2018, november 16 - 07:41 Sajtószemle

Nem engedték be az ENSZ munkatársait a tranzitzónákba

Nem engedték be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának független megfigyelőit a magyar hatóságok a röszkei és a  tompai tranzitzónába, ezért azoknak fel kellett függeszteni magyarországi látogatásukat. Az emberi jogi biztos küldöttei ugyanis éppen azt vizsgálták volna, érvényesülnek-e a menedékkérők és menekültek emberi jogai Magyarországon.

„Kétség nem férhet hozzá, hogy a tompai és röszkei tranzitzónában fogvatartott menedékkérőknek sérül a szabad mozgáshoz való joga. Számos, hiteles jelentést kaptunk az önkényes lefogás elkerülését biztosító feltételek hiányáról ezekben a létesítményekben, ezért a munkacsoport látogatása itt kérdésen felül szükséges lett volna.”

– közölték nyilatkozatukban az ENSZ munkatársai, Elina Steinerte és Setondji Roland Ajovi.

Felhívták a figyelmet arra is, a magyar kormány kifejezetten meginvitálta a munkacsoportot egy 2018 november 12 és 18 között  lefolytatandó részletes vizsgálatra és látogatásra, erre Magyarországot a 2013-ban megfogalmazott emberi jogi ajánlások kötelezték is.

https://merce.hu/2018/11/15/nem-engedtek-be-az-ensz-munkatarsait-a-tompai-tranzitzonaba/

Habony cége és üzlettársa is ezer szállal kötődik a Budapesten bujkáló macedón exkormányfő köreihez

A tanácsadás mellett 2017-ben két olyan ember is bevásárolta magát a VMRO-DPMNE-hez közeli macedón médiacégekbe, akiket több szálon is Habonyhoz lehet kötni. A Magyar Narancs írt róla korábban, hogy miután a Macedóniát 10 évig uraló Gruevszki pártjának 2016-os veresége után a bukott kormányfőhöz kötődő médiabirodalom anyagi válságba került. Ekkor érkezett mentőangyalként először Habony üzlettársa, Schatz Péter, a kormányzati szócsőként működő bulvárlap, a Ripost egyik tulajdonosa.

Schatz megvásárolt egy országos macedón televíziót, az Alfa TV-t, és elindította a Ripost macedón kiadását is. Ezután jött Adamik Ágnes, aki korábban Schatz kollégája volt a köztelevíziónál, még nagyobb portfólióra tett szert, macedón cégén keresztül három kiadót vásárolt fel, amivel hét online portál tulajdonosa lett. Mindez alig fél éve történt, Adamik 2018 áprilisában megvette a Prva Republika kiadót, egy héttel később az EM Media 51 százalékát, május elején pedig többségi tulajdont szerzett az LD Press Mediában is. Az EM Media öt portált működtet, a Kurirt, a Lidert, a Denesent, az Ekonomszkit és a Visztinnát. Az LD Press Media a NetPress konzervatív hírportál kiadója. Adamik portáljain és az Alfa TV*ben – írta a Magyar Narancs – folyamatosan futnak a Ripostról szóló hirdetések, vagyis ugyanúgy fel aakarják futtatni, mint a magyar kiadását. És annak ellenére, hogy Gruevszkit vesztegetés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték Macedóniában, a magyar tulajdonba került macedón média tovább dolgozhat azon, hogy Gruevszki pártját visszajuttassa a hatalomba.

https://168ora.hu/itthon/habony-cege-es-uzlettarsa-is-ezer-szallal-kotodik-a-budapesten-bujkalo-macedon-exkormanyfo-koreihez-159063

Fidesz: A Momentum a legújabb Soros-párt

Magyarországra hozta a Momentum az ALDE (európai liberálisok) és Guy Verhofstadt  mozgó plakátját , amelyen Orbán Viktor egy halom pénz felett áll és a szöveg szerint Európa jövőjét fenyegeti.

A kamion első állomása csütörtökön Felcsút volt, éppen Orbán Viktor háza és a ház mellé felhúzott Pancho Aréna között. A furgont Fekete-Győr András indította országos turnéra olyan kijelentésekkel, mint hogy 

Korrupt, gerinctelen emberré vált az idős Orbán Viktor.

Az elnök szerint "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy Európa utolsó előtti legkorruptabb állama legyen. Ez ma Orbán Viktor Magyarországa. És ezt az Orbán Viktort nekünk jövő májusban, az európai parlamenti választásokon le kell győznünk”- mondta. 

A kamion részt vesz a Momentum pénteki tüntetésén, a hétvégén pedig az ország számos nagyvárosába gurul.

https://index.hu/belfold/2018/11/15/fidesz_a_momentum_a_legujabb_soros-part/

A miniszterelnök felcsúti háza elé viszik Verhofstadt teherautóját, Magyarországon is kezdődik a Stop Orbán! kampány

Miután az Orbán-kormány azzal keverte hírbe az Európai Parlament liberális frakciójának, az ALDE-nak a vezetőjét, Guy Verhofstadtot, hogy „maga testesíti meg a legnagyobb veszélyt a kereszténységre”, a politikus válaszul fogta magát, és egy teherautóra szerelt plakátot indított útjára Brüsszelben. Az egyik oldalán angolul az áll, hogy

„First he took our money, now he wants to destroy Europe”,

amit magyarra nem egészen találóan úgy fordítottak: 

„Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most Európa egysége a tét”.

https://168ora.hu/itthon/a-miniszterelnok-felcsuti-haza-ele-viszik-verhofstadt-teherautojat-magyarorszagon-is-kezdodik-a-stop-orban-kampany-159074

Albán lap: magyar nagykövetségi autóval ment Gruevszki Albániából Montenegróba

Egy albán lap most arról ír, hogy az albán határőrség megerősítette:

NYILVÁNTARTÁSUK SZERINT NOVEMBER 11-ÉN VASÁRNAP, 19:11-KOR LÉPTE ÁT AZ ALBÁN-MONTENEGRÓI HATÁRT AUTÓVAL, AZ AUTÓ PEDIG A RENDSZÁMA ALAPJÁN A TIRANAI MAGYAR NAGYKÖVETSÉGHEZ TARTOZIK.

Gulyás Gergely csütörtöki Kormányinfóján arról beszélt, hogy Magyarország nem segítette át Gruevszkit a határon, pontosabban abban, hogy elhagyja Macedóniát. Azt is elmondta, egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten jelentkezett Gruevszki, hogy menekültstátuszt kérjen.

Kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak: tudnak-e arról, hogy a tiranai magyar nagykövetség autóját használta volna Gruevszki, illetve, hogy a cikkben megadott rendszám valóban a magyar nagykövetség autójáé-e.

A cikk azt írja, november 11-én nem szerepelt Gruevszki az Interpol körözési listáján, az csak 13-án történt meg. Közben a Balkan Insight is azt írja, a rendőrség megerősítette az információt: Gruevszki a magyar nagykövetség autójának utasaként lépte át a határt saját irataival. A Kanal5 nevű macedón lap pedig azt írja, korábban megkeresték már a tiranai nagykövetséget, és a nagykövetség nem erősítette meg, és nem is tagadta, hogy Gruevszki eltöltött ott egy éjszakát.

https://index.hu/belfold/2018/11/15/alban_lap_magyar_nagykovetsegi_autoval_ment_gruevszki_albaniabol_montenegroba/

Orbán: „Kérdezzék a jogászokat!” – válasz arra, miért mozoghat szabadon egy bűnöző videó

Megkérdeztük Orbán Viktort, hogy miért nem egy tranzitzónába van bezárva Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, aki a gyanú szerint illegálisan érkezhetett az országba, Gulyás Gergely szerint pedig egy külképviseleten jelentkezett először. A Miniszterelnökség közleménye szerint „biztonsági okokból” tették lehetővé, hogy a macedón politikus menekültügyi kérelmét Budapesten bírálják el. Azt, hogy ennek mi lehet a jogi alapja, megkérdeztük tőlük és a bevándorlási hivataltól is.

https://24.hu/belfold/2018/11/15/orban-viktor-nikola-gruevszki

Amerikai üzenet Orbánnak: Gruevszkinek macedón bíróság előtt a helye, Orbán tolja el magától a történetet

Miközben Budapesten "civil kőrözési plakátok" tűntek fel, Amerika világossá tette, mit vár a magyar kormánytól Guevszki ügyében.

