2018, január 10 - 08:27 Sajtószemle

Székelyhidi László matematikus nyerte el idén a német „Nobelnek” is nevezett Leibniz-díjat

 

A díjjal 2,5 millió eurós (mintegy 750 millió forintos) pénzdíj is együtt jár.

A Lipcsében kutató magyar matematikus mellett idén további tíz tudóst díjaztak a legkülönbözőbb tudományterületeken, az amerikanisztikától az immunológián át a kísérleti szilárdtestfizikáig.

https://zoom.hu/hir/2018/01/09/szekelyhidi-laszlo-matematikus-nyerte-el-iden-a-nemet-nobelnek-is-nevezett-leibniz-dijat/

 

Két év alatt 20 milliárd forint ment el határon túli futballra

Dőlt a pénz a határon túli futball támogatásába az elmúlt két évben. Leginkább azok a klubok jártak jól, melyek kapcsolatban vannak a felcsúti akadémiával.

 

Nagyon beindult a magyar kormány a határon túli futball támogatásában. Az elmúlt két évben nyolc csapatnak 20 milliárd forint jutott a magyar állami költségvetésből, ennek a pénznek a fele olyan akadémiákhoz és klubokhoz került, melyek szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor felcsúti futballbirodalmával, esetleg Mészáros Lőrinc a tulajdonosuk.

A pénz másik fele is alapvetően „baráti” helyekre került, például Seszták Miklós kedvenc Kisvárdájának ukrán terjeszkedését vagy a felcsúti telephellyel is rendelkező Pharos 95' Zrt. tulajdonosának szlovéniai kalandját segíti. 

A támogatások legnagyobb részét az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják. A BGA Zrt.-t a határon túli magyarság azonosságtudatát és kultúráját erősítő, illetve szülőföldjén való boldogulását segítő beruházások támogatására hozták létre. A határon túli foci számára a 2016-os, illetve 2017-es év végi „nagy pénzszórás" során különítették el a támogatások döntő többségét.

 

https://index.hu/sport/futball/2018/01/09/20_milliard_felett_hataron_tuli_labdarugas_magyar_allami_tamogatas/

 

A sírás rázta, de nem hagyja magát megfélemlíteni a hódmezővásárhelyi független jelölt

„Ez a rendszer erkölcsileg már megbukott" – mondta a Hír Tv Egyenesen című műsában Márki-Zay Péter, aki ellenzéki támogatással indul független jelöltként Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen a polgármesteri posztért.

A magát keresztény, jobboldali szavazónak tartó Márki-Zay úgy véli, ez már nem demokrácia. Az embereket megfélemlíti a rendszer. Vele is éppen most teszik ezt, hiszen váratlanul, karácsony előtt kirúgták állásából, felesége cégét fenyegetik, utcáját pedig a napokban bekamerázták.

Márki-Zay Péter elérzékenyülve beszélt arról a stúdióban, hogy hite és az emberek támogatása megerősíti, és büszkén száll szembe a Fidesszel.

 „Az, amit az utóbbi időben megéltem, amikor ez a nagyon feszült állapot volt az állásom elvesztése után, és amikor úgy döntöttem – azon a hétvégén, a december 15-ét követő két nap –, hogy mégis vállalom az indulást, az egy nagyon komoly idegfeszültség volt. Amikor a szentmise után a kislányom a barátnőivel gitározva azt énekli – ez a nincs más Isten című dal, egy nagyon-nagyon szép dal –, és azt mondja, hogy ki ellenünk, ha Isten velünk, az hegyeket mozgat.

A gyerekeim soha nem láttak sírni. De rázott a sírás, a hit. Azóta is azt érzem, hogy a jó Isten támogat ebben, és hogy ez az út, amit nekem vállalnom kell" – fogalmazott.

http://168ora.hu/itthon/a-siras-razta-de-nem-hagyja-magat-megfelemliteni-a-hodmezovasarhelyi-fuggetlen-jelolt-15045

Térképre tettük, hogy mely ingatlanokra jegyeztethet be a kormány elővásárlási jogot

Nyolc világörökségi vagy természeti örökségi helyszín több mint nyolcvanezer ingatlanját böngészheti interaktív térképünkön. Ezeknek egy részére – egy tavalyi kormányrendelet értelmében – a “világörökségi védelem jegyében” a magyar állam elővásárlási jogot jegyeztet be. Az innen letölthető, több mint 80 ezer ingatlant tartalmazó adatbázis az összes olyan ingatlant tartalmazza, amelyek világörökségi helyszínen fekszenek. Ezen ingatlanok egy részét az eladója köteles ugyanolyan feltételekkel felajánlani az államnak, mint egy esetleges másik vevőnek, az állam pedig eldöntheti, hogy él-e az elővásárlási jogával. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek a lakóházak, a termőföldek és az erdőgazdasági területek. A csak helyrajzi számokat tartalmazó adatbázist összekötöttük a geolokációs koordinátákkal (szélességi és hosszúsági fok), és interaktív térképen ábrázoltuk a világörökségi helyszínen fekvő ingatlanokat. 

https://atlatszo.hu/2018/01/09/terkepre-tettuk-hogy-mely-ingatlanokra-jegyeztet-be-a-kormany-elovasarlasi-jogot/

 

A kormánypropaganda azt állítja: a január 19-én tüntető diákok iskolakerülők, akik kihagyják a testnevelésórát

Várni kellett ugyan pár napot, de a kormánypropaganda ma már szerencsére értelmezte a napok óta terjedő eseményt, vagyis hogy a diákok január 19-én tüntetni készülnek a Parlament előtt, és úgy tiltakoznak a jelenlegi oktatási rendszer ellen, hogy aznap nem mennek iskolába. Már közel nyolcezren jeleztek vissza a Facebook-eseménynél, így a kormányzati harsona is szolgálatba állt, és megírta, hogy ez nagyon nem okés.

„Azt sem tudjuk, hogy aki délelőtt mégis elmegy iskolába, azt szívesen látják-e a tüntetők…” – szól a Magyar Idők online jegyzete, amely nem érti az összefüggést „a délelőtti iskolakerülés és a délutáni tünti között”.

Majd tovább is megy, és felteszi a kérdést, hogy „kinek és melyik fenti pontban segít az, ha ugyanaznap délelőtt valaki nem írja meg dolgozatát, nem végez el egy kísérletet kémiából vagy fizikából, nem elemez verset, vagy kihagyja a testnevelésórát”. Ez egyértelműen a mű tetőpontja, ugyanis a „mindenáron legyen heti öt testnevelés, akkor is, ha terem sincs” koordináta-rendszerben valóban nehéz értelmezni, ha valaki úgy akarja elmondani a véleményét, hogy tiltakozásul kihagy egy napot az iskolából. Ad absurdum: nem megy be a tesiórára.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/a-kormanypropaganda-azt-allitja-a-januar-19-en-tunteto-diakok-iskolakerulok-akik-kihagyjak-a-testnevelesorat-108632

 

Sokkal aljasabb az ÁSZ büntetése, mint eddig gondolni lehetett

Nem lehet nem befizetni az Állami Számvevőszék által kirótt büntetést – figyelmezteti a legénykedő pártokat az Együtt választmányi elnöke, aki egy nagyon durva csavart is felfedezett a történetben.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke levezette, miért nem lehet megúszni az ÁSZ büntetését. Az ugyanis két részből áll: egyrészt a párt állami támogatásából levonják majd azt a pénzt, amennyi tiltott párttámogatást állapított meg az ÁSZ – a Jobbiknál ez 331 millió, és csak júliustól kell fizetni –, másrészt kiszabtak egy büntetést – ez a Jobbiknál szintén 331 millió forint –, amit viszont 15 napon belül be kell fizetni.

