2018, május 12 - 08:33 Sajtószemle

 

 

 

Kimutatták: pöttöm méretű a magyar gazdaság

A teljes Európai Unió gazdasági teljesítményének 0,8%-át adja Magyarország - közölte a friss, 2017-es adatokat az Eurostat. Ezzel továbbra is a 18. helyen állunk a sorban. 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/kimutattak-pottom-meretu-a-magyar-gazdasag.285106.html

Bárándy Péter: Leomolhatnak az utolsó gátak is

„Az újabb kétharmad lehetővé teszi az alkotmánymódosításokat, a Fidesz mindent át tud vinni, ami az illiberális állam kialakítása terén vágyuk tárgya – mondta a Zoom.hu-nak Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter annak kapcsán, hogy a választások utáni hetekben felerősödtek azok a hangok, miszerint a Fidesz az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozására készül. – A hazai viszonyok között már semmi gát nincs, ami józanságra intené a politikai hatalmat. Az országon kívül látok erre esélyt, de az uniós és más nemzetközi szerveknek sajnos lassú és mérsékleten hatékony a működése.” Nincs, aki közbelépjen

https://zoom.hu/hir/2018/05/11/barandy-peter-leomolhatnak-az-utolso-gatak-is/

Zsíros szerződést kapott Simicska és Kuna Tibor cége a Szerencsejáték Zrt.-től

 

Szilveszter utáni első napon a Hung-Ister Zrt. esetében összesen 2,3, míg a Trinity Kft.-nél egy 5,5 milliárd forintos megállapodás lépett érvénybe.

Miközben az ország jelentékeny része a szilveszteri mulatság után próbálta összeszedni magát, a Szerencsejáték Zrt.-nél néhány szerződés máris „élesedett”. Az állami monopólium oldalán feltüntetett adatsor szerint január 1-jén a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Hung-Ister Zrt.-vel, s még ugyanaznap a kormány egyik kedvenc PR-ügynökségével, a korábbi fidelitasos Kuna Tibor Trinity Communications Kft.-jével is új megállapodás lépett érvénybe.

Előbbi cég esetében valamivel több, mint 2,3 milliárd forintos keretösszegű megállapodásról van szó, míg utóbbinál 5,5 milliárd forint – szintén keretösszeg – került a szerződésbe.

Mindkét vállalkozás esetében egy korábban megkötött megállapodás, idei évre érvényes „lehívásáról” van szó. 

https://zoom.hu/hir/2018/05/11/zsiros-szerzodest-kapott-simicska-es-kuna-tibor-cege-a-szerencsejatek-zrt-tol/

Úgy távozhat Tállai András a NAV éléről, hogy sosem volt az elnöke

Sok konfliktusa volt a vezetőtársaival, akadt olyan helyettes államtitkár, akit nem fogadott, ő év végén jutalmat sem kapott, pedig mindenki más igen. Az egész szervezetben köztudott, hogy Tállai havonta annyi időt töltött a NAV központi épületében, mint elődje egy nap alatt. Gyakorlatilag

nincs olyan szakterület a NAV-on belül, ahol ne lett volna komoly konfliktusa. Az éves februári egri szakmai értekezleteken nyilvánosan is konfrontálódott vele egy vezető beosztású kollégája.

https://zoom.hu/hir/2018/05/11/ugy-tavozhat-tallai-andras-a-nav-elerol-hogy-sosem-volt-az-elnoke/

Trump még eggyel közelebb lépett az EU-USA-háborúhoz

Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon egyeztettek azután, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az USA kivonul az Iránnal kötött atomalkuból, és a „legmagasabb szintű gazdasági szankciókat” vezet be Iránnal szemben. A három európai vezető „sajnálatát és aggodalmát” fejezte ki Trump lépése miatt, továbbá:

·      Közölték, hogy továbbra is elkötelezettek a megállapodás mellett,

·      Azt kérték az USA-tól, „biztosítsa, hogy a megegyezés szerkezete ép maradjon”, és ne tegyen olyan lépéseket, amelyek akadályozzák a megállapodás többi résztvevőjét a megállapodás fenntartásában,

·      Irántól azt kérték, tanúsítson „önmérsékletet az amerikai döntésre adott válaszában”.

Federica Mogherini uniós külügyi biztos szintén azt nyilatkozta, az EU továbbra is támogatja a megállapodást, ahogy Oroszország és Kína is.

https://zoom.hu/hir/2018/05/11/trump-meg-eggyel-kozelebb-lepett-az-eu-usa-haboruhoz/

Felcsúton volt játékos a momentumos politikus, de a Puskás Akadémia megsértődött rá, és nem mehet az öregdiákok találkozójára

„Meghívásunkat nem áll módunkban fenntartani”

- ezt az üzenetet kapta Nagy Károly a Puskás Akadémiától. Az esemény, amire előbb meghívták, majd visszamondták a részvételét, egy öregdiák találkozó volt. 

