2018, június 8 - 06:59 Sajtószemle

A négy éves Viktor egy betegség miatt vesztette el karjait, lábát térdből kellett amputálni. Nagyon el vagyunk keseredve, díjhátralékunk nincs, ahogy konfliktusaink sincsenek a szomszédokkal, mégis mennünk kell - mondta el a Borsnak az édesapa.

Az utcára fogunk kerülni három kisgyerekkel, sőt, néggyel, hisz augusztusban születik a negyedik. Rokonokhoz nem tudunk menni, mert kisméretű lakásban élnek, albérletet pedig nem kapunk a roma származásunk miatt - sorolja a bajokat a családfő.  Amitől a konszolidált körülmények között álő család a legjobban retteg: hogy ha nem oldják meg a lakhatásukat, a gyámügy elveszi tőlük a gyerekeket.

http://nepszava.hu/cikk/1161640-itt-elunk---a-vegtagok-nelkuli-kisfiut-es-szuleit-is-kilakoltatjak

Újabb milliárdos csalási ügyet találtunk az OLAF jelentésében

Az Elios-botrány mellett egy másik, nemzetközi horderejű visszaélést is feltárt nálunk az európai csalás elleni hivatal, kilencmilliárd forintos visszafizetést tartanak szükségesnek.

A szervezet név említése nélkül kitér az Elios közvilágítási mutyijára , ami után közel 14 milliárd forintot kell majd visszafizessünk az EU-nak,  jelentésük egyik bekezdésében, a 17. oldalon pedig  bemutat egy eddig sosem látott csalásgyanús ügyet is.

A dokumentum alapján az OLAF Magyarországon, Lettországban és Szerbiában kutatott 31 kutatás-fejlesztési projekt ügyében, amikhez jelentős uniós forrást hívtak le. Az OLAF a projekteknél sajátos, alvállalkozói szerződésekre épített visszaélés-sorozatot talált, amivel mesterségesen lehetett feltornászni a projektek költségeit, a csalásgyanús ügy szervezői pedig így azt is leplezni tudták, hogy a végső beszállítók valójában saját céghálójukhoz tartoznak.

http://nepszava.hu/cikk/1161561-ujabb-milliardos-csalasi-ugyet-talaltunk-az-olaf-jelenteseben

Felcsút, a krőzus: 35 milliárdot kapott Orbán kedvence

mfor.hu

7 év leforgása alatt akár 9 Pancho Arénát is felhúzhattak volna anélkül, hogy egy forintot is le kellett volna tenniük az asztalra. 

Felcsút bár a hazai labdarúgó-utánpótlás ékköveként szeretne tündökölni, sokkal inkább vált mintapéldájával annak, hogyan lehet közpénzek milliárdjait beszippantani, és "jótékony" (baráti) cégek adományaiból hatalmasra növekedni. Már önmagában megdöbbentő tény, hogy a TAO-támogatásokból a rendszer létezése óta több mint 19 milliárd forintot csatornáznak be az alapítvány költségvetésébe, amivel toronymagasan a legnagyobb nyertese lett az Orbán által létrehozott alapítvány a sporttámogatási rendszernek. 

Ez azonban kevés Felcsútnak a megálmodott utánpótlás-bázishoz, hiszen ezzel párhuzamosan gazdasági társaságoktól még majdnem ugyanennyi érkezett a FUNA-hoz 2011 óta. Az alapítvány legfrissebb közhasznú jelentése szerint tavaly adományként 3,1 milliárd forintot adtak a cégek. Így 2017 a második legjobb évük volt ebből a szempontból, hiszen ennél többet csak egyszer, 2014-ben kapott az alapítvány: kicsivel több mint 4 milliárdot. A tavalyi adománnyal kiegészülve 2011 óta összesen 16,1 milliárd forintot köszönhet Felcsút a jó szándékú, adományozó hajlamú - jó eséllyel baráti, Mészárossal kapcsolatban álló - vállalkozásoknak. 

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/felcsut-a-krozus-35-milliardot-kapott-orban-kedvence.html

Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja

Homlok Zsolt tavaly vette feleségül Mészáros Lőrinc lányát. Ennek megfelelően jó éve volt, csak egyik cégéből 855 millió forintot vehetett ki.

Nemcsak Mészáros Lőrinc kezei között válik minden arannyá, hanem a veje, Homlok Zsolt érdekeltségei is megtáltosodtak. Cégei 2017-es mérlegeiből az látszik, hogy apósa nyomdokában halad: a frissen alapított vállalkozását máris több száz millió forintos árbevétellel pörgeti, a veszteségesből pedig nyereségeset varázsol. Mindez kevesebb, mint két év termése, vagy inkább az utóbbi egyé, amióta összeházasodtakMészáros Lőrinc középső leányával, Ágnessel.

Homlok Zsolttal 2016 szeptemberében fordult meg a világ, akkor menesztették a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetői posztjáról, és azután indult el a vállalkozói karrierje. 

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/06/07/meszaros-lorinc-homlok-zsolt/

Orbán Ráhel exkluzív vacsorán demonstrálta, hogy megérkezett a divatipar élére

Megírtuk, hogy őrségváltás volt a magyar divatiparban: mára Orbán Ráhel lett a magyar divat- és dizájnipar meghatározó alakja, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Divatipari Marketing Igazgatóságának vezetését pedig – ahogy a HVG is beszámolt róla – a miniszterelnök lányának barátnője, Bata-Jakab Zsófia kapta meg.

Ezt a hatalomátvételt érzékletesen demonstrálták is a szakmának, ugyanis a budapesti Fashion Week előtt egy nappal, április 26-án rendeztek egy exkluzív – egy résztvevő szavaival: „szuperluxi” – vacsorát az V. kerületi Ybl-palotában egy körülbelül 50 fős szűk körnek. A Front Row Dinnernek keresztelt rendezvényen egy asztalnál ült Orbán Ráhel, Rogán Cecília és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatója, Szivek Norbert, akinek Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal vannak közös belvárosi milliárdos ingatlanérdekeltségei.

Érezhető volt, hogy Ráhel körül forognak a dolgok. Látszott rajta, hogy érdekli ez az egész, de azt is éreztette, hogy vele kell jóban lenni, ha valaki akar valamit. Az egész rendezvény úgy nézett ki, hogy ez mindenkinek kiderüljön. És ezt meg is értették a vendégek, akik igyekeztek legalább egy kicsit leülni a »főasztalhoz«

– mesélte egy meghívott, aki szerint egyébként nem voltak nagyképűek a politikához köthető szereplők, de a viselkedésükből azért kiolvasható volt, hogy mostantól a divatvilágot a felségterületüknek tartják.

https://24.hu/belfold/2018/06/07/orban-rahel-exkluziv-vacsoran-demonstralta-hogy-megerkezett-a-divatipar-elere/

Battonyától Nemesmedvesig: így szállta meg Mészáros cégbirodalma Magyarországot

 

Magyarországon gyakorlatilag nincs már olyan ember, aki dolgozóként vagy ügyfélként ne lenne kapcsolatban valamelyik Mészáros-céggel. A tojásrántottától az áramfogyasztáson át az olvasnivalóig az élet egyre több területén milliók számára megkerülhetetlen Orbán Viktor kormányfő barátja.

