2018, január 13 - 08:24 Sajtószemle

Döbbenetes filmet készített egy vatikáni magyar a templombezárásokról

Január 7-én a Duna World csatorna mutatta be azt a filmet, amely A hit kiárusítása címmel az Egyesült Államok számos – köztük magyar közösségeknek otthont adó – templomának bezárásáról szól. Aki lemaradt róla, a köztévé honlapján január 14-ig még megtekintheti az alkotást. Utána már nem lesz elérhető, viszont megkezdi menetelését a tengerentúli filmfesztiválokon, és aligha kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, jó eséllyel pályázhat az elismerésekre.

A mű alkotói – Somogyi Viktória, a Vatikáni Rádió magyar adásának munkatársa és az Emmy-díjas amerikai Jeff MacIntyre – nem kisebb fegyvertényt hajtottak végre, mint, kis túlzással, leforgatták a Spotlight című Oscar-díjas mozi dokumentarista folytatását.A 2015-ös film azt mutatta be, hogy a Boston Globe című amerikai lap munkatársai miként robbantják ki a tengerentúlon a papi zaklatási botrányt; és tették ezt olyan hitelességgel, hogy a Vatikánnak sem volt kifogása a feldolgozás ellen.

A hit kiárusítása arról szól, hogy az utóbbi években az Egyesült Államok számtalan templomának kapujára került lakat, plébániákat vontak össze, valamint az illetékes egyházmegyék sok ingatlant eladtak a helyi, gyakori esetben nemzetiségi közösségek feje fölül. A fájdalmas döntés sok helyen megalapozott indokok alapján született: az egyházközség elnéptelenedett, a hívek nem képesek fenntartani az épületet, a 100-150 évvel ezelőtti alapítás óta a környéken annyira megváltoztak az etnikai, vallási viszonyok, hogy a pasztorális szempontok megkövetelik az ésszerűsítést.

Több más városban viszont nem erről van szó – állítják a film szereplői –, hanem arról, hogy a püspökségnek vagy érsekségnek megrendült az anyagi helyzete, s ebben helyenként nagy szerepe van a papi molesztálások áldozatainak juttatott kártérítésnek.

 

http://valasz.hu/vilag/dobbenetes-filmet-keszitett-egy-vatikani-magyar-a-templombezarasokrol-126971

 

A hódmezővásárhelyi plébános a szószékről fogja kiprédikálni, hogy a Fideszre kell szavazni

A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson egy független jelölt indul a Fidesz ellen, akit példátlan módon gyakorlatilag minden ellenzéki párt támogat. Márki-Zay Péter egyebek mellett a  római katolikus Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke is. Ma a város plébánosa szükségét érezte, hogy nyilvánosan tegye közzé politikai véleményét: 

 

azt, hogy a Fideszre kell szavazni

„Márki-Zay politikai vitorláját egyházi hátszéllel próbálja dagasztani. A híveknek azonban mi azt ajánljuk, a volt alpolgármestert, Hegedűs Zoltánt támogassák” - mondta a Vásárhely24-nek Németh László, a város plébánosa és az egyházkerület esperese. „A leghatározottabban elhatároljuk magunkat Márki-Zay Péter otromba hazugságaitól és rágalmaitól” - tette hozzá, de azt nem fejtette ki, pontosan milyen hazugságokra gondol. Azt viszont mondta, hogy szerinte Márki-Zay HírTV-s szereplése „ripacskodás, gyenge színészi teljesítmény”. 

A plébános azt is jelezte, hogy hétvégén „kihirdeti iránymutatását” mindkét hódmezővásárhelyi templomban.

 

https://444.hu/2018/01/12/a-hodmezovasarhelyi-plebanos-a-szoszekrol-fogja-kipredikalni-hogy-a-fideszre-kell-szavazni

 

Balhé és lökdösődés a polgármesterek Soros-ellenes szeánszán

 

10 órakor kezdődött a Bálnában a Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke által összehívott „Polgármesteri összefogás a bevándorlásszervező irodákkal szemben” elnevezésű rendezvény. A Bálna előterében a Momentum aktivistáinak egy része Soros-maszkban ijesztgette a meghívottakat, akik közt volt, aki bevallotta, hogy még a Mikulástól is megijed, ha az váratlanul érkezik, nemhogy egy Soros-maszkos embertől.

Berg Dánielt, a párt a kaposvári jelöltjét a biztonsági őrök lökdösve, rángatva távolították el a a rendezvényről.

Szita, Kaposvár fideszes polgármestere korábban azt mondta:

Az Európai Parlament olyan határozatot fogadott el, amelyben nagy szerepet szán a civil szervezeteknek a bevándorlás szervezésében, Soros György pedig több százezer dollárt szán hálózatának megerősítésére és bevándorlásszervező pontokat kíván létrehozni. Ilyen civil szervezetek megjelentek már Pécsett és Debrecenben is.

 

https://24.hu/belfold/2018/01/12/balhe-es-lokdosodes-a-polgarmesterek-soros-ellenes-szeanszan/

Soros 2015-ös cikkét mutogatta "Soros-tervként" Kocsis Máté

Egy olyan cikkre hivatkozik a Fidesz, amelynek tételeiből Soros már kihátrált

 

Több száz fideszes polgármester részvételével tartanak konferenciát a Bálnában a Megyei Jogú Városok Szövetsége szervezésében, a meghívó szerint az találnák ki, mit tehetnek a Soros-hálózatok ellen. Nem erről beszélnek, hanem a volt és leendő migrációs nyomásról. Szita Károly, a szövetség elnöke már előre elmondta, egy felhívást akarnak elfogadni, amelyben felkérik a kormányt, hogy ha kell, jogszabályokkal "lépjen fel a Soros-terv és a bevándorlást szervező Soros-szervezetek ellen, mert az illegális bevándorlók betelepítése komoly fenyegetést jelent a magyar településekre." Ezt a végén kézfeltevéssel megszavazták.

