2018, május 11 - 08:31 Sajtószemle

Itt az új lista! Ők a leggazdagabbak és a legbefolyásosabbak Magyarországon

 

Ismét Csányi Sándor vezeti a Napi.hu gondozásában megjelent A 100 leggazdagabb 2018-as listáját, ahová idén négy új nábob érkezett. A Befolyásbarométer dobogójára pedig Orbán Viktor, Csányi Sándor és a Lázár Jánost váltó Mészáros Lőrinc került.

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_uj_lista_ok_a_leggazdagabbak_es_a_legbefolyasosabbak_magyarorszagon.662054.html

 

Ötmillió kávéfőző Lucának, 400 Matolcsy-villa – ennyire futja Mészáros tavalyi gazdagodásából

Mészáros Lőrinc gazdagodása NER-en kívüli ésszel felfoghatatlan méreteket ölt: csak tavaly 160 000 000 000 forinttal lett több a vagyona, így a leggazdagabb magyarok listáján beállt Csányi Sándor OTP-vezér mögé. Már a milliós tételeket is nehéz felfogni és kezelni, pláne annak ezerszeresét, ezért arra gondoltunk, infografikán és némi magyarázattal is kézzel foghatóvá tesszük ezt a hatalmas összeget.

https://24.hu/elet-stilus/2018/05/10/otmillio-kavefozo-lucanak-400-matolcsy-villa-ennyire-futja-meszaros-tavalyi-gazdagodasabol/

 

Kiderült, ki volt a rejtélyes gépfegyveres alak a tüntetésen

A médiában megjelent képeken a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségének (PPD) egyik tagja látható. Az egység feladata a Köztársasági Elnök személyi védelme, így az alakuló ülésen részt vevő Áder János védelmét látta el, az amúgy is fokozott rendőri készenlét közben.

Egyébként, bár az egység a hétköznapokban ismeretlen maradt, a szakma jól ismeri őket külföldön is, ugyanis az egység 2016-ban  az orlandói SWAT Round-Up International kommandós versenyen elért második helyezéssel maga mögé utasította az Egyesült Államok és a világ legnevesebb rendőri terrorelhárító alakulatait.

http://pestibulvar.hu/2018/05/09/kiderult-ki-volt-a-rejtelyes-gepfegyveres-alak-a-tuntetesen/

GYÁRFÁS TAMÁS ÜGYE ÁLLAMTITKOKKAL TARKÍTOTT POLITIKAI BOTRÁNY LEHET

A SPORTVEZETŐ GYANÚSÍTÁSA CSAK MELLÉKSZÁLNAK TŰNIK, AZ IGAZI BOMBA FÉL ÉV MÚLVA ROBBANHAT

Szemán László János Magyar Idők

A Fenyő-gyilkosságra való felbujtás, illetve a gyilkosság megbízása egy jóval nagyobb ügy mellékszálának tűnik. Gyárfás Tamás, Portik Tamás és Ihász Sándor meg­gyanúsítása mögött ugyanis államtitkokkal tarkított ügy sejthető, amely akár az országos politikát is érzékenyen érintheti.

https://magyaridok.hu/belfold/gyarfas-tamas-ugye-allamtitkokkal-tarkitott-politikai-botrany-lehet-3079729/

Elege lett Amerikának a magyar útlevélcsalásokból, a vízummentesség megszüntetésével fenyegetik az Orbán-kormányt

A vizsgálatok során kiderült, hogy közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, akik előtt így megnyílt az út az Egyesült Államokba is. Magyarország ugyanis 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak, amelynek keretében szinte teljesen szabadon, egy előzetes online regisztráció után utazhatnak Amerikába azok, akiknek magyar útlevelük van. Az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) információi szerint a 700 csalással szerzett útlevél birtokosa közül legalább 65-en bejutottak az Egyesült Államokba, és a tavalyi októberi állás szerint 30-an továbbra is ott tartózkodtak, miközben az amerikai hatóságok próbálták megtalálni és kitoloncolni őket.

Az amerikai kormány ezt olyan súlyos problémának tartotta, hogy tavaly októberben ideiglenesre változtatták Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban pedig a DHS munkatársai Budapestre utaztak, és egyértelművé tették a magyar kormány számára, hogy ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból.

https://444.hu/2018/05/10/elege-lett-amerikanak-a-magyar-utlevelcsalasokbol-a-vizummentesseg-megszuntetesevel-fenyegetik-az-orban-kormanyt

Tarlós csak akkor lesz újra főpolgármester, ha marad a közvetlen választás

Mint mondta, főpolgármesterként szüksége van a közvetlen választás adta legitimitásra, ezért ha a törvényeket úgy módosítják, hogy a posztot más módon töltik be, nem vállalja a feladatot.

Tarlós amúgy úgy tudja, hogy megmarad a közvetlen főpolgármester-választás, de jelenleg még egyeztet a kérdésben. "Pár hét múlva okosabbak leszünk" - mondta. (Via MTI)

https://444.hu/2018/05/10/tarlos-csak-akkor-lesz-ujra-fopolgarmester-ha-marad-a-kozvetlen-valasztas

KOCSIS-CAKE OLIVIO KAPHATJA MEG KARÁCSONY GERGELY MANDÁTUMÁT

SZANYI TIBOR SZERINT AZ MSZP POLITIKAI, PÉNZÜGYI ÉS SZERVEZETI VÁLSÁGBAN VAN

Bákonyi Ádám Magyar Idők

Várhatóan Kocsis-Cake Olivio és V. Naszályi Márta között dőlhet el, ki üljön be Karácsony Gergely helyett a parlamentbe. Erről a Párbeszéd tagsága dönthet. Információink szerint az elnökség Kocsis-Cake mögött áll. A hírekben feltűnt Szanyi Tibor is.

