2018, február 6 - 07:50 Sajtószemle

Volt, amikor Afrika fogadta a magyar menekülteket

 

Ki gondolta volna 1956 nyarán Magyarországon, hogy néhány hónap múlva Afrikában kezd új életet? 1300 magyarral ez történt mégis: a forradalom utáni menekültáradat befogadó országai között ott volt a Dél-Afrikai Unió is. Az oda kerülő magyarokról sok évtized után bukkant elő egy tekercs felvétel. A fotók osztrák menekülttáborokban készültek az indulás előtti napokban. Búcsú Magyarországtól, búcsú Európától.

https://index.hu/fortepan/2018/02/04/lelkesen_fogadtak_a_magyar_menekulteket_afrikaban/

Az osztrák kancellár eltolja magától Orbánt, és csökkentené az EU-pénzeket

Orbán Viktor valósággal dominálja Sebastian Kurz osztrák kancellár hosszú interjúját a Der Standarddal. A magyar kormányfőt tizenháromszor említik, Macront tízszer, Merkelt hatszor. Nagyobb baj lehet Orbán szempontjából, hogy Kurz a nézeteltéréseiket domborítja ki, és a problémák száma a jövőben csak gyarapodni fog.

http://hvg.hu/itthon/20180205_Az_osztrak_kancellar_eltolja_magatol_Orbant_es_csokkentene_az_EUpenzeket

Milliós tandíjak a pesti általános iskolákban: ide járnak a magyar elit gyerekei

penzcentrum.hu

Rengeteg szülő és diák áll iskolaválasztás előtt. Sokan vannak viszont, akik nem szeretnék, ha a gyerekük a kötelező felvételt biztosító körzeti iskolában tanulna. Alternatíva pedig van bőven: a fővárosban rengeteg magániskola működik. Arra a kereső kifejezésre, hogy "Budapest magániskola" több mint 29 ezer találatot dob ki a Google. Ha viszont a gyermekünk számára tökéletes, a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosító intézményt választjuk, annak meg van az ára is. Hogy hol mennyit kell fizetni havonta, az változó: van, ahol 35 ezret kérnek havonta, van, ahol 400 ezret.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/millios-tandijak-a-pesti-altalanos-iskolakban-ide-jarnak-a-magyar-elit-gyerekei.1063581.html

Megvan a kormánykritikus civilek új neve: idegen ügynökségek

 

Javában zajlik a Stop Soros törvénycsomag társadalmi egyeztetése. Ezt január 18-án indította a kormány, és ez alapján terjesztik majd be a javaslatot a parlamentnek. Mi is ízekre szedtük, amikor megjelent és elég zavarosnak találtuk.

https://index.hu/belfold/2018/02/04/meg_szigorubb_stop_soros_torveny_z_allamtitkar_szerint_idegens_ugynoksegek_lehetnek_a_civilek/

Olyan helyreigazítás jelent meg az Indexen, mint egy Fideszről szóló Örkény-novella

www.index.hu hírportálon, 2014. november 3-án megjelent "Az államtitkári család rendben van az állami művészeti pénzekkel" című írásunkban valótlanul állítottuk, hogy Kligl Sándor szobrászművész dr. Lengyel Györgyi férje. A valóságban Kligl Sándor szobrászművész és dr. Lengyel Györgyi érzelmi kapcsolatban állnak.

Ugye, hogy tisztára olyan, mint egy kiadatlan Örkény-egyperces?

Főleg, ha az ember megismeri a hátteret.

A sztori annyi, hogy az Index még 2014. novemberében írt egy cikket, aminek az egyik fő állítása az volt, hogy Kligl Sándor szobrászművész úgy kapott egy rakás - összesen 23,5 millió forint értékű - megrendelést köztéri szobrokra az EMMI felügyelete alatt álló  Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), hogy mindeközben

https://444.hu/2018/02/03/olyan-helyreigazitas-jelent-meg-az-indexen-mint-egy-fideszrol-szolo-orkeny-novella

Mégis mi alapján mondja azt Lázár János, hogy ők az iskolába nem szoktak választási kampányt vinni?

A miniszter üzenete lényegében az volt, hogy a tüntető diákok valakinek a bábjai, másrészt elszúrták, mert ugyan vannak megfontolandó pontok a diákok követelései között, de miután kampány idején tüntettek, szóba sem állnak velük. A Független Diákparlamentnek nem ez az első akciója, szeptemberben ezt válaszolta nekik az Emmi:

„a Független Diákparlament Soros György bábszínháza. Mai akciójukkal érdemben nem foglalkozunk”.

 

„Az iskolákba nem szoktunk választási kampányt vinni.”

Pócs János nemrég járt a jászberényi Liska József katolikus középiskolában, ahol hogy, hogynem arról is szó esett, mennyi fejlesztés volt a Jászságban mostanában. 

https://444.hu/2018/02/05/megis-mi-alapjan-mondja-azt-lazar-janos-hogy-ok-az-iskolaba-nem-szoktak-valasztasi-kampanyt-vinni

Kósa Lajos államtitkárának angoltanár feleségének cége is kapott több mint 400 millió forintos agrártámogatást

Csak pár éve gazdálkodik a miniszter államtitkárának angoltanár felesége, de tavaly 424 milliós támogatást kapott. Állattartó csakúgy, mint Kósa Lajos idős anyukája.

http://nepszava.hu/cikk/1151953-allati-sok-millio-kosa-lajos-kozeleben

Tarlós szerint felesleges a hármas metró akadálymentesítéséről szóló népszavazás

Hónapok óta dolgoznak a hármas metró akadálymentesítésén, most szerdán is találkozik majd a mozgáskorlátozottak képviselőjével, jelentette ki a főpolgármester az ATV Start című reggeli műsorában hétfőn. Tarlós István szerint az akadálymentesítésre több megoldást is felvázoltak, ezek egyike egy olyan eszköz, ami a mozgólépcső mellé szerelve segít a mozgáskorlátozottaknak lejutni a peronra. Ez a megoldás olcsóbb mint a lift,

mert az akadálymentesítést nem szabad összekeverni a liftépítéssel,

tette hozzá a főpolgármester. 

https://444.hu/2018/02/05/tarlos-szerint-felesleges-a-harmas-metro-akadalymentesiteserol-szolo-nepszavazas

Egy budapesti kórházban 2 millió forintért sem találnak szülészorvost

mfor

Lázár egy példával szemléltette, hogy mitől keletkezhet hiány az intézményekben.

Mint mondta, tud olyan fővárosi kórházról, ahol havi 2 millió forintos fizetésért sem találnak vezető orvost a szülészetre.