Az egyik felszólaló, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester egy halom papírral érkezett, megnyugtatott mindenkit, ez nem a beszéde. Hanem a "Soros-terv". Egy kétoldalas, angol nyelvű írást lobogtatott, amelyet Soros György oldaláról nyomtatott ki. Megnéztük, Kocsis Soros György 2015-ös cikkét lobogtatta, azt, amelynek tételeiből Soros maga már visszakozott, és azt mondja, a kormány hazugságokat terjeszt róla.

http://hvg.hu/itthon/20180112_Soros_2015os_cikket_mutogatta_Sorostervkent_Kocsis_Mate

 

A város, amiről Soros még nem hallott, de ártani akar neki

 

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke közös rettegésre hívta csütörtökre a fideszes polgármestereket. Polgármesteri összefogás a bevándorlásszervező irodákkal szemben címmel tartottak konferenciát a Bálnában, ahol – a délelőtti balhé után – megkérdeztük, milyen tapasztalataik voltak eddig a bevándorlókkal, és miért akar nekik ártani Soros György. Ennyiszer még soha nem hangzott el, hogy

még nem, de…

 

https://24.hu/belfold/2018/01/12/a-varos-amirol-soros-meg-nem-hallott-de-artani-akar-neki/

 

Jogi lépéseket javasol az OLAF Tiborcz István volt cége ellen

 

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nagyon komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége. Éppen 2015-ben, a vizsgált időszak végén vált meg tőle. Az ügyről a Wall Street Journal számolt be, és a neves lapnál úgy tudják, hogy az OLAF már el is küldte a jelentést a magyar hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy tegyenek jogi lépéseket.

Az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja a csalás elleni szerv, hogy vegyék vissza a pénzt, összesen 12 milliárd forintot Tiborczéktól.

Az OLAF nem indíthat eljárást, ezért javasolta a magyar ügyészségnek, hogy tegye meg. AZ EU-nak éppen most alakult saját ügyészsége, de a fideszes EP-képviselők nem kértek belőle.

https://24.hu/kulfold/2018/01/12/jogi-lepeseket-javasol-az-olaf-tiborcz-istvan-volt-cege-ellen/

 

Magyar szálak egy szlovén pártfinanszírozási botrányban

 

Magyar vonatkozása is lehet annak a pártfinanszírozási botránynak, amely a napokban tört ki Szlovéniában, ahol Magyarországhoz hasonlóan idén parlamenti választások lesznek. Az ügy megrengetheti a legnépszerűbb szlovén párt, az ellenzéki SDS pozícióit, hiszen a párt elnöke, Janez Janša – aki Orbán Viktor politikai szövetségesének számít – írta alá azt a kölcsönszerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai szerb nő adott kölcsön a szervezetnek. Janša elszólta magát egy tévéműsorban, nyilatkozata így részleges magyar szerepre is utalhat az ügy hátterében.

 

https://24.hu/kulfold/2018/01/12/magyar-szalak-egy-szloven-partfinanszirozasi-botranyban/

 

Szaúd-arábiai rendőröket néztek migránsnak Cegléden

budapest beacon

 

A turisták, akikre múlt héten rendőrt hívtak Cegléden, maguk is rendőrök, méghozzá Szaúd-Arábiából. Lapunk úgy tudja, hogy fogadta őket a városi rendőrkapitány is.

Mint arról a Budapest Beacon korábban beszámolt, Cegléden rendőrt hívtak néhány emberre, mert menekültnek nézték őket. „Egyik szemtanúnktól megtudtuk: mindenki megnyugodhat, nem migránsok lepték el Ceglédet, csak idegenvezető kíséretében utazott át városunkon egy arab turistacsoport” – írta az esetről eredetileg beszámoló, hangvételében egy az egyben a kormánypárti harsonákat idéző Cegledipanorama.hu. (Hogy miért kell menekült[nek tűnő ember]ekre rendőrt hívni, ugyancsak megérdemel egy cikket, de ez a cikk nem az – a szerk.)

https://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/szaud-arabiai-rendorok-voltak-akikre-rendoroket-hivtak-mult-heten-cegleden/

Kuna Tibor cége milliárdos nagyságrendben szerződött az MVM-mel

mfor.hu

A cég tulajdonosa Kuna Tibor, akit a sajtóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jó ismerősének szoktak titulálni. A cégadatok szerint tavaly áprilisban konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése lett a társaság fő tevékenysége.

Tavaly év végén még arról panaszkodott a Simicska Lajos érdekeltségében lévő televízió, hogy a Magyar Villamos Művek honlapján csak 2017. március végéig érhetők el a társaság szerződései. Azóta frissült az adatbázis, felkerült a második és a harmadik negyedévi lista is. Amelyek azt bizonyítják, hogy Kuna Tibor cége nagyot kaszált az előző évben a villamos művek jóvoltából.

 

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Kuna_Tibor_cege_milliardos_nagysagrendben_szerzodott_az_MVM_mel.html

Nem Ahmed H. tüzelte fel a röszkei tömeget

Ennek ellenére a kormány és a Fidesz már elkönyvelte, hogy a röszkei zavargásnál jelen lévő férfi terrorista.

