2018, február 12 - 07:58 Sajtószemle

Budát ellepték a hitlerista egyenruhások, összeállt a náci-fitnesz koalíció a Kitörés emléktúrán

Délutáni kutyasétáltatás közben az előbb a legvalószerűtlenebb látványt köszönhettem annak, hogy a magyar nácik egyetlen megmaradt nagy köztéri eseményét, a minden évben február 10-11-én megtartott Kitörés emléktúrát évek óta egyfajta sporteseményként próbálják újracsomagolni. A Városmajor sarkához érve először ugyanis egy rakás testhezálló dresszben, profi cipőben kocogó ultrafutót pillantottunk meg, hogy utána pár percig kizárólag az ő, egymás után érkező csoportjaikkal menjünk szembe. 

Hogy némi szünet után a következő érkező csoport tagjai már korhű második világháborús náci és magyar királyi egyenruhát viseljenek surranóval, fémkulaccsal, csajkával, vaskeresztes kitüntetéssel és minden más szükséges kiegészítővel. A nácik már nem futottak, csak gyalogoltak, de ők sokkal többen voltak, mint a sportolók.

https://444.hu/2018/02/10/budat-elleptek-a-hitlerista-egyenruhasok-osszeallt-a-naci-fitnesz-koalicio-a-kitores-emlekturan

Becsület napja - "Vörös mocsok és liberális médiapatkányok"

Megint megtartották az úgynevezett becsület – más néven: kitörés – napját, pedig Orbán Viktor is a rendezvény megakadályozására kérte a Belügyminisztériumot. A szélsőjobboldali demonstráció ellen antifasiszták tüntettek a budai Várban.

A fő képre kattintva galéria nyílik. FOTÓK: Markoszov Szergej.

http://nepszava.hu/cikk/1152526-becsulet-napja---voros-mocsok-es-liberalis-mediapatkanyok

Szürreális észak-koreai szurkolócsoportra figyel az olimpia

 

Szigorú követelményeknek kell megfelelniük azoknak, akik Észak-Koreának akarnak szurkolni egy világeseményen, hogy meglepő és kevésbé meglepő szurkolói rigmusokat skandáljanak katonás fegyelemmel. Kik kísérik az észak-koreai olimpikonokat Dél-Koreában?

 

https://index.hu/sport/2018/teliolimpia/2018/02/11/eszak-koreai_szurkolocsapat_a_teli_olimpian/

Pénzt gyűjtenek és „nevezési díjat” fizető önkénteseket is keresnek ahhoz, hogy zászlóval fedjék be az Andrássy utat

A zászlóanya Wittner Mária, a fővédnök Balog Zolán lesz, de a zászlót közadakozásból és a zászlóvivők nevezési díjaiból fizeték.

 

http://168ora.hu/itthon/penzt-es-befizeto-onkenteseket-is-keresnek-ahhoz-hogy-zaszloval-fedjek-be-az-andrassy-utat-145101

 

Csaknem 1200 magyar orvos és ápoló dolgozik a brit betegellátásban

HáziPatika.com

 

Több magyar egészségügyi szakember dolgozik az Egyesült Királyságban, mint ahány amerikai vagy kínai kollégájuk. Mi több, a svédek, a dánok és a norvégok együttesen is csak alig előzik meg létszámban honfitársainkat.

Magyarország a 25. helyet foglalja el abban a rangsorban, amely az Egyesült Királyságban működő Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) kötelékeihez tartozó munkavállalók számát összesíti nemzetenkénti lebontásban. Közismert, hogy a Nagy-Britanniát és Észak-Írországot magában foglaló ország egészségügyi ellátása bátran támaszkodik a külföldi munkaerőre, egy parlamenti kutatócsoport felméréséből pedig az is kiderült, hogy a brit dolgozók aránya 87,5 százalék ezen a területen. A fennmaradó 137 ezer szakember több mint kétszáz másik országból érkezett.

 

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/ennyi_magyar_dolgozik_a_brit_egeszsegugyben/20180209133247?autorefreshed=1

 

Légi felvételeken mutatjuk a titokzatos luxuskastélyt, amely Lázár Jánosék földjei között épült

Persze, az egészhez semmi köze sincs a miniszternek.

 

Szerényen csak Nagyréti Vendégháznak hívják azt az impozáns vadászkastélyt, amelyet a közelmúltban építettek a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilág szélén. A hatalmas luxusingatlanról a környéken sokan úgy tartják, hogy ahhoz köze lehet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Hivatalos dokumentumokkal bizonyítani nem lehet, hogy a vadászkastély közvetlenül Lázár Jánoshoz köthető, de néhány árulkodó jel arra utal, annyira mégsem lehet számára ismeretlen a környék.

Az építkezésről még 2016-ban számolt be az Átlátszó: akkor óriásdaruval építették a házakat, decemberi ott jártunkkor viszont úgy tűnt, végeztek a munkákkal. A bárki által járható közút mellől a főépület egy részét és a kisebb házak tetejét lehetett látni, de a főkaputól az oda vezető több száz méteres magánút előtt egy őr állt, csak ő engedhette be az oda érkezőket, bár mi nem láttunk senkit, aki éppen arra járt volna, amíg a helyszínen voltunk. Néhány napja visszamentünk, és mivel kicsit nagyobb volt a mozgás – minden bizonnyal valamilyen karbantartó érkezhetett, az őrrel felhajtottak a főépület mellett található kisebb épületekhez – légi felvételeket tudtunk készíteni a kastélyról. Eddig is láttuk, hogy nem akármilyen luxusingatlanról van szó, de a levegőből az egész sokkal impozánsabbnak tűnik.

 

http://m.magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/legi-felveteleken-mutatjuk-a-titokzatos-luxuskastelyt-amely-lazar-janosek-foldjei-kozott-epult-109264

 

Elképesztő pompa jellemzi a Lázár János és családja erdőgazdaságainak szívében álló, tanácsadója nevén lévő kastélyt

Csak a kancelláriaminiszter és rokonsága földjein keresztül lehet bejutni, egy több száz méteres magánúton. Most légi felvételekkel leplezték le a hivalkodó luxust.

