2018, november 14 - 07:29 Sajtószemle

Véletlenül egy nyomortanya képét tették a hazai turizmust népszerűsítő óriásplakátra

„Az új szlogenünk arra utal, hogy hiszünk abban: mindenki ismer olyan rejtett turisztikai kincset, amit mások eddig talán nem vettek észre"

- nyilatkozta nemrég Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az új, hazai turizmust népszerűsítő kampányuk szlogenjéról, ami úgy hangzik, hogy

Mondj egy jó helyet, találj egy még jobbat!

És Guller nem a levegőbe beszélt, mert mint az az utcákon kiragasztott plakátjaikról kiderül, igazi rejtett kincset találtak a posztereikre: egy Fertőrákos centrumában elhelyezkedő nyomortanyát.

https://444.hu/2018/11/13/veletlenul-egy-nyomortanya-kepet-tettek-a-hazai-turizmust-nepszerusito-oriasplakatra

Bekérették a szkopjei magyar nagykövetet

Miután kedd estére a magyar és a macedón hatóságok megbeszélték egymással, hogy a szökésben lévő, elítélt Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő Budapesten húzta meg magát, két dolog történt:

Szkopjében bekérették a magyar nagykövetet.

A macedón rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Gruevszki ellen.

Az, hogy Gruevszki Magyarországra jött, maga közölte Facebook-oldalán. 

https://444.hu/2018/11/13/bekerettek-a-szkopjei-magyar-nagykovetet

Budapesten bujkál és itt kér menedékjogot a börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök

Budapesten bujkál és menedékjogot kér Magyarországon Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök. Ezt Facebookon jelentette be. Mint írta, az elmúlt napokban számtalan halálos fenyegetést kapott és félti az életét, ezért fordult a magyar hatóságokhoz. 

Hétfő este közölték macedón hírforrások, hogy elfogatóparancsot adtak ki a volt miniszterelnök ellen, mert nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését.

Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt, Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában, miután két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloszka belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra. (Jankuloszkát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, hat évet kapott.)

https://444.hu/2018/11/13/budapesten-bujkal-es-itt-ker-menedekjogot-a-bortonre-itelt-volt-macedon-miniszterelnok

Orbán macedón barátjának elvileg nagyon nehéz lenne megkapnia a menekültstátuszt

Olyan szigorúra vette a menedékjogi törvényeket a magyar kormány, hogy most, amikor Orbán Viktor barátja, a volt macedón kormányfő kért saját bevallása szerint menedékjogot Budapesten, vélhetően útlevél nélkül, elvileg szinte lehetetlen, hogy megkapja a védelmet. Elvileg.

https://hvg.hu/itthon/20181113_Orban_macedon_baratjanak_elvileg_nagyon_nehez_lenne_megkapnia_a_menedekkerelmet

Így érvelnek ők – 131 oldalon értetlenkedik a kormány a Sargentini-jelentésre válaszolva

Magyaroknak csak Soros és a migráció jutott, Brüsszelnek kifinomultabban igyekszik cáfolni a Sargentini-jelentés állításait a kormány. Kormányzati kijelentések kommentár nélkül.

Tételesen cáfolni igyekszik a Sargentini-jelentés állításait az a kormányzati dokumentum, amely a 7. cikkely szerinti eljárással foglalkozó brüsszeli tanácsülésre készült. A 131 oldalas anyagot kedden tette közzé a kormány – igaz, csak második nekifutásra, miután az előbb felkerült a hivatalos oldalra, órákra elérhetetlenné vált, illetve csak keresgélés után bukkant elő ismét.

A dokumentumot a Tanács hétfői ülésén Varga Judit államtitkár nyújtotta át a résztvevőknek. Ő volt egyébként az, aki a jelentés elfogadása előtt a Politicobrüsszeli kiadásában „boszorkányüldözésnek” nevezte a Magyarország elleni eljárást.

https://hvg.hu/itthon/20181113_sargentini_jelentes_ellencsapas

Elküldték a magyar dolgozókat a Videoton gyárából, kellett a hely az ukrán vendégmunkásoknak

Sírva számolt le némelyik dolgozó azok közül, akiket több mint egy hónapja küldtek el a székesfehérvári multinacionális cég, a Videoton termelőüzeméből. A Videoton részéről az ügyben nem kívántak nyilatkozni. A városban egyre több helyen hallani ukrán szavakat, ám a magyar és az ukrán munkavállalók kapcsolata nem mindig felhőtlen.

Ha elhelyezkedési gondjaink lennének is Magyarországon (ami, tekintve a munkaerőhiányt, már kevésbé valószínű, mint pár évvel ezelőtt), egy munkakörben biztosan azonnal kezdhetnénk: a keleti határszélre, illetve Kárpátaljára rengeteg toborzót keresnek, akik átcsábítanának onnan munkavállalókat Magyarországra.

Ha kitűnő a fellépésünk és a kommunikációnk, akár képzettség nélkül is dolgozhatunk ilyen munkakörben, elég a nyitottság, a terhelhetőség és a gyors problémamegoldó képesség. De lehetnénk asszisztensek és ukrán tolmácsok is, főleg gyártósoroknál; ilyen álláshirdetéseket tucatjával találni az interneten. A munkatapasztalat nem is előny, annál inkább a nyelvtudás – természetesen az ukrán vagy az orosz szükséges.

Ez a toborzás egyébként megfelel a kormány szándékának, hogy ilyen módon rendezze a honi munkaerőpiaci anomáliákat, a magyar cégek működőképességét fenyegető emberhiányt. Már több munkaadói szervezet, köztük a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) is szorgalmazta, hogy vendégmunkásokkal töltsék be azokat az állásokat, amelyekre nincs hazai munkaerő, így pótolva számos építőipari szakmában, a vendéglátóiparban és a kereskedelemben hiányzó embereket.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/elkuldtek-a-videotontol-a-magyar-dolgozokat-mert-jonnek-az-ukran-vendegmunkasok/

Juncker: egyes közép-európai államok tesznek a szolidaritásra, miközben még az ENSZ migrációs csomagjának szövegét sem olvasták el

Nemzetközi sajtószemle Szelestyey Lajos

Kemény visszacsapást sürget Washington részéről egy szakvélemény, ha Orbán valóban kipaterolja az amerikai érdekeltségnek számító Közép-Európai Egyetemet.

Trump teljesen magára maradt nacionalizmusával a párizsi háborús emlékünnepségen, de az európai vezetők nem foglalkoztak azzal, hogy alapvetően Trianon zúdította rá a mai nacionalizmust a világra, amelynek magyar válfaja az egyik fő veszély az EU szemszögéből.

Az amerikai elnök a diktátorok csak a diktátorok alá adja a lovat, amikor nekimegy az újságíróknak.

https://b1.blog.hu/2018/11/13/juncker_egyes_kozep-europai_allamok_tesznek_a_szolidaritasra_mikozben_meg_az_ensz_migracios_csomagja#more143693132

Orbán beleszeretett a jüanba

A miniszterelnök a minap egy konferencián arról beszélt, Magyarország ha kibocsát, csak "keleti irányba" bocsát majd ki devizakötvényt, azaz külföldi pénznemben kiállított állampapírt, és a kereskedelmi elszámolások terén is nagyobb teret adna a kínai jüannak. Indokként a dollár egyeduralmának lehetséges végét és a jüan szerepének növekedését nevezte meg. Megnéztük, gazdasági szempontból lenne-e ráció a jüankötvényben, illetve hogy áll a dollár-jüan-háború. A jelen helyzet alapján Orbán kicsit előreszaladt az időben.

