2018, április 11 - 07:52 Sajtószemle

Munkához lát a Kétely-bizottság: kiderítik, történt-e választási csalás

Összeállt egy civilekből és szakértőkből álló bizottság, hogy az április 8-i csalásgyanúk nyomába eredve ellenőrizze a választási jegyzőkönyveket. Rengeteg a bejelentés; szinte az ellenzéki pártoknak kétségeik vannak a voksolás tisztaságát illetően.

https://zoom.hu/hir/2018/04/10/munkahoz-lat-a-ketely-bizottsag-kideritik-tortent-e-valasztasi-csalas/

Egy egész hétre eltűntek a választási jegyzőkönyvek az NVB-nél

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere április 8-án vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó valasztas.hu a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

A rendszerhiba miatt az NVI honlapján csupán a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott 12 határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.

Nem érhető el azonban a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival. Az MSZP-től kapott információk alapján Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetők.

Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap.

https://24.hu/belfold/2018/04/10/egy-egesz-hetre-eltuntek-a-valasztasi-jegyzokonyvek-a-nvb-nel/

Több mint 700 olyan szavazókör van, ahol feltűnően sok az érvénytelen szavazatok száma

ercenként bukkan elő egy-egy újabb szavazókör, ahol valami különös dolog történt vasárnap a szavazatokkal. Például eltűntek pártlistás vagy az egyéni jelöltekre leadott szavazatok, miközben az érvénytelen szavazólapok száma magas. Másutt mintha másik pártnak számolták volna el a DK vagy a Jobbik szavazatait.

Ezek az furcsaságok pedig csak és kizárólag az ellenzéki, azaz nem a Fidesz-KNDP listájára, illetve egyéni jelöltjére leadott szavazatokat érintik: azaz a kormánypártnak kedveznek.

https://444.hu/2018/04/10/tobb-mint-700-olyan-valasztokor-van-ahol-feltunoen-sok-az-ervenytelen-szavazatok-szama

Dejtár a legjobb példa arra, hogyan tűntek el az ellenzéki pártokra adott szavazatok

Mint írtuk, sok helyen egyszerűen eltűntek az ellenzéki pártok listás szavazatai az urnákból, ráadásul kiderült, hogy több mint 700 olyan szavazókör van, ahol feltűnően sok az érvénytelen szavazatok száma.

A Nógrád megyei 2-es számú egyéni választókerületben lévő Dejtár 1-es szavazókör a rekorder. A valasztas.hu adatai szerint itt az összes pártlistás szavazat majdnem harmada érvénytelen lett: a 486 érvényes szavazatra 236 érvénytelen jutott. Nem mind a 236 érvénytelen szavazatot húzták le emiatt a pártok listás szavazataiból (feltehetően az érvénytelenséget nem minden esetben a duplázódás okozta), de az is látható, hogy 42 pártlistás szavazattal volt több az urnában annál, mint amennyit a megjelent szavazók indokoltak volna, és érdekes módon pont ennyien mentek el a nemzetiségi szószólóra szavazni. Így tehát 42 szavazatot le kellett volna húzni,de 

ennél sokkal nagyobbat bukott az egyéni szavazatokhoz képest a Jobbik (175-ből 84 lett) és az MSZP-PM (95-ből 36 maradt), miközben a Fidesz-KDNP-nél az egyéninél még több is lett a listás szavazat (357-ből 366 lett).

 

Ez a rengeteg érvénytelen listás szavazat ráadásul úgy jelent meg a rendszerben, hogy közben

az egyéni képviselőjelöltekre leadott 675 érvényes szavazatra csak 4 érvénytelen jutott.

 

https://444.hu/2018/04/10/dejtar-a-legjobb-pelda-arra-hogyan-tuntek-el-az-ellenzeki-partokra-adott-szavazatok

Kamupárthoz kerültek a Jobbikra adott szavazatok

 

Két olyan választókörzet is lehet, ahol a listás szavazáson a Jobbikra érkezett voksok valahogy átkerültek a Net Párt nevezetű kamupárthoz.

Sárospatakon a 007. választókörzetben például a Választás.hu adatai szerint a Jobbik 0 listás szavazatot kapott, a Netpárt viszont 122-t. Ez azért is érdekes, mert többen állítják Mikola Gergelynek, a helyi jobbikos képviselő-jelöltnek, hogy 

NEM ÉRTIK AZ EREDMÉNYT, MERT ŐK A LISTÁS SZAVAZÁSON BIZTOSAN A JOBBIKRA SZAVAZTAK, ÍGY LEHETETLEN, HOGY NULLA SZAVAZAT LEGYEN MOST A JOBBIK MELLETT.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/jobbik_szavazat_kamupart/

Egyre többen írnak furcsán érvénytelen szavazatokról

Bár a beérkezett adatok alapján nem ezen múlt a Fidesz győzelme, mégis vannak olyan eredmények, amelyek kérdéseket vetnek fel.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/eppen_az_ellenzeki_jeloltekre_leadott_szavazatok_lettek_ervenytelenek/

Gyurcsány Ferenc és a Jobbik is választási csalást sejt

„Felmerül annak a gyanúja, hogy ezt a választást előre megfontolt, kitervelt, a kormánypárt és a kormánypárt által irányított, felügyelt szervezetek egy részének közreműködésével, tudatosan, rossz szándékkal, választási csalással befolyásolta” - jelentette ki Gyurcsány Ferenc keddi sajtótájékoztatóján.

