2018, december 7 - 07:48 Sajtószemle

Kampány indult Habonyék médiája ellen Szlovéniában

Annyira gyűlöletkeltő és rasszista Habonyék szlovén tévéje és újságja, hogy kampány indult: felelős cég ne hirdessen náluk. Az ügyben már a miniszterelnök is kiállt a gyűlöletbeszéd ellen, és van olyan nagyvállalat, mely visszavonta hirdetéseit az érintett helyekről.

Ahogy arról a Magyar Narancs többször is beszámolt, Habony Árpád és a hozzá köthető üzleti kör – elsősorban a volt köztévés Schatz Péter – jelentős összegeket költöttek arra, hogy újságot és tévét vásároljanak Szlovéniában.

Azt, hogy milyen pénzből történt mindez, nem teljesen tiszta (Mészáros Lőrinc üzlettársa, Varga Károly készpénzben fizette ki a vételár jelentős részét), az viszont biztos, hogy az üzlettel a szlovén szélsőjobb vezére, Janez Janša járt jól. Janša és Orbán Viktor jó barátok, és Habonyék pont azokban a médiacégekben szereztek jelentős tulajdont, amelyben tulajdonostársuk Janša pártja az SDS, vagy a párthoz szorosan kötődő emberek.

Ilyen a Habony és Schatz tulajdonában álló hírcsatorna, a Nova24Tv valamint a Demokracija című hetilap kiadója, ahol Schatz tulajdonos. A két sajtótermék már az idei választási kampányból is kivette a részét, nemcsak a „kötelező” migránsozással: saját közösségi média felületeiken fizetett hirdetésként osztották tovább az SDS kampányvideóit, annak ellenére, hogy ez a gyakorlat Szlovéniában törvényellenes.

 

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/kampany-indult-habonyek-mediaja-ellen-szloveniaban-115550

Addig gyűlölködött a Habony-média Szlovéniában, hogy kampány indult ellenük

 Hatásukra a Samsung már visszavonta hirdetéseit a Nova24Tv-ből, és ugyanezt tervezi az A1 osztrák telekomcég."

A Citizen D nevű civil szervezet szerint feltűnő, hogy az állami telekomcég, a Telekom Slovenija azután kezdett hirdetni a Nova24TV-n, hogy a csatorna felhagyott a cégről szóló oknyomozó riportokkal. Azt írják, egy állami cég nem engedheti meg magának, hogy egy ennyire pártos (ellenzéki!), raádásul álhírekkel operáló csatornán népszerűsítse magát. A Citizen D azt vívta ki az akcióval, hogy már ellenük is dolgozik a Nova24TV, lejárató anyagokat készítenek róluk.

Hasonló kampányt indított a kirekesztő médiumok ellen a Danes je nov dan (A mai egy új nap) nevű civil szervezet, ők viszont nemcsak a Telekom Sloveniját célozzák, hanem más nagy vállalatokat is, akik a Habony-féle szlovén - rasszistának, homofóbnak, szexistának és kirekesztőnek titulált - csatornákon hirdetnek. Hatásukra a Samsung már visszavonta hirdetéseit a Nova24Tv-ből, és ugyanezt  tervezi az A1 osztrák telekomcég.

A civilek a Narancs kérdésére küldtek néhány beszédes (és ismerős) címet is a helyi Habony-nyilvánosságból:

https://444.hu/2018/12/05/addig-gyulolkodott-a-habony-media-szloveniaban-hogy-kampany-indult-ellenuk

„A zsarnokok mindig meghalnak” - Világhírű történész ír Trumpról, Putyinról és Orbánról

Pár napja jelent meg az a Timothy Snyder által jegyzett publicisztika a New York Timesban, amely a magyar miniszterelnököt – Erdogan, Putyin és Trump társaságában - a demokrácia ellenségének állítja be. És el is mondja, mekkora veszélyt jelentenek ezek a személyek.

Az ismert történész az „Autokratizmus gyáva arca” címmel jegyezte írását, amely gondolatot természetesen írásában is képviseli. Az erős vezetők által képviselt személyi kultusz szerinte ugyanis egy olyan hatalomgyakorlási forma, amely alapvetően gyáva, lévén menekül a valóságtól, és nem mer szembenézni azzal, helyette viszont a sebezhetetlen vezető mítoszát nyújtja támogatóinak.

Csakhogy – véli Synder – az ilyen rendszerek sohasem az embereket képviselik, hanem az várják el tőlünk, hogy „abban higgyünk, amiben a vezető szeretné, hogy higgyünk.”

-         „A demokráciából a személyi kultuszba történő átmenet épp a vezetővel kezdődik, aki folyton hazudni akar nekünk”

-         „Az átmenet pedig akkor fejeződik be, amikor már az emberek nem tudják megkülönböztetni a tényeket az érzéseiktől.”

Ez alapján természetesen mindenki felteheti a kérdés, hogy nálunk mennyire történt meg az átmenet, de mielőtt ezen túl sokat merengenénk, máris jön egy külön bekezdés Orbán Viktorról! A magyar miniszterelnök ugyanis Soros György támadójaként, hazug antiszemita összeesküvéselmélet- terjesztőként van jelen a cikkben. Neki ugyanis ez a hazugságszérumja, a történész szerint.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/a-zsarnokok-mindig-meghalnak-vilaghiru-tortenesz-ir-trumprol-putyinrol-es-orbanrol-115622

Kásler szerint az Orbán-rendszer veri Mátyás királyt, de még a kiegyezés utáni szép időket is!

A miniszter azt követően adott rövid nyilatkozatot, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában fogadta a Liget Budapest Projekt szakmai vezetőit, miután a Néprajzi Múzeum új épülete hétfőn elnyerte a világ legjobb középülete és az Európa legjobb középülete díjat is az International Property Awards (IPA) versenyén Londonban.Kásler Miklós kiemelte: Magyarországon elképesztő, eddig soha nem látott fejlesztések zajlanak, az egészségügy területén 500 milliárd forintból felépült a vidéki kórházi rendszer, 700 milliárd forintból elindult a budapesti fejlesztések sorozata, a kultúra területén olyan támogatások vannak, beruházások zajlanak, amelyek „sem Mátyás király uralkodása alatt, sem a kiegyezés után nem történtek meg”. Magyarországon zajlik Európa legnagyobb kulturális beruházása is, büszkék vagyunk a magyar sikerekre - emelte ki Kásler Miklós.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/kasler-szerint-az-orban-rendszer-veri-matyas-kiralyt-de-meg-a-kiegyezes-utani-szep-idoket-is-115626

Válság a Honvédkórházban: a radiológushiány miatt halhatott meg egy beteg

Nincs egy hónapja, hogy megírtuk: betegéleteket veszélyeztet nap mint nap a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyének radiológushiánya. A hétvégén elhunyt egy beteg, egy középkorú nő, akit háromszor szállítottak oda-vissza a két telephely között, mire kiderült, hogy mi a gond, már nem érte meg a műtétet.

https://hvg.hu/itthon/20181206_hovedkorhaz_radiologus_elhunyt_beteg

Amal Clooney Észak-Koreával egy lapon említette Magyarországot

Donald Trump  zöld utat ad az autokrata rezsimeknek – mondta az ENSZ-ből tudósító újságírók díjátadó ünnepségén Amal Clooney. Az emberi jogi ügyvéd kritizálta az amerikai elnököt azért, amiért az emberek ellenségének hívta az újságírókat, és hozzátette azt is, hogy párhuzam vonható Trump retorikája és a populizmus népszerűségének emelkedése között.

A Telegraph tudósítása szerint Amal Clooney hozzátette azt is, hogy

Trump negatív hatása nem csak Mianmarban, de a többi autokrata rezsimben is érezhető, például Észak-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Magyarországon, Törökországban és Brazíliában.

Az emberi jogi ügyvéd kijelentette: „Nagyon sok ügyem során láttam, ahogy újságírókat és az ellenzék tagjait kíméletlenül célba veszik, hogy ne tudják bírálni a kormányt.”

