2018, december 19 - 08:07 Sajtószemle

Török Gábor: Buta és önleleplező a köztévé lépése

"Szerintem nem lehet összehasonlítani a két helyzetet, miközben formai hasonlóságok nyilván vannak. (...) A tömeg hangulata és az egész este dramaturgiája is nyilvánvalóan  más volt, ahogy az állami tévé stratégiája is: 

akkor közvetíteni akarták, de nem nagyon tudták, most egyáltalán nem akarják, miközben tudnák."

Ezt Török Gábor politológus mondta a 444-nek, amikor az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt tartott vasárnap esti tüntetésről, illetve az épületbe bemenő ellenzéki parlamenti képviselők elleni testi erőszakról kérdeztük.

https://444.hu/2018/12/17/torok-gabor-buta-es-onleleplezo-a-kozteve-lepese?

Egy köztévés vágó leült beszélgetni az ellenzékiekkel, sok sikert kívánt a képviselőknek

Amint távozott a jegyző, a közmédia egyik munkatársa jelent meg a folyosón, ahol az ellenzéki képviselők várakoznak, hogy felolvashassák a Momentum által megfogalmazott öt pontos követeléseiket. 

Az egyik képviselő odaszólt neki, hogy ő-e Papp Dániel, mire azt felelte, „úgy nézek én ki, mint Papp Dániel?”. Ezután lepacsizott a képviselőkkel, és közölte, képvágóként dolgozik, külsősként, tegnap az ATV-ben nyomta éjfélig, úgyhogy sok vesztenivalója nincsen. Ezután sok sikert kívánt, és tovább haladt a büfé felé. Csupa meglepetés az élet, jegyezte meg a DK-s Varju László.

https://444.hu/2018/12/17/egy-kozteves-vago-leult-beszelgetni-az-ellenzekiekkel-sok-sikert-kivant-a-kepviseloknek

A Hír TV-ben a műsorvezető határolódott el a fideszes politikustól

Böröcz László a Fidelitas elnöke leszegett fejjel mondta fel a kormánypárt álláspontját a tüntetésekről ma este a Hír TV-ben. Színháznak minősítette az ellenzéki képviselőket az MTVA épületében ért incidenseket, meglátta az események hátterében Sorost. Ezek után arról beszélt, hogy az ellenzéki képviselők bűncselekményt követtek el.

Böröcz annyira lelkes volt, hogy az interjú végén azt mondta, hogy

„Úgy látszik, hogy Hadházy Ákos szeret két bal lábbal járni, hogy ő állandóan elesik”

A Hír TV műsorvezetője azonnal elhatárolódott Böröcztől, és megkérte, hogy ne mondjon ilyeneket, de a Fidelitas elnöke még inkább leszegte a fejét, és kissé duzzogni látszott.

https://merce.hu/pp/2018/12/17/hadhazyt-es-szelt-kidobtak-az-mtva-bol-este-ujabb-tuntetes-percrol-percre-a-mercen/a-hir-tv-ben-a-musorvezeto-hatarolodott-el-a-fideszes-politikustol/

Háromszáz dühös ember tüntetett vasárnap délután Békéscsabán

Az egyik ellenzéki portál a vasárnap délutáni békéscsabai tüntetésre kevés résztvevőt és családias hangulatot prognosztizált: ehelyett bátor beszédek hangzottak el, és a végén sokan a helyi Fidesz-irodához vonultak.

https://m.magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/haromszaz-duhos-ember-tuntetett-vasarnap-delutan-bekescsaban-115880

40 tüntető adta át a követeléseket a dublini magyar nagykövetségnek

A szervezők az ellenzék öt pontját átadták a követség munkatársának, mert Pálffy István dublini magyar nagykövet a demonstráció előzetes bejelentése ellenére sem tartózkodott házon belül.

https://24.hu/kulfold/2018/12/18/dublini-magyar-nagykovetseg-tuntetes-kovetelesek/

Megfenyegették a Koppenhágában tüntető magyarokat, azért is felolvasták az öt pontot a nagykövetségnél

Vasárnap a koppenhágai magyar nagykövetségnél is szimpátiatüntetést tartottak a Dániában élő magyarok, és újabb demonstrációt szerveztek keddre az épület elé. Csakhogy napközben megfenyegették őket, értesült a 24.hu.

Fehértavi Szonja, a megmozdulás egyik szervezője lapunknak arról számolt be, a Facebookon délután azzal írt rá egy ismeretlen férfi magyar nyelven, hogy

ha ma kimennek a nagykövetséghez, a kollégája beléjük hajt kamionnal, és inkább maradjanak csak otthon.

Szonja az esetet egyből bejelentette a rendőrségen, és screenshotokat is mellékelt a beszélgetésről a hatóságoknak.

https://24.hu/kulfold/2018/12/18/koppenhagai-magyar-nagykovetseg-szimpatiatuntetes/

Majdnem mindenki függ a városvezetéstől, mégis tömeg lett a tüntetésen

- Mocskos Fidesz! – dörrent bele nyitásként a kaposvári estébe, majd felhangzott a többi, a fővárosi demonstrációról megszokott-megismert rigmus is. A menet komoly meglepetést keltett az ilyesmihez nem szokott kaposváriakban, a Fő utcai boltokból kíváncsiskodók merészkedtek elő, a kirakatok ablakain eladók nézték a vonulókat. - Nagyon helyes! – bólogatott elégedetten egy középkorú férfi, addigi beszélgetőpartnere pedig gyorsan telefonra kapott, hogy élőzze a hangzavart a vonal túlsó végén hasonlóképp boldog szimpatizánsnak. - Rohadjatok meg! – érkezett az ellenvélemény a városi múzeum kapuja alól, s erre azonnal rákontrázott egy idegesen odébb siető járókelő: - Magyar zászló ezeknek a kezében?! EU-s való nekik, azt kéne lobogtatniuk! Az Európa-parkban elsőként a PSZP-s Kerepesi Tibor beszélt a tömeghez, s a kéz ujjaihoz hasonlította a Kaposváron is összefogó ellenzéki pártokat. - Alapból minden ujj más irányba mutat – jegyezte meg -, de ha összezáródnak, egységes ököl válik belőlük. Köszönet a Fidesznek, hogy összehozta az ellenzéket! A rendezvénynek két szakszervezetis felszólalója lett volna, ám a vasasok képviselőjét hirtelen műszakra osztották be a tüntetés délutánjára, így csak Utasi Tamás, a közszféra dolgozóinak képviselője beszélt a demonstrálókhoz. Szakszervezete nevében nemzeti munkaügyi kerekasztalt követelt, s arra kérte a politikailag közönyöseket, végre aktivizálják magukat.

https://nepszava.hu/3019086_majdnem-mindenki-fugg-a-varosvezetestol-megis-tomeg-lett-a-tuntetesen

„Takarodjatok el a jó büdös francba” – Szombathelyen is tüntettek a kormány ellen

A Fidesz egyik, ha nem legstabilabb bázisára, Vas megyébe is elért az elmúlt napokban tapasztalható tüntetési hullám: kedden este a szombathelyi városháza előtt kb. 800 ember tüntetett a rabszolgatörvény és a kormány ellen.

Hat óra előtt a szervezők George Michael Freedom című számával melegítették a hangulatot a csípős mínuszokban, a gyülekezők pedig azt skandálták, hogy „Orbánt a gyárba, népet a várba”.

https://24.hu/belfold/2018/12/18/rabszolgatorveny-szombathely-tuntetes/

JÓSKA NEM HISZ A KÖNNYEKNEK

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Rohan ki Szél Bernadett a tévéből, hisztérikusan üvöltözik, közben nyeli a könnyeit, éppen olyan, mint Kunhalmi Ágnes volt, amikor kifogástalan sminkben és hófehér szemekkel műköhécselt a könnygáztól, Rónai Egon meg részvétét fejezte ki, aztán Kunhalmi nekifut az ajtónak, nagyot koppan, azután elhallgat, Varju a földre kerül, Bangóné meg „k…rva erős képeket” gyárt a nemzetközi és hazai médiazászlóaljnak – harmadosztályú hakni a kultúrban, hozzá sörböfi, a kugligolyó félrepattan a kátyúban, forradalom…

Rohan ki Szél, nyeli a könnyeit, mert őt éppen kidobták, és próbál képviselői stalluma méltóságába kapaszkodni, abba a méltóságba, melynek szánalmas roncsait éppen most szórta szét a lumpentóban, hátha előmászik belőle egy varangy, akit megcsókolhat, és máris miniszterelnökké változik.