A DK elnöke szerint nincs hiteles magyarázat az informatikai rendszer összeomlására. Azt is említette, állítólag a szavazatszámláló bizottságok bizonyos tagjait nem engedték oda a szavazatok rögzítéséhez, ami még sosem fordult elő a rendszerváltás óta. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az urnazárás után több mint három órával sem volt adat. 

Gyurcsány bemutatott egy iratot, melyen egy újpesti szavazókör hivatalos eredménytáblája látható. Ezen látszik, hogy Varju László, 

a DK jelöltje 244 szavazatot kapott, ugyanebben a szavazókörben a Demokratikus Koalíció egyetlen listás szavazatot sem kapott. 

A Jobbik közleményében is arról írnak, „egyre szaporodnak a csalásgyanús esetek”. A Jobbik választási megfigyelői arról számoltak be, hogy Sárospatakon, ahol a párt egyéni képviselőjelöltje, 

Mikola Gergely 151 szavazatot kapott, listán a Jobbik egyet sem. 

https://444.hu/2018/04/10/gyurcsany-ferenc-es-a-jobbik-is-valasztasi-csalast-sejt

 

Teljes körű újraszámlálást akar az LMP

 

A párt szakértői már vizsgálják a választási visszaélésekről szóló beszámolókat.

 

http://hvg.hu/itthon/20180410_teljes_koru_ujraszamlalast_akar_az_lmp

 

Áttették szombatra a hétvégi kormányellenes tömegtüntetést

A Kossuth tér helyett az Operánál lesz.

A Facebook-események mércéjével mérve komoly érdeklődés övezi azt a tüntetést, amit eredetileg vasárnapra, 19 óra 56 percre (figyeljék csak a szimbolikát) hirdettek meg a Kossuth térre, a Fidesz újabb kétharmadának ismeretében. A szervezők kedden megváltoztatták a demonstráció helyét és időpontját, így az szombaton 17 óra 30 perckor lesz az Operánál.

A közösségi portálon kedd délutánig már csaknem 17 ezren jelezték részvételüket, 49 ezren pedig érdeklődésüket. A szervezők között van az elmúlt hónapok diáktüntetésein feltűnt Gyetvai Viktor és Homonnay Gergely újságíró, Erzsi macska gazdája is.

A felhívás szerint a Fidesz választási rendszere és a kormány gyűlöletkampánya a többséget kisebbségbe szorította (utalva ezzel arra, hogy a kormánypárt a szavazatok 48 százalékával nyert kétharmadnyi mandátumot), ezért követelik a szavazatok újraszámolását, szabad sajtót, pártatlan közmédiát, tisztességes választást és új választási törvényt. Az ellenzék felé is van követelésük: hogy ne egymással harcoljanak, hanem álljanak ki a többségért.

https://24.hu/belfold/2018/04/10/attettek-szombatra-a-hetvegi-kormanyellenes-tomegtuntetest/

Megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió

Kedd délelőtt bejelentették a Magyar Nemzet dolgozóinak, hogy az utolsó lapszámot készíthetik el a következő órákban. Az 1938-ban alapított lap ezzel megszűnik, és az mno.hu sem frissül többet.

A Lánchíd rádió éjfélig sugároz már csak műsort, utána végleg elhallgat.

Mindkét döntés mögött pénzügyi problémák vannak, a tulajdonos azt állítja, hogy nem tudja finanszírozni e sajtótermékeket. Mindkét lap tulajdonosa hosszú ideje Simicska Lajos volt.

A Simicska sajtóbirodalmához tartozó Heti Válasz is nagy gondban van. Itt a szerkesztőség lehetőséget kap, hogy találjon magának új tulajdonost. Ha ez nem sikerül, akkor az a lap is megszűnik.

https://444.hu/2018/04/10/holnap-jelenik-meg-utoljara-a-magyar-nemzet-ejfelkor-leall-a-lanchid-radio

Orbán a Magyar Nemzetről: Üzleti ügyekkel nem foglalkozom

Nemzetközi sajtótájékoztatón lehetett kedden kérdezni Orbán Viktort. Igaz, nem mindenki kapott érdemi választ, s volt, aki nem is kérdezhetett. Előtte azonban a miniszterelnök értékelt. 

https://mno.hu/belfold/orban-a-magyar-nemzetrol-uzleti-ugyekkel-nem-foglalkozom-2459192

Ungár Péter: Tényleg ajánlatot teszek a Magyar Nemzetre

Rögtön a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnésének bejelentése után felröppent, hogy az LMP elnökségi tagja veheti meg a lapot. Ungár a hvg.hu-nak megerősítette, hogy tényleg elindult erről az egyeztetés és vételi ajánlatot tesz.

http://hvg.hu/itthon/20180410_Ungar_Peter_Tenyleg_ajanlatot_teszek_a_Magyar_Nemzetre

 

„Mint egy terrortámadás után” – Sokkolta a Magyar Nemzet munkatársait lapjuk bezárása

Volt, aki sírva fakadt, mások beszélni is alig tudnak. György Zsombor főszerkesztő-helyettest is utolértük, azt mondja, a hangulat most olyan a szerkesztőségben, mint egy terrortámadás után, de próbálja valahogy egyben tartani a csapatot.

https://24.hu/belfold/2018/04/10/mint-egy-terrortamadas-utan-sokkolta-a-magyar-nemzet-munkatarsait-lapjuk-bezarasa/

Befektetőkre vár a Heti Válasz főszerkesztője

 

A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszüntetése után kérdés a Simicska-birodalom hetilapjának, a Heti Válasznak is a sorsa. A főszerkesztő, Borókai Gábor közleményt adott ki.

