2018, április 10 - 08:03 Sajtószemle

Nem kérnek a pécsiek az arab számokból - döbbenetes válaszok az álkérdésre

 

Az OK Pécs magazin az utca emberét kérdezte arról, mit szólnak ahhoz, hogy az unió bevezetné az arab számokat. Íme, az eredmény:

http://hvg.hu/kultura/20180409_Nem_kernek_a_pecsiek_az_arab_szamokbol__dobbenetes_valaszok_az_alkerdesre

1.   EGYENESEN

68-67-66

Az ország legtapasztaltabb választási szakértője ma mindenki helyett kimondta a nyilvánvalót: elcsalták a választásokat.

Fél hétkor már 68 százalék felett volt a részvétel, de egész nap minden részadat rekordszintű választási hajlandóságot mutatott. És ekkor jött valami egészen szokatlan: este hétre visszaesett a mutató 67 százalékra. Mi történt? Megkérdeztük a választási szakértőt, Tóth Zoltánt.

https://hirtv.hu/egyenesen/68-67-66-2459073

Tóth Zoltán választási szakértő a kezébe veszi a dolgokat és ha az ellenzéki pártok nem mozdulnak, kikéri a szavazatok ellenőrzését!

Tóth Zoltán elmondása szerint nem kicsit találja gyanúsnak a tegnapi hírzárlatot, ugyanis semmi olyan előirás nincs, hogy az utolsó szavazat leadásáig kell várni az eredmények közlésére! Sőt, a választási szakértő szerint ahogy mondta, itt adat visszatartás történt, ami jogsértő egy demokratikus kimenetelű választáson! Tóth Zoltán elmondta még, hogy nagyon furcsa volt, hogy teljesen elérhetetlen volt az NVI honlapja, pedig már csak egy óra volt az átjelentkezési határidőig. Vasárnap már délután 13 óra körül arról számoltak be, hogy lassú az oldal, többször pedig azt a hibaüzenetet dobta fel, hogy „A rendszer belső, technikai hiba miatt nem tudta teljesíteni a kérését, majd hírtelen kb 2 órára leállt – szerinte ekkor történt meg a csalások nagyrésze illetve késő este az utolsó szavazó után abban a 70-80 percben, mert feltételezhetően manuális volt a rendszer.

https://olkt.hu/toth-zoltan-valasztasi-szakerto-a-kezebe-veszi-a-dolgokat-es-ha-az-ellenzeki-partok-nem-mozdulnak-kikeri-a-szavazatok-ellenorzeset/

Oszkó üzeni az ellenzéknek, hogy annyi szép szakma van!

 

A volt pénzügyminiszter nem érti, hogy a politikában hányszor bukhat meg úgy valaki, hogy utána rezzenéstelen arccal marad a helyén.

Csak annyit szeretnék üzenni minden, az ellenzéki oldalon meghatározó politikai szereplőnek, hogy saját tapasztalatból tudok megosztani egy jó hírt: van élet a politikán kívül is -

írja hétfő hajnali Facebook-poszjában Oszkó Péter, aki 2009-2010-ben a Bajnai-kormány pénzügyminisztere volt, előtte a Deloitte könyvvizsgáló hazai leánycégét vezette, utána pedig befektetőként kezdett dolgozni.

Oszkó a vasárnapi választásokról azt mondta, szerinte nem történhet rosszabb az országgal, mint hogy nincs valós politikai verseny, nincs választható alternatíva, érzékelhető kontroll a hatalom felett, ezért nincs önkontrollja sem a hatalomnak. És nyilvánvalónak nevezi, hogy ebben a jelenlegi kurzus híján van bármiféle önmérsékletnek és a tartós hatalmi mámorával rengeteget árt az országnak, az intézményeinek, a gazdaságának, a társadalmi kohéziónak és identitásnak.

http://hvg.hu/gazdasag/20180409_oszko_peter_ellenzek_valasztas

 

Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, tuti a kétharmad

Tegnap éjszaka és egészen nem sokkal ezelőttig 133 mandátumon állt a Fidesz-KDNP a választási iroda adatai szerint. Pont ennyi kell az Országgyűlésben a kétharmados többséghez. Most viszont már 134 mandátumot jelez 98,96%-os feldolgozottságnál az NVI a Fidesz-KDNP számára.

Ennek az oka, hogy a levélszavazatok feldolgozása még tart, és a határon túl leadott szavazatok 95%-át a kormányoldal kapta.

Ennek eredményeként most a Fidesz-KDNP újabb listás mandátummal gyarapodott a Jobbik rovására. Tehát ha minden így marad, a Fidesz-KDNP-nek 134, a Jobbiknak viszont 26 helyett csak 25 mandátuma lesz a parlamentben. (A kieső Stummer János, a párt VII. kerületi képviselőjelöltje, helyette az a fideszes Csizi Péter kerül be, aki Pécsen kikapott Mellár Tamástól, de így listán képviselői helyet szerez.)

Ezzel teljesen biztosnak látszik a kormányoldal kétharmados többsége, ami még akkor is megmaradna, ha a külképviseleteken leadott szavazatokkal egy egyéni mandátumot elveszítene.

Úgy tudjuk, ha ilyen arányban növekszik a Fideszre adott listás szavazatok aránya (még csak alig százezret számoltak meg a levélszavazatok közül), akár még az MSZP-Párbeszéd is elbukhat egy listás mandátumot a határon túli szavazatok miatt.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#ujabb-fideszes-mandatum-a-hataron-tuli-szavazatok-miatt-biztos-a-ketharmad

Orbán: Remélem, jól vagytok. Én jól vagyok

Hahó, Facebookosok! Remélem, jól vagytok. Én jól vagyok

– kezdte hétfő délutáni bejelentkezését Orbán Viktor Facebookon.

A miniszterelnök a videóban köszönetet mondott mindenkinek, különösen azoknak, akik az üzeneteket továbbküldték, megosztották, esetleg neki is küldtek tanácsokat.

Nagy tettet hajtottunk végre közösen

– jelentette ki.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#orban-remelem-jol-vagytok-en-jol-vagyok

Egyszerűen senkik vagytok, hej, hej – üzeni a fideszes alpolgármester és csapata

A győzelmi mámorban igazán elengedte magát a váci fideszes alpolgármester, Pető Tibor (egyben a városi Fidesz elnöke, és a Magyar Evezős Szövetség elnöke is egyben) és a szintén a művelődési-oktatási és ifjúsági bizottság Fidesz által delegált tagja, Bodonyi Béla is. Olyan videót töltött fel utóbbi a Facebook-oldalára éjszaka, amelyen ő és még két társa azt skandálják:

„Egyszerűen senkik vagytok, hej, hej”, közben pedig a mutatóujjukat is felemelik. Velük együtt ugrál a fideszes alpolgármester, Pető is.

