2018, január 9 - 08:00 Sajtószemle

2017 legjobb könyvei

A magyar tanyavilágtól a rabszolgaság sötétségén át az űr végtelenjébe - ezeket a könyveket szerettük a legjobban tavaly.

https://geekz.444.hu/2018/01/07/2017-legjobb-konyvei

Ha a világ elpusztulna, csak Svájc élné túl

Nincs még egy olyan nemzet, amelyik ennyire felkészült a katasztrófákra. Elképesztő, miket rejtenek az Alpok alagútjai és bunkerei.

Igen, Svájc. Zöld fű, kék ég, hegyek, lila tehenek. Az eltitkolt vagyonok és a csodálatos karórák hazája, ahol Orbán Viktor tavaly kétszer is járt. Erről a Svájcról beszélek. Nem mintha lenne másik Svájc is, bár mindjárt ki fog derülni, hogy szükség az lenne rá.

https://24.hu/kozelet/2018/01/08/ha-a-vilag-elpusztulna-csak-svajc-elne-tul/

Eladják Balatonföldvár legjobb telkét, Mészáros Lőrinc lehet a befutó

mfor.hu

A tóparti területen lévő hotelt bezárják, helyére állítólag luxus lakóparkot húz majd fel a felcsúti polgármester.

Éppen gőzerővel szabják át Balatonföldvár eddig ismert arculatát, de hamarosan még komolyabb változások jöhetnek a tóparti városban. Miközben a helyi kikötő bővítése miatt sorra vágják ki a fákat a szabadstrandon, hogy a hűlt helyüket lebetonozhassák, és parkolót csináljanak belőle, úgy tudjuk, párszáz méterrel arrébb is rombolás-újra beépítés következik. Ezt egy ingatlan adásvétel teheti lehetővé.

Mint megtudtuk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elkezdett megválni az ingatlanjai egy részétől. A cég ezt a lépést profiltisztítással magyarázza. Érdeklődésünkre azt írták, a saját tulajdonukban és vagyonkezelésükben csak olyan ingatlanokat és eszközöket akarnak meghagyni, melyek közvetlenül alaptevékenységük ellátásához szükségesek. Közlésük szerint 30 olyan ingatlanjuk van, ami kilóg a portfóliójukból, ezeket tavaly december elejétől kezdték el meghirdetni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elektronikus rendszerén keresztül.

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Megszabadul_az_ingatlanjaitol_a_Kozut__Meszaros_Lorinchez_kerulhet_Balatonfoldvar_legjobb_telke.html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

 

Deutsche Welle: A szolidaritás Orbán szerint az, hogy azt teszi, ami számára előnyös

 

Orbán Viktor elferdíti a tényeket címmel közölt véleménycikket a Deutsche Welle azután, hogy a magyar miniszterelnökkel terjedelmes interjú jelent meg a hétfői német Bildben. A szerző, Bernd Riegert szerint az EU-nak nem lenne szabad megengednie, hogy Magyarország kibújjon a kvótaelőírások teljesítése alól.

 

http://hvg.hu/itthon/20180108_deutsche_welle_orban_viktor_bild_interju

 

Németh Szilárd: "Felőlem Gobbi Hilda is elindulhat"

 

Egymásra indulhat két baloldali jelölt Csepelen, ahol négy éve legyőzte Németh Szilárdot Szabó Szabolcs együttes képviselő: míg Szabó együttes színekben indulna, addig az MSZP Bangóné Borbély Ildikót küldené a rezsibiztos ellen.

Az üzengetés baloldalon belül emiatt már zajlik, most beszállt Németh Szilárd is, aki egy sajtótájékoztatón azt mondta,

"nekem teljesen mindegy, jöhet bármelyik, nem érdekelnek, felőlem Gobbi Hilda is elindulhat".

Persze, a színésznő már közel harminc éve elhunyt, így ha akarna sem tudna Csepelen elindulni.

Németh Szilárdot a hódmezővásárhelyi független polgármesterjelölt utcájába frissen felszerelt térfigyelő kameráról is kérdezték, úgyhogy arról is megmondta a magáét: 

http://hvg.hu/itthon/20180108_Nemeth_Szilard_Felolem_Gobbi_Hilda_is_elindulhat

 

Süllyedhet a paksi erőmű 4-es blokkja

A lösztalaj alkalmatlannak látszik az újabb blokkok felépítésére.

Sokasodnak a geológiai problémák az atomerőmű körül, a lösztalaj alkalmatlannak látszik az újabb blokkok felépítésére.

hirdetés

Az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) – derül ki a IV. atomblokk élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklásából. Bizonyos kitételeik már most a vártnál jelentősebb süllyedésre utalnak. Egyes külső szerkezeti elemek „kihasználtsága” pedig 2025-re meghaladhatja a 105 százalékot. Nincsenek megfelelő tervek arra az esetre sem, ha a IV. blokk reaktortartályának síkja másfél milliméternél nagyobb mértékben megdőlne.

http://nepszava.hu/cikk/1149710-paks---sullyed-a-reaktorú

 

Jobbik: Anyagilag megsemmisült a párt

 

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és alelnöke az ÁSZ bejelentése után azt mondta, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni a pártot. Tizenöt napja van a pártnak befizetni a 331 millió forintot.

Volner azt mondta, azért szállt rájuk a számvevőszék és a Fidesz, mert ők az egyetlen kormányváltó erő. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, szerinte a többiek, a baloldali pártok vagy gyengék, vagy a Fidesz zsebében vannak, csak a Jobbik maradt. Az Állami Számvevőszék hétfőn közölte, a Jobbiknak 15 napja van befizetni a 331 milliós büntetést.

A pártnak Volner szerint nincs pénze kifizetni ezt, ezért is indítottak közösségi gyűjtést, amit most megpróbálnak felpörgetni, eddig 50 millió forintjuk gyűlt így össze. Arról még nincs elnökségi döntés, hogy mikor és hogyan fizetnek, mi lesz az összegyűjtött pénz sorsa.

http://hvg.hu/itthon/20180108_Jobbik_Anyagilag_megsemmisitette_a_partot_az_ASZbuntetes

 

Választási mártírt csinálnak a hatóságok a Jobbikból

Az MTI csak azt nem tudta ki, mit és miről nyilatkozott, így aztán könnyen elhitették a nyilvánossággal, hogy mégis majd csak a választások után kell fizetnie a Jobbiknak.

Össze-vissza próbálja zavarni a közvéleményt a kormánymédia a Jobbikra kirótt, összességében 662 millió forintos számvevőszéki büntetés ügyében. Napközben érkezett ugyanis a hír, hogy a ÁSZ véglegesítette jelentését és megállapította, hogy a Jobbik nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását, akadályozta az ellenőrzés program szerinti lefolytatását, továbbá 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Ezek után a Jobbik azonnal tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen Volner János frakcióvezető emlékeztetett, hogy a Jobbik 36 oldalas, jogi érvekkel tűzdelt dokumentumban részletezte a kifogásait, amelyeket az ÁSZ figyelembe sem vett, és kísérletet sem tett arra, hogy megindokolja a döntését.

