2018, május 10 - 08:19 Sajtószemle

„Ennyit ér Magyarországon egy ember élete”

Nehéz egy ilyen ítélet után bármit is mondani, ezért nem is nyilatkoztam az ítélethirdetés után senkinek. Ennyit ér Magyarországon egy ember élete, ott is maradhattam volna

– ezt mondta Koscsó Richárd lapunknak azután, hogy a munkaügyi bíróság hárommillió forintot ítélt meg neki, mert leszakította a karját egy meghibásodott tésztadagasztó gép. A négygyermekes családapa teljesen összeroppant a pár nappal ezelőtti ítélethirdetés után.

A 27 éves miskolci férfi nem véletlen ennyire elkeseredett. A jövőt tervezgette, a szerelme eljegyzésére készült, amikor egy szerencsétlen mozdulat miatt tönkre ment az életük.

Richárd munkaadója a tragédia után azzal védekezett, nem tudott arról, hogy rossz a tésztagép. A szakértői vélemény azonban megállapította, hogy kiszerelték belőle azt a mechanikát, ami kikapcsolta volna vész esetén. Richárdtól azóta sem kértek bocsánatot.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/05/09/ennyit-er-magyarorszagon-egy-ember-elete/

Anyuról kiderült, hogy prosti, apu meg fizetheti vissza a közös lakáshitelt

Még 2009-ben vágott bele a lakásvásárlásba olvasónk és élettársa. 9,3 millió forint volt az ingatlan, 9 millió forint devizahitelt vettek fel, 25 évre. A leendő após intézte kapcsolatain keresztül, hogy az ingatlan értékéhez képest ilyen nagy hitelt kapjanak. Fedezetként bevonta a hitelbe saját ingatlanát is.

Az első néhány évben olvasónk fizette a törlesztést, havonta úgy 70 ezer forintot. Közben gyerekük is született.

Idővel azonban kiderült, hogy a nő prostituáltként dolgozik, amire ráment a kapcsolatuk, 2012-ben elváltak az útjaik. Helyesebben: a nő kitette a férfit a lakásból, és kicserélte a zárat.

Olvasónk hiába kérte, hogy adják el a lakást, és a tartozást felezzék meg, ebbe a nő nem volt hajlandó belemenni. Mindenképpen magának akarta az ingatlant. Ezután esett bele a férfi az adósságcsapdába, ahonnan a mai napig nem tud szabadulni.

Másfél éves kisfia hozzá került, de az összes tartozást is rálőcsölték mint adóstársra. Volt párjának ugyanis nem volt látható jövedelme, és nem is fizetett senkinek semmit.

 

https://24.hu/fn/penzugy/2018/05/09/anyurol-kiderult-hogy-prosti-apu-meg-fizetheti-vissza-a-kozos-lakashitelt/

Elindították a világ első óceántisztító gépét

vjm.hu

 

Jelenleg 5 billió műanyagszemét lebeg a Csendes-óceán felszínén, pontosabban 80 ezer tonnányi hulladék a Hawaii és Kalifornia közötti óceáni területen. Ezt egyszerűen már nem lehetett, nem észrevenni, így a 2013-ban alapított The Ocean Cleanup csoport 2018-ra tesztüzemmódba állította első óceántisztító gépét.

http://vjm.hu/elinditottak-a-vilag-elso-oceantisztito-gepet/

Megvédi a CEU-t a leendő amerikai nagykövet

 

Arra bátorítaná a magyar kormányt a leendő amerikai nagykövet, hogy védje meg a magyar sajtó-, szólás- és vallásszabadságot – ezt David Cornstein kongresszusi meghallgatásán említette mint budapesti megbízása egyik fő témáját. A 79 éves üzletember emellett szeretné fejleszteni az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokat, és szembe akar szállni a növekvő antiszemitizmussal.

Ehhez képest arra a kérdésre, ismeri-e Raoul Wallenberg nevét, nemmel válaszolt – tudósított blogján Földi Bence, a Magyar Nemzet újságírója. Cornstein arról is beszélt, hogy New York-i zsidóként őt is érték támadások származása miatt, nagymamája, Sarah pedig magyar volt.

Bob Menendez, az ellenzéki Demokrata Párt rangidős képviselője arra kérte a leendő nagykövetet, hogy tolmácsolja Orbán Viktornak, az Oroszországgal szembeni szankciók kérdésében Magyarországnak az uniós álláspontot kellene követnie. Cornstein erre ígéretet tett.

http://hvg.hu/vilag/20180509_Megvedi_a_CEUt_a_leendo_amerikai_nagykovet

Honvédelmi miniszterhelyettes lesz Németh Szilárdból

24.hu információja szerint Németh Szilárd kapja a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkári posztját.

A kormányátalakítás egyik fejleménye, hogy Simicskó István távozása után a honvédelmi tárcát több évtized után nem civil, hanem egy a hadseregtől érkező vezető irányítja majd Benkő Tibor vezérezredes személyében. Németh Szilárd pedig a miniszter helyettese lesz.

A Fidesz ökle, a korábbi rezsibiztos az országgyűlési választás előtt jelentős szerepet vállalt a kormányoldal sorosozós kampányában, megbénítva a parlament nemzetbiztonsági bizottságának működését. A testület ülései sorozatosan meghiúsultak, miután Németh bizottsági alelnökként rendszeresen kivonult vagy be sem ment az ülésekre. A fideszes politikus arra hivatkozott, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke „Soros György embereként” nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az már kedden kiderült, hogy nemzetbiztonsági bizottság alelnöki posztját nem Németh Szilárd, hanem Németh Zsolt tölti majd be, aki egyben a parlament külügyi bizottságnak az elnöke.

https://24.hu/belfold/2018/05/09/honvedelmi-miniszterhelyettes-lesz-nemeth-szilardbol/

Gépkarabélyos amerikai titkosszolgálatos magyar rendőrjelvénnyel a parlament mélygarázsánál (?)

A kormányellenes tüntetés során az Európai Baloldal aktivistái érdekes személyt fényképeztek le a parlament mélygarázsánál szolgálatot teljesítő rendőrök mellett.

A képen egy furcsa egyenruhás, gépkarabélyos úriember áll őrt, amely önmagában is már borzasztó üzenetet hordoz a társadalom felé.

A képen látható egyenruha azonban minden, csak nem szabványos magyar rendőri vagy más hatósági szerv rendszeresített egyenruhája. A POLICE feliratok még érthetőek, de a zubbony karján lévő C.A.T. betűk már több kérdést felvetnek arról, ki lehet ez a férfi.

Kicsit utánajárva az amerikai Titkosszolgálat (Secret Service) C.A.T., azaz Counter Assault Team = Támadás Elhárító Csapat kifejezésbe ütközünk.

A Wikipedia szócikke szerint ez fontos emberek (pl. amerikai elnökök) védelmére és veszélyes helyzetekből való kimentésére szervezett egység.

http://www.amiidonk.hu/elemzes/gepkarabelyos-amerikai-titkosszolgalatos-magyar-rendorjelvennyel-a-parlament-melygarazsanal/

Obama is hamarabb gratulált Orbánnak, mint Trump, aki még egyáltalán nem

Obama elnökségének végére annyira megromlott a magyar-amerikai viszony, hogy Obama nyíltan bírálta Magyarországot, Orbánék pedig már alig várták, hogy egy új elnök érkezzen. Ráadásul Orbán már akkor kiállt Donald Trump mellett Tusványoson, amikor még messze nem volt esélyese a választásnak. Trump megválasztását aztán nagyszerű hírnek nevezte Orbánt. 