Lapunk birtokába került egy 40 oldalas leirat, amit a Szegedi Törvényszék készített azokból a videofelvételekből, amelyek bizonyítékként kerültek az Ahmed H. ellen terrorcselekmény gyanújával folyó büntetőeljárás anyagába, és amelyeket pénteken, illetve szerdán vetítettek, vetítenek le a tárgyalóteremben. E dokumentum alapján a képsorok több ponton alátámasztják az első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélt férfi védekezését, miszerint nem fenyegette a rendőröket, hanem tárgyalni próbált velük. Ráadásul úgy tűnik, többször is ő nyugtatja meg a zavargókat. „Csak békét akarunk” – hallatszik tőle egy felvételen.

 

https://mno.hu/belfold/nem-ahmed-h-tuzelte-fel-a-roszkei-tomeget-2439664

 

Tudose: A székelyek a zászlóik mellett fognak lógni - a Transindex.ro portálról

 

Mihai Tudose miniszterelnök szerdán a Realitatea TV egyik műsorában kifejtette véleményét a nemrégiben lezajlott magyar politikai pártok vezetőinek találkozójáról, ahol az autonómiaelképzelések összehangolásáról írtak alá nyilatkozatot A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nem akarja figyelmen kívül hagyni a témát, az autonómia követelések az egység helyett a folyamatos harcot generálják, és „hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet...” - mondta a miniszterelnök. - a Transindex.ro portálról

 

http://itthon.transindex.ro/?hir=50116

 

Berendelte a magyar külügy a román nagykövetet

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja Mihai Tudose román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, és közölte, hogy az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét.

vitathatatlan, hogy Románia jelenlegi miniszterelnökének nyilatkozata, amikor „egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz teljes mértékben méltatlan".

 

https://mno.hu/hatarontul/berendelte-a-magyar-kulugy-a-roman-nagykovetet-2439706

26 milliárdos tendert nyert Mészáros Lőrinc üzlettársa

Jól indul az év Mészáros Lőrinc üzlettársának, a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfaltnak – derült ki a pénteki uniós közbeszerzési értesítőből.

A közbeszerzés eredménye szerint Szíjj László cége az eredetileg becsült árnál hárommilliárd forinttal drágábban, 26,3 milliárd forintért építheti az M4-es gyorsforgalmi út Cegléd–Abony közötti szakaszát és a kapcsolódó létesítményeket. A Duna Aszfalt alvállalkozója a Hódút Kft. lesz, amely a felcsúti polgármesterrel üzletelő Varga Károly érdekeltsége. A gyorsforgalmi út kétszer két sávos és 17,6 kilométeres lesz.

A Duna Aszfalt ezenkívül elvitt még egy tendert Érden 629 millió forint értékben. A cég feladata útfelújítás, az út teherbírásának növelése lesz az autóbusz-közlekedés bevezetése előtt.

 

https://mno.hu/gazdasag/26-milliardos-tendert-nyert-meszaros-lorinc-uzlettarsa-2439676

 

Tamás Gáspár Miklós: választási vereség esetén Orbánék nem engednék ki a kezükből a hatalmat

A közelmúltban a Magyar Narancsnak adott interjút Tamás Gáspár Miklós filozófus. A beszélgetésen szó esett az önkényuralomról, a pesszimizmusról , az ellenállásról az idei parlamenti választások esélyeiről. Összeállításunkban igyekeztünk a beszélgetés legérdekesebbnek tartott részeit szemlézni.

 

https://zarojel.hu/tamas-gaspar-miklos-valasztasi-vereseg-eseten-orbanek-nem-engednek-ki-a-kezukbol-a-hatalmat/

 

Érvénytelen lehet az ÁSZ-büntetés

 

Érvénytelen lehet az ellenzéki pártokat sújtó sokmilliós ÁSZ-büntetés, mert nem a számvevőszék elnöke vagy alelnöke írta alá a papírokat. Ezt Egyenesen című műsorunkban mondta Nyikos László, aki korábban 12 évig volt az ÁSZ alelnöke. Szerinte nemcsak formai, hanem tartalmi hibákat is elkövetett a számvevőszék, ezért ezeket a jelentéseket nem lehet hivatalosnak tekinteni.

Ez a jelentés formailag nem jelentés, tehát azt is mondhatnám, hogy nem ketyeg az óra, ugyanis ezt a jelentést nem az ÁSZ elnöke írta alá, nem is az alelnöke, hanem a főtitkára. A törvény szerint a jelentést az elnöknek kell aláírni.
– És nincs a főtitkárnak aláírási joga?
– Nincs, a számvevőszéki törvény szerint az Országgyűlésnek készülő jelentést az elnöknek kell aláírnia, vagy az alelnöknek.
– És a pártok felé is?
– Ez a jelentés kint van az Országgyűlés honlapján, a számvevőszék a jelentését az Országgyűlés számára készíti.

Tekintse meg a teljes interjút:

 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/nyikos-ervenytelen-lehet-az-asz-buntetes-2439652

 

Nem menekülhet a Jobbik, az ÁSZ szerint szabályosan jártak el

 

Cáfolta az Állami Számvevőszék Nyikos László korábbi alelnököt, aki szerint érvénytelenek az ÁSZ pártokról készült jelentései. Nyikos szerint az kifogásolható, hogy a jelentéseket nem az ÁSZ elnöke, hanem a főtitkára írta alá, ezért az nem érvényes.

