2018, május 17 - 08:00 Sajtószemle

Házmesterrekord: a Figyelő felnyomta a Kliknél a "Tanulni akarunk" klip helyszínét, a Vörösmarty gimit

Házmestertempóra kapcsolt a Figyelő. A hetilap arra kereste a választ, hogy 

 

hogyan adhatott helyet a klip forgatásához a Vörösmarty Mihály Gimnázium.

 

 

keresték az intézményt vezető Koromné Beck Zsuzsannát, aki nem válaszolt,

 

 

ezért a fenntartóhoz, a Belső-Pesti Tankerületi Központhoz fordultak.

A Figyelő emellett közérdekű adatigényléssel próbálta kikérni a bérleti szerződést. A fenntartó erre küldött válaszából a lap szerint az derült ki, hogy 

 

 

"a Vörösmarty Mihály Gimnázium vezetője saját hatáskörben engedélyezte az intézmény volt diákjának, Molnár Áron "noÁr” rapper klipjének forgatását. Mivel nem értesítette a tankerületi központot, így bérleti díjat nem állapíthattak meg, ezzel megsértette a belső eljárásrendet." A sikeres feljelentgetés után még tanulságra is futotta: a Figyelő szerint mivel az igazgató

 

"nem kötött bérleti szerződést, és ingyen üzleti és politikai célokra adta oda a közintézményt, ezzel megkárosította a fenntartót, a magyar államot. A tankerület felelősségre vonja, ám a következményeket már nem osztják meg a nyilvánossággal."

Molnár Áronnal áprilisban készítettünk interjút, akkor elmondta, hogy videója semmilyen üzleti célt nem szolgál. Az alkotók, a tanárok és a diákok is ingyen, szívességből vettek benne részt.

 

https://444.hu/2018/05/16/hazmesterrekord-a-figyelo-felnyomta-a-kliknel-a-tanulni-akarunk-klip-helyszinet-a-vorosmarty-gimit

 

A Palesztin Hatóság hazarendelte 4 uniós nagykövetét, a magyarországit is

 

Miután egy magyar delegáció is részt vett az USA jeruzsálemi követségének megnyitóján.

Konzultációra hazarendelték a palesztin nagyköveteket abból a négy uniós tagállamból, melynek képviselői részt vettek a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitása előtt, vasárnap tartott ünnepségen, írja az MTI a a palesztin kormányzat szerdai közleménye alapján.

Reuters azt írja, mindegyik izraeli képviselettel rendelkező demokratikus ország kapott meghívót az amerikai követség avatására, végül a 86 delegációból 33 ment el.

 

https://index.hu/kulfold/2018/05/16/a_palesztin_hatosag_hazarendelte_4_unios_nagykovetet_a_magyarorszagit_is/

 

Mészáros Lőrincnek is van humora, csak nem mindenki érti

 

Levédették Mészáros sportruházati márkájának nevét, és alig hittük el, mi az.

Nemzeti sportruhákkal fogja öltöztetni hamarosan Mészáros Lőrinc a cégbirodalma alattvalóit – olvasható az e heti HVG-ben. A milliárdos üzletember a tavaly decemberben alapított Magyar Sportmárka Zrt.-ben az őszi ideiglenes szövetségi kapitány, a Felcsúton is focizó, majd edzősködő Szélesi Zoltán feleségével társult.

A márkanevet már le is védették. A repülő turulmadarat nemzeti színekben vagy piros-feketében ábrázoló védjegy mintha a nemzetközi piacra is készülne, hiszen a brand inkább angol szavakkal operál: a márkanév 2rule lesz.

Igen, pont így, ejtse ki nyugodtan: Turul!

http://hvg.hu/gazdasag/20180516_Meszaros_Lorincnek_is_van_humora_csak_nem_mindenki_erti

 

Üzent Soros fia: továbbra is fontosak számukra a magyar civilek

 

Alexander Soros helyettes a Nyílt Társadalom Alapítványnál, a Twitteren reagált arra, hogy Budapestről Berlinből költözik az irodájuk.

Kedden jelentették be, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája beszünteti működését Budapesten. Patrick Gaspard elnök azt mondta, hogy nem tudják tovább garantálni a munkájuk és a munkatársaik biztonságát Magyarországon, és nem tudnak védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben. A költözés melletti érv volt az is, hogy elfogadás előtt a Stop Soros törvénycsomag, ami Rogán Antal szerint még szigorúbb lesz.

Alexander Sorost – ahogy apját is – már hónapokkal ezelőtt démonizálni kezdte a kormányzati médiagépezet, most azt írta Twitter-oldalán:

Továbbra is elkötelezettek vagyunk a magyar civil társadalom iránt.

 

http://hvg.hu/itthon/20180516_Uzent_Soros_fia_tovabbra_is_fontosak_szamukra_a_magyar_civilek

 

Az EP kulturális bizottsága is a 7. cikkely mellett szavazott

Immár négyre emelkedett azoknak az európai parlamenti szakbizottságoknak a száma, amelyek javasolják, hogy az EU indítsa el Magyarország ellen a súlyos szankciók lehetőségét tartalmazó 7. cikkelyes eljárást az alapjogok súlyos megsértésének veszélye miatt. Szerdán utolsóként az EP kulturális bizottsága hagyta jóvá az erről szóló véleményt 13 igen, négy nem szavazat és nyolc tartózkodás mellett.

 

http://nepszava.hu/cikk/1159930-az-ep-kulturalis-bizottsaga-is-a-7-cikkely-mellett-szavazott

 

Lázár János: Elaludtam videó

Lázár János bejárja választókörzetét, mind a 19 település képviselőtestületi ülésére ellátogat, ezt a körutat Mártélyon kezdte. Elmentünk, hogy megkérdezzük, miért hagyta ott a kormányzati munkát és elégedett-e a döntésével.

A Fidesz-frakció fotóján csak azért nem szerepel, mert elaludt, de reméli, hogy ráretusáják, mint 2010-ben.

Tagadja, hogy Rogánnal személyes konfliktusa lett volna. Alkalmasnak tartja  Orbánt Magyarország felzárkóztatására, hogy képes lesz-e rá, az már számos körülményen múlik.

A politikát Lázár továbbra is értelmiségi műfajnak tartja, de úgy látja, ezzel kezd egyedül maradni.

Ettől függetlenül a bíróságok kritizálását továbbra sem tartja szerencsésnek, úgyhogy örül, hogy nem a kormány tagja.

Többé pedig nem akar országos ügyekről nyilatkozni.

 

https://444.hu/2018/05/16/lazar-janos-elaludtam

  

Egymilliárdért épít szállodát a Tiborczhoz köthető rejtélyes sportegyesület

 

Hongkongi offshore cég, Mészáros Lőrinc és Seszták Miklós neve is felbukkan a történetben.

Csaknem egymilliárdért épít szállodát Fonyódon egy olyan sportegyesület, amely sporttevékenységet nem végez ugyan, a tulajdonosa azonban Tiborcz István üzlettársa. Mint a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számában közölt hirdetményből kiderül: a Pelso Polgári Sportegyesület megbízása alapján épülhet fel a háromcsillagos hotel a helyi sporttelepen, amelyet egy évvel ezelőtt értékesített furcsa körülmények között a balatoni település önkormányzata.

