2018, január 12 - 08:05 Sajtószemle

Gabriel Garcia Márquez titkai a világhálón

2014 novemberében a Harry Ransom Center, a texasi egyetem múzeuma körülbelül kétmillió dollárért megvásárolta Gabriel García Márquez irodalmi örökségét. Most ez a hagyaték mindenki számára ingyen hozzáférhető lett a világhálón. Ez szokatlan dolog, annál is inkább, mert a művekre még érvényes a szerzői jog. A múzeum azonban hangsúlyozza, hogy e szabad hozzáférés az örökösöknek köszönhető, akik nem kifogásolták az eljárást. Több mint 27 ezer dokumentumról van szó, amelyek 50 évet fognak át. A nyelvük döntően spanyol, de akadnak írások olaszul, franciául és angolul is. Fotókat, esszéket, leveleket, feljegyzéseket is tartalmaz az örökség, sőt annak a beszédnek a felvételét is, amelyet Márquez 1982-ben mondott el Stockholmban az irodalmi Nobel-díj átvételekor. Vannak a hagyatékban még soha nem publikált anyagok, amelyből kiderül, hogy kikhez fűzték baráti szálak, többek között Fidel Castro kubai elnökhöz, milyen szenvedélyek és rögeszmék tették őt a dél-amerikai irodalom legendás figurájává, „Gabóvá”. De abba is betekintést nyerhetünk, hogy mi volt az olyan remekművek alkotói hátterében, mint a Száz év magány.

http://nepszava.hu/cikk/1149689-gabriel-garcia-marquez-titkai-a-vilaghalon

Itt látható a hagyaték

http://sites.utexas.edu/ransomcentermagazine/tag/gabriel-garcia-marquez-archive/

HÁNY DOLLÁRMILLIOMOS ÉL A FÖLDÖN, ÉS HOL TENGETIK ÉLETÜKET?

Összesen egy szegednyi, szám szerint nagyjából 160 ezer olyan ember él a világon, akinek vagyona eléri vagy meghaladja a 30 millió dollárt. 

Másfél millióan kénytelenek megelégedni 5 és 30 millió dollár közötti vagyonnal, mig legalább 1 millió dollárja nagyjából 15 millió embernek van a Földön. 

https://qubit.hu/2018/01/11/hany-dollarmilliomos-el-a-foldon-es-hol-tengetik-eletuket

 

Orbán elárulta, hogy Felcsúton igazából művészeti akadémiát alapított

 

„Ez az én földem, amit a klubnak adományoztam” – mutatott körbe a Pancho Aréna tetejéről Orbán Viktor a Guardian két újságíróját idegenvezetve Felcsúton, akik egyébként nagyon jól tudták, hogy a miniszterelnök felesége nevén lévő területeket mutat, de Orbánt ez nem zavarta és folytatta: „Itt, itt és itt is tudunk terjeszkedni, vannak terveink.”

A brit lap Orbán és a foci kapcsolatáról közölt hosszú cikke bővelkedik az ilyen momentumokban, ugyanis a magyar miniszterelnök úgy vezette körbe az újságírókat a felcsúti stadionban – miután a kezébe adták egyikük fociról írt könyvét –, mint magánbirodalmán, nem titkolva büszkeségét a semmiből felhúzott Puskás Akadémia kapcsán. A kis magántúra alatt pedig úgy beszélt Orbán a britekkel felcsúti terveiről és a fociról, mintha elfelejtette volna, hogy újságírókkal beszél.

A cikk onnan lesz érdekes, hogy felhívja Orbán az újságírókat a felcsúti skyboxba, ahol rajta kívül három egyenruhás pincér és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője álldogál. Orbán kedvenc újságja főszerkesztőjének a sztoriban annyi szerep jut, hogy egyszer szervilisen azt mondja: „Teljes mértékben, miniszterelnök úr!”

A futball furcsa kombinációja annak, hogy az ember egyszerre szabad és katona. Csapatban kell létezni, de kreatívnak is kell lenni

 

https://24.hu/belfold/2018/01/11/orban-elarulta-hogy-felcsuton-igazabol-muveszeti-akademiat-alapitott/

 

Orbán Gáspár: A magyar nemzetnek nincs más esélye, mint Jézus Krisztus

 

A Felház három vezetőjéből kettő – Orbán Gáspár mellett Ember Illés – interjút adott a Business Class Magazinnak, amiben arról beszéltek, mit jelenthet a hipszter, milyen a viszonyuk a Hit Gyülekezetével és mennyibe kerülnek rendezvényeik.

Arra egy egész csapat van, aki azért szokott imádkozni, hogy összejöjjön a pénz, amikor pedig nincs meg a megfelelő keret, gyűjtenek, adományokat várnak. Rendezvényeikre sportolók, énekesek is vesznek részt, de olyan

szupersztárok, mint a Szent Szellem, Jézus Krisztus megjelennek a rendezvényeiknek – mondta Orbán.

A mai fiatalokról azt mondták, a valláshoz való viszonyuk rendkívül negatív, aminek örülnek, mert ezeknek az embereknek elegük van a hamis szokásokból, de éheznek a hitre. Ember szerint a magyarok „ugyanolyan hévvel, ugyanolyan őszintén utasítják el Istent, és fogadják is be a szívükbe.”

Orbán ehhez hozzátette:

A magyar nemzetnek nincs más esélye, mint Jézus Krisztus.

 

http://hvg.hu/itthon/20180111_Orban_Gaspar_A_magyar_nemzetnek_nincs_mas_eselye_mint_Jezus_Krisztus

 

160 milliót szerzett az iskolájának, mégis mennie kellett

 

A somlóvásárhelyi általános iskola tavaly három uniós pályázaton is elindult, és mindhármat meg is nyerte. A siker a magyar közoktatás léptékivel mérve óriási összeget, 160 millió forintnyi támogatást hozott az évek óta lendületesen fejlődő intézménynek. Az igazgatónő fejlesztési terveinek azonban most nem várt következményei lettek. A tankerület vezetője december elején munkatársaival megszállta az iskolát, és mire elmentek, az igazgatónő aláírta saját lemondó nyilatkozatát, és idegösszeomlást kapott. A történtek hátteréről hivatalos magyarázat nem érkezett a tantestülethez, a megüresedett intézményvezetői székbe az egyik szomszéd település tanítónője ülhetett be. A ráadás az volt, hogy a Somlóvásárhelyen megírt legnagyobb összegű pályázatot egy másik falu iskolájának adta a tankerületi vezető.