Van, ahol meg az okoz dilemmát a menedzsmentnek, hogy annyi pénzért, amennyit a törvény adta keretek közt nyújtani tudnak, nem akad radiológus. Két és félszeres bérért már igen, de ebben az esetben valahogy ki kell gazdálkodni a többletet. Ha nincs más lehetőség, akkor a dologi kiadásokra szánt összegből kell lecsípni annyit, hogy meg tudják fizetni a szakembert.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem lesz fedezet a betervezett dologi kiadásokra. Lázár szerint ebben az esetben az igazgató igyekezett a kórház érdeke szerint eljárni – betölteni egy kulcsfontosságú posztot – de ennek az ára az, hogy nem, vagy csak részben tudja kifizetni a beszállítóját. A probléma tehát összetett, nem lehet általánosságban hanyag vagy gondatlan gazdálkodásról beszélni a kórházak eladósodása kapcsán.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Egy_budapesti_korhazban_2_millio_forintert_sem_talalnak_szuleszorvost.html

Volt egy januári este, amikor nagyüzemben fosztogatták az utasok csomagjait Ferihegyen

Annyira eldurvultak a Liszt Ferenc repülőteret jellemző poggyászlopások és kifosztások, hogy a budapesti dél-koreai nagykövetség január 19-én figyelmeztető posztot tett közzé a Facebook-oldalán, leírva, hogy az utóbbi időben több koreai utas értékei tűntek el a budapesti reptéren, így vigyázzanak és minden értéküket tegyék a kézben vitt csomagba. A posztban leírják, hogy az ellopott készpénzért nem kaphatnak kompenzációt.

A koreaiak kiborulása nem volt véletlen, 19-én este ugyanis egy koreai utas is azok között volt, akiket megloptak a Liszt Ferencen. Hyojin Kim a Budapest Airport fb-oldalára is megírta a történetét:

Ez a LEGROSSZABB reptér a világon. A poggyászomat biztonsági lánccal lezárva adtam fel, de megérkezéskor nyitva találtam. Ellopták az órámat és beletúrtak az úszócuccomba. Dühös lettem, hogy valaki végigtapogatta a bikinimet, az alsóneműmet és a személyes tárgyaimat. A hazám nagykövetségének oldalára ki is tettek egy figyelmeztetést a budapesti repülőtéren tapasztalható lopások miatt. Azért, mert olyan sűrűn fordultak elő lopások! És a reptér nem igazán foglalkozik a témával. Ez volt a legrosszabb élményem. Gyűlölöm ezt a repteret.

 

https://444.hu/2018/02/04/volt-egy-januari-este-amikor-nagyuzemben-fosztogattak-az-utasok-csomagjait-ferihegyen

Régen került ellenzéki miniszterelnök-jelölt ilyen közel Orbánhoz

 

Figyelemre méltó adatot publikált múlt héten a Medián a politikusok népszerűségi listájáról. A kutatócég azt mérte, hogy Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje személyesen igencsak jól jött ki a két párt megállapodásából. 

A legutóbbi, novemberi felmérés óta Karácsony ismertsége 12, népszerűsége pedig 10 százalékponttal nőtt, a népszerűségi listán be is érte Orbán Viktort. Karácsony a politikai pályafutása előtt épp a Mediánnál dolgozott, de nem ez a kutatócég az egyetlen, amely javuló mutatókat mér neki. Több intézet felmérései szerint is ő a legnépszerűbb ellenzéki vezető. Itt egy gyűjtés erről.

A 10 százalékpontos növekedés bőven túl van a hibahatáron, így érdemes utánanézni, pontosan hogy is jött ki ez az adatsor, és a Medián milyen eredményekre jutott még a jelenlegi miniszterelnök-jelöltekkel kapcsolatban.

 

https://index.hu/belfold/2018/02/05/karacsony_nepszerusegben_beerte_orbant_de_alkalmassagban_alulmarad_median-kutatas/

 

Iszonyú zavaros, ahogy a magyar kormány a pénzünket költi

 

Magyarország nem csak az Európai Unióban és az OECD tagországai között tartozik a sereghajtók közé, de még a Kelet-Európa – Közép-Ázsia régióban is, ha a költségvetési rendszer átláthatóságáról van szó, derül ki az Open Budget Survey 2017eredményeiből, amelyet a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) ismertetett.

AZ ELÉRHETŐ 100 PONTBÓL MAGYARORSZÁG 46 PONTOT ÉRT EL, AMI A VIZSGÁLT 115 ORSZÁG KÖZÖTT CSAK AZ 57. HELYRE ELÉG.

A 2015. évi 49 pontos eredményhez képest ez romlást jelent, miközben régiónkban az átlag inkább emelkedett. (A 41-60 pontig terjedő sáv a listán az úgynevezett "korlátozott információ" kategóriája.) A listán még Uganda is megelőz minket, 60 pontot szereztek.

 

https://index.hu/gazdasag/2018/02/05/eleg_zavaros_ahogy_a_magyar_kormany_a_penzunket_kolti/

 

A NER-lovagok máshogy mentik fel magukat, mint az egyszerű zsebtolvaj

 

Kísérletek szerint az emberek többsége akkor sem lop többet 20 százaléknál, ha ezt nulla kockázat mellett megtehetné. Bár az önfelmentés lélektana mindenkinél ugyanaz, egy NER-lovag más típusú magyarázattal nyugtatja meg magát, mint egy zsebtolvaj. A lopás pszichológiájáról beszélgettünk Siklaki István szociálpszichológussal, aki szerint a miniszterelnök tudatosan azt sugallja, hogy ő és a családja a törvények felett áll, és ennek rendkívül káros üzenete van.

 

https://24.hu/kozelet/2018/02/05/a-ner-lovagok-mashogy-mentik-fel-magukat-mint-az-egyszeru-zsebtolvaj/

Soros pénzén védte Orbánt

Schiffer András - ha már a kormánylap leleplezte - beismerte, bizony így volt

chiffer András közösségi oldalán osztotta meg újra, hogy bizony voltak olyan idők, amikor a TASZ ügyvédjeként az egykori Soros-ösztöndíjas Orbán Viktort védte. A nagy beismeréshez az apropót ezúttal a Magyar Idők adta.

A kormánylap az LMP volt és jelenlegi vezetőinek kötődését taglalta a Soros-hálózathoz és példaként hozza, hogy Schiffer András a Védegylet tagja és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa volt.

A Magyar Idők „leleplezéséhez” az LMP volt társelnöke egyetlen apró, de fontos kiegészítést tett. Szerinte ez

nyilván véletlenül maradt ki a cikkből.

Schiffer András most azt írta, hogy mindenki tudja, 1996-tól 2008-ig dolgozott a TASZ-nak, és 2007. decemberében – a TASZ akkori ügyvivői testületi döntése alapján – vállalta el Orbán Viktor képviseletét is.

https://24.hu/kozelet/2018/02/05/soros-penzen-vedte-orbant/

Hiába jelentette fel az ÁSZ a Jobbikot

Az ügyészség szerint a párt nem követett el bűncselekményt.

A számvevőszék tavaly októberben fordult az ügyészséghez, mert úgy véléték, a Jobbik nem tett eleget az ellenőrzés lefolytatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének, amivel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. Az ügyészség számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

https://24.hu/kozelet/2018/02/05/hiaba-jelentette-fel-az-asz-a-jobbikot/

Kilométerenként 4,5 milliárd egy sztrádáért, amelyik a mezőn végződik?