Mégsem hálálta meg ezt nyílt gesztussal Trump, Orbán továbbra sem kapott meghívót a Fehér Házba. Most pedig már egy hónapnál is több eltelt a választás óta, Trump gratulációjáról pedig nem adott hírt Havasi Bertalan, márpedig azt alighanem közzétették volna, ha létezne. 

https://444.hu/2018/05/09/obama-is-hamarabb-gratulalt-orbannak-mint-trump-aki-meg-egyaltalan-nem

Szijjártó Péter elküldte a Soros-tervet az osztrák államfőnek

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter megküldte az osztrák államfőnek a Soros-terv pontjait, mert Alexander Van der Bellen a közelmúltban azt állította, hogy Soros Györgynek nincs köze az Európába irányuló bevándorlási hullámhoz – írja az MTI.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az elmúlt hetekben Ausztriában is a politikai viták középpontjába került a Soros-terv, most pedig remélhetőleg megváltozik majd az osztrák államfő véleménye, hiszen ő is megkapta a Soros-terv pontjait, így már ő is tudja, hogy

·         Soros György maga használja a terv szót,

·         Soros György részletesen leírja, hogy migránsok millióit akarja behozni Európába, majd szétosztani,

·         Soros György fel akarja számolni a nemzeti határokat,

·         Soros György szerint az Európai Uniónak jelentős összeggel kell támogatnia a migránsok betelepítését, és ezt a pénzt a tagállamoktól kell elvonni.

Emellett Van der Bellen most már azzal is tisztában lesz, hogy Magyarországon nagy vitákat váltott ki a Soros-terv, majd a magyar emberek az áprilisi parlamenti választáson egyértelműen az ország biztonságának és szuverenitásának megvédése, és a migráció megállítása mellett döntöttek.

 

https://index.hu/belfold/2018/05/09/soros-terv_szijjarto_peter_alexander_van_der_bellen_ausztria/

 

Világhírű professzorok is kiálltak a Stop Soros törvénycsomag ellen

 

Közleményben fejezte ki szolidaritását hetvenhét külföldi egyetemi oktató és tudós szerdán a Magyar Helsinki Bizottsággal és a független magyar civil társadalommal a nemsokára elfogadásra kerülő Stop Soros törvénycsomag apropóján – írta a Magyar Helsinki Bizottság.

A szolidaritási nyilatkozatban úgy fogalmaznak, a magyar civil társadalom jelenleg a puszta létezését is érintő közvetlen fenyegetéssel néz szembe, a május első felében minden valószínűség szerint elfogadásra kerülő Stop Soros törvénycsomag álláspontjuk szerint ugyanis lehetővé fogja tenni, hogy a kormány egy gyors és önkényes eljárás keretében egyszerűen betiltsa a menekülteket és bevándorlókat segítő szervezetek tevékenységét.

Ezzel olyan tevékenységek válhatnak illegálissá, mint

·         a menedékkérőknek nyújtott jogi tanácsadás,

·         jelentések írása az ENSZ-nek vagy az EU-nak,

·         egyetemi menedékjogi előadások tartása,

·         vagy önkéntesek toborzása.

 

https://index.hu/belfold/2018/05/09/stop_soros_magyar_helsinki_bizottsag_civil_tarsadalom_kiallas/

Verhofstadt: Ha Magyarország így folytatja, lőttek az uniós pénzeknek

A legfontosabb politikai fejlemény az utolsó, 2014-es költségvetési vita óta a Magyarországon és Lengyelországon gyökeret vert illiberális, szélsőjobboldali populizmus

– írja Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője a hvg.hu-n megjelent véleménycikkében.

Szerinte ez nagyobb jelentőségű változásnak számít, mint a Brexit vagy a menekülthullám.

Verhofstadt megjegyezte, hogy az EU 2014-2020-as kohéziós költségvetése több mint 350 milliárd euró volt, amiből Lengyelország 77, Magyarország 22 milliárdot kapott. Így Magyarország a negyedik legnagyobb nyertese az uniós támogatásnak.

A volt belga miniszterelnök azonban úgy látja, hogy a magyarok és a lengyelek ahelyett, hogy felismernék azokat az értékeket, amik ezt a „nagyvonalúságot” inspirálták, módszeresen aláássák a jogállamot és szétverik igazságszolgáltatásuk intézményeit.

https://24.hu/kulfold/2018/05/09/verhofstadt-szerint-ha-magyarorszag-igy-folytatja-lottek-az-unios-penzeknek/

70 milliós segítséget kapott a Pálinka Nemzeti Tanács a 800 ezer alkoholista országában

A Magyarországon főzött pálinka 99 százaléka belföldön fogy el. Rosszul is állunk az alkoholfogyasztási mutatókkal.

70 millió forintos támogatást kapott a Földművelésügyi Minisztériumtól a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) feladatai ellátására — tudta meg a 24.hu. A szerződést március 9-én írták alá, hatálya 2019. január 30., tehát havi 7 millió forintot szán a minisztérium a pálinkaügyre.

A tanácsot annyira komolyan gondolja a kormányzat, hogy a PNT olyan köztestületi rangot kapott három éve, mint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). 2016-ban pedig elkezdődött a Nemzeti Pálinkastratégia kidolgozása.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/05/09/palinka-nemzeti-tanacs/

Többszörös látletet az Orbán-rezsimről

Nemzetközi sajtószemle

 2018. május 09. - Szelestey

·         A miniszterelnök nem tud megváltozni, betetőzi rendszerét. Emiatt további viszályok fenyegetnek az unióval.

·         Az kiabál, akinek a háza ég, mondja a tervezett szankciók elleni magyar és lengyel tiltakozásról az EU illetékes biztosa.

·         Fő a bizalom! Orbán mindent maga akar ellenőrizni az új kormányban.

 

http://b1.blog.hu/2018/05/09/tobbszoros_latletet_az_orban-rezsimrol

Trump pornószínésznős botrányának magyar száláról találgat az amerikai sajtó

A pénzmozgások alapján egyébként az a kép rajzolódik ki, mintha Cohen Trump táskás embere lenne, ha valaki akar valamit Trumptól, Cohennek kell pénzt juttatni.

A botránynak azonban váratlanul lett egy magyar szála is: Avenatti felsorolásában a „További kétes pénzügyi tranzakciók” alcímnél szerepel egy magyar cég neve.

A dokumentum szerint a budapesti Kobe Éva Kereskedelmi Kft. kétszer utalt Cohen egyik, a szingapúri DBS Banknál vezetett számlájára összesen 10 980 dollárt.

https://444.hu/2018/05/09/trump-pornoszinesznos-botranyanak-magyar-szalarol-talalgat-az-amerikai-sajto

 

"Nem üzemcsarnok az, hanem a Kubatov-rezidencia!

Üzemnek vagy erődnek is elmenne az a XXIII.kerületi, műhelyből, garázsból és több lakásos családi házból álló komplexum, amelybe nemrég költözött Soroksár fejlődő, felkapott részén a Fidesz pártigazgatója-alelnöke. Az ingatlan nemhogy nincs Kubatov Gábor nevén, de mivel felesége 80 éves édesanyja nevére került, a családtagok vagyonbevallásában sem kell szerepeltetnie.

http://hvg.hu/itthon/20180509_Nem_uzemcsarnok_az_hanem_a_Kubatovrezidencia

Hamar leamortizálódhat Kásler Miklós – nagy egészségügyi átalakítást tervezhet Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök az egészségügyet uraló orvoslobbi ellen vetné be.