Nem azért alakult így, mert kiderült, hogy összekeverték egy másik Nagy Károllyal. Valóban ő az, aki öt évig játszott Felcsúton, ebből egy évig teljes jogú akadémista volt (nem költözött be, közel laktak). Ez elvileg már jogosulttá teszi az öregdiák címre. Ami elég vicces elnevezés egy 11 éve létező akadémia esetében, Nagy Károly is mindössze 20 éves. Az első öregdiák kártya tulajdonosa egy kicsit idősebb, 1963-ban született, Orbán Viktornak hívják, a második számú kártya az 1966-ban született Mészáros Lőrinccé. Májusban egy ünnepségen kapták meg a tiszteletbeli elismerést

Nagy Károlyt több öregdiák találkozóra is meghívták, de egy március végi tévés nyilatkozata miatt mégsem mehet el ezekre. Tavasszal a Momentum jelöltje volt az országgyűlési választáson, de az elsők között lépett vissza Kunhalmi Ágnes javára, hogy ezzel segítse az ellenzék győzelmét. Emiatt interjút készített vele az ATV. Az Egyenes beszédben előbb a politikai kérdésekről volt szó, majd Rónai Egon áttért arra, hogy Nagy Károly a Puskás Akadémia növendéke volt, miért nem lett belőle focista?

https://444.hu/2018/05/11/felcsuton-volt-jatekos-a-momentumos-politikus-de-a-puskas-akademia-megsertodott-ra-es-nem-mehet-az-oregdiakok-talalkozojara

Élet és Irodalom Kovács Zoltán

Kockázat itt minden

Az egész, házelnöki kioktatással és cigányzenészekkel tűzdelt parlamenti giccsparádé azt bizonyosan előrevetíti, milyen is lesz majd a következő négy év – már ha időközben nem történik valami. A politika ugyanis, ha hiszi Orbántól Turi-Kovácsig a Ház kormányoldalának összes tagja, ha nem, végtére is ízlés és kultúra kérdése. Amíg megszakítás nélküli nádpálcázás meg az a rettenetes hazugságmázba öntött konyhamoralizálás folyik, amit hazaszeretet, kereszténység meg az erkölcs megvédésének tárgyában papolnak Orbánék, az akkor sem vezet sehova, ha választást lehet vele nyerni. Az egész úgy, ahogy van, hazugság. Megfontolandó a korábbi KDNP-képviselő, Lukácsi Katalin gondolata a kurzus kereszténydemokrata voltáról: „Ez a rendszer az Úr Jézust is nemzetbiztonsági kockázatnak nevezné.” Alighanem stimmel.

https://www.es.hu/cikk/2018-05-11/kovacs-zoltan/kockazat-itt-minden.html

Politikai menedékjogot kapott Kanadában Mohácsi Viktória

romnet

Hét éves procedúra után megkapta a politikai menedékjogot a kanadai hatóságoktól Mohácsi Viktória roma jogvédő-politikus, egykori Európai Parlamenti képviselő – tudta meg a RomNet.

Mohácsi Viktória a Medgyessy-kormány idején az oktatási tárca roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben 2004–2009 között az Európai Parlament (EP) képviselője volt az Európai Liberális, Demokrata és Reformpárt frakciójában.

 

A jogvédő-politikus 2011 decemberében hagyta el Magyarországot, és a kanadai Torontóba ment, hogy politikai menedékjogot kérjen. Egy évvel később, a CBC kanadai közszolgálati televízióban szólalt meg először, azt állítva, azért kért menedékjogot Kanadában, mert Magyarországon életveszélyes fenyegetéseket kapott, miután kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy lassan halad a 2008-ban és 2009-ben elkövetett romagyilkosságok felderítése, ugyanis „egyesek szerint összefüggésbe hozhatnak néhány állami tisztségviselőt a gyilkosokkal”.

http://www.romnet.hu/hirek/2018/05/11/politikai_menedekjogot_kapott_kanadaban_mohacsi_viktoria

Tarlós élő adásban alázta Kósát

„Ha nem lesz közvetlen főpolgármester-választás, én biztosan nem indulok. Miniszterelnök úrral és Gulyás Gergellyel – nem Kósa Lajossal egyébként – folyik az egyeztetés. Ez egy nagyon barátságos és pozitív egyeztetés," mondta Tarlós István a HírTV Reggeli járat című műsorában pénteken. Hozzátette: már megszületett egy kormányhatározatnak a szövegváltozata is, szerinte 

„2-3 hét, maximum 4 hét múlva okosabbak leszünk. Addig én erről a kérdésről nem különösebben kívánok nyilatkozni.”

Tarlós hosszan beszélt arról, hogy

meglepte Kósa Lajos kijelentése.

Kósa Lajos az Origónak adott interjújában jelentette be, hogy ő felel a Fidesz önkormányzati kampányáért, és elsőként Tarlós Istvánnal egyeztet majd. A főpolgármester erről a HírTV-ben azt mondta,

„szerintem elég, hogy ha a miniszterelnök úrral, és Gulyás Gergellyel egyeztetek. Nem tudok róla, hogy Kósa Lajos barátommal egyeztetnénk. Biztosan nem tettük meg."

 

https://444.hu/2018/05/11/tarlos-elo-adasban-alazta-kosat

NEGYEDSZER

Gajdics Ottó Magyar Idők

A hideg rázta az összes Orbán-fóbiást, amikor a negyedik alkalommal elmondott miniszterelnöki eskü után a kormányfő vázolta 2030-ig előretekintő vízióit. Szerinte esküje ígéret, fogadalom és felajánlás, ami annyit jelent, hogy minden cselekvésében nemzetünknek és országunknak, a magyar embereknek, a magyar érdekeknek és a keresztény értékeknek a szolgálata fogja vezérelni.

Legyünk tehát bizakodók, ha jól használjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a most alakuló kormány kíván megteremteni tizenötmillió magyarnak ahhoz, hogy mindannyian meg tudjuk oldani saját életünk feladványait, akkor előbb-utóbb csökken azok gyűlölete is, akik most rettenetesen dühösek, mert átverték őket a pártjaik. Velük együtt pedig egyáltalán nem elérhetetlenek a tizenkét évre szőtt tervek.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/negyedszer-3084514/

ORVOSI ESETEK

Pilhál György Magyar Idők

Még mindig elképesztő a zavarodottság az áprilisi választáson padlót fogott ellenzék térfelén. Ez legjobban a különféle sajtónyilatkozatokban érhető tetten. Tallózzunk a lázlapok között!