Nyilatkozott az Egyesült Államok külügye a Politicónak és deklarálta: a volt macedón miniszterelnöknek, a Magyarországra menekült Nikola Gruevszkinek, hazájában kell letöltenie kétéves börtönbüntetését. Az amerikai külügy szerint a Gruevszkivel szemben lefolytatott bírósági eljárás alapos és átlátható volt. Számos bíróság fenntartotta a Gruevszkivel szemben kiszabott büntetést, de ezen túlmenően is több köztörvényes vádemelés van vele szemben. „Úgy gondoljuk, hogy fontos, hogy ezek a jogi eljárások is lefolytathatóak legyenek és Gruevszki úr elérhető legyen a macedón igazságszolgáltatásnak.„

https://nepszava.hu/3015267_amerikai-uzenet-orbannak-gruevszkinek-macedon-birosag-elott-a-helye-orban-tolja-el-magatol-a-tortenetet

A magyar kormány segíthetett átlépni a határt egy illegális bevándorlónak

Hírek szerint Gruevszki autóval lépte át a határt, megkerülve az ellenőrzőpontokat, és Szerbián keresztül érkezett Magyarországra. Sőt, egy macedón lap arról is írt, hogy nőnek öltözve jutott át a határon a volt miniszterelnök, de ez vicc volt, mégis sokan komolyan vették.

Az pedig, hogy Szerbián keresztül érkezett, felveti, hogy legalább a magyar, de valószínűleg a szerb kormány is segített neki az illegális határátlépésben. Valószínűtlen ugyanis, hogy a déli határon, amelyet a kerítés mellett rendőrök is védenek, bárki átjutott volna észrevétlenül autóval. Mint ahogy valószínűtlen az is, hogy Gruevszki váratlanul, minden előzetes értesítés nélkül jelentkezett volna a magyar hatóságoknál.

Tehát szinte biztosra vehető, hogy a magyar kormány segített illegálisan átlépni a határt egy menekülőnek, és épp annak, akitől a Stop Soros jelszót lenyúlták.

https://24.hu/belfold/2018/11/15/nikola-gruevszki-orban-viktor-menedekjog

Tegnap Belgrádban járt az Orbán által is használt osztrák magánrepülőgép

Október vége óta egészen tegnapig Bécsben parkolt az OE-LEM lajstromjelű luxusrepülő. Tegnap azonban kora reggel landolt Budapesten, majd Belgrádba repült, ahonnan csak délután tért vissza Ferihegyre. Közben a hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékjogot kért Magyarországon, és a macedón hatóságok nem értik, hogy került ide, hiszen már rég bevonták az útlevelét. Anélkül pedig Gruevszki csak illegálisan léphetett be Magyarországra, de a magyar hatóságok nem hajlandóak részleteket közölni az ügyről.

https://blog.atlatszo.hu/2018/11/tegnap-belgradban-jart-az-orban-altal-is-hasznalt-osztrak-maganrepulogep/

Gulyás Gergely elárulta, hogyan érkezett útlevél nélkül Gruevszki Magyarországra

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt nem árulta el, melyik országban adta be menedékkérelmét a volt macedón miniszterelnök. Orbán jót nevetett azon, hogy Gruevszki nála aludt volna.

Forró téma volt a Kormányinfón a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékkérelme. Gruevszki kedden a Facebook oldalán jelentette be, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Azt állította, az elmúlt napokban számtalan életveszélyes fenyegetést kapott.

Az ügyben nagyon sok a homályos részlet, ezek egy részét eloszlatta Gulyás Gergely. Kiderült például, hogyan jöhetett Gruevszki Magyarországra az útlevele nélkül, amelyet korábban bevontak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bloomberg kérdésére felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy „a Balkánon fekvő államok között személyi igazolvánnyal is lehet közlekedni. "

Azt több kérdés ellenére sem árulta el, pontosan hogyan érkezett Magyarországra Gruevszki, ahogy azt sem, pontosan melyik ország magyar nagykövetségén jelezte menekültkérelmét. Annyi biztos, nem Macedóniában tette ezt meg.

„A magyar hatóságoknak nem volt köze ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyta a saját államának területét" – hangsúlyozta többször is Gulyás, azt azonban nem árulta el, hogy a nagykövetségről a Budapestre juttatásban milyen szerepet játszott a magyar állam.

https://hvg.hu/itthon/20181115_Gulyas_Gergely_elarulta_hogyan_erkezett_utlevel_nelkul_Gruevszki_Magyarorszagra

Már a német államminiszter is az Orbán-kormányon röhög a Gruevszki-ügy miatt

Magyarország megnyitja határait a menekültek előtt. Csodás... – írta ki a Twitterre Michael Roth, a német kormány európai ügyekért felelős államminisztere. Nem nehéz felfedezni a gúnyt a posztban, Roth ugyanis Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről szóló cikket osztotta meg.

Az államminiszter vélhetőleg arra utalt, hogy a menekülteket támadó magyar kormány beengedett az országba egy elítélt, szökött politikust, aki alighanem útlevél nélkül jutott be Magyarországra. Szijjártó Péter tegnap egyébként azt mondta, amíg folyik a volt macedón kormányfő menekültügyi eljárása, nem ad tájékoztatást.

#Hungary opens its borders for #refugees. Amazing... https://t.co/bSIK6ljMmi

— Michael Roth MdB

https://magyarnarancs.hu/belpol/mar-a-nemet-allamminiszter-is-az-orban-kormanyon-rohog-a-gruevszki-ugy-miatt-115083

Kegyvesztett lett Andy Vajna?

Több rossz pontot is szerzett az utóbbi időben Andy Vajna. A filmügyi kormánybiztos, tévé- és kaszinótulajdonos territóriumának megnyirbálása jelzi, hogy Orbán Viktor nem elégedett vele.

Időközben Andy Vajna ideológiai szempontból is egyre gyanúsabbá vált fideszes körökben. Azt már régóta felróják neki, hogy politikailag nincs annyira elköteleződve, mint amennyire az általa betöltött pozícióktól elvárható lenne. Ez a kérdés pedig most, az Orbán által emlegetett „régi vágású kereszténydemokrácia” építésének hajnalán különösen nagy súllyal esik latba. Múlt héten az alaptörvénybe is bekerült, hogy minden állami szervnek a keresztény kultúra védelmén kell dolgoznia – ezt a Filmalapnak is követnie kellene. Ám Vajnát nem úgy ismerik a környezetében, mint aki a forgatókönyvek elbírálásakor ezt tartaná első rendű szempontnak.

A kormánypropagandából is csak ímmel-ámmal vette ki a részét. Egy interjúban maga mondta el, hogy az érdekeltségébe tartozó Bors című napilapban például azért nem szorgalmazták annyira a sorosozást, mert nem akarja a lap korábbi baloldali szavazóit elveszíteni. Kormánybarát körökben gyakran hallani azt a vélekedést is, hogy „Andy” valójában balliberális értékrendű, aki csak üzletileg kötődik a fennálló rendszerhez. Filmügyi kormánybiztosként is leginkább a pragmatikus megközelítés, a pénzben is mérhető siker vezeti a döntései során.

https://hvg.hu/gazdasag/201826__kegyvesztett_andy_vajna__tv2bakik__apolitikus__amerika_visszavar

„A Juhász Péter-féle fütyülés ma már bűncselekménynek számítana”

Az október 1-től hatályos gyülekezési törvény az eddiginél több lehetőséget ad a tüntetések előzetes megtiltására. A Helsinki Bizottság és a TASZ képviselőivel beszélgettünk a módosításról. 

Magyar Narancs: Jobb vagy rosszabb lett az új gyülekezési törvény, mint amilyen a régi volt?

Hegyi Szabolcs: Szerintem rosszabb lett.