A videót ma reggel eltávolította Bodonyi az FB-faláról, állítja a váci ellenzék egyik tagja, az Együtt és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője, Ferjancsics László, aki viszont még időben lementette a felvételt és bemutatta, hogy a fideszesek mit műveltek. Íme:

https://24.hu/belfold/2018/04/09/egyszeruen-senkik-vagytok-hej-hej-uzeni-a-fideszes-alpolgarmester-es-csapata/

Gyorshír: Súlyos problémákat és visszaéléseket találtak az EBESZ-megfigyelők a magyar választásokon

 

A kormány és Fidesz kampánya nemcsak anyagi, hanem tartalmi értelemben is összefolyt, ami szemben áll Magyarország EBESZ-vállalásaival. És ez csak egy a választási megfigyelők megállapításiból.

Március 5. óta tartózkodik és dolgozik Magyarországon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) választási megfigyelő csoportja annak érdekében, hogy megértse és kiértékelje a magyar választási rendszert, a választás folyamatát, és tisztaságát – számolt be Douglas Wake, a delegáció vezetője, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő irányíthatta ezt a csoportot.

A megfigyelők legfőbb megállapításai:

http://168ora.hu/itthon/sulyos-problemakat-es-visszaeleseket-neveztek-meg-az-ebesz-valasztasi-megfigyeloi-148087

Saját pártján kívül az egész Európai Parlamentet lesújtotta Orbán győzelme

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A szociáldemokrata, a liberális és a zöldpárti képviselőcsoport sajnálatát fejezte ki az eredmények miatt.

A Fideszt is a soraiban tudó EPP képviselőcsoportját vezető német politikus Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki az Európa előtt álló kihívásokra.

Othmar Karas osztrák néppárti politikus ugyanakkor indokolatlannak nevezte az eredményt, mely véleménye szerint nem igazolja a magyar kormánypárt politikáját, a kampány nyelvezetét, az antiszemitizmust, a korrupciót és a nacionalizmust.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azon véleményének adott hangot, hogy az EPP legitimálta Orbán Viktor visszataszító kampányát, támadását a jogállamiság ellen és kísérletét egy tekintélyuralmi rendszer kiépítésére azzal, hogy Weber anélkül gratulált a miniszterelnöknek, hogy felszólította volna az európai alapértékek tiszteletben tartására.

 

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#ujabb-fideszes-mandatum-a-hataron-tuli-szavazatok-miatt-biztos-a-ketharmad

Vona Gábor kivonul a politikából

A pártelnökségről már vasárnap éjjel lemondott Vona Gábor, a Jobbik első embere, de hétfőn este bejelentette azt is, hogy nem indul a következő, tisztújító elnökválasztáson, és nem veszi át a parlamenti mandátumát sem. Vona ezt a Jobbik elnökségi ülése után a saját Facebook-oldalán jelentette be. 

https://mno.hu/belfold/vona-gabor-kivonul-a-politikabol-2459113

Személyes vagyonával felel az Együtt vezetése az elköltött kampánytámogatásért

A választási vereség után az Együttnek a fennmaradásért is meg kell küzdenie – mondta Juhász Péter, az Együtt leköszönő elnöke a Hír TV-ben hétfőn. Mivel a párt alig több mint fél százalékot ért el a választáson, vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást.

A párt 150 millió forintot kapott. Juhász elmondta, hogy az elnökség saját személyes vagyonával felel a kampányra elköltött támogatásért, öt főre elosztva ez 30-30 milliót jelent.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#szemelyes-vagyonaval-felel-az-egyutt-vezetese-az-elkoltott-kampanytamogatasert

Juhász Péter: Viszik mindenünket, és még 30 évig törleszthetünk

 

Az Együtt ötfős elnökségnek kellene visszafizetni azt az összesen mintegy 190 millió forintnyi kampánytámogatást, amit a költségvetésből kaptak, de mivel a párt listás eredménye nem érte el az 1 százalékot – a várakozásokat jóval alulmúlva csak 0,64 százalék volt – a törvény szerint a pénzt vissza kell adni az államnak, hiába költötték el már a kampányra. (Sőt: az Együtt még 25 milliós bankhitelt is felvett tavaly szeptemberben a kampányra, hamarosan ezt is vissza kell fizetni.)

https://zoom.hu/hir/2018/04/09/juhasz-peter-viszik-mindenunket-es-meg-30-evig-torleszthetunk/

 

Hadházy: Schiffer és Sallai sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek

A Fidesz megkörnyékezett ellenzéki politikusokat, nem lehet véletlen, hogy többen is úgy politizáltak, mintha a kormánypárt diktálta volna – állítja az LMP lemondott társelnöke. Azt mondja, át kell gondolnia, milyen formában érdemes folytatni a politizálást, de abban biztos, hogy a kormányoldal nem fog tőle megszabadulni. Az ellenzék nem tudta elhitetni a közvéleménnyel, hogy meg akarja újítani az országot, ezt a kudarc szempontjából sokkal fontosabb tényezőnek látja Hadházy Ákos, mint azt, hogy miután állva maradtak jelöltjeik, a Fidesz több, az ellenzék számára nyerhető fővárosi körzetben is győzött.

Visszalépni csak az egyéni képviselő tud, nincs olyan, hogy a párt megmondja. Ráadásul Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. Ez persze nyilvánvalóan képtelenség és az elnökség nagy többséggel le is szavazta ennek lehetőségét. Azonban sok jelöltünk mégis tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét. De ahogy említettem – és az eredmények az LMP elnökségét igazolják –: az együttműködéseknek akkor lett volna igazi értelme, hogy ha nagyon széles körű lett volna, a Jobbik azonban sem itt, sem az országban máshol nem lépett hátra. Az LMP társelnöki posztjáról való lemondásom egyik oka, azon túl, hogy felelős vezetőnek felelősséget kell vállalnia az eredményekért, hogy

nem tudtam meggyőzni sem a saját pártomban mindenkit, sem a többi ellenzéki pártot, hogy az a méreg, amit a Fidesz évek óta csepegtetett a társadalomba és a politikai ellenfeleibe, az halálos is lehet. Ez a halálos méreg a gyűlölet mérge. A választók jól érzékelték, hogy az ellenzéki pártok tagságának egy része jobban utálja a másik pártot, mint a kormányt. Ehhez persze kellettek azok a politikusok, akik a pártok tagságát heccelték.