Orbán Viktor látszólag elég jelentős fordulatot jelentett be a magyar pénzügypolitika terén, amikor a napokban a kínai és kelet-közép-európai országok jegybankelnökeinek találkozóján tartott beszédében azt mondta

Nem tudjuk, így lesz-e, bár nagyon úgy tűnik, hogy föl kell készülnünk arra, hogy a világkereskedelemben a dollár elveszítheti az egyeduralmát. (...) A jüan egy olyan befektetési és kereskedelmi eszköz, amivel nekünk, magyaroknak is számolnunk kell. Nem véletlen, hogy Magyarország már bocsátott ki kínai jüanban államkötvényeket, fogunk is még, bár az államadósságot elsősorban magyar belső megtakarításokból akarjuk finanszírozni, de ha bocsátunk ki külföldön kötvényt, akkor az a keleti irányba fog majd történni, és dolgozunk azon, hogy megteremtsük a lehetőségét, hogy a kétoldalú kereskedelemben a jüan elszámoló pénz legyen. 

Ha feltételezzük, hogy a miniszterelnök a fentieket komolyan gondolta, akkor az elmondottak jó néhány kérdést felvetnek, például hogy:

Milyen haszna lenne jüanban vagy bármilyen más keleti valutában kötvényt kibocsátani?

Miért venne bárki is jüanban kibocsátott magyar állampapírt?

Eleve, minek nekünk a jüan?

És amúgy tényleg lejárt-e a nyugati imperialista valuták kora, és a jüané a jövő?

https://index.hu/gazdasag/2018/11/13/orban_viktor_juan_kina_allamkotveny_allamadossag_juankotveny_minek/

A Lex CEU eltörlésétől a devizaadósok védelméig sorra söpörte le a Fidesz-KDNP az ellenzéki törvényjavaslatokat

Lássuk sorban, mik voltak ezek:

z MSZP és a Párbeszéd képviselői törvényjavaslatot nyújtottak be „A demokrácia helyreállítása érdekében a Lex CEU eltörléséről” címmel.

Eredmény: 51 igen, 115 nem, 2 tartózkodás – elutasítva.

A DK képviselőcsoportja „A tanulás, oktatás, kutatás szabadságához való jog helyreállításáról” címmel nyújtott be törvényjavaslatot.

Eredmény: 34 igen, 114 nem, 19 tartózkodás – elutasítva.

Székely Sándor, a DK képviselője „Kilakoltatási és lakhatási válság felszámolását előkészítő eseti bizottság létrehozásáról” címmel nyújtott be határozati javaslatot.

Eredmény: 54 igen, 112 nem, 1 tartózkodás – elutasítva.

Hadházy Ákos (független) és Csárdi Antal (LMP) „Egyes törvényeknek a devizaadósok védelmében szükséges módosításáról” címmel nyújtott be az LMP képviselőcsoportjának kezdeményezésére törvényjavaslatot.

Eredmény: 54 igen, 112 nem, 1 tartózkodás – elutasítva.

Az LMP-s Hohn Krisztina „Egyes törvényeknek a nyugdíjasok helyzetének  javítását célzó módosításáról” címmel nyújtott be törvényjavaslatot.

Eredmény: 55 igen, 111 nem, 1 tartózkodás – elutasítva.

Összegezve: sem a Lex CEU eltörlése, sem az oktatás szabadsága, a lakhatási válság, a devizaadósok védelme vagy a nyugdíjasok helyzete nem érdekelte a kormánypártokat.

Tartalmas nap volt.

https://merce.hu/2018/11/13/sorra-soporte-le-a-fidesz-kdnp-az-ellenzeki-torvenyjavaslatokat-a-lex-ceu-tol-a-devizaadosok-vedelmeig

Tüntetéseket szervező aktivistákat hallgatnak ki Szlovákiában, hogy kiderítsék, Soros György puccsolta-e meg Fico kormányát

paraméter

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egysége Peter Hraško NAKA-igazgató parancsára kihallgatta a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistáit, akik a februári Kuciak-gyilkosság után országszerte kormányellenes tüntetéseket szerveztek - írja a Denník N.

A Denník N értesülései szerint az utóbbi napokban több fiatal aktivistát is kihallgatásra rendelt be a NAKA, a vizsgálat államcsíny szervezése és korrupció gyanúja miatt folyik.

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom legismertebb arcait, Juraj Šeligát, Karolína Farskát, Nagy Pázmány Katarínát, Táňa Sedlákovát, és Veronika Brunckovát már kihallgatták, de csütörtökre - kihallgatás céljából - további aktivistákat is beidézett a NAKA.

Az aktivisták ellen azért folyik eljárás, mert névtelen feljelentés érkezett ellenük, miszerint államcsínyt szerveztek, és Soros György fizeti őket - közölte a beidézett személyekkel a kihallgatásokat végző vizsgálótiszt.

"A vizsgálótiszt azt mondta nekünk, hogy ő a kukába dobta volna a feljelentést, de a NAKA igazgatójának utasítására ki kell vizsgálnia az ügyet"

- nyilatkozta a Denník N-nek a már kihallgatott Juraj Šeliga.

https://parameter.sk/vizsgalja-naka-hogy-soros-gyorgy-megpuccsolta-e-fico-kormanyt

Semjén Zsolt szerint zseniális az ötlete, hogy a határon túli magyarok is szavazhatnak a tavaszi EP-választáson

"Egy zseniális előterjesztést tettünk," mondta Semjén Zsolt kedd reggel az Echo TV Jó reggelt! című műsorában arról a törvénymódosításról, amit még október végén nyújtott be, és lehetővé tenné „az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán.” A KDNP-s miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy az országgyűlési választásokon már voksolhatnak a határon túli magyarok

https://444.hu/2018/11/13/semjen-zsolt-szerint-zsenialis-az-otlete-hogy-a-hataron-tuli-magyarok-is-szavazhatnak-a-tavaszi-ep-valasztason

Elkezdődött a Mészáros-Vajna meccs a TV2 irányításáért

Az elsődleges oka a váltásnak és az egész médiabirodalom központosításának épp az, hogy a politikai vezetés megelégelte a számolatlanul és engedély nélkül szétfolyó milliárdokat. A váltás hírére Vajna filmbiztos nyilvánosan is kiállt a vezetés mellett, sőt PR-osai gyorsan tweeteltek is egyet, hogy nyugtassák a kedélyeket: 

https://444.hu/2018/11/13/elkezdodott-a-meszaros-vajna-meccs-a-tv2-iranyitasaert

KÖZÉPPONTBAN A KÖZTERÜLET

Kulcsár Anna Magyar Idők

Különös jogszabályt terjesztett a parlament elé a napokban Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes ebben azt javasolja: a képviselők egészítsék ki a településkép védelméről szóló törvényt, és rendelkezzenek úgy, hogy nemzeti ünnepeken, gyásznapokon és más kivételes alkalmakkor az ünnepségek szokásos budapesti helyszínei ne minősüljenek olyan közterületnek, amelyet mindenki korlátlanul használhat.

A békés gyülekezés mindenesetre továbbra is alapvető alkotmányos joga mindenkinek. A tüntetők – a bírói gyakorlat is ezt tanúsítja – nyugodtan szidhatják a rendőrséget és a kormányt is, a gyülekezés emiatt még nem veszíti el békés jellegét. Az évfordulós események résztvevőit viszont nem kellene megfosztani attól, hogy nyugodtan ünnepeljenek. A botrány és a zavarkeltés semmiképp sem illik az ilyen alkalmakhoz.

Helyes tehát, ha a törvény a régi elveket rögzítve világossá teszi, ki, mikor és mire használhatja a köztereket, a közélet központi fórumait.

https://magyaridok.hu/velemeny/kozeppontban-a-kozterulet-3661847/

A BUDA-CASH-BOTRÁNY MARGÓJÁRA

A BRÓKERHÁZ TÖRTÉNETE A TŐKEFELHALMOZÁS TIPIKUS ESETE POLITIKUSOKKAL ÉS ALVILÁGI FIGURÁKKAL

Szemán László János Magyar Idők

„A Buda előtaggal kezdődő cégnevek nem ígérnek sok jót a tisztességes kapitalizmusból” – mondta – a ma már néhai – Kőrösi Imre képviselő.