De Jóska nem hisz a könnyeknek.

Lássuk előbb, mi is történt odabent a tévészékházban, mielőtt ezeket kivágták onnan.

Ui.: Amúgy tegnap óta azon gondolkodom, talán nem tudnák eljátszani a nagy halált ezek a ripacsdíjas képviselők, ha beolvashatták volna a pontjaikat. Szerintem elegáns lett volna.)

https://magyaridok.hu/ahelyzet/joska-nem-hisz-a-konnyeknek-3778928

LÁZADÓK: ÚJ ELLENZÉK SZÜLETIK

szerző Ceglédi Zoltán

Szerdán az ellenzéki képviselők, élükön a bátor nőkkel, erőt mutattak a parlamentben, fellázadtak. Az emberek pedig megértették a hívó szót, megértették, hogy ez az a helyzet, és kimentek az utcára. Azóta is ott vannak, minden egyes nap, a Fidesz pedig hol sivalkodik, hol tombol. És hogy világos legyen:

Már értitek, miről beszéltem, amikor valódi ellenzéki fellépést hiányoltam. Erről, ezt, így! Maximálisan elégedett vagyok.

Mert mi is a helyzet?

Találtak egy ügyet, a rabszolgatörvényt, mely ellen tiltakozni valódi baloldali politikát jelent (kivéve a futárral a NER-be számlát küldözgető, budai pizsamabácsiknak, akiknek a, most figyelj, a sztálini tömeggyilkos terrort). Tiltakoznak, amiért évi 400 óra túlmunkát verhetnek egy dolgozóra, akit csak három év után kéne ezért kifizetni, mindezt a szakszervezeteket is kizárva az ügyből. Nincs itt semmi látnivaló, egészséges, nem NER-pénzelt baloldalnak erről egyféle álláspontja lehet: tiltakozik, hangosan. Megtették, helyesen.

Aztán: saját árnyékukat, nyolc év apátiáját, fehérházi lépcsősoron tartott sajtótájékoztatók alibijét átlépve, elkezdték használni a képviselői jogosítványokat, és ott ütötték meg a Fideszt, ahol a legjobban fáj neki: leszedték Orbánról és pribékjeiről a méltatlanul viselt „lázadó” címkét, kicsavarták kezéből a fals szabadságharcos zászlót, hogy valódi ellenállásba kezdejenek. A kétharmad tőlünk lopott pénzével kitömött, személyre szabott törvényekkel és korrumpált jogalkalmazókkal segített propagandistái, nyaloncai és kitartottjai itt állnak pőrén, a szar besúgók, ócska agitpropos, végtelenül kínos tanárbácsikedvence pózában pislogva.

És senki nem beszél posztokról meg listákról, végre embereket látok, ügyekkel! Minden eddigi összefogásból azért lett összefogósdi, mert nem misszió volt, hanem tili-toli meg taktikázás, hogy neked Eger meg Miskolc, ha enyém Újpalota, meg ki szivárogtatja ki melyik listát. Most semmi ilyet nem láttam, és hihetetlenül felszabadító érzés megtapasztalni, amikor tucatnyi politikus hirtelen elém tárja, hogy miért is kezdett bele. Kit és mit akart megmenteni, jobbá tenni, felemelni, mi ellen küzd. Végre embereket látok, bassza meg, annyira jó. Láttátok a hajnalban, SPANYOLUL bejelentkező Vadai Ágnest? Hát én most hozom a senoritának a kancsó sangriát, karikázom a jalapenot, odavagyok tőle teljesen.

https://cegledizoltan.hu/kozugy/lazadok-uj-ellenzek-szuletik

Tiltakozók várják Bécsben Orbán Viktort - kilenc országban tüntetnek a kormány ellen

A hazai demonstrációkat sikeresen elkerülte, bécsi látogatásán azonban egy bejelentett tüntetés fogadja a magyar miniszterelnököt. Tüntetnek itthon a Kossuth téren, de tiltakozások várhatóak Helsinkiben, Dublinban, Hágában is a NER és a rabszolgatörvény ellen.

https://nepszava.hu/3018966_tiltakozok-varjak-becsben-orban-viktort-kilenc-orszagban-tuntetnek-a-kormany-ellen

Törvényt sérthettek a biztonságiak, amikor nem engedték Varju Lászlóhoz a mentősöket

Súlyos törvénysértést követhettek el az MTVA székházát őrző biztonságiak, amikor csak hosszas várakoztatás után engedték be a dulakodásban megsérült Varju Lászlóhoz (DK) kiérkező mentősöket – derül ki dr. Kunetz Zsombor sürgősségi szakorvos, egészségügyi elemző  Facebook-bejegyzéséből. Mint kifejtette, ha mentőt hívnak, kizárólag a kiérkező orvos dolga megállapítani azt, hogy milyen a sérülés mértéke, illetve milyen beavatkozást igényel.  A mentő hívása ráadásul indokolt volt, hiszen a politikust nem a helyszínen látták el, hanem kórházba szállították további kivizsgálásokra.

https://magyarhang.org/belfold/2018/12/18/torvenyt-sertettek-a-biztonsagiak-amikor-nem-engedtek-be-a-mentosoket/

Hammer Ferenc: Ez nem média-, hanem politikai kommunikációs rendszer

A gender szakon pontosan azokkal a problémákkal foglalkoznak, amelyek mindannyiunkat érintenek – mondta lapunknak Hammer Ferenc. Az egyetemi oktatót nemrég a kormánymédiában vádoltak azzal, hogy politizál az egyetem falai között. Az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetőjét Nagy Feró közéleti szerepvállalásáról és a fideszes sajtóholdingról is kérdeztük. Részletek a Magyar Hang 31. számában megjelent interjúból. 

https://magyarhang.org/belfold/2018/12/18/hammer-ferenc-ez-nem-media-hanem-politikai-kommunikacios-rendszer/

Bajban a Matolcsy György unokatestvére által vezetett NHB Bank

Nagy gondban lehet az NHB Bank Zrt, hiszen a felügyeleti szerve, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) máris lépéseket tett a helyzet megoldása érdekében. Mint a hivatalos tájékoztatásokból kiderül, a fent nevezett pénzintézetnek – melynek az MNB-elnök Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás a tulajdonosa – likviditási problémái vannak, így az MNB intézkedéseket tett: felügyeleti biztost nevezett ki, aki mára bankszünetet rendelt el, illetve 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ugyanakkor kiderült, hogy az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

https://magyarhang.org/gazdasag/2018/12/18/bajban-a-matolcsy-gyorgy-unokatestvere-altal-vezetett-nhb-bank/

Lemond a jobbikos Staudt Gábor a parlamenti mandátumáról

Az ősz folyamán jeleztem a Jobbik országos elnökségének, hogy nyomós magánéleti indokaim alapján a tavaszi ülésszaktól nem tudom ellátni országgyűlési képviselői feladataimat, ezért kértem, hogy gondoskodjanak mandátumom betöltéséről. Döntésemet nehéz szívvel hoztam meg, hiszen a Jobbiknak 2004 eleje óta vagyok tagja, 2006 óta minden országgyűlési választáson jelöltként indultam, közte két főpolgármester-jelöltséget is vállalva, és közel kilenc aktív évet tudhatok magam mögött parlamenti képviselőként. Hangsúlyozni szeretném, hogy döntésemben semmiféle párton belüli feszültségek vagy belharcok nem játszottak szerepet, a Jobbik az elmúlt félév nehéz időszaka után újra erős, egységes és készen áll a politikai megmérettetésekre! A néppártosodás folyamatát mindig is támogattam, mint az egyetlen járható utat, hogy hazánk sorsára meghatározó befolyásunk lehessen.

https://index.hu/belfold/2018/12/18/staudt_gabor_lemond_orszaggyulesi_mandatumarol/

Kovács Zoltán: Nem az emberek, hanem celebaktivisták vonulnak Budapest utcáin

Előbb a CNN-nek nyilatkozott:

·         Ecsetelte, hogy az ellenzék nem képviseli a magyarok többségét, és a pár száz vagy pár ezer tüntető egy, a kormány ellen szervezett politikai akció részese.

·         A neves amerikai hírcsatorna riporterének szegezte a vádat, miszerint „megválogatott jelenteket” mutatott be az „állítólagos” rendőri erőszakról, amely valójában az erőszakos tömeg viselkedésének a következménye. A nemzetközi média bezzeg az ország hatalmas gazdasági növekedéséről, a reálbérek két számjegyű növekedéséről és az alacsony munkanélküliségről nem számol be.