 

https://24.hu/belfold/2018/04/09/hadhazy-akos-schiffer-andras-lmp-sallai-robert-benedek-per-fenyeget-visszalepes-szel-bernadett-haragozo-tamas/

Schiffer András visszavág Hadházynak, pert is fontolgat

Szemenszedett hazugság – pontosan így fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Schiffer András, miután az LMP társelnöke, Hadházy Ákos meglepő dolgokat állított róla.

Schiffer András lapunknak azt monda, hogy ő soha senkit nem fenyegetett meg semmivel. A történet ott kezdődött – mint kifejtette –, hogy amikor az első LMP-s jelölt visszalépett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára a XVIII. kerületben, a párt automatikusan elesett 150 millió forintos állami kampánytámogatástól. (A törvény ugyanis sávosan határozza meg, hogy mennyi egyéni jelöltnél mekkora összeg jár a pártoknak: 106-nál még csaknem 600 millió, 105-nél viszont már „csak” nagyjából 450 millió.) Schiffer András elmondása szerint ekkor kértek tőle, illetve több ügyvéd kollégájától is jogi szakvéleményt, hogy a pénz elbukása miatt felmerül-e a polgári jogi felelősség kérdése. Mint monda, ő maga nem adott erről szakvéleményt, több kollégája viszont igen. Ám leszögezte, hogy ezek szakvélemények, nem pedig fenyegetések.

https://mno.hu/belfold/schiffer-visszavag-hadhazynak-pert-is-fontolgat-2458984

Az LMP-ben fegyelmi folyik Hadházy ellen

 

A társelnök a párt egyetértése nélkül tárgyalt visszalépésekről.

Már a választás előtt etikai vizsgálat indult Hadházy Ákos ellen, mert az LMP legfőbb döntéshozói testületeinek határozatai ellenére kokettált a szocialistákkal. Megúszták, hogy a párton belüli feszültség a választás előtt robbanjon, de most valamit kezdeniük kell a helyzettel.

A csodával határos módon sikerült az LMP-nek a választásokig elkerülnie, hogy kitörjön a párton belüli háború vagy hogy szétszakadjon a párt. A történet megértéséhez kicsit távolabbról kell kezdenünk.

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/09/lmp_hadhazy_akos_belharc/#

 

NVI: azért lett kisebb a végleges részvétel, mint a korábbi, mert a szavazatszámlálók elfáradtak a strigulázásba

A Mérce szerkesztőségében is feltűnt, hogy míg 18 óra 30 perckor 68 százalék feletti részvétel volt, a végleges részvétel csupán 66 százalék lett. Magyar Nemzet most meg is kérdezte, hova tűntek ezek a szavazók, a válasz pedig egészen érdekes.

úgy fest, a szavazatszámlálók a nap végére elfáradhattak és több strigulát húzhattak be a kelleténél – mással nem nagyon lehet magyarázni azt, hogy a végleges adat alacsonyabb, mint a nap közbeni. – A végleges részvételi adatok a jegyzőkönyvi adatokból jönnek, amelyeket úgy határoznak meg, hogy megszámolják a választói névjegyzéken a leszavazott választópolgárok aláírásait – jelentette ki lapunknak az NVI főosztályvezetője.

https://merce.hu/2018/04/09/nvi-azert-lett-kisebb-a-vegleges-reszvetel-mint-korabban-mert-a-szavazatszamlalok-elfaradtak-a-strigulazasban/

Gőgös Zoltán is döntött, nem lesz MSZP-s képviselő

Gőgös Zoltán – akit az atv.hu az MSZP legendás politikusának nevez – eldöntötte, hogy nem veszi át mandátumát és abbahagyja a politizálást.

Az ATV hétfő esti műsorában elmondta, hogy alapítóként nem lép ki a pártból, valamilyen formában lehet, hogy tanácsokat is ad majd, de átadja parlamenti helyét Harangozó Tamásnak, akit tehetséges fiatalnak tart.

Gőgös úgy véli, a vasárnapi kudarc után másoknak is kellene követniük az ő példáját.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#gogos-zoltan-is-dontott-nem-lesz-mszp-s-kepviselo

A Fidesz által rágalmazott civilek közölték: folytatják

A Magyar Helsinki Bizottság egyidős az 1989-ben létrejött demokráciával, amelyből mára egyre kevesebb maradt. Egyesületünk átérzi a felelősséget, így meg kíván felelni annak a várakozásnak és bizalomnak, amely a bajban lévő és a hatalom fenyegetésében élő emberek felől árad felénk

– írták. A választás eredményét úgy értékelik, hogy „olyan politikai erő kapott újabb négy évre felhatalmazást és szerzett kétharmados többséget az Országgyűlésben, amelyik nyolc éves kormányzása alatt világossá tette: a jogállami és demokratikus értékeknél, az emberi jogoknál és az alkotmánynál fontosabbnak tekinti hatalmi érdekeit”.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/a-fidesz-altal-ragalmazott-civilek-kozoltek-folytatjak/

Külföldi lapszemle

Drámai végkifejlet a magyar választáson

·         
Kárpáti János 

·         2018. 04. 09.

Önök most kissé rendhagyó nemzetközi lapszemlét olvasnak hiszen az országgyűlési választás kimeneteléről szóló hírek annyira frissek, hogy a kiérlelt beszámolók zöme még nem készülhetett el, egyelőre inkább csak a tegnap esti drámai választási végkifejlet hatása alatt született első írások jelentek meg.

 

http://ww2.infovilag.hu/2018/04/09/dramai-vegkifejlet-a-magyar-valasztason

 

Külföldi lapok a magyar választásról: a magyar politikai kultúra mélypontját jelentő kampány után sokkoló Fidesz-győzelem

Számos jelentős külföldi napilap számolt be hétfőre virradóra az Orbán Viktor vezette Fidesz nagyarányú választási győzelméről. 

 

https://444.hu/2018/04/09/kulfoldi-lapok-a-magyar-valasztasrol-a-magyar-politikai-kultura-melypontjat-jelento-kampany-utan-sokkolo-fidesz-gyozelem

Európai radikális vezetők gratuláltak elsőként Orbánnak

A Fidesz–KDNP európai politikában betöltött helyét némileg jól jelzi, hogy nyugati radikális politikusok gratuláltak elsőként Orbán Viktor miniszterelnöknek a választási sikerhez.

https://mno.hu/kulfold/europai-radikalis-vezetok-gratulaltak-elsokent-orbannak-2458900

Márki-Zay Péter szerint az ostobaság és a fideszes árulók miatt nem fogott össze az ellenzék

A Közös Ország Mozgalom a Kossuth téri Agórán tartja az eredményváróját. Gulyás Márton innen, a színpadról hívta fel Márki-Zay Pétert. Megkérdezte tőle, hogy miért nem alakult ki olyan széles körű ellenzéki összefogás, mint Hódmezővásárhelyen.

