2018, május 15 - 08:40 Sajtószemle

Győzelmi tánccal ünnepelték a BL-címvédést a győri kézisek – videó

 

http://hvg.hu/sport/20180514_gyozelmi_tanccal_unnepeltek_a_BLcimvedest_a_gyori_kezisek

 

DAGANATFELISMERŐ GYORSTESZTET FEJLESZTENEK DEBRECENBEN

Sarki drogériákban kapható daganatfelismerő gyorsteszt fejlesztésén fáradozik egy debreceni kutatócsoport. Az instant diagnosztikai eszköz az elképzelések szerint nemcsak az árában, hanem a működésében is a terhességi teszteket idézné. Annyi különbség azért lenne, hogy ezt a tesztet nem lepisilni kellene, vizelet helyett ugyanis parányi székletmintával működik majd. Az ellenőrző ablakban megjelenő csíkok vagy egyéb jelzések azt jeleznék, kell-e a tesztet elvégzőnek további tumorvizsgálatokra mennie.

 

https://qubit.hu/2018/05/14/daganatfelismero-gyorstesztet-fejlesztenek-debrecenben

 

Agrárminiszter-jelölt: Egy migráns eldobott egy szendvicset, ezért van Magyarországon sertéspestis

 

Bemutatkozott az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtt Nagy István, aki Fazekas Sándort váltja a Földművelésügyi Minisztérium élén a negyedik Orbán-kormányban. Az új miniszter hosszan beszélt a terveiről, általában tartva a szakmai profilt, bár pár meredek állítást azért neki is sikerült elrejtenie a bemutatkozásában. 

Nagy az amúgy nagyon szikár szakmai előadást azért némi migránsozással fűszerezte, például amikor az afrikai sertéspestisről beszélt. Szerinte ugyanis a sertéspestis úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett. Hogy ezt mi alapján állítja a miniszterjelölt, az sajnos az előadásából nem derült ki. Ez a kijelentése már-már megközelíti elődje, Fazekas Sándor jobb mondásait, akinek politikai hagyatékáról itt írtunk részletesebben. 

 

https://index.hu/gazdasag/2018/05/14/nagy_istvan_foldmuveslesugyi_miniszterium_meghallgatas/

A kormány leporolta bukott tervét: különbíróságot hozna létre a kényes ügyeknek

mfor.hu

A negyedik Orbán-kormány kavarni kezdett a bíróságok környékén. Egy korábban már megakadályozott tervet porolnak most le és valósítanának meg.

A magyar kormány létrehozna egy új, legfelsőbb bíróságot, mely közigazgatási ügyekkel foglalkozna - mondta ez Trócsányi László, igazságügyi miniszter a Reuters tudósítása szerint. Az elképzelés alapja az a terv lenne, amit 2017 elején elkaszált az Alkotmánybíróság. 

Parlamenti meghallgatása során Trócsányi hangsúlyozta: garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Tárcája pedig egy olyan javaslatot fog kidolgozni az új intézménnyel kapcsolatban, mely minden politikai párt számára megnyugtató lenne. 

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/a-kormany-leporolta-bukott-tervet-kulonbirosagot-hozna-letre-a-kenyes-ugyeknek.html

Rogán: A demokrácia verseny, a konszolidáció abszurd

 

Mit gondol a keresztény értelmiség kormányzatot érintő kritikájáról? Miről tárgyal Orbán Viktor informálisan cégvezetőkkel? Miniszteri meghallgatása után ezekről kérdeztük Rogán Antalt. 

 

https://index.hu/video/2018/05/14/rogan_antal_heinrich_pecina_orban_viktor_idok_jelei_index/

 

Rogán: Lényegesen erősebb alaptörvény-módosítás jön

 

Arról is beszélt, hogy a most pénteki kormányalakítás után Orbán Viktor jövő héten már „érdemben foglalkozni akar" a Stop Soros törvénycsomag módosításával és ahhoz kapcsolódó átalakításokkal. Rogán szerint május 23-án lesz az első kormányülés, amely után június első hetében a parlament elé kerülhet a hetedik alkotmánymódosítás és a Stop Soros csomag.

A politikust hétfőn délelőtt az Országgyűlés igazságügyi és gazdasági bizottsága hallgatta meg. 

 

https://index.hu/belfold/2018/05/14/rogan_lenyegesen_erosebb_alaptorvenymodositas_jon/

 

Orbán Varsóban: az új kormány azonnal benyújtja a Stop Sorost

 

Orbán Viktor miniszterelnök első látogatása a választások után Varsóba vezetett, ahol egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy

 

AMINT MEGALAKUL AZ ÚJ MAGYAR KORMÁNY, MEGTARTOTTA ELSŐ ÜLÉSÉT, AZONNAL BENYÚJTJÁK AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELÉ A STOP SOROS TÖRVÉNYCSOMAG ÉS AZ ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁS TERVEZETÉT 

 

https://index.hu/belfold/2018/05/14/orban_varsoban_az_uj_kormany_azonnal_benyujtja_a_stop_sorost/

 

 

Megnyílt a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség, Gáza határán vérfürdő volt

 

Történelmi eseménynek nevezték az izraeli és amerikai politikusok azt, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik át az USA nagykövetségét, és ezzel Washington elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként. A Donald Trump elnök által elrendelt jeruzsálemi nyitás napján a Gáza-övezet és Izrael határán kitört zavargásokban több mint negyven palesztin halt meg. Magyarország – az EU-tagállamok többségével ellentétben – támogatja a költöztetést. Az al-Káida terrorszervezet szent háborút hirdetett az USA ellen.

