2018, május 9 - 08:39 Sajtószemle

Trump felrúgja az iráni atomalkut, beláthatatlan következményekkel járhat

Az amerikai elnök kedd esti sajtótájékoztatóján közölte, bizonyítékuk van rá, hogy az iráni ígéret hazugság volt.

Donald Trump a magyar idő szerint 20 órakor kezdődő sajtótájékoztatóját azzal kezdte, az iráni rezsim jelenleg a világon az egyik legfőbb támogatója a terrorizmusnak, így a Hezbollahnak, az al-Kaidának és a táliboknak.

Emlékeztetett, hogy az előző amerikai kormány más országokkal egyetemben szerződést írt alá Iránnal, amivel megpróbálták megakadályozni a nukleáris programjukat. Szerinte ez nem jött össze, az uránsűrítés ugyanúgy zajlik, mint korábban.

Az iráni atomalkunak arra szolgált volna, hogy megvédje az Amerikai Egyesült Államokat és szövetségeseinket egy iráni nukleáris bombától, a fegyvertől, ami csak az iráni rezsimet fogja fenyegetni. Meghatározó bizonyítékunk van rá, hogy az iráni ígéret hazugság volt

– közölte az elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, konzultáltak szövetségeseikkel, köztük Franciaországgal, Németországgal és az Egyesült Királysággal, valamint közel-keleti országokkal, és arra jutottak, hogy Irán sosem rendelkezhet nukleáris fegyverrel.

https://24.hu/kulfold/2018/05/08/donald-trump-usa-irani-atomalku/

Izraelben készenléti állapotot rendeltek el, megnyitották az óvóhelyeket

Az iráni atomalku nem tökéletes, de a béke forrása egy robbanékony régióban - érvelt a francia kormány, mielőtt Trump egyoldalúan felmondta a megállapodást

Percekkel a nagy bejelentés előtt - tehát már valószínűleg a döntés tudatában - Izrael készenléti állapotot vezetett be, és az óvóhelyek megnyitására adott utasítást a Golán fennsíkon. Helyi médiaértesülések szerint az izraeli hadsereg légvédelmi egységeket telepített az északi határvidékre, mert szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában.

https://444.hu/2018/05/08/izraelben-keszenleti-allapotot-rendeltek-el-megnyitottak-az-ovohelyeket

Ítéletidő verte szét a Kossuth téri tüntetést

 

Spontán demonstrációvá alakult a felhőszakadás után a tüntetés. Néhány ezren maradtak, 

Negyed nyolc körül azonban leszakadt az ég, és a demonstrációt elmosta az eső.

Percről percre követjük az eseményeket.

Zúgott a Diktátor! és az Orbán takarodj!

https://24.hu/kozelet/2018/05/08/uj-orszaggyules-ujabb-tuntetes-elo/

Akár egy jobb bálban: cigányzenekar köszöntötte az érkező képviselőket a Parlamentben

Cigányzenekar húzza a talpalávalót a Parlament Piros társalgójában az érkező képviselőknek, a jó hangulat jegyében – jelentette tudósítónk. A képviselők várakoznak fényképezésre, az egésznek osztályfényképezés hangulata van.

Kollégánk fotózott, majd karon fogta az Országgyűlés sajtófőnöke, és kérte, hagyja el a Piros társalgót. Az újságírók a mai ülésen vagy a sajtóteremben, vagy az elé felállított kordonon belül dolgozhatnak – mindentől távol – vagyis képviselőt akkor látnak, ha azok pont arra mennek.

Az eseményekről percről percre tudósítunk, azt itt találja.

 

http://hvg.hu/itthon/20180508_Ciganyzenekar_huzza_a_talpalavalot_a_kepviseloknek__itt_vannak_a_lesifotok

Történelmi pillanat: kitiltották az újságírókat, nem mehetnek a képviselők közelébe a Parlamentben

Először fordul elő, hogy az újságírók nem tehetik be a lábukat a Parlament ülésterme melletti folyósóra, ahol a képviselőkkel találkozni lehetne.

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/a-sajto-nem-mehet-a-kepviselok-kozelebe-a-parlamentben/6lkvjmv

Kordonok nélküli, pár százas tüntetés kísérte végig az alakuló ülést

 

·         Hétfő este a Kossuth téren elkezdtek gyülekezni a tüntetők, de nem alakult ki nagy tömeg.

·         A rendőrség a várakozásokkal ellentétben nem kezdte el felszerelni a kordonokat, sőt, semmit nem kezdett a tüntetőkkel, pedig a zárás hivatalosan este 6 órától már élt.

·         Hajnalra pár tucatnyi ember maradt, őket reggel tessékelték ki a térről.

·         Az alakuló ülés 10 órás kezdete előtt az Alkotmány utcánál gyűltek össze a tüntetők, majd beengedték őket  a térre.

·         A téren egészen a Parlament lépcsőjéig elmehettek a tüntetők, ott rendőrsorfallal néztek szembe. Zúgtak a "hazaáruló", "Orbán takarodj", és egyéb szokásos kormányellenes skandálások. Egyórás Facebook-élőnket itt nézheti vissza minderről.