Márki-Zay szerint ennek két oka van: 

az egyik az ellenzék ostobasága, a másik az árulók, a hatalom beépített embereinek jelenléte az ellenzéki pártokban, akiket megvettek vagy megzsaroltak. 

https://444.hu/2018/04/08/marki-zay-peter-szerint-az-ostobasag-es-a-fideszes-arulok-miatt-nem-fogott-ossze-az-ellenzek

Csattant a poén: a Kétfarkú Kutyapárton is múlott a fideszes győzelem Újbudán

Az ATV a választás estéjén megkérdezte erről a Kétfarkú Kutya Párt elnökét, Kovács Gergelyt. Kovács azt mondta, szerinte “iszonyatos hiba volt az egész taktikai átszavazásos cucc”, ez ugyanis tönkretette a Momentumot, és elvették a szavazóikat az Együtttől és az MKKP-től.

Szerinte demokrácia van, ezért nem voltak kötelesek visszalépni a körzetekben. Kovács úgy véli, helyette inkább Márki-Zay Péternek és Gulyás Mártonnak kéne visszalépnie a politikától.

https://444.hu/2018/04/09/csattant-a-poen-a-ketfarku-kutyaparton-is-mulott-a-fideszes-gyozelem-ujbudan

Ébred az ország az újabb kétharmad után

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/

 

Kovács a BBC-nek: A kormánynak nagyon karakteres mondandója van

Magyarország, ahogy az utóbbi nyolc évben is tette, igyekszik realisztikus módon megközelíteni a nagy horderejű európai kérdéseket, beleértve az Európa jövőjéről folyó vitát, amelyben a magyar kormánynak nagyon karakteres mondandója van, különösen a migrációról – mondta hétfőn a BBC rádiónak Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő a brit közszolgálati rádió közéleti-politikai 4-es csatornájának reggeli politikai magazinműsorában, amelyben elsősorban a választások után várható magyar EU-politikáról kérdezték, a migrációval kapcsolatos magyar politikára vonatkozó felvetésre kifejtette: a magyarok látták, amikor 2015-ben 400 ezer ember vonult át az országon, és ha a magyar kormány nem hozta volna meg az utána foganatosított intézkedéseket, akkor

ugyanez hónapról hónapra, évről évre megismétlődött volna.

 

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#kovacs-a-bbc-nek-a-kormanynak-nagyon-karakteres-mondandoja-van

 

Török Gábor: Két Magyarország létezik 2018-ban

Török Gábor a Fidesz legnagyobb sikerének tartja vasárnapi győzelmét. A politikai elemző blogján azt írta, a kormánypárt ilyen magas választási részvétel mellett még soha nem nyert, legitimitása tehát erősebb, mint a 2014-es. Sikere főleg egyetlen kampánytémája, a migrációs veszély sulykolásának volt köszönhető. Ezzel, a központilag irányított pártsajtóval – beleértve az állami televíziót, rádiót is – és az elsöprő köztéri jelenléttel a kisebb településeken újabb szavazókat vett rá „ország megvédésére”, a voksolásra.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#torok-gabor-ket-magyarorszag-letezik-2018-ban

Gyümölcsöző jövőt remél Orbántól a szerb elnök

 

A magyarországi választók újra igazi vezetőt választottak maguknak, aki bebizonyította, hogy a szorgalmas munka elkötelezettje, és eltökélt abban, hogy békés és gyümölcsöző jövőt teremtsen számukra

– fogalmazott Aleksandar Vucic szerb államfő az Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének írt levelében, és egyben gratulált az országgyűlési választásokon elért eredményéhez.

Hozzátette, azok a nehéz, de megalapozott döntések, amelyeket Orbán Viktor a fenti célok elérése érdekében hozott, bizonyítják, hogy bölcsességgel és gazdag politikai tapasztalattal lehet előrébb vinni az országot és a népet.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#gyumolcsozo-jovot-remel-orbantol-a-szerb-elnok

 

Fidesz-szavazó a New York Times-nak: A migránsok háborút akarnak

Mint minden jelentős külföldi lap, úgy a New York Times is részletesen foglalkozott az április 8-i országgyűlési választásokkal.

Marc Santor, a cikk szerzője arról ír, Orbán Viktor – aki a korábbi szovjet blokk tagját egy vibráló demokráciából egy fél autokratikus állammá alakította – elsöprő győzelmet aratott. Megjegyzi, a Fidesznek most már megvan az ereje, hogy kedve szerint módosítsa az alkotmányt.

 

Mint fogalmaz, Orbán sikere felbátoríthat más olyan vezetőket is, akik hasonló kottából játszottak, köztük a közeli Lengyelországban is, ahol kormányzópárt nyíltan követte a magyar miniszterelnök taktikáját.

Kiemelte, ahelyett, hogy Franciaországról vagy Németországról venne példát, Orbán elismerően beszélt olyan autokratikus rendszerekről, mint Törökország vagy Oroszország, Magyarország mégis nagyban függ ez EU-s forrásoktól.

 

Bár Orbán szisztematikusan visszaélt az állam eszközeivel, Brüsszel nem tudott hatásosan nyomást helyezni rá

– áll a cikkben.

A New York Times aztán rátért a vasárnapi választásokra: most elmondhatták az állampolgárok, hogy mi a véleményük.

Sikerült is beszélniük egy szavazóval. A 48 éves Boda Attila szerint az országát ért fenyegetés jelentő. Mindkét ikszet a Fideszre húzta be.

 

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#fidesz-szavazo-a-new-york-times-nak-a-migransok-haborut-akarnak

 

VILÁGRASZÓLÓ DIADAL

Gajdics Ottó Magyar Idők

Magyarország hatalmas győzelmet aratott, fogalmazott Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján, ismét óriási tömeg előtt. És ezt tudomásul
kell vennie minden ellenlábasunknak is szerte a világon.

Ritkán látott sokaság tett tanúbizonyságot arról, hogy tisztában van jogaival, és hajlandó élni is azokkal, amikor erre lehetőség nyílik. Hatalmas fricska ez mindazok számára, akik évek óta a demokrácia haláláról, a jogállam végéről prédikáltak úton-útfélen, idehaza és külföldön egyaránt.

