2018, november 12 - 08:00 Sajtószemle

Sargentini újra színre lép

Judith Sargentini holland zöldpárti európai parlamenti képviselőt is meghívták a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői ülésére, Brüsszelbe. Az Általános Ügyek Tanácsában immáron másodjára kerül terítékre a magyar jogállamiság ügye, érdemi eszmecsere azonban eddig ezen a fórumon még nem volt.

https://magyarhang.org/kulfold/2018/11/10/sargentini-ujra-szinre-lep/

Macron kőkeményen beolvasott az őt élőben hallgató Trumpnak és Putyinnak a Diadalív árnyékában

Markáns beszédet mondott Emmanuel Macron francia elnök a világ 72 országának politikai vezetői előtt a párizsi Diadalívnél, az Ismeretlen Katona sírjánál, az I. világháborús fegyverszünet centenáriumán.

Macron a beszédében az általa kívánatosnak tartott, liberális demokrácián alapuló globális rendről és annak ellenségeiről értekezett. Az átkötés az volt, hogy az első világháborúban elesett milliók ugyanazokat az univerzális értékeket védve haltak meg, amikért Franciaország ma is kiáll, visszautasítva “azoknak a nemzeteknek az önzését, akik csak a saját érdekeikkel törődnek. Mert a hazafiság a nacionalizmus gyökeres ellentéte.” A nacionalizmust egy ponton a hazafiság elárulásának nevezte.

Ezzel nyilvánvaló utalást tett Trump elnökre, aki nemrég nyíltan nacionalistának vallotta magát és éppen Párizsban vonta ki Amerikát egy globális megállapodásból, a klímaegyezményből. 

Macron a beszédében védelmébe vette az EU-t és az ENSZ-t, mondván, hogy az általuk képviselt együttműködő szellem a világ javára szolgál. 

“Aki azt mondja, hogy ‘a mi érdekeink az elsődlegesek’, az nem törődik azzal, ami egy nemzetnek a legfontosabb: az erkölcsi értékekkel”

- fogalmazott. 

https://444.hu/2018/11/11/macron-kokemenyen-beolvasott-az-ot-eloben-hallgato-trumpnak-es-putyinnak-a-diadaliv-arnyekaban

Mindenki Magyarországa: bejegyezték Márki-Zayék mozgalmát

A Mindenki Magyarországa Mozgalom nevet kapta az egyesület, amit Magyar György ügyvéd irodájának címére jegyeztek be. A hódmezővásárhelyi polgármester mozgalmának célja, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon lehetőleg minden településen egy esélyes ellenzéki induló álljon ki a fideszesekkel szemben.

http://azonnali.hu/cikk/20181110_mindenki-magyarorszaga-bejegyeztek-marki-zay-peter-mozgalmat

Újabb nyugati párt üzent hadat az Orbán-kormánynak

Privátbankár.hu

Csökkenteni kell az uniós támogatásokat azoknál az országoknál, amelyek megsértik az uniós jogot – javasolta a német Zöldek vezetője a párt kongresszusán. Annelena Baerbock Magyarországot is felsorolta a megbüntetendő országok között. A baloldali ökopárt jelentősen megerősödött Németországban, és komoly esélye van arra, hogy tagja legyen egy esetleges új kormánynak.

https://privatbankar.hu/makro/ujabb-nyugati-part-uzent-hadat-az-orban-kormanynak-322734

Lengyelország nem orbanizálódik tovább – fellázadtak Kaczyński ellen a lengyel városok

Tömegesen utasították el a lengyelországi helyhatósági választásokon Orbán Viktor legfontosabb régiós szövetségese, Jarosław Kaczyński Jog és Igazságosság (PiS) nevű pártjának jelöltjeit a lengyelek. Négy nagyváros kivételével a PiS sehol nem tudott polgármestert adni. Egy évvel az országgyűlési választások előtt a lengyel társadalom mélyen megosztott, egy azonban biztosnak tűnik: Lengyelország nem orbanizálódik tovább.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2018/11/09/lengyelorszag-nem-orbanizalodik-tovabb-fellazadtak-kaczynski-ellen-a-lengyel-varosok/

Kivilágítják a Nemzeti Nyomozó Irodát az ELIOS-nyomozás leállítása miatt felháborodott polgárok

Mint ismeretes, a magyar nyomozó hatóságok nemrég megszüntették a nyomozást az ELIOS-ügy néven elhíresült, és az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) kezdeményezésére világosságra került, gyaníthatóan szervezett csalási ügyben.

Az OLAF 2015-től vizsgálta az Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. által elnyert tendereket. Az OLAF jelentése szerint a vidéki települések közvilágítási pályázatain üzemszerűen csalhatott a vállalat: mind a 35 önkormányzati közvilágítási projektnél találtak szabálytalanságot, 17 esetben pedig egyértelműen szervezett csalási mechanizmusról van szó.

Az OLAF viszont csak vizsgálatokat végez, tájékoztat és javaslatot tesz az elcsalt EU-s források visszafizettetéséről, büntetőeljárást nem indíthat, vádat nem emelhet és nem kényszerítheti javaslatait a tagállamok hatóságaira. A magyar hatóságok viszont nem mutatkoztak túl készségesnek a nyomozás lefolytatására, eleve jóval később indult el a vizsgálat, ami során ráadásul nem is kértek be fontosabb dokumentumokat.

A nyomozás leállítása miatt felháborodott Főnix Mozgalom „Világítsunk rá!” – néven tiltakozó akciót hirdetett hétfőre. Az esemény során a Nemzeti Nyomozó Iroda épületét különféle fényforrásokkal fogják megvilágítani, mivel, ahogy írják:

„Annak ellenére, hogy az OLAF egyértelmű csalásokat tárt fel. Annak ellenére, hogy országszerte 14 megyében, 28 településen sötétségben tartják az embereket.

Fel kell tennünk a kérdést a nyomozó hatóságnak:
Mégis mi folyik itt?!
Kiket védtek?
Kiket szolgáltok?

A bűn nem maradhat következmények nélkül. Fény kell, hogy derüljön végre az igazságra!”

https://merce.hu/2018/11/11/kivilagitjak-a-nemzeti-nyomozo-irodat-az-elios-nyomozas-leallitasa-miatt-felhaborodott-polgarok/

Kék szívre és egy Európa-párti szövetségre építi választási stratégiáját az MSZP és a Párbeszéd

Szövetséget kötött az MSZP és a Párbeszéd, közös programmal, közös listával és egy szívszimbólummal készülnek a jövő tavaszi európai parlamenti választásra – jelentették be a két párt vezetői a szocialisták szombati választmányi ülésének szünetében.

A szövetség jelképe egy szív, ami azt jelképezi, hogy Európa szíve Magyarország és hazánk szívébe fogadta az uniót – mutatta zakóján a sötét kitűzőt. A Párbeszéd társelnöke mindehhez hozzátette, hogy pártjuk taggyűlése vasárnap tárgyal a szövetséghez való csatlakozásról, és ő azt fogja javasolni, folytassák a tavaszi parlamenti választás előtt megkezdett együttműködést a szocialistákkal. Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy az unió fordulópont előtt áll, meg kell őrizni eddigi eredményeit, intézményeit, és tovább kell menni a szociális Európa felé. Mint mondta, az elkövetkező hónapokban is azért akarnak küzdeni, hogy ne legyen különbség a magyarok és a nyugatiak életkilátásai között, és bérekben, munkavállalói jogokban is közelítsünk az európai gyakorlathoz. Az MSZP választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes röviden összefoglalta, hogy a testület tagjai kiálltak a magyar tudomány és oktatás szabadsága mellett, elítélték a CEU elleni fellépést, továbbá örömmel üdvözölték a rokkantnyugdíjasok jogait elismerő pénteki alkotmánybírósági döntést is.

https://nepszava.hu/3014765_kek-szivre-es-egy-europa-parti-szovetsegre-epiti-valasztasi-strategiajat-az-mszp-es-a-parbeszed

„A kormány lőtte lábon magát”

A CEU csak nyert azáltal, hogy a kormányzati támadások nyomán világszerte ismert lett és külön kampuszt nyit Bécsben – mondta a Csaba László közgazdász, az egyetem oktatója, Orbán Viktor korábbi tanácsadója.