Clooney beszélt a meggyilkolt szaúd-arábiai újságíróról, Dzsamál Hasogdzsiról is, illetve arról a két újságíróról, Wa Lone-ról és Kyaw Soe Oo-ról, akiket Mianmarban börtönöztek be.

https://24.hu/kulfold/2018/12/06/amal-clooney-magyarorszag-autokracia/

Előbb visszatérhet a CEU, mint a kormány gondolná

Az uniós jogszabályok alapján a Közép-európai Egyetem (CEU) a bécsi campus indulása után akár Budapestre is visszahozhatja amerikai képzéseit. Az Európai Unió alapszabadságai közé tartozik ugyanis a szolgáltatások szabad áramlása, s jogi értelemben szolgáltatásnak minősülnek az olyan felsőoktatási képzések is, amelyeket magánforrásokból, így például tandíjakból fedeznek. A tudományos kutatás, az oktatás és a vállalkozás szabadságát az EU Alapjogi Chartája is megerősíti.  Mindez azt jelenti, hogy ha Bécsben megkapja az akkreditációt az egyetem, akkor jogilag az összes uniós országban - tehát Magyarországon is - szolgáltathat.

https://nepszava.hu/3017576_elobb-visszaterhet-a-ceu-mint-a-kormany-gondolna

Nem szégyellte a fideszes politikus, hogy kivette a Mikulás kezéből az ajándékot, és ő adta oda a gyerekeknek

Sajnos több a Mikulás, mint a fideszes politikus, így nem minden gyerek annyira szerencsés, mint a hatvani kórházban fekvő betegek. Nekik ugyanis jutott egy kormánypárti képviselő, Szabó Zsolt, aki elvette a Mikulástól az ajándékot: videó

És ő adta oda azt a beteg gyerekeknek, igazán különlegessé téve az eseményt, hiszen a Mikulással évente találkozhatnak, de ilyen nagyvonalú honatyával nem. Hacsak óvodában nem találkoztak már vele, vagy frakciótársaival az elmúlt években.

https://444.hu/2018/12/05/nem-szegyellte-a-fideszes-politikus-hogy-kivette-a-mikulas-kezebol-az-ajandekot-es-o-adta-oda-a-gyerekeknek

A négyötöd elutasítja a rabszolgatörvényt, nem ment át a Fidesz üzenete

A Policy Agenda megkérdezte az aktív korú munkavállalói réteget, hogy szerintük ez a törvénymódosítás milyen hatással lesz a Fidesz politikai megítélésére („Ez a lépés a kormánypártok számára politikai szempontból milyen…”).

A többség – azaz 51% – szerint a törvényjavaslat károkat okoz a Fidesz számára, míg 31%-uk gondolja, hogy nyereséggel jár.

Érdemes ezeket az arányokat összehasonlítani azzal, hogy 83%-uk elutasítja a javaslatot. Ugyanis ebből az látszik, hogy a válaszadók jelentős része azt gondolja, még ez az intézkedés is pozitív hatással lesz a kormánypárt megítélésére. Úgy érzik olyan a politikai helyzet, hogy az alapvetően népszerűtlen intézkedésekre is jól reagál a társadalom.

A szakszervezetek demonstrációt szerveznek a törvény elfogadása előtt. A megkérdezettek 81%-a támogatja ebben a szakszervezeteket, mindössze 11%-uk van ellene, míg 8%-uk nem tudott véleményt formálni a kérdésben.

(A kutatás 18-60 év közöttiek körében készült reprezentatív mintán, 600 fő válaszai alapján. Az adatfelvétel ideje 2018. december 4-5.)

https://zoom.hu/hir/2018/12/06/a-negyotod-elutasitja-a-rabszolgatorvenyt-nem-ment-at-a-fidesz-uzenete

Rabszolgatörvény: 100 ezer forintot is bukhatnak az egészségügyi dolgozók, ők is tüntetnek

 

Eleshetnek az önkéntes túlmunka utáni pótléktól, ezért az ágazatot képviselő szakszervezet az utcára hívja a kollégákat.

https://zoom.hu/hir/2018/12/06/rabszolgatorveny-100-ezer-forintot-is-bukhatnak-az-egeszsegugyi-dolgozok-ok-is-tuntetnek/

A valóság ezzel szemben az, hogy nemzetstratégiai közérdek

Kormányhatározatban minősítette nemzetstratégiai jelentőségűnek a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány összeolvadását Orbán Viktor. A lépést számos kritikus hang azzal magyarázza, hogy a miniszterelnök így vonja ki az ügyletet a legendásan éber figyelmű Gazdasági Versenyhivatal hatásköre alól, mások egyenesen azt feszegetik, hogy a Tiborczék elleni nyomozás leállítása után ez is újabb példája annak, hogy Orbán Viktor és köre a törvények felett áll.

Az érintett lapok utóbbi hónapokban mutatott teljesítményét végignézve pedig pontosan látszik, hogy ami itt folyik, az minden magyar érdeke.

Valótlanul állították, de nemzetstratégiai okból

íme a példák

https://444.hu/2018/12/06/a-valosag-ezzel-szemben-az-hogy-nemzetstrategiai-kozerdek

Meghátrál a Fidesz: jelentős ponton módosulhat a "rabszolgatörvény"

Jelentős pontokon módosítaná az Országgyűlés fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottsága a rabszolgatörvényként elhíresült törvényjavaslatot. A dolog pikantériája, hogy a bizottság tagja az eredeti törvényjavaslatot benyújtó Szatmáry Kristóf fideszes politikus is, aki így a saját tervezetéből hátrálhat ki.

A bizottság három fő változást javasol az eredeti tervezethez képest:

·         Az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehet előírni, amivel pontosabban behatárolják azt a kört, akit ez érint. A korábbi tervezet alapján gyakorlatilag bárkit túlóráztathattak volna egész évben, így viszont a nagyobb cégeknél dolgozókat érintheti a módosítás.

·         Havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának a törvényben azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, vagy idénymunkások.

·         A beosztástól csak írásbeli kérésre lehet eltérni.

A törvényjavaslat másik vitatott pontja azonban, a 36 hónapos elszámolási keret lehetősége nem változik.

https://hvg.hu/itthon/20181206_Fidesz_rabszolgatorveny_tulora_kosa#rss

Újabb csavar a „rabszolgatörvénynél”: mégsem annyira hátrál meg a Fidesz

A törvényalkotási bizottság által szerda este benyújtott szöveg alapján már nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra.

Az országgyűlés törvényalkotási főbizottsága nem engedi, hogy túlzottan enyhítsék a túlóráztatás lehetőségét kiterjesztő törvényjavaslatot. Az egyébként szintén kormánypárti többségű vállalkozásfejlesztési bizottság kedden úgy látszott, mintha meghátrálna, de a parlamenti szavazás előtti végső szót kimondó törvényalkotási bizottság csütörtök este 20 óra 9 perckor benyújtott szövege eloszlatja az illúziókat: nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra. Szavazni erről fog jövő szerdán az országgyűlés, és minden bizonnyal el is fogadja.

https://hvg.hu/itthon/20181206_Ujabb_csavar_a_rabszolgatorvenynel_megsem_annyira_hatral_meg_a_Fidesz

Kínos baki maradt az Orbán-kormány "közérdekű" közleményében

Privátbankár.hu

A magyar kormány a jelek szerint annyira sietett a jobboldalinak mondott új médiabirodalom közérdekűvé nyilvánításával, hogy benne hagyott egy kínos hibát a közleményében.

Print és print

Mivel a „print média” és a „nyomtatott média” egy és ugyanaz, a közlemény lefordítva így szól: „közérdek fűződik Magyarországon a print és print médiakultúra megmentéséhez.”

A szöveg megalkotói feltehetően „print és online médiakultúrát” akartak írni, de eltévesztették, erre pedig más magyarázat nemigen jut eszünkbe, mint a sietség.

Bezárt lapok

Azt már csak lábjegyzetként tesszük hozzá, hogy miközben kormány a nyomtatott médiakultúra megmentésére hivatkozik, az új médiabirodalomba szintén betagozódó MediaWorks 2016 őszén bezárta a Népszabadságot (előbbi médium akkor még közvetetten Heinrich Pecina osztrák üzletember tulajdonában volt, aki később továbbadta azt Mészáros Lőrincnek).

A Magyar Nemzet és a Heti Válasz bezárásához pedig maga a kormány is hozzájárult az állami reklámpénzek elapasztásával. Ennyit a „print és nyomtatott médiakultúra” megmentéséről.

 

https://privatbankar.hu/vallalat/kinos-baki-maradt-az-orban-kormany-kozerdeku-kozlemenyeben-323285

Pénzelvonással bünteti a kormány az MTA-t

Közgyűlést tartott az MTA, itt kiderült, a kormány az MTA első negyedéves költségvetésének egy részét a kormány elvonja. Az MTA elfogadja, hogy bizottság alakuljon, amely átvilágítja a kutatási tevékenység terén a kutatóintézeteket. Az új helyzetben még nem tudja Lovász László, hogy fog működni az MTA.