Utóbbi Szigetvári szerint a "gyorsan ható méreg", hiszen ha nem fizeti be egy párt a büntetést, a NAV pár héten belül inkasszót helyez a pártok számláira.

http://hvg.hu/itthon/20180109_Hiaba_legenykedne_tobb_part_nem_lehet_meguszni_a_ASZ_lassan_hato_merget

Róna Péter: Az ÁSZ és az alkotmány ellen elkövetett merénylet

Az ÁSZ ellenzéki pártokkal szembeni intézkedése felrúgja a hatalmi ágazatok alaptörvényben előírt szétválasztását. Ez maga a diktatúra. Vélemény.

http://hvg.hu/itthon/20180109_Rona_Peter_ASZ_alaptorveny_ellenzeki_partok_hatalommegosztas_diktatura

Vona Gábor üzeni az ÁSZ-nak és Orbánnak: "Nem fizetünk önként"

 

Jöjjön, aminek jönnie kell – üzente Vona Gábor pártelnök keddi sajtótájékoztatóján, amelyen pártja jogerőssé vált büntetéséről beszélt. Az Állami Számvevőszék 15 napon belül 331 millió forint megfizetését várja el a Jobbiktól.

Míg Volner János, a Jobbik frakcióvezetője hétfőn arról beszél, még nem tudják, hogyan és miből fizetik be a az Állami Számvevőszék által kiszabott, 331 milliós büntetést, a párt elnöke, Vona Gábor az elnökségi ülés után bejelentette: önként nem fizetnek.

"Jöjjön, aminek jönnie kell."

Azt pontosan tudni, minek kell jönnie. A következő lépés ugyanis az inkasszó, amit majd az adóhivatal (NAV) vet ki a Jobbik számlájára. Az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban sorra büntette az ellenzéki pártokat, többen közölték, nem fizetnek.

http://hvg.hu/itthon/20180109_Beint_az_ASZnak_Vona_Nem_fizetunk_onkent

 

Kevesebbet költött a kormány a válságövezetekben élő keresztényekre, mint a Soros-kampányra

„Túl sok a beszéd, és kevés a tett” – panaszolta Trócsányi László igazságügyi miniszter novemberben New Yorkban, hogy egyes országok nem nagyon segítenek ott, ahol ínség, éhínség, nyomorúság pusztít, s ahonnan ezért kelnek útra a migránsok. „Jó megoldásokat” sürgetett, s példaként sorolni kezdte a magyar kormány Hungary helps programjának intézkedéseit. Balog Zoltán humánminiszter Olaszországában beszélt a programról egy hónapja: szerinte Magyarország gazdaságilag eljutott arra a szintre, hogy tud segíteni, például a keresztényeknek Szíriában, Irakban vagy épp afrikai diákoknak ösztöndíj-lehetőséggel. Kovács Zoltán kormányszóvivő a kanadai Ottawában már odáig ment: a Hungary helps hozzájárul a migrációs nyomás enyhítéséhez.

Noha a kormányzat sokszor, sok helyen reklámozza programját – olykor épp a menekültellenes politikáját ellensúlyozandó –, a számok némiképp árnyalják a kabinet elkötelezettségét. A program keretében ugyanis eddig bő 3,6 milliárd forintot fordítottak humanitárius célokra, azaz jóval kevesebbet, mint például a Soros-kampányra – derült ki, miután Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő kikérte a támogatott projektek és a kiadások friss listáját.

http://nepszava.hu/cikk/1149815-kampanyba-agyaztak-a-humanitarius-segitseget

 

„Plakátra, kampányra, fegyverre, paripára” – Videóriport Lázár városából

 

Tíz, az utcán leszólított emberből nyolc nagyon elégedett a dolgok menetével Hódmezővásárhelyen – vagy ha mégsem, állítása szerint akkor is a Fidesz jelöltjére fog szavazni a február 25-i időközi polgármester-választáson. Úgy tűnik, Lázár János városa olyan idilli, mint a Macskafogó végén a cicák gombolyaggal-jelenet.

 

https://zoom.hu/hir/2018/01/09/plakatra-kampanyra-fegyverre-paripara-videoriport-lazar-varosabol/

Újabb történelmi nap a magyar sajtóban

Címlapsztori lett egy névtelen komment.

Az egész ott kezdődött, hogy a miniszterelnök a hétvégén Bajorországban járt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tanácskozásának díszvendégeként. Majd adott egy interjút a Bild című napilapnak, amiben olyan mondatok vannak, hogy azzal egy hétig el lehetne adni bármilyen újságot. Vagy önök szerint az alábbiak nem elég erős állítások?

Hangzatos idézet, mi tagadás, el is kezdtem keresni, ki mondta. Aztán apró betűkkel ott van alatta a megoldás: ez egy komment.

Nekem – vagy egy jó évtizede – még azt tanították az egyetemen, hogy az újságot újságírók írják. Még ha nem is az egészet, a címlapot feltétlenül, hiszen mégiscsak az ad karaktert az adott médiumnak, mert kijelöli, hogy miről, mit, mennyit, hogyan gondolkodnak. 2018. január 9-én eljutottunk oda, hogy Magyarország egyik „polgári közéleti napilapja” saját gondolat híján egy névtelen kommentelő hozzászólását tartja maga elé. És nem, nem a komment tartalma miatt. Hanem azért, mert ez egy komment! Emelkedettebben fogalmazva: nem a szerkesztőség véleménye.

 

http://valasz.hu/itthon/ujabb-tortenelmi-nap-a-magyar-sajtoban-126912

 

Ki kell szabnom a pénzbírságot, pedig tudom, hogy nem fogja tudni befizetni, hiszen ételre sincs pénze

Egy civil szervezetek képviselőiből álló munkacsoport 2016-ban elvégzett egy kutatást, amelyben azt vizsgálták, kik azok a fogvatartottak, akiket piszlicsáré ügyek miatt vágnak börtönbe Magyarországon. A büntetés-végrehajtási intézményekben lévő fogvatartottak egy bizonyos százaléka - egy átlagos napon 200-400 ember - ugyanis egyszerű szabálysértések miatt van börtönben. Ők nem is számítanak elítélteknek, csupán elzártaknak, az elzárásukat azonban ugyanúgy a börtönökben kell leülniük.