 

http://hvg.hu/vilag/20180514_Megnyilt_a_Jeruzsalembe_atkoltoztetett_amerikai_nagykovetseg

 

A világ aggódik a gázai események miatt, s nem örül a követségáthelyezésnek

 

Kína és Oroszország is hibának nevezte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, Oroszország negatívan viszonyul ahhoz, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette át nagykövetségét, amivel nemzetközi megállapodások revízióját hajtotta végre - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta egyiptomi hivatali partnerét, Számeh Sukrit.

Míg Donald Trump szerint a követség áthelyezése s Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése a realitások tudomásul vételét jelenti, António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, Trump álláspontja veszélybe sodorja az izraeliek és palesztinok közötti béke esélyeit. „Jeruzsálem végleges státusát a két fél közvetlen tárgyalásaival kell meghatározni, s a rendezési folyamatban figyelembe kell venni az izraeliek és a palesztinok legitim érdekeit” – közöltea világszervezet első embere.

 

http://hvg.hu/vilag/20180514_A_vilag_aggodik_a_gazai_esemenyek_miatt_s_nem_orul_a_kovetsegathelyezesnek

 

A miniszterjelölt szerint magánügy, hogy a lakására az államot lehúzó céghálót jegyeztek be

 

Bártfai-Mager Andrea a címére bejegyzett céghálóról nem akart beszélni a miniszterjelölti meghallgatásán, az ellenzék pedig úgy döntött, nem kérdezi erről.

A gyerekei apjával 1998 óta nem él együtt, nincs vele üzleti kapcsolata, azóta már új házasságban él – mondta el Bártfai-Mager Andrea a miniszterjelölti meghallgatásán a parlament gazdasági bizottsága előtt. Mindezt úgy vezette fel: a magánéletéről sokat írtak a médiában. A kérését, hogy a családjáról ne beszéljenek, tiszteletben tartotta az ellenzék is. Pedig érthető lett volna, ha mégis kérdeznek: az elmúlt hetekben kiderült például, hogy adótartozásokat felhalmozó cégháló működött Bártfai-Mager címére bejegyezve. A leendő miniszter címére bejegyzett nagyjából 60 cég többsége zavaros módon szűnt meg vagy költözött el az elmúlt egy-két évben, a legtöbb ezek közül Bártfai-Mager volt férjéhez kapcsolódik. Majd arra is fény derült, hogy a fiuk cége 189 millió forintos hitelszerződést kötött a Bártfai-Mager által felügyelt takarékszektor egyik legjelentősebb szereplőjével.

http://hvg.hu/gazdasag/20180514_A_miniszterjelolt_szerint_maganugy_hogy_a_lakasara_az_allamot_lehuzo_ceghalot_jegyeztek_be

Szijjártó úgy letolta a NATO külügyminisztereit, hogy többen nem mertek felnézni az asztalról

 

A miniszterjelölti meghallgatások sorában hétfő délután egy ismerős arc következett: Szijjártó Péter, akinek tevékenységét nem kellett sem a bizottsági tagok, sem a közvélemény előtt bemutatni. A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium régi-új vezetője leszögezte, hogy minisztériumában kőkemény munka folyt,

globális válságok hatására soha nem volt még olyan intenzív műfaj a külpolitika, mint az elmúlt három és fél esztendőben

 

https://index.hu/belfold/2018/05/14/szijjarto_peter_kulugyi_bizottsag_parlamenti_meghallgatas/

Semjén: Könnyítenek a levélszavazás feltételein

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelölti meghallgatása a Himusz éneklévésel kezdődött, és a Székely himusszal zárult a Nemzeti Összetartozás Bizottságában, ahol a jobbikos Szávay István szabadkozott, amiért frakciófegyelem miatt nem szavazta meg a miniszterjelöltet.

Most, hogy újra kétharmada van a Fidesz-KDNP-nek, könnyítenek a levélszavazás feltételein. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter a Nemzeti Összetartozás bizottságában arról beszélt, hozzá kell nyúlni a választójogi törvényhez, a bürokratikus szabályokat egyszerűsíteni kell, "boríték ide vagy oda".

Azzal érvelt, Kárpátalján sokan nem akarják, hogy kiderüljön a magyar állampolgárságuk, ezért más borítékba teszik a szavazatukat. A Kúria viszont most kimondta, csak az eredeti csomagban kapott borítékban feladott szavazat érvényes (Orbán Viktor szerint néhány ezer szavazat érvénytelenítésével elvettek tőlük egy mandátumot, de ez nem igaz). Semjén a bizottsági meghallgatás után a hvg.hu-nak azt mondta, a Kúriának nem volt igaza, a törvényben sehol nincs ez előírva, de az egyszerűség kedvéért módosítanak rajta.

http://hvg.hu/itthon/20180514_Semjen_konnyitenek_a_levelszavazas_feltetelein

 

Pintér Sándor: a Pharaon-ügy sikertörténet

 

Pintér Sándor szerint minden príma: külföldi országok készülnek átvenni a közmunkarendszert, egy 16 éves gyerek nyugodtan dolgozhat a helyi önkormányzatnak, a Pharaon-ügyben mi mutattuk meg a világnak, mi a kockázat. És mi lenne a gond a diáktüntetők úttesten sétálás ürügyén kapott szabálysértési eljárásaival? "A közlekedést a KRESZ szabályozza". A parlamentben mutatkozó, a TEK szerint terrorfenyegetettséget jelentő Zaid Naffáról pedig annyit mondott: ő aztán nem fél tőle.