A kimagaslóan magas részvétel azt is bizonyítja, hogy a kampány színvonalától függetlenül az emberek átérezték döntésük súlyát, komolyan vették a választás tétjét, bármelyik oldal megfogalmazását fogadták is el. Mindez azt eredményezi, hogy a következő országgyűlésnek olyan erős legitimitása lesz, ami komoly nemzetépítő döntések meghozatalára hatalmazza fel.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/jon-a-folytatas-2979565/

 

ELEMZŐ: AZ ELLENZÉKI PÁRTOKTÓL A TEHETSÉGTELENSÉGÜK ELRIASZTOTTA A SZAVAZÓKAT

MTI

Az ellenzéki pártoktól a tehetségtelenségük elriasztotta a szavazókat a vasárnapi országgyűlési választáson, emellett a pártok nem értették meg, hogyan hatott az emberekre a migrációs válság - mondta Galló Béla politológus az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Hozzátette: elemzési hibát követ el az, aki a baloldal vereségének okát taktikai síkon keresi, ez inkább mély, strukturális ellentétnek tudható be.

A magas részvétel miatt sokan arra következtettek, hogy az ellenzéknek sikerült mozgósítania szavazóit, de az eredményekből látszik, hogy teljes ellenzéki összefogás esetén sem lehetett volna elkerülni a Fidesz-KDNP győzelmét – mondta.

https://magyaridok.hu/belfold/elemzo-az-ellenzeki-partoktol-a-tehetsegtelenseguk-elriasztotta-a-szavazokat-2980993/

Elsőként tolja át a Stop Soros csomagot a Fidesz a parlamenten

Nem számítottunk ilyen arányú győzelemre – mondta a Fidesz-frakció szóvivője, Halász János hétfő reggel az M1-en. Hozzátette, a közel 70 százalékos részvételnél elért kétharmados győzelem nagyon nagy legitimációt jelent a kormánynak.

Ezért Halász János megerősítette, hogy a kétharmados többség birtokában a Stop Soros törvénycsomagot az elsők között fogadhatják el. Az Országgyűlés várhatóan április végén ülhet össze leghamarabb, ez a kérdés pedig már májusban sorra kerülhet – fűzte hozzá.

https://444.hu/2018/04/09/elsokent-tolja-at-a-stop-soros-csomagot-a-fidesz-a-parlamenten

Soros-alapítvány: Nem lepett meg minket, hogy előveszik a Stop, Soros-törvényt!

„Számoltunk azzal, hogy ha a nagy arányú győzelmet aratnak a kormánypártok, akkor az elsők között veszik elő az úgynevezett Stop, Soros-törvénycsomagot” – közölte a Zoom.hu-val az Open Society Foundations magyarországi kommunikációs vezetője. Csontos Csaba szerint már csak azért sem kelthetett meglepetést, hogy a Fidesz az első bejelentések között említi majd a civil szervezetek működését is korlátozó pakkot, mert „gyakorlatilag erre – Soros Györgyre és a bevándorlásra – építette a kampányát”.

Kérdésünkre, hogy terveznek-e bármilyen ellenlépést, Csontos azt mondta: „Erről nem beszélhetek.” Ugyanakkor utalt arra, hogy kalkuláltak azzal: a kormány – folytatás esetén – előveszi a törvényt.

https://zoom.hu/hir/2018/04/09/soros-alapitvany-nem-lepett-meg-minket-hogy-eloveszik-a-stop-soros-torvenyt/

Policy Agenda: Totális Fidesz-siker és ellenzéki impotencia – új ellenzéki erő kell 

 

Krausz Péter, a Policy Agenda vezető elemzője így értékelte a választás (eddig ismert) eredményét:

„A Fidesz kiugróan magas részvétel mellett is teljes győzelmet aratott, egyúttal pontos képet kaptunk az ellenzék totális impotenciájáról. A kistelepülések és a vidék Magyarországa abszolúte a Fideszre szavazott: a leegyszerűsítő, az emberek legbensőbb félelmeire építő, több százmilliárdos propaganda megtette hatását.

Az emberek jelentős része elhitte azt, hogy a Fidesz meg tudja őket védeni a Magyarországra valós veszélyt nem jelentő bevándorlóktól.

Ez az egy üzenet maximálisan uralni tudta a kampányt, egyben tökéletesen elég akár kétharmados győzelem megszerzéséhez is.”

Krausz elmondta azt is: „Fontos leszögezni, hogy az ellenzéki pártok mind a NER részei, termékei, azaz valójában nem alkalmasak arra, hogy kormányváltást idézzenek elő. Teljesen hiteltelenek, ezért csak egy új kezdeményezés lehet az, amely elnyerheti a kormányváltást akarók bizalmát. Természetesnek gondolnám, hogy az összes,

ezért az eredményért felelős ellenzéki pártvezető minél hamarabb váljon meg a tisztségétől, ezzel is elősegítve a megújulás lehetőségét.”

Az emberek jelentős része elhitte azt, hogy a Fidesz meg tudja őket védeni a Magyarországra valós veszélyt nem jelentő bevándorlóktól.

Ez az egy üzenet maximálisan uralni tudta a kampányt, egyben tökéletesen elég akár kétharmados győzelem megszerzéséhez is.”

Krausz elmondta azt is: „Fontos leszögezni, hogy az ellenzéki pártok mind a NER részei, termékei, azaz valójában nem alkalmasak arra, hogy kormányváltást idézzenek elő. Teljesen hiteltelenek, ezért csak egy új kezdeményezés lehet az, amely elnyerheti a kormányváltást akarók bizalmát. Természetesnek gondolnám, hogy az összes,

ezért az eredményért felelős ellenzéki pártvezető minél hamarabb váljon meg a tisztségétől, ezzel is elősegítve a megújulás lehetőségét.”

https://zoom.hu/hir/2018/04/08/policy-agenda-totalis-fidesz-siker-es-ellenzeki-impotencia-uj-ellenzeki-ero-kell/

Csak egy budapesti választókerületben nyert volna biztosan a Fidesz, ha az LMP visszalép

Kocsis Máté lett volna az egyetlen fideszes jelölt, aki Budapesten nyer, ha az ellenzék nem megosztott.

http://hvg.hu/itthon/20180409_Csak_egy_budapesti_valasztokeruletben_nyert_volna_biztosan_a_Fidesz_ha_az_LMP_visszalep

Hadházy: "Ne gondolja a Fidesz, hogy megszabadult tőlem"

 

Rövid, de velős Facebook-posztban reagált az újabb Fidesz-győzelemre az LMP társelnöke, aki bár az éjjel benyújtotta a pártvezetésről szóló lemondását, azt ígérte, ettől még nem szabadulnak meg tőle Orbánék.

