2018, február 26 - 07:58 Sajtószemle

A kettes számú Fortepan

 

A Fortepan hatalmas gyűjteményében több ezer lomtalanításon vagy ócskapiacon talált fotó is szerepel. Az évek során több olvasótól is érkeztek már hozzájuk ilyen talált képek, általában csak egy-egy kupac fotóról volt szó. Most viszont valami szokatlan történt.

A Fortepannak adományozott fotók zöme a hatvanas-hetvenes éveket ábrázolja, de találunk köztük a nyolcvanas-kilencvenes évekből is, a legkorábbi fotó pedig egyenesen az 1930-as évekből van. Szerelmespár a folyóparton, mezei lövőverseny, éjszakai tűzijáték. A Fortepan albumából válogattunk.

 

https://index.hu/fortepan/2018/02/24/a_kettes_szamu_fortepan/

 

Bucsi Rékát díjazták a Berlinálén

Átadták az 68. Berlinale díjait: szenzációs hír, hogy Bucsi Réka dán filmjét, a Solar Walkot is elismerték, egészen pontosan a húszezer euróval járó Audi Short Film Awardot kapta meg. Ez nem a fődíj, azaz az Arany Medve, de így is egyedülálló, nagyon ritkán ismernek el magyar animációs alkotót nagy, A-kategóriás fesztiválon.

A magyar rendezőt neve kimondása előtt úgy méltatta a zsűri, hogy hatalmas fantáziával megáldott. Bucsi Réka köszönőbeszédében elmondta: ő kifejezetten nem a díjakért készíti a filmeket, ám független animációs alkotóként nagyon jó érzés nyernie. Korábbi cikkünkben úgy jellemeztük a Solar Walkot: utazás térben, időben, dimenziókon keresztül.

http://nepszava.hu/cikk/1153718-bucsi-rekat-dijaztak-a-berlinalen

Steve Jobs is lentről kezdte: aukción helyesírási hibákkal teli jelentkezése egy állásra

Egy kézzel kitöltött jelentkezési lap kerül árverésre a jövő hónapban. Az értékét több mint 50 ezer dollárra becsülik, ugyanis Steve Jobs keresett így állást, még 1973-ban.

Külön érdekesség, hogy az egyetlen oldalon is meglehetősen sok a helyesírási hiba. Jobs például „Steven jobs-nak” írja le a nevét. Címnek a „reed college-et” adja meg, ez az az oregoni főiskola, amelynek egy ideig a hallgatója volt. Az is érdekes, hogy a fiatalember, aki később kitalálta az iPhone-t, nem tudott kapcsolattartási számot megadni, mivel nem volt telefonja.

http://hvg.hu/tudomany/20180224_aukciorakerul_steve_jobs_allasjelentkezese_1973bol

Tizenkét éve nem kapott ekkora ütést a Fidesz

A függetlenként induló Márki-Zay Péter legyőzte a fideszes Hegedűs Zoltánt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A Fidesz 2006 óta nem kapott ekkora ütést. Márki-Zay szimbolikus sikere az országgyűlési választás eredményére is hatással lehet, ahogyan Lázár János politikai karrierjére is.

Márki-Zay Péter váratlan, megdöbbentő fölényű sikere az egész ellenzék számára új lehetőséget teremt az országgyűlési választás előtt, miközben a Fidesz kormányzásának legnagyobb, de mindenképpen legváratlanabb bukását éppen a választási kampányban könyvelheti el. Gyorselemzés.

Megbukott a NER?

 

Orbán Viktor rendszere természetesen nem bukott meg azzal, hogy Hódmezővásárhelyen kikapott a fideszes jelölt, de története legnagyobb ütését kapta.

 

 

Lázár Jánosnak, a Fidesz egyik legfontosabb politikusának otthonában általában tükörsima jobboldali győzelmeket hoznak a választások, ehhez képest földcsuszamlásszerű változást jelent, hogy Márki-Zay fölényesen, nagyjából 16 százalékponttal, 57:41 arányban nyert.

https://24.hu/belfold/2018/02/25/tizenket-eve-nem-kapott-ekkora-utest-a-fidesz/

Lázár: Világítsanak át, világítsák át akár Rapcsák Andrást!

 

Túrják fel a papírokat, én nem bánom, világítsanak át, világítsák át akár Rapcsák Andrást, hajrá!

– mondta Lázár János vasárnap este az ellenzéki jelölt győzelmét hozó önkormányzati választáson, miután a győztes Márki-Zay Péter közölte: nagyon kíváncsi arra, mi van a közvilágításról szóló, a város és az Elios között kötött szerződésekben, amelyeket kész mielőbb nyilvánosságra hozni.

A miniszterelnökséget vezető miniszter az általa támogatott alpolgármesterrel, Hegedűs Zoltánnal tartotta közös sajtótájékoztatóját. Veresége után

 

HEGEDŰS KÖZÖLTE: LEMOND ALPOLGÁRMESTERI POSZTJÁRÓL.

Hegedűs ugyan gratulált a győztesnek – a nevét ezúttal sem mondta ki –, ám megjegyezte:

a piszkos kampány győzedelmeskedett a tiszta munka felett.

https://index.hu/belfold/2018/02/25/olyan_eredmennyel_szenvedett_k.o-t_a_fidesz_amilyennel_2014-ben_gyozni_tudott/

Márki-Zay Péter: El akarjuk zavarni a minket terrorizáló nagyfiúkat

Eufórikus hangulatú beszédet mondott polgármesterré választása után Márki-Zay PéterHódmezővásárhelyen.

Az ellenzék által támogatott független politikus azt hangoztatta, hogy a választás eredményével Hódmezővásárhely reményt adott az egész országnak. Ha egy olyan egy olyan városban, ahol a Fidesz saját adatai szerint 70 százalékos támogatást élvez, sikerült 60 százalékot elérni, akkor

 

áprilisban az ország minden városában le lehet győzni a korrupciót, le lehet győzni a Fideszt.