 

http://hvg.hu/itthon/20180514_Pinter_Sandor_a_Pharonugy_sikertortenet

 

 

Magáncégek érdekeit is kiszolgálja a jövőben a magyar hírszerzés

 

Befolyásos brüsszeli, berlini és párizsi politikusok titkainak kifürkészése mellett a magyar vállalatok piacra jutását, piaci pozícióinak a megőrzését is támogatniuk kell a titkosszolgálatoknak.

Bizonyos esetekben konkrét vállalati, üzleti érdekeket is ki kell szolgálnia a jövőben a magyar hírszerzésnek – tudta meg a Zoom.hu kormányhoz közel álló forrásokból.

Paradigmaváltásra készül Orbán Viktor a titkosszolgálatoknál, ennek keretében kaphat a jövőben új, a privát szférát is érintő feladatokat az Információs Hivatal. Kormányhoz közeli forrásaink szerint már Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonsági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi megbízása is a paradigmaváltás része.

Információink szerint Orbán Viktor már a választások előtt eldöntötte, hogy szakít az elmúlt 28 év gyakorlatával, és a jövőben sokkal aktívabban kívánja felhasználni a titkosszolgálatokat – elsősorban a hírszerzést – a kormány a stratégiai gazdasági és politikai döntéseinek előkészítéséhez, valamint a magyar érdekek védelme mellett, azok képviseletére és az érvényesítésére is. Ugyanakkor a korábbiakhoz képest

a kormány várhatóan konkrétabb hírigényt fogalmaz majd meg titkosszolgálatokkal szemben

https://zoom.hu/hir/2018/05/14/magancegek-erdekeit-is-kiszolgalja-a-jovoben-a-magyar-hirszerzes/

A MIGRÁCIÓ LESZ AZ EP-VÁLASZTÁS KÖZPONTI KAMPÁNYELEME

NAVRACSICS TIBOR: MAGYARORSZÁG MINDIG KITŰNŐRE VIZSGÁZIK JOGÁLLAMISÁGBÓL

Kis Ferenc Magyar Idők

A 2019-es európai parlamenti választáson minden országban a migrációs válság lesz a meghatározó kampánytéma, és az erőviszonyok átalakulásával az unió közelebb juthat majd a migrációs válság megoldásához – fogalmazott a Magyar Időknek adott interjúban Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szerint az Európai Parlamentben nyilvánvaló pártpolitikai csatározások folynak, ezért hangzanak el gyakran teljesen alaptalan vádak hazánk ellen a baloldali képviselőktől.

https://magyaridok.hu/belfold/a-migracio-lesz-az-ep-valasztas-kozponti-kampanyeleme-3082639/

A Vona-terv(ek)

 

A hétvégi kongresszus után is kérdés, hogy merre tart a Jobbik. Elemzés.

http://hvg.hu/itthon/20180514_A_Vonatervek

A németeknek és a franciáknak nagyon fáj, az oroszoknak viszont kiváló Trump Irán-politikája

A brit, a francia és a német kormány napok óta arról egyeztet, hogyan úszhatnák meg Donald Trump múlt kedden bejelentett döntésének következményeit. Május 8-án az amerikai elnök bejelentette, hogy felmondja a 2015-ben kötött atomalkut Iránnal. Az európaiaknak politikai szempontból is kínos a döntés, de még rosszabb, hogy rengeteg pénzt vesztenek miatta. És hogy még rosszabb legyen, jórészt az oroszok vihetik el azt a pénzt, amire eddig számítottak.

https://444.hu/2018/05/14/a-nemeteknek-es-a-franciaknak-nagyon-faj-az-oroszoknak-viszont-kivalo-trump-iran-politikaja

Rogán: Nem értek egyet a bíróság döntésével, nekünk volt igazunk

Jogerősen pert nyert a Helsinki Bizottság a Rogán Antal vezetteMiniszterelnöki Kabinetirodával szemben, a bíróság kimondta: a legutóbbi Nemzeti Konzultációban terjesztett állítások hazugságok voltak. 