Már Brüsszelben is drágállják a magyar útépítéseket, annyira, hogy némelyik beruházást vissza is dobta az Európai Bizottság (EB) – értesült a 24.hu. Ha nem sikerül aládúcolni alapos számításokkal, akkor nem fogja finanszírozni az unió sem az M4-es autópálya Berettyóújfalu–országhatár közötti szakaszát, sem az M35-ös sztráda 4-es főúttól Berettyóújfaluig és a 481-es útig történő megvalósítását – derül ki a támogatási kérelemre adott brüsszeli válaszokból. Pedig csak az említett két építkezésre összesen 160 milliárd forint támogatási igényt adott be a magyar kormány a múlt év végén.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/02/05/kilometerenkent-45-milliard-egy-sztradaert-amelyik-a-mezon-vegzodik/

 

Nem is lenne szükség újságíró-kamarára, elhatározás kérdése csak eltiporni a maradék sajtót

A leendő újságírókamara elnöke persze Gazsó L. Ferenc lesz, aki tavaly az MTI éléről vonult nyugdíjba, de úgy hírlik, hogy azóta erősen unatkozik. Gazsó, bár csupán a hatalom előtti gazsulálás terén alkotott maradandót, korábban – jelentős személyi leépítéseket, politikai tisztogatásokat levezényelve – gleischaltolta a Magyar Hírlapot, a Magyar Rádiót, majd létrehozta azt a katyvaszt, amivé az MTI és a tévéhíradó az elmúlt években lerohadt, vagyis szinte egy személyben felelős azért, hogy azóta a fél ország hírek helyett csak rendkívül színvonaltalan, szájbarágós kormánypropagandát, valamint ügyetlenül összefércelt álhíreket fogyaszthat. 
Egyébként tök mindegy, ki lesz majd annak a sajtókamarának az elnöke, és nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy a választások után – legalábbis a kormány jelenlegi tervei szerint – a sajtószabadság még fennmaradt sovány morzsáinak is annyi lesz, azok az újságírók pedig, akik ezt nem hajlandók tudomásul venni, az új helyzethez rugalmasan alkalmazkodni, még a mainál is marginálisabb helyzetbe kerülnek, és ne lepődjenek meg, ha (köz)munka nélkül maradnak, esetleg kényszerlakóhelyet jelölnek ki számukra. Előbb-utóbb amúgy is így jár minden antiszociális elem.

http://b1.blog.hu/2018/02/04/nem_is_lenne_szukseg_ujsagiro-kamarara_elhatarozas_kerdese_csak_eltiporni_a_maradek_sajtot

Az egymillió munkahely ígérete miatt butítjuk le az oktatást

Kitálal az iparkamara volt oktatási igazgatója 25 év után

Kreatív és kritikus szakértők nem kellenek, mindenben a kormányzati akarat érvényesül, az elnök felett pedig nincs belső kontroll – tálalt ki a testület korábbi oktatási igazgatója.

"A nyilatkozataiból is látszik, nem ért a szakképzéshez, és nincs olyan szellemi, intellektuális szakmai háttér, amely demokratikus kontrollt gyakorolna felette" - mondta lapunknak Parragh Lászlóról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) korábbi képzési és oktatási igazgatója. Szilágyi János tizennégy év után 2016-ban mondott fel, miután elege lett az áldatlan állapotokból. Szilágyi János szerint 2014 után egyre kevésbé volt szükség gondolkodó, kreatív, kritikus szakemberekre.

http://nepszava.hu/cikk/1151960-kitalal-az-iparkamara-volt-oktatasi-igazgatoja-25-ev-utan

Inotai András: Nem lesz több esély 2018 után!

Magyarország nem áll a saját lábán – nyilatkozta egyebek mellett a Népszavának Inotai András közgazdász. Szerinte 2018. április 8. az utolsó alkalom, hogy leválható legyen a Fidesz-hatalom.

http://nepszava.hu/cikk/1151972-inotai-andras-nem-lesz-tobb-esely-2018-utan

Gyurcsány elárulta befektetéseit

"Tekintettel a kormánymédia rajongó szeretetére és odaadó, egyben megtisztelő kíváncsiságára, az alábbiakban részletesen közlöm a befektetéseimet" - írta hétfő reggel Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc azt követően, hogy - mint megírtuk - a kormánypárti kormánypárti média szerint a volt miniszterelnök a vagyonnyilatkozatában "elfelejtett" megemlíteni több mint 150 millió forintot, amit egy osztrák bankszámlán tart. A Demokratikus Koalíció elnöke válaszában kijelentette, szerepel a 605 millió forint értékű értékpapír-befektetések között és - szintén egy Facebook-bejegyzésben - hozzátette, vagyonosodási eljárást kezdeményez maga ellen.

http://nepszava.hu/cikk/1151993-gyurcsany-elarulta-befekteteseit

Most veszíti el a Fidesz a hátországát, azok kampányolnak ellene, akik eddig támogatták

Érthető okokból a teljes kormányzati média igyekszik elhallgatni, vagy cáfolni, hogy mire készül Orbán az önkormányzatokkal, ha újra hatalomra kerül. A cél világos volt mindenki számára már az Alaptörvény megszavazásakor, akinek volt szeme hozzá. A 2011-ben életbe lépett alaptörvényből kikerült a települések önkormányzáshoz való joga, és mindehhez a parlamentben az igen gomb megnyomása után ott tapsikoltak azok a fideszes polgármesterek is, akiknek most a széke került veszélybe.

A tendencia látható volt, az alaptörvény után folyamatosan csökkentették az önkormányzatok jogköreit, elvették a kórházaikat, az iskoláikat. Ma az állam, egyház, alapítvány is üzemeltethet iskolát, csak az önkormányzatok nem. A jogkörök megnyirbálásával természetesen forrásokat is vontak el, de nagyobb mértékben, mint amennyi indokolt lett volna. Az önkormányzati dolgozók illetményét központilag 10 éve nem emelték, miközben a járási hivatalokat kitömték pénzzel, hogy oda csábítsák a jól képzett szakembereket az önkormányzatoktól.

Látszik, hogy a Fidesz hátát kirázza a hideg minden olyan dologtól, ahol az emberek önmagukról tudnak demokratikus módon dönteni. A most kiszivárgott, de tagadott anyagban a régi tanácsrendszer köszön vissza, és a tervezet több variációt is tartalmaz, amelyek szerint akár 292-re csökkenhetne a mai 3152 településen létező önkormányzati rendszer.

http://pestibulvar.hu/2018/02/05/vesziti-el-fidesz-hatorszagat-azok-kampanyolnak-ellene-akik-eddig-tamogattak/

A CNN utánajárt, hogyan szerez pénzt Észak-Korea a rakétáira

 

Első látásra semmi feltűnő nincs azon a két rozsdás halászhajón, Susan 1-en és Susan 2-n, amely Mozambikban, Maputo város kikötőjében horgonyoz. Senki nem gondolná, hogy a két bárka hozzásegít egy távoli diktatúrát ahhoz, hogy rettegésben tartsa a világot.

Észak-Korea segíthette kémiai fegyverekhez a szíriai rezsimet

Kim Dzsongun több, mint 40 szállítmányt küldött Aszadnak. ENSZ-jelentés a szankciók kijátszásáról.

Észak-Korea csaknem 200 millió dolláros bevételhez jutott 2017 januárja és szeptemberje között szén és más termékek exportjából, megszegve ezzel az ENSZ szankcióit, áll egy még publikálatlan ENSZ-jelentésben. Szállítottak hamis papírokkal többek között Kínába, Oroszországba, Malajziába, de még Dél-Koreába is. Emellett fegyvereket adtak el Mianmarnak és Szíriának.