 

http://168ora.hu/itthon/elkepeszto-pompa-jellemzi-a-lazar-janos-es-csaladja-erdogazdasagainak-sziveben-allo-tanacsadoja-neven-levo-kastelyt-145090

 

A Fidesz szerint van az ellenzéki képviselők zsebében valami, amit nem félnek használni

 

Mivel vasárnapra is kellett egy kis sorosozás, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában mondta fel a leckét. Az MTI tudósítása szerint volt minden, Dömötör kiosztotta a belga miniszterelnököt, az EU-t, Soros Györgyöt, az ENSZ-t, de az ellenzéki képviselőkről egy egészen hátborzongató bizonyítékot húzott elő, idézzük:

„Ma sajnos az a helyzet, hogy minden ellenzéki képviselőnek ott lapul a sárga kerítésvágó a zsebében. Ha tehetnék, azonnal használnák is".

És ha ez még nem lenne elég, az államtitkár tudja, az ellenzéki pártok politikusai ezt még le is akarják tagadni, pedig a Fidesz átlát rajtuk.

http://m.magyarnarancs.hu/villamnarancs/a-fidesz-szerint-van-az-ellenzeki-kepviselok-zsebeben-valami-amit-nem-felnek-hasznalni-109267

Rendszerhiba – Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ százmilliós bírsága

 

Miközben egy rakás pénzt kiad külsősöknek közbeszerzési tanácsadásért, és van egy erre a célra fenntartott állami cég is, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ több, általa kiírt kórházi közbeszerzés súlyos szabálytalanságai miatt százmilliós bírságot fizethet.

 

http://m.magyarnarancs.hu/riport/rendszerhiba-108659

 

Juhász Péter úgy megverte élettársát, hogy nem tudott felkelni

origo

A Tények megszerezte a bírósági peranyagot és a gyámügyi osztály dokumentumait is. Juhásznál a gyerekeiről veszélyes közegészségügyi viszonyok voltak és előfordult, hogy Juhász a gyerekei előtt drogozott. Az iratok szerint Juhász Péter brutálisan megütötte gyermekei édesanyját. A papírok szerint a megalázott, megvert asszony a balliberális politikus felfoghatatlanul gyáva akciójakor éppen „menstruált, ruhástul bőgött, térdig véres volt", aminek következtében nem tudott felkelni. Az ép ésszel felfoghatatlan jelenetsorok között kirajzolódik Juhász valódi énje: az ellentmondás nem tűrő, gátlástalan, hatalom-centrikus, ugyanakkor sikertelen politikus képe, aki a nők elleni erőszaktól sem riad vissza, ha a pillanatnyi helyzete úgy kívánja. Döbbenetes sorok következnek a balliberális politikai elit egyik ünnepelt sztárjáról.

 

http://www.origo.hu/itthon/20180211-brutalisan-elbant-volt-elettarsaval-juhesz-peter.html

Juhász: Dulakodtunk a volt élettársammal

 

A Bors szombaton írt cikket Juhász Péterről, az Együtt elnökéről. Ebben a folyamatban lévő gyermekelhelyezési per bírósági anyagaira hivatkozva azt állítják, hogy Juhász Péter bántalmazta volt élettársát, sőt volt, hogy benyugtatózta, és napokra bezárta a lakásba. Juhász Péter vasárnap egy hosszabb írásban reagált, képekkel, videóval cáfolva az ellene felhozott vádakat.

 

Nézzük a Bors cikkének állításait és az arra adott Juhász-féle reakciókat!

 

https://index.hu/belfold/2018/02/11/juhasz_peter_gyermekelhelyezes_vadak/

 

Az OTP és öt szlovák bank is magyarázkodhat a 18 milliárdos pénzmosás ügyében

 

A 36 fős bűnszervezet a pénzintézeteken keresztül utalta a pénzt, zömmel a Távol-Keletre. Lehet, hogy épp a bankok indították el a lefülelését.

 

Hatalmas pénzmosást lepleztek le a magyar hatóságok. Legalábbis ezzel büszkélkedhetnek, ha a bíróság elítéli annak a 36 fős bűnszervezetnek a tagjait, amelyről a Fővárosi Főügyészség friss vádirata szól. Ha így lesz, féltucatnyi banknak is magyaráznia kell a bizonyítványát. Három év leforgása alatt ugyanis 18 milliárd forintnak megfelelő eurót fizettek be hozzájuk készpénzben, majd utaltak át tőlük dollárban kínai, hongkongi és angliai bankszámlákra. Tették ezt a személyes megjelenést megkerülve, internetes bankolással. 

 

http://hvg.hu/gazdasag/201803__penzmosas__kolumbiai_kabitoszerbanda__magyar_kapcsolatok__a_nagy_utaztatas

 

 

SZABÁLYTALANKODÓ PÁRTOK

MEGFELELŐ INTÉZKEDÉSI TERV HÍJÁN AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁST IS FELFÜGGESZTHETIK

Jakubász Tamás Magyar Idők

A parlamenti ellenzék pártjainak a napokban újra meg kell keresniük az Állami Számvevőszéket. A hét pártnak olyan intézkedési tervet kell készítenie és benyújtania, amely garantálja, hogy a közelmúltban feltárt gazdálkodási-pénzügyi hiányosságaik megszűnnek, működésük mindenben követi majd a jog előírásait. Mulasztás esetén az állami támogatás felfüggesztésével is számolniuk kell az érintett pártoknak.

https://magyaridok.hu/belfold/lepeskenyszerbe-kerultek-szabalytalankodo-partok-2779645/

 

„Ha a mostani ÁSZ-elnök belépett, megfagyott körülötte a levegő”

 

A fideszes képviselőből a „párt öklévé vált” Domokos László politikai előéletéről kérdeztük egykori kollégáit, ismerőit.

 

Épp a tavasszal esedékes parlamenti választásokkal egy időben ünnepelheti politikai karrierje szárba szökkenését a Fidesznek tett szolgálatait most az Állami Számvevőszék (ÁSZ) élén kifejtő Domokos László. 1998-ban két fontos politikai megbízatás is megtalálta: megválasztották a Fidesz színeiben országgyűlési képviselőnek, s ugyanazon ősszel a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is lett.

