2018, február 3 - 07:24 Sajtószemle

Nyolcvan éven át nem tudták megfejteni a rejtvényimádó feleségek sírkövét

Egy kanadai orvos másfél év különbséggel elhunyt feleségeinek készített sírkövét kódtörők ezrei próbálták megérteni. Végül a temetői gondnok járt sikerrel.

https://24.hu/kultura/2018/02/02/nyolcvan-even-at-nem-tudtak-megfejteni-a-rejtvenyimado-felesegek-sirkovet/

A Bizottság nem vár: beperelte Magyarországot a Lex CEU miatt

 

Már az Európai Unió Bírósága előtt van az Európai Bíróság keresete a Lex CEU ügyében.

Megérkezett az Európai Unió Bíróságára az Európai Bizottság Magyarország elleni keresete a Közép-európai Egyetem (CEU) működési feltételeit meghatározó törvénnyel kapcsolatban – közölte a luxembourgi székhelyű testület. A felsőoktatási törvény áprilisi módosítása miatt azért indult kötelezettségszegési eljárás, mert a bizottság álláspontja szerint az indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon. A módosítás lényében arról szól, hogy eltüntessék Magyarországról a kormány által ősellenségként kezelt Soros György által alapított Central European Universityt.

http://hvg.hu/itthon/20180202_Birosag_elott_a_lex_CEU#rss

Orbán: Lesz egy pont, amikor a majom beleugrik a vízbe!

Ma sem volt másként, mint ahogy mostanában lenni szokott, Orbán Viktort leginkább a migráció kérdése foglalkoztatja, vagy legalábbis arról beszél a legszívesebben, ha interjút ad a közrádiónak.

Annyi változás történt, hogy Soros György átalakult az ENSZ-szé, vagy az ENSZ Soros Györggyé, ez elválik majd, mert ahogy Orbán Viktor az interjúban foglalmazott: 

„szerencsére lesz egy pont, amikor a majom beleugrik a vízbe”.

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról volt szó éppen, aminek a tervezete ugyan még nem jelent meg, de Szijjártó Péter tegnap például már azt mondta: „a dokumentum alapállítása hamis, hazug”. 

A magyarokat lelkileg most a miniszterelnök is felkészítette arra, hogy bizony baj lesz ezzel a tervezettel. A kormány olvasata szerint a készülő ENSZ-dokumentum egyenesen támogatja, sőt szervezi is a migrációt, márpedig Orbán Viktor a történelemből nem emlékszik olyan népvándorlásra, ami ne jelentett volna veszély országokra, „mi is tudnánk erről beszélni”. Ha a honfoglalásra gondolt, akkor valóban. 

https://444.hu/2018/02/02/orban-lesz-egy-pont-amikor-a-majom-beleugrik-a-vizbe

Lázár: A magyar választást akarják befolyásolni, akik kiszivárogtatták Tiborcz István túlárazásait

Lázár János írásban tájékoztatta a szocialista Legény Zsoltot arról, hogy mit gondol az OLAF vizsgálatáról, amelyben visszaéléseket tártak fel Tiborcz István egyik korábbi vállalkozásának ügyében. Az EU csalás elleni hivatala arra jutott, hogy a miniszterelnök vejének egy korábbi érdekeltsége a reálisnál jóval drágábban végzett el EU-s pénzekből kifizetett közvilágítási munkákat.

Lázár válaszának három fő megállapítása van:

Simán előfordul, hogy egy építési beruházás drágább lesz, mint ahogy azt korábban becsülik, mert meredeken mennek fel az árak építőiparban. (Itt Lázár a tavalyi adatokat vetíti az 5-6 évvel ezelőtti helyzetre.)

A második részben azért háborog, mert a Tiborcz-ügy kiderült. Szó szerint így fogalmaz a miniszter: „Mindazonáltal rögzíteni kívánom, hogy egészen példátlan az, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a véleményét előbb lehet olvasni egy amerikai gazdasági lapban, minthogy az érintett tagállamot érdemben és hivatalosan tájékoztatták volna. 

Meggyőződésem, hogy ez az eljárásrend méltatlan. A Kormány minden együttműködési képessége és jóhiszeműsége ellenére nem tud nem arra gondolni, hogy az ügy hátterében politikai nyomásgyakorlás áll, amely befolyásolni kívánja a magyar választási kampányt. Erről levélben tájékoztattuk az OLAF-ot és az Európai Bizottságot, magyarázatot kérve erre a példátlan és diszkriminatív, az eddigi joggyakorlatnak ellentmondó eljárásra.”

A harmadik részben felidézi, hogy alig találtak a bizottságnál szabálytalanságokat a  magyar pályázatok körül úgy általában.

https://444.hu/2018/02/02/lazar-a-magyar-valasztast-akarjak-befolyasolni-akik-kiszivarogtattak-tiborcz-istvan-tularazasait

Hemzsegtek a szabálytalanságok Rogánék letelepedési kötvényprogramjában, büntetőügy lehet

Több esetben is szabálytalan volt a letelepedési kötvényüzletben részt vevő vállalkozások engedélyezési eljárása, amely – azonkívül, hogy bűncselekmény gyanúját veti fel – komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelent Magyarország számára, derült ki a birtokunkba jutott dokumentumokból. Az Orbán-kormány közel 20 ezer külföldinek adott ezen a programon keresztül 2013 és 2017 között letelepedési és tartózkodási engedélyt, vagyis nem mindegy, hogy mi alapján választották ki azt a nyolc céget, amellyel a külföldi ügyfelek szerződtek, és amelyek lejegyezték a magyar állampapírokat.

 

https://g7.24.hu/allam/20180202/hemzsegtek-a-szabalytalansagok-roganek-letelepedesi-kotvenyprogramjaban-buntetougy-lehet/

 

 

Schmidt Máriát már ki is nevezték egy újabb emlékév kormánybiztosának

A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a miniszterelnök „az első világháború 100. évfordulójára történő méltó megemlékezés érdekében” 2018. január 1-től az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezi ki Schmidt Máriát. A díjazás nélkül dolgozó kormánybiztos feladatköre:

https://444.hu/2018/02/01/orban-kinevezte-schmidt-mariat-az-elso-vilaghaborus-megemlekezesekert-felelos-kormanybiztossa

Egyetemi campust és milliárdos iskolapénzt kapott a katolikus egyház

Egy nap alatt két komoly egyházi támogatásra is rábólintott a kormány – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor által jóváhagyott határozatok egyike a katolikus fenntartású Gál Ferenc Főiskolának adja át a Szent István Egyetem (SZIE) Agrár- és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai telephelyű gazdasági campusát.