Az ÁSZ viszont azt írta, a rájuk vonatkozó törvény alapján az Országgyűlésnek benyújtott (például a költségvetésről vagy zárszámadásról szóló) jelentést, valamint a kormány felkérésére végzett ellenőrzésekről szóló jelentést kell az elnöknek aláírnia, a többi jelentést – így a pártok ellenőrzéséről szólót is – az elnök megbízásából más is aláírhatja, ezért tette azt meg jogszerűen a főtitkár. Ezt a lehetőséget a Szervezeti és Működési Szabályzatuk határozza meg.

http://hvg.hu/itthon/20180112_Nem_menekulhet_a_Jobbik_az_ASZ_szerint_szabalyosan_jartak_el

 

Bokros: Gyurcsány átvert bennünket

 

Kirekesztés – ezzel a szóval jellemzi a MOMA elnöke az MSZP és a DK magatartását a demokratikus ellenzéki szövetség tárgyában.

Ugyanis a pártelnök Bokros szerint csütörtökön lehullott a DK álarca. „Négy hónapi hitegetés, sőt hazudozás után a DK elnöke végre bevallotta: nem akarnak megállapodni a Modern Magyarország Mozgalommal.” Azt mondta, szeptember elején még Gyurcsány sürgette a megállapodást.

Mi változott azóta? Semmi. Szándéka hamis volt, átvert bennünket. Kirajzolódik végre, hogy mit akarnak és mit nem akarnak a baloldal magukat nagynak képzelő pártjai.

Szerinte a cél az, hogy lekaszálják a kis pártokat, erről szól az Együtt kirekesztése is. A nagyok szerinte csak pénzt akarnak, „a megélhetési politikusok túlélési stratégiájának ez elengedhetetlen része. Ha nem ülnek a parlamentben, akkor ugyanis munkanélküliek lesznek.” És ezzel együtt nem akarnak rendszerváltást és demokratikus ellenzéki szövetségkötést.

http://hvg.hu/itthon/20180112_Bokros_Gyurcsany_atvert_bennunket

Soros szerint a propaganda még a tisztességes embereket is megrontja

 

A magyar származású amerikai milliárdos családja megmentőjére, Brandeisz Elzára emlékezik, aki 111 évesen hunyt el. Sokat köszönhet neki, de megdöbbentette, amikor megmentője a cigányságról kérdezte.

Brandeisz Elza haláláról a hvg.hu is írt, az idős asszony január 6-án hunyt el. Az elmúlt két évben már nem fogadott vendégeket, gondozói egymást váltották az ágyánál, és szeretettel gondozták, óvták. 110. születésnapján megírtuk, hogy az 1907. szeptember 18-án született asszonyt 1995-ben a Világ igaza díjjal tüntették ki, miután a holokauszt ideje alatt megmentette Soros György édesanyjának, Szűcs Erzsébetnek az életét, akivel egy tanítványa révén ismerkedett meg.

http://hvg.hu/itthon/20180112_Soros_szerint_a_propaganda_meg_a_tisztesseges_embereket_is_megrontja

 

Kósa Lajos államtitkárának családjánál is landolt egy kis állami támogatás

 

Horváth István korábban harciasan védte miniszterét, amikor Kósa Lajos anyjának érdekeltségébe egy állami támogatásokkal megsegített sertéstelep került.

Horváth István államtitkár – aki egyben a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke is – akkor harcias közleményben védte miniszterét. Kiderült, Horváth felesége hasonlóan szerencsésnek tűnik, mint Kósa Lajos édesanyja, ha állattelepekről van szó.

http://hvg.hu/itthon/20180112_Kosa_Lajos_allamtitkaranak_csaladjanal_is_landolt_egy_kis_allami_tamogatas

 

HEVES ÉS ERŐSZAKOS KAMPÁNYRA KELL FELKÉSZÜLNI

ECHO TV - NAPI AKTUÁLIS

 

Az, hogy a lehető legkorábbra, április 8-ára írta ki Áder János köztársasági elnök az országgyűlési választás időpontját igazából minden mindenki számára jó, mert rövid lesz a kampány és viszonylag rövid ideig kell ezt a hangulatot, az ellenzéki pártok szinte példa nélküli vádaskodásait hallgatniuk az állampolgároknak – jelentette ki a durva kampányra számító Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője Napi aktuális című műsorunk csütörtök esti adásában.

 

http://magyaridok.hu/belfold/heves-es-eroszakos-kampanyra-kell-felkeszulni-2673367/

 

TÖRVÉNYCSOMAG KÉSZÜL A SOROS-TERV ELLEN

ECHO TV - NAPI AKTUÁLIS MAGYAR IDŐK

 

A január 17-ei kormányülés egyik fő témája lesz egy olyan törvénycsomag, amely a Soros-terv megakadályozása érdekében kerül a kormány asztalára. A legutóbbi nemzeti konzultáció eredményei kötelezettséget adtak a kormánynak, miszerint cselekednie kell, és ennek meg kell nyilvánulnia a jogalkotásban is – közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Napi aktuális című műsorunkban.

 

http://magyaridok.hu/belfold/torvenycsomag-keszul-soros-terv-ellen-2673331/

 

LÁZÁR JÁNOS: A MEZŐHEGYESI MÉNESBIRTOK IS BIZONYÍTJA, HOGY AZ ÁLLAM JÓ TULAJDONOS

MTI

Lázár János szerint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a példa arra, hogy a magyar állam jó tulajdonos lehet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Mezőhegyesen sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a cég már az első évben is közel egymilliárd forintos eredményt ért el, amelyet visszafordít a fejlesztésekbe, egyebek mellett gépbeszerzésekre. „Ha nem a magyar állam működteti Mezőhegyest, az egész szétesik” – fogalmazott.