Kocsis-Cake Olivio pártigazgató javára mondhat le parlamenti mandátumáról Karácsony Gergely a Párbeszéd elnökségének javaslat alapján – értesült a Magyar Idők. Az apai ágon bissau-guineai származású politikus információink szerint elsősorban Szabó Tímea társelnök támogatását élvezi.

Forrásaink ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Kocsis-Cake-n kívül az eddig legesélyesebbnek tartott V. Naszályi Márta mellett is komoly lobbizás folyik, elsősorban a Karácsony Gergely jobbkezének tartott Tordai Bence szóvivő részéről, aki az MSZP–Párbeszéd közös listájáról jutott az Országgyűlésbe.

https://magyaridok.hu/belfold/kocsis-cake-olivio-kaphatja-meg-karacsony-gergely-mandatumat-3079273/

STUMPF ANDRÁS TITKOS KÜLDETÉSE AZ ATV-N

Szikszai Péter Magyar Idők

A konzervatív szintetikus.

Furcsa sajtóipari melléktermék a Heti Válasz. Egyszer már átesett egy nemváltó műtéten a G-nap után, de ettől sem lett identitása.

A hetilap a polgári értékrend álcájában mindig is csak a libsi oldal zavarkeltését szolgálta. Ők az ál-viszonyítási pont, a hamis jobboldali mérték. Ők azok a Fradi-ultrák, akik az Újpestnek drukkolnak.

Ahogy most is. Tévébe delegált munkatársuk, a megfelelési kényszeres Stumpf András, aki az utóbbi időben tökéletes Lukácsi Katalinná képezte magát, a HírTV és az ATV stúdiójában képviseli a valódi, kritikus jobboldalt. Sípszóra a helyszínen terem, ha sopánkodni kell a Fidesz faragatlansága miatt: ő a hivatásos elhatárolódó, a tevékenységének már külön FEOR-száma is van.

 

https://magyaridok.hu/belfold/stumpf-andras-titkos-kuldetese-az-atv-n-3081550/

 

1,7 milliárdért reklámozták az Erzsébet-utalványt az ATV-n 2010 és 2016 között

Használt a rendőrségi feljelentés: megküldte az Átlátszónak az állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt., hogy kiknél és mennyiért hirdetett 2010 és 2016 között. A jogerős bírósági ítélet nyomán kiadott adatok szerint ebben az időszakban az ATV-nél, az ECHO TV-nél, és a Magyar Időknél költötték el a legtöbb reklámpénzt, és további Fidesz-közeli médiavállalkozások is részesedtek a tortából. 

https://atlatszo.hu/2018/05/10/17-milliardert-reklamoztak-az-erzsebet-utalvanyt-az-atv-n-2010-es-2016-kozott/

A Széchényi Könyvtár azbeszttel szennyezett helyiségekbe toboroz önkénteseket élőláncos könyvpakolásra

Diákönkénteseket foglalkoztat, és olvasói köréből is önkénteseket toboroz az Országos Széchényi Könyvtár szerda délutánra. Belső információnk szerint az élőláncos könyvpakolás érinthet fokozottan azbesztveszélyes munkaterületet is.

https://blog.atlatszo.hu/2018/05/a-szechenyi-konyvtar-azbeszttel-szennyezett-helyisegekbe-toboroz-onkenteseket-elolancos-konyvpakolasra/

Szijjártó kaphatja meg a külföldi hírszerzést

KÉMJÁTSZMA - A Miniszterelnökségtől a Külügyminisztériumhoz rendelik a külföldi hírszerzést, az Információs Hivatalt, Orbán Viktor felügyelete alá pedig "csúcselemző" részleg kerül – értesült lapunk.

A kétharmados győzelem után erősebb lehet ugyan a politikai nyomás a titkosszolgálatokon, ám valószínűtlen, hogy az így is majdnem tucatnyi szervre, hatóságra széttagolt nemzetbiztonsági rendszerben egy újabb hírszerző ügynökséget hozzanak létre – így kommentálta forrásaink többsége azt, hogy Orbán Viktor bejelentése szerint az újonnan létrejövő Miniszterelnöki Kormányirodán egy egységes hírszerzési központ alakul. Lapunk értesülései szerint a miniszterelnök felügyelete alá kerülő kormányirodán "csak" egy „csúcselemző" részleg jön létre. Ezzel párhuzamosan a külföldi hírszerzést, vagyis az Információs Hivatalt (IH) a jövőben nem a Miniszterelnökség felügyelheti, hanem a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá rendelhetik – tudta meg a Népszava. Ezzel Szijjártó Péter lehet a gazdája az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági szervezetnek.

http://nepszava.hu/cikk/1159496-szijjarto-is-kap-egy-titkosszolgalatot

"Ez a pedagógus társadalom szégyene volt" - Áll a bál a PDSZ-nél

Akár a bíróságig is eljuthat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszusának ügye - értesült lapunk. Úgy tudjuk, a szakszervezet egy csoportja jelenleg kiemelten vizsgálja a tisztújító szabályosságát, a kialakult helyzet jogi körülményeit. Megírtuk: a rendkívüli kongresszuson még mandátuma lejárta előtt visszahívták a PDSZ addigi elnökét, Mendrey Lászlót - leváltásának szükségességét "belső feszültségekkel" magyarázták.