A kutatás során kiderült, hogy ezek a fogvatartottak nagyrészt szegény, kiszolgáltatott emberek, akiket például koldulásért vagy rossz biciklilámpáért visznek be újra és újra. Róluk és a történeteikről ebben a cikkben írtunk részletesen.

https://444.hu/2018/01/09/ki-kell-szabnom-a-penzbirsagot-pedig-tudom-hogy-nem-fogja-tudni-befizetni-hiszen-etelre-sincs-penze

Schmidt Máriáék májusra halasztják a Milo meghívása miatt vitatott V4-konferenciát

"Európa Jövője" címmel tervezett konferenciát január 23 és 25 között a Schmidt Mária vezette  Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a V4-országok részvételével. 

Az esemény programja viszonylag jelentős vitát váltott ki, miután a meghívottak közt - kormányzati megszólalók mellett - szerepelt Milo "hányfeketefasztkellleszopnomhogynelegyeknáci" Yiannopoulos, az amerikai újjobboldal ellentmondásos figurája és egy-két másik vitatott nemzetközi fellépő is. 

A Fideszben nem örültek a listának, amit Schmidt és stábja állított össze, Gulyás Gergely alelnök nyilvánosan is nemkívánatosnak nevezte az eljárást. Az alapítvány közleménye szerint egyesek a választási kampány hevében nem hagyják dolgozni őket: 

https://444.hu/2018/01/09/schmidt-mariaek-majusra-halasztjak-a-milo-meghivasa-miatt-vitatott-v4-konferenciat

Egy titkos kormányjelentés szerint nagy bajban van a szakképzés

Egyre népszerűtlenebb hiányszakmák, eredménytelen Hídprogram, lemorzsolódás, elöregedő pedagógusok - ez jellemzi a szakképzést egy a kormánynak készült, nem nyilvános jelentés szerint.

http://nepszava.hu/cikk/1149765-egy-titkos-kormanyjelentes-szerint-nagy-bajban-van-a-szakkepzes

A Népszava nagy dobása. Ja nem, a mi tavalyi cikkünk

mfor.hu

Fontos témáról közölt mai számában cikket a Népszava. Megszereztek egy, a hazai szakképzés állapotát nyers őszinteséggel leíró jelentést, aminek az értékét növeli, hogy a dokumentumot a Nemzetgazdasági Minisztérium, vagyis végső soron a kormány állította össze.

Van azonban egy kis probléma az írással. Nem a tartalmával, hanem azzal, hogy azt exkluzív információként tálalja a lap. Ennek a titkos jelentésnek a tartalmát ugyanis az mfor olvasói már hónapokkal ezelőtt, konkrétan tavaly júniusban megismerhették. Szóról szóra, betűről betűre egyezik a nálunk, illetve a Népszavában bemutatott dokumentum, csak a publikáció időzítésében van cseppet sem jelentéktelen különbség.

http://mfor.hu/cikkek/makro/A_Nepszava_nagy_dobasa__Ja_nem__a_mi_tavalyi_cikkunk.html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

Összegyűlt a 30 millió, elindul a Politis.hu

Az új, közéleti lap kevesebb mint két hónap alatt, netes adományokból gyűjtötte össze a starthoz szükséges pénzt.

Sikeres volt az indiegogo-s adománygyűjtés, elindulhat a Politis.hu című új, politikai-közéleti lap, melyet az index.hu volt főszerkesztője, Dudás Gergely alapított. A gyűjtés tavaly november 20-án kezdődött, a célkitűzés 30 millió forint volt, de már jóval a kampány január 18-i zárása előtt túl is ütötték a számot, és már több mint 33 milliónál járnak. A pénzt több mint 2600 előfizető dobta össze.

http://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/Osszegyult_a_30_millio__elindul_a_Politis_hu.html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

Miskolci kórház - "Ez az ellehetetlenítés"

A miskolci kórházigazgató szerint az intézményben minden a legnagyobb rendben van, az érintett orvosok továbbra is cáfolják ezt.

http://nepszava.hu/cikk/1149780-miskolci-korhaz---ez-az-ellehetetlenites

Titkolja a számvevőszék, mi alapján büntetik a Jobbikot

A Magyar Nemzet készített interjút Horváth Bálinttal, az Állami Számvevőszék szóvivőjével, azt akarták megtudni, pontosan mi alapján számolta ki az állami szerv a Jobbik 331 milliós büntetését, amit a pártnak két héten belül kell átutalnia. 

A kérdezz-felelek gyakorlatilag végig arról szól, hogy a lap próbálja megtudni, mi alapján kalkulálta ki az ÁSZ a végösszeget, a szóvivő pedig próbálja kikerülni a konkrét választ. Horváth Bálint szerint azzal hogy a számvevőszék módszertana elérhető, az ÁSZ minden fontos információt nyilvánosságra hozott, ráadásul a Jobbik maga nem cáfolta a tényállásokat, csak a jogalapját kifogásolják. Ellenvetéseiket nem fogadta el a pénzügyi ellenőrző szerv. 

Addig világos a történet, hogy az ÁSZ szerint a Jobbik a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban rendelt plakátokat. 

https://444.hu/2018/01/09/titkolja-a-szamvevoszek-mi-alapjan-buntetik-a-jobbikot

Észak-Korea megegyezett Dél-Koreával a téli olimpiáról

Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a jövő hónapban a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő téli olimpiára, közölte kedden egy magas rangú dél-koreai tisztviselő.

Dél- és Észak-Korea küldöttségei kedden tárgyaltak a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről. 

https://444.hu/2018/01/09/eszak-korea-megegyezett-del-koreaval-a-teli-olimpiarol

Mi a fene történik Bayer Zsolt háta mögött?

„Amit most éppen látunk, látnak önök is, az London lenne. Egy vidám londoni szilveszternek vagyunk szemtanúi” – mondja Bayer Zsolt a Bayer Show című műsor tegnapi adásában.  (A videón 2 perc 51 másodperctől.)

Hát, izé, na, szóval az idei londoni szilveszter az Echo TV képei szerint elég furán nézett ki, például a többség rövidnadrágban, sőt, félmeztelenül balhézott, ráadásul az Echo TV bejátszásában London olyannyira hasonlít Párizsra, hogy a csőcselék a párizsi közlekedési vállalat kisteherautóját veri szét.

Vagy megoldás lehet még, hogy ez mégsem a Bayer Show, hanem a Troll című műsor.

http://valasz.hu/itthon/mi-a-fene-tortenik-bayer-zsolt-hata-mogott-126908

A BOLSEVIZMUS BERÚGTA AZ AJTÓT

KONRÁD GYÖRGYÖT ÉS A HVG-T NEM A NORMÁLIS EMBERI ERKÖLCSÖK ALAPJÁN KELL MEGÍTÉLNÜNK

Botond Bálint Magyar Idők

Konrád és bandája esetén le kell számolnunk azzal a legendával, hogy ezek az emberek a kommunista rendszer áldozatai voltak. Nem. Kis János és a többiek, Hellerestől, Szelényistől a konszolidálódó Kádár-rendszer szélsőbalos, maoista ellenzéke voltak, akiket Kádár – aki legalább nem volt annyira ostoba, mint ezek – azért engedett nyugatra, hogy a kapitalizmust bomlasszák a hülyeségeikkel, és ne az ő rendszerét.

http://magyaridok.hu/velemeny/bolsevizmus-berugta-az-ajtot-2651086/

ÍTÉLETIDŐK ÉS RIASZTÁSOK

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Önmagát jóval túlélt civilizáció ez.