M. Tóth Balázs: Szerintem nem lett rosszabb. Az előző gyülekezési törvényünk 29 éves jogszabály volt, a gyülekezési jog számos részletkérdését nem szabályozta, ami nem csoda, hiszen ’89 előtt nem létezett gyülekezési jog, nem volt mire támaszkodni. Számos gyakorlati kérdésre a rendőrség, a bíróság vagy az Alkotmánybíróság adott valamilyen választ, de nem volt egységes a jogalkalmazás. Vitatott volt a gyülekezés fogalma, hogy ki egy tüntetés szervezője, rendezője, résztvevője, milyen az ő viszonyuk egymáshoz és a rendőrséghez. Nem volt világos, mit kell kezdeni a versengő, azonos helyre és időpontra bejelentett gyülekezésekkel. Ezeket a hiányokat az új törvény pótolja. A tüntetések előzetes tiltását új koncepcionális alapra helyezi a szabályozás, erről van elvi vitánk Szabolccsal. Korábban két szűken meghatározott esetben lehetett megtiltani egy tüntetést, és volt egy csomó másik ok, ami lehetővé tette, hogy a már tudomásul vett rendezvényt feloszlassák. Az új törvény szerint viszont azt a gyülekezést, amit fel lehetne oszlatni, előre be is lehet tiltani.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-juhasz-peter-fele-futyules-ma-mar-buncselekmenynek-szamitana-115046

Sikeres Hadházy Ákos akciója, már 270 ezren írtak alá az Európai Ügyészségért

A pártok is gyűjtenek, eddig egyedül az LMP-től nem jött aláírás.

https://magyarnarancs.hu/belpol/sikeres-hadhazy-akos-akcioja-mar-270-ezren-irtak-ala-az-europai-ugyeszsegert-115082

Orbán levélben panaszolta el, hogy Magyarország és Lengyelország függetlenségét súlyosan támadják

Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtök reggel.

„Kérem, engedje meg, hogy ezúton gratuláljak Önnek és a lengyel népnek Lengyelország függetlensége visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából. A köztársaság kikiáltásának centenáriuma nagy ünnep az egész lengyel nemzetnek, amiben mi, magyarok is teljes szívünkből osztozunk” – írta Orbán.

„Jóllehet ma már mindkét nép elmondhatja, hogy szabad és független országgal rendelkezik, a történelem viharai ma sem csendesednek körülöttünk, sőt a hullámok egyre magasabbra törnek. Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve” – írta a magyar miniszterelnök.

https://magyarnarancs.hu/belpol/orban-levelben-panaszolta-el-hogy-magyarorszag-es-lengyelorszag-fuggetlenseget-sulyosan-tamadjak-115079

Orbán kutyaszorítóba került Gruevszki miatt

Nemzetközi sajtószemle

 2018. november 15. - Szelestey

A magyar kormányfőnek választania kell a jog és a bűnrészesség között, mert ha menedéket ad macedón politikai cimborájának, még inkább maga ellen hangolja Európát, és csak Putyinnak, illetve a szélsőjobbnak tesz kedvére.

Merkel megint langyos beszédet tartott Európa jövőjéről, pedig a populista nyomulás miatt oda kellett volna csapnia az asztalra, hogy az emberek lássák, miért fontos az unió.

Verhofstadt úgy látja, hogy Orbán és a többi demagóg megtéveszti a népet, Bannon szerint a populistáké a jövő.

https://b1.blog.hu/2018/11/15/orban_kutyaszorito_kerult_gruevszki_miatt#more14373371

Seres: Mit tudhat Demeter Márta?

Hibázott Demeter Márta, amikor a kecskeméti repülőbázison általa látott dokumentumok alapján feltételezte, hogy a miniszterelnök lányát reptethették egy katonai gépen? Igen, simán benézhette, ez a Flóra nem tizennégy éves, hanem kettő, ahogy Pafosz sem sziget, hanem város Cipruson. Ezzel együtt a képviselő megszólalásaiban, interjúiban azóta is ragaszkodik ahhoz, hogy az alapján, amit Kecskeméten látott, joggal tette fel a kérdést a honvédelmi és a belügyminiszternek: "Hogy történhet meg, hogy a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját?"

Tehát: milyen "államtitkot" láthatott Demeter Márta a kecskeméti iratbetekintésen? Hát olyat, amilyet eléraktak.

Ha most eltekintünk attól az eshetőségtől, hogy a képviselő asszony titokban, amikor az őr kiment pisilni, felforgatta a fél repülőbázist és titkos iratokat szkennelt a mobiljába, akkor marad az, hogy olyan papírokat készítettek elő neki, amiket megtekinteni teljes mértékben jogában állt, képviselői jogállásánál fogva. Az iratok minősítése nem az ő dolga volt, elvégre van egy parancsnok is azon a bázison, őt is meg lehet kérdezni, miket tárolnak.

https://hvg.hu/itthon/20181115_Seres_Mit_tudhat_Demeter_Marta

Ceglédi: Einstand, Szvatopluk!

Weber úr, Cornstein úr: vagy megtanulják Orbán Viktort, vagy üstöllést exportáljuk önökhöz a rendszerét.

Keveset beszélünk már arról, hogy Orbán Viktor milyen komoly nemzetközi ellenszélben kezdte meg kormányzását 2010-ben, és hogyan haladt lépésről lépésre, míg az euroszkeptikus, majd idegengyűlölő hullámra kapaszkodva a nemzetközi szélsőjobboldal egyik meghatározó szereplője lett. Lusta, naiv, buta vagy épp korrupt európai és tengerentúli politikusok (illetve fenti jelzők tetszőleges keverékével leírható alakok) kellettek ahhoz, hogy idáig eljusson. Az IMF-nek folyamatosan hazudozó, a médiatörvényben látszólag engedő, majd ezerszer durvább gyakorlatot bevezető kormányfőnek fontos támasza volt az önmagát 2012-től az összefogósdival kinyíró ellenzék is. Most azonban nem róluk beszélünk, hanem azokról a külföldi politikusokról, akik nem képesek vagy hajlandók nyolc év után se megérteni, mi történik Magyarországon. Azt sem, hogy ennek milyen összefüggései vannak Putyinnal, Törökországgal, és hogy nem valami váratlan és friss probléma kopogtatott ugyanúgy a holland, svéd, francia, német törvényhozás ajtaján, vagy már verte is be azt Olaszországban, az Egyesült Államokban, és tessékeli ki a már-nem-is-olyan-Nagy Britanniát az EU-ból. Brazíliában minap Bayer Zsolt őrjöngősebb publicisztikáinak szambaverziója nyert, hahó.

https://hvg.hu/itthon/20181030_Cegledi_Einstand_Szvatopluk

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter, a kormány fele követheti

Néhány órán belül öt kulcsember távozott, miután a kabinet támogatta a Brexitről szóló megállapodást.

https://hvg.hu/gazdasag/20181115_Lemondott_a_brit_Brexitugyi_miniszter_a_kormany_fele_kovetheti

A választóival nem áll szóba, de irodát közel félmillióért bérel Miskolcon a fideszes Hubay György

Vajon mi szüksége van egy havi félmillióért bérelt irodára egy olyan képviselőnek, aki a választóinak még fogadóórát sem tart? A fideszes Hubay György ennyiért ráadásul nem is Budapest valamely frekventált pontján vett ki egy ingatlant, hanem Miskolcon – különös módon épp attól az önkormányzati cégtől, amelynek a mai napig munkavállalója. A félmilliós bérleti díj nemcsak ingatlanosok szerint irreális: a bérbeadó cég saját honlapján is százezer forinttal olcsóbban kínál kétszer akkorákat.

https://hvg.hu/itthon/20181115_hubay_gyorgy_miskolci_irodaja_irodaberlet_kepviseloi_koltsegterites

Fidelitasos pénzosztó játszótér lett az Új Nemzedék Központ

Sátorbérlés saját cégtől 2,8 millióért, 700 ezres fizetés valakinek, aki be sem jár. És ezek csak aprópénzek a 4 milliárd mínuszt felhalmozott ÚNK-nál, amelynél elázott papírok miatt talán sosem fog kiderülni pontosan a közpénzforintok útja.