A vevő a nem sokkal a tranzakció előtt alapított egyesület, amelynek képviselője a hivatalos adatok szerint Kiss Zsófia, ám egy Kovács Ferenc nevű üzletember címére van bejegyezve. Kovács a Tiborczék által megvásárolt keszthelyi kikötőt üzemeltető cég vezérigazgatója és résztulajdonosa – írta korábban az Index.

http://hvg.hu/kkv/20180516_Egymiliardert_epit_szallodat_a_Tiborczhoz_kotheto_rejtelyes_sportegyesulet

 

Nemzetközi vizsgálat a magyar választási csalások felderítésére

Az április 8-i magyarországi választásokon elkövetett csalások teljes felderítésére indult nemzetközi kampány Tiszta voks címen, a brit Konzervatív Párt volt biztonságpolitikai szakértője vezetésével. Ez lesz az első kampánya a Garvan Walshe részvételével létrehozott, a nacionalizmus elleni küzdelmet a zászlajára tűző szervezetnek, azUnhack Democracy Europe-nak. A csapat állítása szerint hiteles forrásból több csalásra is fényt derítettek, s állítják, hogy emiatt nyert csak kétharmaddal a Fidesz. Crowd funding kampánnyal forrásokat is gyűjtenek a munka folytatásához.

Garvan Walshe és csapata, az eddigi vizsgálatok alapján egyebek között olyan mozzanatokat tart bizonyítottnak-bizonyíthatónak, mint az ukrán-magyar kettős állampolgárok tömeges utaztatása kistelepülésekre; a szavazatok célzott érvénytelenítése olyan területeken, ahol a helyi választási bizottságban csak Fideszes tagok ültek; a tömeges szavazatvásárlás a hátrányos helyzetű térségekben; kamupártok létrehozása a szavazók megtévesztésére; s végül, de nem utolsósorban a Nemzeti Választási Iroda honlapjának összeomlása a választások napján (bár – teszik hozzá – az NVI tagadja, mint állítják, a szavazatszámláló rendszer is meghibásodhatott).

Április 8. óta vizsgálják a választási eredményeket a választás tisztasága szempontjából. A Kúria döntése az ukrán-magyar kettős állampolgárok szervezett buszoztatásáról és a

KUTATÁSAIK EDDIGI EREDMÉNYEI ARRA UTALNAK, HOGY KOMOLY RENDELLENESSÉGEK TÖRTÉNTEK, ÍGY A FIDESZ-KDNP ABSZOLÚT TÖBBSÉGE VESZÉLYBEN LEHET

http://fuhu.hu/nemzetkozi-vizsgalat-a-magyar-valasztasi-csalasok-felderitesere/

Milliárdok mennek el nálunk alig létező sportágak létesítményeire a budapesti olimpia jegyében

Mutatjuk, melyek azok a beruházások, amelyek bizonyítják: Orbán Viktor terve az, hogy még a rendezés elnyerése előtt felépíti a szükséges olimpiai létesítményeket.

https://zoom.hu/hir/2018/05/16/milliardok-mennek-el-nalunk-alig-letezo-sportagak-letesitmenyeire-a-budapesti-olimpia-jegyeben/

MSZP-s kritika ment az MSZP-nek, miközben beindultak az elnökjelöltek

 

Név nélkül a megyei pártelnökök már megosztottak néhány kemény mondatot a vereség okairóla Zoom.hu olvasóival, „névvel” viszont az MSZP sporttagozata az első, amely vállalta a belső kritika megfogalmazását, egyúttal igyekezett valamifajta iránymutatást is adni. A dr. Vincze Géza vezette bizottság lapunkhoz eljutott, április 24-én keltezett levelében gyakorlatilag mindenkit hátralépésre szólít fel, aki nem ért el megfelelő egyéni teljesítményt: eszerint a hibás döntéseket hozó elnökségi tagok mellett a listára magukat felsíró képviselőknek is „pihenőt ajánl” a tagozat, egyebekben felszólítja az érintetteket, ne vállaljanak semelyik MSZP-szervezetben vezető szerepet.

„Az április 8-i választások újabb, még súlyosabb vereséget hoztak pártunk számára. Demokratikus pártokban ilyen esetben a teljes vezetés lemond, ez most először meg is történt. A második lépés, hogy a kudarc részesei lemondanak listás mandátumaikról. Erre szolgált követendő példával Gőgös Zoltán elnökhelyettes.

Nagyon logikus és az egyetlen vállalható lépés, hogy a kudarcot vallók hátrább lépnek és az új vezetésben semmilyen szerepet nem vállalnak. A legjobb, ha visszatérnek az alapszervezetükbe és ott dolgoznak

 

https://zoom.hu/hir/2018/05/15/mszp-s-kritika-ment-az-mszp-nek-mikozben-beindultak-az-elnokjeloltek/

LMP-elnökjelölt: „Kizárnám az együttműködésből a régi baloldali pártokat”

 

Keresztes László Lóránt válthatja Hadházy Ákost az LMP társelnöki székében. Pécsi interjúnkban a parlamenti képviselő arról beszélt, hogy radikálisabb LMP-t akar, már tervezi az első utcai akciót és szerinte az ellenzék történelmi hibát követett el a migrációs krízis kezelésekor.

Ha meggyőzi a párt kongresszusát és az LMP társelnöké választják, miben változik meg a párt politikája?

Vidéki politikus vagyok, ráadásul olyan megyét képviselek, amelyik a vesztese volt az elmúlt évtizedeknek, ezért másképp látom az országban zajló folyamatokat. Pécsen nyolc évig voltam önkormányzati képviselő, fokról fokra láttam a csődig elvezető folyamatot, illetve Baranya kistelepüléseinek a problémáit. Ezen változtatni kell, éppen ezért vidékorientált politikát szeretnék látni az LMP részéről. Nemzeti sorskérdés, hogy meg tudjuk-e őrizni a vidék népességmegtartó képességét. Az LMP politikáját figyelembe véve egy sokkal radikálisabb, egyértelmű üzenetekkel operáló pártot szeretnék. Ebbe beletartozik az is, hogy olyan kérdésekkel is foglalkozzunk, amelyeket került eddig az ellenzék.

Ilyen például a migrációs krízis, annak a megítélése Európa és Magyarország tekintetében. Történelmi hibát követett el az ellenzék, beleértve az LMP-t is, hogy nem foglalt el világos álláspontot ebben a kérdésben, és átengedte a terepet Orbán Viktornak.

https://zoom.hu/hir/2018/05/16/lmp-elnokjelolt-kizarnam-az-egyuttmukodesbol-a-regi-baloldali-partokat/

Nem is a migránsozás volt a fő csodafegyver

 

De sokat számított a Fidesz-szavazóknál. A kormányváltásra vágyók kétharmadát viszont felháborította az elmaradt ellenzéki összefogás, százezrek emiatt nem mentek el szavazni.