·         A magyar kormánypárt által elfogadott jogszabályokkal szembeni sorozatos uniós kifogásokra azt reagálta, hogy ezek a jogszabályok „megfelelnek az uniós jognak”, a bírálatok pedig a Soros György által támogatott vagy hozzá köthető nem kormányzati szervezetektől érkeznek.

·         Az értetlenkedő visszakérdezésre, hogy a kormány miért foglalkozik annyit Soros Györggyel, azt válaszolta,

nem Soros György aggasztja a kormányt, hanem a demokratikus felhatalmazás nélküli milliárdos politikai összeesküvései.

·         Kovács a New York Times budapesti riportjában is megszólalt, itt is leszögezte, a tiltakozásoknak egyáltalán nincs társadalmi támogatottságuk, és nem az átlagemberek, hanem elkeseredett ellenzéki képviselők és „celebaktivisták” akciójáról van szó

·         A kormány angol nyelvű blogján pedig azt az összehasonlítást is megtette, hogy

Sting és Shaggy ingyenes koncertjén is többen voltak, mint vasárnap este Budapest utcáin.

https://index.hu/kulfold/2018/12/18/kovacs_zoltan_tuloratorveny_rabszolgatorveny_cnn_new_york_times_tuntetes/

Az MTVA-ban képviselőket taszigáló biztonságiak cége a közbeszerzésekben is verhetetlen

A vállalat már eddig is sikeres szereplője volt az állami közbeszerzéseknek: a Bisnode információi szerint az elmúlt egy évben 1 milliárd forintnál is nagyobb értékben nyert közbeszerzéseken, igaz, legtöbbször konzorcium tagjaként indul a pályázatokon. Az MVM-től, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől is kapott megbízásokat. A hvg.hu-nak már 2011-ben arról panaszkodtak más vagyonvédelmi cégek vezetőit, hogy esélyük sincs, ha egy pályázaton a CBSZ ellen indulnak, de a Vagyonvédelmi Kamara elnöke szerint ez csak a vesztesek irigykedése volt.

A CBSZ árbevétele általában 12 milliárd forint körül alakul évente, így 2013-2015-ben másfél, azóta kicsit több, mint évi egymilliárd forint profitot termelt. A dolgozói létszáma sokáig 180 körül ingadozott, idén azonban nagy bővítésbe fogtak, már 263 alkalmazott van.

Az őrző-védő vállalatot még 2001-ben alapították, amikor Pintér Sándor az első Orbán-kormány belügyminisztere volt. 

https://hvg.hu/kkv/20181218_civil_biztonsagi_szolgalat_Pinter_Sandor_tuntetes

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

A keddi ülés mindössze 11 másodpercig tartott.

A Fidesz összehívott egy nemzetbiztonsági bizottsági ülést, amire nem mentek el. Így határozatképtelen lett az ülés. Pedig lett volna feladat, elég csak a mostani tüntetésekre és az MTVA-ban történtekre gondolni.

Ungár Péter többek között azt írta: Az a helyzet, hogy nem tudnak, vagy nem akarnak beszámolni arról, mi történt az MTVA-ban.

https://hvg.hu/itthon/20181218_Nem_ment_el_a_Fidesz_hatarozatkeptelen_lett_a_nemzetbiztonsagi_bizottsag

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Nem, nem vagyunk jósok, nyílt titok volt az építészszakmában, hogy kik nyerik majd a pályázatot. A nyertesek valószínűleg behozhatatlan versenyelőnyt szereztek azzal, hogy – egyébként a közbeszerzési törvény előírásaival ellentétesen – a pályázat előkészítésében is részt vettek.

Zöldellő lombok, nyárias öltözék és egy aznapi Magyar Idők is könnyen bizonyíthatja, hogy nem a múlt pénteki zimankóban, hanem valóban augusztus 23-án készítettük az alábbi videót, amelyben kollégánk, Windisch Judit a kamerába mondja, hogy ki nyeri meg az Egészséges Budapest Program három budapesti centrumkórházra kiírt építészeti tervpályázatait.

Hogy honnan tudtuk előre az eredményeket? Lapunkat nyáron egy budapesti építésziroda vezetője kereste meg, aki szintén érdeklődött a pályázat iránt, de megüzenték neki, hogy kár is törnie magát, mert már márciusban eldőlt, hogy kik lesznek a nyertesek, sőt, azt is elmondták neki, hogy kik a "szerencsések".

https://hvg.hu/itthon/20181218_Szuperkorhaz_tervpalyazat_gyoztesei

 

Bloomberg: Orbán túlságosan elbízta magát

A lap publicistája szerint a magyarok ritkán mozdulnak, de ha egyszer dühösek lesznek, akkor nehéz lenyugtatni őket.

"Orbán önhittségben szenved" címmel közölt egy véleménycikket a Bloomberg a lap egyik publicistájától, Leonid Bershidskytől, aki szerint ha a magyar miniszterelnök nem lép egyet hátra, akkor a dominanciáját veszélyezteti.

A cikk szerint a Fidesz áprilisi újabb kétharmados győzelme után Orbán szorított egyet a fogáson, az utóbbi hetekben pedig a hatalom utolsó fékjei ellen is gyors támadást hajott végre – ennek részeként említik a kormánypárti médiakonglomerátum létrehozását, a CEU távozásának véglegessé válását, valamint a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvény átnyomását a parlamenten.

Orbán az ellenzéki politikusokat, újságírókat és az intézkedések ellen tiltakozó aktivistákat lenézéssel kezelte. Régóta tudja, hogy nincsenek sokan, és nem elég eltökéltek ahhoz, hogy gondot okozzanak. De ezúttal lehet, hogy elkövetett egy taktikai hibát

 

https://hvg.hu/itthon/20181218_Bloomberg_Orban_tulsagosan_elbizta_magat

KEZDETTŐL A FÖDERÁCIÓ VOLT A CÉL

AZ EGYKORI FÜGGETLENSÉGPÁRTI NAGY ORSZÁGOK POLITIKÁJUKKAL ÖNMAGUKAT HAZUDTOLJÁK MEG

Fricz Tamás Magyar Idők

 

Arról beszélünk napjainkban, hogy a jövő májusi európai parlamenti választásoknak óriási tétjük van: az európai föderáció és a migráció, a globalizmus hívei csapnak össze a nemzeti szuverenitás, az erős nemzetekre épülő Európai Unió híveivel.

És ez így is van. Azonban fontos látnunk azt, hogy nem kis ellenfelekkel áll szemben a nemzeti tábor. Ugyanis az Európai Unió egész történetét a kezdetektől fogva meghatározza a végcél, mégpedig Európa egységesülése az Amerikai Egyesült Államok mintájára.

Magyarul, az uniót kezdettől irányító nyugat-európai és globális elitek soha el nem vetett, eltökélt szándéka az Európai Egyesült Államok létrehozása, amely egyben egy új, globális világrend egyik legfontosabb bázisa is lenne.

Ne gondoljuk tehát egy pillanatig sem, hogy Jean-Claude Juncker, Angela Merkel vagy éppen Emmanuel Macron fejéből pattant ki ez a gondolat néhány évvel ezelőtt. Erről szó sincs. A gondolat a kezdetek kezdetétől jelen van az európai uniós elitben – s ez határozza meg a jelenlegi brüsszeli vezetés politikáját, minden lépését, kezdve a gazdasági ügyektől egészen a migránsválságig. Mindent e cél megvalósulásának vetnek alá, addig, amíg tehetik.

De nézzük a kezdeteket!

https://magyaridok.hu/velemeny/kezdettol-a-foderacio-volt-a-cel-3753089/

A KOSSUTH TÉR NEM LESZ MAJDAN

ifj. Lomnici Zoltán Magyar Idők

 

Ami az elmúlt napokban történt a magyar parlamentben és a Kossuth téren, több okból is intő jel a magyar demokrácia és a nemzeti szuverenitás szempontjából. Egyrészt valószínű, hogy gondosan – részben külföldön – felkészített és kiképzett emberek is részt vettek abban a kiterjedt akcióban, amelynek célja a kormányerők, illetve az alkotmányos rendszert védő intézmények provokálása.

Sok hasonlóság van a káoszpolitikai módszerekben.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-kossuth-ter-nem-lesz-majdan-3768971/

Donáth Anna: Már nincs veszítenivalónk, képesek vagyunk a végsőkig elmenni

Hétfőn beszéltünk vele a tüntetésekről, az előállításáról, a most látható ellenzéki összefogásról, és hogy hova futhat ki a mostani hangos tiltakozás. Szerinte a végső cél nyilván a kormány leváltása, illetve megállítani azt a folyamatot, ami már a teljes mértékű szabadságkorlátozás felé tart.