Ön volt Orbán Viktor tanácsadója korábban. A CEU nyilvánvalóan Orbán Viktor személyes ügye. Mi lehet a motivációja a miniszterelnöknek? Gulyás Gergely állítólag feltette a kérdést egy korábbi Fidesz frakcióülésen: ha szemernyit sem ártott a Fidesznek, amikor a vizes VB idején eltűntek a sorosozó plakátok az utcákról, akkor miért kell újrakezdeni a kampányt ellene? „Minek nekünk az öreg zsidó akkor?” - hangzott a kérdés. Mire Orbán válasza állítólag az volt: "Mi is gondolkoztunk ezen elvtárs, de augusztus van és semmi nem jutott eszünkbe helyette, marad a Soros”. Az idő múlásával egyre hihetőbbnek tartom, hogy ez lehet az egész mögött. Ez része annak a folyamatnak is, aminek révén nem csak én kerültem ki Orbán Viktor környezetéből, hanem Járai Zsigmond, Martonyi János, Navracsics Tibor, Chikán Attila is. Egy éve mutattuk be Feledy Péter új könyvét, a megnyitón lejátszották Péter interjúját az M1-en Orbán Viktorral friss győztesként az 1998-as választások után. Olyan kérdések hangzottak el, amik ma már egyszerűen elképzelhetetlenek lennének a mai magyar közmédiában.

https://nepszava.hu/3014684_a-kormany-lotte-labon-magat

Gulyás Gergely reagált Csaba László Népszavában megjelent interjújára

„Ha Csaba László professzorban maradt még valamennyi az őt egykor jellemző eleganciából, akkor a minden alapot nélkülöző, valótlan és sértő rágalmai miatt haladéktalanul elnézést kér”

Magyar Hírlap

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook-on reagált arra az interjúra, amit Csaba László adott a Népszavának, amelyben a Közép-európai Egyetemről (CEU) is szó esik.

Gulyás Gergely Csaba Lászlónak egy, az interjúban elmesélt történetére reagált, cáfolva annak megtörténését.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133203/Gulyas_Gergely_reagalt_Csaba_Laszlo_Nepszavaban_megjelent_interjujara

ÉLŐ ADÁSBAN VÉGEZTE KI KRUG EMÍLIA A KOCSMAI STÍLUSBAN HŐZÖNGŐ PUZSÉR RÓBERTET (VIDEÓVAL)

Parádés képsorok az ATV-n.

Látta már feszengeni és levegő után kapkodni Puzsér Róbertet. Hiába nagyon úgy néz ki, hogy egy valódi újságíró fél perc alatt fekteti két vállra a szóvirágairól és jelzős-szerkezeitől ismert celeb-politikust. Valljuk be őszintén ez már nagyon kijárt a nagyszájú botrányhősnek.

http://balramagyar.hu/2018/11/09/elo-adasban-vegezte-ki-krug-emilia-a-kocsmai-stilusban-hozongo-puzser-robertet-videoval

Nyerges Zsolt: a KÖZGÉP eladását nyereséges üzleti döntésnek tekintem

A KÖZGÉP eladását kifejezetten eredményes és nyereséges üzleti döntésnek tekintem - közölte Nyerges Zsolt. A tranzakció tegnap látott napvilágot: Mészáros Lőrinc üzlettársa veszi át a céget.

"Az elmúlt időszak tranzakcióit eredményesen lezártam. Egy befektető csak üzleti alapon tudja megítélni a cégek vásárlását vagy eladását, én pedig úgy érzem: jól szállok ki, szakmai és üzleti szempontból is sikeres üzleteket kötöttem. A KÖZGÉP eladását kifejezetten eredményes és nyereséges üzleti döntésnek tekintem" - fogalmaz az üzletember. "A Duna Aszfalt munkáját régóta ismerjük a piacról, és örülök annak, hogy egy ilyen kiváló szakmai befektetőt sikerült találnunk. Belépésük lehetőséget teremt a KÖZGÉP szaktudásának a továbbélésére, és garantálja a cég további működését. Kívánom az új tulajdonosoknak, hogy olyan sikeresek legyenek, mint mi voltunk!" - zárul a közlemény.

Mészáros üzlettársa veszi át a Közgépet

Mint azt tegnap a 444 értesülése alapján megírtuk:  Nyerges Zsolt a teljes igazgatósággal együtt lemondott a Közgép vezetéséről. Az építőipari cég keddi rendkívüli állománygyűlésén bejelentették, hogy a tulajdonos Nyerges Zsolt eladta a vállalatot Szíjj László cégének, a Duna Aszfaltnak. A portál szerint új igazgatóságot nem neveztek ki, a céget mostantól egy személyben a tiszakécskei vállalatot is irányító Tóth László vezeti. 

https://nepszava.hu/3014766_nyerges-zsolt-a-kozgep-eladasat-nyereseges-uzleti-dontesnek-tekintem

Macronnak nagy falat a világ

A francia elnök az I. világháború lezárásának vasárnapi párizsi ünnepségén is békét teremtene. Csak közben elfogytak mellőle a szövetségesek.

Az I. világháború lezárásának vasárnapi századik évfordulójára Emmanuel Macron a fél világot összetrombitálta Párizsba. A centenáriummal és az azt követő „béke konferenciával” a francia elnök szeretné emlékeztetni a vezetőket arra, milyen pusztításhoz vezethet az ellenségeskedés, a világrendet összetartó szabályok felrúgása. Macron külpolitikájában mindig nagyra tört, a világ sorsát aktívan alakító hatalomként próbálja ismét a térképre tenni Franciaországot. Pofonokat osztogat jobbra is, balra is: nemrégiben például arra figyelmeztetett, hogy a jelenkor a két háború közötti időszakot idézi, újra a „nacionalizmus leprája” terjed, máskor meg a középosztályt ellehetetlenítő ultraliberális Európát bírálta. Szembeszáll a populizmussal, erősítené az európai integrációt, megregulázná az unió olyan „fekete bárányait”, mint Magyarország és Lengyelország.

https://nepszava.hu/3014646_macronnak-nagy-falat-a-vilag

Lendvai Ildikó Nem jöhet a Mikulás

Sajnálattal kell közölnöm, hogy idén nem jön a Mikulás. Vagy ha esetleg idén még jöhet, mert Semjén Zsolt törvényjavaslata csak később lép életbe, akkor jövőre már biztosan nem. Jobb felkészülni. Arról van szó, hogy jeles napokon fél Budapesten tilos lehet a gyülekezés, és a többi önkormányzat is kijelöli a tiltott zónákat. A Mikulás pedig a gyülekezési jogszabályok hatálya alá esik. Másodmagával jön, a krampusszal, két személy pedig, mint tudjuk, már gyülekezésnek minősül, ha közügyben járnak. A keresztény kultúráját az ellenséges muszlim, szabadkőműves és liberális hordákkal szemben hősileg védő nemzet számára Szent Miklós hagyományainak ápolása közügy. Még szerencse, hogy a szarvasok nem lesznek velük, nincs az a pénz, hogy Semjén közelébe merészkedjenek.

https://nepszava.hu/3014748_nem-johet-a-mikulas

Sebes György Orbán bokrétája

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiószózatában minden hívőt és pártolót megerősített abban, hogy Magyarországnál nincs jobb hely a világon. Köszönhetően örökös vezetőnk bölcs előrelátásának.

Örömmel állapíthatjuk meg, hogy Petőfi Sándor és költészete - ellentétben például Adyval - még mindig része a nemzeti büszkeségnek. Különösen az a gondolata, hogy "Ha a föld isten kalapja,/ Hazánk a bokréta rajta!". Szó szerint ugyan nem idézte a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiószózatában, de ennek szellemében beszélt. Minden hívőt és pártolót megerősített abban, hogy Magyarországnál nincs jobb hely a világon. Köszönhetően örökös vezetőnk bölcs előrelátásának. 

Első pillanatra persze közhelyesnek tűnhet, hogy "jobb az emberekkel kormányozni, mint nélkülük". Vagy az, hogy "az emberek oldalán kell állni", és meg kell őket védeni. Konkrétan például az ENSZ migrációs csomagjától. De ahogy halad előre a fejtegetés, minden szó új értelmet nyer. Eljutunk tehát odáig, hogy "a magyar másképp gondolkodik, mint a világ sok része". Vagyis már régen rájött - a hosszabb távra felelősséget viselő politikusok jóvoltából -, hogy a népességet nem lehet bevándorlókkal pótolni. Amint azt sokfelé elképzelik. 