A CNN most az afrikai ország kikötőjében járva tette érthetőbbé azt, milyen módszerekkel és kiktől próbál meg pénzhez jutni a világ egyik legkeményebb diktatúrája.

https://index.hu/kulfold/2018/02/05/eszak_korea_mozambik_osszejatszas_halaszat_fegyver_afrika/

Halálos diagnózis: tragédiák sorozata jöhet, ha marad a pénzhiány

Alacsony bérek, elvándorlás, kórházi fertőzések. A sor szinte végtelen, ha a magyar egészségügy problémáit soroljuk. Az ágazattal foglalkozó cikksorozatunk első részében a gondok alapvető okát, az alulfinanszírozás kérdését járjuk körbe.

még a mostaniaknál is nagyobb tragédiák történhetnek

a sürgősségi osztályokon, szülészeteken, de gyakorlatilag bármelyik érintett területen.

https://zoom.hu/hir/2018/02/05/halalos-diagnozis-tragediak-sorozata-johet-ha-marad-a-penzhiany/

Most napelemes portfólióval tarolhat a trafikmutyival elhíresült, Lázár-közeli Sánta János

·      Az európai uniós források és az állami támogatások kellő motivációt jelenthettek Lázár János kancelláriaminiszter dohányügyi tanácsadójaként és barátjaként számon tartott Sánta Jánosnak, valamint érdekkörének, hogy megújulóenergia-termelő vállalkozásokat alapítson vagy ilyen cégekben szerezzen érdekeltséget.

https://zoom.hu/hir/2018/02/05/most-napelemes-portfolioval-tarolhat-a-trafikmutyival-elhiresult-lazar-kozeli-santa-janos/

Már évekkel ezelőtt levelet kapott a pápa a papi pedofília egy chilei áldozatától

A pápa januári chilei látogatása során találkozott a papi pedofília ottani áldozataival, nyilvánosan bocsánatot kért ezekért a tettekért, de védelmébe vette Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban, mert vádjuk szerint Juan Barros megpróbálta eltussolni egy karizmatikus közösségvezető pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő még Chilében azt mondta: ez a vád rágalom, mert nincs bizonyíték arra, hogy Barros el akarta volna tussolni Karadima bűncselekményeit. Ferenc több száz pappal is találkozott látogatásán, akik viszont arról a fájdalmukról beszéltek neki, hogy sokan kollektíve bűnösnek tartják őket egyes társaik valóban bűnös cselekedetei miatt, és hogy a helyi egyház a pedofilbotrányok miatt sokat veszített erkölcsi tekintélyéből, több fizikai támadás is ért papokat, apácákat. A pápa elismerte, hogy a vétleneknek “nagy árat” kell fizetniük igazságtalanul.

https://zoom.hu/hir/2018/02/05/mar-evekkel-ezelott-levelet-kapott-a-papa-a-papi-pedofilia-egy-chilei-aldozatatol/

FEJLÖVÉS

Bayer Zsolt Magyar Idők

Mily különös… Éppen száz éve történt…

Száz évvel ezelőtt, 1918 októberének utolsó napján a Hermina úti Róheim-villába, Tisza István otthonába behatolt öt fegyveres. (Máig nincs magyarázat arra, hogy a Tisza védelmére kirendelt csendőregységet a behatolás előtt egy órával kinek a parancsára vezényelték el a villától. Az öt fegyveres: Dobó István (istenem, micsoda szörnyű névazonosság!) tengerész, Horvát-Sanovics Tivadar tengerész, Sztanykovszky Tibor, Hüttner Sándor, Pogány (Schwartz) József. A behatoló fegyveres csőcselék előbb szidalmazni kezdte Tiszát, majd három lövés dördült el, és a miniszterelnök holtan rogyott a földre.

Miért is találná a hibát a fejbe lőtt Orbán Viktor fotómontázsán a pécsi szocialisták vezetőségi tagja, bizonyos Simon József, afféle hamisítatlan disznófejű kisúr, fröccs­öntött Horvát-Sanovics, Sztanykovszky Tibor, Pogány (Schwartz) József – az örök és kiirthatatlan, rohadt lumpenproli friss sarjadása.

Neki ennyi jutott: hogy fejbe lőtt Orbán Viktor-képeket tegyen fel a virtuális valóságba, ahol az elvtársai sikkantgatnak a gyönyörűségtől a kép láttán, a pártja meg kiad egy igazi, hamisítatlan lumpenproli nyilatkozatot a „gyűlöletkeltésről”, így vigyorogva össze az elvtársakkal és a disznófejű kisúrral a reterát mögött

http://magyaridok.hu/ahelyzet/fejloves-2761636/

SAJTÓHAJÓK

Pilhál György Magyar Idők

A médiatérben egy hadihajó áll szemben egy papírcsónakkal – ez a címe a 168óra.hu terjedelmes írásának, amelyben Karsai Dániel jogász és Simon András kommunikációs szakember páros interjúban versenyt aggódik a kormány kommunikációjának következményein.

Vagyis Simon Andris szerint a kormányéhoz képest papírcsónak méretűnek/arányúnak tekinthető a mai magyar ellenzéki média. Az a társaság, amely nagyjából így fest: RTL Klub, Magyar ATV, Hír TV, Klubrádió, Lánchíd Rádió, Népszava, Magyar Nemzet, HVG, 168 Óra, Magyar Narancs, Élet és Irodalom, Index.hu, 444.hu,24.hu – biztosan kifelejtettem néhányat. Mi innen, a „Nimitzről” nézve nem egészen így látjuk.

http://magyaridok.hu/paca/sajtohajok-2762221/

Ketyeg a nyugdíjbomba: mutatjuk, kik lesznek az első áldozatok

·         Pénzcentrum

Habár sokan csupán az év végi adóoptimalizálás miatt gondolnak rá, évtizedekre mutat vissza az egyik örök dilemma: a nyugdíj. Egy friss felmérés szerint még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik félretesznek a nyugdíjas éveikre, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár idősebb korára. A rendszeresen megtakarítók körében is csupán minden harmadik ember fektet be valamilyen nyugdíjcélú termékbe. Aki nem él a nyugdíjcélú megtakarítás lehetőségével, elesik egy komoly személyi jövedelemadó-visszatérítési lehetőségtől is, amelynek mértéke akár 130 ezer forint is lehet. A nyugdíjbiztosítás nemcsak egy megtakarítási forma, de biztosítási szolgáltatást nyújthat haláleset és egészségkárosodás esetén is.

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/ketyeg-a-nyugdijbomba-mutatjuk-kik-lesznek-az-elso-aldozatok.1063635.html

ROGÁN ANTAL: „BRÜSSZELBEN MA ÖRÜLNÉNEK EGY ILYEN KOALÍCIÓNAK”

ECHO TV

Abszurd és vicces gondolatnak hangzik a Jobbik és a baloldal összefogása, de ha abból politikai cselekvés válik, akkor az Magyarországot veszélyezteti, mert az ellenzék lebontaná a határkerítést, vagyis elhárulna az akadály a Soros-terv végrehajtása elől – hívta fel rá a figyelmet Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az ECHO TV Bayer show című műsorában. A miniszterelnök kabinetfőnöke arról is beszélt, szerinte mindenképpen mérlegelni kellene a törvényi következményeit annak, hogy napvilágra került Gyurcsány Ferenc DK-elnök 150 milliós ausztriai bankszámlája.

http://magyaridok.hu/belfold/rogan-antal-brusszelben-ma-orulnenek-egy-ilyen-koalicionak-2764315/

Összeomlóban a bíróságok autonómiája, sokan menekülnek a rendszerből

 

 

 

Handó bukóban: új frontot nyitottak a bírók, a kinevezés rendszerét akarják ellenőrizni

A jelek szerint nem csak papíron akarja a frissen megválasztott bírói tanács ellenőrizni Handó Tünde munkásságát.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 2017-es kinevezési gyakorlatát fogja vizsgálni az Országos Bírói Tanács (OBT), így például azt, hogy milyen esetekben nyilvánított eredménytelennek pályázatokat. Erről a napirendi pontról a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezlete döntött egy – amúgy polgári ügyeket tárgyaló – bíró javaslatára. Így ezt a kérdést az OBT-nek napirendre kell tűznie, Handó Tünde pedig alapos vizsgálódásnak nézhet elébe.