A főiskolát a szeged–csanádi egyházmegye működteti, az intézmény az Eduline szerint már tavaly januárban átvette a SZIE gyulai egészségtudományi központját – csaknem 100 milliós kormányzati indulótőkével –, 2014-ben pedig a SZIE szarvasi pedagógiai karát is.

A katolikus főiskola így három év alatt kannibalizálta az állami fenntartású egyetem békési intézményeit.

https://mno.hu/belfold/egyetemi-kampuszt-es-milliardos-iskolapenzt-kapott-a-katolikus-egyhaz-2444470

A Fidesz azzal hívogatja az embereket, hogy „a Jobbik elnöke radikális iszlamisták előtt Álláhot dicsőíti

A Fidesz ígéretéhez híven újra aktivizálta a nyugdíjas-riogatás idején már bevetett fideszes bácsit, aki „a Fidesz nevében” ismét Vona Gábor ellen szaval felvételről. Olvasónktól tudjuk, hogy most ezzel a szöveggel próbálják meg elvenni a szavazók kedvét a Jobbik elnökétől:

Érdekesség, hogy a telefonáló most már egyáltalán nem vallja be, hogy a Fidesz nevében telefonál. Szó szerint ez hangzik el:

„Jó napot kívánok! Azért hívom, mert Önnek is tudnia kell, hogy a napokban nyilvánosságra került egy felvétel Vona Gáborról. Ezen a Jobbik elnöke radikális iszlamisták előtt Álláhot dicsőíti. Szerinte az iszlám az emberiség utolsó reménye. Ezek a gondolatok veszélyesek. Vona megtagadja keresztény kultúránkat, és ha tehetné, beengedné a bevándorlókat, végrehajtaná a Soros-tervet, és Soros Györggyel együtt lebontaná a határzárat. Ne felejtsük el ezt, emlékezzünk erre, amikor majd szavazunk. Köszönöm, hogy meghallgatott.”

https://444.hu/2018/02/01/a-fidesz-azzal-hivogatja-az-embereket-hogy-a-jobbik-elnoke-radikalis-iszlamistak-elott-allahot-dicsoiti

Seszták távozhat, de nem azért, mert Orbánt zavarják a fura cégügyei

Program helyett kádervariációkkal készül a választásra a Fidesz. A fejlesztési tárca túl közel kerülhetett az elmúlt négy év győzteséhez.

Két hónappal a választás előtt megindult a kormányzati helyezkedés. Seszták Miklós a Fidesz-KDNP esetleges győzelme után se maradna a nemzeti fejlesztési tárca élén - értesültünk több egybehangzó forrásból. Egyikük úgy fogalmazott: se a kormányfő, se a tárcavezető nem ragaszkodik a folytatáshoz. Olyan is akadt, aki úgy tudja, Seszták Miklós szűk körben úgy fogalmaz, hogy a kormányfő győzelem esetén más, "rendkívül megtisztelő" posztot szán neki. Volt, aki szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) "már mindenki pakol", vagyis Seszták távoztára készül. Hírek szerint Orbán Viktor, ha újból kormányt alakíthatnának, a legnagyobb átszervezést éppenséggel a nemzeti fejlesztési tárcánál tervezi.

http://nepszava.hu/cikk/1151774-sesztakra-kisvarda-var

Kétszázmilliót kap Rétvári Bence rokonának nőegylete

Mintegy 200 millió forintos uniós támogatást nyert el Rétvári Bence – az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára – unokatestvérének civil szervezete tavaly szeptemberben – értesült a Magyar Nemzet. A Huczekné Rétvári Mónika által vezetett Nők Civilben Egyesület a Nőközpont Pásztón elnevezésű – eredetileg januártól, de értesüléseink szerint márciustól induló – projekt keretében költheti el a 85 százalékban az Európai Unió által fizetett, vissza nem térítendő 199,2 millió forintot két és fél év alatt. A program során egyebek között ötszáz, hátrányos helyzetű nő számára tartanak képzéseket, további ötszázan részesülhetnek tanácsadásban, illetve létrehoznának egy női információs és szolgáltatóközpontot Pásztón. A pályázati kiírás alapján a projekt célja a nők munkaerőpiaci helyzetének, illetve a család és a munka összeegyeztethetőségének javítása.

https://mno.hu/belfold/ketszazmilliot-kap-retvari-bence-rokonanak-noegylete-2444451

AZ LMP BÚCSÚCSOKJA

Kiss Gergely Magyar Idők

Ami a Fidesz politikájában jól működött, azt továbbvisszük, minden mást jobban csinálunk – nagyjából így volt summázható a szocialisták ígérete a 2002-es országgyűlési választás előtt, amelyet aztán meg is nyertek.

Mire gondolhattak akkor, amikor elődjük eredményei közül egyet-kettőt elismertek? A többi között az akkori otthonteremtési programra. Majd mit tettek vele? A balliberális politikusok közül is többen éltek a kedvező konstrukcióval, majd egy tollvonással megszüntették azt. Ezt követően szabadultak el a devizahitelek, de az egy másik történet.

Most is választási kampányban vagyunk. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnöki aspiránsának az mindenképpen a javára írható, hogy nem sumákol, hanem egyenesen kimondja: ha hatalomra kerülnek, ők bizony eltörlik az új lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezményt (csok).

http://magyaridok.hu/ahelyzet/az-lmp-bucsucsokja-2752825/

MOST AKKOR KOMMUNISTÁK VAGY NEM?

Juhász Attila Magyar Idők

A Magyar Szocialista Párt azóta próbálja levetni magáról a posztkommunista utódpárt jelzőt, amióta létrejött, oly módon, hogy az MSZMP nevéből csak úgy egyszerűen elhagyta az M betűt.