Somlóvásárhely szülői közössége karácsony előtt kért segítséget az emberierőforrás-minisztertől: 160-an írták alá a Balog Zoltánnak küldött levelet, miután kiderült számukra, hogy a helyi iskolát felügyelő pápai tankerület vezetője egyik napról a másikra eltávolította az igazgatót. A négydiplomás Martonné Vathy Hedvig több mint harminc éve dolgozott a somlóvásárhelyi iskolában, és 10 éve vezette az intézményt.

 

https://24.hu/belfold/2018/01/11/160-milliot-szerzett-az-iskolajanak-megis-mennie-kellett/

 

Hadházy: A kínai pénzből épülő vasút nem egyszerű korrupció, hanem hazaárulás

 

Európa országaiban, és különösen a szomszédos államokban a magyar árak töredékéért építenek a kínai pénzből hitelezett Budapest-Kelebia vonalhoz hasonló paraméterű vasúti pályákat. Magyarországon 2,5-4,5 milliárd forint/km az átlagár, Európa más országaiban azonban 200-900 millió forint/km költséggel is remek vasutak épülnek.

 

https://24.hu/belfold/2018/01/11/hadhazy-a-kinai-penzbol-epulo-vasut-nem-egyszeru-korrupcio-hanem-hazaarulas/

 

TASZ Pert indítunk Hoppál és Páva ellen a megtámadott pécsi civil szervezettel

 

A segítő szervezet azért került a kormányzati propaganda célkeresztjébe, mert támogatást nyert el a Nyílt Társadalom Alapítvány pályázatán. Ez a forrás egyébként csak kisebb részben illeti meg őket - azt „tovább-pályáztatásra” kapták, hogy más, dél-dunántúli civil szervezetek működését segítsék vele. A pályázatok esetében a politikai tevékenység kizáró ok, és azért van szükség a tovább-pályáztatásra, hogy a helyi igények szerint használhassák fel a forrásokat, amiket a helyben élők ismernek a legjobban.

A nyilatkozat elfogadása mellett Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter, a választókerület országgyűlési képviselője a médiában támadta az Emberség Erejével Alapítványt, melyet bár konkrétan nem neveztek meg, az felismerhető volt. Az ellenséges légkör miatt az alapítvány már megígért helyiségbérleti lehetőségét visszamondta a tulajdonos, és félő, hogy a pályázati lehetőségekre is kevesebben jelentkeznek, mint amekkora forrásigénye a régió civil szervezeteinek van – emellett pedig gyalázkodó emailek landolnak az Emberség Erejével email-fiókjában. Azóta számos más nagyvárosban is önkormányzati kommunikációs offenzíva indult a helyi civil szervezetek ellen.

https://tasz.hu/hirek/pert-inditunk-hoppal-es-pava-ellen-megtamadott-pecsi-civil-szervezettel

Soros-féle nyomás települési szinten

Soltész Miklós: Teljes joggal foganatosítanak bizonyos lépéseket egyes önkormányzatok vezetői a bevándorláspárti szervezetekkel szemben, az ott élők biztonsága érdekében

Magyar Hírlap 

Soros tavaly elképesztő összegeket osztott szét a neki dolgozó, világszerte tevékenykedő NGO-k között, és ebből a forrásból jutott Magyarországra is. Továbbra is az a céljuk, hogy az egyes államok belügyeibe avatkozzanak – mutatott rá lapunknak nyilatkozva a civil ügyekért is felelős államtitkár. Soltész Miklós szerint a kötelező betelepítés a magyar falvakat és városokat is fenyegeti.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/107849/Sorosfele_nyomas_telepulesi_szinten

 

Orbánék titokban befogadtak 1300 menekültet

Altusz Kristóf elárulta, miért nem hozták ezt nyilvánosságra.

 

Titokban Magyarország már befogadott 1300 menekültet. A Hír Tv szúrta ki a külügyminisztérium helyettes államtitkárának nyilatkozatát egy máltai lapban.

Altusz Kristóf azt mondta, nem rasszizmus, hogy Orbán Viktor a  Bildnek adott interjúban a muzulmán menekülteket megszállóknak nevezte. A Times of Malta című lapnak a külügyi helyettes államtitkár azt mondta, magyarul ez bevett szóhasználat, a kormányfő csak azért használta a kifejezést, hogy jelezze, Magyarország nem követheti a francia vagy a német példát.

Altusz Kristóf arról is beszélt, hogy 1300 menekültet már befogadtunk, ezt az ő biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra.

Nonszensznek nevezte a feltételezést, hogy a Brüsszel elleni harc az EU-ból való kilépést készíti elő, a szabadságjogokkal kapcsolatos problémákat csak a a föderalista uniós tagok gerjesztik, Magyarország nem akar a közösség fekete báránya lenni.

https://24.hu/kulfold/2018/01/11/orbanek-titokban-befogadtak-1300-menekultet/

 

Dupla oldalon foglalkozik Mészáros feleségének képeivel a felcsúti újság

Az önkormányzati lap szerint Mészárosné Kelemen Beatrixnek tiszta és finom művészi lelke, valamint különös festői hivatása van. Képei gyógyítanak, a festéshez "fentről" kapja az indíttatást.

A havonta megjelenő Felcsúti Hírlaphoz akkor jutottunk hozzá, amikor legutóbb Felcsúton jártunk, de sokáig egy kocsi hátsó ülésén porosodott, felszedtük, majd le is dobtuk. Mígnem a Tumblr mikroblogon pörögni kezdett, hogy dupla oldalon foglalkoznak Mészáros Lőrinc feleségének művészi világával. Kincs, amiről eddig nem tudtunk, de szerencsére megtaláltuk a lapot.

A kapuban vár, s már a távolból mosolyog, körülötte ott ugrándozik pajkos kutyusa – kezdődik a cikk.

 

http://hvg.hu/itthon/20180111_A_felcsuti_ujsagban_mutogatjak_Meszaros_Lorinc_felesegenek_festmenyeit

 

Tíz körzetben méri végül meg az ellenzéki erőviszonyokat Gulyás Márton Közös Ország Mozgalma

 

A Közös Ország Mozgalom legalább tíz választókerületben tart februárban képviselőjelölti vitákat és ezzel párhuzamosan közvélemény-kutatásokat indít az adott körzetekben, közölte Gulyás Márton mozgalma. Azt írják, a méréseket a beérkezett adományokból finanszírozzák, de a gyűjtésnek még nincs vége.

