2018, december 14 - 07:47 Sajtószemle

A rendőrség csak úgy engedte haza a tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket – Élőben a tüntetésről

 • Újra nagy tömeg gyűlt össze a Parlament épülete előtt, hogy a rabszolgatörvény elfogadása és a Fidesz ellen tüntessen.
 • A tüntetők először átvonultak a Margit hídon Budára, majd lefordultak délre, után a Lánchídon keresztül visszamentek Pestre, onnan az Oktogonhoz, majd a Nyugatihoz mentek, végül vissza a Kossuth térre.
 • Több ezren vannak a parlament előtt, elég vegyes társaság. Az első pár sor sokkal keményebb arcokból áll, mint az eddigi tüntetéseken.
 • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke füstbombát dobott a rendőrök közé, ezért azok elkezdtek könnygázzal oszlatni.
 • Azóta vagy nyolcszor könnygázoztak már legalább, kollégánkat arcon is fújták vele. Tegnap csak négy ilyen volt.
 • Figyelmeztetés nélkül fújnak könnygázt a rendőrök. Cserébe egyre több üveg repül be a sorfal mögé.
 • A Momentum alelnökét elvitték a rendőrök, körülbelül 40 momentumos várja a X. kerületi kapitányság előtt, de nem engedik el, és az ügyvédjével sem engedik beszélni.
 • Éjfél körül a tüntetők otthagyták a Kossuth teret, és elfoglalták a Nagykörutat. A rendőrök a Nyugatinál megpróbálták megállítani a menetet, de nem sikerült, mindenki elég feszült, versenyt futnak az Oktogonig, de a rendőröknél ezúttal könnygáz is van.
 • A tüntetők egy része kukákat borogat, a másik része felszedi utánuk a kiborított szemetet.
 • Egy óra előtt nem sokkal már minden tüntetőt a járdára szorítottak, és kis csoportokban körülzártak, igazoltatják őket. A rendőrautók még lezárták a Nagykörutat.
 • A rendőrség végül csak úgy engedte haza a tüntetőket, ha belemondják a nevüket a kamerába.

És most hosszan, az elejétől:

https://24.hu/belfold/2018/12/13/tgm-ennek-a-korszaknak-vege/

TGM: Ennek a korszaknak vége - Élőben a tüntetésről

Újra tüntetnek a parlament előtt, cikkünk folyamatosan frissül.

https://24.hu/belfold/2018/12/13/tgm-ennek-a-korszaknak-vege/

Pintér: A közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt

A Belügyminisztérium közleményt adott ki, amiben leírták, mi volt az operatív értekezleten, amin Pintér Sándor értékelte a szerda esti, túlóratörvény ellen szervezett tüntetést.

Dr. Pintér Sándor a Kormány nevében köszönetet mondott a biztosításban résztvevő rendvédelmi állomány helytállásáért - írták.

https://444.hu/2018/12/13/pinter-a-kozelmultban-ilyen-merteku-es-intenzitasu-tamadas-nem-ert-magyar-rendort

Lefújták, földre vitték és elvitték a rendőrök a Momentum alelnökét, Donáth Annát

Csütörtökön este a Kossuth téri tüntetésen a Momentum több vezetőségi tagja is füstbombákat dobott a rendőrökre. Donáth Anna alelnök nem dobott füstbombát, csak feltartott egyet. Őt azonban a rendőrök könnygázzal fújták le, földre vitték, majd berántották a sorfal mögé. Az esetről videó is készült. 

https://444.hu/2018/12/13/lefujtak-foldre-vittek-es-elvittek-a-rendorok-a-momentum-alelnoket-donath-annat

A momentumos Fekete-Győr András is füstbombát dobott a rendőrökre

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András a hvg.hu-nak elismerte, hogy ő dobta a füstgránátot, azt mondta, nem bán semmit, szerinte vannak eszközök, amikkel bizonyos esetben élni kell a tiltakozáshoz.

https://444.hu/2018/12/13/a-momentumos-fekete-gyor-andras-dobta-a-fustbombat-a-rendorokre

Gulyás szerint nyílt kereszténygyűlölet, ami tegnap történt

"Úgy gondoljuk, a teljes kormány, hogy szomorú és példátlan, ami történt," mondta a szerdai parlamenti balhéról a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti Kormányinfó sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely szerint komoly érdemi jogi vita fel sem merülhet a szavazások érvényességéről. Az utcán történtekről elmondta, hogy

"természetesen alapjog a gyülekezéshez való jog, de ami tegnap történt, hogy néhány százan vonulnak agresszíven, az jogszerűtlen volt."

Hozzátette: "Soros György szervezeteinek kitartottjai tagjai szép számmal vettek részt a megmozduláson."

