2018, április 9 - 08:25 Sajtószemle

Megvan a kétharmad a Fidesznek

 

Bár még nem hivatalos, gyakorlatilag újra megvan a kétharmada a Fidesznek a parlamentben. 97,5 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz úgy áll, hogy 133 mandátumot szerez. Ez pontosan annyi, amennyit négy évvel ezelőtt is kaptak, a kormánypárt tehát meg tudta ismételni a 2014-es eredményt, és ha csak egyetlen képviselővel is, de ismét megvan a kétharmaduk, ami a minősített törvényekhez kell.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/09/megvan_a_ketharmad_a_fidesznek/#

Narancssárga az ország - térképen az eredmények

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/terkep/

Nagyot futott Lázár János a februári pofon után

 

Nemcsak Lázár János hozta könnyedén saját választókörzetét egyéniben – az eredmények alapján az ellenzék koordinált visszaléptetései sem segítettek volna, de a Jobbik és az MSZP nem is tudott megegyezni –, de a Fidesz is jól szerepelt mind a megyében, mind országosan.

A bizonytalanság a nap elején azért megvolt, Lázár szavazata leadásakor is kerülni akarta a sajtót, és még fél hétkor sem tudták a pártban megmondani, tart-e sajtótájékoztatót este a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/08/lazar_janos_orszaggyulesi_valasztas/

Orbán: Magyarország elindult a saját maga által választott úton

 

A Fidesz választási győzelme után Orbán Viktor miniszterelnök a Bálnánál mondott győzelmi beszédet, melyben a mögöttük álló harcról beszélt, és a rájuk szavazóknak mondott köszönetet. 

"Győztünk! Magyarország ma nagy győzelmet aratott. Néhány visszafogott mondatot szeretnék mondani, mert amikor ilyen eredményt ér el az ember, akkor kell szerénynek lenni, mert most van mire” – mondta. Gratulált a választópolgároknak, külön is köszönetet mondott a hűségért, akik rájuk szavaztak, és kitartottak mellettük. 

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/08/orban_gyozelmi_beszed_2018_valasztas/

Orbán Viktor: Hosszú évtizedekre eldől a sorsunk

 

Orbán Viktor a Fidesz–KDNP választási győzelme után exkluzív interjút adott Bayer Zsoltnak és Szabó Anettnek az Echo TV-n. A miniszterelnök azt mondta, a kampány során „azt próbáltuk világossá tenni, az emberek ne engedjék, hogy a választás egyszerű, egy alkalomra szóló döntés legyen, hanem 

közösen érezzük át annak a jelentőségét, hogy talán hosszú évtizedekre el fog dőlni Magyarország sorsa.”

 

https://index.hu/belfold/valasztas/2018/04/09/orban_viktor_hosszu_evtizedekre_eldol_a_sorsunk/

Vona hétfőn benyújtja lemondását

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/08/jobbik_vona_lemond/

Csak Budapesten vállalható az ellenzék eredménye

A jelenlegi adatok alapján győzhetet Csárdi Antal (LMP) az I. és az V. kerületben, Oláh Lajos (DK) a VI.-VII. kerületben, az MSZP-s Hiszékeny Dezső XIII. kerületben, Tóth Csaba Zuglóban, Szabó Tímea Óbudán, Varju László (DK) Újpesten, Hajdu László (DK) Rákospalotán, Kunhalmi Ágnes (MSZP) a XVIII. kerületben, Hiller István (MSZP) a XX. kerületben és Szabó Szabolcs (Együtt) Csepelen.

Rendkívül szoros a verseny a X. kerületben, ahol Burány Sándor (MSZP) vezet minimális különbséggel a fideszes György Istvánnal szemben, és hasonlóan kicsi Molnár Gyula MSZP-elnök előnye a fideszes Németh Zsolttal szemben.

https://24.hu/belfold/2018/04/08/csak-budapesten-vallalhato-az-ellenzek-eredmenye/

Hatalmas bukta, döbbent csend az MSZP-nél

·         Miután bejelentette Molnár Gyula, hogy lemond az elnökség, mindenki gyorsan elhagyta a helyszínt.

https://24.hu/belfold/2018/04/08/mszp-eredmenyvaro/

 

„Nem a kormány nyert, hanem az ellenzék veszített” – Hadházy lemondott

 

Szél Bernadett szerint nagy a baj az országban, minden küzdeni akaró emberre szükség van, ezért mindenkit arra kér, hogy ne adják fel a küzdelmet.

Egy dolgot tudunk tenni, hogy még nagyobb türelemmel viseltetünk egymás iránt.

Az LMP társelnöke elmondta, hogy az eredmények arra késztetik, hogy sok mindent újra kell gondolniuk, de a programjuk nincs ezek között.