Saját maga által alapított céggel szerződött le az Új Nemzedék Központ (ÚNK) ifjúsági igazgatóhelyettese egy fesztivál megszervezésének részeként. Nem ez az egyetlen furcsaság az állami pénzből működő, a fiatalok önkéntes munkájára építő, sokak szerint alapvetően jó cél érdekében létrehozott szervezet körül, amely a 2011-es kezdettől ezer szállal kötődik a Fidelitashoz, ahonnan egyre több káder érkezik nagyvonalú fizetéssel az ÚNK-hoz, és amelynek az OLAF vizsgálódásai eredményeként 75 millió forintot kell visszafizetnie egy EU-s pénzekre alapult közbeszerzési eljárás miatt.

A helyzetet ismerők szerint az események a választások után újabb lendületet kaptak, miután a pályafutása alatt többször Lázár János közelében dolgozó Nobilis Márton – a milliárdos Nobilis Kristóf fia – helyett Vincze Géza lett az új elnök, aki 2017 őszén került az ÚNK-hoz. Ő maga egyúttal a Fidelitas alelnöke, ahogy helyettese, Jakab Jácint is.

https://index.hu/belfold/2018/11/15/uj_nemzedek_kozpont_szerzodesek_eger/

Gulyás: Gyanús, hogy kötöttek visszadátumozott ltp-szerződéseket

Nem kell aggódniuk azoknak, akik az utolsó pillanatban kötöttek lakáskassza-szerződést, csak azt vizsgálja majd a jegybank alá tartozó pénzügyi felügyelet, hogy vannak-e visszadátumozott szerződések, amelyek már a határidő után köttettek – derült ki a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely szavaiból.

Minipánik tört ki az ltp-kkel kapcsolatosan csütörtökön az Atv.hu Varga Mihállyal készült interjúja nyomán, amelyben a Pénzügyminiszter - amellett, hogy a lehozamvadászozta a hajrában szerződőket - megemlítette, hogy a pénzügyi felügyelet vizsgálhatja az utolsó pillanatban kötött szerződéseket. Most ezt az ügyet tette tisztába Gulyás Gergely azzal, hogy ő is megerősítette: csak azokat érintheti negatívan egy ilyen felügyeleti akció, akik jogellenesen jártak el, vagyis a határidő lejárta után nyitottak ltp-t. 

Új elemként merült fel az ügyben, hogy Gulyás újságírói kérdésre elmondta: van arra gyanú, illetve tudomása szerint a bankfelügyeletnek információi is vannak arról, hogy történtek ilyen trükközések, de több konkrétumot ezzel kapcsolatban nem említett. 

https://index.hu/gazdasag/2018/11/15/gulyas_van_informacionk_arrol_hogy_kotottek_visszadatumozott_ltp-szerzodeseket/

Állami hirdetések nélkül összeroskadna az adóssághalom alatt Mészáros vidéki lapcsaládja

g7

Általában pénzgyárként gondolunk a kormányközeli médiacégekre, így Mészáros Lőrinc médiabirodalmára is. De ha jobban megnézzük az elérhető adatokat, akkor kiderül, hogy nem ilyen jó a kép. Az Opus médiaportfóliója mögött ugyanis több tízmilliárd forintos, bonyolult szerkezetű adósságtömeg van, amely csak az állami hirdetésdömpinggel tartható fenn. A közpénzből élő médiacég hamarosan kikerülhet Mészárosék tőzsdei cégéből, az Opus Globalból.

https://g7.hu/penz/20181115/elkepeszto-adossaghalom-huzza-le-meszaros-lorinc-videki-lapbirodalmat/

Másodszor is felmentették a pécsi hajléktalan férfit, de a rendőrség fellebbez

Bilincsben, vezetőszáron citálták bíróság elé csütörtökön délelőtt azt a pécsi hajléktalan férfit, akinek az ügyében néhány hete első alkalommal született felmentő ítélet az új szabálysértési törvény hatályba lépése óta, most pedig három héten belül másodszor is eljárás indult ellene. Gyulai Istvánt ez alkalommal is felmentették, ám az ítélet nem jogerős, mivel a nyomozóhatóság fellebbezett.

Az „életvitelszerű közterületen tartózkodáson” kívül köztisztasági szabálysértés miatt is indult eljárás a férfi ellen. Ezzel kapcsolatban a tárgyalást bonyolító bírósági titkár olyan jellegű kérdéseket tett fel Gyulai Istvánnak, mint hogy „tőle származik-e” a hajléktalanságra vonatkozó szabálysértés helyszínén talált hulladék és vizelet.  A férfi elismerte, hogy ott feküdt, a szennyezést azonban nem, és az a bíróság szerint sem volt egyértelműen megállapítható.

Ennek kapcsán ugyanakkor a férfi egészségi állapotáról is több kérdést feltett a bírósági titkár. Gyulai István arról beszélt: már hetek óta vannak vizelettartási gondjai, „alig tud menni, és remeg, mint a kocsonya”, tb-kártyája pedig már egy ideje egyáltalán nincsen. Egyébként a tárgyalás kezdetén láthatóan nehezére esett ülő helyzetéből felállni, a bilincset is csak ekkor vetették csak le róla.

https://merce.hu/2018/11/15/masodszor-is-felmentettek-a-pecsi-hajlektalan-ferfit-de-a-rendorseg-fellebbez/

FORDÍTOTT KASSZANDRÁK

Apáti Bence Magyar Idők

A GDP a harmadik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 5 százalékkal nőtt, ezért a kormány arra számít, hogy a magyar gazdaság bővülésének üteme a negyedik negyedévben is jóval meghaladja a 4 százalékot, éves szinten 2018-ban pedig 4,3 és 4,5 százalék között mozoghat. Európában – Magyarországon kívül – csak a lettek és a mi lengyel barátaink dübörögnek hozzánk hasonlóan.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy emléket állítsak a hazai független-objektív újságíróknak, és a még náluk is sokkal, de sokkal független-objektívabb – valójában természetesen a szoclibek iránt már-már egészségtelen vonzalmat érző – gazdasági szakértőknek.

Azoknak, akik termesztésen nem ellenzékiek, csak függetlenek, és kétség sem férhet hozzá, hogy semmi más céljuk nincs, mint briliáns, éleslátó és konstruktív elemzésekkel jobb belátásra bírni a kormánypártokat és a kormányt.

Az említett „jóakarók” először betegre röhögték magukat, majd próbálták nevetség tárgyává tenni Matolcsyt és az „unortodox gazdaságpolitika” kifejezést, végül szigorú tekintettel, ellentmondást nem tűrő módon, hosszú elemzésekben kezdték magyarázni, miért őrültség az első betűtől az utolsóig Orbánék gazdasági programja.

Amikor azután a kormányfő arról beszélt, reális cél lehet a teljes foglalkoztatás megvalósítása, ugyancsak ezt a forgatókönyvet – betegre röhögés, gúnyolódás, szigorú elemzés – követték.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/forditott-kasszandrak-3672560/

AZ ORVOSTÁRSADALOM KÖZÉRZETE

TISZTESSÉGTELEN DOLOG A BETEG EMBEREKNEK AZT HAZUDNI, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGY CSŐDBEN VAN

Berkő Péter Magyar Idők

Annak, hogy a magyar lakosság körében az utóbbi évtizedekben az egészségügy egészével kapcsolatban meglehetősen kedvezőtlen vélemény alakult ki, és hogy romlott az orvosok és egészségügyi szakdolgozók hangulata is, több oka van. Úgy vélem, érdemes ezeket számba venni.

Rendszerváltás ide, rendszerváltás oda, kormányok jöttek és kormányok mentek, ebben az országban az egészségügy sosem tartozott a nemzetstratégiailag kiemelten fontos ágazatok közé. Pedig lett volna rá ok, hiszen a magyar lakosság egészségi állapota és halálozási adatai Európában a legrosszabbak közé tartoznak. Ehhez jött hozzá, hogy a 2010 előtti években hazánk a gazdasági csőd közelébe sodródott, és súlyosan eladósították. Ezt az állapotot az egészségügy is nagyon megsínylette.