Ám ez még nem minden.

https://nepszava.hu/3014747_orban-bokretaja

Megrázó ENSZ-jelentés a klímaváltozásról

Bő nyolc évtizeddel ezelőtt fakadt ki a gyönyörű vers a költőből: „Már két milliárd ember kötöz itt, / hogy belőlem hű állatuk legyen.” Most pedig, 2018 vége felé immár 7,6 milliárd fölött tartunk, és a becslések szerint mindössze hat év múlva eléri Földünk ember-népessége a nyolcmilliárdot. Mintegy hatvan éve, 1960-ban, harminc évvel azután, hogy a költő a fenti számot leírta, ez az érték még csak másfélszeresre nőtt. Egy globális számláló szerint jelenleg minden másodpercben mintegy 4500 új ember népesíti kis bolygónkat. És a tudományos becslések szerint századunk végére a Föld ember-lakossága elérheti akár a 12 milliárdot!

Jól ismert persze, hogy a lineáris előrejelzések többnyire nem szoktak beválni. Meglehet nem 12, „csak” 10 milliárd lesz az emberek száma, mert a növekedés üteme már most is lassul. Vigyázat, nem maga a növekedés, hanem annak sebessége lassulhat, sőt már lassult is. De végül is, hány embert és a hozzá tartozó, egyre nagyobb igényekkel, fogyasztással járó civilizációt képes eltartani ez a kis-közepes bolygó?

https://nepszava.hu/3013903_megrazo-ensz-jelentes-a-klimavaltozasrol

Orbán, a sajtó és a megszólíthatatlanság

Nem nehéz úgy beúszni a magyar médiacápák látványmedencéjébe, hogy az ország második legnézettebb tévéjének teljes vételárát egy állami bank finanszírozza...

A Sargentini-jelentésről szóló strasbourgi vitában azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök: „Mi sohasem akarnánk elhallgattatni olyanokat, akik nem értenek egyet velünk." A mondat válasz volt (akart lenni) a jelentés ötödik pontjára, amely a magyarországi sajtószabadság ügyét tárgyalta. A jelentés kritizálta egyebek mellett a médiatulajdon koncentrálódását és az öncenzúra jelenlétét, s egyben visszautalt a Velencei Bizottság véleményére, amely javasolta a közszolgálati médiaszolgáltatók irányításának decentralizálását, s hogy ne a nemzeti hírügynökség legyen a kizárólagos hírszolgáltatójuk. A gondok ennél számosabbak. Mégse legyünk telhetetlenek. Az uniós parlament lényegi pontokra tapintott rá, amikor a felsoroltakat vizsgálta.

Tekintsünk most más nézőpontból a hazai sajtó állapotára. Az értelmiséget szokás azzal vádolni (nem alaptalanul), hogy olyan elvont fogalmakat használ, amelyek a köznapi ember számára nem érthetőek, jelentőségük nem felismerhető, személyes életére semmilyen befolyást nem gyakorolnak. Mert önmagában mi a „sajtószabadság”? Hiába rendelkezik a márciusi ifjak tizenkét pontja miatt mély történelmi beágyazottsággal („Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.”) a fogalom, ettől önmagában semmilyen társadalmi-politikai mozgósító erővel nem rendelkezik. Tömegek nem fognak 2018-ban az utcára vonulni a sajtószabadság hiánya miatt. Vagy már évek óta ott volna a helyük.

https://nepszava.hu/3013888_orban-a-sajto-es-a-megszolithatatlansag

A BALLIBERÁLIS MŰVÉSZET CSÚCSA: ORGIA, PERVERZIÓ, ABERRÁCIÓ

A BALLIBERÁLIS MŰVÉSZET ÚJ CSÚCSAI: PERVERZIÓK, PORNOGRÁFIA ÉS KERESZTÉNY JELKÉPEK MEGGYALÁZÁSA

Szakács Árpád Magyar Idők

Reméljük, mindenki kiheverte sorozatunk legutóbbi részét, most ugyanis folytatjuk az emelkedőt olyan magasságok felé, amelyek a balliberális oldal kulturális szintjéhez közelítenek. Ha néha kapkodják a levegőt, az nem feltétlenül jelez oxigénhiányos helyzetet, mivel olyan magasságokba azért mégsem merészkedünk.

„Az európai művészet egyik csúcsa” – így jellemezték az egyik magyarországi önkormányzat által finanszírozott lapban a Chapman testvérpár, Dinos és Jake munkásságát. Természetesen mindezt abból az alkalomból, hogy nemrég hazánkban üdvözölhettük a két úr munkásságát, és nyilván sejthetik, most sem Soros György finanszírozta a kulturális csúcsmászást.

Talán nem közismert, de az Art Quarter Budapest a rettegő életmódot folytató képzőművészeti világ gyűjtőhelye. Itt kapcsolódott be a hazai választási kampányba idén januárban a képzőművészeti világ is – nyilván politikamentesen. „»A sötétség nem tart örökké – Legyen világosság« – a HVG e szlogenjére reflektál műveivel mintegy félszáz képzőművész” – olvassuk az akkori HVG-ben. A művészek az alkotásaikkal „a Fidesz-diktatúra” és a konzervatív oldal ellen fogalmazták meg gondolataikat.

A HVG listázta a rettegőket, onnan vesszük át mi is: Bak Imre, Bálványos Levente, Batykó Róbert, Benczúr Emese, Benedek Barna, Borsos Lőrinc, Brückner János, Czeizel Balázs, Csoszó Gabriella, Eperjesi Ágnes, Felsmann István, Gábor Áron, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Haász István, ­Haász Katalin, Hecker Péter, Jederán György, Kelle Antal, Keresztesi Botond, Kicsiny Balázs, Kis Róka Csaba, Maria Lavman Vető – Vető János, Mátrai Erik, Maurer Dóra, Mengyán András, Nagy Barbara, Nemes Csaba, Nem’s Judit, Nemes Márton, Omara, Pinczehelyi Sándor, Pintér Gábor, Robottó-Szabó Ottó, Roskó Gábor, Sugár János, Szalay Péter, Szarka Péter, Szegedy-Maszák Zoltán, Szíj Kamilla, Szombathy Bálint, Szűcs Attila, Szüts Miklós, Tarr Hajnalka, Katarina Sevic, Uglár Csaba, Varga Bertalan, Várnai Gyula, Vojnich Erzsébet.

A nagyszerű kiállítást Spiró György nyitotta meg, beszédében a fény és a sötét kontextusát állította szembe. Természetesen ők képviselik a fényt – a többit találják ki. Spiró így folytatja: „Nyilván nem véletlenül hívták meg a művészeket és nyilván nem véletlenül hívtak meg engem a megnyitóra.”

Micsoda unalmas közhely! Hát persze hogy nem, abban a körben nincsenek véletlenek.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-balliberalis-muveszet-csucsa-orgia-perverzio-aberracio-3651179/

ÁLHÍREKET TERJESZT AZ INDEX

A FACEBOOKON IGAZI ÁVÓS HÁZMESTER TEMPÓBAN JELENTGETIK A VELÜK EGYET NEM ÉRTŐKET

Jeszenszky Zsolt Magyar Idők

Óriási divatja van mostanság az álhíreknek. Nemcsak a terjesztésüknek, hanem a rájuk való hivatkozásnak is. Ha valaki elveszít egy választást, rögtön rá lehet kenni az álhírekre. (Meg az oroszokra, de hát a kettő eleve ugyanaz.)

Álhíreket természetesen csak a fasiszta, populista, antidemokrata, rasszista stb., stb. jobboldal terjeszt. Mit jobboldal, szélsőjobb! Hiszen minden szélsőjobb, ami a liberális elitnek és a vele szövetséges médiának nem tetszik. Nem az ő kedvencük nyeri a választást?

Bélyegezzük meg! Orbán Viktor, Donald Trump, Matteo Salvini, Jair Bolsonaro? Természetesen mindannyian szélsőjobboldali figurák, ahogy azt a mindig független, mindig objektív médiában már rögtön a szalagcímekben is olvashatjuk itthon és külföldön. És győzelmük oka természetesen a propaganda, a gyűlöletkampány, az agymosás, meg persze az álhírek.