Rogán a miniszterjelölti meghallgatása után kommentálta az ítéletet, szerinte a bíróság tévedett, nekik volt igazuk. 

https://444.hu/2018/05/14/rogan-nem-ertek-egyet-a-birosag-dontesevel-nekunk-volt-igazunk

A homlokzat kereszténydemokrata átépítése alatt az illiberális demokrácia zavartalanul üzemel

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

 

·         Az uniónak ki kellene kényszerítenie, hogy Orbán Viktor pontosan mondja meg, mit tervez konkrétan a 21. századi kereszténydemokrácia címszava alatt;

·         Magyarország ezúttal Jeruzsálem ügyében renitenskedik az EU-val szemben;

·         A tekintélyelvű rendszerekben a választás egyre inkább csak Potemkin-falu, mert nincs igazi alternatíva.

http://b1.blog.hu/2018/05/14/a_homlokzat_keresztenydemokrata_atepitese_alatt_az_illiberalis_demokracia_zavartalanul_uzemel

Kásler Miklós: Fontos, hogy a magyarság 1100 éves történelmének spirituális és szakrális ismereteit fel tudja mutatni a kultúra és az oktatás

A magyar és egyetemes kultúra alapértékeinek megőrzését, fejlesztését nevezte a kultúra egyik legfontosabb feladatának Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterjelöltje az Országgyűlés kulturális bizottságának hétfői ülésén megtartott, kinevezés előtti meghallgatásán, ami után a bizottság 8 igen és 6 nem szavazattal támogatta Kásler Miklós miniszteri kinevezését.

https://444.hu/2018/05/14/kasler-miklos-fontos-hogy-a-magyarsag-1100-eves-tortenelmenek-spiritualis-es-szakralis-ismereteit-fel-tudja-mutatni-a-kultura-es-az-oktatas

Független jelölt mögé állnak be az ellenzéki pártok Józsefvárosban

Végzettsége szerint közgazdász, de a nyolcvanas évek óta szociális ügyekkel foglalkozik, és szociológiát oktatott az ELTE-n és kutatott az MTA-n. A demokratikus ellenzék tagjaként publikált a szamizdat Beszélőben, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) aktivistája volt, szervezte a Józsefvárosi Szegénységellenes Hétvégéket és a rendszerváltást előkészítő Ellenzéki Kerekasztal gazdasági-szociális munkacsoportjában is részt vett. 

A rendszerváltás után az SZDSZ fővárosi szakpolitikusa lett, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnöke. Ezután a főváros legnagyobb hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetőjeként dolgozott egészen 2018-ig. A hajléktalanokat segítő Menhely Alapítványt 1990 óta vezeti, ez idő alatt számos önkormányzattal és egyházi szervezettel működtek együtt. Győri erre a múltra alapozva mondta azt a sajtótájékoztatón, hogy jól ismeri a fővárosi önkormányzati rendszert és a civil szférát is.

https://444.hu/2018/05/14/fuggetlen-jelolt-moge-allnak-be-az-ellenzeki-partok-jozsefvarosban

Szijjártó Péter találkozott az azeri kollégájával Brüsszelben

A külgazdasági és külügyminiszter Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszterrel a Közel-Kelet etnikai és vallási konfliktusainak áldozataira fókuszáló nemzetközi konferencián futott össze.

https://444.hu/2018/05/14/szijjarto-peter-talalkozott-az-azeri-kollegajaval-brusszelben

Az új miniszter bemutatta meglepetésembereit

Palkovics László miniszterjelöltet hallgatja meg Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága. Itt mutatta be azokat, akiket felkért államtitkárnak. 

·         Parlamenti államtitkár Cseresnyés Péter lesz, aki eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára volt.

·         György László, a Századvég vezető elemzője felel majd az általános gazdaságpolitikai és gazdaságvezetési kérdésekért.

·         A fenntarthatóság Weingartner Balázshoz tartozik, aki korábban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőt vezette.

·         Kaderják Péter felel majd az energiaügyekért, ő korábban az energiahivatalt vezette, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője.

·         Mosóczi László, az NFM eddigi helyettes államtitkára lesz a közlekedéspolitika feje.

·         Infokommunikációért és fogyasztóvédelemért továbbra is Kara Ákos felel.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/az-uj-miniszter-bemutatta-meglepetesembereit.285298.html

Lakatos Béla: Soros tőlem ment föl Orbánhoz

Az egymilliárdos zsarolásról is beszél az ácsi polgármester, aki lemondott, aztán mégsem. Riport.

Béla 2014 tavaszán keményen kampányolt a Fidesznek, „kértem a helyieket, szavazzanak Orbán pártjára, és szavaztak is”. Ősszel megkapta a jót a jó tett helyébe: Fidesz-támogatással indulhatott a polgármesteri posztért s ismét nyert.

Remélte, szerepet kaphat a nagypolitikában, hiába.„Egyszer sem kértek tőlem segítséget. Inkább a Farkas Flórit futtatják. Csak sajnos, amíg ott ül, ahol, addig romaügyben ebben az országban semmi nem változik. És, tartok tőle, elég sokat tud ő a Fidesz vezetőiről ahhoz, hogy sokáig maradhasson.”