Legutóbb a szocialisták frakcióvezetője mutatott aggasztó tüneteket. Jó Tóth Bertalan arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az MSZP–Párbeszéd-szövetség nem a magyarság háromharmadát szeretné képviselni a parlamentben, hanem – gondolom, itt hatásszünetet tartott – az egészet.

Háromharmad helyett egészet. Ejha! Merész kijelentése még a gyengébb matekosokat is elgondolkodtatta. A számtan egyébként még a bukásokhoz hozzászokott Gyurcsány Ferencen is kifogott.

A Demokratikus Koalíció vezére pár hete a kétjegyű prímszámokból kezdte el vizsgáztatni egyik kollégánkat valamelyik sajtótájékoztatón. Csakhamar kiderült, hogy – az újságíróval szemben – éppen ő nem tudja a helyes választ. Ijesztő volt Láriferi másik bakija is.

Különösnek nevezhetjük Karácsony Gergely mentálhigiénés állapotát is. A leharcolt miniszterelnök-aspiráns, aki korábban még úgy nyilatkozott, hogy méretes szegeket kíván ütni az Orbán-rendszer koporsójába, április 9-én reggel pedig bringával óhajt betekerni új munkahelyére, a Miniszterelnökségre, most ezt nyilatkozta – figyeljünk erősen! –: „Az emberek tényleg jobban élnek, mint négy éve.”

Orvos van önök között?

 

https://magyaridok.hu/paca/orvosi-esetek-3083746/

 

A FIDESZ A STOP SOROS TÖRVÉNYCSOMAG TÁRGYALÁSÁT SÜRGETI

MTI

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja arra kéri a kormányt, hogy nyilatkozzon úgy, fenntartja a korábban benyújtott Stop Soros törvénycsomagot a most induló parlamenti ciklusban - közölte Kocsis Máté, a kormánypárt frakcióvezetője pénteken az MTI-vel.

Mint ismertette, a javaslat lényege, hogy szankcionálja azokat a szervezeteket, amelyek az illegális bevándorlást segítő tevékenységet folytatnak.

Kocsis Máté a határvédelemre és az illegális bevándorlással kapcsolatos kérdésekre hivatkozva szorgalmazta az előző Országgyűlés által februárban megkezdett törvényhozatali eljárás folytatását.

https://magyaridok.hu/belfold/a-fidesz-a-stop-soros-torvenycsomag-targyalasat-surgeti-3087532/

 

MINDIG A NÉP A HIBÁS…

AZ ÚJLIBERALIZMUS NEM TITKOLJA A NÉPSZUVERENITÁSTÓL ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁROKTÓL VALÓ ISZONYATÁT

Fricz Tamás Magyar Idők

Képzeljük el egy pillanatra, mi lett volna akkor, ha a balliberális oldal valóban győzött volna a választásokon, és mondjuk Karácsony Gergely lett volna a miniszterelnök? Megmondom: akkor a nép „helyesen” döntött volna a Sargentini- és Vajda Mihály-féle értelmezésben, s a velünk szembeni uniós eljárások elképesztő gyorsasággal megszűntek volna. Ám a nép, az istenadta nép buta döntést hozott, és ezért a választások eredményét korrigálni kell. Igen, igen: egy mindenekfelett álló neoliberális, globális elit majd segít ebben, segít helyes útra téríteni ezt az elbitangolt, ázsiai származású, furcsa, betörhetetlen pusztai népet.

Ha már ilyen buta a nép, a főáramlatnak kell közbeavatkoznia. Sargentini meg is üzente egy videónyilatkozatban a magyar embereknek: a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálva arra jutott, hogy „sajnos beigazolódtak a félelmek, sem az európaiak, sem a magyarok nem bízhatnak abban, hogy a magyar kormány tisztességesen jár el és egyenlő bánásmódot alkalmaz.” Tehát: Sargentini elmondja nekünk, magyaroknak, hogy a magyarok nem bízhatnak abban a kormányban, amelynek a magyarok éppen most adtak egymás után harmadszor világszinten soha nem látott, kiemelkedő bizalmat.

Hogy tehát a magyar nép éppen a választásokon semmisítette meg Sargentini asszony szavait? Annál rosszabb a választásoknak. És a demokráciának.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/mindig-a-nep-a-hibas-3071401/

Élet és Irodalom Váncsa István

Kúrógaras

Az erős emberek korában vagyunk, írja a Time említett cikke, amely a lap május 14-re dátumozott számában fog megjelenni, az illető szám címlapgrafikája a neten már­is megcsodálható. Új típusú vezetőket ábrázol, balra Erdog˘an, jobbra Duterte, fenn középen Putyin, alatta Orbán.

Korunk hősei, a történelem új szakaszának formálói, közülük egy a mi emberünk, nem is akármelyik.

Az új típusú vezetők szerint korunk égető problémáinak a megoldása sokkal szimplább, semmint azt a levitézlett politikai elit hiszi, az egyszerű emberek pedig ösztönösen tudják, mi a teendő. Más kérdés, hogy az egyszerű emberek a saját ez irányú képességeikkel eddig nem voltak tisztában, mint ahogy azt se tudják, hogy az erős emberek kicsiny, de annál ütősebb csapatát is ők hívták létre. Vastagnyakú, keménytökű vezetők persze akadtak korábban is, ám azokra a világ népei borzadva tekintettek, ezeket a mostaniakat viszont örömmel fogadják, sőt még brutálisabb despotákra tartanak igényt. A finnyásabbak ma már a nyílt katonai diktatúránál nem is adnák alább, persze csakis azok, akiknek effajta rendszerekről semmi tapasztalatuk sincs, nem is jártak ilyen országban, történelemből pedig kettesnél jobb osztályzatuk sohase volt.