Ennek ellenére másként látják a kialakult helyzetet a budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-es pedagógusai is (ez az az iskola, ahol a szakszervezet megalakult 1988-ban). Aggályaikat levélben osztották meg az új vezetéssel, és bár kérték, hogy a levelet közzétehessék a PDSZ honlapján és Facebook-oldalán, erre hetekig nem került sor. Végül a sajtóhoz fordultak, a levelet a hvg.hu közölte. Ebben arról írnak, a "PDSZ-hez méltatlan, kicsinyes és etikátlan", ahogy eljártak a korábbi elnökkel szemben, és attól tartanak, hogy a szakszervezet "eltávolodik a demokratikus működéstől, és a hatalomgyakorlás érdekében szakít a legalapvetőbb demokratikus jogokkal".

http://nepszava.hu/cikk/1159524-ez-a-pedagogus-tarsadalom-szegyene-volt---all-a-bal-a-pdsz-nel

Tankönyvcsata: eljött az utolsó összecsapás

Elkezdték elraktározni az iskolák a jól bevált tankönyveket, mert jövőre jobbára csak a kétes minőségű állami kiadványokat rendelhetik. Az apparátus igyekszik keresztbe tenni ennek.

Egyes iskolák a szükségesnél többet rendelnek a magánkiadók tankönyveiből, hogy a következő tanévekben is legyen azokból elegendő – tudtuk meg a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületétől (Tanosz). Ennek hátterében az áll: sok eddig használt tankönyvnek lejár az engedélye, és kikerül a hivatalos tankönyvjegyzékből, jövőre pedig főként már csak a sokszor vitatott minőségű állami kiadványokat lehet majd rendelni.

– Az idegennyelvű és nemzetiségi tankönyvek esetében továbbra is elérhető lesz a magánkiadók kínálata, ám számos közismereti tantárgy, mint például a matematika, a történelem, a magyar nyelv és irodalom, a fizika, a kémia, a biológia, a földrajz esetében jórészt már csak az állami tankönyvek közül lehet majd válogatni – tájékoztatta a Népszavát Romankovics András. A Tanosz alelnöke elmondta, a magánkiadós könyvek többségének idén augusztus végén jár le az engedélye, meghosszabbításukra pedig nem volt lehetőség, mert ahhoz miniszteri felhívás kell. Ilyenre viszont 2013 óta nem volt példa közismereti tankönyvek esetében.

http://nepszava.hu/cikk/1159458-tankonyvcsata-eljott-az-utolso-osszecsapas

Megfejtettük, kinek és mit üzenhetett Lázár a Cassandra-videóval

 

Orbán Viktor és rendszere nem úgy fog megbukni, hogy az összetákolt ellenzék megbuktatja. Hanem úgy, hogy az összetákolt kormánytábor szétesik.

Egy vezér- és tekintélyelvű rendszerben a kontraszelekciónak folyamatosan működnie kell. Mindig szükség lesz sikeres végrehajtókra és alvezérekre, s azokat mindig le kell pöckölni onnan, ahová a sikeresség felemelte őket, mielőtt a magasságos vezért túlságosan megközelítenék.

Erre a pöckölésre különbözőképpen lehet reagálni. Simicska Lajos kipróbálta az egyik lehetőséget, és kudarcot vallott. Lázár János most egy másikkal próbálkozik, és a pakolászásáról készített, a Facebookon terjesztett videójával jelezte, merre tart és merről érkezik majd vissza, ha eljön annak az ideje.

Ez a jelzés a következő elemekből állt:

http://hvg.hu/itthon/20180510_lazar_janos_orban_viktor_deak_ferenc_kossuth_lajos_oroszorszag_europai_unio_cassandra_level

A Fidesz most sem hagyja az út szélén a parlamentből kiszorult képviselőit

 

Két napja alakult meg az új összetételű Országgyűlés, de az eddigi gyakorlat szerint a parlamentből kiszorult kormánypárti képviselőknek sincs miért aggódniuk: a Fidesz- frakció előző vezetője, úgy tudjuk, már puhatolózott a távozóknál, mivel szeretnének foglalkozni a jövőben.

http://hvg.hu/itthon/20180510_A_Fidesz_most_sem_hagyja_az_ut_szelen_a_parlamentbol_kiszorult_kepviseloit

Pár éve még tüntetett, most államtitkár lesz

Bódis József a Magyar Rektori Konferencia elnöke és a Pécsi Tudományegyetem leköszönő rektora lesz az oktatási államtitkár a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrás Minisztériumban - értesült a HVG. A szülész-nőgyógyász orvos fog felelni a köz- és a felsőoktatásért két helyettes államtitkár segítségével.