 

https://24.hu/belfold/2018/05/14/lakatos-bela-soros-tolem-ment-fol-orbanhoz/

 

Fejlemény a tejmérgezés ügyében - Zsarolás miatt nyomoznak

A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem ad bővebb tájékoztatást az eljárásról - olvasható a közleményben. Az MTI azért fordult a rendőrséghez, mert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton közölte, hogy vizsgálatot indított szennyezett tejtermékek miatt, mert egyes üzletláncok bizonyos UHT termékeit szándékosan szennyezhette valaki; egyben a hivatal arra kérte a fogyasztókat, hogy vásárláskor minden esetben ellenőrizzék a termékek csomagolásának sértetlenségét. A hivatal jelezte, hogy folyamatosan kapcsolatot tart az érintett üzletláncokkal és a nyomozóhatósággal.

lásd még: Tejmérgezés: megvannak az érintett termékek

http://nepszava.hu/cikk/1159808-fejlemeny-a-tejmergezes-ugyeben---zsarolas-miatt-nyomoznak

 

Mérgezési ügy: megvizsgálták a tejeket, itt az eredmény

Helik Ferenc azt mondta, több élelmiszerbolt-hálózat is kapott ilyen levelet, de valós szennyezésre nem találtak utalást.Magyarországon ritkán fordul elő, de az Európai Unióban egyre gyakoribb, hogy valaki élelmiszerek megmérgezésével fenyegetőzik. A hatóságoknak minden ilyen bejelentést komolyan kell venniük.

 

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tej-mergezes-nebih-zsarolas-nyomozas/4qdbrs0

 

„Lakossági igényre” hivatkozva adna iskolákat egyházi kézbe Semjén

 

Bár az alaptörvény is kimondja egyház és állam különálló működését, Semjén Zsolt inkább a mellérendeltségre esküszik; megváltoztatná az adó egy százalék felajánlásának módját is.

 

http://nepszava.hu/cikk/1159791-lakossagi-igenyre-hivatkozva-adna-iskolakat-egyhazi-kezbe-semjen

Radikálisok bosszúja: itt a forgatókönyv a Jobbik szétszakítására

ORIGO

 

A párt belső köreiből származó információink szerint kész terv van a radikálisok távozására, akik arra bazíroznak, hogy Novák Elődöt ki fogják zárni a Jobbikból, ezzel pedig megindulhat a párt kettéválása. Úgy tudjuk, a két napja felálló, új elnökségben is van emberük Toroczkaiéknak. Elképzelhető, hogy Volner Jánosra kulcsszerep várhat a jövőben. Így néz ki a "radikálisok bosszúja" jobbikos informátorunk szerint!

http://www.origo.hu/itthon/20180514-radikalisok-terve-a-partbeli-terror-utan.html

Gulyás Gergely: Tíz évre szóló Budapest-stratégia a fő feladat

ORIGO

 

Tíz évre szóló Budapest-stratégia mielőbbi elfogadását nevezte meg egyik fő feladataként a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely a parlament igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán. Hat államtitkár és egy kormánybiztos fogja segíteni a tárcavezetőt, akit megszavaztak a bizottsági meghallgatását követően. Így fog kinézni a Miniszterelnökség szervezeti felépítése.

http://www.origo.hu/itthon/20180514-gulyas-gergely-miniszterjelolt-bizottsagi-meghallgatas.html

Őrizetbe vették Czeglédy Csaba testvérét

ORIGO

 

Hétfő hajnalban újabb három embert vettek őrizetbe a NAV nyomozói az úgynevezett Czeglédy-ügyben, köztük Czeglédy Pétert, Czeglédy Csaba testvérét – tudta meg a PestiSrácok.hu. A portál információi szerint mindhármukat azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalást szervező, lebonyolító bűnszervezetben.

http://www.origo.hu/itthon/20180514-orizetbe-vettek-czegledy-testveret.html

A hátsó ajtón is visszajöhet az EU

 

A brit kormányon belüli nézeteltérések nyílt megvitatását kifogásolta nyilvános interjújában a londoni vezetés újabb tagja, miközben egyik kollégája csatlakozott a kormányfő nyílt bírálatához. Mindez persze burkoltan zajlik: a brexittel kapcsolatos tartalmi kérdésekről folyik az eszmecsere.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_hatso_ajton_is_visszajohet_az_eu.662385.html

Új traffipax-módszert vetett be a rendőrség - megúszni nem lehet

 

hegylakok.hu motoros portál olvasói jelezték, hogy a Ausztriában és Németországban elterjedt trükk már Magyarországon is működik: a rendőrök jelöletlen autókból rögzítik a szabálytalanságokat, köztük a gyorshajtást is.

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/uj_traffipax-modszert_vetett_be_a_rendorseg_meguszni_nem_lehet.662391.html

Megfojtaná – Orbán és Budapest

Orbán Viktor előre szólt: Budapest április 8-i magatartása aligha marad büntetlenül. A „bűnös város” lázadását gyors megtorlás követheti, hiszen az előkészületeket erre már az előző kormányzati ciklusokban megtették. Maga az önkormányzatiság is veszélyben van.

Fel kellene szedni a határra épített kerítést és körbe kanyarítani vele Budapestet – dohogott egy csalódott fővárosi ellenzéki választó a vasárnapi eredmények láttán a Magyar Narancsnak. Aligha ő az egyetlen, aki a szavazatok országos megoszlása láttán azonnal kikiáltaná a Budapest Köztársaságot.

A Fidesz a fővárosi választókerületek kétharmadát elvesztette, sőt az általa megnyert hat mandátumból is elvehető lett volna még öt, ha az ellenzéki pártok képesek túllépni a saját árnyékukon. A fideszes ellenségképzésnek tehát immár sokadjára – és a szombati tüntetés után még inkább – Budapest ismét a célpontja lesz.