Az egészségügyi átalakítások miatt kemény konfliktusok várhatók, a korábbi kijelentései miatt eleve vegyes fogadtatással induló Káslernek a gyors amortizáció lehetőségével is számolnia kell, második körben Novák Katalin veheti át a minisztériumot. Őt már korábban is emlegették erre a posztra. Gyors portrénkat Káslerről itt olvashatják.

http://hvg.hu/itthon/20180509_orban_kasler

Mészáros Lőrinc lánya lett a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságának elnöke

 

Mészáros Lőrinc lánya, Beatrix lett a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságának elnöke - tudtuk meg áramtermelő egység tegnapi tisztújító közgyűlése nyomán. A hatóságok a napokban engedélyezték, hogy az Orbán-közeli vállalkozó jegyezte tőzsdei Opus 85 százalékra növelje közvetett befolyását az erőmű 73 százalékát márciusban megvásárló, a cseh EPH-val közösen jegyzett Mátra Energy Holding Zrt.-ben. A gyárat évtizedekig irányító Valaska József a felügyelőbizottság éléről átült a - tényleges irányítási feladatokat is átvevő - igazgatóság elnöki székébe. Míg jórészt a vezető testületek többi posztjára is Mészáros Lőrinc emberei kerültek, a csehek befolyása egy felügyelőbizottsági helyre szűkült, az igazgatóságban pedig helyet kapott a változatlanul 26 százalékot birtokló állami MVM is.

http://nepszava.hu/cikk/1159388-meszaros-lorinc-lanya-a-matrai-eromuben

JÉGMEZŐK HŐSEI

Bayer Zsolt Magyar Idők

Az Index címe kivételesen tökéletesen összefoglalta a lényeget, mindazt, amit tegnap délután 15 óráig tudni lehetett s tudni kellett. A cím így szólt: „Jöhet bárki, azt kifütyülik.”
Pontosan így lehet leírni a jelenségeket.

Már hétfőn este odament néhány szerencsétlen alak, leültek a téren, aztán ott töltötték az egész éjszakát. Az éjszaka hűvös lehetett, így gondoskodni kellett testről és lélekről, s e gondoskodás utózöngéit egy tüntető foglalta össze, szintúgy az Index tudósítása szerint, imigyen: „Aki ivott, az menjen el a térről. Ricsike, húzzál innen a pics…ba!” Az Index videóján megtekinthető, ahogy e barátságos felszólítás után néhány elmebeteg kergetőzni kezd valami sátorszerűség körül. (Lapzártánkig nem sikerült kideríteni, hogy Ricsike közöttük volt-e.)

A lopakodó sötétség előtt pedig 2-3 ezer tüntikéző ismét kiment a térre. Ugyanazok, mint mindig, csak kevesebben. És ugyanazok elmondták ugyanazokat a hülyeségeket. A Jóisten hallgatta egy darabig, aztán megunta, és elküldte dühös angyalait jégeső képében.

Aztán mindenki szétszaladt. A „rendszerváltás” érdeklődés hiányában és a jégeső miatt ismét elmaradt.

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/jegmezok-hosei-3075172/

 

KÁOSZ AZ ORSZÁGOS BÍRÓI TANÁCSBAN

EGYRE BIZTOSABB, HOGY TÖRVÉNYTELENÜL MŰKÖDIK A BÍRÁKAT TÖMÖRÍTŐ TESTÜLET

Magyar Idők

Fegyelmi eljárás várhat az Országos Bírói Tanács elnökére, ha a testület feloszlik, egy másik tagja pedig érintett lehet a Budaházy-ítélet körül kialakult botrányban, ami miatt nyomozást indított az ügyészség – hívták fel a Magyar Idők figyelmét igazságügyi forrásaink. Az is valószínű, hogy az egyik bírót jogellenesen szavazták be a grémiumba.

– Nem akarok kéthetente Pestre járkálni azért, hogy ebben így részt vegyek – üzente meg lapunknak az Országos Bírói Tanács (OBT) egyik lemondott tagja arra utalva, hogy a testület üléseinek hangulata az utóbbi időben az ellenzéki sajtó lelkes asszisztálásával erősen átpolitizálódott.

https://magyaridok.hu/belfold/kaosz-az-orszagos-biroi-tanacsban-3075502/

 

PORTIK UTASÍTOTTA GYÁRFÁS TAMÁST?

MESSZIRE VEZETHETNEK A NAP TV EGYKORI PRODUCERE ELLENI BIZONYÍTÉKOK

Szemán László János Magyar Idők

Az első Orbán-kormány hivatali ideje alatt, éppen az olajügyeket vizsgáló bizottság idején kezdte el rögzíteni Portik Tamás a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseit. Azt egyelőre nem tudni, hogy az egykori Energol-vezér adott-e utasításokat a Nap TV akkori vezetőjének, akit a rendőrség a közelmúltban a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként gyanúsított meg. Az mindenesetre tény: az akkori vizsgálat lényegé­ben bohózattá vált, a köztelevízió pedig partnere volt ebben Portiknak és a balliberális oldalnak.

Egyelőre nem tudni, hogy Portiknak voltak-e elvárásai, netán utasításai a médiacézár felé. Az ugyanakkor tény, az egykori olajbűnöző még családi körben is meghökkentő kérésekkel állt elő.

Anyósa, Riskó Judit például arról számolt be a sajtónak, hogy évekkel ezelőtt Portik őt küldte el Demszky Gábor akkori SZDSZ-es főpolgármester budakeszi házához, hogy térképezze fel, merre néznek az épület ablakai, ajtajai. Riskó Judit közölte azt is, lánya akkoriban minden beszélgetésüket diktafonnal rögzítette, hogy Portik meghallgathassa, miről esett szó köztük.

 

https://magyaridok.hu/belfold/portik-utasitotta-gyarfas-tamast-3075733/

 

Gyerekei jelenlétében fenyegették meg Juhász Pétert

Elsőfokon nyert pert nemrégiben Juhász Péter az MTVA ellen. A bíróság úgy döntött, a közmédiának 5 milliós kártérítést kell fizetnie az Együtt politikusának, amiért azt állította, hogy Juhász Portik Tamás gyilkosságért elítélt alvilági figura embere.

Nem sokkal az ítélet után Juhászt egy szlovák rendszámú autóban ülő kopasz fenyegette meg, mondván: “ha majd nem véd már a Tomi, akkor féljél”.

A politikus épp négy gyerekével ment fagyizni, így a fenyegetést ők is hallották.

Ezek után el kellett magyaráznom a gyerekeknek, hogy mit akart a bácsi. Hogy valószínűleg ő is bűnöző, mert ki más hívná Tominak Portik Tamást. El kellett mondanom nekik, hogy mi a különbség az ilyen bűnöző és Orbán maffiája között. El kellett magyaráznom, hogy Orbán egyik fő emberéről, nevezett Rogán Antalról kiderítettem, hogy üzletelt Portik Tamással, aki gyilkosságért börtönben van, és hogy miután ezt kiderítettem, akkor kezdték el a hazugságokat terjeszteni rólam Orbánék. És hogy a bácsi vagy nekik dolgozik szintén, vagy csak bedőlt nekik.

A Fővárosi Törvényszék 26 oldalas ítéletben döntött a kormányzati média ellen, 

https://merce.hu/2018/05/09/gyerekei-jelenleteben-fenyegettek-meg-juhasz-petert/

Izrael először ismerte el, hogy légicsapást hajtott végre Szíriában

- Jiszráel Kac hírszerzési és közlekedési miniszter a Jediót Ahronót című újság honlapján, a yneten (amit az MTI szemlézett) jelentette be, hogy az izraeli légierő hajtotta végre a kedd este Damaszkusz környékén, egy iráni rakétaszállítmány elleni támadást, melyben az iráni Forradalmi Gárda kilenc embere vesztette életét, és jelentős mennyiségű hadianyag semmisült meg.