2017-18. fordulóján azután úgy tűnt, végleg levetik magukról az egykori elvtársak ezt a bizonyos rájuk tapadó bélyeget, ugyanis miniszterelnöknek azt a Karácsony Gergelyt jelölték, akiről sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy a Kádár-rendszerben szocializálódott volna, ráadásul nem is az MSZP, hanem egy másik párt, a Párbeszéd – Molnár Gyula szerint persze az Együtt – vezetője.

Ebbe az „idilli” hangulatba, mint a ménkű csapott bele az a hír, hogy az új kormányfő-jelölt választási szövetséget kötött két szélsőséges politikai szervezettel, az ún. „Európai Baloldal-Munkáspárt 2006” névre hallgató formációval és a Balpárttal.

 

http://magyaridok.hu/belfold/akkor-kommunistak-vagy-nem-2754790/

 

A HATÁRON TÚLIAK ELLEN USZÍT AZ ELLENZÉK

MTI

Úgy tűnik az ellenzék elővette régi fegyverét a határon túliak elleni uszítást. Gyurcsány Ferenc után a Momentum is ezzel kampányol. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Tóth Kriszta erről a témáról beszélgetett Szilágyi Péterrel, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral.

http://magyaridok.hu/kulfold/hataron-tuliak-ellen-uszit-az-ellenzek-2755783/

IGAZSÁGÜGYI CSATÁROZÁSOK

Kulcsár Anna Magyar Idők

Komoly perpatvar zajlik bírósági berkekben, legalábbis egyes tudósítások szerint. Kiéleződtek a személyi, szakmai vagy ki tudja, milyen ellentétek, és ezek felszínre is törnek, különösen most, hogy a bírói kar annak rendje és módja szerint megválasztotta az új ellenőrző, felügyeleti szervezetet, az Országos Bírói Tanácsot (OBT).

Az OBT új tagjainak névsora láttán többen úgy vélték, Handó ellenlábasai mostantól gyakran hallatják majd a hangjukat különféle kérdésekben.

Hat év hosszú idő, sokan már nem is emlékeznek arra, mi volt azelőtt. Így azután önmagában szemlélik a mostani választást, s a felszólamlásokból és egyéb kísérő jelenségekből úgy ítélik meg, hogy egyedülálló, nagy dolgok következnek, lesz itt ellenségeskedés, hatalmi küzdelem, iszapbirkózás a javából. Pedig aki visszagondol a rendszerváltozást követő idők eseményeire vagy fellapozza a tudósításokat, bizony azt tapasztalja, hogy mindig hatalmas politikai felfordulás volt a bírósági elnökök és más vezetők kinevezése körül.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/igazsagugyi-csatarozasok-2747293/

Élet és Irodalom

Kovács Zoltán

Sajtómunkások XLVIII.

 

Fekete felleg közelít, a horizonton megint kormányzati önkényeskedés körvonalai rajzolódnak ki. Most éppen a sajtókamara gondolata.

Amikor arra gondolok, hogy olyan szervezetbe kellene lépni, amelyiknek Szöllősi György az egyik eszmei megalapozója, úgy érzem, mintha letartóztatnának.

Ő eredetileg sportújságíró. Számos sportlap után 2001 és 2002 között Deutsch Tamás sportminisztériumában kötött ki, ahol kommunikációs tanácsokat adott, később a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia sajtószolgálatához igazolt, itt kommunikációs igazgató is lett. Orbán Viktor saját bevallása szerint a Nemzeti Sportot kedveli leginkább a hazai lapok közül, így Szöllősit komoly megtiszteltetés érhette, amikor – miután Mészáros Lőrinc megvette a kiadó Mediaworksöt – főszerkesztő lett. 2017 tavaszán Áder János a magyar labdarúgás rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé, a Puskás-kultusszal kapcsolatos ügyek nemzetközi képviselőjévénevezte ki. Szakmai teljesítménye alig fél évvel később ért a csúcsra, amikor a sehol sem jegyzett Andorra elleni futballvereséget a harminc éve megbukott Kádár-rendszer szemére vetette, a Luxemburg elleni csúfságot pedig az Orbán előtti nagypolitika – ilyenformán a szocialista-szabad demokrata kormányzás – bűnéül rótta fel: „az utánuk jövők tudása, eredménye azonban már az 1990-et követő húsz év felelőssége – értékel a szerző –, és kevésbé az edzőké, az MLSZ-é, pláne a játékosoké.” A szakíró tehát, aki Horn Gyula meg Pető Iván nyakába varrja a törpeállamok elleni futballvereségeket, újabban sajtókamarát akar tető alá hozni. A kamara felállításának tervével a sportújságírók szövetségének 2015-ös elnökválasztásán hozakodott elő, az ötlet elnöki programjának része volt. Ma már multifunkcionális figurává lett, nem mellékesen, a sajtókamara mellett javában szervezi az „új alapokra helyezett, felsőfokú, posztgraduális sportújságíróképzést”. Az első évfolyam 2018-ban indul, ezt a Testnevelési Egyetemen jelentette be egy másik rektorral, prof. dr. u. c. Mocsai Lajossal, a TF rektorával, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnökével közösen. Mocsainak valami rejtélyes oknál fogva föltétlen kellett valami magas intézményvezetői szék, csakhogy nem volt doktorátusa. Az időközben nyélbeütött lex Mocsai ezt kiküszöböli, így immár egyetemi felsővezetők lehetnek olyanok is, akiknek nincs doktori fokozatuk.

http://www.es.hu/cikk/2018-02-02/kovacs-zoltan/sajtomunkasok-xlviii-.html

 

 

Lendvai Ildikó Sajtókamara hajdan és most

Már biztos, hogy lesz sajtókamara. A kormányinfón elhangzott: „a kormány nem foglalkozott a sajtókamarával“. Innen lehet tudni, hogy de bizony, nagyon is a szívük csücske. A miniszterelnök pl. a minap kijelentette, hogy nem foglalkozik üzlettel. Aha. Ahogy a sajtókamarával sem. Üzlettel Mészáros foglalkozik helyette Felcsúton, a sajtókamarával pedig Szöllősi György szintén Felcsúton. Történetesen ott lakik Orbán kedvenc újságírója, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás Akadémia volt kommunikációs igazgatója is. Igaz, amikor a Népszava híradása után a sok firkász verte a huppot ahelyett, hogy örültek volna a törődésnek, elhessegette a dicsőséget: „most nem időszerű az ügy!”. Hiába, a nagy feltalálókat sosem érti meg a koruk. Magányos zsenik a sok törpe szellem között.