Rákészültek

 

A Fidesz már a 2010-es választások másnapján is háborút indított a főváros ellen.

http://magyarnarancs.hu/belpol/megfojtana-110681

Neonáci szervezettől átvett képpel illusztrálta az Orbán-kormány házi politológusa, hogy a miniszterelnök mit gondol a kereszténydemokráciáról

iszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára csütörtök reggel megosztott a Facebook-oldalán megosztott egy bejegyzést, benne egy képpel, amely szerinte a régi vágású kereszténydemokráciát hivatott illusztrálni. Ez aznap történt, amikor Orbán Viktor a miniszterelnöki beiktatási beszédében megerősítette, amit a május 5-i rádióinterjújában mondott, vagyis hogy „régi vágású, kereszténydemokrata” Magyarország felépítésén dolgozik, a Kiszelly Zoltán által megosztott képen pedig egy családot lehet látni, az egyértelműség kedvéért olyan megjelölésekkel, hogy „összeházasodott szülők”, „hús”, „azonos rasszú fiatalok ismerkednek egymással”. Ennek a gesztusnak a szépséghibája csak az, hogy a rasszista, fajvédő képet eredetileg a Donald Trump-párti amerikai szélsőjobb, az alt-right indította útjára, és Kiszelly Zoltán figyelme alighanem átsiklott afelett, hogy Magyarországon a képet a Tyirityán Zsolt fémjelezte neonáci szervezet, az Erő és Elszántság vette át, amelynek az emblémája világosan kivehető a kép jobb alsó sarkában. Petit malheur.

http://168ora.hu/itthon/neonaci-szervezettol-atvett-keppel-illusztralta-az-orban-kormany-hazi-politologusa-hogy-a-miniszterelnok-mit-gondol-a-keresztenydemokraciarol-149796

A csengeri örökösnő köszöni, inkább maradna svájci börtönben

Nem járult hozzá az egyszerűsített kiadatáshoz a csengeri örökösnő néven elhíresült csaló, aki Kósa Lajost is átverte, így a normál rend szerint járnak el az ügyében – mondta el a Blikknek Helmeczy László, Szabó Gáborné ügyvédje. Ez jó ideig, akár hatvan napig iseltarthat.

Szabóné évekig kért kölcsön kisebb-nagyobb összegeket mesés, 1300 milliárd forintos örökségére hivatkozva, az összesn százmilliónál is többet. A pénzt nem adta meg.

Miután egy feljelentés miatt nyomozás indult, a rendőrség szerette volna kihallgatni az asszonyt, ő azonban még az idézések kézhez vétele előtt távozott Magyarországról. Svájcba utazott, azt mondta, azért, hogy meggyorsítsa az örökség átutalását. Ő ugyanakkor nyilatkozott olyat is, hogy menedéket kér Svájcban, mert itthon fél.

Miután a harmadik idézésre sem jelent meg a rendőrségen, körözést, majd elfogatóparancsot adtak ki ellene, április végén pedig civil ruhás nyomozók letartóztatták Svájcban.

http://168ora.hu/itthon/a-csengeri-orokorno-koszoni-inkabb-maradna-svajci-bortonben-149806

Váratlanul lemondott Kósa bizalmasa, a csengeri eurómilliárdos üzlettársa

 

Orendi Mihály távozását a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség vezetői előtt jelentette be.

A Kósa Lajos legközelebbi bizalmasaként számon tartott Orendi Mihály vezette korábban a debreceni sportközpontot, de ő a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is. Nem mellesleg ő annak a csengeri nőnek is az üzlettársa, akit egy 1300 milliárdos csalás gyanújával indult magyar nyomozás miatt Svájcban tartóztatott le a helyi rendőrség.

 

http://hvg.hu/itthon/20180514_Varatlanul_lemondott_Kosa_bizalmasa_a_csengeri_euromilliardos_uzlettarsa

 

A falvakban a közmunkaprogram hozott százezerszám szavazatokat a Fidesznek

Nemcsak a kistelepülések legszegényebbjei, de a falusi középosztály is hálás Orbán Viktornak a tömeges közmunkáért. A tudatos félelemgerjesztés és a választási ajándékként osztogatott Erzsébet-utalvány pedig végképp a Fidesz felé fordította a kistelepülések lakóit. Ungár Tamás riportja az ország egyik legszegényebb régiójából.

https://atlatszo.hu/2018/05/14/a-falvakban-a-kozmunkaprogram-hozott-szazezerszam-szavazatokat-a-fidesznek/

Érd polgármestere nem akarja, hogy tudjuk, honnét származik százmillió feletti vagyona

T. Mészáros András polgármester nem akarja, hogy átláthatóvá váljék, milyen forrásokból teremtett magának nagypolgári egzisztenciát. A korántsem egyértelmű törvényi szabályozás ellenére az biztos, hogy a polgármester vagyoni helyzetének alakulásáról szóló adatok, vagyis a korábbi vagyonnyilatkozatok közérdekből nyilvánosak, vagyis elvileg megismerhetnénk azokat. Érd városának vezetője azonban inkább terel.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/erd-polgarmestere-nem-akarja-hogy-tudjuk-honnet-szarmazik-szazmillio-feletti-vagyona/