 

http://hvg.hu/itthon/201803__domokos_laszlo__partpolitikusbol_aszelnok__hitbizomany__korunk_embere

Az eredendő bűn, a székházügy, amelyből a Fidesz vezetői sokat tanult

A negyedszázada nyélbe ütött székházeladás nyomán jöttek rá, mennyire egyszerű a hatalomban lévőknek állami pénzeket magáncélra átcsatornázni. A módszert ma már gátlástalanul, rendszerszinten űzik.

http://hvg.hu/gazdasag/201803__szekhazeladasi_botrany_anno__fideszgazdasag__osbun__partmutyi

„Sorosista szervezetre” hivatkozva védi a Fidesz az ukrajnai magyarokat

A Fidesz EP-képviselői a napokban az Európai Parlament elnökétől és döntéshozóitól azt kérték, hogy kísérjék fokozott figyelemmel az ukrán kormány miként hajtja végre a Velencei Bizottság javaslatait az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban. A Velencei Bizottságot korábban a párt lesorosistázta.

http://hvg.hu/itthon/20180211_Sorosista_szervezetre_hivatkozva_vedi_a_Fidesz_az_ukrajnai_magyarokat

Áder: A Fidesz nem támogatja, hogy olyanok is szavazhassanak, akik nem élnek Magyarországon és nem adófizetői az országnak

Unbeliever coub-mesternek tartozunk hálával, amiért archív felvételek között ráakadt az akkor még teljes arcszőrzetet viselő Áder János 1993 szeptember 28-i felszólalására. A Fidesz pártpolitikusa akkor még egész politikai közössége nevében beszélt arról a parlamentben, miért nem támogatja a külhoni magyarok szavazati jogát. 

https://444.hu/2018/02/11/ader-a-fidesz-nem-tamogatja-hogy-olyanok-is-szavazhassanak-akik-nem-elnek-magyarorszagon-es-nem-adofizetoi-az-orszagnak

Tökéletes Bödőcs-paródiát készített a Fidesz képviselője egy erdélyi böllérfesztiválról: nincsen mindig karácsony, nincsen mindig disznóvágás

Ha egy parodista pörögne állandóan azon, hogy a magyar politikusok gondolatai akkor is csak a hurka-kolbász-pálinka tengelyén mozognak, ha a sorosozás helyett mondjuk a nemzeti hagyományok és kultúra fontosságáról szónokolnak, valószínűleg sokan túl leegyszerűsítőnek éreznék.

De Boldog István fideszes képviselő most megmutatta, hogy nincs ezen mit leegyszerűsíteni, és olyan vizuális bombával jelentkezett a X. Csíkcsicsói Nemzetközi Böllérfesztiválról, amiről Bödőcs Tibor is csak álmodni tudna. 

https://444.hu/2018/02/11/tokeletes-bodocs-parodiat-keszitett-a-fidesz-kepviseloje-egy-erdelyi-bollerfesztivalrol-nincsen-mindig-karacsony-nincsen-mindig-disznovagas

 

ÖSSZTŰZ BRÜSSZELBŐL

Gajdics Ottó Magyar Idők

Olyan intenzitású támadássorozat zúdult hazánkra az Európai Unió­ból, hogy szinte lehetetlen elhessegetni azt a feltételezést, miszerint Brüsszel aktív szerepet vállal a kormányellenes erők oldalán a hivatalosan még el sem indult választási kampányban. Azoknak, akik összeesküvés-elméletnek tekintik az efféle meglátásokat, bizonyára eloszlatja a kételyeit, ha felidézzük Gyurcsány Ferenc bánatos kifakadását 2010-ből, a történelmi vereség másnapjáról: „bennünket legyőzhettek Orbánék, de az Európai Uniót úgysem tudják majd legyőzni”.

Ez böszme elkotyogása volt annak, hogy már a választások másnapján elkezdik exportálni a saját belpolitikai problémáikat, a kinti elvtársaiktól várva segítséget elvesztett hatalmuk visszaszerzéséhez. A hazaárulás e speciális formájára ezernyi példát láttunk azóta.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/ossztuz-brusszelbol-2784826/

 

MOMENTUM: MONDJ NEMET!

Pilhál György Magyar Idők

Népszavazást tartanak az erzsébetvárosi bulinegyed ügyében február 18-án. Arról döntenek, nyitva lehessenek-e éjfél és reggel hat között a környék elvadult kocsmái. Szegény itt lakóknak már jó ideje tele a hócipőjük, többször demonstráltak a szörnyű állapotok miatt, de nem történt semmi. Legutóbb augusztus végén tüntettek a világörökség részét képező negyedet ellepő hullarészeg bulituristák ellen. Ha az igenek győznek, éjféltől szomjan maradnak a randalírozó szesztestvérek. Szűzmáriám!

Népszavazásról lévén szó, a nagy társadalmi problémákra érzékeny Momentum is előkerült. Soproni Tamás elnökségi tag, a párt kerületi képviselőjelöltje sajtótájékoztatót is tartott minap a Madách téren, ahol bejelentette: aláírásgyűjtésbe kezdenek a bulinegyed megvédéséért. Arra buzdítják az érintetteket, hogy szavazzanak nemmel. (Ahogyan az olimpiára. Megvan?)

Hogy förtelmes állapotok uralkodnak a környéken? Hát aztán? Külső-Erzsébetváros, a Blaha Lujza tér vagy a Keleti pályaudvar környéke talán nem ilyen? Pártja mindenesetre javasolja, hogy az önkormányzat és az állam a szórakozóhelyek hasznából indítson nyílászárócsere-programot, azzal javítani lehet a lakások hangszigetelését. (Meg füldugókat is vásárolhatnának a lakóknak – a szerk.) Elhangzott az is, hogy a Momentum még a népszavazás előtt szakpolitikai ötletcsomagot kíván előterjeszteni környezetbarát köztéri vécék és hányócentrumok létesítésére.

Nagy a tét!

 

https://magyaridok.hu/paca/momentum-mondj-nemet-2785597/

 

FIDESZ: KARÁCSONY GERGELY VALÓJÁBAN SOROS MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE

 

Halász János Debrecenben nyilatkozva azt mondta: Karácsony Gergely tanácsadó testületében „hemzsegnek” Soros György fizetett emberei, aktivistái és a Soros-alapítványok vezetői.

„Karácsony szinte már minden baloldali pártot megjárt, most az MSZP miniszterelnök-jelölti pozícióját nézte ki magának, azért ejtőernyőzött oda, hogy ott is Soros érdekeit szolgálja” – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: Karácsony Gergely már eddig is Soros György „elszánt” támogatója volt.

Zuglói polgármesterként az illegális bevándorlók számára ajánlott fel ingatlanokat, hogy így szolgálja a Soros-terv végrehajtását.

 

https://magyaridok.hu/belfold/fidesz-karacsony-gergely-valojaban-soros-miniszterelnok-jeloltje-2787600/

 

Feljelenti Lázár Jánost a miniszterelnök vejének ügyében való szerepe miatt Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc feljelenti Lázár Jánost, miután a miniszter maga beszélt arról, hogy a vásárhelyi közvilágítási tendert Tiborcz Istvánnal együtt dolgozták ki. Az volt az első közbeszerzés, ahol az Elios nyert, és a többi projektnél az OLAF bűncselekményekre utaló jeleket talált.