Végül is az emberek, a választók egytől egyig tök hülyék, bármivel meg lehet etetni őket. Sőt, minél „álabb” egy hír, annál jobban el fogják hinni. De természetesen ez is csak a jobboldal szavazóira igaz. Aki baloldali, liberális vagy szocialista jelöltre szavaz, az természetesen nem hülye. Az művelt, tanult, demokrata. Nem úgy, mint a sok náci.

https://magyaridok.hu/velemeny/alhireket-terjeszt-az-index-3645707/

BIANKÓ BANKKÁRTYA A SEMMIBE

Polgári Szilvia Magyar Idők

A migránsok részére az ENSZ és az Európai Unió támogatásával szétosztott biankó bankkártyák ügye egy újabb mérföldkő a bevándoroltatás történetében. Már 2015 őszén is – amikor illegálisok százezrei vonultak tökön-paszulyon át, fittyet hányva az őslakosok jogaira és saját kötelességeikre – megannyi kérdés merült föl, ám amíg a többségi társadalom döbbenetében nem merte kimondani a logikus válaszokat, hiszen akkor még a kérdések feltevése is bizarrnak tűnt, addig hamis prókátorok és álcivilek kiabálásától zengett az európai média.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, mégis úgy érezzük, alig változott valami, az uniós szándékokban semmi, talán csak a burkolt és nyílt állásfoglalások aránya módosult, s következményeként vált a kép világosabbá, de semmiképp sem vidámabbá, pláne nem reménykeltőbbé.

https://magyaridok.hu/velemeny/bianko-bankkartya-a-semmibe-3649766/

Erdogan a szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásának hangfelvételeit adta át több országnak

Feltételezhetően savban oldották fel a Törökország szaúd-arábiai konzulátusán októberben meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi holttestét, a maradványokat pedig vélhetően a konzul házának csatornalefolyójába dobták, írja az MTI a kormányközeli Sabah török napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozó cikke alapján. Egy hete ugyanezt az információttörök hivatali forrásokra hivatkozva a Washington Post is megírta.

A csatornából vett mintavétel során talált savmaradványok alapján a nyomozók arra következtettek, hogy a maró anyag által részben feloldódott holttestet a gyilkosok ide dobták, írta most a török lap. A Sabah napilap már november 5-én - szintén névtelen forrásokra hivatkozva - megírta: Rijád a gyilkosság után egy vegyészt és egy toxikológust küldött Isztambulba azzal a feladattal, hogy megszabaduljanak a holttesttől, és hogy eltüntessék a nyomokat. Közben a Washington Post azt írja, a török elnök, Erdogan azt állítja, hogy a konzulátuson készült, a gyilkosság pillanatait megörökítő hangfelvételeket adott át az Egyesült Államoknak, Szaúd-Arábiának, Franciaországnak, Németországnak és Nagy Britanniának. A török hatóságok azt állítják, a felvételen hallható, ahogy az újságíróra lecsap az isztambuli konzulátuson a gyilkos osztag. 

https://index.hu/kulfold/2018/11/10/savban_oldhattak_fel_a_meggyilkolt_szaudi_ellenzeki_ujsagiro_holttestet/

Lefejezték a hazai természetvédelmet?

Elérte a kormányzati bürokráciacsökkentési hullám az Agrárminisztériumot: mintegy 340 szakembert rúgnak ki. Valamiért a természetvédelmi terület szenvedte el a legnagyobb veszteséget.

November 6-án 10 óra körül a kormányablakon keresztül értesítve az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét, minden szakmai értelem nélkül kirúgták,

– írta olvasónk.

Mint hozzátette: a kormány által kommunikált 10 százalék körüli leépítés helyett 44 százalékot rúgtak ki. Szinte kivétel nélkül 14-18 éve ott dolgozó, egyedülálló szakmai és közigazgatási tudással és kapcsolati rendszerrel rendelkező, elhivatott, munkatársat tettek lapátra a közigazgatás modernizációjára hivatkozva, írta forrásunk. Szerinte semmilyen szociális szempont (családanyák, gyereküket egyedül nevelők vagy gyeses álláson lévők stb.) nem számított. Gyakorlatilag az állami természetvédelmet (ami alá az összes nemzeti park igazgatóság, az össze természetvédelmi tevékenység stb.) tartozik, szó szerint lefejezték, írta.  

A levél alapján először körbekérdeztünk az ezen területen dolgozó szakembereknél, akik megerősítették, hogy 

nagy vérfürdő van

a természetvédelemben.

https://index.hu/belfold/2018/11/09/lefejeztek_a_termeszetvedelmet/

Újabb 14 holttestet találtak a kaliforniai tűzvészben

Újabb 14 holttestet találtak a kaliforniai tűzvész helyszínén, és ezzel 23-ra nőtt a halálos áldozatok száma, írja az MTI a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szombati információi alapján. A holttestekre szombaton bukkantak rá, három nappal az erdőtűz keletkezése után. Az áldozatok közül többen épületekben vagy gépkocsikban rekedve haltak meg.

https://index.hu/kulfold/2018/11/11/ujabb_14_holttestet_talalta_a_kaliforniai_tuzveszben/

Trump akkora bunkó volt a kaliforniai tűzvész után, hogy most még ő is visszakozni próbál

Még a saját mércéjével mérve is erős volt Donald Trump amerikai elnök reakciója a Kaliforniát pusztító tűzvészekre. 

A legelső vonatkozó twitjében ugyanis - anélkül, hogy egy szót is vesztegetett volna az áldozatokra vagy bármiféle sajnálkozásra - bármiféle alap vagy bizonyíték nélkül az erdészeteket vádolta meg:

"Ezekre a hatalmas, halálos és költséges tűzvészekre nincsen más magyarázat, mint a gyenge erdőgazdálkodás. Dollármilliárdokat kapnak évente és ennyi életet veszítünk, mindezt az erdők rémes menedzselése miatt. Oldják meg azonnal, vagy nem lesz több költségvetési támogatás! "

https://444.hu/2018/11/11/trump-akkora-bunko-volt-a-kaliforniai-tuzvesz-utan-hogy-most-meg-o-is-visszakozni-probal

Trump a délszláv háború miatt kezdte el korholni, khm, a balti államok vezetőit

Donald Trump is Párizsba érkezett az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségeire, bár a szemerkélő esőre hivatkozva lemondta a koszorúzást az amerikai katonai temetőben.

A látogatásra időzítve közölt nagy összefoglaló cikket az európai-amerikai kapcsolatok megromlásáról a Le Monde. A vezető francia lap ebben felidéz egy áprilisi esetet, amikor Trump a balti államok vezetőit fogadta a Fehér Házban.

https://444.hu/2018/11/10/trump-a-delszlav-haboru-miatt-kezdte-el-korholni-khm-a-balti-allamok-vezetoit

Videotéka: „Aki ezt a rendszert nem becsüli, az rántsa fel magát!”

Dunapataj lakossága 1919 júniusában fellázadt a tanácsköztársaság terrorja ellen. A Duna-melléki parasztfelkelést Szamuely Tibor vezetésével leverték. A faluban 63 embert akasztottak fel az út menti fákra vagy lőttek agyon. Magyar Bálint és Schiffer Pál a nyolcvanas évek végén forgatott filmet a település 1945 utáni sorsáról. Arról hogy a kommunisták szívós, kitartó munkával hogyan törték meg az ott élőket.   

A Dunánál hét ember sorsán keresztül mutatja be a háború utáni eseményeket. Mindegyik történet megérne egy külön filmet. Nem is tudom melyikük sorsa az izgalmasabb. Mesél a kegyetlenkedő padlássöprő, akiből 56-ban forradalmár lett, a költő párttitkár, aki fenyegetéssel terelte a tsz-be saját apját, az emigráló paraszt házaspár, akikből Amerikában milliomos gazda és vendéglátós nagyvállalkozó lett. 

Megismerjük a vakon hívő kommunista iskolaigazgatót, akinek a forradalom alatt megszakad a szíve, majd sírva fogadja a szovjet tankokat, és úgy érzi újra felszabadult, újra van értelme az életének, de rá kell ébredjen, hogy 56 után már semmi nem olyan, mint előtte volt. Végül a lepkegyűjtésbe menekül: 

„Negyven évig voltam propagandista. Azt is olyan szenvedéllyel csináltam, mint a lepkézést.”

A Dunánál - Dokumentumfilm, 126 perc, rendező: Magyar Bálint, Schiffer Pál

https://444.hu/2018/11/10/videoteka-aki-ezt-a-rendszert-nem-becsuli-az-rantsa-fel-magat

Arra kérik a walesi város lakóit, hogy barátkozzanak kicsit a hajléktalanokkal

A mintegy 60 ezer lakosú, walesi Wrexham nemrég azzal került be az országos hírekbe, hogy egy buszsofőr fotósorozatot tett közzé a Spice-ként is ismert szintetikus marihuána hatása alatt álló, zombinak tűnő helyiekről.

 szerhasználók jó része hajléktalan, akiknek az ellátására a szociális ellátórendszer nem elég. Legalábbis így gondolják azok a helyiek, akik  Project Home címen kezdtek kampányba. Arra szeretnék rávenni a város lakóit, hogy 

figyeljenek oda a hajléktalanokra, beszélgessenek, barátkozzanak velük kicsit, kérdezzék meg, hogy vannak.