"Az a nyílt kereszténygyűlölet, és az a karácsony ünnepével való megvetés és gyűlölet, ami a megnyilvánulásaikból kiviláglott, attól Isten óvja Magyarországot,"

mondta. Újságírói kérdésre válaszolva azzal indokolta azt, hogy Orbán Viktor mögött megjelentek a szerdai parlamenti ülésen TEK-es testőrei, hogy a kormányfő védett személy. Gulyás elmondása szerint a kormányfő jelezte, hogy meg tudja magát védeni.

https://444.hu/2018/12/13/gulyas-az-a-nyilt-keresztenygyulolet-es-az-a-karacsony-unnepevel-valo-megvetes-es-gyulolet-ami-a-megnyilvanulasaikbol-kivilaglott-attol-isten-ovja-magyarorszagot

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Közös sajtótájékoztatót tartott az MSZP, a DK, az LMP, Párbeszéd egy-egy képviselője, valamint a független Szél Bernadett a házbizottság csütörtök délelőtti ülése után, amelynek fő témája a parlament hétfői ülése volt. Akkor az ellenzékiek obstrukcióval próbálták elérni, hogy a Munka törvénykönyve módosítását ne szavazhassa meg a fideszes többség. Emellett szó esett a szerdai ülésről is, amikor az ellenzék újra akciózott a voksolás megakadályozása érdekében, miközben Orbán Viktor miniszterelnök mögött két öltönyös férfi – az ellenzékiek szerint a TEK állományának tagjai, testőrök – jelentek meg.

https://hvg.hu/itthon/20181213_akciozo_ellenzek_kover_laszlo_hazbizottsag_buntetes

Tordai, az ellenzéki provokátor

Hiába tiltotta ki a házelnök a Parlamentből a párbeszédes politikust, ő a szocialisták hátán végül visszamászott

Magyar Hírlap

A túlóra szabályozásáról szóló törvény kapcsán a parlamenti ülésteremben kitört rendbontás egyik vezéralakja Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője volt. Ő volt az, aki később megafonból intézett felhívást a Kossuth téri tüntetőkhöz, meghirdetve a „sétát”, ami aztán a Lendvay utcai Fidesz-székháznál lévő rendőrkordon áttörésébe torkollott.

http://magyarhirlap.hu/cikk/136042/Tordai_az_ellenzeki_provokator

Dippold Pál Fenyőfa-gyújtogatók

Álláspont. A magyar csürheellenzék végre a maga lényegének teljességét megmutathatta az országnak és a világnak

Magyar Hírlap

Vigyázó szemüket mindig oda vetik, ahonnan a legnagyobb hasznot remélik. A haszon természetesen az ő esetükben kizárólag materiális és hatalmi tételekből állhat. A félidióta politikusok emlékezetében ott derenghettek a tapolcai Batsányi Jánosnak, a felvilágosodásnak nevezett elsötétülés egyik legismertebb alakjának elemi iskolában már beléjük vert néhány szava: „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!”

Ez megtörtént. Zűrzavart, botrányt és erőszakot importáltak derék félnótás ellenzéki honfitársaink Magyarországra. Úgynevezett politikusaik a Parlamentben adtak elő példátlan akcióművészeti mutatványt, míg híveik, akikről talán nem is oktalanul az a hír járja, hogy a képviselőkhöz hasonlóan egy bizonyos George Soros pénzén duhajkodnak, az utcán randalíroztak. A párizsi sárgamellényes megmozdulások külső jellemzőit utánozva törtek, zúztak és verekedtek. Az utcai harcosok példaképei a nyugat-európai, most éppen sárga mellényt öltő szélsőséges banditák. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/136037/Fenyofagyujtogatok

510 millióért vásárol be a Magyar Közút Mészáros Lőrinc öccsénél

A Magyar Közút Zrt. két közbeszerzési pályázatán is a Mészáros János tulajdonában lévő bicskei Herceghalom Interat Zrt. futott be győztesként. Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállallkozó öccse tavaly februárban, a Pegazus Trade Kft.-n keresztül lett tulajdonos a Herceghalom Interat Zrt.-ben.

A Magyar Közút két szerződött a fiatalabb Mészáros cégével:

 • Kerékpárutak karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére 447,9 millió forint + áfa értékben (a szerződést pdf-ben itt találja)
 • Három darab önjáró hidarulikus oszlopverő és kihúzó gép beszerzésére 62,2 millió forint + áfa értékben (a szerződést pdf-ben itt találja).

A Magyar Közút nem először kerül üzleti kapcsolatba Mészáros János vállalkozásával: a felcsúti üzletember februárban szerezte meg a Zrt.-t, a rendőrség áprilisban már őket tette meg beszállítónak a Magyar Narancs korábbi cikke szerint.

Mészáros János korábban Felcsút alpolgármestere volt. Ismertebb cége az Agro-Felcsút Kft., amelynek egyszemélyes tulajdonosa és ügyvezetője. Az Agro-Felcsút tavaly novemberben egy 1,7 milliárd forintos, közpénzes megrendelést kapott a MÁV-tól. Ezzel a Mészáros János-céggel is kapcsolatba került a Magyar Közút: 770 millió forintért tőlük rendeltek sószórókat.

https://24.hu/belfold/2018/12/13/meszaros-janos-magyar-kozut

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

A szerdai spontán tiltakozás a Kossuth téren egy idő után erőszakossá vált – legkésőbb akkor, mikor a tüntetők sérülés okozására alkalmas tárgyakkal dobálták a rendőröket, később tüzeket is gyújtottak –, így a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia, ám a tömegkezelés arányossága és szakszerűsége kétséges – írta a Társaság a Szabadságjogokért a Facebook-oldalára. A szervezet közérdekű adatigényléssel fordul a rendőrséghez, hogy pontos képet kapjanak arról, milyen eszközökkel próbálták elkerülni az erőszak eszkalálódását, illetve jogsegélyt adnak az eljárás alá vont tiltakozóknak.

https://hvg.hu/itthon/20181213_TASZ_rendorseg_tuntetes_fellepes_kossuth_ter

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

A Szabad Egyetem nevű Facebook-csoport szerint a lány nem vett részt a rongálásban, a rendőrség alaptalanul vádolja.