Nagyjából ugyanannyi magyar örül, mint ahány szomorkodik a 2018. áprilisi országgyűlési választások eredményei miatt, és az is igaz, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál szomorúbb. Május első hetében, egy hónappal a választás után az Index megbízásából a Závecz Research közvélemény-kutatást készített a választópolgárokat reprezentáló mintán arról, hogy mit szólnak a választás eredményeihez.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/05/16/zavecz_felmeres_valasztasok_utan_kozvelemeny-kutatas_fidesz_ketharmad_migransozas/

Soros befektetési alapja beszállt a bajban levő Teslába

 

A Soros György által alapított Soros Fund Management beszállt a Teslába, nem közvetlen részvényeket vettek, hanem átváltható kötvények vásárlásával fektettek 35 millió dollárt Elon Musk cégébe 

https://index.hu/gazdasag/2018/05/16/soros_befektetesi_alapja_beszallt_a_bajban_levo_teslaba/

Hazajárnak nyaralni a menekültek, a németek mégsem tesznek semmit

 

Súlyos hiányosságokat tárt fel a menedékjogi eljárásoknál egy belső vizsgálat a német bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF). A kiszivárgott dokumentumról a Die Welt írt kedden.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések jelentős részénél a kérelmezők eljárási hibák vagy a tények nem elég alapos feltárása miatt kapták meg a német állam védelmét – állapította meg a lap szerint a BAMF belső ellenőrzése.

A sokáig egyértelműen befogadáspárti német menekültügy az egész európai politika homlokterében van, így különösen érzékeny, hogy még az illetékes német hatóság is súlyos problémákat állapított meg az utólagos ellenőrzéseknél. Méghozzá a menekültstátusz felülvizsgálatával és a menedékkérők személyazonosságának megállapításával kapcsolatban is alapvető hiányosságokat állapítottak meg a Die Welt tudomása szerint.

 

https://index.hu/kulfold/2018/05/15/hazajarnak_nyaralni_a_menekultek_a_nemetek_megsem_tesznek_semmit/

MEG KELL VÉDENI AZ EDDIGI EURÓPAI ÉLETMÓDUNKAT

MINDEN MAGYAR EMBERNEK KÍNOS NÉZNI, AMIT AZ ELLENZÉKIEK TESZNEK

Kárpáti András Magyar Idők

Az uniós források elvételéről szóló fenyegetések a levegőben lógnak, sok alapjuk nincsen. Az uniós szabályok megváltoztatásához Magyarországra is szükség van, nyugtatott meg mindenkit a Magyar Időknek adott interjúban Szájer József. A Fidesz–KDNP EP-képviselője szerint minden honfitársunknak kínos nézni, ahogy ellenzéki képviselők hazánk ellen szólalnak fel, de minden ilyen esetben szavazatokat vesztenek itthon. A politikus a 2019-es európai parlamenti választásokról azt mondta: az az eddigi életformáinkat fenyegető külső veszélyekkel szembeni politikai tétlenség elleni voksolás lesz.

·         Az emberek egyre inkább fellázadnak a politikai korrektség szájkosara és az eddigi életformáinkat veszélyeztető külső veszélyekkel szembeni politikai tétlenség ellen

·         A multikulturalizmusnak nincsen valódi tartalma, az pusztán önmagáért ünneplendőnek tekinti a sokszínűséget. Ez szellemi sekélyesség és butaság

·         Nem a másság, hanem az érdem az, amit tisztelni kell

·         Ma Európában vita a mi miniszterelnökünk véleményének meghallgatása nélkül nincsen, rá mindenki odafigyel

·         Az Európai Néppárt maradjon a győztesek pártja! A Fidesz ehhez hozzáteszi a maga erejét

·         https://magyaridok.hu/belfold/meg-kell-vedeni-az-eddigi-europai-eletmodunkat-3098284/

NEM, NEM ÉS NEM!

Bayer Zsolt Magyar Idők

Nyílt levél Maria Noichlnak*

Amúgy senkit nem érdekel, hogy maguk ott, az egykori fal túloldalán nyilvánvalóan nem normálisak. Ez önmagában a maguk saját kis külön bejáratú problémája lenne, s mi valódi részvéttel figyelnénk, ahogy a nyálfolyató idiotizmus, a jólétben elhülyültek nihilizmusa, a gondolattalanság, a semmi apoteózisa elnyeli a maguk világát. Még segíteni is megpróbálnánk, természetesen teljesen reménytelenül.

Maguk túl vannak már mindenen, maguk már menthetetlenek. A maga egyik politikustársa éppen a minap fejtette ki abbéli véleményét, hogy német nép nem létezik, a maguk egyik minisztere szerint már német kultúra sem létezik – és ahogy innen nézzük, lassan tényleg nem. Egyik sem. És a legtöbb, amit mondhatunk erről, hogy kár mindkettőért.

És akkor most nagyon figyeljen: soha, de soha nem fogunk hozzáhülyülni magukhoz! Ezt vésse jól az eszébe! És pontosan így rohangáljon fűhöz-fához a kretén jelentésével együtt! Világos?

https://magyaridok.hu/ahelyzet/nem-nem-es-nem-3098365/

KÖVÉR LÁSZLÓ: EURÓPA JÖVŐJE SZEMPONTJÁBÓL SORSDÖNTŐ KÉRDÉS AZ IDENTITÁS

MTI

Az Európai Unió egysége és jövője szempontjából sorsdöntő kérdés, hogy a következő években a nyugat-európai választópolgárok demokratikus keretek között el tudják-e utasítani az identitásnélküliség politikáját - hangoztatta az Országgyűlés elnöke egy szerdai budapesti nemzetközi konferencián.

https://magyaridok.hu/belfold/kover-laszlo-europa-jovoje-szempontjabol-sorsdonto-kerdes-az-identitas-3102187/

Új magyar letelepedési programot hirdet az üzletember, aki benne volt a kötvényprogramban is

direkt36

A Fidesz választási győzelme után alig két héttel, a Széchenyi-fürdő és Mátyás-templom fotóival illusztrálva jelent meg egy hirdetés az egyik legnagyobb kínai közösségi oldalon: új bevándorlási program indul Magyarországon.

A letelepedésikötvény-program lezárása óta ez „a legjobb ár-értékű arányú” program, írja a konstrukciót hirdető hongkongi cég. A vállalkozás tulajdonosa Lian Wang kínai üzletember, aki részt vett a tavaly felfüggesztett kötvényprogramban is. Az új programot ingatlanbefektetési bevándorlásnak hívják, és 25 millió forintnyi ingatlanbefektetés és 50 ezer eurós (15,7 millió forintos) ügyintézési díj ellenében kínál magyarországi tartózkodási engedélyt. 