 

https://index.hu/belfold/2018/05/08/ez_tortent_eddig_a_kossuth_teri_tunteteseken/

 

Gyurcsányék kiegészítették az esküt, Hadházy be sem ment

 

Némi közjátékkal alakult meg az új Országgyűlés. A DK-sok kiegészítették az eskü szövegét, az LMP-s Hadházy Ákos távol maradt.

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament. A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt.

 

https://index.hu/belfold/2018/05/08/megalakult_az_uj_orszaggyules_gyurcsanyek_kiegeszitettek_az_eskuszoveget/

 

Eltüntetett névtábla és szokatlan kölcsön bonyolítja az új miniszter titkát

Múlt csütörtökön egyszer csak eltűnt az Orbán-kormány új miniszterének neve egy rózsadombi lakópark kaputelefonjáról. Kora délután a Bártfai-Mager felirat még szerepelt a listán, négy órával később azonban már nem volt ott. Bártfai-Magert valaki egyszerűen levágta.

Mindez pont aznap történt, amikor cikket közöltünk egy több száz cégből álló hálózatról, melynek egyik központja Bártfai-Mager Andrea lakásán működött. A leendő miniszter ingatlanjába, amely az elején említett kapucsengős lakóparktól másfél kilométerre fekszik, mintegy hatvan vállalkozás volt bejegyezve. Szinte az összes Bártfai-Mager volt férjéhez, Balogh Sándorhoz kötődött.

189 millió a 12 milliós cégnek

hasonló hitelügyleteket összesítő hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a Bártfai-Mager és Balogh Sándor közös fiának tulajdonában lévő Globofood Kft. tavaly év végén nagy összegű kölcsönt kapott az egyik legjelentősebb takarékszövetkezettől. A 26 éves férfi cégét 2014-ben alapították, és három év alatt összesen 12 millió forint bevétele volt. Vagyona 2016 végén még úgy sem érte el a 3,5 millió forintot, hogy már ekkor jelentős részesedése volt egy a forgalma alapján jóval nagyobb vendéglátó cégben.

A Globofood tavaly decemberben mégis 189 millió forintos hitelszerződést írt alá a B3 Takarékkal*. A kölcsön fedezetét ráadásul két olyan lakás hasznosításából származó bevétel adja, amelyek a rózsadombi lakóparkban találhatóak.

https://g7.24.hu/allam/20180508/eltuntetett-nevtabla-es-szokatlan-kolcson-bonyolitja-az-uj-miniszter-titkat/

 

Már nem Soros ügynöke Szél Bernadett

 

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője a Ház egyhangú döntése alapján (183 igen) ismét a nemzetbiztonsági bizottság tagja lett. Ezt tehát megszavazták a kormánypárti képviselők is, köztük a fideszes Németh Szilárd, aki bizottsági alelnökként hónapokon át arra hivatkozva bénította meg a titkosszolgálatokat ellenőrizni hivatott testület munkáját, hogy a 2014-ben általa is elfogadott LMP-politikus „Soros embereként” nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért jelenlétében nem lehet titkos ügyekről tárgyalni.

Ebben az sem zavarta, hogy az erről nyilatkozni egyedül hivatott Alkotmányvédelmi Hivatalnak nem volt ellenvetése Szél Bernadett ellen.

http://hvg.hu/itthon/20180508_Mar_nem_Soros_ugynoke_Szel_Bernadett

 

Kifütyülték a tüntetők a Parlamentből távozó Schmidt Máriát – videó

 

http://hvg.hu/itthon/20180508_Kifutyultek_a_tuntetok_Parlamentbol_tavozo_Schmidt_Mariat__video

 

Áder bocsánatot kért a választáson történtek miatt

 

Áder János köztársasági elnök a parlament alakuló ülésén azt kérte, hogy mindenki tisztelje a választó döntését, mert ez a demokrácia alapja. Az államfő szerint a választások eredménye megkérdőjelezhetetlen, az új Országgyűlés legitimitása erős. Áder mindenkinek megköszöni a részvételt.

Az államfő három javaslatot tesz:

·         a választási eljárási törvény felülvizsgálatát kéri,

·         kritizálja a törpepártok szerepét és a közpénz pazarlását,

·         az átjelentkezések miatti hosszú várakozási idő megszüntetését.

Áder bocsánatot kér azoktól, akiknek sorban kellett állniuk, és megköszöni, hogy azt sokan mégis megtették. Szerinte ez a demokrácia igazi ünnepe.

Orbánt ajánlotta mindeki figyelmébe

http://hvg.hu/itthon/20180508_Ader_bocsanatot_kert_a_valasztason_tortentek_miatt

 

Sok fideszes képviselő bujkált, Lázárral még fotózkodni is lehetett

 

Lázár János – még pár napig ügyvezető miniszter, Hódmezővásárhely képviselője – sok fideszes frakciótársától eltérően nem közvetlenül a parlament épületéből ment le a mélygarázsba, hanem a Kossuth tér felszínén közelítette meg a tér északi oldalán található garázslejárót. Ebből nem is támadt gondja, tüntető erre egy szál sem volt, megállította viszont a politikust egy pár, amelynek hölgytagja közös fényképet kért tőle. Lázár János készségesen belement ebbe, a fotó elkészült, a miniszter mehetett az autójához.