 

http://hvg.hu/kkv/20180607_Battonyatol_Nemesmedvesig_igy_szallta_meg_Meszaros_cegbirodalma_Magyarorszagot

 

15 milliárd forint vagyona van az LMP-s Ungár Péternek

 

Ungárnak 17 százalékos tulajdonrésze van a testvérével és édesanyjával, Schmidt Máriával közös cégükben, a Pió-21 Kft.-ben. A családi cégük jelenleg a BIF (Budapesti Ingatlan Nyrt.) részvényeinek 90 százalékát birtokolja. Ezen kívül a parlament legfiatalabb politikusa a BIF részvényeinek 3 százalékát személyesen is magáénak tudhatja. Ungár vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy az Azonnali.hu híroldalt kiadó cég 90 százalékt vásárolta meg nemrég

A politikusnak egy nagyértékű vagyontárgya van még, egy Toyota J12 Land Cruiser terepjáró. Ungárnak egynegyed tulajdonrésze van egy 340 négyzetméteres II. kerületi lakóházban. Ezt édesapja halála után örökölte. 

A vagyonomat megbecsülni nagyon nehéz egy nyilvános részvénytársaságnál, de ami csak az enyém, az mondjuk 15 milliárd forint. Ez úgy jön ki, ha optimistán beszélünk a részvény árfolyamról

 

https://index.hu/belfold/2018/06/07/az_lmp-s_ungar_peternek_15_milliard_forint_a_vagyona/

 

Lázár János nagytőkésként coming outolt

 

Meglepő vagyonnyilatkozatot tett Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter. Váratlanul kiderült, hogy a fideszes képviselő komoly ingatlanos lett, 10 százaléka van az értékes Andrássy úti Divatcsarnokot birtokló projektcégben. Lázár Ausztria egyik legtitokzatosabb, ókonzervatív nagytőkésének, az eurómilliárdos Max Turnauernek lett a partnere.

Lázár János a választási kampányban kiment Bécsbe, és egy nagy visszhangot kiváltó videóbanveszélyes, lefelé csúszó helynek láttatta Ausztria fővárosát.

 

https://index.hu/gazdasag/2018/06/08/lazar_janos_nagytokeskent_coming_outolt/

 

Jól hoztak az állami megbízások az Orbán-család ügyvédjének

 

Bajkai István csak a parlamentben újonc. Az üzleti életben nagyon nem.

68,5 millió forintnyi banki megtakarítása és 96 millió forintnyi „egyéb” követelése van  frissen leadott vagyonnyilatkozata szerint fideszes Bajkai Istvánnak. A parlamentben újoncnak számító egykori Fidesz-alapító ezen túl 12 millió forintnyi nemesfémmel (nem részletezi, de gyaníthatóan ékszerrel), valamint egy kisebb ingatlanbirodalommal is rendelkezik: a 17.kerületben egy 1470 négyzetéteres telken fekvő 240 négyzetéteres ház negyede, a belvárosban pedig egy 83 négyzetméteres lakás fele az övé, a Pest megyei Gomba községben viszont egy 1350 négyzetéteres telken álló 75 négyzetméteres házon túl övé például a helyi kultúrház műemléképülete is , de van a nevén egy csomó , a településhez tartozó erdő, árok és "kivett terület” is.

Autója nincs az Orbán-család ügyvédjeként is ismert képviselőnek, a foglalkozásából (árint az ügyvédiből) befolyó jövedelmére viszont nem panaszkodhat: a 20,1 százalékos tulajdonában álló SBGK Ügyvédi Irodától származó éves bevételeként 72,6 millió forintot tüntetett fel a politikus. Ez utóbbi annyira egyébként nem meglepő, ismervén, hogy a közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó iroda egyedül és különböző összetételű konzorciumok tagjaként is több, egyenként is milliárdos összegű kormányzati megbízást kapott az elmúlt években. (Konzorciumi tagként például csak a Miniszterelnökségtől 13,5 milliárd forint értékben)

http://hvg.hu/itthon/20180608_Jol_hoztak_az_allami_megbizasok_az_Orbancsalad_ugyvedjenek

Lázár vagyonnyilatkozata felér egy beismeréssel, Orbán nem tudott spórolni - íme az új vagyonnyilatkozatok

 

Az új parlamenti ciklus örömére újabb vagyonnyilatkozatot kellett leadni a képviselőknek. A házba 39 új képviselő ült be, átnéztük anyagi helyzetüket. Azért Orbán Viktor, Lázár János és Rogán Antal bevallását újra átnéztük, hátha változott valami 5 hónap alatt. 

http://hvg.hu/itthon/20180608_vagyonnyilatkozat_lazar_orban_kepviselo_valasztas

 

Utoljára osztogatott Balog miniszterként, Zalatnay Cininek is jutott hárommillió

 

A Honvéd férfi táncegyüttesnek, és az Ördögkatlan fesztivál szervezőinek jutott a legnagyobb, 15-15 milliós, támogatás Balog Zoltán utolsó, májusi miniszteri keretéből. A NKA honlapján közzétett támogatási listán több tízmilliós tétel is szerepel:

A legfurább, hogy a Külügyminisztérium ismét szerepel a miniszteri keret kedvezményezettjei közt. Kétszer is. Hárommilliót a nemzeti ünnepek kulturális programjaira, 7,7-et pedig a Somnakaj roma musical berlini bemutatójára adott Balog. A leköszönő miniszter utolsó felajánlásai közt adott a magyar popnak is: az Artgroup Művészeti Egyesület

hárommilliót kapott ajándékba Zalatnay Sarolta jubileumi koncertjének megszervezésére.

Ez amúgy a második részlet volt, korábban már adott Balog Ciniéknek.

https://444.hu/2018/06/07/utoljara-osztogatott-balog-miniszterkent-zalatnay-cininek-is-jutott-harommillio

„Politikai értelemben megbuktunk, emberileg csak mi maradtunk talpon”

 

Az Együtt megsemmisítő vereséget szenvedett a választáson és feloszlatta magát, közben viszont összehozták minden idők legsikeresebb közadakozását. Juhász Péter azt mondja, megzsarolták a kampány alatt, és már világos számára, hogy az MSZP-t a Fidesz pénzeli.