 

http://168ora.hu/itthon/feljelenti-lazar-janost-a-miniszterelnok-vejenek-ugyeben-valo-szerepe-miatt-gyurcsany-ferenc-145087

 

Csalásmodell reflektorfényben

 

Szekszárd, Szolnok, Zalaegerszeg – néhány város azok közül, ahol átlátszó trükkökkel hozhatták helyzetbe a kormányfő vejének korábbi érdekeltségét a közvilágítási pályázatokon. A paraván mögül egyre több kínos részlet lóg ki; személyi átfedések, előre „megbeszélt” paraméterek és versenytársak, kamura bemondott élettartam. A kormány, az ügyészség és az érintettek is titkolóznak a csalás elleni uniós hivatal, az OLAF jelentéséről.

 

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/csalasmodell_reflektorfenyben

 

Jogászszemmel: Amikor a fagyi visszanyal

Szerző: Sándor Zsuzsa

A Fidesz olyannyira beleszeretett abba a gondolatba, hogy „végre” van egy saját „terroristánk”, hogy nem is győzte kivárni Ahmed H. ítéletének jogerőre emelkedését. A kormány a hírhedt Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció valamennyi kérdéséhez bőséges magyarázatot fűzött, nehogy szegény buta állampolgár véletlenül rossz helyre tegye az X-et. Az 5. számú kérdéshez ezt: „Egy másik Soros-szervezet, az Amnesty International többször is követelte annak az Ahmed H.-nak a szabadon bocsátását, aki kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre, és ezért elítélték.”
(Jelzem, az 5. kérdés maga is megérne egy misét: „Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért”, de ezt most hagyjuk.)
A harmadik éve előzetesben ülő Ahmed H. a Fővárosi Törvényszéken keresetet nyújtott be a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen jó hírnevének megsértése miatt. Azt kifogásolta, hogy elítéltként említik, holott még csak folyik a megismételt eljárás.

Ahmed H.-t: „Most 8 millió forint sérelemdíjat követel és nyilvános bocsánatkérést. Ez több mint botrányos. Mint ahogy az is, hogy Ahmed H. ügyvédje egy volt szocialista miniszter.” (Juj!)
Idézek a Kúria egyik döntéséből:„Annak a ténynek az állítása, hogy valaki egy bűncselekmény elkövetésének »részese« volt, alkalmas a becsület csorbítására”. Orbán, Németh, Völnermegszólalásai nem csak személyiségi jogot sértenek, de megvalósítják az aljas célból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazást is. Örülhetnek, Uraim, hogy ez a fagyi csak ilyen szolidan nyalt vissza!

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/jogaszszemmel_amikor_a_fagyi_visszanyal_

Avar János: Olimpiai békeharc

Majd háromezer éve a görög városállamok döntöttek úgy, hogy az olimpia idejére szüneteltetik a hadakozást, sőt utána is egy hónapig, juthassanak békésen haza a versenyzők és a nézők. A modern olimpiának esélye sem volt a – bár átmeneti – béketeremtésre, két világháború is lehetetlenné tette megtartását.

Csak a nyolcvanas évek végén jutottak el a nemzetközi szervezetek az ókori olimpiai fegyverszünet felújításához.
S ha valamikor erre égetően szükség lehet, az éppen a mostani téli játékok egy olyan félszigeten, amelyen elvben hadiállapot van. Két államra osztott népét már több mint félszázada csak fegyverszüneti övezet választja ketté, mögötte hatalmas hadseregek néznek farkasszemet egymással. Olyannyira, hogy e téli játékok színhelyén, a sípályák és jégcsarnokok közt titkos bunkerek hálózatát is elrejtették a dél-koreai hatóságok, minden eshetőségre. Hiszen alig nyolcvan kilométerre van a demilitarizált zónától (DMZ), s amíg az északi rezsim nem jelezte készségét az olimpiai részvételre, nem zárhatták ki a provokációt (a szöuli nyári olimpiát északi géplelövés előzte meg).

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/avar_janos_olimpiai_bekeharc

 

Szó sem lehet a Stop Soros törvénycsomag visszavonásáról

ORIGO, 

Szó sem lehet a Stop Soros törvénycsomag visszavonásáról - jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Tuzson Bence hangsúlyozta:A migrációt meg kell állítani, és meg kell fékezni azon szervezeteket, amelyek támogatják vagy szervezik azt

http://www.origo.hu/itthon/20180211-marad-a-stop-soros-torvenycsomag.html

Tiborcz-botrány: a kormány Brüsszelre mutogat

A kormány hivatalosan az Európai Bizottsággal áll kapcsolatban, így megvárják a bizottság álláspontját, arra kívánnak reagálni – idézi az MTI Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár vasárnapi megjegyzését.

Tuzson annak kapcsán mondta ezt, hogy sajtótájékoztatóján újságírók emlékeztették rá: a uniós csalás elleni hivatal, az OLAF szerint csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási tenderein. A 35 vizsgált pályázatból 17 esetében sablonszerűen nyerte a pályázatokat a vállalat 2013 és 2015 között, amikor még Tiborcz István érdekeltségében állt a cég.

Az államtitkár többször is megismételte sajtótájékoztatóján, hogy meg kell várni az Európai Bizottság álláspontját az ügyben.

„Azokat az ügyeket, amiket egyszer már megvizsgáltak, meg lehet vizsgálni még egyszer, természetesen állunk elébe, kampány van, de a törvényességhez természetesen nem férhet kétség” – fogalmazott Tuzson Bence. Tény, hogy a rendőrség 2016-ban már valóban nyomozott Elios-ügyben, de meglepő módon semmi gyanúsat nem találtak ott, ahol az OLAF üzemszerű visszaéléseket fedezett fel.

https://mno.hu/belfold/tiborcz-botrany-a-kormany-brusszelre-mutogat-2446449

N. Kósa Judit Segélykérők

Abszurd látvány lehetett, amikor csütörtökön, az UNESCO és a civilek közötti, a világörökségről szóló tárgyaláson elhúzták a terem függönyeit, és két, addig szétválasztott valóság-fél hirtelen szembesült egymással. Az üveg egyik oldalán a benti civilek igyekeztek a szervező Miniszterelnökség által nekik juttatott, fejenként öt percben minél többet elmondani aggodalmaikról; a túloldalon pedig a ligetvédők hadonásztak a tábláikkal, amelyekre olyanok voltak felírva, hogy SOS HELP UNESCO!