Hadházy Ákos a feleségének, a gyermekeinek és a szüleinek is megköszönte, hogy kitartottak mellette.

https://24.hu/belfold/2018/04/08/kiderul-mekkorat-nott-gyurcsany-partja/

Frakciót alakíthat a DK

·         Gyurcsány szerint az európai, polgári, nyitott világ szenvedett vereséget.

https://24.hu/belfold/2018/04/08/kiderul-mekkorat-nott-gyurcsany-partja/

Lemondott az Együtt elnöksége

Kérdésünkre Szigetvári Viktor azt mondta, nem akarnak most másra mutogatni, ki a hibás vagy mi volt a hiba az ellenzéknél, nem akar mutogatni.

Az eredményük alapján kevesebb mint egy százalékát nyerték el a szavazatoknak, ami a jelenlegi törvények szerint azt jelenti, vissza kell adniuk az állami kampánytámogatásukat. Az erre vonatkozó kérdésre Szigetvári röviden azt mondta, hogy alkotmányellenesnek tartják ezt a szabályozást.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/lemondott-az-egyutt-elnoksege/

ELEMZŐ: A VÁLASZTÁS ROMBA DÖNTÖTTE AZ ELLENZÉKET

MTI

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a vasárnapi országgyűlési választás romba döntötte az ellenzék szinte minden pártját.

Lánczi Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, hogy az ellenzéki pártok vezetői sorban nyújtják be a lemondásukat, és ez még csak az eleje a krízisnek, ez csak mélyülni fog.

Úgy fogalmazott: „ilyen súlyos vereséget, kudarcot nem lehet lábon kihordani”.

Lánczi Tamás szerint az ellenzéki pártokon belül hatalmas belső harcok kezdődnek.

https://magyaridok.hu/valasztas2018/elemzo-a-valasztas-romba-dontotte-az-ellenzeket-2980495/

LMP: Bűnbakká váltunk

 

Eddig egyetlen egyéni győzelem, sovány pártlistás eredmény. Az LMP választási stratégiája már április 8-a előtt is feloldhatatlan ellentéteket váltott ki. Nemcsak a közvélemény előtt, de házon belül sem lehetett kibékíteni a „sem Orbán, sem Gyurcsány” és a „kormányváltást mindenáron” híveit. A párt aztán addig bizonytalankodott, amíg bűnbakká vált. A Fidesz több szavazatot is köszönhet neki, amiért a párt sokat vesztett a vonzerejéből a Fidesz-ellenes szavazók körében.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/09/lmp_bunbakka_valtunk/

Egyéni választókerületek

 Nézze meg, ki lesz az egyéni képviselője

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/egyeni_valasztokeruletek/

Ez a kampány volt a politikai kultúra mélypontja a rendszerváltás óta

külföldi lapok

A svájci Neue Zürcher Zeitung lap azt írta, hogy bár minden ellenzéki erő Orbán megdöntését tűzte ki célul, a baloldal és a jobboldali szélsőséges Jobbik párt közötti együttműködés csődöt mondott. A lakosság jelentékeny részének kormánnyal szembeni elégedetlensége - ahogy azt a közvélemény-kutatók utóbb újra és újra megállapították - rekord magas választási részvételben nyilvánult meg.

A SVÁJCI LAP KITÉRT ARRA, HOGY A VÁLASZTÁS OLYAN KAMPÁNYT ZÁRT LE, AMELY A POLITIKAI KULTÚRA MÉLYPONTJÁNAK TEKINTHETŐ MAGYARORSZÁGON A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA.

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/09/ez_a_kampany_volt_a_politikai_kultura_melypontja_a_rendszervaltas_ota/

Újságírók nem lehetnek ott Orbán Viktor választást értékelő sajtótájékoztatóján

 

Újságírók nem lehetnek ott Orbán Viktor választást értékelő sajtótájékoztatóján, csak hang-és képrögzítők a Fidesz eredményvárójában, a Bálnában.

 

http://www.atv.hu/belfold/20180408-ujsagirok-nem-lehetnek-ott-orban-viktor-valasztast-ertekelo-sajtotajekoztatojan

Lázár: "megtanultuk és mindenkinek megtanítottuk, azért a víz az úr"

A magyarok győztek - jelentette ki Lázár János vasárnap Hódmezővásárhelyen, azt követően, hogy a szavazatok több mint 52 százalékával Csongrád megye 4-es körzet képviselőjévé választották.

A politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a 71,5 százalékos részvétel a demokrácia ünnepe volt. Közölte, több mint 28500-an voksoltak rá, ezzel 2014-hez képest több mint 8 ezer újabb támogatót szerezett a közös munkához.

 

http://www.atv.hu/belfold/20180409-lazar-megtanultuk-es-mindenkinek-megtanitottuk-azert-a-viz-az-ur