Ahogy beszámoltunk róla, öt tüntetőt vettek őrizetbe szerda éjjel a Kossuth téren, egyikük a nemsokára Bécsbe költöző CEU hallgatója. A rendőrség akkor azt közölte, az ország karácsonyfája körül felállított szánkók ellopása miatt fogták el a tüntetőket.

A Szabad Egyetem nevű Facebook-csoportban most az olvasható, hogy a CEU-hallgatót – Adrient – hivatalos személy elleni erőszak vádjával tartóztatták le, és akár 72 órán keresztül őrizetben tarthatják. A bejegyzés szerint Adrient azután tartóztatták le, hogy a tüntetők körülvették a Parlament előtt álló karácsonyfát, és azzal gyanúsítják, hogy a jelenlévő rendőröket többször megütötte, illetve feléjük rúgott.

https://hvg.hu/itthon/20181213_A_Kossuth_teren_letartoztatott_CEUhallgato_szabadon_engedeset_koveteli_a_ma_esti_tuntetest_szervezo_csoport

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Ha az ügyészség betartja a törvényt, akkor idén már nem tud vádat emelni Czeglédy Csaba ellen, ha viszont mégis benyújtja a vádiratot, akkor az felveti a hivatali visszaélés gyanúját – közölte a hvg.hu-val a múlt nyár óta letartóztatásban lévő baloldali politikus védelme. Információik szerint ugyanis megnyílt egy új határidő, ami miatt a várt decemberi időponthoz képest halasztódhat a vádemelés. Csakhogy a kormányszócsőként működtetett Magyar Idők úgy tudja, jövő héten léphet az ügyészség.

„A tudomásunkra jutott, hogy újabb nyomozati iratokat kaptak az ügy más gyanúsítottjai. Az eljárási szabályok alapján ezekre 30 napon belül joguk van indítványokat, észrevételeket tenni, és addig nem lehet vádat emelni. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha betartják a törvényt, akkor idén mégsem kerül sor a vádemelésre” – közölte csütörtökön Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje.

https://hvg.hu/itthon/20181213_Megsem_jon_ossze_iden_2019re_csuszhat_a_vademeles_Czegledy_Csaba_ugyeben

MSZP-elnök: Mi szerveztük a parlamenti akciót

Az MSZP elnöke elismerte, hogy pártja szervezte a szerdai parlamenti akciót.

Tóth Bertalan csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ő maga kezdeményezte mind a saját frakciójában, mind pedig a többi párt felé, hogy tiltakozásul foglalják el az elnöki pulpitust. Hozzátette: arra azonban külön kérte, illetve felszólította a képviselőket, hogy ne kövessenek el semmilyen erőszakos cselekményt.

Közölte, az MSZP elnöksége délelőtti ülésén úgy döntött, kiáll az MSZP képviselőcsoportja és minden egyes képviselője mellett, és szolidaritást vállal velük, bármi is történik az elkövetkező időszakban. Hozzátette: visszautasítják a képviselők megbüntetéséről szóló, Kövér László házelnöktől elhangzó fenyegetéseket.

Azt mondta, képviselőik a parlamentben nem alkalmaztak erőszakot. Hozzátette: ez azonban nem jelenti azt, hogy az egypárti fideszes szabályokat minden esetben betartották volna és azt se, hogy be fogják tartani.

https://24.hu/belfold/2018/12/13/parlament-tiltakozas-mszp

Elutasították Simonka György panaszát

Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogát októberben függesztette fel az Országgyűlés. Az erről szóló, házelnöki értesítés az ügyészséghez november 12-én érkezett meg, amely után november 15-én kihallgatták a fideszes politikust. Simonka ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozás.

A politikus panasszal élt a gyanúsítás ellen. Polt Péter Legfőbb ügyész Harangozó Tamás, MSZP-s országgyűlési képviselőnek küldött válaszából kiderült, miként bírálták el Simonka panaszát, és hogy hol tart jelenleg az ügy.

Simonka György és védője által 2018 november közölt gyanúsítás ellen bejelentett panaszt a Legfőbb Ügyészség december ötödikén elutasította. A nyomozás folyamatban van, arról a kért további tájékoztatás megadása sértené a büntetőeljárás érdekeit

– közölte válaszában Polt Péter.

https://24.hu/belfold/2018/12/13/elutasitottak-simonka-gyorgy-panaszat/

David B. Cornstein: Összetöri a szívem a CEU távozása, de van még itt dolgom

Itt van két roppant erős ember: Orbán Viktor és Soros György. Itt egyetlen dolog számított: az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben. És sajnálatos módon ennek az áldozata lett ez az egyetem – mondta a 168 Órának David B. Cornstein. Hiába tett meg ő maga, a magyar kormány erre kijelölt tárgyalója, valamint a Közép-európai Egyetem vezetése mindent a CEU Budapesten tartásáért, ez az ügy valójában két ember személyes ellentétéről szól. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszélt arról is, hogy a CEU távozásának körülményei és törvényi anomáliái nem okozhatják azt, hogy ezek után ne bízzon meg a magyar kormányban. Cornsteinnek ugyanis más fontos feladatai is vannak, olyan problémák, amelyeket az amerikai és a magyar kormánynak együtt kell kezelnie. Ilyen az ukrajnai helyzet vagy Magyarország orosz energiafüggősége. Ugyanakkor a nagykövet beszélni fog a magyarországi fejleményekről Donald Trumppal, még azt is elmondta, mikor és hol találkozik legközelebb az elnökkel.