Paralizált magyar közélet egyetlen képben elbeszélve. Hiszen mi mondhatna többet a szétcincált, eszköztelenített, egymás ellen vadított civilekről annál, hogy egymás szájából kapkodva a szót, öt percekben igyekeznek elhadarni mindazt, amire a valódi illetékes, a saját kormányuk fütyül? És egyébként is, hogy lehetne pár mondatban összefoglalni a mindent átható, szisztematikus pusztítást? Lett légyen szó a budai Vár Disneylandesítéséről, a Városliget tervezett végigbetonozásáról, az épített örökség védelmének felszámolásáról, a régi pesti zsidónegyed elhanyagolt bulinegyeddé züllesztéséről...

http://nepszava.hu/cikk/1152440-segelykerok

Istentisztelet és ellentüntetés - Horthy Miklósra emlékeztek

A volt kormányzó halálának évfordulóján istentiszteletet tartottak a Szabadság téri református templomban. A Tett és Védelem Alapítvány külön kiadvánnyal készült, amely a Horthy Miklós által aláírt zsidótörvényeket tartalmazta.

http://nepszava.hu/cikk/1152546-istentisztelet-es-ellentuntetes---horthy-miklosra-emlekeztek

Karácsony: küzdenek ellenem, de végül én győzök - Kongresszust tartott az MSZP (Fotók)

Hivatalos az MSZP és a Párbeszéd szövetsége, Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölt, a liberálisok is csatlakoztak, a lista nem mindenkinek tetszett - ez történt az MSZP kongresszusán. 

percről-percre

http://nepszava.hu/cikk/1152511-karacsony-kuzdenek-ellenem-de-vegul-en-gyozok---kongresszust-tartott-az-mszp-fotok

NYT: Hogyan vált Orbán Európa legfőbb politikai kihívásává?

Több hazai elemzőt, szakértőt is idéz a The New York Times szombati cikkében, amelyben meglehetősen kritikus képet fest Orbán Viktorról és kormányáról. A lap európai és hazai politikai és egyéb elemzőket, szakembereket idézve hosszasan elemzi, hogyan indult el Magyarország a 2010-es választások, vagyis a Fidesz újbóli kormányra lépése óta az autokrácia irányába, illetve miként vált mostanra Orbán Viktor az Európai Unió legnagyobb politikai kihívásává.

Orbán Viktor a puha autokrácia egyik furcsa változatává formálta át Magyarországot úgy, hogy kombinálta mindezt a „csókosok” kapitalizmusával, szélsőjobbos retorikával és egypárti politikai kultúrával. Eközben Magyarország uniós tag maradt ráadásul, és dollármilliárdoknak megfelelő összegű támogatást kap az EU-tól – írják.

Az elemzés megemlíti hogyan akarta az Orbán-féle rezsim bezáratni a Közép-európai Egyetemet (CEU), szólnak Tiborcz István Elios-ügyéről és Mészáros Lőrinc páratlan gazdasági sikereiről.

http://nepszava.hu/cikk/1152535-nyt-hogyan-valt-orban-europa-legfobb-politikai-kihivasava

Sebes György Új távlatok

Beismeréssel ér föl, hogy immár a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is tagja lett a nemzetbiztonsági kabinetnek. Hivatalosan ugyanis Rogán Antal kezében van a propaganda. E szó jelentéséből kiindulva pedig mostantól a politikai nézetek terjesztése, elméletek népszerűsítése is a nemzetbiztonság részévé válik.

A kabinet - már csak nevéből következően is - kulcsfontosságú, tehát nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor vezeti. Mellette eddig tagja volt a belügy-, a külügy- és a honvédelmi miniszter, valamint a Miniszterelnökség mindenben illetékes vezetője. Elvileg mindannyian olyan államférfiak, akiknek dolguk van - lehet - nemzetünk biztonságával. Az viszont, hogy a propagandaminiszter is közéjük kerülhetett, új távlatokat nyit. S bár egyelőre nem indokolták meg, mi is lehet e társaságban Rogán Antal szerepe, azért nem nehéz elképzelni.

https://nepszava.hu/cikk/1152439-uj-tavlatok

Kostyál Márk: úgy vagyok vele, mint Voldemorttal

Eleinte azt gondoltuk, Kostyál Márk első rendezése, a Kojot, a Kálomista Gábor producer tulajdonában lévő HungariCom hozzá nem értése miatt tűnt el idő előtt a mozikból. Most a producer gyártó cége nem járult hozzá, hogy a film szerepeljen a Magyar Filmhéten. Sejthető: ez nem csak dilettantizmus.

- A Kojot kapta a legjobb elsőfilmnek járó díjat a magyar filmkritikusoktól, Mátray László lett a legjobb férfi epizodista. Noha a tavalyi év egyik legjobbja volt, alig látta valaki, mert eltűnt a mozikból. Hogy éli meg ezt?

- Szarul. Díjakra sem számítottam, mert a kenut, amit úgy hívnak, Kojot, amelyben benne ülünk az alkotótársaimmal, meglékelték. Számomra ez az egész érthetetlen. Épp emiatt iszonyúan örültem a díjaknak. Mindemellett egyre nagyobb a rajongótábora a filmnek – csak épp nem ment eleget moziban.

- Mikor érezte, hogy meglékelték a kenut?

- A bemutató előtt egy pár hónappal mintha árral szemben kellett volna eveznem. Ez most eszkalálódott a Magyar Filmhétre: a gyártója nem járult hozzá, hogy játsszák a filmet. Irracionális az egész.

https://nepszava.hu/cikk/1152371-kostyal-mark-ugy-vagyok-vele-mint-voldemorttal

Tamás Pál - Váratlan (ellenzéki) győzelmek: valószínűségek és technikák

 

A közép-európai választásokról a külföldi elemzők mostanában leegyszerűsített sémákban gondolkoznak. Két erő küzd, a Brüsszel-barát liberálisok és a helyi sötét populisták. És nem kétséges, hogy "Európa" kinek az oldalán áll. A negatív Orbán- és Kaczyński-kép állandósult, velük kapcsolatban nincsenek "nyugati" illúziók, de a csehek a régióban mégiscsak demokratikus mintagyerekek. Az aktuális prágai elnökválasztást azonban nem lehetett beilleszteni az európai fekete-fehérbe. Az most teljesen érdektelen, hogy az eredmények nem meglepőek, sőt kiszámíthatóak voltak. Ami most itt Pesten érdekes, s ez nem jó hír, hogy ami kijött (Zeman sikere), nem támogatja a nagy nemzetközi lapokban a hitet, hogy hátha itt, az előrejelzések ellenére is, a jó győzelme mégis benne van, vagy lehet a pakliban.

https://nepszava.hu/cikk/1152458-tamas-pal---varatlan-ellenzeki-gyozelmek-valoszinusegek-es-technikak

A Brexit mind Európa, mind Nagy-Britannia számára vesztes helyzet

SOROS GYÖRGY 
Daily Mail

A kilépésről szóló népszavazásnak már a megengedése is végzetes hiba volt.