Nem jogerősen fejenként hét és fél év börtönbüntetéssel sújtotta október 19-én a Buda-Cash-büntetőper öt vádlottját a Fővárosi Törvényszék, folytatólagosan elkövetett sikkasztásban bűnösnek találva Varga Pétert és társait. A vádlottak, Varga Péter, a Buda-Cash egyik alapítója, Pintér Zoltán, valamint T. Péter, Gy. János és P. Gyula ingatlanait, cégeit, vagyonát, cégrészesedéseiket, a bankszámláikon tartott pénzeiket, betéteiket, a nyugdíj-megtakarítási számlákon lévő összegeket – esetenként a vádlottak családtagjaitól is – elkobozták.

A Buda-Cash brókercég botránya – elindítva a brókerlavinát – 2015 februárjában robbant ki, miután kiderült, hogy milliárdok hiányoznak a társaság számláiról, a cég ugyanis engedély nélkül befektette, majd elvesztette az ügyfelei pénzét. A történtek érintették a cég érdekeltségében álló DRB takarékszövetkezeteket is, és a sikkasztás 115 milliárd forint kárt okozott a Buda-Cash, valamint a szövetkezetek ügyfeleinek.

A vád szerint a terheltek 2007 áprilisától 2014 máju­sáig rendszeresen vásároltak a tőzsdén forgalmazott értékpapírokat az ügyfelek pénzéből anélkül, hogy a befektetőktől erre megbízást kaptak volna. Varga Péter elsőrendű vádlott 2008 és 2014 között 9,2 mil­liárd forintot utaltatott off­shore-számlákra, a DRB Bank-csoport takarékszövetkezeteit pedig azért vették meg 2007-ben, hogy a sikkasztással okozott több mint tízmilliárd forintos hiányt a betétesek vagyonából pótolják.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-buda-cash-botrany-margojara-3654221/

VÉGLEG BEBIZONYOSODOTT, HOGY A MOMENTUM AZ ÚJ SZDSZ

ECHO TV

2017-ben a Momentum aljas hazugsággal vádolta, a balliberális média pedig azon élcelődött, hogy Bencsik András az új SZDSZ-nek nevezte a budapesti olimpiai pályázatot megfúró, magát modern, XXI. századi polgári pártnak nevező alakulatot, de most kibújt a szög a zsákból, hiszen Fekete-Győr András, a Momentum elnöke bejelentette, hogy beálltak a vadliberális Guy Verhofstadt pártcsaládjába. Ezúttal Stefka István, a PestiScrácok lapigazgatója, Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa volt az ECHO TV Sajtóklub című műsorának a vendége. Műsorvezető: Huth Gergely.

Egyszer volt Budán kutyavásár – így reagált Stefka István, a PestiScrácok lapigazgatója arra, hogy Fekete-Győr András azt vizionálta a Mandinernek, hogy a jövő májusi európai parlamenti választások Magyarországon a Fidesz és a Momentum harcáról fognak szólni. Stefka István emlékeztetett arra, a Momentum miként fúrta meg a budapesti olimpiai pályázatot, miként tévesztette meg az embereket, amivel – Stefka szerint – sikerült is örökre elásnia magát.

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője a mostani színvallásra úgy reagált, Magyarországon mindig van egy olyan réteg, aki a „minél hülyébb, annál jobb” elvet követi, így van ez a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum esetében is. Az újságíró hozzátette: az a szerencsénk, hogy ez a réteg pár tízezerre tehető és döntően a budapesti belvárosban lakik.

https://magyaridok.hu/belfold/vegleg-bebizonyosodott-hogy-a-momentum-az-uj-szdsz-3665660/

Magyarország egykori hitelezője elárulta mibe fektetne most

mfor.hu

Mark Möbiust, a fejlődő piacok egyik legnagyobb ismerőjének tartják, alapkezelőként hatalmas összegeket nyert azon, hogy akkor mert lépni, amikor mások menekültek. Most sincs ez másképp.

A feltörekvő piacok nagyon olcsóak, így itt az idő bevásárolni, mondta az ismert befektetési szakember Mark Möbius a CNBC tévécsatornán hétfőn. Szerinte az elmúlt hónapok pánikszerű eladásai révén számos eszközosztályban nagyon attraktív árak alakultak ki. Más kérdés, hogy a befektetők többnyire továbbra is nagyon óvatosak ezeken a piacokon, ami nem csoda látva azt, hogy Argentínát az IMF mentette ki a csődhelyzetből, és Törökország gazdasága is óriási nehézségekkel küzd. Ráadásul ezek nem elszigetelt egyedi esetek, hiszen a világ több más pontján is felütötte a fejét ilyen jellegű probléma, így Dél-Afrikában vagy éppen Indonéziában is fenyeget a gazdasági recesszió.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/magyarorszag-egykori-hitelezoje-elarulta-mibe-fektetne-most.html

Kiakadtak Az Újpesti Bölcsődei Dolgozók – Pénz Helyett Inkább Szobrot Kaptak A Fidesztől

Szobrot emeltek a Családok Évében (mely egyúttal a kilakoltatások és lakástakarék-pénztári támogatások megszüntetésének éve is) az újpesti bölcsődei nevelés 85. évfordulóján a kisgyermeket nevelők tiszteletére Újpesten. A szobrot a Méhecske Alapítványemeltette a fideszes önkormányzat 19.8 millió forintos közpénz-támogatásából. Köszöntőt mondott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, dr. Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő, székely jeges beruházásokért felelős kormánybiztos; valamint Wintermantel Zsolt fideszes polgármester is.

A szoborállítás miatt azonban sok bölcsődei dolgozó felháborodott. „Érdemi fizetésemelés helyett csak egy szobrot kaptak a bölcsődei dolgozók?” – kérdezték felvetésünkre. Érthető a felháborodásuk, hiszen a bölcsődei kisgyermeknevelő és a kisegítő személyzet ma a hiányszakmák körébe tartozik, így a bölcsődéknek egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Ugyanakkor az okok itt is hasonlóak, mint más ágazatokban, például az ápolók esetében. Ez pedig nem más, mint a megalázóan alacsony fizetés, miközben a kisgyermeknevelőkre nagyon nagy felelősség hárul: a legkisebb gyermekeket bízzák rájuk a szülők, róluk gondoskodnak.

A fizetések viszont tényleg megalázóak.

https://ujpestihirmondo.hu/2018/11/13/kiakadtak-az-ujpesti-bolcsodei-dolgozok-penz-helyett-inkabb-szobrot-kaptak-a-fidesztol

A szociális munka napja alkalmából ma kitüntetést kapott Harrach Péter, a szociális munka napjának bevezetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért. Komolyan

Swan Edgar    |   

 Ritkán fordul elő, hogy nem találok szavakat. Most mégis. Vagy mégsem. Ha van soha el nem évülő bűne a jelenlegi rezsimnek (márpedig van, számos), akkor a szociális területen végbevitt vérengzés dobogós helyen van. Ha van alulfizetett, csapágyasra hajtott, kormányszinten magasról leköpött ágazat, az biztosan a szociális szférában van. Ehhez képest Lezsák és Fülöp Attila mindazt fel bírta öklendeni, ami alant írva vagyon.

Az Országgyűlés alelnöke szerint tisztelet és megbecsülés illeti a szociális területen dolgozókat és azt a több tízezer önkéntest, akik alapítványok, civil szervezetek vagy egyházak keretei között végeznek közösségi segítő munkát.