Bár a magyar kormány eddig semmit nem közölt egy új bevándorlási program indulásáról, a hongkongi cég szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal folytatott tárgyalások garantálják a projekt működését. A Bevándorlási Hivatal azonban azt írta a Direkt36-nak, hogy nem áll kapcsolatban a programot reklámozó céggel, nem kötött megállapodást és nem vállalt garanciát, illetve egyeztetést sem folytattak a társasággal. Wang cége nem reagált a megkeresésünkre.

https://444.hu/2018/05/16/uj-magyar-letelepedesi-programot-hirdet-az-uzletember-aki-benne-volt-a-kotvenyprogramban-is

Orbán: Magyarország megvédése nem a NATO és az EU kötelessége, hanem a miénk

Orbán Viktor szerdán az új vezérkari főnök kinevezésén tartott beszédet a Parlament kupolatermében. Azért kellett új vezérkari főnököt kinevezni, mert a miniszterelnök Benkő Tibort kérte fel honvédelmi miniszternek, aki eddig vezérkari főnök volt. Utódja Korom Ferenc lett.

Erről a szokatlan lépésről Orbán szerdán azt mondta, hogy fontos hagyományt elevenítenek fel ezzel, ami Mészáros Lázárig, az első felelős magyar kormány hadügyminiszteréig nyúlik vissza, aki katonaként lett miniszter. 

Orbán szerint a Szent Korona azért van a Parlamentben, hogy

„emlékeztessen minket, hogy Magyarország megvédése nem a NATO és az EU kötelessége, hanem a miénk”

https://444.hu/2018/05/16/orban-magyarorszag-megvedese-nem-a-nato-es-az-eu-kotelessege-hanem-a-mienk

Magyarország azzal utasította el a bolgárok migrációs reformtervét, hogy az csak Németországnak kedvezne

Politico számolt be arról kedd este, hogy a nap folyamán a magyar diplomácia hevesen támadta az EU új bevándorlásügyi javaslatát, amit Bulgária mutatott be. Jelenleg a balkáni ország látja el az EU soros elnöki tisztségét, és az EU-nagykövetek találkozóján mutatták be, mit találtak ki a menekültkérdés kezeléséére, de a felvetés ellen Magyarország kikelt. 

A terv a lap összefoglalója szerint megpróbált hidat építeni az olyan, a migrációnak erősen kitett országoknak, mint Olaszország és Görögország, melyek úgy érzik, hogy az EU nem segít a terheik enyhítésében, és a kötelező áttelepítési kvóta bármilyen formáját hevesen ellenző keleti országok, elsősorban Magyarország és Lengyelország között. 

https://444.hu/2018/05/15/magyarorszag-azzal-utasitotta-el-a-bolgarok-migracios-reformtervet-hogy-az-csak-nemetorszagnak-kedvezne

Az Orbán-kormány aszfaltozója Afrika szívében vesz részt egy 125 milliárd forintos útépítésen

G7

A kongói beruházáson már közel tíz éve dolgozik a csak Renéként emlegetett ghánai-magyar üzletember. Az ötven év körüli René a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1985-ben, majd közgazdászként végzett. Mások elmondása alapján igazi playboy-típus, aki fellépése alapján húsz évet letagadhatna a korából. Hasonló benyomást tett rám is, amikor hosszas egyeztetés után – mivel közben Afrikában járt – egy budapesti plázában találkoztam vele. Végül csak negyedórát beszéltünk, mert arra jutott, hogy csak akkor mondana részleteket a projektről, ha elkezdődik. Kereste már a Forbes afrikai kiadása is, de szeretné megvárni azt a pár hónapot, amíg elindul az építkezés.

Afrikai érdekeltsége honlapja szerint René könyvvizsgálóként, majd tanácsadóként dolgozott. Az afrikai útépítések előtt pedig ingatlanokkal foglalkozott Budapesten, így ismerkedett meg Serfőző Péterrel. “René jó pár üzletben segített, és jó viszonyba kerültem vele” – mondta nekünk Serfőző, aki szerint René hajtotta fel például azt a portugál befektetőt, aki 2007-ben megvásárolta a Balettintézetet.

https://g7.24.hu/vilag/20180516/az-orban-kormany-aszfaltozoja-afrika-sziveben-vesz-reszt-egy-125-milliard-forintos-utepitesen/

Czeglédy ügy: Újabb három ember kerülhet előzetesbe

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy a Dr. Czeglédy Csaba és társai ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben újabb három személy előzetes letartóztatását rendelje el.

https://24.hu/belfold/2018/05/16/czegledy-ugy-ujabb-harom-ember-kerulhet-elozetesbe/

Nagy Zsófia: A parlamenti ellenzék inkább akadálya az Orbán-rendszer lebontásának

Puszta előítélet, hogy politikai kérdésekben a kevésbé iskolázottak, az alacsony státusúak inkább ösztönösen, míg a tanultabbak és a magasabb társadalmi státusú emberek jórészt racionálisan döntenek – mondta a 168 Órának Nagy Zsófia szociálpszichológus, hozzátéve, a kutatások gyakran az ellenkezőjét igazolják: akik az átlagnál jobban érdeklődnek a politika iránt, jórészt a drukkerek közé tartoznak, érzelmileg sokat invesztálnak a dologba, így elfogultabbak. Arról is beszélgettünk, hogy meddig tarthat az ellenzéki gyászmunka, el kell-e engedni a parlamenti pártok kezét, milyen a bevásárlólista-politizálás, meddig nőhetnek a médiabuborékok és vajon elbújhat-e a nyuszi a gomba alatt.

http://168ora.hu/itthon/nagy-zsofia-a-parlamenti-ellenzek-inkabb-akadalya-az-orban-rendszer-lebontasanak-149908

Eltűnt a kereszt a szombathelyi emlékműről, a püspök elismerte a kereszténység bűneit

Eltűnt a kereszt a szombathelyi felszabadulási emlékműről, amelyet május elsején Brenner János boldoggá avatásának napján helyeztek fel. A feszületet az egykor az emlékművön díszelgő vörös csillag helyére függesztették ki, a megyei hírportál, a nyugat.hu olvasóit igencsak megosztotta a jelenléte, a legharciasabb kommentelők gyilkossággal és tömegmészárlással vádolták meg az egyházat. Erre Székely János püspök, a Szombathelyi Egyházmegye vezetője nyílt levélben reagált. „A keresztények valóban követtek el sok-sok bűnt, néha szörnyűségeket is a történelem folyamán.

Ez a kereszténység nagy szégyene és fájdalma azóta is.

http://168ora.hu/itthon/eltunt-a-kereszt-a-szombathelyi-emlekmurol-a-puspok-elismerte-a-keresztenyseg-buneit-149942

Új részvényeket bocsátanának ki Mészárosék!

portfolio

Június közepén közgyűlést tart a Konzum, ahol a részvényesek döntenek az új székhelyről, és részvényfelaprózásról is. A két témával kapcsolatban kérdeztük a Konzum vezetőit, és érdekes válaszokat kaptunk, nem csak azt tudtuk meg, hogy az Andrássy útra költözik a Konzum, de azt is, hogy akár már idén intézményi jegyzésre kerülhet sor a vállalatnál, de lakossági jegyzés lehetőségét is megvizsgálnák. A befolyó összegből pedig akvizíciókra, fejlesztésekre és adósság törlesztésére költhetne a társaság. 

https://www.portfolio.hu/vallalatok/uj-reszvenyeket-bocsatananak-ki-meszarosek.285624.html?i=285624

Keményen bírálja Magyarországot az EP oktatásügyi bizottsága

Több okból is bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatásügyi bizottsága (CULT), amely szerdán szavazta meg nagy többséggel a témáról a véleményét, amelyet csatolni fognak az úgynevezett Sargentini-jelentéshez.