A Zoom.hu emlékeztet: Bódis 2012-ben a PTE rektoraként részt vett és beszédet mondott egy pécsi tüntetésen, ahol mintegy félezer hallgatóval együtt tiltakozott a felsőoktatás átalakítása ellen.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/par-eve-meg-tuntetett-most-allamtitkar-lesz-2460864

Megválasztották Orbán Viktort miniszterelnöknek

percről percre

Negyedik miniszterelnöki ciklusára teszi le Orbán Viktor az esküt csütörtökön a Parlamentben. A miniszterelnök az eskütétel után beszédet mond. Az eseményen részt vett Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnökök is, de ott volt Mádl Ferenc és Antall József felesége és Schmitt Pál is.

134 igen, 28 nem szavazattal és nulla tartózkodással Orbán Viktort megválasztották miniszterelnöknek. 

Kövér László a miniszterelnöki beszéd előtt nejelentette, hogy Janiczák Dávid jobbikos képviselő lemondott a mandátumáról, így csak 198 képviselő szavazhatja meg a miniszterelnököt.

Ha a miniszterelnök kitölti a mandátumát, megdönti Tiszta Kálmán rekordját és Orbán Viktor lesz a leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnök Magyarországon. Orbán új kormányának miniszterei csak később tehetik le az esküt, előbb a holnapi ülésnapon meg kell szavaznia az országgyűlésnek a minisztériumok listáját felsoroló törvényt, ugyanis több változás is van az előző ciklushoz képest. Kövér László napirend előtt megszavaztatta, hogy már a keddi ülésnapon megszavazhassák a miniszterek személyét is.

https://24.hu/belfold/2018/05/10/orban-viktor-leteszi-az-eskut/

6 fontos tanulság Orbán Viktor beiktatási beszédéből

Az illiberalizmusnak vége, jön a keresztény demokrácia. Orbán rugalmasan alakítja a világképét, és nem felejti a sérelmeket.

https://24.hu/belfold/2018/05/10/6-fontos-tanulsag-orban-viktor-beiktatasi-beszedebol/

Hatmilliárdból épít mélygarázst a Városliget alá Tiborcz István volt üzlettársa

Négyszintes, közel 15 méter mély mélygarázs épül a Liget projekt keretében a fővárosi Városliget alá. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a föld alatt alakítanának ki parkolókat, a pontos paraméterek azonban csak most kerültek nyilvánosságra, miután a beruházásra kiírt közbeszerzésen eredményt hirdettek. A munkát a kormányközeli West Hungária Bau Kft.(WHB) kapta, amely 6 milliárdért vállalta a létesítmény kialakítását.

A WHB neve mások mellett onnan lehet ismerős, hogy ez a csoport vásárolta meg Tiborcz István részesedését a kormányfő vejének állami megrendelésekkel felhizlalt közvilágítási cégében. A G7 egy korábbi számítása szerint a Páar Attila érdekeltségébe tartozó csoport közel 3 milliárd forintot fizetett az 50 százalékos tulajdonrészért. Paárnak aztán később egy ideig közös vállalkozása is volt Tiborcz-cal.

https://g7.24.hu/allam/20180510/hatmilliardbol-epit-melygarazst-a-varosliget-ala-tiborcz-istvan-uzlettarsa/

Stumpf: Be kéne gyógyítani a sebet az alkotmányosság testén

Ideje lenne visszaadni a jogot az Alkotmánybíróságnak, hogy költségvetést érintő törvényeket is vizsgálhassa a testület – mondta híradónknak Stumpf István alkotmánybíró. A testület még 2010-ben semmisítette meg a 2 millió feletti végkielégítésekre kivetett visszamenőleges, 98 százalékos különadót. Válaszul a parlament fideszes többsége úgy módosította az alkotmányt, hogy az Alkotmánybíróság költségvetést, adókat, és járulékokat érintő kérdésekbe ne szólhasson bele. Stumpf István most azt mondta, hogy kétharmados hatalom mellett felértékelődik a bíróságok szerepe, mivel ellensúlyát képzik a parlamentnek és a kormánynak.

„Szívesen látnám, a korábbi alkotmánybíróság testülete, és nagyon sok alkotmánybíró is szívesen látná azt, hogyha ezt a sebet a magyar alkotmányosság testén – mármint a korlátozását az Alkotmánybíróságnak a gazdasági jogalkotás területén – megszüntetnék. Most már sokkal kiegyensúlyozottabban működik ez a rendszer, és azokat a kritikákat is ki lehetne védeni, amit az alkotmányos rendszer Magyarországon ezért kap” – fejtette ki.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/stumpf-be-kene-gyogyitani-a-sebet-az-alkotmanyossag-testen-2460947

Nagy nehezen összeáll az ellenzék és jön egy új kihívó

Hiába szeretnének egy közös jelöltet az ellenzéki pártok a XV. kerületi időközi polgármester-választáson, itt is gyengíthetik a baloldalt Lévai Katalinék - írja a hvg.