 

 

A Márki-Zay szerint a legnagyobb ellenség nem a Fidesz, hanem a közöny és az összefogás hiánya:

Együtt kell legyőzni a bűnt, a korrupciót, és a Fideszt, van remény.

 https://24.hu/belfold/2018/02/25/marki-zay-peter-el-akarjuk-zavarni-a-minket-terrorizalo-nagyfiukat/

Nevessünk/sírjunk azon, ahogy a kormánysajtó kezeli a vásárhelyi eredményt

Mutatnánk a kormánysajtót, mi volt a címlapjaikon 20:20 és 20:30 között, amikor már bőven biztos volt, hogy az ellenzék által támogatott jelölt nyert a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson.

https://index.hu/belfold/2018/02/25/hodmezovasarhey_polgarmestervalasztas_kormanysajto_origo_propaganda/

Kevesen adják el olyan magabiztosan a történelmi vereséget, mint Lázár János

 

Rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Lázár János, a térség országgyűlési képviselője arra, hogy elvesztették az időközi polgármester-választást. Lázár azzal érvelt, Hegedűs Zoltán annyi támogatást kapott, mint ő négy éve. Nem értette, miért merül fel, hogy ők nem mozgósítottak olyan jól, mint az ellenzék. "Mi közöm ahhoz, hogy az ellenzék hogy mozgósít, én a Fideszben vagyok!"

 

http://hvg.hu/itthon/20180225_Rendkivuli_sajtotajekoztaton_reagal_Lazar_Janos_MarkiZay_Peter_gyozelmere

Egyetlen nap örömünnepet jósol az ellenzéknek a kormányhű Nézőpont vezetője

 

Mráz Ágoston Sámuel szerint a Fidesznek fel kell ráznia közömbössé vált szavazóit.

Mráz Ágoston Sámuel, a kormányzati megbízásokkal kitömött Nézőpont Csoport vezetője szerint a koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék. Mráz a kormánypárti PestiSrácok.hu-nak is elküldött gyorselemzésében pontokba szedte a hódmezővásárhelyi választástanulságait.

http://hvg.hu/itthon/20180225_Egyetlen_nap_oromunnepet_josol_az_ellenzeknek_a_kormanyhu_Nezopont_vezetoje

 

Márki-Zay Péter édesapja: Nem a fiam bolond, az ellenfeleinek ment el az esze!

Nyilvános Facebook bejegyzésben állt ki fia mellett, a Hódmezővásárhelyi független jelölt apja. A matematika-fizika tanár Márki-Zay János arra reagált, hogy Lázár János bolondnak nevezte a fiát:

Az alábbi cikkhez szeretném hozzátenni, hogy a magyar múltban az ellenfelek igen gyakran a fair play szabályai szerint küzdöttek meg egymással. Mára ez a Fidesz részéről feledésbe merült. De ha valóban bolondnak tekintik a másik felet, akkor miért rettegnek mégis a két hónapja politizáló fiam indulásától. Egy bolondot talán nem nehéz legyőzni?

Nem kétséges, hogy ez ismét a Fidesz mocskolódó, gyűlöletkampányának a része. A fiam nem készült politikusi szerepvállalásra. Szerzett 5 diplomát egyéb területről. Beszél több nyelvet. Folytatja a családi hagyományokat, mert felmenői mindkét család részéről a közösség szolgálatában, a közösségért cselekvő értelmiségiek voltak kb. 200 évre visszamenőleg. Családjában 3 akadémikus van.

Nem úgy tűnik, hogy ő lenne bolond. Egyre inkább az látszik, hogy ellenfeleinek ment el az esze!

 https://merce.hu/pp/2018/02/25/lesz-e-csoda-hodmezovasarhelyen/marki-zay-peter-edesapja-nem-a-fiam-bolond-az-ellenfeleinek-ment-el-az-esze/

 

Karácsony Gergely: Bárhol legyőzhető a Fidesz

Ha az egyik leginkább jobboldali városban, Hódmezővásárhelyen sikerült legyőzni a Fideszt, akkor bárhol sikerülhet – nyilatkozta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Népszavának.

http://nepszava.hu/cikk/1153766-karacsony-gergely-barhol-legyozheto-a-fidesz

Gyurcsány Orbánnak: Na, ugye...

Gyurcsány Ferenc miután gratulált Márki-Zay Péternek, a hódmezővásárhelyi polgármester-választás győztesének, azon melegében posztolt egyet a miniszterelnök közösségi oldalára is. Jobb híján Orbán Nemzeti Lovarda felújításáról szóló videós bejegyzéséhez fűzte mondandóját. 

http://nepszava.hu/cikk/1153768-gyurcsany-orbannak-na-ugye

Vona Gábor: A Fidesz összeomlott

Ez a mai győzelem fordulópont, történelmi győzelem – közölte Márki-Zay Péter győzelme után Facebook-oldalán a Jobbik elnöke. Vona Gábor kétszer is rosszul, Marki-Zay-nak ejtette ki a győztes nevét, akit nem mellesleg éppen az ő pártja kért fel a polgármester-jelöltségre. A pártelnök így fogalmazott: „ha Lázár János városában a Fidesz megverhető – ami megtörtént –, azt üzeni, hogy a Fidesz az ország minden pontján megverhető”. Szerinte ez fog történni április 8-án, „véget fog érni a hazudozás, a lopás és az arrogancia korszaka”.

https://mno.hu/belfold/vona-gabor-a-fidesz-osszeomlott-2449827

 

Al Jazeera: a magyar közmédia két munkatársa is elismerte, irányított rendszerben kell gyártaniuk a híreket

A magyar média helyzetéről sugárzott rövid riportot az Al Jazeeratelevízió angol adása szombat reggel. Ebben sikerült anonim körülmények között megszólaltatni a közmédia két munkatársát is, akik arról számoltak be: kézi vezérléssel, és egyszerű másolással működik jelenleg a kormányzati propaganda.

Az egyik forrás szerint ez munkája során egyre látványosabban jelentkezett. Az Al Jazeera műsorában azt állítja, véletlenül megkapott például egy olyan, a feletteseinek szóló levelet, amelyben a Miniszterelnökségről azt kérik, minél többször hangozzon el Soros György neve az adásokban, minden Soros Györgyről szóló hírt olvassanak be, ha lehet, tegyék bele a “migráns” és a “balliberális” szavakat is.