A 13:4 arányban jóváhagyott dokumentumban sajnálatosnak nevezték, hogy mindeddig nem sikerült rendezni az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti vitát a felsőoktatási törvényről. Kiemelték, Magyarországnak joga van saját oktatási törvényekhez, de azok nem lehetnek ellentétesek a belső piaci szabadságjogokkal.

http://168ora.hu/itthon/kemenyen-biralja-magyarorszagot-az-ep-oktatasugyi-bizottsaga-149940

MINDENT TAGADNAK SNEIDER FIAI

A JOBBIK FRISSEN MEGVÁLASZTOTT ELNÖKE SZERINT AZ ÜGY POLITIKAI INDÍTTATÁSÚ

Kiss Adorján Magyar Idők

A vád szerint a társaság tagjai 2015 januárjában, egy netes hírportálon megjelent hírben olvasták, hogy a Heves megyei Szúcson egy helyi, a roma kisebbséghez tartozó család fát lop, és állítólag rabszolgaként tartják a munkásaikat. Az év februárjában az elsőrendű vádlott kibérelte a sértettek által lakott ingatlanhoz közeli házat, ahol társaival – köztük Sneider Tamás Márk és Erik nevű fiával – együtt többször is megjelentek.

A rendszerint a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruházatot viselő vádlottak 2015 februárjától 2015 júniusáig a településen tartózkodtak, és az általuk használt gépjárművekből a sértettek lakóházát és a sértetteket is többször, a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, valamint szidalmazták, közben fenyegető hangnemben arra szólították fel őket, hogy költözzenek el a településről. Előfordult, hogy a kerítésen át bemásztak a családi ház udvarára, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekia­bálva fenyegették, becsmérelték a lakókat.

https://magyaridok.hu/belfold/mindent-tagadnak-sneider-fiai-3099493/

Toroczkai: Súlyos döntések vannak készülőben

 

ORIGO2018.05.16. 11:33

 

Minimum valamilyen platformban gondolkodunk a Jobbikon belül, de könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunk - minderről Toroczkai László, a Jobbik múlt heti elnökválasztásán vereséget szenvedő jelölt beszélt a Blogstarnak adott interjújában. Ásotthalom polgármestere, aki a radikálisok jelöltje volt ezzel újabb lépést tett a pártszakadás felé. Toroczkai arról is beszélt, hogy elege van a kettős mércéből a Jobbikon belül. Úgy tűnik, nem csitul a belháború az ellenzéki pártban.

http://www.origo.hu/itthon/20180516-toroczkai-laszlo-sulyos-dontesek-vannak-keszuloben.html

Zuglóban is fakivágással kezdődik a 600 milliós parkfelújítás, amire eredetileg csak 200 milliót szántak

Múlt csütörtökön lakossági fórumot tartott a zuglói Pillangó parkban a Civil Zugló Egyesület, eljött Karácsony Gergely polgármester is. Az indulatok persze a tervezett fakivágás miatt csaptak magasra –  pedig a parkfelújítás-projekt közbeszereztetése körül sincs minden rendben.

https://atlatszo.hu/2018/05/16/zugloban-is-fakivagassal-kezdodik-a-600-millios-parkfelujitas-amire-eredetileg-csak-200-milliot-szantak/

500 millió forintért hirdették a 822 milliós uniós támogatásból épült kisteleki wellness szállodát

Árverésen, 500 millió forintos kikiáltási áron próbálta a végrehajtó eladni azt a kisteleki wellness szállodát, amire a magyar állam 822 millió forint uniós támogatást adott. Hogy miként fizethette ki a teljes uniós támogatást a félkész épületre az akkor Lázár János vezette minisztérium, talán már sosem derül ki.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/500-millio-forintert-hirdettek-a-822-millios-unios-tamogatasbol-epult-kisteleki-wellness-szallodat/

Márki-Zay fideszes kihívója folytatja a karaktergyilkosságot

Hegedűs Zoltán bukott fideszes képviselő elmondta, hogy Márki-Zay Péter magára hagyta a várost, és a bizonytalan politikai helyzet miatt egy komoly befektető elhagyhatja Hódmezővásárhelyt, ezzel pedig a város százötven új munkahelyet veszít el. És még a fű is hosszú. Természetesen a befektető marad, a füvet meg azért nem nyírják, mert a Fidesz inkább utakat építene a keretből. 

https://vastagbor.atlatszo.hu/2018/05/16/marki-zay-fideszes-kihivoja-folytatja-a-karaktergyilkossagot/

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

A büdzséterv Lengyelországot és Magyarországot sújtó jogállamiság-klauzulájának egyik szószólója az igazságügyért felelős cseh biztos, Věra Jourová – pedig ő az Orbán Viktorral szívélyes viszonyt ápoló Andrej Babiš pártjának tagja. Hol a visegrádi véd- és dacszövetség?

A Bizottság meddig ragaszkodik a menedékkérők kötelező kvóták szerinti szétosztásához?

Mit érez, amikor főnöke, Jean-Claude Juncker Karl Marx munkásságát méltatja?

http://valasz.hu/itthon/brusszel-most-tenyleg-buntet-navracsics-tibor-valaszol-128551

Nincs rá ellenszer: Orbánékat épp a hazugságaik teszik hitelessé

 

Nyugat-Európa egyetlen migránspokol – ezt hallhattuk minden nap, az összes létező kormányzati csatornán keresztül a kampányban. Április 8-a után sokan azt gondolták, az egyértelmű hazugság azért működhetett, mert a választók megtéveszthetőek, egyszerűbben fogalmazva: buták. Ám egy amerikai kutatás azt állítja, hogy ez teljes félreértés. Szerintük egy szavazói csoport képes éppen a hazugságok miatt hitelesnek tartani politikusát.

http://hvg.hu/itthon/20180516_Orbanek_nem_az_egyertelmu_hazugsagok_ellenere_nyernek_hanem_eppen_azert

Szanyi Tibor felszámolná az MSZP-t, majd leülne 5 kollaboránssal, és csendben kirúgná őket

Most is szóba került ez téma, de csak azután, hogy Szanyi elmondta: felszámolná az MSZP-t, azaz becsukná, hogy aztán újra kinyissa.

De már új névvel és új logóval.

Az MSZP-s kollaboránsokról szólva azt mondta: öt emberről biztosan tud, nekik az MSZP technikai-gazdasági hátteréhez van köze.

De az interjúból kiderül az is, hogy mit tartott Botkában pancsernek Szanyi, és hogy az MSZP-ben szerinte miért lenne alkalmatlan elnök Kunhalmi Ágnes.

A Szanyi Tiborral készült teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/szanyi-tibor-felszamolna-az-mszp-t-majd-leulne-5-kollaboranssal-es-csendben-kirugna-oket-111249

 

Szerb ellenzéki: Magyarországról terjed az illiberális fertőzés a Nyugat-Balkánon

 

EU – nyugat-balkáni csúcsot rendeznek Szófiában. A hat állam csatlakozni kíván az unióhoz, mely cserébe elvárja tőlük a jogállamiságot megszilárdító reformokat. Csakhogy a balkáni államok vezetői azt látják, egyes uniós tagállamok sem jeleskednek ezen a téren.