Pedig az ügy éppen hogy időszerű. Lakner Zoltán ki is bányázta a megfelelő idézetet a kora által szintén kevéssé méltányolt Rákosi Mátyástól 1948-ból: „A magyar demokrácia megerősödésével elérkezett az ideje, hogy hozzáfogjunk olyan problémák megoldásához is, amelyekre eddig nem tudtunk időt szakítani. Itt az ideje, hogy foglalkozzunk a magyar sajtó kérdésével.” Most megint ez a helyzet. A magyar demokrácia újra megerősödött. Úgy látszik, átlag 70 évente szokott. Ha most mégsem tűnne elég erősnek, 2088-ig fél lábon is kibírjuk. De már a jelenlegi erősödés is elegendő ahhoz, hogy foglalkozni lehessen a sajtóval. Nem szokott örülni, ha foglalkozva van vele, de ki kérdezi.

http://nepszava.hu/cikk/1151824-sajtokamara-hajdan-es-most

'

 

Tavaly 12 milliárdot költött sorosozós reklámkampányokra a kormány

A 2017-es első és második nemzeti konzultációhoz több részletben rendelt a Miniszterelnöki Kabinetiroda hirdetéseket bő 12 milliárd forint értékben. Az összegből közel 4 milliárd forint Mészáros Lőrinc médiacégeihez került, de más NER-közeli vállalkozók is jól jártak a propagandakampányokkal. Kikértük és mutatjuk az egész éves részletes adatokat, melyekért Rogán hivatala összesen 114 ezer forint költségtérítést kért az Átlátszótól.

https://atlatszo.hu/2018/02/02/tavaly-12-milliardot-koltott-sorosozos-reklamkampanyokra-a-kormany/

Konzervatív intés a kormánynak: „Vannak kínos és kellemetlen történetek”

Izgalmas interjú olvasható a legfrissebb Magyar Narancsban Molnár Attila Károly eszmetörténésszel, az Orbán-kormány által létrehozott Molnár Tamás Kutatóintézet vezetőjével. Molnár Attila korábban az ELTE és a katolikus egyetem karakteres tanáregyéniségeként, valamint – többek között – a Kommentár folyóirat szerzőjeként, illetve a Heti Válasz külsős publicistájaként lett a magyar konzervatív közeg tekintélye.

Tavaly májusban a 888.hu közölt vele terjedelmes interjút; az üzenet akkor főként az értelmiség kritikája volt. Molnár a mostani beszélgetésben gyakorlatiasan, egyúttal üdítő nyíltsággal beszél arról, mit szeret a mai kabinet tevékenységében, és mivel elégedetlen. Az alábbiakban néhány őszinte mondatát szemlézzük:

http://valasz.hu/itthon/konzervativ-intes-a-kormanynak-vannak-kinos-es-kellemetlen-tortenetek-127267

EU-biztos: Orbánnal nem beszélgettünk még Sorosról

 

„Soros Györgyről, embercsempészetről és ilyenekről nem beszéltünk még Orbán Viktorral, vele a közös ügyeinkről, vagy esetleg a fociról és a magyar vörösborokról szoktunk szót váltani” – mondta Lázár Jánossal közös budapesti sajtótájékoztatóján Günther Oettinger, az EU közös költségvetéséért felelős uniós biztosa egy újságírói kérdésre.

A sajtótájékoztató előtt az EU-biztos a V4-ek, valamint Románia, Bulgária és Horvátország  kohéziós politikáért felelős minisztereivel tárgyalt a 2020 utáni költségvetési ciklusról. Lázár János a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kelet-európai EU-tagállamok hajlandóak megemelni az uniós befizetéseiket, és olyan költségvetést szeretnének 2020 után, hogy ezek az országok is nettó befizetővé válhassanak.

 

https://index.hu/gazdasag/2018/02/02/lazar_oettinger/

 

Vona: Azt még soha nem hazudták rólam, hogy elloptam valamit

 

A Jobbik elnöke rövid, de velős Facebook-bejegyzésben reagált arra, hogy a Fidesz két új kampányának is főszereplője lett. A kormánypárt telefonos kampányt indított arról, hogy szerintük Vona pár évvel ezelőtt Allahot éltette, de a Jobbik elnöke felkerült a határzárat állítólag lebontani akaró politikusokat ábrázoló plakátra is.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/02/vona_fidesz_allah_visszavagas/

Gyorsan fogynak a főszerkesztők “Heinrich Pecina” Észak-Magyarországánál

Hivatalosan nem tették közzé, de a nyomtatott Észak-Magyarország, illetve a hozzá tartozó Boon.hu impresszumában olvasható, hogy már nem Balázsi Tibor a lap főszerkesztője. Január elején írtuk, hogy Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármesterének politikai tanácsadója, Balázsi Tibor foglalta el a Miskolcon megjelenő Észak-Magyarország főszerkesztői székét. Most viszont már megbízott főszerkesztőként Uri Mariann irányítja a megyei napilapot.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/gyorsan-fogynak-a-foszerkesztok-heinrich-pecina-eszak-magyarorszaganal/

A sztárközgadász kiszámolta, hogy rabolnak ki minket a multik és az EU

A maguk nemében meglepő, bár Magyarországon is egyre terjedő állításokkal állt elő a minap napjaink leghíresebb közgazdásza, a francia Thomas Piketty: a baloldal világsztárja szerint nem is igazán éri meg Magyarországnak és a többi kelet-közép-európai országnak az európai uniós tagság, mert ezzel csak külföldi cégek bérmunkás kifizetőhelyévé váltunk, amelyek zsákszámra lapátolják ki tőlünk a pénzt. A teljes kép azonban egy fokkal bonyolultabb, mint azt az elsőre amúgy jól hangzó narratíva sugallja.

https://index.hu/gazdasag/2018/02/02/piketty_magyarorszag_multik_tokekivonas_eu-tagsag_megeri_rendszervaltas_privatizacio_neoliberalizmus/

Tovább késik az ingyenes bárányhimlőoltás

 

Bár Lázár János már tavaly januárban beszélt a kormányinfón arról, hogy a kabinet nyitott a bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételére, illetve megkezdik az ehhez szükséges tárgyalásokat, mégis úgy tűnik, egyelőre jól hangzó ígéret marad