 

http://hvg.hu/itthon/20180410_Befektetokre_var_a_Heti_Valasz_foszerkesztoje

 

A Hír Tv-nél is lassú agóniával számolnak

 

A Hír Tv egyik munkatársa lemondóan legyint az állománygyűlés után.A Nemzet halála gyors volt, a Hír Tv agóniája lassabb lesz. Ennyi derült csak ki szerinte. A szolgáltatókkal ugyanis 2019 végéig van leszerződtetve az adó. Nem számolnak azzal, hogy a harmadik kétharmad országában bárkitől hosszabbítást remélhetnek. Jövőre még lesz két választás, küldünk majd képviselőket az Európai Parlamentbe, és feltöltjük az önkormányzatokat is. Ezt a két kampányt a Hír Tv még követheti. Aki tehát megússza a mostani költségcsökkentést, időt kap munkát találni. Ez a pesszimista forgatókönyv, mondja a kolléga.

http://hvg.hu/itthon/20180410_A_HirTVnel_is_lassu_agoniaval_szamolnak

Attól fél a fideszes képviselő, hogy a győzelem után a kormány tovább rabolja az országot

 Sebes Gábor, budafok-tétényi fideszes önkormányzati képviselő egy meglepően őszinte bejegyzést tett közzé Facebookon. 

„Örültem a Fidesz nagyarányú győzelmének, de nagyon tartok tőle, hogy a pártban és a kormányban lesznek majd olyanok, akik ezt újabb felhatalmazásnak tekintik az ország megkárosításának a folytatására”

- írja Sebes, aki szerint „a jobboldali, konzervatív közönségre is elviselhetetlen lelkiismereti terhet rak” a korrupció. „Nem lehet Nekünk Magyarország az első szlogennel kampányolni, kijelenteni, hogy 'szenvedélyesen szeretjük Magyarországot, és készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk érte', arról beszélni, hogy meg akarjuk őrizni kereszténynek az országot, meg arról elmélkedni, hogy a kereszténység nem csak hit, hanem kultúrát is létrehozott, miközben szemérmetlenül meglopják az államkincstárat.”

Keményen ír Rogánékról is, úgy véli,

 „Rogán Antal, Semjén Zsolt és Kósa Lajos annyira ostobának és kapzsinak bizonyultak, hogy nincs helyük az ország vezetésében.”

 

https://444.hu/2018/04/10/attol-fel-a-fideszes-kepviselo-hogy-a-gyozelem-utan-a-kormany-tovabb-rabolja-az-orszagot

 

FAZ: Magyarország nem diktatúra, Orbán legitim vezető

 

A magyarok kitartanak Orbán Viktor mellett, aki a korábbinál is erősebb felhatalmazással kezdheti meg újabb ciklusát, de a miniszterelnök tisztességtelen eszközöket is bevetett a választási kampányban – írja elemzésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német lap a magyar rendszer ellentmondásaira is rávilágít, de kimondja, hogy Magyarország nem diktatúra, és a többi EU-tagnak is el kell ismernie Orbán legitim és erős felhatalmazását.  

 

https://index.hu/belfold/2018/04/10/valasztas_orban_viktor_ellenzek_frankfurter_allgemeine_zeitung/

Reagált Orbán az Index interjúkérelmére

 

A sajtótájékoztató végén, ahol a kérdéseimet nem tehettem fel, Orbán után szaladtam megkérdezni, hogy mivel 11 éve adott utoljára interjút az Indexnek, a következő egy hónapban vállalna-e egyet.

Így nézett ki a jelenet:

 

https://index.hu/belfold/2018/04/10/reagalt_orban_az_interjukerelmunkre/

Hadházy: Néhány ostobától eltekintve feltűnően csendesen örömködnek a fideszesek

Hadházy Ákos kedd délelőtti Facebook-posztjában azt írta,

néhány ostobától eltekintve feltűnően csendesen örömködnek a fideszesek.

Az LMP lemondott társelnöke szerint tudat alatt tudják, nekik az lett volna az igazi érdekük, hogy most veszítsenek.

Tessék ugyanis belegondolni a repülés alapszabályába: repülő még SOHA nem maradt a levegőben. Ez a politika alapszabálya is: nem volt még olyan hatalom, amelyik ÖRÖKRE hatalmon maradt volna. A repülő landolása történhet szépen, szabályosan, puhán. A hatalmat is át lehet adni szépen, szabályos, tisztességes választáson. De ha a pilóta túl sokáig és minden körülmény között levegőben akar maradni, annak fájdalmas kényszerleszállás vagy fatális zuhanás lesz a vége.

– írta a posztban.

Hadházy szerint ezt kerülhették volna el, ha most szépen kiszállnak.

https://24.hu/belfold/2018/04/10/hadhazy-akos-fidesz/

Rékasi Zsigmond: Lehet, hogy mi már nem fogunk Magyarországon gyermeket nevelni

Mint korábban megírtuk, Talpra, magyar, hív a szabadság címmel tüntetést szerveznek vasárnap estére a Kossuth térre. A Hír TV azt írja, a szervezők között szerepel a Független Diákparlament egyik tagja, Gyetvai Viktor is, ő volt az elmúlt hónapok diáktüntetéseinek egyik fő szervezője is.