Akkora nagy vörös riasztások közé vagyunk ékelve, mint a páviánok valaga, és mínusz tizenhat fokban összeomlunk. Legtökéletesebb szimbólumunk pedig az a felpumpált, ordító néger, aki mindennap beleüvölt a képünkbe.

Ott áll a felpumpált, ordító néger, agya helyén a XXI. század, áll a képernyő közepén, befújja magát valami dezodorral, és azt üvölti a képünkbe, hogy attól a dezodortól ő olyan nagyon férfias lett, hogy annál már csak akkor lehetne férfiasabb, ha elmenne motorozni. Aztán elmegy motorozni, és ha mínusz tizenhat fok lesz, akkor férfiasan megdöglik.

Mindenesetre, az agyatlan ordító néger a dezodortól lesz nagyon férfias. Ezzel szemben itt van nekünk Bohumil Hrabal mester, ő azt írta, hogy „egy igazi férfinak mindig enyhe sör- és fosszaga van”.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/iteletidok-es-riasztasok-2654461/

 

Lehet-e szélsőjobbos rasszista pártból leválthatatlan kormányerő?

 

Militáns, kirekesztő, soviniszta párt átrendezi a sorait, cukiságkampányt folytat, szinte véletlenszerűen hatalomra kerül egy sokkal esélyesebb párt ellenében, majd bebetonozza magát a hatalomba. Nem, ez nem magyarországi politikai utópia. Ez a szerb belpolitika elmúlt tíz éve.

http://hvg.hu/vilag/20180109_aleksandar_vucic_sns_szerb_radikalis_part_cukisagkampany

Kis magyar bérabszurd: a fizetés nő, a dolgozó kevesebb pénzt kap

Miközben a kormány sikerként tekint a bérnövekedésre, a vállalkozók egy része úgy próbálja emelni a fizetéseket, hogy ne kelljen több pénzt kiadnia. Lehetetlen feladat?

http://hvg.hu/gazdasag/20180109_Kevesebbet_fognak_kapni_de_meg_nem_tudjak

Az új Puskás árának tizedéért adták el a stadiont, amely minta volt az új Puskáshoz

 

Eladtak egy német stadiont, ami önmagában is érdekes, mert stadiont ritkán szoktak adni-venni. De sokkal érdekesebb az a tény, hogy lipcsei Red Bull Arenát korábban a magyar illetékesek – élükön Fürjes Balázs kormánybiztossal – úgy emlegették, hogy annak mintájára fog megújulni a budapesti Puskás Ferenc Stadion. A lipcsei fociaréna azonban sokkal olcsóbb volt, mint a mi 200 milliárdos létesítményünk.

https://zoom.hu/hir/2018/01/09/az-uj-puskas-aranak-tizedeert-adtak-el-a-stadiont-amely-minta-volt-az-uj-puskashoz/

Megint drágul a Közszolgálati Egyetem sportcsarnoka

Ezúttal csaknem 700 millióval emelték meg az árat, ezzel már közel egymilliárddal drágább a létesítmény, mint eredetileg.

https://zoom.hu/hir/2018/01/09/megint-dragul-a-kozszolgalati-egyetem-sportcsarnoka/

Orbán tudatosan szítja a félelmet az Arte szerint

Migránsokról és civil szervezetekről is szó esett a német-francia csatorna tudósításában.

Páva Zsolt polgármester elmondja: három hónap múlva választások lesznek Magyarországon, a civil szervezetek tevékenysége befolyásolja a kampányt. A riporter felteszi a kérdést Pávának: fél-e attól, hogy az OMG-k működése nyomán Magyarországon elveszti az identitását. Páva igennel válaszol, hozzátéve: Magyarországnak egyedül kell eldöntenie azt, hogy kiket fogad be. Megszólaltatják a Soros György által is támogatott Emberség Erejével Alapítvány munkatársait is: Mester Zoltán „szerint egy ideje mindent megtesznek, hogy a civil szervezeteket és a szabad gondolkodást minél inkább határok közé szorítsák”, Nyirati András pedig azt hangsúlyozza, hogy a magyarokba gyerekkoruk óta azt nevelik bele, hogy „Magyarország valamiféle sziget Közép-Európában, amit mindig megtámadott valaki”. Nem csupán a migránsok, hanem Brüsszel és az Európai Unió is Magyarország eltiprását akarja a kormány szerint, erre az érzésre rá lehet játszani – fejti ki Nyirati.

Jullien zárásként elmondja: a kormány a félelemre építve gyakorlatilag bebiztosította magának a következő választást. „Mintha harminc évvel a kommunizmus bukása, száz évvel az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után Magyarország még mindig nem találta volna meg az identitását” – vélekedik a riporter. 

http://mandiner.hu/cikk/20180109_orban_tudatosan_szitja_a_felelmet_az_arte_szerint

Fidesz: Az LMP Soros zsebében van

A Fidesz szerint az LMP „Soros zsebében van”, ezért támadja Hadházy Ákos még mindig a „Soros-tervről” zajlott nemzeti konzultációt – fogalmazott Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője, aki szerint az LMP „belerúg” a konzultáció több mint 2,3 millió résztvevőjébe

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az LMP-sek el akarják hitelteleníteni a konzultáció eredményét, „hiszen ők is látják: a magyarok egyértelműen elutasítják a Soros-tervet”, nem akarnak kötelező kvótát.

A magyar emberek hallani sem akarnak évi egymillió migráns Európába telepítéséről, és arról sem, hogy a migrációval megváltoztassák a kontinens kultúráját – hangsúlyozta.  A szóvivő szerint az LMP „a Soros-birodalom érdekeinek egyik leghangosabb képviselője lett Magyarországon”, és a párt nyíltan szembemegy a magyarok akaratával. Hadházy Ákos a nemzeti konzultáció ideje alatt folyamatosan megkérdőjelezte a „Soros-tervet”, magát a konzultációt, a részvételi adatokat, majd az eredményt, ami „Soros György és a bevándorláspárti brüsszeli erők érdekét szolgálta” – fogalmazott, úgy értékelve, hogy ezzel „belerúgnak” a konzultáció több mint 2,3 millió résztvevőjébe.

http://mandiner.hu/cikk/20180109_fidesz_az_lmp_soros_zsebeben_van

MSZP: A DK-nak nincs joga beleszólni, hogy kiket jelölünk

A párt országgyűlési képviselője szerint nem született megállapodás Gyurcsány pártjával a csepeli körzetről.