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tovabb_kesik_az_ingyenes_baranyhimlooltas.656073.html

 

Merkel bedobta a mézesmadzagot

 

Őrült tempót diktálnak Németországban a nagykoalícióra készülő pártok, hogy még a hét vége előtt elkészítsék a kormányzásukat megalapozó szerződés tervezetét. Maradtak nyitott kérdések, de a kancellár bejelentette, hogy több szabadon elkölthető pénz lesz az államkasszában, amint korábban tervezték.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/merkel_bedobta_a_mezes_madzagot.656057.html

ENSZ-tárgyalások: a magyar kormány az ellen tiltakozik, amit egyszer már aláírt

 

Belpolitikai hasznon kívül sok értelme nincs a magyar kormány döntésének arról, hogy hazánk kilépne az ENSZ globális migrációs csomagjából. Már csak azért sem, mert a New York-i nyilatkozatot, amelyre az egész dokumentum épül, 2016. október 3-án az ENSZ teljes közgyűlése elfogadta – azaz Magyarország is.

https://zoom.hu/hir/2018/02/02/ensz-targyalasok-a-magyar-kormany-az-ellen-tiltakozik-amit-egyszer-mar-alairt/

Durván jól jártak a magyar milliárdosok az egyedi kormánydöntésekkel

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyilvánosságra hozta az egyedi kormányzati döntések listáját, amelyből kiderül: csak tavaly 33 beruházást összesen 60,44 milliárd forinttal támogattak az adófizetők a kormányon keresztül. A szubvenciók 411 milliótól 7 milliárd forint között szóródtak, és összesen 6760 munkahely létrehozását eredményezték. Így egy munkahelyhez a kormány átlagosan 9 millió forinttal járult hozzá. Ám itt is hatalmas szórásokat láthatunk: volt olyan cég (az Alföldi Tej Kft.), amely egy munkahelyre 26,61 millió forintot kapott, míg a legkevesebbet a Telekom-csoporthoz tartozó IT Sevices Kft.; ott munkahelyenként 1,8 millió forint jött össze. A legnagyobb támogatást, mintegy hétmilliárd forintot a Hírős-Vitál Zrt. vitte el, ami kiugró, hisz a cég 2013-as alakulás óta – 2016-ig – összesen alig tett szert egymilliárd forint árbevételre, igaz, az adózás előtti nyeresége a három év alatt megközelítette a százmillió forintot. A vállalat előélete alapján érthetetlen a hétmilliárd forintos támogatás. A társaság többségi (75 százalék feletti) tulajdonosa Bajáki Ede, míg a kisebbségi tulajdonos a PBG FMC Kockázati Tőkealap. A Hírős-Vital az elmúlt években az ásványvíz piacon utazott, a megítélt 7 milliárd forintos támogatást is

https://zoom.hu/hir/2018/02/02/durvan-jol-jartak-a-magyar-milliardosok-az-egyedi-kormanydontesekkel/

 

Így buzizik, cigányozik és zsidózik a Momentum pécsi elnöke

origo

Izrael, a zsidók és a melegek ellen is beszél egy hangfelvételen a Momentum Mozgalom pécsi elnöke. Nemes Balázs egyebek között azt fejtegeti, hogy a "buzik" megdobálása bőven belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Bár utcakővel "picikét durvának" tart egy ilyen akciót, de ha ételmaradékkal történik, már semmi kivetnivalót nem lát benne. Azt is kijelenti, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus, pedig igény lenne rá. Pláne, hogy a cionizmus csak azért nem büntetendő, mert a zsidók kilobbizták az ENSZ-ben. Nemes Balázs az egyszázalékos viccpárt országos listáján a 8. helyen szerepel, Baranya 1-es választókörzetében pedig egyéni képviselő jelölt.

http://www.origo.hu/itthon/20180129-hangfelvetel-a-momentum-pecsi-elnokerol-nemes-balazsrol.html#

Reagál a Momentum

A Momentum elismerte, hogy Nemes hangja hallható a felvételen, és azt írták:

„Nemes Balázs pont a Momentum közössége miatt is távolodott el a szélsőségektől. Ha a Momentum képes ezt megtenni nagyobb tömegekkel, nagy szolgálatot tesz Magyarországnak.”

Nemes Balázs egyébként 18 éves kora óta nagy utat tett meg ideológiai téren is. Két hónapig még a Miniszterelnökség gyakornoki programjában is részt vett (igaz, erről nem ír az Origo), majd a netadó és a korrupció elleni tüntetések egyik szervezője, szónoka lett.

https://444.hu/2018/02/02/egy-2010-es-hangfelvetelen-18-evesen-buzizik-a-momentum-pecsi-elnoke

Farkasházy Tivadar: BEDURVULTATTAK!

Farkasházy Tivadar – Még hogy te kergetted ki az oroszokat? Mi meg a Plútót a naprendszerből! Az örökös kommunistázásoddal elloptad az ifjúságunkat, hiszen még azt is a szemünkre hánytad, hogy éltünk előtted kibelezett Kékes tévéből készült hétvégi házunkban, háromévente látva Hegyeshalmot, Banska Bystricát, Zaporozseccel szántva a flasztert, morgó Szaratovval hűtve a különleges vagdalt húst, hogy legalább a pléhdoboz langyos legyen nyáron.

A bajszos háborodottal, akinek belelógott a levesbe, amíg megint nem ti rabolhattatok. Persze, lehetne finomabban is, Őcsény után?

Safarov, Pharaon, a Zsolti lovagkeresztje, a gázos vagyona, a nyugdíjunk ellopása után?

Naponta harcolsz Mr. Hyde-dal, mi közünk hozzá? Kineveztél egy halászlékockát külügyminiszternek, egy hajtincset Goebbels doktornak, egy egyetemi tolvajt a törvényhozás motorjának, prédikálsz templomban, kocsmában, disznóvágáskor, szögleteknél azt kiabálod, hogy íveld be! Legalább az ingedet tűrjed be néha!