A tüntetés kezdésének időpontja szimbolikus: 19 óra 56 perc.

Rékasi Zsigmond aktivista a Hír TV Egyenesen című műsorában azt mondta, „ha a magyar emberek nem fognak össze a jelenlegi rendszer ellen, akkor egyre lehetetlenebb lesz majd Magyarországon élni”.

A diák hozzátette:

Lehet, hogy mi már nem fogunk Magyarországon gyereket nevelni vagy itt leélni az életünket, pedig én nagyon szeretném, tényleg nagyon szeretném. És a barátaimmal és az ismerőseimmel is együtt mind, és gondolom, mind, akik itt ülnek, a stúdióban vagy akár a televízió túloldalán, gondolom, azért is nézik az adást, de ez egyre lehetetlenebb. És hogyha most az emberek nem állnak ki ez ellen, és tényleg most már a magyarságnak sajnos ez egy tulajdonsága, hogy nagyon sokáig tűr, és csak aztán reagál egyszer. Reagáljunk most, és ténylegesen legyen megint egy összetartó Magyarországunk.

 

https://24.hu/belfold/2018/04/10/rekasi-zsigmond-tuntetes-valasztas/

Baján elszivárogtak az MSZP listás szavazatai

A Bács-Kiskun megyei 6. választókörzetben vett észre egy anomáliát a Pécsi Stop egyik olvasója.

A férfi az MSZP-Párbeszéd jelöltjére, Hajdú Miklósra, valamint az MSZP-P listájára adta le a szavazatát. Amikor azonban megnézte az eredményeket a választási honlapon, azt vette észre, hogy egyetlen szavazat sincs a szocialisták listája mellett.

A lap azt írja, hogy statisztikailag is furcsa az eset, ugyanis a többi bajai szavazókörzetben átlagosan 70-100 szavazatot kapott az MSZP-P listája, de még a legfideszesebb választókörökben se volt 20-nál sokkal kevesebb. Ez utóbbi helyeken az MSZP-s jelölt egyéniben 30 szavazat körül kapott.

https://24.hu/belfold/2018/04/10/baja-mszp-listas-szavazat/

Gyűjtést indított Juhász Péter

Juhász Péter kedden délelőtt élő videóban jelentkezett be Facebookon, melyben üzent Orbánnak, Sorosnak és a teljes magyar spektrumnak. Juhász azt írja, rengetegen kérték, hogy tegyenek ki bankszámlaszámot, miután kiderült, az Együtt öt elnökségi tagjának 194 millió forintot kell összegyűjtenie, mert vissza kell fizetniük a kampánytámogatást.

A kampánytámogatást kell visszafizetnünk, mert MSZP-s emelési javaslatra azt fogadta el a Fidesz, hogy akik nem érik el az 1%-ot, a személyes vagyonukkal feleljenek érte

– írta.

Juhász a posztban közzétette az öt elnökségi tag magánszámlaszámát, mivel mindegyikőjük személyes vagyonával felel.

https://24.hu/belfold/2018/04/10/juhasz-peter-gyujtes-egyutt/

EGY CSODÁLATOS NEMZET

Bayer Zsolt Magyar Idők

Hát, most összeálltak. Mert össze kellett állniuk. Most leszállt a földre az a haza a magasból, „A legszegényebb falvak a Fideszre szavaztak” – írja értetlenkedve és szörnyülködve az egyik liberális portál. És nem érti. Nem értik, mert nem érthetik. Nincsen képzetük erről a nemzetről, erről az országról, erről a hazáról, soha nem volt egy hazájuk sem odafönt, a magasban, nincsen sétájuk a Házsongárdi temetőben, soha sem fogják keresni Aletta van der Maet nevét sem tört kövön, sem porladó kereszten.

Hogyan is érthetnék meg tehát, hogy a legszegényebbek éppen ezért a hazáért szavaztak. Hogyan is érthetnék meg szegények, hogy Vak Csiha, a nincstelen, nyomorult koldus miért adja oda végül egyetlen kincsét, szép, csontnyakú furulyáját Damjanichnak. S mert nem értik, éppen ők a legszegényebbek. Ők azok a lelki szegények, akiké soha nem lesz a mennyek országa. Így is lehet élni, csak hát…

De nem fejezem be most ezt a mondatot sem.

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/egy-csodalatos-nemzet-2981791/

GYURCSÁNY-KESERGŐ

Pilhál György Magyar Idők

Miközben a vasárnapi választáson alulmaradt pártok vezetői (Vona, Hadházy, Molnár, Juhász) egymás után jelentették be lemondásukat, Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció vezérének ez eszébe sem jutott.

Ellenben tegnap délelőtt kesergő posztot tett közzé a Facebookon: „Keserű a reggel, milliók ébredtek ma végtelen csalódással, hitetlenkedve. […] Szertefoszlott az álom, hogy újra normális országban élhetünk, hanem szemünkre ereszkedik a legrosszabb rémálom első pár képkockája.”

Mindjárt le is írta a képkockákat: „Gőzös, keleties hatalom, megtorlás, a maradék emberi szövetek szétszaggatása, a polgári szabadság, az emberi méltóság maradékának szertefoszlása, a diktatúrával szemben álló sokaság legalább időleges bénultsága, a maró önvád, a perspektíva elenyészése.”

Stb. Épeszű ember persze tudja, egyebek mellett épp hősünk riasztó személyiségével magyarázható az újabb fergeteges jobboldali siker. 

https://magyaridok.hu/paca/gyurcsany-kesergo-2982805/

28 év egyetlen ábrán: hogy nőtt ekkorára a Fidesz?