https://www.es.hu/cikk/2018-05-11/vancsa-istvan/kurogaras.html

 

Kósa Lajos váratlan húzása

 

Az egykori minisztertől szerettünk volna kérdezni a parlamentben, aki inkább besprintelt a liftbe.

https://index.hu/video/2018/05/11/kosa_lajos_varatlan_huzasa/

Lázár nem bírta ki, rögtön üzent egyet az új kormánynak

 

Orbán Viktor a miniszterelnöki eskütételén arról beszélt csütörtökön, hogy bár sokan hihetetlennek tartják, de elérhető, hogy Magyarország 2030-ra az EU első 5 olyan országa közé kerüljön, ahol a legjobb élni, dolgozni. Az új típusú versenyképességi rangsorokban is az 5 legjobb uniós állam között lehet az ország addigra, mondta.

Egy napra rá, pénteken az elvileg háttérbe húzódó Lázár János rögtön rá is csatlakozott erre a vonalra, félig-meddig a kormányzatnak is üzenve, hogy mit is kéne csinálni, ha Orbán álmát teljesíteni akarják, azt mondta ugyanis, fontos cél a Szeged-Budapest vasút korszerűsítése,

A MEGYESZÉKHELY ÉS A FŐVÁROS KÖZÖTT MOST 2 ÓRA 24 PERC A MENETIDŐ, AMIT MÁSFÉL ÓRÁRA KELLENE CSÖKKENTENI, HA 2030-RA VALÓBAN EURÓPA ÖT LEGFEJLETTEBB ORSZÁGA KÖZÉ AKAR KERÜLNI MAGYARORSZÁG

- mondta.

 

https://index.hu/belfold/2018/05/11/lazar_janos_tram_train_vasut_gyorsitas_hodmezovasarhely_szeged/

 

„Célszerű a tízparancsolat szerint élni” – Kásler Miklós a Mandinernek

 

Jó az, hogy az Emmi egyben marad? Mi lesz az orvoselvándorlással és a budapesti kórházfejlesztésekkel? Mi lesz az oktatáspolitika lényege, mire számíthatnak a pedagógusok? Mi az új ciklus kultúrpolitikai alapvetése? És hogyan értette a tízparancsolat és az egészség összefüggéseit? Ezekről is faggattuk Kásler Miklós onkológus orvosprofesszort, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetőjét, aki azt is kifejtette: szerinte a liberalizmus elérte a korlátait. Nagyinterjúnk.

 

2026-ra Budapest egészségügye olyan lesz, mint a nyugaté

 

https://index.hu/belfold/2018/05/11/kasler_miklos_interju_mandiner/

 

Balog Zoltán arra a legbüszkébb, hogy munkaszüneti nap lett nagypéntek

 

Érdekes kijelentést tett csütörtök este Balog Zoltán a Protestáns tavasz rendezvénysorozat keretében tartott beszélgetésen, azt mondta ugyanis, hogy arra a legbüszkébb, hogy sikerült elérnie, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lett – írja az MTI.

A legbüszkébb arra vagyok, hogy húsz évnyi küzdelem után sikerült elérni, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lett.

– fogalmazott a volt miniszter, aki 2012-től egészen az új kormány megalakulásáig vezette az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hozzátéve azt is, hogy ezzel az ünnep üzenete közelebb került az emberekhez.

Balog egyébként Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével, Schanda Balázs alkotmányjogásszal és Lánczi András filozófussal beszélgetett az eseményen, így voltak még erős mondatok,

 

https://index.hu/belfold/2018/05/10/balog_zoltan_nagypentek_protestans_kereszteny/

 

Lakner Zoltán: Mindent elölről

Ha a parlamenti ellenzék sem a mandátum átvétele, sem a parlamenti tisztségek betöltése, sem az alkalmazott politikai eszközök, sem a politizálás tartalma kapcsán nem képes újításra, akkor felesleges megvitatni a parlamenten belüli és kívüli ellenzék együttműködésének tényleg nehéz kérdéseit. Mert van gond azzal is elég: hogyan lehet egyben tartani, irányba állítani egy nézeteit illetően heterogén, társadalmilag azonban túlságosan zárt kormányellenes tömeget, egyidejűleg megszervezni, közösségekké formálni, mozgásban tartani, közben szemet kell-e hunyni a kirekesztő nézetek felett az Orbán-ellenesség érdekében, el kell-e dobni eredeti elveinket?

Nem vitás, könnyebb lenne az ellensúly létrehozása a történésekre érzékenyen, felelősséggel reagáló, professzionálisan politizáló parlamenti ellenzékkel, amelynek nyolc ilyen év után igenis meg kellene szaggatnia a ruháját, és radikálisan meg kell változnia. Aki nem ezt teszi, az szándékosan vagy szándékolatlanul, mégis tevőlegesen a NER-t szolgálja.

Nincs mit folytatni, csak a törmelékben turkálunk, mindent elölről kell kezdeni. A parlamenti ellenzékkel. Vagy nélküle.

Azt is kibírnánk valahogy.

http://168ora.hu/velemeny/lakner-zoltan-mindent-elolrol-149676

 

„Jöttek Matolcsyék, belebasztak ezer csavart Ybl mester oszlopaiba” – így tették tönkre a 140 éves Várkert Kioszkot

Nagy-nagy felújítási lázában a Várkert Bazárral átelleni Várkert Kioszknak is nekiugrott az MNB alapítványa, a PADA. Az eredményt ekképp értékelte honlapján az egyébként a közelben lakó várostörténész, Saly Noémi:

„Reggeli horror 2. Az az oszlopos kis előtér, ahol valaha zenekar játszott, 140 évig jó volt beüvegezetlenül. Jöttek Matolcsyék, megkaparintották,

belebasztak ezer csavart Ybl mester oszlopaiba,

most majd a fogadásokon elfér néggyel több állópult, hurrá. A kerthelyiség meg így néz ki, a fákat kivágták, a ciszternákhoz vezető lejárat olyan, mint egy utcai vécéé 1980-ban. Körben üvegkerîtés (most mossák, de holnaptól megint koszos lesz), az egész placc lekövezve, nyáron garantált 60 fok.