Már minden romkastélyt megvetettél a lányodnak, kivilágíttattad a neonhalakat is a vejeddel, meghosszabbítottad a kisvasutat a falud taccsvonaláig, már van nemzet színésze, sportolója, csak nem te leszel a nemzet napszámosa?

https://zarojel.hu/farkashazy-tivadar-bedurvultattak/

Tamás Ervin: Az Orbán-rendszer csapdája

E ciklus ideje alatt Orbán Viktor számára tulajdonképpen egyetlen igazi és váratlan csapás érkezett, társának és a hozzá tartozó sajtóbirodalomnak az elvesztése, amelyet, bár átlátszó fondorlatokkal, de rohammunkával pótolt. Jelenleg pedig éppen azon fáradozik, hogy Simicska Lajos csicskásának állítsa be a konkurenseket, kiradírozva azt az időszakot, amikor is a Fidesz Lajos nélkül lélegezni sem tudott volna.

A közélet térfigyelő kamerái most, a választási kampány küszöbén is azt rögzíthetik, hogy az ellenzék egymást csepüli, sőt külön rekeszt nyitottak a betagozódók, kollaboránsok, a Fidesszel üzletelők nyilvános meggyanúsítására. Nem minden sejtetés légből kapott, vannak szállongó történetek, érzékelhető jelek kis és nagy árulásokra, akár megszemélyesíthetők is volnának bizonyos alkuk, amelyeknek soha nem járnak a végére, talán azért sem, mert az még inkább ellehetetlenítené, eszköztelenné tenné őket.

http://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-az-orban-rendszer-csapdaja-144640

Végül is a rászoruló gyerekeket meglopni valahol fideszes-hazafias kötelesség

Mindeközben Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó gyermekéhezés elleni, közpénzzel kitömött, valamiért közhasznúként jegyzett alapítványánál – nyomon követhető tevékenység hiányában is – számolatlanul tűnnek el a vaskos tízmilliók.

Hegedűs Zsuzsa közhasznúlag átláthatatlan pénzügyei a Dóri Ház fájdalmas haldoklása mellé helyezve kórdokumentumát képezik a saját hányásában, saját erkölcstelensége pöcegödrében fetrengő társadalomnak. Amelynek Sorostól ökölbe szorul a keze, de a gyerekeket meglopó, a nyomorultak hátán élősködő, nagypofájú dilettánsok pusztítását csendben tűri. Hegedűs Kihanemén? Zsuzsa alapítványa évente 100 millió forintot éget el a semmire irodára, autóra, utazásra, zabálásra, fiktív számlákra, magas fizetésekre anélkül, hogy a nagyfene munkának bármi nyoma lenne. Ezzel párhuzamosan és következésképpen az éhező gyerekekre nem jut, a haldokló gyerekekkel érdemben foglalkozó, valódi munkát végző civil szervezetek finanszírozása pedig nem prioritás.

Mert nem elég lopni, csalni, hazudni, lehetőleg azokat kell megszívatni, akik a leginkább rá vannak szorulva a segítségre. Szégyen. Sokadszorra is szégyen.

https://kolozsvaros.com/2018/02/01/vegul-is-a-raszorulo-gyerekeket-meglopni-valahol-fideszes-hazafias-kotelesseg/

 

Sebes György Hol élünk?

Hiába minden, már megint Soros nevet (igaz, még mindig nincs vége). Ezúttal a hatalom maga ábrázolta így, mert ezzel próbálja ultra-ellenszenvessé tenni (ha ugyan még lehet). Sátáni mosolya közben ráadásul átkarol négy ellenzéki politikust (mind a nép, a nemzet, de főleg a kedves vezető ellensége). Azoknak a kezében meg vágószerszám, nem is véletlenül, hiszen mind lebontanák a határzárat (persze Soros parancsára).

Így kampányol a Fidesz. Már nagyon közeledik a választás napja, bele kellett húzni. Ennyire telt. Aki elhiszi a propagandát, annak ez még vonzó is lehet. Csak a többieknek nem kellene komolyan venni. Ám a plakáton szereplők és pártjaik már elkezdték bizonygatni, hogy amit róluk állítanak, az hazugság. Az is. Aki még igazán érdeklődik a politika iránt, az tudja. A maradékot meg úgysem lehet meggyőzni.

http://nepszava.hu/cikk/1151826-hol-elunk

 

Finta László Beszéljünk a becsületről – kommentár a Horthy-vitához

Lehet, hogy Horthy kormányzó Magyarországa olyan sziget volt Európában, „ahol kellemetlen és szűkülő lehetőségekkel, de élni lehetett”, ám ez a sziget 1944-ben úgy süllyedt el, mint Atlantisz, dicstelenül.

Úgy vélem, tanácsos lenne némi tisztánlátás egy olyan férfiú történelmi életútja tekintetében, akinek erényeit és érdemeit jobbról szerfelett feldicsérik, balról pedig nem csak elvitatják, hanem őt magát a történelmi emlékezetből is kiirtanák. Hat összetett állítással kívánok hozzájárulni a közös gondolkodáshoz:

 

http://mandiner.hu/cikk/20180202_finta_laszlo_beszeljunk_a_becsuletrol_kommentar_a_horthy_vitahoz

A börtönbe kerülés a tét a Fidesz politikusai számára

A Fidesz politikusai számára a tét az, hogy később börtönbe kerülnek, vagy sem. Ezért minden nemtelen eszközt bevetnek, hogy a hatalmukat megtartsák – mondja Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

 

- Több mint száz korrupcióinfót tartott eddig. Hány feljelentés született ezekből?

- A sorozat előtt bemutatott ügyekkel együtt nagyjából 120-130 korrupciós ügyet dolgoztunk fel, ebből 45 feljelentést tettünk.

- Miért csak minden második-harmadik ügyben fordultak a hatóságokhoz?