Egy ponton túl, miután kvázi megzsaroltak, illetve jelezték, hogy ha nem mondok le a gyerekekről, akkor a nyilvánossághoz fordulnak, akkor már igen. De előtte a szívem mélyén azt akartam hinni, hogy ilyen nem történik meg, hogy idáig nem fajul az ügy. Nem gondolom, hogy egy gyerekelhelyezési vitának ilyennek kell lennie. Nem feltétlenül kéne küzdelemnek lennie, ha elválik két szülő, és korábban úgy tűnt, nálunk sem lesz ebből konfliktus. Láttam számos olyan szétment családot, amelyik normális mozaikcsaládban él tovább és az új kapcsolatok összejárnak a gyerekekkel közösen. Ami zajlott lehet, hogy nekem nagyon sokat ártott politikailag, de azt gondolom, hogy a gyerekeknek ártott a legtöbbet lelkileg. Engem a lejárató kampány nem visel meg, jól bírom a stresszt. Összeszámoltuk, a kormányközeli médiában összesen 800 cikk született csak erről az ügyemről. De nem ezen múlt az Együtt választási sikere vagy sikertelensége.

https://444.hu/2018/06/07/politikai-ertelemben-megbuktunk-emberileg-csak-mi-maradtunk-talpon

Így trükközött a kormány a téli rezsicsökkentéssel – a duplájára is futotta volna

Az elmúlt években 76,9 milliárd forintos haszna keletkezett az állami gázkereskedőnek a gázárak változásából. Ebből az idén mintegy 40 milliárd forintot fizettek ki a téli rezsicsökkentés keretében, magyarán a pénz közel fele bennmaradt a cégben. A világpiaci árak viszont emelkednek, előbb-utóbb kormánynak döntenie kell a rezsicsökkentés jövőjéről.

https://zoom.hu/hir/2018/06/07/igy-trukkozott-a-kormany-a-teli-rezsicsokkentessel-a-duplajara-is-futotta-volna/

Ez mindennek a teteje: balatoni hullámok, rozsdafoltok az egyéves orosz metrókon

Már Budapesten van az utolsó felújított orosz metrószerelvény is, ám amiket eddig forgalomba helyeztek, azoknak a teteje elkeserítő állapotot mutatnak.

https://zoom.hu/hir/2018/06/06/ez-mindennek-a-teteje-balatoni-hullamok-rozsdafoltok-az-egyeves-orosz-metrokon/

Hosszú Katinka: Kevés esélyt látok arra, hogy újra Ma­gyarországra jöjjön Shane

A Bors tudni véli, mit mondott klubjának szülői értekezletén az Egyesült Államokból éppen hazatérő háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka a folytatásról. A 29 éves klasszis állítólag jó formában van, jó kedvű volt a beszélgetés során, többen megjegyezték, hogy kiegyensúlyozottnak érezték. Hozzátették, úgy tűnt, mintha a magyar klasszis felkészült volna már a válásárára.

Amikor Shane Tusupról kérdezték, nem tudott újdonságról beszámolni, ködös a jövő.

Egyelőre nem tudom megmondani, visszatér-e valaha is Shane. Én azon vagyok, hogy továbbra is ő vigye a szakmai munkát, ő foglalkozzon a kicsikkel, én pedig egy másik edzővel készülök a tokiói olimpiára. De ez nem ilyen egyszerű, egy hó­nap­ja nem érem el, nem reagál a hívásaimra, leveleimre. Kevés esélyt látok arra, hogy újra Ma­gyarországra jöjjön Shane

– mondta Hosszú Katinka.

https://24.hu/sport/2018/06/07/hosszu-katinka-uszas-shane-tusup/

Irtózatosan megpakolták Matolcsy unokatestvérének bankját

·      Hatalmasat ment a Matolcsy György unokatestvérének tulajdonában álló NHB Bank 2017-ben.

·      2017 végén 81 százalékkal több pénz volt a bankban, mint 2016 végén, kihelyezni 55 százalékkal sikerült többet. Az NHB tiszta nyeresége 700 százalékkal nőtt egyetlen év alatt, úgy, hogy működésre egymilliárddal többet költöttek.

·      A bank szárnyalásával párhuzamosan Matolcsy György Pallas Athéné-birodalmában százmilliárdos pénzmozgás volt, feltűnt majd eltűnt egy hatalmas, rejtélyes bankbetét-állomány, és lett egy titokzatos befektetési alap, aminek 2017 végén kellett, hogy legyen bankbetétje.

·      Nem zárható ki, hogy az NHB szárnyalásának és a Pallas Athéné-birodalom pénzbűvészkedésének a világon semmi köze egymáshoz.

https://zoom.hu/hir/2018/06/07/irtozatosan-megpakoltak-matolcsy-unokatestverenek-bankjat/

Rekordon az államháztartás hiánya – tavaly ezer milliárddal jobban álltunk

 

Májusban további 106 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiánya, így az elérte a 1187 milliárd forintot, ami az éves terv 87 százaléka. Tavaly ilyenkor ezer milliárddal kisebb volt a hiány.

https://zoom.hu/hir/2018/06/07/rekordon-az-allamhaztartas-hianya-tavaly-ezer-milliarddal-jobban-alltunk/

Nem bíróságként viselkedett az AB

Még az Alkotmánybíróság (AB) munkatársait is meglepte lapunk információi szerint a testület kedden hozott végzései, amelyekben felfüggesztette eljárását a nemzeti felsőoktatási (lex CEU) és az úgynevezett "civil" törvény ügyében. Mindkét ügy előadó bírája az AB elnöke, Sulyok Tamás, s ő jegyzi a keddi végzéseket is.

Mint Stumpf István fogalmazott különvéleményében: "Az uniós szerződésekből eredő kötelezettségek teljesítése, illetve ennek az EUB általi vizsgálata bizonyosan nem előkérdése az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz eljárásának."

"Tegyük fel, hogy a vizsgált szabályozás mind az uniós joggal, mind az Alaptörvénnyel ellentétes" - írta Stumpf. "Ha (...) az EUB megállapítja az uniós jog sérelmét, a kifogásolt törvényeket nem iktathatja ki (ilyen döntést csak a tagállam hozhat). Vagyis az EUB ítéletéből semmiképpen sem következne, hogy annak alapján az Alkotmánybíróságnak a kifogásolt törvények alkotmányossági felülvizsgálatát már nem kellene elvégeznie."

Vagyis, mint a Társaság Szabadságjogokért (TASZ) írta, az AB úgy döntött: nem viselkedik bíróságként. Hogy miért nem, arra nyilvánvaló a válasz.

http://nepszava.hu/cikk/1161611-nem-birosagkent-viselkedett-az-ab

Szilvásy: Nem kötöttem különalkut a Fidesszel

Véglegesen bebizonyosodott, hogy koholt volt a Gyurcsány-éra titkosszolgálati vezetői ellen kitalált fideszes kémvád, a bíróság mindenben felmentette őket, köztük Szilvásy György egykori minisztert is.

- Kiderült, hogy hogyan keveredtek oroszul beszélő poligráfos szakemberek az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal épületébe? Voltak olyan feltételezések, hogy a Fidesznek szivárogtató titkosszolgákat akarták leleplezni.

- Többféle interpretációja is volt a történetnek, de sajnos részletekről megint csak nem tudok beszélni, mivel államtitok. Azt azért elmondhatom, hogy 2007 tavaszán a kormányzati politikai szándék éppen az ellenzékkel való együttműködés volt a titkosszolgálatok átszervezése kapcsán, nem pedig kiszivárogtatók leleplezése. Erre írásos bizonyítékok is vannak.

- A Kúria legutóbbi döntése után a Legfőbb Ügyészség azt közölte, támogatná, hogy feloldják az ügy iratainak a titkosítását.