A volt szocialista miniszter által vezetett Lendülettel Magyarországért párt az egyik, volt MSZP-s önkormányzati képviselőt indítaná. Móricz Esztert azután tették ki a szocialisták, hogy a 2016-os kvótakampányban nyíltan a Fidesz mellé állt. A kerületben azért kell választást tartani, mert a korábbi DK-s polgármester bejutott a parlamentbe.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/nagy-nehezen-osszeall-az-ellenzek-es-jon-egy-uj-kihivo-2460932

Tállaitól elveszik az adóügyeket

Átszervezések lesznek a Nemzetgazdasági Minisztériumban a Magyar Idők cikke szerint.A lap arról ír, hogy Tállai András ugyan marad parlamenti államtitkár, de elvehetik tőle az adóügyeket. A mezőkövesdi fociklubot is elnöklő politikus újabb feladatairól nem írnak. Azt sem tudni, hogy Tállai marad-e a NAV elnöke. 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tallaitol-elveszik-az-adougyeket-2460930

Polyák Gábor: Kit érdemes most lőni? Az RTL-t, az Indexet és a Centralt

 

Milyen változások jöhetnek még a magyar médiapiacon? Milyen szerepük volt a megyei napilapoknak a Fidesz választási győzelmében? Ki lehet a következő áldozat? Interjú Polyák Gáborral, a Mérték Médiaműhely vezetőjével.

Az újabb fideszes kétharmaddal elindult a sajtó átrendeződése; hova futhat ki?

Szerintem lassan önjáróvá válik ez a folyamat, annyira beszűkült a piac, hogy a túlélésért küzdenek azok, akik eddig stabil szereplők voltak. Amikor a HVG online is elkezd adományt gyűjteni, illetve már mindenki erre az üzleti modellre építi a bevételeinek legalább egy részét, akkor az azt jelzi: a hagyományos bevételek olyannyira elapadtak, hogy középtávon veszélyeztetik a működést. Ettől kezdve nem is feltétlenül kell a kormánynak beavatkozni a piaci működésbe.

Ha már piacról beszélünk: van itt még egyáltalán médiapiac?

A piac legnagyobb része nem piaci, hanem politikai logikával működik.

https://zoom.hu/hir/2018/05/10/polyak-gabor-kit-erdemes-most-loni-az-rtl-t-az-indexet-es-a-centralt/

A kormányzat csodafegyverének szédületes emelkedése

A politika mocsarában dagonyázó harcosok sebeket adnak és kapnak. De közülük egy kiemelkedett a mocsokból, kemény munkával, és persze tehetséggel elérte, hogy 2017 róla szóljon, bekerüljön a művészettörténeti könyvekbe, a magyar kultúrtörténet legnagyobb szerkesztői közé kerüljön, és egy csodának köszönhetően az egész világon megismerjék a nevét. Úgy hívják őt, hogy Tállai András.

Sorosozás, migránsozás, civiltörvény, CEU-törvény – a rengeteg rossz szájízű történet mellett akad 2017-nek egy minden tekintetben felemelő története, egy igazi karriercsoda, egy magyar tehetség kiemelkedése és tündöklése.

A magyar politikai élet főszereplőjét 2017-ben nem Orbán Viktornak, Botka Lászlónak, Gyurcsány Ferencnek, Fekete-Győr Andrásnak hívták. Hanem Tállai Andrásnak.

http://hvg.hu/itthon/20171228_A_kormanyzat_csodafegyverenek_szeduletes_emelkedese

A román korrupcióellenes ügyészség Soros György érdekeit szolgálja

origo

Daniel Dragomir a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori tisztje szerint a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Soros György milliárdos érdekeit képviseli – írja a Transindex.rohírportál a Romania30.ro lapra hivatkozva. Korábban egy hosszabb cikkben írtunk az ügy előzményeiről: hogyan szállták meg a 2000-es évek elején Soros György emberei a román ügyészséget.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180510-soros-gyorgy-sri-tiszt.html

Egy listára került Mészáros Lőrinc és Orbán Ráhel

Az elmúlt négy évben a magyar gazdaság polarizálódott. A versenyszféra vagy reálszféra mellett kialakult egy „irreálszféra”, a minőség és verseny nélküli, államilag támogatott kapitalizmus – írja A 100 Leggazdagabb Magyar 2018 című kiadvány bevezetőjében Szakonyi Péter, a kiadvány felelős szerkesztője. A reálszférában számos olyan milliárdos nőtt fel, aki 20-30 évvel ezelőtt kisiparosként kezdte építgetni cégét. Mások korszerű tudással felvértezve állítottak talpra olyan cégeket, amelyek betörtek az európai piacra, sőt ott meghatározó szeplők lettek, elég csak a Wizz Air sikerére utalni.

Ezzel szemben áll a másik Magyarország, ahol nem a tudás, az ötlet, a kitartás, hanem valami más számít, s ez a hihetetlen meggazdagodás kulcsa. Ennek az irreálszférának a zászlóvivője az a Mészáros Lőrinc, aki a csütörtökön publikált 2018-as TOP 100-as vagyonlistán immár a második leggazdagabb magyarként szerepel. A felcsúti ex-gázszerelő becsült vagyona 280 milliárd forintra emelkedett, ami

160 milliárdos fejlődés egyetlen év alatt.

https://zoom.hu/hir/2018/05/10/egy-listara-kerult-meszaros-lorinc-es-orban-rahel/

45 milliárdért épül stadion, de egy 30 éve várt aluljárót aláírásgyűjtéssel próbálnak kiverni az önkormányzatból a lakók

Több, mint 30 éve tervezi a város, hogy megépíti Szombathelyen a vasút és a Szövő utva közti aluljárót, amely óriási életminőség javulás jelentene az iott lakóknak, és a környék gyáraiban dolgozóknak is. Eddig egy kapavágás sem történt.

Az ügyet most a helyi LMP karolta fel, amely úgy döntött, hogy petíciót fogalmaz meg és aláírásokat kezd el gyűjteni a témában.