Észveszejtő indokokkal próbált adatokat eltitkolni előlünk a BVOP

Megkaptuk a leiratát annak a levelezésnek, amiben nyakatekert érvekkel próbálta megmagyarázni a BVOP, hogy miért nem akarja kiadni nekünk a börtönőrök ellen indult fegyelmi eljárások számát.

https://blog.atlatszo.hu/2018/05/eszveszejto-indokokkal-probalt-adatokat-eltitkolni-elolunk-a-bvop/

Csecsen iszlamizmus: rejtőzködő szörnyeteg

„Szükségesnek tartom kijelenteni: azért, hogy Haszan Azimov a bűn útjára lépett, teljes egészében a francia hatóságokat terheli a felelősség.Csecsenföldön ő csak megszületett, a felnőtté válása és személyiségének, nézeteinek és meggyőződésének kialakulása a francia társadalomban ment végbe” – üzente Csecsenföld ura, Ramzan Kadirov, miután a Párizsban késes terrortámadást végrehajtó fiatalemberről kiderült, hogy csecsen származású.

Kadirov mondataiban persze van igazság, de azért nem tehetünk úgy, mintha a kaukázusi muszlim államalakulat(szerűség) ártatlan bárány lenne a farkashordák között. Idézem Sztankóczy kolléga Csecsenföldről szóló, Putyin házi szörnye című, tavalyi cikkét:

http://valasz.hu/vilag/csecsen-iszlamizmus-rejtozkodo-szornyeteg-128519

Donald Trump már most halhatatlan

„Izrael legrasszistább focicsapata.” Ezt maguk a Beitar Jeruzsálem drukkerei állítják magukról. Ebben a dokumentumfilmben például. Az 1936-ban alapított klub a zsidó államiság egyik szimbóluma, amely muszlim játékost soha nem tűrt meg soraiban. A 2012/13-as szezonban leszerződtetett két csecsenföldit, de az idény végével haza is mentek, mert a Beitar keménymagja, a La Familia ennek szükségességét nem épp politikailag korrekten éreztette velük.

Trump közel-keleti hazárdjátékának talán Izrael tud egyedül szívből örülni. Ennek jeleként – zsák a foltját alapon – a Beitar Jeruzsálem nevet változtat: mostantól Beitar Trump Jeruzsálemnek hívják. Nem vicc, a klub ezt vasárnap este közölte a Facebookon„Jeruzsálem 70 éve vár a nemzetközi elismerésre, mígnem Trump elnök egy bátor lépéssel Izrael örök fővárosaként ismerte el. Trump elnök bátorságot és igaz szeretetet mutatott az izraeli emberek és fővárosuk felé, és további országok követik őt abban, hogy megadják Jeruzsálem jogos státusát. A Beitar Jeruzsálem futball klub – a város egyik kiemelkedő jelképe – boldogan jutalmazza az elnököt a szeretetéért, a maga módján. Eli Tabib tulajdonos és Eli Ohana klubelnök úgy döntöttek, hogy a történelmet író amerikai elnök nevét teszik a klub elnevezésébe, és mától Beitar Trump Jeruzsálemnek hívják. Legnagyobb szeretetünk az elnöké.”

http://valasz.hu/vilag/donald-trump-mar-most-halhatatlan-128515

Közvélemény-kutatás: megosztja az amerikaiakat Trump Izrael-politikája

2018. május 14. 16:48

Meglepetés: A Trump Izrael-politikájával elégedettek többsége republikánus, az elégedetlenek pedig zömmel demokraták a CBS felmérése szerint.

http://mandiner.hu/cikk/20180514_kozvelemeny_kutatas_megosztja_az_amerikaiakat_trump_izrael_politikaja

Rumnapló – Egy rektor naplója VII.

LÁNCZI ANDRÁS 
Mandiner

A régi és a mai liberálisokat az különbözteti meg, hogy a régiek nem hirdették az egyenlőség mindenhatóságát.

A maiak viszont mindenben az egyenlőséget keresik: gazdaságit, társadalmit, kulturálisat, nemek közöttit, életmódbelit, lelkiismeretit, testi különbségek közöttit – mindenhol és mindenben, ahol az emberek között különbségek vannak.

S ha a valóság ezt cáfolja, akkor a végső menedékként azt ajánlják, hogy „legyél mindig önmagad”, vagyis mindegy ki vagy, mit értél el, egy szempontból pont olyan vagy, mint mindenki: egyén vagy.

Merő véletlen, hogy nem te vagy Einstein, pedig lehetnél, mi több, Einstein is te vagy, mert ő is csak egy egyén volt.

Ez volt a kommunista elképzelés lényege is, amikor teljes egyenlőséget ígért és akart kierőszakolni.

http://mandiner.hu/cikk/20180514_lanczi_andras_rumnaplo_egy_rektor_naploja_vii

Lázár elment, a Mazsihiszt lenyomják, hamarosan megnyílhat a Sorsok Háza

 

A volt miniszter blokkolta a múzeum megnyitását, a zsidó közösségek ellenkezése miatt.

Schmidt Mária maradt a placcon a nagy vitában, ellenfele nincs, jöhet az avatás.