http://hvg.hu/itthon/20180409_Hadhazy_Ne_gondolja_a_Fidesz_hogy_megszabadult_tolem

Toroczkai: "Ha Vona úgy gondolja, nem végleg bukott meg, azzal kivégzi a Jobbikot"

 

Facebook üzenetben ment neki a párt alelnöke a vasárnap éjjel lemondott pártelnöknek. Nem ez volt az utolsó üzenete. Úgy tűnik, bejelentkezett a pártelnökségre.

http://hvg.hu/itthon/20180409_Toroczkai_Ha_Vona_ugy_gondolja_nem_vegleg_bukott_meg_azzal_kivegzi_a_Jobbikot

Íme, a parlament legnagyobb kiesői és újoncai

https://444.hu/2018/04/09/ime-a-parlament-legnagyobb-kiesoi-es-ujoncai

Szárnyalnak a tőzsdén a Mészáros-részvények

Fölényes győzelmet aratott a Fidesz a tegnap megtartott parlamenti választáson. A sokak által választási papíroknak tartott Konzumot és az Opust érdemes ma figyelni.

https://www.portfolio.hu/vallalatok/fideszes-ketharmad-kiakadtak-a-meszaros-reszvenyek.281776.html

Fekete-Győr András: Ne higgyétek el, hogy ez a rendszer 2022-ig állni fog!

 

2,84 százalékon áll jelenleg a Momentum, a Fidesznek pedig egyelőre megvan a kétharmad, így gyakorlatilag semmi nem jött össze Fekete-Győr Andráséknak. A pártvezér el is mondta, hogy "baromi dühösek", "rendkívül csalódottak" és

NEM TUD GRATULÁLNI ORBÁN VIKTORNAK.

 

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/08/parlamenti_orszaggyulesi_valasztas_partok_szavazas_voks_szavazokor_nvb_reszveteli_arany/fekete-gyor_andras_ne_higgyetek_el_hogy_ez_a_rendszer_2022-ig_allni_fog/

 

Tóta W.: Írás a falon

 

Fájdalmunkban nem vagyunk egyedül. Tudunk egymásról, és meg kell védenünk egymást. Vélemény.

 

Ma nagyon egyedül érezzük magunkat. Hiábavalónak tűnik minden. Mintha a semmiért öregedtünk volna négy vagy nyolc évet.

De ez nem igaz.

Az eredmény jól olvasható. Ott az írás a falon. Szánalmasan alulteljesítő Jobbik, a küszöbön tántorgó MSZP és DK, árulóként is nyomorgó LMP, és a parlamenten kívül, tágra nyílt sebként tátongó nagy arcok. Együtt sír velük a megmaradt független sajtó, a civil szervezetek, egyházak, az oktatásért vagy a kórházakért tüntető polgárok, akik ugyanezt a hibát követték el: nem ismerték fel sem a szövetségeseiket, sem a szövetség szükségességét.

Nincs más út, mint összekapaszkodni minden megszomorítottnak. Most még nem a kormányváltásért, hanem a megmaradásért. Megalapítani sok zászlóból a másik tábort, amely nem hagyja magát – és nem hagyja  a másik áldozatot sem. Olyan tábort, ahol helye van Magyarország minden színének, amelyet maga alá gyűrni igyekszik a nagy, pohos, löttyedt narancssárga segg. Olyat, ahol rovásírással véssük a falra, hogy te is más vagy.

Nevezhetjük nyugodtan nemzeti oldalnak. Mert a nemzet sokkal több, mint a Fidesz.

http://m.hvg.hu/itthon/20180409_Iras_a_falon

 

Lendvai Ildikó: Ez baj. Nagy baj, nagyon nagy baj

Ez baj. nagy baj, nagyon nagy baj. De nem a vég. Nincs vége. És nincs idő sem, hétfőtől folytatni kell. Ez az ország nem zuhanhat a szakadékba. Nem tűzzük ki a fehér zászlót. Ha nem utálnám a Fidesz katonai nyelvezetét, azt mondanám: csatát vesztettünk, fontos csatát, ám nem háborút.

 

A demokratikus oldal történelmi bűne (bűnünk), hogy 2014-től éveket vesztegetett el úgy, hogy nem találta ki a kivéreztetett parlamenten és a letarolt médián kívüli politizálás módjait. Későn és csonkán kezdett összeállni a technika is, amellyel ki lehet cselezni Európa legszemetebb választási rendszerét.

Ám satnya kielégülés volna pusztán a külön listán elvérző kis pártokból és az állva maradt esélytelen jelöltjeivel több körzetet elbuktató LMP-ből bűnbakot csinálni. Mert a probléma és a feladat messze nemcsak technikai

 

https://zarojel.hu/lendvai-ildiko-ez-baj-nagy-baj-nagyon-nagy-baj/

 

Szigetvári Viktor: Nyilvánvalóan be kell hogy fejezzem

Ha jól politizáltak volna, akkor több szavazatot kaptak volna – erről beszélt Szigetvári Viktor az ATV Start című műsorában. Mint mondta, a következő napokban a tévéstúdiókban biztosan elkezdik egymást hibáztatni az ellenzéki pártok, de ő magában keresi a felelősséget.

 

https://mno.hu/belfold/szigetvari-viktor-nyilvanvaloan-be-kell-hogy-fejezzem-2458996

 

Kovács Gergő: A taktikai szavazás tévedés, a balos sajtó propagandát tolt

 

A kutyapárt elnökét megrémíti, hogy Gyurcsány Ferenc is bekerült a parlamentbe. Az ellenzék kudarcáért nem érez felelősséget.

Az előzetes várakozások szerint szerepelt a vasárnapi országgyűlési választásokon a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP). 1,7 százalékos támogatottságukkal ugyan nem kerültek be a parlamentbe, viszont nem kell visszafizetniük a kampányra kapott 150 millió forintot, ami már betömött kátyukban, játszóterekben és a Walesi Magyar Környvtárban van. A viccpárt ugyanis úgy döntött, hogy értelmes célokra szeretnék költeni a közpénzt: a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap keretére bárki pályázhatott. Kovács Gergővel, az MKKP elnökével a választás tanulságairól és a vereség felelőseiről beszélgettünk.

 

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ketfarku-kutya-gergo-valasztas/

 

Nyolc perc alatt 9 milliárdot hozott Mészáros Lőrincnek a Fidesz kétharmada

G7

Minden Mészáros Lőrinchez köthető tőzsdei cég részvényárfolyama kilőtt hétfőn. Az Opus, a Konzum, az Appeninn és a CIG Pannónia is napi limittel emelkedik*.