 

 http://168ora.hu/itthon/valasztasi-martirt-csinalnak-a-hatosagok-a-jobbikbol-15017

 

A DK sem fizeti be az ÁSZ 16 milliós büntetését

 

Szombaton az LMP jelentette be, hogy nem fogják kifizetni az Állami Számvevőszék által kirótt 8,8 millió forintos büntetést, amit azért kaptak, mert a számvevőszék szerint túl olcsón béreltek irodát. Hétfőn a DK közölte, hogy nem fizetik be a rájuk kivetett 16 milliós bírságot, mivel úgy vélik, hogy az ÁSZ bebizonyította, hogy a Fidesz politikai megrendelésére dolgozik, mert egymás után bünteti milliókra az ellenzéki pártokat.

 

https://index.hu/belfold/2018/01/08/asz_buntetes_dk/

 

Rezsibiztosi kioktatás, avagy amikor Németh Szilárd beszél arról, hogy valaki túl sok kémfilmet néz

A Fidesz alelnöke hivatalosan arról tartott sajtótájékoztatót, hogy „a Soros György által fizetett NGO-k vagy álcivilek” felsorakoztak a terrorcselekmény elkövetésével vádolt Ahmed H. mögött.

 

http://168ora.hu/itthon/rezsibiztosi-kioktatas-avagy-amikor-nemeth-szilard-beszel-arrol-hogy-valaki-tul-sok-kemfilmet-nez-15011

 

Fantasztikus órabérek: jól bejáratott ügyvédeknek és vállalkozóknak is jutott az év végi pénzesőből

 

Volt cég, amely egyhetes munkáért kapott csaknem egymilliárdot.

A (sport)beruházásokat preferáló gigantikus év végi pénzosztáson túl a kormánnyal kapcsolatban álló vállalkozóknak, ügyvédi irodáknak, szakértőknek is csurrant-cseppent néhány tíz-, illetve százmillió decemberben – derült ki a Miniszterelnökség frissen közzétett szerződéseiből.

http://hvg.hu/itthon/20180108_Miniszterelnoksegi_szerzodesek

 

Milliós fizetést kapnak az állami kórház fantomosztályának orvosai

 

Egymilliós fizetéssel alkalmaz a kaposvári megyei kórház két orvost, hogy a magánszektorból hozott stábjukkal együtt működtessék az új lombikközpontot. Aminek azonban egyelőre híre-hamva sincs, így a magyar egészségügyben kimagasló fizetéssel szerződtetett meddőségi szakorvosok a szokásos kórházi járóbeteg ellátásban dolgoznak.

 

https://24.hu/belfold/2018/01/08/millios-fizetest-kapnak-az-allami-korhaz-fantom-lombikosztalyanak-orvosai/

 

Ezért mennek utcára a diákok január 19-én

 

Mint korábban megírtuk, utcára vonulnak a diákok az elavult oktatás ellen: a Parlamentnél tartanak demonstrációt január 19-én. Már sok ezren jelezték részvételüket az eseményen.

A szervezők felhívásukban azt írják: az oktatás korántsem modern, és ebből elegük van. Szerintük a fiatalságuk nagy része felesleges anyagok túlrészletezésével telik, miközben tanulhatnák ezeket az ismereteket lényegre törően, és a modern világgal kapcsolatos összefüggésekre is rámutathatnának.

A tüntetést szervező diákok vasárnap egy videót tettek közzé, amelyben elmondják, miért is mennek az utcára január 19-én.

https://24.hu/belfold/2018/01/08/ezert-mennek-utcara-a-diakok-januar-19-en/

 

ORBÁN VIKTOR: ÖNÖK AKARTÁK A MIGRÁNSOKAT, MI NEM

MTI

 

A németek akarták befogadni a migránsokat, nem a magyarok, Magyarország azzal teszi a dolgát, hogy védi a schengeni határt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a német Bild napilapban és a Bild honlapján hétfőn megjelent interjúban.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/orban-viktor-onok-akartak-migransokat-mi-nem-2654209/

Orbán a civil szervezetekről: „Itt nem véleményszabadságáról, hanem nemzetbiztonságról van szó, és nekem fel kell lépnem”

A németek akarták befogadni a migránsokat, nem a magyarok, Magyarország azzal teszi a dolgát, hogy védi a schengeni határt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bildnek adott interjúban, amit az MTI szemlézett. (A nyomtatott újságban rövidebb, a portálon hosszabb változatban jelent meg az interjú.)

A kormányfő azt mondta, a határvédelem 2015 óta 1 milliárd euróba került és Brüsszel egyetlen fillért sem fizet ezért. (Megjegyzem, nem is kell neki, nyílt közbeszerzés nélkül, bármiféle egyeztetés nélkül zajlik az egész.) Újra elmondta: a probléma megoldása nem az, hogy az illegálisan az EU-ban tartózkodó embereket az EU egész területén szétosszák, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Arra a felvetésre, hogy miközben „pénzt fogad el az EU-tól”, megtagadja a menekültek befogadását, Orbán azt mondta, a Kohéziós Alap nem ajándék, hanem egy „tisztességes kiegyenlítés”, mivel a közép-európai országok megnyitották piacukat. „Ennek abszolút semmi köze a menekültkérdéshez” – mondta.

https://444.hu/2018/01/08/orban-a-civil-szervezetekrol-itt-nem-velemenyszabadsagarol-hanem-nemzetbiztonsagrol-van-szo-es-nekem-fel-kell-lepnem

 

NEMES VOLT, IGAZI

Pilhál György Magyar Idők

 

Wass Albert életművét a hivatalos irodalomkritika még nem érte utol igazán. Mentségül szól: pár évtizede azt se nagyon tudhattuk, kicsoda ő, hiszen műveit a szocialista kultúrpolitika gondosan elrejtette előlünk. (Akárcsak Nyírő Józsefét, Tormay Cécilét, Szabó Dezsőét – miközben az ÁVH-s Berkesi András köteteitől rogyadoztak az itthoni könyvespolcok.) Indexen volt, mert nem félt kimondani véleményét a kommunizmusról, a megcsonkított hazáról.

Szívbe markolón, az irodalom legszebb eszközeivel írt. Könny szökik az ember szemébe, mikor a Hargitáról mesél, a Mezőség tájait rajzolja. Szellemének gyújtóereje van. Tetten ér, nevén nevez mindent, szuggesztivitása lenyűgöző.