Az első találkozóra mintegy százan jöttek el, és közülük 40-en jelezték, hogy önkéntesként részt vennének a projektben. Ami nem is olyan rossz, tekintve, hogy a városban 44 hajléktalan él.

https://444.hu/2018/11/10/arra-kerik-a-walesi-varos-lakoit-hogy-baratkozzanak-kicsit-a-hajlektalanokkal

Kásler Miklós tíz új miniszteri biztost nevezett ki

A pénteken este közzétett Hivatalos Értesítőből kiderült, hogy a miniszter újra megbízta Baán Lászlót a Liget-projekt felügyeletével, és nem hagyta az út szélén Hoppál Péter volt kulturális államtitkárt, valamint Rónaszékiné Keresztes Mónika volt képviselőt sem – előbbi a “kulturális alapellátásért”, utóbbi a zenei nevelésért lett felelős.

Zoom.hu éppen a héten szedte össze, hogy hány miniszteri biztos dolgozik az Orbán-kormány tíz minisztériumában: 41-et számoltunk. Akkor még az EMMI-volt az egyetlen, ahol még egyetlen miniszteri biztost sem neveztek ki a kormányalakítás óta, hát most behozták a lemaradást. Bár messze még az előző ciklus rekordja, amikor egyszerre 14 miniszteri biztos szolgált az erőforrástárcánál.

Nemcsak az EMMI-ben bővült a Zoom.hu statisztikájának elkészítése óta a miniszteri biztosok száma: a minap az innovációs miniszter az V. kerület fideszes alpolgármesterét, Jeneiné dr. Rubovszky Csillát az Idősügyi Infokommunikációs Programért felelős miniszteri biztossá nevezte ki. Rogán Antal a 2020-as dubaji expón való magyar részvételt bízta miniszteri biztosra, míg Gulyás Gergely UNESCO-s ügyekért felelős biztost nevezett ki.

A Zoom.hu-nak a fenti kinevezések előtt készült összeállításából az is kiderül, hogy az űrkutatás mellett a hungarológiának, a kormányzat Várba költözésének, a “nemzetpolitikai műveleteknek” és a székelyföldi jeges sportoknak is van már miniszteri biztosa. 

https://zoom.hu/hir/2018/11/10/tiz-uj-miniszteri-biztost-nevezett-ki-egy-levegovel-kasler-miklos/

Egymillió forintot kap havonta Sneider Tamás Jobbik-elnök felesége - a Jobbiktól

BORDÁCS BÁLINT origo

Sneider Tamás felesége havi egymillió forintot markolt fel, Vona Gábor a miniszterelnökre akart hasonlítani, Gulyás Balázs, magát függetlennek tartó „filmszakember” Vona tanácsadója volt – ezek derültek ki a Jobbik korábbi alelnökének legfrissebb, mai Facebook-posztjából. A megtámadott Volner csúcsra járatta a pártból kilépők és maradók közötti háborút, és a Jobbik vezetőiről újabb kínos információk nyilvánosságra hozatalát helyezte kilátásba. 

http://www.origo.hu/itthon/20181110-volne-janos-kitalalt-sneider-felesegenek-fizeteserol.html

Itt a következő jobbikos pofon: képviselői csoportot alakított a Mi Hazánk Mozgalom

BORDÁCS BÁLINT origo

 „Képviselői csoportot alakított az Országgyűlésben a Mi Hazánk Mozgalom” – jelentette be szombati budapesti sajtótájékoztatóján Dúró Dóra. A párt elnökhelyettese kitért arra is, hogy ezzel a lépéssel sem anyagi, sem felszólalási lehetőségeik nem bővülnek.

http://www.origo.hu/itthon/20181110-mi-hazank-mozgalom-kepviselo-csoportot-alakitott.html

Szél Bernadett két hónappal később jött rá, hogy megpuccsolták az LMP-ben

BORDÁCS BÁLINT origo

A zöldeket otthagyó politikus októberben az Egyesült Államokba utazott, állítása szerint tanulni, és olyan tudással tért haza novemberre, amivel már magabiztosan kiismeri magát abban, hogy mi is történt vele szeptemberig. Amerika csodákra képes!

http://www.origo.hu/itthon/20181110-szel-bernadett-megpuccsoltak.html

Hibrid háború — „Az orosz propaganda háborús eszköz, aminek a zavarkeltés és rombolás a célja”

Az orosz dezinformáció elleni harc frontvonalában van Alya Shandra, az Euromaidan Press című ukrán hírportál alapítója. Az angol nyelvű internetes oldal célja, hogy ne csak a Kreml narratívája jusson el nyugatra arról, hogy mi is történik Ukrajnában. Shandra szerint nem szabad elfelejteni, hogy az orosz dezinformáció nem önmagáért van, hanem egy hibrid háború része, a célja pedig az, hogy zűrzavart keltsen és így rombolja le a jelenlegi geopolitikai világrendet. A manipuláció és propaganda témája iránt kutatóként is érdeklődő Shandrával Londonban, a Frontline Club dezinformáció-ellenes konferenciáján beszélgettünk.  

https://atlatszo.hu/2018/11/10/hibrid-haboru-az-orosz-propaganda-haborus-eszkoz-aminek-a-zavarkeltes-es-rombolas-a-celja/

Köddé vált Tiborcz István brüsszeli pályázata, a kormány hallgat

Rejtélyes körülmények között eltűnt a kormányzati pályázati portál nyilvántartásából az a tájékoztató, amely Orbán Viktor miniszterelnök vejének egyik nagy értékű európai uniós pályázatának adatait tartalmazta. Tiborcz István tavaly június 23-án személyesen nyert el több mint 35 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást arra, hogy Csabdi településen ökológiai gazdálkodásra térjen át, és fenntartsa azt.

Csakhogy az európai unió vidékfejlesztési programjából elnyert támogatás adatai úgy tűntek el a Miniszterelnökség által felügyelt kormányzati portálról (palyazat.gov.hu), mintha soha nem is léteztek volna.

A mára megtalálhatatlan, köddé vált pályázat adatait képernyőfotón rögzítettük:

https://24.hu/belfold/2018/11/09/tiborcz-istvan-orban-viktor-brusszel-palyazat-eltunt-miniszterelnokseg-gulyas-gergely

Megjelent az új világháború víziója

Emmanuel Macron francia államfő egyre kétségbeesettebben próbálja meggyőzni honfitársait arról, hogy ellen kell állniuk a nacionalista kísértésnek, ami egyebek mellett elvezetett az éppen 100 éve véget ért első világháborúhoz. Úgy tűnik, nem hallgatnak rá.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megjelent-uj-vilaghaboru-vizio-centenarium-elso-vilaghaboru.672958.html

Egy új nemzetközi láncot gründolt Budapesten a magyar milliárdos

Kulturális-turisztkai központtal bővült a pesti belváros. Az étteremmel, kávéházzal és rendezvényközponttal és tetőterasszal is rendelkező Société hálózat hamarosan külföldön is terjeszkedik.

Budapesten nyitotta meg első közösségi-művészeti-turisztikai központját a Société. A Varga Zoltán érdekeltségi körébe tartozó cég székhelyén étterem, kávéház, tetőterasz is működik, de ezek mellett co-working office, fotó- és video studió valamint rendezvényközpont is helyet kapott.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/budapest-societe-kultura-etterem-kozossegi-varga-zoltan-milliardos.672939.html

Novák Katalin: a magyar gyermekekben van a magyar jövő

A magyar gyermekekben van a magyar jövő, a gyermekek és a gyermeket nevelők támogatása kiemelt cél – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin, akit a családügyi nemzeti konzultációról kérdeztek, elmondta: azért kérik ki az emberek véleményét, hogy ebben megerősíthessék a kormány szándékát. Megjegyezte: az ellenzéki képviselők is kitölthetik a konzultáció íveit, de “nincsenek annyira sokan”, hogy ez megrendítse a kormány elkötelezettségét.

https://prokontra.hu/novak-katalin-a-magyar-gyermekekben-van-a-magyar-jovo/

MIT SZÓLNAK A LENGYELEK KACZYŃSKI HÉTMÉTERES SZOBRÁHOZ?

azonnali.hu

Megérdemli, csak úgy mint Piłsudski! Lehetne még nagyobb is! Tükrözi a lengyel társadalom lelkiállapotát. Ilyesmiket mondtak az Azonnalinak azok a lengyelek, akiket a Varsó egyik központi terén frissen felállított Lech Kaczyński-szoborról kérdeztünk. Lévén ikertestvérek, tulajdonképpen a PiS-elnök Jarosław Kaczyńskit is ábrázolja a mű, nemcsak a volt elnököt. Videó!

http://azonnali.hu/cikk/20181110_mit-szolnak-a-lengyelek-kaczy-ski-hetmeteres-szobrahoz

KILENC KÉRDÉS, AMIT KIFELEJTETTEK A NEMZETI KONZULTÁCIÓBÓL

azonnali.hu

Biztos más is észrevette, hogy a legújabb nemzeti konzultáció is inkább filozofálás a világ dolgairól, mint az ország véleményének felmérése. Szép kérdések, de pár dolog azért még beleférne. Azonnali-lista!

http://azonnali.hu/cikk/20181109_kilenc-kerdes-amit-kifelejtettek-a-nemzeti-konzultaciobol

Átírná a kellemetlen múltját a zsidó világhatalmat emlegető ifjú fideszes

Magyar Hang

Szabadkőműves-összeesküvést vázolt fel még másfél éve a közösségi médiában Horváth Ádám, aki most a kormányerők jelöltje a XVI. kerületben. Cikkünk megjelenése után pedig törölte kommentjét.