„Alkotmányos kötelezettségeink teljesítése során elsődleges feladatunknak tekintjük a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság érvényre juttatását” – ez áll abban a nyilatkozatban, amit az új OBT tagjai adtak ki az alakuló ülésünkön. Már ebből kihallatszik, hogy szerintük ezek jelenleg nem jutnak kellően érvényre.

 

http://hvg.hu/itthon/20180205_Hando_bukoban_uj_frontot_nyitottak_a_birok_a_kinevezes_rendszeret_akarjak_ellenorizni

Az utolsó szó jogán Geréb Ágnesről

 

Azt hittem, már minden lényeges indokot elmondtam arról, miért tartom törvényesnek és megalapozottnak Geréb Ágnes büntetését. Ám mert a Geréb Ágnes büntetése című cikkben személyesen is megszólíttattam, úgy gondoltam, még egyszer, ezúttal tényleg utoljára megpróbálom cáfolni a cikk néhány állítását, illetve rámutatni az abban lévő csúsztatásokra.

Súlyos és igaztalan állítás, hogy „Geréb Ágnes nem részesült tisztességes eljárásban”. Olyannyira abban részesült, hogy az eredeti, másodfokú ítélet számos, szám szerint hat strasbourgi bírósági döntést is citált annak igazolására, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, a bizonyítékok szabad mérlegelése a hazai bíróságok joga, és nem sérül a fegyveregyenlőség elve azért, mert a bíróság nem tartja szükségesnek valamennyi mentő tanú, szakértő megjelenését.

Nem felel meg a tényeknek Ónody-Molnár Dóra cikkének az az állítása, hogy „a bíróság nem volt kíváncsi azok véleményére, akik láttak már életükben kórházon kívüli szülést”. A bíróság a tárgyalás anyagává tette, vagyis okirati bizonyítékként felolvasta a külföldi szakértők véleményét. Csupán személyes megidézésüket nem tartotta indokoltnak, de írásos véleményüket ütköztette a hazai orvosszakértők véleményével, vagyis ezeket a bizonyítékokat is mérlegelte.

http://168ora.hu/velemeny/az-utolso-szo-jogan-gereb-agnesrol-144732

Hoffmann Rózsának mindig nagyon fontos volt a diákok véleménye, csak arról felejtett el beszélni, hogy ő adta meg a kegyelemdöfést a tanszabadságnak

Hétfői sajtótájékoztatóján kérdezték a KDNP országgyűlési képviselőjét a diákok oktatást érintő követeléseiről. Az MTI beszámolója szerint Hoffmann Rózsa kijelentette, hogy a diákok véleménye nagyon fontos, ő ezt képviselte tanárként, igazgatóként és a később oktatási államtitkárként is ezen az állásponton volt, számtalanszor tárgyalóasztalhoz ült a diákokkal. Szerinte az oktatásért felelős miniszter is ezt teszi. Azt nagyvonalúan elfelejtette megemlíteni, mennyire meglepte, hogy Debrecenben egyszer diákok fogadták, akiket arra kért, párbeszéd előtt küldjék el neki e-mailen a kérdéseiket, és arra sem tért ki, hogy már távozó államtitkárként ő adta meg a kegyelemdöfést a tanszabadságnak tankönyvpiac felszámolásával.

http://168ora.hu/itthon/hoffmann-rozsanak-mindig-nagyon-fontos-volt-a-diakok-velemenye-csak-arrol-felejtett-el-beszelni-hogy-o-adta-meg-a-kegyelemdofest-a-tanszabadsagnak-144793

TGM: Kelemen Hunor vacsorája

 

Az RMDSZ elnöke a legdurvábban megsértette a magyarországi ellenzék egyik fontos részének a vezetőit, tagjait, rokonszenvezőit és szavazóit. Vélemény.

Kelemen Hunort vacsorázni hívta a két budapesti politikus. Ha ez neki kínos, a meghívást könnyűszerrel elháríthatta volna más elfoglaltságára hivatkozva. A zártkörű, magánjellegű eszmecseréről nem kellett volna (nem is illik) nyilatkoznia. S ha már mégis – minden diplomáciai szokással ellenkező módon – kifecsegi, ami magánbeszélgetésen elhangzott, mondhatta volna: mi ugyan közismerten a Fidesz-KDNP szövetségesei vagyunk, de azért barátságosan elbeszélgettünk mindenféléről Karácsony és Molnár urakkal.

De nem.

Kelemen Hunor „szövetségi elnök” (ez a hivatalos címe) illetlen és szokatlan nyilatkozatában a legdurvábban megsértette, a vendéglátás és a protokoll minden szabályát megszegve, a magyarországi ellenzék egyik fontos részének a vezetőit, tagjait, rokonszenvezőit és szavazóit. Tette ezt ráadásul vendégei távollétében, voltaképpen a hátuk mögött – nem pedig mondjuk közös sajtóértekezleten, ahol Karácsony és Molnár tehetett volna észrevételt az ő megjegyzéseire.

Ez hallatlan gorombaság és modortalanság.

http://hvg.hu/velemeny/20180205_tgm_kelemen_hunor_vacsoraja_karacsony_rmdsz

Szintet léptek Gyurcsány ellen: már ő a stróman

 

A Ripost szerint a "pápai proligyerek" saját eszéből nem sokra vitte volna. A "nagy leleplezéshez" mindent bevetnek zsidó áldozatoktól Dobrev Klára ("Klárika") csecsemőkori képéig.

Mit hoznak fel, hogy bizonyítsák, a DK elnöke valójában a kommunisták mészároslőrince?

"Apró elvtárs lánya az igazi főnök"

– ezzel az állítással indít címlapról a Ripost. A hétfői cikkben arra keresik a választ, "honnan vannak a milliárdok, kinek a strómanja Gyurcsány Ferenc?" A lap szerint a "pápai proligyerek", "csóró fiú", "az országot tönkretevő politikus saját eszével nem sokra ment volna." Majd hosszan részletezik Dobrev Klára szüleinek múltját, anyja, a "dúsgazdag kommunista Apró Piroska", apja, Apró Antal pedig Kádár János legközelebbi munkatársa volt. A lapban közölnek egy képet a csecsemő "Klárikáról", Gyurcsány Ferenc későbbi feleségéről. A lap felháborítónak tartja, hogy  "az izgága vidéki KISZ-es fiú családos, kétgyerekes (!) apaként udvarolt" Klárikának.

http://hvg.hu/itthon/20180205_Szintet_leptek_Gyurcsany_ellen_mar_o_a_stroman

Vizsgálatot indítanak Amerikában Károlyi Béláék ellen

Vajon a legendás tornászedző házaspár, az erdélyi származású Károlyi Béla és Márta tudtával bántalmazta a növendékeket Larry Nassar főorvos? A botrány túlmutat önmagán.