 

http://magyaridok.hu/paca/nemes-volt-igazi-2653180/

Bangónéból nem enged az MSZP

Nem az Együtt-es Szabó Szabolcs személye ellen van kifogásunk, kiváló munkát végző politikusnak tartjuk, de a Demokratikus Koalícióval (DK) kötött megállapodásunk értelmében a főváros 17. választókerületében az MSZP állíthat jelöltet és mi Bangóné Borbély Ildikót szeretnénk indítani – így reagált az Együtt és a DK hétvégi felháborodására Budai Bernadett, a szocialisták szóvivője. Az Együtt parlamenti képviselője 2014-ben megverte a csepeli és soroksári választókerületben a rezsibiztos Németh Szilárdot, s a Fidesz legyőzésének esélyét ma is többen benne látják.

http://nepszava.hu/cikk/1149695-bangonebol-nem-enged-az-mszp

Az MSZP az Együtt jelöltjét akarta indítani Csepelen, de ő visszautasította

 

A szocialisták karácsony előtt megkeresték Szabó Szabolcsot, legyen a jelöltjük. Persze MSZP-Párbeszéd színekben. Az Együtt politikusa ezt visszautasította. Így lett Bangóné Borbély Ildikó a csepeli szocialista jelölt.

Nagy nyilatkozatháború alakult ki a hétvégén arról, hogy az MSZP helyesen teszi-e, hogy Bangóné Borbély Ildikó elnökségi tag indítását tervezi Csepelen. A XXI-XXIII. kerületi körzet értékes a baloldalnak, hiszen 2014-ben - a fideszes tarolás ellenére - itt sikerült győznie az összefogásnak. Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa megverte a Fidesz emblematikussá váló politikusát, Németh Szilárdot.

 

https://index.hu/belfold/2018/01/08/az_mszp_az_egyutt_jeloltjet_akarta_inditani_csepelen_de_o_visszautasitotta/

Nem változott Handó kinevezési gyakorlata

Nem először minősített eredménytelennek bírói vezetői pályázatot az OBH elnöke a múlt héten. Orbán bizalmasa gyakran él jogkörével, így a neki és a kormánynak tetsző személyek kerülnek pozícióba.

Fazekas annak ellenére nem nyerte el az állást, hogy a véleményező összbírói tanács 75,5 százaléka támogatta őt, de - az eddigi vezető meghallgatása után - az elnök nem vette figyelembe ezt a véleményt. Ráadásul döntését hamarabb megírta a HVG, mint ahogy az felkerült az OBH honlapjára.

 

http://nepszava.hu/cikk/1149708-nem-valtozott-hando-kinevezesi-gyakorlata

 

A BIZALOMÉRT MINDEN NAP MEG KELL KÜZDENI

HANDÓ TÜNDE: JÓL DOLGOZNAK A MAGYAR BÍRÓSÁGOK

Nagy Áron Magyar Idők

 

Számos bírósági vezető hatéves mandátuma jár le az idén. Az újra pályázók pedig csak akkor kaphatnak lehetőséget a folytatásra, ha eddigi teljesítményük erre érdemessé teszik őket – közölte lapunkkal Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a lapunknak adott interjúban beszélt az új eljárási szabályok milliónyi ügyet érintő változásairól, a digitalizációról és a Soros-hálózat kritikájáról, illetve befolyásszerzési kísérletéről is.

 

http://magyaridok.hu/belfold/minden-bironak-naponta-meg-kell-kuzdenie-tarsadalom-bizalmaert-2646331/

Római-parti mobilgát - Vissza a startvonalra

Érvénytelennek találta a Római-parti mobilgát tervezési munkálatainak közbeszerzés nélküli odaítélését a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB). A testület nem csupán 2,5 millió forintos bírság kivetésével reagált a tender-trükkre – ahogyan azt a Tarlós-féle városvezetés előzetesen feltételezte –, hanem a tőle telhető legsúlyosabb lépéssel is: pert indít a tervezési szerződés érvénytelenítése érdekében, amivel voltaképpen visszaküldi a startvonalra az egész tervezési-engedélyezési folyamatot.

 

http://nepszava.hu/cikk/1149693-romai-parti-mobilgat---vissza-a-startvonalra

Államtitkára védi Kósát

Úgy állt ki Horváth a miniszter édesanyja mellett munkatársán keresztül, hogy éppen csak a főnökéről nem tett említést.

hirdetés

"Van társadalmi funkcióm is (...) nem szerencsés, ha összekeverik a politikát meg a normális gazdálkodást, illetve az embernek a civil szféráját, és ezt önök már nem először teszik meg" - mondta nekünk telefonban Horváth István, a Kósa Lajos vezetése alatt álló megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztérium államtitkára. A korábbi szekszárdi polgármester - úgy tűnik - a politika és a civil szféra sajátos koktéljának kevergetésétől maga sem tartózkodik. Az államtitkárt ugyanis éppen ezért kerestük: miért nem jelezte politikai beosztását abban a sajtóközleményben, amiben a minisztériumi főnöke családját védte meg.

http://nepszava.hu/cikk/1149709-allamtitkara-vedi-kosat

 

Szanyi Tibor a NER-be hajszolta Kárász Róbertet

 

Felbőszítette a műsorvezetőt, hogy Szanyi Tibor szerint ugyanaz a retorikája, mint a kormánynak. Márpedig Kárász szépen védte a nemzeti konzultációt.

Kárász ugyanis tökéletesen igazat adott a kormány menekültpolitikájának, valamint a nemzeti konzultáció kérdéseinek is.

A műsorvezető azzal vezette fel a témát, hogy igaza lett a kormánynak abban, hogy meg kell állítani a menekülteket szétosztani szándékozó EU-t. A magyarok pedig nem akarnak menekülteket látni. Szanyi szerint a magyarokban igenis megvan a szolidaritás (amivel szerinte kezelni kell a migrációs válságot), csak kormány hergelte fel őket. Erre jön Kárász:

Bocsánat, de abban mi a hergelés Szanyi úr, hogy a konzultáción feketén-fehéren feltettek ezzel kapcsolatos kérdéseket? Én most nem követtem nyomon, hogy mennyi lett ennek a vége, de hogy tuti, hogy kétmillió fölött volt, az biztos. Mármint az elutasítás száma.

Külön vicces, hogy utána megsértődött azon, hogy az interjúalany szerint azonos a retorikája a kormányéval. Íme a teljes interjú:

https://24.hu/kozelet/2018/01/08/szanyi-tibor-a-ner-be-hajszolta-karasz-robertet/

 

Kipaterolják a menekült gyerekeket Fótról

 

A fóti gyermekotthonból az aszódi javítóintézetbe kerülhetnek a kísérő nélküli menekültek.

Fölháborodott közleményben számolt be róla az Együttből Vargha Nóra fóti önkormányzati képviselő, hogy a fóti gyermekotthonból az aszódi javítóintézetbe szállítanák át a kísérő nélkül érkezett menekült gyerekeket. Tavaly december 29-én ugyanis kihirdették az 518/2017. számú kormányrendeletet erről.

Eszerint a Fóti Károlyi István Gyermekközpont feladatait átvevő egyik intézmény az Aszódi Javítóintézet lett.