Lengyelország ellen Brüsszel a hetes cikkely bevetését fontolgatja éppen amiatt, mert az igazságszolgáltatás függetlenségét nem látja biztosítva. És itt van Magyarország, melyről most menekül el a Soros alapítvány- írja a Politico portálon egy olyan szerb ellenzéki, aki az első Orbán kormány idején Budapesten szervezte az ellenállást Milosevics brutális diktatúrájával szemben. Azóta egy cseppet megváltozott a helyzet: Magyarország az illiberális demokrácia szimbóluma lett a térségben, és ezt sokan lelkesen követik a Balkánon is. Alekszandar Vucsics szerb elnök például, aki kiváló kapcsolatot ápol Orbán Viktorral és Erdogan török elnökkel. Régebben Szerbiában a török és muzulmán-ellenesség volt a nacionalisták jelszava, most ez megváltozott. Míg régebben dzsáminak hívták a muszlim templomot, most mind gyakrabban a török mecset szót írják ki Szerbiában is. Ahol mind erősebb a török befolyás, ezt jelzi, hogy a két állam kereskedelmi forgalmának értéke dinamikusan növekszik,  meghaladta az egymilliárd eurót. Vucsics elnök pedig Ankarában kijelentette: Törökország a régió vezető hatalma.

http://hvg.hu/gazdasag/20180516_Szerb_ellenzeki_Magyarorszagrol_terjed_az_illiberalis_fertozes_a_NyugatBalkanon

 

Gulyás Gergely: A Fidesz az Európai Néppárt legsikeresebb pártja

 

Német belpolitikáról, a tavalyi német választások értelmezéséről, Angela Merkel várható utódjáról, a migrációs narratíváról, a magyar-német kapcsolatokról, valamint a jövő évi európai parlamenti választásokról is szó esett azon a Mathias Corvinus Collegiumban tartott beszélgetésen, amelyen Gulyás Gergely leendő miniszter mellett Mráz Ágoston Sámuel politológus, valamint Werner J. Patzelt német politikatudós és Joachim Klose, a Konrad Adenauer Stiftung szászországi vezetője is részt vett.

Csak a biztonság mellett érvelő Európai Néppárt lehet sikeres a 2019-es európai parlamenti választásokon – mondta Gulyás Gergely leendő Miniszterelnökséget vezető miniszter a német belpolitikai és európai helyzetet elemző kerekasztal-beszélgetésen hétfőn a Mathias Corvinus Collegiumban.

 

http://mandiner.hu/cikk/20180516_nemetorszag_konferencia

Súlyos döntések vannak készülőben

TOROCZKAI LÁSZLÓ 
Promenád

Minimum valamilyen platformban gondolkodunk a Jobbikon belül, de könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunk, hiszen a tagság többségének határozott igénye van erre.

 

Már alelnökként több ízben említette, hogy nem jut hozzá minden információhoz, ami a döntéshozatalhoz szükséges. Bevett jobbikos eljárásnak tekinthető ez az elnökválasztási kampány tükrében is, amikor hiába kérte, hogy a tizenkilenc megyében és Budapesten együtt mérettethessenek meg a tagság előtt Sneider Tamással, ez nemhogy nem valósult meg, de húsz helyett végül csak nyolc helyen ismertethette meg elképzeléseit?

 

http://mandiner.hu/cikk/20180516_toroczkai_laszlo_sulyos_dontesek_vannak_keszuloben

 

Sebes György Magyarok

A magyar emberek soha nem múló hálával tartoznak Orbán Viktornak és újonnan alakuló kormányának, amiért minden gond ellenére szilárdan képviselik őket. Külön elismerést érdemel, hogy nem csupán azokra érvényes ez, akik rájuk szavaztak, hanem mindenkire. És ne akadjunk fenn azon, hogy úgy lett kétharmaduk a parlamentben, hogy nem többen (sőt!) voksoltak rájuk, mint amennyien ellenük. Szerencsére a jól kialakított választási törvény korrigálja ezeket az anomáliákat.

Így aztán nem meglepő, hogy a miniszterelnök szerint a magyar emberek a Stop, Soros törvénycsomagra szavaztak. Nem pártokra, vagy azok tagjaira tehát, hanem a civil szervezetek és a menedékkérők ellen irányuló jogszabályokra. Természetesen kivétel nélkül. Vagyis az új kormány csak az ő akaratukat teljesíti, amikor gőzerővel dolgozik, hogy szinte rögtön a parlament elé terjeszthesse a csomagot, valamint a gránitszilárdságú alaptörvény hozzá tartozó módosítását.

http://nepszava.hu/cikk/1159866-magyarok

Charles Gati: Amerika hallatja a hangját

Az új amerikai nagykövetjelölt múltheti meghallgatása alapján biztos, hogy a szenátus megszavazza Trump elnök kiszemeltjét, David Cornsteint. A meghallgatás során ugyanis kiderült, hogy az egység teljes: a külügyi bizottság republikánus elnöke, demokrata elnökhelyettese és a magyar körülményeket leginkább ismerő Benjamin Cardin szenátor mind arra biztatta Cornsteint, hogy igyekezzen a magyar kormányt jó irányba – nyugati irányba - téríteni.

A biztatásra nemigen volt szükség. A nagykövetjelölt szokásos bevezető nyilatkozata félreérthetetlen volt. Első feladata, mondta, az amerikai érdekek és értékek (szólásszabadság, sajtószabadság, vallásszabadság) terjesztése, a második a két ország közötti gazdasági kapcsolatok további bővítése, a harmadik az antiszemitizmus terjedésének fékezése, a negyedik a szövetségi kapcsolatok ápolása lesz. Kiállt a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett is.

Cornstein szövegét a Fehér Ház és a State Department illetékesei bizonyára jóváhagyták. Sőt – urambocsá! – hasonló szöveget hallhattak volna a szenátorok Hillary Clinton jelöltjétől is. 

http://nepszava.hu/cikk/1159872-charles-gati-amerika-hallatja-a-hangjat

A Jobbik nem tud jelölteket indítani a budapesti időközin

A párt mindezt rövid sajtóközleményben tudatta.

A Jobbik nem indít saját jelölteket a Budapest V. és VII. kerületi időközi önkormányzati választásokon. A legerősebb ellenzéki párt jelenlegi pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, hogy minden időközi választáson elinduljon, még abban az esetben sem, ha van hiteles és alkalmas jelöltje.