A műsor egyébként emlékeztet, hogy a magyar média több mint 60 százaléka már fideszes kezekben van: Orbán Viktor 14 szövetségese közösen 20 tévécsatornát, 11 rádiócsatornát, és közel 500 újságot birtokol. Emellett ott van még a közmédia, amelynek két alkalmazottja is kitálalt.

https://merce.hu/2018/02/24/a-kozmedia-ket-munkatarsa-is-elismerte-iranyitott-rendszerben-kell-gyartaniuk-a-hireket/

Emmanuel Macron jót szórakozott Magyarországon

 

Csak mi nem veszünk részt a francia elnök európai konzultációjában. Jót szórakozott rajta, amikor elmesélte az újságíróknak.

A francia elnök a tavalyi választási kampányában megígérte, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között. Ezért konzultációt indít, ahol mindenki elmondhatná a véleményét Európa jövőjéről. Franciaroszágban tavasszal indul is az akció, jelentette be még januárban. Ezután egymás után csatlakozott a kezdeményezéshez a többi ország.

Magyarország kivételével! A kormányfői csúcstalálkozót követő péntek esti brüsszeli sajtótájékoztatón kiderült, hogy

26 EURÓPAI UNIÓS VEZETŐ BELEEGYEZETT: LEFOLYTATJA A KONZULTÁCIÓKAT, DE MI NEM.

„Az egyetlen ország, amelyik nem fog benne részt venni, az Magyarország” – mondta. Kis szünetet tartott, majd ironikusan hozzátette: „Ez bizonyára meglepi önöket” – és mosolygott egy jót, miközben a terem nevetett a poénján.

https://index.hu/kulfold/eurologus/2018/02/23/emmanuel_macron_kinevetett_minket/

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

Írország, Svédország és az Egyesült Államok. A világ három különböző pontjára sodorta az élet azt a három magyart, akit lapunk megkérdezett, miért és hogyan hagyták el hazájukat. Példájuk nem kifejezetten tipikus, de nem is különösebben kirívó. Csak néhány a több százezerből, akik közül mindannyian ismerünk valakit.

https://mno.hu/kulfold/miert-es-hogyan-hagytak-el-magyarorszagot-harom-tortenet-a-tobb-szazezerbol-2449344

Orbán Viktor a mai nappal újra lovas nemzetté nyilvánította a magyart

Szeretjük Magyarországot, szeretjük a kultúránkat, ezért szeretjük a lovainkat is – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a felújított Nemzeti Lovarda átadásán.

A lovardát azért újíthatta fel 3,2 milliárd forintból a kormány, mert egy példaértékű polgári kezdeményezéssel sikerült megmenteni a pusztulástól – mondta Orbán Viktor, és hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Lovarda méltó helyet biztosít a versenyzőknek.

https://mno.hu/belfold/orban-viktor-a-mai-nappal-ujra-lovas-nemzette-nyilvanitotta-a-magyart-2449618

A világháború már elkezdődött, és nincs hozzá szabálykönyv

 

A kiber-világháború ugyanis csak a gyakorlatban zajlik, hivatalosan nem létezik. Az USA és Izrael tagadja, hogy ők állnának a Stuxnet mögött. Észak-Korea határozottan cáfolja, hogy köze lenne a Wannacryhoz. Az oroszok abszurd vádnak nevezik, hogy ők vetették volna be a NotPetyát. Rendszeresen előkerülnek a “partióta érzelmű ismeretlen hekkerek”, akik egyfajta Soros Györgyként jolly jokerként kényelmesen mindenért felelőssé tehetők. És egyébként nem kizárt, hogy néha tényleg ilyenek állnak egy-egy támadás mögött. Vagy olyanok, akik csak azt hiszik, hogy ők patrióta hekkerek, de valójában beépült titkosügynök manipulálja őket az adott kormány utasításai szerint. Tényleg bárki lehet: a kiberháborúba a beszállás költségei nevetségesen alacsonyak (már a hagyományos háborúhoz képest), a világ legszegényebb országai is megengedhetik maguknak, hogy mondjuk egy fél harci repülőgép árából több százmillió, vagy milliárd dolláros kárt okozó kibercsapást mérjenek bárkire.

https://index.hu/tech/2018/02/24/digitalis_genfi_egyezmeny_kiberhaboru/

Felmondott az utolsó orvos, volt kollégája azonnal lemigránsozta

Migráncshiszti!

– így reagált a sátoraljaújhelyi kórház egyik osztályvezető főorvosa arra a hírre, hogy a kórház gyerekosztályát be kell zárni orvoshiány miatt. Mint pénteken megírtuk, a zempléni kórházban aznap jelentette be honlapján, hogy „személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel” az intézmény csecsemő és gyermekosztályán, valamint az ambuláns gyermekszakrendelésen a rendelés.

 

https://index.hu/belfold/2018/02/24/felmondott_az_utolso_orvos_volt_kollegaja_azonnal_lemigransozta/

Szili Katalin migránsozott egy vaskosat, Gyurcsányéknak nem kell Garancsi ajándéka

Választás 2018

 

Már 180 jelöltet vettek nyilvántartásba.

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/02/24/janosi_gyorgy_a_versmondo_lany_talalkozasa_usain_kosaval/

Polónyi István: "Hamis tényekre épül az oktatáspolitika"

 

A korábban radikálisan tandíjellenes Orbán által bejelentett durván magas képzési díjak után hangos hallgatói demonstrációsorozat rázta meg a fővárost és a vidéki egyetemi városokat, de mára mintha csend lenne az egyetemek körül. Ez azonban csak látszatnyugalom, a miniszterelnök által kirendelt kancellárok által irányított intézményekben ma senki nem mer ugrálni. A felsőoktatás és a szakképzés átszabása tévút, az csak a vállalatok, vállalkozások rövid távú érdekeit szolgálja. Interjú Polónyi István oktatáskutatóval.

http://hvg.hu/elet/20180224_Polonyi_istvan_oktatas_felsooktatas_tandij_szakkepzes_diakok_hallgatok

Ahol akkor is lopnak, ha lassan már nincs mit

 

Megosztják az ellenzéket, ellehetetlenítenek mindenkit, aki a hatalom ellen támadna, közben a gazdaság évi 15 százalékot zuhan, és már nincs más megoldás, mint egy saját kriptovaluta bevezetése. Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójának írása Venezuela képtelennek tűnő világáról.

http://hvg.hu/gazdasag/20180224_Ideiglenes_cim_Elnokvalasztas_kriptovaluta_es_viragzo_korrupcio_az_ehezo_Venezuelaban

Mikor indul a tömeges dezertálás?