Vargha szerint „méltatlan és megalázó az a bánásmód, ahogy a Fidesz az emberekkel bánik”, hazudnak, nem vállalják a felelősséget, növelik a gyűlöletet és rettegést

https://24.hu/kozelet/2018/01/08/kipateroljak-a-menekult-gyerekeket-fotrol/

 

KONRÁD KIVÉGZÉSSEL FENYEGET

„A MINISZTERELNÖK, HA NEM AKAR NICOLAE CEAUSESCU SORSÁRA KERÜLNI, ÖNKÉNT ELMEGY VALAHOVA”

Orbán János Dénes Magyar Idők

 

Bizonyára sok nyájas olvasónk emlékszik az Alkonyzóna (The Twilight Zone) című klasszikus sci-fi-horror sorozatra, amelynek a lényege az volt, hogy a szereplők mentek, mentek, aztán egyszer csak az alkonyzónában találták magukat, ahol minden másképp történt, mint a való világban.

Magyarországon is van egy ilyen alkonyzóna. Ebbe a különös tartományba körülbelül úgy lehet bejutni, mint a Harry Potterben Roxfortba, a varázslóiskolába. A 4 és háromnegyedes és a 6 és háromnegyedes villamos megállóinál vadul és magabiztosan nekifutamodunk a körúton araszoló kocsisornak, és amennyiben hithű balliberálisok vagyunk, úgy nem a szélvédőkön és a kerekek alatt végezzük, hanem átlépünk az alkonyzónába.

Ahogy átjutottunk, azon nyomban megszűnik a gonosz orbáni varázslat, és máris igaz metafizikai valójában, nem pedig a hazugság bűvös szemüvegén át látjuk Magyarországot. Az alkonyzóna határán emelkedik a remény utolsó védműve, új épület (tavaly decemberben adta át a Die Presse osztrák karakterépítő vállalat), rajta a Vona Gábor, A magyar demokrácia utolsó bástyája felirattal. Aztán bérházak sora kezdődik. Ha megnézegetjük a kapucsengőket, ilyen nevekre bukkanunk: Konrád György. Tamás Gáspár Miklós. Heller–Vona (Just Married.)

 

http://magyaridok.hu/velemeny/konrad-kivegzessel-fenyeget-2650771/

 

A miskolci polgármester mellől igazolt új főszerkesztőt az Észak-Magyarország

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármesterének politikai tanácsadója, Balázsi Tibor foglalta el a Miskolcon megjelenő Észak-Magyarország főszerkesztői székét. Ezzel a miskolci városvezetés kritizálásának alighanem befellegzett a megyei napilapban.

 

https://orszagszerte.atlatszo.hu/a-miskolci-polgarmester-mellol-igazolt-uj-foszerkesztot-az-eszak-magyarorszag/

 

Bedőlhet a Dunaferr, őrizetben az állítólagos orosz tulajdonos

Fél éves késéssel, a minap tette közzé az orosz érdekeltségű Dunaferr központi cége a 2016-os mérlegét. Van miért aggódni, a könyvvizsgáló szerint például „lényeges bizonytalanság áll fenn”. Időközben a tulajdonos oligarchát letartóztatták Nizzában, ha egyáltalán ő a tulajdonos.

 

https://blog.atlatszo.hu/2018/01/bedolhet-a-dunaferr-orizetben-az-allitolagos-orosz-tulajdonos/

Aggódik a magyar elvándorlás miatt? Akkor ezt nézze!

A régiónak azonban vannak olyan országai, ahol nyugodtan megirigyelhetnék a magyar számokat. Legutóbb a Politico riportjából derült ki, hogy a balti államokban még ijesztőbb az elvándorlás mértéke. A csúcstartó Lettország, amely a 2000-ben mért 2,38 milliós népességszámát mostanra 1,95 millióra küzdötte le, ami 18,2 százalékos csökkenést jelent. Máshogy fogalmazva: másfél évtized alatt eltűnt az ország lakosságának majdnem egyötöde. Nem sokkal marad el a lettektől a szomszédos Litvánia (-17,5%), illetve – az EU-n kívüli – Grúzia (-17,2%).

 

http://valasz.hu/vilag/aggodik-a-magyar-elvandorlas-miatt-akkor-ezt-nezze-126898

Ezért nem lehet Vona Gábor Orbán Viktor kihívója

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem csak azért nem lehet kihívója a miniszterelnöknek, mert nem tudni, mit gondol a világról; ha őt választanák meg kormányfőnek, akkor Orbán Viktor győzne, mivel a magyar nép legitimálná azt, hogy „a politikában nincsenek elvek és úgy fordulok, ahogy akarok”. Erről Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt vasárnap este a 7. kerületi Spinoza Színházban. A korábban ugyanitt éppen Vonát izzasztó Rangos Katalin mikrofonja előtt a politikus azt is mondta, hogy Magyarországon a politika a háború és a lopás szinonimája, a demokratikus ellenzék pedig akkor tud győzni a tavaszi választáson, ha el tudja hitetni az emberekkel, hogy a politika nem erről szól. Szerinte, ha jól csinálja az ember a politikát, akkor annak az a jutalma, hogy újraválasztják, és nem az, hogy „ellopja a fél országot” – de mivel Orbán Viktor 2014-ben újraválasztották, és jelenlegi tudásunk szerint áprilisban is újra fogják, Karácsony gondolatmenete egy kicsit sántít, amennyiben arra gondolt, hogy a Fidesz lopta el a fél országot.

De mondott ennél meglepőbbeket is, például, hogy kinek a kedvéért lépne vissza a miniszterelnök-jelöltségtől: „Ha az LMP is részt venne az összefogásban, másnap visszalépnék Szél Bernadett (az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje) javára. Le fogok borulni a lába elé és meg fogom csókolni a lába nyomát.” Emellett boldogan fog annak a miniszterelnök-jelöltnek csápolni, aki nála több pártot tud integrálni, vagy akire a DK azt mondja, ha ő a miniszterelnök-jelölt, van közös lista.

 

http://valasz.hu/itthon/ezert-nem-lehet-vona-gabor-orban-viktor-kihivoja-126897

A Lidl és az Aldi néhány csemegepulttal belerondíthat Orbán nagy álmába

 

Egyszerűen átlépnek a diszkontok azon a most életbe lépő szigorításon, amely január elsejétől kitiltja őket a világörökségi területekről. Egyelőre úgy tűnik: a kormány lépései ellenére megállíthatatlan a növekedés ezeknél az üzleteknél.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20180108_multik_diszkontok_kiskereskedelem_cba_lidl_aldi_tesco

Szóljatok Orbánnak!

 

Tessék, idejutottunk. Most írogathatja a segélykérő levelek tízezreit, a helyett, hogy kormányozna.