A szombathelyi LMP-t az Új kezdet, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum és a V, mint Vas nevű szervezet is támogatásáról biztosította – írja a Nyugat.hu.

Az Orbán-kormány csak az idén 45 milliárd forintnyi stadiont ad át szerte az országban.

 

http://168ora.hu/itthon/45-milliardert-epul-stadion-de-egy-30-eve-vart-aluljarot-alairasgyujtessel-probalnak-kiverni-az-onkormanyzatbol-a-lakok-149654

 

Civil siker: Tarlós aláírta a 3-as metróvonal akadálymentesítésről szóló megállapodást

A felújított vonal 20 megállója közül 18 akadálymentes lesz.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/civil-siker-tarlos-alairta-a-3-as-metrovonal-akadalymentesitesrol-szolo-megallapodast-111161

 

Vészesen alacsony szinten a kórházi ápolók létszáma

 

25-26 ezer ápoló hiányzik az állami egészségügyi rendszerből a legfejlettebb országok átlagához képest.

A terhek folyamatosan növekednek, a béremelés viszont alig érezhető, így az ápolóknak nem marad más lehetőségük, mint a magánszektor, a külföldi munkavállalás – vagy a pályaelhagyás. Az elvándorlás mértékéről igen nehéz pontos adatokat találni; egyre többen mennek nyugdíjba, egyre kevesebb a pályakezdő, a fővárosban és a nyugati megyékben pedig hosszú évek óta kritikus a helyzet; utóbbi helyről sokan átmennek Ausztriába dolgozni, akár naponta ingázva munka- és lakhelyük között. A hivatalos számok szerint 2013-ban ment el a legtöbb ápoló: a távozó 655 szakdolgozóból 518 volt ápoló, 2014-ben 680-ból 485, 2015-ben 707-ből 491, a 2016-os adat szerint pedig 631-ből 426. A legfrissebb adat 2017 első fél évéből való, akkor 306 szakdolgozó ment el, ám az külön nincs feltüntetve, mennyi volt ebből az ápoló.

http://magyarnarancs.hu/belpol/veszesen-alacsony-szinten-a-korhazi-apolok-letszama-111142

„Egy csendes forradalom” – Kenedi János történész az ellenzékről, a civilekről és az Orbán-rendszerről

Az ellenzéki pártoknak és a civileknek meg kell találniuk a békés kohabitációt – véli az egykori demokratikus ellenzék tagja, aki szerint kritikus tömeggel és bizonyos törvényjavaslatokkal új politikai helyzetet lehetne teremteni.

http://magyarnarancs.hu/belpol/egy-csendes-forradalom-kenedi-janos-tortenesz-az-ellenzekrol-a-civilekrol-es-az-orban-rendszerrol-111138

Üzenjünk Brüsszelnek! – Juncker a magyarokkal is konzultálni akar Európáról

Meg minden más tagállam polgáraival is.

 

Elindította saját konzultációját az Európai Bizottság. Méghozzá arról kérdezik az unió polgárait, mi legyen Európával, milyen irányt vegyen a jövőben az Európai Unió.

"A közelgő európai parlamenti választás miatt itt az ideje eldönteni, hogy milyen legyen a 27 tagú Európai Unió. Bármi is történjen, Európát az európaiaknak kell felépíteniük" – közölte szerdán a konzultációt bemutató Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Azért Orbán Viktor-i értelemben vett szívhez szóló levelet senki ne várjon Junckertől. A konzultációt online lehet kitölteni, magyar nyelven itt.

Juncker szerint itt az ideje, hogy az európaiak hallassák hangjukat az őket érintő kérdésekben, és elmondják, vezetőik mit tegyenek ezek ügyében.

A tájékoztatás szerint az internetes konzultáció párhuzamosan fut majd az Európai Bizottság és a tagállamok szervezésében zajló civil párbeszédekkel.

http://magyarnarancs.hu/belpol/uzenjunk-brusszelnek-juncker-a-magyarokkal-is-konzultalni-akar-europarol-111139

KOMOLYTALAN A SARGENTINI-JELENTÉS

A KÉRDÉS AZ, HOGY MI VAN, KI VAN AZ ÚJABB MAGYARELLENES BRÜSSZELI VÁDIRAT MÖGÖTT

Szájer József Magyar Idők

Ha valakinek eddig kételyei lettek volna afelől, hogy a Magyarország és a magyar emberek önrendelkezése ellen az Európai Parlamentben (EP) készülőben levő, a holland Judith Sargentini nevével jegyzett Soros-jelentést azért fogalmazzák, hogy a szabad bevándorlást akadályozó magyar kormányt eltakarítsák az útból, akkor az e témában az elmúlt hetekben tartott LIBE-bizottsági viták azokat eddigre már biztosan eloszlatták.

A Magyarország elleni vádirat vitájában szinte minden második résztvevő megemlítette, hogy a magyarok ellenállnak a betelepítésnek, és a szöveg leghosszabb fejezete a bevándorlók jogairól szól, ez alkalommal sem feledkezve meg arról, hogy Ahmed H. terrorizmusért elítélt személyt védje.