Hogy a vasárnapi történéseket történelmi kontextusba tegyük, az alábbi ábrán megmutatjuk, hogyan változtak a listás szavazás eredményei a rendszerváltás óta lezajlott nyolc választáson.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/listas_szavazatok_reszvetel_valasztas_2018_szavazat/

Épp az ellenzékre adott szavazatok lettek érvénytelenek

 

Két olyan körzet is van a Választás.hu adatai szerint, ahol nagyon magas lett az érvénytelen szavazatok száma. 

Egy baranyai szavazókörben például furcsamód 

AZ ÖSSZES LISTÁS SZAVAZAT ÉRVÉNYTELEN LETT, AMIT NEM A FIDESZRE ADTAK LE.

Bogdása szavazókörben az egyéni szavazatoknál 41 voks látszik az ellenzéki pártoknál, a listás szavazatoknál pedig nulla. Életszerűtlennek tűnik, hogy 41 ember egyéniben ellenzéki jelölt neve mellé ikszelt, majd ők mindannyian a listás szavazatuknál érvénytelenül szavaztak. Ebben a körzetben nincs is olyan ellenzéki szavazó, aki ne adott volna listára érvénytelen szavazatot.  Ide kattintva láthatja  a választás.hu összes adatát ebből a szavazókörből.

 https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/eppen_az_ellenzeki_jeloltekre_leadott_szavazatok_lettek_ervenytelenek/

A vörös csillag ott maradhat a Heinekenen

KISALFÖLD

Első fokon elutasította a bíróság Menczer Erzsébet kérelmét, aki a vörös csillag használatáért perelte be a Heinekent. A mostani választásokon is induló politikus azt szerette volna elérni, hogy a sörgyártó világcég a termékeiről vegye le ezt a márkajegyet.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_voros_csillag_ott_maradhat_a_heinekenen/2556171/

Orbán: Jelentős változások várhatóak

Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választások lebonyolításában, sok tízezer embernek. „Sikeres választást tudhatunk magunk mögött.”

Köszönetet mondott a sajtónak is, akik szerinte aktív alakítói voltak az eseményeknek. Nekik minden parlamenti választás ünnep, hiszen élete felét olyan korban élte, amikor még nem voltak választások. Úgy látta, nemcsak neki, hanem az embereknek is ünnep volt, ezért vettek rajta részt ilyen sokan.

A kampányról csak annyit mondott, erőteljes, intenzív és minden üzenetet eljutattak a választókhoz. http://hvg.hu/itthon/20180410_Orban_Eros_felhatalmazast_kaptunk

A szerencsétlen Economist újságírója azt hitte, ha értelmesen kérdez, Orbán Viktor majd válaszol neki

Orbán Viktor kedden megtartotta a választások utáni első sajtótájékoztatóját, és az ünnepi alkalomból kérdezni is lehetett. De sajnos az Economist itteni tudósítójának szemmel láthatólag fogalma sem volt a magyar viszonyokról, és azt hitte, hogy ha értelmesen tesz fel egy kérdést, arra a magyar miniszterelnök egy tőmondatnál bővebben válaszol. Most megtanulhatta, hogy ez nem így működik. 

https://444.hu/2018/04/10/a-szerencsetlen-economist-gyakorlatlan-ujsagiroja-azt-hitte-ha-ertelmesen-kerdez-orban-viktor-majd-valaszol-neki

Scheppele: illegitim a Fidesz kétharmada

A magyarországi választási kampány törvénybe foglalt inkorrektsége komoly kétségeket ébreszt az eredmény érvényességével kapcsolatban - állapította meg a The New York Timesban az egyik legismertebb amerikai Magyarország-szakértő. 

Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, aki két magyar segítővel, Bánkuti Miklóssal és Réti Zoltánnal készítette el részletes választási elemzését, kiemelte: Orbán Viktor tiszta kormányzati felhatalmazást kapott az április eleji magyarországi parlamenti választáson abban az értelemben, hogy pártja jóval több szavazatot kapott, mint a szavazás bármely más indulója. "Kétharmados többsége azonban illegitim: Orbánt egyértelműen nem támogatja a magyarok kétharmada, a választási eredmény a közelében sincs ennek. Valójában a szavazók többsége nem a Fideszre, hanem más pártra vagy pártszövetségre adta le a voksát".

http://nepszava.hu/cikk/1017264

Kiátkozás van, felelősség nincs - Szél Bernadett a képernyőn

Szél Bernadettet semmi nem tudja meggyőzni arról, hogy az LMP szavazói hajlandók lettek volna más párta voksolni, úgyhogy nem hiszi, hogy a zöldek miatt lett kétharmad.

Majdnem kiátkozták, amikor azt merte mondani, hogy fogjon össze jobb és bal - kesergett Szél Bernadett a HírTV-ben, azt magyarázva, hogy ő a teljes koordináció híve volt. Hogy amikor kiderült, hogy az összellenzéki összefogás miért nem működik, akkor miért nem vett részt részleges együttműködésben, arról nem beszélt.

http://nepszava.hu/cikk/1157209-kiatkozas-van-felelosseg-nincs---szel-bernadett-a-kepernyon

A CEU aláírta Béccsel a megállapodást

Egyetértési nyilatkozatot írt alá Bécs városa a Közép-európai Egyetemmel (CEU) egy campus létesítéséről - írta az APA osztrák hírügynökség hétfőn.