Közgyűlést tartott az MTA, az eseményre hivatalos lett volna Palkovics László innovációs miniszter is, de végül nem jött el, csak a levelét olvasták fel. Egy másik eseményen viszont beszélt az akadémiáról és távolmaradásának okairól is, azért nem ment el az MTA rendkívüli közgyűlésére, mert a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek "méltatlanok az MTA közgyűléséhez és nem tartalmaznak olyan pontokat, amelyekkel az akadémia köztestületét terhelni kellene".

Hét éve volt legutoljára rendkívüli közgyűlés, akkor a kutatóhálózatokról döntött az MTA, ma is erről volt leginkább szó. Lovász László MTA-elnök azt mondja, megváltozott a vonatkozó törvény idén nyáron, és a költségvetési helyzet is változott. A közgyűlésen Lovász elmondta, mi zajlott a tárgyalásokon azóta. "Úgy számítotunk", hogy Palkovics László is eljön, és ismerteti az elképzeléseit a kutatóhálózati rendszer finanszírozását fenntartani. De nem jött el. Lovász nem tudja elfogadni Palkovics szavait arról, hogy a közgyűléshez méltatlan anyagok kerültek a közgyűlési tagok elé. Fontos lett volna, ha eljön.

https://hvg.hu/itthon/20181206_Penzelvonassal_bunteti_a_kormany_az_MTA

Az MTA közgyűlése nemet mondott Palkovics átalakítási terveire

Elutasította a Magyar Tudományos Akadémia rendkívüli közgyűlése a kormányzati terveket, amelyek a tudományos kutatási fejlesztési rendszer átalakítására vonatkoztak. A rendkívüli közgyűlés mindössze 22 ellenszavazattal fogadta el az erről szóló előterjesztést.

https://merce.hu/2018/12/06/az-mta-kozgyulese-nemet-mondott-palkovics-atalakitasi-terveire/

Megtaláltuk a letagadott másik honvédségi Falcont, ez már tényleg a kormánygép

Most már tényleg van kormánygépe Magyarországnak: a Zoom.hu kiderítette, hogy szemben azzal, amit eddig állított a kormány és a Honvédelmi Minisztérium (HM), nem egy, hanem két “business jet” repülőt is vásároltak. Míg az eddig elismert egyetlen légijármű katonai repülőgépként üzemel, a másik egyértelműen polgári gép, így is vette nyilvántartásba a Légügyi Hatóság, csak éppen egy HM-cég a tulajdonosa. Tehát:

·      van az augusztusban a HM kecskeméti repülőbázisára érkezett, 606-os katonai lajstromszámú, katonai jelzésű és csukaszürke katonai festésű Falcon 7X, amit a Honvédség állítása szerint szállító- és futárgépként használ, és éppen ma, december 6-án délelőtt is repülést végzett.

·      Van egy másik Falcon 7X is, amely az állami Légügyi Hivatal aktuális, december 3-i polgári légi jármű adatbázisában szerepel HA-LKX polgári lajstromjellel, a tulajdonosaként pedig a HM leánycége, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI) szerepel a papírokban.

https://zoom.hu/hir/2018/12/06/megtalaltuk-a-letagadott-masik-honvedsegi-falcont-ez-mar-tenyleg-a-kormanygep/

Többször pályázott sikertelenül, végül Handó Tünde segítségével nevezték ki Gulyás Gergely bátyját a Székesfehérvári Törvényszék bírójává

Kovács Zoltán végre feltette a kérdést: van-e egyáltalán bárki a The New York Times szerkesztőségében, aki beszél magyarul?

Ahogy kinevezték, munkához is látott a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Kovács Zoltán a The New York Times és a The Guardian Magyarországgal foglalkozó cikkére válaszolt szerda este az abouthungary.com oldalon.

A brit lap CEU-val foglalkozó írását az államtitkár azért kifogásolta, mert annak szerzője "véletlenül a Central European University egy volt professzora, és "gyászolja a szomorú napot, amikor a CEU-t kiszorították Magyarországról". Kovács amúgy a CEU-n szerezte diplomáját.

"Álmatlanul hánykolódik a magyarországi médiaegyensúly miatt,"

a The New York Times szerkesztősége, folytatja az államtitkár. Szerinte a lap azt állítja, hogy 

"Magyarországon jelenleg több száz kormánypárti hírforrás van, szemben azzal a harminceggyel, amennyi 2015-ben volt. De nem mondanak semmit viszont a meggyőző nézettségi aránnyal rendelkező magyar médiáról - beleértve a legnagyobb televíziós hírcsatornát és a legnagyobb online hírportált."

Kovács minden kérdések kérdésével zárja: 

"van-e egyáltalán olyan tagja a szerkesztőbizottságnak, aki beszél magyarul?"

 

https://444.hu/2018/12/06/kovacs-zoltan-vegre-feltette-a-kerdest-van-e-egyaltalan-barki-a-the-new-york-times-szerkesztosegeben-aki-beszel-magyarul

Tizenhat kötvényes papírjait vonták vissza utólag. Úgy néz ki, hogy a szír diktátor pénzembere és az orosz kémfőnök családja nincs közöttük

„Azokban az esetekben, amikor kiderült, hogy a letelepedési engedéllyel rendelkezők vonatkozásában nemzetbiztonsági kockázat állt fenn, az engedélyeket felülvizsgáltuk és vissza is vontuk”

Ezt Kontrát Károly belügyi államtitkár mondta a parlamentben  Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdésére idén október elején.

Vadai több olyan személy ügyét is felvetette, akikről a 444 és a Direkt36 közös nyomozásai állapították meg, hogy letelepedési kötvényhez jutottak Magyarországon. Köztük voltak:

https://444.hu/2018/12/06/tizenhat-kotvenyes-papirjait-vontak-vissza-utolag-ugy-nez-ki-hogy-a-szir-diktator-penzembere-es-az-orosz-kemfonok-csaladja-nincs-kozottuk

Telegraph: elhalaszthatják a Brexitet

Újabb forgatókönyvet dobott be a konzervatív lap arra az esetre, ha jövő kedden a brit parlament leszavazza az Egyesült Királyság kilépéséről szóló megállapodást, amire jó esély van.

Az EU felajánlhatja Theresa May-nek a Brexit elhalasztását, ha a jövő keddi szavazáson a brit parlament alsóháza elutasítja a szigetország kilépéséről szóló megállapodást – állítja a The Telegraph. A konzervatív londoni lap szerint a felajánlást a következő, jövő csütörtökön, a voksolás után két nappal kezdődő brüsszeli EU-csúcson tehetik meg a kormányfőnek.

https://hvg.hu/gazdasag/20181206_Telegraph_elhalaszthatjak_a_Brexitet

Tóta W.: Zsolti a vérzivatarban

Bayer Zsolt a kultúrharc poklában őrlődik: hülyékkel vonul Ady és a jövendő zsenijei ellen. És nem élvezi.

Zsúfolásig telt a Polgárok Háza, ahol Bayer Zsolt és Szakács Árpád könyvét mutatták be. Pedig a kötetben semmi más nincs, mint a két szerző közelmúltban megjelent cikkei egymás után. Aki követi a politikát, az már olvasta őket, aki meg nem követi, annak ez nem lesz érdekes olvasmány.

Gajdics vállalja, hogy tolmácsolja az ellenség szavait. Széles, népszínházi gesztusokkal, elváltoztatott hangon parodizálja a szemét libsiket, akik azt kérdezik – „aljasul” –, hogy na és hol az a jobbos kultúra, ami el van nyomva, és amit kiszorítanak holmi Oscar-, Nobel- meg mindenféle díjas hazaárulók. „Hol vannak a művek, ezt kérdezik, hogy egyet se tudtok mondani, és tudom, hogy ettől Árpi nagyon ideges tud lenni, úgyhogy át is adom a szót.”

Tűkön ülök, mert engem is nagyon érdekel, hogy végül is minek csinálnak helyet ezzel a rohammal. Értem Bayer dühét is, amikor azt kérdezi, arra vannak-e ők kárhoztatva, hogy a Libriben kizárólag Esterházy legyen az orruk alá tolva – de vajon mit szeretnének helyette?

De nem tudom meg. Szakács nem említ neveket, sem címeket. Arról kezd beszélni, hogy ő nagyon sok anyagot kap magánlevélben – ezalatt alighanem kortárs regényeket kell érteni –, ám azok szerzői félnek. Félnek a kulturális diktatúrától.