Az ötlet, hogy a Józsefvárosi pályaudvar – ahonnan, ha nem is sok, de néhány deportáló vonat indult, sőt Raoul Wallenberg mentőakcióinak is egyik színhely volt – emlékhely legyen, először Szita Szabolcs történésznek jutott eszébe. Ő ajánlotta be a 2013-ben a következő évben rendezett Holokauszt Emlékév programjai közé, ám koncepciót és támogatást már Schmidt Mária szerzett hozzá, méghozzá régi jó barátjától, Lázár Jánostól, akinek Hódmezővásárhelyen már épített egy kicsinyített Sorsok Házát, az Emlékpontot és egy holokausztmúzeumot is. Az idős professzort hamarosan ki is szorították a projektből.

http://hvg.hu/itthon/20180514_Hamarosan_megnyilhat_a_Sorsok_haza#rss

Őry Mariann Együtt harcol

Álláspont. Folytatta a hagyományt tegnap Orbán Viktor: miniszterelnökként harmadszorra is Varsóba vezetett első hivatalos útja

Magyar Hírlap

Fontos üzenet Euró­pának, hogy Orbán Viktor ismét Varsóba ment először, nem pedig mondjuk Brüsszelbe vagy Berlinbe. Orbán és Morawiecki egyetért a legfontosabb dolgokban, például abban, hogy az erős Európa erős nemzetállamokra és erős régiókra épülhet, így saját érdekeinken túl az egész unió érdekében fontos megerősíteni Közép-Európát. A lengyel kormányfő tegnap fontos igazságot mondott ki, amikor arról beszélt, hogy a régiónknak megvannak a maga sajátos történelmi tapasztalatai, amelyek eltérnek a nyugati tagállamok tapasztalataitól, így utóbbiak nem is mindig értik meg az álláspontunkat

Orbán Viktor arról is beszélt tegnap, hogy nem csak ezeréves, kipróbált barátság áll Lengyelország és Magyarország mögött, hanem a közös jövő is összeköt bennünket, a közös vízió arról, milyennek kellene lennie Európának. Ilyen múlttal, jelennel és jövővel rendelkező barátságra lehet közös fellépést, közös érdekérvényesítést építeni. Minden küszködése ellenére a nemzetet, a családot, a szuverenitást és a hagyományos értékeket felszámoló liberalizmus lejtőre került. És egyre gyorsabban gurul lefelé, amit bizonyít, hogy Nyugaton is egyre többen fordulnak a közép-európai vezetők gondolatai felé, és próbálják megfordítani hazájuk sorsát, amíg nem merülnek alá végleg. 

Lengyelországgal szükségünk van egymásra.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/118184/Egyutt_harcol

Nagy Ervin Sneider a senki földjén

Vona és néhány társa túl sokat akart, ezért kezdett kokettálni a baloldallal és a liberálisokkal

Magyar Hírlap 

a Csurka István által megfogalmazott nemzeti radikalizmus, azaz a nemzeti érdekek és értékek védelme a globalizmus negatív hatásaitól, a magyar nemzet továbbélésének egyetlen útja. Ezt ismerte fel Orbán Viktor kormánya és pártszövetsége, ezért vállalta fel ennek az ideológiának a logikáját a hagyományos konzervatív és kereszténydemokrata értékek mellett.

Persze, mondhatni azt, hogy a Jobbik körül így elfogyott a levegő. De ez nem igaz. Ugyanis megvolt minden lehetősége Vona Gábornak és pártjának arra, hogy még erőteljesebben, a saját autonómiáját és identitását megőrizve, „ott maradjon”, majd továbbvigye Csurka örökségét, és konstruktív módon (ha kell támogatva, ha kell kritizálva), de szövetségi viszonyt építsen ki a Fidesz–KDNP-vel.

http://magyarhirlap.hu/cikk/118174/Sneider_a_senki_foldjen

Nagy Dóra Morálisan ingoványos

Ne felejtsük el, mert „érdemes” rá emlékezni, hogy április 8-a után, május 8-a sem volt kevésbé eseménydús nap

Magyar Hírlap

Voltak a Parlament előtt sátorozók, köpködő tüntetők, kordon nélküli kordonbontók, egymást már lelkesíteni alig tudó megmondók, akiknek a forradalmi hevületét hamar lehűtötte a jégeső. Mindeközben pedig megalakult az új Országgyűlés, amivel már sokkal érdemesebb foglalkozni, hiszen az itt zajló munka fogja meghatározni Magyarország következő négy évét és nem pedig az utcán hőbörgő, magát többségnek tartó kisebbség.

Örülök amúgy, hogy megint kiderült, Magyarország, a több millió fociedző országa mellett, most már a több millió választási szakértő országa is lett, és amit a politológusok több éven keresztül tanulnak meg, az manapság mindenkivel veleszületett tudás. Az indoklás pedig: itt semmi sem legitim, semmi sem volt tiszta, és mindenki csalt. Ellenben az igazság az, hogy az ellenzék fejében nem volt tiszta a kép azzal kapcsolatban, hogyan működik a kampány. Most meg kapaszkodnak minden létezőbe és nem létezőbe, hogy elkerüljék a megújulást, és megtartsák pozícióikat. Ha lehet, akkor a lehető legkevesebb munkát belefektetve.

http://magyarhirlap.hu/cikk/118173/Moralisan_ingovanyos