 

http://hvg.hu/itthon/20180508_A_tobbi_kepviselo_bujkalt_Lazarral_meg_fotozkodni_is_lehetett

 

Most akkor hogy? - Jegyző lett a T. házban az örökre kitiltott képviselő

172 igen szavazattal, egyedül a fideszes Horváth István ellenszavazatával az országgyűlés egyik jegyzőjévé választották Tordai Bencét, a Párbeszéd képviselőjét, akit Kövér László, a ma újraválasztott házelnök 2017 áprilisában „örökre” kitiltott az Országházból. Tordai akkor pártszóvivő volt, de nem képviselő, és azzal vívta ki az elnök haragját, hogy „Putyin-csicska”, „hazaáruló”, „#stop.orbán” feliratú cédulákat tűzött ki a miniszterelnök ajtajára - emlékeztet a hvg.hu.

http://nepszava.hu/cikk/1159358-most-akkor-hogy---jegyzo-lett-a-t-hazban-az-orokre-kitiltott-kepviselo

 

Lázár János szomorú zenére szedi a cókmókját, és közben elmond egy rejtélyes üzenetet

Majdnem két hétig nem frissült Lázár Jánosnak a kampány alatt legendássá vált Facebook-oldala, még a parlament megalakulásáról sem posztolt. A megbuktatott csúcsminiszter a Fidesz frakciófotózására sem ment el

Kedden délután viszont kirakott egy „Búcsú” című videót, amelyben lágy zongoraszó hallik, miközben Lázár összepakolja a miniszteri dolgozószobáját. Iratmegsemmisítőt nem látunk, csak líraian lebbenő függönyt és a falra akasztott képek hűlt helyét.

Lázár szó szerint nem idéz a levélből, de a két utolsó bekezdést emeli ki:

 

„Ne vezesd hazánkat oly áldozatokra, melyek még a reménytől is megfosztanának!

 

Tudom, hogy a Cassandrák szerepe hálátlan szerep. De Te fontold meg, hogy Cassandrának igaza volt!”

 

 

https://444.hu/2018/05/08/lazar-janos-szomoru-zenere-szedi-a-cokmokjat-es-kozben-elmond-egy-rejtelyes-uzenetet

Schmidt Mária adta ki és ő is méltatja Szili Katalin pályaívét

Nemrég jelent meg Galló Béla politológus könyve Szili Katalinról, aki szocialista házelnökből lett a Miniszterelnökség munkatársa, egymilliós fizuért. A kvótanépszavazáson természetesen nemmel szavazott, a kampányban pedig fideszes fórumon is fellépett.

 

Ezek után nem nagy fordulat, hogy Schmidt Mária közalapítványa adta ki a róla szóló könyvet, amelynek előszavában a szerző reményét fejezi ki, hogy „az elfogulatlan olvasó értékeli majd ezt a tárgyilagosságot”.

 

A tárgyilagosság rögtön az ajánlóban kiütközik:

„Aki ismeri őt, tudja, Szili kivételes képességekkel rendelkezik. Egyik titka a kikezdhetetlen embertisztelet. Nemcsak azokat tartja fejben, és ajándékozza meg figyelmével, akikkel egy oldalon küzd, de mindenkor és szelíden azokat is a keresztnevükön szólítja, akikkel vitája van.”

https://444.hu/2018/05/08/schmidt-maria-adta-ki-es-o-is-meltatja-szili-katalin-palyaivet

 

Sokkal több uniós pénz jutott a fideszes lelkész családjához, mint korábban hittük

 

Míg az unokaöcs a nagyszülői házból alakíthatott ki vendégházat, a református lelkész fideszes képviselő Hörcsik Richárd fia borászatát fejlesztheti uniós pénzből. A politikus személyi titkára is sikeres pályázó - helyiek információi szerint ő is családi háza vendégházzá alakítására nyert támogatást.

Göncruszkán a református lelkész Hörcsik Richárd unokaöccse alakíthatott ki vendégházat az egykori nagyszülői házból. A hvg.hu írta meg, hogy az uniós pályázatban vállaltak ellenére az ingatlan mégsem kereskedelmi szálláshelyként üzemel. A Hír TV-nek a helyiek is arról nyilatkoztak, hogy leginkább a család használja a házat.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/fideszes-rokon-boraszatara-is-jut-unios-penz-2460787

 