Alaposan meglepte a DK-t, hogy az MSZP Bangóné Borbély Ildikót indítaná egyéniben Csepelen, hiszen a két párt egyértelműen megállapodott arról, hogy a körzet az Együtt színeiben induló, 2014-ben egyéni mandátumot szerző Szabó Szabolcsé lesz – mondta Reggeli járat című műsorunkban a DK szóvivője. Gréczy Zsolt bízik abban, hogy a szocialisták meggondolják magukat.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/mszp-a-dk-nak-nincs-joga-beleszolnia-hogy-kiket-jelolunk-2438837

Egy tonna pénzt költhetett a kormány reklámra

Miközben több tárca is azzal takarózik, hogy nem köteles az alá tartozó cégek reklámköltéseiről nyilvántartást vezetni, a Lázár János vezette Miniszterelnökség 78 oldalas, részletes beszámolót küldött erről Mesterházy Attilának, bár még így sem válaszoltak mindenre. A szocialista politikus az összes minisztert végigkérdezte a tavalyi propagandaköltésekről, a belügyminiszter, a nemzeti fejlesztési miniszter és a földművelésügyi miniszter azonban érdemi válaszra se méltatta, csupán egy internetes linket küldött. Az egyik legtöbbet költekező a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt: Szijjártó Péter tárcájánál csaknem 930 millió forint ment el tavaly reklámokra.

Az adatok a Kormany.hu oldalon elérhetők – ennyivel intézte el a választ a belügyminisztérium, már ami a költéseire vonatkozik. Mesterházy Attila és Legény Zsolt szocialista képviselők írásban kérték a minisztériumokat, hogy tételesen számoljanak el arról, mire költik az adófizetők pénzét.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/egy-tonna-penz-kolthetett-a-kormany-reklamra-2438835

Hopp, a kis Netanjahu kikotyogott egy 20 milliárdos üzletet

Egy gázszállítási üzlettel kérkedett Benjamin Netanjahu fia egy hangfelvétel szerint. A párbeszéd egy sztriptízbár előtt zajlott Jair Netanjahu és egy gázmágnás, Kobi Maimon fia között.

Az egyik izraeli hírtelevízióhoz kerülő hanganyag alapján a két férfi 400 sékelen, vagyis körülbelül 30 000 forinton szólalkozott össze, amikor az egyik sztriptízbárból kijött. Jair Netanjahu azt mondta, „az apám 20 milliárd dollárnyi üzletet adott a te apádnak, ne kérj rajtam számon 400 sékelt”.

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/hopp-a-kis-netanjahu-kikotyogott-egy-20-milliardos-uzletet-2438824

Momentum: messze a szakadás, de komoly feszültségek feszítik a pártot

 

Az utóbbi héten bejárta a magyar sajtót, hogy a Momentumból ismét többen távoztak, a legutóbb Papp Gergő kommunikációs igazgató, és Túry Márton kabinetvezető. Múlt év végén pedig Zaránd Péter lépett vissza kampányvezetői pozíciójából. Szombattól hivatalosan is Soproni Tamásra hárultak a kampányszervezési feladatok, aki korábban is Zaránd felettese volt a kérdésben. Papp Gergőt közben Hajnal Miklós váltotta. Noha az utóbbi napokban a Momentum szakadásáról cikkezett a magyar sajtó, az atv.hu által megkérdezett Momentum-közeli források ezt tagadták. Abban egyetértettek, hogy feszült volt a helyzet Fekete-Győr András pártelnök és Soproni Tamás alelnök között. Hogy milyen minőségű volt a nézeteltérés, és a pártot feszítő belső problémák, arról viszont eltértek a vélemények.

http://www.atv.hu/belfold/20180109-momentum-messze-a-szakadas-de-komoly-feszultsegek-feszitik-a-partot

Gyurcsányék Brüsszelhez fordulnak az ÁSZ-büntetés miatt

 

Molnár Csaba azt mondta, azt se tudják, melyik irodájukat bérelnék áron alul, ugyanis nem tájékoztatták őket.

http://www.atv.hu/belfold/20180108-molnar-csaba

Pálinkás József: A tudományban ne legyen politikai részrehajlás

A Nature, a világ vezető tudományos hetilapja a közelmúltban dicsérő cikket közölt Pálinkás József tudományszervezői munkájáról. A lap egyebek mellett arról ír, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke olyan pályázati rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi, hogy a legkiválóbb magyar kutatók saját hazájukban a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő színvonalon dolgozhassanak. Az írás – bár jelzi a magyar demokrácia állapotáról szóló negatív véleményeket is – kétségtelenül javíthat a magyar tudomány globális megítélésén.

interjú

http://168ora.hu/tudas/palinkas-jozsef-a-tudomanyban-ne-legyen-politikai-reszrehajlas-14964

Hogy nem bukik bele ebben Orbán? Parlamenti határozatban deklarálta, majd nem teljesítette

A sokak számára kissé érthetetlen magánynyugdíj-pénztári rendszer, pontosabban annak felszámolása és a megtakarított magánvagyon egyszerű állami einstandja és lenyúlása kapott teljes nyilvánosságot a múlt héten, amikor Matolcsy György azt találta közölni: az állam nem tartozik a magánnyugdíjpénztárakból kilépett embereknek semmivel.

Ezzel a Magyar Nemzeti Bank elnöke megbuktatta a magyar kormányt. 

Vagy talán mégsem. Szó szerint nem, ami sokat elárul a magyar politikai kultúráról, valamint a Fidesz-KDNP hatalomgyakorlási sikereiről. Az ugyanis, hogy még a nyilvánosság is megfeledkezik minden idők legnagyobb politikai hazugságáról, ami történetesen a sosem hazudó Orbán Viktor személyes felelőssége, s bűne, valamint mintegy 3000 ezer milliárd forint köztörvényes lenyúlásáról, arra sokan nem számítottak.

A többi között ezt kérte számon a magyar sajtón Hőgyész-Tahi Zsófia is,aki egy Facebook-bejegyzésben emlékeztette a politikai amnéziában szenvedő magyar társadalmat arra:

http://168ora.hu/itthon/hogy-nem-bukik-bele-ebben-orban-parlamenti-hatarozatban-deklaralta-majd-nem-teljesitette-15042

Mindenki közös listát akar, csak az ellenzéki pártok nem

Akár az ördöggel is összefognának az ellenzéki, valamint a pártot ma még nem választó, de elégedetlen szavazók a kormányváltás érdekében.

Miközben az ellenzéki pártok között tovább folytatódik az állóháború egyes egyéni országgyűlési képviselői körzetek, avagy a hőn áhított mandátumokért, nagyon valószínű, hogy minden koordinációs, valamint egymást támadó hadviselés újabb és újabb szavazatokat morzsol le róluk.