A cél minden eddiginél világosabb: a magyar ellenállás leküzdése és az, hogy a magyar emberek április nyolcadikán kristálytiszta egyértelműséggel kinyilvánított akarata ellenére Magyarország kormányát belekényszerítsék abba, hogy beleegyezzen az Európába beengedett bevándorlók felső határok nélküli, uniós országok közötti elosztásába és a migráció támogatásába. A bevándorláspárti európai erők igen jelentősek.

https://magyaridok.hu/velemeny/komolytalan-a-sargentini-jelentes-3074335

A NÖVEKEDÉS ÉLÉNKÍTÉSÉRE KÉSZÜL AZ ÚJ KORMÁNYZAT

AZ EBRD SZERINT IDÉN MEGKÖZELÍTHETI A 4 SZÁZALÉKOT A GAZDASÁGI BŐVÜLÉS

Rácz Gergő Magyar Idők

A hivatalba lépő új kormány rövid időn belül több élénkítő intézkedéssel állhat elő, amivel 2019-től is biztosítható marad a stabil, négy százalék feletti gazdasági növekedés – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank éves közgyűlése során kifejtette, Magyarország elégedett a szervezettel való együttműködéssel, azonban aggodalmát fejezte ki, amiért az európai gyökerű fejlesztési pénzintézet egyre inkább elfordulni látszik hagyományos pia­caitól.

https://magyaridok.hu/gazdasag/a-novekedes-elenkitesere-keszul-az-uj-kormanyzat-3077992/

Macron: Nem lehet várni az EU megújításával

Azonnali európai cselekvést sürgetett a francia elnök a Nemzetközi Károly-díj átvételekor.

Az EU ügyének előmozdítása nem lehet mindig csak a legkisebb közös többszörös vagy az utolsó pillanatban megtett lehető legapróbb lépés politikája, évtizedekre előretekintő bátor döntéseket kell hozni, és nem kell mindenben egyetérteni, de dolgozni kell – mondta a francia elnök.

A nacionalisták és a demagógok világosan beszélnek, ezért azoknak is világosan kell beszélniük, akik fontosan tartják az EU-t, és teljes erővel, a lehető legnagyobb ambícióval kell haladniuk előre, méghozzá gyorsan – tette hozzá.

Mint mondta, „nem idézőjeles, hanem valódi reformokat” kell végrehajtani. Kiemelte, hogy a polgárainak biztonságot nyújtó EU-t kell felépíteni, amely a többi között az eddiginél jobb migrációs politikát valósít meg, az euróövezetben pedig önálló költségvetést alkot a tagok közötti konvergencia erősítésére.

 

http://mandiner.hu/cikk/20180510_macron_nem_lehet_varni_az_eu_megujitasaval

Szíjjártó Péter levelét megírta - és sikerült megnevettetnie az osztrák sajtót

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• Magyarország a GDP jó egy százalékát bukhatja 2021-től a közösségi jog megsértése miatt

• A magyarok pontosan tudhatják, mi is az az illiberális demokrácia, mert már átélték a szocializmus idején

• Amikor a krokodil mosolyog: átmenetileg barátságos képet vág Orbán Viktor

http://b1.blog.hu/2018/05/10/szijjarto_peter_levelet_megirta_es_sikerult_megnevettetnie_az_osztrak_sajtot

Megjött a válasz a hadüzenetre - nem fog tetszeni

 

Harcias választ adott az amerikai elnök barátságtalan lépésére Iránnal szemben a perzsa országban igen nagy befolyással bíró Forradalmi Gárda. Kissé színpadiasan fogalmazva lényegében azt üzenik az USA-nak, hogy ha háborút akar, akkor megkaphatja és Európa semmit sem tehet ez ellen.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megjott_a_valasz_a_haduzenetre_nem_fog_tetszeni.662209.html

 

Lassan lavírozzák a csőd felé a fideszesek Márki-Zay Pétert

 

Sem fűnyírásra, sem tűzijátékra, semmilyen rendezvényre nem lesz pénz Hódmezővásárhelyen. Ismét előszedték az egymilliárdos útfejlesztést, most Márki-Zay Péter polgármester hívott össze rendkívüli közgyűlést, hátha meg tudja győzni a képviselőket arról, hogy lassan kiürül a kassza. Nem sikerült.

http://hvg.hu/gazdasag/20180510_Lassan_lavirozzak_a_csod_fele_a_Fideszesek_MarkiZay_Petert

Macron Orbánéknak is beszólt Aachenben

A Nemzetközi Károly-díjjal kitüntetett francia államfő szerint Európában a nacionalista erők térnyerését jelzi a Brexit vagy a lengyelországi, az olaszországi és a magyarországi választások eredménye, de nem szabad félni, nem szabad feladni a demokráciát.

http://hvg.hu/vilag/20180510_macron_orbaneknak_is_beszolt_aachenben

 

Fordulatos elnöki casting az útkereső szocialistáknál

Új szelek fújnak, az MSZP előtt nincs más út, mint egy baloldali fordulat, amit leginkább Mesterházy Attila vezetésével tartanak elképzelhetőnek pártbeli forrásaink

Magyar Hírlap

Bár a neve hivatalosan még nem merült fel, a legtöbben Mesterházy Attilát látnák szívesen a pártelnöki székben a szocialistáknál – értesültünk. Kunhalmi Ágnest mint a legesélyesebb elnökhelyettest emlegették forrásaink. Ha így történne, Molnár Zsolt lenne az MSZP új fővárosi elnöke.