Ybl a két megmaradt gesztenyefával szerencsére háttal áll az egésznek."

http://168ora.hu/itthon/jottek-matolcsyek-belebasztak-ezer-csavart-ybl-mester-oszlopaiba-igy-tettek-tonkre-a-140-eves-varkert-kioszkot-149722

 

Ma Kolumbiát nevezte ki Magyarország példaképévé Orbán Viktor

Magyarország sokat tanulhat abból, ahogyan megpróbálják a kolumbiai gazdaságot a világ egyik versenyképesebbikévé tenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Juan Manuel Santos kolumbiai elnökkel.

 

http://168ora.hu/itthon/ma-kolumbiat-nevezte-ki-magyarorszag-peldakepeve-orban-viktor-149705

 

Schmidt Mária: "Politikailag inkorrekt beszélgetésre készülünk"

 

Jön Milo is, de nem a konferenciára, hanem külön standupra a Bálnába.

A május végi "Európa jövője" című nemzetközi konferencia célja a közös gondolkodás, annak megvitatása, hogy a visegrádi országok milyen Európát akarnak, milyen saját víziói vannak, és milyen kérdésekben változtatnának az EU működésén – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Ház Múzeum főigazgatója a rendezvényt beharangozó sajtóbeszélgetésen. A konferenciát a XXI. Század Intézet és a Századvég Alapítvány szervezi, és mint Schmidt Mária hangsúlyozta, valódi vitára, "politikailag inkorrekt beszélgetésre" készülnek, ahol a sajtószabadság kérdésétől a migráció kihívásain át az EU működéséig számos témáról beszélnek majd.

Ez az a konferencia, amelyet eredetileg már idén január közepére szerveztek, de az egyik előadó, Milo Yiannopoulos amerikai jobboldali publicista meghívása akkora vihart kavart, hogy végül az egész rendezvényt lefújták, és május 23-24-re rakták át. 

http://hvg.hu/itthon/20180511_Schmidt_Maria_Politikailag_inkorrekt_beszelgetesre_keszulunk

 

Ennél nem lehetett volna fenyegetőbb Orbán: az étvágya nem csitul

 

Orbán Viktor négy évre esküdött fel kormányfőnek csütörtökön, majd azonnal elkezdett tizenkét évre tervezni. Aki Magyarországnak más jövőt akar, mint amit a kormányfő elképzel, és a kétharmad birtokában végre is hajt, annak Orbán beszéde rémisztőbb nem is lehetett volna. Részletekkel ugyan továbbra sem szolgált a Fidesz elnöke, de átcímkézte rendszerét, hogy jobban eladhassa azt a régióban és az egész Európai Unióban. Összeszedtük az Orbán-beszéd öt plusz egy legfontosabb tanulságát.

 

http://hvg.hu/itthon/20180510_Ennel_nem_lehetett_volna_fenyegetobb_Orban_az_etvagya_nem_csitul

Tordai letegezte Orbánt, erre az LMP-s Ungár legyerekesezte Tordait

Friss hír, hogy majdnem szómegvonással szankcionálták a Parlamentben a párbeszédes Tordai Bencét, aki tegezve szólította meg Orbán Viktort és a fideszes képviselőket. A miniszterelnöknek ez kevéssé fájhatott, tekintve, hogy jelen sem volt, Latorcai János fideszes levezető elnöknek annál inkább. És még valakinek: az LMP-s Ungár Péter a Facebookon közölte

„A miniszterelnököt tegezni nem a kemény ellenzékiséget mutatja. Inkább gyerekes és értelmetlen.”

A magunk részéről teljesen egyetértünk Ungárral. Legyen bármilyen megátalkodott az ellenfél, ha valaki elfogadja a játékszabályokat és beül a Parlamentbe, az ilyen nevetséges kocsmaszinttel csak magáról állít ki bizonyítványt.

A valódi „kemény ellenzékiség” mibenléte azonban sajnos továbbra sem világos, s a tisztázásban eddig az LMP sem volt segítségünkre. Vagy az lenne az, hogy felvesszük a mandátumunkat (helyesen), majd a miniszterelnök nagy programbeszédére be sem ülünk?

Kínzó kérdés.

http://valasz.hu/itthon/tordai-letegezte-orbant-az-lmp-s-ungar-legyerekesezte-tordait-128511

Úgy várták a feministák a „Messiást”, hogy észre sem vették, amikor eljött

„Gyermeked születése tesz férfivá téged, nélküle egy elkezdett torzó, egy be nem fejezett vázlat vagy! Ezt akarod?!”

Ezt a részt osztogatták felháborodva Böjte Csaba férfiaknak írott leveléből tegnap elég sokan, s mi tagadás, először magam is elcsodálkoztam sorain. Épp ő mondja? A saját gyereket tudatosan nem vállaló férfiak nagyon szűk csoportjának (római katolikus papok) tagjaként?

Az egész levél ismeretében: egyrészt köszönjük, hogy a szerzetes olvassa a Heti Választ. Demográfiai ténycikkünk sarkallta ugyanis írásra. Másrészt: Böjte határozottan buzdítja a férfiakat a gyerekcsinálásra, az kétségtelen, de megijedni ettől már csak azért sem kell, mert ajánlás ez, nem kötelező megfogadni. Más miatt fontos ez a levél.