Ha jól értem a szavait, ott vannak az asztalfiókokban a nemzeti-keresztény fejlődésregények egy szebb korról, Magyarország felvirágzásáról, arról, ahogy az elnyomott fidelitasos szegénylegény végül megnyeri a közbeszerzést.

https://hvg.hu/kultura/20181206_Zsolti_a_verzivatarban

Figyelmeztetni akarták Izraelből Schmidt Máriát, de Netanjahu közbeszólt

Emlékeztetni akarták Schmidt Máriát, hogy Izrael ellenzi a történelemhamisítást, de Orbán szövetségese kimentette a fő történészt.

Az Axios ezzel kapcsolatban megjegyzi, a magyar kormány Izraelben egyeztetett a múzeum jövőjéről, az izraeli külügy pedig szorosan nyomon követi a folyamatokat, ráadásul fel akarták hívni Schmidt Mária figyelmét, hogy Izrael ellenzi a történelemhamisítást.

A tárcánál ugyanis attól tartottak, hogy a történész folytatja az eddigi gyakorlatát, ami szerint a népirtást csak németek követték el Magyarországon, abban a magyar nép nem vett részt. A figyelmeztetésből azonban nem lett semmi, közbelépett Benjamin Netanjahu, aki külön egyeztetést kezdeményezett. Csütörtökön Orbán két tanácsadója fog tárgyalni Netanjahu munkatársával, Reuven Azarral.

Az izraeli külügy nem lesz ott a megbeszélésen.

 

https://hvg.hu/itthon/20181206_Figyelmeztetni_akartak_Izraelbol_Schmidt_Mariat_de_Netanjahu_kozbeszolt

Orbán válaszlevele R. S. Laudernek: Ön a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem

“Magyarország kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az antiszemitizmus kérdésében. Kormányom fellépése, döntései nem hagynak kétséget afelől, hogy a magyar kormány a zsidó származású állampolgáraiért teljes felelősséget érez, és gondoskodik biztonságukról. Ön és szervezete erre az egyértelmű magyar kormányzati politikára a jövőben is számíthat” – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének; a válaszlevelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el az MTI-nek.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke néhány napja egy levélben arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy nyilvános ítélje el a Figyelő címlapján megjelent, szerinte antiszemita képet.

 

https://prokontra.hu/orban-valaszlevele-r-s-laudernek-on-a-sajtoszabadsag-korlatozasat-keri-tolem/

 

Orbán a HVG és a Magyar Narancs címlapját mellékelte a Zsidó Világkongresszus elnökének

Meglepetéssel olvasom, hogy Ön a szólás- és a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem. Az Ön iránt érzett minden tiszteletem ellenére sem áll módomban az efféle kéréseket teljesíteni. Ezt a levelet is csak a személyes ismeretségünk és az Ön iránt érzett tisztelet indokolta

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Csodálkozásomat fejezem ki azért is, mert mintha az Ön tolla csak akkor találna papírt, ha zsidó származású baloldali közéleti szereplő kerül egy vita középpontjába. Ám még sosem kaptam Öntől levelet, amikor a kormányzattal együttműködő vagy jobboldali érzelmű zsidó származású állampolgár került hasonló helyzetbe. Ennek beszédes példáit mellékelten küldöm

– írta Orbán Viktor, aki sajtófőnöke tájékoztatása szerint a HVG hetilap és a Magyar Narancs egy-egy korábbi számának címlapját mellékelte leveléhez.

Innen, Budapestről nehéz megérteni az Ön magyar közéletben mutatott egyértelmű baloldali-liberális elfogultságát. Magam is bizonytalan vagyok, hogy levelét politikai iratnak vagy a magyarországi zsidóság melletti kiállásként értelmezzem. Ha utóbbiról van szó, akkor köszönet érte. Még ha okafogyott is

 

https://24.hu/belfold/2018/12/06/zsido-vilagkongresszus-felszolitas-orban-viktor-valasz/

Kásler előbb kikérdezte Prőhlét a Tanácsköztársaságról, majd kirúgta

Mindössze egyszer találkoztak, de az emlékezetes beszélgetés volt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum éléről október elején váratlanul kirúgott Prőhle Gergely volt az ATV Egyenes beszéd c. műsorának vendége, ott osztotta meg a közvéleménnyel, hogy mindössze egyszer találkozott Kásler Miklóssal, a miniszter akkor is a Tanácsköztársaságról kérdezte.

A kirúgott intézetvezető azt mondta, semmit sem csinálnak másképp, ugyanis „mindig a legjobb meggyőződésem és a józan, otthonról hozott ízlésvilágom szerint csináltam mindent az életben. Itt is azt gondoltam, hogy egy közintézménynek úgy kell működnie, ahogy én azt működtettem.”

Prőhlét a közelmúltban ismét megválasztották a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjévé, ami szerinte abszurd, őt mint egy történelmi egyház világi vezetőjét olyan vádak érik, hogy a Tanácsköztársaságot támogatná.

 

https://hvg.hu/itthon/20181206_Kasler_elobb_kikerdezte_Prohlet_a_Tanacskoztarsasagrol_majd_kirugta

A CSEREPADRA SEM!

Kiss Gergely Magyar Idők

 

Évekkel ezelőtt egy magyar milliárdos üzletember elbocsátotta az egyik cégének vezetőjét. Azért, mert az minden ötletét azzal hárította el, hogy az kivitelezhetetlen. A tulajdonos ezt idővel megelégelte, majd közölte az illetővel: ha ő annak idején úgy állt volna az élethez, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, akkor bizony nemhogy egymillió forintot, de egy fityinget sem tudott volna megkeresni.

Ez jutott eszembe a balliberális politikusok és szakértőik megnyilatkozásairól. Hányszor, de hányszor hallottuk tőlük, hogy az Orbán-kormány legfeljebb az ország romba döntéséhez ért! Emlékezzünk csak: a rezsit nem lehet csökkenteni, mert a közműcégek tönkremennek, a vezetékek leszakadnak és veszélybe kerül a lakosság ellátása. Aztán történt, ami történt. A lépés sikeres és eredményes volt. Nemegyszer rio­gattak azzal is, hogy ilyen ütemben nem lehet mérsékelni az alapkamatot, mert így még az inflációt sem sikerül majd kordában tartani. Ehhez képest sorozatban vágott a monetáris tanács, és lám, az infláció nemhogy elszállt volna, hanem valósággal eltűnt.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/a-cserepadra-sem-3737306/

NINCS MÁSIK INDEX, DE IGÉNY LENNE RÁ

Apáti Bence Magyar Idők

 

Nincs másik Index! – harsogja hónapok óta a majdnem mindentől és mindenkitől független Index.hu. Meg persze sok mást is. Például hogy Magyarországon tombol az antiszemitizmus. Legutóbb például arról írt a független-objektív Index, hogy már Izraelben is aggódnak a fokozódó antiszemitizmus miatt. Az ok a Figyelő hetilap címlapja. A címlapon a Mazsihisz elnöke látható, körülötte húszezresek röpködnek.

Ami azért különösen pikáns, mert arról meg tiszta erőből hallgatnak, amikor Izrael miniszterelnöke amiatt hálálkodik Orbán Viktornak, amiért megvédi Európát a túlnyomórészt antiszemita, Izrael-ellenes migránsok áradatától. Érdekes módon a majdnem mindentől független Index figyelmét az is elkerülte, hogy a Magyar Narancs nem is olyan régen a Figyelő címlapjához a megszólalásig hasonló borítóval rukkolt elő. Azon Köves Slomó szerepelt, aki tudvalevő, hogy nem támadja, hanem éppenséggel támogatja a kormány migrációs politikáját.

No de azzal a címlappal nem volt semmi baj. Az nem a „legalantasabb”, a vészkorszakot idéző reflexekre épített, az természetesen mindössze egy igazán briliáns és innovatív címlap volt, nem volt benne felfedezhető antiszemita utalás, csak a vegytiszta igazságot mutatta be, különben is orbántakarodj, meg egy igazi demokratának kutya kötelessége Orbán minden bizalmasát kilőni, hiszen csak így fog felépülni egy új és szabad Magyarország.

https://magyaridok.hu/velemeny/nincs-masik-index-de-igeny-lenne-ra-3736559/

RABSZOLGASORS ELLENZÉKI MÓDRA

Ráth Orsolya Magyar Idők

 

Minden jel arra utal, hogy túlságosan sokszor kapcsolták be a televíziót a nyolcvanas évek közepén a baloldali, illetve balliberális pártok jelenlegi arcai. Nem, tényleg nem a gyakorta sugárzott Kisvakond kalandjai című csehszlovák rajzfilm tapasztotta őket képernyő elé annak idején, közülük azt bizonyára csupán Demszky Gábor követhette élénk figyelemmel, hogy az abból szerzett tudását jóval később, a 4-es metró építésének projektjével összefüggésben kamatoztathassa. A szóban forgó mesefiguránál ugyanis mindig volt egy kis lapát, a rossz, illetve nem is annyira rossz nyelvek pedig azt gyanítják, hogy az egykori főpolgármester éppen tőle tanulhatott meg lapátolni, egészen pontosan kilapátolni.