A felmérést személyes megkereséssel végzi majd a Závecz Research és a Medián, ezer fős mintán.

 

https://24.hu/belfold/2018/01/11/tiz-korzetben-meri-vegul-meg-az-ellenzeki-eroviszonyokat-gulyas-marton-kozos-orszag-mozgalma/

 

Az MSZP rácsukta az ajtót az Együttre

 

Molnár Gyula, Gyurcsány Ferenc, Juhász Péter – együtt tárgyalt a három párt, de az MSZP elzárkózó volt.

Juhász az egyeztetés után azt mondta, sajnálja, hogy Karácsony nem ment el, „így nehéz elképzelni azt, amit magáról állít, hogy ő az ellenzéki együttműködés közös miniszterelnök-jelöltje”. Ugyanakkor lehet, hogy azért nem ment el, mert tudta, mit mond majd az Együtt elnökének az MSZP elnöke, nem hajlandóak koordinálni.

Nem hajlandó elősegíteni azt a helyzetet, hogy mindenhol a legesélyesebb egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesszel kihívóként. Ezt történelmi bűnnek tartom.

Molnár Gyula a pénzzel indokolt, a koordináció befolyásolná az MSZP kampánytámogatásra kapott összegét, ezért nem hajlandó sehol engedni. „Tehát Szabó Szabolcsra, aki egyszer már megverte Németh Szilárdot azért indít rá jelöltet az MSZP, hogy több pénze legyen. Kovács Alex, akinek egyetlen politikai teljesítménye az volt a belvárosban, hogy ő is kapott kedvezményesen lakást, azért indul velem szemben, aki feltártam ezeket a panamákat, hogy az MSZP-nek több pénze legyen” – mondta Juhász.

http://hvg.hu/itthon/20180111_Az_MSZP_racsukta_az_ajtot_az_Egyuttre

 

Kockáztat az MSZP és a Párbeszéd: 10 százalékos küszöböt kell megugraniuk

 

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A közös lista azt jelenti, hogy az eredetileg ötszázalékos küszöb tízszázalékosra emelkedik. Ha ezt nem érik el, nem jutnak be listáról a parlamentbe.

Ez meglehetősen kockázatos lépésnek tűnik, a Republikon Intézet decemberi felmérése szerint ugyanis, amelynek az eredményét szerdán közölte a 24.hu, a biztos pártválasztók között 11 százalékra mérik a szocialistákat. A Párbeszédet pedig még az Együttel közösen 2 százalékra, de azóta szétváltak az útjaik.

https://24.hu/belfold/2018/01/11/kozos-listat-allit-az-mszp-es-a-parbeszed/

 

Simicska hirdetőoszlopán jelentek meg a kormány feleslegesnek vélt költései

 

A terjedelmes listáról úgy tudni, hogy azt nem a nagyvállalkozó állította össze, másvalaki(k) magánakciójáról lehet szó.

 

http://hvg.hu/itthon/20180111_Simicska_hirdetooszlopan_jelentek_meg_a_kormany_feleslegesnek_velt_koltesei

 

Áder János április 8-ra írta ki a parlamenti választásokat

http://168ora.hu/itthon/ader-janos-aprilis-8-ra-irta-ki-a-parlamenti-valasztasokat-101755

23 milliárdot költöttek a tranzitzónára Orbán-kormány, csak a migránsok nem jönnek

Többet fizetett az állam a konténerekből álló tranzitzónáért, mint amennyiért egy luxuspalotát adnak a belvárosban

Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly nyár végén beszélt arról, hogy 250-270 milliárd forintot költöttünk határvédelemre, és hogy ennek az összegnek a felét szeretné az Európai Unión behajtani.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő szerette volna megtudni, hogy pontosan mire ment el a pénz, ezért a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumtól és 19 állami szervtől kérdezte meg, hogy pontosan mire és mennyit költöttek.

Harangozó csak elnagyolt válaszokat kapott, de az például kiderült, hogy tranzitzónákra

https://444.hu/2018/01/11/tobbet-fizetett-az-allam-a-kontenerekbol-allo-tranzitzonaert-mint-amennyiert-egy-luxuspalotat-adnak-a-belvarosban

Budapesten már a kávéautomatából az Orbán-kormány propagandája folyik

444 olvasója küldte reggel az alábbi fényképet az Örs vezér téri Sugár üzletközpontba kihelyezett kávéautomatáról, ami tej és cukor mellett egy kis extrát is tud adni a reggeli kávé mellé:

Mint látható, a kijelzőn az állami hírtelevízió, az M1 műsora fut, így a vevők a friss kávéra várakozás közben folyamatosan friss információkat is kaphatnak Soros György legújabb nemzetrontásairól.

 

http://168ora.hu/itthon/budapesten-mar-a-kaveautomatabol-az-orban-kormany-propagandaja-folyik-100311

Orbánnak és rablóbandájának tiszta a lelkiismerete – Lányi András: Szükség van egy elvtelen technikai koalícióra

Arra hívja fel a közéletben tekintélyt élvező elvbarátait és ellenfeleit, hogy ne programokat gyártsanak, hanem szólítsák fel végre az ellenzéket az „elvtelen” együttműködésre, ami megszabadítana az Orbán-rendszertől. Lányi András író, filozófus, egyetemi tanár – aki megszerkesztette az LMP programját és vállalja is a felelősséget tartalmáért – azt állítja: az értelmiség közéleti szerepvállalása munkaköri kötelesség, a pártállamok pedig, ideológiától függetlenül, egyformák.

 

http://168ora.hu/itthon/orbannak-es-rablobandajanak-tiszta-a-lelkiismerete-lanyi-andras-szukseg-van-egy-elvtelen-technikai-koaliciora-66839

Kovács elszólta magát: milliárdokkal támogatja a kormány a Fidesz kampányát

A kormányszóvivő elismerte, 11 milliárd forintból újabb kampányba kezdhet a kabinet. Ezt vélhetően a Fidesz is össze tudja hangolni a választási kampányával.

Bár részleteket nem árult el Kovács Zoltán, de lényegében elismerte, „Magyarország ellenfeleitől” tartva újabb kampányba kezdhet a kabinet. A kormányszóvivőt annak kapcsán kérdeztük, hogy a minap kiderült, a Miniszterelnöki Kabinetiroda bőkezűen bánt reklámcégeivel, a Soros elleni kampányról ismert New Land Media, valamint a Lounge Design Kft. az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására újabb, több mint 11 milliárd forintot kapott, amit idén júliusig költhetnek el. A szerződéseket tavaly év végén kötötték.