A bécsi városháza közlése szerint a dokumentum kilátásba helyezi, hogy a Soros György milliárdos üzletember által alapított magánegyetem 99 évre kibérel egy történelmi épületet. A CEU ígéretet tett az épület állagának megóvására is. 

Az egyetértési nyilatkozatban foglaltak az aláírást követően még a bécsi önkormányzat kulturális, tudományos és sportbizottsága elé kerülnek vitára.

http://168ora.hu/itthon/a-ceu-alairta-beccsel-a-megallapodast-148101

Milyen érzés lopni? – kérdezték Orbán Ráheltől és Tiborcz Istvántól

„Megkérdeztem, hogy milyen érzés lopni ... Meglepett arcot vágott, hogy nem érti miről beszélek. Megkérdeztem még egyszer, hogy nem zavarja- e, hogy lop. R. csodálkozva nézett rám..... majd kitessékeltek a Klassz nevű helyről. Varom az apeh-et vagy a gulágot.” – a Bozótharcos blogon jelent meg egy Facebook-bejegyzés arról, hogy Orbán Ráhelt és férjét hétfőn délben a budapesti VI. kerület egyik Andrássy úti éttermében kapták lencsevégre.

A fénykép készítője a Facebook-oldalán meg is osztotta a képet, amelyen a kissé meglepett Orbán Ráhel, valamint a miniszterelnök kifejezetten jókedvűnek tűnő veje látható.

http://168ora.hu/itthon/milyen-erzes-lopni-kerdeztek-orban-raheltol-es-tiborcz-istvantol-148122

 

A Célpont szerint kisbuszokkal hordták Ukrajnából a Fidesz-szavazókat

Hír TV oknyomozó műsora Tilki Attila kampányába épült be. A Célpont szerint Tiszaújlak korábbi polgármestere majdnem ezer szavazót szállított a Fidesznek az ukrán határnál.

Néhány nappal a választás előtt még átlagos volt a forgalom a tiszabecsi határátkelőn, a határőröket azonban már felkészítették a vasárnapi rohamra. A határőrök a Célpont stábjának azt mondták, ha kell, a kilépőoldalt is megnyitják az átkelők előtt, az pedig teljesen ki volt adva, hogy nagy forgalomra készülhetnek. A stáb szerint a határátkelőnek nagyobb forgalom volt az átlagosnál.

„Én beszéltem miniszterelnök-helyettes úrral, tudod, az én barátom, és én rendezek mindent” - egy Ukrajnában élő férfi azt mondta: a szavazás hajnalán reggel ötkor indul majd az ukrán fuvarokkal. Először a családját hozza át szavazni, majd onnan fordul a többiekkel. A felvételek szerint ötszáznál is több embert átvittek. 

https://444.hu/2018/04/10/a-celpont-szerint-kisbuszokkal-hordtak-ukrajnabol-a-fidesz-szavazokat

 

Gulyás Márton szembenézése: „Ez az ellenzéki paletta innentől nem létezik”

Gulyás Márton és a Közös Ország Mozgalom végigtolták a kampányt: pénzt gyűjtöttek a legesélyesebb ellenzéki jelöltek felmérésére, és választókerületi fórumokat szerveztek.

Az volt a cél, hogy megakadályozzák a fideszes kétharmadot.

Ez nem sikerült, Gulyás pedig szembenéz azzal, mi ebben az ő felelőssége, mit nem szabad folytatni, és mit tehet egy politikai aktivista ilyen helyzetben.

https://444.hu/2018/04/10/gulyas-marton-szembenezese-ez-az-ellenzeki-paletta-innentol-nem-letezik

Megdöbbentő Facebook-posztot írt egy 22 éves lány, hogy miért kell most elhagynia Magyarországot

Fél nap alatt 19 ezer megosztásnál és 49 ezer ajánlásnál tart egy Mészáros Luca nevű bejegyzése a Facebookon. A poszt arról szól, hogy 22 évesen miért kell elhagynia Magyarországot. Néhány részlete így szól:

http://168ora.hu/itthon/megdobbento-facebook-posztot-irt-egy-22-eves-lany-hogy-miert-kell-most-elhagynia-magyarorszagot-148119

 

Londonban kábé 3/4-e lett volna egy Jobbik-LMP-Momentum-kormánynak

Egy önkéntes csapat gigantikus akciót végrehajtva exit poll formájában mérte meg, mik a londoni és London környéki magyarok pártpreferenciái.

Összefoglalva: a túlnyomó többségük a "se a Fidesz, se a komcsik" elvét vallja, a köreikben a hagyományos baloldalnál csak a Fidesz népszerűtlenebb, a különutasok és a centrista-liberálisok viszont mindent visznek.

Kicsit részletesebben:

https://444.hu/2018/04/10/londonban-kabe-34-e-lett-volna-egy-jobbik-lmp-momentum-kormanynak

Párt nélkül a kétpártrendszerben

Közös párt nélkül az ellenzék esélytelen egy kétpártrendszerre kitalált választási rendszerben – állítja Sebők Miklós és Böcskei Balázs politológus.

https://24.hu/belfold/2018/04/10/part-nelkul-a-ketpartrendszerben/

Lenézi a választókat a balliberális oldal

Alapvető probléma az MSZP-ben, hogy nem tisztázott a párt politikai alapállása, ez pedig nehézzé teszi, hogy érdemi mondanivalóval álljon elő – mondta Boros Bánk Levente

Magyar Hírlap

Egyszerűbb az ellenzékieknek a választókat hibáztatni a vereségért, mint saját magukat – mondta lapunknak Boros Bánk Levente, aki a radikális vonal előretörésére számít a Jobbikban.