Később újabb közlemény jelent meg, apró korrekciót tartalmazva: 

A Jobbik nem indít saját jelölteket a Budapest V. és VIII. kerületi időközi önkormányzati választásokon. A legerősebb ellenzéki párt jelenlegi pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, hogy minden időközi választáson elinduljon, még abban az esetben sem, ha van hiteles és alkalmas jelöltje.

http://nepszava.hu/cikk/1159954-a-jobbik-nem-tud-jelolteket-inditani-a-budapesti-idokozin

Ungár Péter országgyűlési képviselő, LMP

Vereségünk okai

Ez az írás a tartalmi gondokkal kíván foglalkozni. Hiszen a technikai kérdéseket (például az összefogást) azért kellett folyamatosan napirenden tartani, mert hiányzott a tartalmi mondanivaló. Ezért igaz az az álláspont, hogy a koordináció részletkérdés volt, mégpedig abból a fajtából, amit a politikusoknak egymás és a négy fal között kellett volna rendezniük. Ugyanakkor Rónai Egon az ATV Húzós című műsorában a lényegre tapintott: azért erről kérdezte az ellenzéki politikusokat, mert ez volt az egyetlen történés a mi oldalunkon. Mentegetőzésképpen fel lehet sorolni az értelmiségiek, a balliberális közbeszéd és a civilek bűneit – de az nem ad felmentést egyetlen politikusnak és politikai közösségnek sem. A felelősség mindig a politikusuké. Hogy elkezdődött és sok folytatást megért az a szappanopera, amelyik arról szólt, holt tart az ellenzéki politika jelölt-castingja; ki, mikor, kit árul el; ki kinek a bérence, ügynöke – nos, ez az ellenzéki politikusok hibája. Az enyém is, és azé a politikai közösségé is, amelyhez tartozom. E hibákat viszont csak akkor nem követjük el újból, ha kielemezzük vereségünk okait.

A feladat a tartalmi kérdések megválaszolása. 

http://nepszava.hu/cikk/1159875-veresegunk-okai

 

Milliókért vett díszkardokat a honvédség

Két éven belül háromszáz tisztet avathatnak a honvédelmi tárcánál – legalábbis ennyi embernek vásároltak gyalogtiszti szablyát.

Tömegével és borsos áron vesz tiszti kardokat a honvédelmi tárca Védelemgazdasági Hivatala -  derül ki a keddi Közbeszerzési Értesítőből.

A hivatal összesen 32,7 millió forintért szerez be maximum 300 darab gyalogtiszti szablyát a 2018-2020-as időszakban, a díszfegyverek pedig a tisztavatás és a katonai tisztelgés kellékei lesznek.

A közbeszerzést a ceglédi VB Swordshop Kft. nyerte el: darabonként átlagosan 109200 forintért vállalták a szablyák elkészítését, de még ez is kedvező ajánlat volt a minisztériumi elképzeléshez képest, hiszen a tárca  eredetileg 45,2 millió forintra becsülte a beszerzés összeértékét.

Igaz, még a kedvezőbb ajánlat összeg is soknak tűnik: a HM ugyanis a beszerzés során „Osztrák-magyar M.1861” gyalogtiszti szablyát rendelt, ugyanezt a típust pedig egy replikagyártással foglalkozó fővárosi bolt  darabonként 46-49 ezer forintért is legyártotta volna.

http://nepszava.hu/cikk/1159860-milliokert-vett-diszkardokat-a-honvedseg

 

Több hektáron vágják ki a fákat a Balatonnál

Ahogy a fotón is látszik, a fairtás nemcsak a természetet tette tönkre, a kerékpárút is használhatatlanná vált. Balatonberény polgármesterétől, Horváth Lászlótól megtudtuk, hogy a terület Balatonszentgyörgyhöz tartozik, és a 76-os út korszerűsítése miatt kezdték el kivágni a fákat. Elmondta azt is, hogy ez az útépítés a balatoni 300 milliárd forintos fejlesztés részeként valósul meg.

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere lapunknak azt nyilatkozta, hogy

 

a bicikliút melletti teljes nyomvonalon, több hektárnyi területen vágják majd ki a fákat.

 

https://24.hu/belfold/2018/05/16/balaton-fakivagas-strabag/

 

 

 

Novák Katalin nem tulajdonít különösebb jelentőséget az uniós intésnek a nők egyenjogúságával kapcsolatban

– Én ismerem ezeket az okiratokat, dokumentumokat és azokat a bizottságokat is, amelyek Magyarországra jönnek, hogy országtanulmányokat készítsenek és azt is látom, hogy hogyan dolgoznak. Ezeket az iratokat sokszor már előtte megírják, azelőtt, hogy egyáltalán ellátogattak volna Magyarországra és olyan prekoncepciókkal érkeznek, amelyekről nem is hagyják eltéríteni magukat, tehát én nem tulajdonítanék ennek olyan őrült nagy jelentőséget – mondta Novák. 

 

http://168ora.hu/itthon/novak-katalin-nem-tulajdonit-kulonosebb-jelentoseget-az-unios-intesnek-a-nok-egyenjogusagaval-kapcsolatban-149954

 

Mendrey utóvédharca amortizálja a PDSZ-t

„Arra kényszerülünk, hogy kivigyünk információkat, amelyek nem teszik számára lehetővé, hogy méltósággal távozzon”

Magyar Hírlap

Január eleje óta mást se csinálsz, csak kapaszkodsz a tisztségedbe, a tisztújítást próbálod megakadályozni, rombolsz, mocskolsz, amerre jársz – írták a menesztett elnöknek

A pedagógus-szakszervezet volt vezetőjének hívei és az őt nemrég leváltó belső ellenzék még abban sem ért egyet, hogy i-vel vagy y-nal kell-e írni az exelnök nevét. Miközben a két tábor egymást sértegeti, tovább apad a korábban sem túl magas taglétszám, pedig a PDSZ már így is költségvetési gondokkal küzd.

Többször írtunk már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetén (PDSZ) belüli feszültségekről, amelyek oda vezettek, hogy az április 14-én tartott rendkívüli tisztújító kongresszus leváltotta elnöki tisztségéről Mendrey Lászlót és az Országos Választmányt, és Szűcs Tamást, a szakszervezet Borsod megyei ügyvivőjét választotta ügyvezető elnökké egy évre. Ezután Mendrey korábbi iskolájának PDSZ csoportja nyílt levélben tiltakozott az „etikátlan eljárás” ellen, hosszan sorolva a volt elnök elévülhetetlen érdemeit. Válaszában Szűcs felidézte, hogy az elnök visszahívását megelőzően az országos választmány tizennégy tagjából kilenc lemondott, mivel már nem tudott együtt dolgozni Mendreyvel.

http://magyarhirlap.hu/cikk/118400/Mendrey_utovedharca_amortizalja_a_PDSZt

A külügy cáfolja, hogy Magyarország ingatlanalapú letelepedési programot indított

Sajtóhírekre reagált a tárca

MH/MTI – 2018.05.16. 18:16 

A magyar kormány semmiféle ingatlanalapú letelepedési programot nem indított, és nem támogat. Aki ingatlanvásárlásra hivatkozva ad be kérelmet, nem kap automatikusan sem tartózkodási, sem letelepedési engedélyt Magyarországon - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtóhírekre reagálva szerdán. 