 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/kovacs-elszolta-magat-milliardokkal-tamogatja-a-kormany-a-fidesz-kampanyat-2439186

Rétvári szerint minden rendben van az egészségügyben

Nem válaszolt érdemben Rétvári Bence az MSZP két országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére.

Heringes Anita és Gúr Nándor azt szerette volna megtudni, hogy munkakörökre lebontva pontosan hány dolgozó hiányzik az egészségügyi rendszerből. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára érthetetlennek minősítette a kérdést, és úgy fogalmazott, hogy a szakdolgozók helyzete rendezett, az egészségügyi ellátás pedig zavartalanul működik.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/retvari-szerint-minden-rendben-van-az-egeszsegugyben-2439399

Sztrájk jöhet, ha nem lesz béremelés az egészségügyben

Néhány napon belül új bértáblát dolgoz ki a Független Egészségügyi Szakszervezet – közölte Newsroom című műsorunkban Eisenhauerné Fördős Andrea. Az érdekképviselet alelnöke szerint ez tartalmazni fogja a 40 százalékos béremelési követelésüket is. Ha nem teljesülnek a szakszervezet kérései, akkor február közepén tarthatnak majd sztrájkot.

 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/sztrajk-johet-ha-nem-lesz-beremeles-az-egeszsegugyben-2439395

 

Sokat változott 19 nap alatt A Miniszterelnök Úr álláspontja arról, hogy mennyire erős is Magyarország

Senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll.

— Orbán Viktor miniszterelnök, 2017. december 22.

Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk.

— Orbán Viktor miniszterelnök, 2018. január 10.

 

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/10/sokat_valtozott_18_nap_alatt_a_miniszterelnok_ur_allaspontja_arrol_hogy_mennyire_eros_is_magyarorszag/

 

VONA A KINCSTÁRBAN

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Az úgy volt, hogy Kohn meglátogatta a Buckingham-palotát. Nagyot sétált, meggusztálta a termeket, a rengeteg kincset, olykor csettintett is egyet elismerően, de a végén így szólt: – Szép, szép, de én a helyükben bőrrel is kereskednék egy kicsit.

Na, hát éppen így járt Vona Gábor is.

Ő is elment, hogy megnézze, meggusztálja a politika nagytermét. Járt-kelt, és az egyik sarokban rátalált a „nemzeti radikalizmus” feliratú kincsesládára. Abba aztán beletúrt, alaposan. Húzkodta elő a ládából a kincset, nemzeti radikalizmus gyűrűket húzott az összes ujjára, talált egy nagy turult is, azt is felvarratta magára, aztán egyszer csak leért a láda aljára.  Pfih – mondta lekicsinylőleg Vona, mert a láda alján csak egy szemöldökcsipesz, egy macska meg egy havashenrik volt, aki a téntaceruzáját nyálazta épp, hogy írjon egy könyvet őróla. Mármint Vonáról.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/vona-a-kincstarban-2665822/

 

RÉGI CSIBÉSZEK

Pilhál György Magyar Idők

 

Borítékolható, hogy sok résztvevője lesz a Parlament elé szervezett jövő pénteki diáktüntetésnek. Már a demonstráció csibészes címe – Ne menj suliba! – garancia a nagy érdeklődésre. Jó bulinak ígérkezik. Hogy valójában mi is lesz majd ott, a Kossuth téren, az majdhogynem másodlagos… Nem lesz suli, és ez a lényeg!

A szervezők mindenesetre a tervezett tüntetés céljait is felsorolták: tiltakozni fognak az oktatási rendszer minősége, mennyisége és módszertana ellen, tudatni szeretnék, hogy torkig vannak vele.

A tiltakozás egyik szervezője, az ifjú Gyetvai Viktor az Atv.hu-nak arról is beszélt, hogy bár még nem kaptak megkeresést egyetlen párttól sem, nem fogadnák el, hogy bármelyik politikai szervezet csatlakozzon a tüntetésükhöz.

Nagy kár, hogy ezt a „pártos” szöveget éppen ez a Gyetvai legény mondta, mert így már nem annyira hiteles az egész. (Elég beütni a keresőbe a dacos aktivista nevét, máris megtudhatjuk, hány „politikamentes” eseményen tüsténkedett a sajtkukac ifjú az elmúlt években. Facebook-profilján gyakran maga kérkedik „civil” munkásságával.)

 

http://magyaridok.hu/paca/regi-csibeszek-2666398/

 

LOVAS ISTVÁN FELJELENTETTE A HVG-T A KONRÁD-INTERJÚ MIATT

ECHO TV HÍRADÓ

 

Panaszt emeltek a HVG ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. Lovas István újságíró adta be a beadványt a lapban a múlt héten megjelent Konrád György interjú miatt. A beadvány szerint a liberális íróval készült interjú alkalmas a gyűlöletkeltésre.

„Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova” – ezt Konrád György Kossuth-díjas író mondta múlt héten a Heti Világgazdaságnak.

A lap internetes változata a hvg.hu is közölte az interjút, amelyben Konrád György Orbán Viktor miniszterelnököt a román diktátorhoz Nicolae Ceausescu-hoz hasonlította, akit 1989-ben a romániai forradalom idején kivégeztek.

A történtek után az egykori SZDSZ egykori politikusa Horn Gábor védelmébe vette Konrád Györgyöt és azt mondta szerinte félreértelmezték a szavait. Konrád szerinte annyit mondott, hogy Közép-Kelet-Európában a diktátorok szokták csúnyán végezni és az író azt javasolta Orbánnak, hogy még mielőtt így végezné – nem az ő felszólítására -, vonuljon vissza.

 

http://magyaridok.hu/belfold/lovas-istvan-feljelentette-hvg-t-konrad-interju-miatt-2668522/

 

A BIZOTTSÁG ÉS A BÍRÓSÁG KVÓTAÜGYI KONFLIKTUSA

Szánthó Miklós Magyar Idők

 

Kis költői túlzással állítható, hogy bár a hazai ellenzék és több, túlmozgásos „okos értelmiségi” – copyright by Balázs Péter – is keményen dolgozik azon, hogy a jelenlegi kormánypártok legalább kétharmaddal győzzenek a közelgő választásokon, az ügy érdekében sokat tesznek egyes európai uniós szervek is.