Andor Mihály 

A demokrácia megsemmisítése, a fél ország elrablása után még mindig vannak, akik azon rágódnak, hogy mit lehetne tenni az Orbán-rendszerrel egy esetleges ellenzéki győzelem esetén, és a vita főleg ilyen kérdések körül forog: van-e jogi alapja annak, hogy a demokrácián elkövetett erőszakos megkétharmadolást feles törvényekkel megsemmisítsék; a jogi megsemmisítést a legyőzöttek bevonásával vagy nélkülük kell-e elvégezni. És ami a jogi megközelítés egyik mellékága: ki lehet-e rúgni egy életfogytiglan bebetonozott legfőbb ügyészt és az összes kilenc évre kinevezett komisszárt. Érthető az aggodalom, mert – ahogy sokan kifejtették – kétharmadnál kisebb arányú győzelem esetén az orbáni törvények és az orbáni beépített emberek lehetetlenné teszik a kormányzást.

Én azonban úgy vélem, hogy az alapvető kérdés nem jogi, hanem szociológiai természetű. Mert megtalálhatják a jogtudósok a szakmai szempontból tökéletes érveket, de ameddig a magyar társadalom jelentős részére (mondjuk, legalább nyolcvan százalékára) ezek az érvek nem hatnak, addig Orbánnak mindig lesz esélye visszatérni (vagy el se lehet zavarni), ha másképp nem, hát polgárháborút kirobbantva, és véres diktatúrát bevezetve. Ebben pedig egy jól szervezett, anyagi eszközökkel jól ellátott, az államhatalmat is birtokló kisebbségnek jobb esélyei vannak, mint a demokratáknak. Kivéve, ha ez a kisebbség legalább húsz százalék alá csökken. Ahhoz tehát, hogy bármilyen jogi érv hasson, a rendszer elutasításának (nevezhetjük utálatnak vagy gyűlöletnek is) el kell érnie egy kritikus tömeget. Ebben az esetben ugyanis hívei már úgy érezhetik magukat, mint a megszállók egy idegen országban, ahol minden sötét zugból az ellenállók golyója leselkedik rájuk

https://kolozsvaros.com/2018/02/23/mikor-indul-a-tomeges-dezertalas/

Pénzmosoda és lófej: csak kormányhű médiumok előtt avatott Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a mai nappal újra lovas nemzetté nyilvánította a magyart, miután átadták a Nemzeti Lovardát. Közben a Hír TV Privátszféra című műsorának ifjabb Bozsik József, a lovasszövetség egykori szakembere a sportban tapasztalható korrupciós ügyekről beszélt.

https://mno.hu/belfold/penzmosoda-es-lofej-csak-kormanyhu-mediumok-elott-avatott-orban-viktor-2449652

A hazánk, ahol a szervezett csalás lett kormányprogram

Az Elios-botrány haszna, hogy megtudtuk, miért nem fejtette ki Orbán Viktor sohasem, mit jelent pontosan, ha azt mondja egy országgyűlési választás előtt: folytatjuk. Nyilván azért, mert meglehetősennehéz lenne elmagyarázni, miért nevezzük hazaszeretetnek, a nemzet védelmének, hogy tisztes magánvagyont építünk közpénzből a vejünknek.

Ez a Tiborcz-történet ráadásul olyasféle magyarkártyavár mögé enged bepillantást, amelynek megalkotása a House of Cards című sorozat alkotóitól is bravúr lett volna. Pedig az ő fantáziájukat a valóság nem korlátozza. Igaz, sikerült odáig eljutnunk, hogy ez idehaza a Fideszt sem akadályozza. Ennek köszönhetően a kormánypárt olyan konstrukciót hozott létre, amely egy üzleti érdekeken szerveződő magánbirodalom Magyarország-maskarában.

https://24.hu/poszt-itt/2018/02/24/a-hazank-ahol-a-szervezett-csalas-lett-kormanyprogram/

ELLENZÉK, MINDEN HATÁRON TÚL

SZANYI TIBOR ESZMEI ÉS INTELLEKTUÁLIS SZÍNVONALA MEGFELEL A LIBERÁLISOK KÖZÖTT SZOKÁSOSNAK

Botond Bálint Magyar Idők

Az ellenzéki pártok elképzelése a kormányzásról az, hogy a demokrácia felszámolásával töltött első néhány hét után majd csak lesz valahogy.

Gyakorlatilag mindegyik ellenzéki párt „miniszterelnök-jelöltje” elmondta már, hogy a választási győzelmük után személyesen fogja lecsukni Orbán Viktort, a családját, az összes fideszes vezetőt, országgyűlési képviselőt, meg mindenkit, aki nem volt eleget ellenzéki tüntetésen az elmúlt nyolc évben.

Az újabban a mértéktartásáról ismert LMP jobbik fele (mert a női társelnök csak jobb lehet, mint a férfi) pedig egyenesen kétmillió szavazó demokráciából történő kizárását ígérte meg, azokét, akiknek Orbán Viktor a miniszterelnöke, hiszen azok a Fideszre mertek szavazni.