„Úgy tűnik, »külföldi pénzemberré« váltam. Az a figyelemre méltó mennyiségű pénz pedig, amit a Brexit-vitában a maradáspártiaknak adtam, rögtön »piszkossá« vált, melyet azonnal vissza kell adni. És hogy »el kéne takarodnom« a brit politikából. Mindez egy általam pár napja szervezett vacsorából nőtt ki. Sosem csináltam titkot a Brexit iránti ellenérzéseimből, és a Mail on Sunday hasábjain egyértelműen véleményt nyilvánítottam a referendum idején.

Mégis, ami a legfájóbb, hogy a »demokrácia aláásásával« vádolnak – és ez egy olyan súlyos vád, melyre válaszolnom kell.

http://mandiner.hu/cikk/20180211_soros_gyorgy_a_brexit_mind_europa_mind_nagy_britannia_szamara_vesztes_helyzet

Jó ötlet az LMP-Momentum összefogás?

 

PINDROCH TAMÁS 
Mozgástér blog

Szél Bernadett ezzel a fékezett habzású újpólusos ajánlattal valójában azt árulta el, hogy bizonytalan.

http://mandiner.hu/cikk/20180211_pindroch_tamas_jo_otlet_az_lmp_momentum_osszefogas

„Soros gólyákat költöztetne be Afrikából” – Alusisakos aktivisták ragasztották át a kormányzati őrültségeket

Egy kis keserédes móka vasárnap délutánra.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/soros-golyakat-koltoztetne-be-afrikabol-alusisakos-aktivistak-ragasztottak-at-a-kormanyzati-orultsegeket-109268

 

Odáig nem jutottunk, hogy a potenciális felbujtóval beszéljek

 

 

Húsz évvel ezelőtt, 1998 február 11-én, a budai csúcsforgalomban lőtték le Fenyő János médiavállalkozót. A nagy port kavart ügyön nyomozott a megoldatlan emberöléseket vizsgáló "döglött ügyek" osztálya is, amelyet évekig Kovács Lajos vezetett. A ma már nyugdíjas rendőrrel a húszéves évforduló miatt ültünk le beszélni, de szóba kerültek más témák is.

 

https://index.hu/belfold/2018/02/11/fenyo_gyilkossag_interju_rendor/

 Dési János: Húsz évvel Fenyő meggyilkolása után - A fekete és a fehér Fenyő János

Éppen húsz éve gyilkolták meg Fenyő János "médiavállakozót" a Vico és így a Népszava tulajdonosát. Akkor én pont a Népszavánál dolgoztam. 

http://fotolexikon.blogspot.hu/2018/02/husz-evvel-fenyo-meggyilkolasa-utan.html

Quaestor-botrány: titkos számlára tolták a lopott pénzt

Több mint 200 milliárd forintot loptak el az állam szeme előtt a kisemberektől, a Quaestor-botrányért mégsem felel senki. A Célpontnak nyilatkozó ügyvéd szerint a brókercégnél titkos számlára tolták át a pénzt, amelyet egyszerű trükkel rejtettek el a pénzügyi felügyelet elől.

A brókercég a svájci frank árfolyamának elszabadulása után dőlt be. De ekkor másra is fény derült.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/quaestor-botrany-titkos-szamlara-toltak-a-lopott-penzt-2446409

Vannak helyek, ahol nem egyszerű iskolába menni

Egyre nehezebben tudnak eljutni a szabolcsi kistelepüléseken élő diákok a környező városok iskoláiba. A kormány 2011 után megszüntette a normatív támogatást, így a buszoztatás költségei az önkormányzatokra hárultak, a szükséges forrást viszont sok falu nem tudja előteremteni. A volánbusz sem sűríti a járatokat, a vonat pedig drága.

A Szabolcs megyei Rákóczitanyán járt stábunk, ahol az iskolabuszokat a helyi önkormányzat biztosítja a tanulóknak, innen járnak be a vajai általános iskolába. Ez jelentős segítséget jelent a szülőknek, ugyanis nem mindenki tudná iskolába vinni gyerekét a 168 fős településről.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/vannak-helyek-ahol-nem-egyszeru-iskolaba-menni-2446475

Az Operaház rasszista darabbal tolta meg Orbán szekerét a választások előtt

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje 

·         Orbán alatt élesen és aggasztó módon hanyatlik a demokrácia;

·         Soros brit földön is ürügy a jobboldal alantas céljai számára;

·         A Porgy és Bess a budapesti Operaház hozzájárulása a Fidesz választási kampányához

 

http://b1.blog.hu/2018/02/11/az_operahaz_rasszista_darabbal_tolta_meg_orban_szekeret_a_valasztasok_elott#more13654778

 

Nézed, ahogy viszik a jelenedet és viszik a jövődet a susogós melegítőben bűzlő tahók

Nézem azt a zavaros tekintetet  a felpüffedt arcban. A nyúzott arcú nőt, aki mindenhez adja a nevét. Hogy félelemből, vagy gonoszságból, igazából nem érdekel. Nem érdekel, hogy csak gyáva, vagy romlott is. A széthízott testvér, a susogós melegítőben otthonos fater, a kicsi fiát hősnek látó anya, a vallási őrült, vagy más hitével házaló vérgeci fiú, a külföldön taníttatott, de se angolul, se magyarul helyesen írni nem képes lány, a sunyi tekintetű, mindenre kapható vő. Összeillenek. Milliárdosok. Nem hiszem, hogy valaha boldogok voltak és nem hiszem, hogy valaha boldogok lesznek.

Havonta 1000 kisbaba születik külföldön. Minden hatodik. Vagyis több, de ennyi gyereknek kértek magyar születési anyakönyvi kivonatot a szülők. És ott vannak, akiknek nem kértek és ott vannak, akik még itt születtek, de már elmentek innen a szüleikkel. A gyermekek hány százaléka? Húsz? Vagy több?