Lezsák Sándor (Fidesz) a szociális munka napja alkalmából hétfőn a Parlamentben köszöntötte az ágazatban dolgozókat és köszönetet mondott tevékenységükért.   

https://kolozsvaros.com/rovidek/a-szocialis-munka-napja-alkalmabol-ma-kituntetest-kapott-harrach-peter-a-szocialis-munka-napjanak-bevezeteseben-szerzett-elevulhetetlen-erdemeiert-komolyan

Megvan az előválasztás menetrendje, legalábbis az MSZP-nél

Az elképzelések szerint a jelölteknek 2000 aláírást kellene összegyűjteniük azért, hogy egyáltalán elindulhassanak. Az ajánlások hitelességét a szervezők csak úgy tudják ellenőrizni, ha a szignók mellett email címet, vagy telefonszámot is kapnak, és szúrópróbaszerűen néhány aláírót felkeresnek az adatok egyeztetése érdekében. Az első akadályt teljesítő jelöltek január 9-e és 23-a között kampányolhatnának a programjaikkal, a szocialisták reményei szerint lehetne televíziós vita is. Az persze előírás, hogy aki nyer, az induljon is el a jövő őszi önkormányzati választáson, aki pedig alulmarad, az támogassa a győztest.

A fővárosiaknak a voksolásra kétféle lehetőség is rendelkezésre áll. Egyrészt személyesen lehet majd leadni a szavazatokat január 28-a és február 3-a között városszerte számos helyszínen. Megnyitnak majd erre a célra MSZP-s irodákat, lesz öt nagy fűtött sátor is forgalmasabb csomópontokban, de várják politikával foglalkozó intézetek, vagy akár vendéglátóhelyek felajánlását is. A szavazóknak hivatalos papírokkal kell majd igazolniuk magukat, bele kell egyezniük abba, hogy a szervezők – köztük a szocialisták – kezelik az adataikat, és alá kell írniuk egy értéknyilatkozatot, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének lebontását szeretnék.

https://magyarhang.org/belfold/2018/11/13/megvan-az-elovalasztas-menetrendje-legalabbis-az-mszp-nel/

Kimondta az Alkotmánybíróság: jogellenesen vette el a kormány a rokkantnyugdíjakat

Újabb pofont kapott az Alkotmánybíróságtól a Nemzeti Együttműködés Rendszere: a testület hosszas vita után kimondta, hogy a kormány megszegett egy, az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést azzal, ahogy az elmúlt években elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét. Kérdés, hogy ezzel mit kezdenek a magyar bíróságok, a magyar állam és maguk a károsultak.

Az ügy, amelyben az Alkotmánybíróságnak (AB) döntenie kellett, már megjárta a Kúriát, ott viszont felfüggesztették a per tárgyalását, és arra kérték az AB-t, hogy vizsgálja meg, nem ütközik-e nemzetközi szerződésbe a törvény, amely alapján az állam sok rokkantnyugdíjastól az addigi ellátásának több mint felét elvette. 

Az AB döntése szerint 2012-ben a kormány a rokkantsági ellátórendszer és a rokkantság szintjét megállapító felülvizsgálati rendszer átalakításánál nem alkotott olyan szabályokat, amelyek az ellátásra jogosultak tényleges fizikai állapotának javulását és az átalakítás előtt kapott ellátását figyelembe vették volna. Ezzel a bonyolult nyelvezettel az AB azt akarja mondani, hogy 

a 2012 után kialakított rendszerben olyan emberekről állapították meg, hogy sokkal jobban vannak, akik nem voltak sokkal jobban, csak egy új vizsgálattal ugyanolyan rokkant embereknek jobb százalékos értékeket adtak;

erre hivatkozva pedig drasztikusan megvonták a rokkantsági ellátásukat, sokaknak nagyon komoly anyagi gondokat okozva ezzel. 

https://index.hu/gazdasag/2018/11/09/ab_rokkantnyugdij/

A huszonkettedik szcientológus tüntetés

Nem volt hétfőn jó napjuk a kormány bűnüldöző szerveinek, este a a Főnix civil csoport tiltakozott a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt a Tiborcz-ügy pánik szerű lezárása ellen, délután a szcientológusok demonstráltak a NAV Bűnügyi igazgatóságánál.

A NAV még 2017. októberében foglalt le nagy mennyiségű vallási iratot a Váci úti központjukban. A közösség szerint az iratoknak semmi közük sincs az adóhatóság vizsgálatához, azonban ezek a vallásgyakorlásuk alapfeltételei. Az iratok indokolatlan lefoglalása a vallásszabadság csorbítása állítják jogászok állásfoglalására hivatkozva.

A szcientológusok képviselője, Vojtilla Tímea a demonstráción kijelentette:

“Azért is demonstrálunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy bár meggyőződésünk, hogy a hatóságokat félrevezették hazugságokon alapuló jelentésekkel, de a vallásgyűlölet ilyen módon történő szítása nagyon rossz irányba vezet. (…)
Nem haragszunk senkire, még az intézkedő hatóságokra és a vallásos anyagainkat visszatartó NAV hivatalnokokra sem, mert tudjuk, hogy félrevezetés áldozatai.”

https://varosikurir.hu/a-huszonkettedik-szcientologus-tuntetes/

Miért bízták egy kis nyírségi kft.-re, hogy szedje be a szemétdíjat az egész országban?

Egy családi ház a központja, nyilvánosan elérhető telefonszáma pedig egyáltalán nincs annak a nyírségi kft.-nek, amelyet az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerződtetett arra, hogy vegye át több százezer ügyfél díjfizetési ügyét. A megbízás szerint a Pepp and Cars Kft.-nek kell csinálnia valamit a kukaholding felhalmozódott szemétdíjtartozásaival.

A négyfős Pepp and Cars Kft. a Díjbeszedő Zrt.-vel közösen 7,6 milliárd forintos keretet nyert el az NHKV Zrt. 2017 végén kiírt közbeszerzésén.

A kukaholding a maga 160 fős apparátusával és a Garancsi István üzlettársai által 700 millió forintért leszállított számlázási és nyilvántartási szoftverével képtelen volt úrrá lenni a helyzeten. Már fennállása első évében óriási kintlevőségeket halmozott fel. A díjbeszedés 2016-os központosítása miatt országszerte nagyot zuhant a fizetési hajlandóság. A számlázó szoftver sem működött igazán, ezért hónapokat, sőt volt, ahol több mint egy évet késett a csekkek kiküldése. Az NHKV Zrt.-nek idővel már pontos nyilvántartása sem volt arról, hogy hova ment ki a számla, és kik nem fizették be azokat. Ezért úgy döntöttek, hogy meg sem próbálkoznak a behajtással, inkább kiszervezik a feladatot.

Lehetőség lett volna arra, hogy a hiányzó milliárdok beszedését a NAV-ra bízzák, hiszen a 2012-es hulladéktörvény lehetővé teszi, hogy a díjtartozást adók módjára hajtsa be a hatóság. Ez az olcsóbb megoldás a nem fizetők pontos listájának hiányában nem jöhetett szóba. Ezért hozták létre a 7,6 milliárdos keretet.

https://24.hu/belfold/2018/11/13/miert-biztak-egy-kis-nyirsegi-kft-re-hogy-szedje-be-a-szemetdijat-az-egesz-orszagban

Történhet bármi, a kukaholdingot megvédi a kormány

Szóba sem került az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. megszüntetése – közölte a Népszavával Balla György, a hulladékszállítási problémák áttekintésére alakult bizottság tagja.

A fideszes képviselő szerint a hulladékdíjak beszedésére létrehozott társaság lehetséges feladatairól még zajlanak az egyeztetések.

Az viszont már biztosan látszik, hogy rendszerszintű változtatásra nincs szükség.

A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy a csökkentett rezsit fenntartják, annak emelését nem tartják szükségesnek. A „profitorientált külföldi vállalkozásokat” nem engedik vissza a területre, mert amelyek idején az „egekbe szöktek az árak, a profit nagy része pedig külföldre került”.

https://24.hu/belfold/2018/11/13/tortenhet-barmi-a-kukaholdingot-megvedi-a-kormany/

Radiológushiány miatt ide-oda szállítják a betegeket a Honvédkórház telephelyei között

Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt még meg beteg a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén, amelynek szeptember eleje óta nincs radiológusa. A sürgősségi felvételi hely bezárását már hónapokkal ezelőtt javasolták a kórház főparancsnokának, miután a munkaerő-hiányos helyzet a biztonságos betegellátást veszélyezteti.