https://168ora.hu/itthon/david-b-cornstein-osszetori-a-szivem-a-ceu-tavozasa-miatt-de-van-meg-itt-dolgom-160556

A CEU és az oroszoknak kiadott fegyverkereskedők miatt bírálta a külügyi bizottságban Magyarországot az amerikai nagykövet

A parlament külügyi bizottságában szólalt fel David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki a szokásos udvariassági körök után több bírálatot is megfogalmazott. Ennek felvezetéseként közölte, hogy barátként is feladatának tartja, hogy figyelmeztessen, ha hibát lát. "Amikor úgy gondoltam, a barátaim hibát követnek el, kötelességemnek éreztem, hogy azt mondjam: - Hé… szerintem most nem jól döntöttél. – A barátok így tesznek. Óvják egymást" - mondta, majd bele is kezdett.

"A CEU távozása Budapestről rossz volt Magyarország számára" - mondta, majd hozzátette, hogy "azt is világossá tettük, hogy rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett".

https://444.hu/2018/12/13/a-ceu-es-az-oroszoknak-kiadott-fegyverkereskedok-miatt-biralta-a-kulugyi-bizottsagban-magyarorszagot-az-amerikai-nagykovet

Videó: a fideszes Budai Gyula megpróbálta visszalökni a szocialista Kunhalmi Ágnest a szerdai parlamenti káoszban

Ráadásként Orbán Viktor testőrei az ülésterembe rohanva mindenkit félrelöknek.

„Be akartam menni a két padsor között a társaimmal Latorcaihoz, de Budai, ahogy szaladtam, elém állt és meglökött, Lázár János nyugtatta Budait, hogy nehogy több történjen a részéről. Amikor érezte, hogy ezt nem kellett volna, egyből azt üvöltötte, hogy én ütöttem meg. Notórius hazudozó” - írta közösségi oldalán Kunhalmi.

A videó megtekintése alapján kijelenthető, hogy Budai valóban határozottan, már-már durván állította meg az elszántan előretörő Kunhalmit.

Budai a hvg.hu-nak azt mondta, hogy megfogta Kunhalmi kezét, aki el akart menni mellette, hogy elvegye az ülést vezető Latorcaitól a mikrofont. A fideszes képviselő szerint Kunhalmi úgy rántotta ki a kezét, hogy közben orron vágta őt. „Maga jött a kezemnek” – kiabálta Kunhalmi eközben Budai állítása szerint.

Egy másik mobilos felvételen az látszódik, hogy miközben Kunhalmi és Budai egymással van elfoglalva, egyszer csak berontanak a terembe Orbán Viktor miniszterelnök testőrei, és mindenkit villámgyorsan eltakarítanak az útból.

https://168ora.hu/itthon/video-a-fideszes-budai-gyula-megprobalta-visszalokni-a-szocialista-kunhalmi-agnest-a-szerdai-parlamenti-kaoszban-160602

Levelet írt Ádernek az ellenzék

Mint korábban írtuk, az MSZP elnöke, Tóth Bertalan csütörtökre összehívta az ellenzéki vezetőket, hogy a további közös fellépésről egyeztessenek a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozás ellen.

A párt közölte, hogy az egyeztetés részeként közös levelet fogalmaztak meg Áder János köztársasági elnöknek, amelyben azt kérik, hogy a kormánypártok által megszavazott törvénnyel szemben emeljen alkotmányossági vétót. Emlékeztették: kötelessége az Alkotmánybírósághoz utalni az elé kerülő törvényt, ha az ellentétes az Alaptörvénnyel.

Az ellenzéki politikusok szerint a Fidesz által elfogadott szabályozás kiüresíti a kollektív szerződéseket, Európában egyedülálló módon évi 400 óra túlmunkát tesz lehetővé, és korlátozza a pihenéshez való jogot. Arra is felhívják Áder figyelmét, hogy a törvény társadalmi elutasítottsága nagyon magas, mindössze 9 százalék támogatja.

Emellett a törvényjavaslat parlamenti tárgyalása során többször is eljárási szabályt vétettek, és nem érvényesültek a nyílt, név szerinti szavazás garanciái, amikor a képviselői igazolvány behelyezése nélkül lehetett szavazatot leadni.

A levelet Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese, Ungár Péter, az LMP képviselője, Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők írták alá.

https://24.hu/belfold/2018/12/13/levelet-irt-adernek-az-ellenzek/

VDSZ: A Fidesz hazudik, cinikus és aljas

A szakszervezeti szövetség szerint a dolgozókat egyenként fogják megfélemlíteni, és túlmunkára kényszeríteni.

Pontokba szedve cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos érveit Facebook-oldalán a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

A szövetség szerint hazugság, hogy ezután is havonta kell kifizetni a túlórát. Mint írják, a dolgozók többsége munkaidőkeretben dolgozik, ami 36 hónap is lehet, ennek végén történik a túlóra elszámolása és kifizetése.