Az ellenzéki politikusok nagy többsége szintén a tévét bámulhatta még anno 1986-ban, csak éppen bennük a Rabszolgasors című brazil szappanopera, ha úgy valakinek jobban beugrik, Isaura, a rabszolgalány története hagyhatott eléggé mély nyomokat, mivel úgy tűnik, a látottaktól azóta sem bírnak elvonatkoztatni. Mint ismert, a telenovella vetítésének idején az a városi legenda keringett, hogy egyesek gyűjtést indítottak a fiktív főhős felszabadítására, mert szentül hitték, hogy amit a szappanoperában látnak, az maga a valóság.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/rabszolgasors-ellenzeki-modra-3717398/

 

Törvénytelenségek és súlyos alapjogsértések miatt az Alkotmánybírósághoz fordul a MÚOSZ a Fidesz médiaalapítványa ügyében

A tegnapi napon kiderült, hogy a kormány a közelmúltban létrehozott, egész Európában példátlan méretű és piaci befolyású pártmédia-holdingot a közérdekűvé nyilvánítás ürügyén ki akarja vonni a versenyhivatali és a médiahatósági engedélyezési eljárása alól – írja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). Közleményük szerint

ez a lépés törvénytelen, és súlyosan sérti a pártatlan és sokszínű tájékozódás biztosításának alkotmányos követelményét, valamint a média- és a versenytörvény tételes előírásait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A MÚOSZ állásfoglalása szerint a hatósági ellenőrzés kikerülését célzó kormányzati trükk nyílt beismerése annak, hogy a – legalábbis a megyei lapok és az országos rádiók piacán mindenképpen – monopolhelyzetű médiamamut, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány a vonatkozó törvények betartása esetén semmiképpen sem mehetne át a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szűrőjén. A MÚOSZ egyébként már korábban a média- és a versenyhatósághoz fordult, kérve az ügylet vizsgálatát.

A testület álláspontja az, hogy a szabad és független tájékoztatás az ország összes állampolgárának érdeke, ellenben a mindent maga alá gyűrő pártsajtó-cég megteremtése nem közügy, sőt, ellentétes a közérdekkel.

https://168ora.hu/itthon/torvenytelensegek-es-sulyos-alapjogsertesek-miatt-az-alkotmanybirosaghoz-fordul-a-muosz-a-fidesz-mediaalapitvanya-ugyeben-160221

 

Már 25 milliárd forintnyi orosz hitelt lehívott a kormány a paksi bővítéshez

Az eddig igazol 98 millió eurós költségek 80 százalékát,

78 millió eurót (25 milliárd forintot) hívott le a kormány a paksi bővítés finanszírozó orosz hitelből,

árulta el Szél Bernadett kérdésére az atomerőmű-ügyi tárca nélküli miniszter. Süli János válaszában hozzátette:a magyar fél élt a kedvező pénzpiaci feltételekkel,

és a teljes összeget előtörlesztette Moszkvának úgy, hogy kedvezőbb kamatozású kölcsönt vettek fel helyette.

Így jelenleg nem tartozik a magyar állam egy fillérrel sem Oroszországnak.

https://444.hu/2018/12/06/mar-25-milliard-forintnyi-orosz-hitelt-lehivott-a-kormany-a-paksi-boviteshez

 

Durva jogsértések sorozata a CEU elűzése, súlyos árat fizet majd Magyarország Orbán Viktor hadjáratáért

Az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás az Európai Unió Bíróságán – ha a budapesti kormányzat nem változtat a CEU- (és Soros-) ellenes politikáján – az első fordulóban egészen bizonyosan a magyar állam elmarasztalásával, a második fordulóban pedig egy korántsem jelképes összegű bírság kiszabásával fog végződni – ezt állapította meg Valki László nemzetközi jogász (professor emeritus, ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszék) részletes elemzésében, amely a lex CEU nemzetközi jogi megfelelőségét, pontosabban a jogsértések sorát elemzi részletesen.

A professor emeritus által összeállított, „A lex CEU és a nemzetközi jog normái" című tanulmány, amely az ELTE jogi karán tavasszal rendezett konferencián elhangzott előadás alapján készült, jogászi alapossággal vizsgálja meg a felsőoktatási törvény tavalyi módosításának a hatásait, így felidézi azokat a magyarországi és nemzetközi reakciókat, amelyek a lex CEU egyetlen nap alatt történt elfogadását, majd pedig kihirdetését követték. A  diplomáciai vihart kavaró jogszabályt az Európa Tanács alkotmányjogi szerve, a Velencei Bizottság (VB), valamint az Európai Bizottság is megvizsgálta. Ugyan az Orbán-kormány később egy apróbb módosítással kitolta a határidőt, ezzel idén év végéig biztosítva – legalább papíron – határidőt a Közép-európai Egyetemnek (CEU), valójában ennek a határidőnek fikarcnyi köze sem volt ahhoz, hogy 

Orbán Viktornak és kormányának végül sikerült elüldözni a legsikeresebb magyar egyetemet Budapestről.

https://168ora.hu/kulfold/durva-jogsertesek-sorozata-a-ceu-eluzese-sulyos-arat-fizet-majd-magyarorszag-orban-viktor-hadjarataert-160167

 

Bán Károly Keresztapák

Álláspont. Fővárosi hírlapíróként magam is úgy gondoltam sokáig, hogy a nagyhatalmak alkufolyamatában ránk köszöntő rendszerváltoztatás végleg betesz a Kádár-rendszernek

Magyar Hírlap

Közben Szegedről, Magyarország harmadik legnagyobb városáról nem sejthettük, hogy testvérvárosa valójában Nápoly lehetne, a Camorra egyik fészke. 

A történteket nem ismerve, nem érzékelhettük, hogy a település polgármestere nem nagy formátumú városvezető, hanem csupán egy nagyhatalmú kiskirály, akitől még a politikai ellenfelei is rettegnek a köréje épülő kapcsolati védőburok miatt. Ameddig a Szeviép-ügy, a parkolóbotrány, a Mars téri kereskedők ingatlanjainak ledózerolásáról nem tudtunk semmit, nem gondolhattuk, hogy a Kádár-rendszer párturalma kismiska ahhoz képest, amilyen világot ezek az emberek Szegeden teremtettek. A városházán Botkától olyanok kapnak hivatalt, akinek hozzátartozója „véletlenül” az ügyészségen, a rendőrségen vagy a bíróságon tölt be vezető pozíciót. A város elítélt főjegyzőjének felesége a rendőrkapitányság munkatársa, a megyei bíróság elnökének volt férje a Mars téri dózerolás idején az önkormányzat jogi bizottsága vezetője, s azt javasolja, hogy a dózerolást minősítsék áthelyezésnek. A város vezető ügyészének ügyvéd felesége az önkormányzat ingatlankezelő cégének jogtanácsosa. A városi és megyei rendőrkapitány ajándék parkolóbérleteket kap, majd amikor esküjük alapján meg kellene védeniük a polgárok javait, inkább karhatalmat adnak Botkának a jogsértésekhez. 

A Cosa Nostra keresztapái csak álmodhattak ilyen világról.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/135449/Keresztapak

 

A kormány egy tollvonással taszította létbizonytalanságba a színházakat

Rettentő nehéz helyzetbe kerültek színházak, zenekarok és táncegyesületeket az előadó-művészeti tao hirtelen megszüntetésével. Egyes játszóhelyek és társulatok drasztikus jegyáremelésre kényszerülnek, előadásokat kénytelen lemondani, többen támogatói kampányt indítottak, és sokak számára még így sem garantált a túlélés. Rendkívül fontos lenne, hogy a kormány minél hamarabb lépjen valamit, amihez lehet igazodni, ám egyelőre csak homályos ígéretek hangzottak el.