- Már 2011-ben az ügyvédeinkkel kezdeményeztük a titkosság feloldását, mondván: ha már ilyen médiaügyet kreáltak ebből, akkor a rutinszerű titkosításnak semmi értelme, bizonyos anonimizálás mellett nyugodtan meg lehetne oldani, hogy a teljes ügyiratot nyilvánosságra hozzák. Jellemző, hogy korábban ez az ügyészségnek sem volt fontos, de az akkori kérelmünket ugyanaz az adatvédelmi hatóság utasította el, amely ma az átlátszó.hu kérésére úgy fogalmazott hogy „bizonyos értelemben közzé lehet tenni.”

http://nepszava.hu/cikk/1161613-szilvasy-nem-kotottem-kulonalkut-a-fidesszel

HANDÓ TÜNDE: „NEM MERÜLT FEL, HOGY LEMONDJAK"

  • figyelő

Néhány sértődött bíró meg tudja bolygatni azt a nyugalmat, ami egészen mostanáig jellemezte az Országos Bírói Hivatal (OBH) munkáját. A külső szemlélőnek ebből fakad a rendezetlenség látszata  - fejtette ki a Figyelőnek Handó Tünde, a hivatal vezetője.

Az OBH elnökének törvényértelmezése szerint nem törvényes az Országos Bírói Tanács (OBT) működése mindaddig, amíg a tagok és a póttagok száma el nem éri a törvényben előírt létszámot. „Erről az értelmezési vitáról egyetlen szerv, az Alkotmánybíróság (AB) mondhatna ki véleményt. Az viszont elég abszurd számomra, hogy épp az OBH törvényes felügyeletére hivatott OBT nem hajlandó elfogadni ezt a ténykérdést” - fejtette ki a Figyelő legújabb számában Handó Tünde.

Vannak, akik nehezen tudnak felülemelkedni a sérelmeiken. Néhány sértődött bíró tehát meg tudja bolygatni azt a nyugalmat, ami egészen mostanáig jellemezte a munkájukat.

Handó Tünde célja az, hogy a bírósági szervezetet felemelje, és hozzásegítse a bírókat annak eléréséhez, amit az Alaptörvény Nemzeti Hitvallása rájuk ró. “Nem merült fel, hogy lemondjak” - jelentette ki lapunknak az Országos Bírói Hivatal vezetője.

https://figyelo.hu/v/hando-tunde-nem-merult-fel-hogy-lemondjak/

NEHÉZ ÖRÖKSÉG

Bayer Zsolt Magyar Idők

Novák Előd végképp kiborította a bilit, a maradék exkrementum szétfolyt a padlón, és Simicska–Vona alakot öltött.

Bár Sneider Vona elvtárs kesztyűbábja, Vona elvtárs csinálta őt használt rongyokból és uszadékfából, mint Gyurcsány Gréczyt, de ezzel sincs baj, „menet közben kell az önbizalmat megszerezni!”, elvtársak, de azért mégis csak van a rendszerben egy vonányi bizonytalanság, mert talán Vona, aki gyenge jellemű, ingatag ember, maga is úgy gondolja, nem lesz több etikai vizsgálat és kizárás, aztán egyszer csak, szinte öntudatlanul mégis etikai vizsgálatokba és kizárásokba kezd.

Ráadásul azt sem tudjuk, kicsoda ez a Vona, és ki küldte. Ez az izgalmas kérdés. Addig, míg kiderül, lesz, ami lesz, ő pedig elegánsan eltartott kisujjal adja a fő tanácsot Sneidernek, és szemléli a saját örökségét.

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/nehez-orokseg-3170743/

 

MINDEN HÚRON JÁTSZANAK

Pilhál György Magyar Idők

Nagyon készült az Amnesty International csapata az Alkotmánybíróság (AB) keddi döntésére. Iván Júlia asszony mindjárt két kommentáló közleményt is készített, hogy megtudhassuk mi a frankó, hogyan kell helyesen értelmeznünk a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény AB általi megítélését. Júlia asszony minden eshetőségre gondolt, írt egy ilyet is, meg írt egy olyat is. Az egyiket arra az esetre, ha a testület elmarasztalná törvényt, a másikat meg arra, ha helybenhagyná…

Ja, és a slusszpoén! Az Alkotmánybíróság kedden nem is hozott döntést, úgy határozott: megvárja az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását. Vagyis Júlia asszony írhat egy harmadik kommentárt is… Jut eszembe, elnök asszony a napokban bejelentette: szeptember végén lejáró szerződése után valószínűleg elhagyja a pályát. – Elfáradtam, valahol fel kell töltődnöm – magyarázta. Én a meleg éghajlatot ajánlanám.

https://magyaridok.hu/paca/minden-huron-jatszanak-3171913/

TITKOS PÉNZMOZGÁSOK A JOBBIK HÁZA TÁJÁN

A PÁRT A SZIMPATIZÁNSAI ÁLTAL GYŰJTÖTT SZÁZMILLIÓT IS FELÉLTE

Gabay Dorka Magyar Idők

Több százezer forintos párton belüli kifizetésekről, százmilliós kampánytartozásról a Magyar Postának, az ÁSZ bírsága miatt a lakosság által összedobott százmillió forint feléléséről beszélt Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke. A párt etikai bizottsága egyébként már ma dönthet Toroczkai László kizárásáról, akit ez esetben többen is követnének.

https://magyaridok.hu/belfold/titkos-penzmozgasok-a-jobbik-haza-tajan-3171541/

KIDERÜL, KI LEHETETT MOLNÁR TETTESTÁRSA

HAVAS SZÓFIA SZERINT NEM EGYEDÜL DÖNTÖTT A PAKTUMRÓL

Bákonyi Ádám Magyar Idők

Vizsgálatot kezdeményezett az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsánál Havas Szófia, hogy kiderüljön, Molnár Gyula valóban egyedül kötött-e megállapodást a Liberálisok évi hatvanmilliós támogatásáról. Havas szerint Tóth Bertalannak tudnia kellett az ügyletről, ebben az esetben azonban hiteltelennek tartja a frakcióvezető pártelnöki ambícióit.

– Nem hiszek a csodákban, márpedig ez maga lenne a csoda – fogalmazott a Magyar Időknek Havas Szófia arról, hogy vizsgálatot kezdeményezett Legény Zsoltnál, az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnökénél arról, hogy Molnár Gyula valóban egyedül kötött-e megállapodást a Liberálisok évi hatvanmilliós támogatásáról.

Az MSZP központi tagozati szervezetének elnöke elmondta, a vizsgálattól azt várják, hogy kiderüljön, Molnár mellett mások, így például a szocia­listák tárgyalódelegáció­jának tagjai, a frakcióvezető tudtak-e az ügyletről, azt ki ellenjegyezte, ki kinek a nevében írta alá.

https://magyaridok.hu/belfold/kiderul-ki-lehetett-molnar-tettestarsa-3170038/

Vásárhelyi Mária: Éberség, elvtársak!