Az egészségügyben egyre inkább elterjed és rombolja a klasszikus orvosi gyógyítómunka tekintélyét egy világjárvány: az „emberi jogokkal” és ezen belül a „választás szabadságával” való visszaélés divatja. A választás szabadságának mindenek fölé rendelése. Vélhetően ezzel függ össze, hogy meggyengítve az orvosok ősi időktől biztosított jogát, a gyógyítás szabadságát, túlzottan felerősítették a betegjogokat. A beteg tájékoztatását követően (!) a gyógyítás módjának megválasztását alapvetően az interneten kiművelt vagy éppen összezavarodott beteg jogává tették. Így néz ma ki a gyógyítás szabadsága.

https://magyaridok.hu/velemeny/az-orvostarsadalom-kozerzete-3585701/

A JOBBIK VALÓSÁGSHOW-JA

Fábián Tibor Magyar Idők

Ki volt a jobb az anyagi haszonszerzésben? Ez most a kérdés, amelyet hetente megválaszolnak és egymás szemére hánynak a Jobbik mai és egykori vezetői, akik sajátos politikai valóságshow keretében szórakoztatják a nagyérdeműt és mutatják be saját szánalmas bizonyítványukat az őket parlamentbe szavazó állampolgároknak.

Minden hétre jut egy-egy újabb folytatás a kacskaringós Jobbik-sagában, amely egyre inkább azt vetíti előre, hogy 2022-ben már nehezen fogja elérni a parlamenti küszöböt az egykor nagy reményekkel indult nemzeti radikális mozgalom.

A kilépőkkel együtt ugyanis a hozzájuk kötődő szavazók tíz- és százezrei is elhagyhatják a belviszályoktól sújtott formációt, amelyben hamarosan már mutatóban sem találni a nemzeti radikalizmust és egyáltalán a Jobbik alapító eszméit őszintén felvállaló politikust.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-jobbik-valosagshow-ja-3654605/

ORBÁN VIKTOR MELLETT FOGLALT ÁLLÁST A VILÁG EGYIK LEGTEKINTÉLYESEBB ÚJSÁGJA

ORIGO

A Le Figaro ismét terjedelmes cikkben foglalt állást Orbán Viktor mellett, a francia köztársasági elnökkel, Emmanuel Macronnal szemben. A világ egyik legfontosabb napilapja azon a véleményen van, hogy Macron hibát követ el, amikor azért fordul bizonyos országok ellen, mert azok mást gondolnak a migrációról, mint ő.

A tavaly tavaszi francia választási kampányban még Macron mellett állást foglaló szerző az Orbán Viktor nem az ördög című írásában szellemesen arra utal, hogy a francia államfő azt próbálja érzékeltetni, hogy a magyar miniszterelnök egy diabolikus személy.

Édouard Tétreau, aki egy sikeres francia közgazdász és esszéíró, úgy fogalmaz a cikkben, hogy Macron azt próbálja érzékeltetni, hogy a magyar miniszterelnök egy diabolikus személy. Szerinte Macron olyan embernek akarja láttatni Orbán Viktort, mint amilyen a kilencvenes évek híres filmjében, a Usual Suspects-ben a Keyser Söze nevű szereplő volt. Akitől mindenki fél, mindent ő irányít a háttérben és végül mindenkinek túljár az eszén.

https://magyaridok.hu/kulfold/orban-viktor-mellett-foglalt-allast-a-vilag-egyik-legtekintelyesebb-ujsagja-3673790/

Egyáltalán nem egyedi Európában a Gruevszkivel kapcsolatos magyar eljárás

ORIGO

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nikola Gruevszki, a hazájában két év börtönre ítélt, volt macedón miniszterelnök Magyarországon kért menedéket, és jelenleg hazánkban is tartózkodik. A hírt maga a volt miniszterelnök jelentette be Facebook-oldalán, amelyet aztán megerősített mind a macedón, mind a magyar Belügyminisztérium. Így valószínűleg a volt miniszterelnökkel szemben menekültügyi eljárást fognak lefolytatni, hiszen Gruevszki arról is beszámolt, hogy több halálos fenyegetést is kapott az elmúlt napokban. Nos, ennyi a hír. Vagyis lenne, de természetesen a balliberális álhírgyárak – hazugságokat terjesztve – igyekeztek politikai tőkét kovácsolni az ügyből, és mindent megtettek, hogy a magyar kormányt megpróbálják besározni. Utánanéztünk hát az általuk bálványozott nyugat-európai mintáknak, hogyan is jártak el hasonló esetben Belgiumban, Franciaországban, Németországban vagy épp az Egyesült Királyságban. 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181114-nyugat.html

Istenem, mi szükség volt erre a szoborra?

Nagy levegőt veszek, és tízig számolok. Oké, nem fakadok ki ismét, hogy minek ekkora köztéri szobrokat és emlékműveket állítani a 2010-es évek végén. Ezen már dühöngtem számtalanszor az Urbanistán. Például ennél az ellenpéldánál.

Veszek még egy nagy levegőt, és elszámolok megint tízig. Oké, nem kezdem el elemezni a szobrot, hogy milyen, mert az túlfeszítené ennek a posztnak a kereteit.

Itt ugyanis csak azt a kérdést szeretném feltenni, hogy mégis miért állították ezt ide a Madách térre, ami egy teljesen korrektül rendberakott közterület, és mostanáig úgy tűnt, van rendes koncepciója, meg amúgy már szobra is?

De könyörgöm, itt mi a koncepció? Rendben, ez Erzsébetváros, és Sisi a névadója.

ENNYI ERŐVEL EGY NAGY HETESNEK IS ÁLLÍTHATTAK VOLNA SZOBROT.

Tele van a város, az ország Erzsébet-szobrokkal, mit tud ez még hozzátenni itt? Kedvesnek nem kedves, szépnek nem szép, harmonikusnak nem harmonikus a környezetével. Még csak szelfizni sem lehet vele rendesen, mert felették egy olyan posztamens tetejére, amely egy barátom szavaival élve, "olyan mint egy ArchiCAD-sablon, amire közvetlenül a Wordből nyomtatták a szöveget".

Persze értem: régebben állítottunk ilyeneket, szerettük. 

Tényleg. Régebben telefonfülkéket is állítottunk, azokat is szerettük.

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/11/15/istenem_mi_szukseg_volt_erre_a_szoborra/

Zokogjunk vagy röhögjünk? Ezzel a plakáttal ejtené rabul az angol fiatalok szívét az Orbán Ráhel szakmai támogatásával működő ügynökség

Nagy turistacsalogatásba kezdett ezek szerint az Orbán Ráhel szakmai támogatásával működő Magyar Turisztikai Ügynökség a londoni metróban is.

Ez a csodálatos országimázs plakát például a londoni Tulse Hill állomáson látható, és – feltehetően – megpróbálja Magyarországra csábítani az angolokat – írja a Nyugat.hu.

Íme a mestermű:

Bevalljuk, mi egyáltalán nem értjük, mit csinálnak a képen a léha ifjak és főleg hol és pláne minek, a Nyugat.hu szerzője azonban úgy találta, hogy a csoportozat valószínűleg egy pince tetején eszik, iszik, piknikezik és gitározik, ami 

nyilván egy teljesen mindennapos és megszokott tevékenység Magyarországon, és amit feltétlenül ki kell próbálniuk az ideérkező külföldieknek.

Nem kétséges, hogy a brit fiatalok ezentúl nem a budapesti bulinegyedet választják, hanem megpróbálják kinyomozni, hol is lehet szert tenni erre a pincetetős élményre; sajnos a plakát közelebbi helyszínt nem jelöl meg –  jegyzi meg némi éllel a portál. 

https://168ora.hu/eletmod/zokogjunk-vagy-rohogjunk-ezzel-a-plakattal-ejtene-rabul-az-angol-fiatalok-szivet-az-orban-rahel-szakmai-tamogatasaval-mukodo-ugynokseg-159051

Budapesten megjelent egy körözési plakát, Nikola Gruevszkit keresik

Egy nyilvános Facebook-poszt tanúsága szerint Budapesten megjelent az első körözési plakát, amely Nikola Gruevszki macedón exkormányfő hollétét firtatja. Kedden derült ki, hogy a politikus Magyarországra jött és menedékjogot kért a kétéves börtönbüntetés miatt, amelyre 2018 májusában ítélték vesztegetés miatt. 

https://168ora.hu/itthon/budapesten-megjelent-egy-korozesi-plakat-nikola-gruevszkit-keresik-159085

A régészetbe is beszáll Tiborcz István jó üzlettársa, a Magyar Nemzeti Múzeum 500 milliós keretösszegéből szakíthat

Paár Attila volt az, aki 2015-ben megvette Orbán Viktor vejének a résztulajdonát az Eliosban..