Múlt héten molesztálás miatt elítélték Larry Nassart, az amerikai női tornászválogatott orvosát. A 175 évi börtönbüntetéssel azt akarják elérni, hogy enyhítés esetén se kerülhessen szabadlábra az 54 éves orvos, haljon meg a börtönben. Jogosan vetődik fel a kérdés: hogyan folytathatta a több évtizedes visszaélést, ki tudott róla, ki próbálta eltussolni?

Elbocsátották annak a michigani egyetemnek a rektorát, ahol Nassar korábban dolgozott, leváltották az amerikai női tornász szövetség vezetőségét. Lezárták a legendás erdélyi edzőpárnak, az amerikai torna egykori szövetségi kapitányának, Károlyi Bélának és Mártának (nyitóképünkön) Houston melletti tornacentrumát. A texasi kormányzó vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, mi történt a színfalak mögött, mennyire felelős mindezért a Károlyi házaspár.

http://valasz.hu/vilag/vizsgalatot-inditanak-amerikaban-karolyi-belaek-ellen-127291

Románia mentheti meg Magyarországot

Már ha minden úgy és akkor valósul meg, ahogy azt Szijjártó Péter mondta Bukarestben a Romániából érkező gázszállítással kapcsolatban. A külügyminiszter a román kollégájával, Teodor Melescanuval folytatott megbeszélés után a távirati irodának kijelentette: „Történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonsága tekintetében a magyar–román együttműködés.” Szijjártó szerint arról állapodtak meg partnerével, hogy a román fél 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására azáltal, hogy magyar vállalatok kötötték le a majdani román–magyar gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. „Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból” – örvendezett a miniszter.

http://valasz.hu/vilag/romania-mentheti-meg-magyarorszagot-127293

Megszületett a neoliberális pénzügyi rendszer alternatívája

Új irány a közgazdaságtanban– ezzel a felkiáltással mutatja be szerdán a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány Paul H. Dembinski Etika és felelősség a pénzügyi életben című könyvének magyar nyelvű kiadását. A Fribourgi Egyetem tanszékvezetője, számos egyetem vendégprofesszora, közgazdász és politológus a kötetben arról ír, hogy a XX. századi világháborúk, a nagy gazdasági világválság, majd a kommunizmus bukása, illetve a jelenkori pénzügyi válság után az emberiség új, méltányos, ember- és értékközpontú termelési-társadalmi módért kiált.

A Kairosznál megjelent mű legfőbb állítása, hogy a neoliberális pénzügyi rendszernek van alternatívája, Dembinski szerint ugyanis az etika és a felelősség között nincs áthidalhatatlan szakadék. Sőt a szerző az egyik legkritikusabb területen, a bankári-banki ügyletekben a hat fő fejezet mindegyikében, más-más szempontokra kiterjedően megvizsgálja az etikus magatartás szempontjait és esélyeit.

http://valasz.hu/itthon/megszuletett-a-neoliberalis-penzugyi-rendszer-alternativaja-127283

A Fidesz szövetségeséhez bekötött szervezet kezeli a Vajdaságba irányuló 65 milliárdos magyar állami támogatást

A vajdasági Prosperitati Alapítvány kezeli azt a 65 milliárd forintnyi támogatást, amit a magyar kormány a szerbiai magyar közösség támogatása címén tol az ottani gazdaságba. Nem tűnik alaptalannak a feltételezés, hogy a pénzadománnyal a kormány támogatást, konkrétan vajdasági magyar szavazatokat is vásárol. A projektben a Vajdasági Magyar Szövetség a kormány partnere: a Prosperitati egyértelműen a VMSZ befolyása alatt áll. A hipotézist igazolni látszik az a tény, hogy egy korábban kiszivárgott, a VMSZ által összeállított, a támogatandó pályázókról szóló lista nagyban egyezik a ténylegesen támogatottak listájával. A Prosperitati viszont megtagadta, hogy betekinthessünk a pályázati dokumentumokba, így a legfontosabb számszerű adatok nélkül kell értékelnünk a program politikai indokait és lehetséges következményeit. Egy biztos: az anyaországból érkező támogatás (mellék)hatásai komoly átrendeződést indíthatnak el a vajdasági gazdaságban, elsősorban az agráriumban.

https://atlatszo.hu/2018/02/05/a-fidesz-szovetsegesehez-bekotott-szervezet-kezeli-a-vajdasagba-iranyulo-65-milliardos-magyar-allami-tamogatast/

Tiborcz-közelben nyomoz a NAV évek óta, de még nem talált semmit

A szekszárdi önkormányzat közbeszerzési tanácsadói szerződése miatt nyomoz a NAV költségvetési csalás gyanújával. Ez a tanácsadó bonyolította azt a közbeszerzést, amivel kiválasztotta a fideszes város Tiborcz István cégét, az Eliost a közvilágítás megújítására. Mindez Polt Péter legfőbb ügyész válaszából derült ki. Poltot Hadházy Ákos, az LMP társelnöke faggatta írásban.

https://blog.atlatszo.hu/2018/02/tiborcz-kozelben-nyomoz-a-nav-evek-ota-de-meg-nem-talalt-semmit/

Itt van az a 25 oldal az oktatásról, amiben minden baloldali ellenzéki párt egyetért

mi itt, Magyarországon mintha letolt gatyával állnánk a vihar közepén: az oktatásunk az utóbbi 8 évben nemhogy előre, de a legtöbb szakértő és nemzetközi összehasonlítás szerint inkább visszafelé haladt.

Talán a drámai helyzet az oka, hogy a baloldali ellenzéki pártok olyasmire ragadtatták magukat, amire eddig alig voltak képesek: egyetértettek. Hétfőn a magyar baloldali ellenzék minden pártja aláírta a Tanítanék Mozgalom és az Oktatói Hálózat közvetítésével megalkotott Oktatási Minimumot.

Ebben a 25 oldalas dokumentumban összeszedték azokat a javaslatokat, amik teljesítését kormányra kerülése esetén mindegyik párt vállalni tudja, azaz ha

https://444.hu/2018/02/05/itt-van-az-a-25-oldal-az-oktatasrol-amiben-minden-baloldali-ellenzeki-part-egyetert

Seszták államtitkárának is kínos lehet az Elios-ügy, költségvetési csalás ügyében nyomoznak

A legtöbb közbeszerzési/EU-projektes csalás igen bonyolult konstrukció, de szerencsére azért nem mindegyik. Az LMP-s Hadházy Ákos szerint például Szekszárdon

faék egyszerűségű hűtlen kezelés/költségvetési csalás

történt 2013-ban, ami azért is izgalmas, mert nem kizárt, hogy az EU csalás elleni hivatala által is elmarasztalt Elios/Tiborcz István-botrányban is pont ugyanilyen módon is húztak le közpénzt.

https://444.hu/2018/02/05/sesztak-allamtitkaranak-is-kinos-lehet-az-elios-ugy-koltsegvetesi-csalas-ugyeben-nyomoznak

Szijjártó: Azokat kéne befogadni, akik belemosolyogtak a kamerákba?