ÁPRILIS 8. ÓTA TOVÁBB NŐTT A FIDESZ TÁMOGATOTTSÁGA

Kiss Adorján Magyar Idők

A parlamenti választás után is változatlanul őrzi előnyét a Fidesz–KDNP, a kormánypártok népszerűsége 50 százalék feletti a választási részvételüket biztosra ígérők között – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített felméréséből. A kormánypártok tehát tovább tudtak erősödni a választási győzelmet követően. A teljes népességen belül 41 százalékos, tehát több mint hárommilliós a kormánypárti tábor, míg a többi párttal összesen 27 százalék, tehát csak kicsivel több mint kétmillió ember szimpatizál. Így elmondható, hogy nem igaz a kormányellenes tüntetők jelmondata, miszerint ők lennének többségben Magyarországon.

https://magyaridok.hu/belfold/aprilis-8-ota-tovabb-nott-a-fidesz-tamogatottsaga-3072160/

 

„A néppártiakat is komplett hülyének nézi az Orbán-kormány” – itt van Orbánék 59 oldalas uniós magyarázkodása

„Ez a ferdítésekkel és féligazságokkal teli dokumentum pontosan megmutatja, hogy a magyar emberek és az európai döntéshozók mellett még legfontosabb szövetségeseit, a velük szemben már egyre élesebb kritikára hajló keresztény-konzervatív néppártiakat is komplett hülyének nézi az Orbán-kormány” – írta Ujhelyi István, a szocialista európai parlamenti (EP-) ugyanis kirakta a saját honlapjára a magyar kormány levelét, amit megkapott az európai Parlament Jogi és Állampolgári Bizottságának (LIBE) összes tagja.

Ujhelyi emlékeztetett: a magyar kormány ámokfutása miatt az EU történelme során először kezdeményezték a „nukleáris opcióként” is emlegetett hetedik cikkely alkalmazását egy tagállam ellen. A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által jegyzett jelentés és a különböző szakbizottságok által ahhoz beadott kiegészítő-vélemények azt hivatottak kiértékelni, hogy a jogállamiság és az alapvető jogok rendszerszintű veszélynek vannak-e kitéve Magyarországon – ami alapján megalapozottan lehetne szankciókat alkalmazni Budapest ellen.

http://168ora.hu/itthon/a-neppartiakat-is-komplett-hulyenek-nezi-az-orban-kormany-itt-van-orbanek-59-oldalas-unios-magyarazkodasa-149524

 

Megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, mégis a karzatról élvezte a képviselők eskütételét Orbán kedvenc arab üzletembere

Naffa Jordánia tiszteletbeli konzuljaként épített ki szoros kapcsolatot fideszes politikusokkal. Az üzletember akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor kiderült, hogy az FBI által is körözött – 2017 januárjában elhunyt – szaúdi üzletemberrel, Gaith Pharaonnal együtt kérelmet adott be a magyar hatóságokhoz, hogy megszerezze az állampolgárságot. A szaúdi milliárdos kérelmét Áder János köztársasági elnök utasította el, Zaid Naffaé pedig a Terrorelhárítási Központ átvilágításán akadt fenn a kockázatok miatt.

Mindez azonban nem akadályozta meg, hogy ott legyen az új Országgyűlés alakuló ülésén

http://168ora.hu/itthon/megbukott-a-nemzetbiztonsagi-atvilagitason-megis-a-karzatrol-elvezte-a-kepviselok-eskutetelet-orban-kedvenc-arab-uzletembere-149543

 

Kommunista munkásőrnek nevezte Stefka Istvánt a kommentelő, akit ezért arccal és névvel állított pellengérre a Pesti Srácok

Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatója feljelenti és milliós sérelemdíjra perli a lap egyik kommentelőjét, mivel az rendszeresen “kommunista és munkásőr múlttal” vádolta kommentekben az 1982-ben, a sajtónap alkalmából a „Belügyminisztérium érdekében kifejtett áldozatos munkájáért” a belügyminiszter és az MSZMP KB Agit-Prop osztályának vezetője által kitüntetett újságírót.

Természetesen a rágalmazás elítélendő dolog, és Stefkáról semmilyen információ nincs, hogy munkásőr lett volna. Az se megengedhető, ha őt valaki visszatérően ilyen hazugságokkal vádolja. Nyilván senkinek se kell ilyet tűrnie. De talán vannak megelőző intézkedések az előtt, hogy egy lap saját kommentelőjét, akivel a Pesti Srácok cikke szerint levelező viszonyban is van, beperelje milliós sérelemdíjra, és képpel, névvel, munkahelyével kiszerkessze egy cikkben.

Például ott van a moderáció intézménye, amivel a rágalmazó hozzászólásokat el lehet tüntetni.

https://merce.hu/2018/05/08/nevet-es-arcat-kozzeteve-kovetel-serelemdijat-egy-kommentelojetol-a-pesti-sracok/

 

Hosszú Katinka volt edzője beleszállt Shane Tusupba

 

Közzétette a Hosszú Katinka korábbi amerikai edzőjével készített teljes interjút az M4 Sport. Dave Salo ebben nemcsak bocsánatot kért a háromszoros olimpiai bajnokról, de beszélt annak férjéről, Shane Tusupról is. Akit ugyancsak ismer, mivel a trénere volt a Kaliforniai Egyetemen.