Az sem igaz, írják, hogy a dolgozók beleegyezése kell a túlórához. Jelenleg sem kell semmilyen beleegyezés 250 óráig, kollektív szerződés esetén lehetett 300 óra a felső határ. Mostantól a munkáltató „önkéntesen” aláírathatja a dolgozókkal, hogy 400 óra túlmunkát végeznek, de aki dolgozott már beosztottként, az tudja, mit jelent ez az „önkéntesség” – hívják fel a figyelmet.

Cinikusnak tartják, hogy a Fidesz azzal érvel, hogy az uniós irányelv 416 óra túlórát enged meg. Ezt ugyanis sehol nem használják ki. Azt pedig aljas érvelésnek, hogy a kormánypárt szerint a szakszervezetek azt sérelmezik, hogy a munkáltató nélkülük is megegyezhet a dolgozóval.

https://24.hu/belfold/2018/12/13/vdsz-a-fidesz-hazudik-cinikus-es-aljas/

Kirúgták a kukaholding vezetőit

A fideszes médiabirodalom kedden maga adott hírt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. – népszerű nevén: kukaholding – tavalyi veszteségeiről. A Világgazdaság írta meg elsőként, hogy a szemétdíjak beszedésére létrehozott állami cég több mint fél évvel a kötelező határidő után végre leadta a 2017-es pénzügyi év mérlegét. A lap azt írta, hogy az NHKV a 2016-os veszteségénél bő kétszer nagyobb, 3,6 milliárd forintos mínusszal (adózott eredménnyel) zárta az évet.

Manapság teljességgel szokatlan, hogy egy állami cég viselt dolgait a kormánymédia siessen a nyilvánosság elé tárni, különösen miután a kormányzat már nyilvánvalóvá tette, hogy hiába halmoz botrányt botrányra az NHKV, meg fogják védeni a központosított rendszer kulcselemének számító céget.

A csavar ott van, hogy a cikk valójában nem tárta fel a veszteséges működés méreteit és következményeit.

A kukaholding mérlegében ugyanis egy nagyságrenddel nagyobb pénzek hiányoznak, mint a hivatalosan kimutatott hiány összege. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a mérleg leadása után szinte a teljes eddigi menedzsementet kirúgták az NHKV-tól – értesült a 24.hu.

 

https://24.hu/belfold/2018/12/13/kirugtak-a-kukaholding-vezetoit-miutan-alairtak-a-veszteseges-merleget/

MICSODA BULI!

Pilhál György Magyar Idők

 

Füttyögéssel kezdődik az ülés, a „rabszolgatörvényről” lesz szavazás. Az ellenzékiek közül többen megpróbálnak bejutni a kormánypárti padsorok közé, de nem sikerül, így csak farkasszemet néznek velük. Kunhalmi Ágnes és Bangóné hátulról próbálkozik, de ott sem megy. Dél környékén a hölgyek egy szirénával állnak elő (mi minden van a női retikülben), hurcolják a teremben, arcukon idvezült derű. Szelfik készülnek, megy a Facebook-élőzés, buli van.

Az elnöki pulpitust mindkét oldalról eltorlaszolják. Ha a levezető elnök nem tudja megnyitni az ülést, akkor nem lesz szavazás, hihi. Van ám fifika! A lépcső mindkét oldalán ellenzéki hölgyek állnak, hátha erőszak lesz… De nem lesz. (Talán Bangónétól retten vissza a Ház-vezetés. Vagy Gurmai Zitától…) Kunhalmi egy molinóval idétlenkedik, majd két teljes órán át fütyül, de le se fütyülik. Demeter Márta és Keresztes László Lóránt zászlókat lobogtatva járkál az ülésteremben. Talán verbuválni akarnak, ki tudja… Kövér László házelnök az eltorlaszolt pulpitus helyett saját képviselői helyéről nyitja meg az ülést, ez láthatóan nem tetszik a pulpitusnál összesereglett asszonykórusnak.

Megérkezik az ülésterembe Áder János köztársasági elnök. Őt is kifütyülik. Nincs pardon.

Tordai Bence, akiről várhatóan kórterem lesz elnevezve az új Lipótban, órákon át a kormányfő előtt áll. Azt közvetíti, hogy ő most ott áll.

https://magyaridok.hu/paca/micsoda-buli-3762917/

PARLAMENTI GYÖNGYTYÚKOK

Bencsik Gábor Magyar Idők

 

A politikacsinálásnak különböző formái és eszközei vannak. Előfordul, hogy a politikus kiérlelt, végiggondolt elvekkel rendelkezik, és a felmerülő problémákat ezen elvek szerint igyekszik megoldani.

A szemlélő nehezen állja meg, hogy ne szóljon: kedves ellenzéki hölgyeim és uraim, hol vannak a saját, koherens elvek, a világos célok, a nagy ívű víziók? Ezek nélkül, pusztán az adódó lehetőségekre vadászva nincs politikai siker. De fölösleges is volna.

Ez az ellenzéki politikusi garnitúra teljesen reménytelen. Szinte már fáj, hogy mennyire.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/parlamenti-gyongytyukok-3760622/

 

Föld S. Péter: Nektek anarchisták és huligánok, nekünk képviselők

Nektek anarchisták és huligánok, nekünk képviselők, akik végre azt teszik, amire megválasztottuk őket.