Forrásainktól úgy értesültünk, Mesterházy Attila is elnökjelölt lehet, ő már volt elnök, sőt miniszterelnök-jelölt is, ám a pártból távozó Gyurcsány „halálos ölelésétől” kísérve eleve bukásra ítéltetett – hallottuk kudarcának magyarázatát. „Most viszont új szelek fújnak, az MSZP előtt nincs más út, mint egy baloldali fordulat”, érveltek forrásaink, s Mesterházyról még Szanyi is azt mondta, hogy „baloldali érzelmű ember”. A legtöbben azt fogadnák el a pártban – mondták forrásaink – , ha Mesterházy lenne újra az elnök, és Kunhalmi Ágnes az elnökhelyettes. Ebben az esetben a fővárosi MSZP élére Molnár Zsolt kerülne, Tüttő Kata és Horváth Csaba lenne a két helyettese – mondta informátorunk. A személyi kérdéseknél is nehezebb és bizonytalanabb az irányvonal – hallottuk. Mindenekelőtt a Gyurcsányhoz, így a DK-hoz, a Párbeszédhez és a Jobbikhoz fűződő viszony. Kunhalmi – jegyezték meg informátoraink – afféle Gyurcsány-rajongóként újra egy nagy közös baloldali pártról álmodik, Szanyi viszont leginkább a Lipótra küldené a bukott kormányfőt, a Jobbikkal pedig semmilyen együttműködést nem tud elképzelni. Az ideológiai falak lebonthatatlanok – így az érv. Nem teljesen egyértelmű a viszony a Párbeszéddel sem. A Hvg.hu például arról írt, hogy megbuktathatják Zuglóban Karácsony Gergely polgármestert, ha leadja parlamenti mandátumát. A baloldalon rossz szemmel nézik, hogy a kerületben április 8-án elért nagyarányú MSZP-s siker ellenére a polgármester nem akar megválni fideszes helyettesétől. Amennyiben véglegesen eldől, hogy Karácsony nem ül be a parlamentbe, a vele nagy számban elégedetlen képviselők kezdeményezhetik a testület feloszlatását – írja a hírportál. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/117874/Fordulatos_elnoki_casting_az_utkereso_szocialistaknal

Bogár László Európa LIBEgő léte

Az a tragikomikus, abszurd dráma, amit most a LIBE-vitán is láthattunk, nem ígér túl sok jót Európa számára

Magyar Hírlap

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, amelynek közismert rövidítése LIBE, olyan jelentést terjesztett a parlament plenáris ülése elé, amely súlyos kritikát fogalmaz meg Magyarország általános politikai helyzetével kapcsolatban. Ez önmagában még nem lenne gond, hisz egy parlamenti bizottság miért ne bírálhatná mindazt, ami szerinte egy tagországban történik. A probléma sokkal inkább az, hogy a plenáris vitán drámai módon mutatkozott meg, hogy az unió intézményeiben zajló viták egy mindinkább abszurditásba hajló szellemi polgárháború színterei.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117858/Europa_LIBEgo_lete

 

Összeszámoltuk, hány milliárd tulajdonosa hallgatta Orbán Viktor beszédét

 

A hazai tulajdonú vállalatok erősödését hirdette meg Orbán Viktor negyedik kormányfői eskütétele után, amiből szerinte az ország profitálhat, szerintünk pedig jól járnak a kormányközeli oligarchák is.

Közülük többen a parlamenti páholyból hallgatták végig a beszédet, és többen felbukkanak a 100 leggazdagabb magyart felsoroló, épp az eskütétel napján kiadott idei listán is.

http://hvg.hu/gazdasag/20180510_Osszeszamoltuk_hany_milliard_tulajdonosa_hallgatta_Orban_Viktor_beszedet

 Köszönöm az eddigi segítséget a könyvemhez. Aki nem olvasta volna a kérésemet, annak itt megismétlem: 

Kedves, tisztelt Címzettek, a nyár folyamán Ügyvédőbeszéd címmel, Ügyvéd portrék, ügyvéd történetek alcímmel könyvet írok. 

A szereplők olyan neves, hiteles ügyvédek, akik olyan történeteket mondanak el, amelyek híven tükrözik közállapotainkat, a magánélet nehézségeit, az egészségügyben előforduló műhibák körüli anomáliákat.  Izgalomban nem lesz hiány a kötetben.

Az én kiadóm, a Napvilág,  nagyon igényes, ám szegény cég. Nem kertelek. Támogatókat keresünk. A bejövő pénz nem az én zsebemet gazdagítja, hanem segít a kiadásban. Akár cégként, akár magánemberként lehet támogatni a könyv létrejöttét. Kis és nagy összegeknek is örülnénk. Aki úgy érzi, hogy segítene, annak itt a kiadó számlaszáma . CIB Bank 11100104-12078682-01000003 A cégeknek, támogatóknak, kívánságra, megjelenést biztosítunk a könyvben. Aki ilyet szeretne, kérem, vegye fel a kapcsolatot Dr. Schneider Márta kiadóigazgatóval.  marta.schneider@napvilagkiado.hu.

 

A könyv szereplői: Bánáti János, Bárándy Péter, Papp Gábor, Hegedűs László, Zamecsnik Péter, Ábrahám László, Nehéz Pozsony Márton, Groó Judit, Bárándy Zsuzsa, Fekete Tamás 

 

Előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Szegvári Katalin