A munkaképes korúak hány százaléka ment el innen? Húsz? Vagy több?

https://kolozsvaros.com/2018/02/09/nezed-ahogy-viszik-a-jelenedet-es-viszik-a-jovodet-a-susogos-melegitoben-buzlo-tahok/

 

Kovács Zoltán felkonferálta volna a szerb miniszterelnököt, de azt se tudta, hogy hívják

A magyar kormány nemzetközi szóvivőjének nagyjából annyi feladata van, hogy tartsa a kapcsolatot a külföldi sajtóval, és celebrálja a nemzetközi sajtótájékoztatókat. Kovács Zoltánnak az első feladatba gyakran beletörik a bicskája, mint például legutóbb amikor Magyarországon nem működő szervezetekkel indokolt egy magyarországi törvényt, de a másodikkal idáig többnyire megbirkózott, egészen Ana Brnabic szerb miniszterelnök februári látogatásáig - neki Kovács a nevét sem tudta megjegyezni, de legalább amikor Andrej Babist akart volna mondani, még időben korrigált, és inkább elengedte a dolgot:

https://444.hu/2018/02/11/kovacs-zoltan-felkonferalta-volna-a-szerb-miniszterelnokot-de-azt-se-tudta-hogy-hivjak

 

Újabb Századvég-szerződés: óránként 31 ezret fizet a kormány tanácsadásért

Csak az idén egymilliárd-hatszázkilencvenötmillió-négyszázötvenezer forintért gyárthat tanulmányokat a kormánynak a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató a hvg.hu birtokába jutott szerződés szerint, amelyet még 2015 októberében kötött a két cég a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

http://hvg.hu/itthon/20170209_szazadveg_5milliardos_tanacsadoi_szerzodes

Lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép Moszkva közelében

A 65 utasnak és a hatfős személyzetnek nem volt esélye a túlélésre.

http://hvg.hu/vilag/20180211_Lezuhant_egy_orosz_utasszallito_repulogep_Moszkva_kozeleben

 

Merkel: Magas árat fizettünk a koalícióért

 

Magasat, de elfogadhatót – magyarázta pártja, a CDU nevében a német kancellár.

Agela Merkel a ZDF országos köztelevízónak adott interjúban azt mondta, fájdalmas veszteség a CDU számára a pénzügyminisztérium átadása a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD), de az alternatíva az lett volna, hogy a tárcák elosztásáról szóló vita miatt nem alakul meg a kormány, holott a koalíciós szerződés tartalmi kérdéseiről már megállapodtak. Ez vállalhatatlan lett volna a választók előtt – jelentette ki.

http://hvg.hu/vilag/20180211_merkel_magas_arat_fizettunk_a_koalicioert

Kiszivárgott, hogy privatizálná a nemzetközi űrállomást az USA

 

A föld kerül keringő laboratórium-komplexum, a ISS (International Space Station - Nemzetközi űrállomás) finanszírozását sokallja a Fehér Ház, ezért magánkézbe adnák 2025-re, írja a Wahington Post egy kiszivárgott belső NASA dokumentumra hivatkozva. 

Illetve még pontosabban csak 2024 végére teljesen abbahagynák az ISS finanszírozását. Ez nem azt jelenti a terv szerint, hogy az ISS-t felszámolják, lehetséges, hogy piaci szereplők az űrállomás egyes elemeit kereskedelmi célokra még tudnák használni. 

Hétfőn egyébként a NASA 150 millió dollárt (nagyjából 38,2 milliárd forintot) fog kérni a 2019-es amerikai költségvetésből erre a célra. Ezt évente növelnék azért, hogy az átadásra létrejöjjenek olyan piaci szereplők, akik át tudják venni az ISS-t, illetve az űrállomás is alkalmas legyen a majdani új típusú feladataira. 

 

https://index.hu/tech/2018/02/11/trump_privatizalna_a_nemzetkozi_urallomast/

Nagy Attila Tibor: Karácsony felrázta a szocialistákat

Belső csaták utáni szocialista kongresszus. Elemzés a Méltányosságtól.

Mosoly, derű, zene, kis tánc, győzelmi jel az MSZP kongresszusának végén a színpadon. Mintha minden rendben volna. Mintha nem lett volna hosszas, időnként kemény vita a párt előző napi választmányi ülésén. Ám az alapvetően jól megrendezett kongresszus sem feledteti: az MSZP továbbra is nehéz napokat él.

Karácsony Gergely 2017. év végi megjelenése fordulat a párt hangulatában.Botka László korábbi miniszterelnök-jelölt népszerűségvesztés miatti lemondása már-már temetői hangulatot hozott, azóta felcsillant a remény: ha győzelmet nem arat is a párt, de legalább megakadályozható a fideszes parlamenti kétharmad, sőt akár a feles többség is.

A Párbeszéd társelnöke az utóbbi hetek országjárásainképes volt kicsit felrázni a szocialista párttagokat és szimpatizánsokat.

 

https://24.hu/poszt-itt/2018/02/11/nagy-attila-tibor-karacsony-felrazta-a-szocialistakat/

Belemukkant a kormány az OLAF-botrányba

Mostanra odáig jutottunk, hogy a kormánynak nincs álláspontja az OLAF-ügyről. Tuzson Bence szóvivő vasárnap egy sajtótájékoztatón hosszas kérdezésre végül azt mondta,

Magát a jelentést egészen addig nem szeretnénk kommentálni, amíg az Európai Bizottság nem alakította ki ezzel kapcsolatban az álláspontját, és amíg ilyen álláspont nincsen, addig a kormánynak is csak az a határozott álláspontja, hogy mindenkinek – tulajdonosi szerkezettől függetlenül, igazgatósági tagságtól függetlenül – törvényesen kell eljárnia. Azokat az ügyeket, amiket egyszer már megvizsgáltak, meg lehet vizsgálni még egyszer, természetesen állunk elébe, kampány van, de a törvényességhez természetesen nem férhet kétség.