 

Salo megerősítette, amit a magyar úszósportban dolgozók már többször elmondtak: Hosszú másképp viselkedik, amikor vele van a férje. Az amerikai edző azt mondta, ha az úszó egyedül van, tudnak pár szót váltani, "egyébként a férje nem igazán engedi beszélni bárkivel, legalábbis én így tapasztaltam. A legutóbbi világbajnokságon találkoztam vele egyedül is, nem beszélgettünk sokat, de legalább köszöntünk egymásnak. Aranyos lány, tényleg nagyon szeretem Katinkát" – magyarázta.

Azt is elmondta, hogy amikor Tusupot edzette – akiből végül egy súlyos sérülés miatt nem lett komoly versenyző – "legalább egyszer" ki is rúgta az amerikai csapatból. "Olyan dolgai voltak, amelyek nem tettek jót a programunknak, és nem éreztem, hogy segítik a csoportot, de adtam neki egy második esélyt."

Salo szerint Tusup nem mindig van jó hatással a feleségére, emiatt féltette is az úszót. Tusupnak – magyarázta – magatartásproblémái vannak, amelyek nem újkeletűek, és amelyek bírósági ügyekhez is vezettek

http://hvg.hu/sport/20180508_hosszu_katinka_volt_edzoje_beleszallt_shane_tusupba

 

Gulyás Gergely a Reutersnak: Magyarország nem Lengyelország

 

Az új kormány várható intézkedéseiről és az euróövezeti csatlakozásról is beszélt a hírügynökségnek a politikus.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20180508_Gulyas_Gergely_a_Reutersnak_Magyarorszag_nem_Lengyelorszag

 

CHAPLIN-PÁRT

Szikszai Péter Magyar Idők

Egy anekdota szerint egyszer a világhírű Charlie Chaplin az 1900-as évek valamelyikében benevezett egy San Franciscóban rendezett Chaplin-hasonmásversenyre, és nagy meglepetésre még a döntőbe sem jutott be. A Jobbik politikusai a történet alapján gondolhatták úgy, hogy ha szorgalmasan utánozzák a Fideszt, alteregóként legyőzhetik a kormánypártot. A terv nem sikerült, viszont pechükre végleg egy csetlő-botló párt maradtak.

A Jobbik ügyetlenül akart Fidesz lenni. Először jól bedurvultak, és teleplakátolták a várost az általuk korruptnak tartott közszereplők és politikusok képével, ahogy annak idején a Fidesz is tette Zuschlaggal, Hunvalddal és Hagyóval. A lufi azonban már eleve lyukas volt, ki se pukkant. Elszúrták a béruniós akciót is. Mint valami nagy európai hálózattal rendelkező politikai alakulat, nagy médiatámogatással gyűjtötték az aláírást a komolyan nem vehető ügyért, de a mai napig nem tudjuk, hogy mennyi szignót hoztak össze.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/chaplin-part-3072637/

A JÖVŐ CSAK A MÚLT STABIL FUNDAMENTUMAIRA ÉPÜLHET

KÁSLER MIKLÓS: A CSALÁD A LEGFONTOSABB ÉRTÉKEK EGYIKE

Haiman Éva Magyar Idők

A klasszikus emberi, keresztényi és nemzeti értékek képviseletét, elmélyítését és átadását tekinti a humán tárca legfontosabb feladatának az emberi erőforrások leendő minisztere. Kásler Miklós először a Magyar Időknek adott interjút, amelyben a demográfiai mutatók javítása érdekében szükséges lépések között elsőként a családtámogatások erősítését, az egészségügyi ellátás minőségének javítását, az oktatási rendszer értékalapú átalakítását és a munkaalapú társadalom erősítését is említette.

https://magyaridok.hu/belfold/a-jovo-csak-a-mult-stabil-fundamentumaira-epulhet-3071272/

A TÉNYEKET FONTOS ISMERNI

NINCS BRUTÁLIS TÚLSÚLY, NINCS BÁNTÓ EGYOLDALÚSÁG, A PALETTA PEDIG KORÁNTSEM SZEGÉNYES

Prőhle Gergely Magyar Idők

Szakács Árpád A tényekkel fölösleges vitatkozni című írásában helyesen jegyzi meg, hogy a tükörbe nézés, az önreflexió mindig hasznos, hiszen nyilván nem minden tökéletes, amit az ember csinál. A tükör azonban, ha mondjuk ő néz bele, nem segít megválaszolni bizonyos kérdéseket, amelyekre egy másik személlyel, mondjuk velem való eszmecsere alapján könnyűszerrel választ lehetne kapni – sok nyomdafestéket is megtakarítva.

Tisztelt Szakács úr, összefoglalva: nincs „brutális túlsúly”, nincs „bántó egyoldalúság”, mert a paletta mindnyájunk szerencséjére korántsem „szegényes”. Van viszont rengeteg, az irodalom és a kulturális világ minden szereplőjét figyelembe vevő munka, s ezáltal egy olyan változatosság, ami – ezt olvasom ki a látogatottsági adatokból – a közönségnek is egyre jobban tetszik. Ez egyébként jó hír az adófizetőknek is – politikai szimpátiájuktól függetlenül.