- Ismerve a magyar – idézőjeles - bűnüldözés hozzáállását, csak olyankor tettünk feljelentést, amikor a hatóságoknak esélyük sem volt elutasítani a beadványunkat. Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy 20 esetben még a Polt Péter vezette ügyészség is kénytelen volt nyomozást indítani, ebből 12 most is tart. Igaz, ezeknél mindig uniós pénzekről van szó, így a magyar hatóságok sem merik megkockáztatni, hogy lezárják le az ügyet.

http://nepszava.hu/cikk/1151791-a-bortonbe-kerules-a-tet-a-fidesz-politikusai-szamara

Hadházy pert vesztett Orbán ellen

Az elsőfokú döntés szerint Orbán csak a véleményét mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök jogi képviselője – a VII. kerületben fideszes jelöltként induló Bajkai István – érvelésének adott igazat a bíróság a Hadházy Ákos kontra Orbán Viktor perben, amely jó hírnév megsértése miatt indult. Hadházy Ákos azért perelte be a miniszterelnököt, mert Orbán egy egészségügyi közbeszerzésről szóló parlamenti vita során azt mondta,

"föláll a magyar parlamentben egy képviselő és az egyik cég mellett lobbizik. Mennyi pénzt kapott ön ezért? Hát hogy képzeli ezt?! Hogy képzeli, hogy egy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásban valamelyik cég érdekében a magyar parlamentben lobbizik? Hát ennél korruptabb ügyet én még nem láttam."

Hadházy szerint Orbán ezzel megsértette a jóhírnevét, hiszen tényt állított róla, ami nem volt igaz. Egy ilyen súlyú állítást pedig már nem kell eltűrnie, hiába közszereplő.

http://hvg.hu/itthon/20180202_Hadhazy_elbukta_az_Orban_elleni_pert

 

Robbant a bomba, bukhat a Trump elleni FBI-vizsgálat

 

Miután Donald Trump is rábólintott, az amerikai képviselőház - republikánus szavazatoknak köszönhetően - nyilvánosságra hozott egy eddig titkosnak számító feljegyzést, ami a hírszerzési bizottságban készült, és ami az FBI megkérdőjelezhető húzásairól szól a Trump-kampány orosz szálainak felderítésével kapcsolatban.

Magyar szála is van a Trump orosz kapcsolatairól folyó vizsgálatnak

Trump oroszügyi tanácsadója járt Budapesten. Rejtély, miért, de az biztos, hogy magyar kormányzati szereplőkkel is találkozott. A történet, amit Carter Page előadott az útról, nagyon bűzlik, de az FBI mindent tud, mivel figyelték őt.

A memo konkrétan egyetlen dolgot kifogásol: azt, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda és az Igazáságügyi minisztérium a kétes hitelességű Steele-dosszié (melyet egy bevallottan Clinton által fizetett egykori brit titkosszolga állított össze) egyes állításaira hivatkozva kért lehallgatási engedélyt az egyébként messziről bűzlő - és Budapesten magyar kormánytagokkal is találkozó - Carter Page-re.

Márpedig egy amerikai állampolgár ellen a külföldi hírszerzési tevékenységet szabályozó, ún. FISA-program értelmében csak akkor lehet titkos nyomozást folytatni, ha széles körű és meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy külföldi kormányzat ügynöke. 

https://index.hu/kulfold/2018/02/02/trump_fbi_titkositott_jelentes_kepviselohaz_republikanus/

 

Nyilván indul a választáson Soros, ha meg akarja nyerni

Tombol a Soros-paranoia. A Policy Agenda a Zoom.hu megbízásából készített egy közvélemény-kutatást, amely alapján a magyarok kétharmada szerint Soros György Pártja nem nyerhet a választáson. Sokan kritizálták ezt a kutatást, úgyhogy most mi is megkérdeztük az embereket.

https://index.hu/video/2018/02/02/nyilvan_indul_a_valasztason_soros_ha_meg_akarja_nyerni/

Gyurcsány vagyonnyilatkozata? Az hazugság! Mészáros Lőrincé? Ahhoz semmi közünk!

 

Gyors kormányzati okfejtés Lázár Jánostól: vajon mi a különbség, ha egy ellenzéki politikus vagy egy baráti polgármester vagyonnyilatkozatáról kérdezik őt a kormányinfón?

https://index.hu/video/2018/02/02/vagyonnyilatkozat_gyurcsany_meszaros_lazar/

"Megragadta az alkalmat": Volt szocialista miniszter indul Zuglóban az MSZP ellen

 

Nem csak szavazásra buzdít, de a választáson is elindul Lévai Katalin korábbi MSZP-s esélyegyenlőségi miniszter, aki ősszel alapított nyugdíjas pártja színeiben szerezne mandátumot – értesült a hvg.hu. A politikus zuglói ambíciói viszont az ellenzék esélyét csökkenthetik, mivel a körzetben a szocialistáknak is van jelöltjük.

http://hvg.hu/itthon/20180202_Levai_Katalin_Zugloban_indul

Kinek a szégyene? Amikor a közmunkásnak nincs ideje, hogy lopni menjen

 

Lázár János bocsánatot kért a leegyszerűsítő megfogalmazásért, miután egy lakossági fórumon azt mondta, hogy a közmunka után nem érnek rá lopni a közfoglalkoztatottak. Ki és miért ragadt bele a közmunkába? Találtunk táppénz nélkül maradt daganatos beteget, gyermekes családanyákat és olyan családfőket, akik nem akarnak az ország másik feléből gyereket nevelni. Dél-békési körkép.

http://hvg.hu/gazdasag/20180202_Kinek_a_szegyene

„Nekünk ezzel a miniszterelnökkel már nincs dolgunk” – leírta az Orbán-kormányt a Tanítanék Mozgalom

Támogatják a Független Diákparlament követeléseit, de nem hiszik, hogy van értelme tárgyalni Orbán Viktorral vagy az Orbán-kormány képviselőivel – derül ki abból a levélből, amely a Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán jelent meg pénzek délután. A levél tanúsága szerint a szervezet büszke arra, hogy a diákok még képesek a kritikus gondolkodásra, de az Orbán-kormánynak nem célja, hogy Magyarországon korszerű, gyermekközpontú oktatási rendszer legyen, az egyedüli célkitűzéséhez, a hatalma megtartásához pedig butítania kell az országot, ezért lehetetlennek tartja a párbeszédet a miniszterelnökkel. A levál teljes szövege így hangzik:

http://168ora.hu/itthon/nekunk-ezzel-a-miniszterelnokkel-mar-nincs-dolgunk-leirta-az-orban-kormanyt-a-tanitanek-mozgalom-144691

Gulyás Gergely: Zárják ki az MSZP-ből Simon Józsefet!

A szocialista politikus főbe lőve ábrázolta a kormányfőt

MH/MTI – 2018.02.02. 14:03 

A Fidesz frakcióvezetője arra szólította fel az MSZP vezetését, hogy zárják ki a pártból azt a pécsi tagjukat, aki egy olyan képet tett közzé, amely főbe lőve ábrázolja Orbán Viktor miniszterelnököt.

 Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten tett sajtónyilatkozatában kifejtette: csütörtök este Simon József, az MSZP pécsi szervezetének elnökségi tagja, Tóth Bertalan szocialista parlamenti frakcióvezető korábbi kampányfőnöke a Pesti Srácok Facebook-oldalán megjelent cikk alatti bejegyzésében egy olyan képet tett közzé, amely főbe lőve ábrázolja a kormányfőt, és az a felirat olvasható rajta, hogy "Keresd a hibát! Én nem találtam".

http://magyarhirlap.hu/cikk/109690/Gulyas_Gergely_Zarjak_ki_az_MSZPbol_Simon_Jozsefet

Putsay GáborÚjabb hét bő esztendő jöhet

Álláspont. Ahogy közeledik az újabb európai uniós költségvetési ciklus (2021–2027) úgy válnak egyre komolyabbá a tárgyalások, és erősödnek fel az aggodalmak, vajon most mi következik

Magyar Hírlap

Lesz pénz, vagy nem, ha igen, akkor mennyi. A tét pedig most sem kevés, hiszen még egy ilyen erős gazdasággal rendelkező közép-európai állam, mint Magyarország sem mondana le szívesen hét éven keresztül tizenkétezermilliárd forint fejlesztési pénzről, amire, legyünk őszinték, szükségünk van. Hiszen nagyrészt ez táplálja a beruházásokat, ezen keresztül jutnak tíz- és százezrek munkalehetőséghez, és jelentősen hozzátesz ahhoz, hogy gazdasági növekedés szempontjából éltanulók vagyunk nemcsak a régióban, hanem egész Európában. Az eddigi baljós felhangok pedig nem voltak alaptalanok. Már a mostani költségvetési ciklus legelején mértékadó politikai és gazdasági körökben is arról kezdtek beszélni, hogy 2020 után kiapadnak az uniós strukturális és beruházási alapok, azaz közel sem lesz olyan újabb hét bő esztendő, mint a mostani. Aztán arról lehetett hallani, hogy megváltoznak a kifizetési struktúrák, azaz a felzárkózó államok, mint Magyarország nem jut közvetlenül vissza nem térítendő forrásokhoz – általában a költségek nyolcvanöt százalékának megfelelően –, hanem uniós kölcsönök formájában tudjuk finanszírozni a beruházásainkat.

Persze felvetődik a kérdés, hogy miért képezi mindig ilyen éles vita tárgyát a kohéziós politika. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/109762/Ujabb_het_bo_esztendo_johet

 

SIMICSKÓ ISTVÁN: JELENTŐS KÖLTSÉGMEGTAKARÍTÁST EREDMÉNYEZNEK AZ ÚJ REPÜLŐGÉPEK

MTI

Jelentős költséget takarít meg a honvédség a közelmúltban vásárolt két Airbus A-319 típusú többfunkciós csapatszállító repülőgéppel, eddig ugyanis átlagosan évente 500-600 millió forintot költöttek repülőgépbérlésre – erről beszélt a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

http://magyaridok.hu/belfold/simicsko-istvan-jelentos-koltsegmegtakaritast-eredmenyeznek-az-uj-repulogepek-2759395/

Trócsányi László: A lakosság összetétele kapcsán nem adható át a döntés joga az uniónak

Identitáskérdés

Magyar Hírlap

Az ország identitásának része a lakosság összetételéről való döntés, és mint ilyen, az uniós tagállamok szuverén döntése kell, hogy legyen – hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken Varsóban, az alkotmányos identitásról szóló nemzetközi konferencián tartott előadásában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/109756/Trocsanyi_Laszlo_A_lakossag_osszetetele_kapcsan_nem_adhato_at_a_dontes_joga_az_unionak

Meghátrált az MTA, maradhat a Lukács Archívum

Megállapodott Lukács György filozófus archívumának kezeléséről Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Kelemen János, a Lukács György Nemzetközi Alapítvány (LANA) kuratóriumi elnöke – közölte honlapján az MTA. A megállapodás szerint az MTA – megváltoztatva eddigi álláspontját – mégis fenntartja a Lukács György korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet.

A hagyatéknak otthont adó Belgrád rakparti lakást fel kell újítani, az MTA közleménye szerint ez nagyjából 14 millió forintba kerül majd. Közleményükben azt is megjegyzik, hogy a renoválást „értelemszerűen csak üres állapotában lehet elvégezni”. – A felújítás végeztével kerülnek vissza a lakásba Lukács György könyvei és a rá vonatkozó irodalom – tették hozzá. Múlt héten több száz külföldi és hazai tudós tiltakozott az MTA elnökének írt nyílt levélben a filozófus archívumának felszámolása ellen. Január közepén ugyanis megkezdődött az a több hétig tartó átadás-átvételi procedúra, amelynek végeztével a Lukács Archívumban őrzött kéziratokat véglegesen az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárába szállították volna.

http://nepszava.hu/cikk/1151865-meghatralt-az-mta-maradhat-a-lukacs-archivum

Trump és Tom Lantos

A szoboravatáson a Donald Trump előtti Amerika hangját lehetett hallani. David Kostelancik ügyvivő szerint: "Tom Lantos az egyetértést kereste és építette. A világ jobb hely volna, ha több olyan vezetővel lennénk megáldva, mint amilyen Tom Lantos volt. Most, talán még inkább, mint bármikor korábban, társadalmainknak ki kell állniuk a nagyobb igazságosság mellett, amelyet Tom Lantos egész életében hirdetett, és amely elismeri minden emberi lény veleszületett méltóságát." Vagyis bármennyire konzervatív vagy jobboldali populista is az Egyesült Államok aktuális elnöke, egy amerikai diplomata nyugodt szívvel méltathatja az egész életét a liberális értékek védelmének, terjesztésének szentelő politikust - a közmegegyezéssel lefektetett alapelvek sokkal tartósabbak, mint az egymást váltó kormányzatok ideológiai hatása. Nem irigyelnünk kéne, hanem lemásolni. Így lehet ugyanis az óhatatlan kilengések dacára viszonylag egyenesen haladni a közös célok felé.

http://nepszava.hu/cikk/1151758-trump-es-tom-lantos