Miközben a Honvédkórház szeptemberre összeomlás szélére került sürgősségi betegellátó centrumában lassan talán normalizálódik a helyzet (az SBC sürgősségi és szakorvosai múlt héten megkapták végre a lassan egy éve beígért béremelésüket), a kórház II.-es számú, Podmaniczky utcai telephelyén csak a szerencsén múlt, hogy még nem lett tragédia az orvoshiányból.

https://hvg.hu/itthon/20181113_radiologiushiany_veszely_betegek_honvedkorhaz_podmaniczky_utca_kun_szabo_istvan_orvoshiany_surgossegi_ellatas

Bv-bohózat: Czeglédy Csaba borostáját jogerősen kivizsgálták

Nincs szakállviselési engedélye, mégis borostát növesztett, és a párnája is rossz helyen volt, miközben a zárkájában olvasott – ilyen vétségekért vette elő a büntetés-végrehajtás a továbbra is előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csabát. Ráadásul az emiatt őt vegzáló bv-tiszt szavába vágott "tiszteletlenül," így első- majd másodfokú fegyelmi eljárásban vizsgálták ki a gigantikus kihágást. A borosta-gate szürreális módon még folytatódni fog, mert végül jogerősen úgy döntöttek, hogy meg kell ismételni az egész procedúrát.

https://hvg.hu/itthon/20181113_Kivizsgaltak_Czegledy_borostajanak_hosszat

Emlékeztetőül, hogy nincs új a Nap alatt: „…a nemzeti konzultáció a Harmadik Birodalom propagandagépezetében fontos szerepet töltött be

Vásárhelyi Mária Városi Kurir

Néhány héttel Hitler hatalomra jutása után új törvényt fogadtak el Németországban a népszavazásról, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy a nép a társadalom életében legfontosabb kérdésekről népszavazást kezdeményezzen.

Ehelyett bevezették a népi konzultáció intézményét,

amelynek értel­mében a kormány saját kezdeményezésére konzultálhatott a néppel bizo­nyos kérdésekben.”

Miközben a Fidesz 2010-es elsöprő győzelmét elsősorban a 2008-as – alkotmányellenes un. szociális népszavazásnak köszönhette (köszönjük Bihari Mihály!) – 2010 óta mindössze egyetlen népszavazás volt Magyarországon, amelyet a Fidesz kezdeményezett menekültellenes gyűlöletpolitikájának legitimálása érdekében.

A voksolás érvénytelen lett, de az előtte és utána folyó kormánypárti hazugságkampány mégis hatalmas propagandafelületet és újabb lendületet adott a gyűlöletkeltésnek. S bár ellenzéki pártok, civil szervezetek és magánszemélyek folyamatosan népszavazási kezdeményezésekkel ostromolják a kormánypárti jelöltek által dominált Választási Bizottságot, a több száz kezdeményezés közül egyetlenegy sem jutott el a népszavazásig.

A többség már a Választási Bizottság elfogult szűrőjén sem ment át, amikor pedig végül mégis felsejlett egy eredményes – a kormánypártok politikáját ellenző – népszavazás lehetősége, akkor a kormány jobbról előzve megváltoztatta a kifogásolt rendelkezést, törvényt, csak azért, hogy ne kerüljön sor arra, hogy a #magyaremberek véleményt nyilváníthassanak erről.

Ehelyett sok tízmilliárdot költöttek már el nemzeti álkonzultációra,

amelynek – a Harmadik Birodalom gyakorlatához hasonlóan – semmi köze a konzultációhoz, mint interaktív cselekvéshez, hanem a valójában a #magyaremberekre lavinaszerűen zúduló propagandakampány egy eszköze. Meggyőződésem szerint az álkérdésekre adott válaszokat fel sem dolgozzák, hanem mint a szocialista munkaversenyben, előre eldöntik, hogy mekkora győzelmet aratnak majd az ellenség felett a konzultáció eredményeképpen és mit ad Isten, tényleg mindig elsöprő a győzelem.

https://varosikurir.hu/vasarhelyi-maria-emlekeztetoul/

Európai Könyvdíjat kapott Paul Lendvai

A tízezer euróval járó nemzetközi díjat Orbán-életrajzáért ítélték oda a publicistának.

A Jacques Delors által 2007-ben alapított Európai Könyvdíjat idén egy nemzetközi zsűri a lengyel rendező, Krzystof Warlikowski elnökletével Paul Lendvai publicista Orbán-életrajzának ítélte oda -tudta meg a Népszava.

A németül írt könyv (Orbáns Ungarn) megjelent magyarul (Új honfoglalás, Kossuth Kiadó, 2016), románul és egy bővített kiadásban angolul (Orbán - Europe`s New Strongman, Hurst, London Oxford University Press, 2018). A tízezer eurós díjat évente ítélik oda egy regénynek illetve esszének, amelyet a 28 európai tagállamban megjelent könyvek közül válogat ki az „Esprit d´Europe“ szervezet. A zsűri tagjai a nemzetközi sajtó vezető lapjainak képviselői. A díjat december 5-én ünnepélyesen adja át az Európai Parlamentben az elnök, Antoni Taiani és a védnökség elnöke, Pascal Lamy, volt francia Eu-biztos, aki hosszú ideig a WTO vezérigazgatója volt. A díjat eddig a többi között Tony Judt, Robert Menasse, Anthony Giddens, Sofi Oksanen és, Roberto Saviano kapták. 

https://nepszava.hu/3014665_europai-konyvdijat-kapott-paul-lendvai

Nézzük Botka László ügyeit!

ORIGO

Óriási szegedi botrányok, nagyon sokakat irritáló luxuséletmód és maldív-szigeteki búvárkodások – ezek a botrányok kísérik az MSZP-s Botka László szegedi városvezetését.

http://www.origo.hu/itthon/20181113-botka-laszlo-botranyos-ugyei-mszp.html

Elrendelte a nyomozást Demeter Márta ügyében az ügyészség

ORIGO BORDÁCS BÁLINT

A gyanú szerint Demeter Márta 30 évre titkosított, nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé, amely felveti a hivatali visszaélés gyanúját. A Jobbik után az LMP is kellemetlen helyzetbe kerülhet.

„Demeter Márta ügyében az ügyészség elrendelte a nyomozást. A gyanú szerint ugyanis Demeter Márta 30 évre titkosított, nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé, amely felveti a hivatali visszaélés gyanúját” – írja a 888.hu. A lap úgy tudja, hogy az LMP társelnökét

egy magánszemély és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának több tagja jelentette fel, miután érzékeny katonai adatokat hozott nyilvánosságra.

http://www.origo.hu/itthon/20181113-demeter-marta-ugyeszseg-nyomozas.html

Nincs mellébeszélés, az adótörvényekből tényleg kiderül, kinek kedvez a kormány

Adómentesen lehet meccsre menni, nagyjából húszezer lakás építésére az eredeti határidőn túl is megtartják a kedvezményes áfát, adómentességgel segítik azokat a cégeket, amelyek átveszik a kirúgott közszolgákat. Összefoglaltuk, mi minden változhat, miután átment a parlamenten az őszi adócsomag.

https://hvg.hu/gazdasag/20181113_adotorveny_cafeteria_lakasafa_parlament

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

A NAT túl gyors bevezetése ellentétes hatást váltana ki, ezért legalább egy évvel elhalasztaná annak bevezetését a Magyar Tudományos Akadémia. Az MTA honlapján nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a NAT korszerű, gyermekközpontú, a 21. század várható kihívásaira felkészítő folyamatokról szól, de olyan ideális iskolai körülményeket feltételez, amelyek még messze nem biztosítottak a közoktatásban.