Nyilván nem fogjuk egymást meg­győzni, a PIM népszerűsége viszont a nagyközönség és az irodalmárok körében nőttön nő, a feletteseim pedig majd eldöntik, hogy szerintük is jó-e ez így vagy sem. Ugyanakkor abban, remélem, minden nézetkülönbségünk ellenére is egyetértünk: létfontosságú, hogy minél több, főleg ifjabb embert tudjunk megnyerni az irodalom és általában a kultúra ügyének. Elkötelezettségét látva feltételezem, hogy ebben hajlandó közreműködni. Továbbra is várom a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A szerző a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

https://magyaridok.hu/velemeny/a-tenyeket-fontos-ismerni-3062908/

OECD-jelentés: a Fidesz rommá adóztatja a magyar családokat

·      Az egész OECD-ben csak öt ország vett el többet egy egyedülálló, átlagosan kereső munkavállaló pénzéből, mint Magyarország.

·      A magyar adórendszer családbarát, a gyerekes munkavállalókra alacsonyabb adó- és járulékterhet pakol, mint a gyerektelenekre.

·      Azonban messze nem a magyar adórendszer a legcsaládbarátabb, Lengyelországban például sokkal inkább a családok felé billen a mérleg nyelve.

·      A magyar állam minden családtípusra több adóterhet rak, mint az OECD-átlag, és szinte minden családtípusra többet, mint a többi visegrádi ország.

·      Ráadásul a magyar áfa a világon az egyik legmagasabb, vagyis a magyar állam a fogyasztási oldalon is alaposan megsarcolja a már amúgy is alaposan megsarcolt fizetéseket.

https://zoom.hu/hir/2018/05/08/oecd-jelentes-a-fidesz-romma-adoztatja-a-magyar-csaladokat/

 

Oldalról oldalra megmutatjuk az új Magyar Nemzetet, a Magyar Hangot!

A Kossuth téri performansz keretében már árulják az új lapot; kapható a Parlamentnél és környékén.

 

https://zoom.hu/hir/2018/05/08/oldalrol-oldal-megmutatjuk-az-uj-magyar-nemzetet-a-magyar-hangot/

 

Durván elszállt az államháztartás – már ezer milliárd felett a hiány

 

Stabil és kiszámítható az államháztartás helyzete – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium miután közölte, hogy négy hónapa alatt 10801,4 milliárd forintos deficitet hozott össze a kormány. Soha nem volt még ilyen magas a deficit áprilisban. 

https://zoom.hu/hir/2018/05/08/oecd-jelentes-a-fidesz-romma-adoztatja-a-magyar-csaladokat/

A Kutyapártnak 25 millió kampánypénzt kell visszafizetnie

Nem érte el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 25 egyéni jelöltje a szükséges 2 százalékot a választáson, így az indulásuk után felvett 1-1 millió forint állami támogatást vissza kell fizetnie a pártnak. A 25 millió forintos tartozás megtérítéséhez támogatóik segítségét kérik.

http://nepszava.hu/cikk/1159366-a-kutyapartnak-25-millio-kampanypenzt-kell-visszafizetnie

Hadházy Ákos: A kormány már csak a néptől fél

Az Orbán-kabinet választások útján sem leváltható: ahhoz, hogy változzon valami, a lakosság külső nyomására lesz szükség. Hadházy Ákos LMP-s politikus a keddi kormányellenes tüntetésen nyilatkozott lapunknak.

http://nepszava.hu/cikk/1159355-hadhazy-akos-a-kormany-mar-csak-a-neptol-fel

Sebes György Alámerül

Érdekes találgatásokra adott okot az utóbbi napokban Lázár János. Miután ugyanis már nem lesz helye a kormányban, a Parlamentben is az utolsó sorba kérte magát. Magyarázat egyelőre nincs rá, ezért aztán sokféle lehet.

Az eddigi kancelláriaminiszter nem az az ember, akinek ne volnának szavai bármire. A Kormányinfónak nevezett - gyakran félre- - tájékoztató fórumokon erre több mint száz alkalommal szolgáltatott példát. Mindig hűen képviselte a hatalom álláspontját, de - a sorok között - gyakran érezhető volt az is, hogy bizonyos témákat megvilágít ugyan, de távolságot is tart tőlük. Elképzelhető, hogy ezúttal is ez történik. Része marad - természetesen - a rendszernek, de nem akar túlságosan előtérbe kerülni.

Már van is hozzá ideológiája. Eszerint a helyi ügyeket kell képviselni, nagyobb teret adva a vidéki Magyarországnak. Ami nyilvánvalóan hihető, csak az a kérdés, mi inspirálta arra, hogy ezt mondja. Talán az, hogy voltak konfliktusai a kormány különböző tagjaival? Netán távol került magától a vezértől is? S ha esetleg valóban így történt, ő tehet róla, vagy Orbán Viktor?