Szóljatok, hogy ez így nem mehet tovább! Ekkora böszmeséget Fidesz még nem követett el. Valóban odajutunk, hogy Náray-Szabó fizeti pártunk és kormányunk kampányát, esetleg Simicska, ha nem figyel oda. Ne adj isten a CÖF-nek kell perselyeznie békemenetelés közben, ha a kormánycivilek netán túlplakátolták volna magukat a Magyar Villamos Művek 500 millió forint közpénzéből.

Még a végén tényleg a Soros fog nevetni. Idevezet a féktelen és szemérmetlen önzetlenség. Tényleg, mi van az ezer nertárssal, akik évi 600 ezer millió forintos komissiót kaptak dohánybizniszelni. Hogy szakadna a fukarokra a nemzeti cigis állvány!

http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20180108_Szoljatok_Orbannak

Segélyszervezetek: Aláaknázott területekre telepítenek vissza menekülteket Irakban

Segélyszervezetek szerint Irakban a hadsereg erőszakkal telepít vissza menekülteket olyan területekre, amelyek tele vannak az Iszlám Állam által hátrahagyott csapdákkal, és amelyekben még nem állították helyre a közbiztonságot.

Az iraki hadsereg egyik szóvivője szerint “túlzás”, hogy az embereket akaratuk ellenére költöztetik ki a menekülttáborokból, ugyanakkor az állampolgároknak “haza kell térniük” most, hogy az Iszlám Államot legyőzték.

https://zoom.hu/hir/2018/01/08/segelyszervezetek-alaaknazott-teruletekre-telepitenek-vissza-menekulteket-irakban/

 

Terrorveszély: a brit szélsőjobbosok repültek, Orbán bizalmasa maradhat

Kettős mércét alkalmaz a NER: nem minden külföldit penderítenek ki, akit a TEK terror-átvilágítása után rizikósnak tartanak.

"Én is régóta mondom, hogy ez az egész Soros-hálózat nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Fedett módon, de gőzerővel építkeznek, szervezkednek, és olyan vehemenciával fenyegetnek, támadnak, ami egyértelműen szembemegy a magyar érdekkel és a törvényesség határát is súrolja" - állította néhány nappal ezelőtti interjújában Németh Szilárd, az az ember, aki éppen egy éve nyíltan meg is nevezte, mely Soros-féle civil szervezeteket kellene "eltakarítani": a TASZ-t, a Magyar Helsinki Bizottságot és a Transparency Internationalt.

A kérdés csak az, hogy mire számíthatak a "vehemenciával fenyegető, támadó" hazai civilek, ha a politikai akarat már így előre kiadja rájuk a kilövési engedélyt. Ha külföldiek lennének, simán kiutasítanák őket. Vagy mégsem. Azt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot, netán terrorveszélyt is jelentő figurák maradhatnak-e Magyarországon, kizárólag a NER politikai akarata dönti el. A szintén terrorveszélyre átvilágított Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja a mai napig itt él köztünk, Budapesten.

http://hvg.hu/itthon/20180108_Nemzetbiztonsagi_kockazat_Griffin_Dowson_Naffa_terrorveszely_TEK

Spiró György: "Tovább él a jobbágymentalitás"

 

Demokráciának nálunk a diktatúrák közti átmenetet nevezik – mondja a Kőbéka című új regényével jelentkező író, aki szerint még a szocializmusban is jobban álltunk. Interjú.

 A regnáló hatalom jól ismeri a létezett szocializmus gyakorlatát, és az állam ma ugyanúgy szól bele a gazdaságba és az egyéni sorsokba. Létrejött egy félfeudális államkapitalizmus, amilyen egyébként a világ számos országában hasonlóan működik.

 

http://hvg.hu/kultura/201749__spiro_gyorgy__diktaturarol_elmeszesedesrol_feudalizmusrol__tovabb_el_a_jobbagymentalitas

Háború az amerikai demokrácia oltárán

 

Amerikában a jelenlegi elnöki ciklus következő nagy megmérettetése az idén novemberben tartandó félidős választás lesz, úgyhogy kezdhetnek főni a demokrata és republikánus fők – Donald Trump amerikai elnökkel kezdve. Mivel mind a képviselőházban, mind a szenátusban igencsak megváltozhatnak az erőviszonyok, itthon is fontos tudnunk, mire számíthatunk 2018-ban Washingtonból. Esélylatolgatás következik.

 

http://mandiner.hu/cikk/20180106_balogh_gabor_haboru_az_amerikai_demokracia_oltaran_2018_az_idokozi_valasztasok_eve

Bár 106 jelöltje van a Momentumnak, de ha ezen múlik Orbánék kétharmada, hajlandóak feladni a pozícióikat

A Momentum kampányának fő üzenete a remény visszadása lesz. Soproni Tamás a párt új kampányfönöke elmondta 106 egyéni képviselőjelöltet állítanak, ahogy igérték eljutottak az ország minden pontjára és szervezetet épitetek. Egy új politikusi generációváltást akarnak elősegíteni, de ha ezen múlik a Fidesz kétharmada akkor hnem félnek feladni saját pozicióikat sem.

 

https://merce.hu/2018/01/06/bar-106-jeloltje-van-a-momentumnak-de-ha-ezen-mulik-orbanek-ketharmada-hajlandoak-feladni-a-pozicioikat/

Könnyen befuccsolhat a BKV buszvásárlása

Egyre reménytelenebb, hogy gyorsan beállhat a budapesti forgalomba 30 új csuklós busz, amit a BKV akart megvenni az M3-as metró helyettesítésére a földalatti felújításának idejére. Információink szerint decemberre világossá vált a BKV felső vezetése számára is, hogy nem tudják átvenni a Modulo nevű csuklós buszokat a Volánbusztól, a járművek megrendelőjétől. A bonyolult megoldásban ugyanis 180 darabot rendelt ebből a típusból a Volán, az első harmincat 2,7 milliárd forintért a BKV vette volna át.

A Népszava úgy értesült, hogy a buszok nem csak hogy nem készültek el határidőre, de nagyobb baj, hogy azok műszaki tartalma nem felel meg a BKV elvárásainak, ráadásul - szakmai hírek szerint - a biztonságos közlekedést sem tudják garantálni. Információink szerint ezért a BKV egyelőre nem veszi át az elkészült néhány darabot a gyártótól, és a járművek ellenértékét sem volt hajlandó letétbe helyezni.

A csuklósokat a néhai Nabi Bus, mai nevén Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. (IEAG) állítaná elő, ami nem keverendő össze Széles Gábor Ikarusával. Az IEAG Mészáros Csaba ügyvezetése alatt áll, többségi tulajdonosi szálai Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz érnek, a hozzá köthető csehországi bejegyzésű Lugreda A. S. nevű cég révén, de ebben Mészárosnak is van érdekeltsége. Mint a 444 megírta, Mészáros buszos cégei több alkalommal kaptak fejlesztési támogatást vagy hitelt, a Modulókra 380 milliót a Széchenyi terv keretében. Az üzletember sokszor mutatkozott Varga Mihály gazdasági miniszter társaságában is.