Bár alapvetően nem fest negatív képet a NAT-ról a tudományos akadémia, több alapkérdést is tisztázna az alaptantervvel kapcsoltban. Szakértők szerint ugyanis a tervezet nem mutat fel átfogó emberképet, miként az sem teljesen világos, hogy mire terjed ki pontosan az alaptanterv?

https://hvg.hu/itthon/20181113_A_Nemzeti_alaptanterv_bevezetesenek_elhalasztasat_javasolja_az_MTA

A hajléktalantörvényt bírálta a Süddeutsche Zeitung vendégszerzője, a kormányszóvivő szerint igazságtalanul

Kai Ambos jogászprofesszor szerint a rendelet a náci Németországot idézi, Kovács Zoltán viszont úgy látja, a szerző úgy mond véleményt, hogy közben nincs tisztában saját hazája törvényeivel.

A múlt héten cikket közölt Magyarországról a Süddeutsche Zeitung. A német lap egyik vendégszerzője, Kai Ambos jogászprofesszor a hajléktalantörvénnyel kapcsolatban azt írta, az Németország legsötétebb, náci korszakát idézi. A professzor véleményére saját, All about hungary nevű blogján reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki azt állítja, küldött ugyan egy levelet a lapnak, amelyben a cikkre reagált, de azt nem közölték le.

A kormányszóvivő azt írja, csalódott és dühös, amiért a professzor a náci Németországhoz hasonlítja Magyarországot, úgy, hogy közben – mint nagyon sokan a bírálók közül – nincsenek tisztában azzal, mi történik éppen nálunk. Kovács szerint Ambosnak egyébként sincs joga ilyesmiket írni, mivel Berlinben közrend elleni cselekedetnek minősül a hajléktalanság, Frankfurtban pedig büntetik, ha valaki az aluljárókban alszik.

Hozzáteszi, cikkében a professzor ugyanazt a kettős mércét alkalmazza Magyarországgal szemben, mint amit már több esetben is megtapasztalhattunk. 

https://hvg.hu/itthon/20181113_A_hajlektalantorvenyt_biralta_a_Suddeutsche_Zeitung_vendegszerzoje_a_kormanyszovivo_szerint_igazsagtalanul

Természetesen nincs orvoshiány, csak öt egész megye, ahol egyetlen gyermekpszichiáter sincs

Összesen 403,75 pszichiáter dolgozik ma Magyarországon az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által fenntartott intézményekben. A gyermek- és ifjúságpszichiátrián még ennél is rosszabb a helyzet, ugyanis 

45,25 főállású szakorvos foglalkozik velük országszerte.

Vagyis hazánkban átlagosan 17.000 felnőttre jut jelenleg egy pszichiáter – számolta ki a Mérce.

A 45,25 gyermek- és ifjúságpszichiátrián dolgozó szakorvos így oszlik el az országban: Budapesten van 16, négy megyében (Bács-Kiskun, Veszprém, Fejér és Győr-Moson-Sopron) van 4 szakorvos, négy megyében (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Vas) 2 szakorvos,  öt megyében (Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Komárom-Esztergom) mindössze 1.

Nógrád megyében 0,25 darab szakorvos van az ÁEEK adatai szerint – ami azért lehetséges, mert néhány intézményben a szakorvosok főállásban, de részmunkaidőben dolgoznak.

És Magyarországon ma van öt olyan megye (Baranya, Somogy, Hajdú-Bihar, Csongrád és Pest), ahol 

nincs egyetlenegy állami egészségügyben dolgozó gyermekpszichiáter sem.

https://168ora.hu/itthon/termeszetesen-nincs-orvoshiany-csak-ot-egesz-megye-ahol-egyetlen-gyermekpszichiater-sincs-158981

Totálisan elbukott a kormány bölcsődeprogramja, 70 ezer gyerek maradt férőhely nélkül

otálisan megbukott a bölcsődei szolgáltatásokat és férőhelyeket is bővíteni szándékozó, 2015-ös kormányzati ígéret. Erre Szél Bernadett ellenzéki képviselő hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán. Szél kiemelte, ez már abból is látszik, hogy

a kormány által három éve ígért 12 ezer új férőhelyből eddig kevesebb mint ezer valósult meg, és a kormány most a férőhely-bővítésre vonatkozó, eredetileg 2018 december 31-es határidőt is 2020 december 31-re módosította.

https://merce.hu/2018/11/12/teljes-bukas-a-kormany-bolcsodeprogramja/

Főcenzorként tartottak keddenként fideszesek eligazításokat az egykori Magyar Nemzetben

Érdekes részleteket osztott meg Pethő Tibor a most megjelent, „A Magyar Nemzet története, 1938-2018” című könyvében arról, hogyan működik a Fidesz kézi vezérlése egy általuk felügyelt napilapnál. 

A szerző a Magyar Nemzet alapítójának, Pethő Sándornak a dédunokája, maga is a lapnál dolgozott az újság idén tavaszi megszüntetéséig. Szerinte a Magyar Nemzet 1938 óta többször szembekerült tradícióival, legmarkánsabban talán 2010 és 2015 között, amikor a Fidesz jelentősen beavatkozott a lap működésébe. 

https://444.hu/2018/11/13/focenzorkent-tartottak-keddenkent-fideszesek-eligazitasokat-az-egykori-magyar-nemzetben

Rétvári Bence szerint annyira kevés embert érint a nyugdíjminimum összege, hogy nem érdemes rajta emelni

Nem áll a kormány szándékában a nyugdíjminimum emelése – írja az mfor.hu. A lap Rétvári Bence államtitkár Hohn Krisztina LMP-s képviselő erre vonatkozó kérdésére adott válaszára hivatkozva írja, hogy a tíz éve változatlan minimum továbbra se fog változni.

A nyugdíjminimum, vagy öregségi nyugdíj összege már egy évtizede havi 28 500 forint, azoknak jár csupán ez az összeg, akiknek megvolt a 20 év szolgálati ideje (tehát volt bejelentett munkahelye 20 éven át), de emellett kiegészítő ellátásokra nem jogosult és a munkaviszonya alatt keresett havi nettó átlagjövedelmének 53 százaléka nem haladta meg a 28 500 forintot. Minél több évnyi munkaviszonyt és minél magasabb átlagjövedelmet tud valaki felmutatni, annál magasabb nyugdíjra jogosult.

https://merce.hu/2018/11/13/retvari-bence-szerint-annyira-keves-embert-erint-a-nyugdijminimum-osszege-hogy-nem-erdemes-rajta-emelni/

Mackóalsóban és pólóban ment koszorúzni Németh Szilárd

Korunk Adonisza bizonyos hadisír-nyilvántartást vitt a székelyföldi Lövéte polgármesterének, és - ha már ott volt - megkoszorúzta az I. és II. világháborús magyar hősök emlékművét. Az ezt illusztráló képet maga töltötte fel a Facebook-oldalára. Mondjuk mindenki úgy koszorúz, ahogy akar, de azért elképzelhető, ha valamely liberális vagy baloldali államtitkár (vagy tulajdonképpen bárki) merészelt volna ilyen öltözékben koszorúzni, micsoda sivalkodást-hazaárulózást csapott volna a jobboldal.

https://b1.blog.hu/2018/11/13/mackoalsoban_es_poloban_ment_koszoruzni_nemeth_szilard

Bohócnak nevezték Polt Pétert az Országgyűlés előtt, bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt a Párbeszéd feljelentést tett a legfőbb ügyész ellen

Bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt a Párbeszéd feljelentette Polt Péter legfőbb ügyészt – jelentette be hétfőn Tordai Bence, az ellenzéki párt parlamenti képviselője. Az Index írja, hogy a politikus az Országgyűlés plenáris ülésén, az azonnali kérdések órájában fordult Polt Péterhez, azt firtatva, hogy miért védi a Legfőbb Ügyészség Kiss Szilárd „fideszes Putyin-ügynököt”, aki a moszkvai nagykövetség konzuli osztályán enyhén szólva gyanús körülmények között intézett el több mint 5800 schengeni vízumot olyan orosz állampolgároknak – köztük prostituáltaknak és bűnözőknek is –, akikről azt sem tudták, hogy kicsodák. A Külgazdasági és Külügyminisztérium belső vizsgálati anyagából tavaly derült ki, hogy ezek „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül” utazhattak be az Európai Unió területére. A legtöbb esetben a lakcímükön és a személyes adataikon kívül semmit sem tudtak ezekről az emberekről, ráadásul a kérelmezők még csak meg sem jelentek a konzulátuson, személyes interjú sem volt, aminek ellenére október közepén megszüntették a nyomozást. Polt Péter pedig ezt most azzal magyarázta, hogy 

a vízumkérelmek egyenkénti megvizsgálására nem volt mód, mert a kiadott vízumok anyagát még a nyomozás előtt megsemmisítették, így nem voltak fellelhetők olyan bizonyítékok, amelyek hivatali visszaélés vagy más bűncselekmény elkövetését bizonyították volna.