A kérdésekre persze nincs válasz. És ha lenne, akkor sem tudhatnánk, hogy ködösítenek, vagy az igazat mondják (mint sokszor Lázár a Kormányinfón). 

http://nepszava.hu/cikk/1159281-alamerul

Civil Háló alakul Szegeden, a helyben aktív polgárokat mozgósítanák

Mintegy 80-100 érdeklődő részvételével szombaton ismét demonstrációt tartottak Szegeden a Dugonics téri szökőkútnál ismert aktivisták és helyi fiatalok. Gulyás Balázs, a tüntetés főszervezője kiemelte, hogy kemény 4 év elé néz a magyar társadalom, és folytatni kell a tiltakozások sorát. Rendszeres tiltakozások helyett civil hálót hoznak létre, hogy aktívan oldhassanak meg fontos helyi ügyeket.

Gulyás Balázs szerint a szegediek élni szoktak állampolgári jogaikkal és felelősségükkel. Éppen ezért fontos, hogy az emberek civil szervezetekben részt vegyenek, de akár pártokban is. Ki kell fejezniük az állampolgároknak azt, hogy mit gondolnak a jelenlegi rendszerről.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/civil-halo-alakul-szegeden-a-helyben-aktiv-polgarokat-mozgositanak/

Öt bizonyíték, hogy az MSZP képtelen tanulni

Éppen egy hónap telt el a választások óta. Az ember azt hinné, hogy a tönkrevert ellenzéknek ennyi idő talán elég arra, hogy a harmadik kétharmados győzelmet ne reflexszerűen a közmédiára meg a választási törvényekre fogja. Ennél nagyobbat azonban nem tévedhet, legalábbis az MSZP-elnökségre aspiráló Tóth Bertalan szavai alapján. A párt frakcióvezetője a Népszavának adott interjút, ezt az öt gondolatot pedig akár 2014-ben is elmondhatta volna.

http://valasz.hu/itthon/ot-bizonyitek-hogy-az-mszp-keptelen-tanulni-128433

Mit hoz Orbán újraválasztása? - így látják külföldről

 

A Financial Times című brit üzleti napilap arról írt kedden, hogy az új Országgyűlés hamarosan szavazhat a jogvédő csoportok által bírált Stop Soros tervezetről, amelynek elfogadása miatt kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság.

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mit_hoz_orban_ujravalasztasa_igy_latjak_kulfoldrol.662037.html

Ez nem baloldaliság, ez szimpla osztogatás!” – Szanyi Tibor az MSZP kampányáról

 

Ha nem lesz alkalmasabb jelölt, elindul az MSZP elnöki tisztségéért Szanyi Tibor. A szocialisták EP-képviselője kritikus a tavaszi kampánnyal szemben, szerinte „az MSZP-nek meg kéne próbálnia végre baloldalinak lenni”. Szanyi a falvak felé nyitna a baloldallal, az uniós kifizetések jogállamisághoz kötését jó ötletnek tartja, és akár európai népszavazást is kezdeményezne az uniós jogkörök kiterjesztéséről. Interjúnk.

http://mandiner.hu/cikk/20180508_szanyi_tibor_interju

Gyurcsány nem kapott tapsot a parlamentben

Minden frakcióvezetőt megtapsoltak az Országgyűlésben, csak a Demokratikus Koalíció vezetőjét nem.

http://mandiner.hu/cikk/20180508_gyurcsany_nem_kapott_tapsot_a_parlamentben

Seehofer Orbánról: Senkiből sem lesz véletlenül kormányfő

2018. május 8. 15:22

A németeknek fel kellene hagyniuk azzal, hogy „mindig, minden esetben az egész világ felett gyámkodnak, és mindent jobban tudnak mindenkinél” – mondta Horst Seehofer, a bajor CSU elnöke kedden Berlinben.

Orbán Viktor megszerezte a magyar választóktól a felhatalmazást a kormányzás folytatásához, miniszterelnöki legitimitása megkérdőjelezhetetlen – jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kedden Berlinben.

A politikus a 2017-es német bűnügyi statisztikai jelentés bemutatóján kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy tisztelettel viszonyul Orbán Viktorhoz, és a kommunista diktatúra ellen folytatott harcáért is nagyra becsüli.

http://mandiner.hu/cikk/20180508_seehofer_orbanrol_senkibol_sem_lesz_veletlenul_kormanyfo

Kövér: Kiszámítható vagyok

 

Kövér László, az Országgyűlés újraválasztott elnöke kiszámíthatóságot ígért kedden a parlament alakuló ülésén.

Kiszámítható vagyok és maradok azon meggyőződésemben, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen útja a szuverén magyar népakaratban gyökerező parlamentáris demokrácia keretei között vezet, hogy hazánkban a politikai hatalom egyetlen legitim forrása a magyar választópolgárok közössége” – mondta. 

„Kiszámítható vagyok és maradok azon cselekvésemben, mely arra irányul majd, hogy a szuverén magyar népakaratot a magam helyén minden körülmények között tiszteletben tartsam, érvényesítsem és oltalmazzam, és ugyanezt kérem és várom el minden képviselőtársamtól, legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek, akár nemzeti, akár nemzetközi elkötelezettségűek” – tette hozzá. 