Azért fontos, mert odaviszi a diskurzust, ahol az eddig sosem járt.

A férfiak oldalára. Az ő felelősségüket firtatja ugyanis.

http://valasz.hu/itthon/ugy-vartak-a-feministak-a-messiast-hogy-eszre-sem-vettek-amikor-eljott-128513

Magyarország ráfázhat, ha azt hiszi, hogy kibekkelheti az amerikaik felháborodását az útlevelek körüli visszaélések ügyében

Nemzetközi sajtószemle

Szelestey

·         Tavaly ősz óta a magyar kormányzati szervek a fülük  botját sem igazán mozgatják, pedig a határon túliaknak adott útlevelekkel akár terroristák is bejuthattak az USÁ-ba.

·         Macron és Orbán Európája: tűz és víz - vajon melyik kerekedik fölül?

·         Szerbiában ezrek várakoznak reménytelenül, hogy bejussanak Magyarországra.

 

http://b1.blog.hu/2018/05/11/magyarorszag_rafazhat_ha_azt_hiszi_hogy_kibekkelheti_az_amerikaik_felhaborodasat_az_utlevelek_koruli

A pszichológusok szerint Orbán nagyon retteg

Varga Zoltán pszichológus ötven éve foglalkozik pszichoterápiával, valamint a versenyszférában dolgozó felsővezetőknek ad tanácsokat. Írásaiban gyakran foglalkozott a hatalom személyiségre, illetve közösségekre gyakorolt hatásaival. Politikai vezetők, köztük Orbán Viktor pszichológiai karakterét is elemezte már. A terapeuta arról is beszélt, hogy a miniszterelnök fél, mint minden diktátor, mert érzi, hogy túlméretezett hatalma előbb-utóbb rá fog omlani.

– Elszabadult neveletlen fiatalemberként került a hatalomba, és a feladathoz nem tudott felnőni. Amihez csak nyúlt, mindent tönkretett, a keze nyomát legfeljebb az országot elárasztó Stop, Soros!-plakátokon hagyta ott. Ha megszólal, rettenetes lappáliák ömlenek a szájából. És közben egyre inkább elszakadt a valóságtól. Az egykori szegény vidéki srác ma száz- és ezermilliárdok fölött rendelkezik, és hatalmi tobzódásában nem ismer gátakat. Mivel szereti a focit, szülőfalujában megépítette a Puskás Akadémiát. Mellé kisvasutat. Gyerekkoromban én is nagyon vágytam Märklin kisvasútra, mindennap megcsodáltam a játékbolt kirakatában, de nem volt pénzünk rá. Orbán kárpótolta magát igazi vonattal. Amikor kritizálták ezért, kijelentette: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” És tényleg milliárdokból tervezik a továbbépítést. Én azonban nem irigylem Orbánt, inkább sajnálom. Roppant hatalmának súlya egyszer rá fog zuhanni, és maga alá temeti. Ezt ő is érzi, és nagyon fél, mint lelke mélyén minden diktátor.

http://hirorigo.net/a-pszichologusok-szerint-orban-nagyon-retteg/

Rádi Antónia az Euronews riportjában nyilatkozott Mészáros Lőrinc vagyonáról

Csütörtökön megjelent a Napi.hu gazdaglistája, amin a nemzet gázszerelője második lett, és ennek apropóján az Euronews rövid portréban mutatta be a vagyonosodását. A riportban az Átlátszó munkatársa, Rádi Antónia is nyilatkozott.

Mészáros Lőrinc éppen csak jómódú volt a Nemzeti Együttműködés kezdetekor, ma viszont már közép-európai szinten jegyzett vagyon birtokosa a maga 280 milliárd forintjával – erre az Átlátszó munkatársa, Rádi Antónia emlékeztetett az Euronews videóriportjában.

A többnyelvű, össz-európai hírcsatorna annak apropóján forgatott Felcsúton, hogy a Napi csütörtökön megjelentette szokásos éves gazdagember-listáját, amelyen a falu leköszönt polgármestere immár a második Csányi Sándor bankár után. A példátlan ütemű vagyonosodás bemutatásához az Euronews egy másik átlátszós forrást is használt: lapunk mutatta be azt is, hogy Mészáros cégei túlnyomórészt uniós forrásból gazdagodtak az elmúlt években.

https://video.atlatszo.hu/2018/05/11/radi-antonia-az-euronews-riportjaban-nyilatkozott-meszaros-lorinc-vagyonarol/

Hétvégén eldől, muszlim párttá válik-e Jobbik

ORIGO

Győz-e a muszlim-szárny a Jobbik hétvégi kongresszusán? Gyöngyösi Márton, az új frakcióvezető Afganisztánban és Irakban járt iskolába, és hódolt már a Korán előtt. A Jobbikban úgy tűnik, már-már követelmény a muszlim-szimpátia. Vona Gábor a háttérből mozgatja a szálakat. 

http://www.origo.hu/itthon/20180511-jobbik-iszlam-kapcsolat-a-valasztas-tetje.html

Gulyás Gergely a technológiában is a keresztényt szereti

Keményen centralizált rendszert épít a kormány, amit a jövőben tetszése szerint alakíthat, még törvényt sem kell módosítania hozzá. A kritikák pedig továbbra sem hatják meg a kabinetet: például az Emmivel kapcsolatos botrányok után is ragaszkodik az emberminisztérium egyben tartásához is.

Gulyás Gergely az új tárcaként induló Innovációs és Technológiai Minisztérium kapcsán is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ide szervezik azokat a feladatokat, amik egy modern, 21. századi kereszténydemokrata politika megvalósításához kellenek.