– A szabadkőművesség a zsidókkal és a bolsevizmussal összeesküdve gyakorolja a világhatalmat – fejtegette a Facebookon Horváth Ádám. A 2017 márciusában született bejegyzésre egy a XVI. kerületben élő olvasónk hívta fel a figyelmet. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) fiatal politikusa, aki Fidesz támogatásával indul a kerületi képviselőségért hozzátette azt is: „Ez napjainkig élő felfogás, amely mára kiegészült a szabadkőművesség cionizmussal való összefonódásának, valamint a globalizációban játszott szerepének hangsúlyozásával.”

Horváth Ádámot többen is számon kérték szavaiért, mire olvasmányélményeire hivatkozva – csomó helyesírási hibával – így reagált: „Lehet, hogy durvan fogalmaztam. De ahol meg annak idejen olvastam a szabadkoműveserol ott igy lett megfogalmazva. Nem allt szándékomba (sic!) antiszemitanak feltunni nem vagyok az. Ezt remelem mindenki tudja. Konzervativ kereszteny ember vagyok. Ha antiszenita lennek akkor nem itt lennek az ikszben hanem mas ifjusagi szervezetben.”

Egyik bírálójának, Lukácsi Katalinnak a bejegyzésére pedig ezt írta: „Mondhatnek en is rolla (sic!) dolgot de nem teszem mert nem vagyok benne biztos de ha mar valaki nem ugy gondolkosik mint o akkor Antiszemita. Bravo…”

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Horváth Ádám törölte a kommentjét, magyarázatot nem fűzött hozzá. Mondjuk az arra érkező válaszokat nem tudta eltüntetni, ott pedig továbbra is látszik, hogy mit írt.

https://magyarhang.org/belfold/2018/11/10/zsido-vilaghatalmat-emlegetett-az-ifju-fideszes/

Macron egy taslival várta Trumpot, de mi lehet az igazi célja?

Emmanuel Macron a napokban egy „igazi európai hadsereg” szükségességéről beszélt, hogy az EU megvédhesse magát a világ nagyhatalmaitól. A bombát az robbantotta, hogy Oroszország és Kína mellett az Egyesült Államokat is ide sorolta, Trump elnök Twitter-üzenete nem is maradt el másnap. Bár az önálló európai hadsereg kérdése régóta téma, egyelőre nem látni, hogy a francia elnök a politikai marketing céljából dobta be ismét a közbeszédbe, vagy tényleg lépni kíván.

A francia elnök az első világháború száz évvel ezelőtti végét megünneplő egyhetes megemlékezés-sorozat keretében sorra járta Franciaország egykor véráztatta területeit. Az események monstre lezárása vasárnap lesz Párizsban, a világ több csúcsvezetőjének részvételével. A francia diplomáciának nagy siker, hogy egyszerre látogat a fővárosba Donald Trump és Vlagyimir Putyin, de mellettük jelen lesz Theresa May és Angela Merkel is. A alkalmat felhasználva jövő héten háromnapos békekonferencia kezdődik, amelyet innentől kezdve minden évben megrendeznek.

Macron a megnövekedett figyelmet arra használta fel, hogy számos, az Európai Unió jövőjét érintő stratégiai kérdésben megfogalmazza saját álláspontját, például az európai hadseregről, még az orosz és az amerikai vezető közelgő érkezése sem akadályozta meg abban, hogy Európa érdekeit Oroszországgal és az Egyesült Államokkal szemben is meghatározza.

https://24.hu/kulfold/2018/11/11/macron-trump-europai-hadsereg/

Egy elmélet, ami szerint mindenki félreérti, hogyan is működik a pénz

Ha le akarjuk butítani a világ politikai vitáit, akkor a nagy részük végső soron arról szól, hogy az államnak milyen problémákat kellene megoldania és arra mennyi pénze van, honnan szedi össze azt a pénzt, vagy hogy miért X-re költi az értékes adóforintokat, miért nem Y-ra vagy valami másra? Stadionok helyett miért nem kórházakat fejlesztünk a drága adóforintokból? Miért a hadseregre mennek az értékes és véges adódollárok, miért nem arra, hogy mindenkinek legyen ingyenes egészségügyi ellátása?

Megengedheti-e magának egy állam, hogy a jövő generáció terhére eladósodjon azért, hogy most ezt meg azt kifizesse? Miért hagyta ez vagy az a felelőtlen politikus, hogy eladósodjon az állam és óriási lyukak legyenek a költségvetésen? Miért nem szedünk több adót ezektől vagy azoktól, hogy aztán több pénzünk legyen arra költeni, amire sokaknak szüksége van? Egy elég unortodox, de egyre népszerűbb és befolyásosabb közgazdasági elmélet szerint ugyanis

EZEKNEK A VITÁKNAK NINCS TÚL SOK ÉRTELMÜK, LEGALÁBBIS ÚGY, AHOGY MOST LEFOLYTATJUK ŐKET, MERT A KORMÁNY (HA TELJESÜLNEK BIZONYOS FELTÉTELEK) VALÓJÁBAN SOSEM TUD KIFOGYNI A PÉNZBŐL.

A PÉNZÜGYI TAKARÓ VÉGTELEN, 

pontosabban a takaró végességét nem a pénz mennyisége, hanem a gazdaság egészsége határozza meg. Az állami nyújtózkodás az MMT szerint sem korlátlan, más gazdasági erőforrások, mint a munkaerő vagy a természeti erőforrások végesek, ezek pedig korlátozhatják azt, hogy mennyi pénzt nyomtathat az állam büntetlenül. Ha a gazdaságban már nincs kihasználatlan kapacitás, az új pénzt már nem lehet értelmesen felhasználni, akkor az inflációhoz vezet. Vagyis egy okos állam az MMT-sek szerint is tudja, hogy nem nyújtózkodhat a végtelenségig, a pénz önmagában azonban nem egy véges erőforrás, az pedig, hogy mekkora a deficit, gyakorlatilag nem számít. 

https://index.hu/gazdasag/2018/11/11/modern_monetaris_elmelet/

Európa a sovinizmus és az etnikai megosztottság árnyékában ünnepli az 1. világháború végének centenáriumát

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• A magyar kormány ideológiai ugródeszkául használja a 100 éve szétesett Monarchia örökségét, Ausztria inkább üzletet csinál belőle 

• Asselborn úgy látja, hogy a világszervezet migrációs csomagjának elutasításával Ausztria Orbán malmára hajtja a vizet 

• Könnyen zavargásokba csaphat át Varsóban ma a szélsőségesek megmozdulása a lengyel állam függetlenségének 100. évfordulóján, az eseményről nem hiányozhat a magyar és a szlovák szélsőjobb sem, pedig híveik - nacionalista alapokon - egy kanál vízben meg tudnák fojtani egymást

https://b1.blog.hu/2018/11/11/europa_a_sovinizmus_es_az_etnikai_megosztottsag_arnyekaban_unnepli_az_1_vilaghaboru_vegenek_centenar#more14364885

Trump furcsa indokkal nem koszorúzza meg az I. világháborús amerikai katonák sírját