Nektek önkéntes túlóra, nekünk rabszolgaság.
Nektek nemzeti konzultáció, nekünk parasztvakítás.
Nektek pénznyerőgép, nekünk a hazánk.
Nektek Wass Albert, nekünk Radnóti Miklós. 
Nektek Horthy, nekünk a cipők a Dunaparton.
Nektek elüldözött egyetem, nekünk oktatás, tudás: a gyerekeink jelene, Magyarország jövője. 

Ti szabadlábon vagytok, mi szabadok vagyunk.
Nektek Quaestor-ügy, Pasa Park, stadion, letelepedési kötvény, kaszinó, föld, trafik, helikopter, magánrepülőgép, nekünk az ország.
Nektek kifizetőhely, nekünk egy olyan ország, ahol a gyerekeink velünk élnek, s nem menekülnének el előletek.
Nektek nagy és gondoskodó állam, nekünk szabad emberek okos, gondolkodó gyülekezete.
Nektek a csalás, nekünk a család.
Nektek a saját láb, nekünk a tehetség.
Nektek csókosoknak kiírt pályázat, nekünk valódi verseny.
Nektek a másként gondolkodó legyőzendő ellenség, nekünk ellenfél, akit vitában kell meggyőzni.

Nektek terrorveszély, nekünk ti vagytok a terror és a veszély

Nektek európai szintű egészségügy, nekünk hosszú várólisták, kórházi fertőzések, túlhajszolt orvosok és ápolók.
Nektek VIP-ellátás, mi nem meghalni akarunk a kórházban, hanem meggyógyulni.
Nektek a korrupció a kormányzás, nekünk az a meggyőződésünk, hogy nem szabad lopni.
Nektek Felcsút, nekünk Budapest, Miskolc, Szeged, Debrecen: az ország.
Nektek a kisvasút, a mi gyerekeinknek a nagy utazás, mert ők nem csupán Bicskéig mennek, vagy Lovasberényig, számukra Anglia, Németország a végállomás.
Nektek túltolt bicikli, nekünk túltöltött pohár.

 

https://prokontra.hu/fold-s-peter-nektek-anarchistak-es-huliganok-nekunk-kepviselok/

Indulhat a kormányzati wellnesskukkolás

Zöld utat kapott a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, aminek a segítségével a kormány egyik cége folyamatosan látja, hogy ki, kivel és mikor száll meg egy szállodában. Eszerint az utolsó kis faluvégi kempingnek is adatokat kell majd közölnie az állami céggel.

A parlament november végén fogadta el a turisztikai törvény módosítását, amely kötelezővé teszi minden magyarországi szálláshelynek, hogy névvel, címmel jelentse le a nála megszálló magyarok és külföldiek adatait. A most megjelent végrehajtási utasításból az is kiderül, hogy a rendszert nemcsak szállodákra és panziókra, hanem minden szálláshely-szolgáltatóra kötelezően kiterjesztik, így az utolsó erdei turistaháznak is meg kell adni a nála tartózkodó személyek adatait.

A javaslatot a kormány hatalmas statisztikai és bürokráciacsökkentési vívmányként tálalta az Országgyűlésnek, ahol csont nélkül átment az előterjesztés. A kormány indoklása szerint ugyanis míg ma a szállásadó cégek a KSH és az önkormányzatok felé papíralapon jelentik a statisztikáikat, addig immáron ezt egy elektronikus felületen is megtehetik – ezt azonban bürokráciacsökkentésként „eladni”, több mint furcsán hangzik.

https://zoom.hu/hir/2018/12/13/indulhat-a-kormanyzati-wellnesskukkolas/

A Facebookon magyarázza a Fidesz a rabszolgatörvényt

Facebook kampányt indított a szerdán elfogadott rabszolgatörvény magyarázatára a Fidesz, ami természetesen elég fideszesre sikeredett; a valósággal távolról van csak köszönő viszonyban.

Természetes az elmúlt nyolc év tehet mindenről. Az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben. Aki veszi a fáradságot és elolvassa a jogszabályt, annak világossá válik, hogy a kormány mond igazat ebben a vitában, az ellenzék pedig hergeli az embereket – írja a párt.

https://zoom.hu/hir/2018/12/13/a-facebookon-magyarazza-a-fidesz-a-rabszolgatorvenyt/

Kovács Zoltán kirúgatná a Politico magyar tudósítóját, a lap szerkesztője tette helyre a volt kormányszóvivőt

Twitteren üzent Kovács Zoltán a Politico nevű amerikai politikai lapnak, hogy nem tekinti újságírónak alkalmazottjukat, a magyar származású Bayer Lilit. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kormány nemzetközi szóvivője azt írta, a Magyarországról is tudósító Bayer inkább politikai aktivista, mint újságíró.

Kovács szerint a lapnak el kellene gondolkoznia, hogy érdemes-e alkalmazniuk és fizetniük Bayer Lilit.

A posztra a lap szerkesztője, Ryan Heath reagált, aki kommentben azt írta:

„Nem az számít, hogy Kovács kit tart újságírónak, hanem az, hogy a Politico kit tart érdemesnek a feladatra. Ezzel pedig minden ember egyetért, aki nem Fidesz-tag.”

Heath hozzátette, a magyar politikus közszereplőként nem válogathat, minden újságíró kérdésére válaszolnia kell.

https://zoom.hu/hir/2018/12/12/kovacs-zoltan-kirugatna-a-politico-magyar-tudositojat-a-lap-szerkesztoje-tette-helyre-a-volt-kormanyszovivot/

Január elsejétől Orbán Viktor már a budai Várban 16 milliárd forintért berendezett hivatalában lát munkához

Újévkor már a karmelita kolostor erkélyéről tekinthet le Budapestre a miniszterelnök.