Ráadásul amíg az LMP teljesen, a Jobbik félig-meddig elzárkózik bárminemű együttműködéstől – utóbbival a demokratikus ellenzéki erők nem is igen fognának össze, előbbivel annál inkább –, addig az új, illetve kispártok koordinációs igényekkel állnak elő. Ennek érdekében az Együtt nekiment az MSZP-nek is, a Momentum Mozgalom pedig lényegében eddigi stratégiáját feladva, éppen az elmúlt napok legnagyobb politikai fordulatát bemutatva tette egyértelművé, ha a kétharmad rajtuk is múlik, az esélyes jelöltek javára visszalépnek az adott körzetekben.

http://168ora.hu/itthon/mindenki-kozos-listat-akar-csak-az-ellenzeki-partok-nem-15016

A kapitány kimondta Tusupról azt, amit Magyarországon eddig nem mertek

Dr. Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya a Digi Sport Reggeli Start című műsorában olyat mondott, amit az elmúlt bő két évben Magyarországon senki sem mert. Vagy csak suttogva, csak a színfalak mögött, nehogy az érintettek tudomására jusson.

Nem tudom meghatározni Shane Tusup helyét a magyar úszósportban, de ezzel a nem éppen konfliktuskerülő személyiségével itt nehéz lesz messzire jutni. Az én álláspontom nagyon egyértelmű, Katinka a mi úszónk. Nekem ő mondja meg, hogy mi van, ő érdekel. Amerre ő akar menni, arra fog menni

– összegzett a kapitány.

https://24.hu/sport/2018/01/09/a-kapitany-kimondta-tusuprol-azt-amit-magyarorszagon-eddig-nem-mertek/

Távozik Fekete-Győr András az OBA éléről

2018. január 1-től Kómár András tölti be az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatói pozícióját. Úgy tudjuk, hogy elődje, Fekete-Győr András nem önszántából távozott, de márciusig még a szervezetnél marad.

Az OBA

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) Magyarországon a hitelintézetek betéteseinek védelmére létrehozott alap.

Távozik a „Fegyőr”. Az OBA és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársai csak a becenevén emlegették idősebb Fekete-Győr Andrást, az azonos nevű momentumos politikus édesapját.

Forrásaink szerint a rövidítés pusztán a közgazdász hosszú nevének egyszerű rövidítéséből eredt, és nem a vezetői stílusára utalt. Fekete-Győr András ugyanis népszerű vezető, valódi „intézmény” volt, hiszen a hazai betétbiztosítási szervezet alapítása óta, 1993-tól volt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető-helyettese, és 2010-től, vagyis éppen a Fidesz legújabbkori regnálása után lett első számú vezető.

A megemlékező közlemény pozitív tónusúra sikeredett, elismeri, hogy Fekete-Győr András sokat tett az OBA nemzetközi elismertségének növeléséért. Ugyanakkor belső forrásaink szerint a váltás nagyon hirtelenre sikeredett, és nem saját akaratból történt.

https://index.hu/gazdasag/2018/01/09/fekete-gyor_andras_a_momentumos_politikus_edesapja_tavozik_az_oba_elerol/

Keres ön annyit, mint egy aldis pénztáros? Rekordösszegre emelkedett a fizetésük

A nagyobb áruházláncok versenyeznek a munkaerőért, az elmúlt félévben szinte mindannyian bért emeltek, a számokat többségük már nem is titkolja. Összehasonlítottuk a multik által kínált fizetéseket.

Komoly munkaerőhiánnyal szembesülnek a kiskereskedelmi munkaadók, a multik emiatt jelentős béremelésekkel próbálják magukhoz csábítani a dolgozókat. Emiatt a béremelések mértékét a korábbi gyakorlattal ellentétben nem is titkolják.

Most éppen az Aldi emelte jelentős mértékben a fizetéseket; nyolcórás munkakörben a kezdő fizetés bruttó 272 ezer forint, de ha a jelentkező tíz éves gyakorlattal rendelkezik, bruttó 352 ezer forint lesz a havi bére. Ehhez jönnek még egyéb juttatások, például a cafetéria, ami a munkaidő hosszától függően akár a 10 ezer forintot is meghaladhatja. Az Aldi tehát kb. 15 százalékos emelést adott az eladóknak, az árufeltöltőknek pedig 10 százalékot, ők nyolc órás munkakörben kb. bruttó 250 ezer forintot keresnek, melyhez szintén hozzáadódnak még a juttatások. 

http://hvg.hu/kkv/20180109_Keres_On_annyit_mint_egy_Aldis_penztaros

„A foci örök, mint Viktor királysága”

Szombathelyen még mindig nincs üzemeltetője a 15 milliárdból épített, tavaly novemberben átadott futballstadionnak és sportkomplexumnak. A piacot a jelek szerint nem érdekli a lehetőség, a város kormányzati támogatásban vagy a tao-rendszerben reménykedik. Utóbbiban hiába. Nem úgy a kormányban, amelytől máris 250 millió forintos „üzemeltetési segítséget” kér. Ez a példa is mutatja: idehaza akár üzleti katasztrófához is vezethetnek az új stadionok.  

https://24.hu/kozelet/2018/01/09/a-foci-orok-mint-viktor-kiralysaga/

Gőgös Zoltán úgy helyretette az Együtt elnökét, hogy csoda, ha nem nyeli le a sípját

Gőgös Zoltán MSZP-s politikus a tőle megszokott őszinteséggel reagált arra, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke a Fidesszel való összejátszással vádolta meg az MSZP-t azért, mert Csepelen nem az ő jelöltjüket támogatják. Facebook-oldalán közzétett írását változtatás nélkül közöljük:

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/gogos-zoltan-ugy-helyretette-az-egyutt-elnoket-hogy-csoda-ha-nem-nyeli-le-a-sipjat/332878

Az MSZP elnökével tárgyalt Juhász Péter

 

Aki az Együtt elnöke és már többször próbált leülni Molnár Gyulával. Most sikerült beszélniük.

Juhász Péter azt mondta, az MSZP eddig elzárkózó volt velük kapcsolatban, de szerinte az a győzelem kulcsa, hogy mindenhol csak egy kihívója legyen a Fidesznek.

Van valamiféle nyitottság – mondta Juhász.

De Juhász azt mondta, 106 helyen nem tudnak majd koordinálni velük az MSZP, de az Együtt elnöke nem adja fel, bevonná a tárgyalásokba a DK-t is és lesznek háromoldalú tárgyalások is. Üzent az LMP-nek és a Momentumnak is, reméli, ahol az Együtt jelöltje a legesélyesebb, nem indítanak rá a többiek saját politikust.

http://hvg.hu/itthon/20180109_Az_MSZP_elnokevel_targyalt_Juhasz_Peter

Geréb Ágnes börtönbe megy

 

Elutasították a szülész-nőgyógyász perújítási kérelmét.

Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat, az egyik esetben a gyermek holtan jött világra, egy másik esetben pedig fél évvel később meghalt. A táblabíróság ezért 2012 februárjában letöltendő fogházbüntetésre ítélte.

A szülész-nőgyógyász perújítási kérelmét elutasította a Fővárosi Ítélőtábla, az ítélet jogerős. Tárgyalásán a Hír TV stábja is jelen volt.

"Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most a magyar bíróság újra más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvosok, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette erősebbnek a mi bizonyítékainkkal szemben" – nyilatkozta Geréb Ágnes.

http://hvg.hu/itthon/20180109_Gereb_Agnes_bortonbe_megy

Hosszú–Tusup: időzített bomba volt, de miért most robbant?