Előjött a régi beidegződés a balliberális pártokban, amelynek lényege, hogy ők minden titkok tudói, de nem értik meg őket a választók – mondta Boros Bánk Levente politológus annak kapcsán, ahogy a balliberális politikusok és véleményformálók viszonyulnak a választási eredményhez. Hozzátette: a balliberális közegnek van egy fővárosi felsőbbrendűségi tudata, tulajdonképpen lenézi a választókat. Egyszerűbb őket hibáztatni, mint saját magukat – hangsúlyozta az elemző, emlékeztetve arra, hogy amikor még csak a magas részvételi arányok voltak ismertek, már trium­fáltak, de ez csak az első eredményinformációk megjelenéséig tartott.

http://magyarhirlap.hu/cikk/115335/Lenezi_a_valasztokat_a_balliberalis_oldal

Visszás a legitimáció megtámadása

Nem a kormányzatot fricskáznák, hanem saját szavazóikat vágnák arcon azok az ellenzéki politikusok, akik megtagadnák a képviselői mandátum felvételét – véli Szánthó Miklós

Magyar Hírlap

Alaptalan és több szempontból is visszás, ahogy a kétharmados kormánypárti siker után az ellenzéki pártok, illetve sajtójuk a választások „illegitim voltát” próbálják hangsúlyozni – emelte ki lapunknak nyilatkozva Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki szerint a választások legitimitását még az EBESZ-nek sem volt mersze megkérdőjelezni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/115338/Visszas_a_legitimacio_megtamadasa

Nagy Ottó Választási matek kisdobosoknak

Álláspont. Előfordul, hogy a pénzügyi elemzők jobb jósnak bizonyulnak a politikusoknál

Nagy Ottó – 2018.04.11. 03:23 

Ami nem meglepetés, azért fizetik őket, hogy előrejelzéseik beigazolódjanak és hasznot hozzanak a befektetőknek, pénzintézeteknek és mindenkinek, aki rájuk bízza megtakarításait.

Úgy tűnik azonban, hogy pénzügyi, gazdasági elemzői az ellenzéknek nincsenek, soha nem is voltak – vagy ha voltak, hát jól eldugták őket. A többiek azonban megbuktak választási matematikából, még az is lehet, hogy a Magyar Szocialista Párt véglegesen, pótvizsgát sem tehet, és végleg kiiratkozik a politika iskolájából. Bánkódni ezen természetesen felesleges, nem voltak felsőbb osztályba valók, megfoszthatják magukat a vörös nyakkendő viselésétől, és visszaállhatnak kisdobosnak, nekik amúgy is csak hat pontjuk volt, addig talán könnyebben elszámolnak egy kis segítséggel. A magas részvételi arányt és a végeredményt az LMP-t egy darabig segítő Ron Werber megsejthette, hiszen neki bejött a patkánymatek, és időben elhagyta a hajót, ami dagadó vitorlákkal vasárnap este szállt hullámsírba. A kísértetek persze máris huhognak, úgy látszik, Hadházy Ákos, aki a levegő urának képzeli magát, a hideg zuhanyt kevésbé bírja.

http://magyarhirlap.hu/cikk/115337/Valasztasi_matek_kisdobosoknak

 

Karácsony Gergely lemond parlamenti mandátumáról

Ugyan a párbeszédes Karácsony Gergely vezette az MSZP-vel közös országos listát, ahogy várható volt, nem fog beülni a megalakuló új Országgyűlésben. Ezt a Hír TV Egyenesen című műsorában mondta el Kálmán Olgának azzal, hogy ő szeret kapcsolatban lenni az emberekkel, szóval megmarad zuglói polgármesternek, nincs ebben semmi meglepő.

https://24.hu/belfold/2018/04/10/karacsony-gergely-nem-ul-be-a-parlamentbe/

 

Az Európai Néppárt védőernyője sem menti meg mindentől a Fideszt

Ismét komoly kritikát kapott a Fideszt is soraiban tudó európai parlamenti képviselőcsoport, az Európai Néppárt (EPP) vezetése, most éppen azért, mert gratulált a magyar kormánypárt vasárnapi kétharmados választási sikeréhez. A bajor Manfred Weber néppárti frakcióvezető hétfőn arról írt a Twitteren, várja a közös munkát, mert közös megoldásokat kíván találni a mindenkit érintő európai kihívásokra. Erre a belga Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője – és sokan mások – felhorkantak.

https://mno.hu/kulfold/az-europai-neppart-vedoernyoje-sem-menti-meg-mindentol-a-fideszt-2459284

 

Orbán Viktor beugrott a Fradiba Kubatov Gáborhoz, és köszönetet mondott neki

Orbán Viktor kormányfő kedd délután a népligeti sportközpontban járt, ahol személyesen mondott köszönetet az FTC-nek a támogatásért – olvasható a Fradi.hun.

A rövid cikk szerint a miniszterelnök megköszönte az elmúlt hetekben nemzeti ügyekben nyújtott támogatást a Ferencvárosi Torna Club vezetőinek, valamint korábbi és jelenlegi játékosainak. Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke apró figyelmességgel lepte meg a kormányfőt – írták.