– A miniszterelnök kolostorba vonul – válaszolva viccelődve Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón arra az újságírói kérdésre, hogy jövő január elsején már a budai Várban, az erre célra felújított karmelita kolostor épületében kezdi-e meg munkáját Orbán Viktor kormányfő és hivatala. Gulyás szerint nincs akadálya annak, hogy január elsejétől „megszűnjön az a rossz, kommunista örökség, hogy a törvényhozás és a végrehajtás egy épületben legyen”. Ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor hivatala jelenleg a Parlament épületében működik.

Orbánnak a korábbi elképzelések szerint 2016. március 15-ig kellett volna elfoglalnia az új hivatalát Áder János köztársasági elnök székhelye, a Sándor-palota mellett. A kolostor átépítésére és a kapcsolódó beruházásokra 13,3 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a Confector Mérnökiroda Kft.-vel. A költözés tervezett időpontjaként aztán 2018 decemberét nevezték meg, nyáron viszont már Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy 2018-ban a kormány még nem költözik a Várba. Gulyás Gergely csütörtöki szavai szerint azonban a költözés jól halad, így tartható a január eleji határidő.

Időközben azonban a tervezett költségek ugrásszerű növekedésnek indultak: taavly januárban derült ki, hogy a költözésre szánt, összesen 21 milliárd forinthoz hozzávágtak még 3,9 milliárdot, egymilliárdot pedig kizárólag az épület „egyedi belsőépítészeti” kialakítására költenek el.

Ez bútor- és műtárgyvásárlást jelent – és azt, hogy az orbáni fényűzés négyzetméterenként 1,6 millió forintba kerül a 200-250 főt befogadni képes, 12 000 négyzetméteres épületben. Csak a miniszterelnöki dolgozószoba négymilliárdba kerül. 

https://168ora.hu/itthon/januar-elsejetol-orban-viktor-mar-a-budai-varban-16-milliard-forintert-berendezett-hivatalaban-lat-munkahoz-160589

CÖF: Elegünk van a politikai pamfletekből, az ellenzék ahelyett, hogy kákán is csomót keres, örvendezhetne

„A keresztény civilizáció meghatározó része az advent átélése. Lassú elcsendesedés, a nyugalom állapotának előhívása, magunkba fordulás, számvetés. Fokozott törődés közvetlen környezetünkkel, családunkkal, készülődés a karácsonyi ünnepekre, a békesség és a szeretet jegyében” - kezdődik a Civil Összefogás Fórum (CÖF) közleménye, majd rögtön ezután váratlan fordulatot vesz.

„Az ellenzéki pártok parlamenti viselkedése, a ki tudja, miért hőbörgők utcai randalírozása nem más, mint a frusztrált képviselők, majd a hozzájuk csatlakozó, tájékozatlan félrevezetettek magamutogatása.” A CÖF szerint „a túlórával foglalkozó törvényt rabszolgatörvénynek nevezni hibbant gondolat”. 

„Elegünk van a politikai pamfletekből, az ellenzék ahelyett, hogy kákán is csomót keres, örvendezhetne, hogy a kormány teljes foglalkoztatottságot teremtett és megvalósította a munkáltatók és a munkát vállalók szabad egyezkedésének túlóra vonatkozású, új, demokratikus formáját” - szögezik le.

A CÖF szerint:

„Aki többet akar keresni és gyorsabban gyarapodni, hazájában önként vállalhatja a többletmunkát, a külföldre távozás alternatívájaként.”

 

https://444.hu/2018/12/13/cof-elegunk-van-a-politikai-pamfletekbol-az-ellenzek-ahelyett-hogy-kakan-is-csomot-keres-orvendezhetne

Így haltak meg a magyar politikai napilapok

Jelentős lemaradással indultunk, és mire ledolgoztuk volna a hátrányt, jött a politikai összeomlás, a szovjet tankok vagy a politikai komisszárok iránymutatása, majd a végén egy minden felhabzsoló, a piacot legyaluló médiagépezet, aminek a célja ugyanaz, mint szemérmesen nem emlegetett elődeinek: mindenkinek befogni a száját, aki nem azt mondja, amit a Párt jónak lát.

Ha döntenem kellene, hogy kormányunk legyen újságok nélkül, vagy újságok kormány nélkül, egy pillanatig sem haboznék, hogy az utóbbit válasszam.

Thomas Jefferson híres, sokszor idézett kijelentése 2018 Magyarországán már nem állja meg a helyét: a megmaradt nyomtatott politikai napilapok szinte semmivel nem járulnak hozzá a magyar közélet egészségesebb működéséhez. De hogy jutottunk idáig, és mennyire törvényszerű, hogy így legyen? Létezik-e még a hasonló méretű országokban befolyásos, életerős nyomtatott politikai lapkiadás? Nagyívű áttekintés következik a magyar politikai napilapok múltjáról és lehangoló jelenéről.

Nagyjából kétszáz évig elképzelhetetlen volt az élet nyomtatott politikai sajtó nélkül. Ha tudni akarjuk, mi történt 70 évvel ezelőtt, a legegyszerűbb, ha fellapozzuk az akkori újságokat. Napilapok működtek tekintélyelvű rezsimekben is, de a műfaj igazi virágzása szorosan összefügg a modern tömegdemokráciák kialakulásával. 