A bizottság viszont azzal, hogy a bíróság tavaly szeptemberi döntése után most számon akarja kérni pár kipécézett tagállamon a szóban forgó döntést, újfent azt bizonyítja, hogy különböző eljárásait politikai lángpallosként használja. 

 

http://magyaridok.hu/velemeny/bizottsag-es-birosag-kvotaugyi-konfliktusa-2664013/

Tarlósék tízszeres árat fizetnek a Városháza homlokzatáért

 

·      Budapest a Városháza homlokzatának felújítására készül, az önkormányzat 100 milliót szán a tervezésre.

·      Az önkormányzatnál vannak a fiókban kész tervek, amik 2012-ben készültek. Akkor a közbeszerzést 70 milliós keretösszeggel írták ki, a megbízást végül ínséges időkben, erős verseny mellett 11,5 millióért vitte el egy iroda.

·      A mostani megbízásban több munka szerepel, az árak nagyon felmentek 2011 óta, ráadásul minden tervezőiroda tele van munkával. Ezért reális a 100 milliós keretösszeg, a végső ár se valószínű, hogy sokkal alacsonyabb lesz.

·      A tervpályázat nyertesének szerződéskötéskor átadják a kész terveket, úgyhogy nem kell majd mindent nulláról kezdeni. A kiírás szerint a minőségi kritériumok többet nyomnak a latban, mint az árajánlat.

·      Az önkormányzat egyelőre nem tudja megmondani, maga a felújítás mennyibe kerül majd. A költségvetésben évek óta szerepel rá előirányzat, ami bő kétmilliárd forint, de ez a szám hasraütésszerű.

·      Az épület műemlék, a homlokzat rossz állapotban van, érdemi munkát a II. világháború utáni felújítás óta nem végeztek rajta.

https://zoom.hu/hir/2018/01/11/tarlosek-tizszeres-arat-fizetnek-a-varoshaza-homlokzataert/

Megvan, ki támadta meg a Kúriánál a metrós népszavazást

 

A Zoom.hu úgy értesült, hogy a népszavazási kezdeményezést megtámadó titokzatos magánszemély nem más, mint egy kártérítési ügyekre specializálódott budapesti sztárügyvéd, Dr. Sipos Balázs Tihamér. Az ügyvédet többször kerestük telefonon, valamint lépésének indokairól érdeklődtünk nála e-mailben és sms-ben is, de választ két napja nem kapunk. (Ha mégis megérkezik a válasza, cikkünket frissítjük.)

Információink szerint az ügyvéd felülvizsgálati kérelmében arra kérte a Kúriát, hogy változtassa meg a Fővárosi Választási Bizottság – amúgy egyhangú – határozatát, a népszavazási kérdés hitelesítését pedig utasítsa el. A Zoom.hu értesülései szerint a kifogást benyújtó ügyvéd más mellett arra hivatkozott, hogy a kérdés nem egyértelmű. A népszavazási kérdés pontosan így hangzik:

Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?

A kérdés hitelesítésének megtagadását kérő ügyvéd információink szerint arra hivatkozik, hogy a kérdésben szereplő „teljes értékű” akadálymentesítés értelmezése sem egyértelmű, ahogy a megjelölt törvényi passzus által előírt követelményeké sem az.

https://zoom.hu/hir/2018/01/11/megvan-ki-tamadta-meg-a-kurianal-a-metros-nepszavazast/

Balavány: És még miért ne csukják le Geréb Ágnest?

 

A szülésznőnek nem azért kell börtönbe mennie, mert egy törékeny szabadságharcos, hanem halált és maradandó fogyatékosságot okozó gondatlanság miatt.

Amióta egyértelmű, hogy a Semmelweis Ignác utáni második leghíresebb magyar szülésznek két évre börtönbe kell vonulni, a legkedvesebb ismerőseim tucatjai tiltakoznak hangosan. Úgy hallom, már tüntetés is szerveződik, csúcsára ért a hatodik éve tartó Free Geréb mozgalom.

Vannak ennek tanulságai.

Megvallom: csöppet sem örülök, hogy Geréb börtönbe megy, de az ítéletet messze nem tartom döbbenetesnek vagy igazságtalannak. Döbbenetesnek és igazságtalannak azt tartom, hogy a vita, rossz szokás szerint, mindenről szól, csak Geréb tetteiről és azok következményeiről nem. Ahogy az lenni szokott: a közvélemény szimbólummá emel egy ügyet, aztán, sok esetben, a bíróság a közvélemény nyomására szintén szimbólumként kezeli.

http://hvg.hu/velemeny/20180111_balavany_gereb_agnes_borton_otthon_szules

 

Felháborodott a Fidesz Gyurcsányék nyilatkozatán

A Fidesz felháborítónak tartja Ara-Kovács Attilának, a Demokratikus Koalíció külügyi kabinetvezetőjének szerdai nyilatkozatát, miszerint a nagyobbik kormánypárt szavazatvásárlásra használja azt a mintegy 30 milliárd forintnyi közpénzt, amit a kabinet az év végén osztott szét határon túli szervezetek között.

Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a baloldalon “tényleg az égvilágon” semmi sem változik. Ugyanazok ugyanúgy, sőt még jobban gyűlölködnek, mint 2004-ben.

 

https://zarojel.hu/felhaborodott-a-fidesz-gyurcsanyek-nyilatkozatan/

 

A Filmalap újabb 10 millióval támogatja Dobó Kata első rendezését

A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye szerint a a Filmszakmai Döntőbizottság 10 millió forint gyártáselőkészítési támogatást szavazott meg a Dobó Kata rendezésében készülő Kölcsönlakás c. filmnek. Történt mindez azt követően, hogy – mint azt a 444.hu megírta –, a Filmalap tavaly már megdobta a filmet egy másik tízessel: akkor forgatókönyv-fejlesztésre kapott a produkció (melynek producere remek üzleti kapcsolatot ápol Vajna Timeával) 10,5 millió forintot.