A sor folytatódik: a fideszes politikus kiállt a sokat kritizált Emmi mellett, és állította, hogy a „egyáltalán nem baj, ha egy tárcán belül az emberi erőforrásokkal foglalkozó valamennyi terület megjelenik". Emlékezetes, a minisztériumot korábban vezető egykori református lelkésznek, Balog Zoltánnak is voltak erős mondatai: viccnek nevezte a pedagógushiányt, romaügyben eldöntetlennek tartotta, hogy a határon túli magyar ajkú cigányok tehertételt vagy erőforrást jelentenek a magyar közösség számára. Egy belvárosi, mentősöknek szervezett reggelin pedig a meghívottak alacsony fizetésével viccelődött.

http://nepszava.hu/cikk/1159607-gulyas-gergely-a-technologiaban-is-a-keresztenyt-szereti

Vajna és a mentők

Régi mentők mesélték még az átkosban, hogy sok éven át az ország legegészségesebb időszaka pénteken este 8-tól 9-ig volt. Akkor ment ugyanis a Dallas a királyi tévén. Amint a vége főcím lefutott, felizzottak a 04-es szám vonalai. Vérhastól bokaficamig mindenki akkor kezdett egészségkárosodástól szenvedni, mert a Ewingok kalandjait persze nem akarták kihagyni.

Azért jutott mindez az eszembe, mert olvasom, hogy Andy Vajna Jockey tévé címen új adót indít, ahol végtelenítve vetítik majd a Dallast – gondolom a Tényekkel spékelve. Izaura tévé már van, vélem, a kaszinómágus újra gyűjt a szép rabszolgalány kiszabadítására, ahogyan Esmeralda szemműtétjére is. Kunta Kinte adó még nincs, pedig a rabszolgasorsok szépen fialhatnának valami emelt díjas telefonon.

http://nepszava.hu/cikk/1159567-vajna-es-a-mentok

 

Lendvai Ildikó A Kasszás és a Boltvezető

Azért a Nemzet Boltvezetője szerepfelfogásában is lesz változás. Hiszen még az üzletlánc reklámjához is ezt a bevezető szöveget illesztették Boltvezető Icuka nevében: „Picinyeim!... Most itt az ideje, hogy előbújjak a boltvezetői irodából, és megmutassam.” A miniszterelnök is hasonlókat ígért rádiószózatában: „Picinyeim!...” Illetve ezt éppen nem mondta, de azt igen, hogy a nehéz idők múltával most már energiái nagyobb részét tudja a kormány közvetlen irányítására fordítani. Ha közülünk valamelyik piciny (ld. még: keményen dolgozó kisember) nem értette volna, Rogán Antal megismételte: a miniszterelnök most nem vezetni, hanem közvetlenül irányítani akarja a kormányt. Sajtóhírek szerint állítólag Orbán szűkebb körben ki is fakadt: elege van abból, hogy 2010 után operatív értelemben inkább Navracsics, 14-től pedig Lázár volt a miniszterelnök. Most ez is ő akar lenni, vagyis a centralizáció, ha lehet, még tovább megy, minden hatalom a kormányfő kezében összpontosul. Ezért a Miniszterelnöki Kormányiroda, ezért a politikailag súlytalan miniszterek.

http://nepszava.hu/cikk/1159639-a-kasszas-es-a-boltvezeto

 

Orbán Viktor dicsőséges 12 éve - fanyalognak a nyugati sajtóban

 

Orbán megfogadta, hogy tovább löki Magyarországot az illiberális állam felé, korholta az EU-t a migrációval és az integrációs „rémálommal” kapcsolatban - ilyen címekkel hozza a világsajtó a magyar miniszterelnök csütörtöki beszédét. Mondanivalóját szorosan követik a vele szembeni bírálatok.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban_viktor_dicsoseges_12_eve_fanyalognak_a_nyugati_sajtoban.662253.html

Illiberális demokrácia = kereszténydemokrácia?

 

A kettő ugyanaz, vagy teljesen más. Vagy éppen egyikből következik a másik. Fideszesek kérdeztünk Orbán új rendszeréről, és különböző értelmezéseket kaptunk. 

https://index.hu/video/2018/05/11/illiberalis_demokracia_keresztenydemokracia/

Orbán: Szégyen, hogy egyes európai vezetők Marx előtt hódolnak

 

A szlovén Szlovén Demokrata Párt kampánygyűlésén felszólaló Orbán Viktor szerint elveszíthetjük az országainkat, ha Európa nem védi meg magát, illetve Európából meghívókat küldenek a kontinens felé indulni akaróknak.

http://hvg.hu/itthon/20180511_orban_szegyen_hogy_egyes_europai_vezetok_marx_elott_hodolnak

Kásler Miklós, az új emberek új kovácsa

 

Az új miniszter ugyanazzal nyit az oktatásban, mint 2010-ben Hoffmann Rózsa.