Régészeti feltárásokhoz kapcsolódó föld- és bontómunka, illetőleg geodéziai és térinformatikai feladatok ellátására írt ki pályázatot a közelmúltban a Magyar Nemzeti Múzeum, 500 millió forintos keretösszeg erejéig. Az állami intézmény természetesen megtalálta az erre legalkalmasabb építőipari céget, a West Hungária Bau Kft.-t, amely két másik vállalkozással konzorciumban indulva el is nyerte a megbízást. A WHB két dolog miatt érdekes választás. Egyrészt azért, mert az utóbbi években tömegével nyeri a nagyértékű közbeszerzéseket, másrészt a cég fő tulajdonosa Paár Attila.

https://168ora.hu/itthon/a-regeszetbe-is-beszall-tiborcz-istvan-jo-uzlettarsa-a-magyar-nemzeti-muzeum-500-millios-keretosszegebol-szakithat-159111

Lezsák Sándor Príma-díjazásával feladta a demjáni mecenatúra alapelveit a VOSZ

Demján Sándor halálával megváltoztak a Prima Primissima Díj jelölésének elvei. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetéségnek (VOSZ) Bács-megyei területi szervezete irodalom kategóriában Lezsák Sándort jelölte a díjra, ami ellentétes az alapító szellemével. A jelölés vitákat váltott ki, de végül a politika győzött az elvekkel szemben.

„Én még emlékszem Demján Sándor szavaira, amikor elindította ezt az elismerési formát. Akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző állami, társadalmi elismerések rendszerében, melyekben sokszor tetten érhető a politikai hovatartozás is, adjunk díjat olyanoknak, akik teljesítményük alapján megérdemlik azt, azaz legyen ez az elismerés teljesen politikamentes” – írta Király József, kecskeméti építész, vállalkozó, miután kiderült, hogy az idén a szövetség területi szervezete megyei Príma Díjra jelölte irodalom kategóriában Lezsák Sándort, az országgyűlés alelnökét, a nemzetbiztonsági bizottság tagját, a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának tagját. Király hangsúlyozta, hogy nem helyi politikusként – kecskeméti képviselő-testület MSZP frakciójának a vezetője – hanem a VOSZ tagjaként és a díj támogatójaként írta levelét, amit a következőképpen folytatott: „Arra is emlékszem, hogy a Megyei Príma díjak odaítélésénél mekkora felháborodással járt az, amikor Bács-Kiskun megye elnöke és Kecskemét város polgármestere konkrét javaslatokkal élt. Akkor még valahogy tudtuk kezelni ezt a dolgot. Azóta sok minden megváltozott, így többek között a díj odaítélésében szerepet játszó személyek, ugyanígy a körülöttünk lévő politikai és gazdasági környezet is. Ha nem is mondjuk ki nyíltan, de nagyon jól tudjuk mint vállalkozók, hogy a mai gazdasági rendszerünket egyre jobban áthatja a politika és azt is tudjuk, hogy nincs ez így jól. Jelenleg nem sok eszközünk van arra, hogy ez ne így legyen, de pontosan a Príma Primissima, illetve a Príma díjak azok, amelyeket még véleményem szerint továbbra is politikamentesnek kell fenntartanunk.”

 https://168ora.hu/itthon/lezsak-sandor-prima-dijazasaval-feladta-a-demjani-mecenatura-alapelveit-a-vosz-159120

 

Öt emberre kérnek halálbüntetést a szaúdi ügyészek a Khashoggi-gyilkosság miatt

Saudi Al-Mojeb főügyész Rijádban jelentette be, hogy jelenleg 21 ember van őrizetben a Khashoggi-gyilkossággal összefüggésben, közülük 11 ember ellen emelnek vádat, és öt esetben kérnek halálbüntetést.

Jamal Khashoggi Amerikában élő szaúdi újságíró október másodikán tűnt, miután belépett hazája konzulátusára Isztambulban, hogy a válásával kapcsolatos hivatalos papírokat intézzen.

A szaúdiak több verzióval is előálltak a történtekről, volt, ami szerint

https://444.hu/2018/11/15/ot-emberre-kernek-halalbuntetest-a-szaudi-ugyeszek-a-khashoggi-gyilkossag-miatt

Újabb bírák csatlakoztak a szabálytalan bíróválasztás miatti tiltakozáshoz

Magyar Bírói Egyesület (MABIE) vezeti a honlapján, hogy hány bíró tiltakozik éppen az október elején történt bíróválasztás körüli botrány miatt.

Ősszel a Handó Tünde Országos Bírósági Hivatali elnököt ellenőrző testületbe kellett volna új tagokat választani, de a küldöttgyűlés botrányba fulladt, egyes beszámolók szerint

meghamisíthatták egy szavazás eredményét is.

Azóta kiderült, hogy a Handó kritikusainak lemondatására visszafelé sülhet el, mert egyre szélesebb tiltakozási hullámot indított a bírák körében. A MABIE oldala szerint csak a fővárosból 159 bíró ítélte el eddig a történteket, rajtuk kívül még valamilyen formában szót emeltek az ügyben:

https://444.hu/2018/11/15/ujabb-birak-csatlakoztak-a-szabalytalan-birovalasztas-miatti-tiltakozashoz

Elzavarták Orbán házától a macedón 1TV munkatársait

A macedon 1TV munkatársai Orbán Viktor házánál készítettek volna anyagot esti híradójukba. A magyar miniszterelnök szerepeltetésének van némi apropója. Nikola Gruevszki, a jogerősen elítélt macedón kormányfő, aki mellett Orbán Viktor személyesen is kampányolt, kedden maga jelentette be, hogy bevont útlevele ellenére Magyarországra szökött, ahol menedékjogot is kért.

Orbán Viktor testőrei viszont úgy gondolták, hogy ezt azért mégse kéne. "Orbán Viktor miniszterelnök személyi testőrségének egy része eltávolította az 1TV fogatócsoportját, amely ennek a politikai kulcsszereplőnek a szerepét vizsgálta volna Nikola Gruevszki szökésében" - számolt be a tévé, amely azt is hozzátette, hogy stábjuk a terepen marad Budapesten, hogy felderítse, "valóban Orbán-e a kulcsfigurája" Gruevszki szökésének. (Via 1TV)

https://444.hu/2018/11/15/elzavartak-orban-hazatol-a-macedon-1tv-munkatarsait

Soros-ügynöknek bélyegezte kritikusait a Facebook

mfor.hu

Mark Zuckerberg egy itthon is igazán ismerős módszerrel igyekezett megóvni cége hírnevét a New York Times értesülései szerint.

A Facebook nemrég úgy igyekezett megóvni a hírnevét, hogy felbérelt egy pr-céget, amely összeesküvés-elméleteket kezdett el terjeszteni a cég kritikusairól, és Soros-ügynöknek állította be őket, írja a New York Times.

A lap értesülései szerint a közösségimédia-óriás akkor fordult a Magyarországon már unásig ismert lejárató eszközhöz, amikor megsokszorozódtak a szájtot ért kritikák a 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásában betöltött szerepe miatt. A Facebook ekkor fordult a washingtoni központú, republikánus kötődésű Definers Public Affairs nevű tanácsadócéghez, mely a politikai ellenfelek hátterének felkutatására specializálódott.

A DPA egyik módszere az volt, hogy tucatjával jelentetett meg lejárató cikkeket más techóriásokról, köztük a Google-lel és az Apple-lel, annak érdekében, hogy eltereljék a figyelmet a Facebook a választási kampány orosz befolyásolása miatti felelősségéről. A pr ügynökség az NTKNetwork.com nevű oldalon publikálta a szövegeket - ez a weblap híroldalnak tűnik, de valójában a DPA működteti. Innen aztán ezeket az álhírket számos konzervatív lap átvette, köztük az alt-right legnagyobb portáljával, a Breitbarttal.