444: Az elmúlt napokban érezhetően radikalizálódott egy kicsit a Momentum. Ez tudatos döntés volt a pártban, hogy előkerülnek füstszórók?

Donáth Anna: Én ezt nem radikalizációnak, hanem aktivizációnak hívnám. Nem hiszem, hogy radikálisabbak lennénk, mint korábban voltunk. A füstképző eszköznek ugyanaz a funkciója, mint a zászlónak vagy a lufinak.

https://444.hu/2018/12/18/donath-anna-mar-nincs-veszitenivalonk-kepesek-vagyunk-a-vegsokig-elmenni

Nemzetstratégiai elemzés: „a marrákesi migránspaktum részleges kudarca” áll a tüntetések mögött

Elemzőket kérdeztünk az ellenzéki megmozdulásokról, kezdődik a nemzetstratégiai napilap, a Magyar Idők cikke, és már ebből is sejteni lehet, hogy pillanatokon belül el fog szabadulni a dili, Mráz Ágoston Sámuel viszont még a vártnál is jobb formában van. 

Le lehetett volna hozni a műsort egy rutinsorosozással is, de a Nézőpont Intézet standuposa nem akarta ennyivel kiszúrni a felfokozott állapotban lévő közönség szemét. Színpadra lépett, megigazította a szemüvegét, és elmondta: 

„Noha a sok ügyetlenség miatt első látásra tűnhetne spontánnak is a szerda óta tartó megmozdulás, valójában koncentrált kormányellenes és országlejárató támadásról van szó. A marrákesi migránspaktum részleges kudarca, a brüsszeli elit pozícióvesztési félelme és a hazai ellenzék befolyásszerzésének 2018-as, harmadik súlyos veresége vezetett el az új eszközök bevetéséig.”

Kevésbé elemzői stílusban, de hasonlóan éles szemmel mutatott rá közben a Ripost, hogy röpcédulákat is szétszórt egy szervezet, ami

valószínűleg egy Hillary Clintonhoz köt­hető ala­pít­vány pén­zel. 

 

https://444.hu/2018/12/18/nemzetstrategiai-elemzes-a-marrakesi-migranspaktum-reszleges-kudarca-all-a-tuntetesek-mogott

Ferenc pápa: Elfogadhatatlanok a politikában azok a hangok, amelyek mindenért a migránsokat okolják

A nyolcvankét éves egyházfő, aki a január 1-jei béke világnapjának kapcsán tartott beszédet, korábban már többször szót emelt a menekültek érdekében, és most is hangsúlyozta, hogy egyetlen politikusnak sem szabad a céljai elérése érdekében a migránsok elleni idegengyűlöletet, illetve rasszizmust és nacionalizmust felhasználnia. Úgy vélte, a nacionalizmus fenyegeti a világbékét, mert lerombolja az emberek egymás közti bizalmát a globalizálódó világban. 

https://444.hu/2018/12/18/ferenc-papa-elfogadhatatlanok-a-politikaban-azok-a-hangok-amelyek-mindenert-a-migransokat-okoljak

Biztonsági őrök jelentek meg több megyei napilapnál

Debreciner helyi ügyekkel foglalkozó Facebook oldal azt írja, hogy keddtől több megyei napilap szerkesztőségét is biztonsági őrök védik. Az őrök senkit nem engednek be az épületbe csak azokat engedik be, akik szerepelnek a nekik kiadott hivatalos listákon. Az oldal szerint ez egyértelműen az elmúlt napok eseményeinek következménye: Debrecenben is volt tüntetés, mely a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségénél kezdődött.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/biztonsagi-orok-jelentek-meg-tobb-megyei-napilapnal-115923

Van, amikor az Európai Néppárt elnöke nagyon aggódik a jogállamiság és a korrupció miatt

Manfred Weber fel is szólította a miniszterelnököt, tegyen a korrupció ellen és állítsa vissza a bíróságok függetlenségét.

A szeptemberi közlemény szépséghibája, hogy Weber nem Orbán Viktornak és a magyar kormánynak üzent, hanem Victoria Dancila román kormányfőnek. Kár, hogy Weber csak azokban az országokban aggódik a korrupció és a jogállamiság miatt, ahol szocialista pártok vannak kormányon, nem pedig az EPP tagjai.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/az-europai-neppart-elnoke-nagyon-aggodik-a-jogallamisag-es-a-korrupcio-miatt-115930

Rangos díjat kapott Lovász László az MTA elnöke

Míg a kormány el akarja venni az Akadémia támogatását, az Európai Akadémia kitüntette az MTA elnökét.

Az elismerést olyan kiváló kutatóknak adományozzák, akik kimagasló eredményeikkel hozzájárulnak tudásunk gazdagításához és társadalmi fejlődésünkhöz.
A Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjat, amelyet évente ítélnek majd oda, de hároméves ciklusokban, a természet- és társadalomtudósokat összefogó, nem kormányközi független szervezet, az Academia Europaea barcelonai tudásközpontja alapította.
Az első évben az élettelen természettudományok és a mérnöki tudományok, a másodikban az élettudományok, a harmadikban pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok művelői közül választják ki a díjazottat. 
A jelöltekről az Academia Europaea és a Barcelonai Városi Tanács által delegált nemzetközi zsűri - amelynek legalább két tagja nő - hozza meg a döntést. Az első ismert matematikusnőről, az ókori Alexandriában 355-től 415-ig élt, tragikus sorsú Hypatiáról elnevezett díjjal 30 ezer euró jár - közölték.
A méltatás szerint az új díjra javasolt 23 kutató közül Lovász László tudományos karrierjét és munkásságát díjazta idén az öttagú bizottság. 

https://magyarnarancs.hu/tudomany/ranfos-dijat-kapott-lovasz-laszlo-az-mta-elnoke-115928

Megint megvillant Bayer: vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

A miniszterelnök barátja ezúttal az Echo Tv-ben csillogtatta meg „humorát“

Bayer ezúttal az Echo Tv Sajtóklub című műsorában élte ki frusztrációit, azzal indította ugyanis a műsort, hogy most Budapesten

„vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik“

Az sajnos nem derült ki a műsorból, hogy ezen pontosan mit is ért Bayer, és hogy milyen alakja lehet egy forradalomnak, de lehet ezt majd kifejti egy Magyar Idők publicisztikában.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/megint-megvillant-bayer-vibrator-alaku-es-meretu-forradalom-zajlik-115926

Négy-öt ember munkáját végzik egyszerre – Négyezer ápolót veszíthetünk el a következő években

Miközben már most is több helyen aggasztó méretű, 30 százalékos is lehet az egészségügyi szakdolgozók hiánya, hamarosan ismét több mint négyezer dolgozó lép ki a rendszerből – derül ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara friss felméréséből. Ezzel szemben az egészségügyi szakképzést idén ennek a létszámnak csupán a töredéke kezdte meg. Még ha akadnak is olyanok, akik nem az iskolapadból lépnek közvetlenül az egészségügyi pályára, a szakadék ma már áthidalhatatlannak tűnik. Nem beszélve arról, hogy a rendszerben dolgozók egészsége is veszélyben van. Bár a szakdolgozói kamara régóta kongatja a vészharangot, mostanra már vészhelyzet alakult ki. Segítség híján kétségbe esve keresik legalább a házon belüli megoldásokat.

https://168ora.hu/itthon/negy-ot-ember-munkajat-vegzik-egyszerre-negyezer-apolot-veszithetunk-el-a-kovetkezo-evekben-160772

Rejtélyes sörfőzde épül 380 millióból L. Simon kedvenc településén

·         Sörfőzdét építenek Kápolnásnyéken, a 382 536 593 forintos beruházás 45 százaléka, 172 141 464 forint uniós támogatás.

·         A sörfőzde tulajdonosai között megtalálható az L. Simon László alapította Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány cége, valamint a többségi tulajdonos az a FÉSZ Zrt., amit korábban több újság is Tiborcz István érdekköréivel hozott kapcsolatba.

·         A sörfőzde a Halász-kastély mellett épül, amit szintén az L. Simon-féle alapítvány üzemeltet.

·         Kápolnásnyék önkormányzata pedig telkeket vásárolt, és addig módosítgatta a helyi szabályokat, míg utat nem építhetett közpénzből, amelyik a kastélyhoz és a sörfőzdéhez vezet.