A két fő probléma, ami sürgős orvoslást kíván:

  • A színházak, a zenekarok és táncegyüttesek a mai napig nem kaptak érdemi információt arról, milyen rendszer lép majd az eltörölt kultúrtao helyébe.
  • Még ennél is égetőbb kérdés, hogy a kormány pótolja-e – és ha igen, mikor és hogyan – az idei látogatottság után járó taoösszeget, amelyre a szervezetek joggal számítottak a 2019-es műsoruk összeállítása során, ám most elestek tőle.

A probléma számtalan szervezetet érint, köztük a nagy, önkormányzati fenntartású kőszínházakat is, mint a Katona József Színház, az Örkény Színház vagy a Vígszínház. Máté Gábor, a Katona igazgatója például már október végi interjúnkban arra figyelmeztetett, hogy a bevételük 20 százalékát jelentő taotámogatás eltörlése miatt akár a Kamra bezárására is kényszerülhetnek. Tarlós István a napokban azt nyilatkozta,hogy elégedetlen a döntéssel, és jelenleg L. Simon Lászlóval folytat tárgyalásokat az önkormányzati fenntartású színházak ügyéről és a taokérdés esetleges újranyitásáról. Ami azért különös, mert a fideszes képviselőnek hivatalosan nincs köze az ügyhöz, túl azon, hogy jó ideje vehemensen érvel a kultúrtao létezése ellen.

https://24.hu/kultura/2018/12/06/a-kormany-egy-tollvonassal-taszitotta-letbizonytalansagba-a-szinhazakat/

Orbitálisat kaszálhattak a paksi földfelvásárláson a szekszárdi fideszesek

A paksi atomerőmű bővítésére hivatkozva az év elején bősz terjeszkedésbe kezdett a paksi ipari park. Az állami tulajdonba került cég, amelyet februárban PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-vé kereszteltek át, az utóbbi hónapokban több mint 4,3 milliárd forintot költött el új területek felvásárlására.

„Ingatlanhasznosítás” címén 1,9 milliárdért megszereztek például egy 15,5 hektáros szántóföldet Paks határában olyan átlagáron, amit közművesített ipari területekért szokás fizetni, de az igazán érdekes beszerzést 40 kilométerrel arrébb, Szekszárdon hozták tető alá.

A PIP Kft. 1,8 milliárd forintot fizetett ki a szomszéd város rég csődbe ment, lepusztult és romos húsüzeméért, amely alig néhány hónappal korábban került a feltűnően szerencsés eladó tulajdonába. A Cseppkő Faktor Zrt. jó érzékkel a paksiak terjeszkedése előtt csapott le az iparterületre, pedig korábban hiába próbálták árverésen elsózni, a kutyának sem kellett.

 

https://24.hu/belfold/2018/12/06/orbitalisat-kaszalhattak-a-paksi-foldfelvasarlason-a-szekszardi-fideszesek/

Gulyás Gergely: Az EU-val folytatott küzdelem a szuverenitásért folyt

Ragaszkodtunk ahhoz, hogy a migráció ügyében való döntéshozatali jogunkat senki ne tehesse vitássá - szögezte le a miniszter

MH/MTI – 2018.12.06. 18:47 

Magyarország szuverenitásáért folyt a küzdelem az Európai Unióval a migráció ügyében - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Gulyás Gergely a Nemzetállam-jogállam? címmel megrendezett konferencián tartott előadásában úgy fogalmazott:  az a küzdelem, amit az elmúlt években " mi a migráció ügyében folytattunk az egy szuverenitásért folytatott küzdelem". Hiszen mi nem akartuk azt másoknak megmondani, hogyan kell ebben a kérdésben dönteni, de ragaszkodtunk ahhoz, hogy a mi jogunkat a migráció ügyében való döntéshozatal lehetőségéről és szabadságáról senki ne tehesse vitássá - mutatott rá.

http://magyarhirlap.hu/cikk/135426/Gulyas_Gergely_Az_EUval_folytatott_kuzdelem_a_szuverenitasert_folyt

Macron ebbe belebukhat

Elképesztő ütemben csökken Emmanuel Macron francia elnök és Édouard Philippe miniszterelnök támogatottsága a sárgamellényesek elleni harc idején, írja a Le Figaro.

A lap által közölt friss közvélemény-kutatás szerint csupán a megkérdezettek 21 százaléka bízik Macronban, ami jelentős, 5 százalékpontos esés egy hónap alatt. Hasonló a helyzet a miniszterelnök esetében is: Philippe támogatottsága 22 százaléka, de nála novemberhez képest ez 9 százalékpontos csökkenést jelent.

Olyan mélységekbe eddig csak Francois Hollande-nak sikerült süllyednie francia elnökként, mint most Macronnak.

Érdekesség, hogy 2017 júliusában még 54 százalékon állt Macron támogatottsága, ami még idén februárban is 44 százalék volt, azóta csökken rohamosan.

Mindeközben Olivier Faure, a szocialisták főtitkára bejelentette, bizalmatlansági indítványt terjeszt be hétfőn a francia kormány ellen három baloldali ellenzéki párt.

Bár Macron visszavonta a tüntetéseket kiváltó üzemanyagadó tervezetét, ezzel sem sikerült megnyugtatnia a sárgamellényeseket, akik a legfrissebb hírek szerint pénteken délután találkozni akarnak vele. Az elnöknek mielőbb ki kell találnia valamit, mert egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a vesztébe rohan.

Szombatra egyébként újabb demonstrációt hirdettek meg a sárgamellényesek, akiktől már annyira tart a kormány, hogy tankokat vezényelhetnek Párizsba.

https://24.hu/kulfold/2018/12/06/emmanuel-macron-tamogatottsag-2018-december/

Németországot lekötik a hazai gondok, de azért hiba volna fogatlan oroszlánnak tekinteni az európai demokrácia ügyében

Nemzetközi sajtószemle

 Szelestey

·         With love from me to you: újabb arculcsapások Orbánnak Berlinből,

·         Megint egy lesújtó vélemény a magyar sajtószabadságról, miközben a kormányfő szintet lépett a médiapiac letarolásában, a piaci viszonyok semmibevételében.

·         A kormányfő jól gondolta, hogy a világ csak szép szavakban fog kiállni a CEU-ért, viszont azt üzente az egyetem elűzésével hogy itt ő a bandagazda, őt semmilyen ügyben nem lehet megkerülni.

 

https://b1.blog.hu/2018/12/06/nemetorszagot_lekotik_a_hazai_gondok_de_azert_hiba_volna_fogatlan_oroszlannak_tekinteni_az_europai_d#more14441248

Bizalmatlansági indítványt kezdeményez a francia kormány ellen az ellenzék

Három ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen Franciaországban, mert szerintük a kormány fejjel megy a falnak.

http://mandiner.hu/cikk/20181206_bizalmatlansagi_inditvanyt_kezdemenyez_a_francia_kormany_ellen_az_ellenzek

Somfai Péter A mi Onassisunk

Tartozom egy vallomással. Engem teljesen hidegen hagy, hogy Mészáros Lőrincnek mennyi pénze van. Hidegen hagy, hogy az egerszalóki szálloda milyen sundám-bundám került a felcsúti ember tulajdonába. Nem foglalkozom azzal sem, hogy betársult-e valamilyen bankba, mennyivel dotálja az újságjait a köz vagyonából a kormányzat illetékes pénzkifizető helye, és vásárolt-e a napokban a sajtóbirodalma számára pár újabb ékkövet. 

 

Innen nézve ennek nincs semmi jelentősége. Számomra a dolognak csupán annyi a szépséghibája, hogy ennek a jóravaló mesterembernek mára szent meggyőződése, hogy ő a magyar Onassis. Már ha egyáltalán tudja, kiről beszélek. Kettőjük közé pedig a legjobb szándékkal sem tehetünk egyenlőségjelet, hiszen az említett néhai görög milliárdos mérhetetlen vagyonát – többek között az érdekeltségeibe tartozó szállodákat, bankokat, ingatlancégeket, a hajóparkot és légitársaságot - a maga tehetségéből szerezte meg, és működtette élete végéig. Arról volt híres, hogy a teljes birodalmát ő maga irányította. 

A mi emberünknek is vannak szállodái, bankja, ingatlanban is „utazik”, igaz, hajóparkja és légitársasága még nincsen, de kis hajója és kis repülője talán már akad. Aztán azért sem mérhető a göröghöz, mert a legjobb szándékkal sem lehet feltételezni a gázszakmában bizonyára járatos mesterről, hogy akár csak el is tudná sorolni, hol, milyen ágazatban termelik neki a milliárdokat vállalatbirodalma részei.