Kétségkívül sokat egyszerűsít a demokrácia működésén, ha az ellenzék vezetőit lecsukják, a szavazóit meg kirabolják, hiszen azok nyilván önérdekből szavaztak a Fideszre (mi másból?), és így minden vagyonuk, beleértve az aranyfogaikat is, lopott, és így valójában a népet illeti meg, vagyis jelenleg éppen a nyilas-kommunista-zöld reménybeli kormánykoalíciót.

https://magyaridok.hu/velemeny/ellenzek-minden-hataron-tul-2814567/

A MAGYAR MODELL SIKERE PÉLDAÉRTÉKŰ

A ZEITGEIST, A KORSZELLEM A KORMÁNYT TÁMOGATJA

Fricz Tamás Magyar Idők

Orbán Viktor huszadik évértékelő beszéde messze több volt egy kampánynyitónál; átfogó értékelést adott az Európát, sőt a világot megosztó új törésvonalakról, s ezen belül helyezte el Magyarországot, joggal kiemelve azt, hogy hazánk kapcsán immáron egy olyan „magyar modellről” beszélhetünk, amely egyre nagyobb tekintélyt vív ki magának az európai és a világ közvéleménye előtt. Jómagam most nem is az átfogó, magas színvonalú beszédet szeretném elemezni – az önmagáért beszél –, hanem a közelgő választások kapcsán tennék néhány megjegyzést.

https://magyaridok.hu/velemeny/magyar-modell-sikere-peldaerteku-2815463/

AZ OSZTRÁK ATOMELLENESSÉG HÁTTERE

Hárfás Zsolt Magyar Idők

Idén negyven éve, hogy Ausztriában népszavazást tartottak, és pár ezres szavazattöbbséggel szomszédjaink úgy döntöttek, nem indítják el Zwentendorfban a már elkészült atomerőművüket. Ezzel lemondtak hétszáz megawatt villamos teljesítményről, ami az ország villamosenergia-szükségletének tizedét fedezte volna.

Azóta Ausztria az állami politika szintjére emelte az atomenergia ellenzését. Mindez teljességgel anakronisztikus ma, amikor Európa mellett a világ vezető hatalmai és feltörekvő országok egész sora tette le voksát az atomenergia és a megújulók együttes használata mellett.

Több vezető nemzetközi szakmai szervezet – köztük a Nemzetközi Energiaügynökség – egyértelművé tette: a globális klímavédelmi célok elérése érdekében a megújuló energiaforrások mellett kiemelt szerepe lesz a jövőben az atomenergiának is.

https://magyaridok.hu/velemeny/az-osztrak-atomellenesseg-hattere-2798724/

MÉDIAHÁBORÚ AUSZTRIÁBAN

SZŐCS LÁSZLÓ MAGYAR IDŐK

Van a függetlenségnek egy hamis, de Budapesten is elterjedt értelmezése. Eszerint független az, aki a baloldali-liberális értékrendet védelmezi.

Jöjjön, aminek jönnie kell: Ausztriában is megkezdődött a médiaháború, a közrádióért és -televízióért folytatott harc. Ez elkerülhetetlen volt annak fényében, hogy a tavalyi bécsi kormányváltás átrendezte az erőviszonyokat az Österreichischer Rundfunkot felügyelő testületben, kétharmados többséghez juttatva a jelenlegi kormányerőket, az Osztrák Néppártot (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ). Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár nemrég nem is rejtette véka alá, hogy változást akar az ORF-nél.

Strache egy magas labdát lecsapva hírhamisítást is a közmédia szemére vetett, miután annak tiroli szerkesztősége – a holnapi tartományi választások előtt – úgy tudósított az FPÖ kampányáról, hogy a közölt híranyag szerint a szabadságpárti listavezető egyetérteni látszott egy zsidózó és a Hitlerjugendet dicsőítő nyugdíjas szavazóval. A tudósításért az ORF később elnézést kért, és leadta az FPÖ-politikus elhatárolódó nyilatkozatát.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/mediahaboru-ausztriaban-2830818/

 

Farkas Flórián Lázár körzetébe is elment, hogy romákkal találkozzon

 

Farkas Flórián megerősítette, hogy Lázár Jánost támogatja szervezete a parlamenti választásokon. Egy héttel ezelőtt több helyi romaszervezet is nyilatkozatot írt alá a Csongrád megye négyes körzetében induló Lázár támogatásáról.

Az országot járja Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. Szombaton a Makó melletti Apátfalván találkozott a Lungo Drom helyi vezetőivel, itt megerősítették a múlt héten több roma szervezet által is aláírt szándéknyilatkozatot arról, hogy Lázár Jánost támogatják az éprilis 8-i választáson – számolt be a találkozóról a makohorado.hu.

Farkas Flórián a Csongrád megyei Lungo Drommal és a térségi kisebbségi önkormányzatok vezetővel találkozott, ahol elmondta, hogy a magyar cigányság nem akarja, hogy migránsországgá váljon Magyarország, ezért állnak a Fidesz és a négyes választókerületben Lázár János mellé.

http://hvg.hu/itthon/20180225_Farkas_Florian_Lazar_korzeteben_romakkal_talalkozott_szombaton

N. Kósa Judit: Tower atya illemtana

M. Nagy Veszprém – ez van ráírva a kerek kis papírra, amelyet egykori tulajdonosa a könyv belső címlapjára ragasztott. Mater? – találgat az ember, de aztán elveti az ötletet, hiszen egy apáca esetében a rendben kapott keresztnév állna a szó mögött. Pedig, hogy egyházi személy volt a könyv birtokosa, az igencsak valószínű, hiszen az 1939-ben megjelent mű speciális olvasóközönséget célzott: az Illemkódex papok és szerzetesek számára címet viseli.

Az egykori pap vagy szerzetes a nevén kívül csak egy kockás füzetből kitépett, üres cetlit hagyott a Tower Vilmos által írott könyvben, a 266. és a 267. oldal között. Ezeken a lapokon „a társadalmi érintkezés általános szabályait” taglalja a szerző, meglehetősen erős felütéssel: „Már első fellépésünkön vagy első megjelenésünkön lássa és érezze meg mindenki, hogy Isten kiválasztott papjai vagyunk és nem papi iparosok, szatócsok, pénzbeszedők, földbirtokosok, illetve hogy igazi szerzetesek vagyunk és nem szerzetesi ruhát öltött világfiak”. Arra ösztönözte olvasóit, hogy adják meg mindenkinek a kellő tiszteletet, viselkedjenek szerényen, de határozottan, ruházatuk rendezett, megjelenésük tiszta legyen, s hogy arcuk "legyen mindig kedves, derűs, barátságos, megnyugtató. Sugározzék le róla az életszentség fénye, a jóság melege, a kegyelem bája, a megelégedés nyugalma, az önfegyelmezettség kiegyensúlyozottsága”.

http://nepszava.hu/cikk/1153522-n-kosa-judit-tower-atya-illemtana

Lengyel László: Mért ne legyek tisztességes!