 

http://nepszava.hu/cikk/1149680-konnyen-befuccsolhat-a-bkv-buszvasarlasa

 

A MAGYAROK MINDEN EDDIGINÉL OPTIMISTÁBBAK

TAVALY A MEGKÉRDEZETTEK HÁROMÖTÖDE VÁRT KEDVEZŐ GAZDASÁGI VÁLTOZÁSOKAT

Kiss Adorján Magyar Idők

 

Egyre optimistábbak a magyar emberek – derült ki a Nézőpont Intézet lapunk számára készített felméréséből. A 2014–2018 közti ciklusban eddig 2017 végén voltak a legbizakodóbbak a magyarok mind az előző év megítélésében, mind a jövőre vonatkozó kilátásokat nézve. Az ország gazdasági helyzetével kétszer annyian elégedettek, mint amennyien elégedetlenek.

 

http://magyaridok.hu/belfold/magyarok-minden-eddiginel-optimistabbak-2648743/

Csak a Jobbik: Simicska nevetséges propagandagépezetet tolt Vonáék alá

 

Origo

Tavaly novemberben gyakorlatilag teljes vezetőcsere történt Simicska Lajos médiabirodalmában. A mindenkitől rettegő és egyre bizalmatlanabb és bizonytalanabb „médiacézár” leghűségesebb emberei kerültek pozícióba, akik a Jobbikkal kifejezetten jó viszonyt ápolnak. Simicska tehát öt hónappal a választások előtt elszánta magát, hogy médiaérdekeltségeit nyíltan a Jobbik szolgálatában állítja csatasorba. Közel két hónap telt el azóta, ezért az Origo utánajárt annak, hogy a döntés milyen hatással volt a szebb napokat látott médiabirodalom tartóoszlopaira, ezek mennyire tolódtak tovább a Jobbik felé. Rengeteg hír elolvasása, rendszerezése után nyilvánvaló: a Magyar Nemzet, a HírTV és a Lánchíd Rádió a Jobbik számára kellemetlen híreket elhallgatták, Vona Gábor és pártja pedig soha nem látott fordulatszámon pörög Simicska médiájában. Természetesen folyamatosan hízeleg a Jobbiknak az Index is. Ami viszont megdöbbentő: a médiagépezet egy tizednyi eredményt nem ért el, sőt, a Jobbik támogatottsága folyamatosan csökken.

 

http://www.origo.hu/itthon/20180104-itt-van-a-teljes-180-fokos-fordulat-totalis-jobbikos-fegyverzetben-simicskaek.html

65 320 orvos van az országban, azonban csak a fele dolgozik a szakmájában

Hiába szerepelt az országos nyilvántartásban 65 320 orvos 2016-ban, körülbelül csak 55,5 százalékuk dolgozik ténylegesen a szakmában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint ugyanis csupán 37 598-an végeznek orvosi tevékenységet, sokan ugyanis nyugdíjasok, szülési szabadságon vannak, vagy az itthoni állapotok miatt inkább külföldre mentek – tudta meg a Magyar Nemzet.

 

https://mno.hu/belfold/65-320-orvos-van-az-orszagban-azonban-csak-a-fele-dolgozik-a-szakmajaban-2438547

A történelmi pillanat, amikor két vereség után Orbán Viktor lemondott

Az előző rész tartalmából: Orbán Viktort rögtön az első szabad választáson két fájdalmas kudarc érte. Pártja nem előzte meg az utódpárt MSZP-t, ő maga pedig nem tudott egyéni parlamenti mandátumot nyerni. Minden a lesorosbérencezett Orbán Viktornak sem sikerülhet. 

Orbán 1994-ben az országgyűlési választáson szülővárosában, Székesfehérváron indult, hogy a négy évvel korábbi pesterzsébeti kudarc után hazai pályán nyerjen egyéni parlamenti képviselői mandátumot. De még nagyobbat égett, mint 1990-ben. 

Furcsa időszaka volt ez a Fidesznek. Orbánék nagy csalódásként élték meg, hogy az 1990-es választásokon nem tudták megelőzni az utódpárt MSZP-t, de hamar talpra álltak és 1993-ra a Fidesz már messze a legnépszerűbb párt volt. A rendszerváltás a mindennapokban nem hozott csodát, a választók ekkora végképp kiábrándultak a kommunizmus gazdasági örökségével eredménytelenül küzdő, meglehetősen amatőr konzervatív kormánypártokból, az MSZP a politikai karanténból kikerült ugyan, de nem volt nagy támogatottsága. 

Orbán ekkor még bőven vállalta liberális nézeteit, akkori gondolataiból négy idézet:

https://444.hu/2018/01/08/a-tortenelmi-pillanat-amikor-ket-vereseg-utan-orban-viktor-lemondott

Sokkolóan meglepő: az Emmi lefolytatta a vizsgálatot saját maga ellen, és úgy ítélete meg, nem követett el jogsértést

 „Úgy ítéljük meg, hogy sem jogsértés, sem pedig az alapvető jogok vonatkozásában jogsérelem nem következett be”

– ezt állapította meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután vizsgálatot folytatott le saját magával szemben. (Vida Ildikó-díjas tényfeltárás lehetett.)

A Magyar Nemzet azt írja, az Emmihez azután jutott el panasz, hogy a minisztérium nem volt hajlandó engedélyezni egy színháztörténésznek, az Országos Színháztörténeti Intézet szakemberének, hogy szerepeljen a Hír TV-ben, Veiszer Alinda műsorában. (A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hír TV-t, a Lánchíd Rádiót és a Magyar Nemzetet az oligarcha és Orbán Viktor szakítása óta bojkottálja a kormányoldal.)

https://444.hu/2018/01/08/sokkoloan-meglepo-az-emmi-lefolytatta-a-vizsgalatot-sajat-maga-ellen-es-ugy-itelete-meg-nem-kovetett-el-jogsertest

Lázár János kezdeményezésére 5 milliárdból újítják fel a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumot

Lázár János városában február 25-én időközi polgármester-választást tartanak, amin a Fidesz Hegedűs Zoltán alpolgármestert indítja, az ellenzéki pártok közül viszont egyik sem indít saját jelöltet, mind a független Márki-Zay Pétert támogatják(Délmagyar)

 

https://444.hu/2018/01/08/lazar-janos-kezdemenyezesere-5-milliardbol-ujitjak-fel-a-hodmezovasarhelyi-bethlen-gabor-reformatus-gimnaziumot

Sebes György Hely a listán

Kedves Lajos, minden meg van bocsátva, csak küldj pénzt! Feltehetően ezt sem írták rá arra a levélre, amelyet - a Fidesz hívei mellett - a múlt héten megkapott Simicska Lajos is. Csak hát a címzett rajta volt a párt egyik alelnökéről, Kubatov Gáborról hírhedtté vált listán. Az pedig - mint megtudtuk - magától nem frissül, kérni kell, hogy vegyék le róla azt, aki egyszer már rákerült. Így fordulhatott elő, hogy néhány elhunyt embertől ugyanúgy pénzt kért a Fidesz elnöke, mint régi harcostársától. Pech, hogy az illető pár éve rájött, Orbán már nem ugyanaz az ember, akit régen szeretett, s akinek jelentős pénzeket szerzett. Ezt pedig egy rövid négybetűs szóval azóta többször is a nagyközönség tudomására hozta.