 

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/a-filmalap-10-millioval-segiti-dobo-kata-elso-rendezeset-108707

 

A Fidesz azt szeretné, hogy a választások előtti fél évben az Európai Parlament (EP) ne foglalkozzon Magyarországgal

Ma reggel jelentette be Áder János, hogy a tavaszi országgyűlési választás április nyolcadikán lesz, a Fidesz pedig nem hazudtolta meg önmagát, igyekezett a hírt megtoldani egy kis sorosozással, illetve üzentek az EU-nak is, egészen pontosan azt, hogy a választásokig egyetlen képviselő se tegye be a lábát az országba. Gulyás Gergely jelenleg abban látja az általa „Soros György és szövetségesei”-nek nevezett képzelt alakulat támadását, hogy Judith Sargentini EP-képviselő Budapestre látogatott. Sargentini egyébként azért nem szívesen látott vendég, mert ő készítette a legutóbbi magyar jogállamiságról szóló jelentést.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-fidesz-azt-szeretne-hogy-a-valasztasok-elotti-fel-evben-az-eu-ne-foglalkozzon-magyarorszaggal-108711

 

Nem fogja kitalálni, ki lett az év embere Schmidt Mária lapja szerint

Igen, kitalálták: a Schmidt Mária tulajdonában lévő, hétről hétre a „minőség, méltányosság és mértéktartás” jegyében készülő Figyelő szerint az év embere nem más, mint Matolcsy György jegybankelnök.

 

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/nem-fogja-kitalalni-ki-lett-az-ev-embere-schmidt-maria-lapja-szerint-108698

 

Karácsony vezeti az MSZP és a Párbeszéd közös listáját

Az MSZP és a Párbeszéd közös listán méretteti meg magát az áprilisi választáson, a listát pedig Karácsony Gergely vezeti majd - jelentette be Molnár Gyula, az MSZP elnöke. A közös pártlista egyben azt is jelenti, hogy a választáson nem az összes leadott szavazat 5 százalékát kell megszerezni a parlamentbe kerüléshez, hanem a voksok 10 százalékát. Molnár Gyula szavai szerint az összefogásban részt vesznek a Liberálisok is.

 

http://nepszava.hu/cikk/1150029-karacsony-vezeti-az-mszp-es-a-parbeszed-kozos-listajat

 

Ellenzéki túlélési trükkök Szigetváron

Szinte az egész országot maga alá gyűrte a Fidesz, de akadnak községek és városok, ahol a demokratikus ellenzék irányít. Vajon miként boldogulhat egy NER-en kívüli polgármester és települése? Sorozatunk közvetkező állomása Szigetvár.

 

http://nepszava.hu/cikk/1149978-ellenzeki-tulelesi-trukkok-szigetvaron

Sebes György Szellemidézés

Bizony, megesett, hogy mi is Gobbi Hilda nevével viccelődtünk. Egymás között persze. Amikor - éretlen - gimnazisták voltunk, valamikor az átkos időkben. És aztán ez is elmúlt, mint oly sok rossz szokás, ami a kamaszkort jellemzi. Nem álltunk ki kamerák kereszttüzébe, s azt sem gondoltuk, hogy idétlen tréfálkozásunk a nagyközönségre tartozik.

Nem is érdemelne szót ez a dolog, ha most nem emlékeztettek volna rá. Csakhogy a Fidesz egyik megmondóembere felidézte a régi eseteket. Frissen, fiatalosan. Mint aki megmaradt a tizenéves kamaszok szellemi szintjén. Igaz, erre utaló jelek eddig is voltak, de ennyire nyíltan nem bizonyította. A választókörzetében (is) tapasztalható ellenzéki zűrzavart Németh Szilárd azzal a sokatmondó és nagyon jópofa félmondattal kommentálta, hogy "felőlem Gobbi Hilda is elindulhat".

http://nepszava.hu/cikk/1149971-szellemidezes

 

A hazugság, ami egyben tartja ezt az országot

 

Az elmúlt nyolc évben a magyar politikában sorra dőltek meg olyan tabuk, amelyek korábban érinthetetlennek tűntek. 

Van azonban egy olyan tabu, amelyhez senki nem mer hozzányúlni.

A hazai és külföldi sajtó, a nemzetközi szervezetek és a különféle elemzők változatos módokon és hőfokon, de nagy egyetértésben, évek óta beszélnek arról, hogy Magyarországon megszűnőben a jogállamiság és sérülnek az európai alapértékek. Aki olvas internetet, annak már rég a könyökén jön ki, hogy egyre messzebb kerülünk a nyugati típusú demokráciáktól, amelyek a független igazságszolgáltatás, a szabad sajtó, a szabad piac és a szabad választások alapköveire épülnek. Az ezektől való eltávolodást Orbán Viktor úgy fogalmazta meg, hogy a liberális demokrácia helyett illiberális rendszert hozott létre. 

Az ellenzéki pártok általában - és nagyon helyesen - ódzkodnak a diktatúra kifejezéstől, hiszen ez a szó már foglalt a 20. századi totalitárius rendszerekre, és az is nyilvánvaló, hogy mi a különbség Észak-Korea, az 1989 előtti és a 2018-as Magyarország között. De az is, hogy mi a különbség az EU többi országa és köztünk. Az ellenzéki pártok ezt a köztes állapotot próbálják leírni, amikor a demokrácia megszűnéséről beszélnek:

 

https://444.hu/2018/01/11/a-hazugsag-ami-egyben-tartja-ezt-az-orszagot

Vásárhelyi Mária: Gyűlöletszeizmográf

A párt támogatói számára szétküldött levél tartalmát és hangnemét maga Joseph Goebbels is megirigyelte volna, de Sztálin propagandistáinak is büszkeségére válna. A borítékba csomagolt üzenet minden mondata sistereg a gyűlölettől, és minden egyes állítása hazugság. Hogy nincs „Soros-terv”, azt már a kormány illetékes szervei is elismerték, hogy „Soros György fel akarja számolni a nemzeti kormányokat, és szeretné elérni, hogy Magyarország bevándorló ország legyen” – az éppen úgy szemenszedett hazugság, mint azok az állítások, amelyek szerint Soros ügynökszervezetet épített ki Magyarországon, és az ő terveit hajtják végre a brüsszeli bürokraták és a magyar ellenzék. Hogy ezek mennyire irracionális és hazug vádak, azt éppen olyan jól tudják a kormánypárti agytrösztökben dolgozó gyűlöletkarmesterek, mint minden józanul gondolkodó „magyar ember”.

Akkor hát mi a cél? A legfontosabb a gyűlölet ébren tartása és állandó szítása.

http://168ora.hu/velemeny/vasarhelyi-maria-gyuloletszeizmograf-67310

 

Bartus László: ATV-botrány, a jéghegy csúcsától is távol

Figyelemre méltó cikk jelent meg a 444.hu oldalán “A baloldal fellegvára volt, most bulvártévét csinálnak belőle a Fidesznek” címmel Rényi Pál Dániel tollából. A szerzőt csak dicséret illeti, hogy hétéves késéssel valaki legalább szóvá teszi, ami az ATV-ben történik. Összegyűjti az eddig ismert tényeket, próbál háttérinformációkat szerezni, eseménysort összerakni. Még akkor is, ha a kép több szempontból hibás: a helyzet ennél súlyosabb.