Az irániak támadással fenyegettek, és mi ezt meghiúsítottuk.

- közölte Kac néhány órával a Damaszkusztól délre történt támadás után. Kac szerint Izrael azt szeretné elérni, hogy az irániak eljussanak arra a stratégiai elhatározásra, hogy kivonulnak Szíriából. Hétfőn Juvál Steinic infrastruktúra, energia- és vízgazdálkodási miniszter Aszadhoz intézett halálos fenyegetést arra az esetre, ha nem fogja vissza szövetségesének szíriai bázisépítéseit. Iránnak jelenleg egyébként olyan 2000 katonája lehet Szíriában, viszont az országban akár több tízezernyi, Teheránhoz lojális síita milicista is állomásozhat.

 

https://index.hu/kulfold/2018/05/09/sziria_izrael_legitamadas_beismeres/

 

Itt vannak az okok, amelyek az ellenzék totális választási vereségéhez vezettek

 

·      Átfogó elemzést készített a Policy Agenda a magyar baloldal válságáról.

·      Soha ilyen nagy nem volt a különbség a községek és a főváros között.

·      Minél több a közmunkás egy településen, annál többen szavaznak a Fidesz-KDNP listájára.

·      A falvakban a hiányzó háziorvosi praxis sem ingatta meg a kormánypártok szavazóit.

·      Személyes jelenlét nélkül a baloldali pártjainak nincs esélye a vidéki településeken.

https://zoom.hu/hir/2018/05/09/itt-vannak-az-okok-amelyek-az-ellenzek-totalis-valasztasi-veresegehez-vezettek/

 

Nem csak az iráni olaj veszett el a piacról Trump döntésével

Ahogy várni lehetett, nem tett túl jót az olajpiacnak Donald Trump tegnapi döntése, amely szerint felrúgja az Iránra érvényben lévő atommegállapodást. No, persze azok, akik emelkedő olajárakra tesznek, s ilyen pozíciókat vettek fel a piacon, továbbá az olajipari cégek menedzsmentjei most dörzsölhetik a tenyerüket. A döntés után ugyanis ma az Európában irányadónak tekintett Brent nyersolaj hordónkénti ára csaknem 3 százalékot emelkedve 77 dollár fölé ugrott, míg az Amerikában referenciának számító WTI jegyzése szerda reggelre szintén három százalékkal növekedett, így a nyersolajért immár valamivel többet kell adni, mint 71 dollár. A nagy kérdés, hogy ez csupán a kezdet, vagy csak ideges válaszreakció, s hamarosan kisimulnak a ráncok. Nem csak az iráni olajat vesztette a piacAzok, akik mély aggodalmukat és további áremelkedést valószínűsítenek, most több elemet is emlegetnek.

https://zoom.hu/hir/2018/05/09/nem-csak-az-irani-olaj-veszett-el-a-piacrol-trump-dontesevel/

„Mészáros pusztítóbb az oroszoknál”

Már egy éve befejeződött a vasútfelújítás Balatonszemesen, az egykori munkaterület azonban az utakkal együtt máig szétdúlt állapotban van. A polgármesternek fontosabb a Fidesz barátsága és a beruházást bonyolító Mészáros-cégek profitja, mint a település érdeke és a helyiek békéje.

http://nepszava.hu/cikk/1159394-meszaros-pusztitobb-az-oroszoknal

Az elbocsátás luxusa a hatvani kórházban

Ágyszám csökkenésére hivatkozva kirúgtak két nővért és egy traumatológust, miközben hirdetésükben épp ilyen szakembereket keresnek.

- Az ápolónők hullafáradtak, harminc-negyven ágyra vannak ketten. Egy 12 órás nappalos és egy 12 órás éjszakás műszak után elvileg egy rövidebb, úgynevezett "alvós" majd ezt követően egy pihenőnapot kellene kapniuk, de ez utóbbira már hetek óta nem volt példa - mondta el a Népszavának a kórház belső ügyeit jól ismerő forrásunk, akinek közeli rokona dolgozik az adott osztályon. A túlhajszoltságot a nővérek nem tudják kipihenni, a hibalehetőség pedig óhatatlanul megnövekszik. A feszített tempóban dolgozó ápolónőknek azt ígérték, kifizetik majd a ki nem adott szabadnapjaikat, ez azonban nem megoldás arra, hogy képtelenek regenerálódni, s nem tudják a klasszikus értelemben "újratermelni" a munkaerejüket.

Úgy tudjuk, hogy az egyik elbocsátott ápolónő - aki nem kívánt nyilatkozni lapunknak - harminchat évet húzott le az egészségügyben, négy éve lett volna még a nyugdíjig. Facebook oldalán ennyit írt: "a traumáról két nővért, köztük engem, és egy orvost bocsájtottak el, gazdasági okok miatt, ez áll a papíromon. Én nem foglalkoztam a politikával! Csak itt éltem le az életem. 36 év!"

http://nepszava.hu/cikk/1159395-az-elbocsatas-luxusa-a-hatvani-korhazban

Erdogan készülhet a bukásra?

Egyre aggasztóbbak a közvélemény-kutatások Recep Tayyip Erdogan török elnök szempontjából a június végi voksolás közeledtével.

Bár amikor a török elnök kiíratta az előrehozott elnök- és parlamenti választást, talán földcsuszamlásszerű győzelemre számított, a mostani helyzet alapján azonban egy egyszerű többséggel is kénytelen lesz beérni. Igaz, a voksolásig hátralévő kormánypropaganda mindent elkövet azért, hogy lejárassa az ellenzéket, és megváltoztassa a közhangulatot. Tény azonban az is, hogy Erdogan elvben már nem tud újabb rétegeket megnyerni politikája támogatására. Az eltelt években szinte mindent bevetett, amit csak lehetett, népszerűsége növeléséért. Egyebek mellett háborút indított a Kurd Munkáspárt ellen, majd Szíriába küldte a török hadsereget, hogy megakadályozza egy összefüggő kurd országrész kialakítását, most már azonban nincs olyan adu a kezében, amivel jelentősen gyarapíthatná táborát.

http://nepszava.hu/cikk/1159371-erdogan-keszulhet-a-bukasra

Andy Vajna cége készít műsort az ATV-nek

Andy Vajna és Rákosi Tamás közös műsorgyártó cége, az IKO műsort gyárt majd az ATV-nek – derült ki Németh S. Szilárdnak, az ATV vezérigazgatójának szavaiból kedden a Siófokon zajló Media Hungary 2018 konferencián.

Németh S. Szilárd az előadását követően a 24.hu kérdésére elmondta: az együttműködés a műsorgyártó céggel kizárólag a heti szórakoztató műsorok elkészítésére vonatkozik majd, mivel a közéleti műsorok, például a Heti Napló Sváby Andrással belső gyártásba kerül át. Az ATV eddig Hajdú Péter cégével dolgozott együtt, de Hajdú és az ATV útjai elválnak egymástól.