 

http://magyaridok.hu/gazdasag/lazar-janos-mezohegyesi-menesbirtok-bizonyitja-hogy-az-allam-jo-tulajdonos-2673766/

Hiába mondja a kormány, hogy minden rendben, továbbra is sok tanár hiányzik a közoktatásból

Több mint 300 aktív álláshirdetést találtunk, csak Budapesten nyolcvannál több betöltetlen tanári állás van jelenleg.

Miután tavaly szeptemberben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a pedagógushiány nem országos, hanem helyi jelenség, utánanéztünk, hány magyar települést sújt a lokálisnak mondott probléma. Megrendítő eredményre jutottunk: a tanév kezdete után közel egy hónappal több mint 180 olyan települést találtunk, ahol tanítót vagy szakos tanárt kerestek.

Azóta közel négy hónap eltelt, kíváncsiak voltunk, javult-e a helyzet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ugyanis néhány nappal ezelőtt mindenkit megnyugtatott, mondván:

megszűntek a problémák a köznevelésben.

 

https://24.hu/belfold/2018/01/12/a-tanev-kozepen-is-dobbenetes-merteku-a-tanarhiany/

Ezek Magyarország leggazdagabb települései – Felcsút és a Tiborcz család falva is a listán

 

Az egy főre jutó vásárlóerő szempontjából a legmódosabb település a IX. kerület a legszegényebb pedig a borsodi Csetenye. A hazai csúcsokat és mélypontokat sorba vevő listán a miniszterelnök és családjához köthető Felcsút és Csabdi is előkerül, no, persze az élet naposabb oldalán.

https://zoom.hu/hir/2018/01/12/ezek-magyarorszag-leggazdagabb-telepulesei-felcsut-es-a-tiborcz-csalad-falva-is-a-listan/

Hat órán belül „be kellene vonulniuk” a tanároknak és óvónőknek

 

A Terrorelhárítási Központ is csak a sajtóból értesült az Emberi Erőforrások Minisztériumának óvodákat és iskolákat érintő akciójáról.

Bármely különleges jogrend elrendelése esetén az óvodákban és az iskolákban „valamennyi képzést be kell szüntetni”. Ha a megelőző védelmi helyzet, a terrorveszélyhelyzet, a rendkívüli állapot, a szükségállapot vagy az országot ért váratlan támadás miatt bevezetendő rendkívül intézkedéseket munkaidő után vagy hétvégén rendelik el, „az intézmény objektumaiban kell elhelyezni és egyben kell tartani a személyi állományt”.

Egyebek között ilyen rendelkezéseket tartalmaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának Honvédelmi Intézkedési Terve (HIT), amely alapján az óvodáknak és az iskoláknak (fenntartótól függetlenül) június 30-ig, majd azt követően minden évben október 31-ig el kell készíteniük a saját intézményükre szabott tervet.

https://zoom.hu/hir/2018/01/12/hat-oran-belul-be-kellene-vonulniuk-a-tanaroknak-es-ovonoknek/

„Nem jó hír” Magyarországnak az amerikai szenátorok jelentése

 

Nem véletlen, hogy az amerikai felsőház demokrata szenátorai akkor készítették el jelentésüket az orosz befolyásról, amikor az uralja az amerikai közbeszédet. Kaló Máté Amerika-szakértő szerint ugyanakkor a Magyarországról szóló részekre is mindenképpen oda kell figyelni, mert fontos üzenete lehet.

 

https://zoom.hu/hir/2018/01/11/nem-jo-hir-magyarorszagnak-az-amerikai-szenatorok-jelentese/

700 ezres álomfizetés ütheti a markod: végzettség sem kell hozzá

·         Pénzcentrum

Miközben Magyarországon óriási problémát jelent a víz-, gáz- és villanyszerelők hiánya, addig külföldön is nagyon keresettek a magyar szakmunkások. Mindössze egy erős alap német nyelvtudásra, B típusú jogosítványra és némi külföldi munkatapasztalatra van szükség, cserébe viszont a havi 700 ezres fizetés sem álom. 

 

https://www.penzcentrum.hu/karrier/700-ezres-alomfizetes-utheti-a-markod-vegzettseg-sem-kell-hozza.1062947.html

Huszti Szabolcs havi 20 milliót keres a Videotonnál –

Bejelentette a Videoton, hogy Huszti Szabolcs a klubban folytatja pályafutását. A 34 éves, hat hónap­ja sérült középpályás lehet a legjobban kereső NB I-es focista.

 

http://www.borsonline.hu/sport/havi-20-millioert-ir-ala-huszti-a-vidibe/146158

Napokra bezárnak a helyi hivatalok

Havonta egy nappal bővülő folytatólagos sztrájkot kezdenek ma az önkormányzati hivatalok dolgozói az alacsony bérek ellen tiltakozva. Közülük 18 ezren tíz éve nem kaptak egy fillér béremelést sem. Bő másfél év leforgása alatt ez a negyedik akció ebben a szférában. Ezek közül a 2016 júniusában tartott első munkabeszüntetés járt némi eredménnyel, de azóta a kormány mindössze arra volt hajlandó, hogy meghallgassa az önkormányzati szövetségek és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) álláspontját, érdemi lépést nem tett, sőt tavaly év végén egyértelműen kijelentette, hogy nem foglalkozik a választás előtt ezzel a kérdéssel. A kitartó érdekvédelmi harc alapja, hogy a települési hivatalokban dolgozók közül 18 ezer ember tíz éve nem kapott egyetlen fillér béremelést sem. Ahol emelkedtek a bérek, ott is csak annyi történt, hogy a település bevételei fedezetet adtak erre, a kormány pedig megengedte, hogy fizessenek saját embereiknek. A szakszervezet három év alatt 50 százalékos béremelésért harcol, amelynek első lépcsője egy azonnali 25 százalékos emelés megvalósítása.