 

Egy országot érdekel, mi lesz most Hosszú Katinkával. Visszakanyarodtunk egy kicsit a múltba, hogy megértsük, honnan indultak, és hová jutottak közel hat év alatt 2018 januárjára.

„Az egész szövetség, de az egész magyar sport abban bízik, hogy együtt maradnak Rióig, pontosabban a budapesti világbajnokságig” – ezt a látnoki mondatot a hazai szövetség egyik vezető tisztségviselője mondta 2015-ben, pár hónappal a kazanyi világbajnokság után, ahol Hosszú Katinka világrekordot is úszott a két vb-arany mellett.

Számítottam rá, hogy lesz egyszer robbanás közöttük, de azt hittem, csak évekkel később

– ez az idézet pedig egy olyan munkatárstól származik, aki a cégükben naponta is testközelből látta Shane Tusup és az úszónő viselkedését, egymáshoz való viszonyát.

 

A magyar úszóválogatott tagjai közül néhányan azt is közelről láthatták, hogy egy szimpla világkupán kulacsot dobott Tusup a felesége felé, mert kifulladt, és nem úszott jól. Azt a New York Timesnak is elmesélte valaki, hogy a partról

a férj azt kiáltotta: fulladnál bele a vízbe.

 

https://index.hu/sport/uszas/2018/01/08/hosszu_katinka_hol_versenyez_klub_shane_valtozasa/

Újra meghosszabbította az ügyészség a Spéder elleni nyomozást

 

A szocialista Szakács László írásbeli kérdésére válaszolva Polt Péter közölte, hogy a Spéder Zoltán érdekeltségei ügyében indított nyomozás határidejét „legutóbb a Legfőbb Ügyészség 2018. február 21 . napjáig hosszabbította meg.”

Tavaly nyáron ugyancsak Szakács László érdeklődésére a legfőbb ügyész elárulta, hogy három ügyrészt fog át a nyomozás, ami véletlenül pont a Spéderrel szembeni Fidesz-sajtó- és hatósági hadjárat kezdete után indult, 2016 júniusában:

https://444.hu/2018/01/09/ujra-meghosszabbitotta-az-ugyeszseg-a-speder-elleni-nyomozast

Az amerikai sajtó egy része teljesen kifordult magából a gondolatra, hogy Oprah elnök lehet

Oprah Winfrey az Egyesült Államok legendás tévése, a színésznő, producer, üzletasszony és filantróp Amerika leggazdagabb fekete híressége, Magyarországon nincs olyan tévés, aki hozzá hasonló nemzeti kincs lenne, a legnagyobb sztárok, sőt elnökök járnak hozzá a vendégségbe. A 63 éves Oprah vasárnap a Golden Globe-díjátadón Cecil B. DeMille-életműdíjat kapott, ami után erős beszédet mondott, érintve a feketék helyzetét és a szexuális zaklatási botrányokat.

A beszédet azonnal elkezdték a legnagyobb beszédek között emlegetni, és egyből felmerült, hogy a köztiszteletben álló Oprah-nak el kellene indulnia a 2020-as elnökválasztáson.

https://444.hu/2018/01/09/az-amerikai-sajto-egy-resze-teljesen-kifordult-magabol-a-gondolatra-hogy-oprah-elnok-lehet

Forrnak az indulatok egy Andrássy úti palota körül

Egy köpésre a Hősök terétől, a Rippl-Rónai utca és az Andrássy út sarkán áll egy gyönyörű, késő reneszánsz, kora barokk stílusban épült villa, amelyben forrnak az indulatok. A ház nagy részét tulajdonló civil szervezet vezetője ugyanis a szervezet általa kirúgott, majd a bíróság által visszahelyezett, majd újra kirúgott tagjai szerint gyakorlatilag a saját javára használja az épületet. A történetben felbukkan az MSZP egykori pénztárnoka és egy jogvédő szervezet is. A felek most a bíróságon mennek egymásnak, a rendőrség is nyomoz, az épület állapota meg romlik.

https://index.hu/gazdasag/2018/01/09/andrassy_ut_palota_noszovetseg/

Bannon belebukott: otthagyja a Breitbartot

Steve Bannon otthagyja a Breitbart Newst, amelynek eddig az ügyvezető elnöke volt. Az alt-right mozgalom zászlóshajója, Donald Trump kedvenc olvasmánya és legfontosabb médiapartnere nélküle folytatja tovább, miután - a New York Times értesülései szerint - a Breitbart és az egész trumpizmus egyik fő mecénása, a Mercer család Rebekah nevű tagja kikényszerítette a távozását.

Donald Trump korábbi kampányfőnöke és főstratégája, Steve Bannon az amerikai politikát megrázó botránykönyvben azt mondta: árulásnak látja, hogy Trump fia és veje találkozott az oroszokkal. Trump erre úgy reagált, hogy Bannon elvesztette az eszét. Ezek után becsicskult, visszavonta az állításait és Trumpot dicsőítette. Nem jött be.

https://444.hu/2018/01/09/bannon-belebukott-otthagyja-a-breitbartot

Magyar és lengyel civil szervezetek kérik az EU-t, hogy támogassa őket a demokrácia védelmében

 

Nagy szükség volna rá, hogy az Európai Unió ne csak a fejlődő országokban, hanem a saját határain belül is támogassa a demokrácia védelmét. Ezt magyar, lengyel és horvát civil szervezetek képviselői fejtették ki kedden, az Európai Parlament brüsszeli épületében rendezett konferencián - írja az EUrológus.

konferenciát a liberális Sophie in’t Veld és a néppárti, vagyis a Fidesz pártcsaládjához tartozó Frank Engel EP-képviselők szervezték, akik egy magyarul is olvasható tanulmányukban az általuk „beteg demokráciának” nevezett rendszereket mutatták be: Horvátországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szerbiát. Elemzésük szerint ezen kormányok módszereiben sok a közös: manipulálják a jogalkotást, korlátozzák a média szabadságát, aláássák a bírói függetlenséget, illetve stigmatizálják a civil szervezeteket, vagy jogszerűtlenné teszik a külföldi támogatásukat.

https://444.hu/2018/01/09/magyar-es-lengyel-civil-szervezetek-kerik-az-eu-t-hogy-tamogassa-oket-a-demokracia-vedelmeben

Jobbágyi ZsófiaJeanne d’Arc páncélja

Álláspont. Az utóbbi időben nem ez az első, hogy a magyar egészségügyi ellátásról erősen torzított rémhír járja körbe a világhálót

Magyar Hírlap

Nagyon szeretném, ha csökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez – fogalmazta meg óhaját Krámli Kinga szombati Facebook-bejegyzésében, amely huszonnégy óra alatt jóformán mindenkihez eljutott. A posztban az egyébként kiváló, Fonogram-díjas énekesnő arról ír, hogy endometriózisban szenved. A betegség súlyos, a legkevésbé sem elbagatellizálható.