Lajos tehát nagy valószínűséggel most nem küld semmit, noha a Fidesz kommunikációs igazgatója megmondta, hogy nem finnyáskodhatnak, minden támogatást elfogadnak.

http://nepszava.hu/cikk/1149662-hely-a-listan

Mindenben Orbán ellentéte, mégis hasonlóan kormányoz

Vajon lehet-e Emmanuel Macronból a világ egyik legfontosabb politikai vezetője? Hely most akadna, hiszen az amerikai, a brit és a német vezető éppen egyszerre válik erőtlenné. Macron első fél évében pedig igencsak belehúzott.

 

Emmanuel Macron francia elnök kormányzása első fél évében már minden nemzetközi vezetővel találkozott, aki számít, és legtöbbjükkel jó személyes viszonyt alakított ki. A párizsi klímacsúccsal letette a globális névjegyét is. Ráadásul, bár átmenetileg jelentős népszerűségvesztés lett a következménye, azonnal hozzá tudott nyúlni Franciaország fontos belügyeihez, az adórendszert ugyanúgy megreformálta, mint a rugalmatlan és az ország gazdaságát gúzsba kötő munkatörvénykönyvet.

 

https://index.hu/gazdasag/2018/01/08/emmanuel_macron_francia_elnok_mindenben_orban_viktor_ellentete_megis_ugyanugy_kormanyoz/

 

ÁSZ: tizenöt napja van a Jobbiknak, hogy kifizesse a 330 milliót

 

Az ÁSZ szerint a Jobbik tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, ráadásul a hivatal szerint a párt „nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének.”

A számvevőszék megállapítása szerint a Jobbik „2015-ben és 2016-ban egyaránt 475 millió 800 ezer Ft - tehát a két év alatt több mint 950 millió forint - központi költségvetési támogatásban részesült. A Magyar Közlönyben közzétett adatok alapján a 2015. évi pénzügyi kimutatásban 544 millió 720 ezer Ft bevételt, valamint 369 millió 747 ezer Ft kiadást, a 2016. évi pénzügyi kimutatásban 575 millió 590 ezer Ft bevételt, valamint 525 millió 675 ezer Ft kiadást számolt el.”

http://hvg.hu/itthon/20180108_Allami_Szamvevoszek_Jobbik_buntetes_birsa

 

„Súlyos probléma, hogy mára a pedagógusok nem merik felvállalni a véleményüket”

Az óvodák és iskolák helyzete mindenkit megmozgat, érzékeny időket élünk, amikor egy őszinte vélemény olyan, mint egy korty víz a sivatagban.

A múlt héten megjelent „Nem bírom már magamban tartani” – Egy óvónő őszinte, nyers véleménye az óvodák helyzetéről című cikkünkre érkezett vélemények jól mutatják, hogy nemcsak a cikkben a véleményét megfogalmazó óvónő érzi, hogy nagy problémák vannak az óvodák körül. A hozzászólásokból szemezgettünk.

 

https://www.nlcafe.hu/baba/20180108/sulyos-problema-hogy-mara-a-pedagogusok-nem-merik-felvallalni-a-velemenyuket/

 

Ceglédi Zoltán: A demokratikus sajtó összefog és az ország megmenekül

A következő választáson pedig leváltották Orbán Viktort. Úgy, hogy nem fogtak össze. Az összefogósdi bojkottját fenntartó sajtó és saját, újból megtalált tisztességük miatt inkább saját programot írtak, amit nem dobtak ki másnap, csak hogy felállhasson a nulla az egy százalék mellé a hat százalék színpadján. 2022-ben a baloldali és a liberális szavazók is megkapták a maguk listáját, végre senki nem süvöltötte, hogy be a szervezetbe. A fideszes választási rendszerben három lista is vígan elfér. És bár ekkor is a Fidesznek volt a pártok közül a legtöbb szavazója, de a koordinált egyéni jelöltállítás és a szavazatokat maximalizáló különlisták miatt az ezüst- és bronzérmes versenyzők alakítottak koalíciós kormányt.

Hogyan? Hát úgy, hogy 2017-ben a nem fideszes sajtó azt adta karácsonyi ajándékként a nézőknek, olvasóknak, Magyarországnak, hogy többé senkit nem engedett mikrofon elé, nyomtatásba vagy honlapra, aki azért jött, hogy megüzenje a másiknak, hogyan kell összefogni. A sajtó összefogott az összefogósdi ellen, és Magyarország megmenekült. 

http://168ora.hu/velemeny/cegledi-zoltan-a-demokratikus-sajto-osszefog-es-az-orszag-megmenekul-14935

 

Elmebaj a négyzeten: pár nap múlva zászlókat lengetve gyűlnek össze a fideszes polgármesterek, mert Soros

Január 12-én tartja Soros-ellenes gyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) – tudta meg az Index. A portálhoz eljutott meghívó szerint a Fidesz egyik kedvenc helyére, a megint eladó Bálnába várja kollégáit Szita Károly, Kaposvár vezetője. A tervezett találkozóról korábban a Hír Tv nyomán mi is beszámoltunk.

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/elmebaj-a-negyzeten-par-nap-mulva-zaszlokat-lengetve-gyulnek-ossze-a-fideszes-polgarmesterek-mert-soros-108633

 

Hímnem, nőnem

Landor Roland nyelvész

 

Huszonöt éve halálra ítélve hagyta el Magyarországot, ma a brisbane-i Griffith University professzora. Vendég előadóként oktatott Londonban és Sydney-ben, Kínában, Madridban, Svédországban a Lundi, Hollandiában a Leideni Egyetemen. A nyelvtani nemekről készült összehasonlító tanulmányát New Yorkban is publikálták.

http://magyarnarancs.hu/tudomany/himnem-nonem-108201

 

Vekerdy Tamás keményen nekimegy a kormány iskolai terrorveszélyről szóló tervének: Marhaság, ostoba propagandafogás

A pszichológus szerint egy országot felzaklat a kormány.

A múlt héten bejárta a teljes magyar sajtót, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fél évet adott az iskoláknak és az óvodáknak, hogy készítsenek ún. HIT-et, azaz Honvédelmi Intézkedési Tervet. Ebben azt kell leírniuk az intézményeknek, hogy hogyan cselekednének egy váratlan helyzet, például egy terrortámadás, vagy különleges jogrend esetén.