 

https://mno.hu/belfold/orban-viktor-beugrott-a-fradiba-kubatov-gaborhoz-es-koszonetet-mondott-neki-2459314

Schiffer és Sallai bevallották, a kampánytámogatás miatt nem lépett vissza több LMP-s jelölt, ez volt a nem fenyegetés tárgya is

Schiffer a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy soha senkit nem fenyegetett meg semmivel. A történet ott kezdődött, hogy amikor az első LMP-s jelölt visszalépett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára a XVIII. kerületben, a párt automatikusan elesett 150 millió forintos állami kampánytámogatástól. (A törvény ugyanis sávosan határozza meg, hogy mennyi egyéni jelöltnél mekkora összeg jár a pártoknak: 106-nál még csaknem 600 millió, 105-nél viszont már „csak” nagyjából 450 millió forint.) Schiffer András elmondása szerint ekkor kértek tőle és több más ügyvéd kollégájától is jogi szakvéleményt, hogy a pénz elbukása miatt felmerül-e a polgári jogi felelősség kérdése. Mint mondta, ő maga nem adott erről szakvéleményt, több kollégája viszont igen. Ám leszögezte, hogy ezek szakvélemények, nem pedig fenyegetések.

Sallai Róbert Benedek szerint a sztori valóságalapja csupán annyi, ő maga a párt belső levelezőlistáján arra figyelmeztetett, hogy a visszalépést fontolgató képviselőjelöltek vegyék figyelembe, hogy jelöltté válásukkor szerződésben vállalták, hogy ilyen lépést csak a párt vezető testületeinek felhatalmazásával tesznek. Vagyis ha úgymond saját szakállukra visszaléptek volna jelöltek, a párt akár polgári perben követelhette volna az elbukott állami kampánytámogatást.

http://magyarnarancs.hu/valasztas2018/schiffer-es-sallai-bevallottak-a-kampanytamogatas-miatt-nem-lepett-vissza-tobb-lmp-s-jelolt-ez-volt-a-nem-fenyegetes-targya-is-110491

Mark Zuckerberg: A magyar választások előtt is töröltünk hamis Facebook-fiókokat

 

Éppen zajlik Mark Zuckerberg meghallgatása: az amerikai szenátus tagjai azért hallgatják ki a Facebook kitalálóját/vezetőjét/atyaúristenét, mert kiderült, hogy illetéktelenek is hozzáférhettek a Facebook-felhasználók adataihoz, és ezekkel az adatokkal avatkoztak be a 2016-os amerikai elnökválasztásokba (a botrányról itt írtunk részletesen).

Mark Zuckerberg elismerte, hogy ő a felelős a szivárgásért, most pedig (magyar idő szerint kedd este) épp a szenátusi meghallgatáson kérdezik ki őt. Nagyobb összefoglaló cikket is írunk majd belőle, de már elhangzott a meghallgatáson Magyarország is: Zuckerberg arról beszélt, hogy az elmúlt két évben sokat fejlesztették a mesterséges intelligenciát azért, hogy kiszűrjék a fake accountokat, a hamis fiókokat, hogy azokkal ne lehessen beavatkozni a választásokba. Zuckerberg szerint

A MAGYAR, A MEXIKÓI, A BRAZIL ÉS A PAKISZTÁNI VÁLASZTÁS ELŐTT TÖBB TÍZEZER FIÓKOT TÖRÖLTEK,

ahogy ez a BBC-n is olvasható, vagy követhető élőben a Guardianen.

 

https://index.hu/tech/2018/04/10/mark_zuckerberg_a_magyar_valasztasok_elott_is_toroltunk_hamis_facebook-fiokokat/#

A választások tisztaságáról

namost az van, hogy én nem hiszem hogy történt választási csalás

1) a szavazatszámláló bizottságokban rendszerszinten és tömegesen a lehetetlenséggel határos csalni. ötvenezer embert kellene beavatni a csalásba, ami pedig garantálja azt, hogy a dolog kiderül.
2) a szavazatszámlálásról készített jegyzőkönyv informatikai feldolgozása során elvileg előfordulhat csalás, nem is kell hozzá széles körben beavatni embereket. ami ezt valószerűtlenné teszi, hogy könnyű lebukni: a papíralapú jegyzőkönyvekkel összevethetőek az informatikai rendszerben rögzített adatok, és ha eltérés van, az kibukik menthetetlenül.
3) az informatikai rendszerben rögzített szavazóköri adatok nyilvánosak, azok alapján bárki képes legenerálni az eredményt, így azzal sem igazán lehet csalni.

https://igyirnankmi.atlatszo.hu/2018/04/10/a-valasztasok-tisztasagarol/

 

Ezek már talán eleget loptak" – a Fideszen kívül nincs egyetlen párt sem a falvakban

 

Bár tucatjával kerültek a szavazólapra a jelöltek Csongrád megyében, a falvakban csak a Fideszt ismerik. Hiába jutnak el információk az ellenzékről az interneten vagy a médiában, nincs kihez fordulniuk a helyieknek, helyben pedig már jószerivel se pedagógus, se orvos nincsen, akik évtizedekkel ezelőtt igazodási pontot is jelentettek az ott élők számára.

http://hvg.hu/gazdasag/20180410_A_Fideszen_kivul_nincs_egyetlen_part_sem_a_falvakban

 

András Göllner: Europe crosses the Rubicon in Hungary

Hungarian Free Press

http://hungarianfreepress.com/2018/04/10/andras-gollner-europe-crosses-the-rubicon-in-hungary/