Kiterítenek úgyis. A végsőkig kitartás és ellenállás helyzetében vagyunk. Tudnunk kell, hogy ezen a talpalatnyi földön védelmezzük nemcsak a magyar demokráciát, de az évszázadok során felhalmozott magyar civilizációs értékeket is. Egy barbár és civilizálatlan erőszakos erővel állunk szemben, amely már szinte mindent elfoglalt, saját tulajdonába vett. Nincs vesztenivalónk. Jogaink, tulajdonunk és gyermekeink jogai és tulajdona az övék lesznek. Már nincs jelentősége annak, hogy politikai elitünk annyira elkorcsosult, hogy képtelen volt lemondani rövidtávú önérdekéről, nem tudott valódi alternatívát állítani. Nélkülük, bizonyos értelemben ellenük is állunk itt egy mindenható rendszer bombazáporában. Mögöttünk nincsenek segédcsapatok. Magunkra számíthatunk. Magyarországot nem lehet elrabolni és nem lehet visszaadni. Mi vagyunk.

http://nepszava.hu/cikk/1153486-lengyel-laszlo-mert-ne-legyek-tisztesseges

Forgács Iván: Az újbaloldal nem középen van

Mivel akarták zavarba hozni Karácsony Gergelyt, a baloldal egyik miniszterelnök-jelöltjét a baloldali és liberális szellem egyik utolsó mentsvárának tartott tévécsatornán? Azzal, hogy túlzottan baloldali. Alkotmányba foglalná például a lakhatáshoz való jogot, és ehhez olyan radikális szervezetekkel is kész összefogni, mint a Munkáspárt 2006 vagy a Balpárt. És az is furcsa, hogy miközben azt mondja, a jövő miniszterelnöke lesz, ilyesmiket nyilatkozik: "A nacionalista, idegenellenes indulatok felkorbácsolása azt a célt szolgálja, hogy az osztályelnyomást leplezze, kijátszva egymás ellen az elnyomottakat." Úristen, mi ez? Marxizmus-leninizmus?

Vállalni a látószöget

Természetesen nem Karácsony az első, akit valamilyen módon szembesítenek azzal a kérdéssel: Csak nem azért áll ön a baloldalon, mert valóban baloldali? A többséget sikerül is magyarázkodásra kényszeríteni: jaj, nem kell ezt szó szerint venni, ez ma már mást jelent, sőt, semmit se jelent, a lényeg a demokrácia és a haladás. Karácsony állja a próbát: 

http://nepszava.hu/cikk/1153564-forgacs-ivan-az-ujbaloldal-nem-kozepen-van

Orbán, az orvlövész, aki ellenforradalmat akar Európában

Szelestyei Lajos nemzetközi lapszemléje

Úgy látszik, hat a brüsszeli fenyegetés: Lengyelország egyelőre hajlandó átgondolni az igazságügyi reformot. Lehet, hogy Merkel csupán testcselként vetette be a kvóták és az uniós támogatások összekapcsolását, mert számára fontosabb a jogállam, illetve a német tartományok megsegítése. Soros igen praktikus célpont Orbán számára, mert egy személyben testesít meg mindent, amiről a politikus azt hangoztatja, hogy küzdeni kíván ellene.

http://ww2.infovilag.hu/2018/02/25/orban-az-orvlovesz-aki-ellenforradalmat-akar-europaban

A nem fizető svájci frankos hiteles két lépcsőben nyert, de a Kúrián vesztett a bank ellen

 

A bank svájci frank alapon folyósított lakásépítési hitelt a felvevőnek, majd amikor az nem fizetett, végrehajtást kért ellene. Az első két bírói fórum leállította a végrehajtást, a Kúria viszont engedélyezte azt.

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/svajci_frankos_lakashitel-szerzodes_fizetnie_kell_a_felvevonek.656310.html

 

Bedobják az "atombombát" a lengyelek

 

Egész Lengyelországot egyetlen különlegesen kedvező befektetési lehetőségeket kínáló gazdasági övezetté alakíthatják, ha a Szejmen átmegy az ezzel kapcsolatos javaslat.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/bedobjak_az_atombombat_a_lengyelek.657262.html

 

Keresztrejtvény megfejtésében jött ki a fideszes jelölt neve a „Miért lenne jó az Vásárhelynek, ha nem Hegedűs Zoltán lenne a polgármester?”

– ez lett a keresztrejtvény megoldása a kormánypárti AHA című hódmezővásárhelyi lapban, a fotót egyik olvasónktól kaptuk.

https://zoom.hu/hir/2018/02/24/keresztrejtveny-megfejteseben-jott-ki-a-fideszes-jelolt-neve-a-hodmezovasarhelyi-lapban/

https://zoom.hu/hir/2018/02/24/keresztrejtveny-megfejteseben-jott-ki-a-fideszes-jelolt-neve-a-hodmezovasarhelyi-lapban/

 

Az észak-koreai MTI a szeretett vezető elkötelezettségének tula

Mun Dzsein dél-koreai államfő február 25-én, vasárnap Phjongcshangban fogadta a téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai politikai küldöttség tagjait. A találkozó, amelyet nem jeleztek előre, egy óra hosszat tartott. A nyolc tagú delegációt Kim Jongcsol, az észak-koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnöke, a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottja vezette. Az eseményről a szöuli sajtó adott hírt az elnöki hivatalra hivatkozva.

Az északi hírügynökség szerint a szeretett vezető érdeme az olimpia sikere

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség ugyanakkor, a külügyminisztérium közleményét idézve, azt írta, hogy az ország szeretett vezetőjének,

Kim Dzsongunnak a béke és az együttműködés iránti elkötelezettsége révén megvalósult a régóta óhajtott Korea-közi párbeszéd,

a két Korea együttműködése eredményeképpen sikeresen lezajlott a téli olimpia. 

https://zoom.hu/hir/2018/02/25/az-eszak-koreai-mti-a-szeretett-vezeto-elkotelezettsegenek-tulajdonitja-az-olimpia-sikeret/

 

Ferenc pápa: Szíria mártíriumot szenved el

 

Szíria mártíromságot szenved el a Kelet-Gútát érő folyamatos támadások során, amelyekben civilek tömegei halnak meg – mondta Ferenc pápa szokásos heti áldásában tízezres hallgatóságának. A pápa szerint “embertelen”, ami Szíriában történik, felszólította a konfliktus résztvevőit, hogy vessenek véget az erőszaknak, és biztosítsák, hogy a segélyszolgálatok segítséget tudjanak nyújtani a lakosságnak – tudósít a Reuters.