Az MKKSZ egy Magyarországon még szokatlan tiltakozási formát választott, amikor folytatólagos sztrájkot hirdetett meg 

http://nepszava.hu/cikk/1150080-napokra-bezarnak-a-helyi-hivatalok

Egy paksi titokkal kevesebb: egyre nyilvánvalóbb, miről tárgyalt Oettinger Orbánnal

A kormány továbbra is próbálja titkolni, miért jött Günther Oettinger uniós biztos 2016 májusában Budapestre, de a Jávor Benedek EP-képviselő által megszerzett dokumentumok szerint biztosan nem azért, amit az Orbán-kabinet állít.

Mint Jávor lapunk kérdésére felidézte, Oettinger hivatalosan azért jött Magyarországra, hogy az önvezető autózás fejlesztésével kapcsolatos magyar eredményekről és szándékokról tájékozódjon. A valóságban azonban az önvezető autók témája csak hetekkel a biztos meghívása után merült föl először a látogatást előkészítő levelezésben. Ráadásul kiderül a papírokból, hogy az egész utazás központi eleme az Oettinger-Orbán vacsora volt, amelyet a biztos olyan fontosnak tartott, hogy magánrepülőgépet vett igénybe a pontos érkezéshez – történetesen a Paks ügyében eljáró német lobbista magángépét. Nem sokkal a megbeszélés után pedig a kormány gyökeresen módosított a paksi tender elhagyása ügyében zajló uniós eljárásban addig képviselt álláspontján (bevezetve egy olyan érvet, amely a német sajtó szerint Oettingertől származik – nevezetesen azt, hogy azért kellett verseny nélkül szerződnünk az oroszokkal, mert technológiai okok miatt csak ők tudnak a jelenlegi atomerőmű mellett új reaktorokat építeni), amit kisvártatva a Bizottság el is fogadott, jóváhagyva a beruházást.

 

http://nepszava.hu/cikk/1150121-egy-paksi-titokkal-kevesebb-egyre-nyilvanvalobb-mirol-targyalt-oettinger-orbannal

Zuckerberg gyökerestül felforgatja a Facebookot

Mark Zuckerberg eget-földet megrengető változásokat jelentett be  csütörtökön a Facebook háza táján. Újragondolták a hírfolyamokat, vagyis azt a felületet, amit ön is Facebookként ismer, és ami az elmúlt években kattintásvadász hírek, fizetett hirdetések és cuki kisállatos videók végtelen folyamává változott.

A következő hetekben azt fogja tapasztalni, hogy a falán egyre kevesebb lesz a figyelemvadász tartalom, és egyre többször jelennek meg az ismerősök és családtagok személyes bejegyzései, pont úgy, mint régen. De azokból sem minden. A komment lesz az új lájk

és ez rövidtávon a Facebooknak is fájni fog. Zuckerberg szerint ezzel számolnak is, de hosszútávon terveznek, és a nap végén azt akarják, hogy a Facebookon eltöltött idő értékesebb legyen.

Mark Zuckerberg csütörtöki bejelentése után sorra jelennek meg nyilatkozatok a Facebook más vezetőitől, a New York Timesnak nyilatkozó Adam Mosseri (a Facebook vezető termékmenedzsere) például komoly visszaesésekkel és hatalmas hisztivel számol az üzleti világtól és a teljes világsajtótól. A Facebookot eddig is sok kritika érte, amiért folyamatosan változtatja a játékszabályokat, és kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokkal befolyásolja, hogy kinek mit mutat meg az üzenőfalon, de ami most jön, arra nem volt példa az elmúlt években.

 

 

https://index.hu/tech/2018/01/12/oriasi_valtozasok_jonnek_a_facebookra/

 

Rónai Egon nekiment a 444-nek: amit mondott, azt nem teszik zsebre

 

Tegnap óta dúl az interneten a háború két nagy médium között. A 444-en megjelent ATV-t támadó cikkre sorban reagálnak a népszerű televízió sztárjai. Most a mindenki közül legismertebb Rónai Egon is megszólalt. Amit a 444 újságírói kapnak tőle, abban nem lesz köszönet.

Egy internetes portál “leleplező” és “oknyomozó” cikket jelentetett meg az ATV-ről. Nyilván a megrendelő elégedett.
Lentebb erről egy barátomnak ezt válaszoltam (idemásolom, mert általánosságban is ez a véleményem):
Bemegyek ma este az ATV-be, egy hatalomkritikus – nem ellenzéki, mert az ellenzék is a hatalom része – műsort, tehát a sajtó igazi feladatát képviselő Egyenes beszédet vezetni. Azok lesznek a vendégek, akiket én egyeztettem a szerkesztővel és azt kérdezem, ami esz
embe jut. És ez így van mindennap. És így dolgoznak híradós és startos reggeli kollégáim is. A Fórumban arról beszélhetnek az emberek, ami a szívükön van. Ez a lényeg. Meg hogy senki nem mondja meg Vujity Tvrtkonak, hogy lehet-e szociálisan érzékenykednie. Bomberának, hogy szabad-e civilkednie, Kárásznak, hogy kivel “kötelező” szimpatizálnia, Krug Emília vagy én mindenhol, a vendégek pártállásától függetlenül kereshetjük az igazságot. Ez az ATV. Kérlek, ne azt kérd számon egy televízión, hogy a nap minden percében az ízlésed szerint beszéljen. Hanem hogy a legjobb tudása szerint igazat beszéljen és néha (minél gyakrabban persze, ez egy érthető igény) az ízlésed szerint. De ha nem így van, az még nem árulás, nem átállás. Egy sokszínű világ sokféle gondolkodásmódja jelenik meg a televízióban a korábbi egyöntetűséggel szemben.