A bolsevizmus történetéből jól tudjuk, hogy amikor a párt a külső ellenségek iránti gyűlöletet már olyannyira csúcsra járatta, hogy az tovább nem fokozható, akkor kezdődik meg a belső ellenséggel való leszámolás. Most, amikor már az irracionalitás szélső határáig jutott és könnyen kontraproduktívvá válhat a gyűlölködés a külföldi és a párton kívüli honi ellenséggel szemben, akkor jön el az ideje annak, hogy szétnézzenek a saját házuk táján is.

Április 8. óta a kormány propagandagépezete nemcsak a kormánnyal szemben kritikus, hanem

a saját soraiban megbúvó ellenséget is szorgalmasan listázza. A célkeresztbe azok a nyugatos gondolkodású, művelt és minőségérzékkel rendelkező, az autonómiájuk maradékát őrizni próbáló intézményvezetők kerültek, akik még mindig nem vették tudomásul, hogy feladatuk nem a kultúra, hanem a legszorosabban értelmezett pártérdek szolgálata.

A kulturális verőlegények-leányok és a sikertelenségük okán frusztrált művészek támadásainak középpontjába a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, a Balassi Intézet és legutóbb a Magyar Állami Operaház főigazgatója került. Az elmúlt hetekben csak úgy záporoztak rájuk az ütések.

http://168ora.hu/velemeny/vasarhelyi-maria-eberseg-elvtarsak-151059

A történelemtankönyv arról kérdezi a magyar diákokat, el lehet-e fogadni „egy kis kegyetlenséget”, hogy a cigány gyerekeket tanulásra kényszerítsék

Szakértők szerint egyoldalúak és inkorrektek annak a történelem tankönyvnek a feladatai, ami egy XIX. századi példán mutatja be a romák felzárkóztatását.

Elfogadható és eredményes lehet-e, ha az egyéni szabadság "némi korlátozásával" és "egy kis kegyetlenséggel" veszi rá az állam a cigány szülőket arra, hogy iskolába járassák gyermekeiket? Egyebek mellett erre a kérdésre kell választ találniuk azoknak a 11. osztályos diákoknak, akik az új állami tankönyvekből tanulnak történelmet. Az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet (OFI) "új forrásközpontú" és az új kerettantervi követelményekhez igazodó könyvében ugyanis egy 1893-ból származó idézettel példázzák, hogyan próbálta az akkori kormányzat az oktatásba bevonni, s ezáltal felzárkóztatni a romákat.

http://nepszava.hu/cikk/1161608-ciganyneveles-egy-kis-kegyetlenseggel

Közzétették, hogy mennyit adózik Orbán Viktor

A kormany.hu oldalon elérhető dokumentumok alapján a portál azt írja, 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök a korábbinál egy picivel kevesebb jövedelmet vallott be, a 18,7 millió forint után 18,3 milliót, amire 2,7 millió forint adót fizetett. 

A miniszterek körében a legkevesebb adót továbbra is Varga Mihály pénzügyminiszter fizeti be, köszönhetően az adócsökkentő tételeknek, ami esetében 5,28 milliót tesz ki. Varga a 15,9 milliós jövedelem után 1,6 millió forintot utalt az államkasszába. Hasonló nagyságrendű adót, 1,9 milliót fizetett Pintér Sándor belügyminiszter is, akinek bevallott jövedelembe megegyezik az előző évi 13,2 millió forinttal. 

2016-ban egyébként Trócsányi László igazságügyi miniszternek volt a topjövedelme, 25,9 millió forint, amit tavaly 27,9 millióra növelt, így 4,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett. Nála mostanra 3 miniszter is nagyobb jövedelmet vallott be:

  • Palkovics László majdnem 40 milliós összevont adóalapja után 5,99 milliós adófizetési kötelezettség keletkezett, viszont 360 ezer forintos adókedvezményt tudott érvényesíteni.
  • Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke 41 milliós jövedelmet tüntetett fel, amire 6,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett.
  • és magasan a legnagyobb jövedelmet bevalló miniszter lett a friss emberi erőforrások miniszter, Kásler Miklós, aki tavaly 57,3 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában. Mivel kedvezményeket nem tudott igénybe venni, 8,6 millió forintot utalt az államkasszába.

http://nepszava.hu/cikk/1161643-kozzetettek-hogy-mennyit-adozik-orban-viktor

8 példa, amikor a kormány úgy válaszol az ellenzéknek, hogy valójában lehetőleg ne válaszoljon

 

Semmi sem utal rá, hogy egy langyos júniusi nap más lenne, mint a többi, de most ritka jelenség történt a parlament.hu-n: annyi írásbeli kérdést nyújtottak be az MSZP képviselői, hogy kedden egyszerre 130 választ tettek ki a honlapra.

Azt már tudjuk, hogy a parlamenti vita már csak arról szól, hogy kormánypártiak egymástól „kérdezve” alázzák az ellenzéket, esetleg a korrupciós vádakra annyit reagálnak, hogy boldog karácsonyt.

Az írásbeli kérdésre adott válasz viszont valamennyire kötött forma, és bár itt is lehetőség van bevetni az univerzális választ („ez nem más, mint egy reménytelen helyzetben levő párt kétségbeesett próbálkozása”), azért kevésbé veszi jól ki magát, ha valaki egy az egyben megkerül egy ténykérdést.

Ebből a választások miatt feltorlódott irathalomból szemezgetve 

felmérhetjük, milyen válaszra lehet számítani egy konkrét kérdés esetén, és 

milyen szellemi síkon kezdik el a munkát a honatyák a negyedik Orbán-kormány elején.

https://444.hu/2018/06/07/8-pelda-amikor-a-kormany-ugy-valaszol-az-ellenzeknek-hogy-valojaban-lehetoleg-ne-valaszoljon

Eljött az igazság pillanata, máris robbanhat a bomba

 

Szakítóponthoz ért a brit kormányon belüli ellentét a brexit mikéntjével kapcsolatban, lemondhat az egyik kulcsfontosságú miniszter, a kormányfőt azzal vádolják, hogy becsapta kollégáit azzal, hogy nem egyeztette velük időben az ír határ kérdésével kapcsolatos legújabb javaslatát.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eljott_az_igazsag_pillanata_maris_robbanhat_a_bomba.663896.html

 

Párbeszéd: Az alaptörvény módosításával a devizahiteles tüntetéseket is betilthatják

 

A Párbeszéd attól tart, hogy az alaptörvény módosítása miatt a jövőben a kilakoltatások ellen sem lehet majd tüntetni. Hegyesi Beáta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a gyülekezési jog megváltoztatásával egyszerűen elhallgattathatja a demonstrálókat, hogy a közvélemény ne is értesüljön a problémáikról.