Ez azt jelenti, hogy a nyomozást azért szüntették meg, mert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban valaki odafigyelt, hogy leselejtezze azokat a meghívóleveleket, amelyeket Kiss Szilárd a több mint 5800 vízumhoz kiadott.

https://168ora.hu/itthon/bohocnak-neveztek-polt-petert-az-orszaggyules-elott-bunpartolas-es-hivatali-visszaeles-miatt-a-parbeszed-feljelentest-tett-a-legfobb-ugyesz-ellen-158957

Simonka György és a medgyesegyházi ipari park

A pók hálója: hogyan működtette hűbéri rendszerét Simonka?

Bizonytalanná vált annak a 450 milliós projektnek a sorsa, amelynek keretében az ország egyik legszegényebb régiójában fekvő Medgyesegyházán létesülne ipari park. Igaz, a Legfőbb Ügyészség célkeresztjébe került Simonka György eddigi pályáját ismerve a település sok jóra amúgy sem számíthatott volna.

A jéghegy csúcsa csupán, amiért a legfőbb ügyész Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését kérte. Az 1,4 milliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igénybe vett támogatások jogellenes felhasználását érinti, de például a Simonka-közeli cégek milliárdjaira már nem vonatkozik. Az alábbiakban a medgyesegyházi ipari park projektjén mutatjuk meg, hogyan szőtte Simonka a (cég)hálóját, ha uniós forrást akart megkaparintani.

https://magyarnarancs.hu/belpol/babok-es-delibabok-114537

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Ha Tusk valamilyen meglepő módon hatalomra kerülne, az Orbánéknak kevésbé lenne jó. A jelenlegi lengyel kormánnyal szemben a PP elég ellenséges a Fidesszel. Az Európai Néppártban ülve megszavazták a Sargentini-jelentést is, és Tusk személyesen átkozta ki Orbánt az európai kereszténydemokraták köréből a helsinki kongresszuson. Tusk kormánya komoly próba elé állítaná a híres dwa bratankit.

https://24.hu/kulfold/2018/11/13/tusk-orban-lengyelorszag/

8,8 millióba fáj a józsefvárosiaknak Kocsis Máté pár sms-e

A közelmúltban újabb kártérítési pert nyert az önkormányzattal szemben a volt alkalmazottja: az elmaradt jutalom és az önkormányzati lapban megjelent lejárató rágalmazások ellentételezéseként további 2,5 millió forintot ítélt meg a bíróság.

A közel 9 millió forintot összességében azért fizetik ki a józsefvárosiak, mert Kocsis a hivatalnokot egyik cikkünk informátorának vélte.

Forráskutatás

A VIII. kerületi önkormányzat köztisztviselője, B. K. meghurcoltatásának történetével legutóbb 2014-ben foglalkoztunk, amikor a végrehajtó leemelte a hivatal számlájáról azt a 6,4 millió forint kártérítést, amit a jogerős bírósági ítélet ellenére sem volt hajlandó kifizetni.

Az önkormányzat 2011. októberben az akkori polgármester, Kocsis Máté fellépésének nyomán méltatlanságra hivatkozva rúgta azok miatt az sms-ek miatt, amiket Kocsisnak írt válaszul. Az elbocsátáshoz vezető üzenetváltás előzménye a Magyar Narancs 2011. július 28-i cikke volt, amelyben feltártuk, hogy a VIII. kerület döntéshozói ciklusokon és ideológiákon átívelve, nagykoalícióban vendéglátóztak igen kedvező feltételekkel egy bérelt önkormányzati helyiségben.

Cikkünk megjelenése után Kocsis kezdeményezésére az önkormányzatban nem hivatalos vizsgálat indult, hogy kiderüljön, ki informálta lapunkat a Szentkirályi utcai Vaskapu-biznisz hátteréről. A férfit ezek után egyetlen fillér nélkül küldték el a hivataltól.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/88-millioba-fajnak-a-jozsefvarosiaknak-kocsis-mate-par-sms-e-114921

Átázik, fakul, szakad - A kétdolláros kínaiból lett a hatezer forintos polgárőrmellény

 

Esőben átázik, napsütésben megfakul, anyaga könnyen szakad – a végeken teljesítők szerint ilyenek a polgárőrök állami pénzből vett láthatósági ruhája. A rendőrség nem nyomoz, a feljelentő polgármestert felfüggesztette a polgárőrszövetség.

lvileg huszonöt mosást is elviselnek azok a láthatósági mellények, amelyeket két éve hordanak a rendvédelmi szerveknek besegítő, a településeken önkéntes szolgálatot teljesítő polgárőrök. Ez nem tűnik túl nagy elvárásnak a darabonként több mint hatezer forintért beszerzett holmiért, ilyen áron ugyanis már nagy strapabírású, lángálló darabokat is meg lehet vásárolni. Ám ezek a mellények nem ilyenek. A magyar kormány még 2014-ben adott – rendkívüli támogatásként – 200 millió forintnyi közpénzt az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ), azzal a kikötéssel, hogy ezt kizárólag láthatósági mellények beszerzésére használhatják fel. Először 2015 tavaszán írtak ki ezzel kapcsolatban közbeszerzést, de az eredménytelenül zárult. Pár hónappal később új tendert hirdettek, amelyre hat cég jelentkezett, közülük a legolcsóbb ajánlattal végül gyártóként az alsózsolcai Vizuátor Kft. lett a befutó. Azt már a civishir.hu derítette ki, hogy a cég végül egyetlen darab mellényt sem készített, hanem a feladatot egy alvállalkozóra bízta, amelyik részben további alvállalkozókra passzolta át a gyártást. Még Szerbiában is készültek mellények, noha a kiírás szerint magyar alapanyagokból, hazai munkahelyeken kellett volna legyártani azokat.

https://nepszava.hu/3013795_atazik-fakul-szakad-a-ketdollaros-kinaibol-lett-a-hatezer-forintos-polgarormelleny

A Zöld híd kivéreztetése egy durva és felelőtlen politikai játszma része”

Gödöllői Szolgálat

Beszélgetés Gémesi Györggyel

Bár a hulladékszállítási problémák a katasztrófavédelem irányításával átmenetileg megoldódtak, úgy tűnik, a Zöld Híd Nkft. helyzete hosszútávon semmivel sem biztosabb, mint egy héttel ezelőtt volt.  Az ügyben nyilatkozatot adott ki az ombudsmani hivatal, Gémesi György pedig lemondott a céget létrehozó, 116 települést tömörítő önkormányzati társulás elnöki posztjáról. Döntéséről és annak hátteréről beszélgettünk.

http://szolgalat.com/a-zold-hid-kivereztetese-egy-durva-es-felelotlen-politikai-jatszma-resze/

Brexit – Londoni médiaértesülések szerint megvan a kilépési megállapodás szövegtervezete (FRISSÍTETT)

Egybehangzó kedd esti londoni médiaértesülések szerint elkészült a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás szövegtervezete. A Downing Street ezt gyakorlatilag megerősítette, közölve, hogy szerdán soron kívüli kabinetülés lesz a tervezet megvitatására.