 

https://zoom.hu/hir/2018/02/25/ferenc-papa-sziria-martiriumot-szenved-el/

 

Zenei és rajzfilmes oknyomozás készült Soros veszélyes tervéről

 

Rajzfilmes videoklippel egészült ki az Ostobák zenekar méltán híres (de minimum hírhedt) Soros György! című száma. A Fidesz (beleértve a kormányt, a teljes magyar államapparátust és a média nagyobbik részét) az utóbbi időben olyan géppé alakult, ami tetszőleges inputra azt adja outputként, hogy SOROS. Aki szerint ezen nem érdemes nevetni, az inkább ne nézze meg a klipet, mindenki másnak melegen ajánljuk, különös tekintettel Orbán Viktor miniszterelnökre, Németh Szilárdra és a TV2 Tények csapatára, feltételezve, hogy a humorérzéküket nem vitte el a Soros.

 

https://zoom.hu/hir/2018/02/25/zenei-es-rajzfilmes-oknyomozas-keszult-soros-veszelyes-terverol/

 

Pentagon-iratok: 7000 fénymásolt oldal, ami megváltoztatta a világot

Már a magyar mozik is vetítik A Pentagon titkait. Egy másik cikkbenelmondtam, miért érdemes megnézni Steven Spielberg filmjét, a hibái ellenére is, de az biztos, hogy a Pentagon-iratok történetének csak nagyon kis szeletét tudja megmutatni. Az a pillanat viszont benne van, amikor az egész sztori beindul: az amerikai hadügyminiszter fiatal szakértője elsétál a főnöke mögött, és hallja, ahogy mosolyogva hazudozik a riportereknek. 

 

https://444.hu/2018/02/25/pentagon-iratok-7000-fenymasolt-oldal-ami-megvaltoztatta-a-vilagot

Szili Katalin fideszes fórumon kampányolt

Az MSZP korábbi házelnöke és köztársaságielnök-jelöltje, aki már Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottjaként dolgozik, szombaton Pócs János jászfényszarui fórumán kampányolt a fideszes jelölt mellett. A Hír Tv beszámolója szerint Szili Katalin annyira belelendült a migránsozásba, hogy egyszer még a település nevét is eltévesztette. 

Az MSZP-t otthagyó Szili 2014-ben még a  Társadalmi Igazságosságért nevű pártjával indult a választáson, amiről azon kívül nem lehetett sokat hallani, hogy ablakmosással és 20 év körüli lányokkal kampányolt a belvárosban. 

https://444.hu/2018/02/25/szili-katalin-fideszen-forumon-kampanyolt

Lázár János ennyire még sosem húzta össze magát

Bár Lázár János nem indulhat a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, mindenki tisztában van vele, hogy Hegedűs Zoltán, a fideszes polgármesterjelölt a helyi Fideszt vezető miniszter embere. A Hegedűsre szavazó hódmezővásárhelyiek közül sokan eleve Lázárról kezdtek beszélni, amikor Hegedűs kvalitásairól kérdeztük őket.

Nincs meghirdetve mára nyilvános rendezvénye sem a Fidesznek, még eredményvárót sem tartanak. Mikor erről kérdeztük Hegedűst, azt mondta, azért döntöttek így, mert „ez egy kegyeleti választás” (az előző polgármester, Almási István halála miatt írták ki az időközi szavazást).

Lázár nem is szavazott nyilvánosan, míg Hegedűs 9 órai szavazását meghirdették az MTI-ben is, Lázárét nem, és a miniszter stábjából sem válaszoltak érdeklődésünkre, hogy mikor voksol Lázár. (Mikor egy politikus szavaz, gyakran meghirdetik az eseményt az MTI-ben is, mert ilyenkor gyakran tart sajtótájékoztatót is, és válaszol néhány újságírói kérdésre.)

Lázár János és felesége ehhez képest vasárnap már urnanyitáskor megjelentek a szavazókörben, és ikszeltek. A helyiek szerint egyébként Lázár sosem volt még ennyire korán szavazni, általában akkor jár, mikor már többen vannak a szavazóhelyiségben.

https://444.hu/2018/02/25/lazar-janos-ennyire-meg-sosem-huzta-ossze-magat

A bölcs KDNP megmutatja, hogyan kell elkerülni a totalitárius diktatúrát

Rövid, de szívhez szóló közleményt hozott le az MTI vasárnap reggel, melyben a KDNP arról ír, hogy szerintük talán fel sem fogható, hány családot és közösséget tett tönkre a kommunista diktatúra, „miközben a félelem és a rettegés évtizedekig beárnyékolta nemzetek, országok, kontinensek sorát” – írja a párt közleményében a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Éppen ezért fontos, hogy tudjuk, van megoldás arra, hogy el kerüljük egy újabb diktatúra kialakulását. Nem lesz másra szükségünk, csak a kereszténységre és a demokráciára, ha ez a kettő van, akkor minden van. A totalitárius diktatúra ugyanis a KDNP szerint rombol.

A kereszténydemokraták ezen kívül úgy vélik, hogy a kereszténység és a demokrácia az élet tiszteletét, az egyének és közösségek megbecsülését és szabadságát képviseli. Kár, hogy nálunk ez a gyakorlatban egy kicsit sántít.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/a-bolcs-kdnp-tudja-hogyan-kell-elkerulni-a-totalitarius-diktaturat-109550

Igen büszke a kormány a tüzelőanyag-programra, kár, hogy a fél ország konkrétan szeméttel fűt

Hiába fordítottak több pénzt a szociális tüzelőanyag-programra, ha a segítség még így is kevés.

A kormány ebben a fűtési szezonban is ingyenes tüzelőanyagot biztosított a kistelepüléseken élő rászorulóknak – erre a célra minden korábbinál jelentősebb összeg, 4 milliárd forint állt az önkormányzatok rendelkezésére. Az ingyenes tüzelőanyagot, a tűzifát és a szenet 2255 kistelepülésen osztották ki – hirdeti a kormány az MTI-n keresztül. Ám ez így is édeskevés.