Ennek kapcsán kérdezte a Lánchíd Rádió Vekerdy Tamás gyerekpszichológust, mi pedig a beszélgetés legizgalmasabb részeiből idézünk:

http://magyarnarancs.hu/lelek/vekerdy-tamas-kemenyen-nekimegy-a-kormany-iskolai-terrorveszelyrol-szolo-tervenek-marhasag-ostoba-propagandafogas-108637

 

Egészen felháborító közleményt adott ki az egészségbiztosítási alapkezelő: szerintük nincs többéves várólista, minden a legnagyobb rendben van

Tegnap mi is beszámoltunk arról, hogy Facebook-posztban írta meg történetét Krámli Kinga énekes-pedagógus, akit kilenc évvel ezelőtt diagnosztizáltak endometriózissal. Állapota azóta súlyosbodott, azt írja, „elviselhetetlen fájdalmakkal él”. Krámli azonban csak 2022. január 19-ére kapott műtéti időpontot. „Nagyon szeretném, ha lecsökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez, enyhülést adva a betegeknek. És nagyon szeretném, ha meghallanák a hangomat, mert én ezt már tényleg nem bírom” – írta posztjában.

A hírre ma reagált az OEP utódja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), és az MTI-hez eljuttatott közleményt érdemes teljes terjedelmében idézni, mert azt is megmutatja, a NEAK-ot valójában mennyire nem is érdekli a páciens problémája, a lényeg, hogy ismételten el lehessen mondani: a kormány jól végzi a dolgát.

Innentől jöjjön tehát az MTI híre:

http://magyarnarancs.hu/belpol/egeszen-felhaborito-kozlemenyt-adott-ki-az-egeszsegbiztositasi-alapkezelo-szerintuk-nincs-tobbeves-varolista-minden-a-legnagyobb-rendben-van-108635

Varga Zoltán: Elmentél…de az árnyékod itt maradt

Meg itt maradt – valahol – az ócska bringád, és a belvárosi kis lakásod, amivel kezdted az “ipart” politikusként. De gondolom ezekért valamelyest kárpótol a szuper autód, motorod, hajód, pompás házad, a Duna parti luxuslakásod.

Ja! Ami viszont teljesen meglepő: Itt maradt a Nagytemplom órája!

Loptok ti rendesen?

 

https://zarojel.hu/varga-zoltan-elmentelde-az-arnyekod-itt-maradt/

Nagy ErvinAz újliberális hegemónia

Macron blokkoltatna bizonyos weboldalakat választások idején a „demokrácia védelmében”

Magyar Hírlap 

Generációváltás zajlik az európai szellemi, illetve kultúrhatalmat kisajátító elit soraiban. Mindez a szemünk láttára – annak minden politikai következményével együtt.

A külcsín látványosan, a belbecs kevésbé, de a hegemónia és a gőg egyáltalán nem változik. A neomarxista és a liberális frigyben járó „’68-asok” után jönnek az multikultit dicsőítő, nemzetállam-ellenes, szivárványos színekbe öltözött, feminista elveket valló trendi-értelmiségiek, akik szélsőségesen hagyományellenesek, és akik politikai hatalmasságainak segítségével ismét megpróbálják a közéleti diskurzus feletti ellenőrzést birtokolni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/107541/Az_ujliberalis_hegemonia

Bán KárolyA Mikron-kód

Álláspont. A mi Macronunkat Fekete-Győr Andrásnak hívják

Magyar Hírlap

„Rajzoljunk óriásplakátra »vadonatúj, civil« politikai erőt, ismeretlen, tiszta arcokat, nem politikusokat! »Romantikus hazafiakat.« A lényeg, hogy a Pénz korlátlan hatalma érvényesüljön. Ez a Macron-kód” – írta Szerencsés Károly történész lapunkban a tavaly júniusi franciaországi választásokat követően. Jelentkező lesz bőven – tette hozzá a publicista. És sorolta: ambiciózus fiatalok, többre vágyó, hivatásukban is sikeres szakemberek, társadalmi nemek közti vonzásban megrészegülő nők és férfiak, markukat tartó „vezető értelmiségiek”, frusztrált természetvédők, furcsa, „ki-ki keresse meg a párját” kockás ingesek, békaemberek, talán még egy menedékkérő marslakó is.

A történész szerint ezt a franciák nagyon megették. Azóta tudjuk, szilveszter éjszakáján Párizsban ezer autót gyújtottak fel. Ami jelképe lehetne a Macron-kódnak, a legyünk liberálisabbak a liberálisoknál, globálisabbak a globalistáknál, európaiabbak a brüsszeli bürokratáknál. 

A mi Macronunkat Fekete-Győr Andrásnak hívják.

http://magyarhirlap.hu/cikk/107542/A_Mikronkod

Végegyháza: 12 dühös ember

 

Olyan nagy a feszültség Végegyházán a jobbikos polgármester és a fideszes többségű önkormányzati testület között, hogy két tucat rendőr gyűlt össze hétfőn a 2600 fős Békés megyei település utcáin a nyílt önkormányzati ülés idejére.

Az apokaliptikus nevű településen szokatlan erősítést minden bizonnyal a csütörtöki nyílt ülés utáni eseményekkel magyarázzák, amikor a tavalyi időközin megválasztott Vajda Norbert polgármester támogatói az önkormányzati testület több tagjához kivonultak, miután a képviselők továbbra is kitartottak a mellett, hogy a jelenleg 32 embernek lehetőséget adó közmunkaprogramot 26 fősre csökkentsék, míg Vajda 38 fősre emelné a programot. A csütörtöki eseményeket a felek eltérően magyarázzák, mindkét oldal feljelentést tett: az egyik képviselő szerint feleségét bántalmazta a tömeg, a polgármester szerint viszont a nő támadt a tiltakozókra.

 

https://index.hu/belfold/2018/01/08/vegegyhaza_kozmunka/

 

 

 Bokros Lajos: Mit keres a magánnyugdíjpénztári vagyon az MNB mérlegében?

Több újságíró ráharapott arra a hírre, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon megvan: valahol szerepel az MNB mérlegében. Persze nem könnyű azt megtalálni, szóltak a híradások, mert a jegybank ügyesen eldugta.

Matolcsy nagyfőnök kevélyen kijelentette, minden jól van elszámolva.

Pénzügyileg, számvitelileg és jogilag egyaránt. Erre aztán abbamaradt az újságírói kutakodás.

Felelősségem teljes tudatában kijelentem: nem jól van ez így. Ha szerepel az elkobzott vagyon az MNB mérlegében, akkor az nem szakszerű, de még csak nem is törvényes. Ha nem szerepel, akkor pedig máshol kellene azt megtalálni – mégpedig az állam vagyonát kimutató mérlegben!

Ha a Fidesz-kormány által elkobzott magánnyugdíjpénztári vagyont felhasználták az államadósság csökkentésére, akkor az immár semmilyen mérlegben nem szerepelhet.

https://zarojel.hu/mit-keres-a-magannyugdijpenztari-vagyon-az-mnb-merlegeben/