A vezérigazgató arra, hogy nem tart-e attól, hogy az együttműködés kapcsán felerősödnek a korábbi politikai találgatások az ATV kapcsán, azt mondta, aki akar, nyilván megpróbál majd belemagyarázni politikát, de pusztán szakmai megfontolásból született döntésről van szó.

https://24.hu/media/2018/05/08/az-atv-az-iko-val-szovetkezik/

Repkednek a kormányzati milliárdok a magyar cégeknek

 

A külügyben imádják a magyar repülős és elektromos autógyártó cégeket, de jutott beruházási támogatás egy magyar milliárdosnak és a zsidó hitközségnek is.

https://zoom.hu/hir/2018/05/09/repkednek-a-kormanyzati-milliardok-a-magyar-cegeknek/

Mészáros Lőrinc „katonai irányítás” alá helyezi a veszprémi kézicsapatot

Még közelebb kerül a leghíresebb hazai kézilabdacsapat Magyarország csúcsgazdagjához: mostantól Mészáros Lőrinc jobbkeze, Csík Zoltán a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója – értesült a Válasz.hu.

Mészáros Lőrinc már a nyilvánosságban is elismerte, hogy Csík Zoltán nem független piaci szereplő, hanem nagyon is függ – leginkább tőle. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori (Doszpot Péterrel vállvetve dolgozó) gyilkossági nyomozója jelenleg jogász és csődszakértő, akit a felcsúti dollármilliárdos „kabinetfőnökeként”, „gazdatisztjeként”, „intézőjeként”, „nagybevásárlóját” vagy „céges előkóstolójaként” emlegetnek a bennfentesek.

Legutóbb a 24.hu írt Csík Zoltánról, amikor a Mészáros-bizalmas váratlanul távozott az Echo Tv igazgatóságából. Csík akkor azt mondta a portálnak: nem eltávolították a tévétől, hanem új feladatot kapott. „A célfeladatot ellátó emberek oda mennek, ahová küldik őket. Olyan szolgálatteljesítők, mint a katonák. Ahol feladat van, oda küldenek”.

 

http://valasz.hu/itthon/meszaros-lorinc-katonai-iranyitas-ala-helyezi-a-veszpremi-kezicsapatot-128448

Szijjártóék hívták meg a Parlamentbe Zaid Naffát, a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázatot

Mint a 24.hu nyomán tegnap megírtuk, az Orbán-kormány kedvenc jordán üzletembere, Zaid Naffa a karzatról nézte végig az országgyűlési képviselők eskütételét. A Népszava az Országgyűlés sajtóirodájától megtudta, hogy Naffa, aki egyben tiszteletbeli jordán konzul is, a diplomáciai testület tagjaként a Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására, Jordánia képviseletében vett részt az alakuló ülésen.

A szerteágazó Naffa család budapesti feje tiszteletbeli konzuljaként épített ki szoros kapcsolatot fideszes politikusokkal.  Zaid Naffa tavaly lett igazán híres, amikor kiderült: az FBI által is körözött – 2017 januárjában elhunyt – szaúdi üzletemberrel, a magyar hatósáégok által rafináltan Mustapha néven keresett, de persze nem talált Gaith Pharaonnal együtt kérelmet adott be a magyar hatóságokhoz, hogy megszerezze az állampolgárságot.

A szaúdi milliárdos kérelmét Áder János köztársasági elnök utasította el, Zaid Naffaé pedig a Terrorelhárítási Központ átvilágításán akadt fenn a kockázatok miatt.

 

http://168ora.hu/itthon/szijjartoek-hivtak-meg-a-parlamentbe-zaid-naffat-a-ket-labon-jaro-nemzetbiztonsagi-kockazatot-149572

Vásárhelyi Mária: A nép ellenségei

A kormánypártok 2015 óta tartó menekültellenes gyűlöletkampányának fókuszában a félelemkeltés és a szociális irigység áll. Idestova három éve fenyegetik óriásplakátokon, fizetett hirdetésekben, levelekben és hazug hírekben azzal a magyar lakosságot, hogy a hazánkba érkező menekültek megerőszakolják lányainkat, elveszik munkánkat, nem tartják tiszteletben törvényeinket és kultúránkat. Ám ha alaposabban szemügyre vesszük ezeket a riogatásokat, akkor azzal szembesülhetünk, hogy

lányainkat, kultúránkat, törvényeinket és munkánkat sokkal inkább fenyegeti a kormány politikája, mint azok a menekültek, akik egyébként sincsenek.

Én egyetlen olyan esetről sem hallottam, amikor Magyarországon menekültek vagy migránsok bántalmazták, megerőszakolták volna lányainkat, ezzel szemben a magyar kormány kifejezetten hátráltatja azoknak az intézményeknek a működését, amelyek megelőzhetnék, hogy Magyarországon rémületesen sok nő erőszak áldozatává váljon. Mert nálunk a veszélyt a nőkre nem a migránsok, hanem saját polgártársaink jelentékeny része jelenti. Ijesztően magas azoknak az eseteknek a száma, amikor „rendes magyar emberek” követnek el erőszakos cselekményt házastársuk, élettársuk, partnerük, gyermekük ellen. 

 

http://168ora.hu/velemeny/vasarhelyi-maria-a-nep-ellensegei-149424

Magyarország egyfajta post-truth laboratórium – Krekó Péter a kormányzati álhírgyárakról

Magyarország hivatalos, állami szintre emelte az álhíreket és az összeesküvés-elméleteket, de agymosásról nem lehet beszélni – mondta el az Átlátszónak Krekó Péter. A Political Capital igazgatója szerint Orbán Viktornak sokkal nehezebb dolga lesz Brüsszelben a következő négy évben, mert a választók már az Európai Néppárt nyugati politikusaira is egyre nagyobb nyomást helyeznek, hogy ne öntsék számolatlanul az uniós pénzt olyan országokba, ahol a politikusok utána a jelentős részét ellopják.

https://atlatszo.hu/2018/05/09/magyarorszag-egyfajta-post-truth-laboratorium-kreko-peter-a-kormanyzati-alhirgyarakrol/

Wall Street Journal: Orbán az unió egyik fő kihívása

 

Magyarország modellértékűvé vált az elitellenes pártok számára, amelyek kiábrándultak a nyugati demokráciából, és ellenzik a bevándorlást – írja az amerikai napilap.

Orbán Viktor kormányfő Magyarországa jelenti az Európai Unió előtt álló egyik legfőbb kihívást, az ország modellértékűvé vált az elitellenes és nativista (a bevándorlókkal szemben a belföldön születetteket előnyben részesítő) pártok számára, amelyek kiábrándultak a nyugati demokráciából, és ellenzik a bevándorlást – írta szerdán a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.

A cikk szerzője kiemelte: Orbán Viktor nemrég kinyilvánította abbéli szándékát, hogy újabb ciklusa alatt célba fog venni bizonyos intézményeket, például különböző, menedékkérőket segítő csoportokat vagy a Közép-európai Egyetemet (CEU), amelyek szerinte veszélyt jelentenek a „magyar társadalom szövetére”. A választás óta ezek az ígéretek máris éreztetik hatásukat a társadalomban, számos ellenzéki vezető, kormányellenes újság és civil szervezet fújt visszavonulót, zárt be vagy dolgozott ki terveket az ország elhagyására – mutatott rá a WSJ.

http://mandiner.hu/cikk/20180509_wall_street_journal_orban_az_unio_egyik_fo_kihivasa

Visszaléptem az alelnökjelöltségtől

NOVÁK ELŐD 

A Toroczkai-Dúró vezetőpáros az egyedüli lehetőség a Jobbik egységének megőrzésére.