Donald Trump amerikai elnök lemondta a szombat délutánra tervezett koszorúzást az észak-franciaországi belleau-i erdő amerikai katonai temetőjében – közölte a Fehér Ház.Az elnök és a First Lady látogatása az amerikai temetőben elmarad az időjárás okozta logisztikai problémák miatt – jelezte az amerikai diplomácia. Ehhez képest Párizsban teljesen normális az idő (és volt egész szombaton), néha esik egy kicsit az eső, gyenge, 15-20 kilométeres szél fúj, a látási viszonyok jók, illetve nagyon jók. Így meglehetősen érthetetlen

Donald Trump szombat délután a Párizstól mintegy száz kilométerre északkeleten található Aisne megyében tervezett látogatást az amerikai katonai temetőben.

https://168ora.hu/kulfold/trump-furcsa-indokkal-nem-koszoruzza-meg-az-amerikai-katonak-sirjat-158878

Tamás Ervin: Egy vödör jeges víz, meg az ellenzék

valóban úgy lehetne csak felülemelkedni, hogy az összes szóba jöhető jelölt egy előválasztáson mérkőzik meg egymással, s eredményét mindnyájan tiszteletben tartva a győztes lesz Tarlós kihívója. Érett demokráciákban sikerrel futtatható le egy ilyen procedúra, ám félő, hogy társadalmunk jelenlegi állapotában az esemény megtorpedózása, manipulálása, netán megcsonkítása több mint valószínű. Mert bár az eljárás valamelyest élét veszi az összefogásvágy kudarcos emlékeinek, egyetlen jelölt mögé állni valamennyi, ellenzékben lévő szervezetnek, pártnak láthatóan továbbra is nehéz lecke volna. Ha viszont néhány partizán induló a pályán marad, oda az előválasztás legfőbb erénye, a szavazatmaximálás.

Érdekes módon azonban, ahogyan eleddig a szocialisták is elálltak az ilyesfajta megmérettetéstől, úgy most láthatóan rokonszenveznek vele. Az MSZP ugyanis kínos helyzetbe került saját kulcskereső játéka közben. A vesztésben komoly rutint szerzett várospolitikusa, Horváth Csaba ugyanis nem lép magától hátra, s csak úgy ukk-mukk-fukk társai sem engedhetik meg maguknak, hogy a nemrég még miniszterelnök-jelölt társutas, Karácsony Gergely javára döntsenek.

https://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-egy-vodor-jeges-viz-meg-az-ellenzek-158797

Ceglédi Zoltán: Ne haladjuk meg! Lécci!

Pont két évtizedes a félreértés, hülye divat, alibi, miszerint az a politikai innováció és siker, ha egy párt „végre meghaladja a jobb-bal megosztottságot”. Nem.

Minimum két apropóm van erről írni. Az egyik a szocialista EP-képviselő és valószínű közös MSZP–Párbeszéd európai listavezető Ujhelyi István akciója, amellyel a baloldali politikus történelemkönyvet küldött a jobboldali Európai Néppárt politikusának, Jean-Claude Junckernek. Utóbbi Erdély és Románia egyesülésének centenáriumán azt mondta, hogy „az egységes Romániát egész Európa ünnepelheti”. A barom. A másik ok pedig az a teljesen egyértelmű tény, hogy az LMP és a Jobbik meghaladós összefogósdija nem hoz, hanem visz.

A „meghaladás” ugyanis buta és tisztességtelen dolog.

https://168ora.hu/velemeny/cegledi-zoltan-ne-haladjuk-meg-lecci-158744

Kiss-Rigó László püspök szerint ki lehet használni a misét politikai iránymutatásra

Megírtuk, hogy Kiss-Rigó László szegedi püspök letiltatta azt az interjút, amelyet a Magyar Hang készített vele. A hetilap azonban a jogszabályokat betartva pénteken megjelent számában mégis lehozta azt, amelyet az Index szemlézett.

Ebből kiderül, hogy

Kiss-Rigó László szerint nincs baj azzal, ha egy pap a misét pártpolitikai iránymutatásra használja ki, ez kötelességszerű megnyilatkozás is lehet. Például amikor Márki-Zay Péterrel szemben a fideszes jelöltre való szavazásra buzdított Hódmezővásárhelyen, akkor csak egy tévedést korrigált.

Szerinte nem érdekli a híveket az ügynökkérdés, de arra büszke, hogy az egyház hivatalos személyei közül kevesebben voltak érintettek, mint más szervezetekben. Őt magát is megkeresték, de ezen túlmenően beszervezni nem akarták.

A püspök nem állt a Fidesz mellé, de a Fidesz áll ki a leginkább a keresztény értékek mellett.

Régóta ismeri Orbán Viktort, de nem érzi méltónak magát arra, hogy általa tisztelt emberekről nyilatkozzon, hogy ők a barátjuknak tekintik-e őt.

Kiss-Rigó szerint a „Soros György által vallott ideológia” veszélyes az emberiségre, ezért küzdeni kell ellene, a kormány pedig sokat tesz a valódi menekültekért.

Szeged-Csanádi Egyhágymegye azért épít 8000 férőhelyes stadiont egy NB III.-as csapatnak, mert ez nem sport, nem labdarúgás kérdése, hanem annál több.

Kiss-Rigó László nem tudja, mi az a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

https://24.hu/kozelet/2018/11/09/kiss-rigo-laszlo-interju-magyar-hang

Durván csökken a felsőoktatási hallgatók száma Magyarországon 2005 óta

2005-ben még a teljes magyar népesség 4,2 százaléka, 2016-ban már csak 2,9 százaléka járt felsőfokú képzésre valamilyen főiskolára vagy egyetemre. Grafikonra tettük a KSH vonatkozó adatait.

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2018/11/11/durvan-csokken-a-felsooktatasi-hallgatok-szama-magyarorszagon-2005-ota/

Miért szeretik a választók a deformált politikai jellemet és a közösségi hisztériákat - Pogátsa Zoltán írása a baloldali Bibóról

Bibó István a rendszerváltás környékén alapvetően mint a szabadság politikai filozófusa vált rendkívül népszerűvé. Akkor is, és a mai politikai helyzetben is a legtöbb embernek a „nem félni” jut eszébe róla, meg a „szabadság kis körei”. De Bibó nem csupán a szabadság, hanem az egyenlőség és a testvériség elkötelezettje is volt. Egész életében egy olyan politikai mozgalomhoz kötődött, amely az alul lévőket képviselte. Akár a tágabb népi mozgalomra gondolunk, akár a Nemzeti Parasztpártra, ezek alapvetően az alul lévők érdekeinek megfogalmazói, azaz baloldaliak voltak. A magyar népi mozgalom célja a Horthy-rendszer elképesztő egyenlőtlensége és igazságtalansága közepette a nincstelenség, a földnélküliség, a „három millió koldus országa”, a kilátástalan nyomor felszámolása volt. A nyomorral pedig kiszolgáltatottság és függés jár együtt, tanulatlanság és tájékozatlanság, passzivitás és félelem.

Bibó tehát egy baloldali, azaz az alul lévőket felemelni kívánó politikai mozgalomban élte végig életét. Más kérdés persze, hogy ennek a termékeny életnek jelentős része egy szovjet típusú diktatúra évtizedeiben zajlott, elhallgattatva, többnyire passzív oppozícióban, de például 1956 november 4-én még Nagy Imrénél is hősiesebb kiállásban. A szabadságot elnyomó úgynevezett proletárdiktatúra magát baloldalinak állította be, ezért Bibó annak ellenfeleként, a szabadság és a demokrata viselkedés politikai filozófusaként szinte antibaloldaliként tételeződött, vált a Kádár-rendszer liberális és etno-tradicionalista ellenzékének konszenzusos szimbólumává. Bibó neve elsősorban a szabadság eszméjével kötődött össze, amely ismert módon a liberalizmus központi fogalma.

Személye 1989-ban még igen ritka közös nevezőként tudott szolgálni az akkori jobboldal és a liberálisok között. Mára ez a hídszerep megszűnt, a Bibó Szakkollégiumból indult mai jobboldali elit már nem hivatkozik Bibóra, egykori politikai ellenfeleire annál inkább. Úgy tűnhet tehát, hogy Bibó megmaradt a liberálisoknak örök hivatkozási pontként, az autonóm, „szabad” és „demokrata” „polgár” eszményképenként, szembeállítva a „velünk élő feudalizmus” szervilis cinkosaival, kiszolgálóival, passzív útitársaival.