 

http://ellenszel.hu/2018/01/11/ronai-egon-444/

Hivatalos! Megérkezett az értesítés a kvótaperről

Hivatalosan is megérkezett az Európai Bizottság keresetlevele az Igazságügyi Minisztériumba (IM) arról, hogy a testület megindítja az eljárást az Európai Bíróság előtt Magyarország ellen az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt - közölte a tárca az MTI-vel. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1150116-hivatalos-megerkezett-az-ertesites-a-kvotaperrol

Áttörés Németországban: bajba kerülhetnek Orbánék

A német uniópártok és a szociáldemokraták megállapodtak a nagykoalíció folytatásáról. Egy 28 oldalas dokumentumban rögzítették azokat a legfőbb alapelveket, amelyek a tényleges kormányprogram alapjául szolgálhatnak. A megállapodást még a szociáldemokraták jövő heti, január 21-én esedékes rendkívüli kongresszusán is jóvá kell hagynia a mintegy hatszáz küldöttnek. Amennyiben ez az akadály is elhárul, következhetnek a koalíciós tárgyalások.

 

http://nepszava.hu/cikk/1150124-attores-nemetorszagban-bajba-kerulhetnek-orbanek

Fidesz: A választáson száz évre eldőlhet Magyarország sorsa

 

Sorsfordító választás lesz április 8-án; arról kell dönteni, hogy áll-e a kerítés vagy sem, akár száz évre eldőlhet Magyarország sorsa – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken reggel az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Parlament (EP) jelenlegi összetételében az utolsó teljes évét kezdi. A Soros-féle erők megpróbálják keresztül erőltetni a kötelező kvóták rendszerét – mondta, hozzátéve: ezt nem szabad engedni, erről szól az áprilisi parlamenti választás Magyarországon.

Annak kapcsán, hogy megérkezett az Igazságügyi Minisztériumba az Európai Bizottság keresetlevele a kvóták miatt, Tuzson Bence arra hívta fel a figyelmet: az EU tagállamai közül egyedül Málta hajtotta végre a kvótadöntést, például Ausztria csak 1,8 százalékban, Szlovákia 1 százalékban, mégis csak Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen indítottak kötelezettségszegési eljárást. Magyarország elő fogja adni érveit, így például, hogy a megoldás nem a kvóta, hanem a határok megerősítése, a problémákat pedig ott kell kezelni ahol keletkeznek – tette hozzá.

http://mandiner.hu/cikk/20180112_fidesz_a_valasztason_szaz_evre_eldolhet_magyarorszag_sorsa

 Lendvai Ildikó Civil beszéd - Karácsony, és akiknek nem kell

 

„Akiknek kell” és „akiknek nem kell” a Karácsony Gergely-féle hídmodell, azoknak most el kell dönteniük: mit tekintenek 2018 legnagyobb tétjének. Mert csak ez határozhatja meg, hol húzzák meg a politikai választóvonalakat. Szerintem a tét az, sikerül-e talán az utolsó percben a váltókat átállítani. Európában most dől el, kik kerülnek a fősodorba, a gyorsan haladó maghoz, és kik sodródnak a magába zárkózó perifériához. Magyarország ma az utóbbi irányba száguld őrült sebességgel. Azonnal másik sínre kell állítani. E cél esetében a törésvonal a demokratikus tábor „régi” és „új” erőit nem egymástól választja el, hanem a Fidesztől és a Jobbiktól. Akkor pedig mégiscsak kell az a szellemi-politikai híd a demokratikus tábort átszelő szakadék fölött, épüljön az bármilyen technikával. A híd, amelyet most Karácsony Gergely küldetése jelképez.

 

http://nepszava.hu/cikk/1150135-civil-beszed---karacsony-es-akiknek-nem-kell

Trump: Miért mindenki a „szarfészek” országokból jön hozzánk?

2018. január 12. 08:39

Donald Trump alpári jelzővel illette az Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáját, és hozzátette: inkább olyan országokból kellene „behozni” bevándorlókat, mint Norvégia.

http://mandiner.hu/cikk/20180112_trump_miert_mindenki_a_szarfeszek_orszagokbol_jon_hozzank

 

Dráma: meghalt a magyar oltásellenes mozgalom vezetőjének kisbabája – Kezdődik a tárgyalás

Megkezdődött az oltáskritikusok szövetsége egykori vezetője és feleségének pere a Budapest Környéki Törvényszéken - számolt be az RTL Klub Híradója.

A házaspárt szándékos emberöléssel vádolják, mert a vád szerint hathetes kisfiuk azért halt meg öt éve, mert nem engedték neki beadni a születéskor kötelező K-vitamint. 

A kisbaba másfél hónappal később rosszul lett, sugárban hányt, de a szülők a vád szerint nem hívtak hozzá orvost, az apa megtiltotta azt, csak késő este hívták ki az ügyeletet a gyerekhez, de ekkor is akadályozták az orvosi ellátást, valamint azt is, hogy a mentő kórházba vigye a babát.

A gyereket végül mégis elvitte a mentő, de egy héttel később a kórházban meghalt, a vádirat szerint a vitaminhiány miatti vérzékenységtől agyvérzést kapott. 

http://hvg.hu/itthon/20180112_Birosag_elott_a_szulok_akiknek_gyereke_meghalt_mert_nem_kapott_oltast

 

Friss Ángyán-jelentés: Borsodban a nagy holdingok és főleg Fidesz-közeli érdekkörök taroltak

Tállai András és Budai Gyula neve elég gyakran feltűnik a korábbi fideszes államtitkár legfrissebb jelentésében.