Csak a genfi egyezmény szerint fogadott be Magyarország menekülteket, és a jövőben sem enged semmiféle nyomásnak, mondta Szijjártó Péter a HírTV-nek. A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy

"azokat az embereket kellene befogadni, akik például Röszkénél megtámadták a magyar rendőröket? Azokat az embereket kéne befogadni, akik vonultak át Magyarországon úgy, hogy belemosolyogtak a kamerákba, mosolyogva sértették meg a magyar jogszabályokat, mosolyogva sértették meg a nemzetközi jogszabályokat, blokkolták az autópályáinkat, méltatlan körülményeket okoztak itt, Budapesten, félelmet keltettek az emberekben?" 

Szijjártó ismét kifelejtette, hogy ezeknek az embereknek a nagy részét a magyar kormány buszoztatta át az országon, mosolyogva.

https://444.hu/2018/02/05/szijjarto-azokat-kene-befogadni-akik-belemosolyogtak-a-kamerakba

A brit Lloyd bank is megtiltotta ügyfeleinek, hogy kriptovalutát vásárolhassanak

Több amerikai bank után a brit Llyods bankcsoport is megtiltotta hitelkártya-tulajdonosainak, hogy kriptovalutát vásároljanak. 

A bank ezért döntött így:

https://444.hu/2018/02/05/a-brit-lloyd-bank-is-megtiltotta-ugyfeleinek-hogy-kriptovalutat-vasarolhassanak

Soha nem látott pénzt költöttek el közbeszerzésen

 

Tavaly 3457 milliárd forint elköltéséről döntöttek közbeszerzési eljárásokon a közpénzt felhasználó szervezetek Magyarországon. Az előző évben még "csak" 2000 milliárdot tett ki az eljárások összértéke.

 

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/soha_nem_latott_penzt_koltottek_el_kozbeszerzesen.656230.html

Orosz lobbisták gazdagodnak a magyar adófizetők pénzén

 

Szó sincs az olcsó áramellátásról, az egész beruházás a Moszkvához köthető gazdasági körök és a Fideszes haverok érdekeiről szól.

„Az Orbán-Putyin paktum ára: orosz lobbisták gazdagodnak a magyar adófizetők pénzén.

Az LMP szerint Paks 2 egy nemzetközi korrupciós botrány: szó sincs az olcsó áramellátásról, az egész beruházás a Moszkvához köthető gazdasági körök és a Fideszes haverok érdekeiről szól. Ezt támasztják alá azok a sajtóértesülések is, amelyek a Mr. Oroszország néven emlegetett lobbista többszázezres szerződéseiről szólnak. Az LMP mindent meg fog tenni a szerződések nyilvánosságra hozataláért.

http://mandiner.hu/cikk/20171010_lmp_orosz_lobbistak_gazdagodnak_a_magyar_adofizetok_penzen

​Tények és feltételezések – milyen ember volt Antall József?

KÓNYA IMRE 
Vendégszerző

Ungváry Krisztián anélkül mond megfellebbezhetetlen ítéletet a politika szereplőiről, hogy ismerné e bonyolult kor összes tényezőjét.

Ungváry Krisztián „A Fidesz pártfegyelméről – Válasz a kommentárokra” című, Mandineren megjelent cikkében azt állította, hogy Antall József miniszterelnök az ügynökmúltjukkal zsarolta Torgyán Józsefet és Csurka Istvánt.

Erre az állításra a Mandiner hasábjain Kónya Imre, az Antall-kormány belügyminisztere reagált válaszcikkében.

Ungváry Krisztián Kónya Imrének cikkben válaszolt.

Kónya Imre erre válaszcikkel reagál az alábbiakban.

A vitát a szerkesztőség ezzel lezártnak tekinti.

 

http://mandiner.hu/cikk/20180205_konya_imre_tenyek_es_feltetelezesek_milyen_ember_volt_antall_jozsef

Köves Slomó elnézést kért, amiért beszállt a kampányba

 

"Ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt, ezért elnézést" - nyilatkozta a Zsido.com-nak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija. Mindezt azok után, hogy az egyes számú választókerületben osztogatott fideszes szórólapon lényegében támogatását fejezte kia KDNP-s Hollik István felé.

Amikor a portál azt kérdezte Kövestől, tudja-e, hogy Hollik államférfinak tekinti Horthy Miklóst, a rabbi így felelt:

Sajnálom, ha ilyet nyilatkozott. Fogok vele beszélgetni erről, ugyanis Horthy nem volt államférfi.

 

https://index.hu/belfold/2018/02/05/koves_slomo_elnezest_kert_amiert_beszallt_a_kampanyba/

 

Fodor Gábor nem kap befutó helyet az MSZP-Párbeszéd listáján

 

12-1 arányban leszavazta az MSZP elnöksége, hogy Fodor Gábor befutó helyet kapjon az MSZP-Párbeszéd közös listáján – tudta meg az atv.hu több vezető MSZP-s forrásból.

 

Információink szerint attól nem zárkózik el az elnökség, hogy Fodor Gábort és Bősz Anettet az egyéni körzetükben megtámogatja, de erről még nem született végleges döntés.

 

http://www.atv.hu/belfold/20180205-fodor

Brutális zuhanás az amerikai tőzsdéken – soha nem volt ilyen

 

Jelentős eséssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, a Dow Jones indexe 1600 ponttal, eddig nem látott mértékben zuhant, százalékos viszonylatban pedig 2011 augusztusa óta nem látott értékben veszített értékéből.

 

http://www.atv.hu/belfold/20180205-brutalis-zuhanas-az-amerikai-tozsdeken-soha-nem-volt-ilyen

 

Abdeslam: "Nem félek tőled, és a szövetségeseidtől"

 

Megkezdődött Salah Abdeslam büntetőperének tárgyalása hétfőn Belgiumban. A párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét hajnalban szállították át franciaországi börtönéből Brüsszelbe, ahol gyilkossági kísérlet miatt kell bíróság elé állnia.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20180205-megkezdodott-a-targyalasa-de-abdeslam-nem-fog-valaszolni-es-vegig-ulve-marad

Választási csalásért feljelentik Kövér Lászlót

Az MSZP szerint több dolognak is érdemes utánanézni azután, hogy a fideszes házelnök elismerte: „bűvészkedtek” a választókerületek határának megszabásával.

Most, hogy Kövér László beismerte, hogy az akkori megállapítások közül az egyik valóban megállja a helyét, érdemes a többi megállapításról is beszélni – vélekedett Bárány, példaként említve, hogy a jelenlegi rendszer megkülönbözteti a szavazókat aszerint, hogy határon túli magyarról van-e szó, vagy „Londonba menekült budapesti fiatalemberről”.

A kormányzati tájékoztatást nem lehet megkülönböztetni a nyílt pártpolitikától, közpénzből finanszírozott álcivil szervezetek folytatnak nyílt kampányt a kormány mellett és a Nemzeti Választási Bizottság első embere egyértelműen a Fidesz akaratát hajtja végre – sorolta a szocialista politikus.