A parlamentáris demokráciának a XIX. században Kossuth Lajos által megfogalmazott eszmei alapvetése XXI. századunkban változatlanul érvényes: „Mindent a népért, mindent a nép által, semmit sem a népről a nép nélkül” – fogalmazott az Országgyűlés régi-új elnöke.

 

http://mandiner.hu/cikk/20180508_kover_kiszamithato_vagyok

Kacsoh Dániel Bátor csapat

Álláspont. Rendületlenül vonult a Jobbik-frakció a napfényes budapesti belvárosban, szigorú nézéssel mendegéltek zászlóikkal a vidám turisták között

Magyar Hírlap

Bátor mutatványra készültek. Előzőleg megígérték, bizony kordont fognak bontani, hiszen itt diktatúra van, a hatalom fél, el akar zárkózni az emberek elől. 

Az egykor az apostoli királyság visszaállításáért lelkesedő, ma inkább a Soros-féle civilekért aggódó, a 2006-os véres őszért is felelős Gyurcsánnyal és bandájával kokettáló műradikálisok neki is mentek a kordon helyén álló rendőröknek: nem féltek felmutatni képviselői igazolványukat, és kényelmesen besétáltak a törvényhozás alakuló ülésére. Aztán jöhetett egy vitriolos közlemény arról, hogy ők igazából kordont bontottak. Még az oviban is kínos magyarázat lenne, de szerintük a Fidesz annyira megrémült a csavarkulcsaiktól, hogy ezért nem állított akadályt a Kossuth térre. Na persze.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117685/Bator_csapat

Domonkos László Megszállás

Noha már több hete, hogy lezajlott az idei könyvfesztivál a Millenárison: nem tudok szabadulni a látvány- és benyomásözöntől, amely ott és akkor (sokadszorra!) valósággal beborított

Magyar Hírlap

Hullámzik a tömeg, dedikálások, beszélgetések, könyvhegyek – oly szép is lenne ez az egész, ha… Ha nem valami azonnal szembetűnő, bántó egyoldalúság jellemezné az egész monstre rendezvényparádét, mind tolakodóbb agresszivitással és egyértelműséggel.

Nem az a baj, hogy amerre nézek, csak őket látom. Hanem hogy szinte csakis és kizárólag őket – noha állítólag nincs semmiféle kulturális diktatúra ebben az országban. (Balliberális pláne nincs – ugyan, hogyan is lenne, drága honjaim?) Nem az a baj, hogy röpke tíz perc alatt, gyors egymásutánban meglátom Spiró Györgyöt, Vámos Miklóst, Ungvári Tamást, Dragomán Györgyöt és a többieket. Ha szinte véletlenül nem találkozom Kondor Katival meg Szalai Attilával, felbillent volna a pálya – alighanem így is ez történt –, mondtam is nekik, ha mi most így, hárman (meg még, lehet, akadt rajtunk kívül talán három-négy kóbor besurranó „eminnen”) nem kerülünk ide valamiképpen, bejelenthetnénk, hogy a megszállás, a birtokbavétel teljes. Százszázalékos.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117671/Megszallas

Lóránt Károly Az ítélet

Ami nekünk igazán számít, az a tömeges betelepítés megakadályozása és a hagyományos európai értékrend és kultúra megvédése

Magyar Hírlap

Az Európai Parlament LIBE bizottsága (Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság) egy holland zöld képviselő, Judith Sargentini által benyújtott jelentés alapján tizenkét pontban marasztalja el Magyarországot, vagy inkább hoz felette ítéletet, talán azért éppen tizenkettőben, mert az unió zászlaján is tizenkét csillag van. A bizottság kéri a tanácsot, hogy az előterjesztett anyag alapján indítsa meg az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti büntetés – a szavazati jog megvonása – iránti eljárást Magyarország ellen.

A jelentést nem maga a LIBE bizottság készítette el, hanem támaszkodott még négy bizottság, a költségvetési ellenőrző, az alkotmányügyi, a kulturális és oktatási, a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság véleményére is, amelyek természetesen mind elmarasztalták hazánkat. Az elmarasztaláson nem is nagyon lehetett csodálkozni, hiszen olyan intézmények járultak hozzá e vélemények kialakításához, mint például a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézete, a Közép-európai Egyetem, a Political Capital, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az akkor még létezett Népszabadság, a 444.hu, az Átlátszó.hu és így tovább. A pártatlanság látszatát keltve megkérdezték a magyar Külügyminisztériumot, a Miniszterelnökséget és a röszkei tranzitzóna magyar kormánytisztviselőit is, de az anyagban nyomát sem találni olyan szövegnek, amely e szervek véleményét tükrözné, annál inkább felfedezhetők a hazai balliberális sajtó napi vádjai. Érdekes módon a lengyel balliberálisok is ugyanolyan klisékkel (például korrupció) támadják az ottani kormányt, ami azt a gyanút keltheti, hogy a kritikai szálak valahol összeérnek, közös rokkán fonják őket.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117672/Az_itelet