Az írás alapvető tévedése, hogy “a Hit Gyülekezete 10 évig finanszírozta az egyetlen balos tévécsatornát, az ATV-t”. Németh Sándor vezető lelkész még életében nem finanszírozott semmit, ami nem az ő érdekét szolgálta. Még egy üres szendvicset sem venne senkinek, ha nem lát benne személyes érdeket. Németh mindig is így működött, s nem csinál most sem “bulvártévét a Fidesznek”, hanem csak manipulálja a közéletet, ahogy mindig is tette. Az, hogy ez most a Fidesz oldalán történik, semmit nem jelent. De ez már a végállomás lesz.

 

Azok a baloldali liberális újságírók, politikusok és értelmiségiek, akik 2010 óta asszisztálnak ehhez, azok nem kihasználták az ATV nyújtotta lehetőségeket, hanem csak Németh Sándor eszközei voltak. Azt a mondatot a téma ismerője nem írhatja le, hogy Németh bármikor is távol tartotta magát az ATV közvetlen irányításától, mert ez a fizika törvényeivel ellentétes. Németh nélkül még levegőt sem lehet venni, ő még azt is kontrollálja. Az ATV-t pedig saját érdekei érvényesítésére használja, ez a legfontosabb eszköz a kezében.

 

https://nepszava.us/bartus-laszlo-atv-botrany-a-jeghegy-csucsatol-is-tavol/

 

800 millióért bérelnek autókat a Paks II. vezetőinek

 

Összesen 810 millió forintért bérel flottát a Paks II. Atomerőmű Zrt. a vezetők számára – írta az Európai Unió közbeszerzési kedden megjelent értesítője alapján a zoom.hu

Főként a vezetőket látják el autókkal. Az nem derül ki, hogy milyen típusú és felszereltségű autókat tartalmaz a flotta. A keretmegállapodás (ezért nem fix a járművek száma) nem csupán bérlésről szól, hanem üzemeltetésről is. 

 

https://index.hu/belfold/2018/01/09/800_millioert_berelnek_autokat_a_paks_ii._vezetoinek/

 

Egy edzőterem örökbérletet adott egy szíriai menekült fiúnak, miután álmodozva bámult befelé az ablakon

A 12 éves Mohammed Khaled jobb híján cipőpucolásból keresi a kenyerét a dél-törökországi Adiyaman tartományban, miután kénytelen volt elhagyni hazáját. Nemrég pedig készült róla egy fotó, amin az látszik, hogy új lakhelyén sóvárogva tekint be egy fitneszterem üvegfalán, hátán a munkaeszközéül szolgáló zsámollyal.

Miután a kép eljutott az edzőterem tulajához, Engin Doganhoz, neki több se kellett, utánajárt, ki a titokzatos fiú, majd amikor megtalálta, teljeskörű és örökre szóló bérletet ajándékozott neki. Khaled elmondta a helyi Anadolu hírügynökségnek, hogy nagyon örül a lehetőségnek: "mindig arról álmodtam, hogy ledolgozom a kövérségemet, és most végre ezt el is érhetem."

 

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/edzoterem_orokberletet_adott_egy_sziriai_menekultnek

 

Oroszbarátsága miatt megbukott kongresszusi alkalmazott egyengeti a magyarok útját Washingtonban

A magyar kormány embereinek is segített Washingtonban az az amerikai kongresszusi alkalmazott, akinek a külügyi bizottságban betöltött posztjáról gyanús oroszországi kapcsolatai miatt kellett távoznia. Paul Behrends a sokak által Putyin emberének tartott amerikai képviselő, Dana Rohrabacher közeli munkatársa. A Politico cikke szerint ő a magyar kormány egyik legfontosabb kapcsolata az amerikai képviselőházban. Nyilvános amerikai adatbázisok szerint Behrends főnökével többször is járt Magyarországon, egy ízben közvetlenül Moszkvából érkeztek. Ez pont az a legvitatottabb oroszországi útjuk volt, ami kiverte a biztosítékot Washingtonban.

 

https://atlatszo.hu/2018/01/11/oroszbaratsaga-miatt-megbukott-kongresszusi-alkalmazott-egyengeti-a-magyarok-utjat-washingtonban/

 

Elszabadultak az indulatok: ne vitázzon Lukácsi Katalin Hodász Andrással!

A cölibátusról, az egyház jövőjéről, a paphiányról, a nők szerepről, a szexualitásról és más időszerű kérdésekről vitázik január 29-én a 777.blog.hu Offline rendezvénysorozatának keretében Lukácsi Katalin hitoktató és Hodász András katolikus lelkipásztor. Az egyre népszerűbb orgánum estjére, most először, 24 órán belül elfogytak a helyek, így aki lemaradt a regisztrációról, a ShoeShine nevű keresztény videóblog élő közvetítésén keresztül követheti a beszélgetést.

Közben azonban – ahogy a szervezők fogalmaznak – „rekordszámra érkeznek a kommentek az esemény alá, melyek olykor egészen kulturálatlan és személyeskedő hangnemben vonják kétségbe ennek a vitának a létjogosultságát vagy a vitázók személyét”. A hozzászólók körében nyilván nem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze, Hodász András verte ki a biztosítékot; a Facebook-pokol Lukácsi Katalin nevének hallatán szabadult el. A hitoktató ugyanis az utóbbi időben azzal tett szert országos ismertségre, hogy a KDNP-ből kilépvemarkáns kormánybírálatba kezdett, és ellenzéki pártok holdudvarában tűnt fel.

http://valasz.hu/itthon/elszabadultak-az-indulatok-ne-vitazhasson-lukacsi-katalin-hodasz-andrassal-126968

Az ellenzék utolsó reménye: „Visszatetszést szül, hogy Gyurcsány is támogat

Korábban nem volt politikus, most mégis elindul Hódmezővásárhelyen az időközi polgármester-választáson. Közgazdász, villamosmérnök és történész, mindemellett hétgyermekes családapa és a helyi katolikus egyházközség világi elnöke. Önmagát jobboldali érzelműnek és kiábrándult Fidesz-szavazónak vallja. A kormányzati sajtóban viszont rendre hazudozóként, „árpádsávos-szocialista” jelöltként tűnik föl. Az összellenzéki támogatásról, munkaviszonyának megszűnéséről és a lehetséges kimenetelekről is megkérdeztük Márki-Zay Pétert.