Megemlítette: az EBESZ-jelentésben a legsúlyosabb kifogásokat a média állapota kapta, amelynek helyzete azóta sokkal rosszabb lett. Szerinte a megyei napilapok „Mészáros Lőrinc üzenőfüzetévé váltak”, működik a cenzúra, az öncezúra és a Fidesz hazugsággyára. Bárány mindezt úgy értékelte, hogy a Fidesz retteg attól, hogy fogynak a szavazói, és a létrejött űrt szeretné betölteni valahogy.

https://24.hu/kozelet/2018/02/05/valasztasi-csalasert-feljelentik-kover-laszlot/

Bán Károly Orbán kihívói

Álláspont. Már itt van a nyakunkon február 17-e, a választásokat megelőző ötvenedik nap, a hivatalos kampánystart

Magyar Hírlap

Szürkefarkas? Kari Geri? Szél Detti? Netán a legnagyobb demokráciavédő, az emigrációba vonuló Bajnai Gordon Haza és Haladás mozgalmán felcseperedett Együtt 2014 Szigetvári Viktora? Azért őt se írjuk még le. Annak ellenére sem, hogy pillanatnyilag a sípos Juhász Péter által vezetett párt naponta áldozza be valamelyik jelöltjét egy egyéni körzetben, hogy megvalósítsa a győzelem receptjét. Vagyis azt, hogy minden választókerületben csak egy jelölt álljon szemben a Fideszével.

Az Együtt tényleg igyekszik. Juhász Péter például elkunyerálja valamely kórházban fekvő beteg napi élelmiszeradagját, hogy bebizonyítsa a társadalomnak, milyen nyomorult sorsa van a magyar betegnek. Se zöldség, se gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonának se híre, se hamva. Nem csoda, ha magyar beteget már egy rendes éhségmenetre sem lehetne elküldeni. Ám ezt a nagy igyekezetet senki nem honorálja a demokratikus oldalon, így az Együttnek momentán egyetlen jelöltje sem áll még a startvonalon, miközben Juhász lassan csont és bőr lesz, szegénykém. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/109955/Orban_kihivoi

Bogár László Narratívák háborúja

A világ belépett az „igazság, a tények, sőt a valóság utáni” korszakába, az emberi megismerés egyre kaotikusabb örvénylései egyre kiszolgáltatottabbá tesznek minket

Magyar Hírlap

Az utóbbi két évtized során eddig szinte teljesen ismeretlen fogalmak futottak be óriási karriert e térben, amelyek ennek az egyre inkább elmélyülő háborúnak a tektonikai mélységű konfliktusairól tudósítanak minket. A konteó (vagyis összeesküvés-elmélet), a hoax vagy fake news, amit álhírként fordíthatunk le, ezt jelzi. Az utóbbi néhány év új fogalma a post-truth politics (vagy más néven post-factual politics vagy post-reality politics, tehát a „tények utáni”, vagy egyenesen a „valóság utáni” politika), amit a híres Oxford Dictionaries 2016-ban az „év szavának” választott. Ezek a szavak arra utalnak, hogy a világ belépett az „igazság, a tények, sőt a valóság utáni” korszakába, mind-mind azt jelzik, hogy az emberi megismerés egyre kaotikusabb örvénylései egyre kiszolgáltatottabbá tesznek minket. 

Megnyugtató válasz a közeli jövőben aligha lesz minderre, de legalább kísérletet kellene tennünk arra, hogy megértsük ezeknek az örvényeknek a természetét, amíg nem késő.

http://magyarhirlap.hu/cikk/109954/Narrativak_haboruja

Andy Vajna tévéjében tényleg képesek voltak bemondani, hogy „óriási siker” a Stop Soros

 

A még mindig remek Last Days of TÉNYEK Tumblr-oldal szúrta ki, hogy a Tv2-féle Tényekben tegnap megint csúcsra járatták a hülyeséget. Ezzel a szalagcímmel ment le ugyanis egy riport:

Az sajnos nem derült ki, hogy ebben az esetben mégis mi a siker fokmérője. Netán az, hogy a kormánypárt tagjai nagyon örülnek neki? Vagy hogy a lakájmédia hetek óta dicséri? Esetleg csupán arról van szó, hogy a kormánypropaganda megint teljesen hülyére veszi a nézőket?

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/andy-vajna-tevejeben-tenyleg-kepesek-voltak-bemondani-hogy-oriasi-siker-a-stop-soros-109163

A Fejér megyei hírportál már szállítja is a jó hírt a magyar egészségügy szárnyalásáról

Nem tudjuk, van-e összefüggés a Népszava hétvégén közölt értesülése, miszerint központi utasításra heti két pozitív kicsengésű médiamegjelenést kell prezentálniuk kórházukról az igazgatóknak, és a között, hogy ma nagy, vezető anyag jelent meg a FEOL-on „Fejér megyei kórház: A tartozásoktól a fejlődésig” címmel, mindenesetre az időzítés, hogy is fogalmazzunk, elképesztő, pláne ha azt nézzük, hogy aktualitást nem igazán sikerült felfedeznünk a cikkben. Ha csak  azt nem, hogy a kórház idén januárban volt (!) 117 éves.

A hírnek ettől függetlenül nagyon örülünk, ha szeretnék, ide kattintva elolvashatják a sikertörténetet. A FEOL Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos médiabirodalmához tartozik.

Szombaton a Népszava nyomán mi is megírtuk, hogy mivel túl sok a rossz hír az egészségügyről, a magyarországi kórházigazgatók utasítást kaptak heti két pozitív kicsengésű médiamegjelenésre. Azok az egészségügyi intézmények, amelyek nem képesek előállni ezzel a két hírrel, figyelmeztetésben részesítik. Az érintett kórházigazgatók elismerték, hogy kaptak ilyen feladatot, de nyilatkozni egyikük sem akart róla.

 

http://168ora.hu/itthon/a-fejer-megyei-hirportal-mar-szallitja-is-a-jo-hirt-a-magyar-egeszsegugy-szarnyalasarol-144804

Az Orbán-kormány várja a jó híreket az egészségügyről, de már Balog Zoltán is észrevette, hogy túl sok magyar hal meg rákban

dén több mint 5 milliárd, az elkövetkező években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére – mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője vasárnap, amikor átadták az intézmény 1,7 milliárd forintból beszerzett, kiemelkedő pontosságú és eredményességű sugárterápiás eszközét. A miniszter elmondta, a fejlesztések eredményeként olyan - megújult gép- és informatikai parkkal felszerelt, új tömbbel kiegészülő - onkodiagnosztikai komplexum jön létre, amely jelentősen csökkenti a betegek számára a várakozási időt, és mindenben megfelel a 21. századi elvárásoknak. Kiemelte, hogy a most átadott berendezés nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az első ilyen eszköz állami intézményben. 

http://168ora.hu/itthon/az-orban-kormany-varja-a-jo-hireket-az-egeszsegugyrol-de-mar-balog-zoltan-is-eszrevette-hogy-tul-sok-magyar-hal-meg-rakban-144814

A DK kész visszalépni Szél Bernadett javára egyéniben

 

A Pest megyei kettes választókerületi fórumon, amit a Közös Ország Mozgalom szervezett, Tóth Zoltán, az MSZP és a DK jelöltje azt mondta, ők már több helyen visszaléptek, a 106-ból jelenleg 46 jelöltjük van, az MSZP-vel koordinálnak, de ha a pártvezetők úgy állapodnak meg, ő itt is kész visszalépni az LMP miniszterelnök-jelöltjének javára és kampányolni is mellette. Azzal a feltétellel, ha a visszalépés kölcsönös.

http://hvg.hu/itthon/20180205_A_DK_kesz_visszalepni_Szel_Bernadett_javara_egyeniben