 

https://index.hu/kultur/media/2018/12/13/a_magyar_politikai_napilappiac_halala/

 

Lecsap a kínai turistákra Mészáros Lőrinc szállodalánca

Együttműködési megállapodást kötött Kína egyik legjelentősebb idegenforgalmi vállalatával, a luxusszállodákkal, bevásárlóközpontokkal és egy légitársasággal is rendelkező BTG-Jianguo-csoporttal a Hunguest Hotels - írja közleményében a Mészáros Lőrinc-féle Konzum csoport tulajdonában lévő szállodalánc. A cég közleménye szerint "A megállapodás aláírása első lépése annak a további tíz évre tervezett szakmai és gazdasági együttműködésnek, melynek köszönhetően a Hunguest számára fokozatosan megnyílik az út a Kínából érkező, mind jelentősebb mértékű turizmus által nyújtott lehetőségek kihasználására."  A megállapodásban mindkét fél vállalta, hogy

MAGYAR-, ILLETVE KÍNAI-BARÁT SZÁLLODÁT HOZNAK LÉTRE,

hogy a vendégek anyanyelvükön is tájékozódhassanak a hotel által kínált lehetőségekről, továbbá kölcsönösen bemutatják egymás szolgáltatásait.

https://index.hu/gazdasag/2018/12/13/hunguest_hotel_kina/#

PR-intézkedésnek nevezték a kormány tévéjében a rabszolgatörvényt

Azzal is érveltek, hogy az Orbán-kormány munkaalapú társadalmat épít.

Csütörtökön a Figyelő főszerkesztő-helyettese, Szajlai Csaba közgazdász az M1 műsorában igyekezett védelmébe venni a túlóra-szabályozás módosítását. Azt állította: a munkavállalók túlnyomó része nem is fogja érzékelni az intézkedést, ami lehetővé teszi az „önkéntes” túlmunkát.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány politikájának fókuszában 2010 óta a „munkaalapú társadalom” kiépítése áll, lehetetlen állapot volt, hogy egy tízmilliós országban csak 3,6-3,7 millióan dolgozzanak. Szerinte az, hogy mára 800 ezerrel többen dolgoznak, azoknak az intézkedéseknek köszönhetők, amelyek megkönnyítették a foglalkoztatást a munkaadók számára.

A túlórakeret növelése tulajdonképpen egy PR-intézkedés, ami előnyt jelenthet Magyarország számára a működő tőkéért zajló versenyben

– mondta Szajlai.

https://24.hu/belfold/2018/12/13/pr-intezkedesnek-neveztek-a-kormany-tevejeben-a-rabszolgatorvenyt

A telefonunk titokban minden lépésünket rögzíti, és ezen cégek egész sora gazdagszik meg

Az elmúlt néhány év során új iparág született, ami azokat a helyváltoztatási adatokat teszi pénzzé, melyeket a zsebünkben lapuló telefonunkra letöltött alkalmazások gyűjtenek be. A napi mozgásunk lekövetéséből összeálló információcsomagokat ezek a cégek aztán a hirdetőknek és hedge fundoknak adják el, hogy azok további hasznot húzzanak belőlük. A továbbított adatok az illetékes vállalatok közlése szerint névtelenek - de közben nagyon is személyesek, érzékenyek, és ismeretükkel bárki könnyedén be is azonosítható.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/a-telefonunk-titokban-minden-lepesunket-rogziti-es-ezen-cegek-egesz-sora-gazdagszik-meg.html

Németh S. Szilárd: Nem nyúlunk az Egyenes beszédhez, a fejemet vennék a nézők

Az ATV-t olyan ügyek miatt támadják, hogy leszerződünk az Atmediával vagy lefotózzák édesapámat Andy Vajnával. De hírhamisítással, vállalhatatlan szakmai döntésekkel még csak nem is vádolnak – mondja lapunknak adott interjújában Németh S. Szilárd. A televízió vezérigazgatója beszélt arról, hogy januártól új csatornát indítanak ATV Spirit néven, márciusban pedig új vetélkedővel jelentkeznek. A fideszes médiabirodalomba nem tervezik a belépést, és Columbo is marad.

https://24.hu/belfold/2018/12/13/nemeth-s-szilard-atv-interju/

24.hu újságírója kapta a Paul Lendvai-díjat

Balavány György, a 24.hu újságírója kapta idén a Paul Lendvai-díjat. Az Ausztriában élő Paul Lendvai 2012-ben alapított díjat magyar újságíróknak, akik a nyomtatott és internetes sajtóban kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú írásaikkal azt kiérdemlik. Kollégánkat az idén azért a riportjáért díjazták, amelyben beszámolt róla, hogyan alázzák és félemlítik meg a biztonsági szolgálat munkatársai a hajléktalanokat Csepelen:

https://24.hu/belfold/2018/12/13/paul-lendvai-dij-balavany-gyorgy/

Alázzák és ütik a hajléktalanokat Csepelen

Az a cél, hogy féljenek – mondják a biztonsági szolgálat emberei, akik a csepeli önkormányzat megbízására hivatkozva vegzálják az otthontalanokat. Kijártunk a placcra, megnéztük, hogy mi folyik ott.

https://24.hu/belfold/2018/11/01/hajlektalanok-csepel/