·         Sőt, máshová nem is nagyon lehet az úton keresztül eljutni.

A sörfőzdéről amúgy nem tudni sokat, egyik tulajdonosa az a FÉSZ Építő Zrt, amelyet több cikkben is Tiborcz István érdekkörével hoztak már összefüggésbe, a másik az L. Simon László-féle kastélyt üzemeltető Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, valamint egy egyetemista. A cég adatai szerint a felelős ügyvezető az egyetemista édesanyja, de hogy milyen tapasztalatuk van a sörfőzés terén, azt nem tudtuk meg, csak annyit, hogy budapesti lakosok, a családnak több cége is van. A honlapjuk is elég lakonikus, sok meglepetés nem derül ki belőle, tevékenységüket annyiban summázzák, hogy "sörgyártás".

A sörfőzde területén jelenleg is földmunkák zajlanak, építőanyagot is vittek már, bár az építésre kiírt közbeszerzés lezárult, a győztesét nem hozták nyilvánosságra.

 

https://index.hu/gazdasag/2018/12/17/l._simon_kedvenc_telepulesen_epul_300_milliobol_a_rejtelyes_sorfozde/

A Ripost már ott tart, hogy Soros-rohamosztagos anarchista bajnaista sátánisták borítják lángba és vérbe a keresztény Budapestet

„Ijesztő röp­cé­du­lá­kat szór­tak szét a fő­vá­ros­ban egy kü­lö­nös nevű szer­ve­zet ak­ti­vis­tái. Aki­ket nagy va­ló­szí­nű­ség­gel egy, a mil­li­ár­dos­hoz és Hil­lary Clin­ton­hoz köt­hető ala­pít­vány pén­zel" – indítja sokkoló cikkét a Ripost,és mutatja is az árulkodó röpcédulát:

A kormánypárti revolverlap további, súlyos állításai: 

·         A Haza és Haladás köztudomásúlag Bajnai Gordon alapítványa

(viszont nem Front, de ez a Ripost számára a jelek szerint teljesen mellékes körülmény)

·         És ezt az alapítványt a Hillary Clintonhoz közeli Center for American Progress pénzeli, amelynek létrehozásában alapvető szerepet játszott Soros György,

·         Egy jól kitalált, máshol már sikerrel kipróbált anarchista forgatókönyv szerint történnek az események. Ennek eredetijét még Hillary Clinton kedvenc szerzője, egy bizonyos Saul Alinsky fogalmazta meg: „Támadj, fenyegess, gyakorolj folytonos nyomást, hozd kis sodrából az ellenfeled, hátha elveszíti a fejét!”

·         Ezeket az elveket követik a gyújtogató Soros-aktivisták is

·         Alinsky magát a Sátánt nevezi meg legfőbb példaképének, merthogy a Biblia szerint, szembe mert szegülni magával az Istennel. Így már érthető miért támadnak rá a keresztény jelképekre,

·         a karácsonyfára, a jászolra, Jézus születésének jelképeire.

Mindent a szokásos forgatókönyv szerint akarnak végrehajtani. Ahogy a röpcédula is felszólít rá, meg akarják bénítani Budapestet. Úgy, ahogy anarchiát szítottak Ukrajnában, és ahogy véres erőszakba taszítottak arab országokat. Egymás között nyíltan hirdetik, hogy most Magyarországon a sor, hazánkat kell belefojtani a zűrzavarba

– tárja olvasói elé az elhallgatott igazságot a Ripost.

https://168ora.hu/itthon/a-ripost-mar-ott-tart-hogy-soros-rohamosztagos-anarchista-bajnaista-satanistak-boritjak-langba-es-verbe-a-kereszteny-budapestet-160865

Hemzseg a „nonszenszektől” a Velencei Bizottság véleménye

ORBÁN BALÁZS 
Precedens

A Velencei Bizottság december 14-ei ülésnapján megvitatta a magyar bevándorlási különadóról szóló, nyáron elfogadott törvényt. Szemmel látható volt, hogy a vélemény rohamtempóban, kapkodva, kellő előkészítés nélkül készült. Nem meglepő ezért, hogy számos hibával és jogi tévedéssel terhelt. A Velencei Bizottság emellett súlyos szereptévesztésben is van, ugyanis a tőle elvárható jogi tanácsadó szakvélemény helyett gyakorlatilag egy politikai állásfoglalást tett a bevándorlást pártoló mainstream európai ideológia mellett.

http://precedens.mandiner.hu/cikk/20181218_orban_balazs_hemzseg_a_nonszenszektol_a_velencei_bizottsag_velemenye

Kifulladóban az ellenzéki tiltakozások

Deák Dániel Figyelő

A tegnap esti tüntetés egyértelmű kudarc volt, azon csupán a már jól ismert balliberális keménymag vett részt. Mindez azt mutatja, hogy nem jött be az ellenzéki politikusok botránypolitizálása, az MTVA székházban bemutatott bohóckodás és mártírkodás nem vezetett a várt eredményhez. A tiltakozások szemmel láthatóan kifulladtak, azok nem élveznek többségi támogatást, sőt a kutatások szerint a magyarok elítélik az erőszakos megmozdulásokat.

https://figyelo.hu/szoveg/v/kifulladoban-az-ellenzeki-tiltakozasok

A Tolna megyei kormánylap nemcsak megírta, hogy tüntettek előtte, de le is közölte a tiltakozók 5 pontját

Váratlan helyről jelentkezik ismét “Jó” rovatunk, egy korábban a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks kezében lévő, legújabban pedig az egységes kormányzati médiaóriásnak felajánlott megyei napilap, a Tolnai Népújság off- és online szerkesztőségéből. 

teol.hu ugyanis olyant tett, ami normális sajtóviszonyok között teljesen természetes lenne: korrekt hírcikkben számolt be arról, hogy hétfőn este a szerkesztőségük épülete előtt is tüntettek, a budapesti demonstrálókkal azonos célokért, majd a tiltakozók egyik képviselője átadta nekik az ellenzék közös követeléseit felsoroló öt pontot. Amit a cikkben minden további kommentárt mellőzve, teljes terjedelmében közöltek is.

https://444.hu/2018/12/18/a-tolna-megyei-kormanylap-nemcsak-megirta-hogy-tuntettek-elotte-de-le-is-kozolte-a-tiltakozok-5-pontjat

Pócs János az óvodásoknak: Ezért is jó, ha egy település vezetője nincs ellenzékben Videó

Jászkíséren tartottak kis ünnepséget még a múlt héten annak örömére, hogy befejeződött több önkormányzati épület energetikai korszerűsítése. Két óvoda is megújult, a gyerekek ennek együtt örültek a náluk megjelent Pócs János fideszes képviselővel.

Ha már ott volt a képviselő, adott egy kis betekintést is a gyerekeknek a politika működéséről:

A Pócs János Facebook-oldalán kiposztolt videón látszik, hogy a képviselővel szemben nagyjából 20 tátott szájú gyerek hallgatta mindezt: 

https://444.hu/2018/12/18/pocs-janos-az-ovodasoknak-ezert-is-jo-ha-egy-telepules-vezetoje-nincs-ellenzekben

Hatóság elleni csoportos erőszakkal gyanúsítanak egy CEU-s diákot, 2-8 évet kaphat

Adrient azután emelték ki a tömegből, hogy valakik jóval a hivatalos tüntetés vége után, valamivel éjfél előtt meggyújtottak egy szánkót a Parlament oldalán felállított karácsonyfa mellett. A rendőrök nem sokkal ezután, 23:40 környékén felszólítás nélkül betörtek a tüntetők közé, hogy hozzáférjenek a lángoló szánkóhoz. Hirtelen tömegjelenet alakult ki, többen a megnyílt sorfal mögé zuhantak.

Adrien azt mesélte a 444-nek, épp háttal állt a rendőröknek, amikor megindultak, a nyomás hatására elveszítette egyensúlyát, próbált megkapaszkodni, és végül bezuhant a rendőrsorfal mögé. Az intézkedő rendőrök ezután kiemelték és elvitték. Az éjszakát egy fogdában töltötte, valahol az Örs vezét terétől nem messze. Csoportos hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják, 2-8 évet kaphat.

A Mérce élő közvetítésén Adrien többször is feltűnik a rendőrsorfal mellett, de nem a tűz közvetlen közelében:

https://444.hu/2018/12/18/hatosag-elleni-csoportos-eroszakkal-gyanusitanak-egy-ceu-s-diakot-2-8-evet-kaphat

Magyarország lassan ráébred, hogy a populizmus minimum zsákutca

Nemzetközi sajtószemle

 2018. december 18. - Szelestey

·         Orbán törheti a fejét, miként mászik ki a saját maga által előidézett slamasztikából, de lehet, hogy úgy tesz, mint egykor II. Jóska, szóval, egy tollvonással, legalábbis a rabszolgatörvényt.