A következő években egyszerű Jobbik-tagként szeretném segíteni közösségünk munkáját, illetve egyetemi tanulmányaim folytatása mellett főállású apaként és tartalékos honvédként szolgálom tovább hazánkat.”

http://mandiner.hu/cikk/20180509_novak_elod_visszaleptem_az_alelnokjeloltsegtol

Macedóniában is médiavásárlásokba kezdett az orbáni propagandagépezet

Kormánypárti médiacégekhez köthető magyar befektetők jelentek meg a korábbi macedón miniszterelnök Nikola Gruevszkit támogató macedóniai médiavállalatokban – derült ki macedón oknyomozó újságírók által megszerzett cégiratokból. Schatz Péter, a Szlovéniában is terjeszkedő Ripost társtulajdonosa, és egy másik egykori MTVA-s vezető, Adamik Ágnes az elmúlt évben többségi tulajdonrészt szereztek több mint féltucat macedón sajtótermék kiadóiban.

https://atlatszo.hu/2018/05/08/macedoniaban-is-mediavasarlasokba-kezdett-az-orbani-propagandagepezet/

Nem járult hozzá az egyszerűsített kiadatásához a „csengeri asszony”

 

Még a svájci cellájában is a hamarosan ölébe hulló mesés örökségre hivatkozik a csengeri asszony, aki évekig az apja 1400 milliárdos hagyatékával szédítette a cívis város potentátjait.

Egyszerűsített kiadatás esetén már akár az elfogását követő munkanapon hazahozhatták volna Szabó Gábornét. Normál eljárásban viszont a svájci hatóságoknak vizsgálniuk kell egyebek között, hogy az a bűncselekmény, amelynek elkövetésével a magyar hatóságok Szabó Gábornét gyanúsítják, mindkét országban büntetendő-e, s hogy az asszony kiadatásának nincsenek-e törvényi akadályi a svájci jogszabályok szerint.

https://zoom.hu/hir/2018/05/09/nem-jarult-hozza-az-egyszerusitett-kiadatasahoz-a-csengeri-asszony/

Térdre kényszerített egy akupunktúrás harcművész, hogy kiűzze belőlem a szkepszist

A jóindulat elvét fogom szem előtt tartani, amikor az akupunktúra tudományos megalapozottságát járom körbe. Első rész.

Alternatív medicináról szóló előadásokon, konferenciákon hiába húzódom laptopommal diszkréten a hátsó sarokba, az előadók rendszeresen gyanakodva megszólítanak a pódiumról, mintha valami híres ember lennék. „Na, itt vannak a szkeptikusok is, biztos valami feljelentést írnak. Vajon hol fog megjelenni?”. Ilyesmi reakciókat hallottam akkor is, amikor kilenc évvel ezelőtt a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága (MAOT) XXIV. Konferenciáján jegyzetelgettem. Pedig tényleg csak a kíváncsiság hajtott, és nem volt semmilyen konkrét tervem az új ismeretek felhasználására.

Mostanáig!

Az elmúlt hetekben Dr. Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára levelet küldött Dr. Lovász Lászlónak, az MTA elnökének, és kérte, hogy a testület foglaljon állást az akupunktúrával kapcsolatban, úgy ahogy azt nemrég a homeopátiával kapcsolatban is megtette.

 

http://magyarnarancs.hu/hamis_dilemma/terdre-kenyszeritett-egy-akupunkturas-harcmuvesz-hogy-kiuzze-belole-a-szkepszist-111109

Hadházy Ákos szerint az LMP-ben (is) vannak, akik "akarva-akaratlanul" a Fideszt segítik

Érdekes kijelentést tett Hadházy Ákos az azonnali.hu-nak adott interjújában. Bár az LMP új frakciójában a mandátumát még nem vette fel a politikus, elmondása szerint LMP-ben még mindig vannak olyan szervek, amelyek "akarva-akaratlanul" a Fidesz malmára hajtják a vizet.

Mily' meglepő.

Hadházyn kívül az LMP-frakció tagja: Szél Bernadett, Demeter Márta, Ungár Péter, Szabó Szabolcs, Schmuck Erzsébet, Keresztes László Lóránt, Gémesi György és Csárdi Antal.

Azon meg még kevésbé lepődtünk meg, hogy Hadházy végül is semmi konkrétumot nem mondott, csupán bedobta ezt a vélt vagy valós információt, aztán majd lesz, ami lesz.

Az Index kérdésére még annyit azért hozzátett, olyanokra gondol, akik szerint nincs szükség összefogásra az ellenzéki pártok között, mert ez a Fidesznek kedvező politikát eredményez. De nem kell aggódni, Hadházy Ákos szerint minden ellenzéki pártban vannak olyanok, akiknek a politizálása a Fideszt segíti. Ezek a politikusok a megújulást épp úgy hátráltatják, mint az együttműködést.

 

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/hadhazy-akos-szereint-az-lmp-ben-is-vannak-akik-akarva-akaratlanul-a-fideszt-segitik-111128

 

A mufurc, bambuló Orbánt körülvették a kormánypárti képviselőnők

 

Talán a nap legkellemetlenebb képét adta közre az MTI az Országgyűlés megalakulása előtt.

Az összes kormánypárti női képviselő Orbánnal szelfizik, a jó ég tudja, milyen célból.

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/a-mufurc-bambulo-orbant-korulvettek-a-kormanyparti-kepviselonok-111088

Egy orosz oligarcha félmillió dollárt adott Trump ügyvédjének

Ugyanarról az ügyvédről van szó, akinek a pornószínésznő ügyét kellett "elsimítani". És egy olyan orosz oligarcháról, akit már a szankciókkal sújtott személyek listájára tettek.

 

Az amerikai választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozást feltáró bizottság vizsgálja Trump ügyvédjének, Michael Cohennek és Viktor Vekszelberg orosz oligarchának a kapcsolatát – írja az MTI.

Michael Cohen ügyvédet eddig arról ismerhettük, hogy ő volt az, aki 130 ezer dollárt fizetett a 2016-os kampány alatt Stormy Daniels művésznéven elhíresült Stephanie Clifford pornószínésznőnek, hogy  hallgasson a Trumppal folytatott egyéjszakás kalandjáról. Jelenleg még ezt az ügyet is vizsgálják, a kérdés, hogy kampánypénz ment-e az eltussolásra.

http://magyarnarancs.hu/kulpol/egy-orosz-oligarcha-felmillio-dollart-adott-trump-ugyvedjenek-vizsgaljak-a-szalakat-111101

Hadházy Ákos hazugságai a képviselőségről

origo

A Fidesz kétharmadot szerzett, az LMP-s politikus mégis képviselő lesz. Csak előtte még fürdik egy kicsit a népszerűségben. Hadházy Ákos ezt az ígéretét sem tartotta be.