A másik taktikájuk az volt, hogy Soros Györggyel hozták összefüggésbe a Facebookot kritizáló csoportokat, például a Freedom from Facebook-ot és a Color of Change-et. A DPA elkezdett keringetni egy dokumentumot, mely Sorost összekötötte egy "széleskörű Facebook-ellenes mozgalommal", és arra ösztökélte az újságírókat, hogy vizsgálják meg a magyar-amerikai milliárdos Facebook-kritikus csoportokhoz fűződő pénzügyi kapcsolatait.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/soros-ugynoknek-belyegezte-kritikusait-a-facebook.html

Keményen nekiment a Facebook-nak a Nyílt Társadalom Alapítvány

Levélben kereste meg a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) elnöke, Patrick Gaspard a Facebook-ot vezető Sheryl Sandberget, miután kiderült, a vállalat egy Republikánus PR-céget bérelt fel azért, hogy az Soros-bérencezze a Facebook oldal kritikusait. Mindez Michael Vachon, Soros György szóvivőjének közleményéből derül ki.

https://nepszava.hu/3015289_kemenyen-nekiment-a-facebook-nak-a-nyilt-tarsadalom-alapitvany

MSZP: Orbánék, akik elengedték a baltás gyilkost, ajtót nyitnak a szökött bűnözőnek

Összehívnák a szocialisták Nikola Gruevszki ügyében a nemzetbiztonsági bizottságot: Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja szerint nem lehet tovább ködösíteni a VIP-meneddékkérőként kezelt, elítélt macedón politikus befogadásáról.

Molnár szerint Orbán Viktornak, és Pintér Sándor belügyminiszternek a parlament hétfői ülésén választ kell adnia arra, hol és mikor lépett be Magyarországra a volt macedón miniszterelnök. Világos, egyértelmű válaszokat várnak, nem lehet ködösíteni, a magyar társadalmat és nemzetközi közéletet is tájékoztatni kell ebben a kérdésben - idézi nyilatkozatát az MTI .

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy

Magyarországnak olyan kormánya van, amely hol egy baltás gyilkost enged ki, hol egy szökött bűnözőt enged be az országba.

https://nepszava.hu/3015300_mszp-orbanek-akik-elengedtek-a-baltas-gyilkost-ajtot-nyitnak-a-szokott-bunozonek

Finta mehet, jön más - egymilliárd forintot fizetett az állam, most kidobja a terveket

Finta József megtervezte a Müpa és a Nemzeti Színház közé a kongresszusi központot, most a kormány rendelt oda egy rendezvénycentrumot. A szakma kiakadt, a költség újabb 150 millióval nő, a háttérben pedig Orbán Ráhel kapcsolati hálója sejlik fel. 

Szombaton kétszer is műsorra tűzik, de még így is telt házzal futnak ezekben a napokban a Recirquel Újcirkusz Társulat előadásai a Művészetek Palotájában. A Müpa Fesztivál Színháza még félezer embert sem tud befogadni, és egy mozgalmasabb, tágabb perspektívát igénylő produkció számára a 750 négyzetméteres színpad is szűkösnek bizonyulhat. Márpedig a társulat vezetője és egyben koreográfusa, Vági Bence tágasabb tereket is meg tud tölteni az újcirkusz különleges látványelemeivel, ahogy azt a kormányfő lányának, Orbán Ráhelnek a pártfogoltjaként a budapesti vizes-világbajnokság záróünnepségén is bizonyította. Úgy tűnik, a Recirquelnek már nem kell sokáig összehúznia magát: a kormány inkább kidob egy egymilliárd forintért elkészült tervet, csak bővülhessen a Müpa rendelkezésére álló terület. 

https://hvg.hu/itthon/201846_kukaba_atervekkel

„A magyar nacionalizmus szövetséget kötött a cionizmussal” – Soros és Orbán a téma az amerikai lapban

Leantiszemitázták Roger Scruton brit konzervatív filozófust az amúgy meglehetősen zsidóellenes brit Munkáspárt képviselői egy 2014-es előadása miatt, amelyben Scruton az antiszemitizmus ellen is felszólalt. David P. Goldman, a First Things zsidó származású szerzője ennek kapcsán veszi védelmébe mind Scrutont, mind Orbán Viktort, rámutatva, hogy Soros György kritizálása nem antiszemitizmus, és hogy Magyarország ma Izrael barátja.

http://mandiner.hu/cikk/20181114_goldman_Scruton_orban_soros_antiszemitizmus_nacionalizmus

Theresa May: „Vagy ez a megállapodástervezet lesz, vagy nem lesz megállapodás, esetleg Brexit sem”

A brit miniszterelnök csak a jelenlegi megállapodástervezettel hajlandó elképzelni az Európai Unióból való kilépést.

Theresa May, aki csütörtökön tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a tervezetről, kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.
May parlamenti felszólalása előtt nem sokkal bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet.
Ugyancsak csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.

Az 585 oldalas dokumentummal rendkívül elégedetlen a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora is, olyannyira, hogy e frakciócsoport több képviselője felvetette a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésének lehetőségét.

http://mandiner.hu/cikk/20181115_theresa_may_vagy_ez_a_megallapodastervezet_lesz_vagy_nem_lesz_megallapodas_esetleg_brexit_sem

Kövér: Mindent a népért, mindent a néppel együtt!

Kövér László szerint minden eddigi Európa Parlamenti választásnál fontosabb lesz a mostani, hiszen ez a választás nagy hatással lesz az EU jövőjére.

A jövő évi európai parlamenti  választások nagyobb hatással lehetnek az Európai Unió jövőjének alakulására, mint bármely másik korábbi EP-választás – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban, ahol beszédet mondott a visegrádi négyek  parlamenti elnökeinek találkozóján csütörtökön.

Kövér László az integráció értékrendi kérdéseiről szólva rámutatott: alapkérdés a demográfia, az identitás és a kormányzás, s az ezekre a kérdésekre adott válaszok kölcsönös elfogadása vagy elutasítása döntheti el, hogy az EU az integráció vagy a dezintegráció útján halad-e tovább a jövőben. Kifejtette: az európai értékvita egyik táborában a gyermeknélküliség, az identitásnélküliség és államnélküliség hívei vannak, a másik táborban pedig a gyermekvállalás, az identitásvállalás és a nemzeti államok hívei találhatók. Magyarország az utóbbiak közé tartozik – tette hozzá a magyar házelnök.

http://mandiner.hu/cikk/20181115_kover_mindent_a_nepert_mindent_a_neppel_egyutt

Kovács László Budapest menekültje

Azon gondolkodom, hogy mit fognak tenni a magyar hatóságok és Orbán Viktor akarja e a döntésüket befolyásolni. Gruevszki és Orbán között ugyanis köztudottan szoros baráti viszony van. Nem titok, hogy Magyarországról komoly támogatást, jelentős anyagi és szakértői, többek között kommunikációs segítséget kapott Gruevszki pártja. Ennek köszönhette korábbi győzelmét. A legutóbbi választás során a magyar segítség azonban már nem tudta a választók döntését Gruevszki számára kedvező irányba befolyásolni. Hasonló kudarcot szenvedett Orbán támogatottja a nemrég megtartott szlovéniai választásokon is.

Nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi közvélemény is emlékszik arra, hogy pár évvel ezelőtt Orbán Viktor kiadatta azt az azeri katonatisztet, aki Budapesten brutális módon baltával gyilkolt meg egy NATO képzésen vele együtt tanuló örmény tisztet, akit ezért magyar bíróság ítélt súlyos börtönbüntetésre. Komoly nemzetközi botrány váltott ki, hogy a hazatérő „baltás gyilkost" otthon előléptették és jutalmul jelentős összegü pénzt is kapott. Gruevszki, amennyiben a magyar hatóságok kiadják Macedóniának, ilyen fogadtatásra természetesen nem számíthat, a jogerős itélet szerint börtönbe kell vonulnia. Ha viszont a magyar hatóságok megtagadják a volt macedon kormányfő kiadását, az tovább fogja rontani jó barátja, Orbán Viktor és rendszere egyébként is egyre rosszabb megítélését.

http://ww2.infovilag.hu/2018/11/14/budapest-menekultje

Budapesti beszéde miatt beidézték be Orosz Ildikót

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei kirendeltsége beidézte és november 14-én kihallgatta Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján a Terror Háza Múzeumnál tartott központi megemlékezésen elmondott beszéde miatt - adta hírül csütörtökön a Karpatalja.ma hírportál.