A szociális tüzelőanyag-program 2011 óta működik, a támogatási keret hat év alatt a négyszeresére emelkedett. A program az ötezer főnél kisebb lakosságszámú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá. A tüzelőanyagot az önkormányzatok saját rendeletük alapján osztják szét 2018. február 15-ig.

Mondjuk, a fél ország még ma is szeméttel fűt, mert nincs más.

http://magyarnarancs.hu/belpol/igen-buszke-a-kormany-a-tuzeloanyag-programra-kar-hogy-a-fel-orszag-konkretan-szemettel-fut-109544

Torzítás, kamupártok, bolsevik idők - interjú Patyi Andrással

Ha most kerülnének ki olyan kormányzati tájékoztató anyagok, amelyek a Fidesz kampányát tolják meg, az jogellenes lenne. Múlt szombat előtt viszont ez „még nem volt választási ügy”. Ez derül ki abból az interjúból, amit Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke – aki egyben a nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is – adott a Vasárnapi Híreknek. Szerinte a legkisebb pártról is a tisztelet hangján kell beszélni, az pedig nevetséges feltételezés, hogy a magyar választási rendszer aránytalan lenne. Az LMP-s Hadházy Ákost már beperelte, de lesz újabb eljárás is.

http://nepszava.hu/cikk/1153711-torzitas-kamupartok-bolsevik-idok---interju-patyi-andrassal

Így nyúlhatja le Gerendai sörcsarnok-ötletét a NER

A magyarok alig 20 százaléka jár rendszeresen kocsmázni, éttermekbe, az elturistásodott bulinegyedekből pedig menekülnek a magyar szórakozni vágyók. A megoldást a tematikus helyek jelenthetik, ha például a Kolosy téri piac is kézművessör-csarnokká alakulhat.

Sokáig úgy tűnt, hogy Gerendai lehet a „foodhall”-ra kiírt tender biztos befutója, csak hát az ötlete annyira vonzónak bizonyult, hogy az utolsó pillanatban megjelentek más, többek között NER-közeli kihívók is. „Nem gondolom – mondja Gerendai –, hogy teljesen esélytelen, aki a NER-en kívülről indul egy ilyen pályázaton, inkább az számít, hogy akik a végső szót kimondják, mennyire tudnak önállóan, szakmai szempontok alapján dönteni. Piaci környezetben egy fokkal könnyebb meggyőzőnek lenni. Önkormányzati vagy állami pályázat esetében nem szokatlan, hogy már az alsó, vagy középszinten, tehát a döntések előkészítésénél is felülkerekedik az öncenzúra. Lehet, hogy ki sem kell mondani, hogy X vagy Y vállalkozónak kell nyernie, mindenki tudja a dolgát, és fel sem merül, hogy lehet más is a nyertes. Ezzel együtt úgy gondolom, van némi esélyünk arra, hogy megvalósítsuk a sörcsarnok tervét. De ha nem mi, akkor valaki más, mert úgy tűnik, magát az ötletet, amelyet egy éve kezdtünk el kidolgozni, sokan magukévá tették.”

http://nepszava.hu/cikk/1153712-igy-nyulhatja-le-gerendai-sorcsarnok-otletet-a-ner

Őry MariannPapírbábuk

Álláspont. A nemzetállami szuverenitás elleni törekvéseket addig kell megfékezni, amíg lehetséges

Magyar Hírlap

Nem igaz, hogy demokratikusabbá tenné az Európai Unió működését a csúcsjelölti, azaz Spitenkandidat-rendszer, sőt, épp ellenkezőleg – állapította meg a pénteki uniós csúcs végén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az uniós kormány- és államfők alkotta tanács arra jutott, nem garantálhatja, hogy a 2019-es tisztújításkor azt jelöli az Európai Bizottság élére, akinek a pártcsaládja a legtöbb szavazatot kapta az EP-választásokon. 

A Spitzenkandidat-rendszert a 2014-es választásokra találták ki, és így öt év elteltével a tagállami vezetők levonták a következtetést, hogy a kísérletet nem érdemes megismételni. Pedig szórakoztató cirkusz volt, Jean-Claude Juncker például – akit addig csak a luxemburgi politika rajongói ismerhettek itthon, szóval nem sokan – menő junckeres busszal járta az országokat. Nekünk busz jutott ugyan, de csak életnagyságú papír-Junckert kaptunk, amelyet aktivisták hordtak körbe.

http://magyarhirlap.hu/cikk/111735/Papirbabuk

Elsöprő Fidesz-győzelem Kiskunhalason

A kormánypártok jelöltje, Juhász György a voksok közel 70 százalékát szerezte meg az időközi választáson

MH/origo.hu – 2018.02.25. 20:36 

Több mint kétharmados támogatottsággal nyerte a Fidesz Kiskunhalason az időközi választást, amelyet a korábbi képviselő, Aradszky Lászlóné (Fidesz-KDNP) halála miatt írtak ki.

A fideszes Juhász György 68.07%-al magabiztosan nyerte meg voksolást a független Fejes Ferenc előtt, aki 30.88% százalékot kapott. A munkáspárti Czupor Attila 1.05%-ot szerzett az 5. számú egyéni választókerületben.

http://magyarhirlap.hu/cikk/111719/Elsopro_Fideszgyozelem_Kiskunhalason

 

Direkt 36

Hogyan nyomoztunk az Orbán család állami üzletei után? És mi köze volt hozzá a futásnak és biciklizésnek?

 

Tavaly májusban közöltük az első nagyobb cikkünket arról, miként jutnak rejtett módon közpénzhez Orbán Viktor apjának és testvéreinek vállalkozásai. A cikk egy több hónapos nyomozás eredménye volt, amelynek során iratokat gyűjtöttünk, bizalmas forrásokat kutattunk fel, és még kamionokat is követtünk. Itt van a projekt öt legérdekesebb epizódja a két szerzőtől, Pethő Andrástól és Zöldi Blankától

https://www.direkt36.hu/2018/02/25/hogyan-nyomoztunk-az-orban-csalad-allami-uzletei-utan-es-mi-koze-volt-hozza-a-futasnak-es-biciklizesnek/