A párt elnökségi tagja emlékeztetett rá, hogy áprilisban lejárt a kilakoltatási moratórium. Hangsúlyozta, hogy egy korábbi írásbeli kérdésükre kapott válasz szerint banki hiteltartozások miatt jelenleg 230 ezer végrehajtás zajlik Magyarországon. Emlékeztetett, hogy pártjuk tavaly kétszer is kérte, hogy függesszék fel a végrehajtást a hitelkárosultakkal szemben, de az indítványaik nem kaptak parlamenti jóváhagyást.

http://mandiner.hu/cikk/20180607_parbeszed_az_alaptorveny_modositasaval_a_devizahiteles_tunteteseket_is_betilthatjak

Láthatatlan kéz

HARGITAI MIKLÓS 
Népszava

Ha egy újságra a kormányfő megharagszik, akkor ott nem csak a magyar állam nem hirdet, hanem a politikai jelzésekre figyelő magáncégek sem.

„Még konkrétabban: ha egy újságra a kormányfő megharagszik, akkor ott nem csak a legnagyobb hirdető, a magyar állam nem hirdet a továbbiakban, hanem a politikai jelzésekre érzékenyen figyelő profitorientált magáncégek sem. Piaci indoka nincs, de nálunk az ismeretlen, ám a versenytársaiénál mindenképpen sokkal kisebb példányszámú Figyelő sokkal több hirdetést vonz a Heti Válasznál. Ha pedig a terjesztési bevételeket tekintve ígéretes, ám a hatalommal szembekerülő újság eladósorba kerül, akkor a potenciális vevőknek mindig a tudomására hozzák – anno a Népszabadságnál ugyanúgy, mint most a Válasz esetében –, mit kockáztatnak, kivel kerülnek szembe, ha az óva intés ellenére mégis a befektetés mellett döntenek. A »láthatatlan kéz« nálunk egészen mást jelent, mint a valódi piacgazdaságokban: nem egy elvont fogalmat jelöl, hanem egy létező személyt, aki egyre kevésbé tűri el, ha nem szólhat bele, hogy miről írnak az újságok.”

http://nepszava.hu/cikk/1161568-lathatatlan-kez

Az Amnesty International célja a migránsok minél gyorsabb Európába juttatása

MTI2018.06.07. 11:03

A menedékkérők minél gyorsabb Európába juttatása az egyik fő célja az Amnesty International globális kampányának - mondta a szervezet egyik magyarországi vezetője az M1 aktuális csatornának. Demeter Áron szerint jelenleg 22 és fél millió embert kellene áttelepíteni otthonából, úgy, hogy ne kelljen átkelniük a Földközi-tengeren vagy a Nyugat-Balkánon.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180607-amnesty-international-celja-a-migransok-minel-gyorsabb-europaba-juttatasa.html

Toroczkai: A mi formációnk erősebb lesz, mint a Jobbik

„Tömegek, akár komplett alapszervezetek fogják otthagyni a pártot”

Magyar hírlap

Várhatóan új politikai formációt alapít Toroczkai László, akit a Jobbik elnöksége igyekszik kiszorítani a pártból. A volt alelnök lapunknak azt mondta, több olyan belső ügyről is tud, amely a Jobbik szavazóinak nagyon nem tetszene.

Konkrét bizonyítéka van rá, hogy Sneider Tamás, a Jobbik jelenlegi elnöke és a párt más vezetői Juhász Péter megszűnő pártját, az Együttöt segítették volna pénzzel a Jobbik kasszájából – jelentette ki lapunkak Toroczkai László. A párt volt alelnöke felidézte, hogy Sneider emiatt hazugnak nevezte őt, de nem cáfolt semmit, ezért felszólította, pereljék be, hogy kiderüljön az igazság.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119927/Toroczkai_A_mi_formacionk_erosebb_lesz_mint_a_Jobbik

Budapest átalakul, egy nagy Felcsút lesz belőle

Haskó László

 (A szerző sebész.)

Nuku Városliget, nuku Népliget. Lesz múzeumváros és Fradiváros. Nuku egészségügy, lesz – valahol a puszta közepén – szuperkórház.

Az egykori Ludovika közelében lakom. Van szerencsém minden nap (legalább kétszer) végigsétálni a Korányi Sándor utcán egészen az Üllői útig. Miközben a lámpánál várakozom az átkelésre, visszanézek, és látom a nagy címeres plakáton, hogy Józsefváros – az ujjá-épülő – elbúcsúztat. Mikor zöldre vált a fény, fölnézek és egy még nagyobb címeres táblán üdvözöl Ferencváros – a megújuló. Rögtön a festői Lenhossék utcával, ahol rég nem a guánó, hanem a kis és nagy dolgukat végző ebek teszik undorítóvá a reggeli sétát. Sportolok is, hogy miniszterelnökünkhöz méltó legyek: ügyesen ugrálok el a járdán száguldó kerékpárosok elől, úgy, hogy a frissen gőzölgő kutyaürülékeket kikerüljem. Távnövesztő gyaloglást is folytatok, ugyanis a gondos és szakszerű építkezések minden második ingatlan előtt lezárják a járdát. Így járok ide oda Z alakban, mint szél ellen a balatoni vitorlás. Szóval reggelente krajcolok, azaz sport hátán is sport van. Igyekszem edzésben maradni, hogy éveim súlyának ne lássam kárát.

Télen-nyáron naponta csodálom Józsefváros fel- és leépülését.

Nuku Városliget, nuku Népliget. Lesz múzeumváros és Fradiváros. Nuku egészségügy, lesz – valahol a puszta közepén – szuperkórház. Nem kellenek a régi színházak, lesz Új Színház. S a többi. És lesz új polgári középosztály: tovább gazdagodik a miniszterelnöki szomszéd és a kötélbarát. Így ölel magához bennünket a NER tiszta magyar szívű vidéki kormánya. Budapest átalakul. Egy nagy Felcsút lesz belőle. Segítsük az államtitkárságot és a mi ékes szavú, finom modorú főpolgármesterünket a nemzeti együttműködésben. Készüljünk a jövő évi önkormányzati választásra, hogy minden eddiginél készségesebb jelölteket állíthassanak derék együttműködő pártjaink a nemzeti együttműködéshez.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/budapest-atalakul-egy-nagy-felcsut-lesz-belole-111694

Pósfai Gábor: A magyar sportban a zsíros kenyérből kaviár lett

Tavaly húsvétkor a Facebookon reagált a miniszterelnök szavaira, a tízparancsolat betartását is számon kérve rajta. Bejegyzését sok ezren osztották meg, és a sajtó is felkapta. Pósfai Gábor már nem a magyar bolthálózat, hanem az osztrák Decathlon ügyvezetője, idehaza olasz kollégája már májusban átvette helyét. Azt mondja, bő egy éve nem mérte fel, milyen reakciókra számíthat egy multinacionális cég vezetőjeként, ha kifejti a véleményét. De ma is megtenné, csak felkészültebben. Közéleti vitakultúráról, osztrák és magyar fizetésekről, munkaerőhiányról, sportfinanszírozásról is beszélgettünk Pósfai Gáborral, aki nem tart attól, hogy a migránsok tönkreteszik új otthonát, Bécset.

https://24.hu/belfold/2018/06/07/posfai-gabor-a-magyar-sportban-a-zsiros-kenyerbol-kaviar-lett/

Bohózatba fulladt a Lázár–Márki-Zay-békejobb

 

Száz méterre volt egymástól Márki-Zay Péter és Lázár János, igaz, másik helyen, csak a főtéren kellett volna átsétálni. Egyik sem engedett, csak üzengettek egymásnak, végül nem nyújtottak egymásnak békejobbot.