Érzékelve, hogy most ellenzéki körökben nem annyira mandátumátvevős a hangulat, ezért Hadházy Ákos úgy döntött, kicsit kivár és fürdik a népszerűségben. Mert most ő az a politikus, aki az ellenzéki média legújabb szuperembere, aki dacolva a kétharmados kormánypárti többséggel, nem ment be a parlamentbe esküt tenni, nem vett részt az Országgyűlés alakuló ülésén. Csakhogy erre, azért később sort fog keríteni, Hadházy maga írja ezt:

http://www.origo.hu/itthon/20180509-hadhazy-nem-tartotta-be-az-igeretet-most-meg-a-nepszerusegre-jatszik.html

Eldurvult a háború: a bukott Vona Gábor és bizalmasai irányítják a jobbikos elnökválasztást

origo

Csak pár napot kell aludni a Jobbik tisztújítási kongresszusáig, azonban az indulatok már most a tetőfokára hágtak. Úgy tudjuk, Vona Gáborék egyre keményebb eszközöket vetnek be a pártban egyre népszerűbb radikálisok ellen: állítólag a bukott pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató telefonon keresi fel a párt középvezetőit, hogy kit is kell támogatni. A pártközpontból érkező lejárató akció Novák Előd esetében sikerrel járt, hiszen a politikus visszalépett az alelnökjelöltségtől. Közben Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezetője ugyan burkoltan, de azt nyilatkozta, hogy nyitott a baloldallal való szorosabb együttműködésre. Hogy ebből mi lesz? Minden jel arra utal, hogy pártszakadás.

http://www.origo.hu/itthon/20180509-jobbik-haboru-vonaek-nyomast-gyakorolnak-a-partbeli-ellenfeleikre.html

Baloldali belháború újratöltve: a zuglói MSZP-elnök nekiment Karácsony

döntésén

 

Noha viszonylag köztudott, hogy Karácsony Gergely, Zugló polgármestere – a 2018-as választáson az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje – és Tóth Csaba, a zuglói szocialisták vezetője között régóta feszült a viszony (két epizód  itt és itt), bő fél évig úgy festett: a XIV. kerületben megszűnt a szembenállás. Nem kizárt, hogy ez leginkább annak volt betudható, Karácsony megnyerte a kormányfő-jelölti posztot, így hülyén nézett volna ki, ha belülről (is támadják), mindenesetre a Zoom.hu-t – több forrásból – arról tájékoztatták:

a választás utáni időszakban Tóth újra „megfogalmazta azt az igényét”, amely szerint jó lenne, ha Karácsony Gergely nemcsak fölvenné, hanem megtartaná parlamenti mandátumát, ekként kénytelen lenne megválni polgármesteri pozíciójától.

Ebben az esetben pedig – a hozzánk eljutott információk alapján – Tóth Csaba vagy maga indulna a polgármesteri pozícióért, vagy helyi MSZP-s „embereinek” egyikét tolná előre. (Tóth április 8-án – részben együtt is kampányolva Karácsonnyal – megnyerte zuglói körzetét –, ekként ismét országgyűlési mandátumot szerzett.)

https://zoom.hu/hir/2018/05/09/baloldali-belhaboru-ujratoltve-a-zugloi-mszp-elnok-nekiment-karacsony-dontesenek/

HATALMASAT ZUHANTAK A MAGYAR EGYETEMEK A TIMES FELSŐOKTATÁSI RANGSORA SZERINT

Egyre kevésbé vonzók a magyar egyetemek a Times Higher Education (THE) éppen most élesített idei rangsora szerint. Miután tavaly óta 46 helyet zuhant, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem például idén épphogy felfért a legjobb 200 intézmény közé. A Debreceni Egyetem és a Corvinus Egyetem pedig a 300-as listán vannak ugyan, de az első kétszázba nem fértek be, így a pontos pozíciójuk is kérdéses (mert csak az első kétszáznál adják meg a pontos helyezést).

https://qubit.hu/2018/05/09/hatalmasat-zuhantak-a-magyar-egyetemek-a-times-felsooktatasi-rangsora-szerint

Egy éven belül atombombája lehetne Iránnak

Donald Trump amerikai elnök a várakozásoknak megfelelően a Fehér Házban tartott kedd esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok felmondja az iráni atomalkut és visszaállítja a szankciókat, majd rögtön ezután határozatot írt alá a döntéséről.

A sajtótájékoztató után Hasszán Rohani iráni elnök szinte azonnal reagált. Kimért hangvételű válaszában pszichológiai hadviselésnek nevezte Trump húzását, hozzátéve, ez egy olyan háború, amit az USA nem tud megnyerni. Arról is beszélt, az Egyesült Államok sosem tartotta be nemzetközi kötelességeit és úgy fogalmazott, sajnálja az amerikai állampolgárokat.

Közölte, hogy országa az atommegállapodásról egyeztetni fog európai partnereivel, Kínával és Oroszországgal, viszont ha az eredmény nem megfelelő, akkor felgyorsítják az urándúsítást, ami a nukleáris fegyver előállításához szükséges.

https://24.hu/kulfold/2018/05/09/irani-atomalku-urandusitas-atombomba/

Észak-Korea szabadon engedett három amerikai állampolgárt

Szabadon engedtek három amerikai állampolgárt, akiket észak-koreai munkatáborokban tartottak fogva. Úton vannak haza – jelentette be szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Mint korábban megírtuk, az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeomásodszor is Phenjanba látogatott, hogy előkészítse Donald Trump találkozóját Kim Dzsong Unnal. A három szabadon engedett fogoly, Kim Hak-songKim Dong-chul és Kim Sang-duk (Tony Kim) a külügyminiszterrel együtt utazik haza.

Egészségi állapotukról eddig nem adtak információt, de a dél-koreai sajtó múlt heti értesülései szerint a munkatáborból egy szállodába vitték át őket, mielőtt szabadlábra kerültek.

https://24.hu/kulfold/2018/05/09/eszak-korea-szabadon-engedett-harom-amerikai-allampolgart/

Jogsértés a Fidesz győzelméért: az egri kórházigazgató büszkén fizet

 

Fizethet az egri kórházigazgató, amiért a Fidesz mellett kampányolt, de szerinte mégis megérte, hiszen Nyitrai Zsolt és a kormánypártok nyertek a választásokon.

Vácity József, amellett, hogy Egerben kórházigazgató, Baján fideszes önkormányzati képviselő is. A választások előtt – erről korábban lapunk is beszámolt – levélben kampányolt a Fidesz és Nyitrai Zsolt mellett a kórházi dolgozóknak. „Most talán néhányan azt mondják, hogy egy kórház főigazgatója nyíltan ilyet nem tehet. De igen, megtehetem; mert nekem az a dolgom, feladatom, hogy a kórházunkat úgy irányítsam, hogy az a munkatársi közösségnek a legjobb legyen, és ezáltal a reánk bízott betegeket a lehető legjobban tudjuk szolgálni” – írta akkor.

Érdekesség, hogy az NVB elé került ügyben a kórházigazgató kifejti, hogy szerinte nem a Fidesz és Nyitrai támogatására hívta fel a levéllel munkatársai figyelmét, csak elmondta beosztottjainak, ő kire szavaz, és „részletesen kifejtette, miért adja a szavazatát Nyitrai Zsoltra” – a további kérdések elkerülése érdekében.

Azt az NVB is megállapította, hogy Vácity levele alkalmas arra, hogy „megbontsa a választási versengésbeli esélyegyenlőséget” azzal, hogy ő az egri kórház főigazgatója és ebben a minőségében buzdította beosztottjait a Fidesz melletti szavazásra. Az NVB ezért tartotta indokoltnak pénzbírság kiszabását, mivel az igazgató-képviselő megsértette a választási kampány szabályait.

http://hvg.hu/itthon/20180509_Fizethet_az_egri_korhazigazgato_aki_a_Fidesz_mellett_kampanyolt

Szorul a hurok a Jobbik körül: a bíróság sem menti meg őket a 662 milliós büntetéstől

 

Két párt működési támogatásából már levonták azt az összeget, amelyet az Állami Számvevőszék szerint tiltott pártfinanszírozásként fogadtak el. Erre még jön a büntetés is, amelyet a NAV hajt be. A Jobbiktól júliusban vonhatnak le 331 milliót.