·         Egyelőre nem látszik, hogy meg lehetne buktatni a Viktátort, de nem kizárt, hogy a magyarok rájöttek, milyen érzés is lehet megszabadulni a miniszterelnöktől.

·         A jobboldali sajtó központi vezérlése olyan, hogy arra még Kádár János is csettintene!

 

https://b1.blog.hu/2018/12/18/magyarorszag_lassan_raebred_hogy_a_populizmus_minimum_zsakutca#more14497216

 

"Gyurcsány és az ellenzék kormánybuktatást akar"

Az ellenzéki politikusok a hatalomért mindenre képesek, erőszakra, közintézmények elfoglalására és a parlament működésének megbénítására is - mondta a Fidesz-frakció szóvivője kedden Budapesten újságíróknak.

 

Halász János azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pártja hétfői fővárosi ételosztásán arról beszélt, szerinte a kormányellenes tüntetések már nem egyes törvények ellen zajlanak, a demonstrálók célja az, hogy "ez a rendszer úgy, ahogy van, megbukjon".

A Fidesz-frakció szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc nyilatkozata egyértelművé tette: "az elmúlt napok Soros által támogatott erőszakos akciói" valójában arról szólnak, hogy az ellenzék meg akarja szerezni a hatalmat.

https://hirklikk.hu/kozelet/gyurcsany-es-az-ellenzek-kormanybuktatast-akar

Német modellre épült a magyar munkaidőtörvény - a különbség meghökkentő

Német mintát alkalmazott a magyar jogalkotó, amikor 2012-ben a Munka törvénykönyve (Mt.) módosításával bevezette a munkaidőkeret és az elszámolási időszak fogalmait - ezek eddig maximum egyéves időtartamúak lehettek, ám most a rabszolgatörvényként emlegetett rendelkezéssel három évre tolták ki a felső határt. A nyugati modell azonban egy munkavállaló-barát, korengedményes nyugdíjazáshoz kötődő rendszer, amelyet a magyar törvényhozás egy "ügyes" csavarral úgy osztott ketté, hogy az kizárólag a munkáltatóknak kedvezzen. A szabályok értelmezéséhez Fodor T. Gábor munkajogász, ügyvédet hívtuk segítségül.

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rabszolgatorveny-tulora-nyugdij-audi-munkaidokeret.674982.html

 

Embercsempészés miatt indult nyomozás a Gruevszki-ügyben

Hivatali visszaélés gyanúja is felmerül Tényi István feljelentése szerint, ami alapján elrendelte a nyomozást egy rendőrezredes.

A Gruevszki-ügy kapcsán embercsempészet gyanújával ismeretlen tettes ellen november végén tett feljelentést az ügyészségen az ismert feljelentő, Tényi István. Tényi bejelentése alapján aztán

embercsempészés bűntettének és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség.

A nyomozás elrendeléséről kedden értesítette Tényit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztály Felderítő Alosztályának osztályvezető alezredese.

Tényi bejelentésében lapunk cikkére hivatkozott, mi szerint VIP-eljárást kap Gruevszki a kormánytól. Mint megírtuk: a hazájában korrupcióért elítélt, illetve időközben több más ügyben meggyanúsított ex-miniszterelnök Nikola Gruevszki a börtönbüntetése elől a magyar kormány segítségével Magyarországra menekült.

https://nepszava.hu/3019055_embercsempeszes-miatt-indult-nyomozas-a-gruevszki-ugyben

Hargitai Miklós Akkor, amikor

Lassan 4 éve, 2015 márciusában alakították hírcsatornává az állami M1-et. Akkor az egész ország azon hahotázott, ahogy az Orbán Viktor színpreferenciáit követve lilába öltöztetett, „Akkor, amikor!” szlogennel startoló tévé a realtime hírszolgáltatást elképzelte és elindította. Megvették a világ akkoriban kapható legdrágább közvetítőszettjeit, lelkes fiatal riportereket toboroztak, és bátran belevágtak. Az eredményt ismerjük - a bakiparádék ott vannak ma is a Youtube-on -, de aki szörnyülködni akar, annak inkább azt ajánljuk: kattintson tetszőleges időpontban az adóra, és amit lát, azt vesse össze a médiatörvény vonatkozó előírásaival. 

Újságírók vagyunk, ismerjük ennek a szakmának az írott és íratlan szabályait. Mindenki, aki valaha médiamunkásként dolgozott, pontosan tudja: ahol (legalább) a vonatkozó törvényeket betartják, ott nincs olyan, hogy ellenzéki politikusok csak közelharc árán kerülhetnek adásba a definíciója szerint közszolgálati médiában. (Ahányszor vizsgálta ezt a sajátos szelekciót az egypárti vezérlésű médiahatóság – legutóbb a tavaszi választási kampányban, amelyet gyakorlatilag ellenzéki meghívott nélkül abszolvált a „köztévé” –, annyiszor volt kénytelen elmarasztalni.) Nincs olyan, hogy a párizsi sárgamellényesek tüntetése nonstop belefér, a budapesti, szegedi, pécsi stb. demonstráció tudósítása nem fér bele. Nincs olyan, hogy az ún. békemenet útvonalán az Andrássy út minden sarkán saját kameraállással, a tömegben mozgó kamerákkal és mikrofonokkal van jelen a mindannyiunk pénzét (évente több mint 100 milliárd forintot) költő csatorna, a napokban országszerte zajló demonstrációkról meg csak az ATV-től átvett pár képkockát tudja ismételgetni. 

Jogállamban, tisztességes médiaviszonyok között mindez elképzelhetetlen – egy állampárti berendezkedésű ország pártmédiájában viszont nem is történhet másképp. Végül is azt kapjuk a pénzünkért, ami jár: az MTVA és csatolt részei a lehető legpontosabb, legaktuálisabb képet tükrözik a rendszerről, amelyben működnek.

 

https://nepszava.hu/3018949_akkor-amikor

A rendőrség higgadt maradt, nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot

A Belügyminisztérium (BM) szerint – az Amnesty International (AI) civil szervezet állásfoglalásával ellentétben – a magyar rendőrség a támadások ellenére higgadt maradt, nem alkalmazott “felesleges, túlzó erőszakot” a kormány ellen tüntetőkkel szemben.

A BM keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Amnesty International hétfő este Londonban kiadott egy állásfoglalást, amely szerint a magyar rendőrségnek a békés tüntetőkkel szemben nem szabad felesleges és túlzott erőt alkalmaznia, beleértve a könnygáz használatát. A felhívás szerint, amelyet Massimo Moratti, az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese jegyez, a vasárnap esti tüntetésen az AI a békés tiltakozókkal szembeni szükségtelen és eltúlzott erő alkalmazásának megnyilvánulásait tapasztalta, könnygáz bevetésével együtt, és ennek nem szabad megismétlődnie.

A BM kommünikéjében úgy fogalmazott: Massimo Moratti “Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál”;  egy olyan rendőri beavatkozásra, amelynél a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be.

Hangsúlyozták: a magyar rendőrség annak ellenére nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot, hogy a gyülekezők “15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak”. Azt írták: nem békések azok, akik azt skandálják, hogy “égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!”.

 

https://prokontra.hu/a-rendorseg-higgadt-maradt-nem-alkalmazott-felesleges-tulzo-eroszakot/

Bencsik Gábor: Feladták a leckét nekünk, kormánypártiaknak, hogy mindent, erőből azért nem lehet

Sokezer dühös ember címmel írt Facebook-posztot Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője. Bencsik azt írja, „próbálom megérteni, mi történik, próbálom megtanulni a leckét, amit most az ellenzék feladott.” 

Igyekeznem kell, mert aki hamarabb érti meg a folyamatok lényegét, az lesz a nyertes. Aki nem tanul, megbukik.
Mert ne áltassuk magunkat: az elmúlt napokban az ellenzék kemény leckét adott fel nekünk, kormánypártiaknak. Ez a lecke nagyjából így hangzik: mindent, erőből azért nem lehet.

„Ennek nem kellene így lennie. Nem jó az országnak, és nem jó a kormánypártoknak sem. Ettől az ellenzéktől, ezektől az ellenzéki pártoktól nem kell tartanunk. De a düh életre hívhat valami komoly erőt is, amely, ha építeni nem is tud, rombolni igen” - írja Bencsik.