A tavaly hihetetlen ütemben dráguló részvények az elmúlt hetekben önmagukhoz képest kifejezetten gyengén teljesítettek . Volt, hogy néhány napon belül 10-15 százalékkal gyengültek, a Mészáros csoport két legfontosabb cégének, az Opusnak és a Konzumnak a papírjai pedig pénteken jóval az év eleji szint alatt zártak.

Az ok teljesen egyértelműen a politikai helyzet teremtette bizonytalanság volt. Ezeknek a cégeknek a sikere ugyanis nagyban kötődik a Fidesz kormányzásához, a választások közeledtével pedig a piac szép lassan elkezdett beárazni egy esetleges gyengébb szereplést, vagy vereséget is. A vasárnapi országgyűlési választáson azonban a kormánypártok ismét kétharmados többséget szereztek a parlamentben, így a politikai kockázat egy pillanat alatt elillant.

https://g7.24.hu/penz/20180409/nyolc-perc-alatt-9-milliardot-hozott-meszaros-lorincnek-a-fidesz-ketharmada/

 

Többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá, mégis kétharmaddal nyert a Fidesz

 

2 559 198 szavazatot kapott a Fidesz-KDNP a pártlistás eredmények alapján, ami 48,8 százalékos eredmény. A Fidesz-KDNP ellen csaknem 130 ezerrel többen szavaztak, a 444.hu számításai szerint 2 millió 687 ezren.

Mégis a Fidesz-KDNP kétharmados többséggel kormányozhatja tovább az országot (az egyéni körzetekben tarolt az újrázó pártszövetség, és a választási rendszer is a győztest nagyobb arányban kompenzálja.)

https://24.hu/belfold/2018/04/09/tobben-szavaztak-a-fidesz-ellen-mint-ra-megis-ketharmaddal-nyert-a-fidesz/

 

1 milliós tiszteletdíjat kap az NVI elnöke

 

Kerek egymillió forintos tiszteletdíjat kap fizetésén felül a Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért – így jutalmazták már előre egy rendelet mellékletében, elég nehezen kiszúrható módon. Csakhogy a kilométeres sorban állások miatt órákat csúszó voksolást sokan kritizálták, felvetve az elnök felelősségét is. A hvg.hu ezért feltette neki a kérdést: ezek után is jogosnak érzi-e a bónuszt vagy lemond róla. Pálffy még nem döntött, de kitart amellett, hogy nem felelős a hibákért.

 

http://hvg.hu/itthon/20180409_1_millios_bonuszt_kap_az_NVI_elnok

 

Tömegével akarnak csatlakozni a Momentumhoz

Fekete-Győr András hétfőn esti Facebook-posztjában azt írta, libabőrt, könnyeket és szívverést kapott azoktól, akik „a tegnapi rémálom” óta tömegével akarnak hozzájuk csatlakozni.

Ezt kaptam attól a tagunktól, aki tegnap felmondott a minisztériumban, hogy teljes állásban dolgozzon a Momentumban. Ezt kaptam tegnap éjjel attól a közös, 300 fős Momentumos skandálástól, ami azt harsogta: „folytatjuk”.

A Momentum elnöke kijelentette, folytatják, mert

  • „van több, mint 150 ezer magyar ember, aki a Momentumra szavazott,
  • Magyarországon a rendszerellenzék megbukott,
  • 18 év alattiak tömegei, és a baloldalból-Jobbikból kiábrándultak milliói várnak arra, hogy a Momentum képviselje őket.”

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#tomegevel-akarnak-csatlakozni-a-momentumhoz

 

Gyurcsány demokratikus ellenállási mozgalomról beszélt

Gyurcsány Ferenc hétfőn este az ATV-ben arról beszélt, hogy megkeresné a baloldal vesztes pártjait, és megkérdezné, mit terveznek: elfogadják-e az eredményt, esetleg hajlandóak-e megfontolni egy demokratikus ellenállási mozgalom elindítását.

Azt mondta, a legminimálisabb céljukat elérték, megkétszerezték mandátumaik számát a parlamentben, de ez nagyon pici öröm az ürömben. Ám úgy kalkuláltak, hogy van 350 ezer törzsszavazójuk, aki tűzön-vízen át kitart a DK mellett, és még 150 ezer „rejtőzködő” szavazóval számoltak, de pártja összesen nem kapott 300 ezer szavazatot. Felvetette, hogy választási csalás történhetett, ezért kedden kezdeményezik, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal.

Szerinte azért lehet megalapozott a csalás gyanúja, mert az volt az erős benyomásuk, hogy a Fidesz jelentősen veszített a korábbi támogatottságából, ennek ellenére a hivatalos adatok szerint még jóval több szavazatot is nyertek, mint 4 évvel ezelőtt.

https://24.hu/belfold/2018/04/09/ebred-az-orszag-az-ujabb-ketharmad-utan/#gyurcsany-demokratikus-ellenallasi-mozgalomrol-beszelt

Kacsoh Dániel Másnap

Álláspont. Megmozdult az ország, a magas részvételi arány az Orbán-rendszer súlyos kritikája – szónokoltak az április 8-i voksolás napján az ellenzéki vezérek

Magyar Hírlap

A demokrácia győzelmeként ünnepelték a velük húzó elemzők és média is, hogy óráról órára rekordok dőltek meg. Az elmúlt csaknem harminc évben szinte soha ennyien nem tartották fontosnak, hogy a szavazófülke magányában nyilvánítsanak véleményt közös jövőnkről.

Aztán némi spéttel megjöttek az eredmények, és a demokráciából rögvest ismét diktatúra lett. Ismerős: ha rájuk szavaznak, az a népfelség elve, ha a Fideszre, az manipuláció meg gyűlöletkampány. Megszoktuk. Pedig akad tanulság bőven, kijózanító és csattanós válasz a sorban harmadik kétharmad az ellenzéknek: tetszettek volna valódi ajánlatot tenni! Hiteles arcok és tervek nélkül ugyanis nincs esélye semmilyen politikai formációnak, márpedig többet hallottunk azon az oldalon az elmúlt hetekben, hónapokban, sőt években taktikáról, egymás ekézéséről, mint bármiféle programról. Az egyetlen közös pont Orbán Viktor leváltásának túlfűtött igénye, illetve az állítólagos kormányváltó hangulat emlegetése volt. Ha ez az ellenzéki horrorkoalíció nyer, az lett volna a demokrácia valódi kudarca, konkrétan a totális káosz a rendezettség és az egyértelmű irányvonal helyett.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/115233/Masnap

 

Domonkos László Feltámadás után

Vasárnap déltájban a szokatlanul népes utcákon, a Városliget mellett, a Dózsa György út és a Dembinszky utca sarkán három ember jön velem szemben, sietve: egy idősebb úr és két fiatalabb nő

Magyar Hírlap

Az egyik hölgy kezében lobogtatja a szavazásról tájékoztató értesítéseket, a másik már kezében tartja a személyit meg a lakcímkártyát. Jól megnézem az arcukat: kimondottan komoly ünnepélyesség sugárzik róla. A Hermina úton, az iskola előtt csoportosulás, sűrűn ki-bejárnak a kapun. Középkorú, bajuszos férfi hangosan mesél a többieknek: „márpedig nem idegesítem magam ma, éppen a választás napján…”

Ragyog a nap Magyarország fölött.