·         Az ÁSZ szerint a Jobbik olcsón jutott plakáthelyhez Simicska Lajos cégeitől, ezért kell összesen 662 milliót fizetniük

·         Az LMP-nek 8,8 milliót kellene befizetnie, azért kaptak büntetést, mert az ÁSZ szerint túl olcsón béreltek irodát.

·         A DK is túl olcsón bérelt irodát, emiatt 16 milliós büntetést kell befizetnie.

·         Az Együtt is kapott 16 milliós büntetést irodabérlés miatt, illetve azért, mert egy tagdíjbefizetést adományként tüntettek fel. Az Együtt szerint nem járt el törvényesen az ÁSZ, mert nem tudhatja, ki párttag, az ÁSZ szerint viszont igenis törvényesen jártak el, az adatvédelmi hatóság elnöke vizsgálja, mire láthat rá az ÁSZ. Az Együttel közös plakátkampány miatt büntették a Párbeszédet és a Modern Magyarország Mozgalmat is, mert az ÁSZ szerint olcsón jutottak plakáthelyhez.

Önként egyik párt sem akart fizetni.

http://hvg.hu/gazdasag/20180509_Szorul_a_hurok_a_Jobbik_nyaka_korul_a_birosag_visszadobta_a_keresetuket_az_ASZ_buntetesrol

Kitiltaná a kritikus újságírókat a Fehér Házból az amerikai elnök

 

Az elnök szerdán Twitter-bejegyzésben támadt neki a szerinte hamis híreket gyártó médiumoknak, azzal vádolva őket, hogy - mint állította - nem a valóságnak megfelelően és igazságtalanul tudósítanak elnöki tevékenységéről.

"A hamis híreket gyártó újságírók túlóráznak. Éppen most érkezett a jelentés, hogy csodás sikereink ellenére, amelyeket a gazdaságban és más területeken is elértünk, a személyemet érintő televíziós tudósítások 91 százaléka negatív és hamis információkat tartalmaz"- fogalmazott az elnök. Trump feltette a kérdést: "Miért is dolgozzunk együtt a médiával, amikor korrupt? Visszavonjuk az akkreditálásukat?".

http://hvg.hu/vilag/20180509_Kitiltana_a_kritikus_ujsagirokat_a_Feher_Hazbol_az_amerikai_elnok

Tüntetők megtámadtak és köpködtek egy református püspököt és a zsinat világi elnökét

"Most mindannyian leckét kaptunk abból, hogy a demokrácia keretei között mi mindent meg lehet tenni"

MH/MTI 

Megtámadtak és köpködtek egy református püspököt és a zsinat világi elnökét az Országgyűlés alakuló ülése után a Parlament előtt tartott demonstráció résztvevői - írta a református.hu portál.

Információik szerint az alakuló ülésen vendégként részt vevő Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét, és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát "élő rendőrkordon vette körbe", hogy atrocitások nélkül hagyhassák el az Országházat.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117706/Tuntetok_megtamadtak_es_kopkodtek_egy_reformatus_puspokot_es_a_zsinat_vilagi_elnoket

Lovas István Trump döntése így és úgy

Az Iránnal kötött és a világra nézve katasztrofális következményeket is hozható megállapodás amerikai felrúgásának járulékos haszna lehet Magyarország számára

Magyar Hírlap

Emberemlékezet óta ilyen egységesen nem fújt egy követ a világsajtó, mint annak nyomán, hogy kedden Donald Trump amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok a maga részéről felrúgja az Iránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodást, és újraindítja az Irán elleni, felfüggesztett szankciókat, amiért 
– hazudta – Irán nem teljesíti a megállapodást. Majd, még egy lapáttal rátéve, nem is olyan leplezett szavakkal állt ki egy iráni kormányváltás mellett.

Az „egy követ fújás” alól csak az amerikai neokonzervatív, az izraeli és a szaúd-arábiai sajtó volt kivétel, amely rendkívüli mértékben örült, hogy az amerikai elnök, az izraeli miniszterelnököt követően, azzal vádolta Teheránt, hogy titokban tovább folytatja nukleáris programját.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117766/Trump_dontese_igy_es_ugy

Ulicza Tamás A lakoma vége

Álláspont. Valószínűleg mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, aki körül megfagy a levegő, amikor megérkezik egy társaságba, mert nem lehet tudni, elrontja-e a hangulatot, ha megszólal

Magyar Hírlap

Donald Trump is ilyen, szó szerint és átvitt értelemben is. Hiába udvarolt neki Emmanuel Macron francia államfő, az amerikai elnök ezt a „bulit is megölte”, de most nem csak kellemetlenkedett egy kicsit, hanem besétált a vacsorára, és ráborította a résztvevőkre a terített asztalt.

Trump mostani döntése ugyanis az egész világon megingathatja a biztonság érzetét, hiszen a legnagyobb katonai erő főparancsnokaként megmutatta: semmilyen szerződést nem tart be, ha az érdekei ellen való, vagy ha épp a kedve úgy tartja. Trump ezzel lassan eléri, hogy minden megkötött amerikai szerződést hiteltelenít. Ha kedve tartja, kilép a NATO-ból? Észak-Korea így miért szerelné le az atomfegyvereit? Irán számára pedig Líbia és Irak üzenete most még világosabb: csakis az atomfegyver védheti meg egy amerikai inváziótól. Hiá­ba mondja Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter, hogy az iráni megállapodás „nem halott”, Irán nem azért akar atomfegyvert, mert attól tart, hogy Emmanuel Macron elmegy Teheránba beszédet tartani az euró­pai gyarmatosítók bűneiről, vagy hogy Oroszország kifogásolja majd a demokrácia helyzetét az országban, hanem azért, mert Ali Hamenei ajatollah és a Forradalmi Gárda rémálmaiban a Perzsa-öböl partvidékén amerikai tengerészgyalogosok érkeznek rendszert váltani.

http://magyarhirlap.hu/cikk/117767/A_lakoma_vege

Roman Polanski kollektív hisztériának és teljes képmutatásnak tartja a #metoo-mozgalmat

A nap folyamán már beszámoltunk róla, hogy Roman Polanski perrel fenyegetőzik, mert kirúgták az amerikai filmakadémiáról. Az Oscar-díjakat is odaítélő Amerikai Filmakadémia a múlt héten döntött úgy, hogy megfosztja tagságától a rendezőt, akit még 1977-ben tartóztatták le egy 13 éves fiatal bedrogozása és megerőszakolása vádjával, és végül bűnősnek vallotta magát kiskorúval létesített szexuális aktusért, az ítélet elől azonban Polanski elszökött az Egyesült Államokból, és azóta sem járt az országban. 

Az interjú a lap állítása szerint még a Filmakadémia döntése előtt született, és ebben arról beszélt, hogy a #metoo egy olyan típusú kollektív hisztéria, ami időnként előfordul a társadalmakban, amihez mindenki csatlakozni akar, elsősorban félelemtől vezérelve. Olyan ez szerinte, mint az észak-koreai vezetők halála utáni közös, nyilvános gyászolás, amikor mindenki annyira sokat sír, hogy azon csak nevetni lehet. Mint mondta, számára ez csak totális képmutatás. Polanski ügyvédje, Jan Olszewski szerint a Filmakadémia a kizárással pszichésen zaklat egy idős embert, pusztán populista célok miatt. 

A metoo-mozgalom megjelenése után kialakult hollywoodi helyzetről éppszerdán jelentkeztünk nagyobb cikkel. (AP)

 

https://444.hu/2018/05/09/roman-polanski-kollektiv-hiszterianak-es-teljes-kepmutatasnak-tartja-a-metoo-mozgalmat