Krámli Kinga leírja kilenc éve tartó szenvedéseit, amivel „csupán annyi” a célja, hogy felhívja a figyelmet sorstársaira. Mondja ő, és ezzel nem is lenne gond, ha valóban így lenne. Csakhogy leírja azt is, hogy az olyan típusú nagy műtétből, amelyre neki szüksége lenne, csupán hetente egyet támogat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, így jelen állás szerint csak 2022. január 19-én kerülhet sorra.

A hírre azonnal rácsatlakozott a Párbeszéd szemfüles társelnöke, Szabó Tímea, aki határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Kár lenne ehhez kommentárt fűzni, az viszont kifejezetten sértő, hogy azok állnak az objektív tényközlésért tartott fáklyás felvonulások élére, akik olyan erős csúsztatásokkal operálnak a saját politikai hasznuk érdekében, amelyek a valósággal köszönőviszonyban sincsenek. Mindez főleg akkor szomorú, ha ehhez tragikus emberi sorsokat használnak fel. És igazán rémisztő.

http://magyarhirlap.hu/cikk/107642/Jeanne_dArc_pancelja

Tamáska PéterNem mi hívtuk őket

Ki fenyeget és hogyan védekezzünk? – ezt eldönteni most már a német középosztály dolga

Magyar Hírlap

Nap mint nap ráébredünk, milyen szórakoztatóan kegyetlen a történelem. Ha nem lett volna berlini fal, lehet, hogy kelet-európaiak és keletnémetek árasztották volna el a Nyugatot törökök és arabok helyett. S hogy minden mulandó, a kommunizmus után az európai unió szerkezeti hibáin is láthatjuk. Bár az öngyilkosságba menekülő történetíró, Peter Sieferle azt állította, hogy a liberális lumpenintelligenciáé lesz a világ, a történelem évszázadainak gátlásai, fóbiái, rögeszméi és szorongásai elől ők sem menekülhetnek el. (A déjà vu különleges múltidéző állapot: a konzervatív Jósika báró levelezését elővéve már az 1848-as forradalmak előtt felbukkan a forradalmakra hajlamos csőcselék ötödik rendként a negyedik, a proletariátus után.) A nagy népmozgás, a migráció kihívás számukra, annál is inkább, mert a szellemet – amely nem engedelmeskedik nekik – a palackból ők szabadították ki.

http://magyarhirlap.hu/cikk/107632/Nem_mi_hivtuk_oket

Napi jó hír: 25 képviselő-testület módosította helyi szociális rendeletét a TASZ közbenjárására

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) négy megyében támadott meg ötvenöt olyan rendeletet, amelyekkel a helyi önkormányzatok a leginkább rászoruló embereket zárták ki a szociális ellátásokból. A megyei kormányhivatalok több esetben is igazat adtak a TASZ-nak, és felhívásaik alapján az utóbbi fél évben huszonöt képviselő-testület módosította helyi szociális rendeletét, adta hírül a szervezet.

A TASZ álláspontja szerint ugyanis jogellenes például a szociális ellátások igénybevételéhez feltételként szabni, hogy az igénylőnek rendezett legyen a lakókörnyezete. Emiatt olyan abszurd feltételek teljesülését is vizsgálhatja egy önkormányzat, mint hogy

·         a kertben lévő fűfélék magassága meghaladja-e a 15 centimétert,

·         a tűzifát “rendezett formában felhalmozva” tárolják-e a kertben.

http://magyarnarancs.hu/lokal/napi-jo-hir-25-kepviselo-testulet-modositotta-helyi-szocialis-rendeletet-a-tasz-kozbenjarasara-108650

Gulyás Erika Várólisták üzennek

Fájt már a foguk? Egész éjjel, kibírhatatlanul? Beszűkül a tudat, csak annyi érdekli az embert, hogy megszabaduljon a kíntól, bármi áron. Képzeljék el ugyanezt a hasukban, havonta legalább öt napon keresztül, úgy, hogy nem tudnak kiegyenesedni, dolgozni, társaságba menni, gyereket nevelni, rendet tenni. Ide jutnak azok a nők, akik a hétvégén vészjelzést adó énekesnőhöz hasonlóan az endometriózisnak nevezett nőgyógyászati betegség súlyos változatában szenvednek.

A döbbenetes műtéti ajánlat addig azt üzeni mindannyiunknak: aki még a betegségével is kilóg a sorból, jobb, ha nem a magyar államnál próbálkozik. Lázár minisztertől 2011 óta tudjuk, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér. A magyar egészségügy nyelvére lefordítva: ha valaki nem tudja összeszedni egy magánklinikai műtétre a milliókat, nyilván nem elég életképes. Nem kéne elhinnünk!

http://nepszava.hu/cikk/1149762-varolistak-uzennek

Elárulta az MTVA vezérigazgatója, 2 milliós fizetése ellenére miért vállal „másodállást” Schmidt Máriánál

Vaszily Miklós a 24.hu-nak azt mondta, nem tartja aggályosnak, hogy a közmédia vezetőjeként neki járó havi 2 millió forinton felül Schmidt Mária cégénél, a BIF-nél is két pozíciót kapott nemrég. Azt is hozzátette, őt az se zavarja, ha a közmédiában kollégái is plusz munkákat vállalnak. Polyák Gábor médiajogász szerint viszont etikai aggályok biztosan felmerülnek, bár Schmidt Máriának eddig sem kellett tartania kritikus újságírói kérdésektől a közmédia műsorainak vendégeként. Utánanéztünk annak is, hogy Vaszily mekkora juttatást várhat új pozíciói után.

https://24.hu/media/2018/01/09/elarulta-az-mtva-vezerigazgatoja-2-millios-fizetese-ellenere-miert-vallal-masodallast-schmidt-marianal/

Orbánnak hálálkodott az aleppói érsek

Azt írta, a magyar miniszterelnöktől kapta a legnagyszerűbb karácsonyi ajándékot – kétmillió eurót.

Az üldözött közel-keleti keresztények megsegítéséért levélben mondott köszönetet a szíriai Aleppó érseke Magyarországnak és Orbán Viktor miniszterelnöknek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

„Boldoggá tett meleg fogadtatásom, továbbá az ön érdeklődése és aggodalma szenvedő népem iránt. Sohasem fogom elfeledni a vendéglátást és az állhatatos segítséget, a kétmillió eurós támogatást, amelyet népem megsegítésére adott. Mindez bekerül Aleppó keresztényeinek történelemkönyvébe, azon keresztényekébe, akik fennmaradásukért és jelenlétükért küzdenek Szíriában, olyan földön, amelyen a kereszténység született” – áll a levélben.

Az érsek megemlíti, hogy barátainak küldött újévi üzenetében kiemelte: Orbán Viktortól „kaptam a legnagyszerűbb karácsonyi ajándékot, amelyet valaha is remélhettem. Áldott legyen Magyarország népe miniszterelnökével együtt, élvezhessék a támadástól mentes békét és a szabadságot!”

https://24.hu/kulfold/2018/01/09/orbannak-halalkodott-az-aleppoi-ersek/