanáraik minden erejükkel azon dolgoznak, hogy szétrombolják a társadalom hagyományos kereteit és szerepeit. Egy gendertanulmányokat folytató illetőt nagyjából úgy lehet elképzelni, mint egy olyan embert, aki maga sem tudja, hogy fiú-e vagy lány. Vagy egyik se, vagy egyszerre mindkettő. Nagy titkokat rejt még az emberi hülyeség jövője. Maradjunk még azonban a magyar parlament egyik friss eseményénél.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132597/Demetergender

Bogár László Zöldség

A világ urai jól számítottak, az unalmas szociáldemokrata narratíva bukása után egy sokkal pusztítóbb elbeszélés „segíti” az összezavart választót önmaga felszámolásában

Magyar Hírlap 

A zöld nem véletlenül a leginkább megnyugtató szín, hisz a klorofill színe az egész földi élet számára „megnyugtató” módon üzen arról, hogy amíg a Nap létezik, addig az élet folytonosságát éppen ez a zöld szín fogja biztosítani. A politikai zöldek, vagy inkább a narratívájukból áradó politikai zöldség azonban a jelek szerint a nagy és hosszan tartó nyugtalanság előhírnöke mostanában Európa népe számára.

Európa népe ugyanis, ha végzetesen megkésve is, de lassan ráébred arra, hogy történelmének legkegyetlenebb játszmáját játszották el vele a világ urai. Identitásának most már harmadik generációnál tartó teljes feladása ugyanis halálos csapdába hajszolta az elmúlt hetven év során.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132682/Zoldseg