Az orgánum szerint Orosz Ildikót, aki egyben a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) képviselője, az SZBU munkatársa hívta föl november 13-án azzal, hogy a számára alkalmas napon keresse fel a szolgálat ungvári részlegét kihallgatásra, mivel feljelentette őt egy ukrán parlamenti képviselő. Másnap a rektor az ügyvédje kíséretében felkereste a hatóság irodáját, ahol közölték vele, hogy a feljelentés tárgya az október 23-i magyarországi megemlékezésen tartott beszéde - olvasható a cikkben.

Orosz Ildikó a híroldalnak nyilatkozva elmondta, hogy a feljelentő kilétét nem fedték fel előtte, de a titkosszolgálat kihallgatói arról érdeklődtek, hogy ki hívta meg őt a beszéd megtartására, mi volt a meghívás célja, és milyen hatást fejtett ki a felszólalása, továbbá arra kérték, fejtse ki bővebben, mit értett az elhangzott kijelentésein. Kihallgatóival közölte, hogy személyes meghívást kapott a rendezvényre, ahol saját gondolatait közölte. Nem mögöttes céloktól vezérelve szólalt fel - húzta alá -, hanem ünnepi beszédet mondott, amelynek szövege ukrán, magyar és angol nyelven is olvasható a Karpatalja.ma hírportálon.

http://www.demokrata.hu/hir/kulfold/budapesti-beszede-miatt-beideztek-be-orosz-ildikot

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Hatáskörrel való visszaélés és közbeszerzés befolyásolása vádpontokban bűnösnek találta, és sokéves szabadságvesztésre ítélte a szlovák legfelsőbb bíróság a Szlovák Nemzeti Párt két volt miniszterét egy több mint tíz évvel ezelőtti ügyben.

A most jogerősen tizenegy, illetve kilenc év fogházra és 30 ezer euró (mintegy 10 millió forint) pénzbírságra ítélt Marián Janusek és Igor Stefanov egymást követően vezette az építésügyi és vidékfejlesztési minisztériumot. Ügyük, a maga idejében nagy botrányt kavart, és még 2007-re, az első Fico-kormány idejére nyúlik vissza. Akkor a "faliújságtender-botrány" néven híresült el.

https://hvg.hu/gazdasag/20181115_Kozbeszerzes_befolyasolasa_miatt_9_evre_eliteltek_ket_volt_minisztert_Szlovakiaban

Halász János: További támadásokra számítunk, de nem hátrálunk meg

„A CEU nem akar megfelelni a követelményeknek, de nem is tud, hiszen úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban nincs meg a megfelelő befogadó campusa”

Magyar Hírlap

Senki nem gondolhatta azt, hogy a brüsszeli bevándorláspárti politikusok a Sargentini-jelentés elfogadása után megállnak – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133663/Halasz_Janos_Tovabbi__tamadasokra_szamitunk_de_nem_hatralunk_meg

Orbán Viktor: Véget ért a száz év magyar magány

Magyarország 2030-ra tartozzon az EU 5 legjobb országa közé! - A Magyar Diaszpóra Tanács tagjai határozottan tiltakoznak a kárpátaljai magyarság megfélemlítése ellen

MH/MTI –

Magyarország 2030-ra tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén

http://magyarhirlap.hu/cikk/133589/Orban_Viktor_Veget_ert_a_szaz_ev_magyar_magany

„Ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre”

A kormányfő Kurtág György első operájának ősbemutatóján vett részt a milánói Scalában

MH/MTI –

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Milánóban a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György első operájának ősbemutatóján vett részt. Az előadást megelőzően az M5 kulturális csatornának nyilatkozva kijelentette: ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségre

http://magyarhirlap.hu/cikk/133631/Ez_egy_olyan_este_ami_okot_ad_a_magyaroknak_a_buszkesegre

Bán Károly Álomkamion

Álláspont. Az SZDSZ, ha még élne, most lenne harmincesztendős

Magyar Hírlap

Már annak is bő nyolc és fél éve, hogy lényegében kimúlt a 2010-es parlamenti választáson, s nyomában csak súlyos adósságok, kifizetetlen számlák, hátrahagyott fejlesztési banki hitelek, Demszky emlékiratai és büntetőeljárások maradtak. Persze, azok is eredménytelenül. Már azt se nagyon bántuk, hogy nincs felelőse sem annak, amit hátrahagytak húsz év alatt, ebből tizenkét évnyi kormányzati pozícióból véghezvitt rombolással, mert kisebbségből is ők fújták a passzátszelet az akkor még politikai gólemnek számító szocialistáknak. Akikből mára sajna csak a parlamenti papírtépő, Bangóné Borbély Ildikó meg a nevetőgörcsben fuldokló Kunhalmi Ágnes maradt, mint a párt arcai. No, meg kevéske választó, ami már a parlamenti küszöb megugrásához sem biztos, hogy elegendő.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133656/Alomkamion

Nagy Dóra Mert csak!

Jelenleg a „bemondásra elítélünk bárkit, bármiért” korát éljük

Magyar Hírlap

Mindennap tanulok valamit a mai kor liberálisaitól. Valószínűleg mindenki találkozott azokkal a vicces táblákkal, amikre ez van ráírva, hogy első szabály: apának mindig igaza van, második szabály: ha nincsen, akkor életbe lép az első szabály. Na, ez a humoros tábla szerintem minden liberális falán ott virít, csak ők ezt nem viccnek szánják, hanem komolyan is gondolják.

Jelenleg a „bemondásra elítélünk bárkit, bármiért” korát éljük. Elindítottak egy olyan mozgalmat, ami eredetileg tényleg fontos és komoly problémára hívta fel a figyelmet, történetesen a szexuális zaklatás, visszaélés és erőszak problémájára, amit aztán szépen kisajátítottak és haszonszerzésre használnak azóta is. Mindenről szól ugyanis már a #metoo-mozgalom, csak a valódi áldozatokról nem, ráadásul ezeknek az embereknek a tragédiáját használják fel fegyverként. Hollywoodban rég elfeledett vagy az áhított áttörést nem elérő színésznők alkalmazzák sok esetben ezt az eszközt, mint ahogyan a politika világában is karaktergyilkosságként használják fel a vádaskodásokat.

Olyan vádakról van ugyanis szó, amelyek húsz–harminc évvel ezelőtti vélt vagy valós eseteket cibálnak elő, az ítéletet pedig bemondásra hozzák. Ártatlanság vélelme, bizonyíték, nyomozás, bírósági eljárás? Ugyan már, kinek hiányzik ez?! Bőven elég, ha kiállunk a nyilvánosság elé, kezünket tördelve, szánkat harapdálva és előadunk egy történetet. A történet pedig vagy igaz, vagy nem. Az igazságtartalommal senki nem foglalkozik, mert ha valaki megkérdőjelezi a hitelességet, az kvázi-erőszaktevő és áldozathibáztató.

Pontosan azt láthatjuk, amiről Orwell írt az Állatfarmban. Amíg a liberálisok azt nem mondják, hogy erőszak, meg elnyomás, addig nem beszélhetünk megalapozott esetekről, mert mindig vannak „egyenlőbbek”. Majd ők megmondják, mikor van demokrácia, mikor van szabadság, mikor van hatalommal való visszaélés, és mikor van zaklatás. Ha Hillary Clinton megmagyarázza, hogy miért nem demokrácia az illiberális demokrácia, akkor azt tessék elfogadni. Ha azt mondja, hogy a férje nem zaklatott senkit, akkor azt is tessék elfogadni. Hogy miért? Mert csak!

http://magyarhirlap.hu/cikk/133653/Mert_csak