Bencsik szerint 

egyrészt „a választók jelentős hányada, nagyjából két és fél millió ember most már kilencedik éve gyakorlatilag korlátlan felhatalmazást ad a kormánypártoknak és személy szerint a miniszterelnöknek a cselekvésre”

ugyanakkor sokezer ember dühös, személy szerint Orbán Viktorra is, mert úgy érzik, semmibe veszik őket, és a kormány mindent erőből visz keresztül. 

„Ennek nem kellene így lennie. Nem jó az országnak, és nem jó a kormánypártoknak sem. Ettől az ellenzéktől, ezektől az ellenzéki pártoktól nem kell tartanunk. De a düh életre hívhat valami komoly erőt is, amely, ha építeni nem is tud, rombolni igen” - írja Bencsik.

Bencsik Gábor az utolsó közszereplők egyike, akik ugyan elkötelezett Fidesz-szimpatizánsok, de időnként kritikát is megfogalmaznak a kormányról - legutóbb például a genderszak betiltása miatt

https://444.hu/2018/12/18/bencsik-gabor-feladtak-a-lecket-nekunk-kormanypartiaknak-hogy-mindent-erobol-azert-nem-lehet

Őry MariannÉlet–halál harc

Álláspont. Hány levízágyúzott flamand bevándorlásellenes tüntető ér egy pityergő Bangónét?

Magyar Hírlap

Hány gumilövedékkel arcon lőtt francia sárgamellényes ér egy ajtónak rohanó Kunhalmi Ágnest? A költői kérdés a nyugati sajtónak szól, nem kell elkezdeni számolgatni. Ha esetleg a washingtoni vagy a brüsszeli szerkesztőségekben mégis megtennék, javasolnám, hogy a biztonsági őrt fenyegető Tordai Bencét is próbálják meg valahol elhelyezni a narratívájukban. Persze erről biztosan nem tudnak, nem kell idejönni, elég, ha egymást olvassák, „puha fasizmusról” szőtt lázálmaikkal etetik az olvasókat meg országot megrengető tömegtüntetésről.

A Washington Post szerzője szerint – aki az amerikai liberális arrogancia legszebb hagyományait követve foglalja össze az európai politikát – Brüsszelben a nacionalista düh tört fel, Budapesten pedig a mélyen nacionalista kormány miatt felgyülemlő aggodalom. Helyben vagyunk. A cikk védelmébe veszi az ENSZ migrációs csomagját is, ami nem meglepő, hiszen a hasonló írások közös jegye, hogy értetlenül állnak az előtt, miért akarja valaki megfékezni a bevándorlást. Abban van csak igaza a Washington Post szerzőjének, hogy a politikáról véleménnyel bíró európaiak tömege kettészakadt. 

Ebben közrejátszik az a sajnálatos liberális vakság, ami a bevándorlás veszélyeinek témáját heves fasisztázás közben rendre lesöpri az asztalról.

http://magyarhirlap.hu/cikk/136395/Elethalal_harc

Nagy Ervin Költői kérdések

Kunhalmit vagy Szél Bernadettet sem Józsi szaktárs túlórája érdekli – hanem a saját karrierje

Magyar Hírlap

Sok dolog böki a csőröm mostanság. Mert elindult egy jogos vagy jogtalan (de értelmes) szakszervezeti vita és tiltakozás, amelynek létezik tárgyalásos és békés menete, majd – és ezzel vagyok a legkevésbé kibékülve – megérkeztek ugyanazok a rossz arcú ellenzéki politikusok, akik már annyiszor, de annyiszor lejáratták magukat, hogy ha kiesnének a parlamentből vagy az önkormányzatból, nem akadna oly balga cég, amely alkalmazná őket. Túlórával vagy anélkül… És mégis! Ez a fajta balhépolitizálás eltereli a lényegről a figyelmet. Az alkalmazott pedig megszeppenve pislog: „Hogy akkor most mi van? Kiről szól ez az egész, Kunhalmiról vagy rólam?”

A kérdés persze költői.

Mert azt látjuk, hogy bukott politikusok rendőröket provokálnak, vegzálnak, trágárkodva kiabálnak abban a tömegben, amely autókat tör össze, kukát gyújt fel és megdobálja a Parlamentet. Továbbá szánkót lop, és kicsit megtépi az ország karácsonyfáját. Az ellenzéki politikusok – akik állítólag országot akarnak irányítani – pedig mindezt végignézik.

http://magyarhirlap.hu/cikk/136389/Koltoi_kerdesek

A Rózsadombbal kezdi a kormány az iskolabuszprogramot

A kormányzat iskolabuszprogramot indít, a mintaprojekt a II. kerületben kezdődik el 2019-ben – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kerületben tartott keddi sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a kormányzat célja a fővárosban és az agglomerációban élő emberek mindennapi közlekedési problémáinak enyhítése és az iskolabuszprogram várható forgalomcsökkentő hatására a közlekedés okozta környezeti terhelések mérséklése Budapesten.

https://24.hu/belfold/2018/12/18/ii-kerulet-iskolabusz-mintaprojekt/

NHB Bank: ez lesz abból, ha a haverok nem fizetnek

Ha nem a jövedelmezőség, a normál banki szempontok szerint oszt hitelt egy bank, hanem rokoni szálak vagy politikai táborhoz tartozás is szerepet játszik, akkor az lesz, hogy az adófizetők fogják állni a cechet – mondta a Matolcsy-rokon érdekeltségébe tartozó NHB Banknál napvilágra került gondokról Zsiday Viktor, az egyik legismertebb tőkepiaci szakember, a Plotinus Holding volt tulajdonosa és igazgatósági elnöke. Más NER-közeli bankok NER-cégekbe feltűnően drágán vásároltak be, abból is bajok lehetnek.

A gazdasági fellendülési ciklus tetején vagyunk, ilyenkor nem megfeküdni szoktak a hitelt felvett cégek, hanem nyereséget produkálni, az őket finanszírozó bankok pedig profitálnak ebből, folynak be a törlesztőrészletek. Most mégis súlyos gondok vannak az NHB Banknál, amelyet a NER-világ egyik bankjaként is szokás emlegetni. (Az NHB Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik. Szemereynek egy másik bankban, az MKB Bankban is van részesedése.) Van tágabb értelmezési tartománya is ennek az esetnek annál, mint hogy csak a szóban forgó hitelintézet került bajba?

Ki lehet vetíteni, mégpedig ez ékes példája annak, hogy ha nem normál hitelbírálat, jövedelmezőség alapján oszt hiteleket egy bank, hanem más, nem üzleti szempontok is masszívan szerepet játszanak – barátság, rokonság, egy politikai irányvonalhoz tartozók segítése – akkor előbb-utóbb az lesz a vége, hogy a haverok nem fizetnek, nem törlesztik a hitelt. Aztán helyettük majd mi, adófizetők fogjuk fizetni a cechet a hitelező bank feltőkésítése révén.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/12/18/nhb-bank-szemerey-tamas-zsiday-viktor-interju/

Élet és Irodalom

Csillag István

Bankrablók (fülke-)forradalma

Orbán a rossz emléket idéző nacio­nalista szövegével azt sugallja, hogy nem adottságaink, történeti utunk, jó és rossz hagyományaink döntöttek abban, hogyan, milyen sajátos kapitalista formációt létrehozva, illetve engedve csatlakoztunk a globális kapitalizmushoz. Orbán szerint nem azzal és úgy csatlakozunk Európához, a versenyvilághoz, amink éppen van, hanem azon a módon, azokkal az intézményekkel, azokkal a politikákkal, a lehetséges csatlakozási forgatókönyvek között szabadon választva kellett volna csatlakoznunk, amit az olyan nagy gondolkodók, mint Orbán, a leghasznosabbnak, a legszerencsésebbnek látnak.