 

https://nepszava.hu/3017595_a-mi-onassisunk

Rabszolgatörvény: a német cégek ezt nem kérték

Ebben a formában biztosan nem kérték a német cégek a túlóráztatásra vonatkozó szabályok módosítását, nem is érdekük, hogy rabszolgákként tartsák a dolgozókat – közölte a Népszavával a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

https://nepszava.hu/3017634_rabszolgatorveny-a-nemet-cegek-ezt-nem-kertek

Garancsi-féle telepen őrzi a rendőrség a bűnjeleket, méregdrágán

Évek óta fizet a rendőrség Orbán Viktor kormányfő magánrepülős barátjának egy kispesti telephely használatáért. Az évi csaknem félmilliárdos bérleti díj sem jelent gondot.

Gépjárműtárolótelep, Kamerával megfigyelt terület! – figyelmeztet a felirat a szürke fémkapun, mögötte újabb kerítés, majd egy portaszolgálat. A többszörös védvonalon túl lehasznált autók parkolnak egy óriási grundon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kispesti raktártelepe ez – a Vörös Csillag Traktorgyár egykori területén. 
A kívülálló egyértelműen rendőrségi tulajdonként azonosíthatja a Hofherr Albert és a Tóth Árpád utca sarkán elterülő placcot. Pedig nem az: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyilvános hirdetményeit, szerződéseit böngészve kiderül, hogy a rendőrség évek óta bérli az ipartelepet. (A lefoglalt autókat, roncsokat, egyéb „bűnjeleket” tárolja itt, egy részüket árveréseken értékesíti.) 
Az igazi bizniszt ezen a helyen azonban nem a felvásárolható járgányok jelentik, hanem az ingatlan, amin állnak. A területet a Sinvest Hofa 11. Kft. adja bérbe: a társaság egyik ügyvezetője az Orbán Viktor kormányfő repülős útját finanszírozó Garancsi István nagyvállalkozó.
A rendőrséghez fordultunk, hogy megtudjuk, a BRFK mióta és mennyiért bérli a kispesti telephelyet a Garancsi-vezette cégtől.

https://nepszava.hu/3017519_garancsi-fele-telepen-orzi-a-rendorseg-a-bunjeleket-meregdragan

Garamvölgyi Zsolt A legendás kultúrfölény

Gróf Klebelsberg Kuno közoktatásért felelős államtitkára, Kornis Gyula 1921-ben így fogalmazta meg tárcája feladatait: "Meg kell teremtenünk az irredentizmus leghatékonyabb pedagógiáját (...) A nemzeti kultúrpolitika másik fő feladata az ifjúság lelkének megvédése az internacionalizmus szelleme ellen (...) Minthogy az itt vázolt szellemet a keresztény morál tartalmazza a legteljesebb mértékben és a leghatásosabb módon, a nemzeti politikai nevelés csak úgy lehet biztosítva, ha keresztény vallásos érzület hatja át." Ahogy az Orbán-rezsim jogot formál arra, hogy a magyar valóságot a társadalom szerkezetétől kezdve a közterekig a Horthy-korszak világának képére alakítsa át, úgy hátországa, a száz évvel ezelőtti nézetein sokat nem változtató konzervatív elit is arra, hogy rendet vágjon a kultúra világában, s magához ragadja az emberek tudatának formálását, akár már óvodás kortól. Ezen igyekezetükben nem valamiféle fennkölt eszme, hit, meggyőződés vezérli őket, hanem - ahogy azt pironkodás nélkül be is vallják - materiális okok. 

 

https://nepszava.hu/3017593_a-legendas-kulturfoleny

 

Célkeresztben a lengyel média

Hadjáratot indított a lengyel kormány a külföldi hátterű médiaházak ellen. Átmenetileg visszavonulót fújt a kabinet egy ügyben.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök nemrégiben a következő szavakkal hangolt a független sajtó ellen: „A lengyel média nyolcvan százaléka a PiS politikai ellenfeleinek kezében van, és dühöngő támadásokat intéz a kormányzattal szemben”. Hasonlóképpen foglalt állást Andrzej Duda államfő is. „Nem szerencsés az, ha Lengyelországban a média abszolút többsége külföldi kezekben összpontosul”. A PiS más vezető személyiségei egyre kevésbé fogják vissza magukat, ha a kabinettel szembeni tudósításokat közlő médiumok becsmérléséről van szó.

https://nepszava.hu/3017488_celkeresztben-a-lengyel-media

Úszóakadémia helyett Nemzeti Öttusa Központ épülhet 2 milliárdból Csillebércen

A jelek szerint valóban elbukta Hosszú Katinka az úttörőtábor helyére tervezett, nevével fémjelzett úszóakadémiát, és a sportberuházásokra átcsoportosított 1,9 milliárdnak az öttusázók örülhetnek.

Tavaly decemberben még egy Hosszú Katinka nevével fémjelzett úszóakadémia létrehozásáról került előterjesztés a kormány elé, ami 7 milliárd forintból épülhetett volna meg a csillebérci úttörőtábor helyén. Ám nem sokkal később már az is felmerült, a háromszoros olimpiai bajnok körül kialakult bizonytalan helyzetet kezdi megelégelni a kormány, és így Hosszú bukhatja Csillebércet.

Aztán egész mostanáig már csak annyit lehetett tudni, hogy a kabinet egy határozattal 1,9 milliárd forintot átcsoportosított sportcélú ingatlanvásárlásokra és -beruházásokra az uniós pályázatokhoz szánt források keretéből. A részleteket titkosításra hivatkozva nem árulta el a kormány.

https://nepszava.hu/3017601_uszoakademia-helyett-nemzeti-ottusa-kozpont-epulhet-2-milliardbol-csillebercen

 

A rendező szidta Orbánt, törölték az előadást

A Párizsi Magyar Intézet vezetője letiltotta az intézetben csütörtök este bemutatásra kerülő Spiró György darab, a Csirkefej olvasószínházi előadását. Az előadás rendezője, Gerzsenyi Bea szerint azért, mert egy barátainak, ismerőseinek kiküldött emailben szidta a kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt. “Két nappal a bemutató előtt küldtem egy utolsó meghívót franciául az ismerőseimnek, ebben írtam olyanokat, amik miatt letiltották az előadást” - mondta az Indexnek a Párizsban élő rendező.

Az emailban Gerzsenyi többek között arról írt, hogy totalitárius gondolkodás újra felütötte a fejét egy szabadnak mondott helyen is, Magyarországon a félelmet és mások gyűlöletét tápláljak az emberekbe. A korrupció Orbán Viktor vezetésével zsebre teszi a médiát és a jogállamot úgy, ahogy van. Spiró kapcsán megemlíti, hogy a Csirkefej a nyolcvanas években íródott a kommunista rezsim bukása előtt, de manapság újra aktuális, mivel rávilágít a mai Magyarország szomorúságára, sötétségére, abszurditására. “A butaság államvallássá alakult” - fogalmaz.

https://index.hu/kultur/2018/12/06/parizsi_magyar_intezet_csirkefej_eloadas_cenzura

SZABÓ BÁLINT SZEGED POLGÁRMESTERE LENNE

Borsodi Attila Magyar Idők

Elindul a jövő évi szegedi polgármester-választáson Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója (képünkön) – ezt maga a jogász jelentette be lapunknak. Szabó elmondta: Botka László korszaka Szegeden véget ért, és a jelenlegi városvezetést a folyamatosan jelentkező büntetőügyek maguk alá temetik.

– Botka László foglyul ejtette a várost, és a saját politikai túlélése érdekében használja fel Szegedet, amit nem szeretnénk tétlenül nézni. Emiatt döntöttünk úgy, hogy a jelenlegi városvezetéssel szemben szeretnénk alternatívát felmutatni. Hozzátette: Szeged újjászervezéséhez, újjáépítéséhez egyfajta helyi rendszerváltozás szükséges, amelyet a helyiek által kialakított program mentén a kormányzattal együttműködve kívánnak megvalósítani.

Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatójaként évek óta küzd Szegeden a Botka-féle MSZP-s városvezetéssel. A cége képviseli a Szeviép-károsultak egy részét, a csődbe vitt Szeviéppel 443 családot károsítottak meg, összességében tízmilliárd forinttal. Az ügyben Szabó a közelmúltban újabb feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, amit azzal indokolt, hogy az elsőfokú eljárás csupán a felszínt érintette, ugyanakkor a mélyebb összefüggésekre és a további bűncselekményekre nem tért ki. A jogász beadványát a Központi Nyomozó Főügyészség bírálja el.

https://magyaridok.hu/belfold/szabo-balint-szeged-polgarmestere-lenne-3737480

Két kép, ami mindent elmond a kormány és az MTA viszonyáról

Egy lefújt közös sajtótájékoztató története.

https://magyarnarancs.hu/tudomany/ket-kep-ami-mindent-elmond-a-kormany-es-az-mta-viszonyarol-115617

Puch László két éve megmentőként érkezett, most mégis átengedte a Fidesznek a Szabad Földet

Jó pénzt kapott érte.