Azé a föld, aki megfizeti – Fejér, Somogy, Győr-Sopron és Szolnok megye után Borsod megye földprivatizációját elemezve, az állami földek árverési nyerteseit összesítve is erre a következtetésre jutott Ángyán József. A korábbi fideszes agrárállamtitkár azt mondta a magyarnarancs.hu-nak, miután elküldte nekünk tanulmányát: nem lepte meg, hogy akárcsak az általa már korábban kielemzett négy megyében, úgy Borsodban sem azok jutottak földhöz, akiket a kormánypropaganda emleget. Azaz nem a helyben élő családi gazdálkodók, hanem, ahogyan friss jelentésében írja, például Budai Gyula és Tállai András rokonai, vagy éppen fitneszinstruktor, marketingmenedzser, kormányközeli polgármester, gépjármű-, fémhulladék-, sőt könyvkereskedő nagyvállalkozó.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/friss-angyan-jelentes-borsodban-a-nagy-holdingok-es-foleg-fidesz-kozeli-erdekkorok-taroltak-108723

 

A választási matek veresége az emberiességi érvekkel szemben

Setét Jenő roma aktivista és Heller Ágnes között nagyon tanulságos vita zajlott Baló György szerdai műsorában.

A vita megtekintése mindazoknak ajánlott, akik számára valós dilemma a választási összefogás a Jobbikkal. Setét Jenő érvei világosak és egyértelműek, Heller Ágnesé indulatból fakadóak és nem kellőképpen megalapozottak, ezért el is bizonytalanodók és önellentmondásokkal teliek. (A vita előzménye a Heller Ággnessel és a Setét Jenővel készített Narancs-interjú – a szerk.)

És még nem is hangzott el minden logikus – taktikai, stratégiai, politika-technikai – ellenérv, amely a Jobbikkal való szövetséget képtelenséggé, vállalhatatlanná és minden szempontból veszélyessé is teszi. Például ilyenek: Milyen kormányzás lenne lehetséges a Jobbikkal szövetségben? Miként elképzelhető egy esetleges, de csekély fölényű győzelem esetén a kormányzás, ha a minimális előny nem biztosít jogi lehetőséget a NER azonnali lebontására? Miként lesznek ellenőrzés alatt tarthatók és szükség esetén megfékezhetők az elbukó Orbán védelmében szerveződő, szélsőséges indulatoktól fűtött és könnyen eszkalálódó tüntetések?

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-valasztasi-matek-veresege-az-emberiessegi-ervekkel-szemben-108719

 

Már majdnem hétezer köztisztviselő csatlakozott a pénteki és hétfői sztrájkhoz

A munkabeszüntetéssel azt akarják elérni, hogy a tíz éve változatlan köztisztviselői illetményalap elfogadható mértékben emelkedjen.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/mar-majdnem-hetezer-koztisztviselo-csatlakozott-a-penteki-es-hetfoi-sztrajkhoz-108720

 

 Nehogy már Esterházy Péter születésnapján ünnepeljük a magyar prózát!

A magyar költészetnek és a magyar drámának is régóta van ünnepnapja. Előbbit április 11-én, József Attila születésnapján, utóbbit szeptember 21-én, Az ember tragédiája bemutatójának napján ülik minden évben. A magyar próza azonban ünnep nélkül árválkodott.

Egészen a tavalyi könyvhétig. Ekkor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) kezdeményezte, hogy 

Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja. 

Pár hónappal később az ellenzékben és kormányon is a Fidesz mellett álló Magyar Írószövetségnek hirtelen bevillant, ami évtizedeken keresztül nem jutott eszükbe: hogy csak meg kellene ünnepelni azt az édes magyar prózát! A számtalan kínálkozó dátum közül ráadásul egy olyan írót és olyan napot választottak, amivel 2018-ban be tudják előzni Esterházy születésnapját:

az ő javaslatuk szerint legyen a magyar próza ünnepe február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

Az Írószövetség közleménye egyáltalán nem említi, hogy volt egy másik, az övéket megelőző javaslat, csak egy sunyi célzást tesz, amikor azt írja: „a február 18-án megrendezésre kerülő Magyar Próza Napja a tavaszi könyves szezon méltó nyitánya lenne, amely kellő távolságban van más nemzeti és kulturális ünnepeinktől, nem kell attól tartani, hogy egybemosódik pl. a Költészet Napja vagy más nevezetes közösségi esemény megünneplésével, mint a korábban a sajtóban is megjelent dátumok.”

 

https://444.hu/2018/01/12/nehogy-mar-esterhazy-peter-szuletesnapjan-unnepeljuk-a-magyar-prozat

 

WSJ: egy pornószínésznő 130 ezer dollárt kapott, hogy ne beszéljen a Trumppal való viszonyáról

 

Wall Street Journal névtelen forrásokra hivatkozva állítja, hogy Donald Trump egy évvel a Melaniával kötött házassága után, 2006-ban a Tahoe-tó partján rendezett golfverseny során lefeküdt Stephanie Clifford pornószínésszel. Tekintettel az elnök elleni számos zaklatási vádra, azt is hozzá kell tenni, hogy Clifford azt mondta a barátainak: az együttlét kölcsönös belegyezéssel zajlott. 

 

https://444.hu/2018/01/12/wsj-trump-ugyvedje-130-ezer-dollart-fizetett-egy-pornoszineszno-hallgatasert