 "Magyarország pekingi nagykövetsége közzétette a konzuli információs honlapján, hogy a néhány kínai és magyar médiumban megjelenő hír, miszerint Magyarország ingatlanalapú letelepedési programot indított, hazugság. Nagykövetségünk minden olyan portálhoz és közösségi oldalhoz elküldte a hivatalos magyar álláspontot, amely az álhírt közölte. Kértük az álhír közlésének befejezését, és a hivatalos tájékoztatás közzétételét" - írja közleményében a tárca.

http://magyarhirlap.hu/cikk/118364/A_kulugy_cafolja_hogy_Magyarorszag_ingatlanalapu_letelepedesi_programot_inditott

Lovas István Világ- és Európa–fenyegetők

A mai nyugati világ megértéséhez nem politológusokra, hanem pszichiáterekre van szükség

Magyar Hírlap

Annak megértéséhez, hogy az egész világot, benne a nyugati világot, illetve az Európai Uniót, vagy annak egy térségét ki és mi fenyegeti, ismét le kell számolnunk egy „társadalomtudományi” dogmával, netán szokással. Mint ahogy eddig már oly sokszor kényszerültek rá eddig is az elit által vezetett, a valóság falának ütköző szakértői hordák. 

Most is érdemes leszámolni egy dogmával. Ez pedig az, hogy a világot vagy annak egyes részeit fenyegető veszélyek tárgyalását politológusokra, közgazdászokra és a fősodratú sajtó publicistáira bízzuk. Mely csoportoknak – az elitről van szó – a mai nyugati világban a szerepük arra korlátozódott, hogy érvekkel igyekezzenek alátámasztani azt, amit a kormányzó elit, a hadiipar és a multinacionális cégek lob­bistái akarnak. 

Márpedig a mai nyugati politikát és ezen belül e politikából fakadó veszélyeket pszichiátereknek kellene elemezniük.

Amikor naponta olvashatunk olyan cikkeket a legkomolyabb helyeken, amelyek szerint a magyar miniszterelnök Európát, sőt az egész nyugati világot fenyegeti, vagy hogy Irán nem létező atomfegyvereivel veszélyt jelent ugyanerre a világra, a pszichiátereknek kellene átvenniük a munkát. 
Nézzünk egy pár egészen friss, ilyen kategóriájú őrültséget. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/118397/Vilag_es_Europafenyegetok

Brüsszel megint szembemegy Orbán Viktorral

 

Meglepő: a téma a migrációs válság kezelése.

Hétfőn Orbán Viktor Varsóban beszélt arról, hogy a dublini rendszer reformjáról szóló javaslatok elfogadásával meg kellene várni az új Európai Parlament felállását, kedden ugyanezt ismételte el az Országgyűlésben Gulyás Gergely a Miniszterelnökség új vezetője. Az indok nem egyszerű időhúzás: a kormány szerint a mostani EP-t még a migrációs válság előtt választották meg az európaiak, így az ezzel kapcsolatos álláspontjukat nem ismerhették meg a polgárok. (Hogy ez miért is fontos egy olyan döntéssel kapcsolatban, amelyet végső soron a tagországok kormányai hoznak meg, azt nem fejtette ki egyikük sem.)

A bizottság ezzel szemben azzal érvel, hogy a migrációs nyomás még mindig folyamatos, ezért a helyzet stabilizálásához elengedhetetlen lenne az egységes fellépés. Ennek része az Európai Határ- és Parti Őrség létszámhiányának megoldása (a tervezett 10 ezerhez képest mindössze 1350-en teljesítenek szolgálatot), az áttelepítés fokozása, a migránsok védelme.

http://hvg.hu/itthon/20180516_Brusszel_megint_szembemegy_Orban_Viktorral

Kibuktak az ápolók és a pedagógusok a milliós Emmi-bónuszokon

 

A pedagógusszakszervezet szerint arcpirító, az egészségügyi érdekképviselet szerint igazságtalan, hogy a tárcánál, amelyhez a két terület tartozik, több mint 4 milliárd forintot osztottak szét az uniós támogatások sikeres lehívásáért.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az ápolók többsége pár tízezer forint bónusznak is nagyon örülne, erre azonban általában nincs pénz az Emberi Erőforrások Minisztériumának felügyelete alatt álló kórházakban és szociális intézményekben – mondta az RTL Klub Híradójánakaz érdekképviselet elnöke.

Soós Adrianna azt mondta, a tárca többször is azzal utasította el a béremelést, hogy nincs rá fedezet. "De hát úgy látjuk, hogy pénz mégis csak van…"

http://hvg.hu/gazdasag/20180516_emmi_celjuttatas_pedagogusok_apolok

 

Irak választott – a világ meglepődött

Ara-Kovács Attila

"Aligha mondható véletlennek az a friss washingtoni elnöki döntés, hogy felmondják az Iránnal nehezen összehozott atom-megállapodást, illetve, hogy Washington épp most nyitja meg a Jeruzsálembe költöztetett nagykövetségét, s ezzel kinyilvánítja: a palesztinok által is maguknak követelt várost tekintik Izrael fővárosának."

 

A május 12-én lezajlott iraki választásokat legtöbben egyfajta „lefutott” meccsnek gondolták. Az iráni befolyás az országban óriási, tulajdonképpen a 2003-as amerikai invázió óta ez a dominancia egyre kitapinthatóbbá vált. A nagyhatalmak körében, illetve Izraelben ennélfogva egyre határozottabb félelmeket váltott ki, hogy Teherán gyakorlatilag kettévágja a Közel-Keletet, hisz az idei libanoni választásokon a többséget a Hezbollah szerezte meg; a szír polgárháborúban Bassár el-Aszad gyakorlatilag Teherán utasításait hajtja végre, s az ország területén jelen lévő iráni Forradalmi Gárda harcosai egyre többször teszik próbára az izraeli védelmi kapacitásokat. Ha ehhez a befolyási övezethez most Irak is csatlakozik, akkor a perzsa jelenlét Teherántól Libanonig összefüggő zónát képezne, s nem csak a zsidó állam számára lenne életveszélyes, de ugyanígy fenyegetné Törökországot és Jordániát, nem is beszélte a Szaúd-Arábia által dominált szunnita „koalícióról”.

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2018/05/16/Irak-valasztott-a-vilag-meglepodott

 

 

Gyárfás Tamás olajfoltos zakója

Gyárfás Tamás április 17-ei őrizetbe vétele óta a Fenyő-gyilkosság ügyének legújabb konkrét fejleményei mellett kevés szó esik a történet vadkeleti leszámolásokkal tűzdelt kontextusáról, a vadkapitalizmus „olajos” maffiavilágáról. De ha alaposabban szemügyre vesszük a médiavállalkozások és a bűnszervezetek kapcsolatát, sokkal többet érthetünk meg az elmúlt hónap fejleményeiből is – pontosabban azt, hogy mi, földi halandók talán soha nem fogjuk érteni, mi zajlik a volt úszószövetségi elnök körül.

Gyárfás Tamásnak történetének fontos mozzanata az, hogy merőben más utat tett meg odáig, hogy egy – akár nyomtatott, akár szóban elhangzó – mondatban szerepeljen a magyar maffia szereplőivel, mint a hazai szervezett bűnözés legtöbb ismert alakja.

https://merce.hu/2018/05/16/gyarfas-tamas-olajfoltos-zakoja/