Bibó azonban népi baloldali és nem liberális politikus volt.

https://nepszava.hu/3014650_miert-szeretik-a-valasztok-a-deformalt-politikai-jellemet-es-a-kozossegi-hiszteriakat-pogatsa-zoltan-irasa-a-baloldali-biborol

A jó művészet irritálja a hatalmat – Bagossy László a múlt többszólamúságáról és a háborúk algoritmusáról2018. NOVEMBER 10. ZOLTÁN

Az Örkény Színház Secondhand (szovjetűdök) címmel hozott létre előadást a Nobel-díjas fehérorosz író, Szvetlana Alekszijevics magyarul is olvasható négy könyve alapján, a rendszerváltás emberi traumáit középpontba állítva. A rendezői csapatot rendhagyó módon összesen nyolcan alkotják, közülük Bagossy Lászlóval, a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező osztályának osztályvezető tanárával beszélgettünk a hétköznapi történetek és a vitában születő, de soha véglegesnek nem tekinthető történelmi konszenzus szükségességéről.

"...A nemzeti diskurzusokat el fogják söpörni a globális problémák, és nem kizárt, hogy a ma ismert emberi kultúra is összeroppan vagy jelentéktelenné válik a technológia által létrehozott változások következtében. Az orwelli jóslatokból már most is sok minden megvalósulni látszik. Az algoritmusok által vezérelt háborúk láthatatlanul folynak, és az a gyanúm, hogy a világtörténelem legmasszívabb diktatúráinak és népirtásainak még előtte vagyunk."

https://168ora.hu/kultura/a-jo-muveszet-irritalja-a-hatalmat-bagossy-laszlo-a-mult-tobbszolamusagarol-es-a-haboruk-algoritmusarol-158862

Mindent felforgatna az Operettszínház új vezetése

A kultúrharc már az Operettszínházat is elérte, a korábbi, szintén fideszes vezetés, úgy látszik, nem bizonyult elég nemzetinek. Most lesz Trianon-musical és nemzeti operett, bár a Kero-korszak nézőit ezzel nehéz lesz megtartani.

„Kiss B. Atilla hozza a mentét, Apáti Bence pedig a pitbullokat” – magyarázza egy színházi ember, miért a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az erdélyi születésű operaénekes Kiss B. Atilla és a balettcipőt a kormánypárti publicista cseppet sem finomkodó tollára cserélő Apáti Bence vezetheti jövő februártól a nemrégiben sok vihart megélt Operettszínházat. Pedig a szintén jó fideszes kapcsolatú Lőrinczy György mindent megtett, hogy megtartsa pozícióját. Igazi drámáknak volt helyszíne az Operett, amik nem a színpadon, hanem a színfalak mögött játszódtak.

https://hvg.hu/itthon/201845__operettszinhaz__uj_vezetes__szakitas_amulttal__nemzeti_tancrend

Gazdája botrányaihoz hasonlít a CEU-ügy

Hétértékelő. A Jobbik megrekedt félúton, továbbra sem tisztázott, vezetői mit képviselnek, ráadásul ilyen politikai formációra nincs társadalmi igény – jelentette ki Boros Bánk Levente

Magyar Hírlap

A Soros-egyetem ügye egyre inkább kezd hasonlítani Soros György tőkespekulációira, hiszen kiderült, még sincs minden rendben az intézmény körül – mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus, aki szerint a Jobbikot már csak a frakció létezése és a költségvetési támogatás tartja életben.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133287/Gazdaja_botranyaihoz_hasonlit_a_CEUugy

Dippold Pál Izotermiás németek

Álláspont. Egyre erősebb az álszent bevándorláspártiakat elutasítók tábora, és nemsokára eljön az az idő, amikor a haladók zizegő aranytakaróba csomagolt menete megszégyenülten kikulloghat a német kultúrából

Magyar Hírlap

Napjainkban, amikor Európa nyugati részét egyre inkább az önazonosság elveszítése vagy pontosabban annak feladása jellemzi, egy cseppet sem meglepő hírt kaptunk: ez úgy szól, hogy összefogott több száz német kulturális intézmény a jobboldali populizmus ellen.

A politikai akcióművészeti akció nem váratlan. A liberálisok mindegyike tudniillik művész. Nagy bálványuk, Andy Warhol is jó előre megmondta, hogy öt perc világhírnév mindenkinek jár. Na, ezért sorakoznak körmönfontnak gondolt, ám valójában szórakoztatóan hülye akcióikkal. A Goethe, Schiller, Kleist, a Bach család vagy Günter Grass nevével megfényesített német kultúra mai képviselői azonban szinte minden lépésükkel igyekeznek belerúgni a német nemzeti hagyományokat éltető és továbbörökítő elődökbe. A második világháború utáni fizikai, lelki és szellemi megerőszakolásuk mára többségüket eljuttatta a liberalizmus műkozmoszába, ahol nincsen semmi. Illetve csak az lehet valami, amit ideológusaik kellő hókuszpókusz után annak nyilvánítanak. A valami bármi lehet, ami nem normális. Amivel megtagadhatják a hagyományos közösségeket.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133286/Izotermias_nemetek

Fidesz-KDNP: Az Európai Bizottság mondja meg, ki és milyen összeggel tölti fel a migránskártyákat!

„Kinek a pénzéből finanszírozzák a migránsokon keresztül akár a terrorizmust is?”

MH/MTI – 2018.11.10. 11:25 

A kormánypártok elvárják, hogy az Európai Unió bizottsága adjon választ a migránskártyákkal összefüggésben felvetődő kérdésekre, többek között arra, ki és milyen összeggel tölti fel ezeket bankkártyákat - mondta Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetségének szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: napok óta borzolja a kedélyeket a migránskártyák ügye, nemcsak a magyar, hanem az európai közvéleményét is. Az újraéledő balkáni útvonalon rengeteg migránsnál látni név nélküli bankkártyákat, amelyekkel rendszeresen pénzt vesznek ki a bankautomatákból. 
 

Ezeket a pénzeket valaki küldi nekik - mondta a kormánypárti politikus, aki szerint adódik a kérdés, hogyan lehetséges ez.
 

Akik elindították ezt a programot, miért titkolták el a létezését, ki és mennyi pénzzel tölti fel ezeket a bankkártyákat, hányszor vehet fel egy migráns és milyen összeget ezekről a kártyákról? - vetette fe

http://magyarhirlap.hu/cikk/133187/FideszKDNP_Az_Europai_Bizottsag_mondja_meg_ki_es_milyen_osszeggel_tolti_fel_a_migranskartyakat

Magyar kezdeményezés a zsidóság védelmében

Másokat is lépéskényszerbe hozhat a kormány kiállása az antiszemitizmussal szemben

Magyar Hírlap

Kormányzati támogatással végezhet az antiszemitizmust kutató és elemző munkát európai szinten a Tett és Védelem Alapítvány. Köves Slomó rabbi lapunknak megerősítette, számos európai országban már kifejezetten fizikai fenyegetettségben élnek a zsidó közösségek tagjai.

Európai zsidó szervezetekkel együttműködve nyit irodát Brüsszelben a Tett és Védelem Alapítvány (TEV), hogy olyan, az antiszemitizmust monitorozó, kutató és elemző, valamint jogvédelemmel és edukációval foglalkozó európai központ jöjjön létre, amely képes egységes módszertan alapján, hitelesen fellépni az antiszemita indíttatású cselekmények ellen – jelentette be a napokban a szervezet. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija egy brüsszeli tanácskozáson felidézte a TEV 2012-es magyarországi megalapítását, mely szervezet többek közt Európában egyedülállóan, havi rendszerességű antiszemitizmus-monitoring jelen­- téseket ad közre.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133294/Magyar_kezdemenyezes_a_zsidosag_vedelmeben

Zuglót kérik Karácsonyék az MSZP-től a közös EP-listáért

A Párbeszéd vasárnapi, budapesti tisztújító taggyűlésén újraválasztották a párt két eddigi társelnökét,Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt – írja a távirati iroda.  A választáson egyik vezetőnek sem volt kihívója, az elnökség tagja lett még Szabó ZsoltBéres AndrásHegyesi BeátaTordai Bence és Mach Péter.

A szavazás utáni tájékoztatón Karácsony beszélt a párt politikai stratégiájáról is, amely szerint a Párbeszéd az MSZP-vel közösen indul a jövő évi EP-választáson, de széleskörű Európa-párti szövetség kialakítására törekszik. Szabó Tímea pedig azt mondta,

csak úgy tudják elképzelni a szövetségesi politikát, ha jövőre az önkormányzati választáson Karácsony Gergely lesz a zuglói polgármesterjelölt és ezt szövetségeseik helyi, regionális és országos szinten is támogatják.

https://24.hu/belfold/2018/11/11/karacsony-gergely-szabo-timea-parbeszed-elnok-zuglo-mszp/