 

https://24.hu/belfold/2018/02/11/belemukkant-a-kormany-az-olaf-botranyba/

Kiéheztetési és fojtogatási műveleteket szorgalmaznak

Alapos tájékoztatásban részesíti a brüsszeli politikusokat a spekuláns hazánk ellen is szankciókat követelő nemzetközi szervezete, a Liberties

Magyar Hírlap

Egy Soros-féle nemzetközi szervezet, a Liberties előzetesen felkészítette az Európai Parlament múlt heti, a magyar NGO-k sanyarú sorsát is taglaló plenáris ülésén részt vevő, a spekulánssal szimpatizáló képviselőket – derül ki a lapunk által megismert dokumentumokból.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/110527/Kieheztetesi_es_fojtogatasi_muveleteket_szorgalmaznak

Őry Mariann Világfalu kvótapolgárai

Álláspont. Belátni a tévedéseinket fontos erény a politikában is

Magyar Hírlap

Ha egy terv annyira rossz, hogy egy eleve téves alaptétel megvalósítása teljes kudarcba fullad, akkor érdemes alternatív megoldások után nézni. Nem szégyen újratervezni, nem szégyen bocsánatot kérni. Az uniós döntéshozatalban mintha nem ezek az elvek érvényesülnének mostanában.

A menedékkérők elosztására vonatkozó kvótarendszer alapötlete is egy téves valóságértelmezésre épült – hogy szépen fogalmazzunk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/110525/Vilagfalu_kvotapolgarai

Felföldi Zoltán Levél Karácsony Gergelynek

Gergő, hagyd az egészet a francba! Mire jutsz a miniszterelnökség-jelöltséggel?

Magyar Hírlap

Kedves Gergő!

A minap a könyvespolcomat rendezgettem, és kezembe került a Szekfű Gyula által szerkesztett, Mi a magyar? című, 1939-ben megjelent kötet, amelyben a kor mértékadó magyar gondolkodói elmélkedtek magyarságról, és próbálták megválaszolni a címben feltett kérdést. A könyvet tőled kaptam 1997-ben. Különös egybeesés, hogy ez most történt, amikor hivatalosan is az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjévé választottak Téged, amihez, nem tudom, hogy inkább gratuláljak, vagy inkább részvétemet fejezzem ki. Gondolom, ha megkérdezném Tőled, melyik illik inkább a helyzethez, Te is hezitálnál.

Mindig is klasszikus értelmiségi figura voltál. Sokat olvasó, gondolkodó és elemző, filozofálgató, a gyakorlati feladatoktól inkább húzódozó, későn fekvő és későn kelő szociológushallgató, aki ebédidőben reggelizett. Aki, ha kellett, vállalt magára feladatokat. Különösen akkor, ha senki nem volt, aki egy adott feladatot elvállaljon. Emlékszel? Így lettél a felvételi bizottság elnöke. Mert nem volt más FEB-tag, aki az elnökséget elvállalta volna. Mintha analóg helyzet lenne a mostani jelöltségeddel. Azzal a különbséggel, hogy akkor egy jó csapattal dolgoztál együtt. De most? Kik vannak a csapatban? Andor Laci, akinek fundamentalista marxista nézetein a kilencvenes években az egész szakkollégiumi mozgalom mosolygott? Vértes András, aki szintén a kilencvenes évek közepén egy középszerű mosóporügynökként egyetemi hallgatókat próbált beszervezni a saját Amway-hálózatába? Vagy a nagy sértődöttségében a damaszkuszi úton visszafelé közlekedő Mellár Tamás? 

http://magyarhirlap.hu/cikk/110512/Level_Karacsony_Gergelynek

Egy hódmezővásárhelyi lelkipásztor végre kimondta: semmi helye nincs a templomban a politikának

Azért van egy kis csavar a történetben.

a nem is a január közepén történt eset kapcsán, de végül akadt egy hódmezővásárhelyi egyházi vezető, aki a napokban nyíltan kimondta: nincs helye a kampánynak a templomon belül. Major Istvánné, a Hódmezővásárhely-Újtemplomi Református Egyházközség lelkipásztora ezt azután írta le egy nyílt levélben, hogy a városban néhány napja megforduló Hadházy Ákos Facebook-oldalán posztolt néhány fotót egy siralmas állapotban lévő vásárhelyi templomról. Az LMP társelnöke felidézte: ebben a templomban keresztelték meg, és reméli, nem azért nincs jobb állapotban, mert az ottani „lelkésznő nem hajlandó a Fidesz mellett kampányolni”.

A lelkipásztor nyílt levelét a helyi Vásárhely24 is közölte, ebben Major Istvánné először arra kérte Hadházyt, hogy „ne használja kampánycélra az Újtemplomot”, de ami a lényeg, leírta, hogy mit nem szabad csinálni egy templomban:

„Az istentisztelet nevében is hordozza, hogy az minek az alkalma: a keresztyén emberek közösségének összejövetele Isten igéjének hallgatására és hálaadásra. A prédikáció Jézus Krisztus tanításának magyarázata a Bibliából, hogy azt megélhessük a hétköznapokban. Ezért a református templomban nincs jelen semmilyen kampány.”

A levél végén egyébként megjegyezte a lelkipásztor, hogy reméli: idén tavasszal egy pályázati forrásból elkezdődhet a templom felújítása.

http://magyarnarancs.hu/belpol/egy-hodmezovasarhelyi-lelkipasztor-vegre-kimondta-semmi-helye-nincs-a-templomban-a-politikanak-109273

Macron nemzeti konzultációt indít, de egyáltalán nem olyat, amilyet Orbán Viktor

Javult az iszlám megítélése Franciaországban, ahol a társadalom 56 százaléka szerint ez a vallás összeegyeztethető a demokrácia értékeivel, míg 2016-ban csak 44 százalék gondolta ezt – derül ki az Ifop közvélemény-kutató intézet felmérésből, amelyet a Le Journal du Dimanche (JDD) című, vasárnap megjelenő hetilap ismertetett.

A felmérés abból az alkalomból készült, hogy Emmanuel Macron nemzeti konzultációt javasol „az alapok letétele az iszlám franciaországi megszervezésére”. „A módszerem, hogy lépésről lépésre haladjunk a témában – mondta az elnök a JDD-nek adott interjúban. – Addig nem teszek konkrét javaslatot, amíg a munka nem ért véget” – tette hozzá.

„Értelmiségiekkel és egyetemi tanárokkal, valamennyi vallás képviselőjével találkozom, mert úgy vélem, hogy a történelmünkből kell alapvetően merítenünk, a katolikusok és a protestánsok történetéből” – hangsúlyozta Emmanuel Macron számos intézményt sorolva, amelyek kezdeményezéseket tettek az iszlám vallás integrálása érdekében. – 2018 első felében szeretném letenni az iszlám franciaországi megszervezésének alapköveit” – jelentette ki az államfő.

http://magyarnarancs.hu/kulpol/macron-nemzeti-konzultaciot-indit-de-kozel-sem-olyat-amilyet-orban-viktor-109272

Szegvári Katalin