Londoni elemzői vélemény szerint azonban a piacon hirtelen eluralkodott derűlátás még korainak bizonyulhat.

https://prokontra.hu/brexit-londoni-mediaertesulesek-szerint-megvan-a-kilepesi-megallapodas-szovegtervezete/

"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

Felmondott az SBO osztályvezető főorvosa, vele együtt a főnővér is, de állítólag mások is erre készülnek. Mostanra lett ugyanis elegük a ki nem fizetett pluszmunkából. Januárra így akár ki is ürülhet az SBO Orosházán, bár úgy tudjuk, a menedzsment szerint nincs gond, mert sorra jönnek a jelentkezők az üres helyekre.

Szívzűrre hivatkozva mondott fel az orosházi kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának főorvosa. Dankó Alpár azt mondja, hogy nem kockáztat tovább, fontosabb az egészsége és a családja. A főorvos a szívzűr okairól már kevésbé készségesen beszélt, azzal próbálta elütni az okot, hogy a kórházi munka mellett mentőzik, mentőhelikopterezik, de besegít a térség orvosi ügyeletének a szervezésében is, elege lett.

Információink szerint más oka is lehetett az idegeskedésnek. Úgy tudjuk, hogy a kórház feladatait vállalkozásban elvégzőknek járó pénzt hónapok óta nem fizeti ki az intézmény. Állítólag száz-százötven óra túlmunkáért járó összegekkel – egyeseknek százezrek, de akad, akinek egy-két millió – tartozik a kórház. Mivel ugyanis az SBO nonstop működését az alkalmazottakkal a kötelező túlórákkal együtt sem tudják biztosítani, így kénytelenek külsősöket is bevonni a sürgősségi törvényes működéséhez, amire, úgy tűnik, nincs elegendő forrás. Úgy tudjuk, ezen felül a takarékoskodás jegyében a főigazgató olyan változtatásokat tervez az intézményben, amiket az ott dolgozók egy része – éppen a szigorú előírások miatt – vállalhatatlannak tart.

https://hvg.hu/kkv/20181113_Sorra_mondanak_fel_az_oroshazi_korhaz_Surgossegi_Osztalyan

Az ügyészség előtt a Migration Aid működését firtató beadvány

Választ vár a Fidesz a Soros-hálózattól

Magyar Hírlap 

A Fidesz bevándorlásellenes kabinetjének vezetője, Németh Szilárd közérdekű bejelentését a Legfőbb Ügyészség (LÜ) illetékes főosztálya november 10-én, szombaton a Fővárosi Főügyészségnek küldte meg – tudatta lapunk megkeresésére az LÜ szóvivője, Fazekas Géza.

Hozzátette, a bejelentés elbírálási határideje harminc nap. Ismeretes, a nagyobbik kormánypárt a Migration Aid párttá alakulása kapcsán fordult a vádhatósághoz, felvetve, a „Soros által kitartott, bevándorlásszervező, magát civilnek nevező” tömörülés törvénytelenül működhet. A Migration Aid tagadta ezt. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője tegnap közölte, várják a Soros-alapítvány és a migrációt támogató Soros-szervezetek válaszát arra, pontosan hány migránskártyát töltöttek már fel Soros-pénzekkel. Úgy fogalmazott, nagy a sumákolás a migránskártyák körül, sem az Európai Bizottság, sem az ENSZ, sem a Soros-hálózat nem ad erről világos tájékoztatást. Halász szerint a Soros-hálózat nyíltan benne van a migráció finanszírozásában, Brüsszel bevándorláspárti vezetői pedig mindezt nemcsak szó nélkül hagyják, de valószínűleg segítik is. Ennek véget kell vetni, Európának új vezetésre, új Európai Parlamentre van szüksége, amely megvédi Európát a bevándorlástól, és megakadályozza, hogy a bevándorláspárti erők tönkretegyék Európát. Több mint hetvenezer migráns van úton, akiknek az a céljuk, hogy Magyarországon keresztül Európába jussanak, ezért a migránskártyák ügye biztonsági ügy is – hangsúlyozta az MTI beszámolója szerint Halász János.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133468/Az_ugyeszseg_elott_a_Migration_Aid_mukodeset_firtato_beadvany

Nagy Ottó A szenesember és az ellenzék

Álláspont. Sok éve gyakoriak voltak az ilyen párbeszédek: Számlával vagy számla nélkül? – Számlával. – Akkor plusz áfa!

Magyar Hírlap

Manapság az ilyen beszélgetések egyre ritkábbak, mert a számlaadók is szeretnek nyugodtan aludni, jó részük felismerte, nem az a lényeg, hogy mennyi pénz van a zsebében, hanem az, hogyan áll a könyvelése és a bankszámlaegyenlege. Eszmélnek a számlát kapó cégek, vállalkozók is, mert hiába kerül többe az adott cikk vagy szolgáltatás, az áfát visszaigényelhetik, a kifizetett összeggel költségeik is nőnek, míg a csak „nettóba” összeget nem tudják elszámolni.

A kormány viszont még a vállalkozóknál is korábban sok mindent felismert, például hogy csökkenteni kell a terheiket, a kiadásaikat, mert akkor szívesebben, bátrabban és becsületesebben vállalkoznak. És intézkedéseinek hatására a gazdaság azon része, amely fekete volt, mint egy szenesember, elkezdett fehéredni. Bár még van rajta mit sikálni, de most már minimum szürke, annak is valamelyik világosabb árnyalata.

Ehhez a folyamathoz tegnap további „tisztítószert” adott a kormány. De eddig sem csak adókönnyítésekkel operált az állam, az adóhatóság is stílust váltott. Ma már nem üldözi a vállalkozókat, hanem együttműködésre törekszik velük, és ha a cégek netán elmulasztanak valamit, akkor nem azonnal bírságot kapnak, hanem észszerű keretek között lehetőséget a korrigálásra. Ezt az új stílust is díjazták a vállalkozások: az elmúlt nyolc évben folyamatosan nőttek az adóbevételek.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133469/A_szenesember_es_az_ellenzek

Jobbikos szál a milliárdos áfacsalási büntetőügyben

Nyomozást indított az adóhatóság – Staudt Gábor is érintett lehet

Magyar Hírlap

Nyomozást indított a NAV abban a több országot érintő milliárdos áfacsalási ügyben, melyben sajtóhírek szerint a Jobbik országgyűlési képviselője is érintett lehet. Sajtóhírek szerint Staudt Gábor korábbi tanácsadója irányította a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított szervezetet.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133475/Jobbikos_szal_a_milliardos_afacsalasi_buntetougyben

Szijjártó: Magyarországot és Lengyelországot valódi barátság köti össze

Több magyar politikus lengyel állami kitüntetésben részesült

MH/MTI – 2018.11.13. 20:40 

Magyarországot és Lengyelországot ma is valódi barátság köti össze, a két ország mindig számíthatott és számíthat egymás feltétel nélküli támogatására - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen kedden, Budapesten.

A rendezvényen a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét vehette át Trócsányi László igazságügyi miniszter és Tarlós István főpolgármester.
A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tiszti keresztet, Hörcsik Richárd, az európai ügyek bizottságának elnöke lovagkeresztet vehetett át.
 

Szijjártó Péter köszöntőjében kiemelte: a magyarok és a lengyelek tudják, mit jelent harcolni a szabadságért, ezért tudják értékelni a szabadságot, és "ragaszkodunk is minden körülmények között hozzá". 
Azt mondta: ő olyan nemzet képviselője, amely történelme során sokszor harcolt a szabadságáért, amelynek történelme "kis túlzással nem szólt másról, mint a szabadságért folytatott harcról", amely megbecsüli és értékeli a szabadságot, és "igazi szabadságharcos nemzet". 
Azonban mindez Lengyelországra is igaz - vélekedett.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133437/Szijjarto_Magyarorszagot_es_Lengyelorszagot_valodi_baratsag_koti_ossze