Az isteni irgalmasság vasárnapja van, amit Jézus Krisztusnak a legújabb korban alighanem legnagyobb földi helytartója, egy Karol Wojtyla nevű lengyel ember hirdetett meg, II. János Pál pápaként. A húsvét utáni első vasárnap ez. A fel- támadás utáni első vasárnap. „Mert az irgalom ebben az órában nyílt meg teljesen a lelkek számára.”

http://magyarhirlap.hu/cikk/115219/Feltamadas_utan

 

ÍME GÁBOR, AKI NEHEZEN DOLGOZZA FEL A FIDESZ-GYŐZELMÉT

Szikszai Péter Magyar Idők

Megvan a Fidesz győzelmének első mentális sérültje. D. Gábor, 65 éves férfibetegről, volt SZDSZ-es politikusról van szó. Az orvosi vizsgálatok jelenlegi szakaszában még nem megállapítható, hogy a korábbi polgármester mentális károsodását egy, a gyógyszerész kamara által nem javallt készítmény, vagy annak hiánya okozza.

Az azonban biztos, hogy D. Gábor egészségügyi kondíciói aggodalomra adnak okot. Normától eltérő, tartós viselkedészavarra utal, hogy a volt pártelnök, többszörösen újraválasztott városvezető háromszor meglökte az EchoTv operatőrét, majd egy vizes flakonnal támadt a csatorna riporterére, amikor az arról kérdezgette, milyen szórólapokat osztogat a Bocskai úti szavazókörnél várakozó szavazóknak. (Fennállt ugyanis a választási csalás gyanúja.)

 

https://magyaridok.hu/poszt-trauma/ime-gabor-aki-nehezen-dolgozza-fel-a-fidesz-gyozelmet-2981887/

 

Ilyen országban élünk

 

A választók többségét nem zavarja Mészáros Lőrinc, Semjén Zsolt, Németh Szilárd, Habony Árpád vagy Matolcsy György.

Az ország felét nem zavarja, hogy mutyikkal és haveroknak mennek a súlyos milliárdok, hogy több miniszter és vezető (illetve rokonsága) nem tud rendesen elszámolni a vagyonával és egyéb bizniszeivel.

Az ország nagy részét nem érdeklik a tények, az ország nagy részének elég az a totálisan fals alapokra felhúzott üzenet, hogy gyűlöljünk és állítsunk meg mindenkit, akinek más színű a bőre, és akinek amúgy esze ágában sincs Magyarországon élni.

Az ország elsöprő többségét nem zavarja, hogy a kórházakban órákat kell arra is várni, hogy az emberhez szóljanak, hogy ugyanott a legalapvetőbb szükségletek (szappan, vécépapír, gyógyszerek, működő lift) sincsenek biztosítva.

Nem gond az sem, hogy az állami iskolák nagy részében a gyerekeik nem kapnak a jövőbeli boldoguláshoz megfelelő tudást.

Leszarják, hogy a miniszterelnök kattanása miatt teleszórták stadionokkal az országot, és nem jelent gondot az sem, hogy a sajtó nagy része a kormány szolgálatába lett állítva.

A szavazók többsége szerint a nőnek a konyhában a helye.

 

https://index.hu/velemeny/2018/04/09/valasztas_ilyen_orszagban_elunk/

 

Az ÁSZ készen áll a kampánypénzek ellenőrzésére

Az ÁSZ a választáson induló és azon mandátumhoz jutó jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elérő jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi. A kampánypénzek ellenőrzése során a számvevőszék minden esetben utólagos pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, közzétett adataira, valamint a sajtótermékek által megküldött, az ÁSZ honlapján közzétett adatokra alapoz. Az ÁSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártok ellenőrzése során a kampányidőszakra vonatkozóan értékelni fogja a nem pénzbeli, vagyoni támogatások elfogadását, a tiltott támogatásokra vonatkozó törvényi előírások betartását. Az ÁSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint azon sajtótermékeknek, amelyek a választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést tettek közzé, a választást követően 15 napon belül kell tájékoztatniuk a számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről.

 

http://nepszava.hu/cikk/1157136-az-asz-keszen-all-a-kampanypenzek-ellenorzesere

 

Az FBI lerohanta Trump ügyvédjének irodáját és otthonát

 

Hétfőn lerohanta az FBI Donald Trump amerikai elnök ügyvédjének, Michael D. Cohennek az irodáját és otthonát, írja a New York Times, amely azt is tudni véli, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda többek között a pornószínésznő Stormy Danielsnek utalt pénz után is kutatott.

 

https://index.hu/kulfold/2018/04/09/trump_mueller_fbi/

 

Nagyon úgy fest, hogy sikerül elüldözni Budapestről a CEU-t

Levélben tájékoztatta oktatóit Michael Ignatieff, a CEU rektora arról, hogy az egyetem kutarórium és szenátusa együttműködési megállapodást írt alá Bécs városával és lépéseket tett annak érdekében, hogy 2019 szeptemberében megnyissa kampuszát az osztrák fővárosban.

A levélben a rektor tájékoztatja az oktatókat, hogy az új intézmény pontosan olyan integrált része lesz az egyetemi hálózatnak, mint a budapesti kampusz (volt), és kéri az oktatókat, hogy jelentkezzenek az intézményvezetésnél oktatási programokkal. 

Ignatieff nem is nagyon csinál titkot abból - persze hülyén is nézne ki - hogy a lépésnek azért van jelentősége, mert vasárnap lezajlottak a választások Magyarországon, és a Fidesz ismét kétharmados felhatalmazást szerzett a választópolgároktól. 

 

https://444.hu/2018/04/09/nagyon-ugy-fest-hogy-sikerul-eluldozni-budapestrol-a-ceu-t