"Az 50 főt foglalkoztató Mezőgazda Kiadó árát nem hozták nyilvánosságra, de alighanem meghaladja az 1 milliárd forintot, ahogyan saját tőkéje és könyv szerinti eszközeinek értéke is. Ezt az 1 milliárdot 2017. januárban Puch cége, a Horizont tette a kiadóba, miután megvette a Socus nevű társaságtól, amelynek tulajdonosa a Puch üzleti köreihez tartozó Geoholding-csoportban tűnt fel. A geoholdingosok a 2000-es évek közepétől vitték az 1991-ben indított lapkiadót. A Mezőgazdát a 2012-es socusos kitérő után Puch 2016 végén vette át a Horizont révén.

(...)

Szabad Föld eladásának indoklása azonban ezzel együtt is suta, hiszen a hetilap jövedelmező vállalkozás: tavaly május végén Puchéknak 157 millió forint osztalékot fizetett. Mi több, a Vasárnapi Hírek megszüntetésével a helyzet csak javult, hiszen e hetilap veszteségeit rendszeresen a Szabad Föld bevételeiből fedezték. A VH és a Népszava fúzióját ugyan már korábban is tervezték, de a Szabad Föld eladásával Puch lényegében lefejezte baloldali médiaérdekeltségét. A volt pártpénztárnok két éve a három lap megmentőjeként érkezett, egyik kinyilvánított célja a Szabad Föld piacvezető hetilapos státuszának a megtartása volt."

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/puch-laszlo-ket-eve-megmentokent-erkezett-most-megis-atengedte-a-fidesznek-a-szabad-foldet-115592

NE KEVERJÜK ÖSSZE AZ ÉRTELMISÉGI DALÁRDÁT A POLITIKÁVAL!

Böcskei Balázs

A „sárga rózsa” okos fricska volt 1968-ban, de napjainkra egy felfokozott tüntetés hangulatát és dramaturgiáját úgy le tudja húzni, hogy az embereknek élni nem lesz kedvük. A CEU küzdelme, bár nem mozgatta meg az országot, önmagában többet ér, mint a sírva beletörődés.

ehelyütt értem, mire gondolhat a Mandiner főszerkesztője, amikor a „potens, cselekvő, szerveződő ellenzékiség legnagyobb ellenségének” a síró smiley-t tartja,

 

amelyet rendszeresen látunk a kormány egyes lépéseit véleményező kormánykritikus Facebook-posztok alatt.

Mondhatni, ha ilyen szerencsétlen ez az ellenzék, nem is értem, hogy a Mandiner főszerkesztője mit foglalkozik azzal egyáltalán, de arrafelé kétségkívül mindenkinek megvan a maga eszdéeszézése. Abban van valami igaza a hi-hi-ha-ha műfajú „tartalmának”, hogy a lemondás, a passzív tudomásulvétel egyik oka lehet az önsorsrontó ellenzékiségnek. Ha hiszi Rajcsányi, ha nem, az ellenzékiek dolgoznak azon, hogy ez ne így legyen, de ez nem olyan egyszerű, mint része lenni az „I love Viktor” jobboldali médiaholdingnak.

A sárga rózsa ma már nem felvillanyoz, hanem lelomboz

https://azonnali.hu/cikk/20181206_ne-keverjuk-ossze-az-ertelmisegi-dalardat-a-politikaval

"Ez egy nagyon szerencsétlen helyzet": a koraszülött osztály szüneteltetése és ami mögötte van

mfor.hu

"Nem egyszerű dolog a történteket egy közlemény formájában kommunikálni, érthetővé tenni a nyilvánosság számára, hiszen a koraszülött osztályon történteknek is - mint mindennek - két oldala van" - mondta egy névtelenséget kérő forrásunk a Honvédkórházból. A helyzet kialakulásához egyaránt vezettek a bérproblémák és a speciális szakemberek hiánya. Eltérő érdekek feszülnek egymásnak, miközben a vezetők és a fenntartó a lehető legjobb megoldásra és annak kidolgozására törekszik - derült ki a beszélgetésünk során. A problémák - főként a bérjellegűek - nem most, hanem már hónapokkal ezelőtt megmutatkoztak, viszont csak mostanra csúcsosodtak ki, amikor kiütközött a szakemberhiány.

Forrásunk egyébként cáfolta azt, ami a koraszülött osztály bezárásakor megjelent a sajtóban a dolgozók megbecsülésének hiányáról. Elmondása szerint

a folyamatosan zajló bértárgyalások során olyan feltételeket ajánlottak a dolgozóknak, melyek révén a jelenleginél akár másfélszer magasabb bérért végezhetnék a munkájukat, a fiatal orvosoktól, a főorvosokig. Például a duplájára emelték az ügyeleti díjat, bevezették a speciális bérpótlékot és külön ösztönző keretet vezettek be az ügyeletet vállalók számára. Azonban úgy tűnik, a másfélszeres bér - aminek eredményeként sokan akár jóval a milliós feletti fizetésben részesülhetnének - nem elég.

 

https://mfor.hu/cikkek/makro/ez-egy-nagyon-szerencsetlen-helyzet-a-koraszulott-osztaly-szuneteltetese-es-ami-mogotte-van.html

Meglépte a Mercedes a brutális béremelést

Látványos bérfejlesztés jelentettek be a kecskeméti Mercedes-gyárnál már 2019 januárjától. A következő két évben az alapbér akár 35 százalékkal is nőhet, új juttatási elemként havi szenioritási bónuszt vezettek be.

Megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetek és a kecskeméti Mercedes-gyár között a következő évek emeléseiről, valamint a juttatási rendszer megváltoztatásáról A munkáltató eredetileg 13 százalékot akart megadni a jövő évre, de a szakszervezetek ezt kevesellték, így sikerült elérniük, hogy 2020-ig összesen akár 35 százalékos lehet az alapbér emelése.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/autogyar-mercedes-brutalis-beremeles-2019.674620.html

Egymást vadásszák le a Jobbik politikusai, Gyöngyösi már menekül

BORDÁCS BÁLINT origo

Váratlan bejelentést tett a minap Gyöngyösi Márton elnökhelyettes: minden esély megvan rá, hogy beüljön az Európai Parlamentbe. Mi állhat nyilatkozatának hátterében? Mi vezette rá a párt vezető politikusát, hogy Brüsszelben folytassa pályafutását egy olyan közegben, ahol a politikusok már ott tartanak, hogy egymásra terhelő felvételeket hoznak nyilvánosságra? Volner János, a Jobbik egykori befolyásos politikusa szerint már meg is van a zsidólistás politikus utódja. Szávay István antiszemita botránya után teljes a szétesés a Jobbikban.

http://www.origo.hu/itthon/20181206-gyongyosi-marton-brusszelbe-tarthat.html

Soft power: az Orosz Honfitársak kulturális központot létesíthetnek Kalocsán, miután behívta őket a polgármester

December másodikán közmeghallgatást tartottak Kalocsán, eközben bökte ki Bálint József polgármester, hogy két nappal később orosz küldöttség érkezik a városba, hogy egy „orosz kulturális kirendeltség” létesítéséről tárgyaljanak vele. A KaloHírek nevű helyi lap tudósítása szerint Bálint azt mondta, a kezdeményező az új paksi atomerőműblokkot építő Roszatom volt, akik a tárgyalásokba bevonták a budapesti orosz nagykövetséget is.

Na de mit akarnak az oroszok Kalocsán? Kinek csinál kultúrközpontot a Roszatom: az atomerőműépítés miatt érkező embereinek vagy a helyieknek? Egyáltalán, mit jelent a kulturális kirendeltség: valami titokzatos hivatalt vagy művelődésiközpont-szerű, nyitott intézményt? 

Sorban megkerestem az érintetteket, hogy kiderüljön, a valóság eléggé eltér attól, amit Bálint a közmeghallgatáson mondott, de az oroszok kétségtelenül nyomulnak Kalocsán.

https://444.hu/2018/12/06/soft-power-az-orosz-honfitarsak-kulturalis-kozpontot-letesithetnek-kalocsan-miutan-behivta-oket-a-polgarmester