„Tudtommal nem hívtuk ide a sajtót” – ezzel fogadta az újságírókat Lázár János a Ginko Hotelben, ahova azért mentek a sajtósok, mert a Városházán éppen úgy tájékoztatták őket, hogy az időpont ugyan változott az első egyeztetés óta, de a városházi helyszínen nem módosítottak, csak az utolsó pillanatban üzent a sajtósán keresztül Lázár János, hogy várja a polgármestert a hotel éttermében. Ezt cáfolta Lázár sajtósa, szerinte a helyszín nem volt leegyeztetve, de a protokoll szerint is a parlamenti képviselő szíve joga annak a megválasztása.

http://hvg.hu/gazdasag/20180607_Bohozatba_fulladt_a_LazarMarkiZay_bekejobb

 

Mellár Tamás az önkormányzati választásokon visszavenné Pécset az ellenzéknek

 

Mindenki Pécsért néven alapít mozgalmat és civil szervezetet 10 társával Mellár Tamás az országgyűlési választáson függetlenként Pécsen mandátumot szerző közgazdászprofesszor, hogy a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék nyerhessen Pécsen.

A PécsiStop tudósítása szerint Mellár egy széleskörű mozgalmat akar elindítani, hogy független szakértő polgármestere legyen Pécsnek a jövő évi választások után. A képviselő azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy az egyéni képviselői helyek egy részén is független jelöltek induljanak majd Pécsen, de hozzátette nem az a cél, hogy az ellenzéki pártokat kiszorítsák, hanem ezzel akarják rávenni őket egy konstruktív együttműködésre.

https://merce.hu/2018/06/07/mellar-tamas-az-onkormanyzati-valasztasokon-visszavenne-pecset-az-ellenzeknek/

A TASZ beperli Pintér Sándor minisztériumát a választások előtti lakcímváltozások miatt

A jogvédő szervezet és a Political Capital elemzőközpont már április 5-én felhívták Pintér Sándor minisztériumát, adjon számot az elmúlt két évben történt lakcímbejelentések számáról településenként, így kiderülhetne, történt-e gyanúsan számottevő emelkedés a címváltozások körül a választás előtt.

A TASZ ehhez ráadásul hozzátette, az ország több településén rendkívüli mértékben megnőtt a lakosság 2018 elejére. Ezeken a főleg kistelepüléses választókerületekben pedig érdemben befolyásolhatta a szavazás kimenetelét a lakcímváltoztatás. Az ügyben a TASZ és a PC ezért két hónapja a Nemzeti Választási Irodához is kérdést intézett az ügyben.

Noha a szaktárca nem tagadta, hogy a civilek által kért adatok hiánytalanul a rendelkezésére állnak, azokat azonban nem akarta kiadni. A Belügyminisztérium arra hivatkozott, hogy a lakcímadatokban személyes információk is vannak, amelyeket nem adhat ki. A civil szervezet azonban hangsúlyozta, ők nem konkrét lakcímhez köthető neveket, hanem anonimizált, számszerűen összesített adatsorokat szeretnének beszerezni, ez elég is lenne a visszaélés megállapításához.

A TASZ szerint az adatokat jogellenesen tagadta meg tőlük a minisztérium, ezért most bejelentették, pert indítanak azok megszerzéséért.

https://merce.hu/2018/06/07/a-tasz-beperli-pinter-sandor-miniszteriumat-a-valasztasok-elotti-lakcimvaltozasok-miatt/

A Fidesz kiadta eddigi legerősebb közleményét

Az EU alapjogi ügynöksége által közzétett jelentésből az látható, hogy Soros Györgynek tényleg mindenütt megvannak az emberei, még ennél a szervezetnél is

– mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön.

A jelentésből egy az egyben visszaköszönnek azok a korábbi hazugságok Magyarországról, amelyeket a Soros-hálózat terjesztett – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Többek között szerepel a jelentésben az a kitétel, folytatta, hogy ha valaki Soros Györgyöt támadja vagy vele vitában áll, az antiszemitizmus.

Miközben mindenki tudja, hogy sohasem Soros György származásával volt bajunk – ő egy magyar származású ember -, hanem a nézeteivel és a bevándorlást segítő tevékenységével

– mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hozzátette: Soros György egy spekuláns, spekulációból szerezte a vagyonát, másokat tönkretett, innen van a pénz, és ezt a migráció szervezésére akarja most felhasználni.

Mi azonban nem kérünk ebből, és az olaszokkal együtt azt üzenjük Soros Györgynek, hogy tartsa meg a szennyes pénzét

– fogalmazott Hidvéghi Balázs.

https://24.hu/belfold/2018/06/07/fidesz-kozlemeny-soros-gyorgy/

Az afgán bandavezér tudta, hogy alkalmatlan emberszállításra a halálkamion

 

Folytatta vádbeszédét az ügyész csütörtökön a 71 migráns halálát okozó parndorfi ügyben a Kecskeméti Törvényszéken. Az ügyész szerint  az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott "szándékegysége miatt" haltak meg az emberek - számolt be az MTi. A perben 14 ember ellen emeltek vádat, közülük a parndorfi eset miatt négy embert minősített emberöléssel vádolnak. A vádlottak közül tizenegyet letartóztattak, a hetedrendű, a tizenkettedrendű és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van.

https://index.hu/belfold/2018/06/07/az_afgan_bandavezer_tudta_hogy_alkalmatlan_emberszallitasra_a_halalkamion/

Statiszta játszhatta el Zuschlagot a Tv2 műsorában

 

A Czeglédy Csabáról több lejárató riportot készítő Tv2 hirtelen a börtönviselt exszocialistával bizonyítaná igazát – derült ki egy bírósági tárgyaláson. Arra hivatkoznak, hogy a Tényekben korábban elsötétítve bemutatott „tanú” gyakorlatilag Zuschlag magyar hangja volt, csak kvázi statisztaként ismertette a nyilatkozatát. Hiszen Zuschlag börtönben ült, nem is szerepelhetett a riportban, de most, hogy nemrég kiszabadult, már ő lenne a tanújuk.

http://hvg.hu/itthon/20180607_Varatlan_huzas_Zuschlag_Janost_veti_be_a_Tv2_a_Czegledyugyben

Csökkenhet a foglalkoztatás a közszférában – Kiszivárogtak a jövő évi költségvetés tervei

 

A kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,8 százalékos államháztartási hiánnyal tervez 2019-re. A Költségvetési Tanács szerint nincs komolyabb baj a kormány tervezetével, bár az uniós elvárásoknak nem felel meg.