Egyszer azonban bankalapító bankrablóknak is számolni kell azzal, hogy lehet olyan állam, amelyik nem lop, olyan állami intézményrendszer, amelyik az elesettet védi, olyan sajtó, amelyik nem hazudik, olyan választás, ahol mindenki egyenlő joggal szavazhat, és minden szavazat ugyanannyit ér. Ez nem magyar álom. Ez az álmuk az amerikaiaknak, az angoloknak, az olaszoknak, a hollandoknak, az oroszoknak. A második világháború kitörésekor Churchill látta, hogy a civilizációt óriá­si veszély fenyegeti. Mégis bízott abban, hogy a liberális demokrácia és annak kultúrája megvédhető. Mi is várhatjuk a fordulatot együtt, nem vagyunk egyedül.

https://www.es.hu/cikk/2018-12-14/csillag-istvan/bankrablok-fulke-forradalma.html

Itt a forgatókönyv: nyomás alatt azonnal hibázik a rezsim

 

Nem is tudom, hogy mi vagyunk jobban meglepődve vagy Habony Árpád. Már a múlt héten is csak meredten pisloghattunk, amikor a lassan tíz éve kakatón delíriumban vegetáló ellenzék az ébredés jeleit mutatta a túlóratörvény parlamenti szavazásásán, az MTV székháznál zajló események pedig már-már az elképzelhetetlen határait feszegetik.

Lényegében semmi olyan nem történik, amire eddig ne lehetett volna példa. Videoképes mobiltelefonnal ma már mindenki rendelkezik, ahogy az Országgyűlésről szóló törvény pedig kimondja:

A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít.

Legyünk nagyvonalúak és lépjünk túl azon, hogy miért volt szükség közel egy évtizednyi tehetetlen vergődésre ellenzéki oldalról az ilyen megoldások helyett és nézzük inkább a jövőbe, mi a tanulsága a jelenleg zajló eseményeknek:

·                   A rendszer elkényelmesedett

Ne legyen kétségünk afelől, hogy a túlóratörvény valójában a közigazgatási bíróságok felállításának egyik elterelése, ahogy a Karácsony előtti időzítés is. Valószínűleg számoltak azzal, hogy lesz majd némi tiltakozás, esetek valami szakszervezeti tüntetés, de majd a hideg meg az ünnepek megoldják a rezsim pedig egy újabb jogi biztosítékot hoz létre a saját fennmaradásához. Az eddigi alacsony intenzitású látszat tiltakozás helyett azonban napokon át tartó protest események és váratlan húzások történtek, az eredmény pedig: a hatalom teljes bénultsága.

·                   A kézzel irányított kontraszelektált adminisztráció képtelen a korrekcióra

https://kard.blog.hu/2018/12/17/itt_a_forgatokonyv_nyomas_alatt_azonnal_hibazik_a_rezsim

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

Kirúgtak a hírTV-től, kiesett a Vasas az NB I-ből, illetve kaptam egy infarktust – és még csak június volt, amikor ezt a leltárt készítettem. Mondhatni, zötyögősen indítottam az évet, arra gondolni sem mertem, hogy mi lesz ősszel, mert még nagyon messze volt! Azt kívántam, ha lehet, inkább ne történjen semmi, már az is valami.

Öt év alatt annyi bűnt követtem el a szakmámmal, amennyire már nincs magyarázat. Nem is keresek! Már csak annak a módját szeretném megtalálni, hogyan lehet, hogyan tudom ezt a bűnt jóvá tenni? Hogyan lehet bocsánatot kérni, lehet-e egyáltalán ezért a médiamészárlásért bocsánatot kapni? Médiaháborús bűnös lettem – nem én adtam ki a tűzparancsot, nem én vezényeltem a sortüzeket, de ott volt a kezem lenyomata a puskatuson. Szégyen, amit csináltam!

Hogyan, milyen erkölcsi alapon kérdezhetek én bárkit bármiről lőporos kézzel? Hogyan képviselhetem a szakmámat, ha annyi tartásom sem volt, mint egy A4-es lapnak? Sehogyan!

Az biztos, még ma sem tudom bekódolni, hogyan jutottam el az ország egyik legerősebb emberéhez, akiről még újságíró koromban éveken keresztül cikkeztem. Ki adott nekem menedéket, lehetőséget, tartást? Öreg baka vagyok, én már mellé is lőhetek – mondta nekem sokszor egy nagyon jó barátom. Ezt éreztem, amikor aláírtam a szerződést, és nem azon gondolkodtam, hogy mi áll a miniszterelnök és Simicska Lajos háborúja mögött? Hogy milyen pénzből kapom a fizetésemet? Hogy meddig futhatunk egy nem létező versenyben? Hogy lesz-e jövőm, ha ennek a játszmának vége? Hogy mi a valódi célja Simicska Lajosnak? Hogy én is úgy végzem, mint általában a háborús veteránok, tolókocsiban?

Úgy végeztem, tolókocsiban! 

https://hvg.hu/velemeny/20181216_En_meg_elek_a_szakman_mar_nem

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Az Európai Bizottság vizsgálja a közigazgatási bíróságokról és a munkaidő-szervezésről szóló magyar törvényeket — tájékoztatta a Népszavát a testület szóvivői szolgálata. “A Bizottság ismeri a közigazgatási bíróságokról szóló törvény jogi alapjául szolgáló alkotmánymódosítást, és tudomásul veszi s végrehajtását célzó jogszabály elfogadását. Szoros figyelemmel követjük a törvény megvalósítását, és értékelni fogjuk a (tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolására szolgáló) európai szemeszter keretében” — nyilatkozta Christian Wiegand szóvivő.

A “rabszolgatörvény” ugyancsak felkeltette az EU Szerződések betartatásáért felelős testület figyelmét. Mina Andrejeva szóvivő közölte, hogy vizsgálják a munkaidőt szabályozó jogszabályt is. Brüsszeli illetékesek szerint az elemzés arra fog kiterjedni, hogy az új magyar szabályozás megfelel-e a munkaidő szervezéséről szóló, 2003 óta hatályban lévő európai uniós irányelvnek, és a szociális partnerekkel való egyeztetés követelményének.

https://nepszava.hu/3019063_az-europai-bizottsag-vizsgalni-kezdi-a-rabszolgatorvenyt-es-a-kozigazgatasi-birosagokat

Munkahelyi kiégés ellen 100 emberét küldi el karácsony előtt az ÁSZ

Száz, főleg szakszervezeti tagokat, valamint régi, még a 2010-es Orbán-kormány előtt is ott dolgozó munkatársakat rúg ki karácsony előtt az Állami Számvevőszék. Akik szerdán, a munkaidő végéig elfogadják a közös megegyezéssel való elbocsátást (ilyen, persze, elméletileg nem létezik, de a gyakorlatban igen gyakran), azok jól járnak, mert megkapják a járandóságukat, ám akik késlekednek, ők sok pénztől eshetnek el. Az Országgyűlés ugyanis elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján január elseje után gyakorlatilag bármit megtehet a munkáltató a szerződésekkel, csupán arra kell figyelnie, hogy a bér 40%-nál többet nem vonhat le a fizetésből.

https://prokontra.hu/munkahelyi-kieges-ellen-100-emberet-kuldi-el-karacsony-elott-az-asz/

Visszaengedte az idősebb lengyel bírákat a pulpitusra az elnök

Igaz, mérsékelt mozgástere volt: az EU világossá tette, hogy Lengyelország nem tehet meg mindent az "ítélkező tanácsokkal".

Andrzej Duda lengyel elnök jóváhagyta a parlament által korábban megszavazott törvénymódosítást, amely értelmében visszatérhetnek munkahelyükre a legfelsőbb bíróság korábban nyugalmazott tagjai. A törvény eredeti változatát hétfőn az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága felfüggesztette. Az uniós jogállamisági kifogások már korábban is ismertek voltak, és a varsói törvényhozás november végén elfogadta a Duda által most aláírt módosított változatot. A jogszabály korábbi változatának értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elért bírák csak a lengyel elnök jóváhagyásával folytathatták volna szolgálatukat. A módosítás hatályba lépésével a júliusban nyugdíjazott 22 bíró államfői jóváhagyás nélkül  visszatérhet munkahelyére, és a módosítás értelmében meg nem szakítottnak tekintik az összes visszatérő bíró, köztük Malgorzata Gersdorf legfelsőbb bírósági elnök megbízatását. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.

https://nepszava.hu/3019008_visszaengedte-az-idosebb-lengyel-birakat-a-pulpitusra-az-elnok

Beadja lemondását a belga kormányfő

Bejelentette lemondását kedden Charles Michel belga miniszterelnök, miután a kormánya kisebbségbe szorult. Michel a parlament előtti beszédében közölte, hogy még este személyesen benyújtja lemondását Fülöp belga királynak.

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a legvalószínűbb, hogy az uralkodó nem dönt rögtön arról, hogy elfogadja-e a lemondást, hanem egyeztetni fog a pártokkal, megpróbálva közöttük „megtalálni a közös nevezőt”. (MTI)

https://zoom.hu/hir/2018/12/18/lemondott-a-belga-kormanyfo/