Kásler Miklós beköszönő interjújában tudják, mit mondott? (Amúgy a kérdés az volt, hogy „Mi a véleménye a Klikről?”). „Abból indulnék ki, hogy én nem csak oktatásban gondolkozom, hanem nevelésben is. Az értékalapú oktatás és nevelés lesz a cél, amiben a magyar kultúrának a hihetetlen értékei is meg fognak jelenni. A nevelés kiemelt jelentőséggel bír, mivel ha a gyerek nem találkozik a viselkedési formákkal, az emberhez méltó életvitel ismertetésével, akkor ez egyértelműen értékveszteség az egyén, a család és a nemzet számára is.”

http://hvg.hu/elet/20180511_Kasler_Miklos_az_uj_emberek_kovacsa

Szijjártó Péter: Európa déli, délkeleti határai védtelenek

„Csak az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás betartásán múlik, hogy érkezik-e újabb hullám”

MH/MTI – 2018.05.11. 14:07 

Ugyanott tartunk, mint 2015-ben, az Európai Unió dél irányból védtelen, a határ tárva-nyitva áll - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Athénból nyilatkozva.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117910/Szijjarto_Peter_Europa_deli_delkeleti_hatarai_vedtelenek

Faggyas Sándor Tiszta célok, világos beszéd

Álláspont. A miniszterelnök elmondta, hogy a következő időszakban „igazi nagy fákba” akarják vágni a fejszét

Magyar Hírlap

A csütörtökön negyedszer miniszterelnökké választott, harminc éve politizáló Orbán Viktor alighanem e kevesek közé tartozik. Mégsem megalapozott és méltányos számos ellenzéki politikus, „független” szakértő és izgága irkafirkász bírálata, hogy beiktatási beszédében semmilyen konkrétumot nem ígért, illetve olyan gazdasági és társadalmi víziót rajzolt fel, amely „köszönőviszonyban sincs” a realitásokkal. Ha valaki figyelmesen végighallgatta Orbán Viktor csütörtöki beszédét, elég jól kivehette belőle, hogy milyen eszmék, elvek és célok alapján mit akar tenni és elérni kormányával a következő négy, sőt tizenkét évben. Volt, akinél éppen ez az időintervallum verte ki a biztosítékot; azoknak az ellenzékieknek a véleményére azonban a fülünk botját sem érdemes mozgatni, akik – cinikusan fittyet hányva a parlamenti szokásokra, illemszabályokra és egyben munkaköri kötelességükre – nem vettek részt Magyarország miniszterelnökének megválasztásán, eskütételén, és nem voltak kíváncsiak beiktatási beszédére sem.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117971/Tiszta_celok_vilagos_beszed

Nézőpont: Jövőre megszűnhet a néppárti-szocialista többség az Európai Parlamentben

A Fideszé lehet a harmadik legnagyobb delegáció

MH/MTI – 2018.05.11. 13:32 

A 2019-es európai parlamenti (EP) választások eredményeként megszűnhet a néppárti-szocialista "nagykoalíció", a két párt 50 százalék feletti mandátumaránya az EP-ben - közölte a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója egy pénteki budapesti szakmai rendezvényen.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117902/Nezopont_Jovore_megszunhet_a_neppartiszocialista_tobbseg_az_Europai_Parlamentben

Elképesztő alázást kapott Orbán – Soros György nyilatkozata, hazavágja a fideszes kommunikációt

 

Az amerikai magyar milliárdos és filantróp méltatta Angela Merkel erkölcsi nagyságát és vezető szerepét, de meggondolatlan és a döntés csábító hatását figyelmen kívül hagyó kezdeményezésnek nevezte a kapuk kitárását a menekültek előtt.

Soros György az Európai Parlamentben tartott csütörtöki meghallgatáson elhibázottnak nevezte a német kancellár által Európára kényszerített EU-török megállapodást a menekülthullám megállításáról, mert jelentősen alulfinanszírozott (a tagállamok két év alatt 6 milliárd eurót ígértek Törökországnak – a szerk.), és egy óriás befogadóállomássá alakítja át az elégtelen befogadó kapacitásokkal rendelkező Görögországot. Soros bírálta azt is, hogy a tagállamokra kötelező befogadási kvótákat erőltetnek, a menekülteket pedig vagy visszatoloncolják Törökországba, vagy olyan országba küldik, ahol nem fogadják őket szívesen.

Az amerikai üzletember szerint az európai menekültpolitika sürgős reformját a pénzügyi támogatások jelentős növelésével kell kezdeni. Az Európai Uniónak évente legalább 30 milliárd eurót kellene költenie a határőrizetre, a befogadás feltételeinek a javítására, a menekültek társadalmi beilleszkedésére, illetve a küldő és a tranzit országok segélyezésére.

http://ellenszel.hu/2018/05/11/elkepeszto-alazast-kapott-orban-soros-gyorgy-nyilatkozata-hazavagja-a-fideszes-kommunikaciot/

Orbán Gáspár és a Felház élőben nyomja Pécsről

Orbán Gáspár Felháza Pécsett vendégszerepel és élőben adják a Sportcsarnokban zajló rendezvényüket.

https://varosikurir.hu/felhaz-2/

Felszántották az ajkai futballpályát, inkább zöldséget termelnek rajta

Már érik a borsó, a bab és az újhagyma, kibújt a krumpli – újságolta vidáman Szimeiszter Imréné, az ajkai nyugdíjasklub vezetője. – A hétvégétől pedig palántázunk, egy része ugyanis még üres a területnek.

Szimeiszter Imréné büszkeség nem ok nélküli, hiszen országosan egyedülálló kezdeményezésként jött létre a kis gazdaság: az egykori, régóta nem használt Videoton-futballpályát szántotta fel a város, majd parcellázta azt, hogy aztán ingyen a civilek rendelkezésére bocsássa. Helyet kaptak itt a nyugdíjasok, a diabétesz klub, az értelmi sérülteket gondozó egyesület, s különféle, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó csoportok tagjai – összesen 15 parcellát alakítottak ki. Az öntözéshez szükséges vizet az önkormányzat biztosítja, s a város a közeljövőben gépeket is vásárol, hogy könnyebbé tegye a munkát. A fő cél az érzékenyítés: megmutatni a többségi társadalomnak, hogy a valamilyen okból-formában hátrányos helyzetűek is képesek közös és hasznos munkára.

http://nepszava.hu/cikk/1159581-erzekenyito-kerteszet-lett-a-futballpalyabol