Létszámcsökkentést tervez a kormány a közszférában

A 4,1 százalékos növekedést a kockázatok ellenére megalapozza háztartások fogyasztásának tervezett 3,9 százalékos, és beruházások 9,5 százalékos növekedése. A tervek szerint a kormány a bruttó bérek 8,8 százalékos emelkedésével számol, s míg 2019-ben a versenyszférában tovább nő a foglalkoztatás (1,9 százalékkal) a közszférában létszámcsökkenés jön. A kormány a közszférában 0,3 százalékos csökkenéssel számol, ami nem jelent feltétlenül elbocsátásokat, ez összejöhet a természetes fluktuációból – vagyis a kilépők és a nyugdíjba vonulók helyét nem töltik fel.

https://zoom.hu/hir/2018/06/07/kiszivarogtak-jovo-evi-koltsegvetes-tervei-csokkenhet-a-foglalkoztatas-a-kozszferaban/

Putyin Ukrajnát fenyegeti, ha katonai provokáció történik a vb idején

 

Vlagyimir Putyin szokásos, több órás televíziós interaktív műsorában elhangzottakból szemezgetünk a Magyar Távirati Iroda kishírei alapján.

Putyin és a III. világháború:

A harmadik világháború a civilizáció végét jelentené. A regionális háborúk az egymás kölcsönös megsemmisítésétől való félelemnek, hadászati paritásnak köszönhetően nem váltak globális konfliktussá. De az Egyesült Államoknak a fegyverzetkorlátozási egyezményekből történő kilépése veszélyezteti ezt az egyensúlyt. Sürgette, hogy kezdődjenek tárgyalások egy, a mai követelményeknek megfelelő európai biztonsági rendszer kialakításáról.

Putyin és a vb máris Ukrajnára mutogatva:

Reméli, hogy az orosz labdarúgó-válogatott a küszöbönálló oroszországi világbajnokságon a legjobb tulajdonságait mutatja majd be, ugyanakkor fontosnak nevezte játékosok új nemzedékét kinevelését.

 

https://index.hu/kulfold/2018/06/07/putyin_vilaghaboru_szankcio_teve/

 

Ismét Orbán Viktor politikáját dicsérte Steve Bannon

Trump korábbi főtanácsadója kimagasló európai személyiségnek nevezte a magyar miniszterelnököt

MH/MTI – 2018.06.07. 14:22 

Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója, Stephen Bannon cikkét közölte csütörtökön a The Spectator című konzervatív brit folyóirat, "Orbán és Salvini újraértelmezik az európai demokráciát" címmel.

A hetilap hétvégi számában megjelenő - az online kiadásban csütörtökön elérhetővé tett - cikkben Bannon azt írja: az olaszországi választások idején Rómában volt, és találkozókat tartott mások mellett az Alternatíva Németországnak (AfD), az olasz Liga és az Öt Csillag Mozgalom, valamint az egykori francia Nemzeti Frontból alakult Nemzeti Összefogás képviselőivel.

"Nehéz volt nem úgy érezni, hogy mi állunk a történelem jó oldalán. Ezek az emberek az Európa-szerte zajló változások tényleges hajtóerői" - áll Bannon cikkében, amely kiemeli Beatrix von Storch, az AfD parlamenti frakciójának helyettes vezetője és Alice Weidel, az AfD egy másik vezető parlamenti politikusa mellett Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a kormányzó jobboldali Liga vezetőjét, valamint "Orbán Viktort és csapatát" mint olyan embereket, akik új meghatározást adnak a demokráciának Európában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/120180/Ismet_Orban_Viktor_politikajat_dicserte_Steve_Bannon

Hazugság, hogy az Európai Néppárt nem hívta meg a Fideszt müncheni tanácskozására

Valótlant állít és csúsztat az ellenzéki sajtó

MH/pestisracok.hu – 2018.06.07. 17:29 

Több ellenzéki sajtóorgánum is arról írt az elmúlt napokban, hogy az Európai Néppárt meg sem hívta a Fideszt a migrációról szóló, június 6. és 8. között sorra kerülő müncheni konferenciájára. Ezzel szemben az igazság az, hogy a tanácskozáson fideszes EP-frakció fele részt vesz. Szájer József, az Európai Néppárt alelnöke például szerdán kérdést intézett a rendezvényen előadó Angela Merkel német kancellárhoz. Szájeren kívül ugyancsak ott volt az eseményen Gál Kinga, Járóka Lívia, Deli Andor, Hölvényi György és Deutsch Tamás, Schöpflin György ráadásul fel is szólalt.

Ehhez képest a Hír TV oldalán még most is azzal a címmel szerepel a hír, hogy „Tanácskozik a Néppárt, a Fideszt nem hívták meg” A 168 óra végül helyesbítette cikkét: „Korábban a 444 nyomán azt írtuk, hogy nem vesznek részt fideszes politikusok a tanácskozáson, ez azonban nem igaz, csak nem kapnak szót. Elnézést kérünk, a cikket frissítettük” - korrigált a lap.

http://magyarhirlap.hu/cikk/120193/Hazugsag_hogy_az_Europai_Neppart_nem_hivta_meg_a_Fideszt_muncheni_tanacskozasara

Ulicza Tamás Merre vezetnek Róma útjai?

Álláspont. Magyarország számára létkérdés, hogy az olasz kormány azt érezze: rövid és hosszú távon is Salvini útja a járhatóbb

Magyar Hírlap

Olaszország azt akarja, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérőket automatikus és kötelező módon osszák szét a tagállamok között – mondta kedden Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, állást foglalva a kvóták mellett. Orbánnal új Európát építünk – nyilatkozta látszólag főnöke kijelentésével teljes ellentmondásban Matteo Salvini belügyminiszter, és megígérte a szigorúbb határvédelmet, valamint azt, hogy eltüntet ötszázezer migránst Olaszországból. Úgy tűnhet, nagy ellentét van a kormányon belül, de valójában ezek a kijelentések nem feltétlenül zárják ki egymást.

Nem szabad elfelejteni, hogy nem magyar, hanem olasz szemszögből kell vizsgálni ezeket a mondatokat, amikor értékelni próbáljuk őket: Olaszország érdeke az, hogy sürgősen megszabaduljon attól a demográfiai és szociális nyomástól, amit a rengeteg menekült jelent. Emellett fontos arra is emlékezni, hogy Olaszország úgy érezheti: uniós barátai egyszer már cserben hagyták, hiszen Magyarország Lengyelország hangosan, Ausztria, Németország és a többiek pedig csendesen, a határokat lezárva utasították el az olaszok kéréseit.

http://magyarhirlap.hu/cikk/120235/Merre_vezetnek_Roma_utjai

Kovács Zoltánt láthatóan nem érdekli, hogy mit gondolnak róla a civilizált világban

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• A kínaiak újabban Magyarországon át csempésznek ömlesztve ruhaneműt és cipőt az EU-ba, de az OLAF fennakadt az Elios-féle csaláson is

• A magyar és a német kormány továbbra is teljesen eltérően vélekedik az európai menedékpolitika átalakításáról

• A 'Stop, Sorossal' az egyik legszörnyűbb összeesküvés elmélet ölt alakot, antiszemita beütéssel

http://b1.blog.hu/2018/06/07/kovacs_zoltant_lathatoan_nem_erdekli_hogy_mit_gondolnak_rola_a_civilizalt_vilagban