A Jobbik és az MSZP tehát támogatja önt.

– Indulásom feltétele volt, hogy független jelölt lehessek. Ahogy mondtam, ehhez az kell, hogy legalább két párt támogasson. Vásárhelyen pedig a Fidesz mellett az MSZP és a Jobbik bír jelentősebb támogatottsággal. Bármilyen elvi érzéseim vannak is velük országos szinten, itt, helyben meggyőződtem róla, hogy képviselőik jó emberek, és elkötelezetten küzdenek a közösség érdekéért.

– És mi a helyzet a többiekkel? Még az LMP és a DK is beállt ön mögé. Nem kelt visszatetszést sokakban, hogy Gyurcsány Ferenc is támogatja önt?

– De. Óriási visszatetszést kelt. Én minden pártnak azt mondtam, hogy ne támogasson, csak ne indítson másik jelöltet. Ők viszont azt mondták, két lehetőség van: vagy támogatnak, vagy indítanak ellenem valakit. Márpedig Vásárhelyen csak akkor van esély, ha összefog az, akinek elege van a korrupcióból és a megfélemlítésből.

 

http://valasz.hu/itthon/az-ellenzek-utolso-remenye-visszatetszest-szul-hogy-gyurcsany-is-tamogat-126965

 

Hosszú Katinka és Baji Balázs az év sportolói

 

A férfiaknál Baji Balázst, a nőknél Hosszú Katinkát választották a 2017-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kiírt szavazáson.

 

http://hvg.hu/sport/20180111_Hosszu_Katinka_es_Baji_Balazs_az_ev_sportoloi

 

Shane Tusup könnyek között, magyarul kért bocsánatot

 

Elcsukló hangon, könnyes szemmel tartott beszédet Shane Tusup Az Év sportolója gálán, ahol magyarul szólalt fel Hosszú Katinka férje és (elviekben még) edzője.

Elfáradtam, kimerültem, sokat hibáztam - egyebek mellett erről beszélt Az Év sportolója gálán tartott beszédén Shane Tusup.

A szakember beszédében úszóklasszis feleségére is kitért, amelyben méltatta őt. Hosszú Katinkát közben több alkalommal is mutatta a kamera, láthatóan jól estek neki Tusup szavai, nem egyszer elérzékenyült, bár a gálára külön érkeztek.

Itt a beszéd

http://hvg.hu/itthon/20180111_Tusup_konnyek_kozott_magyarul_kert_bocsanatot_Hosszu_Katinkatol

 

Szintet lépnek a rettegésben: A Fidesz a tűzoltózenekarban is migránssimogatót lát

 

Pénteken új színházi előadásnak lesz premierje: Szita Károly meghívására a fideszes vezetésű megyei jogú városok a bevándorlást szorgalmazó civil szervezetek ellen lépnek szövetségre. Jó harc ez, mivel betelepíteni senki sem akar, az ellenségnek beállított alapítványok pedig eszköztelenek az ilyen támadásokkal szemben. Ha bejön az első előadás, a 2019-es önkormányzati választásokig ismételgetik majd a "nemértő" közönség számára.

http://hvg.hu/itthon/20180111_fidesz_migrans_soros_halozat

A Momentum kocsikban vinné szavazni a külföldön élő magyarokat

 

A párt egy car sharing technológián alapuló fejlesztéssel segítene abban, hogy a külföldön élő magyarok könnyebben jussanak el az illetékes követségek szavazóurnáihoz.

 

http://hvg.hu/itthon/20180111_A_Momentum_kocsikban_vinne_szavazni_a_kulfoldon_elo_magyarokat

 

Merkel és Macron együtt törné le Zuckerberg hatalmát

 

Az elmúlt évben két óriási probléma gyötörte a technológián, a médián és a politikán agyalók gondolatait, és a kettőnek közös a gyökere.

Az egyik a kamuhírek kérdése. Magyarországon ez kicsivel kevésbé érthető, de az Egyesült Államokban többnyire külső szereplőkre van szükség a kamuhírek terjesztéséhez, mivel nem csinálja meg magától az állam. Azért csak többnyire, mert a Trump-kormány és média-holdudvara is igyekszik megtenni, amit tud.

Németországban néhány napjan lépett életbe az a törvény, amelyik sokkal szigorúbban fogja azokat a szolgáltatókat, amelyek nem távolítják el a gyűlöletbeszédet, a kamuhíreket vagy az illegális tartalmakat.

A cégeknek 24 órájuk van arra, hogy ezeket a tartalmakat töröljék, különben akár 50 millió euró kártérítést is fizethetnek. A szabályozás a közösségi hálókat és a kétmilliósnál nagyobb felhasználói bázisú médiacégeket érinti. A fő célpont egyértelműen a Facebook, a Twitter és a Youtube lesz, de a törvény vonatkozni fog a Redditre, a Tumblrre és az orosz Vk-ra is, de lehet, hogy még a Flickr és a Vimeo is számonkérhető lesz.

https://24.hu/kulfold/2018/01/11/merkel-es-macron-egyutt-torne-le-zuckerberg-hatalmat/

Lóránt Károly A bizonytalanság kora

A népességrobbanás jelentősen tovább fogja növelni a környezet terhelését, Nyugat-Európa számára pedig egy máris elkezdődött hatalmas és folyamatos bevándorlási nyomást jelent

Magyar Hírlap

Lehet, hogy a huszadik század második fele úgy vonul be a történelmi emlékezetbe, mint a kiegyezés utáni fél évszázad, a „boldog békeidők”, bár átélve sok küzdelemre emlékezhetünk vissza, akárcsak száz évvel korábbi eleink.

A huszonegyedik században azonban olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amelyek mellett a második világháború utáni korszak problémái és félelmei eltörpülhetnek. Ugyanakkor azt is látnunk kell – talán tanulságul, ha még nem késő tanulni –, hogy a jövendő problémái pont a huszadik század utolsó évtizedeiben halmozódtak fel, apránként, észrevétlenül, mígnem a sok kis mennyiségi változás minőségileg új helyzetet teremtett.

http://magyarhirlap.hu/cikk/107839/A_bizonytalansag_kora